Voor de volledigheid is de visual van het KOMPAS 2020-traject bijgevoegd als bijlage 1 zodat u in één oogopslag het gehele traject kunt bezien.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Voor de volledigheid is de visual van het KOMPAS 2020-traject bijgevoegd als bijlage 1 zodat u in één oogopslag het gehele traject kunt bezien."

Transcriptie

1 Vergadering van de algemene vergadering van de vereniging IPO op 19 juni 2014 agendapunt 2a Paraaf : Datum : 28 mei 2014 Inlichtingen bij : Gerard Beukema/Yolanthe Sinnige/Ferdi de Lange Doorkiesnummer : (070) : 2 (bijlage 2 via nazending op 10 juni) Onderwerp : KOMPAS 2020 Voorstel Bespreken van het (op dinsdag 10 juni na te zenden) document KOMPAS 2020 en eventuele aandachtspunten markeren voor de definitieve vaststelling van KOMPAS 2020 door het bestuur. Toelichting Wat vooraf ging In november jl. heeft het bestuur besloten tot KOMPAS KOMPAS 2020 is het verhaal van de provincies in de aanloop naar de verkiezingen voor Provinciale Staten (2015) en Tweede Kamer (2017). KOMPAS 2020 ligt in het verlengde van en is gebaseerd is op het document Profiel Provincies (2010) alsmede de uitkomsten van de IPO-trajecten Stip aan de Horizon en de voorbeeldprojecten in het kader van Profiel Provincies. KOMPAS 2020 gaat in op de inhoudelijke positie van de provincies in de komende jaren en de thematiek en de analyse van de maatschappelijke ontwikkelingen en opgaven die daaraan ten grondslag liggen. Op grond van deze inhoudelijke basis wordt de verdere voorbereiding van beide verkiezingen ter hand genomen en zal KOMPAS 2020 de inhoudelijke leidraad voor het IPO-bestuur vormen. Betrokkenheid Provinciale Staten en de Algemene Vergadering In overleg met uw Algemene Vergadering zijn nadere afspraken gemaakt over de wijze waarop Provinciale Staten en uw Algemene Vergadering worden betrokken bij de voorbereiding van KOMPAS Daarbij is besloten dat een conceptversie van KOMPAS 2020 wordt besproken in Provinciale Staten van de onderscheiden provincies alsmede door uw Algemene Vergadering. De uitkomsten hiervan worden betrokken door het bestuur bij de definitieve vaststelling van KOMPAS 2020 (zie ook hieronder). Voor de volledigheid is de visual van het KOMPAS 2020-traject bijgevoegd als bijlage 1 zodat u in één oogopslag het gehele traject kunt bezien. KOMPAS 2020-bijeenkomsten Provinciale Staten In de maanden april, mei en juni zijn KOMPAS 2020-bijeenkomsten georganiseerd voor Provinciale Staten in de onderscheiden provincies, daarbij is zoveel mogelijk aangesloten bij reeds geplande bijeenkomsten over bijvoorbeeld toekomstverkenningen, maar ook vergaderingen van de betreffende Statencommissie en/of een vergadering van Provinciale Staten. Onderstaand een overzicht van de data van de bijeenkomsten waar de conceptversie van KOMPAS 2020 is besproken:

2 - 2 - Provincie Datum Fryslân 7 mei 2014 Groningen 27 mei 2014 Drenthe 18 juni 2014 Overijssel 16 april 2014 Gelderland 23 april 2014 Flevoland 4 juni 2014 Utrecht 19 mei 2014 Noord-Holland 5 juni 2014 Zuid-Holland 14 mei 2014 Zeeland 23 mei 2014 Noord-Brabant 23 mei 2014 Limburg 6 juni 2014 Vaststelling KOMPAS 2020 Op grond van de uitkomsten van deze bijeenkomsten wordt een nieuwe versie van KOMPAS 2020 opgesteld om recht te doen aan de bespreking in Provinciale Staten. Op dinsdag 10 juni 2014 wordt deze definitieve conceptversie van KOMPAS 2020 gelijktijdig verstuurd als nazending aan het bestuur en de Algemene Vergadering met het oog op bespreking ervan op 19 juni 2014 (bijlage 2). In deze versie zijn de uitkomsten van de bespreking in elf van de twaalf provincies verwerkt. De bijeenkomst in Drenthe vindt pas op 18 juni plaats waardoor deze uitkomsten betrokken worden in de vergadering van het bestuur op 19 juni. Ook wordt daarbij aan de leden van het IPObestuur gevraagd om te bezien of de uitkomsten van de bijeenkomst voor de eigen Provinciale Staten adequaat en in relatie tot de uitkomsten van de andere bijeenkomsten zijn verwerkt. Aansluitend op de vergadering van het IPO-bestuur vindt uw vergadering plaats. De uitkomsten van uw Algemene Vergadering worden tevens verwerkt in de definitieve versie van KOMPAS Praktisch betekent dit dat de uitkomsten van de vergadering van het bestuur en uw vergadering in de dagen na 19 juni in KOMPAS 2020 plaats waarna KOMPAS 2020 (gemandateerd) definitief door het bestuur wordt vastgesteld. Vervolgtraject KOMPAS 2020 Op grond van dit definitieve KOMPAS 2020 wordt het verdere (communicatie)traject ter hand genomen. Hierbij wordt mede op grond van de terechte opmerkingen die hierover bij de bespreking in Provinciale Staten zijn gemaakt o.a. een goed onderscheid gemaakt naar beoogde doelgroepen en concretisering via de projecten uit Profiel Provincies. Het bestuur bespreekt op 19 juni de hoofdlijnen van het communicatietraject en licht uw Algemene Vergadering ter vergadering de uitkomsten toe. In de zomer en in het najaar wordt het traject verder uitgewerkt en wordt u vanzelfsprekend op de hoogte gehouden van de vorderingen. 1. Visual traject KOMPAS 2020; en 2. Document KOMPAS 2020, definitieve conceptversie d.d. 10 juni 2014 (wordt op 10 juni nagezonden).

3 Vergadering algemene vergadering vereniging IPO op 19 juni 2014 Agendapunt 2a, bijlage 1 KOMPAS 2020 Pamflet & voorbeeldprojecten Communicatie- en lobbystrategie Actualisatie document 'Profiel Provincies' Provinciale Statenverkiezingen (2015) Tweede Kamerverkiezingen (2017) Profiel Provincies: Profiel-bijeenkomsten Stip aan de Horizon: Synthese o.g.v. Stipbijeenkomsten Europa: - Radboud-rapport - Grensoverschrijdende samenwerking IPO-bestuur: Plan van aanpak (november 2013) Kring van Provinciesecretarissen: Ambtelijke processturing & aanlevering Strategische thema's (november - mei 2014) Kerngroep KOMPAS 2020: Actualisatie 'Profiel Provinies' (januari - april 2014) Bestuurlijke en ambtelijke portefeuillehouders: gemandateerde processturing (januari - mei 2014) PS / IPO-AV: input via 'Profiel'-bijeenkomsten en conceptversie KOMPAS 2020 (januari - juni 2014) IPO-bestuur: vaststelling KOMPAS 2020 / bespreking AV (19 juni 2014) Aanbieding pamflet KOMPAS 2020 aan colleges van GS en PS

4 Vergadering van de Algemene Vergadering van de vereniging IPO op 19 juni 2014 agendapunt 2b Paraaf : Datum : 28 mei 2014 Inlichtingen bij : Gerard Beukema/Hester Menninga/Ferdi de Lange Doorkiesnummer : (070) Bijlage : geen Onderwerp : Gezamenlijke inzet PS2015-verkiezingen Voorstel 1. Bespreken van onderstaand voorstel tot nadere uitwerking van de gezamenlijke inzet voor de verkiezingen voor Provinciale Staten in maart 2015; en 2. kennis nemen van de mondelinge toelichting op de uitkomsten van de bespreking van dit voorstel in de vergadering van het IPO-bestuur direct voorafgaand aan de Algemene Vergadering. Toelichting Wat vooraf ging Het IPO-bestuur heeft in haar vergadering van 30 januari 2014 besproken dat de inzet voor de Statenverkiezingen 2015 zich beperkt tot samenwerking met de rijksoverheid om de opkomst te bevorderen en het onder de aandacht brengen van de werkzaamheden in het verlengde van KOMPAS2020. Dit onder de nadrukkelijke constatering dat de verkiezingen bij uitstek een aangelegenheid zijn van de afzonderlijke provincies en in het bijzonder de politieke partijen. Uw Algemene Vergadering (AV) heeft op 20 maart op uitzondering van Zuid-Holland - steun uitgesproken voor deze inzet. Aanvullend kwam u overeen om op basis van een nader voorstel van de gezamenlijke Statengriffiers te bezien op welke wijze opkomst bevorderende activiteiten gericht op jongeren en eerste kiezers, met zo mogelijke inzet van social media, gezamenlijk vorm gegeven kunnen worden. Gelijktijdige bespreking door bestuur en Algemene Vergadering Onderstaande uitwerking op grond van de door uw Algemene Vergadering en het bestuur vastgestelde kaders wordt gelijktijdig besproken op 19 juni in de aansluitende vergadering van bestuur en Algemene Vergadering. Ter vergadering ontvangt u derhalve een mondelinge toelichting op de uitkomsten van de bespreking van onderstaand voorstel door het bestuur. Kaderstelling Sinds januari 2014 vindt op reguliere basis overleg plaats tussen de staven communicatie (van alle twaalf provincies) van de griffies, van GS en van het IPO over mogelijke samenwerking richting de Statenverkiezingen Afgesproken is dit overleg in reguliere opzet te continueren tot aan (in ieder geval) de Statenverkiezingen ten behoeve van nadere uitwerking van voorstellen, de onderlinge samenwerking en aldus efficiencydoeleinden.

5 - 2 - Het kader waarbinnen gezocht wordt naar invulling van activiteiten kent twee uitgangspunten: (1) deelname van een provincie is optioneel en (2) in beginsel geen c.q. zo beperkt mogelijke kosten met overweging van wel in kind capaciteit. Het inhoudelijk kader wordt gevormd door drie richtsnoeren: (a) geen inhoudelijk gekleurde boodschap of de boodschap van KOMPAS2020, (b) gericht op jongeren, first time voters en (c) zo mogelijk aansluiting bij en/of insluiting van KOMPAS2020;. Gelet op het tijdpad van de voorbereidingen op de Statenverkiezingen in meerdere provincies voorzien deze zomer - en de (inhoudelijke) afronding van KOMPAS2020 is het gewenst reeds nu kennis te nemen van onderstaande voorstellen of hoofdlijnen. Dit biedt de mogelijkheid aan de afzonderlijke provincies deze voorstellen mee te nemen in de eigen werkplannen, de voorstellen tijdig (en samen) verder uit te werken en de samenhang met KOMPAS2020 te versterken (zie tevens het voorliggende voorstel betreffende de communicatie rond KOMPAS2020). Voorts zal op basis van de besprekingen met de communicatiestaven van PS en GS direct na de zomer een breder palet aan (verkiezings)mogelijkheden worden voorgelegd. I. Slogan KOMPAS2020 De kracht van KOMPAS2020 in het licht van de Statenverkiezingen is de gedeelde verantwoordelijkheid en gedeelde instemming. KOMPAS2020 vervat in een slogan is een uitstekend verkiezingsinstrument. Uit het overleg van de communicatiestaven kwam het idee van en de bereidheid tot gebruik van een gezamenlijke slogan. De slogan kan verwerkt worden door provincies in het eigen werkplan waarbij conform uitgangspunt van optionaliteit een provincie kan besluiten de slogan ook te gebruiken bij niet- KOMPAS2020 gerelateerde uitingen en activiteiten. Er zijn geen overkoepelende kosten verbonden aan deze optie. Het IPO kan binnen het project KOMPAS zorgdragen voor elektronische aanbieding van bijvoorbeeld (te printen) posters, flyers, logo s. Deze kunnen naar wens worden gebruikt door de provincies. II. Samenwerking met ProDemos ProDemos, het Huis voor democratie en rechtstaat, ontplooit uiteenlopende activiteiten in het kader van de Statenverkiezingen. Een versterkte samenwerking tussen ProDemos en de provincies creëert een win-win situatie. Mogelijkheden voor samenwerking liggen o.a. in de organisatie van bijeenkomsten, tevens gericht op mensen die minder politieke interesse hebben, en in gezamenlijke publicaties. Ook voor de activiteiten van ProDemos geldt dat provincies afzonderlijk - in aanvulling op gezamenlijke activiteiten - de samenwerking aan kunnen gaan, denk bijvoorbeeld aan de Stemwijzer. Daarnaast heeft ook bij deze samenwerking elke provincie de keuze wel of niet mee te doen. De precieze invulling van het partnerschap is onderwerp van gesprek met ProDemos en de communicatiestaven van PS, GS en van het IPO. De kosten van de samenwerking met ProDemos zullen variëren van kosteloos ( in kind provinciale capaciteit ) tot aan de kosten van gerichte afname van producten (zoals bij de Stemwijzer en oplage van gezamenlijke Verkiezingenkrant). Hierbij geldt uitdrukkelijk dat elke provincie de keuze heeft. III. Stembus/stembuzzz voor jongeren In navolging van een succesvol Zeeuws voorbeeld uit 2011 wordt een stembuzzztour door de provincies georganiseerd. Een bus, ingericht met verkiezingsmateriaal, rijdt langs scholen, universiteiten, ROC s en andere plekken met first time voters. De invulling van het programma van de bus wordt eigenstandig door elke provincie bepaald en kan derhalve per provincie verschillen.

6 - 3 - Het is evenwel mogelijk dat bepaalde elementen in alle participerende provincies terugkomen, bijvoorbeeld specifieke activiteiten rondom KOMPAS2020 ofwel activiteiten in het kader van de samenwerking met ProDemos. De tour kan wellicht eindigen op het Binnenhof met een debat in samenwerking met de Eerste Kamer. De tour door de provincie Zeeland van enkele dagen heeft in totaal 2000 gekost. Social media In het grotere palet aan (verkiezings)mogelijkheden worden specifieke ideeën voor de inzet van social media opgenomen. Social media is een instrument dat aandacht genereert voor (de uitvoering van) bovenstaande voorstellen, voor het benaderen van de jonge(re) generatie. De inzet van social media is geen doel op zich, maar een instrument ten dienste van het doel. Geen.

7 Vergadering van de algemene vergadering van de vereniging IPO op 19 juni 2014 agendapunt 2c Paraaf : Datum : 28 mei 2014 Inlichtingen bij : Gerard Beukema/Louis van Wayenburg/Ferdi de Lange Doorkiesnummer : (070) : geen Onderwerp : Positie Statenleden: belevingsonderzoek en wet vermindering politieke ambtsdragers Voorstel 1. Kennis nemen van de mondelinge toelichting op de uitkomsten van het belevingsonderzoek naar de rechtspositie van Statenleden en het bestuurlijk overleg op 4 juni met de minister van BZK; en 2. kennis nemen van de stand van zaken van het kabinetsvoornemen tot vermindering van het aantal leden van Gedeputeerde en Provinciale Staten. Toelichting Wat vooraf ging Conform de afspraken gemaakt met uw Algemene Vergadering worden de onderwerpen inzake de positie van Statenleden structureel geagendeerd voor de Algemene Vergadering. Enerzijds betreft dit uw rechtspositie waartoe vanuit uw midden een klankbordgroep is samengesteld die namens u het overleg met het ministerie van BZK voert. Anderzijds bent u betrokken geweest bij de IPO-reactie op het voornemen van dit kabinet om het aantal leden van Gedeputeerde en Provinciale Staten te verminderen. Onderstaand treft u de stand van zaken van beide dossiers aan. Belevingsonderzoek rechtspositie leden Provinciale Staten Op 20 maart 2014 heeft de Algemene Vergadering van het IPO ingestemd met het voorstel van de uit zijn midden ingestelde klankbordgroep rechtspositie statenleden om een beperkt belevingsonderzoek onder alle statenleden te laten uitvoeren. Dit met het oog op het bestuurlijk overleg op 4 juni 2014 van vertegenwoordigers van de decentrale politieke ambtsdragers met de minister van BZK over het aanzien van het politieke ambt en over een integrale visie op de rechtspositie van politieke ambtsdragers. Het belevingsonderzoek is in opdracht van het IPO uitgevoerd door BMC. Inhoud en opzet van het onderzoek sluiten aan bij het belevingsonderzoek dat in 2004 is uitgevoerd door het SGBO (dat is opgegaan in BMC). Hierdoor kunnen de uitkomsten worden gelegd naast die van Aan alle statenleden is via de mail een vragenlijst voorgelegd dat digitaal kon worden ingevuld. De termijn voor invulling van het vragenformulier is inmiddels gesloten. De respons is ca. 36%. De betrouwbaarheid van de resultaten is daarmee in ieder geval minimaal 90%. Alle provincies zijn vertegenwoordigd, er zijn voldoende leden met andere functies binnen PS en zowel coalitie als oppositie zijn ruim vertegenwoordigd. BMC meent daarom dat de respondenten een goede afspiegeling vormen van alle statenleden.

8 - 2 - BMC werkt op dit moment hard aan de rapportage. Die zal kort vóór 4 juni 2014 (via de statengriffiers) naar alle statenleden worden gestuurd. De rapportage zal dan ook afzonderlijk naar de leden van de Algemene Vergadering van het IPO worden nagezonden. Op 19 juni 2014 zal de klankbordgroep de rapportage met u bespreken en zal de heer Buursink van de klankbordgroep u informeren over de uitkomst van het bestuurlijk overleg van 4 juni Stand van zaken wet vermindering aantal politieke ambtsdragers Het kabinet Rutte/Asscher heeft in het regeerakkoord het voornemen opgenomen tot vermindering van het aantal leden van Gedeputeerde en Provinciale Staten. Een conceptwetsvoorstel is medio 2013 aan het IPO gestuurd. Gezien de rechtstreekse relatie met de werkzaamheden van Provinciale Staten is bij uitzondering de IPO-reactie op het conceptwetsvoorstel in overleg en afstemming met uw Algemene Vergadering vastgesteld. Deze (zeer kritische) reactie is op 20 juni 2013 met u besproken en door het IPO-bestuur vastgesteld en gestuurd aan de minister van BZK. Sindsdien heeft het conceptwetsvoorstel, samen met de IPO-reactie, ter advies voorgelegen bij de Raad van State. Sindsdien is van het wetsvoorstel niets meer vernomen. In de marge van het recente reguliere bestuurlijk overleg financiële verhoudingen (Bofv) heeft IPO-voorzitter Remkes aandacht gevraagd voor de stand van zaken van dit wetsvoorstel mede in relatie tot daarmee samenhangende bezuiniging van 10 miljoen op het Provinciefonds. Hierop heeft de minister van BZK laten weten dat hij niet van plan is het wetsvoorstel Vermindering aantal leden Provinciale en Gedeputeerde Staten op korte termijn in te dienen bij de Tweede Kamer. De volgende statenperiode ( ) blijft de omvang van het aantal leden van Provinciale Staten en het maximum aantal gedeputeerden dus gelijk. De ingeboekte bezuiniging van 10 miljoen op het Provinciefonds, met ingang van 2015, zet het kabinet overigens onverminderd door. Het besluit van de minister is inmiddels via de website van het IPO bekend gemaakt alsmede de wekelijkse nieuwsbrief ipost en is daarmee openbaar gemaakt en opgepakt door diverse media. Geen.

9 Vergadering van de algemene vergadering van de vereniging IPO op 19 juni 2014 agendapunt 2d Paraaf : Datum : 28 mei 2014 Inlichtingen bij : Gerard Beukema Doorkiesnummer : (070) : geen Onderwerp : (Bank)krediet nieuwe huisvesting IPO Voorstel Conform de besluitvorming van uw Algemene Vergadering d.d. 20 maart 2014 inzake de (her)huisvesting van het IPO-bureau het IPO-bestuur mandateren tot het aangaan van een (bank)krediet van maximaal ten behoeve van investeringen voor en inrichting van de nieuwe huisvesting van het IPO. Toelichting Wat vooraf ging In uw vergadering van 20 maart jl. heeft u ingestemd met het aangaan van een huurcontract voor een periode van tien jaar voor de nieuwe huisvesting van het IPO in het pand Herengracht 23 te Den Haag. Aan de jaarlijkse huur (inclusief servicekosten en afschrijving) zijn kosten verbonden van ongeveer per jaar. Dit levert een totaal besparing op van ongeveer per jaar in vergelijking met de oude huisvesting. In de meerjarenbegroting was uitgegaan van een taakstellende besparing van waardoor deze voorgenomen bezuiniging in lijn met de besluitvorming van het bestuur en uw Algemene Vergadering inzake de transitie van het IPO ruimschoots wordt behaald. Uitvoering besluitvorming inzake huisvesting Inmiddels is een aanvang gemaakt met de voorbereiding van de verhuizing en zal begin juli een definitief ontwerp gereed komen. Pas op dat moment kan worden bepaald welk krediet precies nodig is voor de investeringen en inrichting. In het voorstel waarmee u heeft ingestemd is uitgegaan van een totaal investeringsbedrag van ongeveer af te schrijven in een periode van tien jaar. Hierbij is geen rekening gehouden met een post Onvoorzien en waren ook de rentekosten onvoldoende verdisconteerd. Bij de besluitvorming heeft u er mee ingestemd dat een klein deel van de gerealiseerde extra besparing kan worden ingezet voor dergelijke onvoorziene uitgaven. Wij stellen u voor om voor onvoorziene uitgaven vooralsnog uit te gaan van een taakstellend budget van Daarmee is voor investeringen en inrichting in totaal beschikbaar. Dit leidt er toe dat de jaarlijkse lasten in de nieuwe situatie maximaal bedragen, waarbij nu wel voldoende met kredietrente rekening is gehouden. De gerealiseerde besparing ( ) blijft daarmee ruim boven de taakstellende besparing ( ) en daarmee ruim binnen de kaders van uw besluitvorming over de transitie én de besluitvorming over de huisvesting d.d. 20 maart 2014.

10 - 2 - Statutaire bepaling inzake het aangaan van overeenkomsten Volgens de statuten van het IPO (artikel 15, lid 7c.) behoeft het bestuur de goedkeuring van de Algemene Vergadering voor het aangaan van overeenkomsten waarbij aan de vereniging IPO een bankkrediet wordt verleend. Wij stellen u daarom voor het IPObestuur te mandateren tot het aangaan van een krediet tot maximaal Momenteel lopen hierover gesprekken met meerdere banken. Op basis hiervan houden we rekening met een rentepercentage van maximaal 1,8% bij een afschrijving in tien jaar. Ook onderzoeken we nog of een lening bij één of meerdere provincies wat tot verlaging van de rentelasten zou kunnen leiden. Wat wordt van u gevraagd? Op grond van de statutaire bepalingen en de uitvoering van uw eerdere besluitvorming inzake de (her)huisvesting van het IPO-bureau wordt u conform artikel 15, lid 7c van de statuten gevraagd het IPO-bestuur te mandateren tot het aangaan van een (bank)krediet van maximaal Dit ten behoeve van investeringen voor en inrichting van de nieuwe huisvesting van het IPO. Geen.

CONCEPTVERSLAG VAN DE VERGADERING VAN DE ALGEMENE VERGADERING VAN DE VERENIGING IPO OP 29 SEPTEMBER 2015

CONCEPTVERSLAG VAN DE VERGADERING VAN DE ALGEMENE VERGADERING VAN DE VERENIGING IPO OP 29 SEPTEMBER 2015 CONCEPTVERSLAG VAN DE VERGADERING VAN DE ALGEMENE VERGADERING VAN DE VERENIGING IPO OP 29 SEPTEMBER 2015 aanvang vergadering : 18.00 uur einde vergadering : 19.00 uur plaats : Zaal Beaune, Crowne Plaza

Nadere informatie

Paraaf secretaris: Datum : 28 mei 2014 Inlichtingen bij : Gerard Beukema/Ferdi de Lange Doorkiesnummer : (070) 888 12 22 Bijlagen : 3

Paraaf secretaris: Datum : 28 mei 2014 Inlichtingen bij : Gerard Beukema/Ferdi de Lange Doorkiesnummer : (070) 888 12 22 Bijlagen : 3 Vergadering van de algemene vergadering van de vereniging IPO op 19 juni 2014 agendapunt 1b Paraaf secretaris: Datum : 28 mei 2014 Inlichtingen bij : Gerard Beukema/Ferdi de Lange Doorkiesnummer : (070)

Nadere informatie

CONCEPTAGENDA VOOR DE VERGADERING VAN DE ALGEMENE VERGADERING OP 29 SEPTEMBER 2015

CONCEPTAGENDA VOOR DE VERGADERING VAN DE ALGEMENE VERGADERING OP 29 SEPTEMBER 2015 Vergadering van de algemene vergadering vereniging IPO op 29 september 2015 agendapunt 1a CONCEPTAGENDA VOOR DE VERGADERING VAN DE ALGEMENE VERGADERING OP 29 SEPTEMBER 2015 aanvang plaats : 18.00 tot 19.00

Nadere informatie

uw kenmerk ons kenmerk datum

uw kenmerk ons kenmerk datum 'iiiiiiiiiiiniiiimi 4279543 DIV-STAN GtF Herengracht 23 Postbus 161C7 2500 BC Den Haag telefoon (070) 888 12 12 fax (070) 888 12 80 www.ipo.n Aan de leden van Provinciale Staten (d.t.v. de statengriffiers)

Nadere informatie

In afschrift aan: de Statengriffiers; en de IPO contactfunctionarissen. ===================================================

In afschrift aan: de Statengriffiers; en de IPO contactfunctionarissen. =================================================== Statengriffie Van: Ferdi de Lange Verzonden: dinsdag 7 oktober 2014 16:03 Aan: Ferdi de Lange CC: Ellen van Haasen; Gerard Beukema Onderwerp: Algemene Vergadering IPO Bijlagen: 2014-1007

Nadere informatie

Onderwerp Concentratie Rijksvastgoed MIRT-onderzoek (Rijks)vastgoedstrategie Lelystad

Onderwerp Concentratie Rijksvastgoed MIRT-onderzoek (Rijks)vastgoedstrategie Lelystad ** Aan Provinciale Staten Onderwerp Concentratie Rijksvastgoed MIRT-onderzoek (Rijks)vastgoedstrategie Lelystad Provinciale Staten 2 juli 2014 Agendapunt 1. Beslispunten 1. Kennis te nemen van de ontwikkelingen

Nadere informatie

^2+mw044 a.d. 5/:2.oiU/ Cj^

^2+mw044 a.d. 5/:2.oiU/ Cj^ Van: Aan: Bijlagen: SIS Postbus SIS Postbus 2014-0326 Verslag Algemene Vergadering 20 maart 2014.pdf; 2014-0326 Bijlage Verslag AV, nader voorstel gezamenlijke inzet PS2015.pdf; 2014-0324 Openbare besluitenlijst

Nadere informatie

Statenvoorstel nr. PS/2018/152

Statenvoorstel nr. PS/2018/152 Statenvoorstel nr. PS/2018/152 Mandateren bevoegdheid PS met betrekking tot Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (Wnra) Datum Inlichtingen bij 07.03.2018 Presidium Provinciale Staten van Overijssel

Nadere informatie

Griffier van de Staten. Geleidebrief Kaderstellend. Statenvoorstel Toekomstvisie voor Zeeland in het jaar Naam voorstel SGR-21

Griffier van de Staten. Geleidebrief Kaderstellend. Statenvoorstel Toekomstvisie voor Zeeland in het jaar Naam voorstel SGR-21 Griffier van de Staten Geleidebrief Kaderstellend Naam voorstel SGR-21 Betreft vergadering Te verzenden aan Statenvoorstel Toekomstvisie voor Zeeland in het jaar 2040 PS van 8 juni 2012 Statenbreed Verzenddatum

Nadere informatie

De Staten na de verkiezingen van 2015

De Staten na de verkiezingen van 2015 Ing. 12 oktober 2015 PS2015-629 2015-013520 PS 16 dec De Staten na de verkiezingen van 2015 Stichting Decentraalbestuur.nl 12 oktober 2015 Colofon Onderzoeker Dr. P. Castenmiller (Stichting DecentraalBestuur.nl)

Nadere informatie

Provinciale Staten van Noord-Holland. Voordracht 64

Provinciale Staten van Noord-Holland. Voordracht 64 Provinciale Staten van Noord-Holland Voordracht 64 Haarlem, 17 augustus 2004 Onderwerp: Agenda Provinciaal Waterplan Bijlagen: - ontwerpbesluit - procesplanning provinciaal waterplan - op weg naar een

Nadere informatie

Raadscommissievoorstel

Raadscommissievoorstel Raadscommissievoorstel Status: Voorbereidend besluitvormend Agendapunt: 4 Onderwerp: Transformatie jeugdzorg Regionaal projectplan Datum: 10 december 2012 Portefeuillehouder: Jhr. M.R.H.M. von Martels

Nadere informatie

Provinciale Staten van Noord-Holland

Provinciale Staten van Noord-Holland Provinciale Staten van Noord-Holland ` Voordracht Haarlem, Onderwerp: Kaderstelling Europabeleid door Provinciale Staten Inleiding Op 11 juni 2007 jl. is door de commissie FEPO de werkgroep Europa ingesteld.

Nadere informatie

Bijlage 2A: Begroting GWO 2014 Begroting 2014

Bijlage 2A: Begroting GWO 2014 Begroting 2014 Bijlage 2A: Begroting GWO 2014 Begroting 2014 Lasten Overhead Directie en ondersteuning Salarissen en sociale lasten 180.000 - Interne organisatie Personele Vergoeding woon/werkverkeer 103.866 19.475 Overige

Nadere informatie

ONTVANGEN 2 9 APR. 2009

ONTVANGEN 2 9 APR. 2009 ONTVANGEN 2 9 APR. 2009 ivng-afdeling Utrecht Postbus 1! 3430 AA NIEUWEGEIN P Vereniging van Nederlandse Gemeenten i doorkiesnummer uw kenmerk (070)373 8702 \ betreft ons kenmerk Kandidaatstellingsprocedure

Nadere informatie

VERGADERING VAN DE REGIORAAD. Van de Regioraad wordt gevraagd: Samenvatting CONCEPT. Dhr. Reneman

VERGADERING VAN DE REGIORAAD. Van de Regioraad wordt gevraagd: Samenvatting CONCEPT. Dhr. Reneman Vergaderdatum Regioraad (16-10-2018) Agendapunt CONCEPT Onderwerp Programmabegroting 2019-2022 Portefeuillehouder Dhr. Reneman Van de Regioraad wordt gevraagd: 1 Kennis te nemen van de ontvangen zienswijzen

Nadere informatie

Diversiteit in Provinciale Staten, Gedeputeerde Staten en Eerste Kamer in 2011

Diversiteit in Provinciale Staten, Gedeputeerde Staten en Eerste Kamer in 2011 Onderzoek Diversiteit in Provinciale Staten, Gedeputeerde Staten en Eerste Kamer in 2011 Het Huis voor democratie en rechtsstaat heeft na de verkiezingen van 2 maart 2011 de diversiteit in de nieuwe Provinciale

Nadere informatie

Financieel toezicht op gemeenschappelijke regelingen

Financieel toezicht op gemeenschappelijke regelingen Financieel toezicht op gemeenschappelijke regelingen UITWERKING EN UITVOERING VAN FINANCIEEL TOEZICHT IN BEELD Dit rapport gaat over gemeenschappelijke regelingen waar de provincie financieel toezicht

Nadere informatie

Bestuursafspraken inwerkingtreding PAS

Bestuursafspraken inwerkingtreding PAS 1 Bestuursafspraken inwerkingtreding PAS De staatssecretaris van Economische Zaken, de minister van Infrastructuur en Milieu en de colleges van gedeputeerde staten van de provincies Drenthe, Flevoland,

Nadere informatie

S T A T E N V O O R S T E L

S T A T E N V O O R S T E L S T A T E N V O O R S T E L Datum : 18 april 2005 Nummer PS : PS2005BEM10 Dienst/sector : Statengriffie Commissie : BEM Registratienummer : 2005psu000022i Portefeuillehouder : subcommissie voor de jaarrekening

Nadere informatie

Provinciale Staten. Provincie Zeeland

Provinciale Staten. Provincie Zeeland Provinciale Staten Provincie Zeeland Gedeputeerde belast met Behandeling: Onderwerp: Waveren, H. van Deelname in Europese Groepering Territoriale Samenwerking (EGTS) Linieland van Waas en Hulst Vergadering

Nadere informatie

VERSLAG VAN DE ALGEMENE VERGADERING VAN DE VERENIGING IPO OP 19 JUNI 2014

VERSLAG VAN DE ALGEMENE VERGADERING VAN DE VERENIGING IPO OP 19 JUNI 2014 Vergadering van de algemene vergadering van de vereniging IPO op 30 september 2014 agendapunt 1b VERSLAG VAN DE ALGEMENE VERGADERING VAN DE VERENIGING IPO OP 19 JUNI 2014 aanvang vergadering : 18.00 uur

Nadere informatie

CONCEPT-BESLUITENLIJST VAN DE VERGADERING VAN DE IPO-ADVIESCOMMISSIE SOCIAAL BELEID VAN 18 MEI 2006 TE HEERENVEEN

CONCEPT-BESLUITENLIJST VAN DE VERGADERING VAN DE IPO-ADVIESCOMMISSIE SOCIAAL BELEID VAN 18 MEI 2006 TE HEERENVEEN CONCEPT-BESLUITENLIJST VAN DE VERGADERING VAN DE IPO-ADVIESCOMMISSIE SOCIAAL BELEID VAN 18 MEI 2006 TE HEERENVEEN op : 18 mei 2006 aanvang : 14.00 uur einde : 16.00 uur plaats : Abe Lenstra Stadion te

Nadere informatie

Behanneladvizen Presidium 13 mei 2015

Behanneladvizen Presidium 13 mei 2015 Behanneladvizen Presidium 13 mei 2015 Steatemerk 3 juni: Steatemerk Jaarstukken en 1e Berap: 14.00 uur tot 15.30 uur Reguliere Steatemerk: 16.00 uur tot 18.00 uur Agindearringsfersiken kolleezje deputearre

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 20 april 2018 Rapportage plancapaciteit

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 20 april 2018 Rapportage plancapaciteit Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Turfmarkt 147 Den Haag Postbus 20011 2500 EA Den Haag www.rijksoverheid.nl

Nadere informatie

Agenda vergadering Provinciale Staten op 14 november 2012

Agenda vergadering Provinciale Staten op 14 november 2012 Agenda vergadering Provinciale Staten op 14 november 2012 Hierbij wordt u uitgenodigd voor de openbare vergadering van de Provinciale Staten Datum: woensdag 14 november 2012 Aanvang: 10:00 uur (de vergadering

Nadere informatie

Onderzoeksplan doeltreffendheid en doelmatigheid 2018

Onderzoeksplan doeltreffendheid en doelmatigheid 2018 splan doeltreffendheid en doelmatigheid 2018 Gemeente Groningen Oktober 2017-1 - 1. Algemeen Op grond van artikel 213a Gemeentewet moet ons college periodiek onderzoek doen naar de doelmatigheid en doeltreffendheid

Nadere informatie

Provincies, natuurlijk doen! Aanvulling BBL-oud-grond

Provincies, natuurlijk doen! Aanvulling BBL-oud-grond Provincies, natuurlijk doen! Aanvulling BBL-oud-grond Aanvullend advies aan het Interprovinciaal Overleg over de verdelingsvraagstukken samenhangend met de BBL-oud-grond Juni 2013 Inhoud 1 Inleiding 2

Nadere informatie

Diversiteit in de Provinciale Staten

Diversiteit in de Provinciale Staten Onderzoek Diversiteit in de Provinciale Staten Het Huis voor democratie en rechtsstaat heeft na de verkiezingen van 2 maart 2011 de diversiteit in de nieuwe Provinciale Staten (PS) onderzocht. Het gaat

Nadere informatie

Provinciale Staten VOORBLAD

Provinciale Staten VOORBLAD Provinciale Staten VOORBLAD Onderwerp SIS-nummer Agendering (advies griffie) Behandelwijze Overlegpunten/ beslispunten Context Agendaverzoek GS: Gelders Provinciaal Ambitie Statement leren voor Duurzame

Nadere informatie

Raadsvoorstel. 3. Inleiding

Raadsvoorstel. 3. Inleiding Raadsvoorstel Agenda nr. 6 Onderwerp: Reactie geven op de onderzoeksvraagstelling en uitwerking daarvan voor de evaluatie van de Metropoolregio Eindhoven Soort: Besluitvormend Opsteller: J. v.d. Kolk Portefeuillehouder:

Nadere informatie

Begroting 2005. Regiovisie Groningen-Assen 2030

Begroting 2005. Regiovisie Groningen-Assen 2030 Begroting 2005 Regiovisie Groningen-Assen 2030 Groningen, maart 2004 Inleiding Geachte lezer, Voor u ligt de begroting van Regiovisie Groningen-Assen 2030 voor het boekjaar 2005. Voor het opstellen van

Nadere informatie

Namens het college van GS wens ik jullie een gelukkig en gezond 2011 toe! Ik vind het geweldig om jullie als provinciecollega s te ontmoeten.

Namens het college van GS wens ik jullie een gelukkig en gezond 2011 toe! Ik vind het geweldig om jullie als provinciecollega s te ontmoeten. Toespraak CdK Ank Bijleveld voor de interne nieuwjaarsbijeenkomst van de provincie Overijssel op maandag 3 januari 2011. Beste collega s, Namens het college van GS wens ik jullie een gelukkig en gezond

Nadere informatie

GEMEENTE NUTH Raad: 24 april 2012 Agendapunt: RTG: 10 april 2012

GEMEENTE NUTH Raad: 24 april 2012 Agendapunt: RTG: 10 april 2012 Reg.nr: FLO/2012/3693 Pagina 1 van 5 GEMEENTE NUTH Raad: 24 april 2012 Agendapunt: RTG: 10 april 2012 AAN DE RAAD Onderwerp: aanvraag herstructureringsfaciliteit Wsw 1. Samenvatting De bezuinigingen op

Nadere informatie

VOORSTEL AB AGENDAPUNT :

VOORSTEL AB AGENDAPUNT : VOORSTEL AB AGENDAPUNT : PORTEFEUILLEHOUDER : M.M. Kool AB CATEGORIE : A-STUK (Afdoeningsstuk) VERGADERING D.D. : 25 maart 2014 NUMMER : WM/MBZ/NdL/8126 OPSTELLER : Mr. N. de Lange-Liemburg, 0522-276 721

Nadere informatie

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Provinciale Staten van Flevoland Postbus AB LELYSTAD

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Provinciale Staten van Flevoland Postbus AB LELYSTAD Ministerie van Binnenlandse Zaken en > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Provinciale Staten van Flevoland Postbus 55 8200 AB LELYSTAD Turfmark 147 Den Haag Postbus 20011 2500 EA Den Haag www.

Nadere informatie

Mededeling. Dotum. Onderwerp P3-samenwerking. Registratienummer 1405330. 9 Oktober 2012 Auteur mr. E.M. Straling Afdelingl Bureau KBJZ

Mededeling. Dotum. Onderwerp P3-samenwerking. Registratienummer 1405330. 9 Oktober 2012 Auteur mr. E.M. Straling Afdelingl Bureau KBJZ PROVINCIE FLEVOLAND Mededeling Onderwerp P3-samenwerking Doel van deze mededeling: Ter informatie. Toezegging/ motie/ amendement: Niet van toepassing. Inleiding: Deze mededeling is een vervolg op de mededeling

Nadere informatie

Aan Provinciale Staten

Aan Provinciale Staten www.prv-overijssel.nl Aan Provinciale Staten Postadres Provincie Overijssel Postbus 10078 8000 GB Zwolle Telefoon 038 425 25 25 Telefax 038 425 26 85 Uw kenmerk Uw brief Ons kenmerk Datum PS/2003/872 d.d.

Nadere informatie

PS2008BEM32-1 - College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel. Programmabegroting 2009, posten voorjaarsnota. Aan Provinciale Staten,

PS2008BEM32-1 - College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel. Programmabegroting 2009, posten voorjaarsnota. Aan Provinciale Staten, PS2008BEM32-1 - College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel Datum : 7 oktober 2008 Nummer PS : PS2008BEM32 Afdeling : Financiën Commissie : alle Registratienummer : 2008INT228103 Portefeuillehouder

Nadere informatie

Gedeputeerde Staten. 2012 HK Haarlem. Betreft: beleidsinformatie jeugdzorg. Geachte leden,

Gedeputeerde Staten. 2012 HK Haarlem. Betreft: beleidsinformatie jeugdzorg. Geachte leden, POSTBUS 3007 2001 DA HAARLEM Provinciale Staten van Noord-Holland door tussenkomst van de Statengriffier, mr. J.J.M. Vrijburg Florapark 6, kamer L-104 2012 HK Haarlem Gedeputeerde Staten Uw contactpersoon

Nadere informatie

Datum : 26 april 2005 Nummer PS 2005ZCW04 Dienst/sector : R&G/RLU Commissie ZCW. Bijlage(n): diversen (zie blz. 7)

Datum : 26 april 2005 Nummer PS 2005ZCW04 Dienst/sector : R&G/RLU Commissie ZCW. Bijlage(n): diversen (zie blz. 7) S T A T E N V O O R S T E L Datum : 26 april 2005 Nummer PS 2005ZCW04 Dienst/sector : R&G/RLU Commissie ZCW Registratienummer : 2005REG001129i Portefeuillehouder J. van Bergen Titel : Bestuursovereenkomst

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Onderwerp Vaststellen vervolgtraject project herinrichting Loswal fase 1

Raadsvoorstel. Onderwerp Vaststellen vervolgtraject project herinrichting Loswal fase 1 Raadsvoorstel Onderwerp Vaststellen vervolgtraject project herinrichting Loswal fase 1 Raadsvergadering 17 december 2009 Agendapunt Portefeuillehouder G.J. Bos Afdeling Ambtenaar Ruimte en Wonen C. Rijnen

Nadere informatie

Puzzel: De stem van de Statenleden

Puzzel: De stem van de Statenleden Puzzel: De stem van de Statenleden Korte omschrijving werkvorm De verkiezingen voor de Provinciale Staten zijn geweest, de uitslag is bekend en de volgende verkiezingen staan alweer voor de deur: die van

Nadere informatie

Onderwerp Mededeling PS, Initiatiefvoorstel educatieprogramma Democratie en Rechtsstaat

Onderwerp Mededeling PS, Initiatiefvoorstel educatieprogramma Democratie en Rechtsstaat PROVINCIE FLEVOLAND Mededeling Onderwerp Mededeling PS, Initiatiefvoorstel educatieprogramma Democratie en Rechtsstaat Kern mededeling: Uw Staten heeft een initiatiefvoorstel geformuleerd met als doel

Nadere informatie

Burgemeester en Wethouders 2 november Steller Documentnummer Afdeling. C.Th. Vos z Ruimte

Burgemeester en Wethouders 2 november Steller Documentnummer Afdeling. C.Th. Vos z Ruimte Burgemeester en Wethouders Steller Documentnummer Afdeling z160047730 Ruimte Doorkiesnummer Communicatie Portefeuillehouder 036 5229547 Nee W.P. van der Es Kabinet Brief bijgevoegd Te volgen procedure

Nadere informatie

StemWijzer in de provincie

StemWijzer in de provincie StemWijzer in de provincie Verslag van een enquête onder gebruikers van de provinciale StemWijzers bij de Provinciale Statenverkiezingen van 7 maart 2007. April 2007 Dr. M. Boogers TILBURGSE SCHOOL VOOR

Nadere informatie

GS brief aan Provinciale Staten

GS brief aan Provinciale Staten GS brief aan Provinciale Staten Contact: drs. J. van Straalen 070-441 61 92 j.van.straalen@pzh.nl Aan Provinciale Staten Postadres Provinciehuis Postbus 90602 2509 LP Den Haag T 070-441 66 11 www.zuid-holland.nl

Nadere informatie

Voorstelnummer: Houten, 27 augustus 2013

Voorstelnummer: Houten, 27 augustus 2013 Raadsvoorstel Voorstelnummer: 2013-057 Houten, 27 augustus 2013 Onderwerp: Raadsvoorstel Zienswijze Noordvleugelprovincie Beslispunten: 1. In te stemmen met de zienswijze van de gemeente Houten op het

Nadere informatie

Geachte leden van de statengriffie,

Geachte leden van de statengriffie, Onze welgemeende excuses voor de verwarring maar helaas is in de laatste versie van de brief aan de Provinciale Staten zoals eerder vandaag gestuurd een naam van een collega Raadslid overschreven. Voor

Nadere informatie

Reglement van de Deelnemersraad Stichting WSW

Reglement van de Deelnemersraad Stichting WSW Reglement van de Deelnemersraad Stichting WSW (als bedoeld in artikel 17 van de statuten van Stichting Waarborgfonds Sociale Woningbouw) Vastgesteld door het Bestuur op 4 juli 2016 na goedkeuring door

Nadere informatie

aan kopie van datum regioraad

aan kopie van datum regioraad Memo aan kopie van datum Gemeenteraad Vertegenwoordigers 5112014 regioraad betreft Regioraad 12 november 2014 Geachte raadsleden, Ten behoeve van de voorbereiding van de regioraadsvergadering op 12 november

Nadere informatie

Behandelend ambtenaar: W. Ubachs Akkoord. Ambtelijk opdrachtgever / Leidinggevende: Murk, PJCM digitaal

Behandelend ambtenaar: W. Ubachs Akkoord. Ambtelijk opdrachtgever / Leidinggevende: Murk, PJCM digitaal GS-Voorstel Besluitnummer PZH-2016-572054872 (DOS-2012-0006876) Contact M.F. van de Graaf 070-441 61 81 mf.vande.graaf@pzh.nl Behandelend ambtenaar: W. Ubachs Akkoord Ambtelijk opdrachtgever / Leidinggevende:

Nadere informatie

Aan de raad AGENDAPUNT NR. 6. Doetinchem, 20 september 2018 ALDUS VASTGESTELD 27 SEPTEMBER Regionale visie op inkoop Sociaal Domein vanaf 2021

Aan de raad AGENDAPUNT NR. 6. Doetinchem, 20 september 2018 ALDUS VASTGESTELD 27 SEPTEMBER Regionale visie op inkoop Sociaal Domein vanaf 2021 Aan de raad AGENDAPUNT NR. 6 ALDUS VASTGESTELD 27 SEPTEMBER 2018 Regionale visie op inkoop Sociaal Domein vanaf 2021 Te besluiten om: In te stemmen met de regionale visie op inkoop voor het Sociaal Domein

Nadere informatie

Datum: Informerend. Datum: Adviserend. 15 februari 10 mei 6 juli 2017

Datum: Informerend. Datum: Adviserend. 15 februari 10 mei 6 juli 2017 Oplegvel 1. Onderwerp Plan van aanpak OV-visie Holland Rijnland Midden Holland en wijze van uitvoering 2. Rol van het Platformtaak volgens gemeente samenwerkingsorgaan Holland Rijnland 3. Regionaal belang

Nadere informatie

AGENDAPUNT NR: Concernstaf Bureau Gemeentesecretaris 27 november Pagina 1 van 6

AGENDAPUNT NR: Concernstaf Bureau Gemeentesecretaris 27 november Pagina 1 van 6 AGENDAPUNT NR: 2008.0.107.917 Concernstaf Bureau Gemeentesecretaris 27 november 2008 Pagina 1 van 6 Collegenota Aan burgemeester en wethouders Documentnummer 2008.0.107.917 Datum Zaaknummer 2008-11-02388

Nadere informatie

Een ondergewaardeerd, maar mooi ambt

Een ondergewaardeerd, maar mooi ambt Een ondergewaardeerd, maar mooi ambt Belevingsonderzoek onder leden van de Provinciale Staten BMC In opdracht van het Interprovinciaal Overleg Mei 2014 Dit rapport is opgesteld door BMC, onderzoeks- en

Nadere informatie

Aan de Raad. Vaststellen Regionaal Transitiearrangement Zorg voor Jeugd

Aan de Raad. Vaststellen Regionaal Transitiearrangement Zorg voor Jeugd Aan de Raad Agendapunt: 9 Onderwerp: Vaststellen Regionaal Transitiearrangement Zorg voor Jeugd Kenmerk: Status: SaZa - Welzijn / YK Besluitvormend Kollum, 3 december 2013 Samenvatting Gemeenten worden

Nadere informatie

SML09-30. Voorstel van GS aan PS: kennisnemen van bijgaande stukken op basis van actieve informatieplicht

SML09-30. Voorstel van GS aan PS: kennisnemen van bijgaande stukken op basis van actieve informatieplicht P TraD HoLLAND SML09-30 5 -minuten versie voor Provinciale Staten Directie DLB Afdeling Samenleving Registration ummer PZH-2009-209435 (DOS-2009-0001943) Datum vergadering Gedeputeerde Staten Verzenddatum

Nadere informatie

Memo. Geachte leden van Provinciale Staten.

Memo. Geachte leden van Provinciale Staten. Memo Datum 21 september 2011 Aan Registratienummer: 1216943 Afdeling Van Gedeputeerden Appelman en Witteman Doorkiesnummer Betreft Onderhandelingsakkoord decentralisatie natuur Afschrift Opmerkingen Geachte

Nadere informatie

Ontwerpbesluit pag. 3. Toelichting pag. 5

Ontwerpbesluit pag. 3. Toelichting pag. 5 S T A T E N V O O R S T E L Datum : 10 oktober 2006 Nummer PS : PS2006WEM10 Dienst/sector : WEM/MSM Commissie :WEM/BEM Registratienummer : 2006WEM004017i Portefeuillehouder : Binnekamp Titel : Eindrapportage

Nadere informatie

Registratienummer: GF12.20060 Datum: 21 mei 2012 Agendapunt: 21

Registratienummer: GF12.20060 Datum: 21 mei 2012 Agendapunt: 21 Aan de gemeenteraad Registratienummer: GF12.20060 Datum: 21 mei 2012 Agendapunt: 21 Portefeuillehouder: de heer T. Waterlander Behandelend ambtenaar: Mevrouw W.J.M.A. Jansen, griffier Onderwerp: Verordening

Nadere informatie

provinsje fryslân provincie fryslân

provinsje fryslân provincie fryslân Heerenveen provinsje fryslân provincie fryslân Provinciale Staten van Fryslân postbus 20120 8900 hm leeuwarden tweebaksmarkt 52 telefoon: (058) 292 59 25 telefax: (058) 292 5125 ;vvsv.fryslan.ni provincie@fryslan.nl

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag >Retouradres Postbus 20010, 2500 EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Bijlagen 0 1 van 5 Betreft Beantwoording vragen Lid Kuiken over publicatie

Nadere informatie

Aandachtspunten (wijziging) programmabegroting 2008 provincie Limburg

Aandachtspunten (wijziging) programmabegroting 2008 provincie Limburg Startnotitie Aandachtspunten (wijziging) programmabegroting 2008 provincie Limburg 1 Aanleiding voor het onderzoek Jaarlijks stellen Gedeputeerde Staten (GS) in het najaar in concept de begroting op. Per

Nadere informatie

circulaire Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

circulaire Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties De voorzitter van het waterschap, de leden van het Algemeen Bestuur, de leden van het Dagelijks Bestuur, de secretaris-directeur, het hoofd van

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Toekomst regionale samenwerking. Bestuur Besluitvorming Toekomst regionale samenwerking. Beleid en regie W. Hilboezen P.J.

Raadsvoorstel. Toekomst regionale samenwerking. Bestuur Besluitvorming Toekomst regionale samenwerking. Beleid en regie W. Hilboezen P.J. Titel Nummer 13/73 Toekomst regionale samenwerking Datum 30 oktober 2013 Programma Fase Onderwerp Bestuur Besluitvorming Toekomst regionale samenwerking Gemeentehuis Bezoekadres Kerkbuurt 4, 1511 BD Oostzaan

Nadere informatie

R A A D S V O O R S T E L E N O N T W E R P B E S L U I T

R A A D S V O O R S T E L E N O N T W E R P B E S L U I T R A A D S V O O R S T E L E N O N T W E R P B E S L U I T Registratienummer raad 1108973 Datum: Behandeld door: 3 December 2013 griffie Afdeling/Team: Griffie / Onderwerp: digitalisering raad Samenvatting:

Nadere informatie

Betreft vergadering Commissie BFW 20 januari 2012 Provinciale Staten 3 februari 2012

Betreft vergadering Commissie BFW 20 januari 2012 Provinciale Staten 3 februari 2012 Griffier van de Staten Geleidebrief Kaderstellend Naam voorstel Nummer SBO-037 Statenvoorstel Vaststelling nota 'Kiezen of verliezen', een visie op de ontwikkeling van de Zeeuwse ziekenhuiszorg Betreft

Nadere informatie

Samen aan de IJssel Inleiding

Samen aan de IJssel Inleiding Samen aan de IJssel Samenwerking tussen de gemeenten Capelle aan den IJssel en Krimpen aan den IJssel, kaders voor een intentieverklaring en voor een onderzoek. Inleiding De Nederlandse gemeenten bevinden

Nadere informatie

Regio Rivierenland Team Onderzoek & Ontwikkeling J.S. de Jongplein 2 4001 WG Tiel Telefoon 0344-638555. Businessplan: Basismobiliteit Fase 2

Regio Rivierenland Team Onderzoek & Ontwikkeling J.S. de Jongplein 2 4001 WG Tiel Telefoon 0344-638555. Businessplan: Basismobiliteit Fase 2 Regio Rivierenland Team Onderzoek & Ontwikkeling J.S. de Jongplein 2 4001 WG Tiel Telefoon 0344-638555 INHOUD 1. Basismobiliteit: wat is de huidige situatie?... 2 2. Waarom nu actie?... 2 3. De oplossing...

Nadere informatie

Uitkomst besluitvorming Zwolle - Herfte

Uitkomst besluitvorming Zwolle - Herfte De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Plesmanweg 1-6 2597 JG Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456 0000 F 070-456 1111 Getypt door / paraaf H.C.

Nadere informatie

Oplegnotitie Begroting 2013, 2014 en meerjarenbegroting RUD Zuid Limburg Registratiekenmerk Gemeenteblad nr. 61

Oplegnotitie Begroting 2013, 2014 en meerjarenbegroting RUD Zuid Limburg Registratiekenmerk Gemeenteblad nr. 61 Oplegnotitie Begroting 2013, 2014 en meerjarenbegroting 2015-2017 RUD Zuid Limburg Registratiekenmerk 437126 Gemeenteblad nr. 61 Rol van de raad De raad krijgt dit raadsvoorstel voorgelegd omdat de raad

Nadere informatie

College van Gedeputeerde Staten Statenvoorstel. Ontwerpbesluit pag. 4. Toelichting pag. 5

College van Gedeputeerde Staten Statenvoorstel. Ontwerpbesluit pag. 4. Toelichting pag. 5 2018MME22 College van Gedeputeerde Staten Statenvoorstel DATUM 19 december 2017 NUMMER PS AFDELING Domein Mobiliteit COMMISSIE MME STELLER Pauline Bredt DOORKIESNUMMER 06-22161118 DOCUMENTUMNUMMER 81C592AA

Nadere informatie

Aandeelhouderscommissie Eneco

Aandeelhouderscommissie Eneco Ter attentie van de aandeelhoudersvertegenwoordigers van Eneco Groep N.V. in de Colleges van Burgemeester en Wethouders Rotterdam, 25 april 2017 Aankondiging van het consultatieproces over het aandeelhouderschap

Nadere informatie

Bezuinigingen openbaar groen Branche vereniging VHG Uitvoering december 2010 VELDWERK OPTIMAAL

Bezuinigingen openbaar groen Branche vereniging VHG Uitvoering december 2010 VELDWERK OPTIMAAL Bezuinigingen openbaar groen Branche vereniging VHG Uitvoering december 2010 VELDWERK OPTIMAAL Veldwerk Optimaal B.V. 's-hertogenbosch, januari 2011 INHOUDSOPGAVE Pagina 1. ONDERZOEKSVERANTWOORDING 2 1.1

Nadere informatie

Stand van zaken gemeentelijke woonvisies

Stand van zaken gemeentelijke woonvisies Stand van zaken gemeentelijke woonvisies Colofon Teksten Jeroen de Leede (VNG) Dataverwerking Marieke de Haan (VNG Informatiecentrum) Opmaak Chris Koning (VNG) Januari 2016 2 Vereniging van Nederlandse

Nadere informatie

Provinciale ambtsdragers Inleiding en werkwijze

Provinciale ambtsdragers Inleiding en werkwijze Provinciale ambtsdragers 2014 1. Inleiding en werkwijze Sinds 2011 inventariseert de Stichting Decentraalbestuur.nl In opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties enkele kenmerken

Nadere informatie

Onderzoeksrapport: Vrouwen in de gemeenteraden

Onderzoeksrapport: Vrouwen in de gemeenteraden Onderzoeksrapport: Vrouwen in de gemeenteraden _ Maart 2014 ProDemos - Huis voor democratie en rechtsstaat Hofweg 1H 2511 AA Den Haag T: 070 757 02 00 Hoeveel vrouwen zijn er in maart 2014 in de gemeenteraden

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 489473 Datum : 10 oktober 2017 Programma : Alle Blad : 1 van 6 Commissie : Bestuur Portefeuillehouder: mr. P.J.M. van Domburg

Nadere informatie

Intentieverklaring. Platform voor Overleg, Samenwerking en Besluitvorming. OV-Chipkaart

Intentieverklaring. Platform voor Overleg, Samenwerking en Besluitvorming. OV-Chipkaart Intentieverklaring Platform voor Overleg, Samenwerking en Besluitvorming OV-Chipkaart 1. De minister van Infrastructuur en Milieu, handelend als bestuursorgaan; 2. De gedeputeerde staten van de provincies

Nadere informatie

Steeds minder startersleningen beschikbaar

Steeds minder startersleningen beschikbaar RAPPORT Starterslening in Nederland Steeds minder startersleningen beschikbaar Uitgevoerd in opdracht van www.starteasy.nl INHOUD Starterslening in Nederland Steeds minder startersleningen beschikbaar

Nadere informatie

Noord-Holland. Procedure Postbus Burgemeester en Wethouders van de gemeente Wijdemeren Postbus 190

Noord-Holland. Procedure Postbus Burgemeester en Wethouders van de gemeente Wijdemeren Postbus 190 Noord-Holland POSTBUS 3007 2001 DA HAARLEM Burgemeester en Wethouders van de gemeente Wijdemeren Postbus 190 1230 AD LOOSDRECHT BEL/ BOSE Gedeputeerde Staten uw contactpersoon J. van der Wal Doorkiesnummer

Nadere informatie

Besluit pag. 3. Toelichting pag. 5

Besluit pag. 3. Toelichting pag. 5 College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel DATUM 4 november 2014 NUMMER PS PS2014BEM16 AFDELING MAO COMMISSIE BEM STELLER Jan Wichers DOORKIESNUMMER 2386 DOCUMENTUMNUMMER 810CEE93 PORTEFEUILLEHOUDER

Nadere informatie

Persoonlijke gegevens van Wethouders

Persoonlijke gegevens van Wethouders Persoonlijke gegevens van Wethouders Dit document bevat de volgende gegevens van wethouders: Aantal wethouders naar gemeentegrootte 1998-2014 Aandeel wethouders naar politieke partij 1998-2014 Aandeel

Nadere informatie

Burgemeester en Wethouders 9 maart Steller Documentnummer Afdeling. R. van Wijk 15I Samenleving

Burgemeester en Wethouders 9 maart Steller Documentnummer Afdeling. R. van Wijk 15I Samenleving Burgemeester en Wethouders Steller Documentnummer Afdeling R. van Wijk 15I0002878 Samenleving Doorkiesnummer Communicatie Portefeuillehouder 036 5229564 Nee G.M. Dijksterhuis Kabinet Memo bijgevoegd Te

Nadere informatie

19.00 uur 1. Opening Rol van de commissaris van de Koningin in relatie tot het toezicht op de veiligheidsregio

19.00 uur 1. Opening Rol van de commissaris van de Koningin in relatie tot het toezicht op de veiligheidsregio GEWIJZIGD Agenda Statencommissie Bestuur en Middelen Contact Mw. A.M.J.M. (Anne Marie) Kortleve T 070 441 6859 amjm.kortleve@pzh.nl Aan Statenleden die deelnemen aan de Statencommissie Bestuur en Middelen

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Agendapunt: 5.1/ Documentnr.: RV

Aan de gemeenteraad Agendapunt: 5.1/ Documentnr.: RV Aan de gemeenteraad Agendapunt: 5.1/03092014 Documentnr.: RV14.0445 Roden, 27 augustus 2014 Onderwerp Concept Preventie- en Handhavingsplan Alcohol Onderdeel programmabegroting: Nee Voorstel Het bijgevoegde

Nadere informatie

Voordracht aan Provinciale Staten. Van Subcommissie Bestuur en Middelen. Mei xxxx. Wijziging controleverordening.

Voordracht aan Provinciale Staten. Van Subcommissie Bestuur en Middelen. Mei xxxx. Wijziging controleverordening. Voordracht aan Provinciale Staten Van Subcommissie Bestuur en Middelen Vergadering Mei 2013 Onderwerp Wijziging controleverordening Nummer xxxx 1 Ontwerpbesluit Provinciale Staten van Zuid-Holland, Gelet

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2018 2019 31 490 Vernieuwing van de rijksdienst Nr. 255 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES Aan de Voorzitter van de Tweede

Nadere informatie

Raadsnota. Raadsvergadering d.d. 2 april 2012: Agenda nr: 3 Onderwerp: Herstructureringsfaciliteit Wsw. Aan de gemeenteraad,

Raadsnota. Raadsvergadering d.d. 2 april 2012: Agenda nr: 3 Onderwerp: Herstructureringsfaciliteit Wsw. Aan de gemeenteraad, Raadsnota Raadsvergadering d.d. 2 april 2012: Agenda nr: 3 Onderwerp: Herstructureringsfaciliteit Wsw Aan de gemeenteraad, 1. Doel, Samenvatting en Advies van het raadsvoorstel De bezuinigingen op het

Nadere informatie

Nieuwe verdeelmodel provinciefonds

Nieuwe verdeelmodel provinciefonds Nieuwe verdeelmodel provinciefonds vertaling ijkpunten naar inclusief actualisering Eindrapport Cebeon, 24 mei 2011 I Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Bestuur... 4 3 Verkeer en vervoer... 6 4 Water en

Nadere informatie

*1518441* Statenvoorstel

*1518441* Statenvoorstel Statenvoorstel ** Aan Provinciale Staten Onderwerp Zomernota 2013 Besluitvormingsronde Statendag 25 september 2013 (ov) / 16 oktober 2013 Agendapunt 1. Beslispunten 1. De Zomernota 2013 vast te stellen;

Nadere informatie

Gelet op artikel 14 van de gemeenschappelijke regeling Randstedelijke Rekenkamer,

Gelet op artikel 14 van de gemeenschappelijke regeling Randstedelijke Rekenkamer, Voorstel aan Provinciale Staten Van Fractievoorzittersoverleg Vergadering Oktober 2016 Nummer 6943 Onderwerp Wijziging Verordening Programmaraad Randstedelijke Rekenkamer 1 Ontwerpbesluit Provinciale Staten

Nadere informatie

\ raadsvoorstel. Voerendaal, d.d. 5 augustus Nummer: 2009/8/ Portefeuillehouder: P. Verbraak. Afdeling: Beleid

\ raadsvoorstel. Voerendaal, d.d. 5 augustus Nummer: 2009/8/ Portefeuillehouder: P. Verbraak. Afdeling: Beleid \ raadsvoorstel Voerendaal, d.d. 5 augustus 2009 Nummer: 2009/8/ Portefeuillehouder: P. Verbraak Afdeling: Beleid Programma: Leven en welzijn koesteren Product: Onderwerp: Wijziging gemeenschappelijke

Nadere informatie

Sociaal Economisch Masterplan: Uitvoeringsagenda Netwerk Noordoost

Sociaal Economisch Masterplan: Uitvoeringsagenda Netwerk Noordoost Aan de Raadscommissie Agendapunt: 5 Onderwerp: Sociaal Economisch Masterplan: Uitvoeringsagenda Netwerk Noordoost Kenmerk: Status: VROM - Ruimtelijke Ordening / FK Informerend Kollum, 11 januari 2011 Samenvatting

Nadere informatie

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD Onderwerp: Ondernemingsplan 20-202 en concept-begroting 20 van de Atlant Groep. Registratienummer: 245029 Op voorstel van B&W d.d.: dinsdag 27 juli 200 Datum vergadering: dinsdag

Nadere informatie

Rapport onderzoek bezoekers Bezoekerscentrum ProDemos: 1. In welke gemeente woont u? Totaal aantal volledige ingevulde vragenlijsten: 404

Rapport onderzoek bezoekers Bezoekerscentrum ProDemos: 1. In welke gemeente woont u? Totaal aantal volledige ingevulde vragenlijsten: 404 Rapport onderzoek bezoekers Bezoekerscentrum ProDemos: Totaal aantal volledige ingevulde vragenlijsten: 404 De vragenlijst is in de periode van 6 t/m 15 augustus 2012 afgenomen De Resultaten: 1. In welke

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus EA Den Haag

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Directie Inkoop-, Facilitairen www.rijksoverheid.nl www.facebook.com/minbzk www.twitter.com/minbzk Uw kenmerk 2

Nadere informatie

15 september 2014 8 2014/ n.v.t. wethouder H.G. Engberink

15 september 2014 8 2014/ n.v.t. wethouder H.G. Engberink Aan de raad van de gemeente Olst-Wijhe. Raadsvergadering d.d. Agendapunt Voorstelnummer Opiniërend besproken d.d. Portefeuillehouder 15 september 2014 8 2014/ n.v.t. wethouder H.G. Engberink Kenmerk 14.405692

Nadere informatie