PP5 Kwaliteitszorgsysteem in SLO in CVO s van expertisenetwerk School of Education

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "PP5 Kwaliteitszorgsysteem in SLO in CVO s van expertisenetwerk School of Education"

Transcriptie

1 PP5 Kwaliteitszorgsysteem in SLO in CVO s van expertisenetwerk School of Education

2 UITGANSPUNT Specifieke Lerarenopleidingen (SLO) visitatie in De SLO s binnen de Centra voor Volwassenenonderwijs (CVO) uitbouwen intern kwaliteitszorgsysteem én een zelfevaluatierapport (ZER) opleveren tegen 15 februari Eerste keer dat de SLO opleidingen die georganiseerd worden binnen een CVO gevisiteerd worden. Uitbouw van een systematisch en geïntegreerd kwaliteitszorgsysteem drong zich dan ook op.

3 SAMENWERKINGSVERBAND Hogescholen reeds ruime ervaring met uitbouwen en implementeren van kwaliteitszorgsystemen en visitatieprocessen, Samenwerking met K.H.Kempen expertise ten dienste van de deelnemende CVO s.

4 DOEL VAN HET PROJECT Opstarten van een project met als doel: de SLO s in de CVO s te begeleiden naar een eerste versie van het zelfevaluatierapport tegen eind juni Aangezien Interne Kwaliteitszorg (IKZ) hiermee onlosmakelijk verbonden is, werden er in het project diverse aspecten van de IKZ verder uitgediept.

5 OPERATIONELE DOELEN Dit werd vertaald in een aantal operationele doelstellingen: Workshops, intervisie- en professionaliseringssessies organiseren om SLO s te begeleiden bij het schrijven van het zelfevaluatierapport. Instrumenten aanbieden ter ondersteuning van het schrijven van het zelfevaluatierapport. De SLO s ondersteunen in het toepassen van deze instrumenten. Het projectverloop, zowel organisatorisch als inhoudelijk, bijsturen op basis van de PDCA-cirkel. Het schrijven van een eerste versie van het ZER door de SLO s.

6 PARTNERS Deskundige K.H.Kempen (Hilde Sels) inbreng van expertise omtrent het kwaliteitsdenken en de ZER-rapportering, invulling van de professionaliseringsmomenten (met presentaties), medeprocesbegeleiding, bespreking en evaluatie van resultaten. Projectmedewerker CVO HIK GEEL (Bart Aertgeerts) organisatie en coördinatie, leiden van de intervisiemomenten, vertaalslag van instrumenten naar de realiteit van de SLO s, rapportering aan SoE, verslaggeving, beheer van de ontwikkelde instrumenten.

7 PARTNERS Projectteam K.H.Kempen en CVO HIK (Hilde Sels, Martine Boschmans, Bart Aertgeerts) Planning en bijsturing van het proces, ontwikkeling en aanpassing van hulpmiddelen en instrumenten vanuit vanuit bestaande expertise, opvolgen van het gebruik van de verschillende instrumenten in de verschillende SLO s, aanpassen van instrumenten aan de realiteit van de CVO s. Medewerker School of Education (Dorien Van Rooy) link tussen het project en School of Education

8 DEELNEMERS Deelnemende SLO s CVO LIMLO Diepenbeek CVO HIK Geel CVO VIVO Kortrijk CVO Lethas - Campus Sint-Lukas Brussel CVO TNA Antwerpen CVO VTI Aalst CVO VTI Brugge CVO VTI Leuven CVO TSM Mechelen

9 WERKWIJZE Maandelijks vergaderingen met alle partners Verschillende facetten mbt het opzetten van een IKZ-systeem én de totstandkoming van een ZER werden belicht. = sessies die dit proces richting gaven en ondersteunden. Bijzondere aandacht was er voor: de planning van het ZER, het opzetten van een startvergadering, de analyse van de verschillende ZER-facetten, een methodische benadering m.b.t. consensusvergaderingen, het opzetten van een meetbeleid en de uitvoering van de metingen, het opzetten van een documentensysteem en de uitwerking van een kwaliteitshandboek.

10 WERKWIJZE Ontwikkeling tools en instrumenten: die de CVO s kunnen aanwenden in het uitwerken van hun IKZ-beleid en het ZER. Bijzondere aandacht voor de gebruiksvriendelijkheid, de duurzaamheid van het werken met actieplannen, de PDCA-cirkel én het structureel betrekken van de verschillende actoren in het proces, iets wat de bruikbaarheid op lange termijn bijkomend garandeert.

11 WERKWIJZE Procesmatig en inhoudelijk na elke vergadering evaluatie met de deelnemers. Tevens waren er ook twee tussentijdse evaluaties i.f.v. de behoeften van de deelnemers én de vooropgestelde doelstellingen.

12 OVERZICHT ACTIVITEITEN ZER rapport - context Professionaliseringssessie - Startvergadering Zelfevaluatierapport: toelichting hoe je een startvergadering omtrent het uitwerken van het ZER binnen het eigen centrum vorm kan geven. Introductie in het gebruik van een planningssjabloon en een taakverdelingssjabloon. Werksessie - Inoefenen gebruik ZER-Sjabloon: aan de hand van een oefendocument maken de deelnemers kennis met de mogelijkheden van het ZER-sjabloon. De bijhorende handleiding wordt tevens voorgesteld. Professionaliseringssessie - ZER: toelichting hoe je een ZER inhoudelijk vorm geeft, ondersteund door drie getuigenissen.

13 OVERZICHT ACTIVITEITEN Meetbeleid Professionaliseringssessie - Opmaak van een meetplan: toelichting bij de opmaak van een efficiënt meetplan. Verdieping professionaliseringssessie Metingen: toelichting hoe Metis en Kronos gebruikt worden. Verdieping professionaliseringssessie Metingen: toelichting hoe je focusgroepen kan opzetten binnen het eigen centrum. Professionaliseringssessie Meetbeleid: getuigenis omtrent ervaringen met in een hogeschoolcontext in het kader van het ZER. Professionaliseringssessie - Meetbeleid: toelichting bij een handleiding voor het opzetten van perceptieonderzoek. Professionaliseringssessie Intervisie omtrent het meetbeleid: analyse en bespreking van mekaars meetplannen.

14 OVERZICHT ACTIVITEITEN Betrokkenheid Professionaliseringssessie - Betrokkenheid binnen een onderwijssetting: twee getuigenissen omtrent ervaringen in een hogeschool en een CVO omtrent de betrokkenheid van diverse actoren i.h.k.v. de IKZ. Professionaliseringssessie - Betrokkenheid binnen een onderwijssetting: vormingsdag omtrent het bewerkstelligen van betrokkenheid naar medewerkers toe in het kader van een kwaliteitsbeleid binnen de organisatie. Kwaliteitsstructuur Professionaliseringssessie - Opzetten van een documentstructuur: toelichting hoe je een documentenstructuur binnen het eigen centrum kan opzetten. Professionaliseringssessie - Opzetten van een Kwaliteitsstructuur (DMS): drie getuigenissen omtrent het opzetten van een kwaliteitsstructuur.

15 OVERZICHT ACTIVITEITEN Studiebegeleiding Professionaliseringssessie - Intervisie Studiebegeleiding: intervisie in plenum omtrent studiebegeleiding binnen de eigen centra. Intervisie ZER onderwerpen Professionaliseringssessie - Intervisie omtrent onderwerp 1 en 2: in subgroepen wordt onderwerp 1 en 2 van het visitatieprotocol besproken. Professionaliseringssessie - Intervisie omtrent onderwerp 3 t/m 6: in subgroepen wordt onderwerp 3 t/m 6 van het visitatieprotocol besproken. Professionaliseringssessie - Intervisie omtrent de ZER bijlagen: de correcte interpretatie en het gebruik van de bijlagen wordt besproken a.d.h.v. een handleiding.

16 OVERZICHT ACTIVITEITEN Organisatie visitatie Professionaliseringssessie - Blik op de toekomst: afronding van het ZER a.d.h.v. een handleiding, voorbereiding van het visitatiebezoek a.d.h.v. een draaiboek. Evaluatie producten en proces Evaluaties: na elke bijeenkomst werd de dag geëvalueerd a.d.h.v. een standaardformulier. Tevens waren er doorheen het traject twee tussentijdse evaluaties en dit zowel inhoudelijk als procesmatig.

17 OVERZICHT REALISATIES

18 RESULTATEN Output bij de CVO s na afronding project: Elk CVO heeft een meetplan ontwikkeld. Er worden er momenteel metingen uitgevoerd. In elk centrum is er een geëigend en geüpdatet. documentbeheersysteem in werking. Ontstaan kwaliteitscultuur binnen de CVO s: de inhouden van het ZER worden gedragen door de verschillende actoren binnen en buiten de SLO. Op 31/09/2010 heeft elk CVO minimaal 80% van de huidige situatie beschreven ifv het ZER.

19 REFLECTIES (adhv SWOT)

School of Education: Bruggen bouwen en onderhouden

School of Education: Bruggen bouwen en onderhouden School of Education: Bruggen bouwen en onderhouden Ter inleiding - Algemeen kader van projectwerking - Onderscheid kern vs competitieve projecten - Vragensessie met aandacht voor zowel competieve projecten

Nadere informatie

Mogelijkheden tot differentiatie binnen de SLO voor (toekomstige) leraren die (willen) werken met laaggeschoolde volwassenen

Mogelijkheden tot differentiatie binnen de SLO voor (toekomstige) leraren die (willen) werken met laaggeschoolde volwassenen Mogelijkheden tot differentiatie binnen de SLO voor (toekomstige) leraren die (willen) werken met laaggeschoolde volwassenen Voorstelling resultaten ENW SoE 2008/7 Aanleiding/ Algemeen doel Aanleiding/

Nadere informatie

Visitatieprotocol. specifieke lerarenopleidingen november 2009

Visitatieprotocol. specifieke lerarenopleidingen november 2009 Visitatieprotocol specifieke lerarenopleidingen 9 10 12 november 2009 Programma 1. Wie zijn we? 2. Terminologie 3. De specifieke lerarenopleiding 4. Stelsel van kwaliteitszorg 5. Genese visitatieprotocol

Nadere informatie

Inclusieve opvang en Centra inclusieve kinderopvang

Inclusieve opvang en Centra inclusieve kinderopvang Inclusieve opvang en Centra inclusieve kinderopvang Inspiratiedag Kinderopvang VVSG 2 april 2015 Sylvia Walravens Stafmedewerker afdeling Kinderopvang Historische context Inclusieve opvang binnen Kind

Nadere informatie

Informatievergadering. Hervisitatie Specifieke lerarenopleiding

Informatievergadering. Hervisitatie Specifieke lerarenopleiding Informatievergadering Hervisitatie Specifieke lerarenopleiding Wie zijn we? Besluit Vlaamse Regering Visitatieprotocol Planning ZER en beoordelingskader Visitatieproces Visitatiecommissie 23/04/2014 2

Nadere informatie

SWOT-analyse piloottrajecten expertisenetwerk School of Education. Katrien Luyten

SWOT-analyse piloottrajecten expertisenetwerk School of Education. Katrien Luyten SWOT-analyse piloottrajecten expertisenetwerk School of Education Katrien Luyten Schets piloottrajecten 2016-2017 CVO LIMLO (Diepenbeek) CVO HIK (Geel) CVO VTI Brugge CVO VIVO (Kortrijk) Wiskunde Natuurwetenschappen

Nadere informatie

Lerend Netwerk Arbeidsmarktkrapte

Lerend Netwerk Arbeidsmarktkrapte OP ESF Vlaanderen 2014 2020 Prioriteit uit OP: 1 - loopbaanbeleid curatief investeringsprioriteit 8i - werkloosheid naar werk Informatieve Bijlage: Lerend Netwerk Arbeidsmarktkrapte Lerend Netwerk Arbeidsmarktkrapte

Nadere informatie

Vraag nr. 139 van 5 december 2012 van GERDA VAN STEENBERGE

Vraag nr. 139 van 5 december 2012 van GERDA VAN STEENBERGE VLAAMS PARLEMET SCHRIFTELIKE VRAGE PASCAL SMET VLAAMS MIISTER VA ODERWIS, EUGD, GELIKE KASE E BRUSSEL Vraag nr. 139 van 5 december 2012 van GERDA VA STEEBERGE Begroting Onderwijs Lerarenopleidingen In

Nadere informatie

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST TUSSEN DE VLAAMSE REGERING EN DE PEDAGOGISCHE BEGELEIDINGSDIENSTEN

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST TUSSEN DE VLAAMSE REGERING EN DE PEDAGOGISCHE BEGELEIDINGSDIENSTEN SAMENWERKINGSOVEREENKOMST TUSSEN DE VLAAMSE REGERING EN DE PEDAGOGISCHE BEGELEIDINGSDIENSTEN Tussen de Vlaamse Regering, vertegenwoordigd door de heer Frank Vandenbroucke, Vlaams minister van Onderwijs

Nadere informatie

Onderzoeksproject 1: Evy Meys, onderzoeker AWP-IO. De ondersteuning van sociale netwerkontwikkeling bij mensen met een beperking

Onderzoeksproject 1: Evy Meys, onderzoeker AWP-IO. De ondersteuning van sociale netwerkontwikkeling bij mensen met een beperking Onderzoeksproject 1: De ondersteuning van sociale netwerkontwikkeling bij mensen met een beperking Evy Meys, onderzoeker AWP-IO Samenwerken om te komen tot Professionele Ondersteuning van personen met

Nadere informatie

Kwaliteitszorg UHasselt. Voorstelling intern kwaliteitszorgsysteem

Kwaliteitszorg UHasselt. Voorstelling intern kwaliteitszorgsysteem Kwaliteitszorg UHasselt Voorstelling intern kwaliteitszorgsysteem Inhoud Kwaliteitszorgsysteem UHasselt: kader Interne kwaliteitszorg: PLAN: Beleidsdocumenten DO: Actoren (instelling/faculteit/opleiding)

Nadere informatie

Project 2 Diversiteit

Project 2 Diversiteit Project 2 Diversiteit Diversiteit, gelijke kansen en taalbeleid Secundair Onderwijs Ouderbetrokkenheid in secundair onderwijs Project 2 DIVERSITEIT Secundair Onderwijs Projectteam: Els Keunen (CVO Limlo

Nadere informatie

KWALITEITSHANDBOEK MFC Sint-Jozef

KWALITEITSHANDBOEK MFC Sint-Jozef Doel Deze procedure beschrijft hoe de individuele zorgvraag van elke gebruiker door de pedagogisch medewerkers wordt opgenomen en hoe deze finaal vorm krijgt in een individuele dienstverleningsovereenkomst

Nadere informatie

Onderwijskwaliteit bewaken en ontwikkelen. Een benadering vanuit een lokaal perspectief

Onderwijskwaliteit bewaken en ontwikkelen. Een benadering vanuit een lokaal perspectief Onderwijskwaliteit bewaken en ontwikkelen. Een benadering vanuit een lokaal perspectief Het inspectieverslag als databron voor kwaliteitsontwikkeling Interne kwaliteitszorg en externe evaluatie Kwaliteitsbeleid

Nadere informatie

rol IMPROVE in het IKZ-systeem leerpunten uit de pilots in de hogeschool case: PBA in de Podologie

rol IMPROVE in het IKZ-systeem leerpunten uit de pilots in de hogeschool case: PBA in de Podologie Verloop van de sessie rol IMPROVE in het IKZ-systeem leerpunten uit de pilots in de hogeschool case: PBA in de Podologie vragen ROL VAN IMPROVE IN IKZ-SYSTEEM Integraal kwaliteitszorgsysteem opgezet vanuit

Nadere informatie

Functiekaart. Subdienst:

Functiekaart. Subdienst: Functie Graadnaam: diensthoofd Functienaam: diensthoofd Opvoeden Functiegroep: Leidinggevenden Functionele loopbaan: A1a A3a Code: Afdeling: Opvoeden Dienst: Opvoeden Subdienst: Doel van de entiteit Met

Nadere informatie

Kwaliteit is van Iedereen ( ). Avans Integrale Kwaliteitszorg Raamwerk (2006).

Kwaliteit is van Iedereen ( ). Avans Integrale Kwaliteitszorg Raamwerk (2006). Conceptvragenlijst functioneren kwaliteitssysteem Versie diensteenheden Beschrijving opdrachtgever Paul Rupp, voorzitter Regiegroep IKZ opdrachtnemer Marco Cornelissen en Amber Verrycken link met andere

Nadere informatie

Vacature CAW Centraal-West-Vlaanderen BELEIDSMEDEWERKER & KWALITEITSCOÖRDINATOR

Vacature CAW Centraal-West-Vlaanderen BELEIDSMEDEWERKER & KWALITEITSCOÖRDINATOR Vacature CAW Centraal-West-Vlaanderen BELEIDSMEDEWERKER & KWALITEITSCOÖRDINATOR CAW (Centrum Algemeen Welzijnswerk) is er voor iedere burger met om het even welke welzijnsvraag. De kerntaken van een CAW

Nadere informatie

Eindverslag projectgroep assessmentvormen in een competentiegerichte lerarenopleiding. 1. Doel van het project en samenstelling van het projectteam

Eindverslag projectgroep assessmentvormen in een competentiegerichte lerarenopleiding. 1. Doel van het project en samenstelling van het projectteam Expertisenetwerk School of Education Associatie K.U.Leuven Dekenstraat 6, bus 4067 B-3000 Leuven Eindverslag projectgroep assessmentvormen in een competentiegerichte lerarenopleiding 1. Doel van het project

Nadere informatie

Zelfevaluatie. 1. Inleiding: er was eens Zelfevaluatie. 2. Zelfevaluatie gekaderd in de regelgeving. 3. Zelfevaluatie gekaderd in de ROK

Zelfevaluatie. 1. Inleiding: er was eens Zelfevaluatie. 2. Zelfevaluatie gekaderd in de regelgeving. 3. Zelfevaluatie gekaderd in de ROK 2. gekaderd in de regelgeving 3. gekaderd in de ROK 4. Het -instrument 2. gekaderd in de regelgeving 3. gekaderd in de ROK 4. Het -instrument 1 Er was eens Inspiratiedag: Buitenschoolse Opvang - 20/03/14

Nadere informatie

Eén gezin één plan. Meer capaciteit en samenwerking in de rechtstreeks toegankelijke jeugdhulp

Eén gezin één plan. Meer capaciteit en samenwerking in de rechtstreeks toegankelijke jeugdhulp Eén gezin één plan Meer capaciteit en samenwerking in de rechtstreeks toegankelijke jeugdhulp Inhoud De oproep Context en beleidskeuzes Finaliteit van de oproep: één gezin, één plan Samenstelling en uitbouw

Nadere informatie

OPI-PMO - PROJECT MANAGER VERANTWOORDELIJKHEDEN I.V.M. INFORMATIEBEVEILIGING EN VERANTWOORD SPEL

OPI-PMO - PROJECT MANAGER VERANTWOORDELIJKHEDEN I.V.M. INFORMATIEBEVEILIGING EN VERANTWOORD SPEL Functiedetail FUNCTIE : OPI-PMO - Project Manager FUNCTIEFAMILIE : Technology AFDELING : Technology DATUM LAATSTE AANPASSING: mei 2010 FUNCTIETITEL DIRECTE LEIDINGGEVENDE: Senior Program Manager OUDE CODE:

Nadere informatie

De doelstellingen van directie en personeel worden expliciet omschreven in een beleidsplan en worden jaarlijks beoordeeld door de directie.

De doelstellingen van directie en personeel worden expliciet omschreven in een beleidsplan en worden jaarlijks beoordeeld door de directie. FUNCTIE: Directeur POC AFKORTING: DIR AFDELING: Management 1. DOELSTELLINGEN INSTELLING De doelstellingen staan omschreven in het beleidsplan POC. Vermits de directie de eindverantwoordelijkheid heeft

Nadere informatie

Zelfevaluatie. 1. Inleiding: er was eens Zelfevaluatie. 2. Zelfevaluatie gekaderd in de regelgeving. 3. Zelfevaluatie gekaderd in de ROK

Zelfevaluatie. 1. Inleiding: er was eens Zelfevaluatie. 2. Zelfevaluatie gekaderd in de regelgeving. 3. Zelfevaluatie gekaderd in de ROK 1. Inleiding: er was eens 2. gekaderd in de regelgeving 3. gekaderd in de ROK 4. Het -instrument 1. Inleiding: er was eens 2. gekaderd in de regelgeving 3. gekaderd in de ROK 4. Het -instrument 1 Er was

Nadere informatie

Functieprofiel: Manager Functiecode: 0202

Functieprofiel: Manager Functiecode: 0202 Functieprofiel: Manager Functiecode: 0202 Doel Zorgdragen voor de vorming van beleid voor de eigen functionele discipline, alsmede zorgdragen voor de organisatorische en personele aansturing van een of

Nadere informatie

bijlage 1 bij agendapunt 4.2/15DB12 HERSTELPLAN OPLEIDING COMMUNICATIEMANAGEMENT HOGESCHOOL WEST-VLAANDEREN

bijlage 1 bij agendapunt 4.2/15DB12 HERSTELPLAN OPLEIDING COMMUNICATIEMANAGEMENT HOGESCHOOL WEST-VLAANDEREN bijlage 1 bij agendapunt 4.2/15DB12 HERSTELPLAN OPLEIDING COMMUNICATIEMANAGEMENT HOGESCHOOL WEST-VLAANDEREN Globale achtergrond van waaruit dit herstelplan is ontstaan. De opleiding communicatiemanagement

Nadere informatie

Diversiteit, gelijke kansen en taalbeleid. Lenteconferentie NDN 13 mei 2011 Hilde Imberechts Xios Hogeschool Limburg

Diversiteit, gelijke kansen en taalbeleid. Lenteconferentie NDN 13 mei 2011 Hilde Imberechts Xios Hogeschool Limburg Diversiteit, gelijke kansen en taalbeleid in de lerarenopleiding l Lenteconferentie NDN 13 mei 2011 Hilde Imberechts Xios Hogeschool Limburg Kader en doelstellingen Netwerk voor de Ontwikkeling van Expertise

Nadere informatie

STUDIEDAG. Projectmatig werken in lokale overheden LEUVEN 27 oktober 2011

STUDIEDAG. Projectmatig werken in lokale overheden LEUVEN 27 oktober 2011 STUDIEDAG Projectmatig werken in lokale overheden LEUVEN 27 oktober 2011 Introductie "Projectmatig werken is teamwork... maar vanuit andere samenwerkingsvormen dan we vaak gewoon zijn in de reguliere werking.

Nadere informatie

FUNCTIEFAMILIE 5.3 Projectmanagement

FUNCTIEFAMILIE 5.3 Projectmanagement Doel van de functiefamilie Leiden van projecten en/of deelprojecten de realisatie van de afgesproken projectdoelstellingen te garanderen. Context: In lijn met de overgekomen normen in termen van tijd,

Nadere informatie

Gezondheidsbevordering in onderwijs: het gewicht van CLB

Gezondheidsbevordering in onderwijs: het gewicht van CLB Gezondheidsbevordering in onderwijs: het gewicht van CLB Olaf Moens, 5-6 februari 2009 1 Van hulplijn tot consultant Het CLB en het gezondheidsbeleid op school Ceci n est pas un standaard gewicht Instrument

Nadere informatie

Tot stand komen IMO. Overzicht. Waarom extern rendement meten? Extern rendement? Toetsingkader HBO5-opleidingen

Tot stand komen IMO. Overzicht. Waarom extern rendement meten? Extern rendement? Toetsingkader HBO5-opleidingen Tot stand komen IMO IMO Instrumentarium voor het Meten van Outcomes Universiteit Antwerpen: interdisciplinair project Master Opleidings- en Onderwijswetenschappen Op vraag van stuurgroep volwassenenonderwijs

Nadere informatie

Functiebeschrijving. Functiehouder. Functiegegevens. Doel van de functie. Plaats in de organisatie OCMW SCHOTEN

Functiebeschrijving. Functiehouder. Functiegegevens. Doel van de functie. Plaats in de organisatie OCMW SCHOTEN Functiehouder Personeelsnummer: Functiegegevens Functie: BELEIDSMEDEWERKER ZORG EN WELZIJN Graad: B4-B5 Bevorderingsgraad niveau B Niveau: B Niveau B Dienst: ZORG EN WELZIJN Departement: SAMENLEVEN Hoofddepartement:

Nadere informatie

Functiekaart. Werkt onder leiding van en rapporteert aan: beleidscoördinator Samenleving Leven en Welzijn

Functiekaart. Werkt onder leiding van en rapporteert aan: beleidscoördinator Samenleving Leven en Welzijn Functie Graadnaam: coördinator Functienaam: coördinator onderwijs Functionele loopbaan: B1-B3 Code: Afdeling: Samenleving, leven en welzijn Dienst: Burgerzaken, onderwijs en sociale dienst Subdienst: onderwijs

Nadere informatie

Duurzame integratieve kwaliteitszorg. Andre Vyt

Duurzame integratieve kwaliteitszorg. Andre Vyt Duurzame integratieve kwaliteitszorg Andre Vyt Kernaspecten Hoe integreren we alle relevante aspecten in ons kwaliteitsbeleid? Hoe integreren we het kwaliteitsbeleid in onze dagelijkse werking? Wat zijn

Nadere informatie

X.X Algemeen kader zelfevaluatie. Goedgekeurd door: Stuurgroep Kwaliteit

X.X Algemeen kader zelfevaluatie. Goedgekeurd door: Stuurgroep Kwaliteit KWALITEITSHANDBOEK OCMW BORNEM X. ZELFEVALUATIE X.X Algemeen kader zelfevaluatie Opgesteld door: Caroline Van Landeghem 1. Doel Goedgekeurd door: Stuurgroep Kwaliteit Datum goedkeuring: 21/10/2013 Datum

Nadere informatie

Kader voor opleiding, begeleiding en evaluatie van de leraar in opleiding (LIO) ENW SoE 2008/06

Kader voor opleiding, begeleiding en evaluatie van de leraar in opleiding (LIO) ENW SoE 2008/06 Kader voor opleiding, begeleiding en evaluatie van de leraar in opleiding (LIO) ENW SoE 2008/06 1 Samenstelling van het projectteam van het project Totstandkoming van de leidraad : situering van het LIO-traject

Nadere informatie

Educatieve master in de economie Nieuwe masteropleiding vanaf september Wouter Celis Academische lerarenopleiding FEB, Leuven 3 april 2019

Educatieve master in de economie Nieuwe masteropleiding vanaf september Wouter Celis Academische lerarenopleiding FEB, Leuven 3 april 2019 Educatieve master in de economie Nieuwe masteropleiding vanaf september 2019 Wouter Celis Academische lerarenopleiding FEB, Leuven 3 april 2019 Inhoud 1. Waarom educatieve master? 2. Studieprogramma Integrale

Nadere informatie

ICT-competenties van lerarenopleiders: van een ontwikkelingsprofiel via ICT design teams naar meer ICT-competente lerarenopleiders

ICT-competenties van lerarenopleiders: van een ontwikkelingsprofiel via ICT design teams naar meer ICT-competente lerarenopleiders 26-2-2015 VELOV Symposium Teacher Design Teams ICT-competenties van lerarenopleiders: van een ontwikkelingsprofiel via ICT design teams naar meer ICT-competente lerarenopleiders Presentatoren: Bram Pynoo,

Nadere informatie

Hoofdstuk I - Algemene bepalingen

Hoofdstuk I - Algemene bepalingen SAMENWERKINGSOVEREENKOMST TUSSEN DE VLAAMSE REGERING EN HET VLAAMS ONDERSTEUNINGSCENTRUM VOOR HET VOLWASSENENONDERWIJS Tussen de Vlaamse Regering, vertegenwoordigd door de heer Frank Vandenbroucke, Vlaamse

Nadere informatie

Functieprofiel projectmedewerker

Functieprofiel projectmedewerker Functieprofiel projectmedewerker Situering L4-volwassenenonderwijs vzw is het netwerk van de centra voor volwassenenonderwijs en het centrum voor basiseducatie in de regio Leuven-Hageland-Tervuren. Door

Nadere informatie

Rol: Maatschappelijk assistent

Rol: Maatschappelijk assistent Datum opmaak: 2017-10-05 Eigenaar: Koen De Feyter Doel van de functie Staat op een proactieve wijze in voor de maatschappelijke dienstverlening aan hulpvragers volgens de meest passende methodiek en volgens

Nadere informatie

Projectmatig 2 - werken voor lokale overheden

Projectmatig 2 - werken voor lokale overheden STUDIEDAG Projectmatig werken in lokale overheden LEUVEN 27 oktober 2011 Projectmatig werken in de lokale sector Katlijn Perneel, Partner, ParFinis Projectmatig 2 - werken voor lokale overheden 1 Inhoud

Nadere informatie

Hoe kom ik tot een goede SoE-aanvraag? Tips en aandachtspunten voor het indienen van een intentieverklaring/projectaanvraag bij de SoE

Hoe kom ik tot een goede SoE-aanvraag? Tips en aandachtspunten voor het indienen van een intentieverklaring/projectaanvraag bij de SoE Hoe kom ik tot een goede SoE-aanvraag? Tips en aandachtspunten voor het indienen van een intentieverklaring/projectaanvraag bij de SoE Uitgangspunten en doelstellingen van de sessie: Wat is een project?

Nadere informatie

Inspiratiedag Toegankelijke zorginfrastructuur. Inleiding van de dag. Mieke Broeders, directeur. Enter vzw, Vlaams Expertisecentrum Toegankelijkheid

Inspiratiedag Toegankelijke zorginfrastructuur. Inleiding van de dag. Mieke Broeders, directeur. Enter vzw, Vlaams Expertisecentrum Toegankelijkheid Inspiratiedag Toegankelijke zorginfrastructuur Inleiding van de dag Mieke Broeders, directeur Enter vzw, Vlaams Expertisecentrum Toegankelijkheid Enter Enter vzw vzw, - Belgiëplein Vlaams Expertisecentrum

Nadere informatie

VISITATIE TOEGEPASTE TAALKUNDE

VISITATIE TOEGEPASTE TAALKUNDE VISITATIE TOEGEPASTE TAALKUNDE EEN KIJK VAN ONDERUIT Prof.dr. Rita Godyns, decaan Faculteit Toegepaste Taalkunde Hogeschool Gent Universiteit Gent Overzicht: situering van de opleiding het visitatieproces

Nadere informatie

Gezocht: lerarenopleiders en leerkrachten in spe met geletterdheidsbril! Kennismaking met het School of Education-project Een G-krachtige praktijk

Gezocht: lerarenopleiders en leerkrachten in spe met geletterdheidsbril! Kennismaking met het School of Education-project Een G-krachtige praktijk Ronde 5 Anne Decelle (a) & Greet Goossens (b) (a) Katholieke Hogeschool Leuven (b) CTO, KU Leuven Contact: anne.decelle@khleuven.be greet.goossens@arts.kuleuven.be Gezocht: lerarenopleiders en leerkrachten

Nadere informatie

De invoering van kwaliteitszorg in de Vlaamse voorzieningen BJB

De invoering van kwaliteitszorg in de Vlaamse voorzieningen BJB De invoering van kwaliteitszorg in de Vlaamse voorzieningen BJB Waarop moet ik letten bij de toepassing van het uitvoeringsbesluit? Ben ik verplicht om het kader bij dit besluit te gebruiken? Moeten we

Nadere informatie

Link tussen ondernemingsplan en tool doelstellingenmanagement

Link tussen ondernemingsplan en tool doelstellingenmanagement Link tussen ondernemingsplan en tool doelstellingenmanagement Infosessie ondernemingsplan 12 januari 2015 1/ Situering: Project doelstellingenmanagement Doel: Tool als onderdeel van VO-project doelstellingenmanagement

Nadere informatie

Situering en aanleiding (1)

Situering en aanleiding (1) Evaluatie decreet grond- en pandenbeleid van 27 maart 2009 Kennisdeling regelgeving en beleidsevaluatie 25 januari 2016 Situering en aanleiding (1) Structuur decreet grond rond- en pandenbeleid - Boek

Nadere informatie

Een versterkte positie voor het hoger beroepsonderwijs in Vlaanderen

Een versterkte positie voor het hoger beroepsonderwijs in Vlaanderen Een versterkte positie voor het hoger beroepsonderwijs in Vlaanderen 24 april 2012 BRON: non-paper Vlaamse Overheid Aanleiding: Motie van aanbeveling over de hervorming van het hoger onderwijs in Vlaanderen

Nadere informatie

Doelstellingen Onderwerp niet behandeld tijdens de verkorte procedure na tijdelijke erkenning.

Doelstellingen Onderwerp niet behandeld tijdens de verkorte procedure na tijdelijke erkenning. Ontwerp van accreditatierapport en -besluit met een positieve beoordeling van de accreditatieaanvraag voor de opleiding Master of Science in de architectuur (master) van de Universiteit Antwerpen (na tijdelijke

Nadere informatie

FUNCTIEBESCHRIJVING. Het afdelingshoofd Technische Zaken staat in voor de algemene leiding van de afdeling technische zaken.

FUNCTIEBESCHRIJVING. Het afdelingshoofd Technische Zaken staat in voor de algemene leiding van de afdeling technische zaken. FUNCTIEBESCHRIJVING Functie Graadnaam: AFDELINGSHOOFD Afdeling TECHNISCHE ZAKEN Functienaam: AFDELINGSHOOFD Dienst TECHNISCHE ZAKEN Functionele loopbaan: A4a A4b Omschrijving van de afdeling en dienst

Nadere informatie

Zorgpad stomazorg Wit-Gele Kruis van Antwerpen: samen op weg naar een kwaliteitsvolle stomazorg

Zorgpad stomazorg Wit-Gele Kruis van Antwerpen: samen op weg naar een kwaliteitsvolle stomazorg Zorgpad stomazorg Wit-Gele Kruis van Antwerpen: samen op weg naar een kwaliteitsvolle stomazorg Hilde Claessen donderdag 21 november 2013 VLAS-congres Inleiding Samen een warme kwaliteitsvolle zorg kunnen

Nadere informatie

nr. 140 van VERA CELIS datum: 28 november 2016 aan HILDE CREVITS Landcommanderij Alden Biesen - Onderwijsprojecten

nr. 140 van VERA CELIS datum: 28 november 2016 aan HILDE CREVITS Landcommanderij Alden Biesen - Onderwijsprojecten SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 140 van VERA CELIS datum: 28 november 2016 aan HILDE CREVITS VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS Landcommanderij - Onderwijsprojecten De

Nadere informatie

VISIETEKST INTEGRALE KWALITEITSZORG (IKZ)

VISIETEKST INTEGRALE KWALITEITSZORG (IKZ) VISIETEKST INTEGRALE KWALITEITSZORG (IKZ) Binnen onze vzw Jeugdzorg Sint-Vincentius zien we kwaliteit als een dynamisch en evolutief gegeven (cfr. Prose-model). Wij willen in eerste instantie een kwaliteitsvolle

Nadere informatie

Gestandaardiseerde toetsen : PBD- GO! ondersteunt scholen. Seminarie VLOR 2 mei 2018

Gestandaardiseerde toetsen : PBD- GO! ondersteunt scholen. Seminarie VLOR 2 mei 2018 Gestandaardiseerde toetsen : PBD- GO! ondersteunt scholen Seminarie VLOR 2 mei 2018 Met de voeten op de grond, de lat hoog voor KWZ Waarom advies gebruik OVSG - toetsen - Scholen hebben de ruimte en vrijheid

Nadere informatie

Kwaliteitszorg binnen een eigenzinnig besturingsmodel

Kwaliteitszorg binnen een eigenzinnig besturingsmodel Kwaliteitszorg binnen een eigenzinnig besturingsmodel Introductie Marian van Noort Saskia Sluiter Project Instellingstoets kwaliteitszorg Programma workshop Presentatie casus Herinrichting kwaliteitszorg

Nadere informatie

Het verhaal van een beginnende kwaliteitscoördinator

Het verhaal van een beginnende kwaliteitscoördinator 1 Het verhaal van een beginnende kwaliteitscoördinator 2 3 Sofie Robberechts 4 5 juni 2015, SOK-congres Even voorstellen Kwaliteitscoördinator Tekst eerste niveau sinds september 2012 KAE = Nederlandstalige

Nadere informatie

nr. 251 van JOS DE MEYER datum: 1 maart 2016 aan HILDE CREVITS Volwassenenonderwijs - Coördinatie-uren

nr. 251 van JOS DE MEYER datum: 1 maart 2016 aan HILDE CREVITS Volwassenenonderwijs - Coördinatie-uren SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 251 van JOS DE MEYER datum: 1 maart 2016 aan HILDE CREVITS VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS Volwassenenonderwijs - Coördinatie-uren

Nadere informatie

KAHO: Daisy Michiels HUB: Veerle Mommaerts CVO VIVO: Ann Adriaenssen

KAHO: Daisy Michiels HUB: Veerle Mommaerts CVO VIVO: Ann Adriaenssen Expertisenetwerk School of Education Associatie K.U.Leuven Dekenstraat 6, bus 4067 EINDVERSLAG Kernproject 2010-2012: Kwaliteit in de praktijk Systematisering en optimalisering van kwaliteitszorg voor

Nadere informatie

11): Uittreksel uit Referentie SLT-APT1 (RITS Brussel)

11): Uittreksel uit Referentie SLT-APT1 (RITS Brussel) BIJLAGE 1 (Zie 11): Uittreksel uit Referentie SLT-APT1 (RITS Brussel) 1 BIJLAGE 2 (Zie 12, 33): Uittreksel uit Specifieke lerarenopleiding. Documenten ter ondersteuning van het assessment. LIO-traject

Nadere informatie

Functiekaart. Functie. Doel van de entiteit. Plaats in de organisatie. Voor kennisname. Functienaam: afdelingshoofd Omgeving. Dienst: Subdienst:

Functiekaart. Functie. Doel van de entiteit. Plaats in de organisatie. Voor kennisname. Functienaam: afdelingshoofd Omgeving. Dienst: Subdienst: Functie Graadnaam: afdelingshoofd Functienaam: afdelingshoofd Omgeving Functiefamilie: Functionele loopbaan: A4a-A4b Afdeling: Omgeving Dienst: Subdienst: Code: Doel van de entiteit De afdeling staat in

Nadere informatie

Project Wegwijzer: planning 22 december 2017

Project Wegwijzer: planning 22 december 2017 Wegwijzer: Algemeen overzicht WEGWIJZER - Strategische doelstelling 1: Professionaliseren en uitdragen van het project Wegwijzer naar de burgers en naar het beleid Operationele doelstelling 1.1 Professionaliseren

Nadere informatie

Platform Dubolimburg. Workshop infoloket

Platform Dubolimburg. Workshop infoloket Workshop infoloket 25.02.2010 Steunpunt Dubolimburg 5 DOELGROEPEN Bouwprofessionals Onderwijsinstellingen Particulieren Ngo s Gemeenten Steunpunt en Platform Dubolimburg Om de werking van het Steunpunt

Nadere informatie

Opstellen van een beleidsplan

Opstellen van een beleidsplan Opstellen van een beleidsplan Leer- en deeldag eerstelijnszones Dinsdag 19 maart, Antwerpen Overzicht Waarom beleidsplanning Met wie Proces: wie initieert? Verhouden op maatschappelijke context + gegevens

Nadere informatie

Ondersteuning voor Brede Scholen

Ondersteuning voor Brede Scholen Ondersteuning voor Brede Scholen SCHOOLJAAR 2018-2019 BredeSchool brussel 2 Inhoud Deel 1: Coaching op maat 6 Deel 2: Groepsaanbod Brede School 2018-2019 8 1. Basisaanbod 10 1.1. Brede School in Brussel:

Nadere informatie

De CVO s (centra voor volwassenenonderwijs) organiseren opleidingen voor volwassenen.

De CVO s (centra voor volwassenenonderwijs) organiseren opleidingen voor volwassenen. SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 323 van ROBRECHT BOTHUYNE datum: 21 februari 2017 aan HILDE CREVITS VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS Centra voor volwassenenonderwijs

Nadere informatie

OV-Ambassadeurs & OV-Buddies: Samen op stap met het openbaar vervoer

OV-Ambassadeurs & OV-Buddies: Samen op stap met het openbaar vervoer OV-Ambassadeurs & OV-Buddies: Samen op stap met het openbaar vervoer Leuven, 19 december 2016 Over ons TreinTramBus komt op voor de belangen van de openbaar vervoerreizigers: Ledenwerking Lobby- en perswerking

Nadere informatie

nr. 884 van KATRIEN SCHRYVERS datum: 20 september 2017 aan JO VANDEURZEN Kinderopvang - Centra voor Inclusieve Kinderopvang (CIK s)

nr. 884 van KATRIEN SCHRYVERS datum: 20 september 2017 aan JO VANDEURZEN Kinderopvang - Centra voor Inclusieve Kinderopvang (CIK s) SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 884 van KATRIEN SCHRYVERS datum: 20 september 2017 aan JO VANDEURZEN VLAAMS MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN Kinderopvang - Centra voor Inclusieve Kinderopvang (CIK

Nadere informatie

Voor de coördinatie en verdere uitbouw van het groepswerk zijn we op zoek naar een enthousiaste medewerker

Voor de coördinatie en verdere uitbouw van het groepswerk zijn we op zoek naar een enthousiaste medewerker BZN Filet Divers is een door Bond zonder Naam ondersteunde, erkende vereniging waarin armen het woord nemen. Filet Divers is ook een verbindend en versterkend kansencentrum en een sociale kruidenier. Voor

Nadere informatie

VLAAMSE OUDERENRAAD Advies 2014/3 naar aanleiding van het Vlaams Ouderenbeleidsplan

VLAAMSE OUDERENRAAD Advies 2014/3 naar aanleiding van het Vlaams Ouderenbeleidsplan VLAAMSE OUDERENRAAD Advies 2014/3 naar aanleiding van het Vlaams Ouderenbeleidsplan 2015-2020 Vlaamse Ouderenraad vzw 5 november 2014 Koloniënstraat 18-24 bus 7 1000 Brussel Advies 2014/3 naar aanleiding

Nadere informatie

Kwaliteitshandboek HET EEPOS

Kwaliteitshandboek HET EEPOS Overzicht (formele) interne overlegorganen Bestuur: Algemene vergadering Raad van bestuur Dagelijks bestuur Overleg algemene werking en beleid: Beleidsteam Aanmeldingen en opnamebeleid: Aanmeldingsteam

Nadere informatie

WELKOM. STEM-slotevent Donderdag 14 juni 18, Elewijt Center, Mechelen

WELKOM. STEM-slotevent Donderdag 14 juni 18, Elewijt Center, Mechelen WELKOM STEM-slotevent 17-18 @RTC Donderdag 14 juni 18, Elewijt Center, Mechelen PROGRAMMA Verwelkoming STEM in tso en bso: The Quest for Partnerships (C. Op de Beeck, DOV) Inleiding: STEM & RTC (R. De

Nadere informatie

Functie. Doel van de entiteit. Plaats in de organisatie. Voor kennisname

Functie. Doel van de entiteit. Plaats in de organisatie. Voor kennisname Functie Functienaam Team Code ADVISEUR CC Select S.A Doel van de entiteit Klanten adviseren en begeleiden bij het optimaal inzetten van hun medewerkers en instaan voor de ontwikkeling van deze medewerkers.

Nadere informatie

Functiebeschrijving CLUSTERVERANTWOORDELIJKE NIET-VERPLICHTE HULPVERLENING B4-B5

Functiebeschrijving CLUSTERVERANTWOORDELIJKE NIET-VERPLICHTE HULPVERLENING B4-B5 Beschrijving doel en visie Binnen de eengemaakte organisatie, stad en OCMW, staat de burger centraal. Om dit te realiseren zijn er 3 klantgerichte sectoren: dienstverlening, samenleving en stadsontwikkeling

Nadere informatie

Kwaliteitshandboek HET EEPOS

Kwaliteitshandboek HET EEPOS Inleiding en visie De werking van een voorziening zoals Het Eepos is constant in beweging. Diverse inhoudelijke en organisatorische aspecten dienen regelmatig in vraag te worden gesteld, hetzij via situaties

Nadere informatie

PATIËNTENPARTICIPATIECULTUUR OP MICRONIVEAU IN ALGEMENE EN PSYCHIATRISCHE ZIEKENHUIZEN

PATIËNTENPARTICIPATIECULTUUR OP MICRONIVEAU IN ALGEMENE EN PSYCHIATRISCHE ZIEKENHUIZEN 23 JANUARI 2020 PATIËNTENPARTICIPATIECULTUUR OP MICRONIVEAU IN ALGEMENE EN PSYCHIATRISCHE ZIEKENHUIZEN Presentatie: belang van het thema in het kader van: Het P4Pprogramma Het derde meerjarige programma

Nadere informatie

Functiebeschrijving Deskundige personeelsdienst Gemeente Ravels

Functiebeschrijving Deskundige personeelsdienst Gemeente Ravels Functiebeschrijving Deskundige personeelsdienst Gemeente Ravels Goedgekeurd op:. Handtekening:. versie Functiebeschrijving Dienst Directe leidinggevende Niveau & rang Type functie Salarisschaal Eerste

Nadere informatie

ISO Zorg en Welzijn ISO-9001/EN-15224

ISO Zorg en Welzijn ISO-9001/EN-15224 ISO Zorg en Welzijn ISO-9001/EN-15224 ISO 9001:2008 Moeder alle kwaliteitsnormen. Internationaal erkende kwaliteitsnorm. Prima basis als kwaliteitsnorm. Algemeen erkend, bekend en meerwaarde bewezen. Norm

Nadere informatie

Voorstelnota Steunpunt GOK begeleiding en onderzoek Brusselse proefprojecten Brede School. 25 augustus 2006

Voorstelnota Steunpunt GOK begeleiding en onderzoek Brusselse proefprojecten Brede School. 25 augustus 2006 BIJLAGE Bijlage nr. 2 Voorstelnota Steunpunt GOK begeleiding en onderzoek Brusselse proefprojecten Brede School BRREEDDEE SCCHOOLL BEGELEIDING EN ONDERZOEK BRUSSELSE PROEFPROJECTEN 25 augustus 2006 1.

Nadere informatie

1.1. Toetsing van een afwijkende activiteit en de weergave van de toetsing

1.1. Toetsing van een afwijkende activiteit en de weergave van de toetsing Actieplan wijk-werken 2019 Inleiding Op de zitting van de Raad van Bestuur van van 05 december 2018 keurden de leden het, tevens door gedragen, algemeen afsprakenkader omtrent de werking van het activeringsinstrument

Nadere informatie

Functiekaart. Functie. Doel van de entiteit. Plaats in de organisatie. Voor kennisname. dienstverlening. Dienst: - Functienaam: afdelingshoofd

Functiekaart. Functie. Doel van de entiteit. Plaats in de organisatie. Voor kennisname. dienstverlening. Dienst: - Functienaam: afdelingshoofd Functie Graadnaam: afdelingshoofd Functienaam: afdelingshoofd Functiefamilie: hoger leidinggevenden Functionele loopbaan: A1a-A3a Afdeling: Maatschappelijke dienstverlening Dienst: - Subdienst: Code: Doel

Nadere informatie

EEN SUCCESVOL BOUWPROCES VRAAGT EEN SPECIFIEKE AANPAK

EEN SUCCESVOL BOUWPROCES VRAAGT EEN SPECIFIEKE AANPAK 01 ONTWERPPROCES EEN SUCCESVOL BOUWPROCES VRAAGT EEN SPECIFIEKE AANPAK Een succesvol bouwproces, van beleidsvisie tot realisatie en dus tot beleving, vraagt een specifieke aanpak. Er bestaat dan ook geen

Nadere informatie

Trajectbegeleiding levenslang en levensbreed leren

Trajectbegeleiding levenslang en levensbreed leren Trajectbegeleiding levenslang en levensbreed leren Workshop D zaal Uten Liemingen Kan ik nog een diploma hoger onderwijs behalen? (11.15-12.15) Gwen Carmans, adjunct-directeur PCVO West-Vlaanderen Dimitri

Nadere informatie

Trajectbegeleiding naar een diploma secundair onderwijs

Trajectbegeleiding naar een diploma secundair onderwijs Trajectbegeleiding naar een diploma secundair onderwijs Korte situering CVO Tweedekansonderwijs Antwerpen Het project Samen-Scholing Te doen/ te mijden bij instellingsoverschrijdende trajectbegeleiding

Nadere informatie

Aanbod begeleiding volwassenenonderwijs Vocvo. Trajectbegeleiding. Schooljaar 2011-2012

Aanbod begeleiding volwassenenonderwijs Vocvo. Trajectbegeleiding. Schooljaar 2011-2012 Aanbod begeleiding volwassenenonderwijs Vocvo Trajectbegeleiding Schooljaar 2011-2012 Inhoud 1 Trajectbegeleiding 3 1.1 Integrale kwaliteitszorg (IKZ) en onderwijsvernieuwing 3 1.1.1 Trajectbegeleiding

Nadere informatie

Leidraad voor het indienen van een aanvraagdossier tot erkenning van een kadervormingstraject

Leidraad voor het indienen van een aanvraagdossier tot erkenning van een kadervormingstraject Departement Cultuur, Jeugd, Sport en Media Afdeling Jeugd Arenbergstraat 9 1000 Brussel kadervorming@cjsm.vlaanderen.be Leidraad voor het indienen van een aanvraagdossier tot erkenning van een kadervormingstraject

Nadere informatie

VERKORTE TRAJECTEN extra ONDERWIJSVAK (SECUNDAIR ONDERWIJS)

VERKORTE TRAJECTEN extra ONDERWIJSVAK (SECUNDAIR ONDERWIJS) VERKORTE TRAJECTEN extra ONDERWIJSVAK (SECUNDAIR ONDERWIJS) Voor wie? Je bent al leraar, maar je wil je onderwijsbevoegdheid uitbreiden? Dan ben je bij AP aan het juiste adres! De verkorte trajecten voor

Nadere informatie

gemeenteraad Zitting van 21 september 2015

gemeenteraad Zitting van 21 september 2015 gemeenteraad Zitting van 21 september 2015 Ontwerpbesluit A-punten ondernemen en stadsmarketing 38 2015_GR_00471 Visit Antwerpen - Toeristisch fietsactieplan. Samenwerkingsovereenkomst - Goedkeuring Auteur

Nadere informatie

FUNCTIEBESCHRIJVING BELEIDSMEDEWERKER ONDERZOEKSINFRASTRUCTUUR

FUNCTIEBESCHRIJVING BELEIDSMEDEWERKER ONDERZOEKSINFRASTRUCTUUR FUNCTIEBESCHRIJVING BELEIDSMEDEWERKER ONDERZOEKSINFRASTRUCTUUR A. DOEL VAN DE FUNCTIE: Het beleidsthema vanuit theoretische en praktische deskundigheid implementeren en uitbouwen teneinde toepassingen

Nadere informatie

Omgeving op mensenmaat Een traject op maat van de gemeente. Oproep pilootprojecten

Omgeving op mensenmaat Een traject op maat van de gemeente. Oproep pilootprojecten Oproep pilootprojecten 7 november 2014 omgeving op mensenmaat omgeving inrichten op maat van de mensen die er gebruik van maken aanjagen via laagdrempelig begeleidings- en vormingstraject op maat van de

Nadere informatie

Sport en tewerkstelling van jongeren. Marc Theeboom / Joris Philips

Sport en tewerkstelling van jongeren. Marc Theeboom / Joris Philips Sport en tewerkstelling van jongeren Marc Theeboom / Joris Philips studie Kan sport bijdragen tot competentie-ontwikkeling voor kortgeschoolde jongeren, waardoor hun tewerkstellingskansen toenemen? initiatieven

Nadere informatie

Beschrijving. Kan je altijd terugvinden in de meest actuele versie van het goedgekeurde organogram.

Beschrijving. Kan je altijd terugvinden in de meest actuele versie van het goedgekeurde organogram. Functiekaart 1 IDENTIFICATIEGEGEVENS Item Beschrijving Functiefamilie Functietype Functiegraad Functietitel Niveau Leidinggevend Strategisch Groepscoördinator Strategisch Leidinggevend Groepscoördinator

Nadere informatie

Advies over het nieuwe NVAO-reglement

Advies over het nieuwe NVAO-reglement Raad Hoger Onderwijs 8 oktober 2013 RHO-RHO-ADV-002 Advies over het nieuwe NVAO-reglement Vlaamse Onderwijsraad Kunstlaan 6 bus 6 BE-1210 Brussel T +32 2 219 42 99 F +32 2 219 81 18 www.vlor.be info@vlor.be

Nadere informatie

De onderwijsvisitatie Specifieke lerarenopleiding (boek 1)

De onderwijsvisitatie Specifieke lerarenopleiding (boek 1) De onderwijsvisitatie Specifieke lerarenopleiding (boek 1) Een onderzoek naar de kwaliteit van de Specifieke lerarenopleiding www.vluhr.be Brussel - 17 december 2012 De onderwijsvisitatie Specifieke lerarenopleiding

Nadere informatie

VLAAMS MINISTERIE VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN

VLAAMS MINISTERIE VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN VLAAMS MINISTERIE VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN Evaluatierapport in het kader van het kwaliteitsdecreet Evaluatie van de zelfevaluatie AZ Sint-Maarten Mechelen April, 2006 1 Inleiding Sinds 1997

Nadere informatie

Toelichting bij de nota Opvolging van doelstellingen in de regeerperiode 2014-2019. Dieter Vanhee Departement Bestuurszaken

Toelichting bij de nota Opvolging van doelstellingen in de regeerperiode 2014-2019. Dieter Vanhee Departement Bestuurszaken Toelichting bij de nota Opvolging van doelstellingen in de regeerperiode 2014-2019 Dieter Vanhee Departement Bestuurszaken Infosessie ondernemingsplan 12 januari 2015 Regeerakkoord 2014-2019 We verminderen

Nadere informatie

DIVERSITEIT IN het onderwijs. Ondersteuning op maat van. onderwijs initiatieven

DIVERSITEIT IN het onderwijs. Ondersteuning op maat van. onderwijs initiatieven DIVERSITEIT IN het onderwijs Ondersteuning op maat van onderwijs initiatieven Diversiteit in Vlaanderen Een diversiteitsvriendelijk Vlaanderen Vlaanderen is divers, ook etnisch-cultureel. De aanwezigheid

Nadere informatie

Hieronder vindt u de lijst met evaluatiecriteria voor de kandidaatsdossier voor de projecten geïntegreerde zorg

Hieronder vindt u de lijst met evaluatiecriteria voor de kandidaatsdossier voor de projecten geïntegreerde zorg Hieronder vindt u de lijst met evaluatiecriteria voor de kandidaatsdossier voor de projecten geïntegreerde zorg FORMELE EVALUATIECRITERIA 1 Het kandidaatsdossier werd ingediend binnen de 30 dagen na de

Nadere informatie