Afdeling: Concernzaken Leiderdorp, Onderwerp: SSC Bedrijfsplan RVS Aan de raad.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Afdeling: Concernzaken Leiderdorp, Onderwerp: SSC Bedrijfsplan RVS Aan de raad."

Transcriptie

1 Pagina 1 van 10 Versie Nr. 1 Concept Registratienr.: 2010i01302 Afdeling: Concernzaken Leiderdorp, Onderwerp: SSC Bedrijfsplan RVS Aan de raad. Beslispunten 1. Kennis te nemen van het bedrijfsplan SSC Leidse Regio versie 30 juni Uw wensen en bedenkingen aan het college kenbaar te maken over het Bedrijfsplan SSC Leidse Regio. 1 Inleiding 1.a In het kort Het college heeft op 24 augustus 2010, behoudens het advies van de Bijzondere Ondernemingsraad, besloten om met ingang van 1 januari 2011 de in het als bijlage 2 gevoegde bedrijfsplan genoemde werkzaamheden, gefaseerd en na tussentijdse evaluaties, op te dragen aan de nog te vormen gemeenschappelijke regeling. Uw raad wordt gevraagd om kennis te nemen van het bedrijfsplan en uw wensen en bedenkingen aan het college kenbaar te maken. 1.b Voorgeschiedenis Op 10 juni 2008 is door de colleges van de gemeenten Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest en Zoeterwoude het Convenant Shared Service Center Leidse Regio ondertekend. In het convenant spreekt Leiderdorp, samen met de drie andere gemeenten het voornemen uit om samen te werken op het gebied van de uitvoering van diverse bedrijfsvoeringstaken. Het convenant kreeg een vervolg in de Businesscase+ waarin vooral de haalbaarheid van het voornemen tot samenwerking werd beoordeeld. De Businesscase+ bood de gemeenten voldoende aanleiding om ook opdracht te verstrekken om een volwaardig bedrijfsplan uit te werken. In de periode van november 2009 tot juni 2010 werd vanuit de projectorganisatie SSC gewerkt aan de totstandkoming van dat bedrijfsplan. In dit voorstel wordt uw raad geïnformeerd over het bedrijfsplan en de conclusies die ons college daaraan verbond. 1.c Samenhang beleidsvelden De samenwerking is conform de uitgangspunten zoals geformuleerd in de Notitie Sturen op Regionale Samenwerking.

2 Pagina 2 van 10 Versie Nr. 1 Concept 2 Beoogd effect De samenwerking binnen Servicepunt71 in organisatorische zin op specifieke middelenfuncties mogelijk te maken en daarmee te realiseren dat de gemeente Leiderdorp kan deelnemen in de meerwaarde daarvan (zowel in kwalitatieve als kwantitatieve zin). 3 Argumenten Gedragen Het bedrijfsplan voldoet aan de door de stuurgroep SSC opgestelde inhoudelijke eisen. Binnen het proces is veel aandacht voor afstemming tussen de vier gemeenten geweest, naast het maandelijkse secretarissen- en stuurgroepoverleg vonden ook andere, formele en informele overleggen plaats waarin de eigen gemeentelijke kennis en kunde ruimschoots is gebruikt en geraadpleegd. De gekozen werkwijze geeft het vertrouwen dat het voorliggende bedrijfsplan zorgvuldig en gedragen tot stand is gekomen. Zorgvuldig Voorbereiding: Maandelijks besprak het projectteam de belangrijkste aandachtspunten met de gemeentesecretarissen en de directeuren bedrijfsvoering van de vier gemeenten. In dit overleg werden deze punten door de ambtelijke gesprekspartners bekrachtigd en werden richtinggevende uitspraken (voorgenomen keuzen) gedaan aan de hand waarvan de projectorganisatie namens de vier gemeenten verder kon. Opdrachtgeveroverleg: Na de vorming van de GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING SERVICEPUNT71 zijn de vier gemeenten zowel individueel als collectief opdrachtgever van Servicepunt71. In het opdrachtgeveroverleg werd/wordt deze rol gezamenlijk voorbereid. De resultaten en ideeën van het overleg werden steeds betrokken bij de totstandkoming van het bedrijfsplan. Klankbordgroepoverleg: De projectorganisatie werkte met zes deelprojectleiders die binnen het totaalplan de inbreng per bedrijfsvoeringstaak verzorgden. De betrokkenheid van en de feitelijke situatie in de gemeenten zijn van groot belang. Elk deelproject werkte gedetailleerd uit hoe het vakgebied straks onderdeel is van het servicecentrum. Daarbij werd ook gekeken hoe en onder welke voorwaarden gemeenten onderwerpen gezamenlijk kunnen oppakken. Bijzondere Ondernemingsraad: De coördinerend gemeentesecretaris heeft steeds ook, gezamenlijk met het projectteam de voortgang binnen het proces met de Bijzondere Ondernemingsraad (BOR) besproken om zo ook hun beelden te kunnen betrekken bij de totstandkoming van het bedrijfsplan. Totstandkoming: In het convenant werd verondersteld en in de Businesscase+ werd ingeschat en aangenomen dat het mogelijk was om door samenwerking met de drie andere gemeenten de doelstellingen van de samenwerking te realiseren. In het bedrijfsplan worden de veronderstellingen, inschattingen en aannames nader beoordeeld en naar het oordeel van ons college overtuigend onderbouwd zodat de genoemde werkzaamheden met vertrouwen, gefaseerd en zorgvuldig, overgedragen kunnen worden aan het Servicepunt71.

3 Pagina 3 van 10 Versie Nr. 1 Concept Registratienr.: 2010i01302 Om een indruk te geven van de wijze waarop deze onderbouwing tot stand is gekomen en de daarbij betrachte zorgvuldigheid te illustreren wordt uw raad hieronder een aantal voorbeelden gegeven. De uitgevoerde spendanalyse die tot doel heeft om het besparingspotentieel te bepalen leidt tot de conclusie dat door samen te werken binnen Servicepunt71 het realistisch is om rekening te houden met een besparing op inkoop binnen de vier gemeenten tot een bedrag van 5,6 miljoen euro. Desgevraagd geeft DPA, het bureau dat de spendanalyse begeleidde, aan dat bij een minder behoudende, maar naar hun oordeel nog steeds realistische insteek, een besparingsvoordeel van acht miljoen ook haalbaar zal blijken. De formatie van Servicepunt71 werd bepaald op netto 7% minder formatie dan waar nu mee wordt gewerkt binnen de vier gemeenten. De benchmarkgegevens vanuit Berenschot en Drechtsteden zijn meermalen beduidend lager dan de gegevens die in het bedrijfsplan worden gehanteerd. Daarnaast wordt verwacht, gezien het feit dat er sprake is van grote organisatorische verandering, een uitstroom van personeel verwacht. Daardoor kan worden gesteld dat, ondanks het feit dat medewerkers 1 op 1 overgaan, de 7% minder formatie mogelijk is. Door expertise op te bouwen binnen Servicepunt71 zal minder noodzaak bestaan tot inhuur van externe expertise. De beperking van inhuur van externe expertise wordt in het bedrijfsplan aannemelijk gemaakt. Desondanks is deze beperking van externe inhuur niet betrokken in de impactanalyse waarin de effecten voor de gemeenten worden weergegeven. Door vermindering van de kwetsbaarheid binnen de gemeenten zal minder noodzaak bestaan om de effecten van de kwetsbaarheid (afwezigheid, piekdrukte) op te vangen door middel van externe inhuur. In het bedrijfsplan wordt ook deze beperking van externe inhuur niet betrokken in de impactanalyse waarin de effecten voor de gemeenten worden weergegeven. Bij de begroting van de personele lasten wordt geraamd alsof alle medewerkers die de functies van het servicecentrum vervullen zijn ingeschaald op het maximum van de bij hun functie behorende salarisschaal. In praktijk binnen de gemeentelijke overheid doet een dergelijke situatie zich niet voor. De structurele besparing (na het volledig wegvallen van de transitiekosten en rekening houdend met leiderdorpse kosten en oplossingsrichtingen) bedraagt ruim (waarvan is gealloceerd als zijnde taakstelling) voor Leiderdorp. De verwachting is, aangezien er op inkoop eerder wordt samengewerkt dan de planning van het bedrijfsplan aangeeft, dit eerder wordt gehaald. Daarnaast verwachten wij een hoger inkoopvoordeel (zie punt besparingsvoordeel). NB: Het effect van de conservatieve inschattingen leidt, wanneer blijkt dat de inschattingen te conservatief waren niet tot schade; ook dan blijft de winst ten bate komen van de vier gemeenten.

4 Pagina 4 van 10 Versie Nr. 1 Concept Als zodanig dient het bedrijfsplan beschouwd te worden als het eindresultaat van de zorgvuldige voorbereiding om te komen tot samenwerking Door de werkzaamheden gefaseerd en zorgvuldig over te dragen aan Servicepunt71 gaat de samenwerking met de drie andere gemeenten van start. Daarmee wordt gerealiseerd dat de gemeente Leiderdorp kan deelnemen in de meerwaarde van deze samenwerking zoals deze hieronder wordt beschreven. De meerwaarde van Servicepunt71: In het bedrijfsplan zijn de zes doelstellingen van de samenwerking opgenomen. Dit zijn: 1. bieden van continuïteit door beperking van organisatorische kwetsbaarheid; 2. verder verhogen van de kwaliteit van processen; 3. verder verhogen van de professionaliteit en deskundigheid van medewerkers; 4. efficiënter inzetten van de beschikbare arbeidskracht; 5. realiseren van besparingen door schaalvoordelen; 6. bijdragen aan betere dienstverlening aan burgers, bedrijven en instellingen. Het bedrijfsplan heeft ons college overtuigd dat deze doelstellingen gerealiseerd worden door als vier gemeenten samen te werken. Door slimme keuzes te maken bij de inrichting van het servicecentrum is geborgd dat de gemeente als eigenaar, opdrachtgever en klant verzekerd is van: Solidariteit: voordeel voor allen Wanneer situaties bestaan of ontstaan die leiden tot een onredelijk of onbedoeld negatief of positief effect voor één of meer van de gemeenten, worden maatregelen getroffen om dat effect te vermijden of te compenseren. Dit uitgangspunt heeft betrekking op zowel de financiële als de niet-financiële effecten. Beleidsvrijheid De gemeenten behouden hun autonomie op het gebied van bedrijfsvoering. Kaderstellend, strategisch beleid op de vakgebieden blijft de verantwoordelijkheid van de gemeenten. Meer voor minder Het Servicepunt71 levert bij aanvang dezelfde producten en diensten als de vier gemeenten op dit moment zelf leveren. Door de bedrijfsvoering binnen Servicepunt71 te organiseren is het mogelijk deze producten en diensten goedkoper te leveren. De andere wijze van organiseren draagt bij aan het realiseren van de zes eerdergenoemde doelstellingen. Het resultaat is niet alleen een financiële besparing, maar ook een kwaliteitsverbetering. De meerwaarde van samenwerking: Nog los van alle rationele voordelen geldt dat met de vorming van het dienstencentrum de vier gemeenten een organisatie maken waar de gemeenten trots op kunnen zijn. Een professionele organisatie die laat zien dat de gemeenten waar mogelijk de krachten bundelen en met en voor elkaar een bijdrage leveren aan het leveren van meerwaarde aan de burgers, bedrijven en instellingen van de vier gemeenten. De samenwerking stelt de gemeente ook in staat om ook andere, meer politiek-strategische, doelen te realiseren: De samenwerking vergroot de bestuurskracht van de individuele gemeenten en versterkt de positie van de gezamenlijke gemeenten in regioverband.

5 Pagina 5 van 10 Versie Nr. 1 Concept Door nu al een positie in te nemen binnen Servicepunt71 kan (nog los van de wens daartoe) de gemeente haar positie in de regio versterken en consolideren door op termijn (3-5 jaar) andere buur- en regiogemeenten toe te laten treden als klant van het servicecentrum. Dit kan niet direct aangezien eerst organisatorisch alles op orde moet zijn. De overheveling van taken kost, naast een transformatiefase, tijd om zeker te zijn om toe te werken naar een consolidatiefase. Bestuurlijk strategisch is dit misschien wel de belangrijkste reden om versterking van de samenwerking in de regio na te streven: een verbeterde dienstverlening, een betere bestuurskracht en bestuurlijke onafhankelijkheid. Samenwerken met de drie gemeenten levert niet alleen een voordeel op voor de eigen gemeente, ook de andere drie gemeenten profiteren van de samenwerking. De samenwerking stelt de gemeente in staat om een goede, gewaardeerde buurgemeente te zijn voor anderen. Anticiperen op ontwikkelingen. Gelet op (financiële) ontwikkelingen (rijksbijdrage gemeenten, taakoverhevelingen naar gemeenten) wordt verwacht dat veel gemeenten de broekriem zullen (moeten) aanhalen door te kiezen voor bredere samenwerkingsverbanden. Logische onderwerpen voor samenwerking zijn daarbij vooral de politiek-arme onderwerpen zoals bedrijfsvoering. Effecten op de eigen Leiderdorpse organisatie. Het aangaan van een samenwerking zoals in het bedrijfsplan wordt beschreven betekent ook het nodige voor de eigen ambtelijke organsatie. Er worden werknemers uitgeplaatst van de gemeente Leiderdorp naar Servicepunt71. De leiderdorpse organisatie moet een andere rol oppakken: de rol van regiemeente. Dit vraagt een andere manier van aansturen. In het opdrachtgeversoverleg is hier uitvoerig bij stilgestaan. Dit zal de komende tijd verder worden uitgewerkt. In de huidige opleidingsbudgetten is, om bepaalde competenties te ontwikkelen, hier al rekening mee gehouden. Financiering:

6 Pagina 6 van 10 Versie Nr. 1 Concept Dekking van de kosten: zonder de benodigde investeringen is deelname binnen de GR, en daarmee overdracht van bedrijfsvoeringstaken, niet mogelijk. Nadere informatie over de financiële impact van het overdragen van de bedrijfsvoeringstaken naar Servicepunt71 treft u aan in bijlage 2: financiële impactanalyse gemeente Leiderdorp. Deze impactanalyse is gebaseerd op het effect dat de samenwerking heeft ten opzichte van de huidige bedrijfsvoering (referentiejaar 2009). Op het moment van daadwerkelijke start is voorzien in een herijking van de aangeleverde gegevens op basis van de dan geldende situatie. Het gaat dan om een herijking van zowel de materiële als de personele inbreng binnen de samenwerking. In bijlage 3 treft u het eindresultaat van de impactanalyse gemeente Leiderdorp aan inclusief de financiële gevolgen voor de eigen organisatie. Financiën vergeleken met de eerder aan uw college gepresenteerde Businesscase+: De Businesscase+ en het bedrijfsplan kennen een verschillende achtergrond, aanpak en doelstelling: een verkenning en schets van de (financiële) haalbaarheid vs. een volwaardig bedrijfsplan met grondiger aanpak, bredere reikwijdte en toetsing, beoordeling en nadere onderbouwing. Gelet op de eerdere behandeling van de Businesscase+ en de samenhang met het bedrijfsplan volgt hierna op hoofdlijnen een schets van de financiële verschillen tussen beiden. Transitiekosten: Businesscase+ 7,1 M --- Bedrijfsplan 6,0 M Het verschil wordt vooral verklaard doordat een deel van de voorziene transitiekosten vanuit de Businesscase+ (nl. de uitwerking van de BCase+ naar het nu voorliggend resultaat) inmiddels zijn gemaakt. Inkoopvoordeel: Businesscase+ 4,6 M --- Bedrijfsplan 5,6 M Het verschil is volledig te verklaren door de gehanteerde systematiek die ten grondslag ligt aan de berekeningen van de inkoopvoordelen. Voor de Business Case+ is een meer rudimentaire systematiek gehanteerd op basis van ervaringen elders en zo goed mogelijk geverifieerde aannames en uitgangspunten. Voor het Bedrijfsplan is een gedetailleerde spendanalyse uitgevoerd. Hierbij is het werkelijke inkoopvolume (op basis van uitgaven) per gemeente vastgesteld, naar kostensoorten uitgesplitst en is op basis van een analyse en een marktverkenning het inkoopvoordeel vastgesteld. Dekking van de kosten: voordat Servicepunt71 een batig exploitatiesaldo kent dient er eerst geïnvesteerd te worden in de samenwerking. De gemeenschappelijke regeling beschikt bij aanvang niet over voldoende reserves (reserve Regionalisering) om van daaruit de financiering van deze kosten te kunnen realiseren. Ook binnen de eigen gemeentelijke begroting zijn deze bedragen nog niet volledig opgenomen, vandaar dat de gemeenteraad gevraagd wordt om de benodigde middelen beschikbaar te stellen. Gekozen wordt om deze extra kosten, die niet alleen uit de reserve Regionalisering kunnen worden gedekt, in mindering te brengen op de taakstelling (zie cijferstaat bijlage). Het gevolg is dat de taakstelling in 2011 wordt verlaagd van ,- naar ,- en in 2012 wordt verlaagd van ,- naar ,-. Structureel betekent het effect van het SSC een positief voordeel van ruim naast de ingeboekte taakstelling ad ,-. (Zie ook 4. Kanttekeningen). De financiering staat is opgenomen in het raadsvoorstel van de gemeenschappelijke regeling Servicepunt71.

7 Pagina 7 van 10 Versie Nr. 1 Concept herallocatie: de budgetten die nu worden ingezet om de producten en diensten op het vlak van bedrijfsvoering te realiseren dienen samengevoegd te worden naar één budget om van daaruit de bijdrage aan Servicepunt71te kunnen doen. 4 Kanttekeningen/Risico-inventarisatie In de het bedrijfsplan is een risicoparagraaf opgenomen. Hieronder worden er voor Leiderdorp nog een aantal specifieke kanttekeningen/risico s genoemd: Kanttekeningen: De voordelen van Servicepunt 71 zijn niet allemaal direct zichtbaar op de dag van de feestelijke opening Op basis van ervaringen met shared service centers blijkt dat het oprichten ervan niet zonder slag of stoot zal verlopen, maar ook dat het perspectief (na drie jaar) positief is en daarna structureel positief blijft. De ervaring vanuit het Servicecentrum Drechtsteden laat zien dat het perspectief ook al na 1,5 jaar positief kan zijn. Het vergt de inzet en aandacht van alle betrokkenen om gedurende de eerste vormingsfaset Servicepunt71de gelegenheid te geven zijn meerwaarde te bewijzen. Nabijheid van de adviseurs De (beleids)adviseurs op het gebied van kaderstelling, control en bestuurlijk/politiek strategisch advies gaan niet over naar Servicepunt71. Voor collegeleden verandert er op dit gebied dus niets. De adviseurs voor de ambtelijke organisatie werken voor een belangrijk deel op locatie bij de gemeente, hiertoe worden in de gemeentehuizen werkplekken ingericht. Voor de ambtelijke organisatie geldt datt Servicepunt71 zal werken met vaste adviseurs per gemeente. Uiteraard wordt daarbij zorg gedragen voor een goede achtervang bij afwezigheid of piekdrukte, want juist daar zit één van de meerwaarden van het Servicepunt71. Grip op een organisatie op afstand De rolverdeling op strategisch, tactisch en operationeel niveau is in het bedrijfsplan uitgewerkt. Hieruit blijkt dat de gemeente op alle niveaus haar invloed heeft en houdt op de inhoud van de dienstverlening, de kwaliteit ervan en de prijs die ervoor betaald wordt. Voor wat betreft de vaststelling van het beleid op het vlak van bedrijfsvoering, geldt dat dit voorbehouden blijft aan de gemeente. Voorzien is in grip op meerdere niveaus (klant, opdrachtgever en eigenaar). Voor bestuurders gaat het vooral om de grip als eigenaar van de gemeenschappelijke regeling. De gemeentesecretaris behoudt als opdrachtnemer van het college de eindverantwoordelijkheid voor de bedrijfsvoering en is en blijft als zodanig voor het college aanspreekbaar De accountant van de gemeente Leiderdorp zal bij haar werkzaamheden mbt de jaarrekening (rechtmatigheid) van Leiderdorp voor een (groot) deel moeten steunen op werkzaamheden die plaatsvinden binnen Servicepunt71. Vanuit het opdrachtgeverschap zullen de vier gemeenten goed afspraken moeten maken, inclusief de wijze van rapporteren door de accountant van Servicepunt71.. Financiering/kosten Er is gekozen om de kosten te nemen in het jaar dat ze daadwerkelijk vallen, inclusief het bedrag dat gereserveerd is in de bestemmingsreserve Regionalisering (restant deel SSC: ) rekening houdend met de taakstellingen die gerealiseerd dienen te worden. Een andere mogelijkheid is het extra benodigde krediet te financieren vanuit een vrije

8 Pagina 8 van 10 Versie Nr. 1 Concept (bestemmings)reserve. Dit heeft tot gevolg dat de taakstelling gerealiseerd kunnen worden en dus geen belasting vormen voor de exploitatie. Het budget van Servicepunt71 is deels gebaseerd op historische kosten plus/minus wijzigingen. Door zero-base budgetting (van niets opbouwen op basis van activiteiten) is er mogelijk nog lucht in de begroting. PM post Besluitvorming in de andere gemeenten Wanneer niet alle gemeenten een gelijkluidend besluit nemen kan dat een wijziging van de impact op de gemeente Leiderdorp met zich meebrengen. Uw college zal, wanneer deze situatie zich onverhoopt voordoet nader geadviseerd worden over de consequenties daarvan. De kosten van het sociaal plan Deze zijn niet meegenomen in het bedrijfsplan. Deze komen voor rekening van de gemeente zelf. Er is dus (vooralsnog) geen rekening gehouden met frictiekosten. Met het huidige personeelsbeleid wordt echter al geanticipeerd op de mogelijke ontwikkelingen. Vacatures waarvan nu al bekend is waarvan de functie bij Servicepunt71 komen te vervallen worden of tijdelijk ingevuld of er wordt hierop ingehuurd. Inkoopbudgetten zijn centraal o Potentieel voordeel moeilijk meetbaar. o De inkoopbudgetten blijven bij de gemeenten liggen. Het voordeel op de inkopen wordt nu wel als voordeel m.b.t. Servicepunt71 ingeboekt. o Het inkoopvoordeel is gebaseerd op ervaringscijfers en laag ingeschat. Het voordeel is echter slecht meetbaar omdat het nooit duidelijk zal worden of de achterblijvende organisatie niet hetzelfde voordeel had kunnen behalen bij goed onderhandelen. o Het inkoopvoordeel kan alleen ontstaan indien de geraamde budgetten bij de achterblijvende gemeenten realistisch op basis van de oude inkoopsystematiek zijn gemaakt. Hoe vaak komt het niet voor dat een budget te laag blijkt te zijn. Op dat moment haal je dus geen voordeel, maar minder nadeel. o De spendanalyse (de analyse op potentiële inkoopvoordelen) zijn defensiefingestoken. Daarnaast is reeds voor 0,5 fte een inkoper aangesteld waardoor de inkoopvoordelen t.o.v. het huidige bedrijfsplan eerder worden gerealiseerd. Huisvesting Er is nog onduidelijkheid over de huisvesting. Het eventueel niet kiezen voor het Tweelinghuis in Leiden brengt veel extra kosten met zich mee. Het uithuizen van de huidige bewoners van het Tweelinghuis is in ieder geval niet meegenomen en is voor rekening van de eigenaar. Potentieel voordeel reeds in begroting verwerkt In de Leiderdorpse begroting is het volgende voordeel al ingeboekt ; vanaf Zoals aangegeven in de beslispunten bij het treffen van de Gemeenschappelijke Regling zal de taakstelling SSC voor 2011 en 2012 worden verlaagd met respectievelijk en (zie Raads. Hantering prijspeil Alle kosten betreffen prijspeil 2009, de startdatum is 2011, de prijzen zullen dus minimaal 2 jaar geïndexeerd moeten worden.

9 Pagina 9 van 10 Versie Nr. 1 Concept Vertraging Het risico van vertraging is niet meegenomen en niet uitgedrukt in geld. Juridische zaken: Commissie Bezwaar- en Beroepschriften Vanuit JZ is het belangrijkste signaal dat de achterblijvende organisatie een bepaalde mate van juridische kennis moet hebben. Het verweer voeren bij de Commissie Bezwaar- en Beroepschriften kan bij complexe zaken worden ingekocht. In principe zal dit echter door de medewerkers van de afdelingen moeten worden gedaan. Ook de motivering van besluiten is (reeds nu) aandachtspunt. Opdrijvend effect loonschalen Er zal voor gezorgd moeten worden dat de medewerkers van Leiderdorp evenveel kansen hebben om op de hogere functies in Servicepunt71 te worden geplaatst. De medewerkers van Leiderdorp (kleinere gemeenten) zitten veelal voor vergelijkbaar werk in lagere functieschalen. Dit wordt onder andere veroorzaakt omdat in deze gemeenten vaak sprake is van gemengde functies ipv sterk gespecialiseerd. In het bedrijfsplan wordt gesteld dat de functieopbouw van Servicepunt71 gelijk is aan de samenvoeging van de deelnemende gemeenten. Dit betekent dan wel dat iedereen op zijn huidige schaal moet overgaan, anders ontstaan er extra kosten waarmee geen rekening is gehouden. In het mijlpalenoverleg (vertegenwoordigd door de secretarissen/hoofden bedrijfsvoering) is afgesproken dat Servicepunt71 dit binnen het budget oplost. Dit betekent mogelijk voor de medewerkers van de gemeente Leiderdorp (Oegstgeest en Zoeterwoude) minder kansen t.o.v. Leiden. Om medewerkers goed geëquipeerd de transformatie in te laten gaan zullen medewerkers komende tijd ruimte krijgen voor ontwikkelingstrajecten. Kwetsbaarheid Een van de doelstellingen voor het oprichten van Servicepunt71 is het verminderen van de kwetsbaarheid. Dit wordt voor de functies die overgaan naar Servicepunt71 geregeld. Echter, er ontstaat een nieuwe kwetsbaarheid bij de (senior)functies die achterblijven op de vakgebieden die worden ingebracht in Servicepunt71 (strategisch advies, kaderstelling, opdrachtgeverschap, regie). Er is voor 2010 budget gereserveerd voor het opleiden met betrekking tot opdrachtgeverschap. Kwetsbaarheid Gelet op het steeds meer papierloos werken worden gemeenten steeds meer afhankelijk van geautomatiseerde systemen. Door de vergaande digitalisering van documentenstromen dient dit via een DMS (documentmanagementsysteem) tevens te worden gecommuniceerd met het Servicepunt71. Indien door Servicepunt71 en de vier gemeenten niet gekozen wordt voor één oplossing voor een DMS vormt dit een belemmering voor de efficiënte werkwijze. Geadviseerd wordt op korte termijn de handen ineen te slaan en te kiezen voor een gezamenlijk DMS. Standaardisatie Mogelijk is er spanning tussen het streven naar standaardisatie (door het Servicepunt71) enerzijds en de vraag (flexibiliteit, door de vier gemeenten) anderzijds. Dit kan zich met name voor doen op het gebied van ICT waar de (materiële)budgetten worden overgeleverd. De productdienstencatalogus schrijft precies voor welke producten/diensten tegen welke voorwaarden kunnen worden afgenomen. Extra vraag kan leiden tot meerwerk en tot extra kosten (bijvoorbeeld: een afwijkende koffieautomaat t.o.v. het standaard assortiment leidt tot extra kosten). Risico s:

10 Pagina 10 van 10 Versie Nr. 1 Concept Bij de berekening van de kosten (het tarief vanuit Servicepunt71 naar de 4 gemeenten) wordt als uitgangspunt de uitname van huidige budgetten gehanteerd. Mogelijk zal er in de toekomst gewerkt worden met andere verrekentarieven. Dit kan zowel een opdrijvend als kostenverlagend effect hebben. Op dit moment is het effect niet kwantificeerbaar. Binnen de achterblijvende organisatie zullen de processen opnieuw moeten worden ingericht en beschreven. Binnen het bedrijfsplan is hiermee geen rekening gehouden. Dit zit in de verdubbelde regiekosten. Mogelijke is er meer capaciteit nodig. PM post. 5 Milieu nvt 6 Communicatie en participatie nvt 7 Kosten, baten en dekking De kosten en baten komen/vallen in diverse programma s. Bijlage 3 geeft weer wat de financiële impact is. Samengevat: Rekening houdend met en de impactanalyse en de gevolgen/oplossingsrichtingen binnen de Leiderdorpse organisatie betekent dat de taakstelling voor 2011 met en in 2012 met moet worden verlaagd. Dit is verwerkt in de beslispunten van de Gemeenschappelijke Regeling Servicepunt71 8 Evaluatie In de tekst van de gemeenschappelijke regeling zijn artikelen opgenomen over de evaluatie van de samenwerking en een tussentijdse evaluatie gedurende het implementatietraject van de verschillende onderdelen cq service eenheden in Servicepunt71. Het College van burgemeester en wethouders van Leiderdorp, de secretaris, de burgemeester, A.H. Schouten M. Zonnevylle Bijlagen: Bijlage 1: Bedrijfsplan SSC Leidse Regio

Bijlage 2: Impactanalyse gemeente Leiderdorp voor SSC Leidse Regio. Context

Bijlage 2: Impactanalyse gemeente Leiderdorp voor SSC Leidse Regio. Context Bijlage 2: Impactanalyse gemeente Leiderdorp voor Leidse Regio Context Het Bedrijfsplan Leidse Regio (hierna ) bevat berekeningen van de benodigde middelen voor het. Deze worden uitgewerkt in een begroting

Nadere informatie

Afdeling: Concernzaken Leiderdorp, 26-05-2009

Afdeling: Concernzaken Leiderdorp, 26-05-2009 Pagina 1 van 10 Versie 2 Afdeling: Concernzaken Leiderdorp, 26-05-2009 Onderwerp: Shared Service Center Leidse Regio Aan de raad. Beslispunten 1. Het voor de jaren 2009 tot en met 2011 beschikbaar stellen

Nadere informatie

Beslispunten in te stemmen met de ontwerpbegroting van Servicepunt71 en het Algemeen Bestuur van Servicepunt71 overeenkomstig te informeren.

Beslispunten in te stemmen met de ontwerpbegroting van Servicepunt71 en het Algemeen Bestuur van Servicepunt71 overeenkomstig te informeren. OPENBAAR Adviseur: F.P.M. Smit (DIR, tst. 870) Portefeuillehouder: E. van Oortmerssen - Schutte 11.08196 1 ADVIESNOTA Raadsvergadering d.d. 27 oktober 2011 Voorstel nr. 103/11 Programma en product 5.8

Nadere informatie

1. Burgemeester en Wethouders van Leiden, ter uitvoering van het besluit van Burgemeester en Wethouders d.d. 29 april 2008 nr. 08.

1. Burgemeester en Wethouders van Leiden, ter uitvoering van het besluit van Burgemeester en Wethouders d.d. 29 april 2008 nr. 08. CONVENANT SHARED SERVICE CENTER LEIDSE REGIO DE ONDERGETEKENDEN: 1. Burgemeester en Wethouders van Leiden, ter uitvoering van het besluit van Burgemeester en Wethouders d.d. 29 april 2008 nr. 08.0355;

Nadere informatie

Resultaatteam: Burgemeester en Wethouders Leiderdorp, 25 september 2018

Resultaatteam: Burgemeester en Wethouders Leiderdorp, 25 september 2018 Pagina 1 van 5 Registratienr.: Z/18/068379/130957 Resultaatteam: Burgemeester en Wethouders Leiderdorp, 25 september 2018 Onderwerp: Toetreden gemeenschappelijke regeling Belastingsamenwerking Gouwe-Rijnland

Nadere informatie

Voorstel Beschikbaar stellen van een krediet van ,-- ten behoeve van een eenmalige bijdrage in de aanloopkosten van de ICT samenwerking.

Voorstel Beschikbaar stellen van een krediet van ,-- ten behoeve van een eenmalige bijdrage in de aanloopkosten van de ICT samenwerking. Voorbereidende raadsvergadering: 11 oktober 2011 Besluitvormende raadsvergadering: 1 november 2011 Portefeuillehouder: E. Damen AAN DE GEMEENTERAAD Nummer : 2011/46 Datum : 23 september 2011 Onderwerp

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Rv. nr. + dossiernr.: B&W-besluit d.d.: B&W-besluit nr.:

RAADSVOORSTEL Rv. nr. + dossiernr.: B&W-besluit d.d.: B&W-besluit nr.: RAADSVOORSTEL 08 0075 Rv. nr. + dossiernr.: 08.0075 B&W-besluit d.d.: 12-08-2008 B&W-besluit nr.: 08.0795 Naam programma +onderdeel: Bestuur en dienstverlening - Belastingen Onderwerp: Regionale samenwerking

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Rv. nr..: B&W-besluit d.d.: B&W-besluit nr.:

RAADSVOORSTEL Rv. nr..: B&W-besluit d.d.: B&W-besluit nr.: RAADSVOORSTEL 10.0082 Rv. nr..: 10.0082 B&W-besluit d.d.: 24-8-2010 B&W-besluit nr.: 10.0724 Naam programma +onderdeel: Bestuur en Dienstverlening Onderwerp: Aangaan gemeenschappelijke regeling Gemeenschappelijke

Nadere informatie

Samen aan de IJssel Inleiding

Samen aan de IJssel Inleiding Samen aan de IJssel Samenwerking tussen de gemeenten Capelle aan den IJssel en Krimpen aan den IJssel, kaders voor een intentieverklaring en voor een onderzoek. Inleiding De Nederlandse gemeenten bevinden

Nadere informatie

B&W-Aanbiedingsformulier

B&W-Aanbiedingsformulier B&W.nr. 09.0305, d.d. 31 maart 2009 B&W-Aanbiedingsformulier Onderwerp Oprichting N.V. Beheer Openbare Ruimte BESLUITEN Behoudens advies van de commissie 1. Behoudens advies van de Ondernemingsraad als

Nadere informatie

Risico A: De samenwerkingsdoelen worden niet / onvoldoende bereikt

Risico A: De samenwerkingsdoelen worden niet / onvoldoende bereikt Risico-inventarisatie Samenwerking Haarlem Zandvoort Deze risico-inventarisatie heeft betrekking op de voorgenomen ambtelijke samenwerking tussen de gemeenten Haarlem en Zandvoort vanaf 1 januari 2018.

Nadere informatie

ANTWOORDEN OP VEELGESTELDE VRAGEN OVER SERVICEPUNT71

ANTWOORDEN OP VEELGESTELDE VRAGEN OVER SERVICEPUNT71 ANTWOORDEN OP VEELGESTELDE VRAGEN OVER SERVICEPUNT71 Financiën 1- Hoe verhouden de nu gepresenteerde gegevens zich tot de eerdere aan de raden gepresenteerde gegevens vanuit de Businesscase+? 2- Op verschillende

Nadere informatie

VOLGNUMMER DATUM ORGANISATIEONDERDEEL Sociale zaken

VOLGNUMMER DATUM ORGANISATIEONDERDEEL Sociale zaken DATUM ORGANISATIEONDERDEEL 09-06-2015 Sociale zaken CORRESPONDENTIENUMMER BIJLAGEN STELLER 2015-19918 Div. Zwaga/350 4231 Arend.zwaga@maastricht.nl ONDERWERP RAADSVOORSTEL Gemeenschappelijke regeling Uitvoeringsorganisatie

Nadere informatie

Datum Agendapunt Documentnummer. 28 juni 2016 R09S009/z

Datum Agendapunt Documentnummer. 28 juni 2016 R09S009/z Datum Agendapunt Documentnummer R09S009/z160028046 Onderwerp Samenwerking Ermelo-Harderwijk- Raadsvoorstel Beoogd effect Behoud van bestuurlijke zelfstandigheid en autonomie door middel van samenwerking.

Nadere informatie

Samenwerken maakt sterker

Samenwerken maakt sterker Samenwerken maakt sterker Stand van zaken Uitloopcommissie Sociaal d.d. 27-09-2012 Inhoud presentatie Aanleiding Start Intentieverklaring 2012 Voorjaar 2012 Besluit juli 2012 Besluit oktober 2012 Het vervolg

Nadere informatie

Voorstel aan de Raad Onderwerp: Onderdeel raadsprogramma: Portefeuillehouder: Voorgesteld besluit Korte samenvatting Aanleiding

Voorstel aan de Raad Onderwerp: Onderdeel raadsprogramma: Portefeuillehouder: Voorgesteld besluit Korte samenvatting Aanleiding Raadsvergadering, 10 mei 2011 Voorstel aan de Raad Onderwerp: Oprichting van een gemeenschappelijke regeling Regionale ICT Dienst (RID) Oost Utrecht. Onderdeel raadsprogramma: Besturen Portefeuillehouder:

Nadere informatie

COLLEGEVOORSTEL. Onderwerp Toekomst Promen

COLLEGEVOORSTEL. Onderwerp Toekomst Promen COLLEGEVOORSTEL Onderwerp Toekomst Promen Te besluiten om Het college van B&W besluit de volgende, in gezamenlijkheid tot stand gekomen, uitgangspunten en vragen te hanteren voor de toekomst van Promen

Nadere informatie

CONCEPT-VOORSTEL AAN DE RAAD: Raadsvergadering d.d. 19 dec 2017 NR.: RI

CONCEPT-VOORSTEL AAN DE RAAD: Raadsvergadering d.d. 19 dec 2017 NR.: RI CONCEPT-VOORSTEL AAN DE RAAD: Raadsvergadering d.d. 19 dec 2017 NR.: RI-17-00332 Onderwerp: Toestemming verlenen voor het oprichten van de gemeenschappelijke regeling ICT Noord- en Midden Limburg met de

Nadere informatie

Financiën Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst Zuid-Hollandse Eilanden (GGD ZHE)

Financiën Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst Zuid-Hollandse Eilanden (GGD ZHE) Aan burgemeester en wethouders ingekomen: reg.nr.: datum: 11 augustus 2009 sector/stafafdeling: samenleving portefeuillehouder: W. A. J. Borgonjen ontworpen door: J. Laurs-Breur par. par. afd.hfd. par.

Nadere informatie

Voorstel voor de Raad

Voorstel voor de Raad Voorstel voor de Raad Datum raadsvergadering : 27 juni 2013 Agendapuntnummer : XI, punt 5 Besluitnummer : 999 Portefeuillehouder : Burgemeester Roger de Groot Aan de gemeenteraad Onderwerp: Kaderstellende

Nadere informatie

Raadscommissievoorstel

Raadscommissievoorstel Raadscommissievoorstel Status: Informerend Agendapunt: 7 Onderwerp: Stand van zaken bestuurlijke samenwerking Datum: 14 januari 2013 Portefeuillehouder: drs. H.C.P. Noten Decosnummer: 16 Informant: Tim

Nadere informatie

2017). Datum: Informerend. Datum: Adviserend

2017). Datum: Informerend. Datum: Adviserend Oplegvel 1. Onderwerp Regionale Bedrijventerreinenstrategie 2. Rol van het Platformtaak volgens Dagelijks Bestuur samenwerkingsorgaan Holland Rijnland 3. Regionaal belang Naar aanleiding van de eindrapportage

Nadere informatie

1. Onderwerp Gezamenlijk opdrachtgeverschap jeugdhulp

1. Onderwerp Gezamenlijk opdrachtgeverschap jeugdhulp Oplegvel In Holland Rijnland werken samen: Alphen aan den Rijn, Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Teylingen, Voorschoten

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Geachte raad,

Raadsvoorstel. Geachte raad, Raadsvoorstel Nummer: 165140 Behandeld door: J. van Dijk Agendapunt: 27 juni 2017 Onderwerp: Voorlopige voorkeur uitvoeringsvariant Participatiewet Geachte raad, Samenvatting: In opdracht van het algemeen

Nadere informatie

Samenwerking afdelingen belastingen HHD en HHSK

Samenwerking afdelingen belastingen HHD en HHSK Samenwerking afdelingen belastingen HHD en HHSK Beleidsveld: Belastingen Vergaderdatum: 20 november 2008 Aard voorstel: Besluitvormend Agendapunt: B.08 Kenmerk VV: 711444 Aantal bijlagen: 1 Aan de verenigde

Nadere informatie

Business case. Samenwerking afvalwaterketen. Informatiebijeenkomst gemeenteraden 26 juni

Business case. Samenwerking afvalwaterketen. Informatiebijeenkomst gemeenteraden 26 juni Business case Samenwerking afvalwaterketen Informatiebijeenkomst gemeenteraden 26 juni 2013 1012209-022 Inhoud 1. Proces tot nu 2. Informatie uit het onderzoek 3. Conclusies, aanbevelingen 4. Vervolg Business

Nadere informatie

1. Onderwerp Uitwerking inhoudelijk en technisch opdrachtgeverschap jeugdhulp 2. Rol van het samenwerkingsorgaan Holland Rijnland

1. Onderwerp Uitwerking inhoudelijk en technisch opdrachtgeverschap jeugdhulp 2. Rol van het samenwerkingsorgaan Holland Rijnland In Holland Rijnland werken samen: Alphen aan den Rijn, Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Rijnwoude, Teylingen, Voorschoten

Nadere informatie

1.1. vaststellen van de programmabegroting 2016 VR BN 2.1. zienswijze kenbaar maken over de jaarrekening 2014 en de verdeling van het resultaat.

1.1. vaststellen van de programmabegroting 2016 VR BN 2.1. zienswijze kenbaar maken over de jaarrekening 2014 en de verdeling van het resultaat. Datum: Onderwerp Zienswijze van de raad op de programmabegroting 2016 en het jaarverslag 2014 van de gemeenschappelijke regeling Veiligheidsregio Brabant-Noord (lees: VR BN) Status Oordeelvormend Voorstel

Nadere informatie

MEMO BIJLAGE 2. Incidentele kosten

MEMO BIJLAGE 2. Incidentele kosten gemeente Hardinxveld-Giessendam MEMO BIJLAGE 2 Aan : Klankbordgroep toetreding Drechtsteden Van : Bestuurlijke stuurgroep toetreding Drechtsteden Kenmerk : Zaak : Datum : 8 november 2016 Betreft : Actuele

Nadere informatie

Raadsvergadering van 1 november 2012 Agendanummer: 5

Raadsvergadering van 1 november 2012 Agendanummer: 5 RAADSVOORSTEL Verseon kenmerk: 368891 Raadsvergadering van 1 november 2012 Agendanummer: 5 Onderwerp: Beleidsbegroting 2013-2016 Verantwoordelijk portefeuillehouder: Drs. F.P. Fakkers SAMENVATTING Vanuit

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Vergadering: : 18 december 2007 Agendanummer : 6 Opiniërende vergadering : 4 december 2007 Portefeuillehouder : W.H.

Raadsvoorstel. Vergadering: : 18 december 2007 Agendanummer : 6 Opiniërende vergadering : 4 december 2007 Portefeuillehouder : W.H. Raadsvoorstel Vergadering: : 18 december 2007 Agendanummer : 6 Opiniërende vergadering : 4 december 2007 Portefeuillehouder : W.H. van der Hoeven Onderwerp : Shared Service Center ICT Altena Aan de raad,

Nadere informatie

Rv. nr. + dossiernr.: B&W-besluit d.d.: 30 juni 2009 B&W-besluit nr.: 09.0771

Rv. nr. + dossiernr.: B&W-besluit d.d.: 30 juni 2009 B&W-besluit nr.: 09.0771 RAADSVOORSTEL Rv. nr. + dossiernr.: B&W-besluit d.d.: 30 juni 2009 B&W-besluit nr.: 09.0771 Naam programma +onderdeel: Onderwerp: Erratum voorstel 09.0072 Treffen gemeenschappelijke regeling Shared Service

Nadere informatie

Aan de raad van de gemeente Lingewaard

Aan de raad van de gemeente Lingewaard Aan de raad van de gemeente Lingewaard Onderwerp Voorstel tot het niet deelnemen aan het Regionaal Bureau Leerplichtzaken (RBL) met uitzondering van het deel Volwasseneducatie en RMC/Team VSV. 1. Samenvatting

Nadere informatie

Datum: Informerend. Datum: Adviserend. 6 maart 2019

Datum: Informerend. Datum: Adviserend. 6 maart 2019 Oplegvel 1. Onderwerp Regionale werkagenda jeugd 2019 2. Rol van het Platformtaak volgens gemeente samenwerkingsorgaan Holland Rijnland 3. Regionaal belang Om in samenhang en samenwerking invulling te

Nadere informatie

Commissie Beleidscyclus College van B&W Aanpak achterblijvende overhead

Commissie Beleidscyclus College van B&W Aanpak achterblijvende overhead Informatienota Aan: Commissie Beleidscyclus Van: College van B&W Onderwerp: Aanpak achterblijvende overhead Portefeuillehouder Wethouder L. Verspuij Datum collegebesluit 14 oktober 2014 Geheimhouding:

Nadere informatie

datum: kenmerk: Contactpersoon: doorkiesnummer: onderwerp:

datum: kenmerk: Contactpersoon: doorkiesnummer: onderwerp: Van: Dagelijks Bestuur Servicepunt71 Aan: Gemeenteraden van Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest en Zoeterwoude CC: Colleges van burgemeester en wethouders datum: 24 mei 2012 kenmerk: U-2012-012 Contactpersoon:

Nadere informatie

Reactie college: Het college is zich hiervan bewust en wijst daar de gemeenteraad ook op in zijn kanttekening 1.2

Reactie college: Het college is zich hiervan bewust en wijst daar de gemeenteraad ook op in zijn kanttekening 1.2 gemeente Hardinxveld-Giessendam MEMO Aan : R. Vink Van : Het college van B&W Zaak : Datum : 12 juni 2015 Betreft : Reactie controller op stukken onderzoek toetreding Drechtsteden ca. Inleiding De controller

Nadere informatie

Aan de raad van de gemeente Sliedrecht

Aan de raad van de gemeente Sliedrecht Raadsvoorstel Aan de raad van de gemeente Sliedrecht Agendapunt: Sliedrecht, 24 oktober Onderwerp: Begrotingen 2008 van het Servicecentrum Drechtsteden (SCD), Sociaal Geografisch Bureau (SGB) en Belastingdienst

Nadere informatie

Raadsvergadering, 28 februari 2012. Voorstel aan de Raad

Raadsvergadering, 28 februari 2012. Voorstel aan de Raad Raadsvergadering, 28 februari 2012 Voorstel aan de Raad Onderwerp: Oprichten Regionale ICT Dienst (RID) Utrecht door het college van B&W met de colleges van B&W van de gemeenten Baarn, Bunnik, De Bilt,

Nadere informatie

Onderwerp Toetreding tot Gemeenschappelijke Regeling Reinigingsbedrijf Midden Nederland (GR RMN).

Onderwerp Toetreding tot Gemeenschappelijke Regeling Reinigingsbedrijf Midden Nederland (GR RMN). Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Raadsstuknummer : 2012/14443 Datum : 29 mei 2012 Programma : Blad : 1 van 5 Cluster : Ruimte Portefeuillehouder: dhr. T. de Jong Informatie

Nadere informatie

r GEMEéCFi IEÄPÖRP Nr. m3(i f Class.nr, ~ " l" '.vfri. v V.' c\!li! t, >. '»

r GEMEéCFi IEÄPÖRP Nr. m3(i f Class.nr, ~  l '.vfri. v V.' c\!li! t, >. '» Concernzaken Cluster Directie ondersteuning (071)54 58 732 sklok@leiderdorp. nl AandeledenvandeRaad datum : 4mei 2011 kenmerk : 20111)01336 betreft : Voortgangsbriefimpleme r GEMEéCFi IEÄPÖRP Nr. m3(i

Nadere informatie

Jan Franx Jaarstukken 2017

Jan Franx Jaarstukken 2017 Raadsvoorstel Zaaknummer Portefeuillehouder Voorstel 800754 Jan Franx Jaarstukken 2017 Aan de raad, 1. Beslispunten 1. de Jaarstukken 2017 van de gemeente Gooise Meren met een positief resultaat van 4.856.000

Nadere informatie

Onderwerp: Ontwerp 2e begrotingswijziging 2011 Regionale Milieudienst West-Brabant (RMD)

Onderwerp: Ontwerp 2e begrotingswijziging 2011 Regionale Milieudienst West-Brabant (RMD) RAADSVOORSTEL Verseon kenmerk: 314540 Raadsvergadering van 2 februari 2012 Agendanummer: 10.4 Onderwerp: Ontwerp 2e begrotingswijziging 2011 Regionale Milieudienst West-Brabant (RMD) Verantwoordelijk portefeuillehouder:

Nadere informatie

Aan de raad AGENDAPUNT NR Doetinchem, 13 december 2017 ALDUS VASTGESTELD 21 DECEMBER Regiovisie op het sociaal domein

Aan de raad AGENDAPUNT NR Doetinchem, 13 december 2017 ALDUS VASTGESTELD 21 DECEMBER Regiovisie op het sociaal domein Aan de raad AGENDAPUNT NR. 8.5 ALDUS VASTGESTELD 21 DECEMBER 2017 Regiovisie op het sociaal domein Te besluiten om: 1. De regionale visie op samenwerking in het sociaal domein, zoals beschreven in het

Nadere informatie

Rondweg-Oost N233 Maatregelen treden 3 Um 5 Ladder van Verdaas

Rondweg-Oost N233 Maatregelen treden 3 Um 5 Ladder van Verdaas provincie :: Utrecht Plan van aanpak Rondweg-Oost N233 Maatregelen treden 3 Um 5 Ladder van Verdaas In samenwerking tussen Veenendaal: 23 oktober 2017 Versie: 0.1 Opgesteld door: Maurice Kassing Gemeente

Nadere informatie

College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo

College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo Vergadering d.d. Agendapunt: 9 juli 2018 Zaaknummer: 500858 Portefeuillehouder : J.H. Lammers Openbaar Besloten Team : Team Mens en Maatschappij

Nadere informatie

AAN DE AGENDACOMMISSIE

AAN DE AGENDACOMMISSIE AAN DE AGENDACOMMISSIE Agenda: 27-10-2016 Franeker, 16-9-2016 Onderwerp Huisvesting Waadhoeke Portefeuillehouder Burgemeester E. van Zuijlen Doel Passende huisvesting te organiseren en realiseren voor

Nadere informatie

Advies aan Dagelijks Bestuur

Advies aan Dagelijks Bestuur Advies aan Dagelijks Bestuur Adviseur : Jos Saes/Peter Schrijvers Datum : 30 maart 2015 Onderwerp/Verzoek : voorgenomen opheffing van de GR Pentasz Mergelland Algemeen Bestuur : ja, besluitvorming Publiceren

Nadere informatie

ISD. De plannen voor de vorming en inrichting van een Intergemeentelijke Sociale Dienst (ISD) voor de gemeenten Zwijndrecht, Papendrecht en Dordrecht.

ISD. De plannen voor de vorming en inrichting van een Intergemeentelijke Sociale Dienst (ISD) voor de gemeenten Zwijndrecht, Papendrecht en Dordrecht. De plannen voor de vorming en inrichting van een Intergemeentelijke Sociale Dienst (ISD) voor de gemeenten Zwijndrecht, Papendrecht en Dordrecht. Opgemaakt door de stuurgroep ISD-vorming en vastgesteld

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Onderwerp Businesscase Financiën, Personeel & Organisatie/ Samenwerking CGT

Raadsvoorstel. Onderwerp Businesscase Financiën, Personeel & Organisatie/ Samenwerking CGT Raadsvoorstel Vergadering : 2 juli 2013 Voorstelnummer : 07.07 Registratienummer : 13.008060 Portefeuillehouder : Mw. dr. M.W.M. de Vries Afdeling : Concernstaf Bijlage(n) : 1 B&W-datum/nummer : 2 mei

Nadere informatie

Telefoonnummer

Telefoonnummer Voorstel aan de gemeenteraad van Harlingen *GR16.00139* GR16.00139 Behandeld in Raadscommissie en Raad Datum Commissie 12 oktober 2016 Agendanummer 8 Datum Raad 25 oktober 2016 Agendanummer 7 Opsteller

Nadere informatie

Raadsvergadering van 6 september 2012 Agendanummer: 10.2

Raadsvergadering van 6 september 2012 Agendanummer: 10.2 RAADSVOORSTEL Verseon kenmerk: 357013 Raadsvergadering van 6 september 2012 Agendanummer: 10.2 Onderwerp: Vormgeven van een Klant Contact Centrum Verantwoordelijk portefeuillehouder: dhr. F.P. Fakkers

Nadere informatie

Raadsvergadering. 23 juni

Raadsvergadering. 23 juni RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 23 juni 2016 16-038 Onderwerp Organisatieperspectief 2021 en Veranderagenda 2016-2021 Aan de raad, Onderwerp Organisatieperspectief 2021 en Veranderagenda 2016-2021

Nadere informatie

Zienswijze ontwerp begroting 2018 Veiligheidsregio Brabant Zuidoost.

Zienswijze ontwerp begroting 2018 Veiligheidsregio Brabant Zuidoost. gemeente Eindhoven 17R7206 Raadsnummer Inboeknummer 17bst00423 B&W beslisdatum 04 april 2017 Dossiernummer 17.14.151 Raadsvoorstel Zienswijze ontwerp begroting 2018 Veiligheidsregio Brabant Zuidoost. Inleiding

Nadere informatie

Geraadpleegd

Geraadpleegd VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS Van: H. Steijn Tel.nr. : 06-35113525 Geraadpleegd consulent Datum: 13 november 2013 Team: JLV Financieel: Tekenstukken: Ja Bijlagen: 1 Afschrift aan: N.a.v. (evt.

Nadere informatie

Onderwerp : Zienswijzemogelijkheid programmabegroting 2018 en jaarverantwoording met resultaatbestemming 2016 Veiligheidsregio Brabant-Noord.

Onderwerp : Zienswijzemogelijkheid programmabegroting 2018 en jaarverantwoording met resultaatbestemming 2016 Veiligheidsregio Brabant-Noord. GEMEENTE BOEKEL VOORSTEL AAN DE RAAD Datum : 6 juni 2017 Voorstel van : college van burgemeester en wethouders Onderwerp : Zienswijzemogelijkheid programmabegroting 2018 en jaarverantwoording met resultaatbestemming

Nadere informatie

Functieprofiel: Manager Functiecode: 0202

Functieprofiel: Manager Functiecode: 0202 Functieprofiel: Manager Functiecode: 0202 Doel Zorgdragen voor de vorming van beleid voor de eigen functionele discipline, alsmede zorgdragen voor de organisatorische en personele aansturing van een of

Nadere informatie

Raadscommissie ABZ 7 maart 2011. Ina Sjerps Directeur SCD. Sterke service voor de regio!

Raadscommissie ABZ 7 maart 2011. Ina Sjerps Directeur SCD. Sterke service voor de regio! Raadscommissie ABZ 7 maart 2011 Ina Sjerps Directeur SCD Sterke service voor de regio! Programma Start SCD Eerste ervaringen en resultaten Samenwerking Papendrecht & SCD Samenwerking op inkoopgebied Hoe

Nadere informatie

GEMEENTE BOEKEL. Onderwerp : Concept kadernota 2017 GR Kleinschalig Collectief Vervoer (KCV) Brabant Noordoost (Regiotaxi)

GEMEENTE BOEKEL. Onderwerp : Concept kadernota 2017 GR Kleinschalig Collectief Vervoer (KCV) Brabant Noordoost (Regiotaxi) GEMEENTE BOEKEL VOORSTEL AAN DE RAAD Datum : 16 februari 2016 Voorstel van : college van burgemeester en wethouders Onderwerp : Concept kadernota 2017 GR Kleinschalig Collectief Vervoer (KCV) Brabant Noordoost

Nadere informatie

INTERGEMEENTELIJKE SAMENWERKING OP HET TERREIN VAN BEDRIJFSVOERING

INTERGEMEENTELIJKE SAMENWERKING OP HET TERREIN VAN BEDRIJFSVOERING INTERGEMEENTELIJKE SAMENWERKING OP HET TERREIN VAN BEDRIJFSVOERING Start, ervaringen, leringen en dilemma s van het in de praktijk werken met een gezamenlijk SSC SSC-congres, 7 november 2012, EO, Servicepunt71

Nadere informatie

COLLEGEVOORSTEL. Onderwerp Wijziging Gemeenschappelijke Regeling Promen

COLLEGEVOORSTEL. Onderwerp Wijziging Gemeenschappelijke Regeling Promen COLLEGEVOORSTEL Onderwerp Wijziging Gemeenschappelijke Regeling Promen Te besluiten om 1. In principe de 'Wijzigingsregeling gemeenschappelijke regeling Promen 2015" vast te stellen; 2. Een definitief

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: B en W-besluit nr.:

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: B en W-besluit nr.: RAADSVOORSTEL 13.0010 Rv. nr.: 13.0010 B en W-besluit d.d.: 22-1-2012 B en W-besluit nr.: 13.0026 Naam programma: Bereikbaarheid Onderwerp: Kredietaanvraag plankosten voor verkenning bereikbaarheid van

Nadere informatie

VOORSTEL AAN DE RAAD: Raadsvergadering d.d. 28 mei 2019 NR.: RI

VOORSTEL AAN DE RAAD: Raadsvergadering d.d. 28 mei 2019 NR.: RI VOORSTEL AAN DE RAAD: Raadsvergadering d.d. 28 mei 2019 NR.: RI-19-00499 Onderwerp: Ontwerpbegroting 2020 en meerjarenbegroting 2020-2024 BsGW Agendapunt 19. Raadsvoorstelnummer 2019-29 Voorstel: 1. In

Nadere informatie

(pagina 3) (pagina 6)

(pagina 3) (pagina 6) JAARREKENING 2014 Tijdigheid Is de jaarrekening op tijd (voor 15 april) ontvangen? Accountantsverklaringen Is de verklaring aanwezig (ja /nee) en welke soort verklaring? Weerstandsvermogen Hoogte algemene

Nadere informatie

R A A D S V O O R S T E L E N O N T W E R P B E S L U I T

R A A D S V O O R S T E L E N O N T W E R P B E S L U I T R A A D S V O O R S T E L E N O N T W E R P B E S L U I T Registratienummer raad 1108973 Datum: Behandeld door: 3 December 2013 griffie Afdeling/Team: Griffie / Onderwerp: digitalisering raad Samenvatting:

Nadere informatie

VMLJ Sweelssen. Telefoonnummer:

VMLJ Sweelssen. Telefoonnummer: Raadsvergadering 01-12-2015 Volgnummer 113-2015 Onderwerp Wijziging beleidsnota Reserves, voorzieningen, weerstandsvermogen en risicomanagement Programmanummer - Registratienummer Collegevergadering 29-09-2015

Nadere informatie

Raadsvoorstel. agendapunt. Aan de raad van de gemeente IJsselstein. Onderwerp Plan van aanpak samenwerking Montfoort - IJsselstein

Raadsvoorstel. agendapunt. Aan de raad van de gemeente IJsselstein. Onderwerp Plan van aanpak samenwerking Montfoort - IJsselstein Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Raadsstuknummer : 2012/12187 Datum : 24 april 2012 Programma : Bestuur Blad : 1 van 7 Cluster : Bestuur Portefeuillehouder: dhr. drs. P.C.

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Agendanummer: Datum raadsvergadering: Onderwerp:

Raadsvoorstel. Agendanummer: Datum raadsvergadering: Onderwerp: Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: Onderwerp: Gevraagde Beslissing: 1. wijziging gemeenschappelijke regeling Promen 2. vaststelling verordening persoongebonden budget begeleid werken Wsw

Nadere informatie

In de vergadering van 11 oktober 2011 heeft het college het besluit genomen om een onderzoek te starten naar de toekomst van de reinigingdienst.

In de vergadering van 11 oktober 2011 heeft het college het besluit genomen om een onderzoek te starten naar de toekomst van de reinigingdienst. Raadsvoorstel Aan de raad van de gemeente Sliedrecht Sliedrecht, 14 juni 2012 Onderwerp: Toekomst Reinigingsdienst Voorgesteld besluit: 1. De uitvoering van de reinigingstaken in eigen beheer uit te blijven

Nadere informatie

Beleidsnotitie inkoopbesparing budgetbesparing

Beleidsnotitie inkoopbesparing budgetbesparing Beleidsnotitie inkoopbesparing budgetbesparing 1. Inleiding In het kader van de budgettaakstellingen bij haar opdrachtgevers wil Servicepunt71 de inkoopbesparingen maximaliseren. Teneinde dit te ondersteunen

Nadere informatie

Onderwerp: Zienswijzen op de begrotingen voor 2014 van de Gemeenschappelijke Regelingen

Onderwerp: Zienswijzen op de begrotingen voor 2014 van de Gemeenschappelijke Regelingen Raadsvoorstel Aan de raad van de gemeente Sliedrecht Sliedrecht, 21 mei 2013 Zaaknummer: 1011614 Onderwerp: Zienswijzen op de begrotingen voor 2014 van de Gemeenschappelijke Regelingen Beslispunten Wij

Nadere informatie

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad Gemeente Langedijk Raadsvergadering : Agendanummer : Portefeuillehouder Afdeling Opsteller : H.J.M. Schrijver : Beleid en Projecten : E.J. (Eric) van Tatenhove Voorstel aan de raad Onderwerp : Gefaseerde

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. B&W-besluit nr.: Naam programma +onderdeel: Bestuur en Dienstverlening. Onderwerp: Ontwerpbegroting 2014 Servicepunt71

RAADSVOORSTEL. B&W-besluit nr.: Naam programma +onderdeel: Bestuur en Dienstverlening. Onderwerp: Ontwerpbegroting 2014 Servicepunt71 RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B&W-besluit d.d.: B&W-besluit nr.: Naam programma +onderdeel: Bestuur en Dienstverlening Onderwerp: Ontwerpbegroting 2014 Servicepunt71 Aanleiding: In de Gemeenschappelijke Regeling

Nadere informatie

Dienstverlening W. van den Beucken

Dienstverlening W. van den Beucken Raadsvoorstel GEMEENTEBESTUUR onderwerp ICT samenwerking Roermond, Venlo en Weert raadsnummer 2013 65 collegevergadering d.d. 20-08-2013 raadsvergadering d.d. 25-09-2013 fatale termijn programma portefeuillehouder

Nadere informatie

F. Buijserd voorzitter

F. Buijserd voorzitter Directie nieuwkoop Het Dagelijks Bestuur van Holland Rijnland Postbus 558 2300 AN LEIDEN uw brief/kenmerk datum 19 februari 2016 registratienummer G 16.0177 behandeld door Koos Alebregtse betreft Herziene

Nadere informatie

Onderwerp Tussentijdse rapportage samenwerking belastingen Lisse/Noordwijk - Besluitvormend

Onderwerp Tussentijdse rapportage samenwerking belastingen Lisse/Noordwijk - Besluitvormend BESLUIT OPSCHRIFT Vergadering van 8 oktober 2013 nummer: 2013_BW_00620 Onderwerp Tussentijdse rapportage samenwerking belastingen Lisse/Noordwijk - vormend Beknopte samenvatting Verkenningsfase van het

Nadere informatie

Zaaknummer: 1395048 Agendanummer: Datum raadsvergadering: 11-05-2015 De Gemeenteraad Verzenddatum: Voorbereidingskrediet Jeugdspeelpark

Zaaknummer: 1395048 Agendanummer: Datum raadsvergadering: 11-05-2015 De Gemeenteraad Verzenddatum: Voorbereidingskrediet Jeugdspeelpark Zaaknummer: 1395048 Agendanummer: Datum raadsvergadering: 11-05-2015 Aan: De Gemeenteraad Verzenddatum: Betreft: Voorbereidingskrediet Jeugdspeelpark Inleiding In het kader van het coalitieprogramma van

Nadere informatie

Burgemeester en Wethouders 9 maart Steller Documentnummer Afdeling. R. van Wijk 15I Samenleving

Burgemeester en Wethouders 9 maart Steller Documentnummer Afdeling. R. van Wijk 15I Samenleving Burgemeester en Wethouders Steller Documentnummer Afdeling R. van Wijk 15I0002878 Samenleving Doorkiesnummer Communicatie Portefeuillehouder 036 5229564 Nee G.M. Dijksterhuis Kabinet Memo bijgevoegd Te

Nadere informatie

Beoogd effect Een adequate, professionele en efficiënte organisatie voor de gemeentelijke informatie- en communicatietechnologie.

Beoogd effect Een adequate, professionele en efficiënte organisatie voor de gemeentelijke informatie- en communicatietechnologie. Portefeuillehouder Datum raadsvergadering A.J. Gerritsen 26 januari 2012 Datum voorstel 13 december 2011 Agendapunt Onderwerp Samenwerking op het vlak van automatisering De raad wordt voorgesteld te besluiten:

Nadere informatie

Om het beleid en de sturingsvraagstukken invulling te geven, worden bepaalde opgaven van de gemeenten in regionaal verband opgepakt.

Om het beleid en de sturingsvraagstukken invulling te geven, worden bepaalde opgaven van de gemeenten in regionaal verband opgepakt. Oplegvel 1. Onderwerp Hernieuwde ambtelijke inrichting en werkwijze regionale samenwerking jeugd 2. Rol van het Platformtaak volgens gemeente samenwerkingsorgaan Holland Rijnland 3. Regionaal belang Op

Nadere informatie

Raadsvergadering : 14 juni 2016 agendapunt : Commissie : - : Oprichting stichting Veilig Thuis Noord Oost Gelderland

Raadsvergadering : 14 juni 2016 agendapunt : Commissie : - : Oprichting stichting Veilig Thuis Noord Oost Gelderland Zaaknummer : 170397 Raadsvergadering : 14 juni 2016 agendapunt : Commissie : - Onderwerp : Oprichting stichting Veilig Thuis Noord Oost Gelderland Collegevergadering : 17 mei 2016 agendapunt : 21 Portefeuillehouder

Nadere informatie

S. Nieuwenburg 3580

S. Nieuwenburg 3580 steller telefoonnummer email Agendapunt commissie: 5.1 S. Nieuwenburg 3580 Stefan.Nieuwenburg@a2samenwerking.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering 250782/250832 portefeuillehouder H. Tindemans Van

Nadere informatie

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD Datum Raadsvergadering: Bestuurlijk hoofdthema: Programma D Kennis en Welzijn BBVnummer: 127175 Raadsvoorstel: 129060 Portefeuillehouder: Maret Rombout Onderwerp Vergaande

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. COMMISSIE ALGEMENE ZAKEN EN CONTROL d.d. 29 augustus 2013 AGENDANUMMER:4

RAADSVOORSTEL. COMMISSIE ALGEMENE ZAKEN EN CONTROL d.d. 29 augustus 2013 AGENDANUMMER:4 RAADSVOORSTEL COMMISSIE ALGEMENE ZAKEN EN CONTROL d.d. 29 augustus 2013 AGENDANUMMER:4 Onderwerp: Bijlage(n): Vergadering de dato: Voorgenomen besluit Regionalisering Brandweerzorg Agendanummer: p.h.:

Nadere informatie

2. GEVRAAGDE BESLISSING:

2. GEVRAAGDE BESLISSING: *Z0080A26718* Voorstel voor de gemeenteraad Voorstelnummer RAAD/14-00193 Directeur : drs. M.H.J. van Kruijsbergen Behandelend ambtenaar W.D. Baars Zaaknummer Z.14-06940 Datum: 24 juni 2014 Afdeling Bedrijfsvoering

Nadere informatie

Raadsvoorstel Registratienr: [ 38024] Onderwerp Conceptbegroting Gemeenschappelijke Regeling Belastingsamenwerking West-Brabant

Raadsvoorstel Registratienr: [ 38024] Onderwerp Conceptbegroting Gemeenschappelijke Regeling Belastingsamenwerking West-Brabant Agendapuntnummer: Aantal bijlagen: -- Onderwerp Conceptbegroting Gemeenschappelijke Regeling Belastingsamenwerking West-Brabant Voorgesteld besluit 1. Aan het Algemeen Bestuur van de Gemeenschappelijke

Nadere informatie

1. Onderwerp Regionale projectorganisatie voor de voorbereiding op de 3 decentralisaties in het sociale domein

1. Onderwerp Regionale projectorganisatie voor de voorbereiding op de 3 decentralisaties in het sociale domein Oplegvel In Holland Rijnland werken samen: Alphen aan den Rijn, Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Rijnwoude, Teylingen,

Nadere informatie

Oplegnotitie Begroting 2013, 2014 en meerjarenbegroting RUD Zuid Limburg Registratiekenmerk Gemeenteblad nr. 61

Oplegnotitie Begroting 2013, 2014 en meerjarenbegroting RUD Zuid Limburg Registratiekenmerk Gemeenteblad nr. 61 Oplegnotitie Begroting 2013, 2014 en meerjarenbegroting 2015-2017 RUD Zuid Limburg Registratiekenmerk 437126 Gemeenteblad nr. 61 Rol van de raad De raad krijgt dit raadsvoorstel voorgelegd omdat de raad

Nadere informatie

Beoogd effect een efficiënte en klantgerichte uitvoering van de taken op het vlak van belastingen, met geminimaliseerde bedrijfsrisico's.

Beoogd effect een efficiënte en klantgerichte uitvoering van de taken op het vlak van belastingen, met geminimaliseerde bedrijfsrisico's. Portefeuillehouder Datum raadsvergadering E.Th. Kamminga 25 oktober 2012 Datum voorstel 18 september 2012 Agendapunt Onderwerp Samenwerking op het vlak van belastingen De raad wordt voorgesteld te besluiten:

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Aan de raad,

Raadsvoorstel. Aan de raad, Raadsvoorstel Zaaknummer Portefeuillehouder Voorstel 765996 De heer H. ter Heegde, burgemeester Zienswijze indienen over de jaarstukken 2017 en de ontwerpbegroting 2019 Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Onderwerp. Status. Voorstel. Inleiding. Ag. nr.: Reg. nr.: Datum:

Raadsvoorstel. Onderwerp. Status. Voorstel. Inleiding. Ag. nr.: Reg. nr.: Datum: Datum: 26-2-13 Onderwerp Oprichting Omgevingsdienst Brabant Noord per 1 april 2013 Status Besluitvormend Voorstel 1. Toestemming te verlenen voor het aangaan van een Gemeenschappelijke regeling ter oprichting

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Raadsstuknummer : 2013/11979 Datum : 3 juni 2013 Programma : Economie, Werk en Inkomen Blad : 1 van 6 Cluster : Samenleving Portefeuillehouder

Nadere informatie

Raadsvoorstel. 31 oktober Geachte raad, Agendapunt: 19. Nummer: Behandeld door: J. van Dijk Datum:

Raadsvoorstel. 31 oktober Geachte raad, Agendapunt: 19. Nummer: Behandeld door: J. van Dijk Datum: Raadsvoorstel Nummer: 169781 Behandeld door: J. van Dijk Datum: 31 oktober 2017 Agendapunt: 19 Onderwerp: Uittreden gemeente Utrechtse Heuvelrug uit gemeenschappelijke regeling IW4 Geachte raad, Samenvatting:

Nadere informatie

Alleen ter besluitvorming door het College. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp Breed en het nieuwe werkbedrijf. BW-nummer

Alleen ter besluitvorming door het College. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp Breed en het nieuwe werkbedrijf. BW-nummer Openbaar Onderwerp Breed en het nieuwe werkbedrijf Programma / Programmanummer Werk & Inkomen / 1061 BW-nummer Portefeuillehouder T. Tankir Samenvatting In februari 2013 is regionaal werkdocument Samen

Nadere informatie

PROJECT REGIONALISERING BRANDWEER

PROJECT REGIONALISERING BRANDWEER PROJECT REGIONALISERING BRANDWEER alisering ion G ro éé n Re g Groningen één nin gen 120401 2012, Brandweer Groningen Niets uit dit rapport mag worden verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt, op welke

Nadere informatie

Registratienr. 2011/1293-BO agendapunt nr. R-4.

Registratienr. 2011/1293-BO agendapunt nr. R-4. Registratienr. 2011/1293-BO agendapunt nr. R-4. Onderwerp : Samenwerking Aalsmeer-Amstelveen Portefeuillehouder : P.J.M. Litjens Aan de raad, Wat stellen we voor? 1 Kennis te nemen van het rapport "Onderzoek

Nadere informatie

Onderwerp : Voorstel tot het verstrekken van een krediet ten behoeve van de uitvoering van een plan van aanpak ten behoeve van de organisatie

Onderwerp : Voorstel tot het verstrekken van een krediet ten behoeve van de uitvoering van een plan van aanpak ten behoeve van de organisatie Raadsvergadering : 27 oktober 2008 Agendapunt : 6 Onderwerp : Voorstel tot het verstrekken van een krediet ten behoeve van de uitvoering van een plan van aanpak ten behoeve van de organisatie Samenvatting

Nadere informatie

Onderwerp: Plan van aanpak herindeling DAL-gemeenten

Onderwerp: Plan van aanpak herindeling DAL-gemeenten Vergadering gemeenteraad d.d. 27 september 2018 Agenda nummer 3 Portefeuillehouder: burgemeester de heer G. Beukema Onderwerp: Plan van aanpak herindeling DAL-gemeenten Korte inhoud: De raden van de gemeenten

Nadere informatie

PLAN VAN AANPAK AMHK. BJZ Drenthe. GGD Drenthe. Mei 2013

PLAN VAN AANPAK AMHK. BJZ Drenthe. GGD Drenthe. Mei 2013 PLAN VAN AANPAK AMHK STAPPEN VOOR REALISATIE VAN HET ADVIES EN MELDPUNT HUISELIJK GEWELD EN KINDERMISHANDELING IN DRENTHE OP 1 JANUARI 2015 BJZ Drenthe & GGD Drenthe Mei 2013 OPDRACHT EN UITWERKING Opdracht:

Nadere informatie