passie voor spoor NVBS Afdeling Noord

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "passie voor spoor NVBS Afdeling Noord"

Transcriptie

1 passie voor spoor Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen NVBS Afdeling Noord Programma 2017 Locaties van de bijeenkomsten: BUITENPOST: It Koartling, Schoolstraat 31, 9285 NE. MEPPEL: Trias Kerkelijk Centrum, Groenmarktstraat 4, 7941 KS. COEVORDEN: Hotel Talens, Sallandsestraat 51, 7741 HN.

2 Het bestuur van afdeling Noord verwacht dat het programma voor 2017 wederom aan jullie verwachtingen zal voldoen, wij hebben in ieder geval ons best gedaan een zo afwisselend mogelijk programma te maken. De onderwerpen variëren van dicht bij huis tot ver over de grens. We bezoeken naast Nederland onder andere ook Lapland, de voormalige DDR en Oostenrijk. Vanaf dit jaar worden onze bijeenkomsten om en om gehouden in Meppel en Buitenpost, daarnaast zitten we tweemaal per jaar in Coevorden. Uiteraard staan wij altijd open voor suggesties, dus als je nog een leuk idee hebt voor een programma, ergens eens iets gezien hebt wat anderen ook zeker een keertje moeten zien, laat het dan weten aan het bestuur. Als voorzitter nodig ik jullie graag uit om vrienden en kennissen, waarvan je weet dat zij ook in het spoor en de tram geïnteresseerd zijn, mee te nemen naar onze bijeenkomsten. Zij betalen net als iedereen 2,50 als bijdrage in de kosten van de zaalhuur, maar zijn verder niets aan de afdeling verplicht. Wil je op de hoogte blijven van nieuwtjes, uitsapjes en wijzigingen in het programma, zorg dan dat jouw mail adres bij ons bekend is via of kijk regelmatig even op onze Facebook-pagina Het bestuur van de afdeling Noord wenst iedereen een goed NVBS jaar toe. Met vriendelijke groeten namens het bestuur, Pieter Bosch, voorzitter. Datums en locaties van de bijeenkomsten Zaterdag 21-01,Trias Kerkelijk Centrm, Groenmarktstraat 4, Meppel Zaterdag 18-02, It Koartling, Schoolstraat 31, Buitenpost Donderdag 09-03, Hotel Talens, Sallandsestraat 51, Coevorden Zaterdag 18-03,Trias Kerkelijk Centrum, Groenmarktstraat 4, Meppel Zaterdag 22-04, It Koartling, Schoolstraat 31, Buitenpost Zaterdag 20-05,Trias Kerkelijk Centrum, Groenmarktstraat 4, Meppel Zaterdag 17-06, It Koartling, Schoolstraat 31, Buitenpost Zaterdag 16-09,Trias Kerkelijk Centrum, Groenmarktstraat 4, Meppel Donderdag 19-10, Hotel Talens, Sallandsestraat 51, Coevorden Zaterdag 21-10, It Koartling, Schoolstraat 31, Buitenpost Zaterdag 18-11,Trias Kerkelijk Centrum, Groenmarktstraat 4, Meppel Zaterdag 16-12, It Koartling, Schoolstraat 31, Buitenpost

3 Programma januari 2017, 13:30 Meppel. Het IJzeren Paard, Ton Pruissen Zullen robots ooit de plaats van de mens innemen? Deze vraag is achterhaald, want wij hebben al ruim 200 jaar geleden een levend wezen gemaakt: het IJzeren Paard - de Stoomlocomotief. In de film Vrolijke Smalspoor-Potpourri zien we stoompaarden dansen op muziek, en in Bittersweet Steam huilen zij als het einde nabij is. Net als mensen. Even ten noorden van Osnabrück, bij de Rollbahn, beeft de aarde. Komt er een dino, zijn we in Jurassic Park? Nee, achter ons nadert een goederentrein en voor ons komt de Holland-Scaninavië Expres. Beide treinen worden met woeste kracht voortgesleurd door een onvermoeibaar IJzeren Paard. Polen: de stoomversie van de Galapagos-eilanden. Wat een soortenrijkdom! De presentator van deze middag, Ton Pruissen, heeft de motoriek van een telegraafpaal. Hij compenseert dit in Deep Purple Steam waarin de IJzeren Paarden dansen op rockmuziek. Zaterdag 18 februari, 13:30 Buitenpost Spoor curiosa, mijn internet album, door Hans Altena en Hans Elzinga Zelf nog foto s maken? Er zijn op het internet miljoenen foto s te vinden en dat maakt nieuwsgierig. Hans Altena en Hans Elzinga mailen elkaar wekelijks over hun vondsten. En laten U deze middag genieten van deze vondsten. Hoeveel dat er zijn bepalen de bezoekers zelf, maar het wordt een echte kijkmiddag want op internet ontbreekt vaak het commentaar over het hoe, wanneer en waar. Beelden zijn gegroepeerd op thema, zoals jaren 60, vreemde voertuigen, sfeerbeelden, oorlogsspoorwegbeelden, enz.. Kortom een leuke middag.

4 Donderdag 9 maart, 20:00 Coevorden Nederland 2e helft 20e eeuw, Roef Ankersmit De bekende spoorwegfotograaf Roef Ankersmit is opnieuw in zijn enorme fotoarchief gedoken voor een presentatie met Nederlandse onderwerpen die inmiddels verleden tijd zijn. Internationale verbindingen en goederen-vervoeren die allang niet meer bestaan komen opnieuw tot leven. Wat op zal vallen is hoe divers het spoorvervoer in de vorige eeuw was in vergelijking met nu. Aan bod komen ondermeer het eilandbedrijf in Zeeuws-Vlaanderen met goederentreinen getrokken door NS rangeerlocs 600 Hippel, autoslaaptreinen, het vervoer van vloeibare brandstoffen zoals olie, benzine en LPG, de sluiting van Eindhoven - Valkenswaard, wagenladingen en vervoer van suikerbieten. De "Holland - Skandinavien Express" zal ook weer tot leven worden gewekt. 18 maart 2017, 13:30 Meppel Treinveerdiensten in Europa, John Krijgsman In 1850 werd in de monding van de Forth in Schotland voor het eerst gebruik gemaakt van wat toen een drijvende spoorweg werd genoemd. Spoorwegveerdiensten verschenen daarna in vele honderdtallen over de hele wereld om spoorwegrijtuigen, goederenwagens, soms locomotieven en zelfs trams over rivieren, meren en zeeën naar de overzijde te brengen. Rationalisering en de komst van nieuwe vaste oeververbindingen maakten een einde aan het bestaan van de meeste spoorwegveerdiensten. In Europa is nog maar een handjevol over, de meeste voor het overzetten van goederenwagens. Het overzetten van reizigerstreinen vindt nog maar op drie trajecten plaats. Onze spreker heeft sinds 1972 vele overvaarten per spoorpont gemaakt en zo n 40 treinveerhavens in Europa bezocht. Hij toont bijzondere aspecten van het samenspel tussen de sporen op de oevers, de spoorponten en de railvoertuigen.

5 22 april 2017, 13:30 Buitenpost Door Lapland en langs de fjorden van Stockholm naar Oslo, Gerrit Nieuwenhuis Gerrit Nieuwenhuis doet verslag van zijn reis in de zomer van 2013 door Zweden en Noorwegen. De reis begint in de Zweedse hoofdstad Stockholm. Deze stad biedt een grote verscheidenheid aan railvervoer met tram, metro, smalspoor en normaalspoor. Via de Inlandsbanan gaan we naar Lapland en dan via de indrukwekkende ertsspoorlijn via Kiruna naar Narvik in Noorwegen. Vanuit Narvik zakken we weer af naar het zuiden richting Trondheim en weer westwaarts naar de kuststad Bergen. Bekende spectaculaire bergspoorwegen, zoals de Raumalijn en de Flåmlijn, ontbreken niet. De reis eindigt in Oslo. Ook in de Noorse hoofdstad is veel railvervoer te vinden. Delen van de reis werden veertig jaar eerder, in 1973, ook al gemaakt. Beelden van toen wisselen de foto s van 2013 af. 20 mei 2017, 13:30 Meppel Kriskras per spoor door Oostenrijk, Maarten van der Velden Vanmiddag bezoeken we Oostenrijk met presentator Maarten van der Velden en zien we ruim 30 jaar spoorweggeschiedenis aan ons voorbij rijden. Naast de ÖBB wordt er ook aandacht besteed aan andere bedrijven zoals onder andere de Montafonerbahn, de Stubaitalbahn, Stern & Hafferl, de Steiermärkische Landes Eisenbahn en de nieuwe bedrijven WestBahn, LTE, CargoServ en andere open access operators. We zien dan ook de meeste materieeltypes die in de periode tussen 1980 en 2015 bij de ÖBB dienst hebben gedaan. Natuurlijk wordt ook het smalspoor daarbij niet vergeten. We komen in vrijwel alle uithoeken van het land en soms ver daar buiten, want materieel van de ÖBB rijdt soms door tot diep in de buurlanden.

6 Zaterdag 17 juni, 13:30 Buitenpost Sporen midden door de D.D.R. in de 70-er jaren, Henk van Joolen Na de wat ingekorte lezing over de spoorwegen in het noordelijke deel van de D.D.R. in 2015 en die over het spoor in Thüringen en Sachsen in het afgelopen jaar zal Henk van Joolen nu zijn lezingentrilogie over de spoorwegen in de Deutsche Demokratische Republik in de jaren 1973 tot en met 1976 afronden. Dit keer gaan we aan de hand van zijn foto's op reis door het midden, van Magdeburg door de Harz richting Leipzig. Met een omweg via Gera reizen we verder naar het oosten, bezoeken hier nog een enkele smalspoorbaan en gaan dan via Riesa door de Lausitz uiteindelijk naar de Dreiländereck bij Zittau. Zaterdag 16 september, 13:30 Meppel Australië Melbourne en Adelaide, Hans Krijnen In het tweede deel van de Australiëreis van Hans Krijnen komen we in Melbourne en Adelaide. In Melbourne waren vijf trams uit Mulhouse op bezoek, daar Bubblebees (hommels) genoemd. Ze zouden teruggaan maar zijn toch gebleven. Ook is hier het meest zuidelijke stukje tramspoor in normale dienst. We brengen ook een bezoek aan de trammusea van Melbourne en Ballarat. Het voorstadsnet kent een nieuwe exploitant en dus ook nieuwe kleuren op de treinen. In Adelaide zijn nieuwe trams gekomen en de enige tramlijn is verlengd. En er zijn ook nieuwe bussen voor de spoorbusbaan. Maar deze dansen over de baan. Adelaide heeft een breedspoor voorstadsnet met dieseltreinstellen. Ondertussen is één lijn geëlektrificeerd. Het is ook de enige stad waar de drie grote langeafstandstreinen bij elkaar komen: The Indian Pacific, The Ghan en The Overland. Regionaal treinverkeer is er niet meer. In het spoorwegmuseum in Port Adelaide is materieel met drie spoorwijdtes te zien.

7 Donderdag 19 oktober, 20:00, Coevorden China, het Rijk van het Midden, Cor de Vos: Al eeuwenlang een vaak onbekend en mystiek land. Het derde grootste land van de wereld met duizenden en duizenden kilometers spoorlijn. Tot het jaar 2000 reden op de staatssporen nog verschillende typen stoomlocomotieven, na 2000 waren, en zijn, ze nog te vinden op mijn- en regionale spoorlijnen. Waarbij regionaal een wat grotere schaal betekent dan wat wij in Europa gewend zijn. In 2012 reisde de spreker van de vanavond nog met de tweedagelijkse stoptrein over de JiTonglijn, van Jilin naar Tongliao, een rit van 25 uur! In het land is in de laatste twee decennia heel erg veel veranderd. U ziet vanavond een diagrafisch uittreksel van acht bezoeken aan China tussen 1994 en 2012, in verschillende jaargetijden, waarvan de meeste vrijwel volledig in teken van stoom en spoor stonden. Zaterdag 21 oktober, 13:30 Buitenpost Meebreng middag afdeling Noord. Deze middag mag een ieder weer foto s meenemen. Graag even vooraf melden dat je wat meeneemt, dan kan onze secretaris een middag indeling maken. Zaterdag 18 november 13:30 Meppel De Betuweroute 10 jaar later. Huig van de Marel In 2005 waren de sporen klaar en de bovenleiding rond Zevenaar gereed. Nadat de Betuweroute in gebruik genomen was kwam al snel de wens om de bovenleiding spanning rond Zevenaar aan te passen. Er zijn daarvoor meerdere korte buitendienst stellingen geweest. Aan de hand van foto s gaan we zien wat er allemaal moest gebeuren om deze wijzigingen in spanning en beveiliging aan te brengen rond Duiven, Zevenaar en Emmerich.

8 We gaan vanmiddag verder de bouw van het laatste deel zien tussen Angeren en de grens en de daaropvolgende test ritten., maar ook hoe het er 10 jaar later uit ziet. Zaterdag 16 december, 13:30, Buitenpost Het spoor tussen Leeuwarden en Heerenveen, Hans Elzinga Een fotoreis met verhalen van een bijna jubilerend spoortraject. Toen in 1868 de eerste Akkrumers op de trein konden stappen, was dat niet echt vooruitstrevend te noemen, de allereerste trein in Nederland kreeg immers 30 jaar eerder al het vertreksignaal. Toch waren we nu wel eens de Groningers voor, want die konden pas in 1870 naar het westen reizen. Zo snel als in de anderhalve eeuw die volgde, het comfort, de frequentie en snelheid van het treinreizen verbeterde, nam de spoorwegromantiek af. Kom die romantiek maar opsnuiven tijdens deze middag. Afdelingsbestuur: Voorzitter: Pieter Bosch Flaaks Ikker 16, 9295 KV Westergeest, Secretaris: Nico Kunnekes t Hofje 30, 7941 CX, Meppel, Penningmeester: Pieter Wemelsfelder Weidemaat 28, 7943GS, Meppel. Bestuurslid: Manuel Draijer Marten Koopalstrjitte 14, 9038 TH Ingelum, Volg ons op Facebook : noord@nvbs.com

NVBS afdeling Noord-Holland Noord. Programma 1e halfjaar 2015. Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en Tramwegwezen

NVBS afdeling Noord-Holland Noord. Programma 1e halfjaar 2015. Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en Tramwegwezen NVBS afdeling Noord-Holland Noord Programma 1e halfjaar Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en Tramwegwezen Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen

Nadere informatie

passie voor spoor NVBS Afdeling Noord

passie voor spoor NVBS Afdeling Noord passie voor spoor Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen NVBS Afdeling Noord www.nvbs.com Programma 2016 Locaties van de bijeenkomsten: BUITENPOST: It Koartling, Schoolstraat

Nadere informatie

passie voor spoor NVBS Afdeling Noord

passie voor spoor NVBS Afdeling Noord passie voor spoor Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen NVBS Afdeling Noord www.nvbs.com Programma 2018 Bijeenkomsten in Leeuwarden, Buitenpost, Zuidbroek, Meppel en

Nadere informatie

afdeling Zwolle Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen

afdeling Zwolle Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen afdeling Zwolle Zwolle 30 december 1985. Een afvaltrein met NS loc 617 rangeert bij de toenmalige Retham op de stamlijn Katwolde.

Nadere informatie

passie voor spoor NVBS Afdeling Noord

passie voor spoor NVBS Afdeling Noord passie voor spoor Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen NVBS Afdeling Noord www.nvbs.com Programma 2014 De bijeenkomsten worden afwisselend gehouden op de volgende locaties:

Nadere informatie

PROGRAMMA AFDELING ZEELAND 1 e helft 2019

PROGRAMMA AFDELING ZEELAND 1 e helft 2019 PROGRAMMA AFDELING ZEELAND 1 e helft 2019 11 januari: DE PYRENEEËN VAN WEST NAAR OOST De grens tussen Frankrijk-Spanje wordt gevormd door de Pyreneeën. Het gebied aan weerszijden is dunbevolkt en de mogelijkheden

Nadere informatie

Woensdag 20160113 NEDERLANDSE LOCOMOTIEF- EN WAGONFABRIEKEN. Gerard de Graaf

Woensdag 20160113 NEDERLANDSE LOCOMOTIEF- EN WAGONFABRIEKEN. Gerard de Graaf Woensdag 20160113 NEDERLANDSE LOCOMOTIEF- EN WAGONFABRIEKEN Gerard de Graaf Nederland kende een aantal locomotief- en wagonfabrieken. Backer & Rueb, Werkspoor, Allan en Beijnes kent iedereen wel, maar

Nadere informatie

seizoen Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen

seizoen Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen seizoen 2019-2020 Computerfoto van nieuwe CAF trams voor GVB op de Rozengracht te Amsterdam Maandag 23 september 2019 De Gooische

Nadere informatie

Zwitserland Grindelwald Treinen naar Interlaken (li) en Kleine Scheidegg (re)- 2 mei 2005 PROGRAMMA 2016

Zwitserland Grindelwald Treinen naar Interlaken (li) en Kleine Scheidegg (re)- 2 mei 2005 PROGRAMMA 2016 www.nvbs.com Zwitserland Grindelwald Treinen naar Interlaken (li) en Kleine Scheidegg (re)- 2 mei 2005 PROGRAMMA 2016 Door onvoorziene omstandigheden kunnen in het programma afwijkingen voorkomen. Kijk

Nadere informatie

Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen

Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen PROGRAMMA TWEEDE HALFJAAR 2016 NVBS - AFDELING DEN HAAG De NVBS Trein en tram zijn voor veel mensen niet anders dan een vervoermiddel.

Nadere informatie

afdeling Zwolle Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen

afdeling Zwolle Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen afdeling Zwolle Zwolle 22 juni 2015. Goederentrein 61300 van Onnen naar Kijfhoek rijdt hier met 22 wagens nabij de Hessenweg, getrokken

Nadere informatie

Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen PROGRAMMA 2015-2016

Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen PROGRAMMA 2015-2016 www.nvbs.com Passie voor Spoor Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen NVBS - Afdeling t GOOI PROGRAMMA 2015-2016 De NVBS is een vereniging van en voor spoor- en trambelangstellenden:

Nadere informatie

Programma 2015-2016. Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen NVBS Afdeling. Arriva stoptrein naar Zutphen

Programma 2015-2016. Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen NVBS Afdeling. Arriva stoptrein naar Zutphen Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen NVBS Afdeling NS Highspeed uit Berlijn Arriva stoptrein naar Zutphen NS Intercity naar Amersfoort NS Sprinter naar Almelo/Enschede

Nadere informatie

Programma seizoen 2014-2015

Programma seizoen 2014-2015 Passie voor Spoor Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen www.nvbs.com NVBS - Afdeling Twente Programma seizoen 2014-2015 Met een typisch Twentse boerderij op de achtergrond

Nadere informatie

PROGRAMMA Loc met trein GdG van het depot Nordhausen komt op 1 mei 1 mei 1981 voorbij

PROGRAMMA Loc met trein GdG van het depot Nordhausen komt op 1 mei 1 mei 1981 voorbij www.nvbs.com PROGRAMMA 2017 Loc 44 0858 met trein GdG 56405 van het depot Nordhausen komt op 1 mei 1 mei 1981 voorbij Sangerhausen. Foto: Bart van t Grunewold Door onvoorziene omstandigheden kunnen in

Nadere informatie

passie voor spoor Programma 2019 NVBS Afdeling Noord Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen

passie voor spoor Programma 2019 NVBS Afdeling Noord Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen passie voor spoor Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen NVBS Afdeling Noord Programma 2019 Bijeenkomsten in Leeuwarden, Buitenpost, Emmen, Meppel en Coevorden Volg ons

Nadere informatie

Programma 1e halfjaar 2016

Programma 1e halfjaar 2016 NVBS afdeling Noord-Holland Noord Programma 1e halfjaar Onze nieuwe locatie Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het

Nadere informatie

PROGRAMMA

PROGRAMMA www.nvbs.com PROGRAMMA 2015 Door onvoorziene omstandigheden kunnen in het programma afwijkingen voorkomen. Kijk daarom kort voor het moment van een afdelingsavond altijd ook in Op de Rails en/of op de

Nadere informatie

NVBS-afdeling Kennemerland. Programma najaar 2019

NVBS-afdeling Kennemerland. Programma najaar 2019 NVBS-afdeling Kennemerland Programma najaar 2019 11 september 2019 Lex Niekel, lid van de NVBS en woonachtig in Lisserbroek, schreef het boek Van Rode Plein naar Chinese Muur, een reis met de Trans Mongolie

Nadere informatie

Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen PROGRAMMA EERSTE HALFJAAR 2016 NVBS - AFDELING DEN HAAG

Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen PROGRAMMA EERSTE HALFJAAR 2016 NVBS - AFDELING DEN HAAG Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen PROGRAMMA EERSTE HALFJAAR 2016 NVBS - AFDELING DEN HAAG De NVBS Trein en tram zijn voor veel mensen niet anders dan een vervoermiddel.

Nadere informatie

Afdeling Oost-Brabant

Afdeling Oost-Brabant Afdeling Oost-Brabant 18 januari 2019 Leven langs het spoor in Vietnam Presentatie door Ernst van Gulden De bekende Haarlemse spoorwegfotograaf Ernst van Gulden verzorgt vanavond een bijzondere presentatie

Nadere informatie

Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen PROGRAMMA EERSTE HALFJAAR 2016 NVBS - AFDELING DEN HAAG

Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen PROGRAMMA EERSTE HALFJAAR 2016 NVBS - AFDELING DEN HAAG Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen PROGRAMMA EERSTE HALFJAAR 2016 NVBS - AFDELING DEN HAAG De NVBS Trein en tram zijn voor veel mensen niet anders dan een vervoermiddel.

Nadere informatie

Programma Hoogfrequent Spoorvervoer Meteren - Boxtel

Programma Hoogfrequent Spoorvervoer Meteren - Boxtel Geen goede weergave? Klik hier voor de nieuwsbrief op onze website. december 2016 Programma Hoogfrequent Spoorvervoer Meteren - Boxtel Planning van het project Het project PHS Meteren-Boxtel duurt meerdere

Nadere informatie

Programma Seizoen 2014/2015. Afdeling Drechtsteden

Programma Seizoen 2014/2015. Afdeling Drechtsteden Programma Seizoen 2014/2015 Afdeling Drechtsteden De NVBS is een vereniging van en voor spoor- en tram belangstellenden: mensen met passie voor spoor! Meer dan 20 regionale afdelingen organiseren veelal

Nadere informatie

Afdeling Hart van Brabant. Programma voorjaar 2016

Afdeling Hart van Brabant. Programma voorjaar 2016 Afdeling Hart van Brabant Tilburg Programma voorjaar 2016 Kom ook eens gezellig langs in wijkcentrum t Sant! Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen. NVBS Opgericht 28

Nadere informatie

Stuurstand Online het digitale clubblad van de TMC

Stuurstand Online het digitale clubblad van de TMC Nr. 1, 05/09/2013 Stuurstand Online het digitale clubblad van de TMC Colofon Redactie Hans Evering Theo Nagel Leo Waterman Wim Kruijer Peter Smit Kopij & contact redactie@tmsc.nl De Stuurstand Is het officiële

Nadere informatie

Desert Foxx gaat op avontuur naar Mongolië!

Desert Foxx gaat op avontuur naar Mongolië! Desert Foxx gaat op avontuur naar Mongolië! Ook dit jaar werken Wouter en Sigi van Desert Foxx en Jan Willem van weer samen. Jan Willem heeft zeker 7 keer zowel Rusland als Mongolië bezocht en heeft daadwerkelijk

Nadere informatie

BOX 53/54/55. Deze 3dvd-box verschijnt in juni en neemt de kijker mee op een treinreis door o.a. Zwitserland, Groot-Brittannië en Duitsland.

BOX 53/54/55. Deze 3dvd-box verschijnt in juni en neemt de kijker mee op een treinreis door o.a. Zwitserland, Groot-Brittannië en Duitsland. RAIL AWAY Al meer dan 20 jaar is de serie Rail Away een begrip onder treinliefhebbers. De eerste uitzending vond plaats op 6 januari 1996 en sindsdien zijn er 25 seizoenen met meer dan 180 afleveringen

Nadere informatie

Jo in Jämtland. Over emigreren naar Zweden en thuiskomen in Jämtland

Jo in Jämtland. Over emigreren naar Zweden en thuiskomen in Jämtland Jo in Jämtland Over emigreren naar Zweden en thuiskomen in Jämtland Jo in Jämtland Over emigreren naar Zweden en thuiskomen in Jämtland Jojanneke Kraaykamp Schrijver: Jojanneke Kraaykamp Coverontwerp:

Nadere informatie

In samenwerking met Het Spoorwegmuseum blij om jullie te mogen verwelkomen bij de Auti-Doe- Dag waar alles om de treinen draait.

In samenwerking met Het Spoorwegmuseum blij om jullie te mogen verwelkomen bij de Auti-Doe- Dag waar alles om de treinen draait. Voorbereidingskit Auti-Doe-Dag 2014 In samenwerking met Het Spoorwegmuseum blij om jullie te mogen verwelkomen bij de Auti-Doe- Dag waar alles om de treinen draait. Voor je ligt de voorbereidingskit voor

Nadere informatie

NVBS afdeling Noord-Holland Noord. Programma 2e halfjaar Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen

NVBS afdeling Noord-Holland Noord. Programma 2e halfjaar Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen NVBS afdeling Noord-Holland Noord Programma 2e halfjaar Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen

Nadere informatie

Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen. R-Net 2010, 26 juli Vanwege proefri en in Zwolle.

Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen. R-Net 2010, 26 juli Vanwege proefri en in Zwolle. Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen afdeling Zwolle R-Net 2010, 26 juli 2016. Vanwege proefri en in Zwolle. Foto: Lammert Jan Beumer PROGRAMMA 2017 vanaf mei 2017

Nadere informatie

BASISPRINCIPES VAN DE SEININRICHTING

BASISPRINCIPES VAN DE SEININRICHTING TREINBESTUURDER BASISPRINCIPES VAN DE SEININRICHTING Publicatiedatum: 04/02/2015 NMBS B-TR.2 Inhoud Blz. 1. Spoorwegen 3 2. Sporen 6 3. Lichtseinen 8 4. Snelheidssignalisatie 14 5. Allerhande seinen 16-2

Nadere informatie

NVBS afdeling Noord-Holland Noord. Programma 2e halfjaar Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen

NVBS afdeling Noord-Holland Noord. Programma 2e halfjaar Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen NVBS afdeling Noord-Holland Noord Programma 2e halfjaar Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen

Nadere informatie

Programma seizoen 2013-2014

Programma seizoen 2013-2014 Passie voor Spoor Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen www.nvbs.com NVBS - Afdeling Twente Programma seizoen 2013-2014 Met een typisch Twentse boerderij op de achtergrond

Nadere informatie

HUIDER EXPRESS DIENSTREGELING DEFINITIEF!

HUIDER EXPRESS DIENSTREGELING DEFINITIEF! HUIDER-NIEUWSBRIEF 19 augustus 2010. Huider - Stationsplein 31-37 - Heerhugowaard - tel 072-5714157 - www.huider.nl - info@huider.nl HUIDER EXPRESS DIENSTREGELING DEFINITIEF! REIS PER STOOMTREIN TUSSEN

Nadere informatie

De stad uit met het Stichtse lijntje

De stad uit met het Stichtse lijntje De stad uit met het Stichtse lijntje Ruim een eeuw spoor tussen Utrecht en Baarn 17 februari -24 mei 2010 HETIIIIIIIII UTRECHTS ARCHIEFII www.hetutrechtsarchief.nl Het Utrechts Archief / Hamburgerstraa

Nadere informatie

Volg het spoor van de Transsiberië Express

Volg het spoor van de Transsiberië Express Volg het spoor van de Transsiberië Express 34 daagse reis per eigen classic car, 4x4 of motor van Amsterdam naar Peking Profiel Met uw eigen classic, 4x4 of motorfiets van Nederland naar China Vooral over

Nadere informatie

Provincie Noord Brabant T.a.v. de heer P. Veelenturf Postbus MC 's-hertogenbosch. Geachte heer Veelenturf,

Provincie Noord Brabant T.a.v. de heer P. Veelenturf Postbus MC 's-hertogenbosch. Geachte heer Veelenturf, Provincie Noord Brabant T.a.v. de heer P. Veelenturf Postbus 90151 5200 MC 's-hertogenbosch Datum Ons kenmerk Onderwerp 1 april 2005 NSC/HvdH/05003 Nachtnet Brabant Telefoon Telefax E-mail 040-233 45 44

Nadere informatie

De Geo. 1 th Aardrijkskunde voor de onderbouw. Antwoorden hoofdstuk 1. www.degeo-online.nl. 1ste druk

De Geo. 1 th Aardrijkskunde voor de onderbouw. Antwoorden hoofdstuk 1. www.degeo-online.nl. 1ste druk De Geo 1 th Aardrijkskunde voor de onderbouw Antwoorden hoofdstuk 1 www.degeo-online.nl 1ste druk De Geo, aardrijkskunde voor de onderbouw van th - Docentenhandleiding 1 TH 1 ThiemeMeulenhoff Utrecht/Zutphen,

Nadere informatie

afdeling Zwolle Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen R-Net 2010, 26 juli Vanwege proefri en in Zwolle.

afdeling Zwolle Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen R-Net 2010, 26 juli Vanwege proefri en in Zwolle. Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen afdeling Zwolle R-Net 2010, 26 juli 2016. Vanwege proefri en in Zwolle. Foto: Lammert Jan Beumer PROGRAMMA 2017 Algemene informa

Nadere informatie

Raid Arctique 2014. Het definitieve reisschema wordt vastgesteld bij het sluiten van de inschrijving nav. de beschikbaarheid van de hotels/hutten.

Raid Arctique 2014. Het definitieve reisschema wordt vastgesteld bij het sluiten van de inschrijving nav. de beschikbaarheid van de hotels/hutten. Informatie Raid Arctique 2014 Raid Arctique 2014 De Raid Arctique is een tocht van de Poolcirkel naar Parijs met een proloog in Kiruna. Veertig jaar na de introductie van de Citroën CX reizen de zelfde

Nadere informatie

De loc wordt bij de invasie in Normandië (1944) aan land gebracht, met het nummer WD33. Dit nummer zal later worden gewijzigd in 70033.

De loc wordt bij de invasie in Normandië (1944) aan land gebracht, met het nummer WD33. Dit nummer zal later worden gewijzigd in 70033. Diesellocomotief NS 162 (ex WD 70033). De loc wordt bij de invasie in Normandië (1944) aan land gebracht, met het nummer WD33. Dit nummer zal later worden gewijzigd in 70033. Loc 70045 in oktober 1947

Nadere informatie

Dampfbahn Furka-Bergstrecke Historie van de Dampfbahn Furka-Bergstrecke

Dampfbahn Furka-Bergstrecke Historie van de Dampfbahn Furka-Bergstrecke Dampfbahn Furka-Bergstrecke Historie van de Dampfbahn Furka-Bergstrecke Tekst: J. Wolff Foto's: Archief FO/MGB, C. Keizer, D. van Nimwegen, K. Scholtes & M. Schuring Copyright VFB Sectie Nederland 2009-2010

Nadere informatie

Treinramp. Je koopt wel een ticket. Mensen Wat een drama! De NMBS voor de treinen is wel een Deze keer liep het anders...

Treinramp. Je koopt wel een ticket. Mensen Wat een drama! De NMBS voor de treinen is wel een Deze keer liep het anders... Treinramp Auteur: Jeroen Defauw vervoer waar iedereen mee mag. Je koopt wel een ticket. Mensen Wat een drama! die geen eigen auto hebben, kunnen zo bijna overal naartoe! In België hebben we de bus, de

Nadere informatie

GOEDE REIS! speciale editie. Check onze nieuwe dienstregeling, dan bent u altijd op tijd

GOEDE REIS! speciale editie. Check onze nieuwe dienstregeling, dan bent u altijd op tijd GOEDE REIS! speciale editie Check onze nieuwe dienstregeling, dan bent u altijd op tijd 04 08 INHOUD Deal? Bus 20,- p/m Klaar met je studie? Arriva Dalvrij Deal! Trein & Bus 45,- p/m Na je studie gewoon

Nadere informatie

VOLG HET NEDERLANDS ELFTAL TIJDENS HET EK EN GA MEE MET DE ORANJE KARAVAAN MET VERBLIJF OP DE HOLLAND CAMPING

VOLG HET NEDERLANDS ELFTAL TIJDENS HET EK EN GA MEE MET DE ORANJE KARAVAAN MET VERBLIJF OP DE HOLLAND CAMPING EUROCULT LITO VOLG HET NEDERLANDS ELFTAL TIJDENS HET EK EN GA MEE MET DE ORANJE KARAVAAN MET VERBLIJF OP DE HOLLAND CAMPING Postbus 13050 3507 LB Utrecht Wittevrouwenstraat 36 3512 CV Utrecht Tel: 030

Nadere informatie

Treinen uit 8 richtingen Relatie Spoorplan Noord-Nederland Aantal reizigers: nu > / dag - groei Schakel Noord / Oost Nederland Randstad

Treinen uit 8 richtingen Relatie Spoorplan Noord-Nederland Aantal reizigers: nu > / dag - groei Schakel Noord / Oost Nederland Randstad Martin de Vries - Planontwikkelaar Station Zwolle - 2e spoorknooppunt van Nederland Treinen uit 8 richtingen Relatie Spoorplan Noord-Nederland Aantal reizigers: nu > 60.000 / dag - groei Schakel Noord

Nadere informatie

Nummer 15, Mei-Juni 2011, Jaargang 3

Nummer 15, Mei-Juni 2011, Jaargang 3 Nummer 15, Mei-Juni 2011, Jaargang 3 In dit nummer: Spoorlijn DVD-Review TreinSiteNieuwsbrief is een uitgave van TreinSite Nederland Inhoudsopgave DVD-Review Deze DVD is gemaakt door Van den Burg Beeldproducties.

Nadere informatie

Een toekomstbestendige goederenroute door Oost-Nederland Wat betekent dat voor u?

Een toekomstbestendige goederenroute door Oost-Nederland Wat betekent dat voor u? Een toekomstbestendige goederenroute door Oost-Nederland Wat betekent dat voor u? Uitvoering van het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer Het reizigers- en goederenvervoer in Nederland groeit. Deze groei

Nadere informatie

Handleiding voor het zoeken in de NVBS-beeldbank

Handleiding voor het zoeken in de NVBS-beeldbank Handleiding voor het zoeken in de NVBS-beeldbank versie 15 april 2015 Inleiding In de beeldbank kun je zoeken op woorden in de van de afbeeldingen,, datum van de foto, het waarin de foto is gemaakt, de

Nadere informatie

Arriva Openbaar Vervoer N.V. Afdeling trein noordelijke lijnen T.a.v. mevrouw Dubben Postbus 626 8440 AP Heerenveen. Beste mevrouw Dubben,

Arriva Openbaar Vervoer N.V. Afdeling trein noordelijke lijnen T.a.v. mevrouw Dubben Postbus 626 8440 AP Heerenveen. Beste mevrouw Dubben, Pagina 1 van 5 Arriva Openbaar Vervoer N.V. Afdeling trein noordelijke lijnen T.a.v. mevrouw Dubben Postbus 626 8440 AP Heerenveen Plaats en datum: Leeuwarden 28-07-2014 Onderwerp: Advies dienstregeling

Nadere informatie

Extra Sneltrein Groningen Leeuwarden

Extra Sneltrein Groningen Leeuwarden Extra Sneltrein Twee sneltreinen en twee stoptreinen per uur/ per richting verhogen het comfort en de snelheid voor reizigers en verbeteren de bereikbaarheid van het Noorden. Extra sneltrein Op dit moment

Nadere informatie

afdeling Zwolle Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen

afdeling Zwolle Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen afdeling Zwolle Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen Zwolle, 15 mei 2018. NS vierwagenstel SNG 2705 is in Zwolle vanwege proefri en. Deze Sprinter Nieuwe Genera e (SNG)

Nadere informatie

Spoorcafé 21 februari 2018

Spoorcafé 21 februari 2018 Spoorcafé 21 februari 2018 Treinvrije perioden in Zwolle Twitter mee: @spoorzone038 Boudewijn Koops moderator Terugblik vorig Spoorcafé Anne-Marie Mosterman gebiedsontwikkelaar gemeente Zwolle Resultaten

Nadere informatie

Motorreis 2018: Rondje Nationale kustweg van de provincie Nordland

Motorreis 2018: Rondje Nationale kustweg van de provincie Nordland Motorreis 2018: Rondje Nationale kustweg van de provincie Nordland 19 Aug 2018 t/m 28 Aug 2018 Reisnummer: MR-1-18 Prijs pp: vanaf 1.265,- tot 2.765,-/ 2.915,- (zie informatie voor specificatie) We rijden

Nadere informatie

Spreekbeurtinformatie Stoomtreinen (algemeen)

Spreekbeurtinformatie Stoomtreinen (algemeen) Spreekbeurtinformatie Stoomtreinen (algemeen) Stoomtram Documentatie Centrum/Museumstoomtram Hoorn-Medemblik Geschiedenis Zowel de toepassing van rails als het gebruik van stoommachines vindt zijn oorsprong

Nadere informatie

Reisverslag Boedapest 2015 Deel 5 [1]

Reisverslag Boedapest 2015 Deel 5 [1] Gepubliceerd op Willem-Jan van der Zanden (http://www.wjvanderzanden.nl) Home > Reisverslag Boedapest 2015 Deel 5 Reisverslag Boedapest 2015 Deel 5 [1] Door wjvanderzanden[2]op za, 07/25/2015-17:50 Tags:reizen

Nadere informatie

Pijler 1: Inspelen op veranderende mobiliteitsstromen

Pijler 1: Inspelen op veranderende mobiliteitsstromen Vervoervisie Pijler 1: Inspelen op veranderende mobiliteitsstromen Het aantal huishoudens in de regio Amsterdam neemt tot 2040 met circa 270.000 toe. Hiermee neemt ook de economische bedrijvigheid en de

Nadere informatie

We hebben een nieuwe dienstregeling

We hebben een nieuwe dienstregeling Goed om te weten We hebben een nieuwe dienstregeling Vanaf zondag 9 december gaat onze nieuwe dienstregeling van start. Weten wat er voor jou verandert? Plan je reis op www.ret.nl ret.nl/nieuwedienstregeling

Nadere informatie

Naam HAVEN ROTTERDAM import en export

Naam HAVEN ROTTERDAM import en export Naam HAVEN ROTTERDAM import en export Als er één plek is die duidelijk maakt waarom Nederland in de moderne tijd zo n belangrijk handelsland is, dan is het Rotterdam wel. De haven ligt in de delta van

Nadere informatie

Spoorverbetering Zevenaar Didam

Spoorverbetering Zevenaar Didam Spoorverbetering Zevenaar Didam De spoorlijn tussen Arnhem en Winterswijk is de ruggengraat van het openbaar vervoer in de Liemers en de Achterhoek. Ruim 18.000 forensen, scholieren en studenten maken

Nadere informatie

De spoorweg en het rollend materieel.

De spoorweg en het rollend materieel. HOOFDSTUK i. De spoorweg en het rollend materieel. 1. Het rijden over de spoorbaan. Het spoorwegbedrijf vormt een onderdeel van het groote verkeersapparaat, waarover de menschheid beschikt. Het verkeer,

Nadere informatie

Minder treinen over Betuweroute

Minder treinen over Betuweroute transport 33 EVO magazine november 2014 ZORGEN OVER SPOORCAPACITEIT DOOR AANLEG DERDE SPOOR Minder treinen over Betuweroute Door werkzaamheden aan het zogeheten derde spoor in Duitsland kunnen er de komende

Nadere informatie

6.11 UTRECHT / DE HAAR VEENENDAAL

6.11 UTRECHT / DE HAAR VEENENDAAL 6.10 EMPLACEMENT AUTOHANDEL PON Emplacement PON is nu alleen in gebruik bij autohandel PON. Deze autohandel heeft al aangegeven in de toekomst te willen beschikken over een extra spoor. In paragraag 6.9

Nadere informatie

VOLG HET NEDERLANDS ELFTAL TIJDENS HET EK EN GA MEE MET DE ORANJE KARAVAAN MET VERBLIJF OP DE HOLLAND CAMPING

VOLG HET NEDERLANDS ELFTAL TIJDENS HET EK EN GA MEE MET DE ORANJE KARAVAAN MET VERBLIJF OP DE HOLLAND CAMPING EUROCULT LITO VOLG HET NEDERLANDS ELFTAL TIJDENS HET EK EN GA MEE MET DE ORANJE KARAVAAN MET VERBLIJF OP DE HOLLAND CAMPING Postbus 13050 3507 LB Utrecht Wittevrouwenstraat 36 3512 CV Utrecht Tel: 030

Nadere informatie

Voorlichtingsbijeenkomst 23 april 2014, ontwikkeling van het spoor

Voorlichtingsbijeenkomst 23 april 2014, ontwikkeling van het spoor Voorlichtingsbijeenkomst 23 april 2014, ontwikkeling van het spoor Op de bijeenkomst werd voor ProRail een toelichting gegeven door dhr. Bert Kassies. Hij is voor ProRail verantwoordelijk voor het project

Nadere informatie

Een eenvoudig, robuust en duurzaam spoorsysteem. Jan Koning, 6 november 2013, KIVI NIRIA Jaarcongres, TU Eindhoven

Een eenvoudig, robuust en duurzaam spoorsysteem. Jan Koning, 6 november 2013, KIVI NIRIA Jaarcongres, TU Eindhoven Een eenvoudig, robuust en duurzaam spoorsysteem Jan Koning, 6 november 2013, KIVI NIRIA Jaarcongres, TU Eindhoven Spoor als ruggengraat voor duurzaam transport Mooie groeikansen voor spoor Ondanks crisis

Nadere informatie

Nieuwsbrief Oktober 2014

Nieuwsbrief Oktober 2014 Nieuwsbrief Oktober 2014 Modelbouwvereniging Hoekse Waard Achterzeedijk 1b 2991 SB Barendrecht Nieuwsbrief juni 2014 Barendrecht, 13-08-2014 Beste abonnees, Hierbij de nieuwsbrief van de Modelbouwvereniging

Nadere informatie

Vught Jp. ovb Ũ 7 MEI 2015. kopie ļ. afd. Gemeente Boxtel t.a.v. het College van B&W postbus 10.000 5280 DA BOXTEL

Vught Jp. ovb Ũ 7 MEI 2015. kopie ļ. afd. Gemeente Boxtel t.a.v. het College van B&W postbus 10.000 5280 DA BOXTEL Vught Jp Gemeente Boxtel t.a.v. het College van B&W postbus 10.000 5280 DA BOXTEL afd. Ũ 7 MEI 2015 ovb kopie ļ m Uw kenmerk Ons kenmerk BMO/PB I ZÍ5-065514 I UIT/15-121144 Behandeld door P.M. van den

Nadere informatie

EASY LANGUAGES. Engels in Melbourne - Lyceum. Bestemming. - Leeftijd: 18+

EASY LANGUAGES. Engels in Melbourne - Lyceum. Bestemming. - Leeftijd: 18+ EASY LANGUAGES Engels in Melbourne - Lyceum - Leeftijd: 18+ Minimaal 2 weken Australië's meest levendige stad Studeren tussen de Australische studenten Standaard Engels & IELTS voorbereiding Warm welkom

Nadere informatie

Reizen zonder spoorboekje. Programma Hoogfrequent Spoorvervoer

Reizen zonder spoorboekje. Programma Hoogfrequent Spoorvervoer Reizen zonder spoorboekje Programma Hoogfrequent Spoorvervoer Reizen zonder spoorboekje Programma Hoogfrequent Spoorvervoer Reizen zonder spoorboekje Zes intercity s en zes sprinters per uur in de drukste

Nadere informatie

De Geo. 1 th Aardrijkskunde voor de onderbouw. Antwoorden hoofdstuk ste druk

De Geo. 1 th Aardrijkskunde voor de onderbouw. Antwoorden hoofdstuk ste druk De Geo 1 th Aardrijkskunde voor de onderbouw Antwoorden hoofdstuk 1 www.degeo-online.nl 1ste druk De Geo, aardrijkskunde voor de onderbouw van th - Docentenhandleiding 1 TH 1 ThiemeMeulenhoff Utrecht/Zutphen,

Nadere informatie

OV SAAL MLT. Openbaar Vervoer Schiphol- Amsterdam Almere Lelystad Middellange Termijn

OV SAAL MLT. Openbaar Vervoer Schiphol- Amsterdam Almere Lelystad Middellange Termijn OV SAAL MLT Openbaar Vervoer Schiphol- Amsterdam Almere Lelystad Middellange Termijn Agenda Gespreksleider: Peter van de Geer 19.30 Welkom Peter van de Geer 19.40 19.55 Programma Hoogfrequent Spoorvervoer

Nadere informatie

15 vragen voor Ineke van der Veen

15 vragen voor Ineke van der Veen 15 vragen voor Ineke van der Veen Begin pagina English page Engelum Geschiedenis Dorpsfoto's Kerkklokken Bewoners Dorpsbelang AED info Verenigingen Jeugdclub De oude doos Woningaanbod Sponsors K.v.Sla

Nadere informatie

1. Dienstregeling 2009: aanvullingen op het Ontwerp 2007

1. Dienstregeling 2009: aanvullingen op het Ontwerp 2007 NS Reizigers Aan de vertegenwoordigers van consumentenorganisaties in het LOCOV Directie Hoofdgebouw IV Laan van Puntenburg 100 Postbus 2025 3500 HA Utrecht Nederland www.ns.nl Datum Ons kenmerk Onderwerp

Nadere informatie

De warme zomer ligt al haast weer achter ons. Hopelijk heeft u ervan kunnen genieten.

De warme zomer ligt al haast weer achter ons. Hopelijk heeft u ervan kunnen genieten. Platform Gehandicaptenbeleid Goeree Overflakkee Secretariaat: Kraaijerdijk 2a 3248 LC Melissant Tel: 06-22213962 na 18.00 uur Email: PGGOinfo@pggo.nl www.pggo.nl Beste mensen, De warme zomer ligt al haast

Nadere informatie

Mijn reis met STIMI MAATSCHAPPIJ VOOR HET INTERCOMMUNAAL VERVOER TE BRUSSEL

Mijn reis met STIMI MAATSCHAPPIJ VOOR HET INTERCOMMUNAAL VERVOER TE BRUSSEL Mijn reis met STIMI MAATSCHAPPIJ VOOR HET INTERCOMMUNAAL VERVOER TE BRUSSEL Openbaar vervoer is de verzamelnaam voor alle bussen, trams en metro s. Mijn naam is STIMI Ik ben 7 jaar en een grote fan van

Nadere informatie

Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen

Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen PROGRAMMA EERSTE HALFJAAR 2019 NVBS - AFDELING DEN HAAG De NVBS Trein en tram zijn voor veel mensen niet anders dan een vervoermiddel.

Nadere informatie

Visie ESLG: Beter uitnutten van spoorlijn Leeuwarden - Groningen Bijlagen:

Visie ESLG: Beter uitnutten van spoorlijn Leeuwarden - Groningen Bijlagen: Roo, Marijke de Van: Werkgroep Spoor in Friesland Verzonden: woensdag 02 oktober 2013 14:56 Aan: staten; Statengriffie provinsje Fryslân Onderwerp: Visie ESLG: Beter uitnutten

Nadere informatie

Van 22 t/m 28 augustus rijden er geen treinen tussen Doetinchem en Zevenaar. Syntus zet bussen in. Dienstregeling

Van 22 t/m 28 augustus rijden er geen treinen tussen Doetinchem en Zevenaar. Syntus zet bussen in. Dienstregeling Van 22 t/m 28 augustus rijden er geen treinen tussen Doetinchem en Zevenaar. Syntus zet bussen in Dienstregeling In verband met de spoorvernieuwingen op het traject Arnhem - Winterswijk, rijden van zaterdag

Nadere informatie

NVBS afdeling Noord-Holland Noord. Programma 2e halfjaar Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen

NVBS afdeling Noord-Holland Noord. Programma 2e halfjaar Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen NVBS afdeling Noord-Holland Noord Programma 2e halfjaar Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen

Nadere informatie

Algemene beschrijving

Algemene beschrijving Algemene beschrijving Lokalisatie De perimeter van het zwarte punt heeft betrekking op het stuk van de spoorlijnen gelegen tussen de brug van de Vrijwilligerslaan en de Fernand Demanybrug, ter hoogte van

Nadere informatie

Resultaten enquête Uithoornlijn

Resultaten enquête Uithoornlijn Resultaten enquête Uithoornlijn Juni 2015 Resultaten enquête Uithoornlijn Inleiding De gemeente Uithoorn en de Stadsregio Amsterdam willen graag weten wat inwoners van Uithoorn belangrijk vinden aan het

Nadere informatie

Als het verleden van de MVA ter sprake komt, dan gaat het gesprek al snel over de zolder van de dependance tegenover het Van Lingen College.

Als het verleden van de MVA ter sprake komt, dan gaat het gesprek al snel over de zolder van de dependance tegenover het Van Lingen College. Als het verleden van de MVA ter sprake komt, dan gaat het gesprek al snel over de zolder van de dependance tegenover het Van Lingen College. Ook voor de 'buitenwereld' zijn we vooral 'de club van de Utrechtseweg".

Nadere informatie

Informatie over diverse lezingen wat betreft planten hobby en reizen met digitale foto s.

Informatie over diverse lezingen wat betreft planten hobby en reizen met digitale foto s. Digitale lezingen door Geert Borgonje te Raalte. Informatie over diverse lezingen wat betreft planten hobby en reizen met digitale foto s. Voor meer informatie; gwmborgonje@ziggo.nl of 0572-354045 Benodigde

Nadere informatie

Krakau. Weelde, Wonder en Waanzin. Hans van Rhoon en Eduard Evenblij

Krakau. Weelde, Wonder en Waanzin. Hans van Rhoon en Eduard Evenblij Fotoreis 14 t/m 19 oktober Krakau Weelde, Wonder en Waanzin. Hans van Rhoon en Eduard Evenblij KRAKAU We maken een reis door het heden en verleden van Krakau. De stad wordt wel het "Florence van Polen"

Nadere informatie

Noorwegen. Vakantie! we moeten al om 03uur in de morgen vertrekken uit Temse naar Kiel Duitsland.

Noorwegen. Vakantie! we moeten al om 03uur in de morgen vertrekken uit Temse naar Kiel Duitsland. Noorwegen Maandag 22 augustus 2011 Vakantie! we moeten al om 03uur in de morgen vertrekken uit Temse naar Kiel Duitsland. Dinsdag 23 augustus. Om 12.30 moeten we inschepen richting Oslo op de prachtige

Nadere informatie

Vragenlijst (stedelijke) stille gebieden

Vragenlijst (stedelijke) stille gebieden Vragenlijst (stedelijke) stille gebieden Algemeen 0. Kies uit de hieronder gegeven foto in welk gebied u het meest bezoekt. Spinozapark Zuiderpark Gebruik van het gebied (park) U.1. Waarom bezoekt u dit

Nadere informatie

West-China reis 2016. Etniciteit, historie en modernisering 12-27 april 2016

West-China reis 2016. Etniciteit, historie en modernisering 12-27 april 2016 West-China reis 2016 Etniciteit, historie en modernisering 12-27 april 2016 Doelstelling De excursie/reis beoogt een kennismaking met etnische minderheden in West China: Tibetanen, Hui en Oeigoeren. Bezocht

Nadere informatie

Programma Hoogfrequent Spoorvervoer Meteren - Boxtel

Programma Hoogfrequent Spoorvervoer Meteren - Boxtel Geen goede weergave? Klik hier voor de nieuwsbrief op onze website. november 2016 Programma Hoogfrequent Spoorvervoer Meteren - Boxtel Dit is de speciale editie Vught van de nieuwsbrief PHS Meteren-Boxtel.

Nadere informatie

Vooraf We maken kennis met (nieuw klankbordgroeplid) Frans Spoor, en de heer De Kort.

Vooraf We maken kennis met (nieuw klankbordgroeplid) Frans Spoor, en de heer De Kort. Verslag Klankbordgroep Den Bosch, project PHS Meteren-Boxtel Datum overleg: 5 februari 2015 Deelnemers Diana van Lieshout klankbordgroep Annemarie Bon Dhr. Grefkens Jan Verkuylen Sander de Kort Frans Spoor

Nadere informatie

ANTWOORDEN TAALCOMPLEET A1 THEMA 3 VERVOER

ANTWOORDEN TAALCOMPLEET A1 THEMA 3 VERVOER ANTWOORDEN TAALCOMPLEET A1 THEMA 3 VERVOER Opdracht 1 de fietser oversteken de bushalte de file Opdracht 8 Hoi Özkan, Gisteren was ik naar een feestje in Amsterdam. Ik had geen vervoer / fiets toen ik

Nadere informatie

PHS corridor Alkmaar Amsterdam Opstellen Sprinter materieel

PHS corridor Alkmaar Amsterdam Opstellen Sprinter materieel PHS corridor Alkmaar Amsterdam Opstellen Sprinter materieel 19:00 19:15 Presentatie IenM 19:15 20:00 Presentatie ProRail 20:00 21:00 Informatie markt 21:00 Gelegenheid tot plenair aandragen zorgen en belangen

Nadere informatie

Verstoppingsproof station

Verstoppingsproof station Vragen over de opdracht Stel ze dan eerst aan je docent. Als hij/zij jullie Vragen over de Eureka!Day Mail deze naar: info@eurekacup.nl START OPDRACHTGEVER OPDRACHT AANPAK MEER... OPDRACHTGEVER Het Nederlandse

Nadere informatie

Extra Sneltrein Groningen Leeuwarden

Extra Sneltrein Groningen Leeuwarden Extra Sneltrein Groningen Twee sneltreinen en twee stoptreinen per uur/per richting verhogen het comfort en de snelheid voor reizigers en verbeteren de bereikbaarheid van het Noorden. Extra sneltrein Groningen

Nadere informatie

Programma seizoen

Programma seizoen Passie voor Spoor Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen www.nvbs.com NVBS - Afdeling Twente Programma seizoen 2016-2017 Met een typisch Twentse boerderij op de achtergrond

Nadere informatie

PROGRAMMA Najaar 2018

PROGRAMMA Najaar 2018 Www.nvbs.com Passie voor Spoor Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen NVBS - Afdeling Apeldoorn PROGRAMMA Najaar 2018 Al weer een paar jaar van het Apeldoorns spoor verdwenen:

Nadere informatie

Animatie programma. Hallo lieve vakantiegangers, Blader snel verder voor alle activiteiten!

Animatie programma. Hallo lieve vakantiegangers, Blader snel verder voor alle activiteiten! Animatie programma Hallo lieve vakantiegangers, Welkom op ons park! De meivakantie is aangebroken en dat is genoeg reden om er een dolle boel van te maken. Het animatieteam staat weer klaar met spetterende

Nadere informatie