20 Een oudere diabeet met een oorontsteking

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "20 Een oudere diabeet met een oorontsteking"

Transcriptie

1 20 Een oudere diabeet met een oorontsteking J.A. Rijken en C.F. Smit Casus Als arts-assistent kno in een academisch ziekenhuis ziet u op verzoek van een collega-knoarts uit een perifeer medisch centrum mevrouw Bruins, 75 jaar, wegens een oorontsteking links die ondanks uitgebreide lokale antibiotische therapie persisteert. Er is sprake van wisselende, riekende otorroe en otalgie links en het gehoor is verminderd aan deze zijde. Vraag 1 Wat gaat u doen? Antwoord 1 U verricht anamnese en lichamelijk onderzoek Anamnese en lichamelijk onderzoek Mevrouw Bruins heeft sinds vier maanden dagelijks last van otorroe en otalgie links. Ondanks lokale behandeling met colistimethaatnatrium/bacitracine (Bacicoline B) en ofloxacine-oordruppels (Trafloxal) persisteert deze klacht. Het gehoor links is verminderd en het oor jeukt. Mevrouw heeft geen hoofdpijn. De voorgeschiedenis van mevrouw Bruins vermeldt diabetes mellitus type II waarvoor zij wordt behandeld met metformine. Zij heeft nooit eerder oorklachten gehad. Patiënte draagt geen hoortoestellen. Zij is niet allergisch. Er zijn geen andere systemische ziekten bekend zoals psoriasis, eczeem of immuundeficiënties. Bij otoscopie ziet u granulatieweefsel op de overgang van het kraakbenige naar het benige deel van de linker uitwendige gehoorgang. Tevens ziet u groen débris. Mevrouw Bruins heeft geen koorts. De hersenzenuwen zijn symmetrisch intact. Stemvorkproeven zijn normaal. Vraag 2 Wilt u aanvullend onderzoek inzetten? Antwoord 2 U laat laboratoriumonderzoek verrichten, neemt een oorkweek af en neemt een biopt van de huid van de gehoorgang. Ook spreekt u beeldvorming af. Vraag 3 Wat is uw differentiaaldiagnose?

2 170 Hoofdstuk 20 Antwoord 3 Tot de differentiaaldiagnose behoren op dit moment onder andere: otitis externa; chronische otitis media met/zonder cholesteatoom; necrotiserende otitis externa; maligniteit van de gehoorgang. Aanvullend onderzoek Laboratoriumonderzoek laat het volgende beeld zien: BSE 11 mm/uur, leukocyten 12, /l, CRP 8 mg/l, glucose 8,4 mmol/l, HbA 1c 51 mmol/mol. U neemt een kweek van het débris in de gehoorgang. Een biopt van de gehoorgang laat granulatieweefsel zien, zonder aanwijzingen voor maligniteit. Biopsie wordt verricht om te differentiëren tussen ontsteking of maligniteit van de gehoorgang. Wegens het chronische karakter van de aandoening wordt aanvullend een CT-mastoïd verricht. Hierop wordt ter plaatse van de benige gehoorgang links boterosie gezien. Hierop wordt een PET-CT-scan verricht die op deze plaats aankleuring laat zien. Vraag 4 Wat is nu uw diagnose? Antwoord 4 De bevindingen van het aanvullend onderzoek bevestigen de diagnose necrotiserende otitis externa. Een osteomyelitis van de schedelbasis is een zeldzame infectie die veroorzaakt kan worden door een invasieve otitis externa. Gezien de morbiditeit en het risico op mortaliteit van deze aandoening wordt ook wel, naast necrotiserende otitis externa, de term maligne otitis externa gebruikt. Over het algemeen presenteert de ziekte zich met een therapieresistente otorroe en forse oorpijn bij een oudere patiënt met een slecht ingestelde diabetes mellitus. Ook een verminderde afweer zoals bij hiv-infecties, behandelingen met chemotherapie of lokale beschadiging zoals bij radiotherapie vormen een verhoogd risico op necrotiserende otitis externa. De aandoening begint meestal met een lokale ontsteking van de uitwendige gehoorgang die zich vervolgens in het omgevende weefsel uitbreidt. Een deel van de patiënten ontwikkelt uitval van een of meer hersenzenuwen, waarbij de nervus facialis het meest frequent is aangedaan. Vraag 5 Wat is de meest voorkomende verwekker van necrotiserende otitis externa? Antwoord 5 Pseudomonas aeruginosa is de meest voorkomende verwekker van dit ziektebeeld. Naast bacteriën kunnen ook schimmels, en dan met name Aspergillus fumigatus necrotiserende otitis externa veroorzaken. Meestal betreft dit patiënten die immuungecompromitteerd zijn.

3 Een oudere diabeet met een oorontsteking 171 Vraag 6 Welke andere factoren spelen nog meer een rol in de ontstaanswijze? Antwoord 6 De onderliggende pathofysiologie van necrotiserende otitis externa is niet geheel duidelijk. Er zijn aanwijzingen dat microangiopathie, blootstelling van de externe gehoorgang aan water, manipulatie van de gehoorgang en veranderingen van de ph in de gehoorgang een rol kunnen spelen. Het is aannemelijk dat huidaandoeningen zoals eczeem en psoriasis, die een vergroot risico op otitis externa geven, tevens de kans op een hieruit voortkomende osteomyelitis van de schedelbasis kunnen vergroten. Oorzakelijke overwegingen De oorkweek toont geen pathogene micro-organismen aan. Aangezien mevrouw Bruins langdurig met antibiotische oordruppels is behandeld, helpt deze uitslag u niet verder. Vraag 7 Welke behandeling zet u in? Antwoord 7 Vroeger was chirurgisch débridement de basis van de therapie van otitis externa necroticans. Tegenwoordig is langdurige intraveneuze antibiotische therapie, die met name gericht is op Pseudomonas aeruginosa, de standaardbehandeling. Sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw worden steeds meer patiënten succesvol behandeld met orale antibiotica, zo nodig in combinatie met het verwijderen van losse botsekwesters. Primair zijn fluoroquinolonen aan te bevelen, aangezien Pseudomonas aeruginosa vaak de verwekker is. Er wordt dan behandeld door middel van monotherapie met ciprofloxacine of een combinatie van ciprofloxacine en rifampicine. Ziekenhuisopname is sindsdien minder vaak nodig voor de mildere gevallen. Sinds de jaren negentig worden echter steeds meer gevallen van resistentie van Pseudomonas voor ciprofloxacine beschreven. In Nederland ligt de resistentie voor ciprofloxacine tussen de 5 en 10%. Bij ernstige gevallen en resistentie wordt teruggegrepen naar intraveneuze therapie. Omdat Pseudomonas aeruginosa gevoelig is voor ceftazidime en hiermee veel klinische ervaring is, lijkt dit een goede eerste keus, wanneer intraveneuze behandeling is geïndiceerd. Alternatieven zijn een combinatietherapie piperacilline-tobramycine of piperacilline-tazobactam. In 96% van de gevallen is Pseudomonas hiervoor gevoelig. Op dit moment wordt voriconazol gezien als het middel van eerste keuze bij invasieve aspergillose. Behandeling Mevrouw Bruins wordt behandeld met langdurige intraveneuze antibiotische behandeling tobramycine-pipracilline, waarbij de dosering van tobramycine wordt begeleid met spiegelbepalingen.

4 172 Hoofdstuk 20 Na zes weken wordt een controle-pet-ct-scan verricht om de activiteit van de osteomyelitis te monitoren. Helaas is er toename van de aankleuring op de PET-CT-scan ter plaatse van de benige gehoorgang links te zien waarop wordt besloten intraveneuze behandeling nog eens zes weken te continueren. Vraag 8 Tot welke groep van antibiotica behoort tobramycine en wat is een belangrijke bijwerking? Antwoord 8 Tobramycine behoort tot de groep van aminoglycosiden. Aminoglycosiden bewerkstelligen remming van de bacteriële eiwitsynthese en hebben een bactericide werking. Resistentie vormt een probleem, maar wordt voorkomen door tobramycine te combineren met penicilline of vancomycine. Aminoglycosiden worden niet geabsorbeerd door het gastrointestinale systeem en moeten intraveneus of intramusculair worden toegediend. De plasmahalfwaardetijd is 2-3 uur. Eliminatie vindt plaatst door filtratie in de glomerulus van de nier; 50-60% van een dosis is binnen 24 uur uitgescheiden. Indien de nierfunctie verminderd is, bijvoorbeeld bij een diabetische nefropathie, treedt snel stapeling op van het antibioticum waardoor de kans op toxische effecten toeneemt. Deze schadelijke effecten zijn dosisgerelateerd en bestaan met name uit ototoxiciteit en nefrotoxiciteit. Ototoxiciteit bestaat uit progressieve schade en destructie van haarcellen in de cochlea en het vestibulaire orgaan. Hierdoor kunnen irreversibele vertigo en gehoorverlies optreden. Nefrotoxiciteit ontstaat door schade aan de niertubuli en is reversibel indien behandeling wordt gestaakt. Nefrotoxiciteit komt vaker voor bij patiënten met een pre-existente nierziekte. Het is van belang regelmatig plasmaconcentraties te monitoren en de dosis antibioticum hierop aan te passen. Vervolg casus Na totaal elf weken intraveneuze behandeling met tobramycine-pipracilline daalt de egfr(mdrd) van patiënte naar 23 ml/min/1,73 m 2. Vraag 9 Wat doet u nu? Antwoord 9 Gedurende behandeling met tobramycine moet voortdurend het voordeel van behandeling worden opgewogen tegen de potentiële risico s ervan. Omdat in deze casus de nierfunctie verslechtert ondanks adequate spiegelbepalingen van tobramycine, wordt na overleg met de dienstdoende apotheker en medisch microbioloog besloten deze behandeling te staken. Meestal herstelt de nierfunctie zich na staking van intraveneuze behandeling met tobramycine geleidelijk. Vraag 10 Start u opnieuw met antibiotische behandeling en zo ja: met welk antibioticum start u?

5 Een oudere diabeet met een oorontsteking 173 Antwoord 10 Gezien de morbiditeit en het risico op mortaliteit van deze aandoening is het essentieel dat er adequaat antibiotisch wordt behandeld. Ceftazidime en ciprofloxacine zijn op dit moment goede alternatieven. Omdat behandeling met ceftazidime interstitiële nefritis als belangrijke bijwerking heeft, wordt besloten intraveneuze behandeling te starten met ciprofloxacine. Beloop Na dertien weken intraveneuze antibiotische behandeling ontwikkelt mevrouw Bruins een sepsis met multipel orgaanfalen en belandt zij op de intensive care. Een verwekker wordt niet geïdentificeerd. Patiënte wordt, naast antibiotische therapie, behandeld met kunstmatige beademing, medicamenteuze ondersteuning van de circulatie en nierfunctievervangende therapie. Naast kweken levert ook aanvullende beeldvormende diagnostiek door middel van CT-scan van het brein, thorax en abdomen geen diagnose, evenmin als een echocardiogram. Na drie dagen beademd te zijn overlijdt mevrouw Bruins, waarschijnlijk ten gevolge van multipel orgaanfalen. Door familie wordt geen toestemming gegeven voor het verrichten van obductie. Literatuur Huizing EH, Snow GB, de Vries N, Graamans K, van de Heyning P. Keel-neus-oorheelkunde en hoofd-halschirurgie. Houten: Bohn Stafleu van Loghum; Lammers EM, Kunst HPM, Mulder JJS, Pennings RJE. Diagnostiek en beleid bij schedelbasisosteomyelitis door een maligne otitis externa. Nederlands Tijdschrift voor Keel- Neus-Oorheelkunde. 2012;18: Rang HP, Dale MM, Ritter JM, Moore PK. Pharmacology. 5th ed. Edinburgh: Churchill Livingstone; 2003.

6

Bacicoline-B. Dé oordruppel die gehoor vindt. Daleco Pharma b.v.

Bacicoline-B. Dé oordruppel die gehoor vindt. Daleco Pharma b.v. Bacicoline-B Dé oordruppel die gehoor vindt Indicatie, (volgens bijsluiter) Bacicoline-B is geïndiceerd voor de bestrijding van ontstekingsverschijnselen en infecties van de uitwendige gehoorgang en secundair

Nadere informatie

Bacicoline-B. Daleco Pharma b.v.

Bacicoline-B. Daleco Pharma b.v. Bacicoline-B Indicatie, (volgens bijsluiter) Bacicoline-B is geïndiceerd voor de bestrijding van ontstekingsverschijnselen en infecties van de uitwendige gehoorgang en secundair geïnfecteerde eczemen van

Nadere informatie

KNO achtergronden casusschetsen voor: begeleider/presentator

KNO achtergronden casusschetsen voor: begeleider/presentator KNO achtergronden casusschetsen voor: begeleider/presentator Hoogeveen mei 2011 1 Casus 1 Loopoor Op uw telefonisch spreekuur belt de moeder van zoontje Gijs. Gijs is 3 jaar oud. Hij heeft sinds 2 dgn

Nadere informatie

K.N.O. Gehoorgangontsteking

K.N.O. Gehoorgangontsteking K.N.O. Gehoorgangontsteking Gehoorgangontsteking Deze folder heeft tot doel u informatie te geven over een gehoorgangontsteking (otitis externa). Als u recent voor deze aandoening bij een keel-, neus-

Nadere informatie

kno specialisten in keel-, neus- & oorheelkunde Oordruppels

kno specialisten in keel-, neus- & oorheelkunde Oordruppels kno haarlemmermeer specialisten in keel-, neus- & oorheelkunde Oordruppels Deze folder heeft tot doel u informatie te geven over oordruppels en het juiste gebruik hiervan. Het betreft de oordruppels die

Nadere informatie

2015061201, v8 FK Achtergrondinformatie Otitis media acuta 1

2015061201, v8 FK Achtergrondinformatie Otitis media acuta 1 2015061201, v8 FK Achtergrondinformatie Otitis media acuta 1 5 Consultatiedocument Farmacotherapeutisch Kompas voor registratiehouders Graag reactie voor 30 november 2015 van de registratiehouders die

Nadere informatie

Gehoorgangontsteking. Deze folder geeft u informatie over een gehoorgangontsteking

Gehoorgangontsteking. Deze folder geeft u informatie over een gehoorgangontsteking Gehoorgangontsteking Deze folder geeft u informatie over een gehoorgangontsteking (otitis externa). Inleiding Een gehoorgangontsteking is een ontsteking van de huid van de gehoorgang. Dit wordt ook wel

Nadere informatie

Gehoorgangontsteking

Gehoorgangontsteking Gehoorgangontsteking Een gehoorgangontsteking is een ontsteking van de huid van de gehoorgang. Dit wordt ook wel een zwemmersoor of otitis externa genoemd. Een gehoorgangontsteking is één van de meest

Nadere informatie

Keel-, Neus- en Oorheelkunde. Gehoorgangontsteking. www.catharinaziekenhuis.nl

Keel-, Neus- en Oorheelkunde. Gehoorgangontsteking. www.catharinaziekenhuis.nl Keel-, Neus- en Oorheelkunde Gehoorgangontsteking www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Gehoorgangontsteking... 3 Gehoorgang... 3 Ontstaan van een gehoorgangontsteking... 4 De bekendste oorzaken van een gehoorgangontsteking

Nadere informatie

Inleiding. Wanneer oordruppels

Inleiding. Wanneer oordruppels Oordruppels Inleiding Deze brochure heeft tot doel u informatie te geven over oordruppels en het juiste gebruik hiervan. Het betreft de oordruppels die door de kno-arts op recept zijn voorgeschreven. U

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER PANOTILE, OORDRUPPELS

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER PANOTILE, OORDRUPPELS BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER PANOTILE, OORDRUPPELS Polymixine B sulfaat, Neomycine sulfaat, Fludrocortison acetaat, Lidocaine hydrochloride Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel

Nadere informatie

kno specialisten in keel-, neus- & oorheelkunde Gehoorgangontsteking

kno specialisten in keel-, neus- & oorheelkunde Gehoorgangontsteking kno haarlemmermeer specialisten in keel-, neus- & oorheelkunde Gehoorgangontsteking Inleiding Een gehoorgangontsteking is een ontsteking van de huid van de gehoorgang. Dit wordt ook wel een zwemmersoor

Nadere informatie

KNO. Gehoorgangontsteking BEHANDELING

KNO. Gehoorgangontsteking BEHANDELING KNO Gehoorgangontsteking BEHANDELING Gehoorgangontsteking Een gehoorgangontsteking is een ontsteking van de huid van de gehoorgang. Dit wordt ook wel een zwemmersoor of otitis externa genoemd. Ongeveer

Nadere informatie

Oordruppels. Wanneer oordruppels?

Oordruppels. Wanneer oordruppels? K.N.O. Oordruppels Oordruppels Deze folder heeft tot doel u informatie te geven over oordruppels en het juiste gebruik hiervan. Het betreft de oordruppels die door de kno-arts op recept zijn voorgeschreven.

Nadere informatie

pneumonie herhalingscursus BKZ kinderverpleegkundigen 12 april 2018 dr. K.T. (Rien) Verbruggen

pneumonie herhalingscursus BKZ kinderverpleegkundigen 12 april 2018 dr. K.T. (Rien) Verbruggen pneumonie herhalingscursus BKZ kinderverpleegkundigen 12 april 2018 dr. K.T. (Rien) Verbruggen intro definities pathofysiologie kliniek van pneumonie casuïstiek pneumonie - definitie pneumonie = pneumonitis

Nadere informatie

VSV Achterhoek Oost Protocol Preventie en behandeling van early-onset neonatale infecties

VSV Achterhoek Oost Protocol Preventie en behandeling van early-onset neonatale infecties VSV Achterhoek Oost Protocol Preventie en behandeling van early-onset neonatale infecties Doel Het doel van dit protocol is preventie, herkenning, optimalisering van diagnostiek en behandeling van early-onset

Nadere informatie

INTERLINE (+ Bellse parese) CASUSSCHETSEN april 2005

INTERLINE (+ Bellse parese) CASUSSCHETSEN april 2005 INTERLINE KNO (+ Bellse parese) CASUSSCHETSEN april 2005 Casusschets 1 Man, 66 jaar. Komt op uw spreekuur vanwege gehoorsstoornis en licht oorsuizen. U kent hem meer dan 10 jaar. Tot voor kort heeft hij

Nadere informatie

Nr Naam Beschrijving Mogelijke waarden of verwijzingen 1 Patiëntidentificatie Een uniek patiëntidentificatienummer Vrije tekst

Nr Naam Beschrijving Mogelijke waarden of verwijzingen 1 Patiëntidentificatie Een uniek patiëntidentificatienummer Vrije tekst Toelichting op het registratieformulier oktober 2014 Optionele variabelen zijn in donkergrijs weergegeven op het registratieformulier en in deze toelichting. Nr Naam Beschrijving Mogelijke waarden of verwijzingen

Nadere informatie

Gehoorgangontsteking

Gehoorgangontsteking Gehoorgangontsteking Inleiding In deze folder geven wij u meer informatie over een gehoorgangontsteking (otitis externa). Wat is een gehoorgangontsteking? Een gehoorgangontsteking is een ontsteking van

Nadere informatie

Diabetische voet (versie )

Diabetische voet (versie ) Diabetische voet (versie 13.05.2015) Geaccordeerd door de Commissie Antimicobiële Middelen (CAM) d.d. 13.05.2015 Inhoud:. Definities. Antibiotische therapie empirisch en bij bekende verwekker bij PEDIS

Nadere informatie

Oordruppels. Afdeling KNO

Oordruppels. Afdeling KNO Oordruppels Afdeling KNO Deze pagina heeft tot doel u informatie te geven over oordruppels en het juiste gebruik hiervan. Het betreft de oordruppels die door de kno-arts op recept zijn voorgeschreven.

Nadere informatie

adviezen hernia-operatie ZorgSaam

adviezen hernia-operatie ZorgSaam adviezen longontsteking na een hernia-operatie ZorgSaam 1 2 LONGONTSTEKING (PNEUMONIE) Inleiding Een longontsteking is een infectie van de longblaasjes en het omliggende weefsel, veroorzaakt door micro-organismen.

Nadere informatie

Bijwerkingen op de nier. Patricia van den Bemt Lareb Bijwerkingendag 20-11-2014

Bijwerkingen op de nier. Patricia van den Bemt Lareb Bijwerkingendag 20-11-2014 Bijwerkingen op de nier Patricia van den Bemt Lareb Bijwerkingendag 20-11-2014 Belangrijkste aandoeningen Acuut nierfalen Pre-renaal Renaal Post-renaal Nefrotisch syndroom Chronisch nierfalen Acuut nierfalen

Nadere informatie

Jaap T. van Dissel Afdeling Infectieziekten. Neuraminidaseremmers bij pandemie door Mexicaanse Griep Influenza A(H1N1)

Jaap T. van Dissel Afdeling Infectieziekten. Neuraminidaseremmers bij pandemie door Mexicaanse Griep Influenza A(H1N1) Jaap T. van Dissel Afdeling Infectieziekten Neuraminidaseremmers bij pandemie door Mexicaanse Griep ofwel Nieuwe ofwel Pandemische Influenza A(H1N1) griep (H1N1) 2009 Influenza Mexicaanse griep Wat is

Nadere informatie

Een zuigeling met een infectie

Een zuigeling met een infectie Een zuigeling met een infectie Katja Heitink-Pollé, kinderarts, hematoloog-oncoloog WKZ en Flevoziekenhuis Masja de Haas Sanquin Casus Meisje van 6 maanden oud 3e kind van Surinaamse ouders Reden van komst:

Nadere informatie

Bloedvergiftiging (sepsis)

Bloedvergiftiging (sepsis) Bloedvergiftiging (sepsis) Albert Schweitzer ziekenhuis december 2014 pavo 0661 Inleiding De arts heeft u verteld dat u of uw familielid een bloedvergiftiging heeft. Een bloedvergiftiging wordt meestal

Nadere informatie

Van sepsis tot orgaanfalen

Van sepsis tot orgaanfalen Van sepsis tot orgaanfalen Hoe een infectie uit de hand kan lopen in neutropene patiënten 21 januari 2015 J.C. Regelink, internist hematoloog 4 th Nursing Symposoim Inhoud Historie Begrippen Sepis en orgaanfalen

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Bloedvergiftiging. of sepsis

PATIËNTEN INFORMATIE. Bloedvergiftiging. of sepsis PATIËNTEN INFORMATIE Bloedvergiftiging of sepsis 2 PATIËNTENINFORMATIE Inleiding De arts heeft u verteld dat u of uw naaste een bloedvergiftiging heeft, ook wel sepsis genoemd. Een sepsis is een complexe

Nadere informatie

Keel-, Neus- en Oorheelkunde. Oordruppels. www.catharinaziekenhuis.nl

Keel-, Neus- en Oorheelkunde. Oordruppels. www.catharinaziekenhuis.nl Keel-, Neus- en Oorheelkunde Oordruppels www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl KNO013 / Oordruppels / 25-10-2013 2 Oordruppels De keel-, neus-

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. Vancocin CP 250 mg, capsules Vancomycinehydrochloride

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. Vancocin CP 250 mg, capsules Vancomycinehydrochloride BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Vancocin CP 250 mg, capsules Vancomycinehydrochloride Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie

Nadere informatie

Complicaties bij griep. Nicole Kraaijvanger, SEH-arts KNMG Rijnstate

Complicaties bij griep. Nicole Kraaijvanger, SEH-arts KNMG Rijnstate Complicaties bij griep Nicole Kraaijvanger, SEH-arts KNMG Rijnstate (Potentiële) belangenverstrengeling Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties met bedrijven Sponsoring of onderzoeksgeld Honorarium

Nadere informatie

Antibiotica na een chirurgische ingreep. informatie voor patiënten

Antibiotica na een chirurgische ingreep. informatie voor patiënten Antibiotica na een chirurgische ingreep informatie voor patiënten INLEIDING Het is mogelijk dat u tijdens uw verblijf op de dienst traumatologie antibiotica kreeg toegediend. U zult dit geneesmiddel waarschijnlijk

Nadere informatie

SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN PANOTILE, OORDRUPPELS

SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN PANOTILE, OORDRUPPELS SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN PANOTILE, OORDRUPPELS 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Panotile, oordruppels 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Panotile, oordruppels bevat per ml oplossing

Nadere informatie

BIJSLUITER. Otosporin v-3-4 - 1 -

BIJSLUITER. Otosporin v-3-4 - 1 - BIJSLUITER Otosporin v-3-4 - 1 - Bijsluiter: informatie voor de gebruiker Otosporin, oordruppels polymyxine B-sulfaat, neomycinesulfaat, hydrocortison Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel

Nadere informatie

INTERLINE (+ Bellse parese) ACHTERGRONDEN BIJ DE CASUSSCHETSEN INCLUSIEF LEERDOELEN EN STELLINGEN

INTERLINE (+ Bellse parese) ACHTERGRONDEN BIJ DE CASUSSCHETSEN INCLUSIEF LEERDOELEN EN STELLINGEN INTERLINE KNO (+ Bellse parese) april 2005 ACHTERGRONDEN BIJ DE CASUSSCHETSEN INCLUSIEF LEERDOELEN EN STELLINGEN Inleiding Werkgroepleden: Huisartsen Paul Rooseboom, Rik Wesseler, Brian Bosch. KNO artsen:

Nadere informatie

H.40009.1115. Bloedvergiftiging (Sepsis)

H.40009.1115. Bloedvergiftiging (Sepsis) H.40009.1115 Bloedvergiftiging (Sepsis) Inleiding De arts heeft u verteld dat u of uw familielid een bloedvergiftiging heeft. Een bloedvergiftiging wordt ook wel sepsis genoemd. Een sepsis is een complexe

Nadere informatie

(n.a.v. Richtlijn koorts bij kinderen NVK aangepast voor Medisch Centrum Alkmaar)

(n.a.v. Richtlijn koorts bij kinderen NVK aangepast voor Medisch Centrum Alkmaar) Koorts bij kinderen van 0 tot 1 maand (0-28 dagen) (n.a.v. Richtlijn koorts bij kinderen NVK aangepast voor Medisch Centrum Alkmaar) Betreft: kinderen (jonger dan 1 maand) met koorts, verdacht van een

Nadere informatie

RVE-BCC-Z: Endocrinologie. Dit document is alleen geldig op de aangegeven printdatum, tenzij de volgende gegevens zijn ingevuld:

RVE-BCC-Z: Endocrinologie. Dit document is alleen geldig op de aangegeven printdatum, tenzij de volgende gegevens zijn ingevuld: Documentgegevens Titel Werkgebied Trefwoorden t.b.v. zoeken in Odin Diabetische voet, geïnfecteerd ulcus, aanvullende diagnostiek en behandeling RVE-BCC-Z: Endocrinologie - Dit document is alleen geldig

Nadere informatie

Verenso richtlijn urineweginfecties. Wouter Rozemeijer Arts-microbioloog

Verenso richtlijn urineweginfecties. Wouter Rozemeijer Arts-microbioloog Verenso richtlijn urineweginfecties Wouter Rozemeijer Arts-microbioloog Inhoud Aspecifieke ziektepresentatie algoritme Asymptomatische bacteriurie Verwekkers Casus 84-jarige vrouw VG/ DM2, hypertensie,

Nadere informatie

MODULE ZURE OORDRUPPELS MET HYDROCORTISON DMB 1% FNA

MODULE ZURE OORDRUPPELS MET HYDROCORTISON DMB 1% FNA MODULE 1.3.1.3 APPLICATION FORM PACKAGE LEAFLET ZURE OORDRUPPELS MET HYDROCORTISON DMB 1% FNA Regulatory Affairs May 2017 Page 1 of 6 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Zure oordruppels met hydrocortison

Nadere informatie

Joost van Tongeren, 27 mei 2014. Otitis media. Joost van Tongeren, KNO-arts / Otoloog

Joost van Tongeren, 27 mei 2014. Otitis media. Joost van Tongeren, KNO-arts / Otoloog Otitis media Joost van Tongeren, KNO-arts / Otoloog 2 Stellingen Een trommelvliesperforatie is wel/geen contraindicatie voor oordruppels Chronische otitis media is een oorontsteking die langer aanhoudt

Nadere informatie

SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN

SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Vancocin CP 250 mg, capsules 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Vancocin CP 250 mg, capsules, bevatten vancomycinehydrochloride,

Nadere informatie

Samenvatting in. het Nederlands

Samenvatting in. het Nederlands 11 Samenvatting in het Nederlands Chapter Samenvatting 1 in het Nederlands Naast therapeutische effectiviteit zijn kostenbeheersing en het verminderen van onnodig antibioticumgebruik belangrijke aspecten

Nadere informatie

Sepsis of bloedvergiftiging

Sepsis of bloedvergiftiging Sepsis of bloedvergiftiging Inleiding De arts heeft u vertelt dat uw familielid of naaste een sepsis doormaakt. Sepsis wordt in de volksmond ook wel bloedvergiftiging genoemd. Bloedvergiftiging is een

Nadere informatie

Richtlijn voor diagnostiek en behandeling van premaligne afwijkingen van de bovenste adem- en voedingsweg

Richtlijn voor diagnostiek en behandeling van premaligne afwijkingen van de bovenste adem- en voedingsweg V Richtlijn voor diagnostiek en behandeling van premaligne afwijkingen van de bovenste adem- en voedingsweg naar Algemeen 526 Epidemiologie 527 1. Screening 527 2. Diagnostiek 527 2.1 Anamnese 527 2.2

Nadere informatie

Nieuwe standaard DM Wat is Nieuw??? Alle veranderingen in de nieuwe standaard zijn in het rood aangegeven.

Nieuwe standaard DM Wat is Nieuw??? Alle veranderingen in de nieuwe standaard zijn in het rood aangegeven. Nieuwe standaard DM2 2018 Wat is Nieuw??? Alle veranderingen in de nieuwe standaard zijn in het rood aangegeven. Streefwaardes HbA1C Streefwaardes HbA1C Nu ook een ondergrens Leeftijd

Nadere informatie

MODULE ZURE OORDRUPPELS MET TRIAMCINOLONACETONIDE DMB 0,1% FNA

MODULE ZURE OORDRUPPELS MET TRIAMCINOLONACETONIDE DMB 0,1% FNA MODULE 1.3.1.3 APPLICATION FORM PACKAGE LEAFLET ZURE OORDRUPPELS MET TRIAMCINOLONACETONIDE DMB 0,1% FNA Regulatory Affairs October 2016 Page 1 of 6 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Zure oordruppels

Nadere informatie

Interstitiële longziekten Onderzoek.

Interstitiële longziekten Onderzoek. Interstitiële longziekten Onderzoek www.nwz.nl Inhoud Wat zijn interstitiële longziekten? 3 Onderzoeken 3 Afspraak longarts 5 Uw vragen 6 Notities 7 2 U heeft mogelijk een zogenoemde interstitiële longziekte.

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Sepsis. Sepsis

Patiënteninformatie. Sepsis. Sepsis Patiënteninformatie Sepsis Sepsis 1171994 Sepsis.indd 1 1 29-05-18 10:35 Sepsis De meeste infecties in het lichaam worden door het afweersysteem bestreden. Bij zieke mensen gebeurt dit meestal in combinatie

Nadere informatie

Necrotiserende fasciitis vs Pyoderma gangrenosum

Necrotiserende fasciitis vs Pyoderma gangrenosum Necrotiserende fasciitis vs Pyoderma gangrenosum Eric Roovers Ziekenhuishygiënist Wondzorgcoördinator ZNA Middelheim casus Man, 47 jaar AC-luxatie 3de graad => LARS-reconstructie Ingreep op 24/5/2005 Slechte

Nadere informatie

Wondgenezing en Diabetes Mellitus

Wondgenezing en Diabetes Mellitus Wondgenezing en Diabetes Mellitus Treat the whole patient, not the hole in the patient Richard van Valen Verpleegkundig specialist Erasmus MC Leerdoelen Inzicht in wondgenezing Inzicht in problemen met

Nadere informatie

Noorderpoort Medische Kennis

Noorderpoort Medische Kennis Kerntaak: Triëren Werkproces 1.1: Medische Kennis Werkproces 1.2: Behandelmethoden en therapieën Doelstelling(en) De DA kan bij het intakegesprek het probleem, risicovolle of complexe situaties in kaart

Nadere informatie

Dermatologie. Gordelroos. Slingeland Ziekenhuis

Dermatologie. Gordelroos. Slingeland Ziekenhuis Dermatologie Gordelroos i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Wat is gordelroos? Gordelroos (officiële naam: herpes zoster) is een huidaandoening, die veroorzaakt wordt door het varicella-zoster

Nadere informatie

Koorts. Diagnostische valkuilen bij de oudere patiënt

Koorts. Diagnostische valkuilen bij de oudere patiënt Koorts Diagnostische valkuilen bij de oudere patiënt Koorts Sinds de Oudheid weet men dat verhoogde lichaamstemperatuur een teken van ziekte kan zijn Vanaf 16-17 e eeuw worden thermometers ontwikkeld 1868

Nadere informatie

Evaluatie van surveillance hemoculturen bij hematologische patiënten onder immunosuppressiva

Evaluatie van surveillance hemoculturen bij hematologische patiënten onder immunosuppressiva Evaluatie van surveillance hemoculturen bij hematologische patiënten onder immunosuppressiva An Joosten 30/03/2010 30/03/2010 1 Surveillance hemoculturen Inleiding Bloedstroom infecties (BSI) Predisponerende

Nadere informatie

2e bachelor Geneeskunde 08/12/2014. Korte Casus. Han Reuter & Tom Nonneman. Tutor: Lotta Coenen

2e bachelor Geneeskunde 08/12/2014. Korte Casus. Han Reuter & Tom Nonneman. Tutor: Lotta Coenen 2e bachelor Geneeskunde 08/12/2014 Korte Casus Han Reuter & Tom Nonneman Tutor: Lotta Coenen Inhoudstafel - Casus voorstelling - Probleemvoorstelling - Differentieeldiagnosen Overzicht Anatomie en pathofysiologie

Nadere informatie

Oorzaken van sepsis Klachten bij sepsis Septische shock

Oorzaken van sepsis Klachten bij sepsis Septische shock Sepsis Sepsis Sepsis is een ontstekingsreactie van het lichaam op een infectie. Die verloopt zo ernstig dat weefsels beschadigd raken en orgaanfuncties uitvallen. Sepsis wordt ook wel bloedvergiftiging

Nadere informatie

Richtlijn Q koorts. versie 14-12-2009 Jeroen Bosch Ziekenhuis. Richtlijn Q koorts

Richtlijn Q koorts. versie 14-12-2009 Jeroen Bosch Ziekenhuis. Richtlijn Q koorts Richtlijn Q koorts versie 14-12-2009 Jeroen Bosch Ziekenhuis Richtlijn Q koorts Verdenking acute Q koorts: Frequente presentatie: Asymptomatisch Griepachtig beeld: Koorts, hoofdpijn, myalgieen, arthritis.

Nadere informatie

Op weg naar veilige zorg met de veiligheidsthema s

Op weg naar veilige zorg met de veiligheidsthema s Het Erasmus MC neemt sinds 2008 deel aan het landelijke Veiligheidsprogramma van VMSzorg en wil hiermee een bijdrage leveren aan het terugdringen van onbedoelde vermijdbare schade bij patiënten. Als onderdeel

Nadere informatie

Dermatologie Gordelroos

Dermatologie Gordelroos Dermatologie Gordelroos 2 Wat is gordelroos? Gordelroos (officiële naam: herpes zoster) is een huidaandoening, die veroorzaakt wordt door het varicella-zoster virus en per jaar bij ongeveer 3 op de 1000

Nadere informatie

Tuberculeuze Meningitis in Zuid-Afrika

Tuberculeuze Meningitis in Zuid-Afrika Tuberculeuze Meningitis in Zuid-Afrika moeilijk herkenbaar en levensbedreigend RAAK 22 april 2008 Berbe Paes 1/33 Inhoud 1. Casus 2. Onderzoek 3. Zuid-Afrika 4. Tuberculose 5. Tuberculeuze meningitis 6.

Nadere informatie

Oordruppels. Informatie voor patiënten over de juiste toepassing, verschillende soorten en reden van gebruik oordruppels

Oordruppels. Informatie voor patiënten over de juiste toepassing, verschillende soorten en reden van gebruik oordruppels Oordruppels Informatie voor patiënten over de juiste toepassing, verschillende soorten en reden van gebruik oordruppels Uw behandelend arts heeft voorgesteld om vanwege uw gehoor- en/of oorklachten een

Nadere informatie

Acute graft-versus-host ziekte na een levertransplantatie: wat te doen? T.J.F. Snijders

Acute graft-versus-host ziekte na een levertransplantatie: wat te doen? T.J.F. Snijders Acute graft-versus-host ziekte na een levertransplantatie: wat te doen? T.J.F. Snijders Casus 47 jarige vrouw Voorgeschiedenis 2004 Primair scleroserende cholangitis 2012 Eindstadium primair scleroserende

Nadere informatie

Familiaire Mediterrane Koorts

Familiaire Mediterrane Koorts https://www.printo.it/pediatric-rheumatology/be_fm/intro Familiaire Mediterrane Koorts Versie 2016 2. DIAGNOSE EN BEHANDELING 2.1 Hoe wordt het gediagnosticeerd? Over het algemeen wordt de volgende aanpak

Nadere informatie

Urineweginfecties bij kinderen

Urineweginfecties bij kinderen Urineweginfecties bij kinderen Up-to-date met NHG-standaard en NVK-richtlijn OverEINDse dagen, Scarperia, april 2011 Pieter Bertholet, huisarts Angelique Roeleveld-Versteegh, kinderarts Bas Zegers, kinderarts

Nadere informatie

Apotheek Haagse Ziekenhuizen. SPC Individuele Bereidingen. Tobramycine 520 mg elastomeerpomp, 100 ml

Apotheek Haagse Ziekenhuizen. SPC Individuele Bereidingen. Tobramycine 520 mg elastomeerpomp, 100 ml 1. Naam van het geneesmiddel Tobramycine 300 mg t/m 800 mg elastomeerpomp, 100 ml 2. Kwalitatieve en kwantitatieve samenstelling Bevat per elastomeerpomp van 100 ml tobramycinesulfaat overeenkomend met

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. TOBREX 3 mg/g oogzalf. Tobramycine

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. TOBREX 3 mg/g oogzalf. Tobramycine BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER TOBREX 3 mg/g oogzalf Tobramycine Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u. Bewaar

Nadere informatie

De superbacterie verlaat het ziekenhuis en komt naar u toe Wat gaat u doen? Wat kunt u doen?

De superbacterie verlaat het ziekenhuis en komt naar u toe Wat gaat u doen? Wat kunt u doen? De superbacterie verlaat het ziekenhuis en komt naar u toe Wat gaat u doen? Wat kunt u doen? Arend-Jan Meinders, internist-intensivist Resistente ziekenhuisbacteriën MRSA = Resistente S. aureus 30-40%

Nadere informatie

Maligne pleura exsudaat

Maligne pleura exsudaat Maligne pleura exsudaat Regionale richtlijn IKL, Versie: 1.1 Laatst gewijzigd : 25-10-2005 Methodiek: Consensus based Verantwoording: IKL werkgroep bronchuscarcinomen Inhoudsopgave Algemeen...1 Diagnostiek...2

Nadere informatie

Chronische middenoorontsteking

Chronische middenoorontsteking Chronische middenoorontsteking cholesteatoom In deze folder staat meer informatie over chronische middenoorontsteking. De medische term voor deze middenoorontsteking is cholesteatoom. Wat is een cholesteatoom?

Nadere informatie

Trommelvliesbuisjes. Informatiebrochure

Trommelvliesbuisjes. Informatiebrochure Trommelvliesbuisjes Informatiebrochure Inhoud 1 Wanneer wordt een trommelvliesbuisje geplaatst? 5 2 Wat is een trommelvliesbuisje? 6 3 Hoe wordt een trommelvliesbuisje geplaatst? 7 4 Hoe lang moet een

Nadere informatie

Switch therapie goed uitgezocht

Switch therapie goed uitgezocht Switch therapie goed uitgezocht Klachten verbeterend Temperatuur < 37.8, > 8 uur Vitale functies verbeterend, leukocyten dalend Geschikt oraal middel In staat orale medicatie in te nemen Rhew et al, Arch

Nadere informatie

SAMENVATTING VAN DE KENMERKEN VAN HET PRODUCT 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING

SAMENVATTING VAN DE KENMERKEN VAN HET PRODUCT 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING SAMENVATTING VAN DE KENMERKEN VAN HET PRODUCT 1. NAAM VAN HET DIERGENEESMIDDEL 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Elke ml van het diergeneesmiddel bevat: Werkzame bestanddelen: Gentamicine

Nadere informatie

St. Antonius Ziekenhuis

St. Antonius Ziekenhuis INTERNE GENEESKUNDE IgA-nefropathie BEHANDELING IgA-nefropathie Door uw arts is IgA-nefropathie bij u vastgesteld of er is een vermoeden dat u deze aandoening heeft. In deze folder leest u meer over de

Nadere informatie

LADA en MODY: hoe moeten we LADA en MODY opsporen. Welke kan in de eerste lijn worden behandeld en welke juist niet? Disclosure belangen

LADA en MODY: hoe moeten we LADA en MODY opsporen. Welke kan in de eerste lijn worden behandeld en welke juist niet? Disclosure belangen LADA en MODY: hoe moeten we LADA en MODY opsporen. Welke kan in de eerste lijn worden behandeld en welke juist niet? Disclosure belangen Geen conflicterende belangen voor deze presentatie Eelco de Koning

Nadere informatie

www.printo.it/pediatric-rheumatology/nl/intro De Ziekte Van Behçet Versie 2016 2. DIAGNOSE EN THERAPIE 2.1 Hoe wordt het gediagnosticeerd? De diagnose is voornamelijk klinisch. Het kan een tot vijf jaar

Nadere informatie

De nieuwe NHG DM2 standaard, wat is er veranderd?

De nieuwe NHG DM2 standaard, wat is er veranderd? De nieuwe NHG DM2 standaard, wat is er veranderd? Alle veranderingen in de nieuwe NHG DM2 standaard zijn aangegeven in rood. Streefwaardes HbA1c : Nu met een ondergrens Leeftijd

Nadere informatie

MODULE ZURE OORDRUPPELS MET HYDROCORTISON DMB 1% FNA

MODULE ZURE OORDRUPPELS MET HYDROCORTISON DMB 1% FNA MODULE 1.3.1.1 APPLICATION FORM SUMMARY OF PRODUCT CHARACTERISTICS ZURE OORDRUPPELS MET HYDROCORTISON DMB 1% FNA Regulatory Affairs February 2017 Page 1 of 6 SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN 1. NAAM

Nadere informatie

CASE REPORT FORM. (1) Bronovo (2) MCH (3) Haga Ziekenhuis (4) LUMC (5) Maasstad zks (6) Lucas Andreas (7) St. Antonius Nieuwegein.

CASE REPORT FORM. (1) Bronovo (2) MCH (3) Haga Ziekenhuis (4) LUMC (5) Maasstad zks (6) Lucas Andreas (7) St. Antonius Nieuwegein. CASE REPORT FORM Patientgegevens Ziekenhuis (1) Bronovo (2) MCH (3) Haga Ziekenhuis (4) LUMC (5) Maasstad zks (6) Lucas Andreas (7) St. Antonius Nieuwegein Studienummer patient Patientidentificatie in

Nadere informatie

MODULE ZURE OORDRUPPELS MET TRIAMCINOLONACETONIDE DMB 0,1% FNA

MODULE ZURE OORDRUPPELS MET TRIAMCINOLONACETONIDE DMB 0,1% FNA MODULE 1.3.1.1 APPLICATION FORM SUMMARY OF PRODUCT CHARACTERISTICS ZURE OORDRUPPELS MET TRIAMCINOLONACETONIDE DMB 0,1% FNA Regulatory Affairs October 2016 Page 1 of 6 SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN

Nadere informatie

Bloedvergiftiging. Informatie voor patiënten. Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl

Bloedvergiftiging. Informatie voor patiënten. Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl Bloedvergiftiging Informatie voor patiënten F0907-1225 juni 2010 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam 070 357 44

Nadere informatie

1. WAT ZIJN ZURE OORDRUPPELS MET HYDROCORTISON DMB 1% FNA EN WAARVOOR WORDT HET GEBRUIKT?

1. WAT ZIJN ZURE OORDRUPPELS MET HYDROCORTISON DMB 1% FNA EN WAARVOOR WORDT HET GEBRUIKT? Page 1 of 6 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER Zure oordruppels met hydrocortison DMB 1% FNA Lees deze bijsluiter zorgvuldig door voordat u start met het gebruik van dit geneesmiddel. -Bewaar

Nadere informatie

BELANGRIJKE VEILIGHEIDSINFORMATIE

BELANGRIJKE VEILIGHEIDSINFORMATIE Aanbevelingen Neem de volledige medische voorgeschiedenis van de patiënt in overweging, inclusief enig eerder of gelijktijdig gebruikte biological BELANGRIJKE VEILIGHEIDSINFORMATIE Er is geen ervaring

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. Dexagenta-POS, oogdruppels 1 en 5 mg/ml. Dexamethasondinatriumfosfaat / Gentamicinesulfaat

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. Dexagenta-POS, oogdruppels 1 en 5 mg/ml. Dexamethasondinatriumfosfaat / Gentamicinesulfaat BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Dexagenta-POS, oogdruppels 1 en 5 mg/ml Dexamethasondinatriumfosfaat / Gentamicinesulfaat Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken

Nadere informatie

Urineweg-infecties bij kinderen. Loes Tanja kinderarts

Urineweg-infecties bij kinderen. Loes Tanja kinderarts Urineweg-infecties bij kinderen Loes Tanja kinderarts Wat is een urineweginfectie (UWI)? Een combinatie van klinische leeftijdsgebonden kenmerken en de aanwezigheid van bacteriën in een betrouwbaar afgenomen

Nadere informatie

2. Wanneer mag u dit middel niet gebruiken of moet u er extra voorzichtig mee zijn?

2. Wanneer mag u dit middel niet gebruiken of moet u er extra voorzichtig mee zijn? BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Vancomycine CNP 500 mg, poeder voor oplossing voor infusie Vancomycine CNP 1000 mg, poeder voor oplossing voor infusie Vancomycine Lees goed de hele bijsluiter

Nadere informatie

Acute ontsteking van de alvleesklier. Acute pancreatitis

Acute ontsteking van de alvleesklier. Acute pancreatitis Acute ontsteking van de alvleesklier Acute pancreatitis Uw behandelend arts heeft met u besproken dat een u een acute otsteking van de alvleesklier (pancreatitis) hebt. Deze folder geeft u informatie over

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord V. Deel A Oor 1

Inhoud. Voorwoord V. Deel A Oor 1 00-Leerboek KNO-Vw 12-07-2007 14:30 Pagina XI XI Inhoud Voorwoord V Deel A Oor 1 1 Anatomie en fysiologie van het oor 3 J.H.M. Frijns Indeling van het oor 3 Embryologie 3 Anatomie van het uitwendige oor

Nadere informatie

De contrastpoli Poli ter voorkoming van nierfunctieverlies

De contrastpoli Poli ter voorkoming van nierfunctieverlies De contrastpoli Poli ter voorkoming van nierfunctieverlies Afdeling radiologie/interne geneeskunde Locatie Veldhoven U heeft een afspraak op de contrastpoli: Datum:.. Dag/tijdstip: dag. uur Melden: polikliniek

Nadere informatie

Symptomatische behandeling hersenmetastasen. Jeroen van Eijk, neuroloog JBZ 3 e Regionale Symposium Palliatieve Zorg 07-11-2013

Symptomatische behandeling hersenmetastasen. Jeroen van Eijk, neuroloog JBZ 3 e Regionale Symposium Palliatieve Zorg 07-11-2013 Symptomatische behandeling hersenmetastasen Jeroen van Eijk, neuroloog JBZ 3 e Regionale Symposium Palliatieve Zorg 07-11-2013 Zo maar een paar vragen: -Moeten patiënten met HM standaard met dexamethason

Nadere informatie

www.printo.it/pediatric-rheumatology/be_fm/intro De Ziekte van Behçet Versie 2016 2. DIAGNOSE EN THERAPIE 2.1 Hoe wordt het gediagnosticeerd? De diagnose is voornamelijk klinisch. Het kan een tot vijf

Nadere informatie

Passantenprijslijst Isala 2015 prijzen gelden per 1 januari t/m 31 december 2015

Passantenprijslijst Isala 2015 prijzen gelden per 1 januari t/m 31 december 2015 040201019 15A011 Ziekenhuisopname met maximaal 5 verpleegdagen bij diabetes (suikerziekte) 2.405,76 020107002 15A012 Zeer uitgebreide operatie bij borstkanker 5.735,70 020107003 15A013 Verwijderen van

Nadere informatie

Bijsluiter: informatie voor de gebruiker. TOBREX 3 mg/g oogzalf

Bijsluiter: informatie voor de gebruiker. TOBREX 3 mg/g oogzalf TOBREX Bijsluiter: informatie voor de gebruiker TOBREX 3 mg/g oogzalf Tobramycine Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u.

Nadere informatie

Een doodgewone schimmelinfectie? Géke Kamphof Senior verpleegkundige Hematologie Beenmergtransplantatie LUMC

Een doodgewone schimmelinfectie? Géke Kamphof Senior verpleegkundige Hematologie Beenmergtransplantatie LUMC Een doodgewone schimmelinfectie? Géke Kamphof Senior verpleegkundige Hematologie Beenmergtransplantatie LUMC Casus Man 37 jaar (Mark) Voorgeschiedenis 2013 aug : AML (1 e inductie HOVON 102) Sweet syndroom

Nadere informatie

Colloïdaal zilver Een natuurlijk antibioticum

Colloïdaal zilver Een natuurlijk antibioticum Josef Pies } Colloïdaal zilver Een natuurlijk antibioticum Werkzaamheid, toepassingen en ervaringen Uitgeverij Akasha }Inhoud Opmerking vooraf 7 Voorwoord bij de Nederlandse uitgave 8 Colloïdaal zilver

Nadere informatie

Overzicht aanbevelingen richtlijn Urineweginfecties bij kwetsbare ouderen (2018)

Overzicht aanbevelingen richtlijn Urineweginfecties bij kwetsbare ouderen (2018) Overzicht aanbevelingen richtlijn Urineweginfecties bij kwetsbare ouderen (2018) Klinische verschijnselen Aspecifieke klachten en symptomen bij kwetsbare ouderen kunnen niet worden toegeschreven aan een

Nadere informatie

Passantenprijslijst Isala 2016 prijzen gelden per 1 januari t/m 31 december 2016 1,83% Zorgproduct Declaratiecode

Passantenprijslijst Isala 2016 prijzen gelden per 1 januari t/m 31 december 2016 1,83% Zorgproduct Declaratiecode 040201019 15A011 Ziekenhuisopname met maximaal 5 verpleegdagen bij diabetes (suikerziekte) 2.449,79 020107002 15A012 Zeer uitgebreide operatie bij borstkanker 5.840,66 020107003 15A013 Verwijderen van

Nadere informatie

Jelte Helfferich, Eva M. Kingma, Linda C. Meiners, Elisabeth H. Schölvinck, Hilde D. Mulder en Oebo F. Brouwer

Jelte Helfferich, Eva M. Kingma, Linda C. Meiners, Elisabeth H. Schölvinck, Hilde D. Mulder en Oebo F. Brouwer Nederlandse Tijdschrift Geneeskunde. 2017;161:D1566 Casuïstiek Acute slappe verlamming na een luchtweginfectie Jelte Helfferich, Eva M. Kingma, Linda C. Meiners, Elisabeth H. Schölvinck, Hilde D. Mulder

Nadere informatie