NIEUWS UIT HET NA LLP LDV

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "NIEUWS UIT HET NA LLP LDV"

Transcriptie

1 december Jaargang 2, Nummer 11 Nieuws uit het NA LLP LdV 1 Verslag bijeenkomsten 4 Nieuws uit de projecten 8 Nieuws uit het veld 10 Nieuws uit Europa 12 Agenda 14 NIEUWS UIT HET NA LLP LDV Afscheid Per 1 januari 2009 zal ik niet meer in dienst zijn van CINOP. Bijna 2 ½ jaar heb ik met plezier bij team Leonardo gewerkt en verder ook met verschillende mensen buiten Leonardo mogen samenwerken op verschillende terreinen. Als ik terugkijk op mijn korte leven bij CINOP, in het kader van een Leven Lang Leren, kan ik met zekerheid zeggen dat ik intens veel heb kunnen en mogen leren. Een nieuwe uitdaging ga ik tegemoet waarbij ik me veel bezig ga houden met projecten op het gebied van onderwijs en ontwikkelingssamenwerking waarbij ik het Europese verruil voor Global. Een mooie combi die bij me past. Ik wil jullie allemaal bedanken voor de fijne samenwerking en wens jullie het allerbeste. Vriendelijke groeten, Souhila el Baqqali Leonardo special In januari 2009 ontvangt u van ons een Leonardo Special met extra informatie over de regelgeving en voorwaarden met betrekking tot de Call 2009 voor subsidieaanvragen van Europese onderwijsprojecten.

2 Pag. 2 Partner search Kijk voor het laatste nieuws op / partner zoeken hieronder kunt u doorklikken naar: - interessante partner databases - contactseminars - stageplaatsen - ToI en overige partners Deze websitepagina s worden wekelijks, dan wel dagelijks bijgewerkt. Europese partner search databases Leonardo da Vinci het land in Waar zijn we de volgende keer 15 januari januari januari 2009 NEL/BVE Conferentie, Amersfoort Stagemarkt ROC Eindhoven, Eindhoven Onderwijsbeurs West-Nederland, Rijswijk

3 Pag. 3 Column Anne Potters Adviseur van het NA LLP Leonardo da Vinci Nederland is voor een half jaar werkzaam bij AGENCIJA ZA MOBILNOST I PROGRAME EU Zagreb - Kroatië Het is klaar! Zojuist heeft de Europese Comissie ons werkplan goedgekeurd. Ook IPA, het toetredingsfonds waar wij begunstigde van zijn, heeft groen licht. Op vrijdag zijn we met het hele agentschap gaan borrelen. Onder grote hilariteit kreeg ik een paar glitterende Balkan oorbellen cadeau. De dames uit het team meten mijn integratieproces namelijk af aan mijn gestaag groeiende collectie sieraden en tassen. Ik geloof dat ik ben geslaagd. 'Now you look like a real Croatian woman', complimenteerde Mihela, die me ooit toevertrouwde dat ze niet zonder auto kan omdat ze op haar, minimaal 12 cm hoge hakken, niet ver kan lopen. U bent gewaarschuwd. Vandaag is mijn aller-allerlaatste werkdag, met een afsluitende bijeenkomst om wat we samen hebben gemaakt kort door te lopen. Het voelt raar vlak voor de eerste deadlines weg te gaan, maar nu het zover is blijkt het goed getimed. Alles ligt klaar, nu is het uitvoeren en fine tunen. Het zal nog wel even duren voor harmonisatie tussen Kroatische en Europese regels afgerond is, maar wat betreft interne organisatie en de promotie hebben ze een basis die niet onderdoet voor sommige meer ervaren agentschappen. Werken en leven in de Kroatische cultuur is me goed bevallen, misschien juist dankzij het overwinnen van de onvermijdelijke hobbels. Meer dan ik aan het begin besefte ging het ook over hoe je het team efficiënter laat werken en voorkomt dat de subprogramma's elkaar beconcurreren in doelgroepen etcetera. Maar de grootste frustraties lagen buiten het team, in ministeriële bureaucratie en de onbekendheid met het structureel publiek financieren van internationale projecten. Partir c'est mourir un peu; ik ga met enige spijt. De laatste maand maakte mijn taalgevoel een sprongetje. Ik begrip nu meestal wel waar ze het over hebben. Al blijven de vele vervoegingen en zeven naamvallen ingewikkeld, het begin is er en nu ga ik weg. Niettemin kijk ik uit naar 2009, met vier nieuwe collgea's, weer direct werken met projectenmensen, bijpraten met vrienden en fietsen langs brede rivieren. Tot ziens! Subsidies voor ROC s Denkt u ook eens aan. Comenius en Grundtvig, beide onderdeel van het programma Leven Lang Leren. Deze programma s beschikken namelijk over subsidies voor ROC s. Docenten in het MBO kunnen met een Comeniusbeurs naar een nascholingcursus of conferentie in het buitenland. Daarnaast is het mogelijk om een Comenius Schoolpartnerschap met één of meerdere scholen in het buitenland op te starten. Tot slot heeft u de mogelijkheid om een Comenius Assistent, een studerende of pas afgestudeerde van een buitenlandse lerarenopleiding, aan te vragen.

4 Pag. 4 Educatieafdelingen van ROC s kunnen bij het programma Grundtvig (voor volwasseneneducatie) terecht voor subsidie. Met Grundtvig Lerende Partnerschappen kunt u een project doen met instellingen van volwasseneneducatie in het buitenland. Docenten kunnen daarnaast een cursus of seminar doen in het buitenland. Maar u kunt met behulp van de subsidie Grundtvig Workshops ook zelf een cursus aanbieden voor buitenlandse deelnemers. Let u wel op de deadlines voor het indienen van aanvragen. Meer informatie Europees Platform Comenius : comenius@epf.nl Grundtvig : Grundtvig@epf.nl T: of via de website van het Nationaal Agentschap VERSLAG BIJEENKOMSTEN Economische missie en Leonardo da Vinci contactseminar, november 2008, Izmir, Turkije Door Peter Luijten Turkije is voor Nederland een belangrijke handelspartner met een enorm groeipotentieel. Daarbij worden de kansen sterk vergroot wanneer het MKB en MBO instellingen als ondernemers met elkaar en Turkse partnerinstellingen optrekken. De succesvol verlopen economische missie van 23 tot 27 november jl. illustreert dit. Onder aanvoering van de staatssecretarissen Frank Heemskerk van Economische Zaken, Marja van Bijsterveldt van Onderwijs en Loek Hermans van MKB Nederland, kwamen liefst 100 Nederlandse bedrijven, 30 onderwijsinstellingen (veelal MBO en HBO) en 6 steden via een intensief programma in contact met potentiële Turkse partners. Een paar dagen eerder, op november jl., vond een eveneens succesvol Leonardo da Vinci contactseminar plaats in Izmir, georganiseerd door de collega s van het Turkse Nationaal Agentschap. Nederlandse deelnemers waren ROC Rijn IJssel, Grafisch Lyceum Utrecht, Kenniscentrum Handel, Kenniscentrum GOC, LIFT Groep en de gemeente s-hertogenbosch. Een vruchtbare bijeenkomst: In Turkije liggen veel mogelijkheden voor projecten op regionaal niveau, waarbij scholen, (internationale) ondernemingen en lokale autoriteiten elkaar steeds beter vinden. Tijdens een workshop werd aan de hand van een praktijkcasus ingezoomd op de vraag hoe een traditioneel agrarische gemeenschap over kan gaan op nieuwe economische bronnen, zoals plattelandstoerisme. Hiervoor is (onder andere) behoefte aan train-thetrainer programma s en strategieën voor het dissemineren van good practices. Dit biedt mogelijkheden voor Leonardo partnerschappen en Transfer of Innovation projecten. Turkije onderscheidt zich binnen een aantal sectoren (zoals textiel) door ambacht van hoog niveau. Leonardo stages voor People on the Labour Market (PLM) zijn dan ook een laagdrempelige manier voor het Nederlandse en Turkse MKB om expertise en skills met elkaar te delen. De Kamers van Koophandel fungeren in Turkije als intermediair in de kloof tussen het (top-down georganiseerd) onderwijssysteem en snel ontwikkelende sectoren en zijn derhalve een interessante projectpartner.

5 Pag. 5 Veel Turkse onderwijsinstellingen zijn op zoek naar Nederlandse partnerinstellingen voor uitwisseling van studenten (IVT) of docenten (VETPRO). Bent u als ROC of AOC op zoek naar een Turkse partner binnen een bepaalde sector voor stages of uitwisselingen, neem dan even contact op met ondergetekende. 'Transnational Networking in the area of international cooperation in VET' Titel op de posters: Overschrijd je grenzen EU Netwerkdag 27 november 2008, Den Haag Door Peter Luijten Er zijn in Nederland verschillende organisaties die (geheel of gedeeltelijk) onder EU vlag werken. Deze organisaties zijn actief in verschillende segmenten van het publieke domein en hebben derhalve in beperkte mate contact met elkaar. Desondanks loopt men bij de uitvoering van taken tegen soortgelijke vraagstukken en dilemma s aan en kan dus veel van elkaar worden geleerd. Om deze reden organiseerde de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Nederland voor de eerste keer deze EU-netwerkdag. Naast het Nationaal Agentschap Leven Lang Leren (bestaande uit NUFFIC, Europees Platform en CINOP) bestond het gezelschap onder andere uit collega s van Eurodesk, het EURES netwerk, Europees Consumenten Centrum, Europol, EVD, SenterNovem, Nederlands Jeugd Instituut, Europass consortium en Euroguidance. Op een ondernemende locatie - de Creative Factory in Rotterdam - werd via speelse werkvormen - zoals speeddating op intensieve wijze kennisgemaakt en kennis met elkaar gedeeld. Daarnaast stond het programma in het teken van communicatieactiviteiten rondom de centrale vraag; hoe breng je Europa dichter bij de burger?

6 Pag. 6 Erasmus en Leonardo da Vinci Contact Seminar, 7-10 december 2008, Ljubljana, Slovenië Door Marina de Bie Lifelong training- an international bridge between educational institutions and the world of work. European fair Met 119 deelnemers uit 21 landen, werd op zondagavond 7 december tijdens de European Fair het startsein gegeven voor het contact seminar. Alle deelnemers hadden lekkernijen meegenomen uit hun eigen land. Deze lekkernijen werden gepresenteerd op de Fair en er werd dan ook enthousiast kennis gemaakt met elkaar onder het genot van een hapje en een drankje. Als ijsbreker was deze European Fair zeker een succes te noemen. Bij binnenkomst kreeg iedereen een compendium met contactinformatie van de deelnemers, ingezonden projectideeën en de fiches voor Dit maakte het mogelijk om toekomstige partners te selecteren uit de lijst en aan te spreken om ideeën uit te wisselen. Workshops Het programma voor maandag, dinsdag en woensdag was opgebouwd uit workshops. Tijdens de workshops werd aandacht besteed aan de verschillende actielijnen, presentaties van best practices, kwaliteit en impact op project/instellingsniveau en men kon vervolgens zelf aan de slag met het schrijven van een projectvoorstel, samen met mogelijk toekomstige partners. Voor ondersteuning van het contactseminar had het Sloveense NA hulp gevraagd aan Nationale Agentschappen uit verschillende landen. Dit resulteerde erin dat de Sloveense collega s tijdens de workshops werden ondersteund door acht (!) collega s. Ook Mobi, onze mascotte voor transnationale mobiliteit, was van de partij. Met Heleen Ravenhorst (Erasmusprogramma) hebben we Mobi gepromoot. Inspiratie tot projectvoorstellen De deelnemers konden zich aansluiten bij het onderwerp Erasmus, Leonardo Partnerships of Leonardo Mobility. Het voordeel hiervan was dat men mogelijk toekomstige partners kon vinden en hier gedurende het seminar mee kon werken. Het nadeel was echter dat de deelnemers uit het beroepsonderwijs en hoger onderwijs elkaar niet tegenkwamen tijdens de workshops waardoor het lastig was om elkaar als partner te vinden. Voor veel deelnemers was het de eerste keer dat zij een contactseminar bezochten en de eerste keer dat zij een projectvoorstel gaan indienen. Men kwam met geweldige ideeën voor een bepaalde actielijn en kwam er al werkende achter dat er toch een andere actielijn gekozen moest worden. Deelnemers kwamen met nog nauwelijks een idee en werden geïnspireerd door anderen waardoor er allerlei mogelijkheden zichtbaar werden.

7 Pag. 7 Het was goed om te zien dat er ontzettend veel contacten zijn gelegd, deelnemers naar huis zijn gegaan met een voorlopige opzet van een projectvoorstel en geïnspireerd zijn geraakt door elkaar. De collega s van de NA s hebben waar mogelijk hun kennis overgedragen tijdens de workshops en feedback gegeven aan de collega s van het Nationaal Agentschap van Slovenië. *Sava Factory heeft twee Leonardo da Vinci mobiliteitsprojecten: Contactseminar Vlaanderen-Nederland 9 en 10 december 2008, Novohotel, Ieper België Door Franka van de Wijdeven Buitenlandse stagemogelijkheden voor personen met een functiebeperking De bedoeling van het contactseminar, georganiseerd door de NAs LLP Leonardo da Vinci Vlaanderen en Nederland was om na te gaan óf en hoe de verschillende projectmogelijkheden die het Leonardo da Vinci programma biedt, kunnen bijdragen om buitenlandse opleidingsstages voor personen met een functiebeperking te realiseren. De bijeenkomst was met 35 deelnemers goed bezocht. De deelnemers vertegenwoordigden onderwijsorganisaties en bedrijven die te maken hebben met deze doelgroep. In groepsverband werden ideeën en mogelijke samenwerkingsmogelijkheden besproken. De deelnemers informeerden elkaar over de hun aanpak met betrekking tot het stimuleren van internationale mobiliteit voor personen met een functiebeperking. De bijeenkomst was niet alleen bedoeld voor mobiliteitsaanvragen maar ook voor Transfer of Innovation / Partnerschappen (gericht op het verbeteren / vergemakkelijken van internationale mobiliteit voor personen met een functiebeperking). Na afloop van het seminar is besloten dat alle deelnemers een format, met gegevens over hun achtergrond, ideeën voor een eventueel projectvoorstel, internationale contacten, enzovoort, in het kader van deze doelgroep, naar het Nationaal Agentschap Leonardo da Vinci stuurt. Deze informatie zal gebundeld aan alle deelnemers worden verstuurd. De presentaties van het contactseminar kunt u downloaden via

8 Pag. 8 NIEUWS UIT DE PROJECTEN Project: NL/08/LLP-LdV/TOI/ Aeres Group Groenhorst College Creating a pan European assessment system for veterinary nurses Franka van de Wijdeven Voor afgestudeerden in een geaccrediteerd programma is het makkelijker om een baan in het buitenland te vinden. Door een standaardisering van de beoordelingsstrategieën krijgen de studenten meer mogelijkheden om een deel van hun opleiding in een ander land te volgen. In dit Transfer of Innovation project zal een Europa-breed beoordelingssysteem ontwikkeld om het competentieniveau voor alle werkgevers van deze paraveterinairen transparant te maken. Het project ging van start met de startconferentie die op oktober jl. plaatsvond in Londen. Een journalist van de VN Times was tijdens deze conferentie aanwezig en deed hiervan verslag in de VN Times:

9 Pag. 9 Microtraining ter ondersteuning van informeel leren Project: NL/07/LLP-LdV/TOI/ Technische Universiteit Delft Microtraining for effective learning Door Pieter de Vries, Delft University of Technology / Stefan Brall, RWTH Aachen University De meeste bedrijven worden geconfronteerd met snel veranderende leerbehoeften en de behoefte aan nieuwe concepten. Bedrijven overschatten en investeren te veel in formele opleidingsprogramma's terwijl ze de mogelijkheden onbenut laten om meer natuurlijke en informele leerprocessen aan te moedigen. Opdat informeel leren succes kan hebben, is het van wezenlijk belang flexibele mechanismen te ontwikkelen die dit type leren ondersteunt en de nadelen vermijden die aan de informaliteit gerelateerd is. Microtraining is ontwikkeld als een mechanisme om hoofdzakelijk informele leeractiviteiten te ondersteunen. Microtraining kan worden gezien als een leerafspraak van ongeveer 15 minuten voor een leerbijeenkomst. Elke sessie bevat onderdelen als actieve start, demonstratie of oefening, feedback of discussie en uitleg over de volgende sessie. Zo'n bijeenkomst kan klassikaal zijn, online of een combinatie afhankelijk van de omstandigheden en mogelijkheden. Het concept is gebaseerd op een aantal theoretische overwegingen waarbij Sociaal Constructivisme een belangrijk element is, naast de begrippen Connectivisme en Beheersingsniveaus. Microtraining vereist een organisatorisch kader waarbinnen deze methode kan worden toegepast met betrekking tot het te leren onderwerp, de vaardigheden van de initiatiefnemer en de werknemers en hun dagelijkse werkrooster. In de praktijk is aangetoond dat dit raamwerk ertoe bijdraagt gezamenlijke oplossingen voor het leren op de werkplaats te ontwikkelen met brede mogelijkheden voor de informatieoverdracht. Microtraining ondersteunt informeel leren op de werkplek en verhoogt daarmee de leercapaciteit van het bedrijf. Het concept microtraining is ontwikkeld in het kader van het Leonardo da Vinci programma van de Europese Unie. Het artikel kunt u downloaden via

10 Pag. 10 NIEUWS UIT HET VELD Slordige sollicitatie irriteert stagebedrijf Door: Stageplaza, Persbericht oktober 2008 Eén op de vier werkgevers is niet tevreden over de sollicitatiekwaliteiten van de Nederlandse stagiair. Er wordt vooral geklaagd over het ontbreken van het CV en over de spelfouten in de sollicitatiebrief. Dit blijkt uit onderzoek van Stageplaza.nl, de grootste stagebank van Nederland. Effectief en gericht solliciteren Solliciteren naar een stageplek vormt een belangrijk onderdeel binnen het leertraject van de stagiair. Elke opleiding besteedt dan ook aandacht aan sollicitatietechnieken. Toch lijken maar weinig studenten deze theorie ook toe te passen in de praktijk. Werkgevers klagen over de slordige manier van solliciteren. Frustraties omtrent sollicitaties Stagebedrijven in Nederland worden er zo nu en dan moedeloos van. De grootste irritatie ligt bij de vele spelfouten in de brief en het ontbreken van het CV. Maar ook de rommelige opbouw van het CV en het gebrek aan motivatie leveren bij werkgevers de nodige frustatie op. CV check erg in trek Dat studenten nog wat hulp kunnen gebruiken bij het opstellen van een goed CV werd tijdens het Sp!ts Nobiles Careerevent bevestigd. In het CVcafé van CVtalent.nl hebben ruim 600 studenten hun CV gratis laten controleren door professionals. Het is echt opvallend dat veel studenten de basistechnieken voor een goede brief en een goed CV niet beheersen, aldus Astrid Vink van CVtalent.nl. Groei stagevacatures ondanks economische recessie Door: Stageplaza, Persbericht november 2008 De economische recessie heeft tot dusver geen negatieve invloed op de stagebranche. Stagebemiddelaar Stageplaza.nl heeft haar vacaturebestand het afgelopen kwartaal met 16% zien groeien. Ook het CBS komt met cijfers waaruit blijkt dat het vacatureaanbod groot blijft. In het afgelopen kwartaal is het totale aantal vacatures in Nederland gestegen met bijna 5%. Stagiairs hebben de toekomst Binnen de stagebranche is geen sprake van recessie. Het aantal stagevacatures is zelfs aanzienlijk toegenomen. Bedrijven bezuinigen vooralsnog niet op stagiairs. Voorlopige cijfers uit onderzoek van Stageplaza tonen aan dat hier verschillende redenen voor zijn. Zo geeft één op de vijf ondernemers aan stagiairs in dienst te hebben vanwege financiële voordelen. Het aannemen van stagiairs wordt door veel ondernemers tevens gezien als een handige manier om personeel te werven. Ook het stimuleren van innovatie is een argument om stagiairs in dienst te nemen. Ondanks de recessie is 95% van de bedrijven voornemens in de toekomst met stagiairs te blijven werken.

11 Pag. 11 Vacatureaantal blijft groeien Niet alleen Stageplaza.nl en het CBS hebben de groei van het vacatureaanbod in kaart gebracht. Ook Colo, het samenwerkingsverband voor kenniscentra voor beroepsonderwijs en bedrijfsleven, ziet een toename van het aantal vacatures. Een recente inventarisatie van Colo wijst uit dat het aantal unieke leerbedrijven is gestegen en de tekorten aan stagiairs in onder meer de zorg en de mode nog steeds bestaan. Colo zegt verder dat er over het geheel er een groot overschot aan stageplaatsen en leerbanen bestaat, vooral in de techniek, handel, horeca en groene ruimte. Skills Masters 5,6 en 7 maart 2009, Ahoy Rotterdam Hét beroepenevenement van Nederland waar leerlingen zich kunnen oriënteren en laten inspireren op hun toekomst. Skills Masters is een evenement met een succesvolle historie en wordt breed ondersteund door overheid en bedrijfsleven. In 2007 won Skills Masters de Nationale ExpoJaarprijs voor beste event-concept. Dit jaar wordt dit concept inhoudelijk verder uitgewerkt door de vijf sectoren nog centraler te stellen. Dat wil zeggen dat men gericht over het evenement geleid zal worden via een heldere event-routing en diverse concrete route- beschrijvingen toegespitst op de bezoeker, geven u nog beter de gelegenheid om direct in contact te komen met uw doelgroep. Het evenement bestaat uit drie onderdelen: de Beroepenzone: vakwedstrijden en demonstraties het Opleidingenplein: informatie over studie en opleidingen en Arbeidsmarkt: met vele werkgevers en vacatures

12 Pag. 12 NIEUWS UIT EUROPA There are numerous definitions of innovation. It is understood in many different ways in scientific and professional discourses, not to mention the colloquial use and over-use of the term in business, media and politics. Similar exploitation applies to the term creativity. Globalization of knowledge, and the subsequent dissemination of concepts and best practices, are turning the working and learning cultures more innovative. On a European scale, competitiveness cannot be reached without competence development throughout the educational systems and working life. This requires a committed change towards passionate learning. We need and welcome a continuous debate over the concepts and the phenomena which link learning, ICT development and innovation. There is no innovation without creativity and creativity will not be fully benefited unless the fruits of creative activities can also be spread and exploited through business and other societal interaction mechanisms. Therefore, putting these concepts together under the loop could create fertile juxtapositions and clashes which we would like to solicit in this special issue of elearning Papers dedicated to Creativity and Innovation. Particularly when addressing such an exciting polarity, we would not want to be restrictive in defining subthemes. Nevertheless the following might help to narrow down your foci: 1. Open innovation and learning 2. Creative coalitions redefining innovation systems in higher education and working life 3. Empowering peer networks in knowledge creation, sharing and exploitation 4. Towards true knowledge economies and increased productivity through networking and innovative working life practices 5. Different innovative learning concepts and practices 6. Sustainable innovation supported by conceptualized learning 7. Global value networks and technology enhanced learning More information For further information and to submit your article, please contact: editorial@elearningeuropa.info

13 Pag. 13 Sluitingsdata subsidieaanvragen van het Europese programma Een Leven Lang Leren

14 Pag. 14 AGENDA Activiteiten vanuit LLP NA Leonardo da Vinci januari Thema Conferentie Netwerk Expertise Centra loopbaanbegeleiding Locatie Doelgroep Info 27 januari Thema Bijeenkomst Partnerships Congrescentrum De Eenhoorn, Amersfoort Nationale organisaties uit het beroepsonderwijs gericht op loopbaanbegeleiding Meer informatie volgt ( Locatie Jaarbeurs Utrecht Doelgroep Coördinatoren Partnerships projecten 2008 Info Meer informatie volgt. Verslagen en presentaties van plaatsgevonden evenementen, georganiseerd door het Nationaal Agentschap Leonardo da Vinci, kunt u downloaden via CINOP-Leonardo da Vinci Postbus BP DEN BOSCH T (073) F (073) communicatie@leonardodavinci.nl Stelt u de ontvangst van deze Newsflash niet op prijs, stuur dan een o.v.v. AFMELDEN. De is een uitgave van CINOP-Leonardo da Vinci en verschijnt maandelijks. De informatie is met de grootste zorg samengesteld. De informatie kan echter tussentijds gewijzigd en/of aangepast zijn. Wij adviseren u om in voorkomende gevallen de juistheid van de informatie zelf te verifiëren. CINOP is samen met Nuffic en Europees Platform aangewezen als het Nederlandse Nationaal Agentschap van het Leven Lang Leren Programma door het Ministerie van OCW. CINOP is ISO gecertificeerd.

Nationaal Agentschap Erasmus+ volwasseneneducatie. Peter van Deursen Hannah Achterbosch

Nationaal Agentschap Erasmus+ volwasseneneducatie. Peter van Deursen Hannah Achterbosch Nationaal Agentschap Erasmus+ volwasseneneducatie Peter van Deursen Hannah Achterbosch Wat is Erasmus+ Subsidieprogramma van de Europese Unie voor onderwijs, training, jeugd en sport. Looptijd: 2014-2020.

Nadere informatie

Het Europese subsidieprogramma Erasmus+ (2014-2020) is de opvolger van onder andere het Leven Lang Leren programma (LLP, 2007-2013).

Het Europese subsidieprogramma Erasmus+ (2014-2020) is de opvolger van onder andere het Leven Lang Leren programma (LLP, 2007-2013). Het Europese subsidieprogramma Erasmus+ (2014-2020) is de opvolger van onder andere het Leven Lang Leren programma (LLP, 2007-2013). Deze FAQ (frequently asked questions) is samengesteld om subsidieontvangers

Nadere informatie

NIEUWS VANUIT HET NA LLP LDV

NIEUWS VANUIT HET NA LLP LDV oktober -2008 Jaargang 2, Nummer 9 Nieuws vanuit het NA LLP LdV 1 Verslag bijeenkomsten 3 Nieuws vanuit de projecten 12 Nieuws vanuit het veld 13 Agenda 17 NIEUWS VANUIT HET NA LLP LDV Vertrek Hierbij

Nadere informatie

ENTANGLE - Nieuwsbrief

ENTANGLE - Nieuwsbrief INHOUD Projectachtergrond 1 Projectomschrijving 2 Partners 3 Kick ck-off meeting in Brussel 4 Rethinking Education 4 Contactgegevens en LLP 5 ENTANGLE vindt zijn oorsprong in de dagelijkse praktijk binnen

Nadere informatie

Ondersteuning van impact door Hogescholen

Ondersteuning van impact door Hogescholen Ondersteuning van impact door Hogescholen Ronald Mooijer 27 juni 2017 Agenda IXA Impact Het belang van netwerken Directe ondersteuning aan onderzoekers driehoek Probleem Stakeholders Product Financiering

Nadere informatie

Ryckevelde vzw. Internationalisering van A tot Z voor het secundair onderwijs. Programma. Mogelijkheden. Beweging voor Europees burgerschap

Ryckevelde vzw. Internationalisering van A tot Z voor het secundair onderwijs. Programma. Mogelijkheden. Beweging voor Europees burgerschap Internationalisering van A tot Z voor het secundair onderwijs Ryckevelde vzw Beweging voor Europees burgerschap Gent, 25 april 2012 Ryckevelde vzw, beweging voor Europees burgerschap Ryckevelde vzw, beweging

Nadere informatie

The next Erasmus+ Lem van Eupen Director Nationaal Agentschap Erasmus+ 7 december 2017

The next Erasmus+ Lem van Eupen Director Nationaal Agentschap Erasmus+ 7 december 2017 The next Erasmus+ Lem van Eupen Director Nationaal Agentschap Erasmus+ 7 december 2017 Het huidige Erasmus+ Erasmus+ helps European countries to modernise and improve their education and training systems

Nadere informatie

Internationale beroepspraktijkvorming

Internationale beroepspraktijkvorming Internationale beroepspraktijkvorming Uw leerlingen over de grens: tips en spelregels Mbo-leerlingen kiezen steeds vaker voor een stage in het buitenland. Maar hoe regelt u die internationale BPV (i-bpv)?

Nadere informatie

Voorlichtingsbijeenkomst Mobiliteit Nieuwkomers

Voorlichtingsbijeenkomst Mobiliteit Nieuwkomers Voorlichtingsbijeenkomst Mobiliteit Nieuwkomers Eline van der Net Antoine van der Putten Utrecht, 8 oktober 2012 Deze presentatie wordt naar u gemaild (als u ingeschreven staat als deelnemer vandaag) en

Nadere informatie

Mobility Tool. Gebruikerstraining. Anita van Doorn Sandy van der Drift. Den Bosch 19-6-2013

Mobility Tool. Gebruikerstraining. Anita van Doorn Sandy van der Drift. Den Bosch 19-6-2013 Mobility Tool Gebruikerstraining Anita van Doorn Sandy van der Drift Den Bosch 19-6-2013 Er zijn geen handouts beschikbaar. Deze presentatie is beschikbaar bij het evenement op www.leonardodavinci.nl ->

Nadere informatie

KA 1 Mobiliteit Jeugd. Marrie Kortenbosch & Mireille Unger

KA 1 Mobiliteit Jeugd. Marrie Kortenbosch & Mireille Unger KA 1 Mobiliteit Jeugd Marrie Kortenbosch & Mireille Unger Erasmus+ Nieuwe EU-programma voor onderwijs, jeugd en sport 2014-2020 Youth in Action gaat samen met het onderwijsprogramma Leven Lang Leren (Erasmus,

Nadere informatie

Nationaal Agentschap Erasmus+ Volwasseneneducatie EDOS

Nationaal Agentschap Erasmus+ Volwasseneneducatie EDOS Erasmus+ Nationaal Agentschap Erasmus+ Volwasseneneducatie EDOS 27-11-2019 Peter van Deursen Programma 1. Wat is Erasmus+ 2. Welke actielijnen zijn er? 3. wat valt er onder volwasseneneducatie binnen Erasmus+?

Nadere informatie

Nieuwe aanvragers Erasmus+ mbo

Nieuwe aanvragers Erasmus+ mbo Nieuwe aanvragers Erasmus+ mbo Donderdag 15 november 2018 Marieke Denissen Marloes Hogervorst Wat zijn jullie behoeften? Welke vragen hebben jullie voorafgaand aan de presentatie? Wie heeft er al eerder

Nadere informatie

Leonardo Special. Thematische netwerkacties

Leonardo Special. Thematische netwerkacties Leonardo Special Thematische netwerkacties Projectoverstijgende impact, disseminatie en valorisatie. Dat is waar het om draait bij thematische netwerkacties. Bij de verschillende thematische netwerkacties

Nadere informatie

FAQ s voor lopende mobiliteit projecten. Via CTRL+klikken op een van de onderstaande vragen komt u vanzelf bij het antwoord terecht.

FAQ s voor lopende mobiliteit projecten. Via CTRL+klikken op een van de onderstaande vragen komt u vanzelf bij het antwoord terecht. FAQ s voor lopende mobiliteit projecten Versie: augustus 2011 Via CTRL+klikken op een van de onderstaande vragen komt u vanzelf bij het antwoord terecht. Inhoudsopgave VRAGEN Informatie en begeleiding

Nadere informatie

Samenwerking met buitenlandse universiteiten

Samenwerking met buitenlandse universiteiten Samenwerking met buitenlandse universiteiten INSPIRATIE- EN KENNISDAG PLANT & FOOD, 25 november 2014 Rik Eweg Lector Duurzame Agribusiness in Metropolitane Gebieden Opzet workshop 1. Ervaringen binnen

Nadere informatie

Kick-off bijeenkomst Call 2012 Leonardo da Vinci 22 november 2012

Kick-off bijeenkomst Call 2012 Leonardo da Vinci 22 november 2012 Kick-off bijeenkomst Call 2012 Leonardo da Vinci 22 november 2012 Uitwerkingen van gespreksrondes OPEN SPACE Tijdens de open space kregen de deelnemers van de Kick-off bijeenkomst de ruimte om de eigen

Nadere informatie

Nationaal Agentschap Erasmus+ mbo - volwasseneneducatie. Diedre Bulk Marieke Hanekamp

Nationaal Agentschap Erasmus+ mbo - volwasseneneducatie. Diedre Bulk Marieke Hanekamp Nationaal Agentschap Erasmus+ mbo - volwasseneneducatie Diedre Bulk Marieke Hanekamp Nationaal Agentschap Erasmus+ De decentrale acties worden in elk land door een Nationaal Agentschap uitgevoerd, in Nederland

Nadere informatie

UITNODIGING. november. Innovatie van het mbo- onderwijs door digitaal leiderschap MASTER CLASS. Een masterclass voor bestuurders van mbo-scholen

UITNODIGING. november. Innovatie van het mbo- onderwijs door digitaal leiderschap MASTER CLASS. Een masterclass voor bestuurders van mbo-scholen UITNODIGING Innovatie van het mbo- MASTER CLASS onderwijs door digitaal leiderschap Een masterclass voor bestuurders van mbo-scholen 28 november ACHTERGROND Door de digitale revolutie nemen ontwikkelingen

Nadere informatie

Driekwart ondernemend Nederland doet niets aan ICT

Driekwart ondernemend Nederland doet niets aan ICT Nieuwsbrief JUNI 2014 Juni 2014: Een maand van inspirerende bijeenkomsten, awarduitreikingen en nieuwe ICT campagnes. We wensen u veel leesplezier! Laatste kans! Deelnemers Special 3D Printing Aankomende

Nadere informatie

Van de redactie. Call 2007. Transfer of Innovation. Transnational mobility. Inhoud

Van de redactie. Call 2007. Transfer of Innovation. Transnational mobility. Inhoud Nieuwsbrief Juni 2007 Jaargang 1, Nummer 2 Inhoud LLP 1 Call 2007 2 Nieuws 2 Contact seminars 3 Evenementen 4 Publicaties 8 Mededelingen 9 Agenda 10 Van de redactie In deze uitgave willen wij u op de hoogte

Nadere informatie

Europese subsidies en de sociale economie

Europese subsidies en de sociale economie Europese subsidies en de sociale economie Tewerkstelling van vluchtelingen binnen de sociale economie 24 Mei 2016 Agenda 14:00 Welkom 14:15 Inleiding: Wie zijn de vluchtelingen? Quentin Callens, Agentschap

Nadere informatie

Methodiek Junior Praktijk Opleider

Methodiek Junior Praktijk Opleider Methodiek Junior Praktijk Opleider ONDERZOEK TEN BEHOEVE VAN HET VERSTERKEN VAN DE DOELMATIGHEID Maaike van Rooijen Suzan de Winter-Koçak Eva Klooster Harrie Jonkman Methodiek Junior Praktijk Opleider

Nadere informatie

Het gaf mij veel energie om een eigen evenement te organiseren.

Het gaf mij veel energie om een eigen evenement te organiseren. Het Cruyff Foundation Community Program De Johan Cruyff Foundation wil jongeren langdurig binden aan het Cruyff Court en de wijk. Wij willen jongeren meer zelfvertrouwen geven, kansen bieden om hun talent

Nadere informatie

Erasmus voor iedereen: EU-financiering voor 5 miljoen burgers

Erasmus voor iedereen: EU-financiering voor 5 miljoen burgers EUROPESE COMMISSIE - PERSBERICHT Erasmus voor iedereen: EU-financiering voor 5 miljoen burgers Brussel, 23 november 2011 - Tot 5 miljoen mensen, bijna tweemaal zo veel als nu, krijgen de kans om in het

Nadere informatie

CINOP Internationaal Agentschap

CINOP Internationaal Agentschap Februari 2010 Jaargang 4 Nummer 2 INHOUD CINOP Internationaal Agentschap Oproep good practices van en voor internationale stages Preparatory Visits Call 2010 van start! Nieuwe publicatie Partnerships Call

Nadere informatie

Van LLP Grundtvig naar Erasmus+

Van LLP Grundtvig naar Erasmus+ Van LLP Grundtvig naar Erasmus+ 2014-2020 Onder voorbehoud van officiële goedkeuring door het Europees Parlement, de Europese Raad en de Europese Commissie Versie 29-10-2013 Documenteigenaar Marissa van

Nadere informatie

LEEFTIJDSONAFHANKELIJK WERVINGSBELEID mature@eu. Presentatie Marjolijn Blokzijl

LEEFTIJDSONAFHANKELIJK WERVINGSBELEID mature@eu. Presentatie Marjolijn Blokzijl LEEFTIJDSONAFHANKELIJK WERVINGSBELEID mature@eu Presentatie Marjolijn Blokzijl OVERZICHT PRESENTATIE Situatieschets Demografische veranderingen Noodzakelijke strategieën Arbeidsparticipatie oudere werknemers

Nadere informatie

1. Mobiliteitscoach, van idee tot project: Inleiding

1. Mobiliteitscoach, van idee tot project: Inleiding 1. Mobiliteitscoach, van idee tot project: Inleiding De afsluitende bijeenkomst van het Leonardo-project Key to Mobility vond plaats in september 2011. Het resultaat van het project was een trainingscursus

Nadere informatie

Erasmus+ Jeugd. Informatiebijeenkomst 20 januari 2014

Erasmus+ Jeugd. Informatiebijeenkomst 20 januari 2014 Erasmus+ Jeugd Informatiebijeenkomst 20 januari 2014 Erasmus+ Nieuwe EU-programma voor onderwijs, training, jeugd en sport 2014-2020 Youth in Action gaat samen met het onderwijsprogramma Leven Lang Leren

Nadere informatie

Certified Public Manager Program (CPM) voor Senior Public Controllers

Certified Public Manager Program (CPM) voor Senior Public Controllers Certified Public Manager Program (CPM) voor Senior Public Controllers The European professional practice qualification for public service leaders Inschrijving vóór 1 juli 2016 = 10% korting op inschrijvingskosten

Nadere informatie

Erasmus+ onderneem je zelf

Erasmus+ onderneem je zelf Erasmus+ onderneem je zelf Annemarie de Ruiter José Ravenstein NA Erasmus+ Onderwijs &Training/ Nuffic 11 maart 2014 Erasmus+ Film Erasmus+ Uitvoering Erasmus+ Beleidscontext en budget Erasmus+ Programma

Nadere informatie

content blz 4 blz 5 BLz 6-12 nebo wie zijn wij? partnerschap 2

content blz 4 blz 5 BLz 6-12 nebo wie zijn wij? partnerschap 2 content blz 4 blz 5 nebo wie zijn wij? 2 blz 7 hoe kunt u bijdragen? blz 8 + 9 general partner BLz 6-12 partnerschap blz 10 + 11 premium partner blz 12 + 13 main partner blz 14 + 15 partner op maat 3 nebo

Nadere informatie

Understanding and being understood begins with speaking Dutch

Understanding and being understood begins with speaking Dutch Understanding and being understood begins with speaking Dutch Begrijpen en begrepen worden begint met het spreken van de Nederlandse taal The Dutch language links us all Wat leest u in deze folder? 1.

Nadere informatie

Het Europese programma Een Leven Lang Leren in vogelvlucht

Het Europese programma Een Leven Lang Leren in vogelvlucht Het Europese programma Een Leven Lang Leren in vogelvlucht De Europese programma s op het gebied van onderwijs en leren zijn verenigd in het Europese programma Een Leven Lang Leren. Dit programma biedt

Nadere informatie

Oogst van de connected thinking sessie van prof. dr. Jeff Gaspersz tijdens de A+O Metalektrodag op 22 maart 2018

Oogst van de connected thinking sessie van prof. dr. Jeff Gaspersz tijdens de A+O Metalektrodag op 22 maart 2018 Oogst van de connected thinking sessie van prof. dr. Jeff Gaspersz tijdens de A+O Metalektrodag op 22 maart 2018 Hier vindt u de oogst van de ideeën op de vraag: Hoe kunnen we vanuit HR bijdragen aan het

Nadere informatie

Conferentie Examinering in de bpv 31 mei 2013 Workshop : handboeken BPV en het buitenland

Conferentie Examinering in de bpv 31 mei 2013 Workshop : handboeken BPV en het buitenland Conferentie Examinering in de bpv 31 mei 2013 Workshop : handboeken BPV en het buitenland Andre van Voorst : sr adviseur Kenwerk / Examenwerk Mirjam Hensels : projectleider BPV Handboeken Programma Inleiding

Nadere informatie

Bent u klaar voor veel meer klanten?

Bent u klaar voor veel meer klanten? Bent u klaar voor veel meer klanten? Dit is uw kans Op de markt van werk en opleiding is een nieuwe speler aan zet. Dat bent u, in samenwerking met Call Creatieve Communicatie. Dankzij onze diensten weten

Nadere informatie

Published in: Onderwijs Research Dagen 2013 (ORD2013), mei 2013, Brussel, Belgie

Published in: Onderwijs Research Dagen 2013 (ORD2013), mei 2013, Brussel, Belgie Samenwerkend leren van leerkrachten : leeropbrengsten gerelateerd aan activiteiten en foci van samenwerking Doppenberg, J.J.; den Brok, P.J.; Bakx, A.W.E.A. Published in: Onderwijs Research Dagen 2013

Nadere informatie

Together is better Talent.Samenwerking.Ontwikkeling.Toewijding.

Together is better Talent.Samenwerking.Ontwikkeling.Toewijding. Together is better Together is better Talent.Samenwerking.Ontwikkeling.Toewijding. The way we work In een tijd waarin de arbeidsmarkt krap is en de vraag naar talent steeds groter wordt werkt het maar

Nadere informatie

#46: Vragen en antwoorden nieuwe actielijn Erasmus+ voor scholen 'School Exchange partnerships'

#46: Vragen en antwoorden nieuwe actielijn Erasmus+ voor scholen 'School Exchange partnerships' #46: Vragen en antwoorden nieuwe actielijn Erasmus+ voor scholen 'School Exchange partnerships' Elvira Arkesteijn, Bart van den Elzen en Svetlana van Schilfgaarde Wat gaan we doen? Nieuwe kansen voor scholen

Nadere informatie

Nationaal Studentenonderzoek 2008. Stageplaza.nl

Nationaal Studentenonderzoek 2008. Stageplaza.nl Nationaal Studentenonderzoek 2008 Stageplaza.nl Gepubliceerd door: S. Icke & B. Rooijendijk De Ruyterkade 106 II 1011 AB Amsterdam Tel : 020 422 33 22 Fax : 020 422 20 22 I : www.stageplaza.nl Maart 2008

Nadere informatie

OP LOCATIE. Talent Development Program van Hilversum Media Campus. Succesvol samenspel

OP LOCATIE. Talent Development Program van Hilversum Media Campus. Succesvol samenspel Talent Development Program van Hilversum Media Campus Succesvol samenspel 26 mediatalenten vormen de eerste groep young professionals die momenteel bezig is met het Talent Development Program van Hilversum

Nadere informatie

EXPLORE EUROPE CHALLENGE YOUR TALENT. Stage of leerbaan in het buitenland? Stagiaire uit het buitenland? www.eutrex.eu

EXPLORE EUROPE CHALLENGE YOUR TALENT. Stage of leerbaan in het buitenland? Stagiaire uit het buitenland? www.eutrex.eu EXPLORE EUROPE CHALLENGE YOUR TALENT Stage of leerbaan in het buitenland? Stagiaire uit het buitenland? www.eutrex.eu Noorderpoortcollege Postbus 530, 9700 AM Groningen Gerry Blaauw: g.blaauw@noorderpoort.nl

Nadere informatie

NIEUWS VANUIT HET NA LLP LDV

NIEUWS VANUIT HET NA LLP LDV november -2008 Jaargang 2, Nummer 10 Nieuws vanuit het NA LLP LdV 1 Verslag bijeenkomsten 3 Nieuws vanuit de projecten 8 Nieuws uit Europa 11 Partnersearch 13 Agenda 14 NIEUWS VANUIT HET NA LLP LDV Projectopzet

Nadere informatie

Erasmus+ Femke During, HU Grant Office Liliana Dušati, International Office

Erasmus+ Femke During, HU Grant Office Liliana Dušati, International Office Erasmus+ Femke During, HU Grant Office Liliana Dušati, International Office Agenda Key Action 1 Liliana van International Office Binnen Europa KA103 Buiten Europa KA 107 Key Action 2 Femke van HU Grant

Nadere informatie

Lesprogramma s voor pedagogische inzet van vechtsport in het onderwijs

Lesprogramma s voor pedagogische inzet van vechtsport in het onderwijs Respons Lesprogramma s voor pedagogische inzet van vechtsport in het onderwijs Respons; flexible and positive Respons Respons omvat een pakket van diensten en producten om onderwijs en vechtsport met elkaar

Nadere informatie

Samenvatting project Blueprint - Toekomstbestendige vaardigheden voor de maritieme transportsector (Sector Skills Alliances for implementing a new

Samenvatting project Blueprint - Toekomstbestendige vaardigheden voor de maritieme transportsector (Sector Skills Alliances for implementing a new Samenvatting project Blueprint - Toekomstbestendige vaardigheden voor de maritieme transportsector (Sector Skills Alliances for implementing a new strategic approach ( Blueprint ) to sectoral cooperation

Nadere informatie

NIEUWS UIT HET. De Europese dag van een Leven Lang Leren. Regionale workshops Grenzeloos met jongeren aan de slag. Noteer in uw agenda 3 november 2009

NIEUWS UIT HET. De Europese dag van een Leven Lang Leren. Regionale workshops Grenzeloos met jongeren aan de slag. Noteer in uw agenda 3 november 2009 maart - 2009 Jaargang 3, Nummer 3 Nieuws uit het NA LLP LdV 1 Hogescholen en universiteiten in Leonardo da Vinci 2 European Year of Innovation and Creativity 3 Activiteiten voor mbo-studenten 5 Leonardo

Nadere informatie

Aanspreekpunt voor studenten Informatica van Avans Hogeschool voor stage en afstuderen.

Aanspreekpunt voor studenten Informatica van Avans Hogeschool voor stage en afstuderen. Aanspreekpunt voor studenten Informatica van Avans Hogeschool voor stage en afstuderen. Innovatie & inspiratieprogramma + werkplek @ Jamfabriek (code A02) Heeft u een idee, project of opdracht, neem dan

Nadere informatie

Integraal HR voor leidinggevenden

Integraal HR voor leidinggevenden Integraal HR voor leidinggevenden Leidinggeven aan professionals in het voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs vergt een hoge mate van inhoudelijk-inspirerend leiderschap. Daar waar docenten zich als

Nadere informatie

Erasmus+: Internationalisering. Helena Bijnens, UCLL, Sanju Gielen, THHI Tessenderlo

Erasmus+: Internationalisering. Helena Bijnens, UCLL, Sanju Gielen, THHI Tessenderlo Erasmus+: Internationalisering Helena Bijnens, UCLL, helena.bijnens@ucll.be Sanju Gielen, THHI Tessenderlo KA1 internationale mobiliteit : deadline 1 februari KA2 strategische partnerschappen : deadline

Nadere informatie

Verwelkoming. Het is beter een mijl te reizen dan om duizend boeken te lezen (Confucius)

Verwelkoming. Het is beter een mijl te reizen dan om duizend boeken te lezen (Confucius) Verwelkoming Het is beter een mijl te reizen dan om duizend boeken te lezen (Confucius) Informatie Oproepronde 2018 ERASMUS+ KERNACTIE 1 KA1 IN ERASMUS+ SCHOOL- ONDERWIJS SPORT BEROEPS- ONDERWIJS EN OPLEIDING

Nadere informatie

Jobfabriek Automotive presenteert: Automotive Open Dagen 17 t/m 31 maart 2012

Jobfabriek Automotive presenteert: Automotive Open Dagen 17 t/m 31 maart 2012 Jobfabriek Automotive presenteert: Automotive Open Dagen 17 t/m 31 maart 2012 Automotive Open Dagen 17 t/m 31 maart 2012 Introductie Jobfabriekautomotive.nl is een vacaturesite, specifiek ingericht rond

Nadere informatie

Oproep experts Erasmus+

Oproep experts Erasmus+ Oproep experts Erasmus+ Het programma Erasmus+ is het EU programma voor Onderwijs & Training en Jeugd dat loopt van 2014 tot en met 2020. Het doel van Erasmus+ is het realiseren van goede initiatieven

Nadere informatie

Voorwoord. Nienke Meijer College van Bestuur Fontys Hogescholen

Voorwoord. Nienke Meijer College van Bestuur Fontys Hogescholen 3 Voorwoord Goed onderwijs is een belangrijke voorwaarde voor jonge mensen om uiteindelijk een betekenisvolle en passende plek in de maatschappij te krijgen. Voor studenten met een autismespectrumstoornis

Nadere informatie

Erasmus+ Informatiebijeenkomst. Strategische Partnerschappen Key Action 2. School Exchange Partnerschappen. Utrecht, 22 november 2017

Erasmus+ Informatiebijeenkomst. Strategische Partnerschappen Key Action 2. School Exchange Partnerschappen. Utrecht, 22 november 2017 Erasmus+ Informatiebijeenkomst Strategische Partnerschappen Key Action 2 School Exchange Partnerschappen Utrecht, 22 november 2017 Spelregels tijdens de sessie Geen plenaire vragen in verband met de tijd

Nadere informatie

Dag van het jongerenwerk april 2017, Amsterdam

Dag van het jongerenwerk april 2017, Amsterdam Dag van het jongerenwerk 2017 25 april 2017, Amsterdam Op 25 april werd de dag van het jongerenwerk georganiseerd op de HVA door waarbij 250 jongerenwerkers uit heel Nederland bij elkaar kwamen. Met een

Nadere informatie

Presentatie Meher Khan Muztar

Presentatie Meher Khan Muztar Presentatie Meher Khan Muztar Studiekeuze: Serious business M eher Khan Muztar 26 juni 2014 Uni ver si tei t Lei den i n het ni euws Zweetkamer tje ger ed via crowdfunding Lei dse Egyptoloog ontr afelt

Nadere informatie

Erkend leerbedrijf. dáár wordt het vak geleerd. horeca bakkerij reizen recreatie facilitaire dienstverlening

Erkend leerbedrijf. dáár wordt het vak geleerd. horeca bakkerij reizen recreatie facilitaire dienstverlening Erkend leerbedrijf dáár wordt het vak geleerd horeca bakkerij reizen recreatie facilitaire dienstverlening Waarom erkend leerbedrijf? Jonge mensen wegwijs maken in de sector: dat is de taak van een leerbedrijf.

Nadere informatie

Open Onderwijs API. De open standaard voor het delen van onderwijs data. 23 juni 2016 Frans Ward - SURFnet Architectuurraad - Utrecht

Open Onderwijs API. De open standaard voor het delen van onderwijs data. 23 juni 2016 Frans Ward - SURFnet Architectuurraad - Utrecht Open Onderwijs API De open standaard voor het delen van onderwijs data https://www.flickr.com/photos/statefarm/19349203414 23 juni 2016 Frans Ward - SURFnet Architectuurraad - Utrecht Missie Onderwijs

Nadere informatie

Logistieke uitdagingen en kansen binnen Horizon 2020

Logistieke uitdagingen en kansen binnen Horizon 2020 Logistieke uitdagingen en kansen binnen Horizon 2020 Martin Bakker, november 2013 Samenvatting Het nieuwe kaderprogramma voor onderzoek & innovatie van de Europese Unie, Horizon 2020, geeft een breed scala

Nadere informatie

Sessie Centrumsteden VVJ

Sessie Centrumsteden VVJ Sessie Centrumsteden VVJ Bram Vermeiren Steunpunt Jeugd vzw Arenbergstraat 1D I 1000 Brussel T 02 551 13 50 I F 02 551 13 85 info@steunpuntjeugd.be I www.steunpuntjeugd.be missie Jeugdwerk brengt kinderen

Nadere informatie

ALGEMEEN PROJECT RAPPORT

ALGEMEEN PROJECT RAPPORT Evaluatie EVALUATION rapport RAPPORT SENDI PROJECT project ALGEMEEN PROJECT RAPPORT This report contains the evaluation analysis of the filled out questionnaire about the Kick off meeting in Granada Dit

Nadere informatie

Europese puzzel: op zoek naar goede praktijken als antwoord op noden van studenten

Europese puzzel: op zoek naar goede praktijken als antwoord op noden van studenten Europese puzzel: op zoek naar goede praktijken als antwoord op noden van studenten Overzicht Introductie en doelstellingen Werkwijze Resultaten Website: Map of needs: Needbox en Toolbox Inspiratie Vragen

Nadere informatie

Onderwijs en Kennisoverdracht

Onderwijs en Kennisoverdracht Onderwijs en Kennisoverdracht Ontwikkelingen in de duurzame landbouw in Suriname Prof. Tiny van Boekel, Decaan voor Onderwijs/Vice-rector, Wageningen University & Research Centre, NL Inhoud lezing Ontwikkelingen

Nadere informatie

Waar kan ik subsidie voor aanvragen?

Waar kan ik subsidie voor aanvragen? Over Erasmus+ Erasmus+ is het Europese subsidie programma voor onderwijs, training, jeugd en sport. Het programma loopt zeven jaar: van 2014 tot 2020. Organisaties kunnen subsidie aan vragen voor internationale

Nadere informatie

Structuur van Europese (Informele) Netwerken voor regio s en steden

Structuur van Europese (Informele) Netwerken voor regio s en steden Structuur van Europese (Informele) Netwerken voor regio s en steden Masterclass Europa, Kenniscentrum Vlaamse Steden, Module 2, Jan Maarten de Vet, ECORYS, 14 december 2009 Vooraf Europese netwerken voor

Nadere informatie

FAQ eforms Leonardo da Vinci Call 2013

FAQ eforms Leonardo da Vinci Call 2013 FAQ eforms Leonardo da Vinci Call 2013 Deze FAQ dient als aanvulling op de eform gebruikshandleiding Klik voor de antwoorden op de betreffende vraag Inhoudsopgave Algemene vragen Wat is een eform? 1 Voor

Nadere informatie

EVALUATIE 5 PROVINCIALE INFOSESSIES 'EUROPESE

EVALUATIE 5 PROVINCIALE INFOSESSIES 'EUROPESE Nota Ref: N62x-15-05b Brussel, 17 april 2015 EVALUATIE 5 PROVINCIALE INFOSESSIES 'EUROPESE SUBSIDIES VOOR DE SOCIALE ECONOMIE' 1 INFOSESSIES IN DE 5 PROVINCIES De voorbije maanden organiseerde Kenniscentrum

Nadere informatie

EXIN WORKFORCE READINESS professional

EXIN WORKFORCE READINESS professional EXIN WORKFORCE READINESS professional DE ERVARING LEERT ICT is overal. Het is in het leven verweven geraakt. In een wereld waarin alles steeds sneller verandert, is het lastig te bepalen wat er nodig is

Nadere informatie

Nieuwsbrief September 2014

Nieuwsbrief September 2014 Nieuwsbrief September 2014 Netwerkgroep45plus: ontstaan en doel De Netwerkgroep45plus Nijmegen is een zelfregiegroep van gemotiveerde 45-plussers, met zeer ruime en uiteenlopende werkervaringen. Naast

Nadere informatie

Zorgen rondom IVF Boekaar, J.; Riemersma, M.

Zorgen rondom IVF Boekaar, J.; Riemersma, M. Zorgen rondom IVF Boekaar, J.; Riemersma, M. IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to cite from it. Please check the document version below. Document

Nadere informatie

5 Moments of Need Certificeringsprogramma

5 Moments of Need Certificeringsprogramma 5 Moments of Need Certificeringsprogramma Juni 2019 Inleiding Learning & Development-professionals worden in hun dagelijkse praktijk steeds vaker geconfronteerd met de noodzaak om het leren te innoveren

Nadere informatie

Werknemer in opleiding Themabijeenkomst Stage en duurzaamheid op de arbeidsmarkt. Oktober 2010

Werknemer in opleiding Themabijeenkomst Stage en duurzaamheid op de arbeidsmarkt. Oktober 2010 Werknemer in opleiding Themabijeenkomst Stage en duurzaamheid op de arbeidsmarkt Oktober 2010 Programma 13.30 Informatie Wio, opbrengst bijeenkomst 13.45 Stage en duurzaamheid op de arbeidsmarkt -Toelichting

Nadere informatie

Masterclass Duurzame voedselvoorziening in en om de stad

Masterclass Duurzame voedselvoorziening in en om de stad Masterclass Duurzame voedselvoorziening in en om de stad Aandachtspunten Regionale voedselsystemen als thematisch integratiekader Urban Green Train: toepassing voor onderwijs Aeres Hogeschool Almere Aansluiten

Nadere informatie

Voorlichting Erasmus+ KA2 15 november 2018

Voorlichting Erasmus+ KA2 15 november 2018 Voorlichting Erasmus+ 15 november 2018 Check in 2 Wat is Wie bent u en wie zijn wij? Wanneer in Help Doel van de workshop 3 Wat is Wanneer in Help U weet wat inhoudt U weet welke instrumenten u kunt gebruiken

Nadere informatie

EU fondsen klimaatadaptatie en water inleiding. Mayke Derksen 15 december 2016

EU fondsen klimaatadaptatie en water inleiding. Mayke Derksen 15 december 2016 EU fondsen klimaatadaptatie en water inleiding Mayke Derksen 15 december 2016 Europees klimaatbeleid- Nederlandse uitdagingen vandaag Doel: verbinden uitdagingen klimaatadaptatie met EU fondsen EU fondsen

Nadere informatie

DIO PRIJSUITREIKING 2017 & MINI CONFERENTIE

DIO PRIJSUITREIKING 2017 & MINI CONFERENTIE DIO PRIJSUITREIKING 2017 & MINI CONFERENTIE PROGRAMMA 13:00 uur: Inloop met koffie, thee en iets lekkers 13:30 uur: Opening door dagvoorzitter Manu van Kersbergen en Wan Dong Zhang 13:35 uur: Paul van

Nadere informatie

The training courses are only offered in Dutch.

The training courses are only offered in Dutch. Training courses NWO Academy Do you want to focus on the competencies we want to develop throughout the organisation, on what is important for your job and working in projects, or on strengthening your

Nadere informatie

Make it work! Virtuele mobiliteit in internationale stages integreren: een snelgids

Make it work! Virtuele mobiliteit in internationale stages integreren: een snelgids Make it work! Virtuele mobiliteit in internationale stages integreren: een snelgids Wat? Internationale stages worden steeds belangrijker in de context van de internationalisering van hoger onderwijs en

Nadere informatie

Van 'gastarbeider' tot 'Nederlander' Prins, Karin Simone

Van 'gastarbeider' tot 'Nederlander' Prins, Karin Simone Van 'gastarbeider' tot 'Nederlander' Prins, Karin Simone IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to cite from it. Please check the document version

Nadere informatie

Juryrapport 1 e Nederlandse e-learning Award

Juryrapport 1 e Nederlandse e-learning Award Juryrapport 1 e Nederlandse e-learning Award Winnaar: Trimbos Instituut met De gezonde school en genotmiddelen Uitgereikt tijdens het Nationale E-learning Congres op 10 februari 2009 Inhoudsopgave Inhoudsopgave...

Nadere informatie

5 Moments of Need Certificeringsprogramma L&D professionals Nederlandse Ziekenhuizen 2018 September 2018

5 Moments of Need Certificeringsprogramma L&D professionals Nederlandse Ziekenhuizen 2018 September 2018 5 Moments of Need Certificeringsprogramma L&D professionals Nederlandse Ziekenhuizen 2018 September 2018 Inleiding De L&D professionals in Nederlandse Ziekenhuizen worden in hun dagelijkse praktijk steeds

Nadere informatie

Trainingen en workshops maart - juni 2019

Trainingen en workshops maart - juni 2019 academie Leren en doen! Trainingen en workshops maart - juni 2019 www.academie.zorgbelang-brabant.nl Trainingen & workshops KRACHTIG PITCHEN Vrijdag 29 maart 2019 Hoe vertel je kort en krachtig jouw idee

Nadere informatie

De workshop Leiderschap wordt incompany gegeven en op maat aangeboden en is geschikt voor zowel beginnende- als doorgewinterde leidinggevenden.

De workshop Leiderschap wordt incompany gegeven en op maat aangeboden en is geschikt voor zowel beginnende- als doorgewinterde leidinggevenden. Workshop Leiderschap Leiderschap, krachtig in elke situatie Wat maakt iemand tot een goede leidinggevende? Natuurlijk moeten er doelen gehaald worden en het liefst binnen een bepaald budget. Maar zonder

Nadere informatie

arbeidsmarkt- en opleidingsfonds hbo tips voor werving van docenten uit de beroepspraktijk

arbeidsmarkt- en opleidingsfonds hbo tips voor werving van docenten uit de beroepspraktijk arbeidsmarkt- en opleidingsfonds hbo tips voor werving van docenten uit de beroepspraktijk Zestor is opgericht door sociale partners in het hbo: Het is toegestaan om (delen van) de informatie uit deze

Nadere informatie

ERASMUS+ voor scholen

ERASMUS+ voor scholen ERASMUS+ voor scholen Waarom nieuw programma? Begrotingen EU: zevenjaarlijks: 2007-2013: Een Leven Lang Leren 2014-2020: Erasmus+ Sterkere link met het beleid EU toegevoegde waarde en impact Stroomlijnen

Nadere informatie

Betreft: Participeren en studeren in het buitenland. Knelpunten voor studenten met een functiebeperking

Betreft: Participeren en studeren in het buitenland. Knelpunten voor studenten met een functiebeperking Steunpunt Inclusief hoger Onderwijs Sint-Jorisstraat 71 8000 Brugge Betreft: Participeren en studeren in het buitenland. Knelpunten voor studenten met een functiebeperking Het Steunpunt Inclusief Hoger

Nadere informatie

Realisatie. Indienersbrochure DE PILOTSTARTER. Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening

Realisatie. Indienersbrochure DE PILOTSTARTER. Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening Realisatie Indienersbrochure DE PILOTSTARTER Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening DE PILOTSTARTER Werk je ook aan innovaties om gemeentelijke dienstverlening

Nadere informatie

Studeren in Nederland

Studeren in Nederland Studeren in Nederland Annekee de Jager Kaj Temme Nederlandse Ambassade Brussel Leuven, 27 oktober 2015 Inhoud 1. Nederland 2. Waarom studeren in Nederland? 3. Onderwijs in Nederland 4. Nederlandse studentensteden

Nadere informatie

INHOLLAND Internationalisation - IPD

INHOLLAND Internationalisation - IPD 2 Organisatie Structuur Dept. of International Cooperation International Affairs International Project Department 3 International Project Department Tjerk Busstra Tom Kentson Edith Petersen Yvonne van

Nadere informatie

De innovatieve stad. Mobility Matters Symposium De Doelen, Rotterdam. 11 april Dr.

De innovatieve stad. Mobility Matters Symposium De Doelen, Rotterdam. 11 april Dr. De innovatieve stad Mobility Matters Symposium De Doelen, Rotterdam 11 april 2017 Dr. Otto Raspe 1 @ottoraspe @leefomgeving Nieuwe geografie van banen Triomf van de stad (agglomeratie-voordelen) Maar niet

Nadere informatie

pilootprojecten (deel 1) Oost-Vlaanderen

pilootprojecten (deel 1) Oost-Vlaanderen pilootprojecten (deel 1) Oost-Vlaanderen dhr. Arne Oosthuyse projectcoördinator Voka - Kamer van Koophandel O-Vl. VON-sessie: Allochtoon ondernemerschap in Vlaanderen Donderdag 9 juni 2011 Huis van de

Nadere informatie

International Leiden Leadership Programme

International Leiden Leadership Programme International Leiden Leadership Programme Information Evening 1 November 2016 Universiteit Leiden.. LLP Programme team Menno Mennes Lucille Brakefield Janna van Helden Ratna Lachmansingh Programme Bij

Nadere informatie

Academie voor Ondernemerschap, Marketing en Innovatie 's-hertogenbosch

Academie voor Ondernemerschap, Marketing en Innovatie 's-hertogenbosch Academie voor Ondernemerschap, Marketing en Innovatie 's-hertogenbosch datum 2014 contactpersoon Rene van der Burgt onderwerp Mogelijkheden tot samenwerken telefoon (088) 525 61 94 van Advanced Business

Nadere informatie

FAQ eforms Leonardo da Vinci Deze FAQ dient als aanvulling op de eform gebruikshandleiding

FAQ eforms Leonardo da Vinci Deze FAQ dient als aanvulling op de eform gebruikshandleiding FAQ eforms Leonardo da Vinci 2013 Deze FAQ dient als aanvulling op de eform gebruikshandleiding Inhoudsopgave Algemene vragen Deze FAQ dient als aanvulling op de eform gebruikshandleiding Wat is een eform?

Nadere informatie

Internationalisering werkt!

Internationalisering werkt! Internationalisering werkt! SOCRATES Nationale conferentie over Europese onderwijsprogramma s 3 november 2009 conferentiecentrum Engels Rotterdam DIRECT NAAR PROGRAMMA EN AANMELDING Waarom u zou moeten

Nadere informatie

EXIN WORKFORCE READINESS werkgever

EXIN WORKFORCE READINESS werkgever EXIN WORKFORCE READINESS werkgever DE ERVARING LEERT ICT is overal. Het is in het leven verweven geraakt. In een wereld waarin alles steeds sneller verandert, is het lastig te bepalen wat er nodig is om

Nadere informatie