Vlaamse schrijver. Louis Paul Boon

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Vlaamse schrijver. Louis Paul Boon"

Transcriptie

1

2

3 Vlaamse schrijver Louis Paul Boon

4 Vlaamse schrijver ( ) Louis Paul Boon

5 Vlaamse schrijver ( ) Mijn kleine oorlog (1946) Louis Paul Boon

6 Vlaamse schrijver ( ) Mijn kleine oorlog (1946) De Kapellekensbaan (1953) Louis Paul Boon

7 Vlaamse schrijver ( ) Mijn kleine oorlog (1946) De Kapellekensbaan (1953) Pieter Daens (1971) Louis Paul Boon

8 Vlaamse schrijver ( ) Mijn kleine oorlog (1946) De Kapellekensbaan (1953) Pieter Daens (1971) Eten op zijn Vlaams (1972) Louis Paul Boon

9

10 Frietjes Frieten Friet

11 Patat Patat friet (Patates) frites

12 Patat Patat friet (Patates) frites Het is af te raden te benaming patat in Vlaanderen te gebruiken, dit zal mogelijk verwarring veroorzaken; patat betekent in Vlaanderen namelijk "aardappel".

13 Stoverij met frietjes

14 Eten op zijn Vlaams (1972) Louis Paul Boon

15 Eten op zijn Vlaams (1972) Louis Paul Boon

16 Gentenaars hebben zich dit bij uitstek Vlaamse gerecht toegeëigend en het meteen Gentse stoverij genoemd. In werkelijkheid is de officiële naam ervan Vlaamse stoofkarbonades. Maar laten wij hierover geen ruzie maken en het gewoon stoverij noemen.

17 Gentenaars hebben zich dit bij uitstek Vlaamse gerecht toegeëigend en het meteen Gentse stoverij genoemd. In werkelijkheid is de officiële naam ervan Vlaamse stoofkarbonades. Maar laten wij hierover geen ruzie maken en het gewoon stoverij noemen.

18 Gentenaars hebben zich dit bij uitstek Vlaamse gerecht toegeëigend en het meteen Gentse stoverij genoemd. In werkelijkheid is de officiële naam ervan Vlaamse stoofkarbonades. Maar laten wij hierover geen ruzie maken en het gewoon stoverij noemen.

19 Gentenaars hebben zich dit bij uitstek Vlaamse gerecht toegeëigend en het meteen Gentse stoverij genoemd. In werkelijkheid is de officiële naam ervan Vlaamse stoofkarbonades. Maar laten wij hierover geen ruzie maken en het gewoon stoverij noemen.

20 Gentse stoverij Vlaamse stoofkarbonades stoverij

21 Gentse stoverij Vlaamse stoofkarbonades stoverij Stoofvlees

22 Gentse stoverij Vlaamse stoofkarbonades stoverij Stoofvlees Vlaamse karbonade

23 Gentenaars hebben zich dit bij uitstek Vlaamse gerecht toegeëigend en het meteen Gentse stoverij genoemd. In werkelijkheid is de officiële naam ervan Vlaamse stoofkarbonades. Maar laten wij hierover geen ruzie maken en het gewoon stoverij noemen.

24 dit bij uitstek Vlaamse gerecht of: dit Vlaamse gerecht bij uitstek = meer dan andere(n); buitengewoon Den Haag is de Nederlandse tramstad bij uitstek. Het papier is bij uitstek geschikt voor portretwerk en natuuropnamen. Creativiteit komt bij uitstek voor in het dagelijks leven.

25 Dat was in de volksbuurten het eten voor de maandagnoen: stoverij met frieten. Want in de zondagavond was er teveel bier gezopen en op maandagnoen moest dan een stevige kost op tafel komen. Maak voor vanmiddag wat klaar dat kriebelt en bijt, zei vader dan.

26 Dat was in de volksbuurten het eten voor de maandagnoen: stoverij met frieten. Want in de zondagavond was er teveel bier gezopen en op maandagnoen moest dan een stevige kost op tafel komen. Maak voor vanmiddag wat klaar dat kriebelt en bijt, zei vader dan. noen =middaguur

27 Dat was in de volksbuurten het eten voor de maandagnoen: stoverij met frieten. Want in de zondagavond was er teveel bier gezopen en op maandagnoen moest dan een stevige kost op tafel komen. Maak voor vanmiddag wat klaar dat kriebelt en bijt, zei vader dan.

28 Dat was in de volksbuurten het eten voor de maandagnoen: stoverij met frieten. Want in de zondagavond was er teveel bier gezopen en op maandagnoen moest dan een stevige kost op tafel komen. Maak voor vanmiddag wat klaar dat kriebelt en bijt, zei vader dan.

29 Dat was in de volksbuurten het eten voor de maandagnoen: stoverij met frieten. Want in de zondagavond was er teveel bier gezopen en op maandagnoen moest dan een stevige kost op tafel komen. Maak voor vanmiddag wat klaar dat kriebelt en bijt, zei vader dan. stevige kost = machtig voedsel, zeer voedzaam eten dat zwaar op de maag ligt

30 stevige kost = machtig voedsel, zeer voedzaam eten dat zwaar op de maag ligt Voorbeelden?

31 stevige kost = machtig voedsel, zeer voedzaam eten dat zwaar op de maag ligt Voorbeelden? Spek met bonen Witlof (witloof), ham, kaassaus (chicons in de hesp)

32 Moeder liet dan een klont boter in de pan bruinen, sneed een dikke vaste ajuin en liet die eveneens bruinen. De geur hing meteen de hele keuken vol, zodat de achterdeur geopend werd en die al te bedwelmende geur naar buiten kon ontsnappen. van dat, en niet te vergeten: een paar brokjes lever en een stukgesneden niertje erbij.

33 Moeder liet dan een klont boter in de pan bruinen, sneed een dikke vaste ajuin en liet die eveneens bruinen. De geur hing meteen de hele keuken vol, zodat de achterdeur geopend werd en die al te bedwelmende geur naar buiten kon ontsnappen. van dat, en niet te vergeten: een paar brokjes lever en een stukgesneden niertje erbij.

34 Grootvader snoof die op en over het muurtje heen riep hij: Is t stoverij vanmiddag? En dan haastte hij zich naar de slager toe en wou eveneens stoofvlees. Een beetje van dit en een beetje van dat, zei hij daar. Want dat is het geheim van stoofkarbonaden, dat het niet allemaal karbonade hoeft te zijn. Een brokje vlees van dit en een stukje vlees van dat, en niet te vergeten: een paar brokjes lever en een stukgesneden niertje erbij.

35 Moeder liet dit alles lang en zacht stoven, en dan besloeg ze op het laatste moment nog wat aardappelbloem in azijn, om dit aan de saus toe te voegen. Doch daar schudde grootvader meewarig het hoofd om. Dat is niet de ware stoverij, zei hij. in plaats van aardappelmeel nam hij een boterham, die hij flink met mosterd bestreek en gewoon met vlees liet meestoven. En als het vlees zowat halfgaar was, dan goot hij ook nog een flesje bier in de kastrol.

36 Moeder liet dit alles lang en zacht stoven, en dan besloeg ze op het laatste moment nog wat aardappelbloem in azijn, om dit aan de saus toe te voegen. Doch daar schudde grootvader meewarig het hoofd om. Dat is niet de ware stoverij, zei hij. in plaats van aardappelmeel nam hij een boterham, die hij flink met mosterd bestreek en gewoon met vlees liet meestoven. En als het vlees zowat halfgaar was, dan goot hij ook nog een flesje bier in de kastrol.

37 Aardappelbloem in azijn beslaan Doch daar schudde hij het hoofd om Meewarig het hoofd schudden Kastrol.

38 Aardappelbloem in azijn beslaan = aanmengen met een vloeistof Doch daar schudde hij het hoofd om Meewarig het hoofd schudden Kastrol.

39 Aardappelbloem in azijn beslaan = aanmengen met een vloeistof Doch daar schudde hij het hoofd om = maar (formeel!) Meewarig het hoofd schudden Kastrol.

40 Aardappelbloem in azijn beslaan = aanmengen met een vloeistof Doch daar schudde hij het hoofd om = maar (formeel!) Meewarig het hoofd schudden = medelijden voelend of tonend Kastrol.

41 Aardappelbloem in azijn beslaan = aanmengen met een vloeistof Doch daar schudde hij het hoofd om = maar (formeel!) Meewarig het hoofd schudden = medelijden voelend of tonend Kastrol. = kasserol = grote braadpan

42 Het moeten twee flesjes zijn, zei hij, een voor de kok en een voor de saus.

43 In de kastrol werd dan ook nog een laurierblad of twee gelegd, en tijm, geraspte kruidnoot, peper en zout eraan toegevoegd. En ondertussen moesten ook nog de frieten gebakken. Lekkere bruinknappende frieten, niet gebakken in die olie van nu, maar in echt en onvervalst ossevet. En als dat allemaal op je bord kwam, de stoverij en de frieten, en ook nog een klad mosterd, dan was het inderdaad zoals vader het zei: iets dat kriebelt en bijt. En dat je met schuimend bier moest doorspoelen.

44 Men heeft het nu ook nog over goelasj, maar dat moet je niet op tafel brengen. Goelasj is een Hongaars afkooksel van Vlaamse stoverij, zonder een brokje lever en een stukje nier, en met tomatensaus in plaats van de ware stoverijsaus.

45 Men heeft het nu ook nog over goelasj, maar dat moet je niet op tafel brengen. Goelasj is een Hongaars afkooksel van Vlaamse stoverij, zonder een brokje lever en een stukje nier, en met tomatensaus in plaats van de ware stoverijsaus. Goelasj = goulash

46 Eten op zijn Vlaams (1972) Louis Paul Boon

Weekmenu 1. Maandag Toscaanse kapucijnerschotel* Kropsla Magere yoghurt met appel en kaneel

Weekmenu 1. Maandag Toscaanse kapucijnerschotel* Kropsla Magere yoghurt met appel en kaneel Weekmenu 1 Maandag Toscaanse kapucijnerschotel* Kropsla Magere yoghurt met appel en kaneel Dinsdag Vlaamse stooflappen* Gekookte aardappelen Sperziebonen Magere vanillevla Woensdag Heldere groentesoep

Nadere informatie

Menu s voor smaaktesten en - acties

Menu s voor smaaktesten en - acties Menu s voor smaaktesten en - acties Alle recepten zijn uitgeschreven voor 4 personen (Bron: De actieve voedingsdriehoek: praktische gids over voeding en beweging (VIGeZ) 2012) Pensen met verse appelmoes

Nadere informatie

Carnavalsmenu Februari **** Carnavalssoep. **** Dreumelvlees Steppegras Vastelaovend-wok. **** Alaaftoetje

Carnavalsmenu Februari **** Carnavalssoep. **** Dreumelvlees Steppegras Vastelaovend-wok. **** Alaaftoetje Carnavalsmenu Februari 2019 Carnavalssoep Dreumelvlees Steppegras Vastelaovend-wok Alaaftoetje Carnavalssoep 125 gr. Spekblokjes 500 gr. Gehakt 1 gele paprika 1 groene paprika 1 rode paprika 1 klein blikje

Nadere informatie

JRK INBOX MELLE. VU: JRK Melle - Wautersdreef 25, 9090 Melle - Jaargang 7-2 editie - december 2014

JRK INBOX MELLE. VU: JRK Melle - Wautersdreef 25, 9090 Melle - Jaargang 7-2 editie - december 2014 JRK MELLE INBOX 1 VU: JRK Melle - Wautersdreef 25, 9090 Melle - Jaargang 7-2 editie - december 2014 Beeldig 2 REDACTIE PROGRAMMA S COLOFON Voorwoord 5 Verslag Eetfestijn 6 JRK stoverij recept 7 Initiaties

Nadere informatie

Runderstoofpot met zilveruitjes en zure room

Runderstoofpot met zilveruitjes en zure room Runderstoofpot met zilveruitjes en zure room 4 porties In 3 uur en 55 min. Mijn receptenboek.nl Lekkerder dan goed voor je is. Wat gaat er in 800 gram runderlappen 2 fijngehakte uien 2 teentjes fijngehakte

Nadere informatie

Het spreekt vanzelf dat vooral vrouwen op de hoogte zijn van de dialectbenamingen voor voeding. Ga dus te rade bij echtgenote of (groot)moeder.

Het spreekt vanzelf dat vooral vrouwen op de hoogte zijn van de dialectbenamingen voor voeding. Ga dus te rade bij echtgenote of (groot)moeder. W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N UNIVERSITEIT GENT Vragenlijst 127 Vakgroep Nederlandse Taalkunde OKTOBER 2001 Blandijnberg 2 9000 Gent VOEDSEL 2 Dialect van :..................................................(stad,

Nadere informatie

Weekmenu 3. Maandag Heldere runderbouillon Gebakken kippenlevertjes Gekookte aardappelen Rode kool met appeltjes*

Weekmenu 3. Maandag Heldere runderbouillon Gebakken kippenlevertjes Gekookte aardappelen Rode kool met appeltjes* Weekmenu 3 Maandag Heldere runderbouillon Gebakken kippenlevertjes Gekookte aardappelen Rode kool met appeltjes* Dinsdag Koolvispakketjes* Rijst Snijbonen Halfvolle biogardeyoghurt Woensdag Witlofschuitjes*

Nadere informatie

KWB KOOKAVOND. De Lochting 09/03/2015

KWB KOOKAVOND. De Lochting 09/03/2015 KWB KOOKAVOND De Lochting 09/03/2015 KWB KOOKAVOND Koen Verledens Scampi met pasta in tomatensaus Preisoep met gedroogde ham Varkenshaasje met gorgonzolasaus Tarte Tatin met vanilleijs KWB KOOKAVOND KWB

Nadere informatie

Woordenschat Taal Actief groep 4 Thema 7 Les 1

Woordenschat Taal Actief groep 4 Thema 7 Les 1 Woordenschat Taal Actief groep 4 Thema 7 Les 1 de maaltijd Het is eten. Het kan warm of koud zijn. de vis Het is een dier dat zwemt in het water. Er zijn veel soorten vissen. sommige soorten kun je eten.

Nadere informatie

PIEPSHOW DE GROTE. receptuur YOLANDA VAN DER JAGT styling EDDY FRINGS AARDAPPEL AARDAPPELSALADE MET VINAIGRETTE EN BLEEKSELDERIJ PAG 1 1 4

PIEPSHOW DE GROTE. receptuur YOLANDA VAN DER JAGT styling EDDY FRINGS AARDAPPEL AARDAPPELSALADE MET VINAIGRETTE EN BLEEKSELDERIJ PAG 1 1 4 DE GROTE PIEPSHOW Aardappels niet sexy? Kijk even mee. Naar een beauty van een soep. Naar een verleidelijke taart. En wat te denken van deze licht ordinaire, maar héél erg lekkere piepersalade? receptuur

Nadere informatie

Menu december Slaatje met gerookte eend - Pastinaaksoep - Wild ragout met bier - Ananas verrassing. Pagina 1

Menu december Slaatje met gerookte eend - Pastinaaksoep - Wild ragout met bier - Ananas verrassing. Pagina 1 Menu december 2017 Slaatje met gerookte eend Pastinaaksoep Wild ragout met bier Ananas verrassing Pagina 1 Slaatje met gerookte eendenborst De eendenborst pekelen: Pareer de eendenborst en laat ze 1 nacht

Nadere informatie

Wat aten mensen vroeger?

Wat aten mensen vroeger? Op onderzoek in Ledeberg... Wat aten mensen vroeger? We trokken op onderzoek uit met onze klas. Dank je wel aan alle lieve mensen van Ledeberg die ons zo gastvrij ontvangen hebben en ons zo veel verteld

Nadere informatie

Gratin de moules (gegratineerde mosselen).

Gratin de moules (gegratineerde mosselen). Gratin de moules (gegratineerde mosselen). 150g spinazie 1 kg kleine mosselen 125 ml droge witte wijn 1 sjalotje, gesnipperd 250 ml slagroom 1 el olijfolie 2 eierdooiers kruidenboter stokbrood Was de spinazie

Nadere informatie

Witloof in de oven. slim(mer) eten... DE FAVORIETEN VAN DE BELGEN! lekker van bij ons voor. een klein prijsje! Ì recept zie verso 2,60*

Witloof in de oven. slim(mer) eten... DE FAVORIETEN VAN DE BELGEN! lekker van bij ons voor. een klein prijsje! Ì recept zie verso 2,60* slim(mer) eten... DE FAVORIETEN VAN DE BELGEN! 2,60* Witloof in de oven lekker van bij ons voor een klein prijsje! *Prijzen voor 1 persoon met huismerkproducten Ì recept zie verso Witloof in de oven Boodschappenlijstje

Nadere informatie

Niks zo lekker als een stukje spek maar welke soort kies je best? We zetten ze allemaal voor je op een rijtje, maar eerst wat spekfacts!

Niks zo lekker als een stukje spek maar welke soort kies je best? We zetten ze allemaal voor je op een rijtje, maar eerst wat spekfacts! Spekfacts en -soorten Spek voor je bek! Niks zo lekker als een stukje spek maar welke soort kies je best? We zetten ze allemaal voor je op een rijtje, maar eerst wat spekfacts! Buik of rug? Als je het

Nadere informatie

Witloofsla. Ingrediënten 6 stronkjes witloof 2 eetlepels mayonaise scheutje natuurazijn peper zout

Witloofsla. Ingrediënten 6 stronkjes witloof 2 eetlepels mayonaise scheutje natuurazijn peper zout Stoofvlees 1 kg rundsvlees 1 liter bruin bier 2 uien 2 laurierblaadjes enkele takjes tijm scheutje natuurazijn enkele klontjes boter peper Pel de uien en snipper ze in niet al te fijne stukjes. Verhit

Nadere informatie

Symfonie van Domy. 4 seizoenen in de keuken

Symfonie van Domy. 4 seizoenen in de keuken Symfonie van Domy 4 seizoenen in de keuken Symfonie van Domy 4 seizoenen in de keuken Dominique Lucquedey Schrijver:Dominique Lucquedey Coverontwerp: Recepten van Domy ISBN: 9789402141313 www.receptenvandomy.nl

Nadere informatie

Terrine van asperges met boeren ham.

Terrine van asperges met boeren ham. Terrine van asperges met boeren ham. Nodig; Gekookte asperges Asperge gelei(1 ltr. asperge vocht op smaak met 30 gram gelatine) Dunne plakjes boerenham Bereiden van de terrine - kook de geschilde asperges

Nadere informatie

Samen koken. Ga een paar keer met de vingertoppen over de rug van boven naar beneden.

Samen koken. Ga een paar keer met de vingertoppen over de rug van boven naar beneden. Samen koken (verhaal bedacht en geschreven door Monique Motshagen) Wat ruikt het weer lekker in de keuken. De geur van vers gebakken broodjes zweeft zo de neus in van Dennis. Mmmm, misschien wordt ik later

Nadere informatie

Een rijke cham pagnem ousse

Een rijke cham pagnem ousse M enu 117. G ebakken foie gras op een bedje van gestoofd w itloof en selder m et een saus van bruine suiker en honing Knolselderijsoep m et kaas en noten Hertenkalffilet m et knolselderpuree en een torentje

Nadere informatie

Soep van geroosterde pompoen

Soep van geroosterde pompoen Soep van geroosterde pompoen JEROEN MEUS Smakelijk! 3 l groentebouillon 1 (kleine) pompoen 3 dikke uien 3 teentjes look 3 takjes salie 2 takjes rozemarijn 40 g gedroogde pompoenpitten een snuifje garam

Nadere informatie

Gemarineerde makreel met tomaten mousse. Ingrediënten;(tomaten mousse)

Gemarineerde makreel met tomaten mousse. Ingrediënten;(tomaten mousse) Gemarineerde makreel met tomaten mousse. Ingrediënten;(tomaten mousse) 5 dl tomaten sap geconsenteerd. 3 dl half geslagen slagroom. Peper en zout Fijn gesneden bieslook Tabasco Wodka 6 blaadjes gelatine.

Nadere informatie

Onderlinge Hulp. aan mijn kookeiland op Mosselen bij het aperitief pizza varkensstoofvlees frieten wafels van kookdeeg

Onderlinge Hulp. aan mijn kookeiland op Mosselen bij het aperitief pizza varkensstoofvlees frieten wafels van kookdeeg Onderlinge Hulp aan mijn kookeiland op 4.9.2007 Greet Lybaert Diëtiste - Kinderkooklessen Polenstraat 169a 9940 Sleidinge tel. 09 357 60 86 fax 09 357 78 35 Mosselen bij het aperitief pizza varkensstoofvlees

Nadere informatie

Hutspot. Overheerlijke recepten

Hutspot. Overheerlijke recepten Hutspot Overheerlijke recepten Hutspot Hutspot en de geschiedenis Hutspot, ook wel wortelstamppot, is een typisch wintergerecht. Het wordt gemaakt door aardappelen, wortelen (meestal winterpeen) en uien

Nadere informatie

BGN Kerstmenu 2014. Voorgerecht Geroosterde witlof met peer en hazelnoten. Hoofdgerecht Varkenshaas met Ardennerham en rucola

BGN Kerstmenu 2014. Voorgerecht Geroosterde witlof met peer en hazelnoten. Hoofdgerecht Varkenshaas met Ardennerham en rucola BGN Kerstmenu 2014 Voorgerecht Geroosterde witlof met peer en hazelnoten Hoofdgerecht Varkenshaas met Ardennerham en rucola Bijgerecht Sperziebonen met tomaat Dessert Homemade bosvruchtenijs Met dank aan

Nadere informatie

Met limoen gemarineerde zalm en gemarineerde asperges. Ingredienten voor gemarineerde asperges;

Met limoen gemarineerde zalm en gemarineerde asperges. Ingredienten voor gemarineerde asperges; Met limoen gemarineerde zalm en gemarineerde asperges. Ingredienten voor gemarineerde asperges; Beet gaar gekookte asperges(1pp) 3 eetlepel Olijf olie 2 eetlepel Gehakte kruiden Citroen sap van ½ citroen

Nadere informatie

Waarom zijn bananen krom?

Waarom zijn bananen krom? Alles wat kinderen willen weten over... eten! Mary-Jo de Leeuw Waarom zijn bananen krom? Maak eens waar je over doen lezen WIST JE DAT... Je voor het bereiden van 1 kilo kaas ongeveer 10 liter melk nodig

Nadere informatie

Pasen maart 2018 **** Amuse: americain **** Preisoep met Limburgse mosterd ****

Pasen maart 2018 **** Amuse: americain **** Preisoep met Limburgse mosterd **** Pasen maart 2018 Amuse: americain Preisoep met Limburgse mosterd Rode krielaardappelen met schil uit de oven Erwten en worteltjes Kalfs cordon blue Citroen ijs met blauwe bessen saus Preisoep met Limburgse

Nadere informatie

Haal meer uit je gerecht of boterham met Meesterlyck-ham.

Haal meer uit je gerecht of boterham met Meesterlyck-ham. Haal meer uit je gerecht of boterham met Meesterlyck-ham. Ontdek binnenin enkele van onze heerlijke receptjes! Meesterlyck_Folder_15x15_NL.indd 1 13/08/15 15:37 2 Meesterlyck_Folder_15x15_NL.indd 2 13/08/15

Nadere informatie

Mijn favoriete gratinrecept

Mijn favoriete gratinrecept Mijn favoriete gratinrecept Vlaamse streekgerechten Gegratineerde hesprolletjes met prei & witloof Gestoofde aardappelgratin Greet Lybaert (Diëtiste) Polenstraat 169a 9940 Sleidinge tel: 09/357 60 86 fax:

Nadere informatie

Bojo. Benodigdheden: Bereiding:

Bojo. Benodigdheden: Bereiding: Bojo - 1 pond cassave - 1/2 pond cocos raspen zonder schil - 0.25 liter melk - 0.25 pak boter - rozijnen - Vanille &amandel essence - Suiker - Kaneelpoeder - Mespuntje zout Cassave en kokos samen roeren

Nadere informatie

Wafeltje met roquefort begeleidt door een geuze van drie fonteinen. Scampi s met Leffe bruin. Duvelse tomatensoep

Wafeltje met roquefort begeleidt door een geuze van drie fonteinen. Scampi s met Leffe bruin. Duvelse tomatensoep Wafeltje met roquefort begeleidt door een geuze van drie fonteinen Scampi s met Leffe bruin Duvelse tomatensoep Eendenborst met koolputtersbier en een frise salade en gesauteerde aardappelen Chocolademousse

Nadere informatie

W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N

W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N UNIVERSITEIT GENT Vragenlijst 169 Vakgroep Nederlandse Taalkunde SEPTEMBER 2006 Blandijnberg 2 9000 Gent VOEDSEL 11: ALLERLEI Dialect van

Nadere informatie

Stevige winterkost. Receptengids

Stevige winterkost. Receptengids Stevige winterkost Receptengids Buiten is het guur en koud, dus breekt de tijd aan voor stevige winterkost. Wintergroenten zijn niet alleen gezond, maar ook enorm lekker! Met wintergroenten kun je eindeloos

Nadere informatie

Kookboek. Gemaakt door: Anouk, Wiet, Dylan, Lisan, Mats en Demi

Kookboek. Gemaakt door: Anouk, Wiet, Dylan, Lisan, Mats en Demi Kookboek Gemaakt door: Anouk, Wiet, Dylan, Lisan, Mats en Demi Hoe hebben we onderzoek gedaan???? We zijn langs bijna alle klassen gegaan en gevraagd wat ze het lekkerst vonden. Toen kwam er een top 6

Nadere informatie

Bijlage 04. OVERZICHT MENU'S en KOSTPRIJS

Bijlage 04. OVERZICHT MENU'S en KOSTPRIJS Bijlage 04 OVERZICHT MENU'S en KOSTPRIJS Gerecht 1 Pensen met appelmoes en puree met (geiten-)melk Soort gerecht: Kostprijsper persoon normaal 1,12 streekgerecht 2,21 Gerecht 2 Stoofvlees met frieten en

Nadere informatie

kost Gratis Gratis recepten recepten gezonde nummer 1 in gezondheid

kost Gratis Gratis recepten recepten gezonde nummer 1 in gezondheid Winterse kost 0 3 Gratis Gratis gezonde recepten gezonde recepten nummer Eet smakelijk! Buiten is het guur en koud, dus breekt de tijd aan voor stevige winterkost. Wintergroenten zijn niet alleen gezond,

Nadere informatie

Witloofsla. Ingrediënten 6 stronkjes witloof 2 eetlepels mayonaise scheutje natuurazijn peper zout

Witloofsla. Ingrediënten 6 stronkjes witloof 2 eetlepels mayonaise scheutje natuurazijn peper zout Stoofvlees 1 kg rundsvlees 1 liter bruin bier 2 uien 2 laurierblaadjes enkele takjes tijm scheutje natuurazijn enkele klontjes boter peper zout Pel de uien en snipper ze in niet al te fijne stukjes. Verhit

Nadere informatie

Puur Gezond, Receptenboek. Receptenboek Puur Gezond! Nathalie Appel Terschuur

Puur Gezond, Receptenboek. Receptenboek Puur Gezond! Nathalie Appel Terschuur Puur Gezond, Receptenboek 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 Welkom 3 Muesli 5 Waterkerssalade met aardbeien, avocado en rosbief 6 Zalmomelet met bosui en tomaat 7 Spinaziestamppot met gerookte kip 8 Viscurry

Nadere informatie

1. Je schilt een kg kruimige aardappels en deze snijd je in kleine stukken.

1. Je schilt een kg kruimige aardappels en deze snijd je in kleine stukken. Aardappelpuree : Ingrediënten 1 kg kruimige aardappels 150 ml melk 25 g boter nootmuskaat Aardappelpuree : Bereidingswijze 1. Je schilt een kg kruimige aardappels en deze snijd je in kleine stukken. 2.

Nadere informatie

Weekmenu 10. Maandag Lasagne met tonijn* Gemengde salade Magere yoghurt met ananas

Weekmenu 10. Maandag Lasagne met tonijn* Gemengde salade Magere yoghurt met ananas Weekmenu 10 Maandag Lasagne met tonijn* Gemengde salade Magere yoghurt met ananas Dinsdag Ribkarbonade Prei met kaassaus* Gekookte aardappelen Banaan Woensdag Krab in artisjokbodem* Groente-rijstschotel

Nadere informatie

WAT ALS... Junior journalist culinair

WAT ALS... Junior journalist culinair Junior journalist 2012 - culinair WAT ALS... Wat als 's avonds de prei, de selder en de wortelen een eigen leven gaan leiden in je koelkast? Het kan onzin zijn, maar ik denk toch iets helemaal anders.

Nadere informatie

(Gerechten voor 10 Personen) Met Rochefort. Roodbaarsfilet met veldsla. Met een biersaus van Toverschot

(Gerechten voor 10 Personen) Met Rochefort. Roodbaarsfilet met veldsla. Met een biersaus van Toverschot Kokkerellen met bier (Gerechten voor 10 Personen) Geitenkaas met Ardenner ham en Rucola Met Rochefort Roodbaarsfilet met veldsla Met een biersaus van Toverschot Wilde eendenboutjes met appel Geserveerd

Nadere informatie

Koken; Geert Gerritsma

Koken; Geert Gerritsma Koken; Geert Gerritsma Menu Oktober 2017 Romige mosterdsoep met pittige chiabatta 1 ½ liter bouillon 2 stronken witlof 2 dunne prei 2 uien 25 gram margarine 4 aardappels 2 eetlepels bloem 25 gram margarine

Nadere informatie

11 personen. Het menu:

11 personen. Het menu: 11 personen Het menu: Op de huid gebakken zeebaars met gemarineerde rodekool, knapperige walnoten en notenmayonaise *** Een malse biefstuk met ratatouille en een bearnaisesaus (bijgerecht: huisgemaakte

Nadere informatie

Weekmenu: lekkere ideeën voor drukke weekdagen

Weekmenu: lekkere ideeën voor drukke weekdagen Weekmenu: lekkere ideeën voor drukke weekdagen Stoofpotje van groene kool, pastinaak, witte bonen en spekjes Maandag energiedag Penne met tomatensaus, basilicum, aubergines en ricotta 4 personen - 20 minuten

Nadere informatie

EMPANADAS. (ik gebruik altijd de helft van de hoeveelheden van dit recept en krijg ik ongeveer 20 empanadas)

EMPANADAS. (ik gebruik altijd de helft van de hoeveelheden van dit recept en krijg ik ongeveer 20 empanadas) EMPANADAS INGREDIENTEN: 1 kilo tarwebloem 4 eetlepels roomboter 4 eetlepels maizena 3 eetlepels suiker Gekookt water om het deeg te maken (ik gebruik altijd de helft van de hoeveelheden van dit recept

Nadere informatie

Kitchen Television B.V. Uitgegeven door Karakter Uitgevers B.V., Uithoorn. Concept, receptuur en fotografie:

Kitchen Television B.V. Uitgegeven door Karakter Uitgevers B.V., Uithoorn. Concept, receptuur en fotografie: 2 2013 24Kitchen Television B.V. Uitgegeven door Karakter Uitgevers B.V., Uithoorn Concept, receptuur en fotografie: Portret fotografie: Sam Walravens www.samwalravens.nl Vormgeving en artwork omslag en

Nadere informatie

In dit weekmenu worden 2 gerechten op die manier gebruikt. De pastasaus en de aardappelpuree. Kijk maar eens naar het menu:

In dit weekmenu worden 2 gerechten op die manier gebruikt. De pastasaus en de aardappelpuree. Kijk maar eens naar het menu: In dit boekje wil ik je graag laten zien hoe je een makkelijk weekmenu maakt doormiddel van gerechten te hergebruiken. Dat betekent dat je een gerecht maakt en daar een portie van apart houd voor een andere

Nadere informatie

vers opgevist door onze vissers ZEEWOLF afschuwelijk lekker!

vers opgevist door onze vissers ZEEWOLF afschuwelijk lekker! vers opgevist door onze vissers ZEEWOLF afschuwelijk lekker! Een krokant slaatje gecombineerd met het zachte maar stevige visvlees van zeewolf: heerlijk! witloofslaatje met kerstomaat, gebakken zeewolf

Nadere informatie

Cursus Koken 1 Basisvaardigheden. met. Marceline Paelman

Cursus Koken 1 Basisvaardigheden. met. Marceline Paelman Cursus Koken 1 Basisvaardigheden met Marceline Paelman Les 2 17-02-2016 Menu Tomatensoep met balletjes Quiche met ham en prei Gebakken kipfilet met roze-pepersaus, peterselieaardappelen en worteltjes Mokkatasjes

Nadere informatie

2 KOKEN MET SHANE FLYER.indd :14

2 KOKEN MET SHANE FLYER.indd :14 2 KOKEN MET SHANE 40 STAP-VOOR-STAP RECEPTEN VOOR KINDEREN EN OUDERS ONTBIJT SNACKS FAMILIE ZOET 3X Shane Kluivert houdt veel van koken! Hij staat vaak in de keuken om zijn eigen favoriete gerechten te

Nadere informatie

COTTAGE PIE MET GEHAKT EN BLOEMKOOLPUREE

COTTAGE PIE MET GEHAKT EN BLOEMKOOLPUREE COTTAGE PIE MET GEHAKT EN BLOEMKOOLPUREE i VOOR 6 PERSONEN Net als lasagne is dit soort stoofschotels een van de pijlers van ons dieet. Aardappelen zijn niet meer in beeld, maar met gebruik van bloemkool

Nadere informatie

Crabcakes met kruidensaus.

Crabcakes met kruidensaus. Crabcakes met kruidensaus. ½ le champain stokbrood (AH Excellent) 2 blikjes krab (à 170 g, Princes), uitgelekt 1 ei 1 bakje platte peterselie 4 el mayonaise 1 sjalot, gesnipperd 1 tl pittige fijne mosterd

Nadere informatie

Vegetarische gerechten door Gery Mulder uit de ANBO Nieuwsbrief 2011. Aardappelgerecht(februari)... 1. Natte preipot(april)... 2

Vegetarische gerechten door Gery Mulder uit de ANBO Nieuwsbrief 2011. Aardappelgerecht(februari)... 1. Natte preipot(april)... 2 Vegetarische gerechten door Gery Mulder uit de ANBO Nieuwsbrief 2011 Aardappelgerecht(februari)... 1 Natte preipot(april)... 2 Courgettesoep(mei)... 3 Rabarber met een variatie(juli-augustus)... 4 Meloensalade(september)...

Nadere informatie

Hongarije. Pörkölt. www.ajvar.nl. Marhapörkölt pörkölt van rundvlees

Hongarije. Pörkölt. www.ajvar.nl. Marhapörkölt pörkölt van rundvlees Pörkölt Marhapörkölt pörkölt van rundvlees 800 gr. rundvlees zonder been 3 grote uien 4 teentjes knoflook 2 el. reuzel of olie 1½ el. zoet paprikapoeder 1 tomaat, tomaten uit blik 1 paprika 1 dl. rode

Nadere informatie

Kippenbouten met limoen en gebakken krieltjes

Kippenbouten met limoen en gebakken krieltjes 1 Kippenbouten met limoen en gebakken krieltjes Aantal personen: 4 Voorbereidingstijd (min): 15 Bereidingstijd (min): 55 4 kippenbouten 4.5 eetlepels Vloeibare boter 750 g voorgekookte krielaardappeltjes

Nadere informatie

4 personen 500 g droge groene erwten, 1 nacht geweekt in 2 l water / 4 runderbouillonblokjes / 2 uien, in stukken /

4 personen 500 g droge groene erwten, 1 nacht geweekt in 2 l water / 4 runderbouillonblokjes / 2 uien, in stukken / 1 JANUARI 4 personen 500 g droge groene erwten, 1 nacht geweekt in 2 l water / 4 runderbouillonblokjes / 2 uien, in stukken / 3 wortels, in stukken / ca. 250 g zuurkoolspek, in grove stukken Kook in een

Nadere informatie

KIP MOAMBE De Nationale schotel van Congo à la Markthal

KIP MOAMBE De Nationale schotel van Congo à la Markthal KIP MOAMBE De Nationale schotel van Congo à la Markthal Fijnproefweken in de Markthal Diergaarde Blijdorp en de Markthal, twee iconen van de stad, werken samen. De prachtige okapi is terug in Blijdorp

Nadere informatie

Feestruimtes. Onze formules

Feestruimtes. Onze formules Feestruimtes Eetcafé Hoeve Ter Kerst is dé geknipte locatie voor al jouw feesten! Wij hebben twee ruimtes ter beschikking: De veranda - Volledig aparte ruimte met privé-terras en omheinde speeltuin - Eten

Nadere informatie

Welke van de drie uitspraken is correct? Omcirkel het correcte antwoord (a, b of c).

Welke van de drie uitspraken is correct? Omcirkel het correcte antwoord (a, b of c). BELGISCHE FRIETJES: OEFENINGEN Welke van de drie uitspraken is correct? Omcirkel het correcte antwoord (a, b of c). 1. a. Vroeger at men frietjes uit een kartonnen bakje, nu uit een plastieken bakje en

Nadere informatie

Tapas. Croquetas met Serannoham Albondigas con salsa de tomate(gehaktballetjes met tomatensaus)

Tapas. Croquetas met Serannoham Albondigas con salsa de tomate(gehaktballetjes met tomatensaus) Tapas Croquetas met Serannoham Albondigas con salsa de tomate(gehaktballetjes met tomatensaus) Greet Lybaert Polenstraat 169a 9940 Evergem Tel.: 09 357 60 86 fax: 09 357 78 35 www.greetlybaert.be - greet.lybaert@greetlybaert.be

Nadere informatie

Love- & letterpasta. Macaroni (3 p) Penne met ham en broccoli (3 p) Spaghetti alla carbonara (6 p)

Love- & letterpasta. Macaroni (3 p) Penne met ham en broccoli (3 p) Spaghetti alla carbonara (6 p) Love- & letterpasta Macaroni (3 p) Penne met ham en broccoli (3 p) Spaghetti alla carbonara (6 p) Greet Lybaert Polenstraat 169a 9940 Evergem Tel.: 09 357 60 86 fax: 09 357 78 35 www.mamlybaert.be - greet.lybaert@greetlybaert.be

Nadere informatie

Van in de wei tot op je bord

Van in de wei tot op je bord Vlees Van in de wei tot op je bord Hallo daar! Ik ben Maud Kippenbout. Welk vlees eet jij graag tussen je boterham? 1 e graad Welk vlees lust jij het liefst bij de warme maaltijd? lager onderwijs DD6493/304111

Nadere informatie

RECEPTEN. > Tajer pag 2 > Cassave pag 3 > Gort pag 4 > Bakbanaan pag 4 > Over het boek pag 5

RECEPTEN. > Tajer pag 2 > Cassave pag 3 > Gort pag 4 > Bakbanaan pag 4 > Over het boek pag 5 RECEPTEN In het boek Als slavin geboren lees je wat de hoofdpersonen koken en eten. Ze maken bijvoorbeeld tajer en cassavesoep. Auteur Marian Hoefnagel schreef een paar recepten bij het boek. > Tajer pag

Nadere informatie

Bombe met gerookte zalm en mosterd-dillesaus.

Bombe met gerookte zalm en mosterd-dillesaus. Bombe met gerookte zalm en mosterd-dillesaus. 200 g gerookte zalm 1 blikje krab 50 g surimi sticks 1 el crème fraîche 1 el olijf mayonaise cayennepeper frisee sla bieslook 1 tl. honing 1 el. grove mosterd

Nadere informatie

Inhoud. Alles begint met passie, creativiteit en buikgevoel 197 Hoe gebruik je mijn boeken? 200. Index recepten 205 Index ingrediënten 206

Inhoud. Alles begint met passie, creativiteit en buikgevoel 197 Hoe gebruik je mijn boeken? 200. Index recepten 205 Index ingrediënten 206 Inhoud Als een vis in het water 8 Eten, een bron van geluk 11 Volop genieten en toch gezond en slank blijven, dat is de kunst 12 Het is geen dieet, ik haat diëten 15 Speel met mijn gerechten en creëer

Nadere informatie

Braziliaanse avacado s

Braziliaanse avacado s Braziliaanse avacado s 2 grote rijpe avocado's citroensap zout, peper 50 gr fijngehakte paranoten 50 gr geraspte cheddarkaas 2 eetlepels Parmezaanse kaas 2 afgestreken eetlepels fijngesneden verse peterselie

Nadere informatie

Gezonde recepten avondeten. Gezonde recepten avondeten

Gezonde recepten avondeten. Gezonde recepten avondeten Gezonde recepten Gezonde recepten Vraag jij je ook wel eens af wat gezonde recepten zijn en wat nu gezond is en wat niet? Er zijn zoveel geluiden in voedingsland, dat je soms de weg kwijt kunt raken. Wat

Nadere informatie

Inhoud. Curry s: hot & easy! 4. Benodigdheden 6. Ingrediënten 7. Raita, chutney & relish 8. Vegetarische curry s 10.

Inhoud. Curry s: hot & easy! 4. Benodigdheden 6. Ingrediënten 7. Raita, chutney & relish 8. Vegetarische curry s 10. Inhoud Curry s: hot & easy! 4 Benodigdheden 6 Ingrediënten 7 Raita, chutney & relish 8 Vegetarische curry s 10 Rijst & Dal 32 Curry s met vlees 34 Curry s met vis 54 Salades 72 Naan & chapati 74 Index

Nadere informatie

Week van de Smaak 2013

Week van de Smaak 2013 Week van de Smaak 2013 Op zoek naar een aantal geweldig lekkere ecologische of verrassende soepen? Zoek niet langer, want de Week van de Smaak verzamelde voor u 7 recepten ter inspiratie. Smakelijk! ECOLOGISCHE

Nadere informatie

Menu Café manger 2011. Compote van bloemkool, blokjes gemarineerde zalm en mascarpone met fijne kruiden

Menu Café manger 2011. Compote van bloemkool, blokjes gemarineerde zalm en mascarpone met fijne kruiden Compote van bloemkool, blokjes gemarineerde zalm en mascarpone met fijne kruiden Vlaamse stoverij met Trappistenbier, handgesneden frietjes en zelfgemaakte mayonaise Visvidée met pomme duchesse chocolademousse

Nadere informatie

Doe mosterd, frambozenazijn, olijfolie en walnotenolie bij de kaas en meng met een garde. Breng op smaak met peper, zout en een eetlepel zure room.

Doe mosterd, frambozenazijn, olijfolie en walnotenolie bij de kaas en meng met een garde. Breng op smaak met peper, zout en een eetlepel zure room. Witloofsalade met blauwe kaas. Ingrediënten 4 pers. De dressing 200 g blauwe kaas 1 dl kokend water 2 koffielepels mosterd 2 eetlepels frambozenazijn 5 eetlepels olijfolie 2 eetlepels walnotenolie 1 eetlepel

Nadere informatie

H o b b y c l u b v o o r a m a t e u r k o k s Pagina 1 van 6

H o b b y c l u b v o o r a m a t e u r k o k s Pagina 1 van 6 Kookavond van: 16.01.2014 Afwezigen: Gasten: Lieven Krockaert Ward Jan Joossens Uitgenodigd door: Rudy APERO : Appreciatie : Champagne Tribaut Geschonken door Daniel voor zijn 50 ste verjaardag, geen stemming

Nadere informatie

RICHTSNOER VOOR HET BAKKEN VAN STEAKS

RICHTSNOER VOOR HET BAKKEN VAN STEAKS RICHTSNOER VOOR HET BAKKEN VAN STEAKS Soms heeft u ineens echt zin in een goed stuk vlees. Een malse steak midden op uw bord. Lekker geurend, knapperig van buiten en zacht als boter van binnen. Het probleem:

Nadere informatie

Mosselen. Overheerlijke recepten. @dekamarkt of @dekawijnmarkt. facebook.com/ dekamarkt. www.dekamarkt.nl. Klantenservice 0251-276628

Mosselen. Overheerlijke recepten. @dekamarkt of @dekawijnmarkt. facebook.com/ dekamarkt. www.dekamarkt.nl. Klantenservice 0251-276628 Mosselen @dekamarkt of @dekawijnmarkt www.dekamarkt.nl facebook.com/ dekamarkt Klantenservice 0251-276628 Overheerlijke recepten Sappige mosselen met lekkere saus, daar eet iedereen zijn vingers bij op!

Nadere informatie

verse zalm in witte wijnsaus met peterselie in witte wijnsaus per 100 gram 2, 50 probeer ook eens kant-en-klare Roodbaarsfilet

verse zalm in witte wijnsaus met peterselie in witte wijnsaus per 100 gram 2, 50 probeer ook eens kant-en-klare Roodbaarsfilet puur visvariatie verse zalm in witte wijnsaus met peterselie hoofdgerecht voor 4 personen voorbereiding: 15 minuten bereiding: 10 minuten benodigdheden 600 g verse zalmfilet 600 g krieltjes 1 bosje peterselie

Nadere informatie

bospaddenstoelensoep

bospaddenstoelensoep bospaddenstoelensoep * VOORBEREIDEN (dag voor het kerstdiner): * Week de gedroogde paddenstoelen 15 minuten in water. * Snipper de ui en pers of snijd de knoflook fijn. Snijd de bleekselderij in kleine

Nadere informatie

Meetformulier. Naam Receptuur: PL Grootmoeders succade gestoofd in hachee saus met hete bliksem van peer en gestoofde rode kool. Datum: 22 Feb 2011

Meetformulier. Naam Receptuur: PL Grootmoeders succade gestoofd in hachee saus met hete bliksem van peer en gestoofde rode kool. Datum: 22 Feb 2011 Naam Receptuur: PL Grootmoeders succade gestoofd in hachee saus met hete bliksem van peer en gestoofde rode kool Hoofdgerecht Groep en Subgroep: Plated stoofgerecht Ja OPBRENGST: 3 x 3 kg Grootmoeders

Nadere informatie

pilot - CSPE HBR GL 2015 profiel Horeca, Bakken en Recreatie

pilot - CSPE HBR GL 2015 profiel Horeca, Bakken en Recreatie pilot - CSPE HBR GL 2015 profiel Horeca, Bakken en Recreatie bijlage 1 menu Twentse mosterdsoep *** Kip-cordon bleu tomatensaus roerbakgroenten pilavrijst *** Coupe 43 Alle ingrediënten staan afgewogen

Nadere informatie

Cursistenboek Taalklas.nl Hoofdstuk 5 Eten

Cursistenboek Taalklas.nl Hoofdstuk 5 Eten Cursistenboek Taalklas.nl Hoofdstuk 5 Eten 1 Woorden 1 het bord 2 het brood 3 het glas 4 de koffie 5 de lepel 6 het mes 7 de patat 8 de rijst 9 de suiker 1 10 de taart 11 de thee 12 de vis 13 het vlees

Nadere informatie

Nieuwsbrief oktober De Fabriek

Nieuwsbrief oktober De Fabriek Nieuwsbrief oktober De Fabriek E D I T I E O K T O B E R De Muziekfabriek Hallo, Het is nu ons eerste nieuwsbrief dat we gemaakt hebben en wij vonden het hoogtijd dat jullie ons toch eens leerden kennen.

Nadere informatie

Auditieve oefeningen: thema eten

Auditieve oefeningen: thema eten Auditieve oefeningen: thema eten Boek van de week: 1; Koekjes van Ted van Lieshout en Sieb Posthuma 2; Het pannenkoekenboek van Eric Carle 3; Olifantensoep Ingrid en Dieter Schubert 4; Finn kookt zelf

Nadere informatie

GEBRUIK VAN DE EASY FLIP TRECHTER

GEBRUIK VAN DE EASY FLIP TRECHTER BARBECUE PAN NL BARBECUE PAN De Barbecue Pan is vervaardigd uit hoogwaardig gietijzer. Gietijzer kan tot zeer hoge temperaturen worden verhit en beschikt over een optimale warmteverdeling en -opslag. De

Nadere informatie

SUGARCHALLENGE! LARGE programma. Voor een suikervrije, gezonde JIJ! Basismenu s. Dag 27+28

SUGARCHALLENGE! LARGE programma. Voor een suikervrije, gezonde JIJ! Basismenu s. Dag 27+28 SUGARCHALLENGE! LARGE programma Voor een suikervrije, gezonde JIJ! Basismenu s Dag 27+28 Dag 27 Ontbijt: broodje geitenkaas 1 portie roggebrood, crackers of zuurdesembrood (of glutenvrij; kastanjecrackers

Nadere informatie

3. Snij ondertussen de wortel, prei, en selderij klein en spoel deze schoon. 4. Prak het gehakt plat met een vork en kruid het gehakt met wat maggi.

3. Snij ondertussen de wortel, prei, en selderij klein en spoel deze schoon. 4. Prak het gehakt plat met een vork en kruid het gehakt met wat maggi. GROENTESOEP Bouillon Wortelen Selderij Prei Gehakt Soepvlees Maggi Vermicelli GROENTESOEP 1. Breng de bouillon aan de kook. 2. Snij het soepvlees klein. 3. Snij ondertussen de wortel, prei, en selderij

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord 5. Inhoud

Inhoud. Voorwoord 5. Inhoud Inhoud Voorwoord 5 1 Gezond en veilig voedsel maken en bewaren 9 1.1 Eten koken en bewaren 9 1.2 Een ongeluk zit in een klein hoekje 18 1.3 Machines in de keuken 18 1.4 Langer houdbaar maken, maar hoe?

Nadere informatie

kost Gratis recepten gezonde

kost Gratis recepten gezonde Winterse kost 10 13 Gratis gezonde recepten Eet smakelijk! Buiten is het guur en koud, dus breekt de tijd aan voor stevige winterkost. Wintergroenten zijn niet alleen gezond, maar ook enorm lekker! Met

Nadere informatie

Kerstmenu: voor 4 personen

Kerstmenu: voor 4 personen Kerstmenu: voor 4 personen Broccolisoep met zalm of spitskoolsalade **** Witlofschuitjes met kipfilet en appel bieten salade; stoofpeertjes gegratineerde aardappelschotel **** Kersenkwark godenspijs Dit

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord 5. Een collage maken 6

Inhoud. Voorwoord 5. Een collage maken 6 Inhoud Voorwoord 5 Een collage maken 6 1 Gezond en veilig voedsel maken en bewaren 11 1.1 Eten koken en bewaren 11 1.2 Schoon en veilig werken in de keuken 17 1.3 Machines in de keuken 24 1.4 Langer houdbaar

Nadere informatie

Zoete aardappelpuree met geitenkaas

Zoete aardappelpuree met geitenkaas Zoete aardappelpuree met geitenkaas Een aantal weken geleden ontving ik een super leuk pakket met geitenkaas van Bettinehoeve. Hierin zaten meerdere soorten geitenkaas voor mij om uit te proberen. Laat

Nadere informatie

Lever op zijn curries en zure appel

Lever op zijn curries en zure appel Lever op zijn curries en zure appel 2 uien 300 gr lever (biologisch) 1 teentje knoflook 2 goudreinetten 1 blaadje laurier Jamaicapeper (piment) Kruidenzout Kerrie (madras) 200 gr gierst 2 teentjes knoflook

Nadere informatie

pilot - CSPE HBR KB 2015 profiel Horeca, Bakken en Recreatie bijlage 2

pilot - CSPE HBR KB 2015 profiel Horeca, Bakken en Recreatie bijlage 2 pilot - CSPE HBR KB 2015 profiel Horeca, Bakken en Recreatie bijlage 2 opdracht 7, 8, 9, 10, 11 menu Kerriecrèmesoep *** Varkenshaasmedaillon met peper-perziksaus zomerse salade gebakken krieltjes ****

Nadere informatie

Cannelloni van gerookte zalm met Hollandse garnalen en zeewier. Ingrediënten;

Cannelloni van gerookte zalm met Hollandse garnalen en zeewier. Ingrediënten; Cannelloni van gerookte zalm met Hollandse garnalen en zeewier. Ingrediënten; Plak dun gesneden zalm (30-20 cm) 250 gram Hollandse garnalen Rijpe avocado in kleine blokjes gesneden Fijn gesneden rode ui

Nadere informatie

Riz condé? Wat is espuma? Hoe pocheer ik een ei? Tomatensoep of gazpacho? Hoe bak ik de lekkerste frieten? Hoe maak ik pesto?

Riz condé? Wat is espuma? Hoe pocheer ik een ei? Tomatensoep of gazpacho? Hoe bak ik de lekkerste frieten? Hoe maak ik pesto? de basis Wat zijn brunoise en julienne? Wat is espuma? Hoe trek ik de lekkerste kippenbouillon? Wat zit er in tartaarsaus? Hoe maak ik de beste aardappelpuree? Hoe pocheer ik een ei? Wat zit er in hofmeesterboter?

Nadere informatie

Inhoud. Overig: Tips. Stamppotten. rijst. Pasta. Groentewraps 11 Broodje hamburger 12 Toetjes: Pasta 2

Inhoud. Overig: Tips. Stamppotten. rijst. Pasta. Groentewraps 11 Broodje hamburger 12 Toetjes: Pasta 2 Inhoud Tips Pasta 2 Stamppotten Stamppot gekookte groente 3 Stamppot rauwe groente 4 Macadam 5 Overig: Groentewraps 11 Broodje hamburger 12 Toetjes: Gebakken banaan met ijs en chocoladesaus 13 Yoghurt

Nadere informatie

Beste KOOK-OOK klant!

Beste KOOK-OOK klant! Beste KOOK-OOK klant! Het is zomer! De temperatuur is lekker aangenaam en omdat de wereld om ons heen warmer wordt, zijn wij meer buiten. Door het eten van verkoelend voedsel kunnen we ons lichaam lekker

Nadere informatie

Kookgenietschap Kookvaders, de 01 Juli 2011 bij Kookvader Jan

Kookgenietschap Kookvaders, de 01 Juli 2011 bij Kookvader Jan Menu Gegrilde pladijsfilet met jonge prei en worteltjes, gebakken langoustines en salsa van tomaat en limoen ~ Op lage temperatuur gegaard kalfshaasje met witlof en gestoomde aardappelen, licht gebakken

Nadere informatie

Warme dranken. Koude Dranken. Gebak. Alcoholische dranken. ijs- en broodjessalon

Warme dranken. Koude Dranken. Gebak. Alcoholische dranken. ijs- en broodjessalon Warme dranken Koffie 2,10 Cappuccino 2,30 Koffie Verkeerd 2,40 Latte Macchiato 2,50 Espresso 2,10 Cafeïnevrije koffie 2,20 Koffie met een bolletje ijs 3,00 Warme chocolademelk 2,00 Warme chocolademelk

Nadere informatie

Tips bij ondergewicht voor kinderen

Tips bij ondergewicht voor kinderen 1 Tips bij ondergewicht voor kinderen 1. Algemene voedingstips Neem meermaals per dag een kleine maaltijd. Zo kan je naast de drie hoofdmaaltijden ook nog enkele eetmomenten tussendoor voorzien. Zorg voor

Nadere informatie