Gedragscode Algemene Rekenkamer

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Gedragscode Algemene Rekenkamer"

Transcriptie

1 Gedragscode Algemene Rekenkamer

2

3 1 Beste collega, In onze missie staat het helder opgeschreven: De Algemene Rekenkamer heeft als doel het ( ) integer functioneren van het Rijk en de daarmee verbonden organen te toetsen en te verbeteren. Willen we dit naar behoren kunnen doen, dan moet onze eigen integriteit boven alle twijfel verheven zijn. We willen dan ook een voorbeeld zijn voor onze omgeving, zeker gezien onze unieke positie in het staatsbestel en onze bevoegdheden. Dit stelt bijzondere eisen aan de zorgvuldigheid en transparantie van ons optreden en handelen. Deze gedragscode is een belangrijk instrument om onze integriteit te bevorderen. De code heeft acht waarden waarmee je eigen afwegingen kunt maken hoe om te gaan met elkaar en met mensen van buiten de organisatie. Integer handelen is niet alleen een verantwoordelijkheid van elke individuele medewerker, maar ook van de organisatie. De organisatie zal ons een veilige werkomgeving moeten bieden, waarin we zo goed mogelijk beschermd worden tegen integriteitsrisico s. We hebben gekozen voor zeepbellen als symbool voor integriteit. Ze zijn transparant, licht, mooi om te zien maar ook kwetsbaar: je moet steeds nieuwe blazen. Zo is het ook met onze integriteit. Een mooi streven, maar wel iets wat niet zomaar komt aanwaaien. Vandaar dat deze gedragscode vooral zin heeft als we ook echt handelen naar de waarden die erin opgenomen zijn, daarover met elkaar in gesprek blijven, daarop aanspreekbaar zijn en elkaar daar zo nodig ook op aanspreken. Ellen van Schoten secretaris 12 november 2009

4 2

5 3 Inhoud Ik ben professioneel Ik ben onafhankelijk Ik ben objectief Ik ben betrouwbaar Ik ben respectvol Ik ben collegiaal Ik werk sober Ik werk duurzaam Hoe deze gedragscode te gebruiken?

6 4 Ik ben professioneel Ik sta in voor de kwaliteit van mijn werk Ons handelen is gericht op het bevorderen van goed openbaar bestuur. We streven ernaar om creatieve, realistische en robuuste bijdragen te leveren aan het openbaar bestuur. Daarbij hebben we oog voor maatschappelijke en politieke ontwikkelingen. Dit schept hoge verwachtingen bij parlement, publiek en pers. Ons werk moet dan ook aan hoge kwaliteitseisen voldoen. We houden de voor ons werk benodigde kennis en kunde op peil en delen die met elkaar. In ons optreden en in onze oordeelsvorming zijn we consistent en integer. We vol doen zelf aan de normen die we voor Je projectleider heeft de volle overtuiging dat er een bepaalde misstand is. Jij bent daar op grond van de feiten niet van overtuigd en hebt het gevoel dat je projectleider vooral wil scoren en zich wil profileren. In het team overleg heb je dit aan de orde gesteld, anderen hanteren. Collegiale toetsing maakt deel uit van onze werkwijze. In onze richtlijnen en voorschriften houden we rekening met relevante (inter)nationale regelingen en standaarden. Tegenover de gecontroleerde organisaties tonen we ons zorgvuldig in de omgang en met hun gegevens. We passen hoor en wederhoor toe en rapporteren evenwichti g. We bieden gecontroleerden een reële kans om hun zienswijze op onze werkwijze, normen en oordelen naar voren te brengen, zodat wij die kunnen betrekken bij onze keuzes in het onderzoek. maar er gebeurt niets. Wat doe je?

7 5 Ik vermijd iedere belangenverstrengeling Ik ben onafhankelijk Onze onafhankelijkheid moet boven elke twijfel verheven zijn. In het bijzonder geldt dat voor onze onafhanke lijk heid van onze omgeving (zoals gecontroleerden, politieke partijen, academische instituten, maar ook familie en vrienden). Dit betekent bijvoorbeeld dat we geen nevenfunc ties vervullen die zich niet verdragen met een goede uitoefe ning van onze hoofdtaken. Ook aanvaarden we geen grote geschenken of gunsten, omdat dit van invloed zou kunnen zijn op onze besluit- en oordeelsvorming. Daarnaast trekken we privé geen voordeel uit informatie die we voor ons werk inwinnen. We gedragen ons zodanig dat onze onaf hankelijkheid gegarandeerd is en we zowel intern als extern elke schijn van belangenverstrengeling vermijden. Je werkt bij kenniskring X en je pas afgestudeerde dochter treedt in dienst bij ministerie X. Stel je dat aan de orde?

8 6 Ik ben objectief Ik werk zonder vooroordelen We treden organisaties waarmee we te maken hebben onbevooroordeeld tegemoet. Onze bevindingen, conclusies en aanbevelingen vloeien navolgbaar voort uit het onderzoekswerk en doen recht aan de feiten. Gelijke gevallen behandelen we gelijk. Je hebt met je onderzoeksteam een overleg met je lid-rapporteur over de bestuurlijke boodschap van het rapport. Het lid-rapporteur wil een bredere en politiek meer verstrekkende boodschap afgeven, dan jij op basis van het onderzoek denkt te kunnen onderbouwen. Spreek je het lid-rapporteur tegen? En als je er tot jouw spijt niet in slaagt het lid-rapporteur te overtuigen, geef je na afloop van je teleurstelling blijk (naar wie, hoe) of niet?

9 7 Ik werk transparant en kom afspraken na Ik ben betrouwbaar Tegenover de personen en organisaties waarmee we in ons werk te maken hebben, zijn we helder en consistent in ons optreden en betrachten we fair play. We komen de met hen gemaakte afspraken na. Ook onderling stellen we ons open en eerlijk op, houden ons aan gemaakte afspraken, bieden elkaar ruimte om onze opvattingen naar voren te brengen en nemen elkaar daarbij serieus. Onderling gaan we zodanig om met informatie dat we de belangen van de ander niet onnodig schaden. We brengen vertrouwelijke informatie niet naar buiten. We maken onze gesprekspartners duidelijk open te Je projectleider vraagt of je hem een plezier kunt doen door in Artemis nog wat extra uren weg te schrijven op het project. Er zijn dit jaar name lijk nogal wat uren over en de projectleider wil staan voor reacties op ons han delen en spreken elkaar hierop aan. Naar buiten zijn we transparant over achtergronden, aard en aanpak van ons werk, de gebruikte normatiek, de verkregen resultaten en de wijze waarop reacties daarop zijn verwerkt. Zo willen we voorkomen dat de gecontroleerde organisaties en andere belanghebbenden voor verrassingen komen te staan. vermijden dat hij het volgend jaar met minder rond moet zien te komen. Doe je hem dat plezier?

10 8 Ik ben respectvol Ik accepteer verschillen in denken, doen en laten We tonen ons bewust van de opvattingen en eigenschappen van anderen en respecteren deze zoveel mogelijk. Anderen behandelen we met het respect waarmee we zelf behandeld willen worden. We bieden geen ruimte aan discriminatie in welke vorm dan ook of aan andere vormen van ongewenst gedrag zoals pesten, intimideren of negeren. We luisteren actief naar elkaar en hanteren fatsoenlijke en menselijke omgangsvormen. Op een feestje hoor je twee mensen uitgebreid praten over misstanden bij hun werkgever, het ministerie waar jij onderzoek doet. Je hoort veel cynisme, maar ook veel details over het mis management, de verspilling van geld en onprofessionele uitvoering van taken. Wat doe je?

11 9 Ik draag bij aan een prettig werkklimaat Ik ben collegiaal Een prettig werkklimaat bevordert een optimaal functionerende organisatie. Dit betekent dat we open zijn in onze communicatie, prettig samenwerken en elkaar helpen. Binnen de Algemene Rekenkamer moet er ruimte tot ontplooiing zijn. Dit betekent ook dat we fouten mogen maken en dat we van gemaakte fouten willen leren. Je projectleider vraagt je iets te doen en zegt daarbij dat hij jou dit vraagt omdat hij aan de andere teamleden niets heeft. Wat doe je?

12 10 Ik werk sober Ik ga zuinig om met publiek geld We zijn ons ervan bewust dat ons functioneren uit gemeenschapsgeld wordt bekostigd. We zijn loyaal aan het beleid van onze organisatie en gebruiken tijd, faciliteiten en materialen uitsluitend voor zover dat bij het werk passend is. Op de kleurenprinter tref je een flinke stapel afdrukken met uitbundige vakantiefoto s van je collega aan. Zeg je daar wat van?

13 11 Ik ga bewust om met people, planet en profit Ik werk duurzaam In onze eigen organisatie houden we niet alleen rekening met de gevolgen van ons handelen voor hier en nu maar ook met de gevolgen voor daar en later. Dat houdt in dat we bewust omgaan met natuurlijke hulpbronnen en in ons werk gebruik maken van duurzame en eerlijke producten. Er is een lijvige beleidsnota verschenen die door het departement alleen in elektronische vorm beschikbaar is gesteld. Net als bij eerdere gelegenheden zie je dat een collega de nota enkelzijdig uitprint, terwijl de printer standaard op tweezijdig printen staat ingesteld. Wat doe je?

14 12 Hoe deze gedragscode te gebruiken? De gedragscode geeft aan hoe de Algemene Dilemma s ter sprake brengen. De dilemma s in deze gedragscode zijn voorbeelden die je in je dagelijks werk kunt tegenkomen. Op de meeste dilemma s is niet één juist antwoord te geven. De voorbeelden zijn vooral bedoeld om je aan het denken te zetten over integriteit en hoe je daar in de praktijk mee omgaat. Kom je integriteit dilemma s tegen Rekenkamer op basis van haar missie haar werk wil doen. 1 Deze code geeft acht waarden waarvan iedereen binnen de organisatie (dus ook ingehuurde uitzendkrachten en stagiaires) het belang onderschrijft. Cruciaal is dat we in de praktijk zoveel mogelijk vanuit deze waarden werken en dat we in alle openheid met elkaar spreken wanneer we vragen hebben over de manier waarop we ze inhoud moeten geven. Openheid en overleg bieden ons de kans onze waarden waar nodig verder te verduidelijken of aan te vullen. Om de naleving van de code verder levend te houden, komt het ter sprake op momenten als de indiensttreding van nieuwe medewerkers (in de leerkring en bij het afleggen van de eed of belofte), bij de start en de evaluatie van een project, in het resultaat- en ontwikkelgesprek en eventueel bij het exitgesprek. in je werk en kom je er met de gedragscode niet uit? Bespreek deze dan met collega s, je leidinggevende of als beiden geen optie zijn een van de vertrouwenspersonen integriteit. 1 Deze gedragscode is getoetst aan de Modelgedragscode Integriteit Sector Rijk (Ministerie van Binnenlandse Zaken, maart 2006), aan de INTOSAI Code of Ethics (1998), de Mexico Declaration on SAI independence (ISSAI 10, 2007) en aan de General standards in government auditing and standards with ethical significance (ISSAI 200, 2001)

15 13 Naast deze gedragscode zijn er op het gebied van integriteit betreft normen en regelingen waaraan iedereen gebonden is. Een actueel overzicht vind je op de Kenniskamer onder de site onze integriteit. De vertrouwenspersonen integriteit zijn Fred Band en Jan van Dam Je kunt bij hen terecht met vragen die met integriteit te maken hebben. Een vertrouwenspersoon kan je informeren over integriteit en hoe we daarmee omgaan. Hij kan je adviseren over je eigen handelen door te fungeren als klankbord. Zie je of vermoed je een misstand, zoals diefstal of het doorspelen van vertrouwelijke informatie en wil je dit niet direct aan je leidinggevende melden? Dan kan je een vertrouwenspersoon integriteit om advies vragen. Een vertrouwenspersoon begeleidt je bij de vervolgstappen of zorgt er zelf voor dat de melding op de juiste plek terechtkomt. Daarnaast heeft een vertrouwenspersoon een signalerende rol richting het management. Een vertrouwenspersoon integriteit werkt op basis van anonimiteit en vertrouwen. De vertrouwenspersonen ongewenste omgangsvormen zijn Marijke van der Werf en Erik Israel Bij hen kun je terecht voor eerste (emotionele) opvang als je slachtoffer bent van ongewenst gedrag. Denk daarbij aan discriminatie in welke vorm dan ook of aan andere vormen van ongewenst gedrag, zoals pesten, intimideren of negeren. Een vertrouwenspersoon adviseert en helpt je bij het vinden van een oplossing. Dit gebeurt altijd in goed overleg met jou. De vertrouwenspersoon kan je eventueel ook helpen bij het doen van aangifte van een strafbaar feit of bij het indienen van een formele klacht bij de klachtencommissie ongewenste omgangsvormen. De vertrouwenspersonen zijn onafhankelijk en behandelen alle verstrekte informatie vertrouwelijk. De contactpersoon voor het integriteitsbeleid in het algemeen en de gedragscode in het bijzonder is Heleen van Camp, de integriteitscoördinator van de Algemene Rekenkamer. Kijk voor meer informatie ook op de site onze integriteit op de Kenniskamer!

16 Onze integriteit Algemene Rekenkamer Postbus ea Den Haag Telefoon (070) November 2009

Gedragscode Martini Ziekenhuis

Gedragscode Martini Ziekenhuis Gedragscode Martini Ziekenhuis Gedragscode Martini Ziekenhuis Het Martini Ziekenhuis, dat zijn wij. Een dienstverlenende instelling die als speerpunt gastvrijheid heeft en waar mensen centraal staan. Samen

Nadere informatie

Onze gedragscode zorg

Onze gedragscode zorg INTERN RESULTAAT Afspraak is afspraak glashelder MELDPUNT intranet aandacht INZICHT dilemma s BETROUWBAAR Onze gedragscode zorg eerlijk vertrouwenspersonen meer vertrouwen Zo doen we dat samen bij Staedion

Nadere informatie

GEDRAGSCODE Voor iedereen die werkzaam is bij een van de bedrijfsonderdelen van Transdev Nederland

GEDRAGSCODE Voor iedereen die werkzaam is bij een van de bedrijfsonderdelen van Transdev Nederland AMBULANCE GEDRAGSCODE Voor iedereen die werkzaam is bij een van de bedrijfsonderdelen van Transdev Nederland INLEIDING INHOUDSOPGAVE Een werkklimaat waarin iedereen zich prettig en veilig voelt. Waar we

Nadere informatie

Gedragscode Gasunie Gedragscode Gasunie Pagina 1 van 6 GU-CODE, versie november 2018

Gedragscode Gasunie Gedragscode Gasunie Pagina 1 van 6 GU-CODE, versie november 2018 Gedragscode Gasunie Gedragscode Gasunie Pagina 1 van 6 GU-CODE, versie november 2018 Gedragscode Waarom een gedragscode? Gasunie staat voor een veilig, betrouwbaar en betaalbaar gastransport. Daarbij zijn

Nadere informatie

Vereniging voor Christelijk Voortgezet Onderwijs te Rotterdam en omgeving De Wet op het voortgezet onderwijs.

Vereniging voor Christelijk Voortgezet Onderwijs te Rotterdam en omgeving De Wet op het voortgezet onderwijs. Definitieve versie, 7-11-2017 De raad van bestuur van Vereniging voor Christelijk Voortgezet Onderwijs te Rotterdam en omgeving besluit gelet op richtlijn 9 van de Code Goed Onderwijsbestuur VO tot vaststelling

Nadere informatie

Zo werken we bij het CIZ. Gedragscode integriteit

Zo werken we bij het CIZ. Gedragscode integriteit Zo werken we bij het CIZ Gedragscode integriteit Voorwoord Houvast om juist te handelen Mag ik onder werktijd online kleding kopen? Er wordt een relatiegeschenk aangeboden door een leverancier, wat doe

Nadere informatie

Gedragswijzer Integriteit

Gedragswijzer Integriteit Gedragswijzer Integriteit juli 2014 1 Inleiding Wij zijn Velison Wonen, een woningcorporatie met ambities in Velsen. We willen waarborgen en versterken wat we al zijn: een maatschappelijk betrokken, daadkrachtige

Nadere informatie

Integriteitscode. Zonder twijfel! Zo gaan we met elkaar om.

Integriteitscode. Zonder twijfel! Zo gaan we met elkaar om. Integriteitscode Zonder twijfel! Zo gaan we met elkaar om. Inleiding Wat is integriteit? Integriteit is doen wat je zegt en je houden aan je beloftes. Ook als er niemand meekijkt. Maar dat niet alleen.

Nadere informatie

INTEGRITEITSCODE GOED WONEN ZEDERIK

INTEGRITEITSCODE GOED WONEN ZEDERIK INTEGRITEITSCODE GOED WONEN ZEDERIK Vastgesteld door het MT op 14 oktober 2008 1 Integriteitscode Goed Wonen Zederik werkt met maatschappelijk kapitaal aan de realisatie van belangrijke maatschappelijke

Nadere informatie

ISSAI 30 Ethische code

ISSAI 30 Ethische code ISSAI 30 Ethische code Vertaling ISSAI 30VERTALING REKENHOF, MEI 2017 / 2 INHOUD Hoofdstuk 1 - Inleiding 4 Concept, achtergrond en doel van de ethische code 4 Vertrouwen en geloofwaardigheid 5 Hoofdstuk

Nadere informatie

Gedragscode. Gewoon goed doen

Gedragscode. Gewoon goed doen Gedragscode Gewoon goed doen 2 Inhoudsopgave pagina 1. Missie, ambitie en kernwaarden 4 2. Gewoon goed doen 5 3. Waarom een gedragscode? 6 4. Omgaan met de patiënt/klant: respectvol en gastvrij 7 5. Professioneel

Nadere informatie

Bedrijfscode Haag Wonen

Bedrijfscode Haag Wonen Bedrijfscode Haag Wonen Bedrijfscode Haag Wonen 1 Dit is de bedrijfscode van woningcorporatie Haag Wonen. In deze code benoemen we onze uitgangspunten voor eerlijk en integer samen werken. Wij handelen

Nadere informatie

GEDRAGSCODE INTEGRITEIT WAARBORG PLATINA, GOUD EN ZILVER N.V., GOUDA

GEDRAGSCODE INTEGRITEIT WAARBORG PLATINA, GOUD EN ZILVER N.V., GOUDA GEDRAGSCODE INTEGRITEIT WAARBORG PLATINA, GOUD EN ZILVER N.V., GOUDA INHOUDSOPGAVE Voorwoord 2 1 een handleiding voor professioneel werken 3 2 de kernwaarden van waarborgholland 4 2.1. Onafhankelijkheid

Nadere informatie

Gedragscode. Gezond verstand, Gezond geweten

Gedragscode. Gezond verstand, Gezond geweten Gedragscode Gezond verstand, Gezond geweten 1 Respect en professioneel gedrag Gelijke behandeling voor iedereen Ieder mens is uniek. Binnen ons bedrijf werken wij op een respectvolle manier met elkaar

Nadere informatie

G E D R A G S C O D E V O O R C W Z - M E D E W E R K E R S

G E D R A G S C O D E V O O R C W Z - M E D E W E R K E R S G E D R A G S C O D E V O O R C W Z - M E D E W E R K E R S Hoe gaan we om met onze klant en met elkaar? U als medewerker draagt bij aan het professionele en klantgerichte karakter van het ziekenhuis.

Nadere informatie

GEDRAGSCODE MEDEWERKERS (ONDERLING) AMBIQ

GEDRAGSCODE MEDEWERKERS (ONDERLING) AMBIQ GEDRAGSCODE MEDEWERKERS (ONDERLING) AMBIQ Inleiding Deze gedragscode dient voor werknemers onderling. Daarnaast kent Ambiq een gedragscode voor de bejegening van haar cliënten. Ambiq hecht veel waarde

Nadere informatie

NVAO Integriteitscode

NVAO Integriteitscode NVAO Integriteitscode Oktober 2015 NVAO Integriteitscode Oktober 2015 pagina 2 Inleiding Integriteit is een intrinsieke waarde voor mensen en organisaties en daarnaast voorwaarde voor vertrouwen in de

Nadere informatie

Allen hierboven genoemde betrokkenen mogen rekenen op een duidelijk, behulpzaam en toegankelijk apparaat.

Allen hierboven genoemde betrokkenen mogen rekenen op een duidelijk, behulpzaam en toegankelijk apparaat. Gedragscode Prins Claus Fonds 3 Prins Claus Fonds Jaarverslag 2002 Zo zijn onze manieren! Inleiding Een gedragscode voor het Prins Claus Fonds dient rekening te houden met de aard van de organisatie, het

Nadere informatie

STAFBUREAU INTEGRITEITSCODE CSG HET NOORDIK

STAFBUREAU INTEGRITEITSCODE CSG HET NOORDIK STAFBUREAU INTEGRITEITSCODE CSG HET NOORDIK Kenmerk: SB/HND/KCH/2016/001008 Vastgesteld door het bestuur d.d. 11 april 2017 Voorwoord De integriteitscode is onderdeel van het veiligheidsbeleid van CSG

Nadere informatie

Integriteitscode. Integriteitscode van de Stichting voor PC Voortgezet Onderwijs in de Noordoostpolder e.o

Integriteitscode. Integriteitscode van de Stichting voor PC Voortgezet Onderwijs in de Noordoostpolder e.o Integriteitscode Het college van bestuur van Stichting voor PC Voortgezet Onderwijs in de Noordoostpolder e.o. besluit gelet op richtlijn 9 van de Code Goed Onderwijsbestuur VO d.d. 4 juni 2015 tot vaststelling

Nadere informatie

Gedragscode Bureau Financieel Toezicht

Gedragscode Bureau Financieel Toezicht Gedragscode Bureau Financieel Toezicht Welke uitgangspunten geven richting aan ons gedrag? INLEIDING Deze gedragscode beschrijft de waarden die richting geven aan het werken bij het Bureau Financieel Toezicht

Nadere informatie

GEZOND VERSTAND GEZOND GEWETEN. Gedragscode

GEZOND VERSTAND GEZOND GEWETEN. Gedragscode GEZOND VERSTAND GEZOND GEWETEN Gedragscode 1 Respect en professioneel gedrag Gelijke behandeling voor iedereen Ieder mens is uniek. Binnen ons bedrijf werken wij op een respectvolle manier met elkaar en

Nadere informatie

De kernwaarden van Woonstad Rotterdam zijn het uitgangspunt voor ons handelen.

De kernwaarden van Woonstad Rotterdam zijn het uitgangspunt voor ons handelen. Gedragscode Integriteit Woonstad Rotterdam Inleiding Woonstad Rotterdam is een woningcorporatie met een grote maatschappelijke opgave. Onze ambities en maatschappelijk positie stellen hoge eisen aan de

Nadere informatie

INTEGRITEITSCODE WONINGVERENIGING NEDERWEERT 2018

INTEGRITEITSCODE WONINGVERENIGING NEDERWEERT 2018 INTEGRITEITSCODE WONINGVERENIGING NEDERWEERT 2018 Als kleine woningcorporatie zijn we goed geworteld in ons werkgebied Nederweert. Wij staan midden in de samenleving en zijn oprecht betrokken bij het wel

Nadere informatie

Integriteitscode Tablis Wonen

Integriteitscode Tablis Wonen Integriteitscode Tablis Wonen Integriteitscode Tablis Wonen De integriteitscode van Tablis Wonen kent twee basisprincipes en negen gouden regels. Alle aandacht in de pers de laatste jaren over integriteitskwesties

Nadere informatie

Toelichting op de gedragscode medewerkers 1 Maaswaal College

Toelichting op de gedragscode medewerkers 1 Maaswaal College Toelichting op de gedragscode medewerkers 1 Maaswaal College Het Maaswaal College heeft als motto samen maken we school. De school wil onderwijs verzorgen dat voldoet aan de eisen van deze tijd en daarvoor

Nadere informatie

Integriteitscode. De bestuurder van RSG Simon Vestdijk, deel uitmakend van de Stichting voor openbaar voortgezet onderwijs in Noordwest Friesland

Integriteitscode. De bestuurder van RSG Simon Vestdijk, deel uitmakend van de Stichting voor openbaar voortgezet onderwijs in Noordwest Friesland Integriteitscode De bestuurder van RSG Simon Vestdijk, deel uitmakend van de Stichting voor openbaar voortgezet onderwijs in Noordwest Friesland besluit gelet op richtlijn 9 van de Code Goed Onderwijsbestuur

Nadere informatie

Integriteitscode CSG Reggesteyn

Integriteitscode CSG Reggesteyn Integriteitscode CSG Reggesteyn Inleiding Het bestuur en de raad van toezicht van CSG Reggesteyn vinden het van belang dat Reggesteyn zich houdt aan de afspraken zoals die zijn vastgelegd in de Code goed

Nadere informatie

Zo zijn onze manieren. Gedragscode Coloriet

Zo zijn onze manieren. Gedragscode Coloriet Zo zijn onze manieren Gedragscode Coloriet Wij zijn Coloriet Alle medewerkers, vrijwilligers, leerlingen en stagiaires horen bij Coloriet. Bij ons werken vriendelijke, deskundige, gepassioneerde en verantwoordelijke

Nadere informatie

Integriteitscode. Stichting Scholengroep Leonardo da Vinci;

Integriteitscode. Stichting Scholengroep Leonardo da Vinci; Integriteitscode Stichting Scholengroep Leonardo da Vinci Het college van bestuur van Stichting Scholengroep Leonardo da Vinci besluit d.d. 19 mei 2016 gelet op richtlijn 9 van de Code Goed Onderwijsbestuur

Nadere informatie

Gedrag- en integriteitscode. Het Stedelijk Lyceum

Gedrag- en integriteitscode. Het Stedelijk Lyceum Gedrag- en integriteitscode Het Stedelijk Lyceum vastgesteld op 27-01-2016 Voorwoord Een onderwijsinstelling is een maatschappelijke instelling en draagt daarmee een grote verantwoordelijkheid. Het betekent

Nadere informatie

fair play Raad van Bestuur Ballast Nedam

fair play Raad van Bestuur Ballast Nedam Gedragscode fair play Fair play is niet alleen belangrijk in sport, maar zeker ook in het dagelijkse leven en binnen de omgeving waarin wij ons als onderneming begeven. Voor je ligt de vernieuwde gedragscode

Nadere informatie

INTEGRITEITSCODE 2019

INTEGRITEITSCODE 2019 INTEGRITEITSCODE 2019 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding... 2 2.0. Kaders van beleid... 3 3.0. Uitgangspunten van gedrag... 4 4.0. De 13 basisprincipes... 5 5.0. De integriteitscode in de praktijk... 7 1 1. INLEIDING

Nadere informatie

Zo doen we dat bij weller. Gedrag- en Integriteitscode

Zo doen we dat bij weller. Gedrag- en Integriteitscode Zo doen we dat bij weller Gedrag- en Integriteitscode 2019 Voorwoord Gedrag- en Integriteitscode zoals vastgesteld door het bestuur 2/3 Weller werkt net als andere woningcorporaties met maatschappelijk

Nadere informatie

GEDRAGSCODE/ GEDRAGSREGELS. VOOR MEDEWERKERS van de NOVEC groep

GEDRAGSCODE/ GEDRAGSREGELS. VOOR MEDEWERKERS van de NOVEC groep GEDRAGSCODE/ GEDRAGSREGELS VOOR MEDEWERKERS van de NOVEC groep Inleiding Als aanbieder van mast infrastructuur, glasvezeldiensten, rentmeesterdiensten en leverancier van (turn-key) projecten voor mobiele

Nadere informatie

HANDLEIDING OPZETTEN BELEID TER VOORKOMING EN BESTRIJDING VAN ONGEWENST GEDRAG

HANDLEIDING OPZETTEN BELEID TER VOORKOMING EN BESTRIJDING VAN ONGEWENST GEDRAG HANDLEIDING OPZETTEN BELEID TER VOORKOMING EN BESTRIJDING VAN ONGEWENST GEDRAG INHOUD 0. ALGEMEEN 3 Wat is de bedoeling van het beleid voor ongewenst gedrag? 3 Voor wie? 3 Hoe pak je het aan? 3 1. MAATREGELEN

Nadere informatie

Gedragscode/Gedragsregels Voor medewerkers van Relined B.V.

Gedragscode/Gedragsregels Voor medewerkers van Relined B.V. Gedragscode/Gedragsregels Voor medewerkers van Relined B.V. INLEIDING Als aanbieder van mast infrastructuur, glasvezeldiensten, rentmeesterdiensten en leverancier van (turn-key) projecten voor mobiele

Nadere informatie

en dit zijn onze principes

en dit zijn onze principes en dit zijn onze principes Inhoud Dit zijn onze principes Dit zijn onze principes We doen het samen We werken duurzaam We tonen respect We hebben aandacht Verder wegwijs 03 08 10 12 14 18 Alle bedrijven

Nadere informatie

Integriteitscode 1. Er is een aparte integriteitscode externe relaties (zie ook de website).

Integriteitscode 1. Er is een aparte integriteitscode externe relaties (zie ook de website). Integriteitscode 1 Het College van Bestuur van de Stichting voor Christelijk Voortgezet Onderwijs Zuidoost Friesland (CSG Liudger) te Drachten, Burgum en Waskemeer besluit - gelet op richtlijn 9 van de

Nadere informatie

De Integriteitcode van Hogeschool Utrecht. Auteur Sjoerd van Geffen. Inlichtingen T 030 238 85 53 E sjoerd.vangeffen@hu.nl.

De Integriteitcode van Hogeschool Utrecht. Auteur Sjoerd van Geffen. Inlichtingen T 030 238 85 53 E sjoerd.vangeffen@hu.nl. Auteur Sjoerd van Geffen Inlichtingen T 030 238 85 53 E sjoerd.vangeffen@hu.nl Datum 4 juni 2010 Hogeschool Utrecht, Utrecht, 2010 De Integriteitcode van Hogeschool Utrecht Bronvermelding is verplicht.

Nadere informatie

Integriteitscode Idealis

Integriteitscode Idealis Duivendaal 1 T (0317) 42 61 61 BNG 28.50.33.018 6701 AP Wageningen F (0317) 42 55 39 KvK 09070389 Postbus 18 E algemeen@idealis.nl 6700 AA Wageningen www.idealis.nl Integriteitscode Idealis Dit is de integriteitscode

Nadere informatie

Integriteitscode Idealis

Integriteitscode Idealis Integriteitscode Idealis 1 Integriteitscode Idealis In deze Integriteitscode kun je lezen wat wij verstaan onder integriteit en waar onze grenzen liggen. Wij willen integer zijn in de omgang met klanten,

Nadere informatie

Regeling melden van vermoeden van integriteitschending en misstand Gemeente Zaanstad 2018

Regeling melden van vermoeden van integriteitschending en misstand Gemeente Zaanstad 2018 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Zaanstad Nr. 142070 4 juli 2018 Regeling melden van vermoeden van integriteitschending en misstand Gemeente Zaanstad 2018 Inleiding Aandacht voor integriteit

Nadere informatie

Hier staan wij voor Meld wat er mis is Gedragscode

Hier staan wij voor Meld wat er mis is Gedragscode Hier Meld staan wat er wij mis voor is Gedragscode 2 Regeling om te melden dat er iets mis is Gasunie staat voor een veilig en betrouwbaar gastransport. Miljoenen Nederlandse en buitenlandse huishoudens,

Nadere informatie

PROFESSIONEEL INTEGER DIENSTBAAR. Nederlands Compliance Instituut

PROFESSIONEEL INTEGER DIENSTBAAR. Nederlands Compliance Instituut PROFESSIONEEL INTEGER DIENSTBAAR Nederlands Compliance Instituut MISSIE VAN HET NEDERLANDS COMPLIANCE INSTITUUT We helpen organisaties met kennis, opleidingen, advies en detachering, om compliance en integriteit

Nadere informatie

Het integriteitsbeleid van R&B Wonen

Het integriteitsbeleid van R&B Wonen Het integriteitsbeleid van R&B Wonen Het integriteitsbeleid van R&B Wonen richt zich op vier hoofdgebieden: 1 Verdeling van schaars goed Hoe gaan we om met de verdeling van huur- en koopwoningen? 2 Zakelijk

Nadere informatie

GEDRAGSCODE. Inleiding

GEDRAGSCODE. Inleiding GEDRAGSCODE Inleiding De Haagse Scholen, stichting voor primair en speciaal openbaar onderwijs (DHS), is een maatschappelijke organisatie. In de scholen wordt kennis overgedragen aan de leerlingen en om

Nadere informatie

Thema Integriteit Werkconferentie Gemeente Den Helder 19 januari 2012

Thema Integriteit Werkconferentie Gemeente Den Helder 19 januari 2012 Thema Integriteit Werkconferentie Gemeente Den Helder 19 januari 2012 Integriteit Begripsbepaling Juridisch toetsingskader Naar een gedragscode Dilemma s en morele oordeelsvorming Vragen voor de raad

Nadere informatie

Studenten. Medewerkers. Wat verwachten we in het bijzonder van studenten?

Studenten. Medewerkers. Wat verwachten we in het bijzonder van studenten? Gedragscode Inleiding Deze gedragscode geldt voor alle studenten en medewerkers van ROC Rivor. Het doel van deze gedragscode is het leveren van een bijdrage aan een schoolklimaat dat zich kenmerkt door

Nadere informatie

GEDRAGSCODE INLEIDING INHOUD GEDRAGSCODE

GEDRAGSCODE INLEIDING INHOUD GEDRAGSCODE GEDRAGSCODE INLEIDING Wij willen graag dat de klanten en donateurs die betrokken zijn bij DOA en de dieren die onder de verantwoordelijkheid vallen van DOA, tevreden zijn over onze dienstverlening. Ook

Nadere informatie

code blauw beroepscode politie nederland

code blauw beroepscode politie nederland code blauw beroepscode politie nederland code blauw beroepscode politie nederland De missie van de Nederlandse politie Waakzaam en dienstbaar staat de politie voor de waarden van de rechtsstaat is vertaald

Nadere informatie

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen AC-Kruidtuin - Food Safety Center Kruidtuinlaan 55 1000 Brussel Tel.: 02 211 82 11 www.favv.be Verantwoordelijke uitgever: Herman Diricks Februari

Nadere informatie

PRO EMMEN INTEGRITEITSCODE JUNI Bestuursverslag. PRO Emmen I N F PRO- E M M E N. NL

PRO EMMEN INTEGRITEITSCODE JUNI Bestuursverslag. PRO Emmen I N F PRO- E M M E N. NL PRO EMMEN Bestuursverslag PRO Emmen INTEGRITEITSCODE JUNI 2017 2006. I N F O @ PRO- E M M E N. NL INLEIDING Integriteitscode Voor u ligt de Gedrags- en Integriteitscode zoals deze geldt voor Stichting

Nadere informatie

Welkom bij onze vereniging! Omgangsregels

Welkom bij onze vereniging! Omgangsregels Welkom bij onze vereniging! Omgangsregels Iedereen die Muziekvereniging Soli bezoekt onderschrijft de doelstellingen en het huishoudelijk reglement van de vereniging en houdt zich aan de omgangsregels

Nadere informatie

INTEGRITEITCODE STICHTING WOONLINIE d.d. 1 januari 2017

INTEGRITEITCODE STICHTING WOONLINIE d.d. 1 januari 2017 INTEGRITEITCODE STICHTING WOONLINIE d.d. 1 januari 2017 INLEIDING Stichting Woonlinie (hierna: Woonlinie ) is een onderneming die midden in de samenleving staat. Vanuit onze verantwoordelijkheid proberen

Nadere informatie

GEDRAGSCODE PUBLIEK OPDRACHTGEVER- SCHAP

GEDRAGSCODE PUBLIEK OPDRACHTGEVER- SCHAP GEDRAGSCODE PUBLIEK OPDRACHTGEVER- SCHAP Het Opdrachtgeversforum in de bouw is een netwerkorganisatie van (semi-)publieke opdrachtgevers in de bouw en infrastructuur. Deelnemers zijn: de Alliantie, Dienst

Nadere informatie

Richtlijn Integriteitsincidenten en Misstanden

Richtlijn Integriteitsincidenten en Misstanden Richtlijn Integriteitsincidenten en Misstanden We hebben regels hoe we binnen Stedin Groep met elkaar omgaan. We vinden het belangrijk dat iedereen binnen Stedin Groep prettig en veilig moet kunnen werken.

Nadere informatie

TOT HIER EN NIET VERDER! OVER ONGEWENSTE OMGANGSVORMEN OP HET WERK EN WAT JE ER TEGEN KUNT DOEN DE KLACHTENREGELING VAN WSD (VEREENVOUDIGDE VERSIE)

TOT HIER EN NIET VERDER! OVER ONGEWENSTE OMGANGSVORMEN OP HET WERK EN WAT JE ER TEGEN KUNT DOEN DE KLACHTENREGELING VAN WSD (VEREENVOUDIGDE VERSIE) TOT HIER EN NIET VERDER! OVER ONGEWENSTE OMGANGSVORMEN OP HET WERK EN WAT JE ER TEGEN KUNT DOEN DE KLACHTENREGELING VAN WSD (VEREENVOUDIGDE VERSIE) Inhoud Algemeen 2 Seksuele intimidatie 4 Agressie en

Nadere informatie

Gedragscode Coöperatieve Zuivelfabriek Rouveen u.a.

Gedragscode Coöperatieve Zuivelfabriek Rouveen u.a. Gedragscode Coöperatieve Zuivelfabriek Rouveen u.a. 2017 Inhoudsopgave Gedragscode Waarom een gedragscode? 3 Voor wie geldt de gedragscode? 3 Openbaarheid gedragscode 3 Onze mensen, klanten en planeet

Nadere informatie

Klokkenluidersregeling Woonpartners Midden-Holland

Klokkenluidersregeling Woonpartners Midden-Holland Klokkenluidersregeling Woonpartners Midden-Holland Waddinxveen, 15 december 2014 Doc.nr.: 1412025 / # Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 1 Inleiding 3 1.1 Waarom een klokkenluidersregeling... 3 1.2 Definities...

Nadere informatie

INTEGRITEITSCODE EERLIJKHEID VANUIT JEZELF WOONWENZ

INTEGRITEITSCODE EERLIJKHEID VANUIT JEZELF WOONWENZ INTEGRITEITSCODE EERLIJKHEID VANUIT JEZELF WOONWENZ 28 OKTOBER 2016 Woonwenz is integer. Altijd. Woonwenz staat zichtbaar en open in de gemeenschap, waarbij we onze missie goed en betaalbaar wonen voor

Nadere informatie

MELDPROCEDURE MISSTANDEN. Voor iedereen die werkzaam is bij een van de bedrijfsonderdelen van Transdev Nederland

MELDPROCEDURE MISSTANDEN. Voor iedereen die werkzaam is bij een van de bedrijfsonderdelen van Transdev Nederland MELDPROCEDURE MISSTANDEN Voor iedereen die werkzaam is bij een van de bedrijfsonderdelen van Transdev Nederland INLEIDING INHOUDSOPGAVE Bij Transdev Nederland willen we op een zo eerlijk en integer mogelijke

Nadere informatie

Integriteitscode Roelof van Echten College

Integriteitscode Roelof van Echten College Integriteitscode Roelof van Echten College Het bestuur van de Stichting Roelof van Echten besluit gelet op richtlijn 9 van de Code Goed Onderwijsbestuur VO d.d. 4 juni 2015 tot vaststelling van de onderstaande

Nadere informatie

Integriteitscode. Integriteitscode definitief juli 2014 pag. 1 van 6

Integriteitscode. Integriteitscode definitief juli 2014 pag. 1 van 6 Integriteitscode pag. 1 van 6 Inhoud 1. Waarom een integriteitscode? 2. Omgaan met collega s 3. Omgaan met klanten en zakelijke relaties 4. Omgaan met vertrouwelijke informatie 5. Omgaan met bedrijfsmiddelen

Nadere informatie

INTEGRITEITSCODE Zo doen we het bij deltawonen!

INTEGRITEITSCODE Zo doen we het bij deltawonen! INTEGRITEITSCODE Zo doen we het bij deltawonen! Inleiding Integriteit is een vanzelfsprekend onderwerp voor elke maatschappelijke onderneming en zeker voor corporaties. Het is belangrijk om de dingen te

Nadere informatie

Integriteitsmonitor 2012 Ambtenaren 1

Integriteitsmonitor 2012 Ambtenaren 1 Gedragsregels Er is een regeling nevenfuncties/financiële (neven)belangen Er is een regeling aannemen geschenken/uitnodigingen Er is een regeling informatie en geheimhouding Er is een regeling tegengaan/omgaan

Nadere informatie

Gedragscode Publiek Opdrachtgeverschap

Gedragscode Publiek Opdrachtgeverschap Gedragscode Publiek Opdrachtgeverschap OGC20111018/A Doel en functie van de gedragscode Publiek Opdrachtgeverschap Als publieke opdrachtgever zijn wij continue bezig met de onderwerpen maatschappelijke

Nadere informatie

Integriteitscode Stichting Limburgs Voortgezet Onderwijs

Integriteitscode Stichting Limburgs Voortgezet Onderwijs Integriteitscode Stichting Limburgs Voortgezet Onderwijs Het College van Bestuur van de Stichting Limburgs Voortegzet Onderwijs besluit gelet op richtlijn 9 van de Code Goed Onderwijsbestuur VO d.d. 4

Nadere informatie

AV2-Hm 04-06.01 Gedragscode Avenue2 2

AV2-Hm 04-06.01 Gedragscode Avenue2 2 Gedragscode AV2-Hm 04-06.01 Gedragscode Avenue2 2 Inhoud Fair play 5 Veiligheid is 6 Respect is 7 Professionaliteit is 8 Integriteit is... 9 Duurzaamheid is 10 Interne samenwerking is 11 Transparantie

Nadere informatie

Blijf er niet mee zitten! Informatie over de klachtenregeling voor onderwijs

Blijf er niet mee zitten! Informatie over de klachtenregeling voor onderwijs Blijf er niet mee zitten! Informatie over de klachtenregeling voor onderwijs 1 Samen op eigen kracht 2 Bij Koraal komen mensen op de eerste plaats. We vinden het belangrijk dat leerlingen en hun ouders/verzorgers

Nadere informatie

Gedragscode van de Ypsomed-groep

Gedragscode van de Ypsomed-groep Gedragscode van de Ypsomed-groep Beste collega Het succes en de reputatie van de Ypsomed-groep (hierna Ypsomed genoemd) zijn direct afhankelijk van hoe wij ons tegenover onze cliënten, zakenpartners en

Nadere informatie

DEONTOLOGISCHE CODE VOOR PERSONEELSLEDEN

DEONTOLOGISCHE CODE VOOR PERSONEELSLEDEN DEONTOLOGISCHE CODE VOOR PERSONEELSLEDEN Grote Markt 27 3300 Tienen Opgemaakt door CC Consult CVBA INHOUDSTAFEL INHOUDSTAFEL... 2 INLEIDING... 3 MOTIVATIE EN BETROKKENHEID... 3 KLANTGERICHTHEID... 4 SAMENWERKEN...

Nadere informatie

Waar meld je grensoverschrijdend gedrag?

Waar meld je grensoverschrijdend gedrag? mei 2018, pag. 2 / 9 Inhoud Introductie... 3 Soorten grensoverschrijdend gedrag... 4 Hoe doe je een melding... 5 Procedure grensoverschrijdend gedrag... 7 Procedure Stichting Gedragscode Leidinggevenden...

Nadere informatie

De Vesalius HOFFELIJKHEIDSCODE

De Vesalius HOFFELIJKHEIDSCODE De Vesalius HOFFELIJKHEIDSCODE - 2 - INTRODUCTIE Wij bieden u met genoegen onze gedragscode aan, bestemd voor alle medewerkers in a.z. Vesalius. Het zijn de normen en waarden die wij essentieel achten

Nadere informatie

Integriteitscode PVOW. (Misstanden/Onregelmatigheden)

Integriteitscode PVOW. (Misstanden/Onregelmatigheden) (Misstanden/Onregelmatigheden) 1. WAAROM EEN VERTROUWENSPERSOON Op 1 juli 2016 is de Wet Huis voor Klokkenluiders in werking getreden. In deze wet is vastgelegd dat de werkgever de werknemer niet mag benadelen

Nadere informatie

Blijf er niet mee zitten! Informatie over de klachtenregeling voor jeugdzorg, gehandicaptenzorg en arbeidsparticipatie

Blijf er niet mee zitten! Informatie over de klachtenregeling voor jeugdzorg, gehandicaptenzorg en arbeidsparticipatie Blijf er niet mee zitten! Informatie over de klachtenregeling voor jeugdzorg, gehandicaptenzorg en arbeidsparticipatie 1 Samen op eigen kracht 2 Bij Koraal komen mensen op de eerste plaats. We vinden het

Nadere informatie

Integriteitcode en klokkenluiderregeling Raad van Commissarissen Stek

Integriteitcode en klokkenluiderregeling Raad van Commissarissen Stek Integriteitcode en klokkenluiderregeling Raad van Commissarissen Stek Vastgesteld door de Raad van Commissarissen op 26 februari 2009 1 Integriteitcode en klokkenluiderregeling Raad van Commissarissen

Nadere informatie

GEZOND VERSTAND GEZOND GEWETEN. Gedragscode

GEZOND VERSTAND GEZOND GEWETEN. Gedragscode GEZOND VERSTAND GEZOND GEWETEN Gedragscode versie 05 januari 2015 1 Respect en professioneel gedrag Gelijke behandeling voor iedereen Ieder mens is uniek. Binnen ons bedrijf werken wij op een respectvolle

Nadere informatie

Het Knaapengevoel. Vooraf

Het Knaapengevoel. Vooraf Het Knaapengevoel Vooraf Zo gaan we met elkaar om! Leg het maar eens uit: het Knaapen-gevoel. Als werknemers van KnaapenGroep weten we onbewust wat ermee bedoeld wordt en gedragen we ons ernaar. Maar hoe

Nadere informatie

ZGT Gedragscode. ZGT heeft ziekenhuizen in Almelo en Hengelo zgt.nl

ZGT Gedragscode. ZGT heeft ziekenhuizen in Almelo en Hengelo zgt.nl ZGT heeft ziekenhuizen in Almelo en Hengelo zgt.nl ZGT Gedragscode 2 In goede handen ZGT hecht aan een goede sfeer waarin medewerkers, patiënten en bezoekers tot hun recht komen. In de dagelijkse omgang

Nadere informatie

Externe Integriteitcode Wonen Noordwest Friesland

Externe Integriteitcode Wonen Noordwest Friesland Externe Integriteitcode Wonen Noordwest Friesland juni 2007 Inleiding Deze notitie bevat de integriteitcode van Wonen Noordwest Friesland. Hierin staat aangegeven wat bij Wonen Noordwest Friesland verstaan

Nadere informatie

Integriteit en de vertrouwenspersoon

Integriteit en de vertrouwenspersoon Integriteit en de vertrouwenspersoon Contactbijeenkomst Integriteit Instituut voor Integriteitsmanagement en BedrijfsEthiek Sacha Spoor 2 juli 2015 Leadership Entrepreneurship Stewardship s.spoor@nyenrode.nl

Nadere informatie

Blijf er niet mee zitten! Informatie over de klachtenregeling

Blijf er niet mee zitten! Informatie over de klachtenregeling Blijf er niet mee zitten! Informatie over de klachtenregeling 1 Blijf er niet mee zitten! Bij Koraal Groep komen mensen op de eerste plaats. We vinden het belangrijk dat cliënten tevreden zijn over onze

Nadere informatie

INTEGRITEITSCODE CLAVIS

INTEGRITEITSCODE CLAVIS INTEGRITEITSCODE CLAVIS KERNWAARDEN ALS UITGANGSPUNT De kernwaarden van Clavis gelden als uitgangspunt bij het opstellen van de integriteitscode. De kernwaarden fungeren als ethisch kompas en zijn de kern

Nadere informatie

Inleiding. Carlo Oostindie, Directeur-bestuurder. Integriteitscode versie /10/2017 2

Inleiding. Carlo Oostindie, Directeur-bestuurder. Integriteitscode versie /10/2017 2 INTEGRITEITSCODE Datum : 15-10-2017 Naam : Saskia van der Lee Versie: 0.3 Vastgesteld: Directeur-bestuurder 31-10-2017 Goedkeuring: Ondernemingsraad maart 2018 Inleiding Sinds 2011 heeft Rhiant een bedrijfscode

Nadere informatie

Integriteitcode. De norm is Tien met een griffel

Integriteitcode. De norm is Tien met een griffel Integriteitcode De norm is Tien met een griffel April 2015 1 Onomstreden integer Als maatschappelijk ondernemer met een publieke taak is het van groot belang dat De Woonschakel integer verdrag vertoont.

Nadere informatie

Gedragscode Versa Welzijn

Gedragscode Versa Welzijn Gedragscode Versa Welzijn 1. Doel en uitgangspunt Versa Welzijn is een maatschappelijke onderneming. Onze positie als maatschappelijke organisatie brengt verantwoordelijkheden met betrekking tot ons gedrag

Nadere informatie

Integriteitscode en klokkenluidersregeling Januari 2017

Integriteitscode en klokkenluidersregeling Januari 2017 Integriteitscode en klokkenluidersregeling Januari 2017 okkenluidersregeling Inhoud 1. Integriteitscode... 3 1.1 Uitgangspunten integriteitscode... 3 1. Respectvol gedrag... 3 2. Relaties zijn zakelijk...

Nadere informatie

Deze integriteitscode is bedoeld voor medewerkers van Wold & Waard en de leden van de RvC.

Deze integriteitscode is bedoeld voor medewerkers van Wold & Waard en de leden van de RvC. Deze integriteitscode is bedoeld voor medewerkers van Wold & Waard en de leden van de RvC. Je wordt samen met een aantal collega s door een ICT-bedrijf uitgenodigd om deel te nemen aan een sportdag. Tijdens

Nadere informatie

Solidariteit DE KERNWAARDEN

Solidariteit DE KERNWAARDEN Integer gedrag Samen zorgen voor een prettig woon-, werk- en leefklimaat Openheid, respect en eerlijkheid voor goede zorg Stichting Zorgcombinatie Marga Klompé is een sociale organisatie waar mensen met

Nadere informatie

Integriteitscode. Woningbouwvereniging St. Willibrordus te Wassenaar

Integriteitscode. Woningbouwvereniging St. Willibrordus te Wassenaar Integriteitscode Woningbouwvereniging St. Willibrordus te Wassenaar Wassenaar, 27 maart 2017 1 Inhoud 1. Inleiding 2 2. Toewijzing van woningen 3 3 Zakelijk houden van relaties en nevenactiviteiten 3

Nadere informatie

Gedragscode Publiek Opdrachtgeverschap. Het Opdrachtgeversforum in de bouw

Gedragscode Publiek Opdrachtgeverschap. Het Opdrachtgeversforum in de bouw Gedragscode Publiek Opdrachtgeverschap Het Opdrachtgeversforum in de bouw Het Opdrachtgeversforum in de bouw is een netwerkorganisatie van (semi-)publieke opdrachtgevers in de bouw en infrastructuur. Deelnemers

Nadere informatie

Integriteitcode. Woningbouwvereniging Brederode Wonen

Integriteitcode. Woningbouwvereniging Brederode Wonen Integriteitcode Woningbouwvereniging Brederode Wonen Brederode Wonen INTEGRITEITCODE versie oktober 2013 Inleiding Woningbouwvereniging Brederode Wonen (hierna te noemen Brederode) is een woningbouwcorporatie

Nadere informatie

Regeling klokkenluiders

Regeling klokkenluiders Regeling klokkenluiders Een klokkenluider is een medewerker die (al dan niet anoniem) misstanden in zijn bedrijf of organisatie naar buiten brengt. Klokkenluiders moeten vermoedens van misstanden naar

Nadere informatie

Blijf er niet mee zitten! Informatie over de klachtenregeling

Blijf er niet mee zitten! Informatie over de klachtenregeling Blijf er niet mee zitten! Informatie over de klachtenregeling 1 Blijf er niet mee zitten! Bij Koraal Groep komen mensen op de eerste plaats. We vinden het belangrijk dat cliënten tevreden zijn over onze

Nadere informatie

Integriteitscode Logchies Renovatie & Onderhoud

Integriteitscode Logchies Renovatie & Onderhoud Integriteitscode Logchies Renovatie & Onderhoud Inleiding Deze integriteitscode beschrijft wat we bij Logchies verstaan onder integriteit en waar bij ons de grenzen liggen. We streven ernaar zo integer

Nadere informatie

integriteits code Integriteitscode Woonvisie Ridderkerk, augustus 2011

integriteits code Integriteitscode Woonvisie Ridderkerk, augustus 2011 integriteitscode Integriteit Bij de invulling van het begrip integriteit bij Woonvisie gaat het vooral om zaken als openheid, doorzichtigheid, eerlijkheid en vertrouwen. Bij de toepassing in het dagelijks

Nadere informatie

Gedragscode. Voor de voorzitter, de leden en de plaatsvervangende leden van de Algemene Rekenkamer van Sint Maarten.

Gedragscode. Voor de voorzitter, de leden en de plaatsvervangende leden van de Algemene Rekenkamer van Sint Maarten. Gedragscode Voor de voorzitter, de leden en de plaatsvervangende leden van de Algemene Rekenkamer van Sint Maarten. Vastgesteld in de vergadering van de Algemene Rekenkamer d.d. 20 februari 2013 Inhoud

Nadere informatie

Jaarverslag Vertrouwenswerk Naam Onderneming jaartal

Jaarverslag Vertrouwenswerk Naam Onderneming jaartal Jaarverslag Vertrouwenswerk Naam Onderneming jaartal 3a. Standaard jaarverslag 1 Inleiding Voor u ligt het jaarverslag van de vertrouwenspersoon van over het jaar . In dit jaarverslag

Nadere informatie

GEDRAGSCODE/REGELING TER VOORKOMING VAN SEKSUELE INTIMIDATIE, AGRESSIE, GEWELD (WAARONDER PESTEN) EN DISCRIMINATIE

GEDRAGSCODE/REGELING TER VOORKOMING VAN SEKSUELE INTIMIDATIE, AGRESSIE, GEWELD (WAARONDER PESTEN) EN DISCRIMINATIE GEDRAGSCODE/REGELING TER VOORKOMING VAN SEKSUELE INTIMIDATIE, AGRESSIE, GEWELD (WAARONDER PESTEN) EN DISCRIMINATIE Breda, maart 2013 1 Voorwoord In artikel 1 van de grondwet is te lezen: Allen die zich

Nadere informatie