Informatieboekje RTT Utrecht

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Informatieboekje 2013-2014 RTT Utrecht"

Transcriptie

1 Informatieboekje RTT Utrecht Voorwoord Iedere week met een aantal jeugdleden op stap is een zware verantwoordelijkheid. Scouting Nederland onderstreept dat door van iedere leidinggevende te vragen daar regelmatig even bij stil te staan. Bij Scouting kun je kiezen uit veel trainingen; ze zijn leuk, uitdagend, je doet ideeën op en bovendien kun je ideeën uitwisselen met anderen. Al een aantal jaren geeft de regio op een competentie gerichte manier training. Ook komend jaar zullen we dit weer gaan doen. In dit nieuwe informatieboekje kun je op een logische en makkelijke manier alle informatie vinden die te maken hebben met de trainingen die we aanbieden. Op een rijtje In het informatieboekje kun je de volgende info vinden. Voorwoord Scouting Academy Kamptraining Explorer training Overstap training Praktijkbegeleider training Teamleiders training Inschrijfprocedure Overige informatie REGIO DRIE RIVIEREN UTRECHT

2 SCOUTING ACADEMY Scouting Academy Scouting Academy leidt nieuwe leiding op door het ontwikkelen van persoonlijke competenties. Niet iedereen hoeft hetzelfde te leren, iedereen heeft zijn/haar eigen competenties en kan binnen Scouting Academy leren wat nodig is. De modules binnen de training zijn: Spelvisie en Spelaanbod Scouting in de samenleving Scouting Academy Leeftijdseigene Activiteitenwensen en spelideeën Programmeren Motivatietechnieken en groepsprocessen Veiligheid Presenteren en speluitleg Gewenst gedrag Evaluatietechnieken Gespreks- en overlegvaardigheden Onder het hoofdstuk overige informatie vind je per blok wat extra informatie. Als regio hebben we ervoor gekozen om er 1 extra blok aan toe te voegen, namelijk het blok stage. We vinden het heel belangrijk dat cursisten een kijkje nemen bij andere groepen. Een kijkje in de keuken bij de ander is erg leerzaam. Als je de cursus goed afrondt ben je na afloop gekwalificeerd leiding voor bevers welpen en scouts. Wanneer De training bestaat uit 1 introductieavond, 2 weekenden, de stage en de stage bespreking. Introductieavond; Woensdag 2 oktober 2013 of maandag 7 oktober 2013 Weekenden; 1 ste weekend 16 en 17 november de weekend zaterdag 12 april 2014 tot 17:00. (alleen de zaterdag) Kosten voor deze training 100,- REGIO DRIE RIVIEREN UTRECHT!

3 KAMPTRAINING Kamptraining Als je de Scouting Academy afgerond hebt is de kamptraining een goede vervolgtraining. Het voordeel is dat wij als regio de Scouting Academy training en de kamptraining in 1 traject kunnen aanbieden! In het tweede weekend van de Scouting Academy begint de kamptraining! Als je de kamptraining goed hebt afgesloten ben je gekwalificeerd kampleider van bevers, welpen en scouts of van explorers en roverscouts. Wanneer; De training bestaat uit 1 introductieavond en 2 weekenden. Introductieavond; Woensdag 5 maart of maandag 10 maart 2014 Weekenden; 1 ste weekend zaterdag 12 april vanaf 19:00 en 13 april de weekend 23, 24 en 25 mei 2014 Kosten voor deze training zijn 90,- Je kunt de kamptraining in combinatie met de Scouting Academy volgen. Dit scheelt in de kosten en in tijd. De kosten als je de training combineert zijn 140,- REGIO DRIE RIVIEREN UTRECHT!

4 EXPLOTRAINING EN OVERSTAPTRAINING Explo training De explotraining is voor begeleiding van de explorers en adviseurs van de roverscouts. De training bestaat uit 1 introductieavond, 1 weekend en een eventuele terugkomdag. De terugkomdag is voor begeleiding die nog geen andere kwalificatie heeft. Vanwege het lage aantal deelnemers zullen we in 2014 geen explotraining geven. We hebben besloten dit weer in 2015 te doen. Overstaptraining De overstaptraining is voor leiding die in het verleden een bevoegdheid heeft gehaald. Door deze training te volgen worden ze gekwalificeerd leiding. Je kunt 2 kwalificaties halen. Een kwalificatie voor bevers, welpen en scouts en een kwalificatie voor explorers en roverscouts adviseurs. Mocht je in het verleden dus een bevoegdheid hebben gehaald voor de welpen dan ben je na deze training gekwalificeerd leiding voor de bevers, welpen en scouts! Zeer de moeite waard om te komen volgen dus. We geven de training komend seizoen 2 keer. 26 oktober juni 2014 De training begint in de ochtend (10:00) en duurt tot de middag (15:00). De training is geheel gratis. Wij zorgen voor een lekkere lunch. REGIO DRIE RIVIEREN UTRECHT

5 PRAKTIJKBEGELEIDERS TRAINING Praktijkbegeleiders training De praktijkbegeleider is binnen de groep de spin in het web als het gaat om het ontwikkelen van mensen. Hij/zij zorgt ervoor dat (nieuwe) leidinggevenden inzicht krijgen in wat ze al kennen en kunnen. Hiervoor gebruiken de praktijkbegeleider (PB) en de leidinggevenden de kwalificatiekaart. Met deze kaart kan de praktijkbegeleider in een gesprek een inschatting maken van de competenties van de leiding. Wat doet een praktijkbegeleider? Begeleidt en beoordeelt, samen met de teamleider, de introductie van nieuwe leidinggevenden in het speltakteam Stimuleert de samenwerking en een goede taakverdeling in het speltakteam Bespreekt regelmatig met het speltakteam de voortgang van het programma en het functioneren van het team Geeft zo nodig advies en voorbeelden over de uitvoering van het activiteitenprogramma Stimuleert leiding het beste uit zichzelf te halen en maakt afspraken over deskundigheidsbevordering Begeleidt leidinggevenden in de ontwikkeling, toetsing en registratie van competenties. Koppelt voortgang terug naar de groepsbegeleider, maar maakt geen deel uit van het groepsbestuur Heeft contact met praktijkcoach in de regio. De praktijkbegeleider wordt opgeleid door een praktijkcoach. Deze praktijkcoach is lid van de regio. Elke regio heeft dus zelf praktijkcoaches. De praktijkcoach is een (ervaren) trainer, die de PB ook begeleidt in zijn functioneren. Binnen de regio drie rivieren hebben we 2 praktijkcoaches, namelijk Freek Dammers en Marijn Macco. Zij zijn ook de personen die deze training aanbieden. Wanneer Zaterdag 22 februari 2014 Kosten De training kost 30 en is inclusief lunch en diner. REGIO DRIE RIVIEREN UTRECHT!

6 TEAMLEIDERS TRAINING Teamleiders training De Regio Drie Rivieren Utrecht biedt dit jaar voor het eerst ook de teamleiderstraining aan! De teamleider (m/v) is de eindverantwoordelijke binnen het stafteam en aanspreekpunt van de speltak. Naar de richtlijnen van Scouting Nederland heeft de teamleider twee taken: Coördinator binnen het stafteam Contactpersoon buiten de speltak Teamleider is de benaming van een functie binnen de organisatiestructuur van Scouting Nederland. Dit wil niet zeggen dat de teamleider ook alles moet doen. In samenspraak met de overige leiding moet de teamleider zorgen voor een goede taakverdeling. Voor diegene die dat wensen is er in veel regio's en steunpunten (maar niet overal) de mogelijkheid een teamleiderstraining te volgen. Hoe men omgaat met de taak van teamleider kan verschillen per scoutinggroep en per speltak. De enige eisen die Scouting Nederland stelt aan een teamleider is de leeftijd van 21 jaar, of 23 jaar voor een explorerafdeling. Dit om vast te stellen dat er iemand verantwoordelijk is of aansprakelijk gehouden kan worden. Anders dan bij andere stafleden wordt de teamleider niet in de groepsraad voorgedragen door het stafteam, maar door het groepsbestuur. De groepsraad is verplicht om een teamleider te benoemen. Wanneer de groepsraad niet kan komen tot een geschikte kandidaat vanwege de leeftijd of om andere redenen, wat die ook mogen zijn, wordt automatisch het teamleidersschap bij het groepsbestuur neergelegd. Wanneer Weekend: zaterdag 15 februari 2014 Kosten De teamleiderstraining kost 50,- REGIO DRIE RIVIEREN UTRECHT!

7 INSCHRIJFPROCEDURE Inschrijven Vanaf 1 september kun je je inschrijven voor de trainingen! Inloggen in Scouts Online Zorg dat je je inloggegevens bij de hand hebt (heb je deze niet? Dan moet je je nog even aanmelden); Ga naar Klik op 'login'; Voer je gebruikersnaam en wachtwoord in en klik op 'login'; Je bent nu ingelogd en bevind je in het beginscherm van Scouts Online. Je kunt nu vele van je eigen gegevens wijzigen, aanpassen en ook jezelf inschrijven voor een activiteit of training. Inschrijven voor een training Voor landelijke en/of regionale activiteiten moet je je meestal inschrijven via Scouts Online. Klik op 'Inschrijven training'; Je ziet nu een lijst met alle trainingen waarvoor je je kan inschrijven. Dit kunnen landelijke, regionale en trainingen zijn; Klik op de training van je keuze; Een training kan meerdere formulieren hebben. Klik op het juiste formulier om dit in te vullen Vul alle gevraagde gegevens in en verzend het formulier. Je bent nu ingeschreven. Na de training volgt een bevestiging per . Belangrijk om op te letten! 1. Je moet je individueel inschrijven voor de trainingen 2. Controleer goed of je mail adres klopt, dit voorkomt onduidelijkheden 3. Schrijf je in met de juiste functie 4. Schrijf de trainingsmomenten meteen op in je agenda! Je kunt met vragen over inschrijven altijd terecht bij het trainingsteam onder het volgende mail adres. REGIO DRIE RIVIEREN UTRECHT!

8 OVERIGE INFORMATIE De modules van de scouting Academy 1: Spelvisie en Spelaanbod Deze module gaat over de spelvisie en het spelaanbod voor speltakken. Na het doorlopen van deze module: * heb je kennis van de spelvisie binnen Scouting Nederland * kun je een vertaling maken van spelvisie naar activiteiten binnen activiteitengebieden * weet je hoe we willen werken met een doorlopende ontwikkeling en ken je de progressie matrix * heb je een beeld van het nieuwe spelaanbod voor de verschillende speltakken inclusief de bijbehorende ceremoniën 2: Scouting in de samenleving Deze module neemt je mee vanaf het eerste bestaan van Scouting tot nu. Er wordt aangegeven wat de visie en missie zijn van Scouting in Nederland en wereldwijd en welke rol Scouting speelt in de samenleving. Tot slot wordt er aandacht besteed aan de Scoutfit die in 2010 is geïntroduceerd als nieuw uniform. Na het volgen van deze module weet je: * hoe Scouting in Engeland en Nederland is ontstaan * wat de bijdrage en achterliggende ideeën zijn van Baden-Powell * welk gedachtegoed de kern van Scouting vormt * dat er twee wereldbonden zijn en ken je hun bijdrage * waarom er een uniforme Scoutfit is * welke onderdelen bij die Scoutfit horen * welke kwalificatietekens er zijn 3: Scouting Academy Deze module gaat over (de werking van) Scouting Academy. Na het doorlopen van deze module: * heb je kennis van de competentieontwikkeling benadering binnen Scouting Nederland * ken je de ontwikkelmogelijkheden binnen Scouting Academy * ken je de talentmanagementmogelijkheden (je loopbaan binnen Scouting); * ken je de talentmanagement- en competentiesystematiek in Scouts Online; * weet je hoe de competenties die je binnen Scouting hebt ontwikkeld buiten Scouting inzichtelijk gemaakt en benut kunnen worden. REGIO DRIE RIVIEREN UTRECHT!

9 MODULES SA 4: Leeftijdseigene Deze module gaat over de leeftijdseigen kenmerken van jeugdleden in de speltakken. Er wordt gekeken naar het spel dat bij de ontwikkelingsfasen hoort. De ontwikkeling van de leeftijdsgroepen wordt uitgewerkt in cognitieve, lichamelijke, sociale en emotionele aspecten. Na het doorlopen van deze module: * weet je wat de kenmerken zijn van de ontwikkelingsfasen * weet je wat het verband is tussen het spel en de ontwikkeling passend bij de leeftijd * kun je inschatten wat voor jouw speltak en de speltakken onder en boven je, relevante leeftijdsontwikkelingen zijn. 5: Activiteitenwensen en spelideeën Deze module gaat over het opdoen van spelideeën en het betrekken van de jeugdleden bij het samenstellen van het programma. Na het doorlopen van deze module kun je onder andere: * Verschillende manieren noemen om spelideeën op te doen. * Bij het verzinnen en uitwerken van een spel het gebruik van werkboek, spelmappen en algemene spelboeken demonstreren. * Benoemen met welke factoren bij de keuze van een spel rekening moet worden gehouden. * Concreet aangeven hoe de inbreng van de jeugdleden gestalte kan krijgen bij het programma, en wat de rol van de (bege-)leider is. * Verschillende methodes hanteren om het jeugdlid te stimuleren nieuwe programma-ideeën te geven. 6: Programmeren Deze module gaat over het samenstellen van een spelprogramma voor een opkomst en het opstellen van een meermaanden- of jaarplan. Na het doorlopen van deze module kun je voor jouw leeftijdsgroep onder andere: * Een draaiboek hanteren. * Een start- en vervolgactiviteit plannen en een programma maken voor een startactiviteit. * De stappen van de programmeercyclus benoemen. * De voor- en nadelen aangeven van korte en lange termijnplanning. * Een lange termijnplanning maken waarin de veelzijdigheid van het Scoutingprogramma tot uiting komt. * In een lange termijnplanning progressie aanbrengen. REGIO DRIE RIVIEREN UTRECHT!

10 MODULES SA 7: Motivatietechnieken en groepsprocessen In deze module gaan we in op hoe leiding kan aansluiten bij de basisbehoeftes van de jeugdleden en zo de jeugdleden kan verleiden tot spelenderwijs ontwikkelen. In deze module zal met name worden ingegaan op het observeren, en daarbij vooral op de punten waar je dan op kunt of moet letten. Maar uiteindelijk is alle kennis en inzicht in de spelinteresse van weinig waarde als die niet wordt omgezet in het kiezen van de juiste spelen en activiteiten. Na het doorlopen van deze module: * Ken je de motivatiefactoren. * Ken je het progressiesysteem van je eigen leeftijdsgroep. * Kun je deze in relatie brengen met competentieontwikkeling. * Ondersteunend beoordelen van insignes en relatie tot motivatiefactoren. 8: Veiligheid Deze module gaat over het veilig werken binnen Scouting en vooral binnen je speltak. Bewustwording is daarbij heel belangrijk. Wanneer je met je speltak bijvoorbeeld de uitdaging wilt gaan opzoeken in de vorm van een pionierobject, gaat hiken, vuur maken of wilt gebruik maken van de in de natuur aanwezige mogelijkheden, dan moet je je ervan bewust zijn waar je aan begint. Met bewustwording wordt bedoeld dat jij en je medeleidinggevenden weten wat je van plan bent en hoe je een bepaald spelprogramma in de door jou gekozen omgeving wilt gaan uitvoeren. Het betrekken van de jeugdleden is een goed initiatief, echter de leeftijd van het jeugdlid kan bepalend zijn of je kiest voor een samenwerking met de jeugdleden bij de uitvoering van het spelprogramma. 9: Presenteren en speluitleg Bij het leiden van een spel komen veel persoonsgebonden aspecten naar voren, bijvoorbeeld 'hoe staat de leider tegenover de groep?', 'hoeveel zelfvertrouwen heeft de leider?', 'kan de leider structureren en deze informatie overbrengen?', 'kan de spelleider betrokken zijn bij de kinderen, het spel en tegelijkertijd afstand inbouwen? Hij is immers de spelleider!' Na het doorlopen van deze module kun je: * de voorbereiding van een spel of activiteit verzorgen; * een spel uitleggen * een spel afronden * vrij spelen begeleiden *een gesprek leiden * verklaren welke veiligheidseisen aan de spelsituatie moeten worden gesteld. REGIO DRIE RIVIEREN UTRECHT!

11 MODULES SA 10: Gewenst gedrag In deze module besteden we aandacht aan het gedrag dat we binnen Scouting graag zien van onze kaderleden. De gedragscode die we binnen Scouting hebben afgesproken komt aan bod en het toepassen en kenbaar maken van situaties die hiermee te maken hebben. Je leert de gedragscode uitleggen aan jeugdleden in relatie tot gedrag en omgangsvormen. We besteden aandacht aan regels en veiligheid binnen de groep en hoe je invloed kan uitoefenen op de groepscultuur. Na deze module kun je: * de gedragscode bespreken binnen je leidingteam * de gedragscode toepassen op verschillende situaties in je groep * de gedragscode bespreken met jouw jeugdleden * regels opstellen en verklaren binnen jouw speltak 11: Evaluatietechnieken De organisatie van een activiteit kost een hoop energie, tijd en geld. Het is logisch dat je aan het eind een beeld wilt hebben hoe het gegaan is en of de planning gehaald is. In welke opzichten was de activiteit een succes en wat waren de sterke punten? Evalueren doe je om te leren van gedane activiteiten, om daarmee beter te kunnen plannen en je beter te kunnen voorbereiden op komende activiteiten. Na het doorlopen van deze module: * weet je wat evalueren is. * weet je waarom je moet evalueren. * weet je een aanpak om een evaluatie op te zetten. * ken je een aantal feedbackregels die je kunt gebruiken bij evaluatie. * kun je een aantal methoden gebruiken waarmee je kunt evalueren 12: Gespreks- en overlegvaardigheden Gespreksvaardigheden zijn onmisbaar in communicatie met anderen. Of je nu instructie geeft, ouders informeert of een jeugdlid feedback geeft, je gebruikt in alle gevallen gesprekstechnieken. In deze module komen de verschillende gespreksvormen aanbod. Na het doorlopen van deze module: * beheers je diverse gesprekstechnieken: instructie-, motivatie-, correctie-, (ouder)informatie-, feed back-, nieuwsgesprek. * ken je de spelregels van een overleg (stemrecht, stemrechtprocedure). * ben je in staat om een vergadering of overleg te leiden. REGIO DRIE RIVIEREN UTRECHT!

12 AANPAK REGIO UTRECHT Aanpak in onze regio Regio Drie Rivieren heeft ervoor gekozen om de methodieken te geven in 1 introductieavond en 2 weekenden. De reden dat we hiervoor gekozen hebben is omdat we ervaring uitwisselen erg belangrijk vinden. Tijdens het weekend zijn er voldoende momenten om dit te bewerkstelligen. Uiteraard is het mogelijk om de verschillende methodieken apart te volgen. Een kijkje nemen in een opkomst van een andere groep was altijd een populair aspect van de oude training: ervaring uitwisselen is erg belangrijk en je kan erg veel leren van een andere leidinggevende. Om die reden is er besloten de stage terug te laten keren in de Scouting Academy. Leidinggevenden kunnen de stage pas doen als zij de modules van het eerste weekend succesvol hebben afgerond. Op die manier kunnen ze hun nieuwe kennis meteen in de praktijk brengen. Tijdens het eerste trainingsweekend zal er meer informatie gegeven worden over de stage en de stage opdracht. De kamptraining sluit aan bij het tweede weekend van de scouting Academy training. Als de SA training om 17:00uur is afgelopen gaat op dezelfde dag de kamptraining weer verder. Deze keuze is gemaakt speciaal om de cursisten zo min mogelijk weekenden kwijt te laten zijn aan trainingen. Ook omdat de training zo goed op elkaar aansluiten. Kwalificeren Na het volgen van de training krijg je, van de praktijkcoaches, de modules die je gevolgd hebt als kwalificatie in SOL. Het is aan de praktijkbegeleider van je groep om de uiteindelijke kwalificatie aan te vragen. De praktijkbegeleider doet dit door binnen SOL een aanvraag te doen. De praktijkcoaches van de regio controleren of de aanvraag correct is en kennen deze vervolgens toe. Na de training krijg je van ons wel het kwalificatieteken en de oorkonde maar nog niet de eindkwalificatie binnen SOL. Dit gebeurt dus door de praktijkbegeleider. Mocht je binnen de groep geen actieve praktijkbegeleider hebben dan kun je de functie wel aanmaken. Dit doe je door een nieuwe speleenheid aan te maken binnen je groep, namelijk de speleenheid ondersteuningsteam. Binnen deze speleenheid moet je een voorzitter maken en daarna kun je de functie van praktijkbegeleider aanmaken. Zodra deze functie er is kun je een aanvraag doen voor kwalificeren. Mocht je dit gaan doen dan willen vragen dit over te laten aan de groepsbegeleider. REGIO DRIE RIVIEREN UTRECHT!

13 WIE ZIJN WIJ? Wie zijn wij? Ons trainingsteam bestaat uit de volgende personen Peter van den Bosch Freek Dammers Daphne Bom Anne Frijters Roos de Haan Kevin de Koning Arne Wierda Marijn Macco * Trainingscoördinator * Penningmeester RTT, Praktijkcoach en trainer * Trainer * Trainer * Trainer * Trainer * Trainer * Voorzitter RTT, Praktijkcoach en trainer Komend jaar mogen we ook een aantal nieuwe trainers aan ons team toe voegen, namelijk; Jasmijn Meerman, Annelies Wijga, Arjen van Reij, Marco van Breukelen, Jelte Rondeel, Hans van Steenis Komend seizoen zullen ze met ons meelopen en we hopen dat ze zich daarna definitief aan ons team toe voegen! Contact; Algemeen Peter van den Bosch, trainingscoordinator Marijn Macco, Voorzitter RTT REGIO DRIE RIVIEREN UTRECHT

Informatieboekje 2014-2015

Informatieboekje 2014-2015 RTT Utrecht Informatieboekje 2014-2015 Scouting Regio Drie Rivieren informeert alle groepen graag over de trainingen komend seizoen RTT Utrecht Op een rijtje Trainingen Wie, wat, waar en wanneer Voorwoord

Nadere informatie

Module catalogus 2012 Trainingsteam t Gooi

Module catalogus 2012 Trainingsteam t Gooi Module catalogus 2012 Trainingsteam t Gooi 8 augustus 2012 1. Inleiding 1. Inleiding... 2 2. Scouting Academy... 3 Doelen... 3 Vrijwillig maar niet vrijblijvend... 3 Ontwikkeling in de praktijk... 3 Eén

Nadere informatie

Scouts Online Handleiding voor praktijkbegeleiders, praktijkcoaches en steunpuntmedewerkers

Scouts Online Handleiding voor praktijkbegeleiders, praktijkcoaches en steunpuntmedewerkers Scouts Online Handleiding voor praktijkbegeleiders, praktijkcoaches en steunpuntmedewerkers In je rol van praktijkbegeleider of praktijkcoach speel je een belangrijke rol in het proces van kwalificaties

Nadere informatie

Scouts Online Handleiding voor praktijkbegeleiders, praktijkcoaches en steunpuntmedewerkers

Scouts Online Handleiding voor praktijkbegeleiders, praktijkcoaches en steunpuntmedewerkers Scouts Online Handleiding voor praktijkbegeleiders, praktijkcoaches en steunpuntmedewerkers In je rol van praktijkbegeleider of praktijkcoach speel je een belangrijke rol in het proces van kwalificaties

Nadere informatie

Scouting Academy Regio Haarlem Kwalificatiekaart Leider Bevers, Welpen, Scouts

Scouting Academy Regio Haarlem Kwalificatiekaart Leider Bevers, Welpen, Scouts Kwalificatiekaart Leider Bevers, Welpen, Scouts Op de kwalificatiekaart van de regio Haarlem zijn de zaken die je moet weten, kennen en toepast direct gekoppeld aan de trainingsmodules van de regio. Zo

Nadere informatie

Overstaptraining. Scouting Academy. Scouting Academy

Overstaptraining. Scouting Academy. Scouting Academy Overstaptraining Scouting Academy Scouting Academy Programma Presentatie Scouting Academy Uitleg kwalificatiekaarten / competentieroos Pauze Stellingen spel Toets Spelvisie met de progressiematrix Pauze

Nadere informatie

Aftekenkaart Scouting Discovery 2016

Aftekenkaart Scouting Discovery 2016 Aftekenkaart Scouting Discovery 2016 Doelstelling Scouting Nederland: Het bevorderen van het Spel van Verkennen in Nederland, op grondslag van de ideeën van Lord Baden-Powell, om daarmee een plezierige

Nadere informatie

Theorie module 3: Scouting Academy

Theorie module 3: Scouting Academy Theorie module 3: Scouting Academy Scouting Academy is de naam voor het opleidingssysteem van Scouting Nederland. Dit is een systeem voor het beoordelen en kwalificeren van leiding. Binnen Scouting Academy

Nadere informatie

WET & BELOFTE, CEREMONIËN

WET & BELOFTE, CEREMONIËN taken van begeleider/adviseur (explorers/roverscouts) inhoud Maken, voorbereiden, uitvoeren en evalueren (met de overige teamleden) van wekelijkse programma s, weekendkamp(en) en/of de jaarlijkse expeditie/het

Nadere informatie

WET & BELOFTE, CEREMONIËN

WET & BELOFTE, CEREMONIËN taken van een leidinggevende (uit het functieprofiel) inhoud Maken, voorbereiden, uitvoeren en evalueren (met de overige teamleden) van wekelijkse programma s, weekendkamp(en) en/of het jaarlijkse zomerkamp

Nadere informatie

Stappenplan invoering Scouting Academy op groepsniveau Opgesteld door praktijkcoaches Regio Hart van Brabant

Stappenplan invoering Scouting Academy op groepsniveau Opgesteld door praktijkcoaches Regio Hart van Brabant Stappenplan invoering Scouting Academy op groepsniveau Opgesteld door praktijkcoaches Regio Hart van Brabant Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Inleiding... 3 Stap 1... 4 Stap 1a; Bevoegde leiding de overstaptraining

Nadere informatie

WET & BELOFTE, CEREMONIËN

WET & BELOFTE, CEREMONIËN taken van een leidinggevende (uit het functieprofiel) inhoud Maken, voorbereiden, uitvoeren en evalueren (met de overige teamleden) van wekelijkse programma s, weekendkamp(en) en/of het jaarlijkse zomerkamp

Nadere informatie

Methodieken en werkvormen Module Teamleiders - Handreiking voor teamleiders

Methodieken en werkvormen Module Teamleiders - Handreiking voor teamleiders Methodieken en werkvormen Module Teamleiders - Handreiking voor teamleiders Maker: Scouting Den Haag en Vlietstreek Functie: N.v.t. Datum van productie: 24 februari 2015 Module Teamleiders Leeftijd: Alle

Nadere informatie

Toelichting op de kwalificatiekaarten Teamleider/Leidinggevende bevers, welpen, scouts. Scouting Academy

Toelichting op de kwalificatiekaarten Teamleider/Leidinggevende bevers, welpen, scouts. Scouting Academy Toelichting op de kwalificatiekaarten Teamleider/Leidinggevende bevers, welpen, scouts Scouting Academy Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 1.1 Leeswijzer... 3 1.2 Toelichting op de kwalificatiekaart... 3 1.3

Nadere informatie

Scouting Academy. 18 februari 2016

Scouting Academy. 18 februari 2016 Scouting Academy 18 februari 2016 Scouting Academy Scouting Academy is de naam voor het opleidingssysteem voor leidinggevenden en andere vrijwilligers van Scouting Nederland. Hieronder vallen niet alleen

Nadere informatie

WET & BELOFTE, CEREMONIËN

WET & BELOFTE, CEREMONIËN taken van een begeleider (uit het functieprofiel) inhoud Maken, voorbereiden, uitvoeren en evalueren (samen met de jongeren en met de overige teamleden) van wekelijkse programma s, weekendkamp(en) en/of

Nadere informatie

E-learning module 3: Scouting Academy

E-learning module 3: Scouting Academy E-learning module 3: Scouting Academy Waarom een nieuw opleidingssysteem? Het trainen en opleiden van mensen binnen Scouting Nederland (deskundigheidsbevordering) heeft sinds de jaren 70 een vrijwillig

Nadere informatie

Handboek praktijkbegeleider Praktische uitwerking

Handboek praktijkbegeleider Praktische uitwerking Handboek praktijkbegeleider Praktische uitwerking Inhoudsopgave Inleiding... 3 1. De praktijkbegeleider... 4 1.1 Algemene functiebeschrijving praktijkbegeleider... 4 1.2 Functievoorwaarden voor een praktijkbegeleider...

Nadere informatie

Programma LOSA 14 juni :00 Inloop en lunch 12:45 Start 16:30 Afronding 17:00 Start bbq op Scouting Landgoed

Programma LOSA 14 juni :00 Inloop en lunch 12:45 Start 16:30 Afronding 17:00 Start bbq op Scouting Landgoed Landelijk Overleg Scouting Academy 14 juni 2014 Programma LOSA 14 juni 2014 12:00 Inloop en lunch 12:45 Start 16:30 Afronding 17:00 Start bbq op Scouting Landgoed Introductie Welkom door programmamanagers

Nadere informatie

Functieprofiel teamleider bevers/welpen/scouts

Functieprofiel teamleider bevers/welpen/scouts Functieprofiel teamleider bevers/welpen/scouts Introductie Scouting is een plezierige vrijetijdsbesteding, die bijdraagt aan de ontwikkeling van degenen die deelnemen. Lord Baden-Powell, de grondlegger

Nadere informatie

ADVISEUR ROVERSCOUTS (KENNIS (K) - HOUDING (H) - VAARDIGHEDEN (V)) KERNTAKEN

ADVISEUR ROVERSCOUTS (KENNIS (K) - HOUDING (H) - VAARDIGHEDEN (V)) KERNTAKEN kerntaken explorerbegeleider (uit functieprofiel) inhoud Verantwoordelijk voor de juiste uitvoering van het Scoutingspel op basis van de Scoutingmethode: het begeleiden van explorers in het zelf maken,

Nadere informatie

Samenvatting en conclusies

Samenvatting en conclusies Samenvatting en conclusies Aanleiding In het meerjarenbeleidsplan van 2005-2010 Op weg naar nog eens 100 jaar stonden vijf kerndoelen centraal, waaronder een passend vrijwilligersbeleid. Een goed vrijwilligersbeleid

Nadere informatie

Toelichting op de gecombineerde kwalificatiekaart praktijkbegeleider/praktijkcoach

Toelichting op de gecombineerde kwalificatiekaart praktijkbegeleider/praktijkcoach Toelichting op de gecombineerde kwalificatiekaart praktijkbegeleider/praktijkcoach Scouting Academy Versie 2.1 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 1.1 Inleiding... 3 1.2 Leeswijzer... 3 1.3 Toelichting op de

Nadere informatie

Externe certificering

Externe certificering Praktijkbegeleider Introductie Scouting is een plezierige vrijetijdsbesteding, die bijdraagt aan de ontwikkeling van degene die deelnemen. Lord Baden Powell, de grondleggen van Scouting, creëerde daarvoor

Nadere informatie

Regio Drie Rivieren Utrecht Jaarverslag over 2014. Jaarverslag over 2014

Regio Drie Rivieren Utrecht Jaarverslag over 2014. Jaarverslag over 2014 Regio Drie Rivieren Utrecht Jaarverslag over 2014 Jaarverslag over 2014 1 Inhoudsopgave Regio Drie Rivieren Utrecht is: 3 Ondersteunen 3 Vertegenwoordigen 3 Afstemmen 3 Informeren 3 Activiteiten voor jeugdleden

Nadere informatie

INFORMATIEBOEKJE Start- en Programma Training SCOUTS / EXPLORERS REGIO HART VAN BRABANT WELKOM. Beste leid(st)er,

INFORMATIEBOEKJE Start- en Programma Training SCOUTS / EXPLORERS REGIO HART VAN BRABANT WELKOM. Beste leid(st)er, INFORMATIEBOEKJE Start- en Programma Training SCOUTS / EXPLORERS WELKOM Beste leid(st)er, We heten je alvast welkom. De starttraining is de start voor jouw opleiding tot bevoegd leidinggevende bij Scouting

Nadere informatie

Handboek praktijkbegeleider Praktische uitwerking

Handboek praktijkbegeleider Praktische uitwerking Handboek praktijkbegeleider Praktische uitwerking Inhoudsopgave Inleiding... 3 1. De praktijkbegeleider... 4 1.1 Algemene functiebeschrijving praktijkbegeleider... 4 1.2 Hoe ziet dat erin de praktijk uit?...

Nadere informatie

Toelichting op de kwalificatiekaart (team)leider bevers, welpen, scouts

Toelichting op de kwalificatiekaart (team)leider bevers, welpen, scouts Toelichting op de kwalificatiekaart (team)leider bevers, welpen, scouts Scouting Academy Versie 2.1 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 1.1 Leeswijzer... 3 1.2 Toelichting op de kwalificatiekaart... 3 1.3 Basisniveau...

Nadere informatie

Leidinggevende bevers / welpen / scouts

Leidinggevende bevers / welpen / scouts Leidinggevende bevers / welpen / scouts Introductie Scouting is een plezierige vrijetijdsbesteding, die bijdraagt aan de ontwikkeling van degene die deelnemen. Lord Baden Powell, de grondleggen van Scouting,

Nadere informatie

Toelichting op de kwalificatiekaart (team)leider explorers en adviseur roverscouts

Toelichting op de kwalificatiekaart (team)leider explorers en adviseur roverscouts Toelichting op de kwalificatiekaart (team)leider explorers en adviseur roverscouts Scouting Academy Versie 2.1 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 1.1 Leeswijzer... 3 1.2 Toelichting op de kwalificatiekaarten...

Nadere informatie

Missie, Visie en beleid. Scouting St. Michiel & Lioba Harlingen

Missie, Visie en beleid. Scouting St. Michiel & Lioba Harlingen Missie, Visie en beleid Scouting St. Michiel & Lioba Harlingen Inleiding en aanleiding Scouting St. Michiel & Lioba werkt niet met een beleid. Het bestuur is van mening dat een beleid, op basis van een

Nadere informatie

INFORMATIEBOEKJE Start en Programma Training DWEK REGIO HART VAN BRABANT

INFORMATIEBOEKJE Start en Programma Training DWEK REGIO HART VAN BRABANT INFORMATIEBOEKJE Start en Programma Training DWEK 2008-2009 REGIO HART VAN BRABANT Mogelijkheid voor aantekeningen: Beste leid(st)er, We heten je alvast welkom. De starttraining is de start voor jouw opleiding

Nadere informatie

Module Scouting Academy

Module Scouting Academy Module Scouting cademy Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 1.1 Inhoud... 3 1.2 Doel... 3 2 Scouting cademy... 4 2.1 Doelen... 4 2.1.1 Vrijwillig maar niet vrijblijvend... 4 2.1.2 Ontwikkeling in de praktijk...

Nadere informatie

Algemene informatie Scouting Tapawingo Eerbeek

Algemene informatie Scouting Tapawingo Eerbeek Voorwoord Beste ouders/verzorgers, Na het inleveren van het inschrijfformulier wordt uw zoon/dochter lid van Scouting Tapawingo Eerbeek. Maar wat houdt dat naast de diverse opkomsten en kampen eigenlijk

Nadere informatie

Toelichting op de kwalificatiekaarten Op kamp Scouting Academy

Toelichting op de kwalificatiekaarten Op kamp Scouting Academy Toelichting op de kwalificatiekaarten Op kamp Scouting Academy Inhoudsopgave 1 Samenvatting... 3 1.1 Inleiding... 3 1.1.1 Instapniveau... 3 1.1.2 Algemene competenties... 3 1.1.3 Aanvullende competenties...

Nadere informatie

SARR Scouting Academy Rotterdam Rijnmond

SARR Scouting Academy Rotterdam Rijnmond SARR Scouting Academy Rotterdam Rijnmond Ondersteunings Team Praktijk Coach Team Trainers Team SAT Bestuur bezetting trainingskalender website vaste training locatie visiedocument samenwerking andere regio's

Nadere informatie

stage lopen? Limonade-leiding? Aspirant-leiding!

stage lopen? Limonade-leiding? Aspirant-leiding! stage lopen? Limonade-leiding? Aspirant-leiding! Welkom Verkorte versie Leiding Handleiding Langenberggroep Ede Omdat je gaat kennismaken bij een speltak van de Langenberggroep ontvang je dit boekje. We

Nadere informatie

Module 3: Scouting Academy Kwalificatie leidinggevende bevers, welpen, scouts, begeleider explorers en adviseur roverscouts

Module 3: Scouting Academy Kwalificatie leidinggevende bevers, welpen, scouts, begeleider explorers en adviseur roverscouts Module 3: Scouting cademy Kwalificatie leidinggevende bevers, welpen, scouts, begeleider explorers en adviseur roverscouts Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1 Inleiding... 3 2 eschrijving... 4 2.1 Systematiek

Nadere informatie

Karel Doorman Groep Zutphen. van stichting naar vereniging én stichting

Karel Doorman Groep Zutphen. van stichting naar vereniging én stichting Karel Doorman Groep Zutphen van stichting naar vereniging én stichting Waarom omzetten van stichting naar vereniging? Geschiedenis In 70 er jaren is een verenigingsvorm niet mogelijk voor Scoutinggroepen

Nadere informatie

Methodieken en werkvormen Module 6: Programmeren - Avondtraining

Methodieken en werkvormen Module 6: Programmeren - Avondtraining Methodieken en werkvormen Module 6: Programmeren - Avondtraining Maker: Trainingsteam Scouting Overijssel Functie: Trainer Scouting Overijssel Datum van productie: 2 december 2014 Module 6: Programmeren

Nadere informatie

1 Over Scouts Online. In deze handleiding komen de volgende onderwerpen aan bod: Inschrijven voor een activiteit. Aanmaken van een inlogaccount

1 Over Scouts Online. In deze handleiding komen de volgende onderwerpen aan bod: Inschrijven voor een activiteit. Aanmaken van een inlogaccount 1 Over Scouts Online Scouts Online (SOL) is het ledenadministratiesysteem voor alle scoutinggroepen in Nederland. Dus ook de Shawano s maken hier gebruik van om de ledenadministratie in bij te houden.

Nadere informatie

Modelbrief 1: Aankondiging deelname programma Groepsontwikkeling in de groep

Modelbrief 1: Aankondiging deelname programma Groepsontwikkeling in de groep Programma Groepsontwikkeling Modelbrieven voor groepen Modelbrief 1: Aankondiging deelname programma Groepsontwikkeling in de groep Beste ouders/verzorgers en leden van de (naam groep), Een goede Scoutinggroep

Nadere informatie

Toelichting op de kwalificatiekaart Trainer

Toelichting op de kwalificatiekaart Trainer Toelichting op de kwalificatiekaart Trainer Scouting Academy Versie 2.1 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 1.1 Inleiding... 3 1.2 Toelichting op de kwalificatiekaart... 3 1.3 Definitie competenties... 3 1.4

Nadere informatie

Eigen kweek. buitenaf

Eigen kweek. buitenaf Ontdek Scouting WAT IS MAATSCHAPPELIJKE STAGE? Iedere scholier krijgt er wel mee te maken: de maatschappelijke stage. Sommige scholieren gaan aan de slag in peuterspeelzalen, bejaardentehuizen of sociale

Nadere informatie

Spelvisie en methode. Presentatie JubJam100

Spelvisie en methode. Presentatie JubJam100 Spelvisie en methode Presentatie JubJam100 Spelvisie SCOUTS Waar staat SCOUTS voor? Samen maatschappij verbondenheid internationale organisatie Code normen en waarden ceremoniën en tradities identiteit

Nadere informatie

EFFECTIEF LEIDINGGEVEN. Een gave of een vak?

EFFECTIEF LEIDINGGEVEN. Een gave of een vak? EFFECTIEF LEIDINGGEVEN Een gave of een vak? Een training van COMMUNICERENENZO Mensen zijn belangrijk. Resultaten ook Mensen zijn belangrijk en waardevol. Resultaten worden behaald dankzij mensen. Zij voegen

Nadere informatie

Toelichting op de kwalificatiekaart Instructeur

Toelichting op de kwalificatiekaart Instructeur Toelichting op de kwalificatiekaart Instructeur Scouting Academy Versie 2.1 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 1.1 Inleiding... 3 1.2 Leeswijzer... 3 1.3 Toelichting op de kwalificatiekaart... 3 1.4 Definitie

Nadere informatie

Vakanties: In de grote vakantie zijn er geen opkomsten (behalve het kamp). Voor de overige vakanties geldt: raadpleeg de agenda op de website.

Vakanties: In de grote vakantie zijn er geen opkomsten (behalve het kamp). Voor de overige vakanties geldt: raadpleeg de agenda op de website. Seizoen 2015-2016 Beste ouders,verzorgers, Zoals u begrijpt zijn er binnen elke vereniging bepaalde afspraken. Veelal is dit allemaal vanzelfsprekend. Zelfs zo vanzelfsprekend dan men pas na langdurig

Nadere informatie

Handleiding inschrijven ploegen #RSW_NVF

Handleiding inschrijven ploegen #RSW_NVF Handleiding inschrijven ploegen 2014 regionale Scoutingwedstrijden Handleiding inschrijven ploegen #RSW_NVF Deze handleiding beschrijft de inschrijfprocedure voor ploegen in Scoutsonline. In Scoutsonline

Nadere informatie

Handleiding Sol voor Ouders/Leden

Handleiding Sol voor Ouders/Leden Opgaven voor 'Basistraining Shanti' Handleiding Sol voor Ouders/Leden Inhoud Handleiding Sol voor Ouders/Leden...1 Scouts Online...1 Log in aanvragen...2 Inloggen...3 Eigen gegevens...4 Gezondheidsformulier...5

Nadere informatie

Ledenpeiling nieuwe speltaktekens

Ledenpeiling nieuwe speltaktekens Ledenpeiling nieuwe speltaktekens Datum: 6 oktober 2010 Auteur: Eric Lepelaar Project: Spelvisie en methode Inhoudsopgave 1. Opzet ledenpeiling nieuwe speltaktekens...4 1.1. Aanleiding en doelstelling...4

Nadere informatie

Plaats op de kwalificatiekaart

Plaats op de kwalificatiekaart Gespreks- en overlegvaardigheden Handout Plaats op de kwalificatiekaart Instructie Motivatie Correctie Informatie (ouders) Feedback Slecht nieuws Vergaderingtechniek Spelregels overleg (stemrecht/- procedure

Nadere informatie

Competentieprofiel Teamleider Scouting Lambertus Reuver

Competentieprofiel Teamleider Scouting Lambertus Reuver Competentieprofiel Teamleider Scouting Lambertus Reuver Leeswijzer Voor je ligt het competentieprofiel van de teamleider. Het profiel beschrijft wat er van een goed functionerende teamleider wordt verwacht.

Nadere informatie

Scoutinghome: Langwaterstraat 1-3 Heer-Maastricht Website: www.scoutingheer.nl

Scoutinghome: Langwaterstraat 1-3 Heer-Maastricht Website: www.scoutingheer.nl Scoutinghome: Langwaterstraat 1-3 Heer-Maastricht Website: www.scoutingheer.nl versie november 2012 Inhoud: Inleiding 02 1. Ontdek scouting 03 1.1 Geschiedenis van onze vereniging 04 1.2 De verschillende

Nadere informatie

Methodieken en werkvormen Module1: Spelvisie en spelaanbod - Kwartetspel insignes

Methodieken en werkvormen Module1: Spelvisie en spelaanbod - Kwartetspel insignes Methodieken en werkvormen Module1: Spelvisie en spelaanbod - Kwartetspel insignes Maker: Trainingsteam Twenteland Functie: Trainer Twenteland Datum van productie: 30 oktober 2016 Module 1 Spelvisie en

Nadere informatie

Functieomschrijvingen bestuurstaken St. Jorisgroep Westervoort

Functieomschrijvingen bestuurstaken St. Jorisgroep Westervoort Functieomschrijvingen bestuurstaken St. Jorisgroep Westervoort Inhoud Organisatiestructuur Huishoudelijk reglement Groepsvereniging Groepsraad Groepsbestuur Functies en taakomschrijvingen Stichtingsbestuur

Nadere informatie

Scoutingblokkendoos Een taakverdelingsmethodiek voor groepsbesturen

Scoutingblokkendoos Een taakverdelingsmethodiek voor groepsbesturen Scoutingblokkendoos Een taakverdelingsmethodiek voor groepsbesturen Inhoudsopgave 1. Wat is de Scoutingblokkendoos?... 3 2. De methodiek... 4 2.1 Het overzicht... 4 2.2 De voorbereiding... 4 2.3 De blokken

Nadere informatie

Methodieken en werkvormen Module 1: Spelvisie en spelaanbod - Spelvisie- en activiteitengebiedenboom

Methodieken en werkvormen Module 1: Spelvisie en spelaanbod - Spelvisie- en activiteitengebiedenboom Methodieken en werkvormen Module 1: Spelvisie en spelaanbod - Spelvisie- en activiteitengebiedenboom Maker: Trainingsteam Twenteland en West-Brabant Functie: Trainer Twenteland en West-Brabant Datum van

Nadere informatie

One step beyond Wat & hoe roverscouts

One step beyond Wat & hoe roverscouts One step beyond Wat & hoe roverscouts Wat zijn roverscouts Roverscouts zijn alle jeugdleden van Scouting die tussen de 18 en 21 jaar oud zijn. Roverscouts worden gezien als jeugdleden, omdat je als roverscout

Nadere informatie

E-learning module 1: Spelvisie SCOUTS en activiteitengebieden

E-learning module 1: Spelvisie SCOUTS en activiteitengebieden E-learning module 1: Spelvisie SCOUTS en activiteitengebieden De basis van het Scoutingspel is en blijft het gedachtegoed van Lord Baden-Powell. In de kern is dit een bijdrage leveren aan de ontwikkeling

Nadere informatie

Wat verwachten we van leiding voor de speltakken. 3e editie September In deze editie:

Wat verwachten we van leiding voor de speltakken. 3e editie September In deze editie: In deze nieuwsbrief willen wij onze leden en hun ouder/ verzorgers informeren over de ontwikkelingen binnen Scouting Rheijnewoud. In deze editie: 1) Vacatures groepsleiding 2) Dennis Middelkoop benoemd

Nadere informatie

Jaarverslag over 2013!

Jaarverslag over 2013! Regio Drie Rivieren Utrecht Jaarverslag over 2013 Jaarverslag over 2013 Inhoudsopgave Ondersteunen 2 Vertegenwoordigen 2 Afstemmen 3 Informeren 3 Scoutcentrum Utrecht 3 Activiteiten voor jeugdleden 3 Bever

Nadere informatie

Module - Zo maak ik een programma (hand-out)

Module - Zo maak ik een programma (hand-out) Module - Zo maak ik een programma (hand-out) Zo maak ik een programma In 7 stappen op weg naar deskundig programmeren. Stap 1 - Verzamelen ideeën Idee: Kant en klaar Programma die je zelf ooit al eens

Nadere informatie

2. Jaarplan. 1. Meerjarenplan. 3. Jaarverslag. 4. Financieel jaarverslag. 5. Begroting. 6. Budget beheren 10% 10% 10% 30%

2. Jaarplan. 1. Meerjarenplan. 3. Jaarverslag. 4. Financieel jaarverslag. 5. Begroting. 6. Budget beheren 10% 10% 10% 30% 1. Meerjarenplan 2. Jaarplan 3. Jaarverslag 4. Financieel jaarverslag 5. Begroting 6. Budget beheren 30% 2. Jaarplan Beschrijving van het blok: het schrijven en uitvoeren van een jaarplan. In het jaarplan

Nadere informatie

Training aanmaken in SOL

Training aanmaken in SOL Training aanmaken in SOL Inhoudsopgave Training aanmaken in SOL... 3 Vooraf... 4 Aan de slag... 5 Aanmaken training... 5 Doel van deze training... 6 Formulier maken... 7 Restricties aan jouw training...

Nadere informatie

Sint Jorisgroep 5. Wat je weten moet om als leid ing. Scouting Sint Jorisgroep 5 Brugsestraat XR Den Haag

Sint Jorisgroep 5. Wat je weten moet om als leid ing. Scouting Sint Jorisgroep 5 Brugsestraat XR Den Haag Wat je weten moet om als leid ing aan de slag te g aan b ij Scoutin g Sint Jorisgroep 5 E r wacht je een fantastisch e uitd aging! Je gaat aan de slag als leiding bij Scouting. Misschien is Scouting helemaal

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement

Huishoudelijk reglement VERENIGING SCOUTING LAMORAAL VAN EGMOND Huishoudelijk reglement Scoutinggroep Lamoraal van Egmond te Purmerend Laatst gewijzigd: 16 december 2013 Pagina 1 HUISHOUDELIJK REGLEMENT INHOUD 1. Algemeen...

Nadere informatie

Scoutinghome: Langwaterstraat 1-3 Heer-Maastricht Website: www.scoutingheer.nl

Scoutinghome: Langwaterstraat 1-3 Heer-Maastricht Website: www.scoutingheer.nl Scoutinghome: Langwaterstraat 1-3 Heer-Maastricht Website: www.scoutingheer.nl versie november 2012 Inhoud: Inleiding 01 1. Ontdek scouting 03 1.1 Geschiedenis van onze vereniging 04 1.2 De verschillende

Nadere informatie

Scouts Online Basishandleiding voor je Scoutinggroep

Scouts Online Basishandleiding voor je Scoutinggroep Scouts Online Basishandleiding voor je Scoutinggroep Inhoudsopgave Inleiding... 1 1 Indeling groep in Scouts Online... 3 1.1 De samenstelling van je groep... 3 1.2 Je groep in Scouts Online... 3 1.2.1

Nadere informatie

Jaarplan Scouting Borculo Cycloongroep

Jaarplan Scouting Borculo Cycloongroep Scouting Borculo Cycloongroep Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Doel... 3 3 Speerpunten 2014... 4 3.1 Algemeen... 4 3.2 Scoutingspel... 4 3.3 Vrijwilligers(beleid)... 5 3.4 Accommodaties en materiaal...

Nadere informatie

Regio Hollands Midden Aanmelding en inschrijving deelnemers RSW

Regio Hollands Midden Aanmelding en inschrijving deelnemers RSW Regio Hollands Midden Aanmelding en inschrijving deelnemers RSW Let op! Het inschrijven van deelnemers aan de RSW van RHM bestaat uit twee (2) delen. Om dit proces wat te vergemakkelijken is deze handleiding

Nadere informatie

Scouting in Montfoort: Ook na 67 jaar vitaal!! Waar staan de S-C-O-U-T-S voor?

Scouting in Montfoort: Ook na 67 jaar vitaal!! Waar staan de S-C-O-U-T-S voor? Scouting in Montfoort: Ook na 67 jaar vitaal!! Waar staan de S-C-O-U-T-S voor? Samen - Code - Outdoor - Uitdaging - Team - Spel Samen: Staat voor de betrokkenheid die we als scouts hebben met elkaar en

Nadere informatie

Methodieken en werkvormen Module 1: Spelvisie en spelaanbod - Opdrachtenspel doorlopende leerlijn

Methodieken en werkvormen Module 1: Spelvisie en spelaanbod - Opdrachtenspel doorlopende leerlijn Methodieken en werkvormen Module 1: Spelvisie en spelaanbod - Opdrachtenspel doorlopende leerlijn Maker: Trainingsteam Twenteland Functie: Trainer Twenteland Datum van productie: 11 november 2016 Module

Nadere informatie

De maatschappelijke stage op het Alfrink College Klas 3H en 4V

De maatschappelijke stage op het Alfrink College Klas 3H en 4V De maatschappelijke stage op het Alfrink College Klas 3H en 4V Op zoek naar een maatschappelijke stage die bij jou past? Dat is heel makkelijk. Je kiest wat jij leuk vindt en doet daarmee meteen iets goeds

Nadere informatie

BROCHURE CURSUS PRAKTIJKMANAGER

BROCHURE CURSUS PRAKTIJKMANAGER BROCHURE CURSUS PRAKTIJKMANAGER INLEIDING CURSUS PRAKTIJKMANAGEMENT Deze cursus is voor iedereen die binnen de praktijk (voor een deel) verantwoordelijk is voor het dagelijks aansturen van de organisatie,

Nadere informatie

Als eerste heten we uw kind en u als ouder van harte welkom bij Nu uw kind op Scouting zit, heeft u vast een aantal vragen!

Als eerste heten we uw kind en u als ouder van harte welkom bij Nu uw kind op Scouting zit, heeft u vast een aantal vragen! Geen paniek! Als eerste heten we uw kind en u als ouder van harte welkom bij de Kazan de Wolfgroep Nu uw kind op Scouting zit, heeft u vast een aantal vragen! Wat is een opkomst en wanneer is zo n opkomst?

Nadere informatie

Begeleidershandleiding Voedingscentrum Meer dan lekker in de super

Begeleidershandleiding Voedingscentrum Meer dan lekker in de super Begeleidershandleiding Voedingscentrum Meer dan lekker in de super Helpdesk online module: Spring Instituut Tel: 0318-493133 Mail: info@springinstituut.nl 1 Inhoud Hoofdstuk 1 Algemene informatie... 3

Nadere informatie

Handleiding scouts, explorers en roverscouts The International Award for Young People

Handleiding scouts, explorers en roverscouts The International Award for Young People Handleiding scouts, explorers en roverscouts The International Award for Young People Inleiding The International Award for Young People (TIAFYP) is een uitdagend programma voor jongeren tussen de 14 en

Nadere informatie

Concluderend is deze module gericht op trainers/coaches die in reguliere groepen werken met enkele sporters met een autistisch spectrum stoornis.

Concluderend is deze module gericht op trainers/coaches die in reguliere groepen werken met enkele sporters met een autistisch spectrum stoornis. Pilot Generiek leertraject Autisme in de Sport In opdracht van NOC*NSF en het Nationaal Kenniscentrum Gehandicaptensport (NKG) heeft de Academie voor Sportkader (ASK) in samenwerking met: de Nederlandse

Nadere informatie

HRM Scouting blokkendoos Een taakverdelingsmethodiek voor groepsbesturen

HRM Scouting blokkendoos Een taakverdelingsmethodiek voor groepsbesturen HRM Scouting blokkendoos Een taakverdelingsmethodiek voor groepsbesturen Inhoudsopgave 1 Wat is de scouting blokkendoos? 3 2 De methodiek 4 2.1 Het overzicht 4 2.2 De voorbereiding: 4 2.3 De blokken verdelen

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement Vereniging Scouting Nederland

Huishoudelijk reglement Vereniging Scouting Nederland Huishoudelijk reglement Vereniging Scouting Nederland Deze versie van het huishoudelijk reglement is vastgesteld door de landelijke raad op 13 december 2014. Het huishoudelijk reglement wordt elke twee

Nadere informatie

Scouting De Mohicanen

Scouting De Mohicanen Jaarplan 2017 Scouting De Mohicanen Over De Mohicanen Scouting De Mohicanen is een scoutinggroep in het westelijk deel van Den Haag. De thuisbasis, clubhuis De Wigwam, ligt in de Bosjes van Pex, een groengebied

Nadere informatie

Neil Armstrong Scouting Groep. Geen paniek!

Neil Armstrong Scouting Groep. Geen paniek! Geen paniek! Nu uw kind op Scouting zit, heeft u vast een aantal vragen! Wat is een opkomst en wanneer is zo n opkomst? Waar koop ik de juiste kleding? Met Help! Mijn kind zit op Scouting!? krijgt u al

Nadere informatie

Informatie over de KNDB-opleidingen Damtrainer 2 Damtrainer 3

Informatie over de KNDB-opleidingen Damtrainer 2 Damtrainer 3 Informatie over de KNDB-opleidingen Damtrainer 2 en Damtrainer 3 Inleiding Sinds 2009 kent de KNDB nieuwe opleidingen voor Damtrainer 2 (vergelijkbaar met het oude Damleider A) en Damtrainer 3 (was vroeger

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement Scouting Made

Huishoudelijk reglement Scouting Made Huishoudelijk reglement Scouting Made Huishoudelijk reglement Scouting Made Versie okt 2015 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 3 Hoofdstuk 1 Algemeen... 4 Hoofdstuk 2 Financiën... 5 Hoofdstuk 3 Veiligheid&

Nadere informatie

Handleiding online inschrijven leden

Handleiding online inschrijven leden Handleiding online inschrijven leden Gent l 20 augustus 2015 Deze applicatie werd ontwikkeld voor recentere browsers (bv. Internet Explorer 9) Indien u problemen hebt om trainingsgroepen toe te voegen,

Nadere informatie

Module 7b: Motivatietechnieken en groepsproces. Kwalificatie Begeleider explorers of adviseur roverscouts

Module 7b: Motivatietechnieken en groepsproces. Kwalificatie Begeleider explorers of adviseur roverscouts Module 7b: Motivatietechnieken en groepsproces Kwalificatie Begeleider explorers of adviseur roverscouts Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1 Inleiding... 3 2 Beschrijving... 4 2.1 Doel van deze module...

Nadere informatie

Visie en beleid. Scouting regio Fryslân

Visie en beleid. Scouting regio Fryslân Visie en beleid Scouting regio Fryslân Friesland, 2013 Inhoudsopgave Voorwoord... 3 Korte inleiding over de regio Fryslân... 4 Visie regio Fryslân... 4 Beleidsdoelen 2013 2018... 5 Wat gaat de regio Fryslân

Nadere informatie

Deze notulen worden enkel per verzonden

Deze notulen worden enkel per  verzonden Aan: - Leden van de algemene Ledenvergadering (Groepsraad) van Scouting van Maasdijk: leden groepsbestuur praktijkbegeleider leidinggevenden speleenheden afgevaardigde jongerentak wettelijke vertegenwoordiger

Nadere informatie

Methodieken en werkvormen Module 2: Scouting in de samenleving - Zweeds loopspel

Methodieken en werkvormen Module 2: Scouting in de samenleving - Zweeds loopspel Methodieken en werkvormen Module 2: Scouting in de samenleving - Zweeds loopspel Maker: Trainingsteam Scouting Overijssel Functie: Trainer Scouting Overijssel Datum van productie: 2 december 2014 Module

Nadere informatie

Met gepaste trots presenteren we de: de Online Cursus Jouw Geluk en Succes (JG&S)*

Met gepaste trots presenteren we de: de Online Cursus Jouw Geluk en Succes (JG&S)* Met gepaste trots presenteren we de: de Online Cursus Jouw Geluk en Succes (JG&S)* Het is een cursus voor jouw coachees, waarin de hele onderste cirkel van het verslag aan bod komt. Het duurt 22 weken

Nadere informatie

PvB-beschrijving 4.1. 1. Opdracht. 2. Doelstellingen

PvB-beschrijving 4.1. 1. Opdracht. 2. Doelstellingen PvB-beschrijving 4.1 Proeve van bekwaamheid (PvB) KSS 4.1. "Geven van trainingen" Deze PVB 4.1 heeft betrekking op kerntaak 4.1 "het geven van trainingen". Met deze PVB toon je aan dat je: specifieke (groepen)

Nadere informatie

Voortgangsrapportage speerpunten programma s meerjarenbeleid

Voortgangsrapportage speerpunten programma s meerjarenbeleid Agendapunt 7 Voortgangsrapportage speerpunten programma s meerjarenbeleid 2011-2015 2015 Inhoudsopgave 1. Inleiding 53 2. Voortgangsrapportage programma Groepsontwikkeling 54 3. Voortgangsrapportage programma

Nadere informatie

SCOUTING LEONARDUS Beleidsplan

SCOUTING LEONARDUS Beleidsplan Inleiding Nadat we In 2002 voor het eerst begonnen zijn met het opstellen van een Beleidsplan waarin op een doordachte wijze vorm gegeven werd aan de richting die onze Scoutinggroep op zou moeten gaan

Nadere informatie

LEIDERSCHAPSTRAINING 2010

LEIDERSCHAPSTRAINING 2010 LEIDERSCHAPSTRAINING 2010 Voorwoord Politiek heeft veel te maken met goed leiderschap: mensen volgen dan het voorbeeld van hun leider. Martin Luther King, Majoor Bosshardt en Koning David zijn voor mij

Nadere informatie

Handleiding. voor. praktijkbegeleiders

Handleiding. voor. praktijkbegeleiders Handleiding voor praktijkbegeleiders Versie: februari 2011 Inhoud: Inleiding... 3 Kerntaken van een praktijkbegeleider... 3 Voorbereidend gesprek met de cursist... 4 Feedback geven... 4 Begeleiden van

Nadere informatie

Methodieken en werkvormen Module 9: Presenteren en uitleggen van activiteiten - Spelleiding

Methodieken en werkvormen Module 9: Presenteren en uitleggen van activiteiten - Spelleiding Methodieken en werkvormen Module 9: Presenteren en uitleggen van activiteiten - Spelleiding Maker: Scouting Nederland (Commissie Trainingen en Vorming) Functie: N.v.t. Datum van productie: 25 februari

Nadere informatie

Crewworks. The Art of Ation CREWWORKS WEB. De handleiding voor het gebruik van Crewworks Web. Hét online portaal voor alle Crewworkers!

Crewworks. The Art of Ation CREWWORKS WEB. De handleiding voor het gebruik van Crewworks Web. Hét online portaal voor alle Crewworkers! Crewworks The Art of Ation CREWWORKS WEB De handleiding voor het gebruik van Crewworks Web. Hét online portaal voor alle Crewworkers! CREWWORKS WEB De login op Crewworks Web I Welkom bij Crewworks Web,

Nadere informatie

Algemeen 2010. Deelproject Spelvisie en -methode

Algemeen 2010. Deelproject Spelvisie en -methode Deze nieuwsbrief Scouting: project 2010 wordt gezonden naar alle groepsvoorzitters en groepssecretarissen en is bestemd voor alle kaderleden op groepsniveau Algemeen 2010 Deze tweede nieuwsbrief Scouting:

Nadere informatie

In het beleid staat beschreven waar Scouting Made voor staat. Het beleid dient als basis voor het huishoudelijk reglement en het meerjarenplan.

In het beleid staat beschreven waar Scouting Made voor staat. Het beleid dient als basis voor het huishoudelijk reglement en het meerjarenplan. 1. Inleiding In het beleid staat beschreven waar Scouting Made voor staat. Het beleid dient als basis voor het huishoudelijk reglement en het meerjarenplan. In het huishoudelijk reglement wordt het beleid

Nadere informatie