KIEZEN VOOR DIESEL IS NIET ALTIJD HET VERSTANDIGST Risicokost maakt dieselauto duurder voor wie < km/jaar rijdt

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "KIEZEN VOOR DIESEL IS NIET ALTIJD HET VERSTANDIGST Risicokost maakt dieselauto duurder voor wie < 10.000 km/jaar rijdt"

Transcriptie

1 KIEZEN VOOR DIESEL IS NIET ALTIJD HET VERSTANDIGST Risicokost maakt dieselauto duurder voor wie < km/jaar rijdt Kiezen we voor een gezinswagen met een benzinemotor of met een diesel? Dat is de cruciale vraag die vele gezinnen zich stellen. Dieselmotoren verbruiken minder en produceren dus minder CO 2 -uitstoot (broeikasgassen), maar ze stoten meer NOx (cf. ozon en zure regen) uit en ook schadelijke roetdeeltjes (fijn stof). Ondanks de sterke inspanningen van de constructeurs blijven moderne dieselmotoren op dit moment schadelijker voor het milieu dan benzinemotoren. Kiezen gezinnen voor het milieu of voor de portemonnee? Onderzoek van VAB in 2005 toonde aan dat het milieu vandaag geen aankoopcriterium is voor wie een nieuwe wagen wil. Gezinnen kiezen voor zeer concrete, tastbare voordelen: flexibele ruimte, vlotte rijprestaties en actieve veiligheid. Milieu is voor hen een te abstract begrip. VAB wil met het nieuwe economisch begrip risicokost de aandacht vestigen op de nadelen bij het verkeerd gebruik van een dieselwagen. Wie jaarlijks minder dan km rijdt en vooral korte stukken aflegt (< 10 km) doet er beter aan geen diesel te kopen. Naast het milieu-argument is er ook een economisch argument: de risicokost. De risicokost is van belang voor automobilisten die veel korte trajecten afleggen met de auto. Voor wie een mix van korte en lange stukken rijdt, wordt de risicokost beperkt. Belangrijk daarbij is dat men regelmatig trajecten rijdt van meer dan 25 km. Zes onderdelen van een auto lopen een hoger risico op een vroegtijdige vervanging: roetfilter, batterij, turbo, gloeikaarsen, EGR-klep en de uitlaat. Profiel van de Belgische autokoper. De Belg stapt hoe langer hoe meer over naar een dieselmotor. Het aandeel propere LPG-wagens blijft beperkt. Niettemin zijn 4 van de 18 modellen die deelnamen aan de verkiezing leverbaar met een LPG-uitrusting. We kopen bijna automatisch een diesel Opvallend is dat zelfs in de categorie van de kleinere gezinswagens het aandeel diesels in 2006 (verkoopcijfers van Febiac van januari t.e.m. november) groter is dan het aandeel benzinewagens: Categorie tot ,9% is benzine - 55% is diesel - 0,1% LPG Categorie tot ,1% is benzine - 82,5% is diesel - 0,4% LPG Het lijkt erop dat we ons bij de keuze tussen diesel en benzine laten leiden door de lagere prijs van diesel aan de pomp. Berekeningen van kilometerkostprijs en risicokost leren ons echter dat dit voor weinigrijders een verkeerde motivatie is.

2 Verkoopcijfers januari november 2006 CATEGORIE TOT benzine diesel LPG Chevrolet Aveo Fiat Punto Ford Fiesta Honda Jazz 1288 Nissan Note Opel Corsa Peugeot Suzuki Swift Toyota Yaris totalen verhouding 44,9% 55,0% 0,1% CATEGORIE TOT benzine diesel LPG Chevrolet Nubira Honda Civic Hyundai Sonata Mazda Renault Mégane Seat Altea Skoda Roomster Suzuki SX Volkswagen Jetta totalen verhouding 17,1% 82,5% 0,4% PS: voor de Renault Mégane werd geen opsplitsing gemaakt voor de verschillende uitvoeringen zoals de Scénic, de break, de drie- en vierdeursversie. De break deed mee aan de verkiezing van de VAB-Gezinswagen. We rijden vaak korte stukken Verplaatsingsonderzoek van de Mobiliteitscel van de Vlaamse Gemeenschap leert ons dat we vaak de auto nemen voor zeer korte trajecten, terwijl andere vervoerswijzen zoals wandelen, fietsen of het openbaar vervoer een goed alternatief kunnen bieden. Voor wie in het stadsgewest Gent woont en jaarlijks minder dan km rijdt, zijn 8 op 10 van de autoverplaatsingen korter dan 10 km: 82,9% van de autoverplaatsingen zijn < 10 km 17,1% van de autoverplaatsingen zijn > 10 km De autoverplaatsingen opgesplitst naar afstandscategorie: 11,8% reikt van 0 tot 1 km 47,5% van 1,1 tot 5 km 23,6% van 5,1 tot 10 km 11,5% van 10,1 km tot 25 km 5,6% reikt verder dan 25,1 km (het aandeel van deze ritten is veel te klein) Nog te publiceren onderzoek van de Vlaamse minister van Mobiliteit, Kathleen Van Brempt (uitgevoerd door KU Leuven en VAB) wijst uit dat een dieselwagen de overhand krijgt bij automobilisten die meer dan km/jaar rijden.

3 Verhouding diesel - benzine op basis van jaarlijks aantal afgelegde kilometers aantal wagens minder dan km tussen en tussen en tussen en meer dan diesel benzine km/jaar In de eerste twee categorieën (tot km en tot km = 29% van de dieselrijders uit dit onderzoek) zijn er zeker automobilisten die meer baat zouden hebben bij een benzinewagen dan een diesel. De gebruikskost van een nieuwe gezinswagen Gezinnen gaan bij de aankoop van een wagen uit van een budget. Daarbij is niet enkel de aankoopprijs van de wagen van belang, maar ook de effectieve gebruikskost. In het kader van de verkiezing van de Gezinswagen becijfert VAB daarom voor elke gezinswagen die meedingt naar de titel ook de kostprijs per kilometer. Nieuw voor deze editie is dat VAB het begrip risicokost lanceert. Daarmee wil VAB de onverwachte kosten in kaart brengen die een gevolg kunnen zijn van een specifiek verplaatsingspatroon, nl. het afleggen van veel korte afstanden (< 10 km). Daardoor komt de motor vaak niet op bedrijfstemperatuur. Vooral moderne dieselmotoren, die uitgerust zijn met zeer hoogwaardige en gevoelige techniek, zijn kwetsbaar bij een eenzijdig gebruik voor korte ritten. Wie maximaal km/jaar rijdt, moet rekening houden met beide kosten: kostprijs per km risicokost per km De gebruikskost is berekend over een periode van 5 jaar. Het gemiddeld gebruik van een wagen wordt in België in 2004 becijferd op km (FOD Mobiliteit en Vervoer). VAB maakt twee kostencalculaties: voor wie km per jaar rijdt voor wie km per jaar rijdt De kostprijs per km Bij de berekening van de effectieve gebruikskost moet je niet enkel rekening houden met de aankoopprijs, de inruilwaarde, maar ook met de fiscale lasten (BIV en rijbelasting), de jaarlijkse verzekeringspremies, onderhoud, bandenwissel, zelf gemeten verbruik (dit cijfer ligt 10 tot 20% hoger dan het gemiddeld normgebruik dat de constructeurs opgeven).

4 De verschillen tussen diesel en benzine: hogere aanschafprijs van de dieselwagen hogere onderhoudskost van de dieselwagen lagere brandstofkost (minder verbruik en goedkopere literprijs) voor de dieselwagen De risicokost per km Deze becijfering van een mogelijke meerkost geldt voor automobilisten die jaarlijks weinig kilometers rijden (< km) en waarvan de auto zelden wordt ingezet voor een langere trip. Uit de berekening van de risicokost zal duidelijk worden dat vooral dit type van dieselrijder rekening moet houden met niet te onderschatten bijkomende onderhoudskosten. De verschillen tussen diesel en benzine: duurdere batterij van de dieselwagen duurdere uitlaat van de dieselwagen dure en technisch hoogwaardige motoronderdelen die o.a. de uitstoot van de dieselmotor moeten beperken (EGR-klep, roetfilter) De gebruikskost in de categorie tot We vergelijken voor de Opel Corsa de kostprijs van de 1.4 benzine (de wagen die deelnam aan de verkiezing) met de 1.3 CDTi diesel km/jaar Benzine: totale gebruikskost 0,46 per km kilometerkostprijs 0,45 risicokost per km 0,01 Diesel: totale gebruikskost 0,511 per km kilometerkostprijs 0,45 risicokost per km 0,061 Conclusie: deze dieselgebruiker betaalt een meerprijs van 5,1 eurocent per km t.o.v. de benzinerijder km/jaar Benzine: kilometerkostprijs 0,27 per km Diesel: kilometerkostprijs 0,26 per km Conclusie: deze dieselgebruiker heeft een voordeel van 1 eurocent per km t.o.v. de benzinerijder. De gebruikskost in de categorie tot We vergelijken voor de Skoda Roomster de kostprijs van de 1.6 benzine met de 1.9 TDI diesel (de wagen die deelnam aan de verkiezing) km/jaar Benzine: totale gebruikskost 0,529 per km kilometerkostprijs 0,52 risicokost per km 0,009 Diesel: totale gebruikskost 0,594 per km kilometerkostprijs 0,55 risicokost per km 0,044 Conclusie: deze dieselgebruiker betaalt een meerprijs van 6,5 eurocent per km t.o.v. de benzinerijder.

5 km/jaar Benzine: kilometerkostprijs 0,32 per km Diesel: kilometerkostprijs 0,31 per km Conclusie: deze dieselgebruiker heeft een voordeel van 1 eurocent per km t.o.v. de benzinerijder. De bepalende factoren van de risicokost Specialisten uit het VAB-Opleidingscentrum en de VAB-Wegenwacht stellen dat niet minder dan zes onderdelen onderhevig zijn aan ongewone slijtage wanneer de wagen eenzijdig gebruikt wordt voor korte afstanden. Roetfilter Functie: roetdeeltjes worden tijdelijk opgeslagen in de roetfilter. Gemiddeld om de 600 km gebeurt een regeneratie omdat de filter verzadigd is. Tijdens de regeneratie worden de roetdeeltjes bij een hoge temperatuur verbrand. Hiervoor moet de temperatuur tijdelijk verhoogd worden tot 550 C. Regeneratie is dus de vernietiging van gestockeerde roetdeeltjes bij een extreem hoge temperatuur. Doorgaans vindt een regeneratie automatisch plaats tijdens een langere trip op de autosnelweg. Het probleem bij korte afstanden is dubbel: 1. De motor komt bijna niet op bedrijfstemperatuur, waardoor de verbranding van brandstof niet optimaal is en de uitstoot van roetdeeltjes groter wordt. Hierdoor zal de roetfilter sneller verzadigd geraken. 2. Doordat de bedrijfstemperatuur niet gehaald wordt, zal de roetfilter die in de uitlaat zit een te lage temperatuur bereiken om de regeneratie te kunnen opstarten. Het gevolg is dat de roetfilter verstopt geraakt, waardoor het motorvermogen zal afnemen, de computer een foutmelding geeft en de wagen voor herstelling naar de garage moet. De garage kan met een geforceerde regeneratie de roetfilter leegmaken. Bij herhaling of laattijdig ingrijpen kan dit leiden tot beschadiging van de roetfilter. De levensduur van de roetfilter wordt hierdoor verkort. Conclusie: de onderhoudskost stijgt en de levensduur van de roetfilter verkort door het eenzijdig gebruik van een moderne dieselwagen voor korte verplaatsingen. Batterij Functie: de batterij is noodzakelijk om de motor te kunnen starten. Ze levert de elektrische energie aan de startmotor. De dieselwagen heeft een batterij met hogere capaciteit omdat de motor meer energie vraagt om op te starten. De prijs van een batterij in een dieselvoertuig wordt daardoor tot 60% duurder. Het probleem bij korte afstanden is dubbel: 1. Wie korte afstanden rijdt, gaat in verhouding veelvuldig starten, wat een batterij extra belast en haar levensduur verkort. 2. De batterij geraakt zelden volledig opgeladen tijdens een korte rit, waardoor de levensduur verkort wordt.

6 Conclusie: korte afstanden zijn nefast voor de batterij van alle wagens. Bovendien is de prijs van een batterij bij een diesel hoger. Turbo Functie: verhoogt het vermogen van de motor door het luchtvolume te vergroten. De turbo zorgt voor een drukverhoging, waardoor het volume zuurstof in de cilinder toeneemt. Dat leidt tot betere motorprestaties. Het probleem bij korte afstanden is dubbel: 1. Doordat de motorolie niet op temperatuur komt, is er een slechtere smering van de turbo. 2. Het zelfreinigend effect van de turbo gaat verloren wanneer de motor zijn bedrijfstemperatuur niet haalt. Meer roetafzetting op de turboschoepen leidt tot meer slijtage en vroegtijdige vervanging. Conclusie: korte afstanden zijn nefast voor de turbo. Elke moderne dieselmotor is uitgerust met een turbo. Bij benzinemotoren is het gebruik van een turbo eerder uitzonderlijk en vooral toegepast op sportmotoren. Gloeikaarsen Functie: nog steeds aanwezig bij de meeste dieselmotoren en uitsluitend gebruikt tijdens de startfase van de motor. De taak van de gloeikaars is het opwarmen van de lucht om de motor te kunnen starten of om de motor sneller op bedrijfstemperatuur te brengen. Het probleem bij korte afstanden is: veelvuldig starten verkort de levensduur van de gloeikaarsen. Conclusie: korte afstanden zijn nefast voor de gloeikaarsen in de dieselwagen. EGR-klep Functie: verlaagt bij benzine- en dieselmotoren de verbrandingstemperatuur om de NOx-uitstoot te verminderen. Het probleem bij korte afstanden: bij korte afstanden met dieselmotoren krijgen we meer roetuitstoot. Die zet zich onder andere af op de EGR-klep, die daardoor komt vast te zitten. Conclusie: korte afstanden met een dieselwagen zijn nefast voor de EGR-klep. Uitlaat Functie: verbrandingsgassen afvoeren en afkoelen en het geluid dempen. De functie blijft bij benzine en diesel gelijk. Het probleem bij korte afstanden: waterdamp die aanwezig is in de uitstoot van de motor zal bij lage temperatuur van de uitlaat condenseren tegen de koude wanden. Oxidatie van de uitlaat is het gevolg. Bij een warme uitlaat zal de waterdamp niet kunnen condenseren in de uitlaat maar tijdig afgevoerd worden. Normaal heeft een dieselvoertuig minder last van oxidatie, maar door korte trajecten te rijden, verdwijnt dit voordeel gedeeltelijk. Conclusie: korte afstanden zijn nefast voor alle wagens. De uitlaat van een dieselvoertuig is wel beduidend duurder.

Vergelijking gebruikskosten benzine- en dieselmotoren: de methodiek

Vergelijking gebruikskosten benzine- en dieselmotoren: de methodiek Persbericht 14 oktober 2009 Benzine of diesel? Sinds het begin van dit jaar lanceerde Toyota 5 nieuwe modellen en kregen alle overige een facelift en/of nieuwe motoren. Onder de noemer Toyota Optimal Drive

Nadere informatie

THEMANUMMER. Elektrische voertuigen. Afgiftekantoor Brussel X Nummer 73 Januari 2011 http://www.febiac.be

THEMANUMMER. Elektrische voertuigen. Afgiftekantoor Brussel X Nummer 73 Januari 2011 http://www.febiac.be THEMANUMMER Elektrische voertuigen Afgiftekantoor Brussel X Nummer 73 Januari 2011 http://www.febiac.be 02 1) Een alternatief voor benzine en diesel a. Luchtkwaliteit sneller verbeteren b. Klimaatverandering

Nadere informatie

Duurzame mobiliteit in de praktijk. Hoe Pon Fleetsales duurzaamheid voor u koppelt aan een beter bedrijfsresultaat.

Duurzame mobiliteit in de praktijk. Hoe Pon Fleetsales duurzaamheid voor u koppelt aan een beter bedrijfsresultaat. Duurzame mobiliteit in de praktijk Hoe Pon Fleetsales duurzaamheid voor u koppelt aan een beter bedrijfsresultaat. Over Pon Pon is een meer dan 100 jaar oud Nederlands handelsconcern met ruim 10.000 medewerkers

Nadere informatie

BEDRIJFSECONOMISCHE WETENSCHAPPEN master in de toegepaste economische wetenschappen: beleidsmanagement

BEDRIJFSECONOMISCHE WETENSCHAPPEN master in de toegepaste economische wetenschappen: beleidsmanagement BEDRIJFSECONOMISCHE WETENSCHAPPEN master in de toegepaste economische wetenschappen: beleidsmanagement 2011 2012 Masterproef Analyse van het overheidsbeleid ter ondersteuning van de elektrische wagen Promotor

Nadere informatie

Autorijden werd goedkoper

Autorijden werd goedkoper 50 Autorijden werd goedkoper Bij het autopanelonderzoek van de Consumentenbond spreekt de wet van de grote aantallen. 3000 panelleden houden de mankementen en reparatie- en onderhoudskosten van hun auto

Nadere informatie

Het fiscale belang van de auto

Het fiscale belang van de auto UNIVERSITEIT GENT FACULTEIT ECONOMIE EN BEDRIJFSKUNDE ACADEMIEJAAR 2009 2010 Het fiscale belang van de auto Masterproef voorgedragen tot het bekomen van de graad van Master in de Economische Wetenschappen

Nadere informatie

Wie vooruit wil, rijdt duurzaam!

Wie vooruit wil, rijdt duurzaam! Wie vooruit wil, rijdt duurzaam! Noord-Nederland is een prachtig deel van Nederland. Prachtig vanwege de natuur, de mentaliteit van de mensen en de ruimte. Een plek waar duurzaamheid steeds meer ruimte

Nadere informatie

2. Verplaatsingskilometers

2. Verplaatsingskilometers 2. Verplaatsingskilometers 2.1 Verplaatsingskilometers Aantal OVG 3 Aantal OVG 4.1 Aantal OVG 4.2 Aantal OVG 4.3 algemeen gemiddelde 41,64 38,23 36,98 42,12 algemeen gemiddelde waarbij outliers werden

Nadere informatie

Hybride vervoerssystemen Connexxion; Een voorstudie naar de status quo en de mogelijkheden.

Hybride vervoerssystemen Connexxion; Een voorstudie naar de status quo en de mogelijkheden. Hybride vervoerssystemen Connexxion; Een voorstudie naar de status quo en de mogelijkheden. Enschede, 28 oktober 2005 Maarten Cannegieter Anthon Henk Sonnenberg Colofon Opdrachtgever: Bedrijf: Auteurs:

Nadere informatie

Studierapport Company vehicles Een vlag die vele ladingen dekt

Studierapport Company vehicles Een vlag die vele ladingen dekt Studierapport Company vehicles Een vlag die vele ladingen dekt 6 juni 2012 Inhoudstafel Inleiding... 5 Executive summary... 6 1. Company Vehicles: een vlag die vele ladingen dekt... 11 1.1 Begrippenkader...

Nadere informatie

Ideeën voor energiebewust en veilig rijden

Ideeën voor energiebewust en veilig rijden Ideeën voor energiebewust en veilig rijden Zo rijdt u energiebewust en veilig Stress en agressie in het verkeer, verkeersdrukte die toeneemt Autorijden vraagt steeds meer inspanningen. Nochtans maken nieuwe

Nadere informatie

(Brand)stof tot nadenken 25 vragen en antwoorden over brandstof en voertuigtechniek

(Brand)stof tot nadenken 25 vragen en antwoorden over brandstof en voertuigtechniek (Brand)stof tot nadenken 25 vragen en antwoorden over brandstof en voertuigtechniek Dit is een uitgave van Stichting BOVAG-RAI Mobiliteit Postbus 74800 1070 DM Amsterdam Telefoon 020-504 49 49 www.bovag.nl

Nadere informatie

Wagens. Het Roemeense merk Dacia verovert een plaats tussen de traditionele Japanse toppers op het vlak van betrouwbaarheid.

Wagens. Het Roemeense merk Dacia verovert een plaats tussen de traditionele Japanse toppers op het vlak van betrouwbaarheid. Enquête Wagens de betrouwbaarste voor u Het Roemeense merk Dacia verovert een plaats tussen de traditionele Japanse toppers op het vlak van betrouwbaarheid. U denkt eraan om een (tweedehandse) auto te

Nadere informatie

NIEUWE BEREKENING VOORDEEL VAN ALLE AARD BEDRIJFSWAGENS

NIEUWE BEREKENING VOORDEEL VAN ALLE AARD BEDRIJFSWAGENS NIEUWE BEREKENING VOORDEEL VAN ALLE AARD BEDRIJFSWAGENS Sinds 1 januari 2012 is een nieuwe regeling voor de berekening van het voordeel van alle aard op bedrijfswagens van kracht. De berekeningsformule

Nadere informatie

Elektrisch rijden in Nederland

Elektrisch rijden in Nederland Elektrisch rijden in Nederland Is 1 miljoen elektrische auto s in 2025 haalbaar? Profielwerkstuk over de ontwikkeling van de elektrische auto in Nederland Door: Anna Kampen en Folkert de Meer Profiel:

Nadere informatie

Brandstoffen voor het wegverkeer Kenmerken en perspectief

Brandstoffen voor het wegverkeer Kenmerken en perspectief TNO / CE Delft Factsheets Brandstoffen voor het wegverkeer Kenmerken en perspectief Herziene versie 2012 Ruud Verbeek (TNO), Bettina Kampman (CE Delft) Opmerking bij deze uitgave Deze 2012 versie kent

Nadere informatie

INLEIDING. Oscar F. Oskarsson Opleidingsmanager Tenneco Europa, Afrika & het Midden-Oosten. Alles over emissiecontrole 1

INLEIDING. Oscar F. Oskarsson Opleidingsmanager Tenneco Europa, Afrika & het Midden-Oosten. Alles over emissiecontrole 1 INLEIDING Met de implementatie van de nieuwe Europese richtlijnen voor emissiecontrole (Euro I, II, III en de recente Euro IV) die in januari 2005 van kracht werden, zijn het uitlaatsysteem en alle bijbehorende

Nadere informatie

OPSTELLEN VAN EEN DRAAIBOEK MET BETREKKING TOT DE ROL VAN DE FEDERALE OVERHEID ALS LAUNCHING CUSTOMER VAN ELEKTRISCHE MOBILITEIT IN BELGIË

OPSTELLEN VAN EEN DRAAIBOEK MET BETREKKING TOT DE ROL VAN DE FEDERALE OVERHEID ALS LAUNCHING CUSTOMER VAN ELEKTRISCHE MOBILITEIT IN BELGIË OPSTELLEN VAN EEN DRAAIBOEK MET BETREKKING TOT DE ROL VAN DE FEDERALE OVERHEID ALS LAUNCHING CUSTOMER VAN ELEKTRISCHE MOBILITEIT IN BELGIË EINDRAPPORT 20/11/12 TRANSPORT & MOBILITY LEUVEN DIESTSESTEENWEG

Nadere informatie

Zie het auto-overzicht van Athlon Car Lease.

Zie het auto-overzicht van Athlon Car Lease. VEELGESTELDE VRAGEN OVER ELEKTRISCH RIJDEN A. Voertuigen en mogelijkheden 1. Met welke voertuigen kun je elektrisch rijden? Elektrisch rijden op de weg kun je met een fiets, scooter of auto. Om met een

Nadere informatie

Overstap naar rijden op aardgas voor wagenpark Heusden

Overstap naar rijden op aardgas voor wagenpark Heusden College Onderwerp: V200900614 Overstap naar rijden op aardgas voor wagenpark Heusden Collegevoorstel Inleiding: De raad heeft in het actieplan Luchtkwaliteit, vastgesteld op 6 november 2007, het belang

Nadere informatie

Nationaal Occasion Onderzoek 2013. occasions

Nationaal Occasion Onderzoek 2013. occasions Nationaal Occasion Onderzoek 2013 occasions Verkoop, import en export van occasions en de gevolgen ervan voor het Nederlandse wagenpark en aftermarket Nationaal Occasion Onderzoek 2013 occasions Verkoop,

Nadere informatie

Hoe versier ik de grootste autokorting?

Hoe versier ik de grootste autokorting? Dossier Autosalon 1 Inhoudsopgave Hoe versier ik de grootste autokorting?... 3 Kwaliteit, betrouwbaarheid, prijs: de ene auto is de andere niet... 5 Lenen voor een nieuwe auto?... 7 Nieuwe of tweedehandsauto:

Nadere informatie

VOLVO TCO2-gids 2011. Wegwijs in de ecofiscaliteit van uw wagen(park)

VOLVO TCO2-gids 2011. Wegwijs in de ecofiscaliteit van uw wagen(park) VOLVO TCO2-gids 2011 Wegwijs in de ecofiscaliteit van uw wagen(park) Samen werken aan een groenere wereld Ecologie was altijd al een wezenlijk onderdeel van het Volvo-dna. Vanaf de productie over het gebruik

Nadere informatie

3. Kenmerken van personenwagens

3. Kenmerken van personenwagens 3. Kenmerken van personenwagens Tabel 29: Verdeling van personenwagens volgens bouwjaarcategorie Bouwjaar categorie bjcat 1990 en eerder 403.46 3.89 403.46 3.89 1991 tot 1995 997.17 9.62 1400.63 13.52

Nadere informatie

DE WINNAARS! Special Autosalon VAB-GEZINSWAGEN VAN HET JAAR. reizen rijden relax

DE WINNAARS! Special Autosalon VAB-GEZINSWAGEN VAN HET JAAR. reizen rijden relax reizen rijden relax BIJLAGE JANUARI 2014 www.vab.be www.vtbkultuur.be Bijlage bij VAB-Magazine jaarg. 3 nr. 1 VAB-Magazine (maandelijks, niet in augustus) P409463 Gent X Special Autosalon VAB-GEZINSWAGEN

Nadere informatie

Solutions. Zorgeloos met de auto op vakantie. Is elektrisch rijden iets voor u? Alles over de nieuwe leasetarieven

Solutions. Zorgeloos met de auto op vakantie. Is elektrisch rijden iets voor u? Alles over de nieuwe leasetarieven Solutions NUMMER 25 - JUNI 2012 Zorgeloos met de auto op vakantie Is elektrisch rijden iets voor u? Alles over de nieuwe leasetarieven Het hele mobiliteitsbeleid onder de loep INHOUD 4 7 8 12 COLOFON Uitgever:

Nadere informatie

DUURZAAM INKOPEN DIENSTAUTO S OVERHEID

DUURZAAM INKOPEN DIENSTAUTO S OVERHEID Ecofys the Netherlands BV P.O. Box 8408 NL-3503 RK Utrecht Kanaalweg 16-G NL-3526 KL Utrecht The Netherlands www.ecofys.nl T +31 (0)30 280 83 00 F +31 (0)30 280 83 01 E info@ecofys.nl DUURZAAM INKOPEN

Nadere informatie

Nederland komt op st(r)oom! Green Tax Battle

Nederland komt op st(r)oom! Green Tax Battle Nederland komt op st(r)oom! Green Tax Battle ANWB ledenteam 20-04-2015 Inhoud 1. Inleiding 1.1 Achtergrond en aanleiding 1.2 Focus ANWB ledenteam 2 Huidige fiscale situatie 2.1 Huidig beleid 2.2 Sterke

Nadere informatie

RIJDEN OP ELEKTRICITEIT, WATERSTOF OF BIO- BRANDSTOFFEN, WAT WIL DE AUTOMOBILIST? BELEIDSSTUDIES

RIJDEN OP ELEKTRICITEIT, WATERSTOF OF BIO- BRANDSTOFFEN, WAT WIL DE AUTOMOBILIST? BELEIDSSTUDIES RIJDEN OP ELEKTRICITEIT, WATERSTOF OF BIO- BRANDSTOFFEN, WAT WIL DE AUTOMOBILIST? BELEIDSSTUDIES Rijden op elektriciteit, waterstof of biobrandstoffen, wat wil de automobilist? Anco Hoen Mark J. Koetse

Nadere informatie

Elektrisch vervoer in 20 vragen

Elektrisch vervoer in 20 vragen lektrisch vervoer in 20 vragen e startgids voor bedrijven 2013 >> ls het gaat om duurzaamheid, innovatie en internationaal Waarom zou ik kiezen voor V? Inhoud Wat zijn de kosten van V? Hoe breng ik V in

Nadere informatie