De agenda wordt overeenkomstig het voorgaande vastgesteld. In de loop van de vergadering wijzigt de vergadervolgorde in overleg met de commissie.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De agenda wordt overeenkomstig het voorgaande vastgesteld. In de loop van de vergadering wijzigt de vergadervolgorde in overleg met de commissie."

Transcriptie

1 1 Nr Samenvattend verslag van de openbare vergadering van de commissie Samenleving, gehouden op 2 december 2009, om uur, in het gemeentehuis te Overveen Voorzitter: Aanwezige leden c.q. duocommissieleden: Commissiegriffier: Mede aanwezig: Notulist: de heer H. Pieterson de heer H.A.L. Schell (PvdA), de heer dr. F. Schuring (VVD), de heer drs. C.W.D. van Gruting (VVD), de heer J.H.B.M. Hustinx (LB), de heer drs. M.J.T.M. Schnackers (CDA), mevrouw P.J.M. Poncin (D66) en mevrouw M.J.M. van der Burgt (GLi). mevrouw drs. K.A. van der Pas de heer T. Bruggeman (wethouder), de heer T. Kokke (wethouder), de heer P.G.A. Dubbe (hoofd Publiekszaken) en de heer R. Arendse (medewerker afdeling Publiekszaken) de heer mr. W. Burggraaf (Bedrijfsbureau) 1. Opening De voorzitter opent de vergadering. 2. Berichten van verhindering De voorzitter deelt mee dat de vaste voorzitter, mevrouw Jeltes, is verhinderd. 3. Vaststellen van de agenda Afgesproken wordt dat punt 16 (Theater Caprera) aan de orde komt zodra het bestuur van Caprera aanwezig is. De heer Hustinx wenst punt 13 (Tetterode sportcomplex) in de commissie Bestuur en Middelen te behandelen, gezien de financiële inhoud, en derhalve van deze agenda te schrappen. Na enige discussie besluiten de overige leden van de commissie dit punt te handhaven, gezien het feit dat beide wethouders aanwezig zijn en deze commissie over sport gaat. De agenda wordt overeenkomstig het voorgaande vastgesteld. In de loop van de vergadering wijzigt de vergadervolgorde in overleg met de commissie. 4. Mededelingen voorzitter of leden van de commissie Geen. 5. Vaststellen van het verslag van 4 november 2009 Op voorstel van mevrouw Poncin wordt op blz. 3 bij de opmerking over blz. 44 Bloemendaal gewijzigd in Bennebroek. Voorts wordt op blz. 5 bij punt 11 twee maal VMBO gewijzigd in VWO. N.a.v. blz. 3 (opmerking over blz. 46) en het antwoord op blz. 4, bijna onderaan, wijst zij erop dat het niet zozeer een weerbaarheidstraining is maar een nieuw onderdeel waarbij ouderen en jongeren meer respect voor elkaar krijgen. De voorzitter vestigt de aandacht op de afspraak dat tekstuele opmerkingen over

2 2 het verslag tevoren moeten worden ingediend bij de griffie. Hij dringt erop aan dit voortaan consequent te doen. Op voorstel van de heer Schnackers wordt op blz. 6, punt 13, opmerking over blz. 2, onder f, laatste deel, betaalde vervangen door voorgestelde. Het verslag wordt aldus gewijzigd vastgesteld. Naar aanleiding van het verslag merkt de heer Schell op dat de opmerkingen van de PvdA op blz. 13 over Paswerk zó moeten worden gezien dat Paswerk tekort schiet in de begeleiding van deze kwetsbare groep werknemers (in het kader van de maatschappelijke doelstelling van Paswerk). Het gaat dus om de kwaliteit van de agogische begeleiding, niet zozeer om de commerciële aspecten. Naar aanleiding van blz. 2, punt 8 a (Woonvisie) vraagt mevrouw Van de Burgt of al aan de toezegging is voldaan en of de Woonvisie in deze commissie wordt behandeld. De voorzitter zal dit laatste voorstellen in het CVO. Hij zou de andere raadsleden in de commissie willen uitnodigen. Hij wijst erop dat aan de hand van de Woonvisie een nieuw stuk verschijnt. 6. Lijst van toezeggingen door B&W TCS7 wordt geschrapt. 7. Lijst actieve informatie tot 24 november 2009 De heer Schnackers verzoekt de brief van de gemeente Amsterdam met Notitie woningbouw in de Metropoolregio te betrekken dan wel mee te nemen bij het opstellen van de Woonvisie voor Bloemendaal. Mogelijk kan informatie uit deze notitie gebruikt worden bij het opstellen van de Woonvisie. De voorzitter verwijst deze vraag naar de commissie Grondgebied. 8. Rondvraag a. De heer Schuring heeft in het Haarlems Dagblad gelezen dat het aantal werklozen in Bloemendaal in het derde kwartaal is gestegen van 180 naar 210. Hij vindt dit zorgelijk, ook vanuit financieel oogpunt. Voor 2010 heeft de gemeente geen extra middelen gereserveerd. Hij verzoekt de wethouder een toelichting te geven. Wethouder Bruggeman zegt dat het artikel gaat over het aantal werklozen dat staat ingeschreven bij het arbeidsbureau. De werkloosheidsuitkeringen drukken niet op de gemeente maar op de WWV. Pas als betrokkenen in de bijstand (WWB) komen, is dit wel het geval. In de Maraps van de IASZ staan steeds de cijfers. Het aantal cliënten in de WWB groeit met 2 à 3 per maand. In januari komt de volgende Marap. b. Mevrouw Poncin vraagt of de wethouder op de hoogte is van een bericht van de VNG over het inrichten van scholen voor passend onderwijs. Is dit iets voor de Franciscusschool? Er is sprake van een stimuleringsfonds voor grote projecten. Wethouder Bruggeman is met deze aangelegenheid bekend. De nieuwe wet Passend onderwijs treedt per 1 januari 2011 in werking. De strekking is dat de school verantwoordelijk is voor alle aangemelde leerlingen, ook gehandicapte leerlingen en voor eventuele doorverwijzing daarvan. Dat geldt niet alleen voor de Franciscusschool maar voor alle scholen voor basis- en voortgezet onderwijs. Het stimuleringsfonds gaat hij na en hij zal het resultaat schriftelijk laten weten.

3 3 9. Insprekers en/of genodigden Geen. 16. Notitie stand van zaken Theater Caprera Van de zijde van het bestuur zijn aanwezig mevrouw Prins, voorzitter, de heer Van der Schenk, penningmeester en mevrouw Van Woensel, manager. Mevrouw Prins een toelichting aan de hand van een uitgedeelde verzameling sheets (nr ). Uit de commissie komen de volgende vragen en opmerkingen. -Hoe staat het met de persoonlijke verhoudingen? In het verleden waren er spanningen (CDA). Mevrouw Prins zegt dat een aantal mensen uit het bestuur is vertrokken en dat er intern geen enkele wanklank meer is. Extern (met de gemeente) evenmin. -Wat is uw droom v.w.b. het eindstadium? (PvdA) Mevrouw Prins zegt dat het bestuur uitgaat van behoud van het goede, zoals de gevarieerde programmering. De droom is meer jonge artiesten aan te trekken (jong talent). Ook om lokaal en regionaal een nog stevigere plek in te nemen. Voorts om meer te halen uit de combinatie van wandelpark en theater. Er staat nog niets vast. Een goede kosten/batenafweging is noodzakelijk. De geschiedenis moet altijd in ere gehouden worden. -Als verder gegaan wordt dan een regionale ambitie, dan heeft dat effecten op wat er met de opstallen en omgeving (o.a. parkeervoorziening) moet gebeuren. Wat staat ons dan te wachten? (PvdA) Mevrouw Prins deelt deze zorgen niet. Het bestuur neemt kleine stapjes, zoals van 49 naar 50 voorstellingen en een projectmatige aanpak. Dit alles in overleg met de omgeving. Het gaat om versteviging lokaal en regionaal. -Welke invloed heeft de gemeente bij de programmering, bijv. in relatie tot scholen? (VVD) Mevrouw Prins antwoordt dat is uitgegaan van een bestaand plan. Begonnen is met promotie op scholen, ook in Haarlem, en met kindervoorstellingen. Met de omwonenden is in maart 2010 een overleg gepland om van gedachten te wisselen (waar is behoefte aan en wat kan Caprera bieden). -Bestaat de mogelijkheid het theater aan Bloemendaalse scholen beschikbaar te stellen? (VVD) Mevrouw Van Woensel zegt dat scholen en muziekverenigingen zijn aangeschreven dat Caprera beschikbaar is tegen kostprijs. -Het OLT-seizoen is niet zo lang. Wil het bestuur in die korte tijd het aantal voorstellingen nog verder uitbreiden dan tot 50? Waar is de grens, mede i.v.m. overlast? (LB) Mevrouw Prins zegt dat projectmatig bijv. op zondagen concerten gegeven kunnen worden. Het is niet de bedoeling de overlast te versterken. Het gaat meer om de variatie. Overlast vindt alleen plaats bij bepaalde toppers.

4 4 -Ook al komen er kleine voorstellingen bij, het aantal neemt dus toe en daarmee ook de druk op het omliggende gebied. Hoeveel kleine voorstellingen komen er nog bij die 50? (LB) Mevrouw Prins zegt dat daarover nog overlegd moet worden, o.a. met de gemeente. Zij begrijpt de zorg van spreker. Vervolgens gaat de commissie over tot bespreking van de Notitie stand van zaken Theater Caprera. Uit de commissie komen de volgende opmerkingen en vragen. -In de eerdere notitie van de werkgroep staat een aantal voorstellen, waaronder over de catering. Bij bepaalde voorstellingen zou zelf eten en drinken moeten kunnen worden meegenomen volgens die werkgroep. Het college wijst dit af (PvdA). -Er was ook een tweede notitie van de toenmalige burgemeester De Gelder, waarin 9 vragen aan de commissie werden voorgelegd. De commissie wilde er op 3 december 2008 niet op in gaan en wenste een notitie. Dat is de thans voorliggende notitie. Die is echter niet helder en geeft geen antwoord op de vragen van 3 december 2008 (PvdA). -De teneur van de notitie is: samen met het bestuur de lijn voortzetten, maar er is een relatie met de benodigde opstallen en voorzieningen. Heeft het college een idee hoever dit gaat? (PvdA) -Ondanks de waardering voor deze zeer waardevolle voorziening zorgen over de kosten (PvdA). -Heel heldere notitie, maar weinig nieuws onder de zon, wat op zichzelf prima is (CDA). -Punt 6, alinea s twee en drie: standpunt college is voorstelbaar maar in werkgroepverband is hier heel lang over gesproken. Bij gebruik door scholen kan wellicht toch een prijsaanpassing van consumpties naar beneden plaatsvinden (CDA). -Cultuur is in het collegeprogramma een speerpunt, maar hoeveel meer voorstellingen wil het college bij theater Caprera toestaan? (LB) -Taakverdeling stichting-gemeente is niet duidelijk wat betreft dagelijks onderhoud en groot onderhoud (VVD). -Ook de gemeente moet de scholen activeren gebruik te maken van de mogelijkheden van Caprera (VVD). -De genoemde lijkt een berekening en geen raming. Wat houdt dit bedrag in en wat is de onderbouwing? (VVD) -In een volgend contract duidelijkere afspraken over de financiën maken (VVD). -Horeca niet ondermijnen, maar het OLT is juist beroemd om het feit dat je bij kinder- en scholenvoorstellingen zelf koffie en versnaperingen mocht meenemen; hierbij is ook een relatie met de grote bijdrage die de gemeente aan het theater levert. Bij bepaalde voorstellingen moet dit kunnen (GrL). -Huur en subsidie mogen geen relatie hebben, maar in deze notitie wordt die relatie wel gelegd (D66). -Heeft de gemeente al eens gekeken of zij voor het beschikbaar gestelde bedrag niet zelf het beheer van het wandelpark kan uitvoeren? (D66) -Fractie weet dat Achter de Zuilen ambities heeft om kunst op Caprera te exposeren, maar is wel gedacht aan de consequenties, zoals verzekering en bewaking? (D66) -Als er onderverhuur plaatsvindt, zoals aan een horecagelegenheid, is het heel gebruikelijk dat de verhuurder dit voor een deel terugvindt in de huur van de hoofdhuurder (D66). -De charme van een openluchttheater is juist het kunnen picknicken tijdens voorstellingen (D66). Wethouder Kokke reageert als volgt. Wat de programmering in de toekomst betreft, verwijst hij naar hetgeen mevrouw Prins heeft opgemerkt. De ambitie ligt

5 5 niet zozeer in de kwantiteit maar in de kwaliteit en de diversificatie. Voorts is er altijd een binding met Bloemendaal. Hij heeft niet de indruk dat Caprera een landelijke functie vervult, wel een regionale, net als de Stadsschouwburg. De capaciteit is overigens veel groter dan die van de Stadsschouwburg en ook die van de Philharmonie. Hij is er trots op als het openluchttheater vol zit en dat is ook nodig om andere voorstellingen een kans te geven. Probeersels zijn nodig om vernieuwingen door te voeren die moeten leiden tot volle zalen ook in de toekomst. Over het delicate punt van de horeca zegt hij dat het college meent dat het theater met zijn voorzieningen bewust op afstand is gezet en dat de gemeente zich daar dus niet mee moet bezig houden. Een professionele cateraar en zelf etenswaren meenemen gaan niet samen. In geen enkel theater kan dat. Hij zou niet graag gemeentelijke subsidie inzetten om de verliezen van de cateraar te dekken. Wel is er over gesproken bij bepaalde (school)voorstellingen een aangepast assortiment te bieden. De jeugd is overigens niet zo armlastig, is zijn indruk. Bij besloten voorstellingen kan met het bestuur een afspraak gemaakt worden. Dat wil het stichtingsbestuur positief bezien. Hij ziet graag dat scholen worden aangesproken op bezoek aan het theater en één maal per jaar een voorstelling voor en door alle scholen. Zo ontstaat een binding. Over de taakverdeling merkt hij op dat die zijn oorsprong vindt in de overeenkomsten: de huurovereenkomst en de dienstverleningsovereenkomst. Caprera regelt de toegangsheffing en heeft de verantwoordelijkheid voor het schoonhouden van theater en park. Er zijn afspraken wie welke onderhoudskosten betaalt. Wat de gemeente moet doen, is geraamd in de gemeentebegroting. De raad heeft bij het vaststellen van de begroting de OLT-investeringen nog niet goedgekeurd. Eerst komt er een programma van eisen met een onderbouwing. De kwaliteit van de kleedruimte is niet meer van deze tijd. Wat er precies gaat gebeuren en wat dat gaat kosten, zal de raad in de loop van 2010 worden voorgelegd. De gemeente is eigenaar en draagt verantwoordelijkheid voor investeringen en groot onderhoud. Caprera is verantwoordelijk voor de exploitatie, het dagelijks toezicht, klein onderhoud en de catering. Dit lijkt hem een goede taakverdeling. Als de gemeente zelf alles zou doen, zou dat bepaald niet goedkoper zijn. Hij weet niet hoeveel Caprera ontvangt van de horeca-exploitant. Het lijkt hem dat het beter is dit in het theater te investeren dan dat een deel naar de gemeente gaat. Over de relatie huur en subsidie merkt hij op dat er eigenlijk sprake is van een negatieve huurprijs, rekening houdend met de die de gemeente beschikbaar stelt voor de exploitatie. Hij heeft zich voorgenomen bij het sluiten van nieuwe contracten een aantal detailpunten te verduidelijken, bijv. wat er gebeurt met positieve saldi. Het liefst zou hij zien dat die, voor zover niet nodig voor reserveringen, besteed worden aan experimentele voorstellingen. Ook het overleg over taakverdeling groot en klein onderhoud zal in de nieuwe contracten worden opgenomen. Wethouder Bruggeman zegt dat hij maandelijks overleg heeft met Achter de Zuilen. Bekend is dat die op zoek moet naar een nieuwe plek. Verschillende alternatieven zijn genoemd, waaronder het openluchttheater. Achter de Zuilen wil daarover wel in gesprek gaan. Ook het verzekeren e.d. wordt uiteraard meegenomen. Met de scholen heeft hij al gesprekken gevoerd over het gebruik van het OLT. Elke school heeft een cultuurbudget. De scholen waren enthousiast over de mogelijkheid het OLT te gebruiken. -Gewezen wordt op het feit dat bezoekers van Achter de Zuilen entreegeld voor Caprera zullen moeten gaan betalen als men daar gaat exposeren (LB). Wethouder Bruggeman neemt alle gemaakte opmerkingen ter harte en verwacht

6 6 dat de stichting dat ook doet. 10. Dorpshuis Vogelenzang Uit de commissie komen de volgende vragen en opmerkingen. -Op 1 november 2007 was er een budget van , waarvan voor het Dorpshuis en voor de buitenschoolse opvang. Dit laatste bedrag zou volgens het college geen lasten opleveren want er stonden inkomsten tegenover (die inkomsten zijn nu vervallen). In 2008 ging van die een bedrag van naar Thijsse s Hof. In 2008 werden er extra eisen gesteld aan de verbouwing van het Dorpshuis, t.w. kantoor entree Jeugdhonk en sanitaire groep Deze extra kosten van zijn niet gemeld aan de raad. Ook is er geen budget voor toegekend. Verder vallen de zeer hoge kosten van adviseurs ( ) op. Bij de dossieroverdracht aan het nieuwe college, eind 2008 bleek dat de BSO niet zal worden gerealiseerd in het Dorpshuis, want die vindt in de basisscholen plaats. Voor het Dorpshuis werd toch uitgegaan van , zonder toestemming van de raad, wetend dat de BSO niet doorgaat. Dit is een verkeerde voorstelling van zaken. Het college had moeten stellen dat voor de verbouwing van het Dorpshuis beschikbaar is en voor BSO ( minus =) Nu de BSO niet doorgaat kan dat bedrag niet worden toegeschoven aan het Dorpshuis. In het overdrachtsdossier is voorts geen aandacht gegeven aan de extra plannen tot verbouwing van het dorpshuis ten bedrage van In november 2009 stelt het college voor om voor het Dorpshuis beschikbaar te stellen en de rest, t.w , voor de kinderopvang in Vogelenzangse scholen te bestemmen. Het college blijft uitgaan van de foute gedachte dat voor het Dorpshuis een bedrag van beschikbaar is. Waarschijnlijk vindt het college het moeilijk toe te geven dat er bij de dossieroverdracht een fout is gemaakt. Nu dient echter te worden geconcludeerd dat het tijd wordt de juiste cijfers te gaan hanteren. Ook die zal aan de raad moeten worden voorgelegd. De fractie gaat nog steeds uit van de beslissing in 2007 waarbij een bedrag van is uitgetrokken voor de verbouwing van het Dorpshuis. Met een verhoging tot wil de fractie nog wel instemmen. Het staat het college vrij om de raad onderbouwd voor te stellen voor extra voorzieningen geld beschikbaar te stellen. Voorts wil de fractie een goed onderbouwd raadsvoorstel over beschikbaarstelling van voor BSO op de Vogelenzangse scholen. De hoge kosten van de architect zijn mede het gevolg van de opdracht na te gaan hoe de BSO kon worden ondergebracht in het Dorpshuis. Deze kosten c.a. kunnen ten laste van de BSO komen. Het restant van het bedrag, t.w minus = vervalt volgens de fractie aan de algemene middelen. Naar analogie met het project MFA Bennebroek, waar de kosten eveneens sterk opliepen en daardoor de stekker eruit ging, is bij het Dorpshuis ook begonnen met , wat opliep tot , zonder dat er goed over is gepraat. De fractie pleit ervoor een objectief onderzoek door een derde, bijv. de Rekenkamer, te laten uitvoeren over wat er nu is gebeurd. Niet om een schuldige te vinden maar om er van te leren. Er is immers nog een aantal projecten op komst (VVD). -Geheel eens met de VVD. Is dit dorpskernenbeleid? Onderbouwing ontbreekt. Wat wil het college? (GrL) -Deel de opvatting van de VVD. Niet akkoord met voorliggend voorstel. Niet wachten op wijziging van het bestemmingsplan maar gaan voor een korte procedure voor verbouwing tot een bedrag van (D66). -Eens met de VVD (LB). -Kan voor een groot deel meegaan met opvattingen VVD, maar nut en noodzaak Dorpshuis en verbouwing staan buiten kijf (CDA). -Eens met de opbouw van kosten op blz. 5 van de notitie, wat niet wegneemt dat er wel wat vreemds is gebeurd bij de dossieroverdracht (CDA).

7 7 -Hoe komt het college aan die voor kinderopvang? Gelet op het in de voetnoot op blz. 1 genoemde bedrag van voor alle 12 basisscholen is voor twee scholen een fors bedrag (CDA). -Eens met de VVD, maar sta van harte achter het Dorpshuis (PvdA). -Gemeente heeft maatschappelijke verantwoordelijkheid voor dorpskernenbeleid, maar zorgvuldigheid is wel geboden. Laten we hier wat van leren (PvdA). De voorzitter wijst erop dat de fracties voorstellen kunnen doen aan de Rekenkamer. Wethouder Kokke zegt dat geprobeerd is in de notitie de hoofdlijnen weer te geven omtrent de verbouwing van het Dorpshuis. Daarvoor was een stuk geschiedschrijving nodig. Het huidige college werd geconfronteerd met een groot aantal overdrachtsdossiers, waaronder dit. Op basis daarvan heeft het huidige college besloten te handelen conform de toezeggingen van het vorige college. Er leek geen aanleiding tot heroverweging van het beleid. Totdat het college voorstelde de BSO-inkomsten te schrappen uit de begroting Op verzoek van de raad is deze notitie toen toegezegd. Daarin staan de historie, de verwachtingen die zijn gewekt en de toezeggingen. Geconstateerd is dat de raad geen mandaat heeft gegeven om de toezeggingen van het vorige college na te komen. Vandaar dat nu een budgetvoorstel is gedaan. Het college voelt zich daartoe verplicht. Het is aan de raad om te bepalen of die wil vasthouden aan de beschikbaar gestelde , dan wel verhoging tot , dan wel verhoging tot Op verzoek van de voorzitter licht hij toe dat de verplichting die het college voelt, voortvloeit uit de toezeggingen die het vorige college vorig jaar heeft gedaan aan het bestuur van het Dorpshuis, hoewel die geen bedding vonden in een mandaat van de raad. Uit de commissie komen de volgende vervolgopmerkingen en vragen. -De commissie laat een eensgezind geluid horen. We willen graag een oplossing maar zijn zeer kritisch over de besluitvorming. De wethouder heeft erkend dat er dingen niet goed zijn gegaan en vraagt het bedrag van te verhogen tot Dat is echter onbevredigend want een discussie over de noodzaak is nog niet gevoerd. Tot het bedrag waarvoor toestemming is, kan de verbouwing worden uitgevoerd. Over het verschil moet nog worden gesproken in de raad. Dus niet zo maar achteraf sanctioneren wat wethouders uit het vorige college hebben toegezegd (VVD) -Er zijn ook kosten gemaakt. Wat doen we daarmee? (VVD) -Gaan de scholen betalen ter dekking van die voor BSO? (VVD) -Eens met opstelling VVD. Is zuiverder. Nut en noodzaak zijn nog niet aangetoond (GrL, LB). -Alleen de raad kan een andere notitie eisen, de commissie niet (voorzitter). -Oorspronkelijk wilde het Dorpshuis koelruimte en uitbreiding van opslag. Laten we daarnaar teruggaan (D66). -Hoewel de VVD een commissiebrede opstelling constateerde, staat het CDA hier toch iets anders in. Kan wel voor een belangrijk deel meegaan met de VVD. Het handelen van de twee vorige wethouders verdient geen schoonheidsprijs, maar fractie heeft moeite met de teneur niet meer dan beschikbaar te stellen. De toezeggingen van het vorige college kunnen niet zomaar worden weggepoetst (CDA). -Een toezegging van het college is nog geen raadsbesluit. De raad beslist (GrL). -Vreest dat een nieuw voorstel tot beschikbaarstelling van het aanvullende bedrag tot weer veel uitstel betekent, terwijl het gewenst is op zo kort mogelijke termijn te beginnen met de verbouw van het Dorpshuis. De wensen en ook de extra wensen van het Dorpshuis zijn niet onredelijk. Akkoord met een nieuw voorstel, maar dan wel snel. Nu reeds eens met een bedrag van (CDA). -Snelheid is inderdaad gewenst, evenals een zuivere procedure (PvdA).

8 8 Wethouder Kokke benadrukt dat het college in dit proces heeft voortgeborduurd op wat door het vorige college is overgedragen. Het huidige college heeft zich niet verdiept in wat wel of niet nodig is. Dat is al door het vorige college gedaan. Met een bedrag van kunnen de plannen niet worden uitgevoerd en ontstaat een impasse. Een bestemmingsplanprocedure kan ook pas worden begonnen als er een uitvoerbaar plan is waarvoor budget is. Over die merkt hij op ervan uit te gaan dat daar inkomsten tegenover staan. De voorzitter constateert dat de meerderheid van de commissie niet verder wil gaan dan en voor de rest een onderbouwd voorstel wenst. De raadsleden moeten onderling overleggen of zij de Rekenkamer een verzoek doen om een onderzoek naar de gang van zaken in te stellen. Het raadsvoorstel wordt naar het oordeel van de commissie een bespreekpunt in de raadsvergadering. Wethouder Kokke stelt vast dat het college de vrijheid heeft tot een bedrag van Indien meer nodig is, komt het college bij de raad terug. 11. Bestuursopdracht sport Uit de commissie komen de volgende opmerkingen en vragen. -Opmerkelijk dat in de bestuursopdracht zo weinig aandacht geschonken wordt aan regionale beleidsontwikkeling. Het wegwerken van wachtlijsten zal regionaal moeten worden bezien, zie ook ad 5 op blz. 2 (D66, CDA, GrL). -Ad 2 op blz. 2 kan wel vervallen (D66). -Sportverenigingen en scholen moeten veel meer samenwerken (D66). -Punt 10 op blz. 4: uitbreiden met: beleidsmedewerkers andere gemeenten en sportbonden (D66). -Wordt in de Sportnota die volgend jaar verschijnt ook de Sporthal Tetterode meegenomen? (CDA) -Hoofddoelstelling (onderaan blz. 1): sport is niet alleen een middel om gezond te blijven, maar heeft ook andere (maatschappelijke) functies (CDA, PvdA, GrL). -Blz. 3, Harmonisatie en jeugdsportsubsidie: wordt de evaluatie van de jeugdsportpas meegenomen? (CDA) -Punt 8, laatste twee zinnen: op welke onderdelen en tot welk bedrag? (CDA) -De financiële positie van een aantal sportverenigingen is nijpend. Onderzoek daarnaar naar voren halen en dan niet sec financieel maar ook in relatie tot de ambities van de vereniging (PvdA, GrL). -Blz. 2, uitgangspunt 3: die afweging vindt natuurlijk altijd plaats en lijkt dus hier wat overbodig (PvdA). -Gelet op de laatste zin van uitgangspunt 3 op blz. 2 is sport blijkbaar dominant. Het is gewenst de nadruk meer te leggen op de omwonenden (o.a. in verband met overlast van lichtmasten) (VVD) -Blz. 1, punt 4, tweede alinea, eerste zin: waartussen is het evenwicht verstoord? (LB) -Zelfde alinea, punt 1: neem mountainbiken meteen mee (LB). -Blz. 2 bovenaan: waarom niet alle leeftijdsgroepen? De groep tussen jeugd en ouderen wordt niet genoemd (LB). -Punt 7, onder kopje Financiën sportverenigingen, eerste twee zinnen: dat valt wel mee bij de hockeyclubs (LB). -Wachtlijstenproblematiek is vooral een tijdelijk capaciteitsprobleem. Over 5 jaar zijn er misschien minder kinderen (LB). -Punt 4, tweede alinea, onder 1: ook noemen paardrijden, wielrennen en nordic walking GrL) -Opvallend is dat de overige punten van deze alinea in feite over kunstgras gaan (GrL). -Blz. 2, tweede alinea, onder 3, laatste zin: hier lijkt te worden bedoeld:

9 9 omwonenden moeten niet zo zeuren. De infrastructuur kan uitbreiding echter niet aan. Dit ook meenemen in de afwegingen (GrL). -Blz. 3 punt 7, onder kopje Harmonisatie, laatste zin: wat wordt hiermee bedoeld? (GrL) -Een soort antwoordloket is nodig om vaak identieke vragen van (sport)vrijwilligers te beantwoorden (GrL). -Punt 10: bij de sportverenigingen denken aan alle sportverenigingen, ook die van de denksporten bijv. (GrL). De voorzitter merkt op dat veel van wat is opgemerkt zal terugkomen in de Sportnota die het gevolg zal zijn van deze bestuursopdracht. Wethouder Kokke zegt dat de evaluatie van de jeugdsportpas inderdaad in de Sportnota wordt meegenomen. Wachtlijsten zullen niet klakkeloos worden geaccepteerd. Controle zal nodig zijn. Bij de communicatie zal hij zich richten tot de georganiseerde sport. Hij concludeert dat de commissie zich in de bestuursopdracht kan vinden met diverse kanttekeningen waarmee hij zijn voordeel zal doen. De commissie adviseert positief en beschouwt dit als een hamerpunt. 13. Tetterode sportcompex Uit de commissie komen de volgende vragen en opmerkingen. -De sporthal De Kooi in Bennebroek heeft ook de nodige historie qua exploitatie. Hoe wordt daar mee omgegaan? (PvdA) -Waarom wordt in de korte samenvatting van het raadsvoorstel de begroting 2009 genoemd? (CDA) Wethouder Kokke zegt dat hij misschien later terugkomt op de sporthal De Kooi maar nu de handen vol te hebben aan de Tetterodedesporthal. De begroting 2009 is genoemd omdat de gemeente in 2009 eigenaar is geworden en de afhandeling dus dit jaar moet plaatsvinden. De commissie adviseert positief en beschouwt dit als een hamerpunt. 12. Verordening inrichting antidiscriminatievoorziening Uit de commissie komen de volgende vragen en opmerkingen. -Speelt discriminatie wel in Bloemendaal? Graag de commissie regelmatig inlichten via rapportage (GrL, D66, VVD). -Dit zullen (ook) effectrapportages moeten zijn (PvdA). -Art. 4: ook opnemen dat eerst een bevestiging van de binnengekomen klacht plaatsvindt (D66). -Beperkt de gemeente zich tot een backofficefunctie? (D66) -Wat wordt er gedaan met de beleidsvrijheid, bijv. voorlichting op scholen en antidiscriminatiebelingen horeca? (D66) -Art. 3 punt b, vierde streepje: waar is die locatie en hoe gaat dat dan? (CDA) -VNG-model dat is gevolgd, is bijzonder minimalistisch (PvdA). -Wat kan de klager verwachten, bijv. ondersteuning juridische procedures (strafrecht en civielrecht)? (PvdA) -In deze vergrijzende samenleving zullen ook leeftijdsdicriminatieklachten zijn te verwachten (PvdA). Wethouder Bruggeman antwoordt dat wijzigingen in de verordening in dit stadium alleen mogelijk zijn via amendement. Hiertoe wil hij desgewenst wel een voorzet geven. Over de vrije ruimte merkt hij op dat die samen met andere gemeenten in eenvormigheid wordt ingevuld. Dit komt later aan de orde.

10 10 De vraag hoe wordt omgegaan met klachten kan hij nu niet beantwoorden. Hij belooft voortgangsrapportages aan de commissie voor te leggen. Het bureau zal daarin verslag doen van de werkzaamheden. Aan de hand daarvan kan de gemeente, die toch de eindverantwoordelijkheid heeft, zo nodig e.e.a. bijstellen. Hij neemt aan dat de commissie de rapportage aan de minister integraal mag ontvangen. Hij zal dit nagaan en hierop schriftelijk reageren. Communicatie over deze antidiscriminatievoorziening zal plaatsvinden via een artikeltje in de gemeentelijke advertentie. De commissie adviseert positief en beschouwt dit als een hamerpunt. 14. Vertegenwoordiging in AB van Muziekcentrum Zuid-Kennemerland Uit de commissie komen de volgende vragen en opmerkingen. -Kan de wethouder een indicatie geven van de financiële verplichtingen als bedoeld onder punt 3 van het raadsvoorstel? (CDA, VVD) -Punt 2 raadsvoorstel, tweede alinea: de heer Winnubst was lid van het Algemeen Bestuur toen hij wethouder was. Als raadslid was hij het niet meer (PvdA). Wethouder Bruggeman verwacht wel kosten maar kan niet aangeven hoeveel. De commissie adviseert positief en beschouwt het als een hamerpunt. 15. Mededelingen college van B&W Wethouder Bruggeman deelt mee dat de laatste hand gelegd wordt aan de toegezegde regelmatige rapportage (ver)bouw scholen. Hij kan nog niet zeggen hoe vaak de Marap verschijnt. Wethouder Bruggeman deelt mee dat op 29 januari 2010 een convenant wordt getekend dat gesloten wordt met scholen, sportverenigingen en scouting over tegengaan van alcoholmisbruik bij de jeugd. Speerpunten zijn het tegengaan van indrinken door de jeugd, een goede barinstructie, een preventief programma voor basisscholen en voortgezet onderwijs en een uitgebreide publiciteitscampagne richting kinderen en ouders. Het onderwijs en de sportverenigingen staan hier van harte achter. 17. Sluiting De voorzitter sluit de vergadering om uur.

Samenvattend verslag van de openbare vergadering van de commissie Samenleving, gehouden op 19 mei 2010, om 20.00 uur, in het gemeentehuis te Overveen

Samenvattend verslag van de openbare vergadering van de commissie Samenleving, gehouden op 19 mei 2010, om 20.00 uur, in het gemeentehuis te Overveen 1 Nr. 2010013429 Samenvattend verslag van de openbare vergadering van de commissie Samenleving, gehouden op 19 mei 2010, om 20.00 uur, in het gemeentehuis te Overveen Voorzitter: Aanwezige leden c.q. duocommissieleden:

Nadere informatie

Reglement van orde voor de raad, verordening op de raadscommissies en huishoudelijk reglement van het presidium

Reglement van orde voor de raad, verordening op de raadscommissies en huishoudelijk reglement van het presidium Reglement van orde voor de raad, verordening op de raadscommissies en huishoudelijk reglement van het presidium Inleiding In het presidium van 31 maart 2016 is afgesproken dat de voorstellen m.b.t.: Reglement

Nadere informatie

Aan de Gemeenteraad.

Aan de Gemeenteraad. Aan de Gemeenteraad. Raadsvergadering d.d. : 20 april 2016 Commissievergadering d.d. : 13 april 2016 Commissie : Commissie Samenleving Portefeuillehouder : wethouder T. van Rijnberk Programmaonderdeel

Nadere informatie

: de heer A. Bruggeman (wethouder) en de heer P.G.A. Dubbe (hoofd afdeling Publiekszaken) : de heer M.A.P. van der Lans (afdeling Publiekszaken)

: de heer A. Bruggeman (wethouder) en de heer P.G.A. Dubbe (hoofd afdeling Publiekszaken) : de heer M.A.P. van der Lans (afdeling Publiekszaken) Samenvattend verslag van de openbare vergadering van de commissie Samenleving, gehouden op 12 januari 2011, om 20.00 uur, in het gemeentehuis te Overveen. Voorzitter Aanwezige leden c.q. duocommissieleden

Nadere informatie

Concept-Besluitenlijst

Concept-Besluitenlijst Registratienummer: 2015173765 Uitnodiging tot het bijwonen van de openbare vergadering van de gemeenteraad van Bloemendaal 16 december 2015 om 20.00 uur in de raadszaal van het gemeentehuis te Overveen

Nadere informatie

De voorzitter, daarin gesteund door de andere leden van de commissie, is van oordeel dat het verloop van de vergadering maar moet worden afgewacht.

De voorzitter, daarin gesteund door de andere leden van de commissie, is van oordeel dat het verloop van de vergadering maar moet worden afgewacht. 1 Nr. 2009028399 Samenvattend verslag van de openbare vergadering van de commissie Samenleving, gehouden op 2 september 2009, om 20.00 uur, in het gemeentehuis te Overveen Voorzitter: Aanwezige leden c.q.

Nadere informatie

Samenvattend verslag van de openbare vergadering van de commissie Samenleving, gehouden op 8 juni 2011, om 20.00 uur, in het gemeentehuis te Overveen.

Samenvattend verslag van de openbare vergadering van de commissie Samenleving, gehouden op 8 juni 2011, om 20.00 uur, in het gemeentehuis te Overveen. Samenvattend verslag van de openbare vergadering van de commissie Samenleving, gehouden op 8 juni 2011, om 20.00 uur, in het gemeentehuis te Overveen. Voorzitter: Aanwezige leden c.q. duocommissieleden:

Nadere informatie

Jan Kappers / oktober 2016

Jan Kappers / oktober 2016 Agendapunt commissie: 4.1 steller telefoonnummer email Jan Kappers 0653989323 Jan.Kappers@valkenswaard.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering 46193/51806 20 oktober 2016 portefeuillehouder Bax onderwerp

Nadere informatie

Concept verslag van de vergadering van de Commissie Bestuur en Middelen van donderdag 18 januari 2018

Concept verslag van de vergadering van de Commissie Bestuur en Middelen van donderdag 18 januari 2018 Concept verslag van de vergadering van de Commissie Bestuur en Middelen van donderdag 18 januari Commissieleden: de heren Van Tol (D66), Heukels (LB), Boeijink (VVD), Koster (PvdA), Schnackers (CDA), mevrouw

Nadere informatie

Bijlagen 1. Begeleidend e brief bij jaarrekening 2009 stichting SCAG 2. Begeleidend

Bijlagen 1. Begeleidend e brief bij jaarrekening 2009 stichting SCAG 2. Begeleidend Raadsvoorstel Agendapunt: Onderwerp Stichting SCAG Datum voorstel 14 april 2010 Datum raadsvergadering 15-06-2010 Bijlagen 1. Begeleidend e brief bij jaarrekening 2009 stichting SCAG 2. Begeleidend e brief

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 193184 Datum : 17 november 2015 Programma : Woon en leefomgeving Blad : 1 van 5 Cluster : Ruimte Portefeuillehouder: dhr. H.C.V.

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Nieuw tarieven- en subsidiestelsel sport. Aan de raad, Onderwerp Nieuw tarieven- en subsidiestelsel sport

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Nieuw tarieven- en subsidiestelsel sport. Aan de raad, Onderwerp Nieuw tarieven- en subsidiestelsel sport RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 23-06-2011 11-063 Onderwerp Nieuw tarieven- en subsidiestelsel sport Aan de raad, Onderwerp Nieuw tarieven- en subsidiestelsel sport Gevraagde beslissing 1. Instemmen

Nadere informatie

Vergadering van De commissie Onderzoek van de Rekening. 15 april 2009 COR2008-11. Status verslag Concept. de heer Romijn

Vergadering van De commissie Onderzoek van de Rekening. 15 april 2009 COR2008-11. Status verslag Concept. de heer Romijn Verslag Vergadering van De commissie Onderzoek van de Rekening Vergaderdatum Kenmerk 15 april 2009 COR2008-11 Status verslag Concept Verslaglegging door Telefoonnummer W.L. Walkate (Notuleerservice Nederland)

Nadere informatie

OplegvelRaadsvoorstel inzake de financiele verwerking van de Wet maatschappelijke ondersteuning

OplegvelRaadsvoorstel inzake de financiele verwerking van de Wet maatschappelijke ondersteuning gemeente Eindhoven Dienst Maatschappelijke Onnvikkeling Raadsnummer 07. R205$. OOI Inboeknummer opbstoosbb Beslisdatum BSP B april 2007 Dossiernummer yrq.qs6 OplegvelRaadsvoorstel inzake de financiele

Nadere informatie

Aanpassingen vergaderstructuur. Voorstel. Inleiding. Toelichting vergaderstructuur

Aanpassingen vergaderstructuur. Voorstel. Inleiding. Toelichting vergaderstructuur Aanpassingen vergaderstructuur Voorstel 1. kennis nemen van de concept jaaragenda 2. vaststellen thematische indeling commissies 3. toevoegen beeldvormend deel, voorafgaand aan de reguliere commissievergadering

Nadere informatie

V e rg ad e ri ng v an h et colleg e v an burgemeest e r en w ethouders v an de g em e ent e K a ag en

V e rg ad e ri ng v an h et colleg e v an burgemeest e r en w ethouders v an de g em e ent e K a ag en V e rg ad e ri ng v an h et colleg e v an burgemeest e r en w ethouders v an de g em e ent e K a ag en Braass e m gehouden op: 13 januari 2009, om 9.30 uur in het Gemeentehuis te Kaag en Braassem Aanwezig:

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Registratienummer raad: 1083956 Datum:19juni 2013 Behandeld door: C.F.J.Mens Afdeling/Team: RO-Beleid Onderwerp: gewijzigd raadsvoorstel: krediet t.b.v. aankoop pand Kerkstraat

Nadere informatie

Samenvattend verslag van de openbare vergadering van de commissie Samenleving, gehouden op 8 april 2009, om 20.00 uur, in het gemeentehuis te Overveen

Samenvattend verslag van de openbare vergadering van de commissie Samenleving, gehouden op 8 april 2009, om 20.00 uur, in het gemeentehuis te Overveen 1 Nr. 2009009536 Samenvattend verslag van de openbare vergadering van de commissie Samenleving, gehouden op 8 april 2009, om 20.00 uur, in het gemeentehuis te Overveen Voorzitter: Aanwezige leden c.q.

Nadere informatie

besteed aan promotie van activiteiten via de website en nieuwsbrieven)

besteed aan promotie van activiteiten via de website en nieuwsbrieven) Collegevoorstel Inleiding Sinds 2009 neemt onze gemeente deel aan de regeling Impuls brede scholen, sport en cultuur. In het kader van deze regeling is in 2011 een subsidiebedrag van 138.850,- ter beschikking

Nadere informatie

Aan de Gemeenteraad.

Aan de Gemeenteraad. Aan de Gemeenteraad. Raadsvergadering d.d. : 8 maart 2018 Commissievergadering d.d. : 21 februari 2018 Commissie : Commissie Samenleving Portefeuillehouder : wethouder N. Heijink Programmaonderdeel : 501.

Nadere informatie

Besluitenlijst van de commissievergadering Ruimtelijke Zaken van 8 december 2011

Besluitenlijst van de commissievergadering Ruimtelijke Zaken van 8 december 2011 Besluitenlijst van de commissievergadering Ruimtelijke Zaken van 8 december 2011 Datum: 8 december 2011 Aanvang: 20:00 uur Einde: 23:30 uur Vergaderlocatie: Raadzaal, raadhuis Voorzitter: Carlo van Esch

Nadere informatie

C O N C E P T. De voorzitter opent de vergadering om 20.00 uur en heet de aanwezigen hartelijk welkom.

C O N C E P T. De voorzitter opent de vergadering om 20.00 uur en heet de aanwezigen hartelijk welkom. Registratienummer: 2010015944 C O N C E P T Samenvattend verslag van de openbare vergadering van de Commissie Samenleving gehouden op donderdag 10 juni 2010 om 20.00 uur in het gemeentehuis van Overveen

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD Officiële publicatie van Gemeente Wijk bij Duurstede (Utrecht)

GEMEENTEBLAD Officiële publicatie van Gemeente Wijk bij Duurstede (Utrecht) Nr: 0217 7 RV Agendapunt: 7 Datum: 20 januari Datum: Raadsvergadering, 17 februari Voorstel aan de Raad Onderwerp: Verordening Ambtelijke bijstand en fractieondersteuning Wijk bij Duurstede Gemeenteblad

Nadere informatie

Onderwijshuisvestingsbeleid gemeente Utrecht. Onderzoeksplan

Onderwijshuisvestingsbeleid gemeente Utrecht. Onderzoeksplan Onderwijshuisvestingsbeleid gemeente Utrecht Onderzoeksplan Rekenkamer Utrecht 16 februari 2009 1 Inleiding Vanuit de raadsfracties van het CDA en de VVD kwam in 2008 de suggestie aan de Rekenkamer om

Nadere informatie

Raadsvoorstel. drs A.J. Ditewig 26 januari november De raad wordt voorgesteld te besluiten:

Raadsvoorstel. drs A.J. Ditewig 26 januari november De raad wordt voorgesteld te besluiten: Portefeuillehouder Datum raadsvergadering drs A.J. Ditewig 26 januari 2012 Datum voorstel 08 november 2011 Agendapunt Onderwerp Toekomst Zuiderkapel te Bilthoven De raad wordt voorgesteld te besluiten:

Nadere informatie

13.0. Aanleg 6e hockeyveld sportcomplex de Meerpaal

13.0. Aanleg 6e hockeyveld sportcomplex de Meerpaal 13.0. Aanleg 6e hockeyveld sportcomplex de Meerpaal Inhoudsopgave 13.0. Aanleg 6e hockeyveld sportcomplex de Meerpaal... 2 Raadsvoorstel Aanleg 6e hockeyveld sportcomplex de Meerpaal... 3 Bijlage: Opzet

Nadere informatie

Besluitenlijst raad 6 juli 2017.

Besluitenlijst raad 6 juli 2017. Besluitenlijst raad 6 juli 2017. Omschrijving van het Besluit voorstel 1 Opening en mededelingen. Mevrouw Fernhout (VVD)heeft zich afgemeld voor deze vergadering. Dhr. Waaijenberg heeft aangegeven verlaat

Nadere informatie

Toezeggingen college van B&W in Commissies en Raad (23 mei 2019)

Toezeggingen college van B&W in Commissies en Raad (23 mei 2019) Toezeggingen college van B&W in Commissies en Raad (23 mei 2019) Als een collegelid in een commissie of in de raad toezegt iets toe te sturen of te doen, dan wordt dat in deze lijst opgenomen. Verwacht

Nadere informatie

Notitie raadsvragen in soorten en maten

Notitie raadsvragen in soorten en maten Notitie raadsvragen in soorten en maten Aanleiding Het komt regelmatig voor dat raadsleden een vraag willen stellen aan het college. Over een voorstel dat het college aan de raad doet. Over een artikel

Nadere informatie

Gewijzigd Voorstel aan de raad

Gewijzigd Voorstel aan de raad Gewijzigd Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 12 december 2007 Nummer voorstel: 2007/130 Voor raadsvergadering d.d.: 18-12-2007 Agendapunt:

Nadere informatie

Raadsvoorstel (Gewijzigd) 26 mei 2011 AB11.00400 RV2011.045

Raadsvoorstel (Gewijzigd) 26 mei 2011 AB11.00400 RV2011.045 Raadsvergadering d.d. Casenummer Raadsvoorstelnummer Raadsvoorstel (Gewijzigd) 26 mei 2011 AB11.00400 RV2011.045 Gemeente Bussum Aanleggen kunstgrasvelden ten behoeve van BFC Brinklaan 35 Postbus 6000

Nadere informatie

Korte inhoud voorstel

Korte inhoud voorstel 53 Gemeente Bloemendaal Raadsvergadering : 18 september 2008 Nummer : 53 Commissie : Commissie Samenleving Portefeuillehouder : wethouder mr. V.H. Bruins Slot Afdeling : III-Publiekszaken - Opsteller :

Nadere informatie

2011/ Raadscommissie AZ

2011/ Raadscommissie AZ RAADSVOORSTEL Onderhoud gemeentelijke eigendommen 2012 2016. 2011/ Raadscommissie AZ Auteur: Jan van den Hurk E-mail: j.hurk@uden.nl Raadscommissie PZ Raadscommissie REO Afdeling: Middelen Afd.hoofd: Claus

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Betreft openbare vergadering van 15 januari 2013, locatie commissiekamer, aanvang 18.45 uur, einde 19.15 uur.

gemeente Eindhoven Betreft openbare vergadering van 15 januari 2013, locatie commissiekamer, aanvang 18.45 uur, einde 19.15 uur. gemeente Eindhoven Griffie gemeenteraad Commissiesecretariaat Behandeld door J.Verheugt Telefoon (040) 238 2103 Verzenddatum 27 februari 2013 Verslag commissie Maatschappij en Cultuur (cie MC) Betreft

Nadere informatie

Datum vergadering Aanvang Contactpersoon. 19 september uur L. van Heezik. raadzaal

Datum vergadering Aanvang Contactpersoon. 19 september uur L. van Heezik. raadzaal Vergadering Presidium Datum vergadering Aanvang Contactpersoon 19 september 2017 20.00 uur L. van Heezik Plaats vergadering Doorkiesnummer raadzaal 5229499 Verslag Zeewolde Agenda Onderwerp Pagina punt

Nadere informatie

- C O N C E P T - M.M. van der Wyck-Helmer (VVD)

- C O N C E P T - M.M. van der Wyck-Helmer (VVD) - C O N C E P T - KORT VERSLAG VAN DE EXTRA OPENBARE VERGADERING VAN DE COMMISSIE SOCIALE INFRASTRUCTUUR, GEHOUDEN OP WOENSDAG 24 MAART 2010 OM 19.30 UUR IN DE RAADZAAL VAN HET GEMEENTEHUIS IN ZEVENBERGEN

Nadere informatie

Beoogd effect Actuele en toepasbare gemeentelijke regelgeving op het vlak van de voorzieningen voor onderwijshuisvesting.

Beoogd effect Actuele en toepasbare gemeentelijke regelgeving op het vlak van de voorzieningen voor onderwijshuisvesting. Portefeuillehouder Datum raadsvergadering M.C.T. Bakker-Smit 18 december 2014 Datum voorstel 04 november 2014 Agendapunt Onderwerp Regelgeving voorzieningen onderwijshuisvesting De raad wordt voorgesteld

Nadere informatie

Uitnodiging. 1) Opening. 2) Mededelingen Mw. Gooijer heeft gemeld afwezig te zijn en haar reactie vooraf door te geven.

Uitnodiging. 1) Opening. 2) Mededelingen Mw. Gooijer heeft gemeld afwezig te zijn en haar reactie vooraf door te geven. Griffie Torenhove kamer 7.19 Martinus Nijhofflaan 2 Delft Behandeld door Anja van den Berg Telefoon 015 260 2416 Fax - afmvdberg@delft.nl Aan Werkgroep enquêteverzoek Telefoon 14015 Fax 015 260 24 29 Internet

Nadere informatie

Aan de Raad. Made, 20 mei 2008. Ontwerp begroting GROGZ 2009

Aan de Raad. Made, 20 mei 2008. Ontwerp begroting GROGZ 2009 Aan de Raad Made, 20 mei 2008 Raadsvergadering: 26 juni 2008 Nummer raadsnota: 19 Onderwerp: Ontwerp begroting GROGZ 2009 Portefeuillehouder: Bijlagen: Ter inzage: Drs. J. Krook Ambtelijke coördinatie:

Nadere informatie

Raadsbesluit blad : 1 van 5

Raadsbesluit blad : 1 van 5 Raadsbesluit blad : 1 van 5 Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 76063 Datum : 2 september 2014 Programma : Onderwijs Blad : 1 van 5 Cluster : Samenleving Portefeuillehouder: mw. M.J.T.G.

Nadere informatie

Besluitenlijst RAADSVERGADERING

Besluitenlijst RAADSVERGADERING Besluitenlijst RAADSVERGADERING Besluitenlijst openbare vergadering van de raad van de gemeente Brummen op donderdag 26 maart 2015 om 20.40 uur in het gemeentehuis van Brummen AGENDA BESLUIT 1. Opening

Nadere informatie

Datum: 02 juli 2013 Portefeuillehouder: De heer R. Windhouwer

Datum: 02 juli 2013 Portefeuillehouder: De heer R. Windhouwer Raadsvoorstel Raadsnummer: 2013-057 Registratiekenmerk: Onderwerp: Haalbaarheidsonderzoek Voorzieningen Nijkerkerveen - fase 2 Korte inhoud: De gemeente heeft een haalbaarheidsonderzoek laten uitvoeren

Nadere informatie

IJsselstein. Raadsvoorstel. agendapunt. Aan de raad van de gemeente IJsselstein. Datum: 1 mei 2018 Blad : 1 van 5

IJsselstein. Raadsvoorstel. agendapunt. Aan de raad van de gemeente IJsselstein. Datum: 1 mei 2018 Blad : 1 van 5 Raadsvoorstel Gemeente IJsselstein agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 549215 Programma : Wonen & Ruimte Commissie : Ruimte Portefeuillehouder: Wethouder mr. N.P.L.M. Doesburg

Nadere informatie

Raadsvoorstel. agendapunt. Aan de raad van de gemeente IJsselstein. Onderwerp Herinrichting Sportpark IJsseloever

Raadsvoorstel. agendapunt. Aan de raad van de gemeente IJsselstein. Onderwerp Herinrichting Sportpark IJsseloever Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Raadsstuknummer : 2012/14114 Datum : 19 juni 2012 Programma : Sport Blad : 1 van 5 Cluster : Samenleving Portefeuillehouder: mw. M. van

Nadere informatie

Aan de Raad. Made, 16 november Agendapuntnummer: int Wet Gemeentelijke Antidiscriminatievoorzieningen (WGA)

Aan de Raad. Made, 16 november Agendapuntnummer: int Wet Gemeentelijke Antidiscriminatievoorzieningen (WGA) Aan de Raad Made, 16 november 2011 Agendapuntnummer: 13 Raadsvergadering Gemeenteraad 22 december 2011 Onderwerp: Wet Gemeentelijke Antidiscriminatievoorzieningen (WGA) Registratienummer: 11int02978 Casenr:

Nadere informatie

R A A D S V O O R S T E L E N O N T W E R P B E S L U I T

R A A D S V O O R S T E L E N O N T W E R P B E S L U I T R A A D S V O O R S T E L E N O N T W E R P B E S L U I T Registratienummer raad 1108973 Datum: Behandeld door: 3 December 2013 griffie Afdeling/Team: Griffie / Onderwerp: digitalisering raad Samenvatting:

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Nr.: ZK / Cultuurhuis Krimpen aan de LekIntern. Raadsvergadering : Onderwerp : Cultuurhuis Krimpen aan de Lek

RAADSVOORSTEL. Nr.: ZK / Cultuurhuis Krimpen aan de LekIntern. Raadsvergadering : Onderwerp : Cultuurhuis Krimpen aan de Lek Nr.: ZK15006912 / 16-0017745 Cultuurhuis Krimpen aan de LekIntern RAADSVOORSTEL Raadsvergadering : Onderwerp : Cultuurhuis Krimpen aan de Lek Datum : 31 mei 2016 Korte samenvatting De raad wordt voorgesteld

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 157518 Datum: 1 juni 2015 Programma : Sport Blad: 1 van 5 Cluster : Samenleving Portefeuillehouder: mw. M.J.T.G. van Beurkering-Huijbregts

Nadere informatie

De raadsvergadering is openbaar en wordt gehouden in het raadhuis in Schaijk (Pastoor van Winkelstraat 5).

De raadsvergadering is openbaar en wordt gehouden in het raadhuis in Schaijk (Pastoor van Winkelstraat 5). Vergadering Gemeenteraad 24-05-2007 Plaats: Raadshuis van Landerd, Pastoor van Winkelstraat 5, Schaijk Tijd: 18:30 Voorzitter: De raadsvergadering is openbaar en wordt gehouden in het raadhuis in Schaijk

Nadere informatie

Overdracht groot onderhoud en vervanging voetbalvelden RSC Rossum

Overdracht groot onderhoud en vervanging voetbalvelden RSC Rossum Raadsvoorstel Datum vergadering: 27 juni 2017 Datum voorstel: 16 mei 2017 Nummer: 12 A Onderwerp: Overdracht groot onderhoud en vervanging voetbalvelden RSC Rossum Voorgesteld raadsbesluit: Wij stellen

Nadere informatie

Sector/stafafdeling: Ter behandeling in de vergadering van: de commissie Samenleving d.d. 3 april 2019 de Raad d.d. 26 maart 2019

Sector/stafafdeling: Ter behandeling in de vergadering van: de commissie Samenleving d.d. 3 april 2019 de Raad d.d. 26 maart 2019 Gt:MH NHJ ïl I. Sector/stafafdeling: Portefeuillehouder: Wethouder Van der Kooi Ter behandeling in de vergadering van: de commissie Samenleving d.d. 3 april 2019 de Raad d.d. 26 maart 2019 Onderwerp: Uitvoeringsnotitie

Nadere informatie

Onderwerp : Aanpassing GR Cocensus i.v.m. de wijziging van de Wet gemeenschappelijke regelingen

Onderwerp : Aanpassing GR Cocensus i.v.m. de wijziging van de Wet gemeenschappelijke regelingen Raadsvoorstel *Z0245757025* Aan de raad Documentnummer : INT-15-22789 Afdeling : Bedrijfsvoering Onderwerp : Aanpassing GR Cocensus i.v.m. de wijziging van de Wet gemeenschappelijke regelingen Inleiding

Nadere informatie

RAAD 6 FEBRUARI 2003 Reg.nr. Raad 2003/012. Aan de raad van de gemeente Alblasserdam. Alblasserdam, 21 januari 2003

RAAD 6 FEBRUARI 2003 Reg.nr. Raad 2003/012. Aan de raad van de gemeente Alblasserdam. Alblasserdam, 21 januari 2003 RAAD 6 FEBRUARI 2003 Reg.nr. Raad 2003/012 Onderwerp: Vaststelling APV, inclusief handhavingsbeleid en samenlevingsregels Aan de raad van de gemeente Alblasserdam Alblasserdam, 21 januari 2003 Geachte

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Agendanummer 9.2

RAADSVOORSTEL Agendanummer 9.2 RAADSVOORSTEL Agendanummer 9.2 Raadsvergadering van 25 februari 2010 Onderwerp: Uitbreiding personele capaciteiten in verband met verwezenlijking van de activiteiten en taken in het kader van de rioleringszorg

Nadere informatie

Onderwerp: Krediet t.b.v. aankoop pand Kerkstraat 20. Subsidie in de huisvestingskosten Duiventil.

Onderwerp: Krediet t.b.v. aankoop pand Kerkstraat 20. Subsidie in de huisvestingskosten Duiventil. Onderwerp: Krediet t.b.v. aankoop pand Kerkstraat 20. Subsidie in de huisvestingskosten Samenvatting: Voorgesteld wordt om een krediet beschikbaar te stellen van 325.000,- voor de aankoop van de benedenverdieping

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp: Verhuur en exploitatie multifunctionele sporthal Duinwijck BBV nummer: 2013/520442

Raadsstuk. Onderwerp: Verhuur en exploitatie multifunctionele sporthal Duinwijck BBV nummer: 2013/520442 Raadsstuk Onderwerp: Verhuur en exploitatie multifunctionele sporthal Duinwijck BBV nummer: 2013/520442 1. Inleiding De gemeenteraad heeft middelen gereserveerd voor de bouw van een multifunctionele badmintonhal

Nadere informatie

DIGITAAL AFSCHRIFT 2014_BW_00913

DIGITAAL AFSCHRIFT 2014_BW_00913 DIGITAAL AFSCHRIFT 2014_BW_00913 OPSCHRIFT Vergadering van 16 december 2014 Bevoegde portefeuillehouder: Bas Brekelmans Betrokken portefeuillehouder(s): Carla Breuer Onderwerp Beantwoording raadsvragen

Nadere informatie

VOORSTEL AAN DE RAAD. Brede school Giessen/Rijswijk Volgnr Portefeuillehouder wethouder R. Bergsma

VOORSTEL AAN DE RAAD. Brede school Giessen/Rijswijk Volgnr Portefeuillehouder wethouder R. Bergsma Onderwerp Brede school Giessen/Rijswijk Volgnr. 2012-049 Portefeuillehouder wethouder R. Bergsma Ambtenaar Gerty Vonk Afdeling Samenleving Datum voorstel 21 augustus 2012 Opiniërende raad 11 september

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Raad 23 februari februari Wob-verzoek informatie DEVO Burger en Bestuur

RAADSVOORSTEL. Raad 23 februari februari Wob-verzoek informatie DEVO Burger en Bestuur RAADSVOORSTEL Agendapunt Raad 23 februari 2017 Afdeling Strategie & Control Voorstelnummer 182166 Datum 14 februari 2017 Onderwerp Programma Wob-verzoek informatie DEVO Burger en Bestuur Inlichtingen bij

Nadere informatie

B&W-Aanbiedingsformulier

B&W-Aanbiedingsformulier B&W.nr. 06.1061 d.d. 12 september 2006 B&W-Aanbiedingsformulier Onderwerp Beantwoording schriftelijke vragen van het raadslid A-J. Sleijster (VVD) n.a.v. het interview met Wethouder Jonas in het Leidsch

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Agendanummer 9.1. Onderwerp: keuze tussen twee locaties voor een brandstofverkooppunt te Fijnaart.

RAADSVOORSTEL Agendanummer 9.1. Onderwerp: keuze tussen twee locaties voor een brandstofverkooppunt te Fijnaart. RAADSVOORSTEL Agendanummer 9.1 Raadsvergadering van 17 april 2008 Onderwerp: keuze tussen twee locaties voor een brandstofverkooppunt te Fijnaart. Verantwoordelijke portefeuillehouder: L.M. Koevoets SAMENVATTING

Nadere informatie

Argumenten 1.1 Publiek-publieke samenwerking biedt het sterkste regie-instrumentarium voor de gemeente.

Argumenten 1.1 Publiek-publieke samenwerking biedt het sterkste regie-instrumentarium voor de gemeente. Portefeuillehouder Datum raadsvergadering mr. M.C.T. Bakker-Smit 18 oktober 2018 Datum voorstel 18 september 2018 Agendapunt Onderwerp Beheer en exploitatie sportaccommodaties De raad wordt voorgesteld

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Aan de raad, De heer drs. C.H. Boland, wethouder Aankoop schoolkavel de Krijgsman en voorbereidingskrediet IKC Muiden

Raadsvoorstel. Aan de raad, De heer drs. C.H. Boland, wethouder Aankoop schoolkavel de Krijgsman en voorbereidingskrediet IKC Muiden Raadsvoorstel Zaaknummer Portefeuillehouder Voorstel 278214 De heer drs. C.H. Boland, wethouder Aankoop schoolkavel de Krijgsman en voorbereidingskrediet IKC Muiden Aan de raad, 1. Beslispunten 1. Instemmen

Nadere informatie

GEMEENTE NUTH Raad: 24 maart 2015 Agendapunt: RTG: 10 maart 2015

GEMEENTE NUTH Raad: 24 maart 2015 Agendapunt: RTG: 10 maart 2015 Reg.nr:Z.06827 INT.08894 Pagina 1 van 5 GEMEENTE NUTH Raad: 24 maart 2015 Agendapunt: RTG: 10 maart 2015 AAN DE RAAD Onderwerp: Verzoek om medewerking realisatie nieuw zorgpension Nuth 1. Samenvatting

Nadere informatie

DT d.d. OR d.d. B&W d.d. OR d.d. Raad Raadsdocumenten 02-12-2014 -

DT d.d. OR d.d. B&W d.d. OR d.d. Raad Raadsdocumenten 02-12-2014 - zaak_id bericht_nummer Collegevoorstel bericht_id zaak_zaaknummer Ruimte en Economie Regnr 14 / 10147 B&W dd 02-12-2014 Openbaar Programma Ja, namelijk uitgesteld (één week) Stad van actieve mensen DT

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Verordening elektronisch gemeenteblad. Aan de raad, Onderwerp Verordening elektronisch gemeenteblad

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Verordening elektronisch gemeenteblad. Aan de raad, Onderwerp Verordening elektronisch gemeenteblad RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 17 juli 2014 14-070 Onderwerp Verordening elektronisch gemeenteblad Aan de raad, Onderwerp Verordening elektronisch gemeenteblad Gevraagde beslissing De Verordening

Nadere informatie

2007. Nr. : Dnst. : C& E

2007. Nr. : Dnst. : C& E 2007. Nr. : 07.0152 Dnst. : C& E Definitieve vaststelling van het eindrapport fase 1 Verzelfstandiging Openbaar Onderwijs Gemeente Leiden (aangepast scenario). Leiden, 27 november 2007. Op 4 juli 2006

Nadere informatie

OIM. Gemeente Delft. Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad. : college van B&W Datum : 15-12-2015 Pfh. Van

OIM. Gemeente Delft. Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad. : college van B&W Datum : 15-12-2015 Pfh. Van Raadsvoorstel OIM Gemeente Delft Aan de gemeenteraad Van : college van B&W Datum : 15-12-2015 Pfh. : F. Forster Steller : N.A. van Slooten tel.nr. : 06 53986047 e-mail : hvslooten@delft.n1 Program ma :

Nadere informatie

Raadsnota. Raadsvergadering d.d.: 2 november 2015 Agenda nr: Onderwerp: Uitbreiding grot en overkapping podium Openluchttheater. Aan de gemeenteraad,

Raadsnota. Raadsvergadering d.d.: 2 november 2015 Agenda nr: Onderwerp: Uitbreiding grot en overkapping podium Openluchttheater. Aan de gemeenteraad, Raadsnota Raadsvergadering d.d.: 2 november 2015 Agenda nr: Onderwerp: Uitbreiding grot en overkapping podium Openluchttheater Aan de gemeenteraad, 1. Doel, Samenvatting en Advies van het raadsvoorstel

Nadere informatie

Te hoge huurprijs vastgesteld? Summiere onderbouwing taxatierapport. Gebrek aan communicatie.

Te hoge huurprijs vastgesteld? Summiere onderbouwing taxatierapport. Gebrek aan communicatie. Te hoge huurprijs vastgesteld? Summiere onderbouwing taxatierapport. Gebrek aan communicatie. De huurster van een horecagelegenheid heeft een geschil met de verhuurder over de huursom. In dat kader wordt

Nadere informatie

Doel van de activiteit Bespreken van het raadsvoorstel en bepalen of het raadsvoorstel besluitrijp is t.b.v. de raadsvergadering van 16 januari 2014

Doel van de activiteit Bespreken van het raadsvoorstel en bepalen of het raadsvoorstel besluitrijp is t.b.v. de raadsvergadering van 16 januari 2014 POLITIEKE MARKT APELDOORN Voorzitter: G.L.Y. Bos Secretaris: A. Oudbier Notulist: J. Versteeg Onderwerp Voorstel Subsidieaanvraag i.h.k.v. de Beleidslijn gemeenten Datum 9 januari 2014 Tijdstip 19.00 20.00

Nadere informatie

Wijziging Reglement van Orde Algemeen Bestuur en Verordening op de voorbereidende commissies

Wijziging Reglement van Orde Algemeen Bestuur en Verordening op de voorbereidende commissies Wijziging Reglement van Orde Algemeen Bestuur en Verordening op de voorbereidende commissies De veranderingen in de vergaderstructuur van de bestuurscommissie van stadsdeel Zuid, n.a.v. het voorstel van

Nadere informatie

Participatietraject tijdens opstellen Stedenbouwkundig Plan (SP) resp. ontwerpbestemmingsplan

Participatietraject tijdens opstellen Stedenbouwkundig Plan (SP) resp. ontwerpbestemmingsplan Bennebroek, 14 mei 2019 ZIENSWIJZE Geachte leden van de gemeenteraad van Bloemendaal, Hierbij dient de Dorpsraad Bennebroek zienswijze in op het ontwerpbestemmingsplan Park Vogelenzang. Deze zienswijze

Nadere informatie

1. Vaststelling agenda De agenda wordt conform voorstel vastgesteld. 2. Ingekomen en verzonden stukken Er wordt gehandeld als aangegeven.

1. Vaststelling agenda De agenda wordt conform voorstel vastgesteld. 2. Ingekomen en verzonden stukken Er wordt gehandeld als aangegeven. RAADSVERGADERING Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Brummen op donderdag 29 oktober 2009 om 20.00 uur in het gemeentehuis van Brummen AGENDA 0. Opening en mededelingen

Nadere informatie

GEMEENTE REIMERSWAAL. Vastgesteld : 20 december 2016 Agendapunt : 4 Poststuk :

GEMEENTE REIMERSWAAL. Vastgesteld : 20 december 2016 Agendapunt : 4 Poststuk : Afsprakenlijst opinieraad GEMEENTE REIMERSWAAL Vastgesteld : 20 december 2016 Agendapunt : 4 Poststuk : 16.028114 Onderwerp Overzicht van conclusies en handelingen in de vergadering van de opinieraad van

Nadere informatie

B&W-Aanbiedingsformulier

B&W-Aanbiedingsformulier B&W>nr. 07.0446 d.d. 24-04-2007 B&W-Aanbiedingsformulier Onderwerp Reacties Stichting Pieterskerk en NRF op raadsbesluit garantstelling Pieterskerk BESLUITEN Behoudens advies van de commissie OWZ 1. Kennis

Nadere informatie

Adviesnota raad Bijstellen kaders onderzoek zwembad

Adviesnota raad Bijstellen kaders onderzoek zwembad gemeente Datum besluitraad Agendapunt Volgnummer Gewiizigd voorstel Portefeuillehouder E-mail steller 28 maart 2017 17.027 Datum oordeelraad Datum B en W Programma begroting Productnummer Veldhoven 7 maart

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Agendanummer: Datum raadsvergadering: Onderwerp:

Raadsvoorstel. Agendanummer: Datum raadsvergadering: Onderwerp: Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: Onderwerp: Gevraagde Beslissing: 1. wijziging gemeenschappelijke regeling Promen 2. vaststelling verordening persoongebonden budget begeleid werken Wsw

Nadere informatie

Portefeuillehouder: P.L. van Meekeren. Behandeld door: H.A.M. Quist-Kuip

Portefeuillehouder: P.L. van Meekeren. Behandeld door: H.A.M. Quist-Kuip PU R M E R E'i U~ RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Registratienummer raad 1455773 Datum: 23 november 2018 Domein/ Team: RUID/VSTG Portefeuillehouder: P.L. van Meekeren Behandeld door: H.A.M. Quist-Kuip

Nadere informatie

Praktische zaken. Waar wordt de ideeënmarkt gehouden? De ideeënmarkt wordt gehouden in de hal van het gemeentehuis.

Praktische zaken. Waar wordt de ideeënmarkt gehouden? De ideeënmarkt wordt gehouden in de hal van het gemeentehuis. Vragen en antwoorden over de ideeënmarkt De raad van Beuningen organiseert deze ideeënmarkt voor het eerst, dus voor alle duidelijkheid hebben we een aantal mogelijke vragen (met antwoorden) voor u op

Nadere informatie

Bedrijfsvoering. Bedrijfsvoering. Gemeenteraad van de gemeente Oostzaan. P. Flens

Bedrijfsvoering. Bedrijfsvoering. Gemeenteraad van de gemeente Oostzaan. P. Flens Gemeenteraad van de gemeente Oostzaan Gemeentehuis Bezoekadres Kerkbuurt 4, 1511 BD Oostzaan Postadres Postbus 20, 1530 AA Wormer Telefoon 075 651 2100 Fax 075 651 2244 E-mail antwoord@over-gemeenten.nl

Nadere informatie

Raadsvergadering. Onderwerp Algemene Subsidieverordening en subsidieregelingen gemeente Bunnik 2017

Raadsvergadering. Onderwerp Algemene Subsidieverordening en subsidieregelingen gemeente Bunnik 2017 RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 15-12-2016 16-090 Onderwerp Algemene Subsidieverordening en subsidieregelingen gemeente Bunnik 2017 Aan de raad, Onderwerp Algemene Subsidieverordening en subsidieregelingen

Nadere informatie

GEMEENTE ONDERBANKEN

GEMEENTE ONDERBANKEN RAADSVOORSTEL GEMEENTE ONDERBANKEN Onderwerp: Brede Maatschappelijke Voorziening Merkelbeek Gemeentebladnummer : 2012/96 Behandelend ambtenaar : SENDEN, TIM Agendapunt : Portefeuille : FYSIEK DOMEIN EN

Nadere informatie

2. GEVRAAGDE BESLISSING:

2. GEVRAAGDE BESLISSING: *Z00A2FAE6FA* Voorstel voor de gemeenteraad Voorstelnummer RAAD/14-00235 Directeur : drs. M.H.J. van Kruijsbergen Behandelend ambtenaar F.A. de Ruijter Zaaknummer Z.14-07632 Datum: 19 november 2014 Afdeling

Nadere informatie

Onderwerp: Eenmalige bijdrage groot onderhoud Gebouw Irene, Willemstad

Onderwerp: Eenmalige bijdrage groot onderhoud Gebouw Irene, Willemstad RAADSVOORSTEL Verseon kenmerk: 329069 Raadsvergadering van 28 juni 2012 Agendanummer: 10.3 Onderwerp: Eenmalige bijdrage groot onderhoud Gebouw Irene, Willemstad Verantwoordelijk portefeuillehouder: L.M.

Nadere informatie

Vragen en antwoorden over de motiemarkt. Praktische zaken

Vragen en antwoorden over de motiemarkt. Praktische zaken Vragen en antwoorden over de motiemarkt De gemeenteraad van Beuningen organiseert weer een motiemarkt op donderdagavond 5 oktober. Voor alle duidelijkheid hebben we een aantal mogelijke vragen (met antwoorden)

Nadere informatie

De Raad van Toezicht Zwolle geeft de volgende uitspraak in de zaak van:

De Raad van Toezicht Zwolle geeft de volgende uitspraak in de zaak van: ZW 10-516 DE RAAD VAN TOEZICHT ZWOLLE VAN DE NEDERLANDSE VERENIGING VAN MAKELAARS IN ONROERENDE GOEDEREN NVM. -------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

CONCEPT-NOTULEN COMMISSIE SENIORENCONVENT. Datum vergadering : 10 juni 2004

CONCEPT-NOTULEN COMMISSIE SENIORENCONVENT. Datum vergadering : 10 juni 2004 CONCEPT-NOTULEN COMMISSIE SENIORENCONVENT Datum vergadering : 10 juni 2004 Tijdstip : 19.00 uur Aanwezig voorzitter : mevr. J.A. Ie/de heer J.M. Janssen notulist : mevr. W. van de Laar leden : de heer

Nadere informatie

GEMEENTE OLDEBROEK. Voorstel van het college aan de raad. Raadsvergadering d.d. 23 april 2015

GEMEENTE OLDEBROEK. Voorstel van het college aan de raad. Raadsvergadering d.d. 23 april 2015 GEMEENTE OLDEBROEK Raadsvergadering d.d. 23 april 2015 Voorstel van het college aan de raad Onderwerp: Tijdelijke huisvesting basisschool De Wegwijzer. Agendapunt Portefeuillehouder: E.G. Vos-van de Weg

Nadere informatie

VOORSTEL AAN DE RAAD. Uitvoeringsplan Wet Werk en Bijstand Volgnr Portefeuillehouder wethouder B. van Vessem

VOORSTEL AAN DE RAAD. Uitvoeringsplan Wet Werk en Bijstand Volgnr Portefeuillehouder wethouder B. van Vessem Onderwerp Uitvoeringsplan Wet Werk en Bijstand Volgnr. 2012-004 Portefeuillehouder wethouder B. van Vessem Ambtenaar Ad Huijsman Afdeling Loket Altena Datum voorstel 23 december 2011 Opiniërende raad 31

Nadere informatie

Verordening op de ambtelijke bijstand en fractieondersteuning 2018 Gemeente Etten- Leur;

Verordening op de ambtelijke bijstand en fractieondersteuning 2018 Gemeente Etten- Leur; Verordening ambtelijke bijstand en fractieondersteuning 2018 (artikel 33 Gemeentewet) Gemeente Etten-Leur 1 GEMEENTE Maa ETTEN-LEUR De raad van de gemeente Etten-Leur; Gelezen het voorstel van de voorzitter

Nadere informatie

Klachtenregeling. onderwijs

Klachtenregeling. onderwijs Klachtenregeling onderwijs maart 2013 Klachtenregeling Stellingwerf College Inhoud Hoofdstuk 1: begripsbepalingen Algemeen Artikel 1 Hoofdstuk 2: behandeling van de klachten Artikel 2: aanstelling en taken

Nadere informatie

Mededelingen Afwezig zijn de heren Boeijink (VVD) en Heukels (LB). Mevrouw Jeltes (D 66) wordt waargenomen door de heer Westphal (D66).

Mededelingen Afwezig zijn de heren Boeijink (VVD) en Heukels (LB). Mevrouw Jeltes (D 66) wordt waargenomen door de heer Westphal (D66). Gemeente Bloemendaal CORSANUMMER: 2007017133 Samenvattend verslag van de openbare vergadering van de commissie MIDDELEN gehouden op 9 oktober 2007 in het gemeentehuis te Overveen Voorzitter: Aanwezige

Nadere informatie

GEMEENTE HOOGEVEEN Raadsvoorstel

GEMEENTE HOOGEVEEN Raadsvoorstel Datum raadsvergadering : 23 december 2004 Nr.: 04/47 Commissie Onderwerp : Samenleving : Verordening cliëntenparticipatie Wet werk en bijstand Samenvatting In 1997 heeft de cliëntenparticipatie in het

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. -Wijzigen van de verordening "Reïntegratie Anw-ers en niet-uitkeringsgerechtigden" in die zin dat volgende artikelen worden ingevoegd:

RAADSVOORSTEL. -Wijzigen van de verordening Reïntegratie Anw-ers en niet-uitkeringsgerechtigden in die zin dat volgende artikelen worden ingevoegd: Gemeente Bergen op Zoom RVB02-0046 ifcvirgadewng AUG. 2002 RAADSVOORSTEL Datum raadsvergadering Nummer Onderwerp Penaal \: : Wijzigen van de verordening "Reïntegratie Anw-ers en nietuitkeringsgerechtigden"

Nadere informatie

Afhankelijk van overzicht financiering Oude Hof, incl. de. gesprek relatie met de gelden voor het Bergen

Afhankelijk van overzicht financiering Oude Hof, incl. de. gesprek relatie met de gelden voor het Bergen Lijst van bestuurlijke toezeggingen Algemene Raadscommissie Volglijst per 17 januari 2013 bijgewerkt tot en met 12 februari 2013 Nummer Datum toezegging Toezegging of actie Portefeuillehouder Voorstel

Nadere informatie

Zienswijze kaderbrief MGR

Zienswijze kaderbrief MGR Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Zienswijze kaderbrief MGR 2017-2018 Programma Economie & Werk / Bestuur & Middelen BW-nummer Portefeuillehouder J. Zoetelief / H. Bruls / B. van Hees Samenvatting De

Nadere informatie

GEHEIMHOUDING EN DE GEMEENTERAAD DE REGELS

GEHEIMHOUDING EN DE GEMEENTERAAD DE REGELS GEHEIMHOUDING EN DE GEMEENTERAAD DE REGELS Openbaarheid van vergaderingen 1. Vergaderingen van de raad en commissie zijn openbaar. Ze beginnen altijd in openbaarheid (met uitzondering van de vergadering

Nadere informatie

2. Vaststelling agenda. De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld.

2. Vaststelling agenda. De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld. * Besluitenlijst raadsvergadering van 30 maart 2017. De heer G. Polinder, raadslid namens de SGP-fractie, is afwezig. Nr. ONDERWERP BESLISSING/TOEZEGGINGEN 1. Opening. De voorzitter opent de vergadering.

Nadere informatie

b e s l u i t: vast te stellen de navolgende Verordening voor de Radenadviescommissie GEM Crailo BV

b e s l u i t: vast te stellen de navolgende Verordening voor de Radenadviescommissie GEM Crailo BV De raad van de gemeente Gooise Meren; gelezen het voorstel van het presidium van de gemeenteraad; gelet op artikel 84, eerste lid, van de Gemeentewet; b e s l u i t: vast te stellen de navolgende Verordening

Nadere informatie