Baby- en kindergebaar Workshop Catalogus

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Baby- en kindergebaar Workshop Catalogus"

Transcriptie

1 Baby- en kindergebaar Workshop Catalogus

2 2014 Baby- en kindergebaar IIllustratie: Studio Neeltje Foto s: Marieke Zwartscholten Uitgegeven door: Baby- en kindergebaar, 2014 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt worden, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, opnamen of enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Baby- en kindergebaar.

3 Dank voor je interesse Wat leuk dat je nadenkt over het organiseren van een workshop over Baby- en kindergebaren op jouw werkvloer. Baby- en kindergebaar is een gespecialiseerd bedrijf wat door het hele land workshops, cursussen en activiteiten organiseert. Ons team van 25 docenten leren jou en je collega s, ouders en/of kinderen graag meer over het gebruik van babygebaren. Van Friesland tot Limburg, van Twente tot de Randstad, we zitten overal en komen graag bij jouw werkplek op bezoek. In deze catalogus vind je in 1 oogopslag alle activiteiten die Baby- en kindergebaar organiseert. LET OP: het zijn de standaard formats, in overleg is er veel meer mogelijk; meer deelnemers, een half uur langer, Het is geen probleem om een activiteit op maat te maken. Heb je na het lezen nog vragen of wil je ons je wensen voorleggen? Neem gerust contact met ons op, we denken graag met je mee. Wat je ook kiest, wij wensen je alvast veel plezier tijdens én na de workshop, met het gebruik van baby- en kindergebaren. Met vriendelijke groet, Team Baby- en kindergebaar info@babygebaar.nl

4 Inhoudsopgave Algemeen Ouderavond Een interactieve introductie workshop. Laat ouders/verzorgers kennismaken met babygebaren. Workshop voor kinderen en volwassenen Leer op speelse wijze gebaren; voorlezen, liedjes zingen én gebaren leren. Workshop in overleg Op maat gemaakt programma n.a.v. jouw wensen. Kinderopvang Workshop voor gast- en vraagouders Maak kennis met het gebruik van gebaren bij kinderen van 0-4 jaar. Workshop voor medewerkers kinderdagverblijf Hoe gebruik je gebaren op het kinderdagverblijf? Leer het in een interactieve training. Training voor medewerkers kinderdagverblijf Implementeer het gebruik van babygebaren in de dagelijkse gang van zaken. Bibliotheek Workshop voorlezen met gebaren Interactief voorlezen, hoe doe je dat? Leuk als inspiratie voor de Nationale Voorleesdagen Logopediepraktijken Workshop kennismaking met gebaren Interactieve workshop voor de ouders van je praktijk; waarom zijn gebaren handig? Workshop gebaren tijdens behandelingen Hands-on workshop als onderdeel van een studiedag of kringbijeenkomst. Op school Babygebaren gastles Een inspirerend verhaal maakt studenten enthousiast voor het gebruik van ondersteunende gebaren.

5 Goed om te weten Als je een workshop, training of activiteit bij ons boekt zijn er een aantal dingen goed om te weten: Wij gebruiken enkel gebaren uit de Nederlandse Gebaren Taal. Baby- en kindergebaren kun je zien als een vorm van NMG. (Nederlands Met Gebaren) Met onze activiteiten en bijbehorende gebaren richten we ons op (de ouders/verzorgers van) kinderen van 0-4 jaar. Al onze docenten zijn intern opgeleid. Daarnaast hebben zij allemaal, privé en in hun werk, ruime ervaring met het gebruik van baby- en kindergebaren én volgen zij minimaal 2x per jaar een nascholingsbijeenkomst om hun kennis up-to-date te houden. Binnen het team hebben we diverse specialisten; logopedisten, medewerkers uit de (medische) kinderopvang, orthopedagogen, ouders/verzorgers van gehandicapten kinderen. Hierdoor kunnen we altijd goed inspelen op jouw specifieke vraag. Alle prijzen die genoemd worden zijn excl 21% BTW en 0,19 p/km aan reiskosten, tenzij anders vermeld. (We hebben in iedere provincie een docent, zo blijven de reiskosten binnen de perken) Een activiteit geboekt en bevestigd door jou én Baby- en kindergebaar? Dan kun je tot 2 weken van tevoren kosteloos annuleren. Daarna brengen we de workshopkosten (zonder reiskosten uiteraard) in rekening. Verschuiven van de datum doen we in overleg. De workshops, trainingen en activiteiten zijn geschikt voor minimaal 8, maximaal 25 deelnemers tenzij anders vermeld. Deze aantallen zijn bepaald zodat een bijeenkomst het persoonlijke karakter behoudt en we de kwaliteit van de bijeenkomst kunnen waarborgen. Indien gewenst kunnen we je digitaal voorzien van persfoto s en uitnodigingstekst. Per post kunnen we ook (standaard) flyers en posters toesturen. Na afloop van een activiteit bestaat de mogelijkheid om materiaal van ons in te zien, na te lezen en eventueel aan te schaffen. Niemand heeft een aankoopverplichting. Het is ook mogelijk om, tegen meerprijs, materiaal voor de deelnemers van tevoren in te kopen. Op al onze workshops, trainingen en activiteiten zijn de algemene voorwaarden van toepassing.

6 Algemeen Ouderavond Tijdens een ouderavond babygebaren laten we de ouders op jouw werkplek op een leuke manier kennismaken met gebaren bij jonge kinderen (0-4jr) Een interactief programma, uitgevoerd door een ervaren, deskundige docent maakt dat het leren van gebaren voor alle ouders toegankelijk is. Een ouderavond babygebaren duurt standaard 1,5 uur. Tijdens deze workshop maken de ouders kennis met babygebaren, de voordelen en het praktische gebruik. Aan de hand van persoonlijke ervaring, filmpjes en foto s laat onze docent zien dat het gebruik van gebaren niet alleen handig maar ook erg leuk is. Daarnaast leren ouders minimaal 25 gebaren én oefenen ze een activiteit waarbij gebaren ingezet kunnen worden. Boek een ouderavond. Een ouderavond is geschikt voor groepen van 8-25 personen. De ouderavond duurt standaard 1,5 uur, inclusief een korte pauze. De ouderavond kan zowel in de avonduren, als overdag, door de week als in het weekend, worden verzorgd. Een ouderavond verzorgen we o.a. in de bibliotheek en in de kinderopvang. De ouderavond is op maat te maken waardoor de tijdsduur en het aantal deelnemers af kan wijken. De kosten voor dit standaard programma bedragen 150, -. Indien gewenst kunnen we je digitaal persfoto s en uitnodigingstekst sturen en/of (standaard) flyers en een poster per brievenbuspost. In de pauze/ na afloop kunnen deelnemers de informatietafel bekijken en eventueel materiaal aanschaffen. Niemand heeft een aankoopverplichting.

7 Algemeen Workshop voor kinderen en volwassenen Een workshop voor kinderen en volwassenen. Samen gaan we liedjes zingen, boekjes lezen én gebaren leren! Doe je mee? Spelenderwijs gebaren leren samen met je kind. Leuk tijdens een BoekStart bijeenkomst, als voorleesontbijt of invulling voor het dreumesuurtje. Tijdens deze workshop staan de kinderen centraal. We houden dus geen theoretisch praatje maar gaan direct aan de slag. Eventueel aan de hand van een thema lezen we boeken voor, bekijken we de plaatjes en leren zo de kinderen welke gebaren ze erbij kunnen maken. Boek een workshop voor kinderen en volwassenen. Deze workshop is geschikt voor kinderen van 0-4 jaar en hun (groot)ouders/begeleiders. Deze workshop verzorgen we o.a. in bibliotheken (tijdens BoekStart of de Nationale Voorleesdagen), in de kinderopvang of tijdens mamacafés. Voor deze workshop geldt een maximum van 10 kinderen en 10 volwassenen. Deze workshop duurt maximaal 30 minuten, afhankelijk van de spanningsboog van de kinderen zijn we iets eerder klaar. Deze workshop kan op verzoek worden aangepast aan een thema, feestdag of bijzondere gebeurtenis. De kosten voor deze workshop bedragen 50, -. De klant richt de workshopruimte in met stoeltjes, kussentjes, bankjes, etc voor alle deelnemers. Voor de docent is een stoel fijn, eventueel ook een laag tafeltje voor het vertelkastje. Indien gewenst kunnen we je digitaal persfoto s en uitnodigingstekst sturen en/of (standaard) flyers en een poster per brievenbuspost.

8 Algemeen Workshop in overleg Een korte presentatie tijdens een informatie-markt, een speciaal verhaal voorlezen tijdens een open dag, een workshop speciaal afgestemd op jou en je collega s? Het kan allemaal. Binnen ons team zijn diverse specialisaties aanwezig. Zo vind je in ons team; ouders met gehandicapten kinderen. (down, spraak/taal achterstand, doof) Maar ook docenten die naast hun Baby- en kindergebaarwerk werken op een medisch kinderdagverblijf, dovenschool of peuterspeelzaal voor kinderen met spraak/taal achterstand. Daarnaast hebben we ook enkele gastouders, logopedisten en orthopedagogen in ons team. Met andere woorden; we zijn van alle markten thuis en kunnen zo speciaal voor jouw vraag een programma op maat maken. Leg je wensen, vraag en budget voor dan komen we er vast wel uit. Meer informatie of een reservering maken. Leg je wensen per mail aan ons voor, dan bekijken wij wat we je kunnen aanbieden. Grofweg zullen de voorwaarden en prijzen overeen komen met die van de standaard programma s, we passen e.e.a. uiteraard aan op de situatie.

9 Kinderopvang - Workshop voor gast- en vraagouders Babygebaren en gastouders; steeds meer gastouders gebruiken graag gebaren met hun gastkinderen. De vraag naar workshops speciaal voor gastouders wordt steeds groter. Vandaar dat wij speciale trainingen hebben ontwikkeld rondom het gebruik van gebaren bij gastkindjes van 0-4 jaar. Workshop voor gastouders Een goede kennismaking met het gebruik van gebaren bij jonge kinderen. In 1,5 uur leren de gastouders wat babygebaren nu precies is en hoe je deze gebaren kunt gebruiken in de dagelijkse gang van zaken. We laten veel voorbeelden zien en oefenen ongeveer 25 gebaren. Daarnaast krijgen de gastouders tips hoe ze deze gebaren kunnen toepassen bij dagelijkse bezigheden zoals liedjes zingen, voorlezen, eten/drinken en verschonen. Boek een workshop voor gastouders. De workshop is geschikt voor groepen van 8-25 personen. Het programma duurt standaard 1,5 uur, inclusief een korte pauze. Het programma is op maat te maken waardoor de tijdsduur en het aantal deelnemers af kan wijken. De kosten voor dit standaard programma bedragen 150, -. Indien gewenst kunnen we je digitaal persfoto s, uitnodigingstekst en een certificaat voor de deelnemers sturen en/of (standaard) flyers en een poster per brievenbuspost. In de pauze/ na afloop kunnen deelnemers de informatietafel bekijken en eventueel materiaal aanschaffen. Niemand heeft een aankoopverplichting. Tip! Wil je zeker weten dat je gastouders met babygebaren aan de slag gaan? Maak dan gebruik van onze kortingsactie. De babygebaren startpakketten, bestaande uit een liedjesboek en een set gebarenkaarten, bestel je met 15% korting bij boeking van een workshop voor gastouders.

10 Vervolgworkshop voor gastouders In deze vervolgworkshop gaan we dieper in op de verschillende activiteiten waarbij je gebaren kunt gebruiken. We oefenen in voorlezen met gebaren, liedjes zingen en spelletjes doen. Daarnaast breiden gastouders hun gebarenkennis uit. Voor deze workshop is het handig als de deelnemers óf al enkele ervaring met babygebaren hebben, óf recent de workshop voor gastouders (of een vergelijkbare workshop) hebben bijgewoond. Boek een vervolgworkshop voor gastouders. De workshop is geschikt voor groepen van 8-25 personen. Het programma duurt standaard 2 uur, inclusief een korte pauze. Het programma is op maat te maken waardoor de tijdsduur en het aantal deelnemers af kan wijken. De kosten voor dit standaard programma bedragen 200, -. Indien gewenst kunnen we je digitaal persfoto s, uitnodigingstekst en een certificaat voor de deelnemers sturen en/of (standaard) flyers en een poster per brievenbuspost. In de pauze/ na afloop kunnen deelnemers de informatietafel bekijken en eventueel materiaal aanschaffen. Niemand heeft een aankoopverplichting.

11 Kinderopvang - Workshop medewerkers kinderdagverblijf De vraag naar introductie van babygebaren op kinderdagverblijven wordt steeds groter. Graag helpen wij jouw kinderdagverblijf om babygebaren daar op een goede, leuke en interactieve manier te introduceren bij de medewerkers, ouders én kinderen & je zo te onderscheiden van de concurent. We verzorgen een interactieve workshop waarin alle pedagogisch medewerkers van het kinderdagverblijf kennis maken met baby- en kindergebaren. Naast achtergrondtheorie leer je ongeveer 25 gebaren aan de hand van het dagschema van je kinderdagverblijf. Daarnaast leer je hoe je deze gebaren kunt gebruiken tijdens dagelijkse programma onderdelen zoals liedjes zingen, voorlezen, eten/drinken en verschonen. Boek een workshop voor je medewerkers De workshop is geschikt voor groepen van 5-25 personen. Het programma duurt standaard 2 uur, inclusief een korte pauze. Het programma is op maat te maken waardoor de tijdsduur en het aantal deelnemers af kan wijken. De kosten voor dit standaard programma bedragen 200, -. Indien gewenst kunnen we je digitaal persfoto s en uitnodigingstekst sturen en/of (standaard) flyers en een poster per brievenbuspost. Tip! Babygebaren werken het beste wanneer ouders thuis ook aan de slag gaan met het gebruik van gebaren. Wij ontwikkelden daarom speciale dagboekjes, om de gebaren van de kinderen in bij te houden. Schaf je 20 dagboekjes aan bij boeking van deze workshop? Dan ontvang je er 5 gratis!

12 Kinderopvang - Training medewerkers kinderdagverblijf Wil je het gebruik van gebaren echt goed implementeren op je kinderdagverblijf, dan is het trainingstraject erg geschikt. Het traject bestaat uit 2 trainingen en een bezoek aan iedere groep. We starten met een workshop voor alle pedagogisch medewerkers. Hierin maken jullie kennis met het gebruik van gebaren; de achtergrondinformatie, voorbeelden en zelf gebaren oefenen. Na een paar weken komen wij alle groepen van je kinderdagverblijf bezoeken om te kijken hoe het gaat met het gebruik van gebaren; wat gaat goed en waar hebben jullie hulp bij nodig? Ter inspiratie gaan we voorlezen, met gebaren, aan de kinderen. We sluiten enkele weken later af met een tweede workshop alle pedagogisch medewerkers. Natuurlijk staan we stil bij het gebruik van gebaren tot nu toe. We oefenen ook nieuwe gebaren én activiteiten waarbij je gebaren kunt toepassen. Boek een trainingstraject voor je medewerkers Deze training is geschikt voor groepen van 5-25 personen. De workshops voor medewerkers duren beide 1,5 uur inclusief een korte pauze. Het bezoek aan de groep duurt 30 minuten per groep. Het programma is op maat te maken waardoor de tijdsduur en het aantal deelnemers af kan wijken. De kosten voor dit standaard programma bedragen 500, - bij 1-3 groepen op 1 locatie. Bij meerdere groepen/ locaties, prijs op aanvraag. Na afloop van het trainingstraject ontvang je een certificaat voor je locatie én wordt je gratis als partner op onze website vermeld. Voor iedere groep hebben we tevens een Babygebaren Themapakket Algemeen, bestaande uit een woordenboek en een liedjesboek. Indien gewenst kunnen we je digitaal persfoto s en uitnodigingstekst sturen en/of (standaard) flyers en een poster per brievenbuspost.

13 Bibliotheek - Workshop voorlezen met gebaren Een interactieve workshop van 2 uur voor iedereen die inspiratie kan gebruiken om tijdens de Nationale Voorleesdagen voor te lezen met gebaren. Na een deel theorie (Waarom zou je gebaren gebruiken tijdens het voorlezen? Waarom is dat leuk en goed voor kinderen?) gaan we in kleine groepjes aan de slag, waarbij ieder groepje een prentenboek uit de top 10 behandelt en er een presentatie met gebaren bij maakt. Boek een workshop voorlezen met gebaren. Deze workshop is geschikt voor groepen van personen. Deze workshops duurt 2 uur inclusief een korte pauze. Het programma is op maat te maken waardoor de tijdsduur en het aantal deelnemers af kan wijken. De kosten voor dit standaard programma bedragen 200, - We gaan er vanuit dat de prentenboeken uit de top 10 aanwezig zijn in de bibliotheek om te gebruiken. Indien gewenst kunnen we je digitaal persfoto s en uitnodigingstekst sturen en/of (standaard) flyers en een poster per brievenbuspost.

14 Logopediepraktijken - Workshop kennismaking met gebaren Logopedie en gebaren gaan steeds vaker samen. Gebaren bieden een goede, natuurlijke ondersteuning van de gesproken taal aan kinderen die moeite hebben met het uitspreken van de woorden. We richten ons tijdens de workshop niet alleen op horende kinderen maar uiteraard ook kinderen voor wie praten moeilijk is; kinderen met het syndroom van Down, kinderen met een spraak- taalachterstand, slechthorende kinderen, etc. Deze kennismakingsworkshop is bedoeld voor ouders/ verzorgers van wie het kind onder behandeling is van de logopedist. In deze workshop maken de deelnemers kennis met gebaren; waarom gebruikt de logopedist gebaren? Wat is het nut hiervan voor mijn kind? Uiteraard leren ouders zelf ook een aantal gebaren en krijgen ze diverse voorbeelden. Na afloop kunnen de ouders ook thuis met hun kind gebaren. Boek een workshop kennismaking met gebaren. Deze workshop is geschikt voor groepen van 8-25 personen. Deze workshops duurt 1,5 uur inclusief een korte pauze. Het programma is op maat te maken waardoor de tijdsduur en het aantal deelnemers af kan wijken. De kosten voor dit standaard programma bedragen 150, - Indien gewenst kunnen we je digitaal persfoto s en uitnodigingstekst sturen en/of (standaard) flyers en een poster per brievenbuspost.

15 Logopediepraktijken - Workshop gebaren tijdens behandelingen Deze workshop is bedoeld voor logopedisten en heel geschikt als onderdeel van de studiedag van de kwaliteitskring. Tijdens de workshop krijgen de deelnemers informatie over het gebruik en effect van gebaren: waarom zou ik gebaren gaan gebruiken tijdens een behandeling? Wat zijn de voordelen hiervan? Naast achtergrondinformatie behandelen we diverse gebaren en oefenen we (spel) situaties waarbij de geleerde gebaren direct zijn toe te passen. Boek een workshop gebaren tijdens behandelingen. Deze workshop is geschikt voor groepen van personen. Deze workshops duurt 2 uur inclusief een korte pauze. Het programma is op maat te maken waardoor de tijdsduur en het aantal deelnemers af kan wijken. De kosten voor dit standaard programma bedragen 200, -. Indien gewenst kan ook een prijs per deelnemer berekend worden. Indien gewenst kunnen we je digitaal persfoto s en uitnodigingstekst sturen en/of (standaard) flyers en een poster per brievenbuspost.

16 Op school - Babygebaren gastles Ben je op zoek naar een gastles babygebaren? Wij verzorgen interactieve lessen over het gebruik van gebaren bij jonge kinderen (0-4jr), de voordelen hiervan en/of waarom dit voor sommige kinderen noodzakelijk is. Afhankelijk van de groep studenten die we voor ons hebben, passen we het precieze programma aan. Interessant voor o.a. studenten Logopedie, Pedagogisch Werk of Pedagogiek Boek een gastles babygebaren Per gastles kan 1 klas (Max 30 ll.) deelnemen. Een gastles duurt standaard 1 lesuur. (60 minuten) Het programma is op maat te maken waardoor de tijdsduur en het aantal deelnemers af kan wijken. De kosten voor deze standaard gastles bedragen 100, -. Voor scholen rekenen wij geen BTW.

Trainingen/Workshops baby- en kindergebaren

Trainingen/Workshops baby- en kindergebaren Trainingen/Workshops baby- en kindergebaren 1 Trainingen/Workshops baby- en kindergebaren Wat is baby- en kindgebaren Babygebaren* is het ondersteunen van de gesproken taal met gebaren. Een baby kan gemiddeld

Nadere informatie

Praten leer je niet vanzelf

Praten leer je niet vanzelf jeugdgezondheidszorg Praten leer je niet vanzelf... hier ben ik www.icare.nl Over de spraak-taalontwikkeling van kinderen van 0-4 jaar Praten gaat niet vanzelf, praten moet je leren. Een kind leert praten

Nadere informatie

Het Grote Interactiespel voor Kinderdagverblijven

Het Grote Interactiespel voor Kinderdagverblijven Het Grote Interactiespel voor Kinderdagverblijven Ben je een betrokken leidinggevende, docent, trainer of coach die (aankomend) pedagogisch medewerkers wil stimuleren om de belangrijkste pedagogische vaardigheden

Nadere informatie

Het Grote Interactiespel voor Kinderdagverblijven

Het Grote Interactiespel voor Kinderdagverblijven Het Grote Interactiespel voor Kinderdagverblijven Ben je een betrokken leidinggevende, docent, trainer of coach die (aankomend) pedagogisch medewerkers wil stimuleren om de belangrijkste pedagogische vaardigheden

Nadere informatie

Direct aan de slag met Baby- en kindergebaren

Direct aan de slag met Baby- en kindergebaren Direct aan de slag met Baby- en kindergebaren Inhoudsopgave Welkom Blz. 3 Wat zijn baby- en kindergebaren? Blz. 4 Voordat je begint Blz. 5 De eerste gebaren Blz. 6 & 7 Gebaren- tips Blz. 8 Veel gestelde

Nadere informatie

Informatiegids Onderwijs Met Gebaren

Informatiegids Onderwijs Met Gebaren 2018 / 2019 Informatiegids Onderwijs Met Gebaren Informatiegids Onderwijs Met Gebaren 1 Inleiding In deze informatiegids vindt u een overzicht van alle cursussen en workshops die worden aangeboden door

Nadere informatie

PeerEducatie Handboek voor Peers

PeerEducatie Handboek voor Peers PeerEducatie Handboek voor Peers Handboek voor Peers 1 Colofon PeerEducatie Handboek voor Peers december 2007 Work-Wise Dit is een uitgave van: Work-Wise info@work-wise.nl www.work-wise.nl Contactpersoon:

Nadere informatie

De Bibliotheek voor kinderdagverblijven en peuterspeelzalen

De Bibliotheek voor kinderdagverblijven en peuterspeelzalen De Bibliotheek voor kinderdagverblijven en peuterspeelzalen EEN KIND DAT 15 MINUTEN PER DAG LEEST, LEERT DUIZEND NIEUWE WOORDEN PER JAAR! 1 Wat kan de Bibliotheek betekenen voor kinderdagverblijven en

Nadere informatie

EXPERTS IN HOREN, SPREKEN EN VERSTAAN. Groepsactiviteiten. Voor gezinnen met een slechthorend of doof kind tot de leeftijd van vijf jaar

EXPERTS IN HOREN, SPREKEN EN VERSTAAN. Groepsactiviteiten. Voor gezinnen met een slechthorend of doof kind tot de leeftijd van vijf jaar EXPERTS IN HOREN, SPREKEN EN VERSTAAN Groepsactiviteiten Voor gezinnen met een slechthorend of doof kind tot de leeftijd van vijf jaar Pento Vroegbehandeling biedt behandeling en begeleiding aan kinderen

Nadere informatie

Baby s houden van boeken! voorlezen leuk, gezellig én leerzaam!

Baby s houden van boeken! voorlezen leuk, gezellig én leerzaam! Baby s houden van boeken! voorlezen leuk, gezellig én leerzaam! Waarom zo vroeg beginnen? Baby s kunnen veel meer dan je denkt. Luisteren Vanaf de eerste dag luistert je baby naar jouw stem. Al begrijpt

Nadere informatie

Week 1 twee weken voorafgaand aan het Voorleesontbijt. Bijeenkomst 1. Materiaal

Week 1 twee weken voorafgaand aan het Voorleesontbijt. Bijeenkomst 1. Materiaal Introductie Deze lesmodule is geschreven voor een project van 5 bijeenkomsten van elk 60 minuten, waarvan de laatste bijeenkomst het werkelijke Voorleesontbijt is. Het aantal, de duur en inhoud van de

Nadere informatie

Taal vergroot je wereld samen met de Bibliotheek

Taal vergroot je wereld samen met de Bibliotheek Taal vergroot je wereld samen met de Bibliotheek Westfriese Bibliotheken jong geleerd, is oud gedaan Ruim 15% van de kinderen in Nederland loopt een risico op taalachterstand. Wie moeite heeft met lezen

Nadere informatie

VoorleesExpress. Samen met ouders aan de slag. Praktische tips

VoorleesExpress. Samen met ouders aan de slag. Praktische tips VoorleesExpress Samen met ouders aan de slag Praktische tips Samen met ouders aan de slag Ouders betrekken bij het voorlezen Je gaat straks via de VoorleesExpress twintig weken voorlezen bij een of meerdere

Nadere informatie

Programma BoekStart en BoekStart in de kinderopvang

Programma BoekStart en BoekStart in de kinderopvang Programma BoekStart en BoekStart in de kinderopvang Elly van der Linden en Lea Kessels juli 2013 Foto: Studio Nijkerk 1 Programma BoekStart en BoekStart in de kinderopvang Elly van der Linden en Lea Kessels

Nadere informatie

2014 Kioppe, Arnhem Pedagoge drs. Marleen Kerstens www.bewustekinderopvang.nl

2014 Kioppe, Arnhem Pedagoge drs. Marleen Kerstens www.bewustekinderopvang.nl Dit e-book is een gratis uitgave van: Kioppe voor Bewuste Kinderopvang en is onderdeel van Procesgericht Vergaderen in de Kinderopvang De eerste titel uit deze vergadermethode is 'Iedereen doet mee!' Kioppe,

Nadere informatie

Rekenen Groep 7-2e helft schooljaar.

Rekenen Groep 7-2e helft schooljaar. Sweelinck & De Boer B.V., Den Haag 2016 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm

Nadere informatie

Rekenen Groep 6-1e helft schooljaar.

Rekenen Groep 6-1e helft schooljaar. Sweelinck & De Boer B.V., Den Haag Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of

Nadere informatie

Geen fabriekswerk. Roeien met de wind mee en de stroom tegen. Jac Willekens

Geen fabriekswerk. Roeien met de wind mee en de stroom tegen. Jac Willekens Copyright 2011 Uitgeverij Lambo bv Arnhem Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een automatisch gegevensbestand of openbaar gemaakt in enige vorm of

Nadere informatie

Spelenderwijs rijmen. Linda Willemsen. www.klasvanjuflinda.nl. www.klasvanjuflinda.nl

Spelenderwijs rijmen. Linda Willemsen. www.klasvanjuflinda.nl. www.klasvanjuflinda.nl Spelenderwijs rijmen Linda Willemsen www.klasvanjuflinda.nl www.klasvanjuflinda.nl Spelenderwijs rijmen Spelenderwijs rijmen Tekst & vormgeving: Linda Willemsen 2014 www.klasvanjuflinda.nl Linda Willemsen

Nadere informatie

Liedjesboek met gebaren

Liedjesboek met gebaren Liedjesboek met gebaren 15 liedjes met ondersteunende gebaren 2017 Baby- en kindergebaar Illustraties: Liedee (Lisanne van Osch) Uitgegeven door: Baby- en kindergebaar, www.babygebaar.nl Alle rechten voorbehouden.

Nadere informatie

Spelend leren, leren spelen

Spelend leren, leren spelen Spelend leren, leren spelen een werkboek voor kinderen en ouders Rudy Reenders, Wil Spijker & Nathalie van der Vlugt Spelend leren, een werkboek voor kinderen en ouders leren spelen Rudy Reenders, Wil

Nadere informatie

Brochure Het Grote Interactiespel voor Kinderdagverblijven 2014

Brochure Het Grote Interactiespel voor Kinderdagverblijven 2014 Brochure Het Grote Interactiespel voor Kinderdagverblijven 2014 Hét spel om kinderopvangteams met plezier de belangrijkste pedagogische vaardigheden te laten inoefenen www.bewustekinderopvang.nl & www.interactiespel.nl

Nadere informatie

Antwoorden Rekenen Groep 5-1e helft schooljaar

Antwoorden Rekenen Groep 5-1e helft schooljaar Sweelinck & De Boer B.V., Den Haag Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of

Nadere informatie

Cursus. Aanbieden ontwikkelingsgerichte activiteiten VVE

Cursus. Aanbieden ontwikkelingsgerichte activiteiten VVE Cursus Aanbieden ontwikkelingsgerichte activiteiten VVE Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. 0522-235235 info@edu-actief.nl www.edu-actief.nl Auteur(s): Angela van der Plas Inhoudelijke redactie: Jo-Anne

Nadere informatie

Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen gekregen. Wilt u meer weten over dit keurmerk kijk dan op de website: www.stichtingmakkelijklezen.nl.

Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen gekregen. Wilt u meer weten over dit keurmerk kijk dan op de website: www.stichtingmakkelijklezen.nl. Chatten Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen gekregen. Wilt u meer weten over dit keurmerk kijk dan op de website: www.stichtingmakkelijklezen.nl. Colofon Een uitgave van Eenvoudig Communiceren

Nadere informatie

Rekenen Groep 4-1e helft schooljaar.

Rekenen Groep 4-1e helft schooljaar. Sweelinck & De Boer B.V., Den Haag 2016 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm

Nadere informatie

Rekenen Groep 4-2e helft schooljaar.

Rekenen Groep 4-2e helft schooljaar. Sweelinck & De Boer B.V., Den Haag 2013 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm

Nadere informatie

Rekenen Groep 4-2e helft schooljaar.

Rekenen Groep 4-2e helft schooljaar. Sweelinck & De Boer B.V., Den Haag 2016 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm

Nadere informatie

THUISSTUDIE PROEFHOOFDSTUK SPAANS VOOR MEERGEVORDERDEN www.centrumvoorafstandsonderwijs.be

THUISSTUDIE PROEFHOOFDSTUK SPAANS VOOR MEERGEVORDERDEN www.centrumvoorafstandsonderwijs.be THUISSTUDIE PROEFHOOFDSTUK SPAANS VOOR MEERGEVORDERDEN www.centrumvoorafstandsonderwijs.be 1 Beste student, Bedankt voor je interesse in onze opleiding Spaans voor Meergevorderden! Het proefhoofdstuk van

Nadere informatie

TRAININGEN NATUUR IS EEN FEEST NAJAAR 2015/ VOORJAAR 2016

TRAININGEN NATUUR IS EEN FEEST NAJAAR 2015/ VOORJAAR 2016 TRAININGEN NATUUR IS EEN FEEST NAJAAR 2015/ VOORJAAR 2016 WWW.NATUURISEENFEEST.NL/TRAININGEN 06-29096804 @NATUURISEENFEEST.NL Serieuze maar toch vrolijke trainingen. Natuur is een Feest biedt praktische

Nadere informatie

PROGRAMMA KINDEROPVANG

PROGRAMMA KINDEROPVANG PROGRAMMA KINDEROPVANG Wat kan de Bibliotheek voor jullie betekenen? Een taalrijke omgeving heeft een positieve invloed op de taalontwikkeling van baby s en peuters. Dat kan zowel thuis als in de kinderopvang

Nadere informatie

! LERAREN HANDBOEK!!! 1e Editie, 2014

! LERAREN HANDBOEK!!! 1e Editie, 2014 LERAREN HANDBOEK 1e Editie, 2014 1. Je eerste Workshop Om te beginnen In dit Leraren Handboek vind je een paar tips en tricks die je kunnen helpen bij het voorbereiden van je workshop. Als je nog nooit

Nadere informatie

Rekenen Groep 6-2e helft schooljaar.

Rekenen Groep 6-2e helft schooljaar. Sweelinck & De Boer B.V. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze,

Nadere informatie

Nieuwsbrief Gastouderbureau Kinderopvang Barendrecht WINTER 2012

Nieuwsbrief Gastouderbureau Kinderopvang Barendrecht WINTER 2012 BESTE VRAAG- EN GASTOUDERS Hierbij ontvangt u de winter editie van de nieuwsbrief van het gastouderbureau SKB. We wensen u veel plezier met lezen. DESKUNDIGHEIDSAVONDEN Tijdens de deskundigheidsavonden

Nadere informatie

Voorlezen met poppen

Voorlezen met poppen Voorlezen met poppen Aanvulling Competent in leesbevordering Docentengids voor opleidingen Pedagogisch Werk en Onderwijsassistent Auteur: Thea Nabring Bouwstenen voor leesbevordering Lesopzet leesbevorderingsactiviteiten

Nadere informatie

Kennis is de norm. KAM Opleidingen. ISO trainingen. Telefoon:

Kennis is de norm. KAM Opleidingen. ISO trainingen. Telefoon: KAM Opleidingen ISO 17100 trainingen Brochurewijzer Welkom bij KAM Opleidingen Waarom KAM Opleidingen Locaties InCompany training Training op maat Training on the job ISO 17100 training Combinatietraining

Nadere informatie

17 valkuilen die je moet vermijden bij telefonische acquisitie

17 valkuilen die je moet vermijden bij telefonische acquisitie Beste lezer, Fijn dat je de moeite hebt genomen om dit e-book te downloaden, met daarin 17 valkuilen die je moet vermijden bij telefonische acquisitie. Veel ondernemers worstelen met het maken van kwaliteitsafspraken

Nadere informatie

& het ROC Een programma over beeldvorming

& het ROC Een programma over beeldvorming & het ROC Een programma over beeldvorming Informatie voor docenten van het ROCvA Educatie JHM 1 februari 2011 Inhoud Korte omschrijving en praktische informatie 3 Gastles - opzet 5 Museumbezoek - informatie

Nadere informatie

Training. BMC vaardigheden gericht op dagbesteding deel 3 (muziek en drama)

Training. BMC vaardigheden gericht op dagbesteding deel 3 (muziek en drama) Training BMC vaardigheden gericht op dagbesteding deel 3 (muziek en drama) Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. 0522-235235 info@edu-actief.nl www.edu-actief.nl Auteur: Sanne Marsé Inhoudelijke redactie:

Nadere informatie

Kennis is de norm. KAM Opleidingen. Procesmanagement. Telefoon:

Kennis is de norm. KAM Opleidingen. Procesmanagement. Telefoon: KAM Opleidingen Procesmanagement Brochurewijzer Welkom bij KAM Opleidingen Waarom KAM Opleidingen Locaties InCompany training Training op maat Training on the job Procesmanagement Contact Welkom bij KAM

Nadere informatie

Training. Zakelijk communiceren

Training. Zakelijk communiceren Training Zakelijk communiceren Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. 0522-235235 info@edu-actief.nl www.edu-actief.nl Auteur: Nienke Koopman Inhoudelijke redactie: Floortje Vissers Titel: Factor-E Welzijn

Nadere informatie

KICK op meer klanten

KICK op meer klanten KICK op meer klanten Word gevonden met de KICK-methode Daisy Goddijn ebookpoint COLOFON KICK op meer klanten oktober 2011- Daisy Goddijn, ebookpoint Versie 1.1 Daisy Goddijn ebookpoint www.ebookpoint.nl

Nadere informatie

Piramide voor gastouders

Piramide voor gastouders Gastouderopvang Piramide Piramide voor gastouders Plezier voor kinderen, gastouders en ouders! Voor alle kinderen van 0-4 jaar Compleet pakket Tips, suggesties en uitgewerkte activiteiten Professionalisering

Nadere informatie

Informatiefolder voor ouders 2012 Activiteiten voor kinderen van 0 tot 12 jaar en hun ouders

Informatiefolder voor ouders 2012 Activiteiten voor kinderen van 0 tot 12 jaar en hun ouders Informatiefolder voor ouders 2012 Activiteiten voor kinderen van 0 tot 12 jaar en hun ouders Jeugd Toeleidingsactiviteiten Mijn kind is groep 3 Naschoolse activiteiten Weerbaarheid Opvoeden doe je niet

Nadere informatie

Scholing binnen BoekStart. voor de Bibliotheek en kinderopvang

Scholing binnen BoekStart. voor de Bibliotheek en kinderopvang Scholing binnen BoekStart voor de Bibliotheek en kinderopvang SCHOLING BINNEN BOEKSTART In het kader van BoekStart zijn trainingen ontwikkeld die Bibliotheekmedewerkers, medewerkers van de Provinciale

Nadere informatie

TRAININGEN NATUUR IS EEN FEEST NAJAAR 2015/ VOORJAAR 2016 WWW.NATUURISEENFEEST.NL/TRAININGEN 06-29096804 INFO@NATUURISEENFEEST.NL

TRAININGEN NATUUR IS EEN FEEST NAJAAR 2015/ VOORJAAR 2016 WWW.NATUURISEENFEEST.NL/TRAININGEN 06-29096804 INFO@NATUURISEENFEEST.NL TRAININGEN NATUUR IS EEN FEEST NAJAAR 2015/ VOORJAAR 2016 WWW.NATUURISEENFEEST.NL/TRAININGEN 06-29096804 @NATUURISEENFEEST.NL Serieuze maar toch vrolijke trainingen. Natuur is een Feest biedt praktische

Nadere informatie

Project: Werken aan taalontwikkeling: Het Vertelspel

Project: Werken aan taalontwikkeling: Het Vertelspel Project: Werken aan taalontwikkeling: Het Vertelspel Colofon Uitgeverij Edu Actief b.v. Meppel Postbus 1056 7940 KB Meppel Tel.: 0522-235235 Fax: 0522-235222 E-mail: info@edu-actief.nl Internet: www.edu-actief.nl

Nadere informatie

juni Jacqueline van Laar COLOFON

juni Jacqueline van Laar  COLOFON juni 2017 - Jacqueline van Laar info@schakelom.nl www.schakelom.nl COLOFON BELANGRIJKE NOOT VOOR DE LEZER Behoudens de in of krachtens de Auteurswet van 1912 gestelde uitzonderingen mag niets uit deze

Nadere informatie

Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting

Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting Zwijsen Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting Inhoud Inleiding 3 Materialen 3 Voor het eerst naar school 4 Doelstelling 4 Opbouw prentenboek en plakboek 4 Werkwijze 5 Ouders 5 2 Inleiding Voor

Nadere informatie

Een spreekbeurt houden

Een spreekbeurt houden Een spreekbeurt houden Groep 4 gaat voor het eerst een spreekbeurt voorbereiden en houden. Moeilijk? Eng? Voor veel kinderen is praten met de groep als publiek wel lastig. De een maakt zich er drukker

Nadere informatie

Formeel en informeel. Formeel: Je gebruikt u om iemand aan te spreken. Je noemt iemand bij zijn achternaam.

Formeel en informeel. Formeel: Je gebruikt u om iemand aan te spreken. Je noemt iemand bij zijn achternaam. Formeel en informeel Tijdens je stage praat je veel met mensen. Soms is het een officieel gesprek, soms een gezellig praatje met een collega. Dit noem je formele en informele gesprekken. Formeel betekent

Nadere informatie

Competent talent in de praktijk

Competent talent in de praktijk Competent talent in de praktijk Competent talent in DE PRAKTIJK CURSISTENBOEK Talent ontdekken, ontwikkelen & inzetten Competent talent in de praktijk Cursistenboek Talent ontdekken, ontwikkelen & inzetten

Nadere informatie

beste online marketing voor jouw kantoor.

beste online marketing voor jouw kantoor. Een review is de beste online marketing voor jouw kantoor. HOGERE OPBRENGSTEN LAGERE KOSTEN POSITIEVE EFFECTEN VOORWOORD INHOUD Je moet grondig je best doen om online goed gevonden te worden. Het internet

Nadere informatie

Bijlage 1. Beste ouders/verzorgers van de leerlingen van groep 3/4,

Bijlage 1. Beste ouders/verzorgers van de leerlingen van groep 3/4, Bijlage 1 Brief aan de ouders Beste ouders/verzorgers van de leerlingen van groep 3/4, De komende periode gaan wij aan de slag met het thema feesten. We bespreken allerlei feestelijke momenten in het jaar

Nadere informatie

Professionaliseringsaanbod

Professionaliseringsaanbod E-Learning, Workshops en begeleidings trajecten Professionaliseringsaanbod Door Sander Gordijn - MeesterSander.nl Schooljaar 2019/2020 Even voorstellen Mijn naam is Sander Gordijn en ik ben leerkracht

Nadere informatie

Een spreekbeurt houden

Een spreekbeurt houden Een spreekbeurt houden Groep 4 gaat voor het eerst een spreekbeurt voorbereiden en houden. Moeilijk? Eng?We hebben nu al een beetje geoefend met een boekbespreking, maar voor veel kinderen is praten met

Nadere informatie

Wij gaan (voor)lezen

Wij gaan (voor)lezen Wij gaan (voor)lezen Aanbod Primair Onderwijs Bibliotheek Helmond-Peel 2015-2016 De bibliotheek die ertoe doet Asten Deurne Helmond Someren 1 Voorwoord Rode Draad: Lezen is leuk! Met de hele school de

Nadere informatie

Handleiding voor managers bij het Pedagogisch logboek. weten kijken volgen doen

Handleiding voor managers bij het Pedagogisch logboek. weten kijken volgen doen Handleiding voor managers bij het Pedagogisch logboek weten kijken volgen doen Inleiding Het pedagogisch beleid van je organisatie is de basis voor het gewenst pedagogisch handelen van je medewerkers.

Nadere informatie

Brunelleschi. De Dom van Florence

Brunelleschi. De Dom van Florence Copyright 2011 Uitgeverij Lambo bv, Arnhem Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een automatisch gegevensbestand of openbaar gemaakt in enige vorm of

Nadere informatie

Publiciteit en werving OSA

Publiciteit en werving OSA Publiciteit en werving OSA Bereik de ouders persoonlijk Het is belangrijk om veel aandacht aan werving en publiciteit te besteden. In het bijzonder als u met open inschrijving werkt. Denkt u hierbij aan

Nadere informatie

Presentaties: presenteer jezelf met PowerPoint

Presentaties: presenteer jezelf met PowerPoint Werkblad 13C Presentaties: presenteer jezelf met PowerPoint Leerjaar 1 Presentaties maken Presentaties algemeen Stappenplan: wat gaan we deze week doen? Praten over presentaties en presenteren Een PowerPoint-presentatie

Nadere informatie

Training. Vergaderen

Training. Vergaderen Training Vergaderen Halide Temel 1-5-2014 Inhoudsopgave Inleiding 3 Doelen 4 Deelnemers 4 Werkvormen 4 Programma 4 Voorstellen & introductie 5 Opdracht Luciferspel 6 Theorie 7 Opdracht - Vergaderen 12

Nadere informatie

Tips voor Taal Hoe stimuleer je de taalontwikkeling van je kind?

Tips voor Taal Hoe stimuleer je de taalontwikkeling van je kind? Tips voor Taal Hoe stimuleer je de taalontwikkeling van je kind? Tips voor Taal Hoe stimuleer je de taalontwikkeling van je kind? Ga op ooghoogte met je kind zitten Door op ooghoogte te gaan zitten tijdens

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Voorwoord 2. Peuters 3. Schoolteam 7. Tarieven 8. Bijlage: Inschrijfformulieren Titeloverzicht Centrale Prentenboek

Inhoudsopgave. Voorwoord 2. Peuters 3. Schoolteam 7. Tarieven 8. Bijlage: Inschrijfformulieren Titeloverzicht Centrale Prentenboek Inhoudsopgave Voorwoord 2 Peuters 3 Schoolteam 7 Tarieven 8 Bijlage: Inschrijfformulieren Titeloverzicht Centrale Prentenboek 1 Voorwoord Wie Peuters Nationale Voorleesdagen Het Voorleesontbijt vormt de

Nadere informatie

&Ons Tweede Thuis KINDEREN

&Ons Tweede Thuis KINDEREN &Ons Tweede Thuis KINDEREN & & KINDEREN Inleiding Het liefst zorg je als ouder zelf voor je kind maar soms heb je hulp nodig. Bijvoorbeeld als je kind een achterstand in de ontwikkeling of een verstandelijke,

Nadere informatie

Kennis is de norm. KAM Opleidingen. ISO 9001 trainingen. Telefoon:

Kennis is de norm. KAM Opleidingen. ISO 9001 trainingen. Telefoon: KAM Opleidingen ISO 9001 trainingen Brochurewijzer Welkom bij KAM Opleidingen Waarom KAM Opleidingen Locaties InCompany training Training op maat Training on the job ISO 9001 introductie en implementatie

Nadere informatie

Praktijk Werkboek. Retail Trainingen. werkboek met opdrachten en vragen

Praktijk Werkboek. Retail Trainingen. werkboek met opdrachten en vragen werkboek met opdrachten en vragen Onderdeel van de Opleidingen Verkopen in de Gemengde Branche en Verkopen in de Speelgoedbranche Retail Trainingen 2 Dit vakinformatieboek is een uitgave van: Vereniging

Nadere informatie

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid 18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid Goed, gezond en gemotiveerd aan het werk tot je pensioen? Dat bereik je door kansen te pakken op het werk. Leer aan de hand van onderstaande punten hoe je

Nadere informatie

WAT DOEN MENSEN OP FACEBOOK?

WAT DOEN MENSEN OP FACEBOOK? IN DIT WEBINAR Slim inhaken op typisch Facebook-gedrag Kenmerken van goede content Hoe je binnen 30 min. per week blijft Interessante functies binnen Facebook Mijn aanbod voor jou Adverteren op Facebook

Nadere informatie

Informatie brochure eigen baas zonder kopzorgen

Informatie brochure eigen baas zonder kopzorgen Informatie brochure eigen baas zonder kopzorgen Copyright 2007, Mobella Almere. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand

Nadere informatie

Training - Begeleiding - Coaching BALANS DE BAAS VOOR VROUWEN DIE MAMA ZIJN OF WORDEN

Training - Begeleiding - Coaching BALANS DE BAAS VOOR VROUWEN DIE MAMA ZIJN OF WORDEN Training - Begeleiding - Coaching BALANS DE BAAS VOOR VROUWEN DIE MAMA ZIJN OF WORDEN HERKEN JE DIT? Heb je steeds het gevoel het net niet goed genoeg te doen voor iedereen? Zijn de dagen te kort voor

Nadere informatie

Spelenderwijs bewegen. voor 0 tot 4 jaar

Spelenderwijs bewegen. voor 0 tot 4 jaar Spelenderwijs bewegen voor 0 tot 4 jaar Spelenderwijs bewegen voor 0 tot 4 jaar Leuke, prikkelende beweegprogramma s bevat onderdelen ontleend aan Beweegkriebels van het Nederlands Instituut voor Sport

Nadere informatie

LEZINGEN EN WORKSHOPS OPVOEDEN

LEZINGEN EN WORKSHOPS OPVOEDEN LEZINGEN EN WORKSHOPS OPVOEDEN GGD Kennemerland geeft diverse bijeenkomsten voor ouders. Over opvoeding, gezondheid en gedrag bij kinderen. Deze bijeenkomsten kunnen als school, peuterspeelzaal of kinderdagverblijf

Nadere informatie

Kennis is de norm. KAM Opleidingen. OHSAS trainingen. Telefoon:

Kennis is de norm. KAM Opleidingen. OHSAS trainingen. Telefoon: KAM Opleidingen OHSAS 18001 trainingen Brochurewijzer Welkom bij KAM Opleidingen Waarom KAM Opleidingen Locaties InCompany training Training op maat Training on the job OHSAS 18001 opzetten en implementeren

Nadere informatie

Mammografie, hoe kan het nog beter?

Mammografie, hoe kan het nog beter? Mammografie, hoe kan het nog beter? Bij het maken van een goed mammogram is de juiste insteltechniek van het grootste belang. De MBB ers in de screening van Bevolkingsonderzoek Noord zijn door hun opleiding

Nadere informatie

Zwanger, bevallen en je baby. Cursusaanbod

Zwanger, bevallen en je baby. Cursusaanbod Zwanger, bevallen en je baby Cursusaanbod Zwanger, bevallen en je baby Gefeliciteerd met je zwangerschap. Als je zwanger bent verandert er veel in je lichaam, maar ook in je leven. Het is een leuke en

Nadere informatie

Training. Begeleiden

Training. Begeleiden Training Begeleiden Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. 0522-235235 info@edu-actief.nl www.edu-actief.nl Auteur: Janien Leeuwerke Inhoudelijke redactie: Napona Smid Titel: Training Begeleiden ISBN: 978

Nadere informatie

studiegids mindfulness BASIS opleiding

studiegids mindfulness BASIS opleiding studiegids mindfulness BASIS opleiding Inhoudsopgave Werkplaats Aandachtig Leven Welkom bij Werkplaats Aandachtig Leven 2 2 De opleiding 3 De praktijk 4 De retraite 4 Het vervolgtraject 4 Algemene informatie

Nadere informatie

Lesvoorbereiding Studie en loopbaan Keuze- en Loopbaanvaardigheden 3-4 vmbo

Lesvoorbereiding Studie en loopbaan Keuze- en Loopbaanvaardigheden 3-4 vmbo Lesvoorbereiding Studie en loopbaan Keuze- en Loopbaanvaardigheden 3-4 vmbo Bespreek met vakdocenten mogelijkheden om leerlingen in de vaklessen feedback over zichzelf te laten vergaren. Deel Vaardigheid:

Nadere informatie

Workshop C Waarom is stemmen belangrijk en hoe maak ik mijn keuze?

Workshop C Waarom is stemmen belangrijk en hoe maak ik mijn keuze? Workshop C Waarom is stemmen belangrijk en hoe maak ik mijn keuze? Workshop C Waarom is stemmen belangrijk en hoe maak ik mijn keuze? Korte omschrijving workshop In deze workshop ontdekken de deelnemers

Nadere informatie

2014-2015. Educatief programma peuterspeelzalen en kinderdagverblijven

2014-2015. Educatief programma peuterspeelzalen en kinderdagverblijven 2014-2015 Educatief programma peuterspeelzalen en kinderdagverblijven Inhoud Inleiding 3 Voorlezen in de kinderopvang BoekStart in de kinderopvang 4 Deskundigheidsbevordering 5 Training tot voorleescoördinator

Nadere informatie

RT Praktijk Hengelo. Trainingen, workshops en lezingen 2015-2016

RT Praktijk Hengelo. Trainingen, workshops en lezingen 2015-2016 RT Praktijk Hengelo Trainingen, workshops en lezingen 2015-2016 Voorwoord In deze brochure kunt u het trainingsaanbod van RT Praktijk Hengelo lezen. RT Praktijk Hengelo wil leerkrachten handvatten geven

Nadere informatie

Spelenderwijs Utrecht & de Bibliotheek Utrecht

Spelenderwijs Utrecht & de Bibliotheek Utrecht Spelenderwijs Utrecht & de Bibliotheek Utrecht schooljaar 2015-2016 Activiteiten Bibliotheek Utrecht voor Spelenderwijs Utrecht U weet hoe belangrijk voorlezen voor kinderen is. Net als wij! Daarom zetten

Nadere informatie

Introductie 1. Waarvoor hebben de studenten een mentor nodig? 2. Wie kan mentor worden? Iemand die:

Introductie 1. Waarvoor hebben de studenten een mentor nodig? 2. Wie kan mentor worden? Iemand die: Mentor informatie Introductie Het Mentoringprogramma is voor studenten die een begeleidingsvraag hebben. Deze begeleidingsvraag kan zeer divers van aard zijn en heeft te maken met schoolse-, persoonlijke

Nadere informatie

Ik wil graag. specialistische. behandeling en begeleiding

Ik wil graag. specialistische. behandeling en begeleiding Ik wil graag specialistische behandeling en begeleiding Specialistische behandeling en begeleiding Geen mens is hetzelfde. Dat vinden we heel normaal. Iedereen heeft daarom ook andere hulp nodig. Bij ORO

Nadere informatie

Studiehandleiding. Positieve psychologie

Studiehandleiding. Positieve psychologie Studiehandleiding Positieve psychologie Lay-out en opmaak: NTI DTP Studio, Leiden 1 e druk, augustus 2012 001204582 2012, NTI bv, Leiden Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd,

Nadere informatie

Voorbeeldprogramma startbijeenkomst

Voorbeeldprogramma startbijeenkomst BIJLAGE 3 Voorbeeldprogramma startbijeenkomst Inleiding De startbijeenkomst vindt plaats vooraf aan iedere activiteit, ook wanneer jongeren al vaker mee hebben gedaan met M25. Natuurlijk kun je variëren

Nadere informatie

Rotterdams Ambassadrices Netwerk

Rotterdams Ambassadrices Netwerk De ambassadrice als werver van inburgeraars 1. Inleiding; eigen ervaringen 2 A. Wat is werven 2 B. Het belang van werven 2 C. Verwachtingen 3 D. Rollenspel 4 E. Opdracht 4 2. Voortraject: 4 A. Doel 4 B.

Nadere informatie

Oefentekst voor het Staatsexamen

Oefentekst voor het Staatsexamen Oefentekst voor het Staatsexamen Staatsexamen NT2, programma I, onderdeel lezen bij Hoofdstuk 1 van Taaltalent NT2-leergang voor midden- en hoogopgeleide anderstaligen Katja Verbruggen Henny Taks Eefke

Nadere informatie

Cursusgids - Social Medi lessen. Eerste druk November 2015. Digitaal Leerplein. Website: www.digitaalleerplein.nl E-mail: info@digitaalleerplein.

Cursusgids - Social Medi lessen. Eerste druk November 2015. Digitaal Leerplein. Website: www.digitaalleerplein.nl E-mail: info@digitaalleerplein. Titel Cursusgids - Social Medi lessen Eerste druk November 2015 Auteur Fred Beumer Digitaal Leerplein Website: www.digitaalleerplein.nl E-mail: info@digitaalleerplein.nl Alle rechten voorbehouden. Niets

Nadere informatie

Nieuwsbrief SWW Peuteropvang Nr. 5, maart 2016. Beste ouder(s), verzorger(s),

Nieuwsbrief SWW Peuteropvang Nr. 5, maart 2016. Beste ouder(s), verzorger(s), Nieuwsbrief SWW Peuteropvang Nr. 5, maart 2016 Beste ouder(s), verzorger(s), De lente is begonnen!!! Op de peuteropvang is de lente 1 van de favoriete thema s van de peuters en pedagogisch medewerkers.

Nadere informatie

Jouw avontuur met de Bijbel

Jouw avontuur met de Bijbel Nieske Selles-ten Brinke Jouw avontuur met de Bijbel Dagboek voor kinderen Uitgeverij Jes! Zoetermeer Uitgeverij Jes! is een samenwerking tussen Uitgeverij Boekencentrum en de HGJB. Kijk voor meer informatie

Nadere informatie

Ontwikkeling. Opleiding Persoonlijke Ontwikkeling

Ontwikkeling. Opleiding Persoonlijke Ontwikkeling Ontwikkeling Opleiding Persoonlijke Ontwikkeling Opleiding Persoonlijke Ontwikkeling Waarom? Ik heb het idee dat ik wel eens tekortschiet als het erom gaat anderen duidelijk te maken wat ik bedoel. Ik

Nadere informatie

Cursus Onderwijs en ICT. digitaal leermateriaal maken

Cursus Onderwijs en ICT. digitaal leermateriaal maken Cursus Onderwijs en ICT Jaargang 1, deel 10 (versie 1.0 NL 19-5-2010) digitaal leermateriaal maken door Serge de Beer Inleiding Tot nu toe hebben we in deze cursus al een aantal mogelijkheden gezien voor

Nadere informatie

Het beste idee van Nederland

Het beste idee van Nederland groenbreed Het beste idee van Nederland BB Met deze uitgaven kun je je voorbereiden op de Proeve van Bekwaamheid De Mini onderneming. Deze uitgave bevat theorie en opdrachten om de competenties en kennis

Nadere informatie

Cursus. Ouders betrekken in begeleiding

Cursus. Ouders betrekken in begeleiding Cursus Ouders betrekken in begeleiding Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. 0522-235235 info@edu-actief.nl www.edu-actief.nl Auteur: Anne Haselberg Inhoudelijke redactie: Jo-Anne Schaaf Titel: Ouders betrekken

Nadere informatie

Logopedie Sophie Gortzak maart 2010

Logopedie Sophie Gortzak maart 2010 Logopedie Sophie Gortzak maart 2010 Inleiding Ik doe mijn werkstuk over logopedie omdat ik het een interessant onderwerp vond en mijn moeder is logopedist. Mijn hoofdstukken zijn: 1Wat is logopedie? 2Wie

Nadere informatie

Hoe aardgasvrij woon jij?

Hoe aardgasvrij woon jij? JOUW GASTLES Gastles Hoe aardgasvrij woon jij? Je gaat een gastles verzorgen voor leerlingen in het voortgezet onderwijs. Daarin laat je zien hoe je in je werk dagelijks bezig bent met het thema aardgasvrij

Nadere informatie

Gezond eten: Daar heb je een leven lang lol van!

Gezond eten: Daar heb je een leven lang lol van! Gezond eten: Daar heb je een leven lang lol van! Opgedragen aan Julia, Floris en Maurits. Gezond eten: Daar heb je een leven lang lol van! EEN VROLIJK BOEK VOOR KINDEREN WAARMEE ZIJ HUN OUDERS KUNNEN LEREN

Nadere informatie