Informatieboekje RTT Utrecht

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Informatieboekje 2013-2014 RTT Utrecht"

Transcriptie

1 Informatieboekje RTT Utrecht Voorwoord Iedere week met een aantal jeugdleden op stap is een zware verantwoordelijkheid. Scouting Nederland onderstreept dat door van iedere leidinggevende te vragen daar regelmatig even bij stil te staan. Bij Scouting kun je kiezen uit veel trainingen; ze zijn leuk, uitdagend, je doet ideeën op en bovendien kun je ideeën uitwisselen met anderen. Al een aantal jaren geeft de regio op een competentie gerichte manier training. Ook komend jaar zullen we dit weer gaan doen. In dit nieuwe informatieboekje kun je op een logische en makkelijke manier alle informatie vinden die te maken hebben met de trainingen die we aanbieden. Op een rijtje In het informatieboekje kun je de volgende info vinden. Voorwoord Scouting Academy Kamptraining Explorer training Overstap training Praktijkbegeleider training Teamleiders training Inschrijfprocedure Overige informatie REGIO DRIE RIVIEREN UTRECHT

2 SCOUTING ACADEMY Scouting Academy Scouting Academy leidt nieuwe leiding op door het ontwikkelen van persoonlijke competenties. Niet iedereen hoeft hetzelfde te leren, iedereen heeft zijn/haar eigen competenties en kan binnen Scouting Academy leren wat nodig is. De modules binnen de training zijn: Spelvisie en Spelaanbod Scouting in de samenleving Scouting Academy Leeftijdseigene Activiteitenwensen en spelideeën Programmeren Motivatietechnieken en groepsprocessen Veiligheid Presenteren en speluitleg Gewenst gedrag Evaluatietechnieken Gespreks- en overlegvaardigheden Onder het hoofdstuk overige informatie vind je per blok wat extra informatie. Als regio hebben we ervoor gekozen om er 1 extra blok aan toe te voegen, namelijk het blok stage. We vinden het heel belangrijk dat cursisten een kijkje nemen bij andere groepen. Een kijkje in de keuken bij de ander is erg leerzaam. Als je de cursus goed afrondt ben je na afloop gekwalificeerd leiding voor bevers welpen en scouts. Wanneer De training bestaat uit 1 introductieavond, 2 weekenden, de stage en de stage bespreking. Introductieavond; Woensdag 2 oktober 2013 of maandag 7 oktober 2013 Weekenden; 1 ste weekend 16 en 17 november de weekend zaterdag 12 april 2014 tot 17:00. (alleen de zaterdag) Kosten voor deze training 100,- REGIO DRIE RIVIEREN UTRECHT!

3 KAMPTRAINING Kamptraining Als je de Scouting Academy afgerond hebt is de kamptraining een goede vervolgtraining. Het voordeel is dat wij als regio de Scouting Academy training en de kamptraining in 1 traject kunnen aanbieden! In het tweede weekend van de Scouting Academy begint de kamptraining! Als je de kamptraining goed hebt afgesloten ben je gekwalificeerd kampleider van bevers, welpen en scouts of van explorers en roverscouts. Wanneer; De training bestaat uit 1 introductieavond en 2 weekenden. Introductieavond; Woensdag 5 maart of maandag 10 maart 2014 Weekenden; 1 ste weekend zaterdag 12 april vanaf 19:00 en 13 april de weekend 23, 24 en 25 mei 2014 Kosten voor deze training zijn 90,- Je kunt de kamptraining in combinatie met de Scouting Academy volgen. Dit scheelt in de kosten en in tijd. De kosten als je de training combineert zijn 140,- REGIO DRIE RIVIEREN UTRECHT!

4 EXPLOTRAINING EN OVERSTAPTRAINING Explo training De explotraining is voor begeleiding van de explorers en adviseurs van de roverscouts. De training bestaat uit 1 introductieavond, 1 weekend en een eventuele terugkomdag. De terugkomdag is voor begeleiding die nog geen andere kwalificatie heeft. Vanwege het lage aantal deelnemers zullen we in 2014 geen explotraining geven. We hebben besloten dit weer in 2015 te doen. Overstaptraining De overstaptraining is voor leiding die in het verleden een bevoegdheid heeft gehaald. Door deze training te volgen worden ze gekwalificeerd leiding. Je kunt 2 kwalificaties halen. Een kwalificatie voor bevers, welpen en scouts en een kwalificatie voor explorers en roverscouts adviseurs. Mocht je in het verleden dus een bevoegdheid hebben gehaald voor de welpen dan ben je na deze training gekwalificeerd leiding voor de bevers, welpen en scouts! Zeer de moeite waard om te komen volgen dus. We geven de training komend seizoen 2 keer. 26 oktober juni 2014 De training begint in de ochtend (10:00) en duurt tot de middag (15:00). De training is geheel gratis. Wij zorgen voor een lekkere lunch. REGIO DRIE RIVIEREN UTRECHT

5 PRAKTIJKBEGELEIDERS TRAINING Praktijkbegeleiders training De praktijkbegeleider is binnen de groep de spin in het web als het gaat om het ontwikkelen van mensen. Hij/zij zorgt ervoor dat (nieuwe) leidinggevenden inzicht krijgen in wat ze al kennen en kunnen. Hiervoor gebruiken de praktijkbegeleider (PB) en de leidinggevenden de kwalificatiekaart. Met deze kaart kan de praktijkbegeleider in een gesprek een inschatting maken van de competenties van de leiding. Wat doet een praktijkbegeleider? Begeleidt en beoordeelt, samen met de teamleider, de introductie van nieuwe leidinggevenden in het speltakteam Stimuleert de samenwerking en een goede taakverdeling in het speltakteam Bespreekt regelmatig met het speltakteam de voortgang van het programma en het functioneren van het team Geeft zo nodig advies en voorbeelden over de uitvoering van het activiteitenprogramma Stimuleert leiding het beste uit zichzelf te halen en maakt afspraken over deskundigheidsbevordering Begeleidt leidinggevenden in de ontwikkeling, toetsing en registratie van competenties. Koppelt voortgang terug naar de groepsbegeleider, maar maakt geen deel uit van het groepsbestuur Heeft contact met praktijkcoach in de regio. De praktijkbegeleider wordt opgeleid door een praktijkcoach. Deze praktijkcoach is lid van de regio. Elke regio heeft dus zelf praktijkcoaches. De praktijkcoach is een (ervaren) trainer, die de PB ook begeleidt in zijn functioneren. Binnen de regio drie rivieren hebben we 2 praktijkcoaches, namelijk Freek Dammers en Marijn Macco. Zij zijn ook de personen die deze training aanbieden. Wanneer Zaterdag 22 februari 2014 Kosten De training kost 30 en is inclusief lunch en diner. REGIO DRIE RIVIEREN UTRECHT!

6 TEAMLEIDERS TRAINING Teamleiders training De Regio Drie Rivieren Utrecht biedt dit jaar voor het eerst ook de teamleiderstraining aan! De teamleider (m/v) is de eindverantwoordelijke binnen het stafteam en aanspreekpunt van de speltak. Naar de richtlijnen van Scouting Nederland heeft de teamleider twee taken: Coördinator binnen het stafteam Contactpersoon buiten de speltak Teamleider is de benaming van een functie binnen de organisatiestructuur van Scouting Nederland. Dit wil niet zeggen dat de teamleider ook alles moet doen. In samenspraak met de overige leiding moet de teamleider zorgen voor een goede taakverdeling. Voor diegene die dat wensen is er in veel regio's en steunpunten (maar niet overal) de mogelijkheid een teamleiderstraining te volgen. Hoe men omgaat met de taak van teamleider kan verschillen per scoutinggroep en per speltak. De enige eisen die Scouting Nederland stelt aan een teamleider is de leeftijd van 21 jaar, of 23 jaar voor een explorerafdeling. Dit om vast te stellen dat er iemand verantwoordelijk is of aansprakelijk gehouden kan worden. Anders dan bij andere stafleden wordt de teamleider niet in de groepsraad voorgedragen door het stafteam, maar door het groepsbestuur. De groepsraad is verplicht om een teamleider te benoemen. Wanneer de groepsraad niet kan komen tot een geschikte kandidaat vanwege de leeftijd of om andere redenen, wat die ook mogen zijn, wordt automatisch het teamleidersschap bij het groepsbestuur neergelegd. Wanneer Weekend: zaterdag 15 februari 2014 Kosten De teamleiderstraining kost 50,- REGIO DRIE RIVIEREN UTRECHT!

7 INSCHRIJFPROCEDURE Inschrijven Vanaf 1 september kun je je inschrijven voor de trainingen! Inloggen in Scouts Online Zorg dat je je inloggegevens bij de hand hebt (heb je deze niet? Dan moet je je nog even aanmelden); Ga naar Klik op 'login'; Voer je gebruikersnaam en wachtwoord in en klik op 'login'; Je bent nu ingelogd en bevind je in het beginscherm van Scouts Online. Je kunt nu vele van je eigen gegevens wijzigen, aanpassen en ook jezelf inschrijven voor een activiteit of training. Inschrijven voor een training Voor landelijke en/of regionale activiteiten moet je je meestal inschrijven via Scouts Online. Klik op 'Inschrijven training'; Je ziet nu een lijst met alle trainingen waarvoor je je kan inschrijven. Dit kunnen landelijke, regionale en trainingen zijn; Klik op de training van je keuze; Een training kan meerdere formulieren hebben. Klik op het juiste formulier om dit in te vullen Vul alle gevraagde gegevens in en verzend het formulier. Je bent nu ingeschreven. Na de training volgt een bevestiging per . Belangrijk om op te letten! 1. Je moet je individueel inschrijven voor de trainingen 2. Controleer goed of je mail adres klopt, dit voorkomt onduidelijkheden 3. Schrijf je in met de juiste functie 4. Schrijf de trainingsmomenten meteen op in je agenda! Je kunt met vragen over inschrijven altijd terecht bij het trainingsteam onder het volgende mail adres. REGIO DRIE RIVIEREN UTRECHT!

8 OVERIGE INFORMATIE De modules van de scouting Academy 1: Spelvisie en Spelaanbod Deze module gaat over de spelvisie en het spelaanbod voor speltakken. Na het doorlopen van deze module: * heb je kennis van de spelvisie binnen Scouting Nederland * kun je een vertaling maken van spelvisie naar activiteiten binnen activiteitengebieden * weet je hoe we willen werken met een doorlopende ontwikkeling en ken je de progressie matrix * heb je een beeld van het nieuwe spelaanbod voor de verschillende speltakken inclusief de bijbehorende ceremoniën 2: Scouting in de samenleving Deze module neemt je mee vanaf het eerste bestaan van Scouting tot nu. Er wordt aangegeven wat de visie en missie zijn van Scouting in Nederland en wereldwijd en welke rol Scouting speelt in de samenleving. Tot slot wordt er aandacht besteed aan de Scoutfit die in 2010 is geïntroduceerd als nieuw uniform. Na het volgen van deze module weet je: * hoe Scouting in Engeland en Nederland is ontstaan * wat de bijdrage en achterliggende ideeën zijn van Baden-Powell * welk gedachtegoed de kern van Scouting vormt * dat er twee wereldbonden zijn en ken je hun bijdrage * waarom er een uniforme Scoutfit is * welke onderdelen bij die Scoutfit horen * welke kwalificatietekens er zijn 3: Scouting Academy Deze module gaat over (de werking van) Scouting Academy. Na het doorlopen van deze module: * heb je kennis van de competentieontwikkeling benadering binnen Scouting Nederland * ken je de ontwikkelmogelijkheden binnen Scouting Academy * ken je de talentmanagementmogelijkheden (je loopbaan binnen Scouting); * ken je de talentmanagement- en competentiesystematiek in Scouts Online; * weet je hoe de competenties die je binnen Scouting hebt ontwikkeld buiten Scouting inzichtelijk gemaakt en benut kunnen worden. REGIO DRIE RIVIEREN UTRECHT!

9 MODULES SA 4: Leeftijdseigene Deze module gaat over de leeftijdseigen kenmerken van jeugdleden in de speltakken. Er wordt gekeken naar het spel dat bij de ontwikkelingsfasen hoort. De ontwikkeling van de leeftijdsgroepen wordt uitgewerkt in cognitieve, lichamelijke, sociale en emotionele aspecten. Na het doorlopen van deze module: * weet je wat de kenmerken zijn van de ontwikkelingsfasen * weet je wat het verband is tussen het spel en de ontwikkeling passend bij de leeftijd * kun je inschatten wat voor jouw speltak en de speltakken onder en boven je, relevante leeftijdsontwikkelingen zijn. 5: Activiteitenwensen en spelideeën Deze module gaat over het opdoen van spelideeën en het betrekken van de jeugdleden bij het samenstellen van het programma. Na het doorlopen van deze module kun je onder andere: * Verschillende manieren noemen om spelideeën op te doen. * Bij het verzinnen en uitwerken van een spel het gebruik van werkboek, spelmappen en algemene spelboeken demonstreren. * Benoemen met welke factoren bij de keuze van een spel rekening moet worden gehouden. * Concreet aangeven hoe de inbreng van de jeugdleden gestalte kan krijgen bij het programma, en wat de rol van de (bege-)leider is. * Verschillende methodes hanteren om het jeugdlid te stimuleren nieuwe programma-ideeën te geven. 6: Programmeren Deze module gaat over het samenstellen van een spelprogramma voor een opkomst en het opstellen van een meermaanden- of jaarplan. Na het doorlopen van deze module kun je voor jouw leeftijdsgroep onder andere: * Een draaiboek hanteren. * Een start- en vervolgactiviteit plannen en een programma maken voor een startactiviteit. * De stappen van de programmeercyclus benoemen. * De voor- en nadelen aangeven van korte en lange termijnplanning. * Een lange termijnplanning maken waarin de veelzijdigheid van het Scoutingprogramma tot uiting komt. * In een lange termijnplanning progressie aanbrengen. REGIO DRIE RIVIEREN UTRECHT!

10 MODULES SA 7: Motivatietechnieken en groepsprocessen In deze module gaan we in op hoe leiding kan aansluiten bij de basisbehoeftes van de jeugdleden en zo de jeugdleden kan verleiden tot spelenderwijs ontwikkelen. In deze module zal met name worden ingegaan op het observeren, en daarbij vooral op de punten waar je dan op kunt of moet letten. Maar uiteindelijk is alle kennis en inzicht in de spelinteresse van weinig waarde als die niet wordt omgezet in het kiezen van de juiste spelen en activiteiten. Na het doorlopen van deze module: * Ken je de motivatiefactoren. * Ken je het progressiesysteem van je eigen leeftijdsgroep. * Kun je deze in relatie brengen met competentieontwikkeling. * Ondersteunend beoordelen van insignes en relatie tot motivatiefactoren. 8: Veiligheid Deze module gaat over het veilig werken binnen Scouting en vooral binnen je speltak. Bewustwording is daarbij heel belangrijk. Wanneer je met je speltak bijvoorbeeld de uitdaging wilt gaan opzoeken in de vorm van een pionierobject, gaat hiken, vuur maken of wilt gebruik maken van de in de natuur aanwezige mogelijkheden, dan moet je je ervan bewust zijn waar je aan begint. Met bewustwording wordt bedoeld dat jij en je medeleidinggevenden weten wat je van plan bent en hoe je een bepaald spelprogramma in de door jou gekozen omgeving wilt gaan uitvoeren. Het betrekken van de jeugdleden is een goed initiatief, echter de leeftijd van het jeugdlid kan bepalend zijn of je kiest voor een samenwerking met de jeugdleden bij de uitvoering van het spelprogramma. 9: Presenteren en speluitleg Bij het leiden van een spel komen veel persoonsgebonden aspecten naar voren, bijvoorbeeld 'hoe staat de leider tegenover de groep?', 'hoeveel zelfvertrouwen heeft de leider?', 'kan de leider structureren en deze informatie overbrengen?', 'kan de spelleider betrokken zijn bij de kinderen, het spel en tegelijkertijd afstand inbouwen? Hij is immers de spelleider!' Na het doorlopen van deze module kun je: * de voorbereiding van een spel of activiteit verzorgen; * een spel uitleggen * een spel afronden * vrij spelen begeleiden *een gesprek leiden * verklaren welke veiligheidseisen aan de spelsituatie moeten worden gesteld. REGIO DRIE RIVIEREN UTRECHT!

11 MODULES SA 10: Gewenst gedrag In deze module besteden we aandacht aan het gedrag dat we binnen Scouting graag zien van onze kaderleden. De gedragscode die we binnen Scouting hebben afgesproken komt aan bod en het toepassen en kenbaar maken van situaties die hiermee te maken hebben. Je leert de gedragscode uitleggen aan jeugdleden in relatie tot gedrag en omgangsvormen. We besteden aandacht aan regels en veiligheid binnen de groep en hoe je invloed kan uitoefenen op de groepscultuur. Na deze module kun je: * de gedragscode bespreken binnen je leidingteam * de gedragscode toepassen op verschillende situaties in je groep * de gedragscode bespreken met jouw jeugdleden * regels opstellen en verklaren binnen jouw speltak 11: Evaluatietechnieken De organisatie van een activiteit kost een hoop energie, tijd en geld. Het is logisch dat je aan het eind een beeld wilt hebben hoe het gegaan is en of de planning gehaald is. In welke opzichten was de activiteit een succes en wat waren de sterke punten? Evalueren doe je om te leren van gedane activiteiten, om daarmee beter te kunnen plannen en je beter te kunnen voorbereiden op komende activiteiten. Na het doorlopen van deze module: * weet je wat evalueren is. * weet je waarom je moet evalueren. * weet je een aanpak om een evaluatie op te zetten. * ken je een aantal feedbackregels die je kunt gebruiken bij evaluatie. * kun je een aantal methoden gebruiken waarmee je kunt evalueren 12: Gespreks- en overlegvaardigheden Gespreksvaardigheden zijn onmisbaar in communicatie met anderen. Of je nu instructie geeft, ouders informeert of een jeugdlid feedback geeft, je gebruikt in alle gevallen gesprekstechnieken. In deze module komen de verschillende gespreksvormen aanbod. Na het doorlopen van deze module: * beheers je diverse gesprekstechnieken: instructie-, motivatie-, correctie-, (ouder)informatie-, feed back-, nieuwsgesprek. * ken je de spelregels van een overleg (stemrecht, stemrechtprocedure). * ben je in staat om een vergadering of overleg te leiden. REGIO DRIE RIVIEREN UTRECHT!

12 AANPAK REGIO UTRECHT Aanpak in onze regio Regio Drie Rivieren heeft ervoor gekozen om de methodieken te geven in 1 introductieavond en 2 weekenden. De reden dat we hiervoor gekozen hebben is omdat we ervaring uitwisselen erg belangrijk vinden. Tijdens het weekend zijn er voldoende momenten om dit te bewerkstelligen. Uiteraard is het mogelijk om de verschillende methodieken apart te volgen. Een kijkje nemen in een opkomst van een andere groep was altijd een populair aspect van de oude training: ervaring uitwisselen is erg belangrijk en je kan erg veel leren van een andere leidinggevende. Om die reden is er besloten de stage terug te laten keren in de Scouting Academy. Leidinggevenden kunnen de stage pas doen als zij de modules van het eerste weekend succesvol hebben afgerond. Op die manier kunnen ze hun nieuwe kennis meteen in de praktijk brengen. Tijdens het eerste trainingsweekend zal er meer informatie gegeven worden over de stage en de stage opdracht. De kamptraining sluit aan bij het tweede weekend van de scouting Academy training. Als de SA training om 17:00uur is afgelopen gaat op dezelfde dag de kamptraining weer verder. Deze keuze is gemaakt speciaal om de cursisten zo min mogelijk weekenden kwijt te laten zijn aan trainingen. Ook omdat de training zo goed op elkaar aansluiten. Kwalificeren Na het volgen van de training krijg je, van de praktijkcoaches, de modules die je gevolgd hebt als kwalificatie in SOL. Het is aan de praktijkbegeleider van je groep om de uiteindelijke kwalificatie aan te vragen. De praktijkbegeleider doet dit door binnen SOL een aanvraag te doen. De praktijkcoaches van de regio controleren of de aanvraag correct is en kennen deze vervolgens toe. Na de training krijg je van ons wel het kwalificatieteken en de oorkonde maar nog niet de eindkwalificatie binnen SOL. Dit gebeurt dus door de praktijkbegeleider. Mocht je binnen de groep geen actieve praktijkbegeleider hebben dan kun je de functie wel aanmaken. Dit doe je door een nieuwe speleenheid aan te maken binnen je groep, namelijk de speleenheid ondersteuningsteam. Binnen deze speleenheid moet je een voorzitter maken en daarna kun je de functie van praktijkbegeleider aanmaken. Zodra deze functie er is kun je een aanvraag doen voor kwalificeren. Mocht je dit gaan doen dan willen vragen dit over te laten aan de groepsbegeleider. REGIO DRIE RIVIEREN UTRECHT!

13 WIE ZIJN WIJ? Wie zijn wij? Ons trainingsteam bestaat uit de volgende personen Peter van den Bosch Freek Dammers Daphne Bom Anne Frijters Roos de Haan Kevin de Koning Arne Wierda Marijn Macco * Trainingscoördinator * Penningmeester RTT, Praktijkcoach en trainer * Trainer * Trainer * Trainer * Trainer * Trainer * Voorzitter RTT, Praktijkcoach en trainer Komend jaar mogen we ook een aantal nieuwe trainers aan ons team toe voegen, namelijk; Jasmijn Meerman, Annelies Wijga, Arjen van Reij, Marco van Breukelen, Jelte Rondeel, Hans van Steenis Komend seizoen zullen ze met ons meelopen en we hopen dat ze zich daarna definitief aan ons team toe voegen! Contact; Algemeen Peter van den Bosch, trainingscoordinator Marijn Macco, Voorzitter RTT REGIO DRIE RIVIEREN UTRECHT

Informatieboekje 2014-2015

Informatieboekje 2014-2015 RTT Utrecht Informatieboekje 2014-2015 Scouting Regio Drie Rivieren informeert alle groepen graag over de trainingen komend seizoen RTT Utrecht Op een rijtje Trainingen Wie, wat, waar en wanneer Voorwoord

Nadere informatie

Toelichting op de kwalificatiekaarten Teamleider/Leidinggevende bevers, welpen, scouts. Scouting Academy

Toelichting op de kwalificatiekaarten Teamleider/Leidinggevende bevers, welpen, scouts. Scouting Academy Toelichting op de kwalificatiekaarten Teamleider/Leidinggevende bevers, welpen, scouts Scouting Academy Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 1.1 Leeswijzer... 3 1.2 Toelichting op de kwalificatiekaart... 3 1.3

Nadere informatie

E-learning module 3: Scouting Academy

E-learning module 3: Scouting Academy E-learning module 3: Scouting Academy Waarom een nieuw opleidingssysteem? Het trainen en opleiden van mensen binnen Scouting Nederland (deskundigheidsbevordering) heeft sinds de jaren 70 een vrijwillig

Nadere informatie

Module Presenteren en uitleggen van activiteiten

Module Presenteren en uitleggen van activiteiten Module Presenteren en uitleggen van activiteiten Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 1.1 Inhoud... 3 1.2 Doel... 3 1.3 Plaats op de kwalificatiekaart... 3 1 Achtergrondinformatie... 4 1.1 Wat is spel?... 4

Nadere informatie

Scoutingblokkendoos Een taakverdelingsmethodiek voor groepsbesturen

Scoutingblokkendoos Een taakverdelingsmethodiek voor groepsbesturen Scoutingblokkendoos Een taakverdelingsmethodiek voor groepsbesturen Inhoudsopgave 1. Wat is de Scoutingblokkendoos?... 3 2. De methodiek... 4 2.1 Het overzicht... 4 2.2 De voorbereiding... 4 2.3 De blokken

Nadere informatie

Neil Armstrong Scouting Groep. Geen paniek!

Neil Armstrong Scouting Groep. Geen paniek! Geen paniek! Nu uw kind op Scouting zit, heeft u vast een aantal vragen! Wat is een opkomst en wanneer is zo n opkomst? Waar koop ik de juiste kleding? Met Help! Mijn kind zit op Scouting!? krijgt u al

Nadere informatie

Productenwijzer Meer perspectief voor jouw carrière Durf jij het aan?

Productenwijzer Meer perspectief voor jouw carrière Durf jij het aan? werken in NOORDOOST BRABANT.NL Productenwijzer Meer perspectief voor jouw carrière Durf jij het aan? Inleiding Voor je ligt de productenwijzer van Werken in Noordoost Brabant, de gezamenlijke site voor

Nadere informatie

Wij hopen dat uw contact met Scouting prettig zal zijn en wensen u, uw zoon(s)/dochter(s) een fijne tijd toe bij de Buys Ballotgroep.

Wij hopen dat uw contact met Scouting prettig zal zijn en wensen u, uw zoon(s)/dochter(s) een fijne tijd toe bij de Buys Ballotgroep. Juni 2015. Inhoudsopgave 1 Voorwoord... 3 2 Wat geschiedenis... 4 3 Organisatiestructuur... 5 4 Taken binnen de groep... 6 5 Proefperiode en lidmaatschap... 7 6 Speltakken en leeftijden... 8 7 Opkomsttijden...

Nadere informatie

K!X: Empoweren en netwerken

K!X: Empoweren en netwerken K!X: Empoweren en netwerken Handleiding voor K!X coördinatoren FORUM, Instituut voor Multiculturele Vraagstukken Handleiding voor K!X-coördinatoren Deze handleiding voor K!X-coördinatoren is een uitgave

Nadere informatie

LIDMAATSCHAP EN LEEFTIJDSGRENZEN...

LIDMAATSCHAP EN LEEFTIJDSGRENZEN... Inhoudsopgave Scouting Lutemgroep 1 ALGEMEEN... 4 1.1 DOELSTELLING... 4 1.2 HET SPEL... 4 1.3 ORGANISATIE... 4 1.4 LEVENSBESCHOUWING... 4 2 LIDMAATSCHAP EN LEEFTIJDSGRENZEN... 5 2.1 DEFINITIES EN REGELS...

Nadere informatie

Op weg naar Eén pedagogische visie in de brede school

Op weg naar Eén pedagogische visie in de brede school Op weg naar Eén pedagogische visie in de brede school Een procesbeschrijving van een pedagogische dialoog in Brede School Oud Zuid in Tilburg Brede School Oud Zuid Wassenaerlaan 38, 5021 VS Tilburg Telefoon:

Nadere informatie

LOOPBAANBEGELEIDING 7 MAATSCHAPPELIJK WERK 9 ZIEKTEVERZUIM 11 OUTPLACEMENT 13 RE-INTEGRATIE 15 RE-INTEGRATIE 1E SPOOR 17 RE-INTEGRATIE 2E SPOOR 19

LOOPBAANBEGELEIDING 7 MAATSCHAPPELIJK WERK 9 ZIEKTEVERZUIM 11 OUTPLACEMENT 13 RE-INTEGRATIE 15 RE-INTEGRATIE 1E SPOOR 17 RE-INTEGRATIE 2E SPOOR 19 2 Mensen terugbrengen naar de arbeidsmarkt of ze begeleiden naar een ander beroep. Dat is de missie van WerkCompleet. We beschikken over alle competenties en kwaliteiten die voor dit inspirerende werk

Nadere informatie

De overstap van leerlingen van speciaal naar regulier onderwijs.

De overstap van leerlingen van speciaal naar regulier onderwijs. De overstap van leerlingen van speciaal naar regulier onderwijs. Auteurs: Maartje Reitsma Aleid Schipper praktijkvoorbeeld * uitgelicht * succesfactor * regelgeving Deze handreiking, gebaseerd op de resultaten

Nadere informatie

Leidinggeven en begeleiden

Leidinggeven en begeleiden DC 55 Leidinggeven en begeleiden 1 Inleiding Hoewel je geen leiding geeft, heb je direct en indirect wel met veel leidinggevende aspecten te maken, zoals leiderschapsstijlen en managementconcepten. In

Nadere informatie

Professioneel Handhaven: werken met competenties. kennis vaardigheden. persoonskenmerken motivatie. Colofon

Professioneel Handhaven: werken met competenties. kennis vaardigheden. persoonskenmerken motivatie. Colofon Het actieprogramma Handhaven op Niveau stimuleert en faciliteert overheden en handhavende instanties bij het werken aan handhaving. Het bevordert daartoe verdere professionalisering van handhaving en samenwerking

Nadere informatie

Stagetraining FORUM 3-4-2014

Stagetraining FORUM 3-4-2014 Stagetraining FORUM 3-4-2014 Inhoudsopgave Inhoudsopgave Inleiding 3 Doelen 4 Deelnemers 4 Werkvormen Praktische voorbereiding 4 Programma 5 Voorstellen & introductie 6 Inleiding 7 Elevator pitch 7 Introductie

Nadere informatie

Studentenhandleiding bal applicatieontwikkeling De Leijgraaf

Studentenhandleiding bal applicatieontwikkeling De Leijgraaf Studentenhandleiding bal applicatieontwikkeling De Leijgraaf De Leijgraaf studentenhandleiding 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1 Inleiding... 3 2 Opdrachtgever... 5 3 Probleemomschrijving en eindresultaat...

Nadere informatie

INFORMATIEBOEKJE Start- en Programma Training SCOUTS / EXPLORERS REGIO HART VAN BRABANT WELKOM. Beste leid(st)er,

INFORMATIEBOEKJE Start- en Programma Training SCOUTS / EXPLORERS REGIO HART VAN BRABANT WELKOM. Beste leid(st)er, INFORMATIEBOEKJE Start- en Programma Training SCOUTS / EXPLORERS WELKOM Beste leid(st)er, We heten je alvast welkom. De starttraining is de start voor jouw opleiding tot bevoegd leidinggevende bij Scouting

Nadere informatie

Hand-out behorende bij de training. Ten behoeve van ERAcademy. ERAcademy Zwarte Woud 2 3524 SJ UTRECHT 030-2899900 www.teamera.nl

Hand-out behorende bij de training. Ten behoeve van ERAcademy. ERAcademy Zwarte Woud 2 3524 SJ UTRECHT 030-2899900 www.teamera.nl Hand-out behorende bij de training ERAcademy Zwarte Woud 2 3524 SJ UTRECHT 030-2899900 www.teamera.nl Een nadere kennismaking ERAcademy is een partner in ontwikkeling van mensen en organisaties. Trainen

Nadere informatie

Functionerings-, voortgangs- en beoordelingsgesprekken

Functionerings-, voortgangs- en beoordelingsgesprekken Functionerings, voortgangs en beoordelingsgesprekken Functionerings, voortgangs en beoordelingsgesprekken 1. Inleiding Uiteraard vinden er dagelijks veel gesprekken plaats, verschillende soorten van gesprekken.

Nadere informatie

Bestuur Het opstellen van visie, missie en beleid

Bestuur Het opstellen van visie, missie en beleid Bestuur Het opstellen van visie, missie en beleid Landelijk Samenwerkingsverband Actieve bewoners Oudkerkhof 13b 3512 GH Utrecht tel. 030-2317511 mail: info@lsabewoners.nl web: www.lsabewoners.nl www.bewonersbedrijven.nl

Nadere informatie

Logboek Instituut voor brein leiderschap

Logboek Instituut voor brein leiderschap Logboek Instituut voor brein leiderschap logboek instituut voor breinleiderschap Beste deelnemer, Je hebt je ingeschreven voor de Basistraining Breinleiderschap. Het is onze goede gewoonte om deelnemers

Nadere informatie

Leerpakket Wmo Competenties. Hoe stuur ik aan op betrokkenheid en participatie?

Leerpakket Wmo Competenties. Hoe stuur ik aan op betrokkenheid en participatie? Leerpakket Wmo Competenties Hoe stuur ik aan op betrokkenheid en participatie INHOUDSOPGAVE 1. Introductie van de competentie 3 2. Teamopdrachten 5 1. Vijf gouden regels 5 2. Energiegevers en energievreters

Nadere informatie

Studiewijzer (met OER) Administratief Medewerker

Studiewijzer (met OER) Administratief Medewerker Studiewijzer (met OER) Administratief Medewerker Nummer kwalificatiedossier: Naam kwalificatiedossier: CREBO nummers kwalificatie: 22156 Versie kwalificatiedossier: 2013 Administratief medewerker 90471,

Nadere informatie

PERSOONLIJK ONTWIKKELPLAN - POP WERKBOEK HOOGST PERSOONLIJK

PERSOONLIJK ONTWIKKELPLAN - POP WERKBOEK HOOGST PERSOONLIJK PERSOONLIJK ONTWIKKELPLAN - POP WERKBOEK HOOGST PERSOONLIJK 0 INHOUD 1. PERSOONLIJK ONTWIKKELPLAN POP 2 2. GESPEREKSCYCLUS - Gesprekken met je direct leidinggevende 4 3. HOE MAAK JE EEN POP 7 Stap 1 Welke

Nadere informatie

CNV Cursusprogramma. > Leren werkt!

CNV Cursusprogramma. > Leren werkt! CNV Cursusprogramma > Leren werkt! 2012 1 Workshops Leren werkt! Feedback geven en ontvangen Timemanagement Loopbaancheck Flow in je werk Profileren kun je leren Netwerken Cursussen Emotionele intelligentie

Nadere informatie

ADVIESRAPPORT. Vrijwilligerstekort verminderen op korte termijn. 2 februari 2011 [ADVIESRAPPORT BC GO!]

ADVIESRAPPORT. Vrijwilligerstekort verminderen op korte termijn. 2 februari 2011 [ADVIESRAPPORT BC GO!] ADVIESRAPPORT Vrijwilligerstekort verminderen op korte termijn Opdrachtgever: BCGO! Auteur: Lieuwe Geesing & Johnny Ligtlee Groningen: Maart 11 1 Inhoudsopgaven: 2 februari 2011 [ADVIESRAPPORT BC GO!]

Nadere informatie

Training Zorgzaam signaleren, motiveren en doorverwijzen voor vertrouwenscontactpersonen in sportclubs of -organisaties

Training Zorgzaam signaleren, motiveren en doorverwijzen voor vertrouwenscontactpersonen in sportclubs of -organisaties Training Zorgzaam signaleren, motiveren en doorverwijzen voor vertrouwenscontactpersonen in sportclubs of -organisaties Maak jij je wel eens zorgen over het welzijn of over de thuissituatie van één van

Nadere informatie

CNV Cursusprogramma. > Leren werkt!

CNV Cursusprogramma. > Leren werkt! 2013 CNV Cursusprogramma > Leren werkt! 1 WORKSHOPS > Alle workshops duren 1 dag of 2 losse dagdelen. Profileren kun je leren dagdelen worden een aantal netwerken geïntro- Workshops Profileren kun je leren

Nadere informatie

Over. Afkijken mag. Dit boekje is gebaseerd op onderzoek van: José van Overbeek - GOC Jos Teunen GOC Jasper van Geenen - GOC. Ria van Dinteren Cinop

Over. Afkijken mag. Dit boekje is gebaseerd op onderzoek van: José van Overbeek - GOC Jos Teunen GOC Jasper van Geenen - GOC. Ria van Dinteren Cinop Over Afkijken mag Dit boekje is gebaseerd op onderzoek van: José van Overbeek - GOC Jos Teunen GOC Jasper van Geenen - GOC Auteur: Ria van Dinteren Cinop Redactie: Bianca Hierck - GOC Els Frankenmolen

Nadere informatie