onderwerp Alternatief HaarlemmermeerPas - pilot "Haarlemmermeer doet Mee!"

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "onderwerp Alternatief HaarlemmermeerPas - pilot "Haarlemmermeer doet Mee!""

Transcriptie

1 gemeente Haarlemmermeer Nota van B&W onderwerp Alternatief HaarlemmermeerPas - pilot "Haarlemmermeer doet Mee!" Portefeuillehouder S. Bak Collegevergadering 16 november 2010 inlichtingen Jessica van Teeffelen - Nijs ( ) Registratienummer Samenvatting Wat willen we bereiken? Huishoudens met een minimuminkomen in gemeente Haarlemmermeer een alternatief bieden voor de HaarlemmermeerPas. De nieuwe regeling moet het bereik en gebruik vergroten onder de doelgroep en participatie op gebied van sport, cultuur en recreatie bevorderen. Wat gaan we daar voor doen? De HaarlemmermeerPas wordt, als pilot, vervangen door de regeling "Haarlemmermeer doet Mee!". De HaarlemmermeerPas is een van de middelen die wij de afgelopen jaren hebben aangeboden aan onze inwoners met een minimuminkomen. Deze pas gaf korting op bijvoorbeeld sportactiviteiten of culturele activiteiten. Helaas heeft het gebruik en bereik van de HaarlemmermeerPas de afgelopen jaren niet voldaan aan de verwachtingen. Het gebruik bleef achter en de eigen bijdrage was bij sommige voorzieningen te hoog voor mensen met een minimuminkomen. Het college heeft in zijn collegeprogramma aangegeven een nieuwe regeling te willen introduceren die tegen gelijkblijvende kosten een groter bereik heeft 1. Wij hebben onderzoek gedaan naar een mogelijk alternatief dat bij een gelijkblijvend bereik dezelfde kosten heeft, maar waarbij het streven is om een groter bereik te realiseren. Het stimuleren van een hoger gebruik en een hoger bereik onder de doelgroep brengt een aanzienlijke verhoging van de kosten met zich mee t.o.v. de huidige HaarlemmermeerPas. In een periode van bezuinigingen moet afgewogen worden of deze kosten opwegen tegen de baten. 1 Collegeprogramma Haarlemmermeer ," Tevens wordt het bestaande minimabeleid gehandhaafd en zal voor de sociale ondersteuning die wordt beoogd met de HaarlemmermeerPas een alternatief worden gevonden met een hoger bereik tegen gelijkblijvende kosten."

2 Volgvel 2 Door de nieuwe regeling uit te voeren binnen de kaders van een pilot is er de mogelijkheid om te evalueren wat het daadwerkelijke bereik is onder de doelgroep en welke kosten dit met zich meebrengt. Verder kan voor deze regeling gebruik gemaakt worden van incidenteel beschikbare middelen, waardoor er geen druk gelegd wordt op bestaand budget. Naast de financiële overwegingen voor een nieuwe regeling is er inhoudelijk onderzoek gedaan naar mogelijke alternatieven die het bereik en gebruik kunnen vergroten. Uit dit onderzoek en na vergelijk met verschillende gemeenten is er een viertal scenario's nader bekeken. Dit heeft geleid tot een nieuwe regeling met de naam "Haarlemmermeer doet Mee!". De nieuwe regeling kent een drietal sporen gericht op ondersteuning van participatie van kinderen, participatie van volwassenen en op directe betaling van terugkerende kosten. Het eerste spoor is gebaseerd op een samenwerking met lokale organisaties, als Stichting Leergeld en het Jeugdsportfonds. Deze lokale organisaties hebben een groot bereik onder de doelgroep en de drempel is vaak minder hoog. Bovendien kunnen zij de financiën eenvoudig afhandelen en daardoor de participatie verhogen. De samenwerking die wij voorstellen verlaagt de drempel voor de doelgroep, bevordert de participatie en is snel in te voeren. Het tweede spoor; de participatie van volwassenen wordt pas in de loop van 2011 verder uitgewerkt. In de huidige regeling maken volwassenen bijna geen gebruik van de mogelijkheden die de gemeente aanbiedt. Door zorgvuldig te werk te gaan en voldoende tijd te nemen voor het opzetten van een nieuwe regeling is de verwachting dat ook de participatie van volwassenen toe kan nemen. Dat betekent dat er voorlopig geen alternatief is voor volwassenen. Door het minimale gebruik tot nu toe verwachten wij geen onvoorziene omstandigheden. Het derde spoor richt zich op betaling van een aantal terugkerende kosten die effect kunnen hebben op de participatie van kinderen. De indirecte schoolkosten worden op dit moment door de ouders niet altijd betaald aan de scholen (ook als de gemeente hier wel bijzondere bijstand voor heeft verstrekt). Het gevolg is dat kinderen niet kunnen participeren in de activiteiten georganiseerd door school. Wat mag het kosten? Wij schatten in dat er voor de uitwerking van het eerste en tweede spoor (participatie van kinderen en volwassenen) een budget van ,- nodig is. Hiermee kunnen we ongeveer personen ondersteunen bij activiteiten op gebied van sport, recreatie en cultuur. Het bedrag voor participatie van kinderen en volwassenen wordt gereserveerd uit verschillende budgetten: ,- van dat budget kan gerealiseerd worden door het restant van de geoormerkte incidentele rijksgelden (Aboutalebgelden) uit 2010 over te hevelen naar 2011; ,- is reeds gereserveerd in het budget lokale volksgezondheid; ,- ontvangt de gemeente eenmalig bij samenwerking met het Jeugdsportfonds van het Jeugdsportfonds Noord-Holland.

3 Volgvel 3 Voor het derde spoor (directe betaling van terugkerende kosten) is reeds ,- opgenomen in ons budget voor bijzondere bijstand. Voor uitwerking van deze regeling worden geen extra middelen gereserveerd. De regeling "Haarlemmermeer doet Mee!" maakt onderdeel uit van ons minimabeleid en dat betekent dat er geen plafond is. Alle huishoudens met een minimuminkomen tot 120% kunnen aanspraak maken op deze regeling. De kans bestaat dat bij een groot bereik het bedrag van ,- voor participatie en ,- indirecte schoolkosten overschreden wordt. Wie is daarvoor verantwoordelijk? Binnen de door de raad gestelde kaders van het minimabeleid is het college verantwoordelijk voor optimale uitvoering van "Haarlemmermeer doet Mee!" Namens het college is deze verantwoordelijkheid neergelegd bij de wethouder Sociale Zaken en Welzijn. Wanneer en hoe zal de raad over de voortgang worden geïnformeerd? Er volgt een voorstel over het verdere verloop in 2012 en of er op dat moment voldoende structurele financiële middelen zijn voor een mogelijk vervolg. 2. Voorstel Op grond van het voorgaande heeft het college besloten om: 1. in te stemmen met de pilot van de regeling "Haarlemmermeer doet Mee!" als alternatief voor de HaarlemmermeerPas; 2. Bij de jaarrekening 2010 voor te stellen het eenmalige restant van de Aboutalebgelden ad over te hevelen naar 2011; 3. het in 2011 beschikbare budget uit het product lokale volksgezondheid, programma 4 productnummer 714 ad ,- in te zetten voor de participatie van volwassenen; 4. de subsidie van het Jeugdsportfonds die in 2011 beschikbaar wordt gesteld bij samenwerking, ad ,-, in te zetten voor participatie van kinderen; 5. de raad voor te stellen deze nota te agenderen ter bespreking. 3. Uitwerking Wat willen we bereiken? Huishoudens met een minimuminkomen in gemeente Haarlemmermeer een alternatief bieden voor de HaarlemmermeerPas. De nieuwe regeling moet het bereik en gebruik vergroten onder de doelgroep en participatie op gebied van sport, cultuur en recreatie bevorderen. Binnen gemeente Haarlemmermeer kennen wij sinds 1 september 2005 de HaarlemmermeerPas. Deze pas is een onderdeel van het minimabeleid en bestemd voor inwoners met een laag inkomen (tot 120% van het wettelijk minimum loon). De pas biedt tal van kortingsregelingen op het gebied van sport, cultuur en recreatie en is geïntroduceerd om participatie te bevorderen en een sociaal isolement te voorkomen.

4 Onderwerp Alternatief HaarlemmermeerPas - pilot "Haarlemmermeer doet Mee!" Volgvel 4 Na introductie van de pas, bleek de doelgroep veel minder gebruik te maken van de voordelen die de pas kon bieden dan verwacht. Gemeente Haarlemmermeer heeft een onderzoek laten uitvoeren naar de redenen voor het lage gebruik en naar mogelijkheden om de pas om te zetten naar een commerciële pas. Uit het onderzoek kwam naar voren dat de pas onvoldoende kortingsmogelijkheden had, er soms een te grote eigen bijdrage gevraagd werd voor activiteiten en dat de pas mogelijk een stigmatiserende werking had. Verder kwam ook uit het onderzoek naar voren dat er onvoldoende draagvlak was om een commerciële pas te introduceren. Voor een commerciële pas, zoals de passystemen in bijvoorbeeld Amsterdam en Rotterdam heb je een grote gebruikersgroep nodig en een groot aantal bedrijven/organisaties die korting willen aanbieden. Haarlemmermeer kan aan beiden voorwaarden niet voldoen. Na het eerste onderzoek in 2009 heeft het college besloten een alternatief voor de HaarlemmermeerPas aan te willen bieden aan de minima in Haarlemmermeer. Dit alternatief moet tenminste een hoger gebruik en een hoger bereik onder de doelgroep stimuleren. Opnieuw is er een onderzoek uitgevoerd naar de diverse mogelijkheden en er is een advies geformuleerd over een alternatief. De uitwerking van dit advies 2 volgt verder in de nota. Juist in tijden van economische recessie is het wenselijk om inwoners met een minimum inkomen niet nog verder op achterstand te brengen. Op het moment dat men niet (meer) participeert in sportieve, recreatieve en culturele activiteiten en er is, tijdelijk, ook geen sprake van arbeid dan is de kans op een sociaal isolement groot. Aansluiting vinden in de maatschappij vanuit deze achterstandspositie is moeilijk en de kans op arbeid neemt met de lengte van deze periode steeds verder af. Door geld te reserveren voor participatie, is de kans op deelname aan de maatschappij groter. Wat gaan we daarvoor doen? Om participatie te bevorderen is het noodzakelijk om naar alle randvoorwaarden te kijken. Niet alleen een financiële bijdrage is van belang, maar ook op welke manier deze bijdrage aangeboden wordt. Naast het aanbieden van een financiële vergoeding speelt bij participatie ook de woonomgeving van de klant, het aanbod van activiteiten in de wijk en het netwerk van de klant een belangrijke rol. De drempel naar de gemeente is in sommige gevallen hoog. Ook voor gemeente Haarlemmermeer is het moeilijk om klanten meer gebruik te laten maken van de ondersteunende voorzieningen. Regelingen zijn vaak gecompliceerd en vragen veel van de klant en organisaties. De nieuwe regeling dient dan ook laagdrempelig en eenvoudig uitvoerbaar te zijn. Naast het stop zetten van een passysteem, zijn de belangrijkste criteria; de drempel naar hulp te verlagen, de financiële afwikkeling te vereenvoudigen en klanten individueel te spreken om persoonlijke wensen en mogelijkheden in kaart te brengen. Bij het ontwerpen van een alternatief voor de HaarlemmermeerPas zijn er verschillende scenario's onderzocht. In eerste instantie is er door een onderzoeksbureau gekeken waarom de gemeente haar klanten op dit moment onvoldoende bereikt en wat er gedaan kan worden Advies AMC Consultancy, "Een alternatief voor de HaarlemmermeerPas, april 2010

5 Volgvel 5 om klanten in de toekomst wel te bereiken. Vervolgens is er naar verschillende uitwerkingen in het land gezocht. Dit leverde een aantal terugkerende scenario's op. Voor de volledigheid worden die kort geschetst. Verschillende scenario's Landelijk zijn er vier veel voorkomende regelingen rond participatie van minima op gebied van sport, cultuur en recreatie: 1. Declaratieregeling 1 klant schiet voor en declareert voorstel van onderzoeksbureau 2. Declaratieregeling 2 organisatie/vereniging schiet voor en declareert huidige HaarlemmermeerPas 3. Voorschotregeling 1 gemeente schiet voor en stelt achteraf vast voorkeur Cliëntenraad 4. Voorschotregeling 2 gemeente betaalt direct aan organisatie/vereniging Declaratieregeling 1 (klant schiet voor en declareert) Het onderzoeksbureau dat gemeente Haarlemmermeer heeft ingeschakeld heeft een dergelijk scenario geadviseerd. "De geld terug" regeling vraagt aan klanten om de activiteit voor te schieten, waarna gemeente Haarlemmermeer de verplichting aangaat om binnen 5 werkdagen het bedrag terug te storten. Er is een tweetal redenen om af te zien van dit voorstel. De eerste reden betreft het voorschieten; is een klant met een minimum inkomen in staat om jaarlijks een aanzienlijk bedrag aan bijvoorbeeld sportabonnementen en bijpassende kleding voor te schieten voor het hele gezin? Zeker op het moment dat er schulden zijn kan dit mogelijk niet uitvoerbaar zijn. Ten tweede moet het heel helder voor de klant zijn welke voorzieningen wel of niet gedeclareerd kunnen worden. Op het moment dat de klant rekent op terugbetaling van het voorschot, maar dit niet krijgt kunnen financiële problemen toenemen. Declaratieregeling 2 (organisatie/bedrijf schiet voor en declareert) De huidige HaarlemmermeerPas, maar ook regelingen waar waardebonnen of coupons worden gebruikt werken volgens deze werkwijze. De klant geeft zich op voor een sport of activiteit en de ondernemer declareert dat bedrag bij de gemeente. Voor de betrokken organisaties en bedrijven is dit een heel arbeidsintensief proces. Voorschotregeling 1 (gemeente schiet voor en stelt achteraf vast) Een voorschot verstrekken is gelijk aan de werkwijze van de belastingdienst. Op aanvraag van de klant kan een voorschot verstrekt worden. De klant moet na aanschaf/lidmaatschap een factuur kunnen overleggen als de gemeente daar om vraagt. Waarschijnlijk zal het gebruik van deze regeling het grootste zijn. De klant heeft een optimaal gevoel van vrijheid en kan zonder dat de omgeving dat weet geld besteden aan sport, recreatie en cultuur. De cliëntenraad heeft een dergelijke regeling geadviseerd aan de gemeente. In de vorm van een persoonsgebondenbudget kan elk huishouden een vast bedrag per persoon per jaar ontvangen. Dit bedrag kan volledig vrij besteed worden aan sportieve, recreatieve of culturele activiteiten. Achteraf kan de gemeente (steekproefsgewijs) de betaalbewijzen opvragen ter controle. Ondanks het advies van de cliëntenraad zien we af van deze regeling, omdat het risico dat de klant een ander doel voor het geld heeft aanzienlijk is.

6 Volgvel 6 Voorschotregeling 2 (gemeente betaalt direct aan organisatie) De gemeente heeft ook de mogelijkheid om direct een betaling te doen aan bijvoorbeeld een organisatie, vereniging of winkel. De gemeente kan afspraken maken met een vast aantal organisaties waar de klant een offerte kan opvragen. Deze kan, bij goedkeuring door de gemeente, betaalbaar worden gesteld. Risico van deze regeling is een laag gebruik; ook hier kan mogelijk sprake zijn van een stigma, omdat de klant niet zelf kan betalen en kenbaar moet maken dat een andere partij dat zal doen. Verder is dit voor gemeente Haarlemmermeer een arbeidsintensieve regeling. Variant op voorkeur scenario De gemeente kiest voor voorschotregeling 2 (gemeente betaalt direct aan organisatie). In het geval van participatie van kinderen kiest zij een tweetal lokale organisaties die zij vraagt om een budget te beheren en de financiën af te handelen met de ondernemers of verenigingen waar de activiteit of sportkleding wordt ingekocht. De organisatie wordt hierdoor tijdig betaald en de klant heeft veder geen omkijken naar de financiële afhandeling. Het grootste voordeel van de samenwerking met lokale partijen zit vooral in de persoonlijke begeleiding. Pas na een intake gesprek met een vrijwilliger of intermediair wordt er een keuze gemaakt voor een bepaalde sport en/of activiteit. In dit gesprek worden ook alle randvoorwaarden doorgenomen, als kleding, vervoer en type sport/activiteiten. Vervolgens wordt een aanmelding verzorgd en worden de kosten betaald. Het voordeel voor de klant, dat ook herkenbaar is in het advies van het onderzoeksbureau en de cliëntenraad, is de keuzevrijheid en de eenvoudige financiële afwikkeling. Gemeente Haarlemmermeer werkt reeds samen met enthousiaste en deskundige organisaties, zoals Stichting Leergeld, die de klanten kennen en bereid zijn hen, binnen deze regeling, extra te ondersteunen. Door een samenwerking te zoeken met deze organisaties, subsidie afspraken te maken en hen financiële middelen te geven om de doelgroep te ondersteunen zet de gemeente actief in op haar minimabeleid. Bovendien leidt een gelijkblijvend bereik niet tot hogere kosten van de regeling. Uitwerking regeling De nieuwe regeling "Haarlemmermeer doet Mee" start per 1 januari 2011 en vervangt de HaarlemmermeerPas die op 31 december 2010 afloopt. De uitwerking van het alternatief is gestart en reeds gedeeltelijk gerealiseerd. Het alternatief richt zich op een drietal sporen. De eerste richt zich op participatie van kinderen. De samenwerkingspartners zijn reeds benaderd over een mogelijke samenwerking. De verwachting is dat de regeling voor de participatie van kinderen per januari 2011 in gang gezet kan worden. Het tweede spoor is de participatie van volwassenen. Deze werkwijze zal gelijk zijn aan de van de participatie van kinderen, maar er zijn andere samenwerkingspartners nodig, waardoor de introductie van deze voorziening pas in de loop van 2011 plaats kan vinden.

7 Volgvel 7 Als laatste is er de wens om een andere regeling die in eerdere nota's gekoppeld is geweest aan de participatie van de kinderen en de HaarlemmermeerPas aan te passen. Dit betreft de regeling indirecte schoolkosten; deze kosten worden vergoed door gemeente Haarlemmermeer aan de klant, maar in de praktijk blijkt dit geld niet altijd naar de scholen overgemaakt te worden. Aangezien ook dit een direct effect heeft op de participatie van kinderen bestaat met deze regeling de mogelijkheid om, na toestemming van de ouders, het geld direct over te maken naar de school. Participatie van kinderen Participatie heeft te maken met de persoonlijke wens van de klant. De HaarlemmermeerPas geeft tot op heden recht op korting op verschillende (sport) activiteiten. De klant had elk jaar de mogelijkheid om te kiezen voor een (nieuwe) activiteit uit het bestaande aanbod. Dit aanbod werd benoemd in de brochure. Om de participatie te doen toenemen is persoonlijke aandacht en ondersteuning van een professional van positieve invloed. Een maatwerk oplossing leidt uiteindelijk tot een grotere kans op duurzame participatie. Een persoonlijk gesprek met het gezin is essentieel in dit proces. In dit gesprek moet meer duidelijkheid komen over wensen en belemmeringen. Als alle wensen en mogelijkheden in kaart zijn gebracht en er een oplossing is gevonden voor mogelijke belemmeringen heeft het pas zin om geld beschikbaar te stellen. De kans op duurzame participatie is dan groot. Samenwerking Stichting Leergeld is een organisatie die ouder(s)/verzorger(s) van schoolgaande kinderen van 4 tot 18 jaar ondersteunen als zij bepaalde voorzieningen/activiteiten binnen of buiten school niet kunnen betalen. Het kan onder meer gaan om een schoolreisje of schoolkamp, deelname aan muziekles, sport of zwemles. Per kind vergoeden zij tot een maximum van 300,- per jaar. Dit is naast de voorzieningen waar kinderen, via de bijzondere bijstand of HaarlemmermeerPas, tot op heden gebruik van kunnen maken. Deze organisatie werkt met vrijwilligers en ontvangt op dit moment een subsidie voor bureaukosten. De vergoeding voor schoolreisje of schoolkamp, deelname aan muziekles, sport of zwemles wordt betaald uit fondsen die zij jaarlijks verwerven. Bij een samenwerking tussen stichting Leergeld en gemeente Haarlemmermeer kan Stichting Leergeld een rol aannemen als tussenpersoon. Voor bepaalde activiteiten kunnen zij dan de bemiddeling en financiële afhandeling doen, zodat de klant daar verder geen omkijken naar heeft en het kind er van verzekerd is dat hij kan participeren. De concretisering van die activiteiten dient in een subsidieovereenkomst vastgelegd te worden. Voor stichting Leergeld is het overigens van groot belang dat zij onafhankelijkheid behouden en kinderen op andere vlakken, dan vastgelegd in de overeenkomst, kunnen blijven ondersteunen, zonder inmenging van gemeente Haarlemmermeer. Zij verwerven hier eigen fondsen voor en bepalen eigen doelen.

8 Volgvel 8 Naast de samenwerking met Stichting Leergeld maakt gemeente Haarlemmermeer graag gebruik van de expertise van verschillende organisaties. Een samenwerking met het Jeugdsportfonds is een aanvulling op het dienstenpakket van Stichting Leergeld. Het Jeugdsportfonds Gemeente Haarlemmermeer heeft eerder al overwogen om een samenwerking met het Jeugdsportfonds op te zetten. De participatie van kinderen en sportbevordering is immers een belangrijke goed in Haarlemmermeer. Destijds is het installeren van een Jeugdsportfonds binnen de gemeentegrenzen afgewezen, door het bestaan van de HaarlemmemeerPas. Deze pas was reeds beschikbaar voor minima en bood korting op onder andere sportactiviteiten. Met het vervallen van de HaarlemmermeerPas bestaat er geen kans meer op een dubbele voorziening. Er is nu ruimte om de samenwerking alsnog op te zetten. Het Jeugdsportfonds heeft een landelijke bekendheid en werkt al met 29 gemeenten/provinciën in Nederland samen. Het Jeugdsportfonds is opgericht omdat "alle kinderen moeten kunnen sporten". Zij creëren sportkansen voor kansarme kinderen. Het Jeugdsportfonds verwerft wel fondsen, maar het leeuwendeel van de sportactiviteiten worden vergoed door gemeenten. Het Jeugdsportfonds draagt zorg voor inventarisatie, bemiddeling, betaling en rapportage, maar heeft geen eigen financiële middelen. Bij een samenwerking met de gemeente besteden zij 225,- per kind per jaar aan contributie en sportkleding en vragen zij 25,- per kind per jaar uitvoeringskosten. De provincie Noord-Holland en het Jeugdsportfonds hebben gezamenlijk een startsubsidie in het leven geroepen. Gemeente Haarlemmermeer ontvangt ,- op het moment dat zij een samenwerking aan gaan. Met de startsubsidie kan het Jeugdsportfonds direct al minimaal 40 kinderen helpen. Participatie van volwassenen Voor volwassenen is participatie minstens zo belangrijk als voor kinderen, een van de belangrijkste reden daarvoor is misschien wel omdat zij een rolmodel voor de eigen kinderen zijn. Uiteen recent onderzoek 3 van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) blijkt dat als ouders niet participeren, de kans klein is dat kinderen wel gaan participeren. De groep volwassenen met een minimuminkomen is niet homogeen en bestaat zeker niet alleen uit gezinnen met kinderen. Het bereiken van deze doelgroep is om die reden meer gecompliceerd. Het samenwerken met een of twee bestaande stichtingen, zoals bij de participatie van kinderen middels Stichting Leergeld en het Jeugdsportfonds, is hierdoor niet mogelijk. Het netwerk dient veel breder te zijn en samenwerken met meerdere organisaties uit het netwerk is het meest realistisch. Wel verwachten we dat de werkwijze, zoals uitgewerkt voor kinderen, ook aansluit bij de behoeften van volwassenen. Door een intermediair in te schakelen, die de behoefte van de klant en de mogelijkheden bespreekt, bieden we ook aan deze groep maatwerk. Er is een 3 SCP Sociale uitsluiting bij kinderen, omvang en achtergronden, april 2010

9 Volgvel 9 zeer divers palet aan mogelijkheden voor onze klanten. Met de HaarlemmermeerPas werden de mogelijkheden te weinig bereikt door de doelgroep. Door meer aandacht te geven aan dat palet en de individuele wensen van de klant verwachten wij een hoger bereik en gebruik. Het opzetten van een nieuwe regeling, waarbij meer volwassenen participeren vraagt om een zorgvuldige uitwerking. De uitwerking voor volwassenen is reeds gestart en wij verwachten uiterlijk aan het einde van het eerste kwartaal 2011 de samenwerking met intermediairs te realiseren. Na 31 december 2010 bestaat er voor de volwassen niet direct een alternatief voor de HaarlemmermeerPas. Door het minimale gebruik van de pas tot nu toe verwachten wij echter geen directe problematiek bij de doelgroep Terugkerende kosten Een aantal van de kosten die vergoed worden binnen ons minimabeleid en door middel van de HaarlemmermeerPas zijn terugkerend. Te denken valt aan de vrijwillige ouderbijdrage van scholen, boekengeld, schoolzwemmen, of andere kosten die de school in rekening brengt aan ouders. Om deze kosten effectief en efficiënt te behandelen is het mogelijk om een afspraak met de scholen te maken. Gemeente Haarlemmermeer kan voor de, haar bekende klanten, bijvoorbeeld betalingsafspraken maken. Op dit moment vindt de betaling van de bijzondere bijstand aan de ouder(s)/verzorger(s) plaats, maar wordt het geld niet altijd besteed aan de door de school gevraagde bijdrage. Deze bijdrage moet dan later alsnog betaald worden, waardoor financiële problemen voor de ouder(s)/verzorger(s) ontstaan. Door de vergoeding direct over te maken aan de school is dit risico weggenomen. De nota evaluatie minimabeleid is echter van recente datum 4 en sindsdien worden deze bedragen jaarlijks geïndexeerd. Er zal derhalve geen sprake zijn van een grote financiële afwijkingen t.o.v. voorgaande jaren. Voor indirecte schoolkosten is gebudgetteerd. Dit budget is opgenomen in programma 5 productnummer 614 gemeentelijk minimabeleid. Dit budget blijft ongewijzigd. Voor de jaarlijkse automatische betaling komt in aanmerking: Vrijwillige ouderbijdrage Schoolreis Schoolzwemmen (Sport)kleding noodzakelijk voor school Mogelijke andere buitenschoolse activiteiten (museum bezoek, excursies, e.d.) Kosten die niet zijn opgenomen in de nota worden niet vergoed. Er wordt, middels deze regeling, geen geld beschikbaar gesteld voor bijvoorbeeld; schoolboeken, kopieën of de schoolbibliotheek. 4 Nota voor B&W, Evaluatie minimabeleid,

10 onderwerp Volgvel 10 Alternatief HaarlemmermeerPas - pilot "Haarlemmermeer doet Mee!" Wat mag het kosten? In het collegeprogramma staat opgenomen dat het alternatief van de HaarlemmermeerPas een hoger bereik tegen gelijkblijvende kosten zal realiseren. De kosten voor de HaarlemmermeerPas zijn niet structureel opgenomen in de begroting. Tijdens de pilotfase in 2005 zijn de activiteiten betaald uit het budget voor sportstimulering. Na de pilotfase zijn de kosten voor de HaarlemmermeerPas gedekt vanuit het budget voor bijzondere bijstand en de extra rijksmiddelen (Aboutalebgelden) voor "Kinderen doen Mee" (2008/2010). De werkelijke uitgaven voor de HaarlemmermeerPas hebben de afgelopen jaren tussen de en gelegen. De verwachting is dat dit bedrag onvoldoende is om de wens voor een groter bereik onder de doelgroep te realiseren. Een groot bedrag reserveren in tijden van economische recessie en bezuinigingen is echter onrealistisch. Door eenmalig de rijksmiddelen voor "Kinderen doen Mee" over te hevelen hoeven er geen extra middelen vrijgemaakt te worden, vanuit bijvoorbeeld het budget voor bijzondere bijstand. Budget Pilot Om de effectiviteit van de nieuwe regelingen te meten start er in 2011 een nieuwe pilotfase. In dit jaar kan gemeten worden of het bereik is toegenomen t.o.v. de huidige HaarlemmermeerPas en of de kosten navenant zijn gegroeid. Wij schatten in dat er voor de pilot een budget van ,- nodig is om ongeveer personen (maximaal 250,- tot 300,- per persoon) te ondersteunen bij activiteiten op gebied van sport, recreatie en cultuur. Naast de activiteiten voor sport, recreatie en cultuur is in deze pilot ook de directe betaling van terugkerende kosten opgenomen. Het betreft hier indirecte schoolkosten, waarvoor reeds ,- is opgenomen in ons budget voor bijzondere bijstand. Voor uitwerking van deze regeling worden geen extra middelen gereserveerd. De regeling "Haarlemmermeer doet Mee!" maakt onderdeel uit van ons minimabeleid en dat betekent dat er geen plafond is. Alle huishoudens met een minimuminkomen tot 120% kunnen aanspraak maken op deze regeling. De kans bestaat dat bij een groot bereik het bedrag van ,- voor participatie en ,- indirecte schoolkosten overschreden wordt. Het bedrag voor participatie van kinderen en volwassenen wordt gereserveerd uit verschillende budgetten: ,- van dat budget kan gerealiseerd worden door het restant van de geoormerkte incidentele rijksgelden (Aboutalebgelden) uit 2010 over te hevelen naar 2011; ,- is reeds gereserveerd in het budget lokale volksgezondheid; ,- ontvangt de gemeente eenmalig bij samenwerking met het Jeugdsportfonds van het Jeugdsportfonds Noord-Holland.

11 Volgvel 11 Opmerkingen * de Aboutalebgelden zijn enkel inzetbaar voor kinderen tot 18 jaar;» de inzet van het Jeugdsportfonds is eenmalig en enkel inzetbaar voor deelnemers van het Jeugdsportfonds (kinderen tot 18); het budget voor lokale volksgezondheid is eenmalig en enkel inzetbaar voor sport (volwassenen en kinderen); «bijzondere bijstand is een open-eind financiering. De gemeente is verantwoordelijk bij een eventuele overschrijding. De kosten voor de reguliere communicatie uitingen worden ten laste gebracht van het minimabeleid. Eventuele kosten van communicatieproducten van de samenwerkingspartners worden nader afgestemd met de budgethouder. Bij een succesvol verloop van de pilot en de wens om het alternatief "Haarlemmermeer doet Mee!" definitief voort te zetten dient er een structureel budget gereserveerd te worden. Op het moment dat het college in 2011 besluit dat "Haarlemmermeer doet Mee!" budgetneutraal uitgevoerd moet worden kan dit enkel met een herschikking van de budgetten uit verschillende programma's. Wie is daarvoor verantwoordelijk? Binnen de door de raad gestelde kaders van het minimabeleid is het college verantwoordelijk voor optimale uitvoering van "Haarlemmermeer doet Mee!". Namens het college is deze verantwoordelijkheid neergelegd bij de wethouder Sociale Zaken en Welzijn. Wanneer en hoe zal de raad over de voortgang worden geïnformeerd? De raad zal in 2011 geïnformeerd worden over de voortgang en over het opnemen van structureel budget voor "Haarlemmermeer doet Mee!" en het mogelijk herschikken van budgetten uit de verschillende programma's. Overige relevante informatie Personeel en organisatie De uitvoer van "Haarlemmermeer doet Mee!" ligt bij de cluster Sociale dienstverlening. In- en externe communicatie Klanten met een minimuminkomen worden reeds met regelmaat geïnformeerd over voorzieningen die beschikbaar zijn vanuit het minimabeleid. De nieuwe voorziening "Haarlemmermeer doet Mee!" zal aansluiten op deze reguliere planning. Bij de introductie van de nieuwe voorziening zal er extra aandacht gegeven worden aan de (nieuwe) mogelijkheden voor klanten. De afstemming hierover zal plaats vinden tussen de clusters communicatie en sociale dienstverlening en de samenwerkingspartners. De samenwerkingspartners hebben aangegeven dat zij communicatiemiddelen hebben om bekendheid te geven aan hun "product". Afstemming hier over is noodzakelijk, aangezien het tevens een gemeentelijk product betreft.

12 onderwerp Volgvel 12 Alternatief HaarlemmermeerPas - pilot "Haarlemmermeer doet Mee!" Cliëntenraad De cliëntenraad heeft in haar advies aangegeven de voorkeur te hebben voor een systematiek gebaseerd op een persoonsgebondenbudget. De klant heeft in dat geval volledige vrijheid in de besteding van de gelden. De cliëntenraad heeft het alternatief dat door de gemeente wordt voorgesteld ontvangen en geen aanvullend advies gegeven op de werkwijze. 5. Ondertekening Burgemeester en wethouders van de gemeente Haarlemmermeer, de secretaris, de burgemeester. k-v^drs. P.J. Buijtels dcsr^ra-rlrn. Weten ngs Kn) Geen

Het college van burgemeester en wethouders is verantwoordelijk voor de uitvoering van de regeling 'Haarlemmermeer doet mee!'.

Het college van burgemeester en wethouders is verantwoordelijk voor de uitvoering van de regeling 'Haarlemmermeer doet mee!'. gemeente Haarlemmermeer Nota van B&W Onderwerp Portefeuillehouder S. Bak Collegevergadering 2 juli 2013 Inlichtingen Rob Kouwenhoven Registratienummer 2013.0050749 1. Samenvatting Wat willen we bereiken?

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp: Maatschappelijke participatie door kinderen (Kansen voor de jeugd II) Reg.nummer: 2009/235363

Raadsstuk. Onderwerp: Maatschappelijke participatie door kinderen (Kansen voor de jeugd II) Reg.nummer: 2009/235363 Raadsstuk Onderwerp: Maatschappelijke participatie door kinderen (Kansen voor de jeugd II) Reg.nummer: 2009/235363 1. Inleiding Kinderen die in armoede opgroeien krijgen vaak minder kansen om mee te doen

Nadere informatie

Subsidie Kinderfonds 2015

Subsidie Kinderfonds 2015 Openbaar Onderwerp Subsidie Kinderfonds 2015 Programma Inkomen & Armoedebestrijding Portefeuillehouder T. Tankir Samenvatting Stichting Leergeld en Stichting Jeugdsportfonds hebben in 2014 een subsidieaanvraag

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, 28 juni 2011 Nummer voorstel: 2011/58

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, 28 juni 2011 Nummer voorstel: 2011/58 Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 28 juni 2011 Nummer voorstel: 2011/58 Voor raadsvergadering d.d.: 12-07-2011 Agendapunt: 06 Onderwerp:

Nadere informatie

GEMEENTE HAARLEMMERLIEDE EN SPAARNWOUDE

GEMEENTE HAARLEMMERLIEDE EN SPAARNWOUDE GEMEENTE HAARLEMMERLIEDE EN SPAARNWOUDE NOTULEN / VOLGNR.: ONDERWERP : Minimabeleid Haarlemmerliede en Spaarnwoude 2015 Voorgesteld besluit: 1. Met ingang van 1 januari 2015 de Beleidsregels minimabeleid

Nadere informatie

Voorgesteld wordt aan Stichting Leergeld een eenmalig subsidie te verlenen voor het jaar 2013 ter grootte van maximaal 61.000,-.

Voorgesteld wordt aan Stichting Leergeld een eenmalig subsidie te verlenen voor het jaar 2013 ter grootte van maximaal 61.000,-. Collegevoorstel Sector : MO Reg.nr. : 4472358 Opsteller : M.I.M. van Berkum Telefoon : (033) 469 44 97 User-id : BERZ Onderwerp Subsidie voor Stichting Leergeld 2013 Voorstel: Voorgesteld wordt aan Stichting

Nadere informatie

Minimabeleid Beek, september 2014 Danielle Marting

Minimabeleid Beek, september 2014 Danielle Marting Minimabeleid 2015 Beek, september 2014 Danielle Marting - 2-1. Inleiding In de afgelopen jaren heeft de gemeente Beek een stevig armoedebeleid opgebouwd. Sinds 2006 is Beek actief in het voorkomen en bestrijden

Nadere informatie

Raadsvergadering : 17 mei 2010 Agendanr. 15

Raadsvergadering : 17 mei 2010 Agendanr. 15 Raadsvergadering : 17 mei 2010 Agendanr. 15 Voorstelnr. : R 6769 Onderwerp : subsidie Stichting Leergeld Stadskanaal, Veendam, Winschoten (SLS) Stadskanaal, 29 april 2010 Beslispunten De SLS vanaf het

Nadere informatie

Raadsvoorstel

Raadsvoorstel mermeer Raadsvoorstel 2016.0047131 onderwerp Portefeuilehouder drs. Ap Reinders, dr. Tom Horn steiler Rob Kouwenhoven Collegevergadering 6 September 201 6 Raadsvergadering 1. Samenvatting I/Var willen

Nadere informatie

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD. Behandelend ambtenaar: B. de Looff Afdeling/cluster: MO/SEM Telefoonnr.: Portefeuillehouder: J.F.A.

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD. Behandelend ambtenaar: B. de Looff Afdeling/cluster: MO/SEM Telefoonnr.: Portefeuillehouder: J.F.A. *15.23236* VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD Behandelend ambtenaar: B. de Looff Afdeling/cluster: MO/SEM Telefoonnr.: 35218 Portefeuillehouder: J.F.A. Alberts Onderwerp: Hervorming minimabeleid 2016-2020 Registratienummer:

Nadere informatie

15 september 2014 8 2014/ n.v.t. wethouder H.G. Engberink

15 september 2014 8 2014/ n.v.t. wethouder H.G. Engberink Aan de raad van de gemeente Olst-Wijhe. Raadsvergadering d.d. Agendapunt Voorstelnummer Opiniërend besproken d.d. Portefeuillehouder 15 september 2014 8 2014/ n.v.t. wethouder H.G. Engberink Kenmerk 14.405692

Nadere informatie

2. GEVRAAGDE BESLISSING:

2. GEVRAAGDE BESLISSING: *Z01184D8A3B* Voorstel voor de gemeenteraad Voorstelnummer Voorstellen Raad Directeur : dhr. Huberts Zaakgericht\441 Behandelend ambtenaar A.A. van der Wouden Zaaknummer Z.17-20404 Datum: 1 mei 2017 Afdeling

Nadere informatie

Het Meedoenarrangement. Armoede mag niemand uitsluiten

Het Meedoenarrangement. Armoede mag niemand uitsluiten Het Meedoenarrangement Armoede mag niemand uitsluiten 1. Inleiding Niemand mag door armoede buiten de boot vallen of sociaal uitgesloten worden. Inwoners moeten zich kunnen ontplooien, hun eigen mogelijkheden

Nadere informatie

! Brandligt.^/r, digitaai akkoord. Jd.d. Onderwerp Maatschappelijke Participatie van Kinderen

! Brandligt.^/r, digitaai akkoord. Jd.d. Onderwerp Maatschappelijke Participatie van Kinderen Samenleving Gescand archief datum 2 2-05-20V» Stad Doorkiesnummers: Telefoon 0622467943 Aan Het college van burgemeester en wethouders Afschrift aan A. Hoekman s i n :: paraaf ' --V;. ' "thouder! Brandligt.^/r,

Nadere informatie

Collegevoorstel. Zaaknummer: subsidie Stichting Leergeld Heusden en Jeugdcultuurfonds

Collegevoorstel. Zaaknummer: subsidie Stichting Leergeld Heusden en Jeugdcultuurfonds Zaaknummer: 00427387 Onderwerp: subsidie Stichting Leergeld Heusden en Jeugdcultuurfonds Collegevoorstel Inleiding In november 2014 is Stichting Leergeld Heusden opgericht. Deze stichting richt zich op

Nadere informatie

- 1 - Begrotingswijziging n.v.t. X Kaderstellen Controleren Budget autoriseren Consulteren

- 1 - Begrotingswijziging n.v.t. X Kaderstellen Controleren Budget autoriseren Consulteren - 1 - ALGEMENE GEGEVENS Agendapunt 9. Registratienummer 2014-000951/r Portefeuillehouder FK Griffier 0561-691201 BIJLAGEN (in te vullen door griffier) Voorstel X Raadsvoorstel Concept besluit X Begrotingswijziging

Nadere informatie

Raadsvoorstel AGENDAPUNT NO. Voorstel tot aanpassen van het Armoedebeleid. AAN DE RAAD. Samenvatting

Raadsvoorstel AGENDAPUNT NO. Voorstel tot aanpassen van het Armoedebeleid. AAN DE RAAD. Samenvatting Raadsvoorstel AGENDAPUNT NO. Voorstel tot aanpassen van het Armoedebeleid. AAN DE RAAD Samenvatting Met ingang van 1 januari 2017 heeft het kabinet structureel 100 miljoen (waarvan 85 miljoen voor gemeenten)

Nadere informatie

I-SZ/2013/653. Beleidsregels. Maatschappelijke participatie WWB

I-SZ/2013/653. Beleidsregels. Maatschappelijke participatie WWB I-SZ/2013/653 Beleidsregels Maatschappelijke participatie WWB 2013 . Beleidsregels Maatschappelijke participatie WWB 2013 2 Beleidsregels Maatschappelijke participatie WWB 2013 Artikel 1 Begripsomschrijving

Nadere informatie

Subsidieverlening armoedebestrijding Met dit collegevoorstel handelen we deze aanvragen af. Alleen ter besluitvorming door het College

Subsidieverlening armoedebestrijding Met dit collegevoorstel handelen we deze aanvragen af. Alleen ter besluitvorming door het College Openbaar Onderwerp Subsidieverlening armoedebestrijding 2016 Programma Inkomen en armoedebestrijding Portefeuillehouder T. Tankir Samenvatting In 2015 hebben we rond het product armoedebestrijding een

Nadere informatie

College van Burgemeester en Wethouders t.a.v. Mevr. Sanne Bloemen Postbus AM Venray. Venray: 26 oktober 2016 Betreft: subsidieaanvraag

College van Burgemeester en Wethouders t.a.v. Mevr. Sanne Bloemen Postbus AM Venray. Venray: 26 oktober 2016 Betreft: subsidieaanvraag College van Burgemeester en Wethouders t.a.v. Mevr. Sanne Bloemen Postbus 500 5800 AM Venray Venray: 26 oktober 2016 Betreft: subsidieaanvraag Geachte college, Op 28 september 2015 is Stichting Leergeld

Nadere informatie

Raadsvoorstel. : Voorstel integraal minimabeleid inclusief Klijnsma middelen Datum college : 11 juli 2017

Raadsvoorstel. : Voorstel integraal minimabeleid inclusief Klijnsma middelen Datum college : 11 juli 2017 *Z022867205E* documentnr.: ADV/RC/17/00341 zaaknr.: Z/C/17/43987 Raadsvoorstel Onderwerp : Voorstel integraal minimabeleid inclusief Klijnsma middelen Datum college : 11 juli 2017 Portefeuillehouder :

Nadere informatie

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD Datum Raadsvergadering: Bestuurlijk hoofdthema: BBVnummer: 108667 Raadsvoorstel: 109814 Portefeuillehouder: Maret Rombout Paraaf controller: Datum Paraaf Onderwerp Vaststelling

Nadere informatie

Aanleiding en probleemstelling

Aanleiding en probleemstelling No.: Portefeuillehouder: Wethouder Harmsen Afdeling: Welzijn en Onderwijs Behandelaar: C.H.A.M. Weterings De raad van de gemeente Tholen Tholen, 16 juni 2015 Onderwerp: voorstel om in te stemmen met de

Nadere informatie

Huishoudelijke Hulp Toelage in Leeuwarden: de Himmelsjek

Huishoudelijke Hulp Toelage in Leeuwarden: de Himmelsjek Notitie Huishoudelijke Hulp Toelage in Leeuwarden: de Himmelsjek Inleiding Op 17 februari 2015 is de notitie Huishoudelijke Hulp Toelage in Leeuwarden: de Himmelsjek, door het college vastgesteld. Op 23

Nadere informatie

Gemeenteraad: 26 januari 2017

Gemeenteraad: 26 januari 2017 RAADSBESLUIT Onderwerp: Verordening Meedoen Ridderkerk 2017 Gemeenteraad: 26 januari 2017 Commissie: Samen leven 12 januari 2017 BBVnr: 1095918 Raadsbesluitnr: 1096940 De raad van de gemeente Ridderkerk

Nadere informatie

Alleen ter besluitvorming door het College. Collegevoorstel Openbaar

Alleen ter besluitvorming door het College. Collegevoorstel Openbaar Openbaar Onderwerp Subsidie voor Stichting Leergeld ten behoeve van verstrekken bijdrage schoolkosten uit Kinderfonds Programma / Programmanummer Werk & Inkomen / 1061 BW-nummer Portefeuillehouder T. Tankir

Nadere informatie

Nota van B&W. Inzet participatiebudget voor jongeren

Nota van B&W. Inzet participatiebudget voor jongeren gemeente Haarlemmermeer Nota van B&W Onderwerp Inzet participatiebudget voor jongeren Portefeuillehouder S. Bak1J.C.W. Nederstigt Coliegevergadering 19 oktober 201 0 Inlichtingen Jessica van Teeffelen

Nadere informatie

Ontwikkelprogramma armoede gemeente Leeuwarden 2014

Ontwikkelprogramma armoede gemeente Leeuwarden 2014 Ontwikkelprogramma armoede gemeente Leeuwarden 2014 Inleiding Uit onze gemeentelijke armoedemonitor 1 blijkt dat Leeuwarden een stad is met een relatief groot armoedeprobleem. Een probleem dat nog steeds

Nadere informatie

Beleidsplan minimabeleid 2014-2017

Beleidsplan minimabeleid 2014-2017 Beleidsplan minimabeleid 2014-2017 Pagina 1 Inleiding: Armoede is een complex fenomeen waarin de dimensies van inkomen, gezondheid, opleiding, zelfredzaamheid en mogelijkheden tot participatie een belangrijke

Nadere informatie

Nota van B&W. Samenvatting

Nota van B&W. Samenvatting Nota van B&W Onderwerp Minimabeleid in de gemeente Haarlemmermeer Portefeuillehouder dr T.C.M. Horn I 8 QLkb 10 &L- 2 Inlichtingen R.J. Kouwenhoven (023 567 66 15) Collegevergadering Regirtrabenummar z00

Nadere informatie

COLLEGEVOORSTEL. Onderwerp Aanpassing bijstandsbeleid / compensatie van de Wtcg en Cer

COLLEGEVOORSTEL. Onderwerp Aanpassing bijstandsbeleid / compensatie van de Wtcg en Cer COLLEGEVOORSTEL Onderwerp Aanpassing bijstandsbeleid / compensatie van de Wtcg en Cer Te besluiten om 1. Het minimabeleid met ingang van 1 januari 2015 aan te passen door wijziging van de richtlijnen;

Nadere informatie

I-SZ/2014/1811 / RIS 2015-109 (Bijlage 1) Regeling

I-SZ/2014/1811 / RIS 2015-109 (Bijlage 1) Regeling I-SZ/2014/1811 / RIS 2015-109 (Bijlage 1) Regeling Maatschappelijke Participatie 2015 . Deze regeling heeft tot doel de maatschappelijke participatie van inwoners met een minimuminkomen te stimuleren.

Nadere informatie

Overzicht huidige minimaregelingen

Overzicht huidige minimaregelingen Datum 10 juni 2014 1 (7) Overzicht huidige minimaregelingen Auteur Eveline Bal, Beleidsadviseur Werk & Inkomen Het huidige minimabeleid van de gemeente Nieuwegein kent verschillende instrumenten ter bestrijding

Nadere informatie

Joan de Haan

Joan de Haan Agendapunt commissie: steller telefoonnummer email Joan de Haan 06-10237370 Joan.deHaan@a2samenwerking.nl Agendapunt kenmerk datum raadsvergadering 14raad00330 29 januari 2015 onderwerp Nota Heroverweging

Nadere informatie

Verordening Declaratieregeling maatschappelijke. participatie voor minima 2015 GR FW

Verordening Declaratieregeling maatschappelijke. participatie voor minima 2015 GR FW Verordening Declaratieregeling maatschappelijke participatie voor minima 2015 GR Ferm Werk Het algemeen bestuur van Ferm Werk, - gelezen het voorstel van het dagelijks bestuur van 11 december 2014; - gelet

Nadere informatie

"Alle kinderen mogen meedoen; ook in Deurne"!

Alle kinderen mogen meedoen; ook in Deurne! "Alle kinderen mogen meedoen; ook in Deurne" Beleidsplan van de Stichting Leergeld Deurne 2014-2018. Versie 3 juli 2014 1. INLEIDING: Participeren in de samenleving kunnen meedoen is voor kinderen en jongeren

Nadere informatie

b Kerntaak gekoppeld aan het werkprogramma van het college gemeente Eindhoven 13R5583 Raadsvoorstel Gratis openbaar vervoer minima Inleiding

b Kerntaak gekoppeld aan het werkprogramma van het college gemeente Eindhoven 13R5583 Raadsvoorstel Gratis openbaar vervoer minima Inleiding gemeente Eindhoven Raadsnummer Inboeknummer 13R5583 13bst01730 Beslisdatum B&W 22 oktober 2013 Dossiernummer 13.43.351 Raadsvoorstel Gratis openbaar vervoer minima Inleiding Op 25 juni 2013 is door uw

Nadere informatie

Financiële regelingen voor jongeren tot 18 jaar.

Financiële regelingen voor jongeren tot 18 jaar. Financiële regelingen voor jongeren tot 18 jaar. Informatiekaart geldzaken Financiële ondersteuning in de opvoeding Het hebben van kinderen brengt kosten met zich mee. Voor de gebruikelijke dagelijkse

Nadere informatie

De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus 250

De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus 250 gemeente Haarlemmermeer De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus 250 2130 AG Hoofddorp Bezoekadres: Raadhuisplein 1 Hoofddorp Telefoon 0900 1852 Telefax 023 563 95 50 Organisatieonderdeel

Nadere informatie

PEILING MET ALTERNATIEVEN

PEILING MET ALTERNATIEVEN Gemeente Amersfoort PEILING MET ALTERNATIEVEN Van : Burgemeester en Wethouders Reg.nr. : 4518181 Aan : Gemeenteraad Datum : 4 november 2013 Portefeuillehouder : Wethouder P. van den Berg Programma : 1

Nadere informatie

Voorstel aan de Raad. Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 15 november 2006 / 168/2006

Voorstel aan de Raad. Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 15 november 2006 / 168/2006 Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 15 november 2006 / 168/2006 Onderwerp Evaluatie Geld-Terug-Regeling (officiële naam: Beleidsregel bijzondere bijstand voor de kosten van deelname aan maatschappelijke

Nadere informatie

Notitie chronisch zieken, gehandicapten en ouderen

Notitie chronisch zieken, gehandicapten en ouderen Notitie chronisch zieken, gehandicapten en ouderen Werk en Inkomen Gemeente Hoogeveen 15 december 2004 Inhoudsopgave blz. Inleiding 3 Huidig beleid 4 Kostensoorten 4 Hoogte kosten 5 Omvang van de doelgroep

Nadere informatie

w gemeenu, ( ) o s t e r h o u t

w gemeenu, ( ) o s t e r h o u t WW w gemeenu, ( ) o s t e r h o u t NOTA VOOR DE RAAD Datum: 26 februari 2016 Onderwerp: Minimabeleid 2016 en verder Nummer raadsnota: Bl.0150661 Portefeuillehouder: Bijlagen: Ter inzage: Vissers 1. Minimabeleid

Nadere informatie

onderwerp Ongewijzigd voortzetten voucher hulp bij het huishouden 2018 en 2019

onderwerp Ongewijzigd voortzetten voucher hulp bij het huishouden 2018 en 2019 gemeente Haarlemmermeer Nota van B&W onderwerp Ongewijzigd voortzetten voucher hulp bij het huishouden 2018 en 2019 Portefeuillehouder dr. Tom Hom Collegevergadering 25 juli 2017 inlichtingen F. Nederstigt

Nadere informatie

Inzet van middelen: dekking Dekking vindt plaats vanuit de reguliere financiële middelen armoedebestrijding.

Inzet van middelen: dekking Dekking vindt plaats vanuit de reguliere financiële middelen armoedebestrijding. Raad V200900744 Onderwerp: Kaders nota armoedebeleid Collegevoorstel Inleiding: De gemeente Heusden kiest voor een nieuwe aanpak van armoedebestrijding. Deze aanpak wordt vastgelegd in een nota armoedebeleid.

Nadere informatie

Jaarverslag. Stichting Leergeld Alblasserwaard Vijfheerenlanden

Jaarverslag. Stichting Leergeld Alblasserwaard Vijfheerenlanden Jaarverslag Stichting Leergeld Alblasserwaard Vijfheerenlanden 2013 Voorwoord Voor u ligt het jaarverslag 2013 van stichting Leergeld Alblasserwaard Vijfheerenlanden. In het afgelopen jaar heeft Leergeld

Nadere informatie

Verordening Minimabeleid gemeente Borsele 2010

Verordening Minimabeleid gemeente Borsele 2010 Verordening Minimabeleid gemeente Borsele 2010 2 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen... 5 Artikel 1 Begripsbepalingen... 5 Artikel 2 Doelgroep en doelstelling... 5 Artikel 3 Voorwaarden... 6

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD. Officiële publicatie van Gemeente Wijk bij Duurstede (Utrecht) Beleidsregels minimabeleid Wijk bij Duurstede 2016

GEMEENTEBLAD. Officiële publicatie van Gemeente Wijk bij Duurstede (Utrecht) Beleidsregels minimabeleid Wijk bij Duurstede 2016 Beleidsregels minimabeleid Wijk bij Duurstede Met betrekking tot het verlenen van een tegemoetkoming in de kosten van maatschappelijke participatie van minima, zijn er de volgende regelingen: Hoofdstuk

Nadere informatie

Stand van zaken Minimabeleid Maart 2016

Stand van zaken Minimabeleid Maart 2016 Minimabeleid Maart 2016 Meer voor wie minder heeft! Minimabeleid 2015-2018 Op 7 juli 2015 heeft de gemeenteraad de nota Meer voor wie minder heeft vastgesteld. De nota richt zich op zes thema s: taboe

Nadere informatie

Registratienr.: BP

Registratienr.: BP Registratienr.: BP16.00160 Openbaar Onderwerp Dienstenpakket 2016 en (gewijzigde) subsidie 2016 ContourdeTwern Samenvatting De gemeente Boxtel heeft verschillende diensten op het gebied van hulpverlening,

Nadere informatie

Registratienummer: GF Datum: 12 november 2010 Agendapunt: 7

Registratienummer: GF Datum: 12 november 2010 Agendapunt: 7 Aan de gemeenteraad Registratienummer: GF10.20105 Datum: 12 november 2010 Agendapunt: 7 Portefeuillehouder: L. Buwalda Behandelend ambtenaar: Wike Swart Onderwerp: Kostenbeheersing open einde regelingen

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp Kansen voor alle Haarlemse kinderen. Nummer 2017/ Portefeuillehouder Langenacker, J. Programma/beleidsveld 3.

Raadsstuk. Onderwerp Kansen voor alle Haarlemse kinderen. Nummer 2017/ Portefeuillehouder Langenacker, J. Programma/beleidsveld 3. Raadsstuk Onderwerp Kansen voor alle Haarlemse kinderen Nummer 2017/174103 Portefeuillehouder Langenacker, J. Programma/beleidsveld 3.3 Minima Afdeling SZW/PO Auteur Kraan, A.L. van der Telefoonnummer

Nadere informatie

Minimaregelingen van Optimisd voor ouders met schoolgaande kinderen

Minimaregelingen van Optimisd voor ouders met schoolgaande kinderen Minimaregelingen van Optimisd voor ouders met schoolgaande kinderen Onze Sociale Dienst Optimisd voert een aantal regelingen uit die van belang zijn voor ouders van schoolgaande kinderen, die over een

Nadere informatie

Categoriale regelingen mogen worden verstrekt aan inkomens tot 110% van het minimum

Categoriale regelingen mogen worden verstrekt aan inkomens tot 110% van het minimum Aan de gemeenteraad 13 december 2011 Onderwerp: Vaststelling Verordeningen wetswijzigingen WWB 2012 en de bijbehorende beleidsregels 1. Voorstel 1. Voorgesteld wordt om de Verordening Langdurigheidstoeslag

Nadere informatie

Gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van 20 december 2011;

Gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van 20 december 2011; De raad van de gemeente Landerd; Gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van 20 december 2011; Overwegende, dat intrekking van de Wet investeren in jongeren en wijziging van de Wet werk en bijstand

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Registratienummer raad 1148730 Datum: Behandeld door: 10 september 2014 G.C. Sweers-Hoogland, A. Hiemstra Afdeling / Team: Raadsgriffie Onderwerp: Onderzoek naar het minimabeleid

Nadere informatie

Collegebesluit. Onderwerp Budgetondersteuning op maat loont Nummer 2019/ Portefeuillehouder Roduner, F.J. Programma/beleidsveld 3.

Collegebesluit. Onderwerp Budgetondersteuning op maat loont Nummer 2019/ Portefeuillehouder Roduner, F.J. Programma/beleidsveld 3. Collegebesluit Onderwerp Budgetondersteuning op maat loont Nummer 2019/146199 Portefeuillehouder Roduner, F.J. Programma/beleidsveld 3.3 Schulden Afdeling SMSR Auteur Visser, C.P. Telefoonnummer 023-5114196

Nadere informatie

Onderwerp : Evaluatie kadernota minimabeleid en kadernota minimabeleid

Onderwerp : Evaluatie kadernota minimabeleid en kadernota minimabeleid Raadsvoorstel *Z0298FEAD10* Aan de raad Documentnummer : INT-16-25262 Afdeling : Samenleving Onderwerp : Evaluatie kadernota minimabeleid 2012- en kadernota minimabeleid 2016-2019 Inleiding Het minimabeleid

Nadere informatie

: 22 januari 2013 : 4 februari : J.L.M. Vlaar : J.C. Teeuwen

: 22 januari 2013 : 4 februari : J.L.M. Vlaar : J.C. Teeuwen RAADSVOORSTEL ter besluitvorming in de raad Datum Forum vergadering Datum Raadsvergadering : 22 januari 2013 : 4 februari 2013 Documentnr. Zaaknummer : 990 : B0305-2047 Portefeuillehouder Verantwoordelijk

Nadere informatie

Vaststelling van de Verordening Wet Inburgering gemeente Hoorn Samenvoegen van Winvoorziening en voorziening oudkomers tot een reserve inburgering

Vaststelling van de Verordening Wet Inburgering gemeente Hoorn Samenvoegen van Winvoorziening en voorziening oudkomers tot een reserve inburgering Raadsvoorstel gemeente Hoorn Raadsvoorstel nr.: Portefeuillehouder: Wethouder de heer J.A. de Boer Raad d.d.: Budgethouder: W. Krijgsman Corsa registratienr. : 08.19818 Budgethouder: D. Gelinck Onderwerp

Nadere informatie

Declaratieregeling maatschappelijke participatie voor minima 2012

Declaratieregeling maatschappelijke participatie voor minima 2012 De raad van de gemeente Montfoort, gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 16 oktober 2012, gelet op artikel 8 lid 1 onder g, artikel 8 lid 2 onder d, artikel 35 lid 5 van de Wet werk en

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 8 november 2016;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 8 november 2016; GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Ridderkerk Nr. 44810 2 maart 2018 Verordening Meedoen Ridderkerk 2018 De raad van de gemeente Ridderkerk gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders

Nadere informatie

Gemeente Albrandsujaard

Gemeente Albrandsujaard Gemeente Albrandsujaard VERORDENING/RAADSBESLUIT Onderwerp Datum vergadering/ Kenmerk agendanummer Verordening Meedoen Albrandswaard 2016 1081434 Commissie Openbaar: Openbaar BBVnummer: nvt De raad van

Nadere informatie

Portefeuillehouder: Ter behandeling in de vergadering van: de commissie samenleving d.d. 12 juni 2017 de Raad --

Portefeuillehouder: Ter behandeling in de vergadering van: de commissie samenleving d.d. 12 juni 2017 de Raad -- Sector/stafafdeling: Portefeuillehouder: SLZ/Beleid Wethouder Borgonjen Ter behandeling in de vergadering van: de commissie samenleving d.d. 12 juni 2017 de Raad -- Onderwerp: Besteding extra middelen

Nadere informatie

Voorgesteld wordt om met voorliggende overeenkomst in te stemmen en deze door de gemeente en de Stichting Combibrug te laten ondertekenen.

Voorgesteld wordt om met voorliggende overeenkomst in te stemmen en deze door de gemeente en de Stichting Combibrug te laten ondertekenen. VOORSTEL OPSCHRIFT Vergadering van 24 november 2015 Besluit nummer: 2015_BW_00888 Onderwerp: Overeenkomst Stichting Combibrug 2016-2018 - Besluitvormend Beknopte samenvatting: Op 30 april 2015 is in de

Nadere informatie

Regeling aanbieders Ooievaarspas. Kaders voor aanbieders en activiteiten van de Ooievaarspas

Regeling aanbieders Ooievaarspas. Kaders voor aanbieders en activiteiten van de Ooievaarspas Juli 2014 Regeling aanbieders Ooievaarspas Kaders voor aanbieders en activiteiten van de Ooievaarspas Gemeente Den Haag SZW/juli 2014 I Ooievaarspas algemeen Artikel 1.1 Algemene doelstelling Ooievaarspas

Nadere informatie

brede welzijnsinstelling. MA 2. Projectplan/subsidieaanvraag Steller:

brede welzijnsinstelling. MA 2. Projectplan/subsidieaanvraag Steller: Aan de Raad Made, 30 augustus 2012 Agendapuntnummer: 7 Raadsvergadering: 30 augustus 2012 Onderwerp: Onderzoek naar 1 brede welzijnsinstelling Registratienummer: 12int02383 Casenr: 12.00919 Portefeuillehouder:

Nadere informatie

Jaarverslag. Stichting Leergeld Alblasserwaard Vijfheerenlanden

Jaarverslag. Stichting Leergeld Alblasserwaard Vijfheerenlanden Jaarverslag Stichting Leergeld Alblasserwaard Vijfheerenlanden 2014 Voorwoord Voor u ligt het jaarverslag 2014 van stichting Leergeld Alblasserwaard Vijfheerenlanden. In het afgelopen jaar heeft Leergeld

Nadere informatie

Uitbreiding deelname Programma Sport en Bewegen in de Buurt

Uitbreiding deelname Programma Sport en Bewegen in de Buurt gemeente Haarlemmermeer Nota van B&W Onderwerp Portefeuillehouder drs. M.J. Bezuijen Collegevergadering 4 december 2012 Inlichtingen Maurits van Tubergen Lotgering (023 5676632 ) Registratienummer 2012.0068182

Nadere informatie

Pagina 1 van 5 Versie Nr.1 Registratienr.: Z/14/004375/12040

Pagina 1 van 5 Versie Nr.1 Registratienr.: Z/14/004375/12040 Pagina 1 van 5 Versie Nr.1 Afdeling: Beleid Maatschappij Leiderdorp, 9 oktober 2014 Onderwerp: Beleidsplan Participatiewet Aan de raad. Beslispunten 1. Ter uitvoering van de Participatiewet het Beleidsplan

Nadere informatie

Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp Uitvoering onderzoek invoering Stadspas. BW-nummer N.v.t. Programma / Programmanummer Werk & Inkomen / 1061

Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp Uitvoering onderzoek invoering Stadspas. BW-nummer N.v.t. Programma / Programmanummer Werk & Inkomen / 1061 Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Uitvoering onderzoek invoering Stadspas Programma / Programmanummer Werk & Inkomen / 1061 BW-nummer N.v.t. Portefeuillehouder T. Tankir Samenvatting In het coalitieakkoord

Nadere informatie

Verordening Declaratieregeling maatschappelijke. participatie voor minima 2015 GR FW

Verordening Declaratieregeling maatschappelijke. participatie voor minima 2015 GR FW Verordening Declaratieregeling maatschappelijke participatie voor minima 2015 GR Ferm Werk Het algemeen bestuur van Ferm Werk, - gelezen de voorstellen van het dagelijks bestuur van 11 december 2014 en

Nadere informatie

Raadsstuk. - 4" r. *ï* Haarlem. Onderwerp Kansen voor alle Haarlemse kinderen

Raadsstuk. - 4 r. *ï* Haarlem. Onderwerp Kansen voor alle Haarlemse kinderen *ï* - 4" r Haarlem Onderwerp Kansen voor alle Haarlemse kinderen Raadsstuk Nummer 2017/174103 Portefeuillehouder Langenacker, J. Programma/beleidsveld 3.3 Minima Afdeling SZW/PO Auteur Kraan, A.L. van

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Besluitvormend. Aan de Raad Agenda nr. 12 Extra middelen voor armoedebestrijding. Datum 20 november 2013

RAADSVOORSTEL Besluitvormend. Aan de Raad Agenda nr. 12 Extra middelen voor armoedebestrijding. Datum 20 november 2013 RAADSVOORSTEL Besluitvormend Aan de Raad Agenda nr. 12 Extra middelen voor armoedebestrijding Datum 20 november 2013 1. Samenvatting Aan gemeenten worden extra middelen armoedebestrijding ter beschikking

Nadere informatie

Nota. Nota openbaar: Ja. Nummer: 14INT04226. Invulling Wet chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg) en Compensatie Eigen Risico (CER) Onderwerp:

Nota. Nota openbaar: Ja. Nummer: 14INT04226. Invulling Wet chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg) en Compensatie Eigen Risico (CER) Onderwerp: Nota Voor burgemeester en wethouders Nummer: 14INT04226 II Onderwerp: II Datum vergadering^ Ö Nota openbaar: Ja Invulling Wet chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg) en Compensatie Eigen Risico (CER)

Nadere informatie

*Z067FB3FAC3* Beslispunten Besluit tot het vaststellen van de verordening Jeugdparticipatiefonds Sport en Cultuur.

*Z067FB3FAC3* Beslispunten Besluit tot het vaststellen van de verordening Jeugdparticipatiefonds Sport en Cultuur. Gemeenteraad van Goeree-Overflakkee Postbus 1 3240 AA MIDDELHARNIS Registratienummer : Z -14-34015 / 7459 Agendanummer : 12 Portefeuillehouder : Wethouder De Jong Raadsvergadering : 7 juli 2016 Behandelaar

Nadere informatie

Collegevoorstel. Inleiding. Feitelijke informatie. Afweging. Inzet van Middelen. Zaaknummer: OWZDB28. nazorg ex-gedetineerden

Collegevoorstel. Inleiding. Feitelijke informatie. Afweging. Inzet van Middelen. Zaaknummer: OWZDB28. nazorg ex-gedetineerden Zaaknummer: OWZDB28 Onderwerp nazorg ex-gedetineerden Collegevoorstel Inleiding In juni 2011 heeft u besloten voor een aantal taken aan te sluiten bij het Bureau Nazorg s-hertogenbosch voor de nazorg van

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD Officiële publicatie van Gemeente Wijk bij Duurstede (Utrecht)

GEMEENTEBLAD Officiële publicatie van Gemeente Wijk bij Duurstede (Utrecht) Beleidsregels minimabeleid gemeente Wijk bij Duurstede Met betrekking tot het verlenen van bijdragen in het kader van het minimabeleid voor de kosten in verband met maatschappelijke participatie van minima

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD Officiële publicatie van Gemeente Houten (Utrecht)

GEMEENTEBLAD Officiële publicatie van Gemeente Houten (Utrecht) Het college van burgemeester en wethouders heeft op 3 december 2013 de hiernavolgende Beleidsregels Fonds Maatschappelijke Ontwikkeling Houten -2015 vastgesteld. Fonds Maatschappelijke Ontwikkeling Houten

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel:

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: Voor raadsvergadering d.d.: 02-05-2017 Agendapunt: Onderwerp: Aan de raad van

Nadere informatie

B&W-voorstel en besluitnota

B&W-voorstel en besluitnota 2016/229772 B&W-voorstel en besluitnota Domein Domein Maatschappelijke Ontwikkeling Registratiedatum 12-10-2016 Opsteller A. Meijer van Putten d.d. B&W 25-10-2016 Agendapunt A8 Portefeuille Minimabeleid

Nadere informatie

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d. 20 maart, nummer 14

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d. 20 maart, nummer 14 VERORDENING CULTURELE EN SPORTIEVE DEELNAME de raad van de gemeente Geldermalsen, gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d. 20 maart, nummer 14 gelet op de artikelen 147

Nadere informatie

VOORSTEL OPSCHRIFT AANHEF MOTIVERING. Vergadering van september 2015. Onderwerp: Uitgangspunten Noodfonds Teylingen - Besluitvormend

VOORSTEL OPSCHRIFT AANHEF MOTIVERING. Vergadering van september 2015. Onderwerp: Uitgangspunten Noodfonds Teylingen - Besluitvormend VOORSTEL OPSCHRIFT Vergadering van september 2015 Besluit nummer: 2015_Raad_00070 Onderwerp: - Besluitvormend Beknopte samenvatting: Naar aanleiding van de raadsmotie van 25 juni 2015 volgt er een nieuw

Nadere informatie

Onderwerp Subsidieverlening Het Inter-lokaal inzake dienstverlening in het kader van Werk & Inkomen en de Papierwinkel

Onderwerp Subsidieverlening Het Inter-lokaal inzake dienstverlening in het kader van Werk & Inkomen en de Papierwinkel Openbaar Onderwerp Subsidieverlening Het Inter-lokaal inzake dienstverlening in het kader van Werk & Inkomen en de Papierwinkel Programma / Programmanummer Werk & Inkomen / 1061 BW-nummer Portefeuillehouder

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Onderwerp Minimabeleid

Raadsvoorstel. Onderwerp Minimabeleid Raadsvoorstel Onderwerp Minimabeleid 2018-2022 Voorstel 1. Kennis te nemen van de evaluatie van het huidige minimabeleid; 2. Het Minimabeleid 2018-2022 vast te stellen en daarmee: 2.1 De uitvoering van

Nadere informatie

3 0 JAN : dhr. J.L.M. Vlaar : Onderwerp: Beleid zelfbeheer openbaar groen en verkoop snippergroen en illegaal ingebruikname gemeentegrond 2016

3 0 JAN : dhr. J.L.M. Vlaar : Onderwerp: Beleid zelfbeheer openbaar groen en verkoop snippergroen en illegaal ingebruikname gemeentegrond 2016 RAADSVOORSTEL ter besluitvorming in de raad Datum Forum vergadering : 1 6 JAN. 2017 Zaaknummer : 171831 Datum Raadsvergadering 3 0 JAN. 2017 Portefeuillehouder Verantwoordelijk MT-lid Evaluatiedatum: :

Nadere informatie

Onderwerp: Verlengen nota Lokaal gezondheidsbeleid Wijk bij Duurstede 2008-2011

Onderwerp: Verlengen nota Lokaal gezondheidsbeleid Wijk bij Duurstede 2008-2011 Raadsvergadering, 31 januari 2012 Voorstel aan de Raad Onderwerp: Verlengen nota Lokaal gezondheidsbeleid Wijk bij Duurstede 2008-2011 Nr.: 483 Agendapunt: 11 Datum: 31 januari 2012 Onderdeel raadsprogramma:

Nadere informatie

Raadsvoorstel. 1. Samenvatting. Agenda nr. 6

Raadsvoorstel. 1. Samenvatting. Agenda nr. 6 Raadsvoorstel Agenda nr. 6 Onderwerp: Harmoniseren bijzondere bijstand Peel 6.1 betreffende regels draagkracht bijzondere bijstand Soort: Besluitvormend Opsteller: M.J.A. Lammers Portefeuillehouder: T.C.W.

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Onderwerp: Tegemoetkoming eigen risico zorgverzekering 2014

Raadsvoorstel. Onderwerp: Tegemoetkoming eigen risico zorgverzekering 2014 Raadsvoorstel Onderwerp: Tegemoetkoming eigen risico zorgverzekering 2014 Datum raadsvergadering 20-11-2014 Portefeuillehouder(s) A. Verkaik R.G. te Beest Registratienummer Rs14.00608 Ambtenaar WIZ/ M.

Nadere informatie

Openbaar. Uitvoering Toelage Hulp bij het Huishouden. Alleen ter besluitvorming door het College. Collegevoorstel. Onderwerp. Programma Zorg & Welzijn

Openbaar. Uitvoering Toelage Hulp bij het Huishouden. Alleen ter besluitvorming door het College. Collegevoorstel. Onderwerp. Programma Zorg & Welzijn Openbaar Onderwerp Uitvoering Toelage Hulp bij het Huishouden Programma Zorg & Welzijn BW-nummer Portefeuillehouder B. Frings Samenvatting De gemeenten in regio Nijmegen hebben op 19 november jl. het bericht

Nadere informatie

Openbaar advies B en W Welzijn Sociale zaken en werkgelegenheid

Openbaar advies B en W Welzijn Sociale zaken en werkgelegenheid Openbaar advies B en W Welzijn Sociale zaken en werkgelegenheid registratienummer 2003001074 opsteller advies H. Roodenburg telefoonnummer 010-5931531 paraaf chef/sectorhoofd paraaf sectorcontroller medeparaaf

Nadere informatie

1 NU WEET IK WELKE EXTRA S IK KAN AANVRAGEN. Regelingen voor minima op een rij. HOUTEN IJSSELSTEIN LOPIK NIEUWEGEIN VIANEN

1 NU WEET IK WELKE EXTRA S IK KAN AANVRAGEN. Regelingen voor minima op een rij. HOUTEN IJSSELSTEIN LOPIK NIEUWEGEIN VIANEN 1 NU WEET IK WELKE EXTRA S IK KAN AANVRAGEN. Regelingen voor minima op een rij. HOUTEN IJSSELSTEIN LOPIK NIEUWEGEIN VIANEN DE REGELINGEN VOOR MINIMA OP EEN RIJ Heeft u bijzondere kosten waar u niet voor

Nadere informatie

Jeugdsportfonds, initiatiefvoorstel van de CDA fractie. Commissie Bestuur. Commissie Ruimte. Commissie Sociaal. Informerende Commissie.

Jeugdsportfonds, initiatiefvoorstel van de CDA fractie. Commissie Bestuur. Commissie Ruimte. Commissie Sociaal. Informerende Commissie. Raad VOORBLAD Onderwerp Jeugdsportfonds, initiatiefvoorstel van de CDA fractie Agendering Commissie Bestuur Gemeenteraad Commissie Ruimte Lijst ingekomen stukken Commissie Sociaal Informerende Commissie

Nadere informatie

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD Onderwerp: Registratienummer: 349007 zienswijze concept begroting 203 Atlant Groep Op voorstel van B&W d.d.: dinsdag 4 september 202 Datum vergadering: dinsdag 6 november 202

Nadere informatie

Oplegvel Collegebesluit

Oplegvel Collegebesluit Oplegvel Collegebesluit Onderwerp Vaststellen Beleidsregels Huiswerkbegeleiding en Bijles Portefeuille J. Nieuwenburg Auteur Mevr. A.L. van der Kraan Telefoon 5114061 E-mail: alkraan@haarlem.nl SZW/WB

Nadere informatie

Chronisch zieken, gehandicapten en ouderen Eenmalige uitkering 2004 BESLUITEN

Chronisch zieken, gehandicapten en ouderen Eenmalige uitkering 2004 BESLUITEN Behoudens advies van de commissie SWMG Aanbiedingsformulier Onderwerp Chronisch zieken, gehandicapten en ouderen Eenmalige uitkering 2004 In te vullen door afdeling Bestuursondersteuning Ontwerper Parafanten

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Agendapunt: 9. Onderwerp: WWB Portefeuillehouder: wethouder I.T.J.M. Wolsing

Raadsvoorstel. Agendapunt: 9. Onderwerp: WWB Portefeuillehouder: wethouder I.T.J.M. Wolsing Raadsvoorstel Agendapunt: 9 Onderwerp: WWB Portefeuillehouder: wethouder I.T.J.M. Wolsing Samenvatting: Per 1 januari is de WWB aangescherpt en is de Wet investeren in jongeren (WIJ) komen ter vervallen.

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Onderwerp: Vrijwillige inzet in Velsen

Raadsvoorstel. Onderwerp: Vrijwillige inzet in Velsen Raadsvoorstel Onderwerp: Vrijwillige inzet in Velsen 2014-2017 Datum raadsvergadering 06-02-2014 Portefeuillehouder(s) R.G. te Beest W.E. Westerman Registratienummer Rs13.00783 Ambtenaar K. Bruijns Datum

Nadere informatie

Verordening maatschappelijke participatie 2015

Verordening maatschappelijke participatie 2015 Bijlage 7 Verordening maatschappelijke participatie 2015 De raad van de gemeente Hengelo, gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 3 november 2014; Gelet op artikel 8 en artikel 35 van

Nadere informatie

Pagina 1 van 5 Versie Nr. 2 Registratienr.: 2012I01086 Agendapunt 12

Pagina 1 van 5 Versie Nr. 2 Registratienr.: 2012I01086 Agendapunt 12 Pagina 1 van 5 Versie Nr. 2 Afdeling: Beleid Leiderdorp, 26-06-2012 Onderwerp: Beleidsplan gemeentelijke schuldhulpverlening Aan de raad. Beslispunten 1. Het beleidsplan gemeentelijke schuldhulpverlening

Nadere informatie