6 e Jaargang nr

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "6 e Jaargang nr. 2-2014."

Transcriptie

1 6 e Jaargang nr ANBO Afdeling Gemeente Renkum Telefoon:

2 2 Volledig invullen en opsturen naar: ANBO p/a Doornenkampseweg 66, 6866 BH Heelsum Naam en voorletters: m / v Geboortedatum: Naam en voorletters partner: (als hij/zij ook, lid wil worden) m / v Geboorte datum partner: Straat/huisnummer : Postcode / Plaats: Telefoon Nr. / IBAN rekeningnummer: Handtekening Ik machtig ANBO tot automatische afschrijving van het contributiegeld.

3 3 ANBO voor en door leden. Lid worden kan iedereen van 50 jaar en ouder! Informatie leden werven. Kent u mensen in uw omgeving die overwegen om lid te worden van de ANBO? Dan kunt u bij onderstaande punten inlichtingen inwinnen: Surf naar Bel het landelijk verenigingsbureau van de ANBO Raadpleeg een recent nummer van het landelijke ANBO Magazine; Bel één van de bestuursleden van de ANBO afdeling gemeente Renkum. Vul het formulier op de pagina hiernaast volledig in en stuur het op naar: ANBO p/a Doornenkampseweg 66, 6866 BH Heelsum De contributie voor 2014 bedraagt 37,30. De contributie is in 2014 niet verhoogd. Een eventuele partner, wonend op hetzelfde adres, betaalt voor ,80. Beide bedragen worden geïncasseerd door middel van een automatische incasso. Andere betaalwijzen kosten 2,50 extra als administratiekosten. Wordt u in de loop van het jaar ANBO-lid dan betaalt u naar rato. Voor dit bedrag profiteert u een jaar lang van alle ANBO-voordelen: Belangenbehartiging o.a. op thema s wonen & mobiliteit, gezondheid, inkomen/pensioen, participatie; Korting op premies zorgverzekering, schadeverzekeringen en korting via energiecollectief; Veel landelijke aanbiedingen van bedrijven en dienstverleners: o Korting bij Optisport ( o.a. zwembad Aquarijn in Renkum); o Lentiade 4 euro korting op toegang o Pitch & Put 12 tot 15 euro korting o Bijlmer Boekt, nu voor 10 euro o RCN vakantieparken 15 tot 50% korting. o Bordspel Toen was geluk heel gewoon voor 24,95 euro. Leden kortingen bij bedrijven in de gemeente Renkum; o PC Score Onderhoud en beveiliging van uw PC o Villa Lifestyle Comfort woninginrichting/kleinmeubelen o De Heren van Baer Eetcafé o Woninginrichting Krechting o Keijzer Comfortwinkel o Bloemist De Oranjerie o 2 Wielercentrum Groot Bruinderink Individuele hulpverlening en activiteiten voor leden ANBO gemeente Renkum; Leuk en zinvol vrijwilligerswerk, als u daar belangstelling voor heeft; Het landelijke tijdschrift ANBO Magazine; Het kwartaal blad AKTIEF, het blad van ANBO afdeling gemeente Renkum.

4 4 Vacatures binnen de ANBO Renkum. Belasting invulhulpen. Voor dit jaar is het weer grotendeels gebeurd, maar ook volgend jaar zijn er weer veel mensen die een beroep doen op de ANBO voor hulp bij de belastingaangifte. Lijkt het u leuk om andere mensen hierbij te helpen? Meldt u dan aan. De ANBO verzorgt zonodig uw opleiding! Redactieleden Aktief Bent u handig met Word? Een beetje creatief? Dan kunt u meewerken aan Aktief. 4 maal per jaar verschijnt dit lokale verenigingsblad. Het werven van sponsors, het plaatsen van de advertenties het schrijven van redactionele artikelen en het verzorgen van de lay-out, behoren tot de taken van de redactie. Ook zijn we bezig met de voorbereiding van een eigen website die onder de verantwoording gaat vallen van de redactie. Activiteiten organisatoren en begeleiders Naast de Bingo en de busreizen bereiden we een aantal extra activiteiten voor, zoals PC gebruik, omgaan met sociale media, en nog veel meer. Voor het bedenken, organiseren en uitvoeren van alle activiteiten zoeken we dringend mensen. Bezorgers Aktief Met name voor Oosterbeek-Zuid zoeken we een nieuwe bezorger (+/- 40 adressen). Vrijwilligers kunnen zich melden bij het bestuur en worden dan uitgenodigd voor een gesprek.

5 5 ANBO afdeling Gemeente Renkum: Telefoon: Afdelingscoördinator (voorzitter en secretariaat) : Sebo Woldringh Afdelingsadministrateur (penningmeester) : John Erkelens Ledenadministratie, contactpersoon sociale Activiteiten en individuele hulpverlening : Jan Vlasma Vrijwillige Ouderen Adviseurs (VOA's) Mw. M.E. de Keizer, Doorwerth Dhr. T.B. Koning, Heveadorp Mw. M. Schippers, Renkum Dhr. J. Vlasma, Heelsum Administratieve ondersteuning. ANBO vrijwilligers bieden administratieve ondersteuning voor zelfstandig wonende ouderen. Er wordt overzicht gecreëerd en financiële problemen kunnen worden voorkomen en soms opgelost. U kunt hiervoor terecht bij: Dhr. T.B. Koning, Belasting invulhulpen: Voor hulp bij belasting, huurtoeslag en/of zorgtoeslag kunt U zich melden bij Mw. M. Schippers Dhr. T.B. Koning, Collectieve Zorgverzekering en Energie collectief: Voor aanmelding en informatie kunt u contact opnemen met: Jan Vlasma Rijbewijskeuringen voor 70-plussers: (altijd vooraf een afspraak maken) Dr. De Graaf, Renkum Dr. Onderwater, Renkum Dr. Jans, Heelsum (De Hucht), Regelzorg, Oosterbeek Voordat u een afspraak maakt: 1. Koop in het gemeentehuis het formulier Eigen verklaring (dit zelf invullen) 2. Laat bij uw opticien voorafgaand aan de keuring uw ogen of brillenglazen controleren. Dit kan een herkeuring voor het rijbewijs voorkomen. Maak daarna een afspraak bij de keuringsarts Neem mee: klein beetje urine, een overzicht van de medicijnen, die u gebruikt, uw bril, het nog geldige rijbewijs en de ingevulde Eigen Verklaring.

6 6 Betaling van uw contributie. Een aantal leden betaalt de jaarlijkse contributie nog via een acceptgirokaart. Natuurlijk kan dit nog, maar het vereist wel extra werk. Op de ledenadministratie moet iemand de acceptgiro aan u versturen en na betaling zijn er extra handelingen bij de verwerking. En er moet in de gaten gehouden worden of er al betaald is. Ook voor uzelf is er extra werk, u moet zelf in de gaten houden vóór wanneer u moet betalen, de kaart invullen en naar uw bank sturen, of via internet betalen. Dan zijn er nog de kosten. Betaling per acceptgiro kost, vanwege het extra werk, 2,50 extra. Betaal daarom per automatische incasso. U geeft éénmalig een machtiging aan de ANBO om elk jaar de contributie af te schrijven van uw (IBAN) bankrekening en u hoeft er nooit meer aan te denken. Wilt u uw lidmaatschap beëindigen? Zodra u dat (schriftelijk) gedaan heeft, stopt de ANBO automatisch met incasseren! Simpeler en veiliger kan het niet. ANBO afdeling Gemeente Renkum: Telefoon:

7 7 Windows XP. Waarmee werkt uw eigen PC? Veel (80 %) van alle PC s draaien op Windows als besturingssysteem. Dit systeem wordt regelmatig bijgewerkt en van tijd tot tijd vervangen door een nieuwere versie met nog meer mogelijkheden. Windows 8.1 is nu de nieuwste versie. Windows XP is de oudste die nog in gebruik is. Omdat Windows XP zo oud is, is Microsoft (de uitgever van Windows) gestopt met het bijwerken ervan. Dit betekent dat de beveiliging tegen virussen en tegen inbraak op uw PC met de dag minder wordt! Iemand die inbreekt op uw PC kan daar gegevens vinden van bankrekeningen, wachtwoorden, inlogcodes, enz. Allemaal dingen die u graag voor u zelf houdt! Wacht daarom niet langer, maar stap over op een nieuwere versie van Windows. Neem contact op met uw computer winkel over de mogelijkheden en de kosten. ANBO afdeling Gemeente Renkum: Telefoon:

8 8 In memoriam Nettie Vonk. Op 2 maart jl. is onze vrijwilligster Nettie Vonk na een kortstondig ziekbed overleden op de leeftijd van 72 jaar. Nettie was jaren achtereen zeer actief binnen de ANBO afdeling gemeente Renkum. Zij stond altijd klaar om bij de activiteiten van de ANBO te helpen. Het regelen van de koffie bij de bingo, het bezorgen van de AKTIEF bij haar in de buurt, leden helpen tijdens de busreisjes, Nettie was altijd de helpende hand. Wij zullen Nettie ook missen achter de marktkraam van de ANBO. Jaren heeft Nettie meegeholpen om op markten, braderieën ed. leden te werven voor de ANBO. Een vrolijke persoonlijkheid en veel ANBO-leden zullen haar missen nu zij niet meer bij de activiteiten van de ANBO aanwezig zal zijn. Wij wensen Cor Vonk en de kinderen de komende tijd veel sterkte toe bij het verwerken van dit verlies. Jan Vlasma John Erkelens Sebo Woldringh De reorganisatie van de ANBO De ANBO is de laatste jaren verwikkeld in een grote reorganisatie. In de top van de ANBO is de reorganisatie al een heel eind gevorderd. Een nieuwe Ledenraad heeft de oude Verenigingsraad vervangen. Een nieuwe Raad van Toezicht is verleden jaar geïnstalleerd en een directeur-bestuurder is aangesteld. Medio 2013 werden de statuten en reglementen voor de ANBO vervangen door nieuwe. Waarom deze reorganisatie? De afgelopen jaren is de subsidie die de ANBO ontving van de overheid in een paar stappen geheel verdwenen. Protesteren hielp niet. De ANBO moest zich in korte tijd transformeren naar een financieel zelfstandige ouderenbond. Een belangrijk punt was het beter inrichten van de belangenbehartiging van de leden. Juist daarop wil de ANBO zich de komende jaren meer profileren. Elk lid kan in het ANBO-Magazine volgen hoe ANBO op landelijk niveau de belangenbehartiging vorm geeft op belangrijke terreinen zoals wonen, pensioenen, belastingen, koopkracht, gezondheid, zorg, participatie van ouderen in de samenleving. Ook is de ANBO actief als inkoper van collectieve diensten. Zoals het energiecollectief en het zorgcollectief. Op de ANBO website worden voordelen en kortingen aangeboden. Het doel is om zoveel mogelijk geld te besparen voor elk lid. Nu is uitwerking van de reorganisatie op regionaal en afdelingsniveau in volle gang. De ANBO heeft Nederland in vijf regio s opgedeeld. ANBO-Renkum is ingedeeld bij Regio Midden, waarvan het kantoor is gevestigd in Apeldoorn. In Regio Midden is onlangs een nieuwe vrijwilliger als regio-coördinator benoemd; Richard Postma. Hij geeft leiding aan een groep regionale netwerkcoördinatoren, vrijwilligers die de verschillende netwerken leiden. In Regio Midden zijn de volgende netwerken gestart:

9 9 - Het netwerk van penningmeesters van de afdelingen, ondersteunt door trainers t.b.v. het boekhoudprogramma waar alle ANBO-afdelingen mee werken; - De ANBO-Academie, een regionaal netwerk van trainers die tal van cursussen en workshops aanbieden aan het afdelingskader van Regio Midden; - Ondersteuning Afdelingen, een netwerk dat de afdelingsbesturen ondersteunt bij hun organisatorisch werk; - Het WMO-netwerk, een kennisnetwerk op het terrein van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Deelnemers uit dit netwerk helpen afdelingen bij de plaatselijke belangenbehartiging De belangenbehartiging wordt landelijk breed georganiseerd. Het is nu de beurt aan de Regio s om dit verder uit te werken. De regio s werken aan de opbouw van enkele kennisnetwerken, die de plaatselijke afdelingen bijstaan bij lokale zaken. Belangenbehartiging op gemeentelijk niveau is zeer actueel, omdat veel uitvoering van wet- en regelgeving wordt gedecentraliseerd naar de gemeentes. ANBO- Renkum moet op de hoogte blijven van alle belangrijke veranderingen. Elke afdeling blijft natuurlijk zijn eigen afdelingswerk organiseren. ANBO-Renkum blijft sociale activiteiten organiseren. Wij proberen de individuele hulpverlening voor de leden te versterken. Zie daarvoor het artikel in deze AKTIEF waar wij nieuwe vrijwilligers trachten te interesseren voor deze nuttige en sociale taak. Molenweg 2, 6871 CW Renkum Tel Open op: Di t/m do: uur; vr en za: uur; zo: uur: ma gesloten Lekker eten voor een schappelijke prijs! 10% korting op vertoon van deze advertentie! Dag van de eenzaamheid. Twee oktober aanstaande organiseren een aantal Provinciale ondersteuningsorganisaties, waaronder de Samenwerkende Bonden van Ouderen in Gelderland (SBOG) de dag van de eenzaamheid. Heeft u belangstelling voor dit onderwerp en u zou over meer informatie over deze dag willen beschikken, neem a.u.b. contact met ANBO-Renkum op. Het afdelingsbestuur zoekt vervolgens uit hoe wij onze leden bij deze dag kunnen betrekken.

10 10 Liever (langer) thuis. Veel wet- en regelgeving wordt overgeheveld naar de gemeente. Grote veranderingen worden doorgevoerd bij de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten, de AWBZ. Langdurige zorg valt hier niet meer onder, maar wordt door de gemeente geregeld. Ook wordt er bezuinigd op het aantal plaatsen in verzorgings- en verpleeghuizen. Het beleid rond het scheiden van wonen en zorg wordt doorgezet. Ook zullen ouderen zelfstandig thuis meer zorg dienen te regelen. De gemeente Renkum is gestart met het in kaart brengen van de consequenties van deze veranderingen. Dan is er het project Bewust Wonen van de gemeente Renkum. Dit is erop gericht mensen bewust te maken van hun woonsituatie. Welke zorg en hulpmiddelen zijn noodzakelijk om langer veilig zelfstandig thuis te kunnen wonen? Moeten daar nog bouwkundige voorzieningen voor worden getroffen? Het aanpassen van de bestaande woonvoorraad is één van de hoofdthema s uit van dit project. Het bedrijfsleven speelt ook steeds meer in op de veranderende woonsituatie van ouderen. Langer zelfstandig thuis wonen met adequate hulp. Veel van deze diensten waren te zien op de Liever Thuis Beurs in de Eusebiuskerk te Arnhem, een seniorenbeurs die door het hele land wordt georganiseerd. Op dergelijke beurzen tref je veelal een standaard pakket van producten en diensten aan. Veel thuiszorgaanbieders, revalidatie techniek, wooncomfort artikelen zoals staop stoelen en senioren bedden, organisaties die service arrangementen bieden etc. Langzamerhand zie je ook meer aanbieders op het terrein van speciale thuistechnologie die mensen in staat stellen langer zelfstandig thuis te kunnen wonen. Naast personenalarmering, sleutelbeheer, bewegingsmelders etc. zijn er ook nieuwe ontwikkelingen zoals een tablet dat met eenvoudige iconen de communicatie regelt met zorgverleners. Wonen en veiligheid. Onlangs was er een gemeenschappelijke ledenmiddag van PCOB-Renkum en KBO- Renkum, o.a. over veiligheid in en rond de woning. Iemand liet zien dat je met eenvoudige hulpmiddelen makkelijk kunt inbreken. De wijkagent haakte hier op in met tips over hang- en sluitwerk van woningen. - Zo werd er op gewezen dat een voordeurketting niet veilig is. Beter is een kierstandhouder van staal, sterker en kan veel moeilijker worden doorgeknipt. - Een ander handig hulpmiddel is het gebruik van een stadiontoeter, zoals wordt gebruikt door voetbalsupporters. De ervaring van de wijkagent is dat veel lawaai het inbrekersgilde en ander gespuis al snel afschrikt. - Smartphone als hulpmiddel. In een wijk van Doorwerth is een zogeheten groeps-app ontwikkeld via Whatsapp. Als een van de deelnemers onrechtmatigheden in de betreffende buurt ziet, kan hij dit direct melden aan alle leden. - De wijkagent gaf aan dat twee zaklampen noodzakelijk zijn in huis, één in de buurt van uw bed en de andere in meterkast of keukenla. Heeft u ook tips op het terrein van inbraakbeveiliging, laat het ons alstublieft weten. Dan maken wij er in de volgende uitgaven van AKTIEF melding van.

11 11 Aktief kost ook geld. Het afdelingsblad Aktief zoals u dat nu in handen heeft kost relatief veel geld om te laten drukken. De verspreiding gebeurt door vrijwilligers en is dus gratis, maar we moeten wel zorgen dat we hiervoor voldoende mensen houden. Een groot aantal leden heeft de beschikking over een PC, laptop of tablet met een internet verbinding. Verspreiding via internet is gratis. Uit oogpunt van kostenbesparing vragen we dan ook aan die leden die Aktief via internet kunnen en willen ontvangen, dit aan ons door te geven. Stuur een mailtje met uw naam, adres en adres aan: Heeft u geen internet of wilt u liever het gedrukte exemplaar blijven ontvangen, dan hoeft u niets te doen. Social media. in de afgelopen maanden zijn we herhaaldelijk benaderd door leden (en niet-leden) met de opmerking dat officiële instanties steeds meer overgaan naar digitale informatie. Zij gaan voorbij aan het gegeven dat niet iedereen bekend is met computer, laptop of tablet. Sommige mensen willen de informatie graag gewoon op schrift ontvangen en versturen! We rukken steeds sneller op naar de digitale wereld. Zij die niet in staat zijn of niet willen communiceren met moderne elektronica dreigen achterop te raken. Voor hen die belangstelling hebben voor het werken met computer, laptop of tablet wordt op woensdag 28 mei om uur een leden-middag gehouden met als onderwerp Social media, plaats: Ontmoetingskerk, Bentincklaan Doorwerth Mevrouw Annet van Betuw heeft een boek geschreven `Social media voor senioren` en geeft workshops over dit onderwerp. Zij kent de vragen van de startende internetter goed en snapt waar ouderen tegenaan lopen in het gebruik van laptop, pc en tablet. Iedereen, leden van ANBO, KBO en PCOB (en ook niet leden) zijn van harte welkom op deze gratis middag.

12 12 Werven vrijwilligers. Belasting invulhulpen. De huidige belasting invulhulpen hebben alle aanvragen dit jaar kunnen afwerken. Maar er is en maar. ANBO-Renkum heeft hiervoor nog maar twee actieve vrijwilligers en beide personen hebben aangegeven niet nog meer leden te kunnen helpen bij het invullen van de belastingaangifte. Daarom zijn we dringend opzoek naar meerdere vrijwilligers die deze taak op zich willen nemen. U wordt ondersteund doormiddel van kosteloze trainingen, verzorgd door de Samenwerkende Bonden van Ouderen Gelderland (SBOG) en de Belastingdienst. Nadien wordt u bijgeschoold door de Belastingdienst. Er zijn in de gemeente Renkum honderden ouderen die niet zelf de belastingaangifte kunnen invullen. De Belasting invulhulpen helpen leden van alle ouderenbonden; (en soms ook voor niet leden); Voorwaarden: - AOW gerechtigde leden, zonder of met een klein pensioen; (als inkomensgrens voor deze groep geldt de norm van de zorgtoeslag. De bedragen voor 2013 zijn: voor een alleenstaande ,-, voor gehuwden/samenwonenden ,-.) - overwegend eenvoudige aangiften (box 1 en box 3); Daarnaast helpen ze ook bij aanvragen en wijzigingen van zorg- en huurtoeslag. U kunt informatie inwinnen bij het bestuur van de afdeling. De belasting invulhulp is een gemeenschappelijke activiteit van de drie ouderenbonden: ANBO, PCOB en KBO. In de gemeente Renkum hebben deze drie de werving van belasting invulhulpen onlangs ook besproken. Zij spraken af de komende tijd meer aandacht te schenken aan de werving van deze specifieke vrijwilligersactiviteit. Ook heeft de afdeling ANBO-Renkum dit belangrijke vrijwilligerswerk met betrekking tot de belastinginvulhulpen op de agenda geplaatst van de netwerkondersteuning van Regio Midden Nederland van de ANBO. Bezorger AKTIEF: De afdeling zoek nog een enkele vrijwilligers om met name in Oosterbeek-zuid 4x per jaar AKTIEF te bezorgen. Wie laat bijvoorbeeld zijn hond uit en is bereid om bijvoorbeeld 20 à 25 stuks AKTIEF te bezorgen in zijn of haar wijk? Kunt u een aantal malen per jaar een helpende hand bieden, neem dan a.u.b. contact op met Jan Vlasma. Zijn telefoon is ANBO afdeling Gemeente Renkum: Telefoon:

13 13 De Algemene Leden Vergadering Op 26 maart jl. heeft de afdeling ANBO-Renkum een Algemene Ledenvergadering (ALV) gehouden. De ALV verliep in een prettige sfeer. Tijdens het huishoudelijk gedeelte zijn een aantal organisatorische zaken toegelicht en besproken met de leden. Het bestuur heeft o.a. de veranderingen rond ons afdelingsblad AKTIEF toegelicht. Het initiatief van de ledenkortingen bij lokale bedrijven op vertoon van het ANBOlidmaatschapspas ontving veel steun. Ook een apart potje waar wij de advertentie inkomsten op boeken kreeg support van de aanwezige leden. Dit sponsorgeld gaat de afdeling inzetten voor steun aan vrijwilligersprojecten van en voor ouderen in onze gemeente. Wij houden u daarvan op de hoogte. De reorganisatie van de ANBO is toegelicht en zoals beloofd wordt de stand van zaken elders in dit nummer van AKTIEF verder uitgelegd. Ook is aandacht besteed aan de gesprekken die begin van dit jaar op gang zijn gekomen met de andere twee ouderenbonden in Renkum. Wij komen daar in de loop van het jaar weer op terug. Tot slot is er gesproken over een verbeterde vorm om aandacht te besteden aan de ledenkortingen op lokaal niveau en de kortingen die via het Verenigingskantoor worden aangeboden aan de ANBO-leden. Het bestuur gaat de reclame rond de ledenkorting ter hand nemen. In dit nummer van AKTIEF is daar al een voorproefje van te zien.. In het tweede gedeelte van de ALV zijn wij geïnformeerd over het werk, de werkwijze van drie officieel ingestelde adviescommissie van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Renkum. Veel informatie is verstrekt door de twee voorzitters van de Wmo-adviesraad (Wet maatschappelijke ondersteuning) en de Woonadviescommissie. Van de WWBadviesraad (Wet Werk en Bijstand) voerde de vice-voorzitter het woord. De inleiders wezen op het feit dat het Huis aan Huisblad Hoog en Laag regelmatig berichten gepubliceerd van de Wmo-adviesraad en de WWB-adviesraad. Het afdelingsbestuur gaat het komende jaar aan de slag met de informatie die is verstrekt door de uitgenodigde gasten.

14 14 ANBO bingo Poort van Doorwerth 2014 Helaas is het aantal deelnemers aan de bingo in Doorwerth langzaam maar zeker steeds kleiner geworden. We hebben daarom moeten besluiten voorlopig met de bingo in Doorwerth te stoppen. ANBO bingo De Hucht, Heelsum 2014 Derde dinsdagavond van de maand: uur 20 mei juni 2014 juli 2014 geen bingo i.v.m. vakantie 19 augustus september oktober november december 2014 Nadere informatie over alle Bingo s: Jan Vlasma, telefoon: Dagtochten. Dinsdag 10 juni is de eerste dagtocht van dit jaar. Zie voor het programma verderop in dit blad. Ook in het najaar hebben we weer een dagtocht gepland. Nadere informatie hierover vindt u in de volgende uitgave van Aktief.

15 15 Dagtocht Langs de IJssel en door Twente met de ANBO Datum: dinsdag 10 juni 2014 Wij nemen u vandaag mee voor een mooie rondrit langs de IJssel en s-middags brengen we een bezoek aan het Oranjemuseum Nieuwe Haghuis - een bijzondere ezienswaardigheid te Diepenheim. Programma: Eerst rijden we naar Terwolde waar u in Brasserie Kriebelz wordt verwelkomt met koffie met gebak. Hierna volgt een rondrit met een gids voor een boeiende tocht langs de IJssel met zijn typische oude dijkhuisjes, graslanden en kolken. Uiteraard komt de geschiedenis van de 125 km lange rivier de IJssel aan bod. Via een drietal landgoederen rijden we wederom naar Brasserie Kriebelz en gaat u aan tafel voor een heerlijke maaltijd: Dekselse Pannetjes + dessert. Hierna gaan we naar het Oranjemuseum Nieuwe Haghuis in Diepenheim. U krijgt hier een rondleiding met mooie verhalen en het ontstaan van het Museum en de bezienswaardigheden. Laat u inspireren in het vroegere leven van het koningshuis en bewonder het prachtige Twentse boerenantiek. Na de rondleiding krijgt u koffie met kruidkoek aangeboden. Daarna verlaten we het mooie Twente en rijden huiswaarts. Kosten dagtocht ANBO leden met of zonder introducé 51,50 p.p. Niet leden: 56,50 p.p. Opgeven bij : Jan Vlasma, Doornenkampseweg 66, 6866 BH Heelsum, tel.nr.: Betaling: Het deelname bedrag dient u vóór 3 juni over te maken op bankrekening NL39 RABO t.n.v. ANBO afd.gem Renkum onder vermelding van de naam van de deelnemer(s). U dient zelf te zorgen voor een eventuele annuleringsverzekering. Vertrektijden: Datum: dinsdag 10 juni uur Renkum Europalaan bij parkeerplaats Oudkerkeland tegenover en tussen de straten Busehof en le Maitreweg, uur Heelsum tegenover dorpshuis De Hucht a.d. Doornenkampseweg, uur Doorwerth v.d. Molenallee bushalte winkelcentrum De Weerd uur Oosterbeek parkeerplaats Raadhuisplein bij het gemeentehuis Thuiskomst : ca uur ANBO afdeling Gemeente Renkum: Telefoon:

16 16 Sponsoring en ledenkorting door lokale ondernemers. Naast de sponsoring middels het plaatsen van een advertentie, hebben we de volgende ondernemers bereid gevonden tot speciale kortingsacties voor ANBO afdeling gemeente Renkum leden, uiteraard op vertoon van uw lidmaatschapspas. Maakt u gebruik van één of meerdere kortingsacties, dan verdient u uw lidmaatschapsgeld snel terug. In de nabije toekomst zullen we trachten deze acties nog verder uit te breiden. U krijgt nu al ledenkorting bij: Woninginrichting Krechting Renkum 10% op de hele collectie inclusief arbeidsloon Villa Lifestyle Comfort 10% op de hele collectie Renkum PC Score Renkum 25% op het onderhoudspakket PC Safe Gold Keijzer Comfortwinkel 10% op de hele collectie De Heren van Baer 10% korting op de rekening Oosterbeek Renkum 2 Wielercentrum Groot Bruinderink Renkum 10% korting op de hele collectie Bloemist De Oranjerie Renkum 10% korting op alle bloemen en bloemstukken Voor meer details en adressen, zie de advertenties van deze bedrijven in dit blad. ANBO afdeling Gemeente Renkum: Telefoon:

Nieuwsbrief. Met elkaar Voor elkaar 1 / 11 Afdeling Houten

Nieuwsbrief. Met elkaar Voor elkaar 1 / 11 Afdeling Houten Nieuwsbrief Afdeling Houten November 2012 ANBO INTERN (vervolg) ANBO Anders, maar niet zó! Op 22 maart en 21 juni 2012 zijn in de Verenigingsraad (VR) van ANBO besluiten genomen zonder dat VR-afgevaardigden,

Nadere informatie

MAGAZINE VOOR UITKERINGSGERECHTIGDEN NUMMER 3 / OKTOBER 2014. Campagne 'Stop Werken Zonder Loon' van start

MAGAZINE VOOR UITKERINGSGERECHTIGDEN NUMMER 3 / OKTOBER 2014. Campagne 'Stop Werken Zonder Loon' van start INspraak MAGAZINE VOOR UITKERINGSGERECHTIGDEN NUMMER 3 / OKTOBER 2014 Campagne 'Stop Werken Zonder Loon' van start INSPRAAK COLUMN Wat doen we met Wouter? Een goede vriendin van mij heeft een zoon. Hij

Nadere informatie

A N B O d e. Informatieblad van de ANBO Afdeling Zoetermeer/Benthuizen NUMMER 7. Telefoon: 079-342 70 23 of 06-23 22 57 39

A N B O d e. Informatieblad van de ANBO Afdeling Zoetermeer/Benthuizen NUMMER 7. Telefoon: 079-342 70 23 of 06-23 22 57 39 A N B O d e Informatieblad van de ANBO Afdeling Zoetermeer/Benthuizen NUMMER 7 17e Jaargang NOVEMBER 2013 Telefoon: 079-342 70 23 of 06-23 22 57 39 Colofon ANBOde is een uitgave van de ANBO afdeling Zoetermeer/Benthuizen

Nadere informatie

februari 2012 nr.1 februari 2012 1 Jaarvergadering Energiecollectief De OV-chipkaart Uw aandacht waard! Gezocht: secretaris V/M In het Alzheimer café

februari 2012 nr.1 februari 2012 1 Jaarvergadering Energiecollectief De OV-chipkaart Uw aandacht waard! Gezocht: secretaris V/M In het Alzheimer café februari 2012 nr.1 Jaarvergadering De OV-chipkaart Gezocht: secretaris V/M Agenda Activiteiten in: De Kortfoort De kleine zaal Overige activiteiten Activiteiten lange termijn Personalia Activiteiten Computercursus

Nadere informatie

Jaarverslag 2011 Algemene vergadering 23 mei 2012 Bezoekadres Postadres www.pcob.nl

Jaarverslag 2011 Algemene vergadering 23 mei 2012 Bezoekadres Postadres www.pcob.nl Jaarverslag 2011 Algemene vergadering 23 mei 2012 Jaarverslag 2011 Onderwerp / Project Jaarverslag 2011 Portefeuille bestuurder Okke Pol Verantwoordelijk MT-lid Hans van Ronkel Medewerker Johan Bakker

Nadere informatie

in beweging WAAROM IS INTERNET BELANGRIJK VOOR ONS Het informatieblad van ANBO Amersfoort

in beweging WAAROM IS INTERNET BELANGRIJK VOOR ONS Het informatieblad van ANBO Amersfoort Jaargang 2015, nr. 2 in beweging Het informatieblad van ANBO Amersfoort WAAROM IS INTERNET BELANGRIJK VOOR ONS We leven in een tijd van snelle veranderingen. De paardentram is er niet meer, het fotorolletje

Nadere informatie

Jaarverslag 2014 KBO-Brabant

Jaarverslag 2014 KBO-Brabant Jaarverslag 214 KBO-Brabant Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Centrale organisatie KBO-Brabant en functioneren van de vereniging 3. Welzijn en Zorg 4. Wonen en Mobiliteit 5. Inkomen en Werk 6. Financiën 5

Nadere informatie

Verbetering winkelcentrum De Ruwert

Verbetering winkelcentrum De Ruwert 46e jaargang nummer 5 25 januari 2014 Aan de bewoners van dit pand! Informatieblad voor alle Ruwaardbewoners van de Stichting voor Samenlevingsopbouw RUCREA in samenwerking met de WIJKRAAD RUWAARD ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Wij hopen dat uw contact met Scouting prettig zal zijn en wensen u, uw zoon(s)/dochter(s) een fijne tijd toe bij de Buys Ballotgroep.

Wij hopen dat uw contact met Scouting prettig zal zijn en wensen u, uw zoon(s)/dochter(s) een fijne tijd toe bij de Buys Ballotgroep. Juni 2015. Inhoudsopgave 1 Voorwoord... 3 2 Wat geschiedenis... 4 3 Organisatiestructuur... 5 4 Taken binnen de groep... 6 5 Proefperiode en lidmaatschap... 7 6 Speltakken en leeftijden... 8 7 Opkomsttijden...

Nadere informatie

Zelf aan zet in de WMO. Hulp en voorzieningen met een persoonsgebonden budget WMO

Zelf aan zet in de WMO. Hulp en voorzieningen met een persoonsgebonden budget WMO Zelf aan zet in de WMO Hulp en voorzieningen met een persoonsgebonden budget WMO 01 Inleiding Zelf bepalen hoe uw leven er uit ziet, hoe u wilt wonen, wat u wilt doen met andere mensen, hoe u uw tijd wilt

Nadere informatie

Katholieke Bond van en voor Ouderen

Katholieke Bond van en voor Ouderen Katholieke Bond van en voor Ouderen INFO-BULLETIN Maart 2013, nummer 3 Leidsche Rijn Bestuur INFO-BULLETIN uitgave van de KBO Leidsche Rijn Frans Brinkman Voorzitter tel. 030-6567739 Magda Spermon Vice-voorzitter

Nadere informatie

Van de Voorzitter. Mevr. D. Troost Tel: 420101 Voorzitter bovengenoemde verenging. Van de redactie.

Van de Voorzitter. Mevr. D. Troost Tel: 420101 Voorzitter bovengenoemde verenging. Van de redactie. Van de Voorzitter. De zomer is weer ten einde, een mooie zomer: tenminste wat het weer betreft. Een lange winter staat ons weer te wachten. De dagen worden steeds korter, dus eerder het licht aan. Voor

Nadere informatie

jaargang 9 nummer 2 april 2015 1www.wijkraadzuidoostenschede.nl

jaargang 9 nummer 2 april 2015 1www.wijkraadzuidoostenschede.nl jaargang 9 nummer 2 april 2015 1 2 jaargang 9 uitgave 2 april 2015 De meest complete thuiszorg. Altijd in de buurt. Bij Livio kunt u met elke zorgvraag terecht, ook als het gaat om complexe zorg. Met onze

Nadere informatie

EHBI-KIT EERSTE HULP BIJ INTRODUCTIE

EHBI-KIT EERSTE HULP BIJ INTRODUCTIE EHBI-KIT EERSTE HULP BIJ INTRODUCTIE 1. INLEIDING Je hebt nu in handen de EHBI-kit van JCI Dommelland. Dit betekent dat je de stap hebt gezet om JCI (want zo korten we die lange naam altijd af) beter te

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Welzijnsdiensten pagina 5 Activiteiten pagina 6-9 Agenda pagina 10-16

Inhoudsopgave. Welzijnsdiensten pagina 5 Activiteiten pagina 6-9 Agenda pagina 10-16 1 Inhoudsopgave Algemeen pagina 2-4 Servicepunt Senioren Welzijnsdiensten pagina 5 Activiteiten pagina 6-9 Agenda pagina 10-16 Servicepunt Vrijwilligerswerk Algemeen pagina 18 Activiteiten & Diensten pagina

Nadere informatie

Vereniging Gepensioneerden Vopak VGV

Vereniging Gepensioneerden Vopak VGV Voorwoord van de Voorzitter Vereniging Gepensioneerden Vopak VGV secretariaat: telefoon: internet: email: Postbank: Amalia van Solmslaan 28 3708 CN Zeist 030 69 20 857 www.vgv2003.nl info@vgv2003.nl 96

Nadere informatie

INFORMATIE DEELNEMERS

INFORMATIE DEELNEMERS INFORMATIE DEELNEMERS 11 OKTOBER TUSSEN 13.30 EN 17.00 UUR SPORTHAL DE KALKWIJCK NIEUWEWEG 8 HOOGEZAND Voorwoord Op 11 oktober 2013 wordt voor het derde achtereenvolgende jaar de Lifestylebeurs 50+ in

Nadere informatie

VAN DE VICE-VOORZITTER

VAN DE VICE-VOORZITTER Son en Breugel 32 ste jaargang no 2 april 2015 Redactie: Hulstlaan16, 5691 WK Son en Breugel telefoon: (0499) 472800 e-mail: ea.bosch.1@kpnmail.nl Kopij voor de Nieuwsbrief van juni 2015 uiterlijk za 16

Nadere informatie

KBO INFO AFD. HEESCH

KBO INFO AFD. HEESCH KBO INFO AFD. HEESCH 14 e JAARGANG OKTOBER 2013 NO. 10 INHOUD Van achter de bestuurstafel... 3 Samen zingen... 4 Ut strötje... 5 Raad Gecoördineerd Ouderenwerk... 6 Tweeduizenddertien (acht)... 8 Verslag

Nadere informatie

Een greep uit het nieuws 3 Mantelzorgboete moet van tafel 4 Actuele informatie over de WMO en WMO 2015 4 Onrust berichten overheveling langdurige

Een greep uit het nieuws 3 Mantelzorgboete moet van tafel 4 Actuele informatie over de WMO en WMO 2015 4 Onrust berichten overheveling langdurige Inhoud Pagina Een greep uit het nieuws 3 Mantelzorgboete moet van tafel 4 Actuele informatie over de WMO en WMO 2015 4 Onrust berichten overheveling langdurige zorg 5 Kwaliteitscriteria ouderenzorg 5 Inzet

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE. Informatieboekje 2015 Nr. 3

INHOUDSOPGAVE. Informatieboekje 2015 Nr. 3 INHOUDSOPGAVE Informatieboekje 2015 Nr. 3 Blad 02 Wandeltocht 28 april 201 Blad 03 Themamiddag Ouderen en het verkeer Blad 04 Themamiddag (vervolg) Blad 05 Jaarlijkse busreis Blad 06 Jaarlijkse busreis

Nadere informatie

MiniMaGids 2012 W e g W i j z e r vo o r m e n s e n m e t e e n l a ag i n ko m e n

MiniMaGids 2012 W e g W i j z e r vo o r m e n s e n m e t e e n l a ag i n ko m e n MinimaGids 2012 W e g w i j z e r voor m e n s e n m e t e e n l a ag i n ko m e n Inhoudsopgave 4 6 7 8 9 11 13 15 17 19 21 Voorwoord wethouder Symbolen Gezinsinkomen Normen Gemeentelijke regelingen Bijzondere

Nadere informatie

GEMEENTE VEENENDAAL. De dragers van de Wmo: wat hebben ze nodig? Vrijwilligerswerk in Ede en Veenendaal. Deelrapportage onderzoek pilot Wmo

GEMEENTE VEENENDAAL. De dragers van de Wmo: wat hebben ze nodig? Vrijwilligerswerk in Ede en Veenendaal. Deelrapportage onderzoek pilot Wmo GEMEENTE VEENENDAAL De dragers van de Wmo: wat hebben ze nodig? Vrijwilligerswerk in Ede en Veenendaal Deelrapportage onderzoek pilot Wmo Ede, afdeling O&O, 25 september 2006 De dragers van de Wmo: wat

Nadere informatie

KBO INFO AFD. HEESCH. 14 e JAARGANG APRIL 2013 NO. 4

KBO INFO AFD. HEESCH. 14 e JAARGANG APRIL 2013 NO. 4 KBO INFO AFD. HEESCH 14 e JAARGANG APRIL 2013 NO. 4 INHOUD Van achter de bestuurstafel... 3 Afscheidswoord van Wil de Jong... 4 Jubilarissen proficiat!... 5 Toneelclub... 13 Tuinhulp aangeboden... 14 Eten

Nadere informatie

GEWESTBRIEF. ANBO gewest Noord-Holland Jaargang 11 nr. 1 feb. 2010 VOORWOORD

GEWESTBRIEF. ANBO gewest Noord-Holland Jaargang 11 nr. 1 feb. 2010 VOORWOORD ANBO gewest Noord-Holland Jaargang 11 nr. 1 feb. 2010 GEWESTBRIEF VOORWOORD Wat gebeurt er allemaal Terugkijkend op het jaar 2009 is er om ons heen heel veel gebeurd. In 2008 een creditcrisis. Banken die

Nadere informatie

IN DIT HANDBOEK BESTUREN EN ORGANISEREN VRIJWILLIGERSBELEID COMMUNICATIE FONDSENWERVING WET- EN REGELGEVING EVENEMENTEN SOCIALE MEDIA

IN DIT HANDBOEK BESTUREN EN ORGANISEREN VRIJWILLIGERSBELEID COMMUNICATIE FONDSENWERVING WET- EN REGELGEVING EVENEMENTEN SOCIALE MEDIA handboek voor vrijwilligers organisaties Servicepunt Vrijwilligers Vlaardingen IN DIT HANDBOEK BESTUREN EN ORGANISEREN VRIJWILLIGERSBELEID COMMUNICATIE FONDSENWERVING WET- EN REGELGEVING EVENEMENTEN SOCIALE

Nadere informatie

Inhoud. maart 2014 maart 2014

Inhoud. maart 2014 maart 2014 ANBO Servicelijn Algemeen 0348 46 66 66 ANBO (Leden) Servicecenter (algemene vragen) 0348 46 66 90 ANBO Advieslijn vragen over pensioen, inkomen, werk en wonen. 0348 46 66 88 ANBO/SUCZES Zorgadvieslijn

Nadere informatie

Ouderenwijzer. Krant voor ouderen en gepensioneerden Jaargang 10, Nummer 3, 2013 Inhoud. fors in netto inkomen op achteruit.

Ouderenwijzer. Krant voor ouderen en gepensioneerden Jaargang 10, Nummer 3, 2013 Inhoud. fors in netto inkomen op achteruit. FNV Bondgenoten Neem gratis mee! Ouderenwijzer Krant voor ouderen en gepensioneerden Jaargang 10, Nummer 3, 2013 Inhoud 2 Gelukkig mankeer ik niks > Column Willem Banning 2 Aftrekpost specifieke zorgkosten

Nadere informatie

MEI 2015 ANBO. Mei NR 4 2015 JAARGANG 5. INHOUD 1 Eefs Column

MEI 2015 ANBO. Mei NR 4 2015 JAARGANG 5. INHOUD 1 Eefs Column NR 4 2015 JAARGANG 5 MEI 2015 INHOUD 1 Eefs Column ANBO 2 Over de Regio Zuid-Oost 3 Overige algemene informatie 4-6 Afdeling Kempenland 7-8 Afdeling Geldrop-Mierlo/Heeze-Leende Mei De maand mei, een bijzondere

Nadere informatie

A N B O d e. Kantoorvilla Rokkeveen. Informatieblad van de ANBO Afdeling Zoetermeer/Benthuizen -------------------------------------------------

A N B O d e. Kantoorvilla Rokkeveen. Informatieblad van de ANBO Afdeling Zoetermeer/Benthuizen ------------------------------------------------- A N B O d e Informatieblad van de ANBO Afdeling Zoetermeer/Benthuizen ------------------------------------------------- NUMMER 2 19 e Jaargang APRIL/MEI 2015 Kantoorvilla Rokkeveen Telefoon: 06-232 25

Nadere informatie