6 e Jaargang nr

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "6 e Jaargang nr. 2-2014."

Transcriptie

1 6 e Jaargang nr ANBO Afdeling Gemeente Renkum Telefoon:

2 2 Volledig invullen en opsturen naar: ANBO p/a Doornenkampseweg 66, 6866 BH Heelsum Naam en voorletters: m / v Geboortedatum: Naam en voorletters partner: (als hij/zij ook, lid wil worden) m / v Geboorte datum partner: Straat/huisnummer : Postcode / Plaats: Telefoon Nr. / IBAN rekeningnummer: Handtekening Ik machtig ANBO tot automatische afschrijving van het contributiegeld.

3 3 ANBO voor en door leden. Lid worden kan iedereen van 50 jaar en ouder! Informatie leden werven. Kent u mensen in uw omgeving die overwegen om lid te worden van de ANBO? Dan kunt u bij onderstaande punten inlichtingen inwinnen: Surf naar Bel het landelijk verenigingsbureau van de ANBO Raadpleeg een recent nummer van het landelijke ANBO Magazine; Bel één van de bestuursleden van de ANBO afdeling gemeente Renkum. Vul het formulier op de pagina hiernaast volledig in en stuur het op naar: ANBO p/a Doornenkampseweg 66, 6866 BH Heelsum De contributie voor 2014 bedraagt 37,30. De contributie is in 2014 niet verhoogd. Een eventuele partner, wonend op hetzelfde adres, betaalt voor ,80. Beide bedragen worden geïncasseerd door middel van een automatische incasso. Andere betaalwijzen kosten 2,50 extra als administratiekosten. Wordt u in de loop van het jaar ANBO-lid dan betaalt u naar rato. Voor dit bedrag profiteert u een jaar lang van alle ANBO-voordelen: Belangenbehartiging o.a. op thema s wonen & mobiliteit, gezondheid, inkomen/pensioen, participatie; Korting op premies zorgverzekering, schadeverzekeringen en korting via energiecollectief; Veel landelijke aanbiedingen van bedrijven en dienstverleners: o Korting bij Optisport ( o.a. zwembad Aquarijn in Renkum); o Lentiade 4 euro korting op toegang o Pitch & Put 12 tot 15 euro korting o Bijlmer Boekt, nu voor 10 euro o RCN vakantieparken 15 tot 50% korting. o Bordspel Toen was geluk heel gewoon voor 24,95 euro. Leden kortingen bij bedrijven in de gemeente Renkum; o PC Score Onderhoud en beveiliging van uw PC o Villa Lifestyle Comfort woninginrichting/kleinmeubelen o De Heren van Baer Eetcafé o Woninginrichting Krechting o Keijzer Comfortwinkel o Bloemist De Oranjerie o 2 Wielercentrum Groot Bruinderink Individuele hulpverlening en activiteiten voor leden ANBO gemeente Renkum; Leuk en zinvol vrijwilligerswerk, als u daar belangstelling voor heeft; Het landelijke tijdschrift ANBO Magazine; Het kwartaal blad AKTIEF, het blad van ANBO afdeling gemeente Renkum.

4 4 Vacatures binnen de ANBO Renkum. Belasting invulhulpen. Voor dit jaar is het weer grotendeels gebeurd, maar ook volgend jaar zijn er weer veel mensen die een beroep doen op de ANBO voor hulp bij de belastingaangifte. Lijkt het u leuk om andere mensen hierbij te helpen? Meldt u dan aan. De ANBO verzorgt zonodig uw opleiding! Redactieleden Aktief Bent u handig met Word? Een beetje creatief? Dan kunt u meewerken aan Aktief. 4 maal per jaar verschijnt dit lokale verenigingsblad. Het werven van sponsors, het plaatsen van de advertenties het schrijven van redactionele artikelen en het verzorgen van de lay-out, behoren tot de taken van de redactie. Ook zijn we bezig met de voorbereiding van een eigen website die onder de verantwoording gaat vallen van de redactie. Activiteiten organisatoren en begeleiders Naast de Bingo en de busreizen bereiden we een aantal extra activiteiten voor, zoals PC gebruik, omgaan met sociale media, en nog veel meer. Voor het bedenken, organiseren en uitvoeren van alle activiteiten zoeken we dringend mensen. Bezorgers Aktief Met name voor Oosterbeek-Zuid zoeken we een nieuwe bezorger (+/- 40 adressen). Vrijwilligers kunnen zich melden bij het bestuur en worden dan uitgenodigd voor een gesprek.

5 5 ANBO afdeling Gemeente Renkum: Telefoon: Afdelingscoördinator (voorzitter en secretariaat) : Sebo Woldringh Afdelingsadministrateur (penningmeester) : John Erkelens Ledenadministratie, contactpersoon sociale Activiteiten en individuele hulpverlening : Jan Vlasma Vrijwillige Ouderen Adviseurs (VOA's) Mw. M.E. de Keizer, Doorwerth Dhr. T.B. Koning, Heveadorp Mw. M. Schippers, Renkum Dhr. J. Vlasma, Heelsum Administratieve ondersteuning. ANBO vrijwilligers bieden administratieve ondersteuning voor zelfstandig wonende ouderen. Er wordt overzicht gecreëerd en financiële problemen kunnen worden voorkomen en soms opgelost. U kunt hiervoor terecht bij: Dhr. T.B. Koning, Belasting invulhulpen: Voor hulp bij belasting, huurtoeslag en/of zorgtoeslag kunt U zich melden bij Mw. M. Schippers Dhr. T.B. Koning, Collectieve Zorgverzekering en Energie collectief: Voor aanmelding en informatie kunt u contact opnemen met: Jan Vlasma Rijbewijskeuringen voor 70-plussers: (altijd vooraf een afspraak maken) Dr. De Graaf, Renkum Dr. Onderwater, Renkum Dr. Jans, Heelsum (De Hucht), Regelzorg, Oosterbeek Voordat u een afspraak maakt: 1. Koop in het gemeentehuis het formulier Eigen verklaring (dit zelf invullen) 2. Laat bij uw opticien voorafgaand aan de keuring uw ogen of brillenglazen controleren. Dit kan een herkeuring voor het rijbewijs voorkomen. Maak daarna een afspraak bij de keuringsarts Neem mee: klein beetje urine, een overzicht van de medicijnen, die u gebruikt, uw bril, het nog geldige rijbewijs en de ingevulde Eigen Verklaring.

6 6 Betaling van uw contributie. Een aantal leden betaalt de jaarlijkse contributie nog via een acceptgirokaart. Natuurlijk kan dit nog, maar het vereist wel extra werk. Op de ledenadministratie moet iemand de acceptgiro aan u versturen en na betaling zijn er extra handelingen bij de verwerking. En er moet in de gaten gehouden worden of er al betaald is. Ook voor uzelf is er extra werk, u moet zelf in de gaten houden vóór wanneer u moet betalen, de kaart invullen en naar uw bank sturen, of via internet betalen. Dan zijn er nog de kosten. Betaling per acceptgiro kost, vanwege het extra werk, 2,50 extra. Betaal daarom per automatische incasso. U geeft éénmalig een machtiging aan de ANBO om elk jaar de contributie af te schrijven van uw (IBAN) bankrekening en u hoeft er nooit meer aan te denken. Wilt u uw lidmaatschap beëindigen? Zodra u dat (schriftelijk) gedaan heeft, stopt de ANBO automatisch met incasseren! Simpeler en veiliger kan het niet. ANBO afdeling Gemeente Renkum: Telefoon:

7 7 Windows XP. Waarmee werkt uw eigen PC? Veel (80 %) van alle PC s draaien op Windows als besturingssysteem. Dit systeem wordt regelmatig bijgewerkt en van tijd tot tijd vervangen door een nieuwere versie met nog meer mogelijkheden. Windows 8.1 is nu de nieuwste versie. Windows XP is de oudste die nog in gebruik is. Omdat Windows XP zo oud is, is Microsoft (de uitgever van Windows) gestopt met het bijwerken ervan. Dit betekent dat de beveiliging tegen virussen en tegen inbraak op uw PC met de dag minder wordt! Iemand die inbreekt op uw PC kan daar gegevens vinden van bankrekeningen, wachtwoorden, inlogcodes, enz. Allemaal dingen die u graag voor u zelf houdt! Wacht daarom niet langer, maar stap over op een nieuwere versie van Windows. Neem contact op met uw computer winkel over de mogelijkheden en de kosten. ANBO afdeling Gemeente Renkum: Telefoon:

8 8 In memoriam Nettie Vonk. Op 2 maart jl. is onze vrijwilligster Nettie Vonk na een kortstondig ziekbed overleden op de leeftijd van 72 jaar. Nettie was jaren achtereen zeer actief binnen de ANBO afdeling gemeente Renkum. Zij stond altijd klaar om bij de activiteiten van de ANBO te helpen. Het regelen van de koffie bij de bingo, het bezorgen van de AKTIEF bij haar in de buurt, leden helpen tijdens de busreisjes, Nettie was altijd de helpende hand. Wij zullen Nettie ook missen achter de marktkraam van de ANBO. Jaren heeft Nettie meegeholpen om op markten, braderieën ed. leden te werven voor de ANBO. Een vrolijke persoonlijkheid en veel ANBO-leden zullen haar missen nu zij niet meer bij de activiteiten van de ANBO aanwezig zal zijn. Wij wensen Cor Vonk en de kinderen de komende tijd veel sterkte toe bij het verwerken van dit verlies. Jan Vlasma John Erkelens Sebo Woldringh De reorganisatie van de ANBO De ANBO is de laatste jaren verwikkeld in een grote reorganisatie. In de top van de ANBO is de reorganisatie al een heel eind gevorderd. Een nieuwe Ledenraad heeft de oude Verenigingsraad vervangen. Een nieuwe Raad van Toezicht is verleden jaar geïnstalleerd en een directeur-bestuurder is aangesteld. Medio 2013 werden de statuten en reglementen voor de ANBO vervangen door nieuwe. Waarom deze reorganisatie? De afgelopen jaren is de subsidie die de ANBO ontving van de overheid in een paar stappen geheel verdwenen. Protesteren hielp niet. De ANBO moest zich in korte tijd transformeren naar een financieel zelfstandige ouderenbond. Een belangrijk punt was het beter inrichten van de belangenbehartiging van de leden. Juist daarop wil de ANBO zich de komende jaren meer profileren. Elk lid kan in het ANBO-Magazine volgen hoe ANBO op landelijk niveau de belangenbehartiging vorm geeft op belangrijke terreinen zoals wonen, pensioenen, belastingen, koopkracht, gezondheid, zorg, participatie van ouderen in de samenleving. Ook is de ANBO actief als inkoper van collectieve diensten. Zoals het energiecollectief en het zorgcollectief. Op de ANBO website worden voordelen en kortingen aangeboden. Het doel is om zoveel mogelijk geld te besparen voor elk lid. Nu is uitwerking van de reorganisatie op regionaal en afdelingsniveau in volle gang. De ANBO heeft Nederland in vijf regio s opgedeeld. ANBO-Renkum is ingedeeld bij Regio Midden, waarvan het kantoor is gevestigd in Apeldoorn. In Regio Midden is onlangs een nieuwe vrijwilliger als regio-coördinator benoemd; Richard Postma. Hij geeft leiding aan een groep regionale netwerkcoördinatoren, vrijwilligers die de verschillende netwerken leiden. In Regio Midden zijn de volgende netwerken gestart:

9 9 - Het netwerk van penningmeesters van de afdelingen, ondersteunt door trainers t.b.v. het boekhoudprogramma waar alle ANBO-afdelingen mee werken; - De ANBO-Academie, een regionaal netwerk van trainers die tal van cursussen en workshops aanbieden aan het afdelingskader van Regio Midden; - Ondersteuning Afdelingen, een netwerk dat de afdelingsbesturen ondersteunt bij hun organisatorisch werk; - Het WMO-netwerk, een kennisnetwerk op het terrein van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Deelnemers uit dit netwerk helpen afdelingen bij de plaatselijke belangenbehartiging De belangenbehartiging wordt landelijk breed georganiseerd. Het is nu de beurt aan de Regio s om dit verder uit te werken. De regio s werken aan de opbouw van enkele kennisnetwerken, die de plaatselijke afdelingen bijstaan bij lokale zaken. Belangenbehartiging op gemeentelijk niveau is zeer actueel, omdat veel uitvoering van wet- en regelgeving wordt gedecentraliseerd naar de gemeentes. ANBO- Renkum moet op de hoogte blijven van alle belangrijke veranderingen. Elke afdeling blijft natuurlijk zijn eigen afdelingswerk organiseren. ANBO-Renkum blijft sociale activiteiten organiseren. Wij proberen de individuele hulpverlening voor de leden te versterken. Zie daarvoor het artikel in deze AKTIEF waar wij nieuwe vrijwilligers trachten te interesseren voor deze nuttige en sociale taak. Molenweg 2, 6871 CW Renkum Tel Open op: Di t/m do: uur; vr en za: uur; zo: uur: ma gesloten Lekker eten voor een schappelijke prijs! 10% korting op vertoon van deze advertentie! Dag van de eenzaamheid. Twee oktober aanstaande organiseren een aantal Provinciale ondersteuningsorganisaties, waaronder de Samenwerkende Bonden van Ouderen in Gelderland (SBOG) de dag van de eenzaamheid. Heeft u belangstelling voor dit onderwerp en u zou over meer informatie over deze dag willen beschikken, neem a.u.b. contact met ANBO-Renkum op. Het afdelingsbestuur zoekt vervolgens uit hoe wij onze leden bij deze dag kunnen betrekken.

10 10 Liever (langer) thuis. Veel wet- en regelgeving wordt overgeheveld naar de gemeente. Grote veranderingen worden doorgevoerd bij de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten, de AWBZ. Langdurige zorg valt hier niet meer onder, maar wordt door de gemeente geregeld. Ook wordt er bezuinigd op het aantal plaatsen in verzorgings- en verpleeghuizen. Het beleid rond het scheiden van wonen en zorg wordt doorgezet. Ook zullen ouderen zelfstandig thuis meer zorg dienen te regelen. De gemeente Renkum is gestart met het in kaart brengen van de consequenties van deze veranderingen. Dan is er het project Bewust Wonen van de gemeente Renkum. Dit is erop gericht mensen bewust te maken van hun woonsituatie. Welke zorg en hulpmiddelen zijn noodzakelijk om langer veilig zelfstandig thuis te kunnen wonen? Moeten daar nog bouwkundige voorzieningen voor worden getroffen? Het aanpassen van de bestaande woonvoorraad is één van de hoofdthema s uit van dit project. Het bedrijfsleven speelt ook steeds meer in op de veranderende woonsituatie van ouderen. Langer zelfstandig thuis wonen met adequate hulp. Veel van deze diensten waren te zien op de Liever Thuis Beurs in de Eusebiuskerk te Arnhem, een seniorenbeurs die door het hele land wordt georganiseerd. Op dergelijke beurzen tref je veelal een standaard pakket van producten en diensten aan. Veel thuiszorgaanbieders, revalidatie techniek, wooncomfort artikelen zoals staop stoelen en senioren bedden, organisaties die service arrangementen bieden etc. Langzamerhand zie je ook meer aanbieders op het terrein van speciale thuistechnologie die mensen in staat stellen langer zelfstandig thuis te kunnen wonen. Naast personenalarmering, sleutelbeheer, bewegingsmelders etc. zijn er ook nieuwe ontwikkelingen zoals een tablet dat met eenvoudige iconen de communicatie regelt met zorgverleners. Wonen en veiligheid. Onlangs was er een gemeenschappelijke ledenmiddag van PCOB-Renkum en KBO- Renkum, o.a. over veiligheid in en rond de woning. Iemand liet zien dat je met eenvoudige hulpmiddelen makkelijk kunt inbreken. De wijkagent haakte hier op in met tips over hang- en sluitwerk van woningen. - Zo werd er op gewezen dat een voordeurketting niet veilig is. Beter is een kierstandhouder van staal, sterker en kan veel moeilijker worden doorgeknipt. - Een ander handig hulpmiddel is het gebruik van een stadiontoeter, zoals wordt gebruikt door voetbalsupporters. De ervaring van de wijkagent is dat veel lawaai het inbrekersgilde en ander gespuis al snel afschrikt. - Smartphone als hulpmiddel. In een wijk van Doorwerth is een zogeheten groeps-app ontwikkeld via Whatsapp. Als een van de deelnemers onrechtmatigheden in de betreffende buurt ziet, kan hij dit direct melden aan alle leden. - De wijkagent gaf aan dat twee zaklampen noodzakelijk zijn in huis, één in de buurt van uw bed en de andere in meterkast of keukenla. Heeft u ook tips op het terrein van inbraakbeveiliging, laat het ons alstublieft weten. Dan maken wij er in de volgende uitgaven van AKTIEF melding van.

11 11 Aktief kost ook geld. Het afdelingsblad Aktief zoals u dat nu in handen heeft kost relatief veel geld om te laten drukken. De verspreiding gebeurt door vrijwilligers en is dus gratis, maar we moeten wel zorgen dat we hiervoor voldoende mensen houden. Een groot aantal leden heeft de beschikking over een PC, laptop of tablet met een internet verbinding. Verspreiding via internet is gratis. Uit oogpunt van kostenbesparing vragen we dan ook aan die leden die Aktief via internet kunnen en willen ontvangen, dit aan ons door te geven. Stuur een mailtje met uw naam, adres en adres aan: Heeft u geen internet of wilt u liever het gedrukte exemplaar blijven ontvangen, dan hoeft u niets te doen. Social media. in de afgelopen maanden zijn we herhaaldelijk benaderd door leden (en niet-leden) met de opmerking dat officiële instanties steeds meer overgaan naar digitale informatie. Zij gaan voorbij aan het gegeven dat niet iedereen bekend is met computer, laptop of tablet. Sommige mensen willen de informatie graag gewoon op schrift ontvangen en versturen! We rukken steeds sneller op naar de digitale wereld. Zij die niet in staat zijn of niet willen communiceren met moderne elektronica dreigen achterop te raken. Voor hen die belangstelling hebben voor het werken met computer, laptop of tablet wordt op woensdag 28 mei om uur een leden-middag gehouden met als onderwerp Social media, plaats: Ontmoetingskerk, Bentincklaan Doorwerth Mevrouw Annet van Betuw heeft een boek geschreven `Social media voor senioren` en geeft workshops over dit onderwerp. Zij kent de vragen van de startende internetter goed en snapt waar ouderen tegenaan lopen in het gebruik van laptop, pc en tablet. Iedereen, leden van ANBO, KBO en PCOB (en ook niet leden) zijn van harte welkom op deze gratis middag.

12 12 Werven vrijwilligers. Belasting invulhulpen. De huidige belasting invulhulpen hebben alle aanvragen dit jaar kunnen afwerken. Maar er is en maar. ANBO-Renkum heeft hiervoor nog maar twee actieve vrijwilligers en beide personen hebben aangegeven niet nog meer leden te kunnen helpen bij het invullen van de belastingaangifte. Daarom zijn we dringend opzoek naar meerdere vrijwilligers die deze taak op zich willen nemen. U wordt ondersteund doormiddel van kosteloze trainingen, verzorgd door de Samenwerkende Bonden van Ouderen Gelderland (SBOG) en de Belastingdienst. Nadien wordt u bijgeschoold door de Belastingdienst. Er zijn in de gemeente Renkum honderden ouderen die niet zelf de belastingaangifte kunnen invullen. De Belasting invulhulpen helpen leden van alle ouderenbonden; (en soms ook voor niet leden); Voorwaarden: - AOW gerechtigde leden, zonder of met een klein pensioen; (als inkomensgrens voor deze groep geldt de norm van de zorgtoeslag. De bedragen voor 2013 zijn: voor een alleenstaande ,-, voor gehuwden/samenwonenden ,-.) - overwegend eenvoudige aangiften (box 1 en box 3); Daarnaast helpen ze ook bij aanvragen en wijzigingen van zorg- en huurtoeslag. U kunt informatie inwinnen bij het bestuur van de afdeling. De belasting invulhulp is een gemeenschappelijke activiteit van de drie ouderenbonden: ANBO, PCOB en KBO. In de gemeente Renkum hebben deze drie de werving van belasting invulhulpen onlangs ook besproken. Zij spraken af de komende tijd meer aandacht te schenken aan de werving van deze specifieke vrijwilligersactiviteit. Ook heeft de afdeling ANBO-Renkum dit belangrijke vrijwilligerswerk met betrekking tot de belastinginvulhulpen op de agenda geplaatst van de netwerkondersteuning van Regio Midden Nederland van de ANBO. Bezorger AKTIEF: De afdeling zoek nog een enkele vrijwilligers om met name in Oosterbeek-zuid 4x per jaar AKTIEF te bezorgen. Wie laat bijvoorbeeld zijn hond uit en is bereid om bijvoorbeeld 20 à 25 stuks AKTIEF te bezorgen in zijn of haar wijk? Kunt u een aantal malen per jaar een helpende hand bieden, neem dan a.u.b. contact op met Jan Vlasma. Zijn telefoon is ANBO afdeling Gemeente Renkum: Telefoon:

13 13 De Algemene Leden Vergadering Op 26 maart jl. heeft de afdeling ANBO-Renkum een Algemene Ledenvergadering (ALV) gehouden. De ALV verliep in een prettige sfeer. Tijdens het huishoudelijk gedeelte zijn een aantal organisatorische zaken toegelicht en besproken met de leden. Het bestuur heeft o.a. de veranderingen rond ons afdelingsblad AKTIEF toegelicht. Het initiatief van de ledenkortingen bij lokale bedrijven op vertoon van het ANBOlidmaatschapspas ontving veel steun. Ook een apart potje waar wij de advertentie inkomsten op boeken kreeg support van de aanwezige leden. Dit sponsorgeld gaat de afdeling inzetten voor steun aan vrijwilligersprojecten van en voor ouderen in onze gemeente. Wij houden u daarvan op de hoogte. De reorganisatie van de ANBO is toegelicht en zoals beloofd wordt de stand van zaken elders in dit nummer van AKTIEF verder uitgelegd. Ook is aandacht besteed aan de gesprekken die begin van dit jaar op gang zijn gekomen met de andere twee ouderenbonden in Renkum. Wij komen daar in de loop van het jaar weer op terug. Tot slot is er gesproken over een verbeterde vorm om aandacht te besteden aan de ledenkortingen op lokaal niveau en de kortingen die via het Verenigingskantoor worden aangeboden aan de ANBO-leden. Het bestuur gaat de reclame rond de ledenkorting ter hand nemen. In dit nummer van AKTIEF is daar al een voorproefje van te zien.. In het tweede gedeelte van de ALV zijn wij geïnformeerd over het werk, de werkwijze van drie officieel ingestelde adviescommissie van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Renkum. Veel informatie is verstrekt door de twee voorzitters van de Wmo-adviesraad (Wet maatschappelijke ondersteuning) en de Woonadviescommissie. Van de WWBadviesraad (Wet Werk en Bijstand) voerde de vice-voorzitter het woord. De inleiders wezen op het feit dat het Huis aan Huisblad Hoog en Laag regelmatig berichten gepubliceerd van de Wmo-adviesraad en de WWB-adviesraad. Het afdelingsbestuur gaat het komende jaar aan de slag met de informatie die is verstrekt door de uitgenodigde gasten.

14 14 ANBO bingo Poort van Doorwerth 2014 Helaas is het aantal deelnemers aan de bingo in Doorwerth langzaam maar zeker steeds kleiner geworden. We hebben daarom moeten besluiten voorlopig met de bingo in Doorwerth te stoppen. ANBO bingo De Hucht, Heelsum 2014 Derde dinsdagavond van de maand: uur 20 mei juni 2014 juli 2014 geen bingo i.v.m. vakantie 19 augustus september oktober november december 2014 Nadere informatie over alle Bingo s: Jan Vlasma, telefoon: Dagtochten. Dinsdag 10 juni is de eerste dagtocht van dit jaar. Zie voor het programma verderop in dit blad. Ook in het najaar hebben we weer een dagtocht gepland. Nadere informatie hierover vindt u in de volgende uitgave van Aktief.

15 15 Dagtocht Langs de IJssel en door Twente met de ANBO Datum: dinsdag 10 juni 2014 Wij nemen u vandaag mee voor een mooie rondrit langs de IJssel en s-middags brengen we een bezoek aan het Oranjemuseum Nieuwe Haghuis - een bijzondere ezienswaardigheid te Diepenheim. Programma: Eerst rijden we naar Terwolde waar u in Brasserie Kriebelz wordt verwelkomt met koffie met gebak. Hierna volgt een rondrit met een gids voor een boeiende tocht langs de IJssel met zijn typische oude dijkhuisjes, graslanden en kolken. Uiteraard komt de geschiedenis van de 125 km lange rivier de IJssel aan bod. Via een drietal landgoederen rijden we wederom naar Brasserie Kriebelz en gaat u aan tafel voor een heerlijke maaltijd: Dekselse Pannetjes + dessert. Hierna gaan we naar het Oranjemuseum Nieuwe Haghuis in Diepenheim. U krijgt hier een rondleiding met mooie verhalen en het ontstaan van het Museum en de bezienswaardigheden. Laat u inspireren in het vroegere leven van het koningshuis en bewonder het prachtige Twentse boerenantiek. Na de rondleiding krijgt u koffie met kruidkoek aangeboden. Daarna verlaten we het mooie Twente en rijden huiswaarts. Kosten dagtocht ANBO leden met of zonder introducé 51,50 p.p. Niet leden: 56,50 p.p. Opgeven bij : Jan Vlasma, Doornenkampseweg 66, 6866 BH Heelsum, tel.nr.: Betaling: Het deelname bedrag dient u vóór 3 juni over te maken op bankrekening NL39 RABO t.n.v. ANBO afd.gem Renkum onder vermelding van de naam van de deelnemer(s). U dient zelf te zorgen voor een eventuele annuleringsverzekering. Vertrektijden: Datum: dinsdag 10 juni uur Renkum Europalaan bij parkeerplaats Oudkerkeland tegenover en tussen de straten Busehof en le Maitreweg, uur Heelsum tegenover dorpshuis De Hucht a.d. Doornenkampseweg, uur Doorwerth v.d. Molenallee bushalte winkelcentrum De Weerd uur Oosterbeek parkeerplaats Raadhuisplein bij het gemeentehuis Thuiskomst : ca uur ANBO afdeling Gemeente Renkum: Telefoon:

16 16 Sponsoring en ledenkorting door lokale ondernemers. Naast de sponsoring middels het plaatsen van een advertentie, hebben we de volgende ondernemers bereid gevonden tot speciale kortingsacties voor ANBO afdeling gemeente Renkum leden, uiteraard op vertoon van uw lidmaatschapspas. Maakt u gebruik van één of meerdere kortingsacties, dan verdient u uw lidmaatschapsgeld snel terug. In de nabije toekomst zullen we trachten deze acties nog verder uit te breiden. U krijgt nu al ledenkorting bij: Woninginrichting Krechting Renkum 10% op de hele collectie inclusief arbeidsloon Villa Lifestyle Comfort 10% op de hele collectie Renkum PC Score Renkum 25% op het onderhoudspakket PC Safe Gold Keijzer Comfortwinkel 10% op de hele collectie De Heren van Baer 10% korting op de rekening Oosterbeek Renkum 2 Wielercentrum Groot Bruinderink Renkum 10% korting op de hele collectie Bloemist De Oranjerie Renkum 10% korting op alle bloemen en bloemstukken Voor meer details en adressen, zie de advertenties van deze bedrijven in dit blad. ANBO afdeling Gemeente Renkum: Telefoon:

6 e Jaargang nr. 3-2014.

6 e Jaargang nr. 3-2014. 6 e Jaargang nr. 3-2014. ANBO Afdeling Gemeente Renkum Telefoon : 06-2657 3936 Email : afd.gemeenterenkum@anbo.nl Website : www.anbo.nl/renkum Volledig invullen en opsturen naar: ANBO p/a Doornenkampseweg

Nadere informatie

7 e Jaargang nr.1-2015.

7 e Jaargang nr.1-2015. 7 e Jaargang nr.1-2015. ANBO Afdeling Gemeente Renkum Telefoon : 06-2657 3936 Email : afd.gemeenterenkum@anbo.nl Website : www.anbo.nl/renkum Volledig invullen en opsturen naar: ANBO p/a Doornenkampseweg

Nadere informatie

Aktief. 7 e Jaargang nr. 3-2015 ANBO Afdeling Gemeente Renkum Telefoon : 06-2657 3936 Email : afd.gemeenterenkum@anbo.nl Website : www.anbo.

Aktief. 7 e Jaargang nr. 3-2015 ANBO Afdeling Gemeente Renkum Telefoon : 06-2657 3936 Email : afd.gemeenterenkum@anbo.nl Website : www.anbo. 7 e Jaargang nr. 3-2015 ANBO Afdeling Gemeente Renkum Telefoon : 06-2657 3936 Email : afd.gemeenterenkum@anbo.nl Website : www.anbo.nl/renkum Aktief Deze editie uw speciale aandacht voor: Lang Leve Kunst

Nadere informatie

ANBO Afdeling Gemeente Renkum. 6 e Jaargang nr. 1-2014.

ANBO Afdeling Gemeente Renkum. 6 e Jaargang nr. 1-2014. ANBO Afdeling Gemeente Renkum 6 e Jaargang nr. 1-2014. Volledig invullen en opsturen naar: ANBO p/a Doornenkampseweg 66, 6866 BH Heelsum Naam en voorletters: Naam en voorletters partner: (als hij/zij ook,

Nadere informatie

6 e Jaargang nr

6 e Jaargang nr 6 e Jaargang nr. 4-2014. Heeft u de enquête al ingevuld? Nee? Doe het alsnog! Vóór 15 december! En maak kans op een prijs t.w.v. 20,- ANBO Afdeling Gemeente Renkum Telefoon : 06-2657 3936 Email : afd.gemeenterenkum@anbo.nl

Nadere informatie

Nog geen lid? Word lid!

Nog geen lid? Word lid! Word ANBO-lid! Nog geen lid? Word lid! ANBO: voor huidige en toekomstige senioren. WORD NU ANBO-LID EN PROFITEER OOK! www.anbo.nl/anbolidworden Lid zijn loont! Fikse korting op uw zorgpremie Hulp bij belastingaangifte

Nadere informatie

Aktief. 7 e Jaargang nr Deze editie uw speciale aandacht voor:

Aktief. 7 e Jaargang nr Deze editie uw speciale aandacht voor: 7 e Jaargang nr. 2-2015 ANBO Afdeling Gemeente Renkum Telefoon : 06-2657 3936 Email : afd.gemeenterenkum@anbo.nl Website : www.anbo.nl/renkum Aktief Deze editie uw speciale aandacht voor: Toegankelijkheid

Nadere informatie

Mariska van den Corput Provinciaal coördinator projectgroep belastingservice ouderenbonden in Gelderland

Mariska van den Corput Provinciaal coördinator projectgroep belastingservice ouderenbonden in Gelderland Aan de afdelingsbesturen van KBO, PCOB en ANBO Gelderland Betreft: werving Belastinginvullers voor de Belastingservice Bemmel, 8 augustus 2016 Geacht bestuur, Voor de hulp bij de belastingaangifte inkomstenbelasting

Nadere informatie

Digitaal op weg in de bieb. Hoe werkt de digitale overheid? Hoe leen ik een e-book? Hoe gebruik ik Facebook? Hoe verstuur ik een ?

Digitaal op weg in de bieb. Hoe werkt de digitale overheid? Hoe leen ik een e-book? Hoe gebruik ik Facebook? Hoe verstuur ik een  ? Hoe werkt de digitale overheid? Hoe leen ik een e-book? Hoe gebruik ik Facebook? Hoe verstuur ik een e-mail? Digitaal op weg in de bieb Draai om voor Hulp bij taal Digitaal op weg Wat past bij jou? Ik

Nadere informatie

Laat u meer dan 100 euro korting per persoon op uw zorgpremie liggen?

Laat u meer dan 100 euro korting per persoon op uw zorgpremie liggen? Het ANBO Zorgcollectief Laat u meer dan 100 euro korting per persoon op uw zorgpremie liggen? ANBO heeft kortingsafspraken met 16 zorgverzekeraars. Neem deze folder mee! Dé belangenorganisatie voor senioren

Nadere informatie

Belangenorganisatie senioren. Kring s-hertogenbosch Afdeling Binnenstad. Jaarkalender 2013 eerste jaargang BEWAAR-EXEMPLAAR

Belangenorganisatie senioren. Kring s-hertogenbosch Afdeling Binnenstad. Jaarkalender 2013 eerste jaargang BEWAAR-EXEMPLAAR Belangenorganisatie senioren Kring s-hertogenbosch Afdeling Binnenstad Jaarkalender 2013 eerste jaargang BEWAAR-EXEMPLAAR 1 Welke voordelen biedt uw KBO lidmaatschap bij uw afdeling? HUL P NODIG - bij

Nadere informatie

Afdeling Harderwijk-Hierden

Afdeling Harderwijk-Hierden Afdeling Harderwijk-Hierden Nieuwsbrief Januari 2014 Van de bestuurstafel Na de hernieuwde start op de ledenvergadering van september 2013 zet het bestuur zich met enthousiasme in om de afdeling Harderwijk-Hierden

Nadere informatie

LEDENWERF SPECIAL JAARGANG 1 LEDENWERFSPECIAL

LEDENWERF SPECIAL JAARGANG 1 LEDENWERFSPECIAL LEDENWERF SPECIAL Mogen wij ons even voorstellen? Seniorenbelang Nissewaard is eind vorig jaar opgericht na het opheffen van de afdeling Spijkenisse van de ANBO, om de belangen van de senioren in de gemeente

Nadere informatie

gegevens van de cliënt te verwerken in de administratie en te beheren.

gegevens van de cliënt te verwerken in de administratie en te beheren. Intakeformulier Dit formulier is bedoeld om de (financiële) situatie van de cliënt goed in kaart te brengen. Graag ontvangen we naast alle gegevens van de cliënt ook de gegevens van de begeleider of contactpersoon

Nadere informatie

Taal en digitaal Cursusprogramma

Taal en digitaal Cursusprogramma Taal en digitaal Cursusprogramma januari - juli 2017 Een leven lang blijven leren Steeds meer informatie wordt digitaal aangeboden. Goede digitale basisvaardigheden zijn een voorwaarde voor informatievaardigheid.

Nadere informatie

Vragenlijst Leercentrum inventarisatie 2016

Vragenlijst Leercentrum inventarisatie 2016 Vragenlijst Leercentrum inventarisatie 2016 1. Vul hieronder de naam in van het Leercentrum waarvoor u deze inventarisatie invult. Toelichting: - Als u de inventarisatie voor meerdere Leercentra invult,

Nadere informatie

De heer B.W.N. Vermeer

De heer B.W.N. Vermeer Jaarverslag secretaris 2013 ANBO afdeling Alphen aan den Rijn Bestuur Per 1 januari 2013 bestond het bestuur uit: Mevrouw A Brokerhof De heer P.G.S. Dobbe De heer C.R. de Feiter Mevrouw J. Broer- van Leeuwen

Nadere informatie

Voorwoord Voor u ligt het werkplan 2016. Het werkplan richt zich op de hoofdzaken van de activiteiten.

Voorwoord Voor u ligt het werkplan 2016. Het werkplan richt zich op de hoofdzaken van de activiteiten. Werkplan 2016 Voorwoord Voor u ligt het werkplan 2016. Het werkplan richt zich op de hoofdzaken van de activiteiten. Belangenbehartiging blijft ook in 2016 een belangrijk speerpunt. Vanuit KBO Overijssel

Nadere informatie

KBO NH. Het Werkplan december 2012

KBO NH. Het Werkplan december 2012 december 2012 KBO NH Het Werkplan 2013 In het werkplan staat in hoofdlijnen beschreven wat de KBO-NH gaat doen in 2013. Het betreft hier het pakket zoals het door besluiten van de Algemene Ledenvergadering

Nadere informatie

Belangenorganisatie van senioren. KBO s-hertogenbosch Afdeling Centrum-Zuid. Jaarkalender 2017 vijfde jaargang BEWAAR-EXEMPLAAR

Belangenorganisatie van senioren. KBO s-hertogenbosch Afdeling Centrum-Zuid. Jaarkalender 2017 vijfde jaargang BEWAAR-EXEMPLAAR Belangenorganisatie van senioren KBO s-hertogenbosch Afdeling Centrum-Zuid Jaarkalender 2017 vijfde jaargang BEWAAR-EXEMPLAAR Voorwoord van de Voorzitter Namens het volledige bestuur wens ik u een gelukkig

Nadere informatie

Kindpakket voor kinderen uit een gezin met een laag inkomen (september 2017)

Kindpakket voor kinderen uit een gezin met een laag inkomen (september 2017) Kindpakket voor kinderen uit een gezin met een laag inkomen (september 2017) In bepaalde gevallen kunnen kinderen uit een gezin met een laag inkomen bepaalde kosten om mee te doen vergoed krijgen. Het

Nadere informatie

AANMELDINGSFORMULIER LIDMAATSCHAP

AANMELDINGSFORMULIER LIDMAATSCHAP AANMELDINGSFORMULIER LIDMAATSCHAP Persoonlijke gegevens Roepnaam M/V Man / Vrouw Geboortedatum Geboorteplaats Nationaliteit Adresgegevens Straatnaam Huisnummer Postcode Woonplaats Contactgegevens Contactgegevens

Nadere informatie

bewaarexemplaar pluz gids pluz is het servicepakket van De Friese Wouden

bewaarexemplaar pluz gids pluz is het servicepakket van De Friese Wouden bewaarexemplaar pluz gids 2017 088 512 1000 www.pluzzorg.nl pluz is het servicepakket van De Friese Wouden Welkom bij pluz pluz is het servicepakket van De Friese Wouden. Als pashouder kunt u gebruik maken

Nadere informatie

Kanteling Wmo Iedereen doet mee

Kanteling Wmo Iedereen doet mee Kanteling Wmo Iedereen doet mee Wmo-loket In gesprek over wat u nodig heeft aan ondersteuning Een brochure voor iedereen die ondersteuning nodig heeft vanuit de Wmo. Vrijwillige ouderenadviseur uit Gelderland

Nadere informatie

Reden van de aanvraag (& bijzonderheden) Geeft u hieronder kort weer wat de reden voor de aanvraag van inkomensbeheer of beschermingsbewind is.

Reden van de aanvraag (& bijzonderheden) Geeft u hieronder kort weer wat de reden voor de aanvraag van inkomensbeheer of beschermingsbewind is. Intakeformulier Dit formulier is bedoeld om de financiële situatie van de cliënt goed in kaart te brengen. Met de gegevens maken we een maandbegroting. Hierop baseren we het bewind of inkomensbeheer. Graag

Nadere informatie

Aanvraag voor vergoeding sociale, culturele of sportieve activiteiten

Aanvraag voor vergoeding sociale, culturele of sportieve activiteiten Aanvraag voor vergoeding sociale, culturele of sportieve activiteiten Waarom dit formulier? Mogelijk hebt u recht op een vergoeding voor de kosten van sociale, culturele of sportieve activiteiten in 2016.

Nadere informatie

Aanvraagformulier collectieve zorgverzekering minima 2015

Aanvraagformulier collectieve zorgverzekering minima 2015 Aanvraagformulier collectieve zorgverzekering minima 2015 datum ontvangst: Clientnr: Werkprocesnr: 1. Uw gegevens ( kopie paspoort of identiteitskaart bijvoegen) Burgerservicenummer Voorletters en naam

Nadere informatie

INFORMATIEBLAD september 2014

INFORMATIEBLAD september 2014 AFDELING ZWOLLE INFORMATIEBLAD september 2014 Van de voorzitter De zomer zit er weer bijna op en dat betekent dat het verenigingsleven weer langzaam op gang komt. De eerste bestuursvergaderingen worden

Nadere informatie

Bijdrage voor maatschappelijke participatie voor mensen met een laag inkomen

Bijdrage voor maatschappelijke participatie voor mensen met een laag inkomen Bijdrage voor maatschappelijke participatie voor mensen met een laag inkomen (januari 2016) In bepaalde gevallen kunnen inwoners van de gemeente Wierden met een minimum inkomen in aanmerking komen voor

Nadere informatie

We zijn inmiddels weer een aantal weken verder sinds de vorige uitgave van het ABO- Nieuws. Hieronder vindt u het actuele nieuws van ABO.

We zijn inmiddels weer een aantal weken verder sinds de vorige uitgave van het ABO- Nieuws. Hieronder vindt u het actuele nieuws van ABO. We zijn inmiddels weer een aantal weken verder sinds de vorige uitgave van het ABO- Nieuws. Hieronder vindt u het actuele nieuws van ABO. Officiële start ABO Op 15 april 2016 is tijdens een receptie in

Nadere informatie

TOELICHTING BIJ HET AANVRAAG-/INLICHTINGENFORMULIER BIJZONDERE BIJSTAND

TOELICHTING BIJ HET AANVRAAG-/INLICHTINGENFORMULIER BIJZONDERE BIJSTAND CLUSTER KLANT CONTACT CENTRUM Harmen Visserplein 1 Postbus 155 8300 AD Emmeloord Tel.: (0527) 63 39 11 TOELICHTING BIJ HET AANVRAAG-/INLICHTINGENFORMULIER BIJZONDERE BIJSTAND Algemeen U vraagt bijzondere

Nadere informatie

Afdeling VeluwerandMeer

Afdeling VeluwerandMeer Afdeling VeluwerandMeer Nieuwsbrief Nr. 3 2015 Van de bestuurstafel Deze keer een wat ander voorwoord dan u van mij gewend bent. Omdat er belangrijke zaken te melden zijn, praat het bestuur u graag bij

Nadere informatie

Het volgende bericht gaat over belastingen over vermogen dat in 2016 zal veranderen. Dat bericht hebben we overgenomen van de afdeling Tilburg.

Het volgende bericht gaat over belastingen over vermogen dat in 2016 zal veranderen. Dat bericht hebben we overgenomen van de afdeling Tilburg. Secretariaat Afdeling Nuenen Jacob Catsstraat 16 5671VR Nuenen 040-2906744 w.stegeman@onsnet.nl Nieuwsbrief Juli-Aug 2015 Beste leden van onze afdeling Op het moment dat u deze nieuwsbrief ontvangt zitten

Nadere informatie

Bijdrage voor maatschappelijke participatie voor mensen met een laag inkomen

Bijdrage voor maatschappelijke participatie voor mensen met een laag inkomen Bijdrage voor maatschappelijke participatie voor mensen met een laag inkomen (januari 2017) In bepaalde gevallen kunnen inwoners van de gemeente Wierden met een minimum inkomen in aanmerking komen voor

Nadere informatie

1l Partner Ja / Nee; bij Ja door naar vraag 2, anders vraag 3

1l Partner Ja / Nee; bij Ja door naar vraag 2, anders vraag 3 OVEREENKOMST TOT PERIODIEKE SCHENKING 1 Gegevens van de schenker 1a Aanspreekvorm Mevrouw / De heer 1b 1c 1d 1e 1f 1g 1h 1i 1j 1k Achternaam Voornamen (voluit) Straat + huisnummer Postcode + woonplaats

Nadere informatie

Voetballen bij Sportlust? Basisinformatie Handig om te weten

Voetballen bij Sportlust? Basisinformatie Handig om te weten Senioren aanmeldingsformulier compleet 1 1 2008-09.doc 1 Sportlust '46 is een ambitieuze en gezinsvriendelijke voetbalvereniging in Woerden. Elke week worden er ongeveer 30 thuiswedstrijden gespeeld. Inmiddels

Nadere informatie

PLAN VAN AANPAK

PLAN VAN AANPAK KBO CUIJK CENTRUM PLAN VAN AANPAK 2018 2022 1 P a g i n a INHOUD: Pagina 1: Pagina 2: Pagina 3: Pagina 4: Voorblad Inhoud Inleiding lijke taken en Pagina 5: Pagina 6: Ouderenbeleid PR en Communicatie Scholing

Nadere informatie

ONVZ Vrije Keuze Zorgplan 2011

ONVZ Vrije Keuze Zorgplan 2011 ONVZ Vrije Keuze Zorgplan 2011 U staat op het punt een keuze te maken voor onze basisverzekering of een van de aanvullende verzekeringen. U wilt onze tandartsverzekering of het. Wat u ook kiest, u bent

Nadere informatie

'b1>...~ Gemeente. ~'1',"Emmen ~ Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad

'b1>...~ Gemeente. ~'1',Emmen ~ Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad Raadsvoorstel Jaar Raad categorie/ agendanr. B. en W. 2016 RA16.0126 A 8 16/939 ~ 'b1>...~ Gemeente ~'1',"Emmen ~ Gewijzigd Reglement inzake samenstelling, taak en bevoegdheden van de adviescommissie voor

Nadere informatie

Belangenbehartiging voor de leden van KBO - Goes NESTOR BIJ DE TIJD. Websites, adressen en telefoonnummers De Unie KBO

Belangenbehartiging voor de leden van KBO - Goes NESTOR BIJ DE TIJD. Websites, adressen en telefoonnummers De Unie KBO Belangenbehartiging voor de leden van KBO - Goes De Unie KBO is de landelijke federatie van de provinciale bonden. Hier kan men terecht voor algemene vragen en advies. Voor vragen die betrekking hebben

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Start 1 e lesperiode najaar 2015. Open dagen op 12 september a.s. LesopMaat (Computerles bij u thuis) Augustus 2015.

Nieuwsbrief. Start 1 e lesperiode najaar 2015. Open dagen op 12 september a.s. LesopMaat (Computerles bij u thuis) Augustus 2015. NR 7 AUG 2015 Nieuwsbrief Augustus 2015 Start 1 e lesperiode najaar 2015 In dit nummer 1 Start 1 e lesperiode najaar 2015 1 Open dagen 12 september 1 LesOpMaat 2 Workshops 2 Facebookpagina 2 Lidmaatschap

Nadere informatie

Intakeformulier. B&M Financieel Beheer

Intakeformulier. B&M Financieel Beheer B&M Financieel Beheer Dit Formulier is bedoeld om de financiële situatie van de cliënt goed in kaart te brengen. Met de Gegevens maken wij een begroting, hierop baseren we het bewind of inkomensbeheer.

Nadere informatie

Inhoud Website 3 Wedstrijden 3 Trainen 4 Recreanten 4 De jongste leden 4 Contributie 5 Activiteiten 6 Inschrijfformulier 7.

Inhoud Website 3 Wedstrijden 3 Trainen 4 Recreanten 4 De jongste leden 4 Contributie 5 Activiteiten 6 Inschrijfformulier 7. Inhoud Website 3 Wedstrijden 3 Trainen 4 Recreanten 4 De jongste leden 4 Contributie 5 Activiteiten 6 Inschrijfformulier 7 Informatieboekje 2 Beste aankomende HVV-er Van harte welkom bij HVV 70. We zijn

Nadere informatie

Eigen bijdrage Zorg zonder Verblijf en Wmo 2014. Zorg thuis

Eigen bijdrage Zorg zonder Verblijf en Wmo 2014. Zorg thuis Eigen bijdrage Zorg zonder Verblijf en Wmo Zorg thuis Ontvangt u zorg thuis zoals verpleging of begeleiding? Dit heet Zorg zonder Verblijf. Heeft u hulp bij het huishouden, of een voorziening of hulpmiddel,

Nadere informatie

Secretariaat Gluckstraat 49 tel.06 4755.09.12 Rek.nr.: IBAN NL88 INGB 0000 66 17 22 Juni 20155

Secretariaat Gluckstraat 49 tel.06 4755.09.12 Rek.nr.: IBAN NL88 INGB 0000 66 17 22 Juni 20155 Secretariaat Gluckstraat 49 tel.06 4755.09.12 Rek.nr.: IBAN NL88 INGB 0000 66 17 22 Juni 20155 Voorjaarsreisje. Beste leden voor ons voorjaarsreisje op woensdag 24 Juni zijn nog plaatsen open,voor die

Nadere informatie

AANMELDINGSFORMULIER. Kanaaldijk 3 1486 MG WEST-GRAFTDIJK 075-6411387. leerling Familienaam:

AANMELDINGSFORMULIER. Kanaaldijk 3 1486 MG WEST-GRAFTDIJK 075-6411387. leerling Familienaam: AANMELDINGSFORMULIER Kanaaldijk 3 1486 MG WEST-GRAFTDIJK 075-6411387 info@vhschool.nl www.vhschool.nl leerling Familienaam: Voorna(a)m(en): Roepnaam: Adres: Postcode + woonplaats: Telefoon: Mobiel: Mailadres:

Nadere informatie

Extra geld voor mensen met een laag inkomen

Extra geld voor mensen met een laag inkomen Extra geld voor mensen met een laag inkomen Heeft u een laag inkomen? Heeft u bijvoorbeeld weinig loon, weinig inkomsten of een uitkering? Dan heeft u misschien recht op extra geld van uw gemeente. We

Nadere informatie

Aanvraag individuele inkomenstoeslag 2016 Werk en inkomen

Aanvraag individuele inkomenstoeslag 2016 Werk en inkomen Aanvraag individuele inkomenstoeslag 2016 Werk en inkomen Wat is een Individuele inkomenstoeslag? De individuele inkomenstoeslag is een geldbedrag dat u kunt ontvangen als u tenminste drie jaar van een

Nadere informatie

- Waddinxveen - Programma 2015. Activiteiten voor senioren

- Waddinxveen - Programma 2015. Activiteiten voor senioren - Waddinxveen - Programma 2015 Activiteiten voor senioren De komende zomerperiode organiseert Palet Welzijn extra activiteiten voor senioren vanaf 55 jaar. De activiteiten worden gehouden in het Anne Frank

Nadere informatie

NCB Jaarverslag 2013. Bij de AVA in juni 2013 is Mevr. A.N. Leeuwenhage benoemd tot bestuurslid.

NCB Jaarverslag 2013. Bij de AVA in juni 2013 is Mevr. A.N. Leeuwenhage benoemd tot bestuurslid. NCB Jaarverslag 2013 Het jaar 2013 ligt al weer geruime tijd achter ons. Het is een jaar geweest waarin de NCB bestuurlijk weer was versterkt met twee nieuwe bestuursleden. Helaas moest de heer B.A. Huigens

Nadere informatie

Nieuwsbrief. K B O afd. Berkel en Rodenrijs. Woordje van de Voorzitter. mei tot en met juli 2015

Nieuwsbrief. K B O afd. Berkel en Rodenrijs. Woordje van de Voorzitter. mei tot en met juli 2015 K B O afd. Berkel en Rodenrijs mei tot en met juli 2015 Nieuwsbrief Redactie Nieuwsbrief: Trees Verbraeken,Watersnip28 2651 ZA Berkel en Rodenrijs.Telefoon:5117969 e-mail: exbakker@upcmail.nl Secretaris:

Nadere informatie

Kwijtschelding gemeentelijke belastingen Verzoek

Kwijtschelding gemeentelijke belastingen Verzoek Dit formulier is bestemd voor: Gemeente Putten Fontanusplein 1 Postbus 400, 3880 AK Putten Voor inlichtingen: Loket Samenleving telefoonnummer (0341) 359 635 Kwijtschelding gemeentelijke belastingen Verzoek

Nadere informatie

Servicecontract. Partijen: 1. Aeilkema & Partners BV. Komen het volgende overeen. Wat doen wij voor u?

Servicecontract. Partijen: 1. Aeilkema & Partners BV. Komen het volgende overeen. Wat doen wij voor u? Servicecontract Partijen: 1. Aeilkema & Partners BV en 2. Komen het volgende overeen. Wat doen wij voor u? U heeft gekozen voor het sluiten van een servicecontract. Dat is een goede keuze, want daarmee

Nadere informatie

Taal en digitaal Cursusprogramma

Taal en digitaal Cursusprogramma Taal en digitaal Cursusprogramma Juli - december 2016 Een leven lang blijven leren Steeds meer informatie wordt digitaal aangeboden. Goede digitale basisvaardigheden zijn een voorwaarde voor informatievaardigheid.

Nadere informatie

14 de JAARGANG NR 46. Zomer 2009

14 de JAARGANG NR 46. Zomer 2009 VERENIGING VAN OUD FOKKER EMPLOYÉS 14 de JAARGANG NR 46. Zomer 2009 INDIEN ONBESTELBAAR S.V.P. RETOUR: Kootwijkstraat 135 / 2573 XM Den Haag ===============================================================

Nadere informatie

website www.rpvbaarnsoest.nl e-mail rpvbaarnsoest@gmail.com SNS bank iban rek.nr. NL41 SNSB 094.43.67.461 te Soest

website www.rpvbaarnsoest.nl e-mail rpvbaarnsoest@gmail.com SNS bank iban rek.nr. NL41 SNSB 094.43.67.461 te Soest Jaargang 18 nummer 2, febr2016 1 MAGAZINE website www.rpvbaarnsoest.nl e-mail rpvbaarnsoest@gmail.com SNS bank iban rek.nr. NL41 SNSB 094.43.67.461 te Soest oefengroepen: Sportief wandelen iedere dinsdagmiddag

Nadere informatie

Leden in-/uitschrijf/mutatie formulier (volledig invullen)

Leden in-/uitschrijf/mutatie formulier (volledig invullen) Leden in-/uitschrijf/mutatie formulier (volledig invullen) Betreft Senioren lid Junioren lid Pupillen lid Donateur Spelend Niet spelend Vrijwilliger Persoonlijke gegevens Man / Vrouw Achternaam: Voorletters:

Nadere informatie

Afdeling VeluwerandMeer

Afdeling VeluwerandMeer Afdeling VeluwerandMeer Nieuwsbrief Nr. 4 2014 Van de bestuurstafel Dit is een bijzondere nieuwsbrief, want het is voor het eerst dat de nieuwsbrief terecht komt bij alle ANBO leden in de gemeenten Ermelo,

Nadere informatie

ONVZ Vrije Keuze Zorgplan 2015

ONVZ Vrije Keuze Zorgplan 2015 ONVZ Vrije Keuze Zorgplan 2015 U staat op het punt uw basisverzekering of een van de aanvullende verzekeringen aan te vragen. U wilt onze tandartsverzekering of het. Wat u ook kiest, u bent bij ons in

Nadere informatie

Overzicht activiteiten en diensten voor senioren RAVENSTEIN

Overzicht activiteiten en diensten voor senioren RAVENSTEIN Overzicht activiteiten en diensten voor senioren RAVENSTEIN Dit is een uitgave van: KBO Ravenstein Secretaris A. Megens (0486) 413713 / admegens@home.nl Stichting OWR - Ontwikkeling Woonservicezone Ravenstein

Nadere informatie

PNO Ziektekosten verzekeringen 2011

PNO Ziektekosten verzekeringen 2011 PNO Ziektekosten verzekeringen 2011 U staat op het punt een keuze te maken voor onze basis - verzekering of een van de aanvullende zorgpakketten of onze tandartsverzekering. Wat u ook kiest, u bent bij

Nadere informatie

Voor alle cursussen geldt Wijzigingen voorbehouden

Voor alle cursussen geldt Wijzigingen voorbehouden Locatie cursussen FNV Scholing FNV Scholing & IT Werkgroep Kantooradres: Nieuwe Fellenoord 7, 5612 KB EINDHOVEN Postadres: p/a Gentiaanweg 8, 5643 CB EINDHOVEN Telefoon 06 1513 3287 (na 14.00 uur) E-mail:

Nadere informatie

PCOB. Actief netwerk van en voor senioren. Gemeenschappelijk actief

PCOB. Actief netwerk van en voor senioren. Gemeenschappelijk actief PCOB Actief netwerk van en voor senioren Gemeenschappelijk actief PCOB: gemeenschappelijk actief! Dynamisch, betrokken, professioneel en christelijk geïnspireerd; het zijn dé kenmerken van de PCOB. We

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Wie heeft er goede ideeën? 5 e jaargang - juli-aug nr. 6-7 Onder redactie van het secretariaat van CCN-Z. Workshops en ideeën.

NIEUWSBRIEF. Wie heeft er goede ideeën? 5 e jaargang - juli-aug nr. 6-7 Onder redactie van het secretariaat van CCN-Z. Workshops en ideeën. NIEUWSBRIEF 5 e jaargang - juli-aug. 2017 - nr. 6-7 Onder redactie van het secretariaat van CCN-Z. Workshops en ideeën. Zowel vanuit de begeleiding als vanuit de deelnemers leven ideeën om workshops te

Nadere informatie

Intakeformulier bewind

Intakeformulier bewind Stichting De Schuldencoach Postbus 4540 8902 EM Leeuwarden Openingstijden: ma, di, do, vr 9.00-12.00 uur Afzender: Postbus 4540 8902 EM LEEUWARDEN Intakeformulier voor: Stichting De Schuldencoach Postbus

Nadere informatie

Het bestuur van K.B.O.- Stokhasselt wenst alle leden een Vredig, Gezond en Gelukkig 2015

Het bestuur van K.B.O.- Stokhasselt wenst alle leden een Vredig, Gezond en Gelukkig 2015 Secretariaat Gluckstraat 49 tel.06 4755.09.12 Rek.nr.: IBAN NL88 INGB 0000 66 17 22 Januari 2015 Het bestuur van K.B.O.- Stokhasselt wenst alle leden een Vredig, Gezond en Gelukkig 2015 We beginnen 2015

Nadere informatie

Scholingsaanbod najaar 2013. voor actieve vrijwilligers van ANBO

Scholingsaanbod najaar 2013. voor actieve vrijwilligers van ANBO Scholingsaanbod najaar 2013 voor actieve vrijwilligers van ANBO Inhoudsopgave 1. Voorwoord... 3 2.... 4 3. Aanbod... 5 3.1 Workshop Webmaster... 5 3.2 Workshop Beleidsbeïnvloeding Wmo... 6 3.3 Workshop

Nadere informatie

Het ingevulde en ondertekende formulier en eventueel bijbehorende informatie kunt u opsturen naar :

Het ingevulde en ondertekende formulier en eventueel bijbehorende informatie kunt u opsturen naar : Inschrijven als nieuw lid bij v.v. Sparta Nijkerk Wij heten je graag welkom bij v.v. Sparta Nijkerk. Aanmelding Elke voetbalspeler dient in KNVB verband lid te zijn van een voetbalvereniging aangesloten

Nadere informatie

ALS: ongeneeslijk en progressief. Informatie over Amyotrofische Laterale Sclerose, het ALS Centrum en Stichting ALS Nederland. www.als.

ALS: ongeneeslijk en progressief. Informatie over Amyotrofische Laterale Sclerose, het ALS Centrum en Stichting ALS Nederland. www.als. ALS: ongeneeslijk en progressief Informatie over Amyotrofische Laterale Sclerose, het ALS Centrum en Stichting ALS Nederland www.als.nl Bij zo n 500 mensen wordt jaarlijks de diagnose ALS (Amyotrofische

Nadere informatie

Contributie via automatische incasso: doen!

Contributie via automatische incasso: doen! Contributie via automatische incasso: doen! Het versturen van acceptgiro s is voor u als ledenadministrateur en/of penningmeester ieder jaar weer een heel karwei. Vervolgens moet u ook nog betalingen controleren

Nadere informatie

Aanmeldingsformulier lidmaatschap inclusief een originele pasfoto en doorlopende SEPAmachtiging

Aanmeldingsformulier lidmaatschap inclusief een originele pasfoto en doorlopende SEPAmachtiging Geachte heer, mevrouw, Hartelijk dank voor uw interesse in een lidmaatschap bij onze vereniging. De Koninklijke Vereniging de Friesche Elf Steden gaat in 2015 onderzoeken of het mogelijk is om alle leden

Nadere informatie

Vereniging van Allergie Patiënten BELEIDSPLAN

Vereniging van Allergie Patiënten BELEIDSPLAN Vereniging van Allergie Patiënten BELEIDSPLAN Inhoudsopgave: Beleidsplan Voorwoord pagina: 2 1. Doelstelling 3 2. De structuur 3 2.1. Algemeen Bestuur 3 2.2. Adviseurs 4 2.3. Vacatures 4 3. Activiteiten

Nadere informatie

Aanvraag voor vergoeding sociale, culturele of sportieve activiteiten

Aanvraag voor vergoeding sociale, culturele of sportieve activiteiten Aanvraag voor vergoeding sociale, culturele of sportieve activiteiten Waarom dit formulier? Hoe gaat het verder? Mogelijk hebt u recht op een vergoeding Als wij uw volledig ingevulde formulier voor de

Nadere informatie

pluz nieuwsflits December 2016

pluz nieuwsflits December 2016 pluz nieuwsflits December 2016 VOORDELIGE ZORGVERZEKERING VIA PLUZ Elfstedendagtocht 1 februari 2017 Boek deze gezellige dagtocht met Veenstra Reizen. U bezoekt onder andere het schaatsmuseum in Hindeloopen

Nadere informatie

Aanvraag collectieve regeling Zilveren Kruis Achmea

Aanvraag collectieve regeling Zilveren Kruis Achmea Aanvraag collectieve regeling Zilveren Kruis Achmea Afdeling Werk, Inkomen en Zorg, Postbus 168, 1970 AD IJMUIDEN, Bezoekadres: Dudokplein 1, Telefoon: 0255-567200 In te vullen door de gemeente Er is recht

Nadere informatie

Wij maken van deze gelegenheid gebruik om ons aan u voor te stellen. Wij zijn

Wij maken van deze gelegenheid gebruik om ons aan u voor te stellen. Wij zijn w4(- Aan Burgemeester & Wethouders en de Leden van de Raad van de gemeente Moerdijk Postbus 4 4760 AA Zevenbergen Zevenbergschen Hoek, 9 december 2016 Geachte Dame/Heer, Wij maken van deze gelegenheid

Nadere informatie

Hallo nieuwe badminton(st/n)er,

Hallo nieuwe badminton(st/n)er, Hallo nieuwe badminton(st/n)er, Graag heten we je van harte welkom bij de Papendrechtse Badminton Club. Bij deze brief vind je naast een inschrijfformulier en een machtiging tot incasso, ook aanvullende

Nadere informatie

Voornaam Achternaam Postcode Telefoon Mobiele telefoon adres Bereikbaar op: Ma Di Wo Do Vr Za Zo *Doorstrepen wat niet van toepassing is.

Voornaam Achternaam Postcode Telefoon Mobiele telefoon  adres Bereikbaar op: Ma Di Wo Do Vr Za Zo *Doorstrepen wat niet van toepassing is. Intakeformulier Dit formulier is bedoeld om de financiële situatie van de cliënt goed in kaart te brengen. Met de gegevens maken we een maandbegroting. Hierop baseren we het bewind of inkomensbeheer. Graag

Nadere informatie

Nieuwsbrief. LesOpMaat (Computerles bij u thuis) medewerkers. Start nieuwe lesseizoen. Open Dagen. Augustus 2013. In dit nummer

Nieuwsbrief. LesOpMaat (Computerles bij u thuis) medewerkers. Start nieuwe lesseizoen. Open Dagen. Augustus 2013. In dit nummer 2013 NUMMER 1 Nieuwsbrief Augustus 2013 In dit nummer 1 LesOpMaat 1 Start nieuwe lesseizoen 1 Open Dagen 2 Facebook pagina 2 Nadere informatie en aanmelden 3 Cursusaanbod 4 Workshops najaar 2013 5 Workshops

Nadere informatie

Nieuwsbrief Steunpunt Mantelzorg Renkum

Nieuwsbrief Steunpunt Mantelzorg Renkum Nieuwsbrief Steunpunt Mantelzorg Renkum Uitgave: zomer 2013 Inhoud: - Respijtweekend voor mantelzorgers uit de regio Renkum, Wageningen en Ede - Dag van de Mantelzorg in kasteel Doorwerth: u komt toch

Nadere informatie

AANMELDINGSFORMULIER (s.v.p. invullen in blokletters)

AANMELDINGSFORMULIER (s.v.p. invullen in blokletters) PERSOONSGEGEVENS AANMELDINGSFORMULIER ACHTERNAAM : M/V VOORNAMEN VOLUIT : ROEPNAAM : STRAAT EN HUISNUMMER : POSTCODE EN WOONPLAATS : TELEFOONNUMMER (VAST) : TELEFOONNUMMER (MOBIEL) : E-MAILADRES : GEBOORTEDATUM

Nadere informatie

Beste leden, vrienden en belangstellenden van de Doopsgezinde Gemeente Arnhem,

Beste leden, vrienden en belangstellenden van de Doopsgezinde Gemeente Arnhem, Arnhem, mei 2016 Betreft: fiscaal voordelig schenken en automatische incasso Beste leden, vrienden en belangstellenden van de, Wilt u fiscaal voordelig schenken aan de gemeente en aan goede doelen? En

Nadere informatie

Sociale Dienst Drechtsteden Klantenservice

Sociale Dienst Drechtsteden Klantenservice Sociale Dienst Drechtsteden Klantenservice Postbus 619 3300 AP Dordrecht - Bezoekadres Spuiboulevard 298 3311 GR Dordrecht Telefoon (078) 770 89 10 Fax (078) 639 80 80 Website www.socialedienstdrechtsteden.nl

Nadere informatie

Inschrijfformulier seizoen 2009-2010

Inschrijfformulier seizoen 2009-2010 Inschrijfformulier seizoen 2009-2010 Naam : Voornaam : Adres : Postcode/woonplaats : / Telefoonnummer : / Mobiel: Geboortedatum : / E-mail adres Geslacht : M / V* *doorstrepen wat niet van toepassing is.

Nadere informatie

Gepubliceerd op Wageningen :22 (https://www.hulpwijzerwageningen.nl)

Gepubliceerd op Wageningen :22 (https://www.hulpwijzerwageningen.nl) Gepubliceerd op Wageningen 25-09-2017 23:22 (https://www.hulpwijzerwageningen.nl) Hulpwijzer Wageningen > Geldzaken > Belasting > Aanslag Denkt u dat u te veel belasting betaalt? Vraag geld terug via een

Nadere informatie

team Participatie Raalte Inlichtingenformulier Participatiewet

team Participatie Raalte Inlichtingenformulier Participatiewet 1. PERSOONSGEGEVENS AANVRAGER Voeg een kopie van uw geldige legitimatiebewijs bij (geen rijbewijs) als u dit formulier voor het eerst invult of als u uw legitimatie na de vorige keer verlengd heeft. (Meisjes)naam,

Nadere informatie

Eigen bijdrage 2016. Ondersteuning vanuit de Wmo Hulpmiddelen en voorzieningen Persoonsgebonden budget Wmo

Eigen bijdrage 2016. Ondersteuning vanuit de Wmo Hulpmiddelen en voorzieningen Persoonsgebonden budget Wmo Eigen bijdrage Ondersteuning vanuit de Wmo Hulpmiddelen en voorzieningen Persoonsgebonden budget Wmo Deze folder gaat over de eigen bijdrage voor ondersteuning vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning

Nadere informatie

Informatie-uitwisseling contractvervoer

Informatie-uitwisseling contractvervoer Nieuwsbrief voor bestuursleden Hoofdredactie: Lidia van den Eijnde Eindredactie: Tabitha Poolen E-mail: informatief@anbo.nl ANBO Informatief staat ook op Intranet Postadres: Postbus 18003 3501 CA Utrecht

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF APRIL 2016 VAN DE VOORZITTER BELASTINGAANGIFTE 2015 CAPELSE ZOMERSCHOOL 2016

NIEUWSBRIEF APRIL 2016 VAN DE VOORZITTER BELASTINGAANGIFTE 2015 CAPELSE ZOMERSCHOOL 2016 NIEUWSBRIEF APRIL 2016 VAN DE VOORZITTER Het is weer voorjaar! Er breekt weer een fijne tijd aan voor velen van ons. Ons eerste busreisje van dit jaar naar het van Gogh museum was erg gezellig en smaakt

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE VOLLEYBALVERENIGING ORION

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE VOLLEYBALVERENIGING ORION HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE VOLLEYBALVERENIGING ORION Artikel 1 De volleybalvereniging heet ORION. Artikel 2 Lidmaatschap De vereniging kent de volgende leden: 2a. Spelende leden: Senioren Recreanten

Nadere informatie

Waar staan wij voor?

Waar staan wij voor? Almere, juni 2015 De Stichting Vrienden van Archipel bestaat alweer bijna een jaar. In 2014 zijn we begonnen met het werven van donateurs en sponsors en gelukkig kunnen wij u melden dat we op de goede

Nadere informatie

Eigen bijdrage Zorg thuis 2015

Eigen bijdrage Zorg thuis 2015 Eigen bijdrage Zorg thuis 0 Deze folder gaat over de eigen bijdrage voor zorg thuis. Deze eigen bijdrage betaalt u in de volgende gevallen: U ontvangt zorg of ondersteuning thuis zoals hulp bij het huishouden

Nadere informatie

Nieuwsbrief augustus 2007 2e jaargang nr. 5

Nieuwsbrief augustus 2007 2e jaargang nr. 5 Nieuwsbrief augustus 2007 2e jaargang nr. 5 Inhoud: Voorwoord Info najaar 2007 Open huis Oosterwolde Workshoprooster Oosterwolde Workshoprooster Wolvega Het merendeel van Nederland is nog met vakantie,

Nadere informatie

Evaluatie Jaarplan 2014

Evaluatie Jaarplan 2014 Evaluatie Jaarplan 2014 1. Inleiding Aan het jaarplan 2014 is dankzij de inzet van velen; mentoren, coördinatoren op een goede manier invulling gegeven. Hieronder de bereikte resultaten. 2. Doelen De volgende

Nadere informatie

AANMELDING LIDMAATSCHAP R.K.S.V. JULIANA

AANMELDING LIDMAATSCHAP R.K.S.V. JULIANA AANMELDING LIDMAATSCHAP R.K.S.V. JULIANA VOLGNR JULIANA... DATUM. ALLE GEGEVENS NAUWKEURIG INVULLEN S.V.P. 1 Vanaf 11 jaar is het verplicht een PASFOTO in te leveren voor de SPELERSPAS van de KNVB ACHTERNAAM:.

Nadere informatie

Voorwoord bestuur Beste wintersportliefhebber,

Voorwoord bestuur Beste wintersportliefhebber, Voorwoord bestuur Beste wintersportliefhebber, Met veel genoegen presenteren wij onze nieuwsbrief, als aankondiging van weer een nieuw verenigingsjaar. Een jaar met weliswaar een onveranderd trainingsaanbod

Nadere informatie

Aanmeldingsformulier CSV 1928

Aanmeldingsformulier CSV 1928 Aanmeldingsformulier CSV 1928 De Christelijke Sport Vereniging 1928 Voetbal, zoals onze naam officieel is, heet u of uw zoon of dochter van harte welkom bij de club. CSV 1928 speelt zijn thuiswedstrijden

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk bij Doras

Vrijwilligerswerk bij Doras Welzijn Ouderen Thuisadministratie Vrijwilligerswerk bij Doras Voor iedereen in Amsterdam-Noord. Dus ook voor u! Doras Maatschappelijke dienstverlening Amsterdam-Noord Vrijwilligerswerk bij Doras Doras

Nadere informatie

Overeenkomst Periodieke gift

Overeenkomst Periodieke gift Exemplaar voor de ontvanger Overeenkomst Periodieke gift Verklaring gift De ondergetekende (naam schenker) Verklaart een gift te doen aan Fonds verstandelijk gehandicapten, onderdeel van Stichting Meedoen

Nadere informatie