Oorlogsverhaal Marinus Nieuwenhuize

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Oorlogsverhaal Marinus Nieuwenhuize"

Transcriptie

1 Oorlogsverhaal Marinus Nieuwenhuize Marinus (Rinus) Nieuwenhuize wordt op 27 april 1936 geboren in Kapelle-Biezelinge. Deze plaats ligt in Zeeland op het voormalige eiland Zuid-Beveland. Het gezin waar Rinus opgroeit, bestaat uit: vader, moeder, drie oudere zussen, een oudere broer, dan Rinus en daarna nog twee jongere broers. De vader van Rinus is commissionair en fruitkweker. Ze wonen zo n 500 meter vanaf de spoorlijn en de rijksweg. Rinus is vier jaar, als de oorlog uitbreekt. Omdat ze dicht bij de spoorlijn wonen, wordt verwacht, dat daar veel gevochten zal worden. Er komen zo n 3000 Franse soldaten om Zeeland te helpen tegen de Duitse bezetting. De vader van Rinus besluit samen met zijn buurman (de opa van voormalig premier Jan Peter Balkenende) om met hun gezinnen naar het westen te gaan. Ze gaan naar Nisse. Daar verblijven ze een paar dagen in een schuur. In de schuur is een afscheiding. De oudste kinderen zijn op dat moment tieners en trekken veel met elkaar op. Slag om Kapelle De Franse soldaten willen bij het kanaal van Zuid-Beveland de Duitsers tegenhouden. Er wordt veel gevochten, man tegen man. Vader Nieuwenhuize en de buurman kruipen op het dak van de schuur in Nisse, om iets van het gevecht te kunnen zien in en rond Kapelle. Dit verhaal herinnert Rinus zich niet meer. Daarvoor was hij te jong. Hij heeft veel over de oorlog later van vader en moeder en zijn broer en zussen gehoord.

2 Hij kan zich ook niet herinneren hoe de Duitse soldaten eruitzagen. Duitse soldaten hoorden erbij. Als kind wist je niet beter. Na een paar dagen gaan de gezinnen weer naar huis. Voordat ze weggingen had vader voor de kippen een ton voer op z n kant gezet, zodat de kippen niet zouden verhongeren. Als ze thuiskomen, liggen er her en der heel veel eieren op de grond, er zijn verschillende eieren gebroken. Gelukkig is hun huis niet beschadigd, wel de boomgaard met de fruitbomen. Daar zijn veel granaten terecht gekomen. De kinderen mogen niet in de boomgaard komen. Dat is te gevaarlijk. Er is zelfs een boom ontworteld. Schooltijd Na twee jaar moet Rinus naar school. De Duitsers vorderen alles, zoals bijvoorbeeld fietsen. Vorderen was een woord dat de Duitsers gebruikten, om mensen te dwingen om hun spullen aan hen, onder dwang af te staan. Daarom worden de fietsen weggestopt. Vader Nieuwenhuize rijdt vanaf die tijd op een kinderfiets, die wordt niet gevorderd. Die fiets willen de Duitsers niet. Rinus: Het is ook geen gezicht, een volwassen man op een kleine kinderfiets, maar dat hinderde mijn vader niet! De school van Rinus is in de consistorie van de kerk, omdat ook de school gevorderd is door de Duitsers. Er is school om de andere dag. Als ze niet naar school hoeven, zwerven de kinderen door de boomgaarden in de omgeving. Ze beleven van alles en vinden b.v. pamfletten die door Engelse vliegtuigen zijn afgeworpen om de bevolking te waarschuwen of in te lichten over het verloop van de oorlog. Ze kijken naar wat de soldaten doen. Als de Duitsers marcheren, zingen ze daarbij. Eén soldaat is de voorzanger, de anderen vallen dan in en zingen het na. Rinus: Je proefde wel, dat de Duitsers de vijand waren, maar er werd thuis niet veel over gesproken. Stel je voor, dat je als kind iets zou kunnen verraden. Eén keer was ik bij de buurvrouw. De buurvrouw plaagde een beetje, ze sprak over die lieve Duitsertjes. Ik reageerde daar heel fel op. Als je in die tijd een groot huis hebt, is er ruimte genoeg om soldaten in je huis op te nemen. Dan kreeg je inkwartiering. Ook bij Rinus thuis kwamen een paar Duitsers voor inkwartiering. Oorlogsgeweld Waar Rinus woont, wordt veel gevochten. Rinus: Je hoorde altijd vliegtuigen. Eén keer was er een luchtgevecht tussen een Duitse en een Engelse jager. We zaten net te eten, dan liep je van tafel om te kijken wat er gebeurde. Ook de spoorlijn werd regelmatig bestookt. s Nachts kwam er een zogenaamde nachtjager. Er werd een lichtfakkel naar beneden gegooid: Een hele grote parachute met sterk magnesium. Met het licht van de parachute werd gekeken naar mogelijke doelen. Als we de beschietingen hoorden, trokken mijn broer en ik

3 de deken over ons hoofd. Soms werden de treinen beschoten. Mijn vader was vrijwilliger bij het Rode Kruis, hij pakte dan zijn tas, om slachtoffers te kunnen helpen. Overdag waren er ook beschietingen. Tijdens een beschieting hadden onze buren net hun baby uit de wieg gehaald om te gaan schuilen onder de trap. Dat gebeurde wanneer er gevaar was. Toen het weer veilig was, ontdekten ze een granaatscherf in de wieg. Onderduikers Rinus kent in de oorlogstijd dat woord niet. In die tijd heeft zijn vader 6 à 7 man personeel in dienst, waarvan er een paar onderduikers waren. Die mannen willen niet naar Duitsland en worden bij andere gezinnen ondergebracht, met valse papieren en valse namen. Na de oorlog hoor je dan, dat sommige mensen opeens anders heten, omdat dan hun eigen naam weer wordt gebruikt. Dan denk je als kind: Dat kan toch niet! Rinus denkt, dat er geen Joden ondergedoken zijn geweest in hun dorp. De opa van Rinus, Hendrik Slabbekoorn, heeft in die tijd een groot huis met veel kamers. Opa woont daar met ongetrouwde ooms en tante. Oom heeft een onderduiker van Zeeuws- Vlaanderen. In het huis is ook de staf van de Schreibstube. Jan Kant een beruchte NSB-er is op jacht naar onderduikers. Maar de onderduiker kan via de boomgaard ontsnappen. Op een keer wordt er ook een vliegtuig neergeschoten, de piloot kan er op tijd uitspringen en belandt in de boomgaard van opa. Hij geeft zich gelijk over aan de Duitsers. De parachute moet blijven liggen, je mag zoiets niet meenemen. Een personeelslid van opa verstopt de parachute, waarschijnlijk in de mestbult. Van de stof van een parachute werd kleding gemaakt. Het was een hele mooie stof. De oom van Rinus wordt daarvoor gegijzeld en gevraagd: Waar is de parachute? Degene die de parachute heeft verstopt, is naar het dorp gevlucht. Hij wordt door de dorpelingen gewaarschuwd om daar te blijven. Maar hij keert terug naar het huis van opa en wordt opgepakt. Hij gaat op transport naar Duitsland en overlijdt daar later. Rinus kan zich niet herinneren, dat hij echt bang is geweest. Ik voelde me net een verslaggever aan de zijkant. Vordering van honden Tijdens de oorlog komt er bevel van de Duitsers om alle honden naar de veiling te brengen. De Duitsers schieten met losse flodders in de lucht. Ze kijken, hoe de honden daar op reageren. Als honden daar niet van schrikken, worden ze geschikt geacht als speurhond en moet de baas zijn hond afstaan aan het Duitse leger. Rinus ziet dit gebeuren, het is erg spannend voor kinderen. Vlakbij Rinus woont een boer, ook hij heeft een hond. Deze hond is de schoten wel gewend, omdat hij altijd meegaat tijdens de jacht. De boer wil zijn hond niet kwijt en verstopt de hond.

4 Geheimzinnigheid Rinus heeft tijdens de oorlog lang niet alles meegekregen van wat er gebeurt. Zijn ouders verzwijgen veel voor de kinderen. s Avonds zie je de grote mensen bij het hekje nieuwtjes uitwisselen over de oorlog: Geruchten. Radio s zijn verboden en moeten worden ingeleverd. Maar stiekem luisteren naar Radio Oranje geeft een kik. Rinus ontdekt op een zekere dag twee gaatjes in de muur. Hij vraagt zijn vader: Waarvoor zijn die gaatjes? Maar vader leidt hem af. Het blijkt later, dat de plug van de oordoppen erin past, zodat vader naar de radio kan luisteren. Bevrijding in zicht Vlak voor de bevrijding is het spannend. De geallieerden rukken op vanuit Frankrijk. Ze hebben behoefte aan munitie en benzine en hebben daarvoor een haven nodig. Antwerpen is een grote havenstad en wordt door de geallieerden veroverd. In Zuid-Beveland en Walcheren wordt gevochten om de Scheldemond. Op 27 oktober 1944 beginnen de kanonnen te schieten over de Schelde, dit is een kilometer of 5, à 6 vanaf de woonplaats van Rinus. Rinus: Op die morgen hoorden we ook tientallen bootjes, landingsvaartuigen, om aan te vallen.

5 De Duitsers, die in het dorp ingekwartierd zijn, vluchten met paarden naar Walcheren. Veel mensen zoeken de schuilkelders op. Het gezin van Rinus, vader, moeder, 2 zussen en 3 broers schuilt bij een buurman. Hij is een oom van moeder en heeft een flink huis met een kelder. Ook vele anderen verblijven daar. Een zoon van de familie, een neef van Rinus moeder wordt dodelijk geraakt in het dorp. Het schieten duurt een dag en een nacht. Rinus: Je zag niks, maar hoorde alleen het afschieten en het fluiten van de kogels en dacht dan bij je zelf, waar komt het terecht? Als de kanonnen stoppen, wordt er gezegd: Nu komt de infanterie. Je hoort, dat er nog volop gevochten wordt. Als buurman op een gegeven moment de deur opent, staat er een Duitser met een geweer in de aanslag. Buurman schrikt en trekt de deur dicht en doet de grendel erop. De Duitser kan er niet in, maar de soldaten beschieten het huis. Een granaat ontploft op de trap. De vader van Rinus en andere mannen verbergen zich onder een laag dekens en kleren. Hij roept: Meisjes, jullie moeten heel hard gillen! Ondertussen heeft een Duitser het kozijn eruit getrapt, hij loopt door het hele huis. De deur gaat open en de vrouwen en meisjes gaan heel hard gillen. De hele buurt kan het horen. De achterbuurman hoort het ook. Hij denkt: Alle buren worden vermoord. Hij pakt een geweer van een Duitser, die niet meer wilde vechten en zich verstopt had. Er is een klein slootje tussen zijn erf en dat van Rinus familie. Hij denkt: Wat ga ik doen? Maar de Duitser druipt af. De oudere zus van Rinus roept: Bedankt hoor! In het huis naast dat van de buren liggen negen dode Duitsers. Ze zaten letterlijk in de vuurlinie. De Canadezen en Engelsen komen en voorzichtig gaat men kijken. Rinus ziet rijen soldaten achterelkaar. Eén soldaat heeft een papagaai op zijn schouder. Een dag later zijn ze bevrijd en s avonds wordt er een groot vreugdevuur gemaakt waar de hele buurt bij is! Riek Zwart-Gerlofsma

SAMUEL VAN DER MEER. De Ontsnapte Joden

SAMUEL VAN DER MEER. De Ontsnapte Joden SAMUEL VAN DER MEER De Ontsnapte Joden De inval Het is een zonnige dag. Bram en Theo zijn een spelletje aan het spelen, maar ze moeten eigenlijk allang naar bed. Papa zegt tegen Bram: Bram, je moet naar

Nadere informatie

2 maart 1945. 2 maart 2016. Leerlingen groep 7 en 8 De Meeander Heelweg

2 maart 1945. 2 maart 2016. Leerlingen groep 7 en 8 De Meeander Heelweg 2 maart 1945 2 maart 2016 Leerlingen groep 7 en 8 De Meeander Heelweg Er kwamen 4 Duitsers bij de Bark. Ze slaan piketten, voor het plaatsen van batterijen veldartillerie. Maar op die dag gingen de verzetsgroepen

Nadere informatie

Werkblad: Slag om de Schelde en de invloed op het Nieuwe land. 1

Werkblad: Slag om de Schelde en de invloed op het Nieuwe land. 1 Achtergrond informatie voor docenten. D- Day betekend de eerste dag van een grote militaire operatie. In de Tweede Wereldoorlog viel dat op 6 juni 1944. Maar de inval van de Amerikanen in Afghanistan was

Nadere informatie

Mijn vader en moeder,mijn zus Annie en mijn broers, Piet, Thijs, Jan, De eerste jaren van de oorlog was het een bezetting van de Duitsers,

Mijn vader en moeder,mijn zus Annie en mijn broers, Piet, Thijs, Jan, De eerste jaren van de oorlog was het een bezetting van de Duitsers, Verhaal van Jo Koonings Litjens over Wereld Oorlog 1940 1945. Wij woonden op een boerderij aan de weg naar de Heide. Mijn vader en moeder,mijn zus Annie en mijn broers, Piet, Thijs, Jan, Harry en Ton.

Nadere informatie

Plantage Kerklaan 61 (tegenover Artis), Amsterdam

Plantage Kerklaan 61 (tegenover Artis), Amsterdam www.verzetsmuseum.org Plantage Kerklaan 61 (tegenover Artis), Amsterdam mede mogelijk gemaakt door Hier wordt geïnvesteerd in uw toekomst. Dit project is mede gefinancieerd met steun van het europees fonds

Nadere informatie

www.verzetsmuseum.org Plantage Kerklaan 61 (tegenover Artis), Amsterdam

www.verzetsmuseum.org Plantage Kerklaan 61 (tegenover Artis), Amsterdam www.verzetsmuseum.org Plantage Kerklaan 61 (tegenover Artis), Amsterdam mede mogelijk gemaakt door Hier wordt geïnvesteerd in uw toekomst. Dit project is mede gefinancieerd met steun van het europees fonds

Nadere informatie

Naam: NEDERLAND IN OORLOG Begin WO2 (1932 tot 1940)

Naam: NEDERLAND IN OORLOG Begin WO2 (1932 tot 1940) Naam: NEDERLAND IN OORLOG Begin WO2 (1932 tot 1940) Adolf Hitler In 1933 kwam Adolf Hitler in Duitsland aan de macht. Hij was de leider van de nazi-partij. Hij zei tegen de mensen: `Ik maak van Duitsland

Nadere informatie

Chr. Oranjevereniging Marken en Oranje Herdenking 4 mei 2017 Thema: Verhalen van de oorlog

Chr. Oranjevereniging Marken en Oranje Herdenking 4 mei 2017 Thema: Verhalen van de oorlog Chr. Oranjevereniging Marken en Oranje Herdenking 4 mei 2017 Thema: Verhalen van de oorlog Pieter er Zeeman en de konvooien naar Moermansk Pieter Zeeman (geboren op Marken op 20 december 1914) voer in

Nadere informatie

Winnaar van de verhalenwedstrijd De Octant oktober Olle van Damme (groep 6) Stickman. in het leger

Winnaar van de verhalenwedstrijd De Octant oktober Olle van Damme (groep 6) Stickman. in het leger Olle van Damme (groep 6) Stickman in het leger 1 2 Inhoud: Een verhaal over een jongen die naar huis en naar zijn ouders wil gaan, maar dan plotseling in een oorlog belandt. Samen met zijn vriend Luuk

Nadere informatie

100 jaar geleden. t Is Oorlog! Een lesmap voor het vierde, vijfde en zesde leerjaar, door juffrouw Anita en de papa van Anna.

100 jaar geleden. t Is Oorlog! Een lesmap voor het vierde, vijfde en zesde leerjaar, door juffrouw Anita en de papa van Anna. 100 jaar geleden t Is Oorlog! Een lesmap voor het vierde, vijfde en zesde leerjaar, door juffrouw Anita en de papa van Anna. t Is oorlog! Binderveld, Kozen, Nieuwerkerken en Wijer 100 jaar geleden is een

Nadere informatie

Leesboekje familie en vrienden

Leesboekje familie en vrienden Leesboekje familie en vrienden Leesboekje Familie en Vrienden Pagina 1 Dit is de familie. Dit is de vader. Dit is de moeder. Dit is de zoon. Dit is de dochter. Dit is het gezin. Dit zijn de grootouders.

Nadere informatie

Oorlogswinter. Denice Surink

Oorlogswinter. Denice Surink Oorlogswinter Inhoud 1. Zakelijke gegevens... 3 2. Samenvatting... 3 3. Over de auteur... 3 4. Over het boek... 4 5. Leeservaringen... 4 6. Recensie.... 5 1. Zakelijke gegevens A. Het boek heet oorlogswinter.

Nadere informatie

Lesbrief bij het boek Kiezen in de oorlog. Marte Jongbloed Roelof van der Schans

Lesbrief bij het boek Kiezen in de oorlog. Marte Jongbloed Roelof van der Schans Lesbrief bij het boek Kiezen in de oorlog Marte Jongbloed Roelof van der Schans Lees dit boek lekker rustig door. Beantwoord iedere keer als je een hoofdstuk uitgelezen hebt de vragen die bij dat hoofdstuk

Nadere informatie

LEMELERVELD TIJDENS WO2

LEMELERVELD TIJDENS WO2 LEMELERVELD TIJDENS WO2 ROUTE 4,5 km Ontdek tijdens deze route hoe Lemelerveld de tweede wereldoorlog beleefde. Werkgroep Doc. '39-'45 van de Historische Kring Dalfsen. 20 17 Lemelerveld tijdens WO2 4

Nadere informatie

féäwtàxç áñxâüàév{à Maak zelf een raadselachtige speurtocht Maarten Stevens Uwmoordspel.nl Allesoverkinderfeestjes.nl

féäwtàxç áñxâüàév{à Maak zelf een raadselachtige speurtocht Maarten Stevens Uwmoordspel.nl Allesoverkinderfeestjes.nl féäwtàxç áñxâüàév{à Maak zelf een raadselachtige speurtocht Maarten Stevens Uwmoordspel.nl Allesoverkinderfeestjes.nl Uitleg van de raadsel speurtocht In dit script leggen we je stap voor stap uit hoe

Nadere informatie

Oorlogswinter Schrijver: Jan Terlouw Uitgever: Lemniscaat Rotterdam Jaar: 2008 Jaar van uitgave: 1972 Pagina s: 169 Niveau: 15 tot en met 19 jaar.

Oorlogswinter Schrijver: Jan Terlouw Uitgever: Lemniscaat Rotterdam Jaar: 2008 Jaar van uitgave: 1972 Pagina s: 169 Niveau: 15 tot en met 19 jaar. Oorlogswinter Schrijver: Jan Terlouw Uitgever: Lemniscaat Rotterdam Jaar: 2008 Jaar van uitgave: 1972 Pagina s: 169 Niveau: 15 tot en met 19 jaar. Druk: Dertigste 2. Over de Auteur Jan Terlouw is geboren

Nadere informatie

groetjes Thijs Bezoek kasteeltje Geijsteren.

groetjes Thijs Bezoek kasteeltje Geijsteren. Bezoek kasteeltje Geijsteren. 7 Juni bezocht groep 6 het kasteeltje in Geijsteren. Cynthia Siefers heeft de kinderen rondgeleid. Ze heeft een boek geschreven: een trots kasteel. Ze heeft verteld wat er

Nadere informatie

Mijn mond zat vol aarde

Mijn mond zat vol aarde Mijn mond zat vol aarde Serie: Verhalen kind in oorlog Tekst: Meike Jongejan Onderzoek: Mariska de Boer en Hans Groeneweg Redactie: Jan van Zijverden Vormgeving: Richard Bos 2015, Fries Verzetsmuseum,

Nadere informatie

Lieve broer! Je liefste zus!!! Camille Vandenbussche. 12-19 oktober

Lieve broer! Je liefste zus!!! Camille Vandenbussche. 12-19 oktober Lieve broer! 12-19 oktober Je bent nog maar 1 week weg, en ik mis je al! Hopelijk zie ik je nog terug! Ik heb gehoord dat er al heel wat mannen zijn gestorven! Jij nog niet,gelukkig! En,papa, alles goed

Nadere informatie

Echt vrij waren we niet

Echt vrij waren we niet Echt vrij waren we niet Serie: Verhalen kind in oorlog Tekst: Meike Jongejan Onderzoek: Mariska de Boer en Hans Groeneweg Redactie: Jan van Zijverden Vormgeving: Richard Bos 2015, Fries Verzetsmuseum,

Nadere informatie

SLYPSKAPELLE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

SLYPSKAPELLE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG SLYPSKAPELLE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG Voor de oorlog MO_03 Moeders met lange rokken en schorten. Meisjes en jongens met zwarte kousen, sommige op klompen. Het lijkt gezellig op straat. Geen auto

Nadere informatie

De tijd die ik nooit meer

De tijd die ik nooit meer De tijd die ik nooit meer vergeet Jan Smit uit eigen pen deel 3 De Stiep Educatief De tijd die ik nooit meer vergeet De schrijver die blij is dat hij iets kan lezen en schrijven, vertelt over zijn jeugd.

Nadere informatie

Lancaster ED470. Wie, wat, waar en hoe?

Lancaster ED470. Wie, wat, waar en hoe? Lancaster ED470 Wie, wat, waar en hoe? Hier is het toestel neer gekomen en ontploft. Een groot gat kwam in de grond. Wat gaan we doen? Het verhaal Vliegtuigcrash. 23 september 1944 De vliegbasis Skellingthorpe

Nadere informatie

~theater~ rollenspel. Instructie voor de leerkracht

~theater~ rollenspel. Instructie voor de leerkracht ~theater~ rollenspel Instructie voor de leerkracht De leerlingen repeteren het rollenspel. Groep 1 met 15 leerlingen, spelen het verhaal, Tammo en Trijntje en de opstandelingen. Groep 2 met 15 leerlingen,

Nadere informatie

Thema: Slag om de Schelde en de invloed op het Nieuwe land.

Thema: Slag om de Schelde en de invloed op het Nieuwe land. Thema: Slag om de Schelde en de invloed op het Nieuwe land. Op 6 juni 1944 is het D Day, dat wordt nog steeds gevierd want het is het begin van de bevrijding van West Europa. Eigenlijk betekent D Day de

Nadere informatie

Brandaan. Geschiedenis WERKBOEK

Brandaan. Geschiedenis WERKBOEK 6 Brandaan Geschiedenis WERKBOEK 6 Brandaan Geschiedenis WERKBOEK THEMA 4 Eindredactie: Monique Goris Leerlijnen: Hans Bulthuis Auteurs: Katrui ten Barge, Wilfried Dabekaussen, Juul Lelieveld, Frederike

Nadere informatie

HERDENKING JOODS MONUMENT

HERDENKING JOODS MONUMENT HERDENKING JOODS MONUMENT Op vrijdag 9 maart zullen de leerlingen aanwezig zijn bij de herdenking van het Joods monument op het terrein van voormalig Groot Bronswijk. Tijdens deze herdenking zullen de

Nadere informatie

Plantage Kerklaan 61 (tegenover Artis), Amsterdam

Plantage Kerklaan 61 (tegenover Artis), Amsterdam www.verzetsmuseum.org Plantage Kerklaan 61 (tegenover Artis), Amsterdam 1 1,2,3, het gaat beginnen... mede mogelijk gemaakt door Loop naar Verzetsmuseum Junior Het europees fonds voor regionale ontwikkeling

Nadere informatie

Filmverslag Nederlands De tweeling

Filmverslag Nederlands De tweeling Filmverslag Nederlands De tweeling Filmverslag door een scholier 1926 woorden 10 maart 2005 6,6 402 keer beoordeeld Vak Nederlands De tweeling 1. Verklaar de titel van de film. De titel van de film is

Nadere informatie

STADEN TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

STADEN TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG STADEN TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG Staden voor de oorlog STA_07 De Speyhoek in Staden, voor de oorlog. Iedereen komt naar buiten voor de fotograaf. Moeders met lange rokken en grote schorten, vaders

Nadere informatie

6,5. Spreekbeurt door Een scholier 1334 woorden 28 december keer beoordeeld. Geschiedenis ANNE FRANK. Mijn hoofdstukken zijn:

6,5. Spreekbeurt door Een scholier 1334 woorden 28 december keer beoordeeld. Geschiedenis ANNE FRANK. Mijn hoofdstukken zijn: Spreekbeurt door Een scholier 1334 woorden 28 december 2004 6,5 200 keer beoordeeld Vak Geschiedenis ANNE FRANK Mijn hoofdstukken zijn: - Voor de onderduik - Tijdens de onderduik - De onderduikers - Kitty

Nadere informatie

MOORSLEDE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

MOORSLEDE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG MOORSLEDE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG Voor de oorlog MO_03 Moeders met lange rokken en schorten. Meisjes en jongens met zwarte kousen, sommige op klompen. Het lijkt gezellig op straat. Geen auto s...

Nadere informatie

DORST IN DE OORLOGSJAREN.

DORST IN DE OORLOGSJAREN. DORST IN DE OORLOGSJAREN. De aanwezigheid van vliegveld Gilze-Rijen heeft voor de bewoners van Dorst de hele oorlog door steeds grote ongemakken en vele gevaren opgeleverd. Praktisch de hele oorlog waren

Nadere informatie

KACHTEM TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

KACHTEM TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG KACHTEM TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG Voor de oorlog De kerk van Kachtem, toen alles nog rustig was. 31 juli 1914: ten oorlog! Op 31 juli 1914 staat het dorp in rep en roer: het is oorlog! Overal wordt

Nadere informatie

DADIZELE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

DADIZELE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG DADIZELE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG Voor de oorlog DAD_02 Dadizele, voor de oorlog. De kinderen wachten op de tram. Overal in de streek liepen tramlijnen. Maar de tram maakte plaats voor de auto. Ook

Nadere informatie

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen.

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen. De familieblues Tot mijn 15e noemde ik mijn ouders papa en mama. Daarna niet meer. Toen noemde ik mijn vader meester. Zo noemde hij zich ook als hij lesgaf. Hij was leraar Engels op een middelbare school.

Nadere informatie

Plantage Kerklaan 61 (tegenover Artis), Amsterdam

Plantage Kerklaan 61 (tegenover Artis), Amsterdam www.verzetsmuseum.org Plantage Kerklaan 61 (tegenover Artis), Amsterdam Verzetsmuseum Junior op wielen is mede mogelijk gemaakt door Kiwanis Club Amsterdam Anoniem Fonds Stichting Dutch-Paris Het Solidariteitsfonds

Nadere informatie

Een brief schrijven aan Anne Frank

Een brief schrijven aan Anne Frank Thema: Bestaat vrede? Geschiedenis Belangrijke mensen Anne Frank Moeilijkheid; **** Tijd: *** Juf Yvonne Een brief schrijven aan Anne Frank Doel: Na deze opdracht weet je meer over het leven van Anne Frank.

Nadere informatie

Lesbrief Van Papa, voor Sammie

Lesbrief Van Papa, voor Sammie Lesbrief Van Papa, voor Sammie 1 Inhoudsopgave Inleiding 3 Introductie 4 Tweede Wereldoorlog 5 Concentratiekamp 6 Stripverhaal (opdracht) 8 Collage maken (opdracht) 9 Colofon 10 2 Inleiding Voor u ligt

Nadere informatie

Parking - N E Je ziet hier een bord op het hek. Zet beide GROTE letters om in cijfers. Dit is A=... en B=...

Parking - N E Je ziet hier een bord op het hek. Zet beide GROTE letters om in cijfers. Dit is A=... en B=... Dit avontuur is eigenlijk bedoeld voor geo-kids. Leeftijd is niet zo belangrijk maar wij denken zo tussen de 6 en 12 jaar. Durf je het avontuur aan om samen met je ouders het raadsel van de schatkaart

Nadere informatie

Wat is de aanleiding tot de Eerste Wereldoorlog? De moord op Frans-Ferdinand van Oostenrijk.

Wat is de aanleiding tot de Eerste Wereldoorlog? De moord op Frans-Ferdinand van Oostenrijk. Werkblad 7 Ω Oorlog en crisis Ω Les : De Eerste Wereldoorlog Het begin van de Eerste Wereldoorlog Rond 900 zijn er twee kampen in Europa. Rusland, Frankrijk en Groot- Brittannië aan de ene kant. Oostenrijk-

Nadere informatie

inhoud blz. 1. Bijgeloof 2. Getallen: geluk en ongeluk 3. Het hoefijzer 4. Het klavertje vier 5. Afkloppen op hout 6. Ladders 7.

inhoud blz. 1. Bijgeloof 2. Getallen: geluk en ongeluk 3. Het hoefijzer 4. Het klavertje vier 5. Afkloppen op hout 6. Ladders 7. Bijgeloof inhoud blz. 1. Bijgeloof 3 2. Getallen: geluk en ongeluk 4 3. Het hoefijzer 5 4. Het klavertje vier 6 5. Afkloppen op hout 7 6. Ladders 8 7. De kat 9 8. De paraplu 10 9. Spinnen 11 10. Spiegels

Nadere informatie

8 6 Samenwerking in de wereld. Lees het verhaal Bijna de derde Wereldoorlog.

8 6 Samenwerking in de wereld. Lees het verhaal Bijna de derde Wereldoorlog. Lees het verhaal Bijna de derde Wereldoorlog. Dirk komt thuis. Dirk heeft gewonnen met voetballen. Hij is heel blij. Maar dan ziet hij zijn moeder. Zijn moeder kijkt niet blij. De moeder van Dirk denkt

Nadere informatie

Het Petje Henk Kuiper. uit eigen pen deel 8 De Stiep Educatief

Het Petje Henk Kuiper. uit eigen pen deel 8 De Stiep Educatief Het Petje Henk Kuiper uit eigen pen deel 8 De Stiep Educatief Het Petje Een herinnering uit de oorlog. Vader en Klaas zijn door de Duitsers gevangen genomen. Geert en Jan mogen op bezoek in de barak. Kleine

Nadere informatie

Dilemmatest vroeger en nu

Dilemmatest vroeger en nu Dilemmatest vroeger en nu 2015 Lieneke Westerink ONCE Erfgoededucatie Dilemma 1 Je hebt morgen een topotoets en je moet leren. Je hebt je ouders beloofd dat je gaat leren, maar dan komt er een vriend online:

Nadere informatie

De redding van Zacheüs Meditatie ds. Gerard Rinsma zondag 30 oktober e zondag na Trinitatis

De redding van Zacheüs Meditatie ds. Gerard Rinsma zondag 30 oktober e zondag na Trinitatis De redding van Zacheüs Meditatie ds. Gerard Rinsma zondag 30 oktober 2016 22e zondag na Trinitatis Toralezing: Genesis 12:1-8 Evangelielezing: Lucas 19:1-10 OVERWEGING Als je terug komt in het dorp waar

Nadere informatie

WERKBLAD CARLA VEFFER

WERKBLAD CARLA VEFFER WERKBLAD CARLA VEFFER Bron 1. foto Carla met neefje en tante Carla Veffer is geboren op 23 april 1928. De foto is genomen in 1940. Hoe oud is Carla op deze foto? of.. In februari 1943 komt Carla samen

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Brainwash door Carry Slee

Boekverslag Nederlands Brainwash door Carry Slee Boekverslag Nederlands Brainwash door Carry Slee Boekverslag door S. 1562 woorden 4 jaar geleden 6,7 35 keer beoordeeld Auteur Genre Carry Slee Roman Eerste uitgave 2012 Vak Methode Nederlands Nieuw Nederlands

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands De vijand door Jos Vandeloo

Boekverslag Nederlands De vijand door Jos Vandeloo Boekverslag Nederlands De vijand door Jos Vandeloo Boekverslag door een scholier 1811 woorden 10 januari 2002 7 126 keer beoordeeld Auteur Genre Jos Vandeloo Oorlogsroman Eerste uitgave 1962 Vak Nederlands

Nadere informatie

Filmverslag Frans Un Long Dimanche d'un Fiancailles

Filmverslag Frans Un Long Dimanche d'un Fiancailles Filmverslag Frans Un Long Dimanche d'un Fianca Filmverslag door E. 1877 woorden 4 mei 2014 6 6 keer beoordeeld Vak Frans A Algemeen Regisseur: Titel: Jean-Pierre Jeunet Un long Dimanche de Fianca Premiere:

Nadere informatie

LUCHTVERKEER RAALTE LUCHTVERKEER RAALTE LUCHTVERKEER RAALTE LUCHTVERKEER RAALTE LUCHTVERKEER

LUCHTVERKEER RAALTE LUCHTVERKEER RAALTE LUCHTVERKEER RAALTE LUCHTVERKEER RAALTE LUCHTVERKEER LUCHTVERKEER RAALTE LUCHTVERKEER RAALTE LUCHTVERKEER RAALTE LUCHTVERKEER RAALTE LUCHTVERKEER Luchtverkeer (vliegtuigcrashes & bombardementen) Inleiding Vliegtuigen werden zowel door de Duitse bezetters

Nadere informatie

HOOGLEDE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

HOOGLEDE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG HOOGLEDE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG 31 juli 1914: ten oorlog! Het is oorlog! Het brandweerkorps wordt snel samengeroepen voor het gemeentehuis. De brandweermannen moeten de jongens gaan waarschuwen

Nadere informatie

Liefde in Oorlogstijd. Dagelijks leven, dagelijkse liefde

Liefde in Oorlogstijd. Dagelijks leven, dagelijkse liefde Liefde in Oorlogstijd Dagelijks leven, dagelijkse liefde Tijdens de oorlog werden huwelijken vaak gehaast gesloten. Twee redenen: 1) een getrouwd man had meer rechten 2) de vrouw wilde niet in onzekerheid

Nadere informatie

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten www.edusom.nl Opstartlessen Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren over familie, vrienden en buurtgenoten. Antwoord geven op vragen. Veel succes! Deze les

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

HARTELIJK BEDANKT: SCHRIJVER: Racheal

HARTELIJK BEDANKT: SCHRIJVER: Racheal HARTELIJK BEDANKT: SCHRIJVER: Racheal Brief schrijven, HELP IK KAN HET NIET ALLEEN. En toen kwamen de acties opgang. Een PowerPoint in de klas, oproep door Jennifer (mijn coach) van Kienhuis Hoving, een

Nadere informatie

Tornado. Maartje gaat voor het eerst logeren. s Nachts belandt ze met haar vriendinnetje Eva in een tornado en beleven ze een heel spannend avontuur.

Tornado. Maartje gaat voor het eerst logeren. s Nachts belandt ze met haar vriendinnetje Eva in een tornado en beleven ze een heel spannend avontuur. Tornado Maartje gaat voor het eerst logeren. s Nachts belandt ze met haar vriendinnetje Eva in een tornado en beleven ze een heel spannend avontuur. Geschreven in januari 2012 (Geïllustreerd t.b.v. het

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Het verborgen dorp door Ron Langenus

Boekverslag Nederlands Het verborgen dorp door Ron Langenus Boekverslag Nederlands Het verborgen dorp door Ron Langenus Boekverslag door een scholier 1775 woorden 21 september 2004 7 206 keer beoordeeld Auteur Genre Ron Langenus Jeugdboek Eerste uitgave 1999 Vak

Nadere informatie

75 jaar bevrijding. Zeeuws-Vlaanderen. Lesbrief bij het basisschoolproject. voor alle groepen 7 en 8 van de basisscholen in de gemeente Sluis.

75 jaar bevrijding. Zeeuws-Vlaanderen. Lesbrief bij het basisschoolproject. voor alle groepen 7 en 8 van de basisscholen in de gemeente Sluis. 75 jaar bevrijding Zeeuws-Vlaanderen Lesbrief bij het basisschoolproject 75 jaar bevrijding voor alle groepen 7 en 8 van de basisscholen in de gemeente Sluis. De bevrijding van Zeeuws-Vlaanderen Het einde

Nadere informatie

Het boek gaat over een gezin dat in een dorpje, Beringe, in het zuiden van Limburg woont.

Het boek gaat over een gezin dat in een dorpje, Beringe, in het zuiden van Limburg woont. Boekverslag door een scholier 1625 woorden 13 juni 2003 4,1 61 keer beoordeeld Auteur Genre Ton van Reen Jeugdboek Eerste uitgave 2001 Vak Nederlands Verslag van het verhaal Het boek gaat over een gezin

Nadere informatie

een zee van tijd een zee van tijd Ze laten zien dat ze geen leger meer willen. Werkblad 12 Ω De Tweede Wereldoorlog Ω Les 1: Wat er vooraf ging Naam:

een zee van tijd een zee van tijd Ze laten zien dat ze geen leger meer willen. Werkblad 12 Ω De Tweede Wereldoorlog Ω Les 1: Wat er vooraf ging Naam: Werkblad Ω De Tweede Wereldoorlog Ω Les : Wat er vooraf ging Na de Eerste Wereldoorlog gaat het slecht met Duitsland. Het land moet veel geld Hitler betalen aan de winnaars van de oorlog. De leider van

Nadere informatie

mirjam prinsen Door de ogen van mijn moeder Oorlogsherinneringen van een Rotterdams meisje

mirjam prinsen Door de ogen van mijn moeder Oorlogsherinneringen van een Rotterdams meisje mirjam prinsen Door de ogen van Oorlogsherinneringen van een Rotterdams meisje mijn moeder Kom vanavond met verhalen hoe de oorlog is verdwenen en herhaal ze honderd malen, alle malen zal ik wenen Uit

Nadere informatie

Exodus 2:1-10 Gods is niet te stoppen!

Exodus 2:1-10 Gods is niet te stoppen! Exodus 2:1-10 Gods is niet te stoppen! Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint

Nadere informatie

LEVEN IN DE OORLOG LES 1. Het begin van de oorlog

LEVEN IN DE OORLOG LES 1. Het begin van de oorlog Wereldoorlogen en Holocaust LES 1 LEVEN IN DE OORLOG JE LEERT wat er in het begin van de Tweede Wereldoorlog gebeurt; wat er verandert in het dagelijks leven van de mensen; wat de mensen doen bij een luchtalarm.

Nadere informatie

Samen met Jezus op weg

Samen met Jezus op weg Samen met Jezus op weg KERK & WERELD Korte Schipstraat 16 2800 Mechelen Tekst: Myrjam De Keyser 1. De laatste keer samen Jezus en zijn leerlingen willen graag het paasfeest vieren. Daarvoor zijn ze naar

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Ausländer door Paul Dowswell

Boekverslag Nederlands Ausländer door Paul Dowswell Boekverslag Nederlands Ausländer door Paul D Boekverslag door een scholier 1370 woorden 26 oktober 2016 6,4 81 keer beoordeeld Auteur Paul D Eerste uitgave 2009 Vak Nederlands Leesverslag Algemene gegevens

Nadere informatie

KOOS MEINDERTS NAAR HET NOORDEN MET ILLUSTRATIES VAN ANNETTE FIENIEG

KOOS MEINDERTS NAAR HET NOORDEN MET ILLUSTRATIES VAN ANNETTE FIENIEG KOOS MEINDERTS NAAR HET NOORDEN MET ILLUSTRATIES VAN ANNETTE FIENIEG & DEEL EEN HONGER 1 Midden in de nacht Net toen ik dacht: ik heb het me verbeeld, hoorde ik het weer, een langgerekte dierlijke schreeuw,

Nadere informatie

Exodus 2:1-10 - Gods is niet te stoppen!

Exodus 2:1-10 - Gods is niet te stoppen! Exodus 2:1-10 - Gods is niet te stoppen! Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint

Nadere informatie

Annie van Gansewinkel. Vast

Annie van Gansewinkel. Vast Annie van Gansewinkel Vast 4 Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen De groeten Je krijgt de groeten van je vader. Jim haalt zijn schouders op. Hij blijft tegen de bal schoppen. De bal knalt tegen

Nadere informatie

LICHTERVELDE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

LICHTERVELDE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG LICHTERVELDE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG Voor de oorlog LI_07 Er is veel volk op de dorpsplaats samengekomen en overal hangen vlaggen. Niemand is aan het werken. Het is waarschijnlijk zondag, en mooi

Nadere informatie

Boekverslag door een scholier 1714 woorden 6 november keer beoordeeld. Willem Frederik Hermans Oorlogsroman, Psychologische

Boekverslag door een scholier 1714 woorden 6 november keer beoordeeld. Willem Frederik Hermans Oorlogsroman, Psychologische Boekverslag door een scholier 1714 woorden 6 november 2001 5 10 keer beoordeeld Auteur Genre Willem Frederik Hermans Oorlogsroman, Psychologische Eerste uitgave 1952 roman, Geschiedenis, Novelle Vak Nederlands

Nadere informatie

Toespraak Herdenking bij de Toren 2 november 2018

Toespraak Herdenking bij de Toren 2 november 2018 Toespraak Herdenking bij de Toren 2 november 2018 Het is minstens tweemaal gebeurd, de afgelopen weken, dat verschillende kinderen, na hun genoten pauze, opgewonden de klas binnenkwamen. Ze hadden het

Nadere informatie

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA Hotel Hallo - Thema 4 Hallo opdrachten OPA EN OMA 1. Knip de strip. Strip Knip de strip los langs de stippellijntjes. Leg de stukken omgekeerd en door elkaar heen op tafel. Draai de stukken weer om en

Nadere informatie

Die week hoort hij van zijn moeder dat hij, zijn zus en zijn moeder terug gaan naar Berlijn, omdat het daar veiliger is.

Die week hoort hij van zijn moeder dat hij, zijn zus en zijn moeder terug gaan naar Berlijn, omdat het daar veiliger is. 6,7 Boekverslag door Bram 1067 woorden 19 keer beoordeeld 22 november 2014 Auteur John Boyne Genre Oorlogsroman Eerste uitgave 2006 Vak Nederlands Methode Nieuw Nederlands Zakelijke gegevens Titel: De

Nadere informatie

6.7. Boekverslag door X woorden 8 februari keer beoordeeld. Geschiedenis. 1: Inleiding

6.7. Boekverslag door X woorden 8 februari keer beoordeeld. Geschiedenis. 1: Inleiding Boekverslag door X. 2555 woorden 8 februari 2002 6.7 873 keer beoordeeld Vak Geschiedenis 1: Inleiding Anne frank wordt op 12 juni 1929 geboren in Frankfurt aan de main (Duitsland). Anne heeft een zusje,

Nadere informatie

WERKBLAD JUDITH WURMS

WERKBLAD JUDITH WURMS WERKBLAD JUDITH WURMS Bron 1. foto Judith Judith Wurms is geboren op 23 juli 1932. Op deze foto is ze 9 of 10 jaar oud. Bestudeer de foto. Bij welke gelegenheid is deze genomen? Bron 2. foto moeder Op

Nadere informatie

Boekverslag Engels The outsiders door Susan Eloise Hinton

Boekverslag Engels The outsiders door Susan Eloise Hinton Boekverslag Engels The outsiders door Susan Eloise Hinton Boekverslag door L. 1411 woorden 10 december 2016 6,5 111 keer beoordeeld Auteur Susan Eloise Hinton Eerste uitgave 1967 Vak Methode Engels Stepping

Nadere informatie

Voorwoord. Daarna ging ik praten met Chitra, een Tamilvrouw uit Sri Lanka. Zij zette zich in voor de Tamilstrijd.

Voorwoord. Daarna ging ik praten met Chitra, een Tamilvrouw uit Sri Lanka. Zij zette zich in voor de Tamilstrijd. Voorwoord In dit boek staan interviews van nieuwkomers over hun leven in Nederland. Ik geef al twintig jaar les aan nieuwkomers. Al deze mensen hebben prachtige verhalen te vertellen. Dus wie moest ik

Nadere informatie

Bijlage VMBO-GL en TL

Bijlage VMBO-GL en TL Bijlage VMBO-GL en TL 2019 tijdvak 1 geschiedenis en staatsinrichting CSE GL en TL Bronnenboekje GT-0125-a-19-1-b 1 / 14 lees verder bron 1 Een zin uit het programma van een politieke partij (1894): Het

Nadere informatie

Brandaan Dilemma s groep 8 Mijn Malmberg

Brandaan Dilemma s groep 8 Mijn Malmberg Dilemma s Pag. Inleiding 2 1 Neem je een onderduiker in huis? 3 2 Geef je de vader van je beste vriendin aan? 4 3 Respecteer je de keuze van je zus als dat menslevens in gevaar brengt? 5 4 Vertel je over

Nadere informatie

Hotel Zilven (1930-1945)

Hotel Zilven (1930-1945) Hotel Zilven (1930-1945) Hotel Zilven voor 1940 Dit verhaal is opgetekend door de kleindochter naar informatie van Ina Hermina Peeters, geboren op 5 december 1928 Sumatra, Indonesia en rond 1930 naar Nederland

Nadere informatie

Els pelgrom (Else Koch) werd geboren op 2 april 1934 in arnhem, ze maakte daar de hongerwinter van 1944/1945 mee. Een zak vol

Els pelgrom (Else Koch) werd geboren op 2 april 1934 in arnhem, ze maakte daar de hongerwinter van 1944/1945 mee. Een zak vol Boekverslag door Robbin 736 woorden 6 november 2017 0 keer beoordeeld Auteur Els Pelgrom Genre Jeugdboek Eerste uitgave 1977 Vak Nederlands De schrijver: Els pelgrom (Else Koch) werd geboren op 2 april

Nadere informatie

Maar de grootste held was oma die bij de huiszoeking zo rustig is gebleven.

Maar de grootste held was oma die bij de huiszoeking zo rustig is gebleven. Aufmachen! Voor de deur staan een paar Duitse soldaten en Nederlandse landwachten (gewapende hulppolitie). Een jonge vrouw doet open en de mannen stormen binnen. Het kleine meisje begint van schrik te

Nadere informatie

oké, ik kom eraan! Tom grabbelt in zijn rugzak naar zijn fietssleutel. Waarom maken ze die dingen dan ook niet wat groter? In het andere vak dan?

oké, ik kom eraan! Tom grabbelt in zijn rugzak naar zijn fietssleutel. Waarom maken ze die dingen dan ook niet wat groter? In het andere vak dan? Klassenuitje Denk om het afstapje, waarschuwt de gids terwijl hij de deur naar de ondergrondse gangen opent. Over de schouders van de gids gluurt Tom naar binnen. Stenen muren met om de paar meter een

Nadere informatie

Rivka voelt tranen in haar ogen. Vader aait over haar wang. Hij zegt: Veel plezier, prinsesje. Vergeet je nooit wie je bent? Dan draait vader zich

Rivka voelt tranen in haar ogen. Vader aait over haar wang. Hij zegt: Veel plezier, prinsesje. Vergeet je nooit wie je bent? Dan draait vader zich 1942-1943 1 Rivka! Het is tijd om te gaan!, roept vader. Rivka is blij. Ze gaat logeren. Ze weet niet bij wie. En ze weet ook niet hoe lang. Maar ze heeft er wel zin in. Vader heeft gezegd: Je gaat in

Nadere informatie

Over de Maas. Het oorlogsverhaal van de 15-jarige Harrie Bloemen. Harrie Bloemen

Over de Maas. Het oorlogsverhaal van de 15-jarige Harrie Bloemen. Harrie Bloemen Voor Fritz - 1 - - 2 - Over de Maas Het oorlogsverhaal van de 15-jarige Harrie Bloemen Harrie Bloemen - 3 - - 4 - Harrie bij de resten van een ontplofte nevelwerper raket, lente 1946 in de achtertuin -

Nadere informatie

Naam: EEN BRUG TE VER De Slag om Arnhem

Naam: EEN BRUG TE VER De Slag om Arnhem Naam: EEN BRUG TE VER De Slag om Arnhem A Bridge too Far is een film over de meest tragische blunder van de Tweede Wereldoorlog en vertelt heel precies over een groot plan. Dat plan kostte meer Geallieerden

Nadere informatie

INHOUD. Inleiding Anne Frank Huis Boijmans Van Beuningen Corpus reis door de mens Gevangenismuseum...

INHOUD. Inleiding Anne Frank Huis Boijmans Van Beuningen Corpus reis door de mens Gevangenismuseum... INHOUD Inleiding...6 1 Anne Frank Huis...8 2 Boijmans Van Beuningen... 10 3 Corpus reis door de mens... 12 4 Gevangenismuseum... 14 5 Beeld en Geluid... 16 6 Museon... 18 7 Museum of the Image, MOTI...

Nadere informatie

een zee van tijd een zee van tijd Werkblad 12 Ω De Tweede Wereldoorlog Ω Les 1: Wat er vooraf ging Naam: Hitler

een zee van tijd een zee van tijd Werkblad 12 Ω De Tweede Wereldoorlog Ω Les 1: Wat er vooraf ging Naam: Hitler Werkblad Ω De Tweede Wereldoorlog Ω Les : Wat er vooraf ging Na de Eerste Wereldoorlog gaat het slecht met Duitsland. Het land moet veel geld Hitler betalen aan de winnaars van de oorlog. De leider van

Nadere informatie

Boek 1 De jongen in de gestreepte pyjama

Boek 1 De jongen in de gestreepte pyjama Boek 1 De jongen in de gestreepte pyjama Zakelijke gegevens: 1. Titel van het boek: De jongen in de gestreepte pyjama. 2. Het boek heeft geen ondertitel. 3. De auteur van het boek is John Boyne 4. Het

Nadere informatie

Charles den Tex VERDWIJNING

Charles den Tex VERDWIJNING Charles den Tex VERDWIJNING 3 Klikketik-tik-tik Het is halftwaalf s ochtends. Marja vouwt een hemd. En kijkt om zich heen. Even staat ze op haar tenen. Zo kan ze over de kledingrekken kijken. Die rekken

Nadere informatie

Anne Frank, haar leven

Anne Frank, haar leven Vragen en opdrachten bij: Anne Frank, haar leven Doe meer met Leeslicht! Bij alle boeken in de serie Leeslicht kunt u een gratis lesbrief downloaden van www.eenvoudigcommuniceren.nl. In deze lesbrief staan

Nadere informatie

Poolse Sherman tanks op zoek naar Duitse infiltranten in de polder.

Poolse Sherman tanks op zoek naar Duitse infiltranten in de polder. Poolse Sherman tanks op zoek naar Duitse infiltranten in de polder. - 2.~~5 thuis op de grond tot ca. 8 uur geslapen. Toen kwam er iemand met berichten dat er vandaag (woensdag 1 nov. Allerheiligen) veel

Nadere informatie

WERKBLAD KITTY WURMS

WERKBLAD KITTY WURMS WERKBLAD KITTY WURMS Bron 1. foto Kitty Kitty Wurms is geboren op 4 oktober 1923. Deze foto is gemaakt na de oorlog, in 1945. Hoe oud is Kitty op deze foto? of.. Er zijn geen foto s meer van Kitty op een

Nadere informatie

De ondergang van de Spaanse Armada een spannend verhaal

De ondergang van de Spaanse Armada een spannend verhaal De ondergang van de Spaanse Armada een spannend verhaal Een volk in opstand, een boze koning, een dappere koningin, een onoverwinnelijke vloot en... een storm. Dit is het spannende verhaal van de Spaanse

Nadere informatie

Best tof. Asma haalt haar schouders op. Ik weet niet eens of ik niet mag, zegt ze.

Best tof. Asma haalt haar schouders op. Ik weet niet eens of ik niet mag, zegt ze. Niet naar Texel Je gaat naar Samara, zegt de vader van Asma. Met het vliegtuig naar opa en oma; is dat niet fijn? Asma kijkt haar vader met grote ogen aan. Naar opa en oma?, herhaalt ze verbaasd. Ja, knikt

Nadere informatie

Oorlogswinter. Leon Kortier 3T2 Mevrouw Scholten-Nieuwenhuis

Oorlogswinter. Leon Kortier 3T2 Mevrouw Scholten-Nieuwenhuis Oorlogswinter Leon Kortier 3T2 Mevrouw Scholten-Nieuwenhuis 1 1. Zakelijke gegevens A. Titel boek: Oorlogswinter, het boek heeft geen ondertitel B. Auteur: Jan Terlouw C. Naam uitgever: Lemniscaat Jaar

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Het bittere kruid door Marga Minco

Boekverslag Nederlands Het bittere kruid door Marga Minco Boekverslag Nederlands Het bittere kruid door Marga Minco Boekverslag door een scholier 1080 woorden 7 maart 2003 5,2 20 keer beoordeeld Auteur Genre Marga Minco Psychologische roman, Eerste uitgave 1957

Nadere informatie

Inhoud. Gemaakt door: 4. Inleiding. 6. Schuilkelder. 8. Treinbriefjes. 10 Duitse soldaat. 12 Appels. 14 Gewoon een mens.

Inhoud. Gemaakt door: 4. Inleiding. 6. Schuilkelder. 8. Treinbriefjes. 10 Duitse soldaat. 12 Appels. 14 Gewoon een mens. Gemaakt door: Inhoud Laura van Rooy Noor van Heijnsbergen Lieke van de Rijdt 4. Inleiding 6. Schuilkelder 8. Treinbriefjes 10 Duitse soldaat 12 Appels 14 Gewoon een mens Colofoon Wat zou jij doen.. Is

Nadere informatie

Bert staat op een ladder. En trekt aan de planten die groeien in de dakgoot. Hij verstopt de luidspreker en het stopcontact achter de planten.

Bert staat op een ladder. En trekt aan de planten die groeien in de dakgoot. Hij verstopt de luidspreker en het stopcontact achter de planten. Helaas Wanneer besloot Bert om Lizzy te vermoorden? Vreemd. Hij herinnert zich het niet precies. Het was in ieder geval toen Lizzy dat wijf leerde kennen. Dat idiote wijf met haar rare verhalen. Bert staat

Nadere informatie