extra editie Passend Onderwijs N I E U W S B R I E F Beste collega s,

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "extra editie Passend Onderwijs N I E U W S B R I E F Beste collega s,"

Transcriptie

1 Passend Onderwijs DEZE NIEUWSBRIEF IS BESTEMD VOOR ALLE BESTUREN EN MEDEWERKERS VAN SCHOLEN UIT HET SWV PO. HET BETREFT DE PROVINCIE GRONINGEN EN DE DRENTSE GEMEENTE NOORDENVELD. extra editie Beste collega s, April N I E U W S B R I E F In deze nieuwsbrief, een speciale uitgave, geven we antwoord op de meest gehoorde vragen rondom de invoering van Passend Onderwijs in SWV PO. Het bestuur heeft mij als procesbegeleider gevraagd om op uw vragen te reageren. Zonder de illusie te hebben volledig te (kunnen) zijn, hopen we dat we hiermee het een en ander verduidelijken. Namens het bestuur van SWV PO Roel Weener

2 2 VERBINDING EN SAMENWERKING Hoe zien jullie de koppeling van Passend Onderwijs met de voor- en vroegschoolse periode? We gaan uit van de huidige ervaringen en werkwijzen met een uitbouw naar de gevolgen die de transitie Jeugdzorg eventueel met zich meebrengt. In die context gaat het dan vooral om de zorginstellingen in de voorschoolse periode. Hoe organiseren we het goede contact met de voorschoolse voorzieningen? Ga vooral uit van de contacten die er al zijn en bouw die om naar handelingsgerichte overdracht van leerlingen met een specifieke ondersteuningsbehoefte. Ook hier is het advies: fysieke contacten organiseren waarbij klassenconsultatie en collegiale visitatie enorm belangrijk zijn. Hoe gaat SWV PO samenwerken met de gemeente als het gaat om Jeugdzorg? De afstemming, verbinding en samenwerking sluiten aan bij de huidige afspraken en werkwijzen en worden nader uitgewerkt in het kader van de transitie Jeugdzorg die op 1 januari 2015 gerealiseerd moet zijn. Daarbij gaat het vooral om de samenwerking en afstemming voor die leerlingen en ouders die zowel een onderwijs- als een zorgarrangement hebben. De samenwerking wordt vooral subregionaal en lokaal ingevuld. Wat gebeurt er met leerlingen die een arrangement tot groep 8 hebben en daarna naar het VO gaan? We hebben de intentie zogenaamde werkgroepen in te richten in de vier subregio s (Noord, West, Zuidoost en Groningen Stad/Haren) Die krijgen de opdracht om de doorstroom van deze leerlingen zo goed en verantwoord mogelijk te laten plaatsvinden, zonder dat er sprake is van allerlei bureaucratische toestanden en papierwinkels.

3 3 UITVOERING PASSEND ONDERWIJS Is de uitvoering haalbaar in dit tempo? Alleen als we er met elkaar van overtuigd zijn dat de eerste twee jaar van Passend Onderwijs moeten en kunnen worden benut als overbruggingsjaren. Op 1 augustus 2014 verandert de wereld niet, maar gaan we met elkaar aan de slag om op zorgvuldige en verantwoorde wijze Passend Onderwijs in te voeren in de klassen en de scholen. Wanneer is de sociale kaart van de regio klaar voor de nieuwe situatie? De werkgroep is er op dit moment druk mee bezig. We verwachten dat de uitwerking uiterlijk 1 mei 2014 klaar is. Is bekend hoe de subregio's worden aangestuurd? De bedoeling is dat elke subregio een coördinator krijgt, die samen met de coördinator van SWV PO een soort managementteam gaat vormen. Wie dat gaan worden is nu nog niet bekend. Hoe wordt het werkveld betrokken? Door subregionale bijeenkomsten, IB-netwerken maar ook via de website de nieuwsbrieven en vanaf 1 augustus 2014 vooral op subregionaal niveau in de vorm van IB-netwerken en mogelijk lerarennetwerken.

4 4 TEAM / LEERKRACHT Wat mag je verwachten van een HBO-leerkracht? In het kader van Passend Onderwijs ligt de nadruk vooral op het kunnen omgaan met verschillen tussen leerlingen in de vorm van convergent differentiëren en het voeren van adequaat klassenmanagement. Leraren hoeven echt niet alle kenmerken van ADHD en autisme te kennen. Het gaat er vooral om dat ze kunnen inspelen op de onderwijs- en ondersteuningsbehoeften van de leerlingen en niet zozeer de focus hebben op wat een leerling allemaal niet kan. "Leerkracht moet in kader van Passend Onderwijs vooral om kunnen gaan met verschillen in de klas" Hoe inspireer en informeer je je team? Leg het accent vooral op leren van en met elkaar. Gooi de bescheidenheid overboord en ga uit van wat het team allemaal al kan en doet! Durf dat te benoemen en zichtbaar te maken. Ga aan de slag met casuïstiek, zodat helder wordt wat Passend Onderwijs betekent voor deze leerling, deze ouders, deze leraar en dit team. Personeel werkt met effectieve methoden. Welke? Het gaat vooral om het handelingsgericht werken, dus de 1 zorgroute is cruciaal. Daarnaast vooral doorgaan op de ingeslagen weg omdat WSNS al heel veel heeft neergezet binnen de scholen. Naar welke norm beoordeel je personele competenties? Die bepaalt de school zelf en is af te lezen aan het SOP. Wat wordt verstaan onder een lerend netwerk? Hieronder verstaan we de huidige IB-netwerken, maar ook lerarennetwerken of zorgteams op de scholen, waarin vooral op basis van casuïstiek wordt samengewerkt: concreet en gericht op de praktijk van alle dag!

5 5 Wat zijn do s en don ts voor directeuren? Doen: gooi de bescheidenheid van je af en benoem wat er allemaal al kan. Maar durf ook te wijzen op de grenzen van de ondersteuningsmogelijkheden, zowel aan leraren als aan ouders! Niet doen: in de slachtofferrol kruipen. Houd de focus op wat wél mogelijk is. Passend Onderwijs is geen bezuiniging, maar juist een mogelijkheid om samen met het team en de ouders te verkennen waar de school sterk in is, wat er eventueel met extra ondersteuning nog meer mogelijk is, maar vooral ook wat er - voorlopig - nog niet mogelijk is als het gaat om de opvang van leerlingen met een specifieke ondersteuningsbehoefte. Hoeveel kinderen met zorg komen er straks bij? In principe komen er geen extra zorgleerlingen bij. Ik wil hier nogmaals onderstrepen dat de busjes straks écht niet ineens de andere kant op rijden. Het is aan de besturen en hun scholen om in de komende jaren in alle rust en zorgvuldigheid te verkennen of er - met extra ondersteuning en expertise in de school (arrangementen) - wellicht mogelijkheden zijn om kinderen die nu nog naar het SBO en SO worden verwezen, tóch binnen de reguliere basisschool te houden. In de eigen school, in samenwerking met een andere basisschool of met een SBO- of SO-school. Wie zorgt dat alle teamleden goed geïnformeerd worden? In principe is dat de taak van de schoolbesturen. Dat hebben zij zo met elkaar afgesproken. Maar er ligt natuurlijk ook een taak voor de directeuren van de scholen. Verder is het de opdracht van het bestuur van SWV PO om beleid te maken met betrekking tot de communicatie en informatie vanaf 1 augustus Kunnen er informatiebijeenkomsten georganiseerd worden voor de leerkrachten? Ja, heel graag zelfs! Daarvoor kun je een beroep doen op mij (procesondersteuner Roel Weener), maar ook op de leden van de huidige werkgroepen, waarin bijvoorbeeld de coördinatoren WSNS en de collega s uit het SBO en SO zitten.

6 6 BASISONDERSTEUNING/SOP Wat als scholen niet voldoen aan de basisondersteuning? De afspraak is dat de schoolbesturen verantwoordelijk zijn voor de basisondersteuning van hun scholen. Als scholen aantoonbaar dat niveau niet halen, moet het bestuur er voor zorgen dat ze er binnen één schooljaar wel aan voldoen. Wat moet je kunnen zien als een school voldoende of onvoldoende scoort op een indicator? Dat hangt af van de soort indicator. Voor Passend Onderwijs gaat het vooral om de indicatoren zorg en begeleiding. Het aantal leerlingen met een ondersteuningsbehoefte dat door de school verantwoord en goed wordt begeleid, geeft aan of de school een voldoende scoort op die indicatoren. Zijn leerkrachten in staat indicatoren goed te interpreteren/beoordelen? Wellicht is dat meer een coachende taak van de IB' er en de directeur. Hoe voorkom je het positief invullen van de basisondersteuning? Dat is een kwestie van vertrouwen op de professionele cultuur van de school. Daarnaast is het aan de besturen om de SOP en van hun scholen te monitoren en dan is er nog het adviesrecht van de MR. Krijg je meer geld als je meer kunt dan de basisondersteuning? Voorlopig (eerste 2 jaar) nog niet, want de lichte en zware middelen gaan naar rato van het aantal leerlingen terug naar de schoolbesturen en dus de scholen. Wellicht wordt er vanaf 1 augustus 2016 beleid uitgevoerd waarbij wel sprake is van belonen van extra ondersteuning in de basisscholen, maar dat moet nog nader uitgewerkt worden. Wie schrijft het SOP? De school zelf. Daarbij mag men natuurlijk zelf bepalen wie hierbij betrokken wordt. Van belang is wel dat de MR adviesrecht heeft op het SOP.

7 7 Hoe specifiek schrijf je het SOP? Wat is de consequentie? Schrijf het vooral in de vorm van een groeidocument. Geef hierin aan wat de mogelijkheden van ondersteuning zijn binnen de basisondersteuning van SWV PO (bijvoorbeeld dyslexie, hoogbegaafdheid, dyscalculie) en welke vormen van extra ondersteuning de school kan bieden zonder externe expertise. Denk daarbij aan de plusklas, omgaan met gedragsproblemen, meervoudige intelligentie etc. Aan het SOP zijn geen consequenties verbonden, want het is niet zo dat scholen worden afgerekend op hun SOP. Het SOP is bij uitstek een leer- en ontwikkeldocument van de school. "Het SOP is bij uitstek een leer- en ontwikkeldocument van de school" Kun je in een SOP schrijven dat je twee leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften in een groep kunt hebben? Nee, zo expliciet mag dat niet! Maar je kunt op basis van inhoud, kwaliteit en leerkracht-vaardigheden wel onderbouwen dat er grenzen zijn aan de begeleiding van leerlingen met een specifieke ondersteuningsbehoefte. Hoe kom je erachter wat de ondersteuningsprofielen van andere scholen in je wijk zijn? Door van en met elkaar te leren en door bij elkaar op bezoek te gaan. Daarnaast zullen alle SOP'en digitaal beschikbaar worden gesteld via de website van SWV PO en natuurlijk plaatst elke school haar eigen SOP op de schoolwebsite. Waar vind ik meer informatie over het SOP? Kijk eens op: of Kun je een ambitie per wijk of per groep scholen of lokaal schrijven, gekoppeld aan postcode? (anders trek je mogelijk kinderen uit de andere wijken) Ja hoor, dat kan heel goed!

8 8 ARRANGEMENTEN Wat is een arrangement? Een arrangement is eigenlijk een soort rugzak maar dan meer groepsgebonden. Maar een arrangement kan ook elke vorm van extra ondersteuning binnen het regulier en speciaal (basis)onderwijs zijn. Een arrangement kan eveneens een tijdelijke plaatsing in het S(B)O of een deeltijdplaatsing zijn. De zwaarste arrangementen zijn plaatsing in het SBO en het SO. Hoe worden faciliteiten aan arrangementen gekoppeld? Er zijn geen faciliteiten verbonden aan arrangementen, omdat scholen de lichte en zware ondersteuningsmiddelen al terugkrijgen en dus zélf over de ondersteuningsmiddelen beschikken. Wat gebeurt er met huidige rugzakleerlingen? Hoe communiceer je dat naar ouders? Daarvoor zijn in november 2013 brieven verstuurd naar scholen en ouders. Kunnen we nog rugzakken aanvragen? Officieel kan dat nog tot 1 augustus Maar elke rugzak die na 1 oktober 2013 wordt toegekend, wordt na 1 augustus 2014 niet meer betaald! Is elke rugzak een arrangement? Tot uiterlijk 1 augustus 2014 wel. Daarna stoppen de rugzakken en is het aan de scholen om de rugzakken om te bouwen naar arrangementen, waarbij het meer gaat om school- en groepsgebonden ondersteuning dan om kindgebonden ondersteuning. Uit onderzoek is overigens gebleken, dat een integrale aanpak voor leerlingen met een specifieke ondersteuning meer oplevert dan een individuele aanpak.

9 9 Kunnen wij wel voldoen aan hoge opbrengsten wanneer er meer leerlingen met specifieke ondersteuningsbehoeften binnenkomen? Nogmaals, het is maar de vraag of er meer leerlingen met extra ondersteuning bijkomen, maar als dat wel zo is, zal de inspectie in het Toezichtkader Passend Onderwijs rekening houden met leerlingen die een andere leerroute volgen. Als de school op basis van een OPP (ontwikkelingsperspectief ) kan aantonen dat er voor een bepaalde leerling een arrangement is, waarin duidelijk het uitstroomprofiel is benoemd, dan zal de inspectie deze leerling niet meenemen in de eindopbrengsten. "Inspectie houdt rekening met leerlingen die een andere leerroute volgen" Word je door ambitie om meer leerlingen binnen te houden afgerekend op opbrengsten door de inspectie? Zie het antwoord hiervoor.

10 10 ZORGPLICHT Wat te doen als er een nieuwe zorgleerling wordt aangemeld? Dan geldt de Zorgplicht voor alle scholen in Nederland: a. De school beoordeelt de ondersteuningsbehoefte van de leerling. b. De school bepaalt, in overleg met de ouders, of de ondersteuningsbehoefte van de leerling past binnen het SOP. c. Daarbij moet de school ook de mogelijke extra ondersteuning in de vorm van expertise in de school betrekken. d. Als blijkt dat de school niet kan voldoen aan de ondersteuningsbehoefte, dan heeft de school de plicht om de ouders en de leerling te begeleiden naar een school die deze ondersteuning wel kan bieden (dat kan ook SBO of SO zijn, maar ook een andere BAO in de buurt of de wijk of de gemeenten). e. Als er twijfel is over de mogelijkheid om de leerling binnen de school te begeleiden en er nader onderzoek moet worden gedaan, dan is de school verplicht een tijdelijke plaats te bieden van maximaal 10 weken. Kun je als school een leerling weigeren? Ja, dat kan nog steeds. Bijvoorbeeld op basis van identiteit/geloof, maar ook op basis van het schoolondersteunings - profiel (SOP) dat elke school op 1 augustus 2014 moet hebben. Als de school aannemelijk kan maken dat die leerling met die specifieke ondersteuningsbehoefte echt niet past binnen het SOP, dan is dat een reden om met de ouders in overleg te treden. Scholen hebben vanaf 1 augustus 2014 wél de verplichting om in het kader van de Zorgplicht die kinderen en ouders een onderwijsplek aan te bieden waar de leerling wel geplaatst kan worden. Is er verschil tussen kleuters en oudere leerlingen? Nee. Passend Onderwijs is voor alle leerlingen. Natuurlijk is het wel zo dat Passend Onderwijs vooral inzet op preventief handelen. Daarmee moet worden voorkomen dat leerlingen op latere leeftijd nog worden verwezen naar het SBO of SO. Hoe ga je om met leerlingen die vanuit de Zorg een advies krijgen? Ook hier geldt de Zorgplicht zoals hierboven beschreven.

11 11 ONDERSTEUNINGSMIDDELEN Hoe wordt het geld verdeeld en welke concrete ondersteuning kun je verwachten? Na verrekening van een aantal centrale kostenposten (management, administratie, solidariteit en verantwoording) gaan de lichte ondersteuningsmiddelen terug naar de schoolbesturen. Het is vervolgens aan de schoolbesturen en hun scholen om met het geld zowel de ondersteuning op schoolniveau als de arrangementen in te richten en te bekostigen. Daarnaast ontvangen scholen ook een deel van de zware ondersteuningsmiddelen. Hiermee kunnen dan de zware arrangementen en de specifieke expertise worden bekostigd, evenals bijvoorbeeld de kosten voor handelingsgerichte diagnostiek op weg naar een toelaatbaarheidsverklaring. Kunnen wij straks middelen inzetten om Passend Onderwijs te kunnen bieden? Ja absoluut, zie hierboven. Zijn deze middelen straks niet op wanneer we het tripartiete akkoord uitvoeren? Nee, de besturen hebben met elkaar afgesproken dat zij hier de eerste twee jaar op centraal niveau geld voor reserveren. MEDEZEGGENSCHAP Hoe ziet een Ondersteuningsplanraad (OPR) eruit? Wat is hun opdracht? Een OPR bestaat bij voorkeur uit een evenwichtige en evenredige verdeling van ouders en personeelsleden. Het bestuur van SWV PO heeft daarbij als richtlijn meegegeven dat het aan de (V)OPR (Voorlopige OPR) is om tot een definitieve samenstelling en inrichting te komen. Het bestuur ondersteunt en adviseert daarbij. De OPR heeft op 11 maart 2014 instemming verleend aan het Ondersteuningsplan van SWV PO.

12 12 ONDERSTEUNING EN EXPERTISE Wat gebeurt er met de ambulante begeleiders van de REC s en de SWV-en? Dat hangt vooral af van de inhoudelijke ontwikkelingen in de vier subregio's en dan met name de analyse van de ondersteuningsbehoefte van de leerlingen, de scholen en de ouders. Zodra in het schooljaar helder is hoe die ondersteuningsbehoefte er precies uitziet, wordt door het bestuur van SWV PO (natuurlijk in samenwerking met alle overige aangesloten besturen, inclusief het SO en SBO) beleid gemaakt over de inzet van de huidige AB ers. Daarbij kan het zijn dat aan AB ers gevraagd wordt om een baan als leerkracht te aanvaarden, bijvoorbeeld als na analyse van de ondersteuningsbehoeften blijkt dat er voldoende expertise aanwezig is. Hoe wordt de tweede deskundige ingezet in het kader van de extra ondersteuning? De tweede deskundige wordt op basis van een heldere ondersteuningsanalyse, van zowel leerling, ouders en school van plaatsing, ingezet. Dat gebeurt vanuit de schooleigen zorg-/ondersteuningsteams. De keuze voor deze deskundige is afhankelijk van de specifieke ondersteuningsbehoefte van de leerling en de leraar. Hoe wordt de relatie met zorginstellingen vastgelegd? Dat wordt geregeld via een afsprakenconvenant met de zorginstellingen, als het gaat om: a. toelaatbaarheid b. overdracht van expertise in de basisscholen c. de gevolgen van de transitie Jeugdzorg d. in het OOGO met de gemeenten.

13 13 Overige vragen die wij van jullie ontvingen: Zijn er specifieke scholingsinstrumenten voor Passend Onderwijs? Ja heel veel, maar het gaat er vooral om dat de scholen zelf een keus maken op basis van een eigen ondersteuningsbehoeftenanalyse: Wat hebben wij als school/team nodig en waar kunnen we dat vervolgens vinden? Format OPP en ondersteuning SWV PO werkt op dit moment aan een OPP dat aansluit bij wat er over het algemeen al op de scholen wordt gebruikt. We gaan dus geen nieuwe wielen uitvinden. Ondersteuning wordt geboden door de nog in te richten expertise/ondersteuningsteams van SWV PO, die subregionaal worden ingericht en bestaan uit experts uit bijvoorbeeld het SBO en het SO. "Format OPP aansluiten op wat al wordt gebruikt. Dus geen nieuwe wielen uitvinden" Wij hebben bij planmatig evalueren ondersteuning nodig van externe ondersteuning. Hoe zet je dat in? Via het zorgteam van de basisschool. Kan iemand meekijken bij de inrichting van een effectieve zorgstructuur? Ja hoor, geen probleem. Je kunt een mail sturen naar en dan gaan we aan de slag. Hoe krijg ik, na veel IB-wisseling, taken en verantwoordelijkheden van leraren en directie op het terrein van de leerlingzorg duidelijk en transparant? Door daarbij de ondersteuning in te roepen van de leden van de werkgroepen via een mailtje aan

14 14 Hoe passen wij de effectieve interne zorgstructuur aan? Stuur een mailtje naar dan gaan we ermee aan de slag. Waar vind ik meer informatie over Passend Onderwijs? COLOFON Deze nieuwsbrief is een uitgave van de gezamenlijke schoolbesturen voor het speciaal- en basisonderwijs cluster 3 en 4 in SWV PO. Kwartiermaker Passend Onderwijs Roel Weener roel@wkonderwijsadvies.nl Vormgeving: Dieuwer de Lange Tekstredactie: Anita Boelsums

passendwijs Speciale uitgave! nieuwsbrief swv Bijlage Regiobijeenkomsten VERBINDING EN SAMENWERKING UITVOERING PASSEND ONDERWIJS

passendwijs Speciale uitgave! nieuwsbrief swv Bijlage Regiobijeenkomsten VERBINDING EN SAMENWERKING UITVOERING PASSEND ONDERWIJS Nummer 4 februari 2014 3e jaargang nieuwsbrief swv passendwijs DEZE NIEUWSBRIEF IS BESTEMD VOOR ALLE BESTUREN EN MEDEWERKERS VAN SCHOLEN UIT SWV PASSENDWIJS. HET BETREFT DE GEMEENTEN LINGEWAARD, OVERBETUWE,

Nadere informatie

Passend Onderwijs in PO; de wereld verandert niet op 1 augustus 2014!!

Passend Onderwijs in PO; de wereld verandert niet op 1 augustus 2014!! Passend Onderwijs in 23-02 PO; de wereld verandert niet op 1 augustus 2014!! misverstanden 1. Zorgplicht is plaatsingsplicht en dus inclusief onderwijs 2. Er komt een buslading zorgleerlingen bij Maar

Nadere informatie

SWV PASSENDWIJS. JAARPLANNING- WERKAGENDA augustus 2014 juli 2015

SWV PASSENDWIJS. JAARPLANNING- WERKAGENDA augustus 2014 juli 2015 JAARPLANNING- WERKAGENDA augustus 2014 juli 2015 Versie 19 mei 2014 1 5.1 Jaarplanning/werkagenda schooljaar 2014-2015 Onderstaande jaarplanning in de vorm van een werkagenda maakt inzichtelijk welke activiteiten

Nadere informatie

Ondersteuningsplan

Ondersteuningsplan Ondersteuningsplan 2018-2022 Samenwerkingsverband Passend Onderwijs Friesland Publieksversie Alle leerlingen gaan succesvol naar school dat is onze opdracht en daar werken alle scholen voor primair onderwijs

Nadere informatie

Ondersteuningsplan Samenwerkingsverband Passend Onderwijs IJmond Publieksversie voor scholen en ouders

Ondersteuningsplan Samenwerkingsverband Passend Onderwijs IJmond Publieksversie voor scholen en ouders Ondersteuningsplan Samenwerkingsverband Passend Onderwijs IJmond Publieksversie voor scholen en ouders Passend Onderwijs is goed onderwijs Passend onderwijs in IJmond 1 Het samenwerkingsverband Voor iedere

Nadere informatie

1. Opening. 2. Presentatie over de kern van het concept Ondersteuningsplan. 3. Bespreken van het concept Ondersteuningsplan.

1. Opening. 2. Presentatie over de kern van het concept Ondersteuningsplan. 3. Bespreken van het concept Ondersteuningsplan. Verslag Op Overeenstemming Gericht Overleg tussen het Samenwerkingsverband 20-01 PO en de gemeenten in de provincie Groningen en de gemeente Noordenveld d.d. 24 januari 2014. 1. Opening. De voorzitter

Nadere informatie

Besturen, scholen en docenten in SWV OP WEG. wetgeving

Besturen, scholen en docenten in SWV OP WEG. wetgeving Besturen, scholen en docenten in SWV OP WEG Henk Keesenberg 0651926723 henk@wkonderwijs.nl wetgeving In november 2012 is de wetgeving passend onderwijs in de Staatscourant gepubliceerd en in december de

Nadere informatie

Roel Weener. Kwartiermaker Passend Onderwijs

Roel Weener. Kwartiermaker Passend Onderwijs Roel Weener Kwartiermaker Passend Onderwijs MYTHEN EN LEGENDEN Mijn naam is Passend Onderwijs: en ik zorg er voor dat alle busjes de andere kant op gaan rijden en ik zorg voor inclusief onderwijs en ik

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel. De Poolster

Schoolondersteuningsprofiel. De Poolster Schoolondersteuningsprofiel De Poolster Inhoudsopgave Toelichting... 3 DEEL I INVENTARISATIE... 6 1 Typering van de school... 7 2 Basisondersteuning... 8 3 Deskundigheid voor ondersteuning... 9 4 Ondersteuningsvoorzieningen...

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF SCHOLEN EN OUDERS - 1 JULI 2015

NIEUWSBRIEF SCHOLEN EN OUDERS - 1 JULI 2015 NIEUWSBRIEF SCHOLEN EN OUDERS - 1 JULI 2015 Nieuwsbrief voor scholen en ouders die zijn aangesloten bij de Onderwijszorgkoepel Noord- Veluwe (OZKNV) Passend Onderwijs, het eerste jaar Het eerste jaar Passend

Nadere informatie

Verklarende woordenlijst en lijst met afkortingen

Verklarende woordenlijst en lijst met afkortingen Verklarende woordenlijst en lijst met afkortingen Adaptief onderwijs Onderwijs dat zich aanpast aan de ontwikkelingsmogelijkheden en behoeften van elk (individueel) kind. Arrangement Extra onderwijsondersteuning

Nadere informatie

HET BETREFT DE GEMEENTEN LINGEWAARD, OVERBETUWE, ARNHEM, RENKUM, RHEDEN EN ROZENDAAL.

HET BETREFT DE GEMEENTEN LINGEWAARD, OVERBETUWE, ARNHEM, RENKUM, RHEDEN EN ROZENDAAL. Nummer 3 september 2013 2e jaargang Nr.3 nieuwsbrief swv passendwijs DEZE NIEUWSBRIEF IS BESTEMD VOOR ALLE BESTUREN EN MEDEWERKERS VAN SCHOLEN UIT SWV PASSENDWIJS. HET BETREFT DE GEMEENTEN LINGEWAARD,

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel. 11KM00 Basissch Insp J. Cryns

Schoolondersteuningsprofiel. 11KM00 Basissch Insp J. Cryns Schoolondersteuningsprofiel 11KM00 Basissch Insp J. Cryns Inhoudsopgave Toelichting... 3 DEEL I INVENTARISATIE... 6 1 Typering van de school... 7 2 Kwaliteit basisondersteuning... 7 3 Basisondersteuning...

Nadere informatie

Samen voor kinderen 20-2-2014. Agenda. Ondersteuningsplan SWV PO 30 07. Wat betekent Passend Onderwijs voor mij? 1. Passend Onderwijs algemeen

Samen voor kinderen 20-2-2014. Agenda. Ondersteuningsplan SWV PO 30 07. Wat betekent Passend Onderwijs voor mij? 1. Passend Onderwijs algemeen Wat betekent Passend Onderwijs voor mij? Samen op weg... Agenda 1. Passend Onderwijs algemeen Ouders School 2. Onderwijs in Best 3. Onderwijs op deze school Kind 4. Gedeelde verantwoordelijkheid Passend

Nadere informatie

Bijlage E.1. bij OP. Arrangeren en toewijzen extra ondersteuning de structuur

Bijlage E.1. bij OP. Arrangeren en toewijzen extra ondersteuning de structuur Bijlage E.1. bij OP Arrangeren en toewijzen extra ondersteuning de structuur Werkgroep Arrangeren SWV 20.01 Passend Onderwijs november 2013 Inhoudsopgave Voorwoord 1 1.Taak van het samenwerkingsverband

Nadere informatie

Passend onderwijs Bergen,Gennep en Mook Informatie voor alle ouders

Passend onderwijs Bergen,Gennep en Mook Informatie voor alle ouders Passend onderwijs Bergen,Gennep en Mook Informatie voor alle ouders Inhoudsopgave: Inleiding Hoofdstuk 1 Passend onderwijs in een notendop Hoofdstuk 2 Het ondersteuningsprofiel Hoofdstuk 3 Aanmelden Hoofdstuk

Nadere informatie

Bezuiniging op Passend Onderwijs voor 2013 geschrapt. Houdbaarheid na 2013 Invoering op 1-8-2014

Bezuiniging op Passend Onderwijs voor 2013 geschrapt. Houdbaarheid na 2013 Invoering op 1-8-2014 19-6-2012 Geschiedenis: 1998 (WSNS 2 e fase), 2003 (WEC), 2005 (vernieuwing zorgstructuren) Bezuiniging op Passend Onderwijs voor 2013 geschrapt. Houdbaarheid na 2013 Invoering op 1-8-2014 Behandeling

Nadere informatie

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR Anne Frankschool Ellecom

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR Anne Frankschool Ellecom SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR 2015-2016 Anne Frankschool Ellecom 1 Voorwoord Voor u ligt het Schoolondersteuningsprofiel (SOP) van de Anne Frankschool Ellecom. Iedere school stelt een SOP op,

Nadere informatie

Samenvatting Ondersteuningsplan 2014-2018

Samenvatting Ondersteuningsplan 2014-2018 Samenvatting Ondersteuningsplan 2014-2018 In het Ondersteuningsplan 2014-2018 staan de afspraken die de schoolbesturen hebben gemaakt binnen het Samenwerkingsverband Passend Onderwijs Breda e.o. om de

Nadere informatie

Bijeenkomst Passend Onderwijs Nuwelijn najaar 2012

Bijeenkomst Passend Onderwijs Nuwelijn najaar 2012 Bijeenkomst Passend Onderwijs Nuwelijn najaar 2012 Stelling 1 Door de invoering van Passend onderwijs krijgen we steeds meer kinderen met extra zorg in de reguliere klas. Eens Oneens Stelling 2 Met de

Nadere informatie

Ondersteuningsplan Regsam. (VO Zoetermeer)

Ondersteuningsplan Regsam. (VO Zoetermeer) Ondersteuningsplan Regsam (VO Zoetermeer) Een samenvatting van het ondersteuningsplan op basis van de elementen die volgens de MR/GMR van RESPONZ vanuit het (V)SO- van belang zijn bij de beoordeling en

Nadere informatie

Notitie Schoolondersteuningsprofiel 2016 en verder

Notitie Schoolondersteuningsprofiel 2016 en verder Notitie Schoolondersteuningsprofiel 2016 en verder Inleiding en relevantie van deze notitie De Amsterdamse scholen hebben in de aanloop naar passend onderwijs in de periode voor 1 augustus 2014 hun eerste

Nadere informatie

Gemeenteraad Rhenen

Gemeenteraad Rhenen Gemeenteraad Rhenen 29 10 2014 Voorstellen Fransje van Veen: Directeur PPO de Link (Openbare scholen in Rhenen, Wageningen en Renkum) Voorzitter van oude SWV Veluwe Rijn Vallei tot 1 aug 2014 Bestuurslid

Nadere informatie

Passend onderwijs Wat is passend onderwijs? Waarom wordt passend onderwijs ingevoerd?

Passend onderwijs Wat is passend onderwijs? Waarom wordt passend onderwijs ingevoerd? Passend onderwijs Wat is passend onderwijs? Elk kind heeft recht op goed onderwijs. Ook kinderen die extra ondersteuning nodig hebben. Het kabinet wil dat zoveel mogelijk kinderen naar een gewone school

Nadere informatie

BIJLAGE G- Inrichting Coördinatie en Ondersteuning SWV PassendWijs, incl. organogram Bij Jaarplanning- Werkagenda SWV PassendWijs

BIJLAGE G- Inrichting Coördinatie en Ondersteuning SWV PassendWijs, incl. organogram Bij Jaarplanning- Werkagenda SWV PassendWijs Inrichting Coördinatie en Ondersteuning SWV PassendWijs Schooljaar 2014-2015 Inleiding: Hieronder volgt een concrete uitwerking van het voorstel voor de coördinatie van het SWV PassendWijs in het schooljaar

Nadere informatie

Doorontwikkeling ondersteuningsplan

Doorontwikkeling ondersteuningsplan Doorontwikkeling ondersteuningsplan Inleiding Het ondersteuningsplan van het samenwerkingsverband PO Duin- en Bollenstreek is geschreven voor de periode 2014/2018 en legt de basis voor de invoering van

Nadere informatie

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR 2015-2016. Basisschool Pius X

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR 2015-2016. Basisschool Pius X SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR 2015-2016 Basisschool Pius X 1 Voorwoord Voor u ligt het Schoolondersteuningsprofiel (SOP) van basisschool Pius X. Iedere school stelt een SOP op, dit is een wettelijke

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel. 23 Dr. Theun De Vriesskoalle

Schoolondersteuningsprofiel. 23 Dr. Theun De Vriesskoalle Schoolondersteuningsprofiel 23 Dr. Theun De Vriesskoalle Inhoudsopgave Toelichting... 3 DEEL I INVENTARISATIE... 5 1 Typering van de school... 5 2 Basisondersteuning... 6 3 Deskundigheid voor ondersteuning...

Nadere informatie

Passend Onderwijs. Tweede Zorgcongres. ChristenUnie Harderwijk 22 november Henk Büscher

Passend Onderwijs. Tweede Zorgcongres. ChristenUnie Harderwijk 22 november Henk Büscher Passend Onderwijs Tweede Zorgcongres ChristenUnie Harderwijk 22 november 2014 Henk Büscher hbuscher@onderwijszorgkoepel.nl Wat is het samenwerkingsverband Passend Onderwijs OnderwijsZorgKoepel Noord Veluwe?

Nadere informatie

Samen maken we het passend!

Samen maken we het passend! Samen maken we het passend! Publieksversie Ondersteuningsplan 20142014 Samenwerkingsverband Primair Onderwijs MiddenHolland Dit is de publieksversie van het Ondersteuningsplan van het Samenwerkingsverband

Nadere informatie

Bijlage 5 ECT in beeld

Bijlage 5 ECT in beeld Bijlage 5 ECT in beeld Het Referentiekader Passend onderwijs geeft aan dat er een multidisciplinaire structuur aanwezig moet zijn in het SWV (of de regio) die het proces van toekenning van extra ondersteuning

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel. 53 Basisschool Matthijsje

Schoolondersteuningsprofiel. 53 Basisschool Matthijsje Schoolondersteuningsprofiel 53 Basisschool Matthijsje Inhoudsopgave Toelichting 3 DEEL I INVENTARISATIE 5 1 Typering van de school 5 2 Basisondersteuning 6 3 Deskundigheid voor ondersteuning 8 4 Ondersteuningsvoorzieningen

Nadere informatie

Voor wat betreft de financiën ligt de prioriteit bij de interne begeleiding op de basisscholen.

Voor wat betreft de financiën ligt de prioriteit bij de interne begeleiding op de basisscholen. Zoetermeer, april 2014. NIEUWSBRIEF PASSEND ONDERWIJS NUMMER 10 Met deze nieuwsbrief willen we alle betrokkenen in het kort informeren over actuele ontwikkelingen met betrekking tot Passend Onderwijs.

Nadere informatie

Basisondersteuning Samenwerkingsverband Stromenland

Basisondersteuning Samenwerkingsverband Stromenland Basisondersteuning Samenwerkingsverband Stromenland Inleiding Binnen het samenwerkingsverband Stromenland is met diverse gremia gezamenlijk gekomen tot deze notitie basisondersteuning. De procesgang is

Nadere informatie

INFORMATIEBLAD 6. College voor de Rechten van de Mens. rubriek: Veel gebruikte termen en afkortingen

INFORMATIEBLAD 6. College voor de Rechten van de Mens. rubriek: Veel gebruikte termen en afkortingen rubriek: Veel gebruikte termen en afkortingen INFORMATIEBLAD 6 Ambulante begeleiding Basisondersteuning Clusteronderwijs College voor de Rechten van de Mens Hulp van leerkrachten uit het speciaal onderwijs

Nadere informatie

Samenvatting. Aanvulling op het ondersteuningsplan ten behoeve van beleid kalenderjaar 2017 RSV Breda PO 30-03

Samenvatting. Aanvulling op het ondersteuningsplan ten behoeve van beleid kalenderjaar 2017 RSV Breda PO 30-03 Samenvatting Aanvulling op het ondersteuningsplan 2014-2018 ten behoeve van beleid kalenderjaar 2017 RSV Breda PO 30-03 Inleiding In januari 2017 heeft het bestuur van het RSV Breda PO 30-03 de aanvulling

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel. 15QG00 Horizon

Schoolondersteuningsprofiel. 15QG00 Horizon Schoolondersteuningsprofiel 15QG00 Horizon Inhoudsopgave Toelichting... 3 DEEL I INVENTARISATIE... 6 1 Typering van de school... 7 2 Kwaliteit basisondersteuning... 7 3 Basisondersteuning... 8 4 Deskundigheid

Nadere informatie

op deze informatieavond voor leden van de (gemeenschappelijke) medezeggenschapsraden met als thema : Passend Onderwijs

op deze informatieavond voor leden van de (gemeenschappelijke) medezeggenschapsraden met als thema : Passend Onderwijs op deze informatieavond voor leden van de (gemeenschappelijke) medezeggenschapsraden met als thema : Passend Onderwijs historie Verklaring Salamanca 1994 Those with special educational needs must have

Nadere informatie

Passend onderwijs en kwaliteitsbeleid

Passend onderwijs en kwaliteitsbeleid Passend onderwijs en kwaliteitsbeleid Lia van Meegen Kwaliteitsbeleid Wettelijk kader: inspectie Kwaliteitsbeleid op twee niveaus: Niveau van het swv Niveau afzonderlijke besturen en scholen Kwaliteitszorg

Nadere informatie

April 2012. passend onderwijs SWV VO Utrecht en Vechtstreek

April 2012. passend onderwijs SWV VO Utrecht en Vechtstreek April 2012 passend onderwijs SWV VO Utrecht en Vechtstreek SWV VO Utrecht en Vechtstreek 22 scholen voor VO 15.000 leerlingen 152 rugzakleerlingen verwijzing naar VSO bijna op landelijk gemiddelde gemiddeld

Nadere informatie

OPP binnen Plein 013. Wat?

OPP binnen Plein 013. Wat? OPP binnen Plein 013 Wat? De Tweede Kamer der Staten-Generaal heeft in het vergaderjaar 2013-2014 een wijziging opgenomen in de Wet op het Primair Onderwijs in verband met het registeren van leerlingen

Nadere informatie

Ondersteuningsplan SPPOH. (PO Haaglanden)

Ondersteuningsplan SPPOH. (PO Haaglanden) Ondersteuningsplan SPPOH (PO Haaglanden) Een samenvatting van het ondersteuningsplan op basis van de elementen die volgens de MR/GMR van RESPONZ vanuit het (V)SO- van belang zijn bij de beoordeling en

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel. 12ZQ00 De Bongerd

Schoolondersteuningsprofiel. 12ZQ00 De Bongerd Schoolondersteuningsprofiel 12ZQ00 De Bongerd Inhoudsopgave Toelichting... 3 DEEL I INVENTARISATIE... 6 1 Typering van de school... 7 2 Kwaliteit basisondersteuning... 7 3 Basisondersteuning... 8 4 Deskundigheid

Nadere informatie

Invoering Passend Onderwijs, hoe ging het eerst eigenlijk?

Invoering Passend Onderwijs, hoe ging het eerst eigenlijk? nr. 01 Invoering Passend Onderwijs, hoe ging het eerst eigenlijk? Nog een paar maanden en dan is de invoering van passend onderwijs een feit. Vanaf 1 augustus 2014 gaat de wet passend onderwijs in werking.

Nadere informatie

Ondersteuningsplan PO-VO

Ondersteuningsplan PO-VO Ondersteuningsplan PO-VO Aanleiding: labels In 10 jaar tijd (2003 2013): * Rugzakleerlingen: van 11.000 naar 39.000 leerlingen. * SO leerlingen: van 54.000 naar 68.000 leerlingen. In 5 jaar tijd (2007

Nadere informatie

Afkorting en uitleg begrippen Passend Onderwijs. Kernbegrippen

Afkorting en uitleg begrippen Passend Onderwijs. Kernbegrippen Afkorting en uitleg begrippen Passend Onderwijs Kernbegrippen Passend Onderwijs (PaOn) Het zorgdragen voor een passend onderwijsaanbod aan zowel leerlingen die extra zorg nodig hebben als leerlingen die

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel

Schoolondersteuningsprofiel Lia van Meegen Schoolondersteuningsprofiel februari 2012 Wat staat in de wetsvoorstellen? Wat is een schoolondersteuningsprofiel? Wat is een ondersteuningsplan? Wat is een ondersteuningsplanraad? Schoolondersteuningsprofiel

Nadere informatie

Passend Onderwijs in Friesland. hoe zit dat precies

Passend Onderwijs in Friesland. hoe zit dat precies Passend Onderwijs in Friesland hoe zit dat precies Passend Onderwijs is de nieuwe manier waarop in het onderwijs extra ondersteuning aan leerlingen met leer- of ontwikkelingsmoeilijkheden wordt gegeven.

Nadere informatie

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR IKC Het Sterrenbos

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR IKC Het Sterrenbos SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR 2015-2016 IKC Het Sterrenbos 1 Voorwoord Voor u ligt het Schoolondersteuningsprofiel (SOP) van IKC Het Sterrenbos. Iedere school stelt een SOP op, dit is een wettelijke

Nadere informatie

Passend Onderwijs. Regio 30-08

Passend Onderwijs. Regio 30-08 Passend Onderwijs Regio 30-08 SYSTEEM VAN DOORVERWIJZEN 4 16 jaar WSNS en LGF De aanleiding Nadelige effecten? Nog steeds vallen leerlingen tussen wal en schip Nog steeds moeten ouders zoeken naar een

Nadere informatie

CDBS Ichthus Baflo 1

CDBS Ichthus Baflo 1 CDBS Ichthus Baflo 1 Vastgesteld op: 26-09-2017 Inhoudsopgave Pagina Inleiding 3 1. Algemene gegevens van de school 4 2. Missie en Visie van de school 4 3. Basis- en extra ondersteuning binnen (naam bestuur)

Nadere informatie

DRIE MAANDEN RISICOREGELING/SOLIDARITEITSMELDING

DRIE MAANDEN RISICOREGELING/SOLIDARITEITSMELDING DRIE MAANDEN RISICOREGELING/SOLIDARITEITSMELDING Versie 04 september 2015 Registratie drie maanden risicoleerlingen In ons samenwerkingsverband (SWV) kunnen scholen onder bepaalde voorwaarden leerlingen

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel. 23 Dr. Theun De Vriesskoalle

Schoolondersteuningsprofiel. 23 Dr. Theun De Vriesskoalle Schoolondersteuningsprofiel 23 Dr. Theun De Vriesskoalle Inhoudsopgave Toelichting... 3 DEEL I INVENTARISATIE...5 1 Typering van de school... 5 2 Basisondersteuning... 6 3 Deskundigheid voor ondersteuning...8

Nadere informatie

Aandachtspunten Leraren passend onderwijs

Aandachtspunten Leraren passend onderwijs Aandachtspunten Leraren passend onderwijs Beste leraar, Op 1 augustus 2014 wordt de wet passend onderwijs ingevoerd. Dit betekent dat er een aantal zaken anders geregeld zijn voor leerling, leraar en ouder.

Nadere informatie

U in de OndersteuningsPlanRaad? Ja, waarom niet?

U in de OndersteuningsPlanRaad? Ja, waarom niet? U in de OndersteuningsPlanRaad? Ja, waarom niet? Passend Onderwijs & OndersteuningsPlanRaad Wat is passend onderwijs? Passend onderwijs is m.i.v. 1 augustus 2014 de nieuwe manier waarop onderwijs aan kinderen,

Nadere informatie

Bijlage 8 Begrippenlijst en afkortingen. Zorgplicht

Bijlage 8 Begrippenlijst en afkortingen. Zorgplicht Bijlage 8 Begrippenlijst en afkortingen Zorgplicht In de wetgeving m.b.t. passend onderwijs hebben de schoolbesturen zorgplicht gekregen. Deze zorgplicht geldt voor de leerlingen waarvan is vastgesteld

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel. 11BF00 De Mienskip

Schoolondersteuningsprofiel. 11BF00 De Mienskip Schoolondersteuningsprofiel 11BF00 De Mienskip Inhoudsopgave Inhoud Toelichting... 4 DEEL I INVENTARISATIE... 7 1 Typering van de school... 7 2 Kwaliteit basisondersteuning... 8 3 Basisondersteuning...

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Passend Onderwijs van start. Augustus In dit nummer

Nieuwsbrief. Passend Onderwijs van start. Augustus In dit nummer 2014 NUMMER 1 Nieuwsbrief Augustus 2014 Passend Onderwijs van start In dit nummer 1 Passend onderwijs van start 2 Even voorstellen: Jack Biskop 2 MDC: Multi-disciplinaire commissie 3 Passend Onderwijs:

Nadere informatie

SCHOOL ONDERSTEUNINGS PROFIEL

SCHOOL ONDERSTEUNINGS PROFIEL Met het Schoolondersteuningsprofiel worden de volgende onderdelen in beeld gebracht: Specifieke kennis en kunde Aantoonbare specifieke deskundigheid Extra ondersteuning ism externe partners SCHOOL ONDERSTEUNINGS

Nadere informatie

TOELICHTING AANMELDING EN ZORGPLICHT REGULIERE PO-SCHOOL SWV PASSENDWIJS

TOELICHTING AANMELDING EN ZORGPLICHT REGULIERE PO-SCHOOL SWV PASSENDWIJS TOELICHTING AANMELDING EN ZORGPLICHT REGULIERE PO-SCHOOL SWV PASSENDWIJS Aanmelding reguliere school en voorwaarden De termijn om een passende plek voor een leerling te vinden, gaat in vanaf het moment

Nadere informatie

Ondersteuningsprofiel o.b.s. De Bonte Stegge

Ondersteuningsprofiel o.b.s. De Bonte Stegge Ondersteuningsprofiel 2013-2014 o.b.s. De Bonte Stegge o.b.s. De Bonte Stegge Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 Inleiding... 2 Gegevens... 4 Schoolgegevens... 4 Visie - schoolconcept... 4 Periode van afname...

Nadere informatie

samenwerking De rol van de schoolleider en de MR in de cyclus van het schoolondersteuningsprofiel Drie niveaus van passend onderwijs

samenwerking De rol van de schoolleider en de MR in de cyclus van het schoolondersteuningsprofiel Drie niveaus van passend onderwijs De rol van de leider en de MR in de cyclus van het Medezeggenschap: sterker, beter, passend Jan Stuijver Medezeggenschap: sterker, beter, passend 1 Medezeggenschap: sterker, beter, passend 2 Drie niveaus

Nadere informatie

Passend onderwijs. presentatie AMOS DO

Passend onderwijs. presentatie AMOS DO Passend onderwijs presentatie AMOS DO 20-11-2014 Passend onderwijs Zoek de verschillen! We zijn begonnen Veel vragen Veel onduidelijkheden Hoe? Wat? Wanneer? Wie? Waarom? Passend onderwijs = handelingsgericht

Nadere informatie

Wat is passend onderwijs? Vanaf 1 augustus 2014 is de Wet Passend Onderwijs van kracht. Om alle kinderen een passende onderwijsplek te bieden, gaan

Wat is passend onderwijs? Vanaf 1 augustus 2014 is de Wet Passend Onderwijs van kracht. Om alle kinderen een passende onderwijsplek te bieden, gaan Wat is passend onderwijs? Vanaf 1 augustus 2014 is de Wet Passend Onderwijs van kracht. Om alle kinderen een passende onderwijsplek te bieden, gaan scholen samenwerken in regionale samenwerkingsverbanden

Nadere informatie

Aanvulling op het ondersteuningsplan Samenwerkingsverband PO Optimale Onderwijskans.

Aanvulling op het ondersteuningsplan Samenwerkingsverband PO Optimale Onderwijskans. Samenvatting Aanvulling op het ondersteuningsplan 2014-2018 Samenwerkingsverband PO 30-03 Optimale Onderwijskans. Beschrijving van de beleidsafspraken die zijn gemaakt gedurende het schooljaar 2014-2015.

Nadere informatie

Passend onderwijs Voorblad 1: Foto Typ hier de titel

Passend onderwijs Voorblad 1: Foto Typ hier de titel Passend onderwijs Voorblad 1: Foto Typ hier de titel Opbouw presentatie Voorblad 2: Watermerk Typ hier de titel Voorblad 2: Watermerk Typ hier de titel Waarom passend onderwijs? Minder thuiszitters. Meer

Nadere informatie

Regeling rugzakleerlingen in het Passend Onderwijs

Regeling rugzakleerlingen in het Passend Onderwijs Onderwijsondersteuningsroute: Instroom van leerlingen met rugzak (concept versie 5 september 2013; ontwikkeld door de Werkgroep Passend Onderwijs Toewijzing Onderwijsondersteuning van Koers VO). - De onderwijsondersteuningsroute

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel. 21NI00 GBS De Fontein

Schoolondersteuningsprofiel. 21NI00 GBS De Fontein Schoolondersteuningsprofiel 21NI00 GBS De Fontein Inhoudsopgave Toelichting... 3 DEEL I INVENTARISATIE... 6 1 Typering van de school... 7 2 Kwaliteit basisondersteuning... 7 3 Basisondersteuning... 8 4

Nadere informatie

Locatie Sprang-Capelle Rembrandtlaan ES Sprang-Capelle T Locatie Landgoed Driessen Burgemeester van Casterenstraat GA

Locatie Sprang-Capelle Rembrandtlaan ES Sprang-Capelle T Locatie Landgoed Driessen Burgemeester van Casterenstraat GA SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL Koningsschool Wat is het schoolondersteuningsprofiel en waar dient het voor? Het schoolondersteuningsprofiel beschrijft welke ondersteuning wij kinderen kunnen bieden die op

Nadere informatie

MONITORING SWV 2202-PO bijlage 1 bij OP

MONITORING SWV 2202-PO bijlage 1 bij OP MONITORING SWV 2202-PO bijlage 1 bij OP Deze notitie is bedoeld om de beleidslijn van het SWV te concretiseren en de systematiek voor verantwoording uit te werken. De wetgever geeft aan dat er sprake dient

Nadere informatie

Aannamebeleid Emile Weslyschool Maastricht

Aannamebeleid Emile Weslyschool Maastricht Aannamebeleid Emile Weslyschool Maastricht In werking vanaf 1 augustus 2014 Samen aan de slag voor de beste onderwijsplek voor uw kind! Aannamebeleid EWS, J.D. Pagina 1 Inleiding Vanaf 1 augustus 2014

Nadere informatie

Uitnodiging OPR. juni 2013, nr.

Uitnodiging OPR. juni 2013, nr. Inhoud Uitnodiging OPR Stichting nieuwe Samenwerkingsverband De eerste stap is gezet Monitor ministerie OC&W juni 2013, nr. 4 Uitnodiging OPR Op 9 oktober 2012 is het wetsvoorstel Passend Onderwijs door

Nadere informatie

welkom informatie bijeenkomst koersnotitie passend onderwijs Barchem november 2012

welkom informatie bijeenkomst koersnotitie passend onderwijs Barchem november 2012 welkom informatie bijeenkomst koersnotitie passend onderwijs Barchem november 2012 programma 1. welkom 2. presentatie: wat is Passend Onderwijs? 3. presentatie: koersnotitie 4. vragen? VRAGENBRIEFJES historie

Nadere informatie

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR 2015-2016

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR 2015-2016 SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR 2015-2016 1 Voorwoord Voor u ligt het Schoolondersteuningsprofiel (SOP) van basisschool Dr. Albert Schweitzer. Het SOP is tot stand gekomen met door de monitor basisondersteuning,

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel. 00CV00 School Matthijsje

Schoolondersteuningsprofiel. 00CV00 School Matthijsje Schoolondersteuningsprofiel 00CV00 School Matthijsje Inhoudsopgave Toelichting... 3 DEEL I INVENTARISATIE... 6 1 Typering van de school... 7 2 Kwaliteit basisondersteuning... 7 3 Basisondersteuning...

Nadere informatie

Passend onderwijs. Passend onderwijs

Passend onderwijs. Passend onderwijs Opbouw presentatie 1. De Basis basis Waarom passend onderwijs? Alle leerlingen hebben recht op een passend onderwijsprogramma; geen thuiszitters. Scholen, besturen en samenwerkingsverbanden hebben ruimte

Nadere informatie

IJK instrument kwaliteit van de basisondersteuning voor scholen van het SWV 20-01

IJK instrument kwaliteit van de basisondersteuning voor scholen van het SWV 20-01 IJK instrument kwaliteit van de basisondersteuning voor scholen van het SWV 20-01 Naam bestuur: Scholengroep Perspectief Invullen door de school Datum: 12-05-2017 Naam school: CBS Oranje Nassauschool 1.

Nadere informatie

Alle kinderen naar de juiste school Zij ontvangen het onderwijs dat bij hen past!

Alle kinderen naar de juiste school Zij ontvangen het onderwijs dat bij hen past! Alle kinderen naar de juiste school Zij ontvangen het onderwijs dat bij hen past! Ondersteuningsplan 2016-2020 Karin Verkerk en Henk Keesenberg Visie van Zeeluwe Alle kinderen in de scholen van de aangesloten

Nadere informatie

Uittreksel van het Schoolondersteuningsprofiel (SOP) Basisschool Pius X, Bergschenhoek

Uittreksel van het Schoolondersteuningsprofiel (SOP) Basisschool Pius X, Bergschenhoek Uittreksel van het Schoolondersteuningsprofiel (SOP) Basisschool Pius X, Bergschenhoek Toelichting Met dit schoolondersteuningsprofiel willen wij in beeld brengen welke (extra) ondersteuning wij onze leerlingen

Nadere informatie

Samenvatting Ondersteuningsplan SWV Passend Onderwijs PO Midden-Limburg

Samenvatting Ondersteuningsplan SWV Passend Onderwijs PO Midden-Limburg Samenvatting Ondersteuningsplan SWV Passend Onderwijs PO 31-02 Midden-Limburg Op 1 augustus 2014 gaat in Nederland de wet passend onderwijs van start. Dit betekent dat schoolbesturen de zorgplicht krijgen

Nadere informatie

12OT00 Berglarenschool GEMERT. Schoolondersteuningsprofiel

12OT00 Berglarenschool GEMERT. Schoolondersteuningsprofiel 12OT00 Berglarenschool GEMERT Schoolondersteuningsprofiel Inhoudsopgave Toelichting... 3 DEEL I INVENTARISATIE... 6 1 Typering van de school... 7 2 Kwaliteit basisondersteuning... 7 3 Basisondersteuning...

Nadere informatie

Studiedag Inrichting Passend Onderwijs SWV PO 30-10 RKC Waalwijk 3 juni 2014

Studiedag Inrichting Passend Onderwijs SWV PO 30-10 RKC Waalwijk 3 juni 2014 Studiedag Inrichting Passend Onderwijs SWV PO 30-10 RKC Waalwijk 3 juni 2014 1. Opening 2. Startactiviteit: Kennismaking 3. Doelstellingen en opbrengst van de dag 4. Kracht door verbinding Toelichting

Nadere informatie

Ondersteuningsstructuur voor passend onderwijs in de Viviani scholen.

Ondersteuningsstructuur voor passend onderwijs in de Viviani scholen. Ondersteuningsstructuur voor passend onderwijs in de Viviani scholen. Algemeen: Alle scholen hebben in hun School Ondersteunings Profiel uitgewerkt en verantwoord hoe er invulling wordt gegeven aan de

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel. 04TL00 Chr Basissch It Twaspan

Schoolondersteuningsprofiel. 04TL00 Chr Basissch It Twaspan Schoolondersteuningsprofiel 04TL00 Chr Basissch It Twaspan Inhoudsopgave Toelichting... 3 DEEL I INVENTARISATIE... 6 1 Typering van de school... 7 2 Kwaliteit basisondersteuning... 7 3 Basisondersteuning...

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel. 14GF00 De Zeester

Schoolondersteuningsprofiel. 14GF00 De Zeester Schoolondersteuningsprofiel 14GF00 De Zeester Inhoudsopgave Toelichting... 3 DEEL I INVENTARISATIE... 6 1 Typering van de school... 7 2 Kwaliteit basisondersteuning... 7 3 Basisondersteuning... 8 4 Deskundigheid

Nadere informatie

Week van de opvoeding. Passend Onderwijs: Ieder kind is welkom!?!

Week van de opvoeding. Passend Onderwijs: Ieder kind is welkom!?! Week van de opvoeding 7 oktober 2015 Passend Onderwijs: Ieder kind is welkom!?! Aaldert van der Horst (VO) Mellani Miedema (PO) Programma Passend Onderwijs & belangrijkste veranderingen Passende ondersteuning:

Nadere informatie

Visiedocument inrichting en organisatie van het SWV PO

Visiedocument inrichting en organisatie van het SWV PO Bijlage A.1. bij OP Visiedocument inrichting en organisatie van het SWV PO 20.01. Visiedocument inrichting en organisatie van het Samenwerkingsverband PO 20.01. Augustus 2015 Roel Weener In opdracht van

Nadere informatie

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR 2015-2016. OBS De Kameleon

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR 2015-2016. OBS De Kameleon SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR 2015-2016 OBS De Kameleon 1 Voorwoord Voor u ligt het Schoolondersteuningsprofiel (SOP) van basisschool de Kameleon. Iedere school stelt een SOP op, dit is een wettelijke

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel. 26 Ibs 'T Pompebled

Schoolondersteuningsprofiel. 26 Ibs 'T Pompebled Schoolondersteuningsprofiel 26 Ibs 'T Pompebled Inhoudsopgave Toelichting... 3 DEEL I INVENTARISATIE... 5 1 Typering van de school... 5 2 Basisondersteuning... 6 3 Deskundigheid voor ondersteuning... 8

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel. 10XU00 CBS Het Baken

Schoolondersteuningsprofiel. 10XU00 CBS Het Baken Schoolondersteuningsprofiel 10XU00 CBS Het Baken Inhoudsopgave Toelichting... 3 DEEL I INVENTARISATIE... 6 1 Typering van de school... 7 2 Kwaliteit basisondersteuning... 7 3 Basisondersteuning... 8 4

Nadere informatie

Nieuwe wet definitief Nieuw onderwijsstelsel voor regulier én speciaal onderwijs

Nieuwe wet definitief Nieuw onderwijsstelsel voor regulier én speciaal onderwijs December 2012 2e Nieuwsbrief Nieuwe wet definitief Nieuw onderwijsstelsel voor regulier én speciaal onderwijs Nadat de Tweede Kamer eerder al had ingestemd, is op 9 oktober jl. ook de Eerste Kamer akkoord

Nadere informatie

Voor wie is de Week van passend onderwijs bedoeld?

Voor wie is de Week van passend onderwijs bedoeld? Ongetwijfeld heeft iedereen wel eens de term PASSEND ONDERWIJS voorbij zien komen. Samenwerkingsverbanden, schoolbesturen en scholen zijn al een aantal jaar druk bezig alles vorm te geven zoals het in

Nadere informatie

INDICATOREN BASISONDERSTEUNING

INDICATOREN BASISONDERSTEUNING INDICATOREN BASISONDERSTEUNING (ofwel de kwaliteit van de basisondersteuning binnen het schoolondersteuningsprofiel van de basisscholen in het samenwerkingsverband Passend onderwijs PO Eindhoven) Een werkgroep

Nadere informatie

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR Dalton basisschool Confettti

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR Dalton basisschool Confettti SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR 2015-2016 Dalton basisschool Confettti Schoolondersteuningsprofiel schooljaar 2015-2016 basisschool Confetti pag: 1 Voorwoord Voor u ligt het Schoolondersteuningsprofiel

Nadere informatie

Ouderbrochure. samenwerkingsverband de Meierij PO

Ouderbrochure. samenwerkingsverband de Meierij PO Ouderbrochure samenwerkingsverband de Meierij PO Wat is passend onderwijs? Op 1 augustus 2014 is de wet passend onderwijs ingegaan. Uitgangspunt van passend onderwijs is dat elk kind recht heeft op goed

Nadere informatie

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR 2015-2016. Basisschool De Arnhorst. Velp

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR 2015-2016. Basisschool De Arnhorst. Velp SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR 2015-2016 Basisschool De Arnhorst Velp 1 Voorwoord Voor u ligt het Schoolondersteuningsprofiel (SOP) van basisschool De Arnhorst in Velp. Iedere school stelt een

Nadere informatie

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR 2016-2017 1 Voorwoord Voor u ligt het Schoolondersteuningsprofiel (SOP) van Jenaplan basisschool De Sterrenkring. Iedere school stelt een SOP op, dit is een wettelijke

Nadere informatie

SWV PO 2203 PASSEND ONDERWIJS. Monitor Financiën. verantwoording en analyse 2015

SWV PO 2203 PASSEND ONDERWIJS. Monitor Financiën. verantwoording en analyse 2015 SWV PO 2203 PASSEND ONDERWIJS Monitor Financiën verantwoording en analyse 2015 24 maart 2016 VERANTWOORDING EN ANALYSE 2015 3 1. Inleiding 3 2. Basisondersteuning en Extra Ondersteuning 3 2.0 Onderscheid

Nadere informatie

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR Basisschool Pius X

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR Basisschool Pius X SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR 2016-2017 Basisschool Pius X 1 Voorwoord Voor u ligt het Schoolondersteuningsprofiel (SOP) van basisschool Pius X. Iedere school stelt een SOP op, dit is een wettelijke

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel. 10GE00 Bs De Vier Heemskinderen

Schoolondersteuningsprofiel. 10GE00 Bs De Vier Heemskinderen Schoolondersteuningsprofiel 10GE00 Bs De Vier Heemskinderen Inhoudsopgave Toelichting... 3 DEEL I INVENTARISATIE... 6 1 Typering van de school... 7 2 Kwaliteit basisondersteuning... 7 3 Basisondersteuning...

Nadere informatie