Lezen van en schrijven naar het Windows Registry

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Lezen van en schrijven naar het Windows Registry"

Transcriptie

1 Lezen van en schrijven naar het Windows Registry 1. Inleiding Ik ga uit van de veronderstelling dat je wel zo ongeveer weet wat het Registry is bij het windows besturingssysteem. Als je het niet weet, dan ga je je beter eerst informeren vooraleer je deze tutorial gebruikt. De code in deze tutorial kan (met goed gebruik) geen problemen opleveren met je Windows registry, maar fout gebruik kan wel degelijk leiden tot op zijn zachtst gezegd- ergerlijke problemen met Windows. Om zeker te zijn kan je eerst via regedit een backup van je register maken. 2. De nodige namespace en klassen Om te lezen van en te schrijven naar het registry hebben we de klassen Registry en RegistryKey nodig. Je vindt deze beide in de namespace Microsoft.Win32. using Microsoft.Win32; De klasse Registry De klasse Registry bevat een 7-tal statische objecten (ClassesRoot, CurrentConfig, CurrentUser, DynData, LocalMachine, PerformanceData, Users). Als je de registry editor opent (Start Æ Run Æ regedit), dan vind je 5 hoofdgroepen voor de registry sleutels terug: Ik gebruik Windows XP Pro, en vind slechts 5 overeenkomende sleutels terug. Reden hiervoor is, dat de sleutels HKEY_DYN_DATA en HKEY_PERFORMANCE_DATA enkel van toepassing zijn op Windows 95/98/Me, deze mogen volgens mij al plusminus als obsolete beschouwd worden (Alhoewel je er eventueel rekening mee kan houden in je software indien je er waarden uit nodig hebt, maar in deze tutorial gaan we geen rekening houden met Win95/98/Me. Wij gaan ervan uit dat.net software uitgevoerd wordt op Windows besturingssystemen vanaf Windows 2000).

2 De klasse Registry kan dus enkel statisch aangesproken worden, wat in feite logisch is, want één computer heeft normaal maar één lopend Windows besturingssysteem, en één Windows besturingssysteem heeft normaal maar één registry. Noot: Ik weet dat je met bepaalde software zoals VMware, twee Windows versies tegelijk kan runnen, maar dan loopt 1 van die Windows installs wel op een virtuele pc, die als aparte computer moet beschouwt worden. Het mag nu duidelijk zijn dat je via de klasse Registry alle sleutels in het Windows Register op een hiërarchische manier (net zoals in regedit) kan opvragen. De klasse RegisterKey Een instantie van de klasse RegistryKey stelt programmatorisch 1 specifieke sleutel voor. Dit kan een bestaande sleutel zijn, of je kan er een nieuwe sleutel mee definiëren om toe te voegen aan het register. Als je kijkt in de MSDN documentatie, dan merk je al vlug dat de de hoofdsleutels binnen de Registry klasse allemaal statisch gedefinieerde objecten van het type RegistryKey zijn (ClassesRoot, CurrentConfig, CurrentUser, LocalMachine en Users). Nu maak je waarschijnlijk ook meteen de link. Als je een RegistryKey object maakt, dan kan je die meteen doen wijzen naar één van deze 5 hoofdsleutels, bijvoorbeeld: RegistryKey key = Registry.CurrentUser; We gaan het dus in feite hoofdzakelijk hebben over RegistryKey objecten, de klasse Registry dient als programmatorische weergave van het Windows register. Is dit niet fantastisch van oompje Microsoft!? Een registersleutel kan zowel waarden (values) als onderliggende sleutels (subkeys) bevatten. Via de RegisteryKey klasse hebben we toegang tot een resem methoden en enkele properties van een registersleutel. Zo kan je bijvoorbeeld de naam opvragen van een sleutel, hoeveel onderliggende sleutels deze heeft, en hoeveel waarden er zijn opgeslagen binnen deze sleutel. Onderstaande code demonstreert dat: MessageBox.Show( Registry.CurrentUser.Name ); MessageBox.Show( Registry.CurrentUser.SubKeyCount.ToString() ); MessageBox.Show( Registry.CurrentUser.ValueCount.ToString() );

3 3. Een sleutel openen Om de waarden binnen een sleutel op te vragen (of eventueel zijn subsleutels op te vragen), moeten we de sleutel eerst openen. We gaan werken met een theoretische sleutel SOFTWARE\\BluePrint\\EDUKAClient\\1.0 binnen de CurrentUser hoofdsleutel. (We zijn een softwarebedrijfje BluePrint, dat instellingen omtrent zijn software EDUKAClient versie 1.0 kwijt wil in het register) Eén van de beschikbare methoden voor een instantie van de klasse RegistryKey is OpenSubKey, hiervan maken we gebruik om onze sleutel op te vragen. RegistryKey key = Registry.CurrentUser.OpenSubKey("SOFTWARE\\BluePrint\\EDUKAClient\\1.0"); Ons object key zal nu een reference bevatten naar de sleutel 1.0. Na gebruik moet de sleutel terug afgesloten worden: key.close(); Als deze sleutel niet aanwezig is in het register, dan zal key gelijk zijn aan null. Dit vangen we natuurlijk best op, want anders krijgen we problemen. Neem als voorbeeld volgende methode: private bool CheckKeyInRegistry ( string sleutel ) { RegistryKey key = Registry.CurrentUser.OpenSubKey( sleutel ); if(key == null) return false; else { key.close(); return true; } } Met een dergelijke methode kunnen we controleren of de sleutel in het register aanwezig is. De methode geeft true terug als de sleutel bestaat, en false wanneer de sleutel niet gevonden is.

4 De methode OpenSubKey ( string name [, bool Writeable] ) stelt ons in staat rechtstreeks een sleutel te openen. De overloaded methode stelt ons in staat de sleutel als writeable te openen, wat inhoud dat je de waardes binnen de sleutel kan wijzigen. In onze CheckKeyInRegistry methode gebruikten we de constructor zonder op te geven dat we schrijftoegang willen, daar we geen schrijftoegang nodig hebben om te controleren of de sleutel aanwezig is. In ons geval zal de sleutel nog niet bestaan, dus gaan we nu eerst zien hoe we de sleutel kunnen toevoegen, en er enkele waarden in stoppen.

5 4. Een sleutel en enkele waarden voor deze sleutel toevoegen aan het register Een sleutel toevoegen aan het register gebeurt heel gelijkaardig aan het openen van een sleutel: RegistryKey key = Registry.CurrentUser.CreateSubKey("SOFTWARE\\BluePrint\\EDUKAClient\\1.0"); We krijgen meteen een reference naar de nieuw toegevoegde sleutel via ons object key. Opgelet, ook hier kan het gebeuren dat er iets verkeerd loopt, en dat onze sleutel key null is. Dus gaan we ook hier moeten controleren of ons object correct geinstancieerd is. Om een waarde weg te schrijven in onze nieuwe sleutel kunnen we gebruik maken van ons RegistryKey object key, dit gebeurt via de methode SetValue( string name, object value). Noot: Je merkt dat je in feite een object met een naam ervoor toevoegt aan je sleutel. De waardes binnen een sleutel zijn dus niet gelimiteerd tot stringwaardes. Maar het is niet de bedoeling dat je grote objecten gaat wegschrijven in het register, daarvoor dient het register niet! We schrijven het path naar de database die door ons EDUKAClient programma gebruikt wordt naar onze sleutel: string DBPath = c:\program files\edukaclient\db\users.mdb ; RegistryKey key = Registry.CurrentUser.CreateSubKey("SOFTWARE\\BluePrint\\EDUKAClient\\1.0"); if(key!= null) { key.setvalue("databaselocation", DBPath); key.close(); } Noot: Een waarde binnen een sleutel wijzigen kan simpelweg ook gedaan worden via de methode SetValue. Je dient gewoon de SetValue uit te voeren met als naamparameter de naam van de reeds bestaande waarde.

6 5. Waarden lezen uit het register We gingen in hoofdstuk 3 al in op het openen van een sleutel om dan lees of updateacties erop uit te voeren. Nu gaan we zien hoe we de waardes binnen een sleutel opvragen. (Onze EDUKAClient applicatie moet natuurlijk de waardes kunnen opvragen, anders hebben die totaal geen nut) if(checkregistryentry("software\\blueprint\\edukaclient\\1.0")) { string DatabaseLocation = ; RegistryKey key = Registry.CurrentUser.OpenSubKey( "SOFTWARE\\BluePrint\\EDUKAClient\\1.0"); } DatabaseLocation = key.getvalue("databaselocation").tostring(); key.close(); Je ziet dat we meteen ook gebruik maken van ons hoger in dit document ontworpen methode CheckRegistry. Zo weten we dat de gewenste sleutel bestaat. Door de methode GetValue(string name) van een RegistryKey object aan te roepen kunnen we de opgeslagen waarde via zijn naam opvragen. Noot: Let erop dat GetValue de waarde zal teruggeven als object. Een applicatie die gebruik maakt van sleutels en waarden in het register weet normaal perfect welke gegevens er in de betreffende registersleutel aanwezig zijn. De applicatie zal in ons geval weten dat de waarde DatabaseLocation binnen het teruggegeven object een string bevat, en we die makkelijk opvragen door de methode ToString van object object. Bij het gebruik van andere waarden (niet string) zal de applicatie ook moeten weten welke type waarde er opgeslagen staat in het register, en zal de applicatie de waarde ook correct kunnen parsen (of converten ).

7 6. Een sleutel of waarde verwijderen Naast het openen of creëren van een sleutel of waarde is het natuurlijk ook mogelijk een sleutel, een sleuteltree of een waarde te verwijderen. De RegistryKey klasse bevat daarvoor volgende methoden: DeleteSubKey ( string subkey ) DeleteSubKeyTree ( string subkey ) DeleteValue ( string name ) Noot: Deze methoden bevatten ook enkele overloads, zie daarvoor in de MSDN bij de RegistryKey klasse. We gaan hier niet verder in op het verwijderen van een sleutel, daar dit meestal enkel gebruikt wordt door (des-)installatiesoftware. Bovenstaande methoden spreken zowat voor zich, en laten zich gelijkaardig als OpenSubKey en CreateSubKey gebruiken. 7. Enumereren van de aanwezig subsleutels en waardes binnen een sleutel Soms kan het interessant zijn om een lijst met subsleutels van een sleutel, of een lijst met waardes van een sleutel op te vragen. De methode GetSubKeyNames van de RegistryKey klasse geeft een string array terug met de namen van alle subsleutels van de opgegeven sleutel. De methode GetValueNames van de RegistryKey klasse geeft een string array terug met de namen van alle waarden die de opgegeven sleutel bevat. 8. Exception handling Via ons controleren als ons object key niet refereert naar null konden we in hoger beschreven code vrij zeker zijn dat we geen Exceptions zouden genereren met onze code. Dit betekent echter niet dat deze manier van werken fullproof is. Beter is het om try-catch-finally codeblocks toe te voegen aan de code. Zie bij de Registry en RegistryKey documentatie in de MSDN welke Exceptions er allemaal kunnen voorkomen door gebruik van deze 2 klassen en hun methoden.

8 Veel plezier. Kris.

Een gelinkte lijst in C#

Een gelinkte lijst in C# Een gelinkte lijst in C# In deze tutorial ga demonstreren hoe je een gelinkte lijst kan opstellen in C#. We gaan een klasse schrijven, die een gelijkaardige functionaliteit heeft als een ArrayList, namelijk

Nadere informatie

Werken met ActiveX (COM) componenten in.net

Werken met ActiveX (COM) componenten in.net Werken met ActiveX (COM) componenten in.net 1. Inleiding In de pre-net dagen werd gebruik gemaakt van COM (of ActiveX) objecten, gelijkaardig aan hoe we nu een Windows Control Library of Web Control Library

Nadere informatie

Streams, Formatters en Serialization in.net (Tutorial gebaseerd op tutorials van Richard Grimes, het MSDN en anderen)

Streams, Formatters en Serialization in.net (Tutorial gebaseerd op tutorials van Richard Grimes, het MSDN en anderen) Streams, Formatters en Serialization in.net (Tutorial gebaseerd op tutorials van Richard Grimes, het MSDN en anderen) In deze tutorial ga ik in op het gebruik van Streams, Formatters en Serialization.

Nadere informatie

Dergelijke functionaliteit kunnen we zelf ook aan eigen code toevoegen.

Dergelijke functionaliteit kunnen we zelf ook aan eigen code toevoegen. Indexers in C#.Net In deze tutorial ga ik het hebben over indexers. Bij het gebruik van bijvoorbeeld een ArrayList object, kan je de gegevens uit deze collectie opvragen als ware het een array. // ArrayList

Nadere informatie

Kleine cursus PHP5. Auteur: Raymond Moesker

Kleine cursus PHP5. Auteur: Raymond Moesker Kleine cursus PHP5 Auteur: Raymond Moesker Kleine cursus PHP PHP is platform en CPU onafhankelijk, open source, snel, heeft een grote userbase, het is object georiënteerd, het wordt omarmd door grote bedrijven

Nadere informatie

Datatypes Een datatype is de sort van van een waarde van een variabele, veel gebruikte datatypes zijn: String, int, Bool, char en double.

Datatypes Een datatype is de sort van van een waarde van een variabele, veel gebruikte datatypes zijn: String, int, Bool, char en double. Algemeen C# Variabele Een variabele is een willekeurige waarde die word opgeslagen. Een variabele heeft altijd een datetype ( De soort waarde die een variabele bevat). Datatypes Een datatype is de sort

Nadere informatie

DE ELEKTRONISCHE IDENTITEITSKAART (EID)

DE ELEKTRONISCHE IDENTITEITSKAART (EID) DE ELEKTRONISCHE IDENTITEITSKAART (EID) MS OFFICE OUTLOOK 2007 (WINDOWS) VERSIE 1.1.1 NL Disclaimer Fedict is niet verantwoordelijk voor om het even welke schade die een derde zou ondervinden ingevolge

Nadere informatie

Visual Basic.NET. Visual Basic.NET. M. den Besten 0.3 VB. NET

Visual Basic.NET. Visual Basic.NET. M. den Besten 0.3 VB. NET Visual Basic.NET M. den Besten 0.3 VB. NET Inhoud Voorwoord Deel 1 Visual Basic.NET 1.1 Inleiding...13 1.2 De programmeertaal Visual Basic.NET...14 1.3 Microsoft Visual Basic 2010 Express Edition...15

Nadere informatie

File Uploads met standaard ASP.NET

File Uploads met standaard ASP.NET File Uploads met standaard ASP.NET In deze tutorial gaan we een aspx pagina maken (met codebehind), waarmee je een bestand kan uploaden naar de webserver. Noot: de hier beschreven code gaat niet in op

Nadere informatie

Leren programmeren in C# Deel 2 - Gegevens

Leren programmeren in C# Deel 2 - Gegevens Michiel Rotteveel Leren programmeren in C# Deel 2 - Gegevens Errata 1e druk Brinkman Uitgeverij Amsterdam 2017 Deze errata horen bij Leren programmeren in C#: Deel 2 Gegevens, isbn 978 90 5752 342 7 /

Nadere informatie

Modelleren en Programmeren

Modelleren en Programmeren Modelleren en Programmeren Jeroen Bransen 6 december 2013 Terugblik Programma en geheugen Opdrachten Variabelen Methoden Objecten Klasse Programma en geheugen Opdrachten Variabelen zijn gegroepeerd in

Nadere informatie

Overerving & Polymorfisme

Overerving & Polymorfisme Overerving & Polymorfisme Overerving Sommige klassen zijn speciaal geval van andere klasse Docent is een speciaal geval van werknemer, dwz. elke docent is ook werknemer Functionaliteit van docent = functionaliteit

Nadere informatie

Installatie Zorg-macro

Installatie Zorg-macro Scholengemeenschap Katholiek Basisonderwijs Harelbeke Installatie Zorg-macro 1. Bestanden De macro (programma) bestaat uit 2 bestanden, opties.xls zorg_addin.dot, 2. Opties.xls Bevat de teksten die door

Nadere informatie

Praktijkoefening - De map Opstarten in Windows Vista beheren

Praktijkoefening - De map Opstarten in Windows Vista beheren 5.0 5.5.1.3 Praktijkoefening - De map Opstarten in Windows Vista beheren Inleiding Druk dit document af en voer de opdrachten uit. Bij deze oefening ga je de map Opstarten en de RunOnce Sleutel in het

Nadere informatie

Chris de Kok 223548 TDI 3. Vak: Software Architectuur Datum: 21-01-2008 Docent: Fons van Kesteren

Chris de Kok 223548 TDI 3. Vak: Software Architectuur Datum: 21-01-2008 Docent: Fons van Kesteren Chris de Kok 223548 TDI 3 Vak: Software Architectuur Datum: 21-01-2008 Docent: Fons van Kesteren Inhoud Inleiding... 3 Black box / White box... 3 XP... 3 SimpleTest... 3 Eclipse plugin... 4 GroupTest...

Nadere informatie

ASRemote WebService. Via deze webservice kunt u:

ASRemote WebService. Via deze webservice kunt u: ASRemote WebService De ASRemote WebService is een SOAP Webservice die softwarematige communicatie met Exact Globe mogelijk maakt vanaf een willekeurige locatie op het internet. Via deze webservice kunt

Nadere informatie

Informatica. Objectgeörienteerd leren programmeren. Van de theorie met BlueJ tot een spelletje met Greenfoot... Bert Van den Abbeele

Informatica. Objectgeörienteerd leren programmeren. Van de theorie met BlueJ tot een spelletje met Greenfoot... Bert Van den Abbeele Informatica Objectgeörienteerd leren programmeren Van de theorie met BlueJ tot een spelletje met Greenfoot... Bert Van den Abbeele http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/legalcode Objectgeörienteerd

Nadere informatie

Practicumopgave 3: SAT-solver

Practicumopgave 3: SAT-solver Practicumopgave 3: SAT-solver Modelleren en Programmeren 2015/2016 Deadline: donderdag 7 januari 2016, 23:59 Introductie In het vak Inleiding Logica is onder andere de propositielogica behandeld. Veel

Nadere informatie

Hoe gebruik ik CORSA/Info

Hoe gebruik ik CORSA/Info Informatie Hoe gebruik ik CORSA/Info BCT postbus 300 6430 AH Hoensbroek Heiberg 40 6436 CL Amstenrade T. +31 (0)46-442 45 45 F. +31 (0)46-442 47 30 info@bct.nl www.bct.nl servicedesk: T. +31 (0)46-442

Nadere informatie

Installatie handleiding Reinder.NET.Optac

Installatie handleiding Reinder.NET.Optac Installatie handleiding Reinder.NET.Optac Versie : 2012.1.0.1 Inhoudsopgave 1 Systeemvereisten... 2 2 Pincode... 2 3 Licentie... 2 4 Installatie... 2 5 Eerste gebruik... 4 Titel Pagina 1 van 6 23-1-2012

Nadere informatie

SQL datadefinitietaal

SQL datadefinitietaal SQL datadefinitietaal We kunnen er het schema van de database mee bepalen: metadata toevoegen, wijzigen en verwijderen uit een database. Basiscommando's: CREATE : toevoegen van metagegevens DROP : verwijderen

Nadere informatie

Inrichting Windows XP Pro werkstation in schoollan

Inrichting Windows XP Pro werkstation in schoollan Inrichting Windows XP Pro werkstation in schoollan Om een Windows XP Pro computer toe te voegen aan schoollan moet de computer van tevoren bekend zijn in het domein en moet deze geautoriseerd worden door

Nadere informatie

HOGESCHOOL VAN AMSTERDAM Informatica Opleiding. CPP 1 van 10

HOGESCHOOL VAN AMSTERDAM Informatica Opleiding. CPP 1 van 10 CPP 1 van 10 ADSdt 1-2009 TENTAMENVOORBLAD Voor aanvang van het tentamen s.v.p. de tentamengegevens goed doorlezen om eventuele misverstanden te voorkomen!! Naam student : Studentnummer : Groep : Studieonderdeel

Nadere informatie

Project Software Engineering XML parser: Parsen van een xml CD catalogus

Project Software Engineering XML parser: Parsen van een xml CD catalogus Project Software Engineering XML parser: Parsen van een xml CD catalogus Brent van Bladel brent.vanbladel@uantwerpen.be February 16, 2017 XML (Extensible Markup Language) is een taal waarmee we op een

Nadere informatie

Inleiding Programmeren 2

Inleiding Programmeren 2 Inleiding Programmeren 2 Gertjan van Noord 11 december 2017 Zelle hoofdstuk 10 Stof Overzicht - theorie 1. Zelle hoofdstuk 4 en 5 2. Zelle hoofdstuk 7 en 8, recursie, Brookshear hoofdstuk 5 3. Zelle hoofdstuk

Nadere informatie

Uitwerking Tweede deeltentamen Imperatief programmeren - versie 1 Vrijdag 21 oktober 2016, uur

Uitwerking Tweede deeltentamen Imperatief programmeren - versie 1 Vrijdag 21 oktober 2016, uur Uitwerking Tweede deeltentamen Imperatief programmeren - versie 1 Vrijdag 21 oktober 2016, 13.00-15.00 uur 1. De situatie die ontstaat door class A : B C D; kan beschreven worden door (a) B is een A (b)

Nadere informatie

Javascript oefenblad 1

Javascript oefenblad 1 Leer de basis van Javascript. Javascript oefenblad 1 Niels van Velzen Javascript oefenblad 1 Pagina 2 Inleiding Javascript is niet altijd even makkelijk. Vooral aan het begin is het even wennen hoe de

Nadere informatie

NHibernate als ORM oplossing

NHibernate als ORM oplossing NHibernate als ORM oplossing Weg met de SQL Queries Wat is ORM? ORM staat in dit geval voor Object Relational Mapping, niet te verwarren met Object Role Modeling. ORM vertaalt een objectmodel naar een

Nadere informatie

Dit kan gebruikt worden in zowel een ASP.NET web applicatie als een desktop applicatie.

Dit kan gebruikt worden in zowel een ASP.NET web applicatie als een desktop applicatie. Introductie Dit artikel laat zien hoe je een Image in een C# applicatie kan opslaan in een database en het kan ophalen uit de database om het te laten zien. Voor de database gebruiken we MS SQL maar voor

Nadere informatie

Inleiding Programmeren 2

Inleiding Programmeren 2 Inleiding Programmeren 2 Gertjan van Noord, Leonie Bosveld 12 december 2016 Zelle hoofdstuk 10 Stof Overzicht - theorie 1. Zelle hoofdstuk 4 en 5 2. Zelle hoofdstuk 7 en 8, recursie, Brookshear hoofdstuk

Nadere informatie

Uitwerkingen Tweede deeltentamen Imperatief programmeren Vrijdag 15 oktober 2010, 11.00-13.00 uur

Uitwerkingen Tweede deeltentamen Imperatief programmeren Vrijdag 15 oktober 2010, 11.00-13.00 uur Uitwerkingen Tweede deeltentamen Imperatief programmeren Vrijdag 15 oktober 2010, 11.00-13.00 uur 1. (2 punten per deelvraag) Deze opgave bestaat uit een aantal tekstvragen. Houd het antwoord kort: een

Nadere informatie

U kunt geen bijlagen openen in Outlook 2003

U kunt geen bijlagen openen in Outlook 2003 pagina 1 van 5 U kunt geen bijlagen openen in Outlook 2003 Artikel ID : 829982 Laatste beoordeling : maandag 14 februari 2005 Wijziging : 4.0 Belangrijk Dit artikel bevat informatie over het bewerken van

Nadere informatie

Installatie Procedure Solid Edge ST10 FLOATING LICENTIE

Installatie Procedure Solid Edge ST10 FLOATING LICENTIE Installatie Procedure Solid Edge ST10 FLOATING LICENTIE Mocht u niet weten wat voor type licentie u heeft, neem dan contact met ons op voordat u aan de installatie begint. Deze handleiding kan ook gebruikt

Nadere informatie

Databanken programmatorisch benaderen

Databanken programmatorisch benaderen Databanken programmatorisch benaderen met Visual Studio 2013 HA-2267-01 Informaticabeheer Bert Cauwenberg en Lieven Pauwels Werkgroep Handel 2015 Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat

Nadere informatie

Examen Programmeren 2e Bachelor Elektrotechniek en Computerwetenschappen Faculteit Ingenieurswetenschappen Academiejaar juni, 2010

Examen Programmeren 2e Bachelor Elektrotechniek en Computerwetenschappen Faculteit Ingenieurswetenschappen Academiejaar juni, 2010 Examen Programmeren 2e Bachelor Elektrotechniek en Computerwetenschappen Faculteit Ingenieurswetenschappen Academiejaar 2009-2010 16 juni, 2010 **BELANGRIJK** 1. Lees eerst de volledige opgave (inclusief

Nadere informatie

DE IDENTITEITSKAART EN MICROSOFT OUTLOOK E-MAIL

DE IDENTITEITSKAART EN MICROSOFT OUTLOOK E-MAIL DE IDENTITEITSKAART EN MICROSOFT OUTLOOK E-MAIL Deze handleiding is bedoeld voor iedereen die in Microsoft Outlook e-mails wil ondertekenen met een elektronische identiteitskaart. In deze handleiding leggen

Nadere informatie

VPN verbinding maken HCCnet (Windows XP)

VPN verbinding maken HCCnet (Windows XP) VPN verbinding maken HCCnet (Windows XP) Deze beknopte handleiding geeft uitleg hoe via het Wireless Leiden netwerk een VPN (PPTP) verbinding kan worden opgezet naar het HCC internet. We gaan er voor het

Nadere informatie

In de tweede regel plaatsen we in het gereserveerde stukje geheugen een getal.

In de tweede regel plaatsen we in het gereserveerde stukje geheugen een getal. 4. Array s Een array is een geïndexeerde variabele. Deze zin zal de nodig vragen oproepen, waarop enige uitleg van toepassing is. Met variabelen hebben we al kennis gemaakt. In een variabele kun je iets

Nadere informatie

Verwijderen onnodige files

Verwijderen onnodige files Verwijderen onnodige files Te verwijderen bestanden Windows XP In Windows XP zijn op zich weinig bestanden te verwijderen, waardoor u relatief veel ruimte kunt besparen, XP neemt namelijk behoorlijk wat

Nadere informatie

Van Navigeerenparkeer naar gps Handleiding voor Garmin

Van Navigeerenparkeer naar gps Handleiding voor Garmin Van Navigeerenparkeer naar gps Handleiding voor Garmin Korte handleiding met stap voor stap screenshots om de locatie van de voorbehouden parkeerplaatsen in te laden op een Garmin gps-toestel. De locaties

Nadere informatie

Installatie Procedure Solid Edge ST10 FLOATING LICENTIE

Installatie Procedure Solid Edge ST10 FLOATING LICENTIE Installatie Procedure Solid Edge ST10 FLOATING LICENTIE Mocht u niet weten wat voor type licentie u heeft, neem dan contact met ons op voordat u aan de installatie begint. Deze handleiding kan ook gebruikt

Nadere informatie

AJAX (XMLHttpRequest)

AJAX (XMLHttpRequest) AJAX (XMLHttpRequest) Ajax is hot. De meesten die met webdesign bezig zijn hebben er wel al van gehoord, veronderstel ik. Voor diegenen die er nog niet van hoorden, of nog niet mee werkten volgt hier een

Nadere informatie

Standaard Asta Powerproject Client Versie 13 Installatiedocument v1

Standaard Asta Powerproject Client Versie 13 Installatiedocument v1 Standaard Asta Powerproject Client Versie 13 Installatiedocument v1 22 oktober 2015 Voor vragen of problemen kunt u contact opnemen via: telefoonnummer 030-2729976. Of e-mail naar support@powerproject.nl.

Nadere informatie

Meerdere gebruikersaccounts aanmaken

Meerdere gebruikersaccounts aanmaken Meerdere gebruikersaccounts aanmaken In Windows XP heeft u de mogelijkheid om met meerdere gebruikersaccounts te werken. Werken er meerdere personen op de computer dan ontkomt u er al niet meer aan en

Nadere informatie

Installatie en configuratie documentatie

Installatie en configuratie documentatie Installatie en configuratie documentatie Assistance Web Portal v. 2.x Voor Windows 2003 / XP / Vista Assistance PSO handleiding, uitgegeven door Assistance Software. Alle rechten voorbehouden. Niets uit

Nadere informatie

Hoe te werken met Word en SmarTeam?

Hoe te werken met Word en SmarTeam? Hoe te werken met Word en SmarTeam? Nikhef number: Item number: Date: 09/09/2010 Page: 1 of 17 23001-MT-00008 AA1330 Status: In Work Revision: A.4 Project: Bedrijf Intern Technical Departments Department:

Nadere informatie

Online c++ leren programmeren:

Online c++ leren programmeren: Online c++ leren programmeren: Inhoud 1)Waar vind ik een c++ compiler?... 2 2)Hoe start ik een programma in c++?... 2 3)Een eerste c++ programma:... 3 Een eerste programma schrijven:... 3 Mijn eerste programma

Nadere informatie

HANDLEIDING Installatie TESTS 2012

HANDLEIDING Installatie TESTS 2012 HANDLEIDING Installatie TESTS 2012 INHOUDSOPGAVE: Algemeen:... 2 Installatie instructies voor stand-alone computer.. 2 Uitsluitend voor netwerk-installatie.. 6 Client installatie deel 1... 6 Deel 2 netwerkinstallatie:

Nadere informatie

INSTALLATIEPROCEDURE EN SYSTEEMEISEN Netwerkversie per oktober 2011

INSTALLATIEPROCEDURE EN SYSTEEMEISEN Netwerkversie per oktober 2011 INSTALLATIEPROCEDURE EN SYSTEEMEISEN Netwerkversie per oktober 2011 SAMENVATTING Een professioneel softwarepakket vraagt om een professionele installatie. Om te voorkomen dat op het moment van installatie

Nadere informatie

Zelftest Programmeren in Java

Zelftest Programmeren in Java Zelftest Programmeren in Java Document: n0883test.fm 22/01/2013 ABIS Training & Consulting P.O. Box 220 B-3000 Leuven Belgium TRAINING & CONSULTING INLEIDING BIJ DE ZELFTEST PROGRAMMEREN IN JAVA Deze test

Nadere informatie

Programmeren 3. 1. Het gesloten boek examen 1.1

Programmeren 3. 1. Het gesloten boek examen 1.1 Programmeren 3 1. Het gesloten boek examen Het gesloten boek examen bestaat uit meerkeuzevragen of vragen waarin gevraagd wordt een stukje code te schrijven of om het resultaat van een stuk code te voorspellen.

Nadere informatie

DE ELEKTRONISCHE IDENTITEITSKAART (EID)

DE ELEKTRONISCHE IDENTITEITSKAART (EID) DE ELEKTRONISCHE IDENTITEITSKAART (EID) MS OFFICE 2007 (WINDOWS - WORD EN EXCEL) VERSIE 1.1.1 NL Disclaimer Fedict is niet verantwoordelijk voor om het even welke schade die een derde zou ondervinden ingevolge

Nadere informatie

Outlookkoppeling installeren

Outlookkoppeling installeren Outlookkoppeling installeren Voordat u de koppeling kunt installeren, moet outlook afgesloten zijn. Stappenplan Controleer of het bestand VbaProject.OTM aanwezig is. (zie 3.2) Controleer of de map X:\RADAR\PARAMETERS\

Nadere informatie

Installatie. NB: de software wordt in principe altijd lokaal geïnstalleerd.

Installatie. NB: de software wordt in principe altijd lokaal geïnstalleerd. Installatie VR-plus bestaat eigenlijk uit twee gedeelten: 1. de database: deze bevat de vestigingsgegevens. 2. de software: dit programma is de schil om de database heen en stelt de gebruiker in staat

Nadere informatie

Installing XDMS - Client.

Installing XDMS - Client. XDMS Installing XDMS - Client. Toleindestraat 7/0101 B-9080 Beervelde T +32 9 353 90 20 F +32 9 353 90 29 info@xpower.be www.xpower.be VAT BE 0451.526.090 IBAN: BE51 4182 0548 6162 BIC: KREDBEBB Inhoudstafel

Nadere informatie

Sparse columns in SQL server 2008

Sparse columns in SQL server 2008 Sparse columns in SQL server 2008 Object persistentie eenvoudig gemaakt Bert Dingemans, e-mail : info@dla-os.nl www : http:// 1 Content SPARSE COLUMNS IN SQL SERVER 2008... 1 OBJECT PERSISTENTIE EENVOUDIG

Nadere informatie

NAAM: Programmeren 1 Examen 29/08/2012

NAAM: Programmeren 1 Examen 29/08/2012 Programmeren 29 augustus 202 Prof. T. Schrijvers Instructies Schrijf al je antwoorden op deze vragenbladen (op de plaats die daarvoor is voorzien). Geef ook je kladbladen af. Bij heel wat vragen moet je

Nadere informatie

Het werken met policies onder samba3 Steve Weemaels 01-03-2005

Het werken met policies onder samba3 Steve Weemaels 01-03-2005 Het werken met policies onder samba3 Steve Weemaels 01-03-2005 1. Poledit: Poledit is een tool die we gaan gebruiken om policies te specifiëren. Zaken zoals: toegang tot opties in het control panel, uitzicht

Nadere informatie

ASSUSOFT DECRYPTOR INSTALLATIE ASSUSOFT N.V. TEL:

ASSUSOFT DECRYPTOR INSTALLATIE ASSUSOFT N.V. TEL: ASSUSOFT DECRYPTOR INSTALLATIE ASSUSOFT N.V. TEL: +32-15-69.04.14 Installatie 1 TABLE OF CONTENTS 1. Installatie... 2 1.1 Vereisten... 2 1.2 Downloadlocatie... 2 1.3 Installatie... 2 2. Activering... 3

Nadere informatie

Handleiding voor het inloggen op Terminal Server van GLT-PLUS

Handleiding voor het inloggen op Terminal Server van GLT-PLUS Handleiding voor het inloggen op Terminal Server van GLT-PLUS Voor inloggen vanuit huis, GLT en NAM Geschreven door: Business Information Datum: 4-5-2011 ENOVIA: 01335559-0001 rev D ENOVIA nummer: 01335559-0001

Nadere informatie

Handleiding VANAD Comvio SBC Windows

Handleiding VANAD Comvio SBC Windows Handleiding VANAD Comvio SBC Windows Toelichting In deze handleiding wordt beschreven hoe u te werk dient te gaan om uw computer voor te bereiden en in te loggen op VANAD Comvio SBC. Bestemming Dit document

Nadere informatie

Knowledge Article. Vertrouwelijk: Nee

Knowledge Article. Vertrouwelijk: Nee Knowledge Article REQUEST NO. 00156 Nederlandse versie: Gerard Baegen Afdeling: Engineering Vertrouwelijk: Nee Datum 23/10/2014 Product: CITO Onderdeelnummer:: Versie: 6.4 NL KEL Number: N/A Titel: CITO

Nadere informatie

In een klassendiagram worden klassen beschreven in termen

In een klassendiagram worden klassen beschreven in termen Sander Hoogendoorn is Partner bij Ordina Patterns voor het gebruik van referenties in bedrijfsklassen G O E D G E B R U I K VA N R E F E R E N T I E S In de dagen dat applicaties voornamelijk bestonden

Nadere informatie

Veelgestelde vragen Server Back-up Online

Veelgestelde vragen Server Back-up Online Veelgestelde vragen Server Back-up Online Welkom bij de Veel gestelde vragen Server Back-up Online van KPN. Geachte Server Back-up Online gebruiker, Om u nog sneller te kunnen helpen zijn veel problemen

Nadere informatie

Object Oriented Programming

Object Oriented Programming Object Oriented Programming voor webapplicaties Door Edwin Vlieg Waarom OOP? Basis uitleg over OOP Design Patterns ActiveRecord Model View Controller Extra informatie Vragen OOP Object Oriented Programming

Nadere informatie

Een unit test is geen integratie test. Niet het hele systeem, maar onderdelen van een systeem worden getest.

Een unit test is geen integratie test. Niet het hele systeem, maar onderdelen van een systeem worden getest. WAT IS EEN UNIT TEST? Een unit test is een test om de functionaliteit van stukken code te controleren. Een goede unit test waarborgt een consistente werking van een klein onderdeel (een unit ) van de broncode.

Nadere informatie

Installatiehandleiding release ADOMI 2014.1 ASD 6.10

Installatiehandleiding release ADOMI 2014.1 ASD 6.10 Installatiehandleiding release ADOMI 2014.1 ASD 6.10 Heeft u vragen over deze tekst, dan kunt u e-mailen naar support@tweesnoeken.nl. Algemeen Zorg ervoor dat u als beheerder (administrator) van de pc

Nadere informatie

Hiervoor heeft u toegang nodig met uw persoonlijke account. Vraag uw account aan, aan de hoofd beheerder.

Hiervoor heeft u toegang nodig met uw persoonlijke account. Vraag uw account aan, aan de hoofd beheerder. Handleiding Gebruik Download Chrome voor de beste compatibiliteit Aanmelden link: http://www.omegabelgium.com/cms/ Hiervoor heeft u toegang nodig met uw persoonlijke account. Vraag uw account aan, aan

Nadere informatie

1. Inleiding. 2. Je eigen kluis maken

1. Inleiding. 2. Je eigen kluis maken Handleiding KeePass 1. Inleiding Met de applicatie KeePass kun je alle wachtwoorden die je regelmatig of juist af en toe gebruikt, opslaan in een digitale kluis. KeePass helpt je bovendien met het genereren

Nadere informatie

Installatiehandleiding

Installatiehandleiding Installatiehandleiding Introductie In deze handleiding wordt stap voor stap uitgelegd hoe u SOLIDWORKS als stand alone systeem kunt installeren. Om dit proces snel en probleemloos te doorlopen, adviseren

Nadere informatie

Installatie Procedure Solid Edge ST9 FLOATING LICENTIE

Installatie Procedure Solid Edge ST9 FLOATING LICENTIE Installatie Procedure Solid Edge ST9 FLOATING LICENTIE Mocht u niet weten wat voor type licentie u heeft, neem dan contact met ons op voordat u aan de installatie begint. Deze handleiding kan ook gebruikt

Nadere informatie

Automatische Installatie op IIS server

Automatische Installatie op IIS server Automatische Installatie op IIS server In de map Web staat het installatiebestand : Je kan de install starten door het aanklikken van het msi bestand vanuit Verkenner. Na installatie is steeds een manuele

Nadere informatie

WRITE-N-CITE (WINDOWS)

WRITE-N-CITE (WINDOWS) WRITE-N-CITE (WINDOWS) Write-N-Cite is een invoegtoepassing (Add-in) voor MS Word 2010, 2013 en 2016. (Voor Word 2016 kun je ook een andere Add-in, RefWorks Citation Manager gebruiken, zie betreffende

Nadere informatie

Universiteit van Amsterdam FNWI. Voorbeeld van tussentoets Inleiding programmeren

Universiteit van Amsterdam FNWI. Voorbeeld van tussentoets Inleiding programmeren Universiteit van Amsterdam FNWI Voorbeeld van tussentoets Inleiding programmeren Opgave 1: Wat is de uitvoer van dit programma? public class Opgave { static int i = 0 ; static int j = 1 ; int i = 1 ; int

Nadere informatie

Handleiding bij mogelijk voorkomende problemen met de GigaKids online typecursus

Handleiding bij mogelijk voorkomende problemen met de GigaKids online typecursus Handleiding bij mogelijk voorkomende problemen met de GigaKids online typecursus Concept versie! Copyright 2011 Avater Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel

Nadere informatie

Domein API Handleiding

Domein API Handleiding Domein API Handleiding Versie 1.6 Datum: 16-07-2014 1 Inhouds opgave 2 Inleiding 3 Result codes 4 Api functies 5 Api helpers 2 Inleiding: De API van 123 Hosting Service kan worden gebruikt om te registreren

Nadere informatie

Uitwerkingen derde deeltentamen Gameprogrammeren Vrijdag 6 november 2015, uur

Uitwerkingen derde deeltentamen Gameprogrammeren Vrijdag 6 november 2015, uur Uitwerkingen derde deeltentamen Gameprogrammeren Vrijdag 6 november 2015, 11.00-13.00 uur 1. Deze opgave bestaat uit een aantal deelvragen. Houd het antwoord kort: één of twee zinnen per onderdeel kan

Nadere informatie

GEBRUIK VAN EID OP HP SYSTEMEN MET HP PROTECTTOOLS

GEBRUIK VAN EID OP HP SYSTEMEN MET HP PROTECTTOOLS GEBRUIK VAN EID OP HP SYSTEMEN MET HP PROTECTTOOLS Inleiding Wanneer u de eid kaart gebruikt op een HP systeem waarop de software HP ProtectTools geinstalleerd werd, is het mogelijk dat u problemen ondervindt

Nadere informatie

Technische documentatie Klankie 2010 voor systeembeheerders/installateurs

Technische documentatie Klankie 2010 voor systeembeheerders/installateurs Technische documentatie Klankie 2010 voor systeembeheerders/installateurs Van harte gefeliciteerd met uw aankoop van Klankie 2010, de netwerkversie. Deze documentatie is bedoeld voor degene die de netwerkinstallatie

Nadere informatie

Handleiding locatie onafhankelijk werken Windows10

Handleiding locatie onafhankelijk werken Windows10 Handleiding locatie onafhankelijk werken Windows10 Document Handleiding locatie onafhankelijk werken W10 Versie 1.0 Laatst gewijzigd : 02-11-2018 Auteur : Eric Nederlof & René Oogink Status : Definitief

Nadere informatie

In de meeste netwerkomgevingen staan de firewalls het browsen of surfen op internet toe.

In de meeste netwerkomgevingen staan de firewalls het browsen of surfen op internet toe. m:\helpdesk\vgmbox\documenten\handleiding - inzet binnen beveiligd netwerk (dmv proxyserver) - 20110112 - tbv pdf.doc Inzet van De VGM Box binnen een beveiligd netwerk Dit document beschrijft het functioneren

Nadere informatie

HANDLEIDING PROGRAMMEREN IN PASCAL (LAZARUS)

HANDLEIDING PROGRAMMEREN IN PASCAL (LAZARUS) HANDLEIDING PROGRAMMEREN IN PASCAL (LAZARUS) Vereiste voorkennis Voldoende kennis van het besturingssysteem (in deze handleiding wordt uitgegaan van Windows) De basisprincipes van programmeren Vereiste

Nadere informatie

Automating Complex Workflows using Processing Modeler

Automating Complex Workflows using Processing Modeler Automating Complex Workflows using Processing Modeler QGIS Tutorials and Tips Author Ujaval Gandhi http://google.com/+ujavalgandhi Translations by Dick Groskamp This work is licensed under a Creative Commons

Nadere informatie

Opgaven. Python Assessment

Opgaven. Python Assessment Opgaven Python Assessment Nijmegen - Utrecht www.atcomputing.nl Copyright 2015,2016 Versie: 1a Inleiding Met dit assessment kun je controleren of je voldoende parate kennis over Python hebt om te beginnen

Nadere informatie

Veel succes! 1. Gegeven is de volgende klasse:

Veel succes! 1. Gegeven is de volgende klasse: Dit tentamen is in elektronische vorm beschikbaar gemaakt door de TBC van A Eskwadraat. A Eskwadraat kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de gevolgen van eventuele fouten in dit tentamen. Derde deeltentamen

Nadere informatie

Zoemzinnen. Algemene info. Functies met een variabel aantal argumenten

Zoemzinnen. Algemene info. Functies met een variabel aantal argumenten Zoemzinnen Functies met een variabel aantal argumenten Bij het definiëren van een functie leg je in principe vast hoeveel argumenten er aan de functie moeten doorgegeven worden. Dit aantal correspondeert

Nadere informatie

Plato gebruikershandleiding

Plato gebruikershandleiding Plato gebruikershandleiding Deze handleiding is voor zowel nieuwe installaties van Plato als voor installaties die niet meer werken. Deze handleiding bestaat uit meerdere instructies voor zowel Microsoft

Nadere informatie

Werking van de Office Connector, en het oplossen van fouten.

Werking van de Office Connector, en het oplossen van fouten. Werking van de Office Connector, en het oplossen van fouten. De Office Connector zorgt ervoor dat de Microsoft Officeomgeving gebruikt kan worden als ontwerp en genereeromgeving voor documenten waarbij

Nadere informatie

Intramed procedure. Intramed en Windows 7. 1. Upgraden naar Windows 7

Intramed procedure. Intramed en Windows 7. 1. Upgraden naar Windows 7 1. Upgraden naar Windows 7 Voorbereiding Als u straks gebruik wilt maken van een applicatie die nu op een andere computer draait, raden wij u aan om voordat u tot de installatie overgaat alle eventuele

Nadere informatie

Is de computer compatible met Silverlight 5 en dus Magister? Is de nieuwste versie van Silverlight geïnstalleerd?... 3

Is de computer compatible met Silverlight 5 en dus Magister? Is de nieuwste versie van Silverlight geïnstalleerd?... 3 FAQ t.b.v. Magister Om optimaal van Magister via de browser gebruik te maken, kan deze FAQ mogelijk van pas komen. Zie de algemene Microsoft Silverlight FAQ op: http://www.microsoft.com/silverlight/faq/

Nadere informatie

Een spoedcursus python

Een spoedcursus python Een spoedcursus python Zoals je in de titel misschien al gezien hebt, geven wij een spoedcursus Python. Door deze cursus leer je alle basics, zoals het rekenen met Python en het gebruik van strings. Het

Nadere informatie

Inhoudsopgave: Whisper380-computerhulp

Inhoudsopgave: Whisper380-computerhulp Versie: 1.0 Gemaakt door: Whisper380 Eigenaar: whisper380-computerhulp Datum: 22-9-2010 Inhoudsopgave: Inhoudsopgave:... 2 Virtual PC Downloaden:... 3 Welke moet u kiezen?... 3 Hoe weet u welke versie

Nadere informatie

ASP.NET Test 2009-2010. Jan Van Ryckeghem

ASP.NET Test 2009-2010. Jan Van Ryckeghem ASP.NET Test 2009-2010 Jan Van Ryckeghem Inhoud Exceptionhandling H4... 3 Try Catch slide 25... 3 Error pagina slide 29... 3 Error.aspx... 3 Error.aspx.cs... 4 Web.config... 4 Logbestand aanmaken... 4

Nadere informatie

voegtoe: eerst methode bevat gebruiken, alleen toevoegen als bevat() false is

voegtoe: eerst methode bevat gebruiken, alleen toevoegen als bevat() false is PROEF-Tentamen Inleiding programmeren (IN1608WI), X januari 2010, 9.00-11.00, Technische Universiteit Delft, Faculteit EWI, Afdeling 2. Open boek tentamen: bij het tentamen mag alleen gebruik worden gemaakt

Nadere informatie

Programmeren (1) Examen NAAM:

Programmeren (1) Examen NAAM: Schrijf al je antwoorden op deze vragenbladen (op de plaats die daarvoor is voorzien) en geef zowel klad als net af. Bij heel wat vragen moet je zelf Java-code schrijven. Hou dit kort en bondig. Je hoeft

Nadere informatie

Het installeren en uitvoeren van Centix 3 serie op Windows Vista. Installatie Uitvoeren (gebruiken) Belangrijk:

Het installeren en uitvoeren van Centix 3 serie op Windows Vista. Installatie Uitvoeren (gebruiken) Belangrijk: Pagina 1 van 6 pagina s. Het installeren en uitvoeren van Centix 3 serie op Windows Vista. Doelgroep van dit document De doelgroep van dit document zijn alle gebruikers van Centix die de Centix 3-serie

Nadere informatie

MEDIA NAV navigatiesysteem Handleiding voor het downloaden van content via internet

MEDIA NAV navigatiesysteem Handleiding voor het downloaden van content via internet MEDIA NAV navigatiesysteem Handleiding voor het downloaden van content via internet Dit document beschrijft hoe u de software of content van uw navigatiesysteem kunt bijwerken. De screenshots die in deze

Nadere informatie

Modelleren en Programmeren

Modelleren en Programmeren Modelleren en Programmeren Jeroen Bransen 13 december 2013 Terugblik Fibonacci public class Fibonacci { public static void main(string[] args) { // Print het vijfde Fibonaccigetal System.out.println(fib(5));

Nadere informatie

SQL manipulatietaal. We kunnen er data mee toevoegen, wijzigen en verwijderen uit een database.

SQL manipulatietaal. We kunnen er data mee toevoegen, wijzigen en verwijderen uit een database. SQL manipulatietaal We kunnen er data mee toevoegen, wijzigen en verwijderen uit een database. Basiscommando's: INSERT : toevoegen van gegevens DELETE : verwijderen van gegevens UPDATE : wijzigen van gegevens

Nadere informatie