Daar kunt u ons op aanspreken.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Daar kunt u ons op aanspreken."

Transcriptie

1 Daar kunt u ons op aanspreken.

2

3 In dit boekje zijn samenvattingen van de drie gedragscodes opgenomen zoals die door de raad resp. het college zijn vastgesteld en per 1 juli 2006 in werking zijn getreden. De volledige teksten zijn te vinden op intranet in de rubriek Integriteit. Naast de gedragscodes worden nog enkele andere zaken beschreven die met integer handelen te maken hebben.

4 over integer handelen bij de gemeente Landgraaf Integriteit is vooral een positief begrip.

5 Voorwoord Burgemeester Hoe zijn onze manieren? Van een medewerker van de gemeente Landgraaf wordt goed gedrag verwacht. Van alle medewerkers, of die nu een overall dragen, een uniform of een stropdas. De Landgraafse burger moet vertrouwen hebben in het gemeentelijk apparaat. Erop kunnen vertrouwen dat er niet lichtvaardig met overheidsgeld wordt omgegaan. De burger heeft recht op een goede dienstverlening. Wat is integriteit? Integriteit betekent dat een ambtenaar zijn functie adequaat en zorgvuldig uitoefent in het licht van zijn positie en verantwoordelijkheden: je doet waarvoor je bent aangesteld en je staat voor wat je doet. Niet frauderen of corrupt zijn is hiervoor dus duidelijk niet voldoende! Het vergt meer. Het gaat om niet meer en minder dan goed ambtenaarschap. Dat betekent dat náást de eerder genoemde eisen van onkreukbaarheid ook waarden zoals openheid, betrouwbaarheid, dienstbaarheid, onpartijdigheid, professionaliteit en zorgvuldigheid bij integriteit horen. Gedragscode Integriteit is een persoonlijke eigenschap. Maar integriteit is óók een kenmerk van de organisatie. Een veel gehoorde uitspraak is: integriteit is een mentaliteit, het zit tussen de oren. Maar een mentaliteit komt niet uit de lucht vallen. Een mentaliteit wordt ook gevormd in de dagelijkse werkomgeving. Door hoe men met elkaar omgaat, door sociale controle, door regels die wel of niet toegepast worden. In dit boekje vindt u deze regels over integer handelen, die zijn vertaald in de gedragscode voor ambtenaren. Integriteit gaat verder dan het simpelweg naleven van de regels. Juist waar die regels ontbreken of onhelder zijn zoals in nieuwe, complexe of veranderlijke situaties wordt het spannend. In die situaties komt het erop aan dat ambtenaren in staat zijn om op verantwoorde wijze te oordelen en te handelen volgens de waarden en normen van goed ambtenaarschap. Zo zijn onze manieren. Daar kunt u ons op aanspreken. Bert Janssen Burgemeester Landgraaf, november 2006

6 over integer handelen bij de gemeente Landgraaf

7 Drie gedragscodes Waarom gedragscodes voor de ambtenaren, bestuurders en raadsleden van de gemeente Landgraaf? Wij vinden integriteit van handelen door de overheid van groot belang. Iedereen verwacht van de overheid dat deze zich onafhankelijk, onpartijdig en zonder vooringenomenheid van zijn of haar taken kwijt. Kortom: de burger verwacht ambtenaren, bestuurders en raadsleden die integer handelen. Het is natuurlijk niet mogelijk voor elke situatie te beschrijven wat wel en wat niet mag. Maar een gedragscode kan wel behulpzaam zijn bij het bevorderen van integer gedrag. Het verhoogt het bewustzijn en het helpt om elkaar op integer gedrag aan te kunnen spreken. Integriteit is geen optelsom van vastomlijnde gedragsregels. Integriteit heeft met eigen verantwoordelijkheid en eigen waarden en normen te maken. Wat je doet en wat je zegt moet je kunnen en durven bespreken met collega s en leidinggevenden. We willen een sfeer bereiken waarbij we elkaar op ons gedrag durven en kunnen aanspreken. Maar ook waar we door derden op kunnen worden aangesproken. De gedragscodes van de gemeente Landgraaf hebben vooral ten doel om het eigen bewustzijnsproces te bevorderen. En dat het bovendien voor de burgers van Landgraaf het vertrouwen schept dat ambtenaren en bestuurders resp. raadsleden de belangen van allen op correcte wijze behartigen. De drie gedragscodes lijken op elkaar. Maar bij de gedragscode voor ambtenaren, gaat het natuurlijk ook om het werknemerschap, terwijl in de gedragscode voor bestuurders aandacht wordt gegeven aan de werkgeversrol. De gedragscode voor raadsleden spreekt de raadsleden vooral aan op hun rol als volksvertegenwoordiger. In dit boekje wordt vooral op de gedragscodes voor ambtenaren en bestuurders ingegaan. Alle drie gedragscodes zijn terug te vinden op Intranet alsook (vanaf 2007) op de website van de gemeente Landgraaf. Dit boekje is vooral bedoeld voor de ambtenaren en bestuurders als handvat voor de praktijk van alledag. Maar dit boekje wordt ook beschikbaar gesteld aan de raad en aan burgers, organisaties en instellingen waarmee de gemeente veelvuldig contact heeft. Zodat ook zij weten waarop wij kunnen worden aangesproken.

8 over integer handelen bij de gemeente Landgraaf Een open cultuur is van essentieel belang. Procedures alleen brengen geen gedragsverandering teweeg.

9 Kernbegrippen Wat verstaan wij bij de gemeente Landgraaf onder ambtelijke integriteit? Het geheel van waarden, normen en regels die gelden voor het handelen van ambtenaren in dienst van de gemeente Landgraaf. Openheid, dienstbaarheid, betrouwbaarheid, onpartijdigheid, professionaliteit en zorgvuldigheid zijn daarbij sleutelwoorden. Openheid/dienstbaarheid: de ambtenaar werkzaam bij de gemeente Landgraaf is zich bij voortduring bewust van zijn openbare taak. Hij treedt burgers en organisaties of instellingen op gelijke wijze, professioneel en met respect tegemoet. Hij is open en legt verantwoording af aan collega s, leidinggevenden, bestuurders, raad en burgers van Landgraaf, over zijn doen en laten. Hij onthoudt zich van elk handelen en van elke gedraging die de integriteit of het openbaar belang kan schaden. Betrouwbaarheid: op de ambtenaar van de gemeente Landgraaf kan men rekenen. Hij houdt zich aan zijn afspraken. Kennis en informatie waarover hij uit hoofde van zijn functie beschikt, wendt hij alleen aan voor het doel waarvoor het is gegeven. Onpartijdig: de ambtenaar van de gemeente Landgraaf gedraagt zich zoals een goed ambtenaar betaamt. Hij is onpartijdig bij de uitvoering van zijn taak er vindt geen vermenging plaats met oneigenlijke of persoonlijke belangen. Hij vermijdt elke schijn van belangenverstrengeling. Professionaliteit: de ambtenaar van de gemeente Landgraaf voert zijn werkzaamheden op voldoende professioneel niveau uit. Hij beschikt over de juiste kennis en vaardigheden voor de uitvoering van zijn functie en houdt de kwaliteit van kennis en kunde op peil. Zorgvuldigheid: de ambtenaar van de gemeente Landgraaf krijgt en neemt de verantwoordelijkheid die bij zijn functie past. Burgers en organisaties worden op gelijke wijze en met respect behandeld. Hij weegt zorgvuldig en correct de belangen tegen elkaar af. De kernbegrippen liggen ten grondslag aan de gedragsregels die de ambtenaar bij het uitvoeren van zijn dagelijkse werkzaamheden in acht neemt.

10 over integer handelen bij de gemeente Landgraaf Een beetje integer kan niet.

11 Gedragsregels voor ambtenaren Gedragscode/ambtseed/belofte Als je in dienst komt van de gemeente Landgraaf ontvang je de gedragscode voor ambtenaren. Je legt binnen 3 maanden na indiensttreding de wettelijk verplichte ambtseed of belofte af. Dat is een heel formeel moment waarop je je bijzondere positie als ambtenaar onderstreept. Je verklaart in openheid ten overstaan van de Burgemeester dat je een betrouwbare ambtenaar zult zijn en dat je je in de uitvoering van je functie aan de gedragscode zult houden. Aan alle zittende ambtenaren, voor wie het afleggen van de ambtseed/belofte niet verplicht is, zal in 2006 worden gevraagd de eed of belofte af te leggen. Het onderstreept dat wij als gemeente integriteit belangrijk vinden. Voorafgaand aan het afleggen van de eed/belofte zullen we via trainingen bewust met integriteitsdilemma s bezig zijn. Daardoor willen we de eigen weerbaarheid vergroten. De gedragscode is openbaar en voor iedereen op te vragen. In die gevallen waarin de gedragscode niet voorziet of de regels onduidelijk zijn, kun je terecht bij de zogenaamde toetsingscommissie. Aan die commissie nemen de Burgemeester, een wethouder en een raadslid deel. Inhoud gedragscode De belangrijkste regels in de gedragscode zijn de volgende. 11 Belangenverstrengeling Je doet niet aan vriendjespolitiek en je probeert elke schijn van belangenverstrengeling te voorkomen. Ervaar je van wie dan ook, een ongewenste beïnvloeding, dan meld je dat bij je leidinggevende of een vertrouwenspersoon. Als je nauwe persoonlijke contacten hebt met een aanvrager van een vergunning of (potentiële) opdrachtnemer van de gemeente, neem je de aanvraag zelf niet in behandeling en neem je geen deel aan de onderhandelingen. Je adviseert daar ook niet over aan degene die over de aanvraag of opdracht beslist. Bespreek het zo nodig met je leidinggevende. Geschenken en giften Geschenken of giften worden nooit aangenomen als daar een tegenprestatie voor wordt verwacht. Bovendien worden geschenken en giften nooit aangenomen in lopende onderhandelingssituaties. Je meldt ook altijd een relatiegeschenk van welke omvang dan ook, aan je leidinggevende. Behalve als het om een symbolisch cadeau gaat, zoals een bos bloemen of agenda. Je neemt ook niet thuis cadeaus in ontvangst.

12 Een relatiegeschenk tot en met een waarde van e 50,- mag je, na melding en na overleg met je leidinggevende, houden. Gaat het om iets dat meer dan e 50,- waard is, dan retourneer je dat. Is de herkomst onduidelijk, dan lever je het geschenk in bij je leidinggevende. Het wordt dan eigendom van de gemeente en er wordt een goede bestemming voor gezocht ten algemene nutte. Lunches, diners en recepties Je neemt alleen deel aan lunches, diners en recepties op uitnodiging van zakelijke relaties van de gemeente als dat functioneel is. Je aanvaardt de uitnodiging dus niet als sprake is van een lopende onderhandelingssituatie of als er een tegenprestatie van je wordt verwacht. Werklunches op kosten van een zakelijke relatie zijn toegestaan, mits van de kant van de gemeente ook de gelegenheid bestaat de relatie een lunch of diner aan te bieden (wederkerigheid). Bij twijfel meld je de uitnodiging aan je leidinggevende. 12 Excursies, werkbezoeken, (studie)reizen en evenementen Je aanvaardt geen uitnodigingen voor excursies, werkbezoeken, (studie)reizen, congressen of evenementen als in ruil een tegenprestatie van jou of je collega wordt verlangd of als je vermoedt dat een tegenprestatie wordt verwacht. Bij twijfel meld je de uitnodiging aan je leidinggevende. Je kunt ingaan op een uitnodiging als deelname functioneel is en in het belang van de gemeente Landgraaf. Een aanwijzing hiervoor kan zijn als er volledige openheid bestaat over de activiteit en meerdere instanties deelnemen. Je meldt deelname aan je leidinggevende. De hiermee verbonden reis- en verblijfkosten zijn voor rekening van de gemeente. Aanbestedingen en transacties Je voert nooit alleen onderhandelingen en (vertrouwelijke) gesprekken met externe partijen, waarbij afspraken worden gemaakt of waarvan de inhoud financiële of juridische gevolgen kan hebben. Je voert deze gesprekken altijd samen met een collega of bestuurder. Je maakt van deze gesprekken steeds een kort schriftelijk verslag en geeft dat aan je leidinggevende. Bij de gemeente Landgraaf gelden bepaalde aanbestedingsregels. Als je twijfelt over de wijze waarop je hier mee moet omgaan, neem dan contact op met de inkoopfunctionaris van de afdeling Facilitair Bedrijf. Nevenfuncties- en nevenwerkzaamheden Je vervult geen nevenfunctie die strijdig is of kan zijn met het belang van de gemeente of die belangenverstrengeling kan opleveren in de functie die je uitoefent. Je stelt je terughoudend op met adviezen in de privé-sfeer die de gemeentelijke belangen kunnen raken.

13 Je meldt vooraf al je betaalde nevenfuncties aan je leidinggevende. Je meldt ook de onbetaalde nevenfuncties voor zover zij van invloed kunnen zijn op je eigen werkzaamheden of je eigen functioneren of op het functioneren van de gemeente. Als je bijvoorbeeld actief bent in het verenigingsleven of in een bedrijf, kan het zijn dat dat van invloed is op de uitoefening van je functie. Of het kan een schijn van belangenverstrengeling opleveren. Het is dus van belang dat je dat goed afweegt. Als je twijfelt of je de onbetaalde nevenfunctie moet melden, overleg je met je leidinggevende. Vergoedingen voor functies die je uit hoofde van je functie (qualitate qua) vervult, vloeien toe aan de gemeentekas. Onkosten die je in dat verband maakt kun je op de voorgeschreven wijze declareren bij de gemeente. Nevenfuncties die niet uit hoofde van je functie worden vervuld, voer je uit in je eigen tijd. De hiermee gepaard gaande onkosten komen natuurlijk niet ten laste van de gemeente. Verrichten van incidentele activiteiten voor derden in werktijd Je mag incidenteel, gedurende werktijd, werkzaamheden voor derden verrichten (bijv. het houden van een lezing). Wel zul je daar voorafgaand overleg met je leidinggevende over moeten hebben. Vergoedingen in geld vloeien in de gemeentekas. Een blijk van waardering in bijv. de vorm van een fles wijn, mag je zelf houden. Je verricht gedurende werktijd voor collega s dan wel voor derden geen werkzaamheden ten eigen bate. 13 Omgaan met informatie Je gaat ook binnen en buiten je werktijd vertrouwelijk om met alle informatie waar je uit hoofde van je functie over beschikt. Je maakt niet ten eigen bate noch ten bate van derden, oneigenlijk gebruik van in de uitoefening van je functie verkregen informatie. Je lekt geen vertrouwelijke informatie vanuit de gemeente naar buiten. Wees daar alert op. Je gaat vertrouwelijk om met privacy-gevoelige informatie van burgers, zakelijke relaties en collega s Je zorgt er voor dat je gevoelige informatie op je werkplek (bureau, kast, PC) zodanig beheert dat onbevoegden hiervan geen kennis kunnen nemen. Je verstrekt geen informatie aan media zonder vooroverleg met de collega s van voorlichting. Omgaan met gemeentelijke voorzieningen Je mag geen gemeentelijke eigendommen of voorzieningen voor privé-doeleinden gebruiken. Je neemt ook geen gemeentelijke eigendommen mee naar huis. Dat mag alleen als dit functioneel is en je leidinggevende daarmee instemt. Het kan gebeuren dat je een pen van de gemeente ook privé gebruikt, maar het is dus niet toegestaan een pak kopieerpapier mee te nemen voor privé-doeleinden. Materiaal dat gebruikt wordt in de buitendienst mag je niet mee naar huis nemen, ook al is dat

14 over integer handelen bij de gemeente Landgraaf Wij mogen op integer gedrag worden aangesproken.

15 om bijvoorbeeld een buurman te helpen. Als je in verband met je werk eigendommen van de gemeente mee naar huis moet nemen, zorg je er voor dat de spullen weer ongeschonden terug komen. Je kent de gemeentelijke gedragscode voor e- mail-, telefoon- en internetgebruik en je houdt je hier aan. Beperkt privé-gebruik van telefoon en PC is toegestaan. Je doet ook geen privé-bestellingen via de gemeente. Het verzenden van privé-post via de postkamer mag, maar alleen als dat gefrankeerde post betreft. Omgangsvormen Je omgangsvormen naar burgers en collega s zijn correct. Je spreekt in alle openheid je collega aan op zijn of haar ongewenst gedrag en kunt daar ook zelf op worden aangesproken. Je doet niets dat tot doel heeft de werkprestaties van een collega aan te tasten of die leiden tot een vijandige, (seksueel) intimiderende of onaangename werkomgeving. Je bent je er van bewust dat roddelen over een ander de werksfeer negatief kan beïnvloeden. Draaideurconstructies Je kunt niet voor dezelfde werkzaamheden als je verricht voor de gemeente, door derden worden ingehuurd en weer te werk worden gesteld bij deze gemeente. Reizen en verblijven Je meldt een functionele (buitenlandse) reis vooraf aan je leidinggevende. Uitnodigingen voor reizen en verblijven meld je altijd ter toetsing aan belangenverstrengeling aan je leidinggevende resp. aan de secretaris. Je reist niet op kosten van derden. Als de reis functioneel is, kun je die reis op de gebruikelijke wijze als dienstreis declareren bij de gemeente. In geval van verlenging van de (buitenlandse) reis voor privé-doeleinden, komen de extra reis- en verblijfkosten voor eigen rekening. Dat geldt ook voor meereizende gezinsleden. 15 Uitgaven en declaraties Je declareert alleen uitgaven en kosten die je met inachtneming van de geldende regels kunt verantwoorden, een en ander ter beoordeling van je leidinggevende. Functioneringsgesprekken / beoordelingen Elk jaar wordt in functioneringsgesprekken door je leidinggevende het aspect integriteit aan de orde gesteld. Omdat functioneringsgesprekken tweezijdig zijn, kun jij ook aangeven op welke wijze jij vindt dat de leidinggevende met integriteit is omgegaan. Bij beoordelingen zal aandacht worden gegeven aan de wijze waarop jij met deze gedragscode om gaat.

16 Waar kun je terecht? De toetsingscommissie bestuurlijke integriteit De toetsingscommissie heeft tot taak advies uit te brengen aan ambtenaren, college en raad en heeft verder tot taak toezicht te houden op naleving van de gedragscodes en waar nodig uitspraak te doen over de interpretatie van de gedragscodes. De commissie bestaat uit de Burgemeester, een wethouder en een raadslid. De commissie wordt ondersteund door een ambtelijk secretaris. Op dit moment is de ambtelijk secretaris het hoofd Bestuurlijke en Juridische Zaken (BJZ). Er kan ook een vermoeden ontstaan dat jij je niet aan de gedragscode houdt. Dan kan de secretaris, al dan niet op verzoek van je leidinggevende, opdracht geven tot het instellen van een onderzoek. De secretaris meldt dit vooraf aan jou en aan de toetsingscommissie. Indien jij zelf het vermoeden hebt dat een collega of bestuurder zich niet houdt aan de gedragscode, bespreek dat dan eerst met die collega of bestuurder. Als dat niet kan kun je je vermoedens naar keuze melden bij je leidinggevende, de secretaris of de toetsingscommissie. Je kunt je ook wenden tot een vertrouwenspersoon. 16 Open cultuur De gemeente Landgraaf hecht grote waarde aan een cultuur van respect en vertrouwen, waarin op een open wijze met elkaar kan worden gecommuniceerd. Integriteitsvraagstukken moeten ook onderling bespreekbaar zijn. De leidinggevenden spelen daarbij een belangrijke rol. Leidinggevenden hebben ook nadrukkelijk een voorbeeldfunctie. Je bent natuurlijk in de eerste plaats zelf verantwoordelijk voor een goede naleving van deze gedragscode. Is er iets wat je dwars zit dan moet je daarover met je leidinggevende kunnen praten. Maar het kan gebeuren dat je niet direct met je leidinggevende iets wilt bespreken. Misschien vind je het moeilijk om met je leidinggevende over een bepaald onderwerp te spreken of misschien gaat het juist over je leidinggevende. Afhankelijk van het onderwerp kun je terecht bij een (externe) vertrouwenspersoon of bij de toetsingscommissie, of je maakt gebruik van de klokkenluidersregeling of je dient formeel een klacht in. Melden als er iets niet klopt Wat moet je doen als je het vermoeden hebt dat er iets niet klopt. Blijf er dan zeker niet mee rondlopen, maar bespreek het met iemand die je vertrouwt of kaart het aan bij je leidinggevende. In de gedragscode is opgenomen dat het doen van een melding geen negatieve rechtspositionele gevolgen voor je mag hebben. Het vermoeden of gevoelen dat er iets niet klopt kan natuurlijk diverse invalshoeken hebben. Het kan gaan om ongewenste omgangsvormen, om roddelen, om misstanden die je ziet. Het belangrijkste daarbij is dat je er niet zelf mee blijft rondlopen maar het bespreekbaar maakt.

17 Ongewenste omgangsvormen / vertrouwenspersoon In elke werksituatie komt wel eens ongewenst gedrag voor. Als werkgever wil de gemeente Landgraaf ongewenst gedrag zoveel mogelijk voorkomen. Onder ongewenst gedrag vallen natuurlijk geroddel, pesterijen, agressie, seksuele intimidatie, discriminatie e.d. Maar ook wanneer iemand zich ten koste van de ander probeert te profileren of opzettelijk onjuiste verhalen over iemand vertelt om hem of haar in diskrediet te brengen. De gemeente staat een beleid voor waarbij het beter is mét elkaar te praten dan over elkaar. Ongewenst gedrag moet bespreekbaar zijn. Spreek daarom de ander aan op diens in jouw ogen ongewenst gedrag. Helpt dat niet, bespreek het dan met je leidinggevende of met je vertegenwoordiger in de OR. Maar als dat om welke reden niet kan, dan moet je toch bij iemand je verhaal kunnen doen. Hiervoor is een externe vertrouwenspersoon aangewezen. De gegevens omtrent deze vertrouwenspersoon kun je vinden op Intranet. De vertrouwenspersoon behandelt je klacht altijd vertrouwelijk. Klokkenluidersregeling Klokkenluiders zijn ambtenaren die (vermoedelijke) misstanden melden aan buitenstaanders. Hoewel het goed is om misstanden aan de orde te stellen, kan het toch goed zijn om een vermoeden hiervan eerst intern aan de orde te stellen. Dan krijgt de gemeente ook zelf de kans orde op zaken te stellen. Een vermoeden van fraude of corruptie hoeft uiteindelijk ook niet waar te zijn en dan kun je jezelf maar ook de eigen organisatie veel schade berokkenen. Bij de gemeente landgraaf geldt vanaf 2004 een klokkenluidersregeling. De klokkenluidersregeling is een regeling die aangeeft wat je zou moeten doen om een (vermoeden van) misstand aan te kaarten zonder dat je daar zelf de nadelige gevolgen van ondervindt. Het kan daarbij gaan om: een strafbaar feit, schending van regels, misleiden van justitie, gevaar voor de gezondheid, milieu of veiligheid, bewust achterhouden van belangrijke informatie hierover etc. Een vermoeden van een misstand kan worden aangekaart bij de leidinggevende of bij een vertrouwenspersoon. Binnen de gemeente Landgraaf zijn als vertrouwenspersonen aangewezen de voorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de Ondernemingsraad. Een misstand wordt gemeld aan het college, waarna een onderzoek wordt ingesteld. Als de betrokkene meent dat er onvoldoende acties worden ontwikkeld, kan hij de misstand melden bij een zogenaamd meldpunt en verzoeken om anonimiteit. Het meldpunt is de commissie klokkenluiders gemeentelijke overheid, p/a College voor Arbeidszaken, Postbus 30435, 2500 GK Den Haag. Deze commissie brengt advies uit aan het college, en doet daarin aanbevelingen. Een afschrift gaat naar degene die de melding heeft gedaan. 17

18 over integer handelen bij de gemeente Landgraaf Klachten zijn kansen

19 Klachten Binnen de gemeente Landgraaf bestaat een klachtenregeling. Een klacht kan door burgers van Landgraaf worden ingediend indien men zich door een ambtenaar of bestuurder onheus bejegend voelt. Het gaat hier uitsluitend om klachten over gedrag van ambtenaren en bestuurders ten opzichte van burgers of bedrijven. Het gaat dus niet over klachten over scheefliggende stoeptegels, niet opgehaalde containers etc. Het gaat ook niet over zaken waartegen bezwaar kan worden gemaakt of waartegen beroep kan worden ingesteld. Dat heeft niets met integriteit te maken en daar zijn andere procedures voor. De ingediende klacht wordt behandeld door een daartoe aangewezen ambtenaar van de afdeling Bestuurlijke en juridische zaken. De klager wordt ook gehoord en kan dan zijn of haar verhaal vertellen. Uiteindelijk wordt de klacht afgewikkeld door de secretaris van de gemeente. Klachten zijn kansen. Het kan aanleiding zijn om processen of procedures te verbeteren of om een oplossing te bereiken. De klacht kan natuurlijk ook ongegrond worden verklaard. De klager heeft dan nog de mogelijkheid om naar de Nationale Ombudsman te Den Haag te stappen. Deze bepaalt of hij naar aanleiding van de klacht reden ziet voor een nader onderzoek. 19

20 over integer handelen bij de gemeente Landgraaf Zoek niet de schaduwzijden van het digitaal verkeer.

21 - en internetprotocol In de laatste jaren is ook binnen de gemeente Landgraaf het gebruik van en internet enorm toegenomen, Medewerkers hebben toegang tot het World Wide Web zodat op adequate wijze informatie kan worden verzameld. Maar daar zijn ook nadelen aan verbonden. Door de grote toegankelijkheid kan er ook misbruik of oneigenlijk gebruik worden gemaakt van de middelen die beschikbaar zijn. Het komt natuurlijk voor dat ook privé gebruik wordt gemaakt van en telefonie. In beperkte mate is dat ook toegestaan, maar het mag natuurlijk nooit storend zijn voor het werk of voor collega s. Privé-gebruik moet zoveel mogelijk in de eigen tijd, pauze e.d. plaatsvinden. Om duidelijk te maken wat wel en wat niet is toegestaan geldt binnen de gemeente Landgraaf een gedragscode voor , internet en telefoniegebruik. Het bezoeken van sites die pornografisch, racistisch, discriminerend of beledigend zijn, of sites die aanzetten tot haat of geweld, is niet toegestaan. Het verspreiden hiervan natuurlijk ook niet. De informatiebeheerder kan bewaken dat de digitale snelweg op de juiste wijze wordt gebruikt. Daarnaast is er ook een gedragscode die geldt voor het gebruik van beschikbaar gestelde mobiele telefoons. Als er een gerichte verdenking is van onjuist gebruik, kunnen maatregelen worden genomen. De gedragscode wordt gepubliceerd op het intranet en kan worden opgevraagd bij de afdeling Facilitair Bedrijf. 21

22 over integer handelen bij de gemeente Landgraaf Voorbeeldgedrag van bestuurders en leidinggevenden is van groot belang.

23 Welke regels gelden voor burgemeester, wethouders en raadsleden? In de Gemeentewet zijn een aantal bepalingen opgenomen die in verband staan met integriteit. Bijvoorbeeld om met het ambt onverenigbare functies (incomptabiliteiten). Maar ook verboden handelingen, zoals aannemen van werk ten behoeve van de gemeente, adviseren aan derden, het verhuren van zaken aan de gemeente etc. Raadsleden moeten onafhankelijk zijn in het uitbrengen van hun stem (stemmen zonder last). Daarnaast geldt er een verbod op deelname aan stemming in zaken die een raadslid of bestuurder persoonlijk aangaan. Er geldt voor allen een verbod op nevenfuncties die ongewenst zijn met het oog op het wethouderschap, burgemeesterschap of lidmaatschap van de raad. Er geldt een verplichting tot openbaarmaking van nevenfuncties voor alle politieke ambtsdragers. Naast de regels uit de Gemeentewet heeft de raad nog gedragscodes vastgesteld voor het college en voor zichzelf. 23

24 over integer handelen bij de gemeente Landgraaf Integer, to be or not to be...

25 Gedragsregels voor bestuurders Net als voor de ambtenaren geldt voor het college een aantal sleutelbegrippen waarop de gedragscode is gebaseerd. Het gaat daarbij om: Openheid, Betrouwbaarheid, Professionaliteit, Zorgvuldigheid. Bovendien geldt het begrip Onkreukbaarheid. Burgemeester en wethouders behoren zich onkreukbaar op te stellen bij de uitvoering van hun taak. Dat betekent bijvoorbeeld dat er in de taakvervulling geen vermenging plaatsvindt met oneigenlijke of persoonlijke belangen, dat geen oneigenlijke beïnvloeding plaatsvindt van derden noch van ambtenaren in de uitoefening van hun functie en dat ook elke schijn van belangenverstrengeling wordt vermeden. Vergelijkbare regels als voor de ambtenaren gelden voor (voorkomen van) belangenverstrengeling en het aanvaarden van geschenken/giften e.d. Geschenken of giften worden in het college gemeld. Geschenken met een waarde boven e 50,- worden niet aanvaard en worden geretourneerd. In de gedragsregels voor het college zijn ook de regels van goedwerkgeverschap opgenomen. Het college is namelijk formeel de werkgever van de ambtenaren. In de gedragsregels staat bijvoorbeeld dat een wethouder een ambtenaar niet oneigenlijk mag beïnvloeden of diens onafhankelijke meningsvorming in de weg mag staan. 25 Aanbestedingen en transacties Een collegelid voert nooit alleen de onderhandelingen of heeft (vertrouwelijke) gesprekken met externe partijen, waarbij afspraken worden gemaakt of waarvan de inhoud financiële of juridische gevolgen kan hebben. Die gesprekken worden altijd samen met een ambtenaar gevoerd. Van deze gesprekken wordt altijd een kort schriftelijk verslag gemaakt en in het betreffende dossier opgeborgen.

26 over integer handelen bij de gemeente Landgraaf En hoe nu verder? Met het vaststellen van gedragscodes en het afnemen van de ambtseed of belofte zijn we er nog niet. Binnen de gemeente Landgraaf zal ook aan het implementatietraject veel aandacht worden gegeven. Onze procedures kunnen nu wel op orde zijn, maar we moeten er ook onderling over communiceren en blijven communiceren. Het is de bedoeling dat het integriteitsbeleid wordt ingebed in een breder perspectief van organisatie-ontwikkeling. Niet voor niets is in de door de raad vastgestelde strategienota Groeten uit Landgraaf, integriteit nadrukkelijk benoemd als kernwaarde voor de gehele organisatie. Naast de kernwaarden: prestatiegericht, relatiegericht en betrokken. Deze kernwaarden zullen vooral in hun onderlinge samenhang tot vernieuwing en verbetering kunnen zorgen. Het integriteitsbeleid staat dus niet op zichzelf, maar is onderdeel van een bredere ontwikkeling. Daarbij gaat het ook om algemene kwaliteitsverbetering van de gemeentelijke dienstverlening en ook om een andere wijze van werken waarbij meer de blik naar buiten gericht zal worden. En dat houdt in, dat ook buiten de blik meer gericht mag worden op ons handelen en dat dan ook best kritisch mag zijn. Wij mogen immers op integer gedrag worden aangesproken.

27 Het verdient de voorkeur integriteit positief te benaderen en het te koppelen aan de notie van kwaliteit, waardoor het een belangrijk facet wordt binnen alle werkzaamheden en bedrijfsvoeringsprocessen.

28

Deze kernbegrippen zijn de toetssteen voor de nu volgende gedragsafspraken. Gedragingen moeten aan deze kernbegrippen getoetst kunnen worden.

Deze kernbegrippen zijn de toetssteen voor de nu volgende gedragsafspraken. Gedragingen moeten aan deze kernbegrippen getoetst kunnen worden. Gedragscode integriteit. Medewerker 1 s van Leeuwenborgh Opleidingen stellen bij hun handelen de kwaliteit van de dienstverlening centraal. Integriteit is daarvoor een belangrijke voorwaarde. De belangen

Nadere informatie

Wettelijke grondslag: artikel de artikelen 15 lid 3, 41c lid 2 en 69 lid 2 van de Gemeentewet;

Wettelijke grondslag: artikel de artikelen 15 lid 3, 41c lid 2 en 69 lid 2 van de Gemeentewet; Raadsbesluit Nummer: 5 Wettelijke grondslag: artikel de artikelen 15 lid 3, 41c lid 2 en 69 lid 2 van de Gemeentewet; Besloten in de raadsvergadering van: 27 maart 2014 besluit: 1. de op 11 maart 2010

Nadere informatie

Integer handelen. Gedragscode voor de leden van het College. Gemeente Waalwijk

Integer handelen. Gedragscode voor de leden van het College. Gemeente Waalwijk Integer handelen Gedragscode voor de leden van het College Gemeente Waalwijk Deel I: kernbegrippen De leden van het College stellen bij hun handelen de kwaliteit van het openbaar bestuur centraal. Integriteit

Nadere informatie

Integer handelen. Gedragscode voor raads- en (toegevoegde) commissieleden. Gemeente Waalwijk

Integer handelen. Gedragscode voor raads- en (toegevoegde) commissieleden. Gemeente Waalwijk Integer handelen Gemeente Waalwijk Gedragscode voor raads- en (toegevoegde) commissieleden Deel I: kernbegrippen Raads- en (toegevoegde) commissieleden stellen bij hun handelen de kwaliteit van het openbaar

Nadere informatie

Gedragscode integriteit.

Gedragscode integriteit. Gedragscode integriteit. Medewerkers van het Drenthe College stellen bij hun handelen de kwaliteit van de dienstverlening centraal. Integriteit is daarvoor een belangrijke voorwaarde. De belangen van het

Nadere informatie

Gedragscode voor medewerkers van Waterschap Rivierenland 2011

Gedragscode voor medewerkers van Waterschap Rivierenland 2011 Gedragscode voor medewerkers van Waterschap Rivierenland 2011 De gedragscode is een leidraad voor het integer handelen van u als waterschapsmedewerker. De code geeft de hoofdlijnen weer van de bepalingen

Nadere informatie

* Functionaliteit Het handelen van een bestuurder heeft een herkenbaar verband met de functie die hij vervult in het bestuur.

* Functionaliteit Het handelen van een bestuurder heeft een herkenbaar verband met de functie die hij vervult in het bestuur. CONCEPT-GEDRAGSCODE RAAD MAASDRIEL - rvbijlage cie ABZORG 01.06.10 (VNG model) De code bestaat uit 2 onderdelen: Deel I beschrijft een aantal kernbegrippen van integriteit ten behoeve van het bredere kader.

Nadere informatie

gelet op het bepaalde in de artikelen 15 lid 3, 41c lid 2 en 69 lid 2 van de Gemeentewet;

gelet op het bepaalde in de artikelen 15 lid 3, 41c lid 2 en 69 lid 2 van de Gemeentewet; Gedragscode bestuurlijke integriteit politieke ambtsdragers De raad van de gemeente Castricum; Gehoord het advies van de carrousel d.d. 20 november 2014; gelet op het bepaalde in de artikelen 15 lid 3,

Nadere informatie

Gedragscode. Voor de voorzitter, de leden en de plaatsvervangende leden van de Algemene Rekenkamer van Sint Maarten.

Gedragscode. Voor de voorzitter, de leden en de plaatsvervangende leden van de Algemene Rekenkamer van Sint Maarten. Gedragscode Voor de voorzitter, de leden en de plaatsvervangende leden van de Algemene Rekenkamer van Sint Maarten. Vastgesteld in de vergadering van de Algemene Rekenkamer d.d. 20 februari 2013 Inhoud

Nadere informatie

Vereniging voor Christelijk Voortgezet Onderwijs te Rotterdam en omgeving De Wet op het voortgezet onderwijs.

Vereniging voor Christelijk Voortgezet Onderwijs te Rotterdam en omgeving De Wet op het voortgezet onderwijs. Definitieve versie, 7-11-2017 De raad van bestuur van Vereniging voor Christelijk Voortgezet Onderwijs te Rotterdam en omgeving besluit gelet op richtlijn 9 van de Code Goed Onderwijsbestuur VO tot vaststelling

Nadere informatie

Gedragscode integriteit voor medewerkers Hoogheemraadschap van Rijnland

Gedragscode integriteit voor medewerkers Hoogheemraadschap van Rijnland Gedragscode integriteit voor medewerkers Hoogheemraadschap van Rijnland Rijnland wil worden gezien als een betrouwbaar, professioneel en toegankelijk waterschap, dat zichtbaar en aanspreekbaar is voor

Nadere informatie

Gedragscode voor bestuurders en ambtenaren van de gemeente Kampen

Gedragscode voor bestuurders en ambtenaren van de gemeente Kampen CVDR Officiële uitgave van Kampen. Nr. CVDR147987_1 27 maart 2018 Gedragscode voor bestuurders en ambtenaren van de gemeente Kampen Deel I Kernbegrippen van integriteit Leden van college van burgemeester

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 27 juni 2014, volgnummer 39;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 27 juni 2014, volgnummer 39; Volgnummer : 39c Kenmerk : stafafdeling bestuurlijke zaken en middelen Onderwerp : integriteit De raad van de gemeente Brielle; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 27 juni 2014, volgnummer

Nadere informatie

Gedragscode voor het college van Burgemeester en Wethouders bij de gemeente Maasdriel

Gedragscode voor het college van Burgemeester en Wethouders bij de gemeente Maasdriel De raad van de gemeente Maasdriel; gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van 7 september 2010; gelet op artikel 41c van de Gemeentewet; besluit: vast te stellen de volgende: Gedragscode voor

Nadere informatie

Gedragscode integriteit politiek ambtsdragers Waterschap Vallei en Veluwe

Gedragscode integriteit politiek ambtsdragers Waterschap Vallei en Veluwe Gedragscode integriteit politiek ambtsdragers Waterschap Vallei en Veluwe Besluit tot vaststelling van de Gedragscode integriteit politiek ambtsdragers Waterschap Vallei en Veluwe Het Algemeen Bestuur

Nadere informatie

Integriteitscode december 2012 aangevuld april 2013

Integriteitscode december 2012 aangevuld april 2013 Integriteitscode december 2012 aangevuld april 2013 Inhoudsopgave Inleiding... 2 Deel I Kernbegrippen van integriteit... 2 1. Dienstbaarheid... 2 2. Functionaliteit... 2 3. Onafhankelijkheid... 2 4. Openheid...

Nadere informatie

Gedragscode integriteit voor politieke ambtsdragers

Gedragscode integriteit voor politieke ambtsdragers Gedragscode integriteit voor politieke ambtsdragers Leden van het dagelijks en algemeen bestuur van Waterschap Rivierenland stellen bij hun handelen de kwaliteit van het openbaar bestuur centraal. Integriteit

Nadere informatie

Bijlage 6: Algemene gedrags- en Integriteitcode

Bijlage 6: Algemene gedrags- en Integriteitcode Bijlage 6: Algemene gedrags- en Integriteitcode Algemene gedrags- en Integriteitcode schoolvereniging Rehoboth Inleiding Schoolvereniging Rehoboth staat ten dienste van haar leden, de scholen die zij in

Nadere informatie

Gedragscode integriteit Noordelijk Belastingkantoor 1

Gedragscode integriteit Noordelijk Belastingkantoor 1 Gedragscode integriteit Noordelijk Belastingkantoor 1 Gelet op Artikel 4.3 van de Ambtenarenwet 2017; Hoofdstuk 9 van de Sectorale Arbeidsvoorwaardenregelingen Waterschapspersoneel (SAW) voert het bestuur

Nadere informatie

Gedragscode integriteit voor raadsleden, wethouders en de burgemeester

Gedragscode integriteit voor raadsleden, wethouders en de burgemeester Gedragscode integriteit voor raadsleden, wethouders en de burgemeester Waarom een gedragscode integriteit voor raadsleden, wethouders en de burgemeester? Het doel van deze gedragscode is om de politieke

Nadere informatie

STAFBUREAU INTEGRITEITSCODE CSG HET NOORDIK

STAFBUREAU INTEGRITEITSCODE CSG HET NOORDIK STAFBUREAU INTEGRITEITSCODE CSG HET NOORDIK Kenmerk: SB/HND/KCH/2016/001008 Vastgesteld door het bestuur d.d. 11 april 2017 Voorwoord De integriteitscode is onderdeel van het veiligheidsbeleid van CSG

Nadere informatie

Colofon: Vastgesteld door College van Bestuur:april ;s/bestuuralmere/integriteitscode/2017 Pagina 2 van 7

Colofon: Vastgesteld door College van Bestuur:april ;s/bestuuralmere/integriteitscode/2017 Pagina 2 van 7 INTEGRITEITSCODE Colofon: Vastgesteld door College van Bestuur:april 2017 Goedgekeurd door Raad van Toezicht: september 2017 Instemming medezeggenschapsraad: november 2017 ;s/bestuuralmere/integriteitscode/2017

Nadere informatie

Behoort bij raadsvoorstel , titel: Gedragscode integriteit 2017

Behoort bij raadsvoorstel , titel: Gedragscode integriteit 2017 Behoort bij raadsvoorstel 2017-378, titel: Gedragscode integriteit 2017 De raad van de gemeente Utrechtse Heuvelrug; Gelet op Gemeentewet, artikel 15 lid 3; BESLUIT Vast te stellen de gedragscode 2017

Nadere informatie

GEDRAGSCODE VOOR RAADSLEDEN, WETHOUDERS EN BURGEMEESTER

GEDRAGSCODE VOOR RAADSLEDEN, WETHOUDERS EN BURGEMEESTER GEDRAGSCODE VOOR RAADSLEDEN, WETHOUDERS EN BURGEMEESTER Inleiding Ingevolge de artt. 15, 41c en 69 Gemeentewet stelt de raad respectievelijk voor zijn leden, voor de wethouders en de burgemeester een gedragscode

Nadere informatie

Gemeenteblad Nijmegen. Jaartal / nummer 2013 / 71. Naam Gedragscode Politieke Ambtdragers (2013) Publicatiedatum 25 april 2013.

Gemeenteblad Nijmegen. Jaartal / nummer 2013 / 71. Naam Gedragscode Politieke Ambtdragers (2013) Publicatiedatum 25 april 2013. Gemeenteblad Nijmegen Jaartal / nummer 2013 / 71 Naam Gedragscode Politieke Ambtdragers (2013) Publicatiedatum 25 april 2013 Opmerkingen - Vaststelling van de gedragscode bij raadsbesluit van 17 april

Nadere informatie

De Gedragscode voor ambtenaren Winsum 2015

De Gedragscode voor ambtenaren Winsum 2015 De Gedragscode voor ambtenaren Winsum 2015 Artikel 1 Algemene bepalingen 1. Onder ambtenaar wordt verstaan: de ambtenaar als bedoeld in artikel 1.1, eerste lid, sub a, van de CAR-UWO. 2. Onder het college

Nadere informatie

Deel 1. Kernbegrippen van bestuurlijke integriteit

Deel 1. Kernbegrippen van bestuurlijke integriteit Gedragscode bestuurders gemeente Oss 2018 Deel 1. Kernbegrippen van bestuurlijke integriteit Bestuurders stellen bij hun handelen de kwaliteit van het openbaar bestuur centraal. Integriteit van het openbaar

Nadere informatie

Gedragscode bestuurlijke integriteit ambtenaren

Gedragscode bestuurlijke integriteit ambtenaren Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Officiële naam regeling Citeertitel Besloten door Deze versie is geldig tot (als de vervaldatum is vastgesteld) Onderwerp gemeente

Nadere informatie

Handreiking gedragscode provinciale ambtenaren

Handreiking gedragscode provinciale ambtenaren Handreiking gedragscode provinciale ambtenaren De overheid is er voor de burgers. Zij verkeert vaak in een monopoliepositie: de burger die iets wil of juist niet wil, kan niet om de overheid heen. Dit

Nadere informatie

Integriteitscode Raadsleden en Raadsfracties gemeente Venlo

Integriteitscode Raadsleden en Raadsfracties gemeente Venlo Integriteitscode Raadsleden en Raadsfracties gemeente Venlo Deel I Kernbegrippen van (bestuurlijke) integriteit Leden van de gemeenteraad stellen bij hun handelen de kwaliteit van het openbaar bestuur

Nadere informatie

*Z00714CA8F5* RAADSVOORSTEL. Gedragscode voor het college. contactpersoon + tel.nr C.J. Rootjes Tel (0294)

*Z00714CA8F5* RAADSVOORSTEL. Gedragscode voor het college. contactpersoon + tel.nr C.J. Rootjes Tel (0294) RAADSVOORSTEL *Z00714CA8F5* registratienummer Z.11361/D.7493 onderwerp Gedragscode voor het college portefeuillehouder B. Horseling contactpersoon + tel.nr C.J. Rootjes Tel (0294) 491 244 ter advisering

Nadere informatie

Gedragscode van college en raadsleden van gemeente Moerdijk 2012

Gedragscode van college en raadsleden van gemeente Moerdijk 2012 Gedragscode van college en raadsleden van gemeente Moerdijk 2012 Algemeen De belangen van de gemeente vormen hét criterium voor het handelen van het college en raadsleden. Als vertegenwoordiger van het

Nadere informatie

Gedragscode voor de leden van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Bunnik 2013

Gedragscode voor de leden van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Bunnik 2013 Gedragscode voor de leden van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Bunnik 2013 Deel I: Kernbegrippen voor het handelen en gedrag van de wethouders en de burgemeester (de bestuurders)

Nadere informatie

Scan nummer 3 van 3 - Scanpagina 1 van 8

Scan nummer 3 van 3 - Scanpagina 1 van 8 root Salland W a t e r s c h a p 7 /(]. i Nr. 2011-8719 HET ALGEMEEN BESTUUR VAN HET WATERSCHAP GROOT SALLAND Gelet op artikel 33, derde lid van de Waterschapswet, BESLUIT Vast te stellen de verordening

Nadere informatie

Integriteitscode. 15/02/2018 Proces/document E. Voorberg directeur/bestuurder MR. Voorlopige vaststelling. 28/02/2019 Versienummer 2.

Integriteitscode. 15/02/2018 Proces/document E. Voorberg directeur/bestuurder MR. Voorlopige vaststelling. 28/02/2019 Versienummer 2. Integriteitscode Voorlopige vaststelling 15/02/2018 Proces/document E. Voorberg directeur/bestuurder eigenaar MR 28/02/2019 Versienummer 2.0 - PMR: instemming/ advisering/ ter informatie - Oudergeleding:

Nadere informatie

Integriteitscode. Integriteitscode van de Stichting voor PC Voortgezet Onderwijs in de Noordoostpolder e.o

Integriteitscode. Integriteitscode van de Stichting voor PC Voortgezet Onderwijs in de Noordoostpolder e.o Integriteitscode Het college van bestuur van Stichting voor PC Voortgezet Onderwijs in de Noordoostpolder e.o. besluit gelet op richtlijn 9 van de Code Goed Onderwijsbestuur VO d.d. 4 juni 2015 tot vaststelling

Nadere informatie

Drentse gedragscode integriteit Commissaris van de Koning, Gedeputeerde Staten en Provinciale Staten

Drentse gedragscode integriteit Commissaris van de Koning, Gedeputeerde Staten en Provinciale Staten Drentse gedragscode integriteit Commissaris van de Koning, Gedeputeerde Staten en Provinciale Staten De code bestaat uit drie onderdelen. Deel I beschrijft een aantal kernbegrippen van integriteit en plaatst

Nadere informatie

Integriteitscode September 2017

Integriteitscode September 2017 Integriteitscode September 2017 Christelijk College Nassau-Veluwe 02FB Het college van bestuur van het Christelijk College Nassau-Veluwe besluit gelet op richtlijn 9 van de Code Goed Onderwijsbestuur VO

Nadere informatie

PROVINCIAAL BLAD. Provincie Zeeland - Vaststellen van de Gedragscode ambtelijke integriteit

PROVINCIAAL BLAD. Provincie Zeeland - Vaststellen van de Gedragscode ambtelijke integriteit PROVINCIAAL BLAD Officiële uitgave van provincie Zeeland. Nr. 4090 15 juli 2016 Provincie Zeeland - Vaststellen van de Gedragscode ambtelijke integriteit Provincie Zeeland 2016 Besluit van gedeputeerde

Nadere informatie

GEDRAGSCODE POLITIEK AMBTSDRAGERS GEMEENTE ENSCHEDE 2014

GEDRAGSCODE POLITIEK AMBTSDRAGERS GEMEENTE ENSCHEDE 2014 GEDRAGSCODE POLITIEK AMBTSDRAGERS GEMEENTE ENSCHEDE 2014 Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Reikwijdte 1.1 Deze gedragscode geldt voor alle politiek ambtsdragers van de gemeente Enschede, in aanvulling

Nadere informatie

Het algemeen bestuur van het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden; gelezen het voorstel van dijkgraaf en hoogheemraden van 20 april 2010;

Het algemeen bestuur van het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden; gelezen het voorstel van dijkgraaf en hoogheemraden van 20 april 2010; Het algemeen bestuur van het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden; gelezen het voorstel van dijkgraaf en hoogheemraden van 20 april 2010; gelet op artikel 33, lid 3 van de Waterschapswet; B E S L U

Nadere informatie

Thema Integriteit Werkconferentie Gemeente Den Helder 19 januari 2012

Thema Integriteit Werkconferentie Gemeente Den Helder 19 januari 2012 Thema Integriteit Werkconferentie Gemeente Den Helder 19 januari 2012 Integriteit Begripsbepaling Juridisch toetsingskader Naar een gedragscode Dilemma s en morele oordeelsvorming Vragen voor de raad

Nadere informatie

Integriteitscode medewerkers eerlijkheid vanuit jezelf. Woonwenz

Integriteitscode medewerkers eerlijkheid vanuit jezelf. Woonwenz Integriteitscode medewerkers eerlijkheid vanuit jezelf Woonwenz 10 februari 2011 Inleiding Integer handelen gaat terug naar de wortels, de cultuur van een organisatie. Daarmee bedoelen we de normen, waarden

Nadere informatie

Deel I Kernbegrippen integriteit van politiek ambtsdragers

Deel I Kernbegrippen integriteit van politiek ambtsdragers Deel I Kernbegrippen integriteit van politiek ambtsdragers Leden van het dagelijks en algemeen bestuur van een gemeente, provincie of waterschap stellen bij hun handelen de kwaliteit van het openbaar bestuur

Nadere informatie

Gemeenteblad van Zaltbommel 2006 Nr. 2.2

Gemeenteblad van Zaltbommel 2006 Nr. 2.2 Gemeenteblad van Zaltbommel 2006 Nr. 2.2 Gedragscode bestuurlijke integriteit voor de leden van de gemeenteraad van de gemeente Zaltbommel Status In werking Algemene informatie Deze gedragscode bevat richtlijnen

Nadere informatie

Besluit: "Gedragscode voor ambtenaren van de gemeente Woerden"

Besluit: Gedragscode voor ambtenaren van de gemeente Woerden Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Woerden; Gelet op artikel 125 quater, onder c, van de Ambtenarenwet, hetgeen het bevoegd gezag opdraagt voor de totstandkoming van een gedragscode

Nadere informatie

Gedragscode Raad van Beheer

Gedragscode Raad van Beheer Gedragscode Raad van Beheer Hoofdstuk 1: Bestuur Deel I Kernbegrippen integriteit van bestuursleden Leden van het bestuur van de Raad van Beheer stellen bij hun handelen de kwaliteit van het bestuur centraal.

Nadere informatie

Integriteitscode CSG Reggesteyn

Integriteitscode CSG Reggesteyn Integriteitscode CSG Reggesteyn Inleiding Het bestuur en de raad van toezicht van CSG Reggesteyn vinden het van belang dat Reggesteyn zich houdt aan de afspraken zoals die zijn vastgelegd in de Code goed

Nadere informatie

INTEGRITEITSCODE CSG WILLEM VAN ORANJE

INTEGRITEITSCODE CSG WILLEM VAN ORANJE INTEGRITEITSCODE CSG WILLEM VAN ORANJE 12 oktober 2016 INTEGRITEITSCODE VAN DE VERENIGING VOOR CHRISTELIJK VOORTGEZET ONDERWIJS IN DE HOEKSCHE WAARD In de Code Goed Onderwijsbestuur VO (richtlijn 9) is

Nadere informatie

Integriteitscode. Stichting Scholengroep Leonardo da Vinci;

Integriteitscode. Stichting Scholengroep Leonardo da Vinci; Integriteitscode Stichting Scholengroep Leonardo da Vinci Het college van bestuur van Stichting Scholengroep Leonardo da Vinci besluit d.d. 19 mei 2016 gelet op richtlijn 9 van de Code Goed Onderwijsbestuur

Nadere informatie

Inhoudsopgave. INTEGRITEITSCODE september / 6

Inhoudsopgave. INTEGRITEITSCODE september / 6 INTEGRITEITSCODE Inhoudsopgave Artikel 1 Begripsbepalingen... 3 Artikel 2 Reikwijdte integriteitscode... 3 Artikel 3 Vaststelling en wijziging Code... 3 Artikel 4 Uitleg en toepassing Code... 3 Artikel

Nadere informatie

Datum: maart 2019 GMR: 11 april 2019

Datum: maart 2019 GMR: 11 april 2019 INTEGRITEITSCODE Datum: maart 2019 GMR: 11 april 2019 Het college van bestuur van de Openbare scholengemeenschap Het Erasmus besluit gelet op richtlijn 9 van de Code Goed Onderwijsbestuur VO d.d. 4 juni

Nadere informatie

Integriteitscode Roelof van Echten College

Integriteitscode Roelof van Echten College Integriteitscode Roelof van Echten College Het bestuur van de Stichting Roelof van Echten besluit gelet op richtlijn 9 van de Code Goed Onderwijsbestuur VO d.d. 4 juni 2015 tot vaststelling van de onderstaande

Nadere informatie

Gedragscode politieke ambtsdragers gemeente Den Helder 2014

Gedragscode politieke ambtsdragers gemeente Den Helder 2014 Raadsbesluit Raadsvergadering d.d. : 3 rnaart 2014 Besluit nummer : RB14.0003 Onderwerp : Vaststellen Gedragscode politieke ambtsdragers gemeente Den Helder 2014 De raad van de gemeente Den Helder; overwegende

Nadere informatie

PROVINCIAAL BLAD JAARGANG: 2014 NR.: 065

PROVINCIAAL BLAD JAARGANG: 2014 NR.: 065 PROVINCIAAL BLAD JAARGANG: 2014 NR.: 065 Officiële naam regeling: Gedragscode bestuurlijke integriteit leden van Gedeputeerde Staten Provincie Limburg 2014 Citeertitel: Gedragscode bestuurlijke integriteit

Nadere informatie

Nr (gewijzigd) Houten, 27 januari 2003

Nr (gewijzigd) Houten, 27 januari 2003 Nr. 2003-012 (gewijzigd) Houten, 27 januari 2003 Aan de gemeenteraad Onderwerp Gedragscodes raads- en commissieleden, wethouders en de burgemeester Voorstel In te stemmen met a.de gedragscodes voor raads-

Nadere informatie

Integriteitscode van de Veenendaalse Woningstichting

Integriteitscode van de Veenendaalse Woningstichting Integriteitscode van de Veenendaalse Woningstichting Vastgesteld in de vergadering van de Raad van Commissarissen d.d. 22 november 2017 Integriteitscode Veenendaalse Woningstichting Algemeen Het begrip

Nadere informatie

Gedragscode voor alle medewerkers van gemeente Hellevoetsluis

Gedragscode voor alle medewerkers van gemeente Hellevoetsluis Gedragscode voor alle medewerkers van gemeente Hellevoetsluis INHOUD 1. WOORD VOORAF 1. WOORD VOORAF 2. KERNBEGRIPPEN INTEGRITEIT 3. WAT VERWACHT DE GEMEENTE HELLEVOETSLUIS? 3.1 Wat verwachten we van elkaar?

Nadere informatie

Onderwerp: Gedragscode bestuurlijke integriteit voor de burgemeester en de wethouders van de gemeente Lelystad 2015 vast te stellen

Onderwerp: Gedragscode bestuurlijke integriteit voor de burgemeester en de wethouders van de gemeente Lelystad 2015 vast te stellen Voorstel aan de raad Nummer: 141018797 Portefeuille: Programma: Programma onderdeel: Steller: Afdeling: Telefoon: E-mail: M. van Kersbergen CS Concernadvies Burgemeester 2.6 Voor de Lelystedeling 2.6.2

Nadere informatie

Integriteit en gedragscode voor medewerkers Bergopwaarts

Integriteit en gedragscode voor medewerkers Bergopwaarts Integriteit en gedragscode voor medewerkers Bergopwaarts 01-01-2019 1. Inleiding Bergopwaarts staat midden in de samenleving. We zijn er voor onze klanten, de huurders. En voortdurend zijn we ons bewust

Nadere informatie

Gedragscode integriteit

Gedragscode integriteit Gedragscode integriteit Voorwoord In het kader van de integriteit van de medewerkers en het bestuur van Woonstichting Langedijk stelt het bestuur een gedragscode vast. De gedragscode is goedgekeurd door

Nadere informatie

Integriteitscode. Woningstichting Heteren

Integriteitscode. Woningstichting Heteren Integriteitscode Woningstichting Heteren Status: Definitief, 11 februari 2014 Integriteitscode Woningstichting Heteren 1 Integriteit Integriteit en daaruit voortvloeiend integer handelen is belangrijk

Nadere informatie

Integriteitscode van de Hogeschool van Amsterdam

Integriteitscode van de Hogeschool van Amsterdam Integriteitscode van de Hogeschool van Amsterdam Amsterdam mei 2010 Preambule Bij de uitoefening van de werkzaamheden kunnen medewerkers van de hogeschool - ongeacht hun functie - en (leden van) haar organen

Nadere informatie

Integriteitscode. De bestuurder van RSG Simon Vestdijk, deel uitmakend van de Stichting voor openbaar voortgezet onderwijs in Noordwest Friesland

Integriteitscode. De bestuurder van RSG Simon Vestdijk, deel uitmakend van de Stichting voor openbaar voortgezet onderwijs in Noordwest Friesland Integriteitscode De bestuurder van RSG Simon Vestdijk, deel uitmakend van de Stichting voor openbaar voortgezet onderwijs in Noordwest Friesland besluit gelet op richtlijn 9 van de Code Goed Onderwijsbestuur

Nadere informatie

Integriteitscode Gerrit Rietveld Academie

Integriteitscode Gerrit Rietveld Academie Integriteitscode Gerrit Rietveld Academie Amsterdam, januari 2012 1 Preambule Bij de uitoefening van de werkzaamheden kunnen medewerkers van de hogeschool ongeacht hun functie en (leden van) haar organen

Nadere informatie

Gedragswijzer Integriteit

Gedragswijzer Integriteit Gedragswijzer Integriteit juli 2014 1 Inleiding Wij zijn Velison Wonen, een woningcorporatie met ambities in Velsen. We willen waarborgen en versterken wat we al zijn: een maatschappelijk betrokken, daadkrachtige

Nadere informatie

Gedragscode. Gezond verstand, Gezond geweten

Gedragscode. Gezond verstand, Gezond geweten Gedragscode Gezond verstand, Gezond geweten 1 Respect en professioneel gedrag Gelijke behandeling voor iedereen Ieder mens is uniek. Binnen ons bedrijf werken wij op een respectvolle manier met elkaar

Nadere informatie

PRO EMMEN INTEGRITEITSCODE JUNI Bestuursverslag. PRO Emmen I N F PRO- E M M E N. NL

PRO EMMEN INTEGRITEITSCODE JUNI Bestuursverslag. PRO Emmen I N F PRO- E M M E N. NL PRO EMMEN Bestuursverslag PRO Emmen INTEGRITEITSCODE JUNI 2017 2006. I N F O @ PRO- E M M E N. NL INLEIDING Integriteitscode Voor u ligt de Gedrags- en Integriteitscode zoals deze geldt voor Stichting

Nadere informatie

LAURENTIUS INTEGRITEITSCODE

LAURENTIUS INTEGRITEITSCODE LAURENTIUS INTEGRITEITSCODE Vastgesteld d.d. 21-10-2008 Gewijzigd d.d. 08-10-2009 Inleiding Laurentius wil voor de medewerkers, klanten en samenwerkingspartners een professionele, toegankelijke en betrouwbare

Nadere informatie

Bijlage 3: Gedragscode integriteit politieke ambtsdragers gemeente Heerde, december 2015, versie 4.0.

Bijlage 3: Gedragscode integriteit politieke ambtsdragers gemeente Heerde, december 2015, versie 4.0. 1 Inhoud Paragraaf 1 Algemene bepalingen... 3 Paragraaf 2 Voorkomen van belangenverstrengeling... 3 Paragraaf 3 Informatie... 5 Paragraaf 4 Omgang met geschenken en uitnodigingen... 5 Paragraaf 5 Gebruik

Nadere informatie

Onderwerp Gedragscode bestuurlijke integriteit voor de burgemeester en de wethouders van de gemeente Lelystad 2014 vast te stellen

Onderwerp Gedragscode bestuurlijke integriteit voor de burgemeester en de wethouders van de gemeente Lelystad 2014 vast te stellen Voorstel aan de raad Nummer: 141018797 Portefeuille: Programma: Programma onderdeel: Steller: Afdeling: Telefoon: E-mail: M. van Kersbergen CS Concernadvies Burgemeester 2.6 Voor de Lelystedeling 2.6.2

Nadere informatie

Gedragscode bestuurlijke integriteit voor bestuurders van de gemeente Tholen

Gedragscode bestuurlijke integriteit voor bestuurders van de gemeente Tholen Gedragscode bestuurlijke integriteit voor bestuurders van de gemeente Tholen Laatstelijk vastgesteld 8 juni 2017 INHOUDSOPGAVE: Artikel 1 - Algemene bepalingen... 2 Artikel 2 - Belangenverstrengeling en

Nadere informatie

REGELING AANVAARDEN GESCHENKEN, VERGOEDINGEN EN UITNODIGINGEN 2005 HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS,

REGELING AANVAARDEN GESCHENKEN, VERGOEDINGEN EN UITNODIGINGEN 2005 HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, RIS133300_30-NOV-2005 Gemeente Den Haag Ons kenmerk BSD/2005.2418 RIS 133300 REGELING AANVAARDEN GESCHENKEN, VERGOEDINGEN EN UITNODIGINGEN 2005 HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, gelet op artikel

Nadere informatie

Deze integriteitscode is bedoeld voor medewerkers van Wold & Waard en de leden van de RvC.

Deze integriteitscode is bedoeld voor medewerkers van Wold & Waard en de leden van de RvC. Deze integriteitscode is bedoeld voor medewerkers van Wold & Waard en de leden van de RvC. Je wordt samen met een aantal collega s door een ICT-bedrijf uitgenodigd om deel te nemen aan een sportdag. Tijdens

Nadere informatie

INTEGRITEITSCODE ROC Leiden

INTEGRITEITSCODE ROC Leiden INTEGRITEITSCODE ROC Leiden Dit document is onlosmakelijk verbonden met: de branchecode Goed bestuur in het mbo (ingaande 1 augustus 2014); de Statuten van de Stichting ROC Leiden (17 oktober 2014 2014);

Nadere informatie

Integriteitscode en klokkenluidersregeling Januari 2017

Integriteitscode en klokkenluidersregeling Januari 2017 Integriteitscode en klokkenluidersregeling Januari 2017 okkenluidersregeling Inhoud 1. Integriteitscode... 3 1.1 Uitgangspunten integriteitscode... 3 1. Respectvol gedrag... 3 2. Relaties zijn zakelijk...

Nadere informatie

gelezen het voorstel van het presidium d.d. 6 maart 2014, nr. 1113532,

gelezen het voorstel van het presidium d.d. 6 maart 2014, nr. 1113532, De raad van de gemeente Purmerend, gelezen het voorstel van het presidium d.d. 6 maart 2014, nr. 1113532, gelet op art. 15 lid 3 van de Gemeentewet, B E S L U I T: de volgende verordening vast te stellen:

Nadere informatie

gemeente Groningen (Gr)

gemeente Groningen (Gr) gemeente Groningen (Gr) Gedragscode voor collegeleden Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie gemeente Groningen (Gr) Officiële naam regeling Gedragscode voor collegeleden

Nadere informatie

integriteits code Integriteitscode Woonvisie Ridderkerk, augustus 2011

integriteits code Integriteitscode Woonvisie Ridderkerk, augustus 2011 integriteitscode Integriteit Bij de invulling van het begrip integriteit bij Woonvisie gaat het vooral om zaken als openheid, doorzichtigheid, eerlijkheid en vertrouwen. Bij de toepassing in het dagelijks

Nadere informatie

Oplegnotitie gedragscode integriteit medewerkers

Oplegnotitie gedragscode integriteit medewerkers Oplegnotitie gedragscode integriteit medewerkers Bijgaande gedragscode integriteit is bedoeld voor alle medewerkers in dienst van de waterschappen. Het is een algemeen format. U kunt op een aantal onderdelen

Nadere informatie

Gelet op artikelen 15:1 tot en met 15:1g van de van de Collectieve Arbeidsvoorwaardenregeling en Uitwerkingsovereenkomst (CAR-UWO)

Gelet op artikelen 15:1 tot en met 15:1g van de van de Collectieve Arbeidsvoorwaardenregeling en Uitwerkingsovereenkomst (CAR-UWO) Het Algemeen Bestuur van de Veiligheidsregio Zeeland Gelet op artikelen 15:1 tot en met 15:1g van de van de Collectieve Arbeidsvoorwaardenregeling en Uitwerkingsovereenkomst (CAR-UWO) Na verkregen instemming

Nadere informatie

Stichting Interconfessioneel (RK/PC) Voortgezet Onderwijs in het Gooi (SIVOG)

Stichting Interconfessioneel (RK/PC) Voortgezet Onderwijs in het Gooi (SIVOG) Integriteitscode Stichting Interconfessioneel (RK/PC) Voortgezet Onderwijs in het Gooi (SIVOG) Colofon: Uitgave: S.I.V.O.G. Vastgesteld door Bestuur: d.d. 18 november 2016 Instemming GMR: d.d. 28 november

Nadere informatie

Gedragscode integriteit

Gedragscode integriteit Gedragscode integriteit Juni 2010 1. Inleiding Deze notitie gaat over integriteit bij Woningbouwvereniging Helpt Elkander. Hierin staat vermeld wat onder integriteit wordt verstaan en welke spelregels

Nadere informatie

INTEGRITEITSCODE WONINGVERENIGING NEDERWEERT 2018

INTEGRITEITSCODE WONINGVERENIGING NEDERWEERT 2018 INTEGRITEITSCODE WONINGVERENIGING NEDERWEERT 2018 Als kleine woningcorporatie zijn we goed geworteld in ons werkgebied Nederweert. Wij staan midden in de samenleving en zijn oprecht betrokken bij het wel

Nadere informatie

Gedragscode voor ambtenaren bij de provincie Fryslân

Gedragscode voor ambtenaren bij de provincie Fryslân Gedeputeerde Staten van Fryslân, gelet op artikel 125quater en artikel 145quinquies van Ambtenarenwet besluiten vast te stellen een gedragscode Besluit nr. 987893 d.d. 4 december 2012 van Gedeputeerde

Nadere informatie

Inhoudsopgave B E W E G I N G IN L E. Pagina 2 van 8

Inhoudsopgave B E W E G I N G IN L E. Pagina 2 van 8 Integriteitscode Versie: 1.3 Status: vastgesteld door College van Bestuur d.d. 20 november 2018, na verkregen ositief advies PGMR d.d. 30 oktober 2018 Inhoudsogave Artikel 1 Begrisbealingen... 3 Artikel

Nadere informatie

Gedragscode Gasunie Gedragscode Gasunie Pagina 1 van 6 GU-CODE, versie november 2018

Gedragscode Gasunie Gedragscode Gasunie Pagina 1 van 6 GU-CODE, versie november 2018 Gedragscode Gasunie Gedragscode Gasunie Pagina 1 van 6 GU-CODE, versie november 2018 Gedragscode Waarom een gedragscode? Gasunie staat voor een veilig, betrouwbaar en betaalbaar gastransport. Daarbij zijn

Nadere informatie

Integriteitscode Stichting Limburgs Voortgezet Onderwijs

Integriteitscode Stichting Limburgs Voortgezet Onderwijs Integriteitscode Stichting Limburgs Voortgezet Onderwijs Het College van Bestuur van de Stichting Limburgs Voortegzet Onderwijs besluit gelet op richtlijn 9 van de Code Goed Onderwijsbestuur VO d.d. 4

Nadere informatie

Integriteit. van politieke ambtsdragers in gemeente Lingewaal 2009

Integriteit. van politieke ambtsdragers in gemeente Lingewaal 2009 Integriteit van politieke ambtsdragers in gemeente Lingewaal 2009 Integriteit van politieke ambtsdragers in gemeente Lingewaal 2009 Inleiding Politieke ambtsdragers zijn gehouden om het algemeen belang

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 7 november 2017

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 7 november 2017 Tekst van de regeling De raad van de gemeente Ameland gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 7 november 2017 gelet op de artikelen 15, derde lid, 41 c tweede lid, 69 tweede lid en 170

Nadere informatie

Voorstel aan de Raad (Raadsbesluit 14 juli 2004: beslispunt 1 aanvaard; beslispunten 2 en 3 uitgesteld tot nader orde)

Voorstel aan de Raad (Raadsbesluit 14 juli 2004: beslispunt 1 aanvaard; beslispunten 2 en 3 uitgesteld tot nader orde) Voorstel aan de Raad (Raadsbesluit 14 juli 2004: beslispunt 1 aanvaard; beslispunten 2 en 3 uitgesteld tot nader orde) Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 14-07-2004 / 137/2004 (gewijzigd) Onderwerp

Nadere informatie

Integriteitscode SCO Delft e.o.

Integriteitscode SCO Delft e.o. Integriteitscode SCO Delft e.o. De code 1. Kern De medewerkers van SCO Delft e.o. worden geacht elke gedraging die afbreuk doet aan hun integriteit en die van de organisatie achterwege te laten. Dat betekent

Nadere informatie

Integriteitscode Idealis

Integriteitscode Idealis Duivendaal 1 T (0317) 42 61 61 BNG 28.50.33.018 6701 AP Wageningen F (0317) 42 55 39 KvK 09070389 Postbus 18 E algemeen@idealis.nl 6700 AA Wageningen www.idealis.nl Integriteitscode Idealis Dit is de integriteitscode

Nadere informatie

Gedragscode Gemeente Oosterhout Gedragscode 1. Algemene bepalingen

Gedragscode Gemeente Oosterhout Gedragscode 1. Algemene bepalingen Gedragscode Gemeente Oosterhout Gedragscode 1. Algemene bepalingen 1.1 De gedragscode is openbaar en door derden te raadplegen; 1.2 a. Elke individuele medewerker ontvangt een exemplaar van deze gedragscode

Nadere informatie

ROC Ter AA. Integriteitscode

ROC Ter AA. Integriteitscode ROC Ter AA Integriteitscode 1 COLOFON Versie 20150210.1.CVB.DEF Geldig tot 20190101 Auteur Antoinette Knoet, College van Bestuur Soort document beleidsdocument Datum vaststelling 1-1-2015 Datum plaatsing

Nadere informatie

Gelet op het bepaalde in hoofdstuk 7.2 van de Sectorale arbeidsvoorwaardenregelingen waterschapspersoneel;

Gelet op het bepaalde in hoofdstuk 7.2 van de Sectorale arbeidsvoorwaardenregelingen waterschapspersoneel; Bijlage 5 Gedragscode voor medewerkers waterschap Hunze en Aa s 2017 Het dagelijks bestuur van het waterschap Hunze en Aa s; Overwegende dat de ambtelijke integriteit dient te worden gehandhaafd en dat

Nadere informatie

2. Het handelen van de voorzitter of een lid van de raad van bestuur heeft een herkenbaar verband met de functie die hij vervult in het bestuur.

2. Het handelen van de voorzitter of een lid van de raad van bestuur heeft een herkenbaar verband met de functie die hij vervult in het bestuur. Regeling integriteit raad van bestuur UWV Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen (UWV) overweegt het volgende: Voor UWV geldt een gedragscode met de titel Vertrouwen en Verantwoordelijkheid. Afspraken

Nadere informatie

INTEGRITEITSCODE. Versie : Vastgesteld directeur-bestuurder : Goedgekeurd RvC :

INTEGRITEITSCODE. Versie : Vastgesteld directeur-bestuurder : Goedgekeurd RvC : INTEGRITEITSCODE Versie : 20160728 Vastgesteld directeur-bestuurder : 20160728 Goedgekeurd RvC : 20160824 1. Jij en integriteit Waarom is integriteit belangrijk voor Woningstichting Naarden en voor jou?

Nadere informatie

INTEGRITEITSCODE GOED WONEN ZEDERIK

INTEGRITEITSCODE GOED WONEN ZEDERIK INTEGRITEITSCODE GOED WONEN ZEDERIK Vastgesteld door het MT op 14 oktober 2008 1 Integriteitscode Goed Wonen Zederik werkt met maatschappelijk kapitaal aan de realisatie van belangrijke maatschappelijke

Nadere informatie

NOTA INTEGRITEIT GEMEENTE SCHIERMONNIKOOG MET GEDRAGSCODES VOOR BESTUURDERS & AMBTENAREN

NOTA INTEGRITEIT GEMEENTE SCHIERMONNIKOOG MET GEDRAGSCODES VOOR BESTUURDERS & AMBTENAREN NOTA INTEGRITEIT GEMEENTE SCHIERMONNIKOOG MET GEDRAGSCODES VOOR BESTUURDERS & AMBTENAREN Inhoud 1. Aanleiding 3 2. Inleiding 3 3. Doelstelling 3 4. Begripsomschrijving 3 5. Kernbegrippen 3 6. Ambtseed/-belofte

Nadere informatie