CASUSSCHETSEN. Er zijn geen duidelijke afwijkingen, er is dus nog geen verklaring voor de koorts.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "CASUSSCHETSEN. Er zijn geen duidelijke afwijkingen, er is dus nog geen verklaring voor de koorts."

Transcriptie

1 INTERLINE KINDERGENEESKUNDE CASUSSCHETSEN Casusschets 1 Mieke W. belt naar de praktijk. Haar dochtertje Denise van 14 maanden heeft nu al 4 dagen hoge koorts ( 39.3). Ze drinkt minder, slaapt en huilt veel. Moeder maakt zich zorgen. De assistente vraagt de alarmsymptomen na: er zijn geen vlekjes, ze is wel helder. Denise is niet erg verkouden, hoest niet. Er wordt een afspraak gemaakt op het spreekuur. U ziet dat Denise wel ziek is, rode blossen en wat huilerig. U luistert onder haar luierhemdje naar de longen en kijkt haar na op KNO gebied. Er zijn geen duidelijke afwijkingen, er is dus nog geen verklaring voor de koorts. U vraagt aan moeder urine bij Denise op te vangen. Vraag 1: Wat vindt u van dit beleid? 1. Zo zou het kunnen gaan in mijn praktijk. 2. Als de koorts nog geen week aanwezig is vind ik nader onderzoek nog niet nodig. 3. Ik start zeker al met AB, omdat Denise ziek is en al 4 dagen hoge koorts heeft. 4. Anders

2 De volgende ochtend brengt de vader van Denise het plaszakje: er zit een beetje urine in. Het was een heel gedoe om de urine op te vangen, maar vannacht is het toch gelukt. Denise heeft nog koorts. De assistente kijkt de urine na: nitriet + Vraag 2: Volgens de NHG standaard behandelt u Denise: 1. Met Trimethoprim suspensie ged. 7 dg., ze is een meisje; u stuurt de urine ook op voor kweek. 2. Met Amoxicilline ged. 10 dagen, er is weefselinvasie ; de urine stuurt u op voor kweek. 3. Na opsturen van de urine voor kweek met Augmentin ged. 10 dagen. 4. U verwijst haar naar de kinderarts voor behandeling met AB iv., gezien de leeftijd. 5. Anders. U heeft afgesproken dat de moeder van Denise over 2 dagen even belt om te vertellen hoe het met haar dochtertje is. Ze vertelt dat het goed gaat, de koorts is gezakt en ze is ook levendiger. Vraag 3: Hoe is uw verder beleid? 1. Het is duidelijk: de AB slaan aan, daarmee is de kous af. 2. U vertelt moeder dat de urine van Denise maandelijks moet worden nagekeken. 3. U verwijst Denise alsnog naar de kinderarts voor nader onderzoek. 4. U wacht de uitslag van de urine kweek af en verwijst Denise zn door naar de kinderarts. 5. Anders. Een paar dagen later belt moeder omdat het broertje van Denise, Jan, 4 jaar oud, nu 2 dagen koorts heeft. Omdat de urine zo stinkt heeft moeder de urine afgegeven. Er blijkt een erytrocyturie, nitriet -. Vraag 4: Denkt u dat dit een cystitis is? 1. Ja 2. Nee

3 Casusschets 2 Mw. van Dalen komt op uw spreekuur met Björn. Het probleem is dat hij binnenkort naar de basisschool gaat maar dat hij nog steeds een luier aan heeft, omdat hij vaak wat poep in de broek heeft. De ontlasting komt één keer per 5-7 dagen en dan is het veel. Bovendien heeft hij regelmatig buikpijn. Vraag 1: Wat wil u nog meer weten?

4 U hoort van moeder dat Björn snel na de bevalling eerst zwarte, kleverige poep had. Als zuigeling zat hij wel vaak te persen als hij moest poepen, maar toen was er geen ontlastingsprobleem. Sinds een paar maanden bestaat het huidige probleem. Vraag 2: Hoe pakt u dit probleem nu verder aan? 1. U onderzoekt Björn en let daarbij vnl op zijn rug, buik en inspecteert de anus. 2. U onderzoekt Björn en let daarbij vnl op zijn rug, buik, anus en doet een rectaal toucher. 3. U doet geen lichamelijk onderzoek. 4. Anders.

5 U onderzoekt Björn. U ziet geen beharing onderrug, de buik is wat opgezet en bij inspectie ziet u ontlastingsresten rond de anus. U legt daarna uit dat er sprake is van obstipatie. Vraag 3: Wat is uw advies 1. Drie maal op een dag na het eten Björn naar het toilet sturen om te poepen. 2. U schrijft 1 maal daags 10 ml Lactulose voor. 3. U schrijft 1 maal daags 10 gr Macrogol voor. 4. U schrijft 1 dd 1 Microlax voor gedurende 3 dagen en laat Björn dan terugkomen met zijn moeder. 5. Anders.

6 U geeft een voedingsadvies (vezelrijk eten, voldoende drinken). U schrijft 1 maal daags 10 gram Macrogol 4000 voor en adviseert moeder om Björn 3 maal op een dag na het eten naar het toilet te sturen om te poepen. U let er daarbij op dat hij zijn voeten op de grond kan zetten of zet een bankje bij het toilet zodat hij kan steunen. U laat Björn en moeder na een week terugkomen. Daarnaast geeft u moeder een poepdagboek mee waarop ze het poeppatroon kan bijhouden. Moeder belt na 2 dagen op het telefonisch spreekuur dat het nog helemaal niet wil. Björn heeft buikpijn en poept nog steeds in zijn broek, terwijl ze toch zo duidelijk steeds zegt dat dat niet de bedoeling is. Vraag 4: Wat doet u nu? 1. U adviseert Microlax 1 dd 1 gedurende een week en te stoppen met Macrogol. 2. U adviseert Fosfaatclysma s 1 dd 120 ml gedurende 2 dagen en door te gaan met Macrogol. 3. U verwijst naar de kinderarts. 4. Anders

7 U adviseert 2 dagen Fosfaatclysma s, iedere dag 120 ml. Daarnaast wordt gewoon doorgegaan met de Macrogol 1 dd 10 gram. U heeft ook nog de NHG-patiëntenbrief meegegeven waarin moeder nog wat informatie kan lezen over de aanpak van het probleem. Vraag 5: Wat is het vervolgbeleid? 1. Macrogol doorgaan tot de ontlasting geen probleem meer is en dan stoppen. 2. Over 3 dagen op spreekuur en verder beleid bespreken aan de hand van het poepdagboek. 3. Over 2 weken op het spreekuur met poepdagboek en dan verder beleid bespreken. 4. Verwijzen naar de kinderarts, waar de verpleegkundige van de poepgoed-poli voor verdere begeleiding zorgt.

8 Casusschets 3 Hans, 3 jaar oud, komt met zijn moeder op het spreekuur. Hij is recent op het consultatie bureau door de arts onderzocht en er is een ruisje bij het hart gehoord. Hoewel de CB arts had afgesproken om Hans over 3 maanden opnieuw te beluisteren komen ze toch bij u, omdat moeder ongerust is. Vraag 1: Wat doet u? 1. De anamnese is belangrijker dan hernieuwd lichamelijk onderzoek, u stelt een aantal aanvullende vragen. 2. U gaat met name zijn hart beluisteren omdat dat het belangrijkste is voor de inschatting van de ernst. 3. U doet vooral verder algemeen lichamelijk onderzoek. 4. Anders.

9 Uit de anamnese blijkt dat Hans niet vaak ziek is, zich goed kan inspannen en dat er niet eerder op het CB een ruisje gehoord is. Wel komen er hartafwijkingen in de familie voor: een neefje met een vernauwde slagader en opa heeft 4 omleidingen gehad. Bovendien overleed kortgeleden een jongetje van 5 uit de buurt. Bij lichamelijk onderzoek hoort u een muzikaal systolisch ruisje gr I-II/VI, vooral hoorbaar L parasternaal. Bij verder algemeen onderzoek vindt u geen cyanose, een normale lever en normaal pulserende femorales. Vraag 2: Wat is uw conclusie? 1. U stelt Hans en zijn moeder gerust: het klinkt als een onschuldig ruisje. Geen verdere controle. 2. Idem, maar u controleert wel over 3 maanden. 3. U verwijst naar de kinderarts. 4. Anders. Verandert uw antwoord op vraag 2 indien: - Hans 2 maanden oud is? - Hans 14 jaar is?

10 Casusschets 4 Mw. Roos komt met haar dochtertje Kimberley van 6 jaar op het spreekuur. Kimberley heeft de afgelopen nacht slecht geslapen omdat ze zo n buikpijn had. Bij lichamelijk onderzoek van de buik vindt u bij Kimberley geen afwijkingen, ook de urine blijkt schoon. Het blijkt dat er gisteravond wat onrust in huis was. Moeder vertelt dat haar man nogal boos was geworden op Kimberley omdat zij maar niet wilde slapen. Kimberley was overdag ook wat vervelend geweest. Al pratend denkt moeder dat dat mogelijk de oorzaak is van de klachten van Kimberley. Nu ze weet dat er geen blaasontsteking aan de hand is stelt dat haar ook wel gerust. Afgesproken wordt dat moeder vanavond probeert wat extra aandacht aan het slaapritueel te geven. U kent het gezin Roos al enige tijd. Dhr. Roos heeft u eigenlijk geen goed beeld van, hij komt zelden op het spreekuur. Mw. komt met Max van 8 af en toe wel op het spreekuur, hij heeft ADHD en gebruikt Ritalin. Kimberley is recent twee maal op de HAP gezien omdat ze bij het spelen gevallen was. Daar bleek uiteindelijk sprake van een greenstick-fraktuurtje van de onderarm. Een maand later ziet u in de binnengekomen berichten van de huisartsenpost dat Kimberley met haar moeder op zondagmiddag daar geweest is. Ze was van de onderste treden van de trap gevallen. Gelukkig leek het allemaal mee te vallen. Advies: bij aanhouden klachten naar eigen huisarts. U ziet ook dat er die ochtend een afspraak staat voor Kimberley. Als u hen binnenroept zegt moeder meteen dat Kimberley van de pijn niet goed geslapen heeft en vindt dat er een foto gemaakt moet worden, want zij had laatst ook al 2 dagen rondgelopen zonder dat er een foto gemaakt was en toen was het toch gebroken. Vraag 1: Wat wil u nog meer weten?

11 Het blijkt dat Kimberley met vader alleen thuis was, terwijl moeder met Max boodschappen was gaan doen. Toen moeder thuiskwam was Kimberley in tranen en vertelde vader dat ze van de trap gevallen was. Kimberley zelf vertelde er niet zo veel over. Al met al begint bij u het vermoeden te rijzen dat er sprake is van kindermishandeling. Vraag 2: Wat is nu uw volgende stap?

12 U heeft Kimberley onderzocht en constateerde op de bovenarmen enkele oude haematomen die zouden kunnen wijzen op wat bruut vastpakken door vader Roos. Vraag 3: Wat nu te doen? 1. U meldt dit bij het AMK en legt dit aan moeder uit. 2. U verwijst naar kinderarts. 3. U zegt dat u vader en moeder samen op het spreekuur wil zien. 4. U vraagt of moeder herkent dat er problemen zijn en hier over wil praten, misschien samen met haar man? 5. Anders.

ACHTERGRONDEN BIJ DE CASUSSCHETSEN INCLUSIEF LEERDOELEN EN STELLINGEN

ACHTERGRONDEN BIJ DE CASUSSCHETSEN INCLUSIEF LEERDOELEN EN STELLINGEN INTERLINE KINDERGENEESKUNDE Concept dd 29 jan 2008 ACHTERGRONDEN BIJ DE CASUSSCHETSEN INCLUSIEF LEERDOELEN EN STELLINGEN Inleiding De werkgroep bestaat uit: Hans van Unen en Obbe Norbruis, kinderartsen

Nadere informatie

Overzicht bestaande werkafspraken Kindergeneeskunde: (Allen ook via Interline behandeld)

Overzicht bestaande werkafspraken Kindergeneeskunde: (Allen ook via Interline behandeld) INTERLINE Kindergeneeskunde 2013/2014 januari 2013 Inleiding Deze Interline gaat over verschillende kindergeneeskundige onderwerpen: 1. De excessief huilende zuigeling 2. Coeliakie 3. Vermoeidheid bij

Nadere informatie

De Kindercarrousel voor huisartsen en kinderartsen

De Kindercarrousel voor huisartsen en kinderartsen De Kindercarrousel voor huisartsen en kinderartsen 15-05-2013 Workshop Urineweginfecties bij kinderen Mijke Breukels, kinderarts Nicolien de Bie, huisarts Leerdoelen ס Definities (recidiverende UWI s,

Nadere informatie

Naam Adres. Geb.datum Postcode... Woonplaats... Telefoon... Tweede telefoon (mob.)... Naam huisarts... Naam verwijzend arts...

Naam Adres. Geb.datum Postcode... Woonplaats... Telefoon... Tweede telefoon (mob.)... Naam huisarts... Naam verwijzend arts... De PIPO poli van het LangeLand Ziekenhuis Vragenlijst kinderincontinentie (4-12 jaar) Naam Adres. Geb.datum..-..-. Postcode... Woonplaats... Telefoon... Tweede telefoon (mob.)... Naam huisarts... Naam

Nadere informatie

INTERLINE CASUSSCHETSEN. Casusschets 1a en 1b 1a LUCHTWEGINFECTIES BIJ KINDEREN

INTERLINE CASUSSCHETSEN. Casusschets 1a en 1b 1a LUCHTWEGINFECTIES BIJ KINDEREN INTERLINE LUCHTWEGINFECTIES BIJ KINDEREN Augustus 2004 CASUSSCHETSEN Casusschets 1a en 1b 1a Jasper, 4 jaar oud. U kent Jasper als oren-kindje. In het verleden frequent otitiden waarvoor meerdere malen

Nadere informatie

Kindergeneeskunde. Urineweginfectie (UWI)

Kindergeneeskunde. Urineweginfectie (UWI) Kindergeneeskunde Urineweginfectie (UWI) 1 Folder voor ouders/verzorgers U ontvangt deze folder omdat er bij uw kind een urineweginfectie is vastgesteld of omdat uw kind eerder een urineweginfectie heeft

Nadere informatie

Rectale endoechografie

Rectale endoechografie Rectale endoechografie Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Reanimatie In principe worden alle patiënten in ons ziekenhuis gereanimeerd, tenzij u met uw arts die het onderzoek

Nadere informatie

begrijpen wat de huisarts zegt over wat ik moet doen aan mijn klachten.

begrijpen wat de huisarts zegt over wat ik moet doen aan mijn klachten. CP0 de huisarts In Nederland gaat u als u ziek bent naar uw huisarts. De huisarts kan u een recept geven voor een medicijn. Daarmee gaat u naar de apotheek. Als de huisarts u niet kan helpen, verwijst

Nadere informatie

Plaspoli, kind (2) Kindergeneeskunde

Plaspoli, kind (2) Kindergeneeskunde Plaspoli, kind (2) Kindergeneeskunde Inleiding Uw kind is aangemeld voor de plaspoli van MST in verband met plasproblemen. Deze folder geeft algemene informatie over wat u van een bezoek aan de plaspoli

Nadere informatie

Rectale endoechografie

Rectale endoechografie Rectale endoechografie Reanimatie In principe worden alle patiënten in ons ziekenhuis gereanimeerd, tenzij u met uw arts die het onderzoek heeft aangevraagd, heeft besproken dat u dat niet wilt. Als u

Nadere informatie

Zie de werkafspraak Mond-Kaak-Aangezichts-chirurgie bij MCC Klik 2016.

Zie de werkafspraak Mond-Kaak-Aangezichts-chirurgie bij MCC Klik 2016. INTERLINE PROGRAMMA MKA mei 2016 Inleiding Zie de werkafspraak Mond-Kaak-Aangezichts-chirurgie bij MCC Klik 2016. Dit is de eerste Interline Mond-, Kaak- en Aangezichtschirurgie. De werkgroep bestaat uit:

Nadere informatie

URINEWEGINFECTIE BIJ KINDERE FRANCISCUS GASTHUIS

URINEWEGINFECTIE BIJ KINDERE FRANCISCUS GASTHUIS URINEWEGINFECTIE BIJ KINDERE FRANCISCUS GASTHUIS Inleiding Bij ongeveer zes procent van de kinderen met koorts zonder een duidelijke oorzaak wordt een urineweginfectie gevonden. In de eerste levensmaanden

Nadere informatie

URINEWEGINFECTIE BIJ KINDEREN

URINEWEGINFECTIE BIJ KINDEREN URINEWEGINFECTIE BIJ KINDEREN A1001 Inleiding Bij ongeveer zes procent van de kinderen met koorts zonder een duidelijke oorzaak wordt een urineweginfectie gevonden. In de eerste levensmaanden en rond de

Nadere informatie

Zie de werkafspraken Astma bij kinderen en Luchtweginfecties bij kinderen

Zie de werkafspraken Astma bij kinderen en Luchtweginfecties bij kinderen INTERLINE ASTMA EN LUCHTWEGINFECTIES BIJ KINDEREN mei 2017 Inleiding Zie de werkafspraken Astma bij kinderen en Luchtweginfecties bij kinderen De huidige werkgroep bestaat uit: Huisartsen: Arie de Lange

Nadere informatie

Urologische screening kinderen met MS

Urologische screening kinderen met MS Sophia Kinderziekenhuis De kinderneuroloog heeft uw kind doorverwezen naar de afdeling Kinderurologie voor een urologische screening. Hoeveel kinderen met MS ook blaas- en darmfunctiestoornissen hebben

Nadere informatie

Interline augustus CHEMOTHERAPIE casusschetsen

Interline augustus CHEMOTHERAPIE casusschetsen Interline augustus 2010 CHEMOTHERAPIE casusschetsen INTERLINE CHEMOTHERAPIE d.d. 31 augustus 2010 ACHTERGRONDEN BIJ DE CASUSSCHETSEN INCLUSIEF LEERDOELEN EN STELLINGEN Inleiding Deze werkafspraak met Interlineprogramma

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 3 Kinderen

Spreekopdrachten thema 3 Kinderen Spreekopdrachten thema 3 Kinderen Opdracht 1 bij 3.2 Jullie zijn bij het consultatiebureau. Cursist A: je bent arts bij het consultatiebureau. Cursist B: je bent met je baby van twee maanden bij het consultatiebureau.

Nadere informatie

REUMATOLOGIE CASUSSCHETSEN

REUMATOLOGIE CASUSSCHETSEN REUMATOLOGIE April 2004 CASUSSCHETSEN Casusschets 1 Man, 35 jaar. Sinds 4 weken pijnlijke PIP s re hand. Zijn ring past niet meer. Rechter pols is ook gevoelig, niet warm of rood, wel iets gezwollen. Eindstanden

Nadere informatie

Urineweginfecties nader belicht. Anne-Marie Giesen Remmie Hammers-Cupido

Urineweginfecties nader belicht. Anne-Marie Giesen Remmie Hammers-Cupido Urineweginfecties nader belicht Anne-Marie Giesen Remmie Hammers-Cupido Urineweginfecties nader belicht Kennismaking Uitleg Casuïstiek afgewisseld met dipslides Niet vergeten! Doelen U herkent de valkuilen

Nadere informatie

UROLOGIE casusschetsen

UROLOGIE casusschetsen UROLOGIE casusschetsen Interline maart 2004 1 UROLOGIE 1 april 2003 herzien maart 2004 CASUSSCHETSEN Casusschets 1 Heer Plasmans, 38 jr oud. Hij is ongerust omdat bij een keuring "bloed" in de urine is

Nadere informatie

Onderzoek van de blaas en urinewegen bij kinderen. (mictiecystogram)

Onderzoek van de blaas en urinewegen bij kinderen. (mictiecystogram) Onderzoek van de blaas en urinewegen bij kinderen (mictiecystogram) De afspraak voor het mictiecystogram Het onderzoek vindt plaats op de afdeling radiologie: Datum:.. Dag/tijdstip: dag. uur Je wordt van

Nadere informatie

Vragenlijst continentiepoli

Vragenlijst continentiepoli Vragenlijst continentiepoli Inleiding De kinderarts of uroloog heeft uw kind doorverwezen naar de continentiepoli. Om een goed beeld te krijgen van de problematiek van uw kind vragen wij u de lijst, voor

Nadere informatie

Plaspoli, kind. Kindergeneeskunde

Plaspoli, kind. Kindergeneeskunde Plaspoli, kind Kindergeneeskunde Inleiding Uw kind is aangemeld voor de plaspoli van MST in verband met plasproblemen. Deze folder geeft algemene informatie over wat u van een bezoek aan de plaspoli kunt

Nadere informatie

INTERLINE (+ Bellse parese) CASUSSCHETSEN april 2005

INTERLINE (+ Bellse parese) CASUSSCHETSEN april 2005 INTERLINE KNO (+ Bellse parese) CASUSSCHETSEN april 2005 Casusschets 1 Man, 66 jaar. Komt op uw spreekuur vanwege gehoorsstoornis en licht oorsuizen. U kent hem meer dan 10 jaar. Tot voor kort heeft hij

Nadere informatie

UROLOGIE CASUSSCHETSEN

UROLOGIE CASUSSCHETSEN UROLOGIE 1 april 2003 herzien maart 2004 CASUSSCHETSEN Casusschets 1 Heer Plasmans, 38 jr oud. Hij is ongerust omdat bij een keuring "bloed" in de urine is geconstateerd. Volgens een briefje van de keurend

Nadere informatie

Moeite met de stoelgang (ontlasting)

Moeite met de stoelgang (ontlasting) Moeite met de stoelgang (ontlasting) Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding U bent opgenomen in ons ziekenhuis en heeft een verhoogde kans op verstopping, wat ook

Nadere informatie

INTERLINE DEVENTER CASUSSCHETSEN PALLIATIEVE SEDATIE

INTERLINE DEVENTER CASUSSCHETSEN PALLIATIEVE SEDATIE INTERLINE DEVENTER CASUSSCHETSEN PALLIATIEVE SEDATIE S.V.P. hierop geen aantekeningen maken! Februari 2010 INTERLINE DEVENTER PALLIATIEVE SEDATIE 2010 Februari CASUSSCHETSEN Casus 1 Patient Hr. P., 75

Nadere informatie

Vragenlijst baby s en kleuters. Algemene gegevens. Adres:. Postcode:. Woonplaats;. Geboortedatum:.. -.. -.. M / V. Namen ouders:... Huisarts: Te:...

Vragenlijst baby s en kleuters. Algemene gegevens. Adres:. Postcode:. Woonplaats;. Geboortedatum:.. -.. -.. M / V. Namen ouders:... Huisarts: Te:... Vragenlijst baby s en kleuters Algemene gegevens Achternaam:.. Roepnaam:. Adres:. Postcode:. Woonplaats;. Geboortedatum:.. -.. -.. M / V Burger Service Nummer: Is er sprake van een tweeling (of meerling):

Nadere informatie

Baby s die veel huilen. Informatie voor ouders

Baby s die veel huilen. Informatie voor ouders Baby s die veel huilen Informatie voor ouders Inleiding Als uw baby veel huilt gaat u van alles proberen om de oorzaak te vinden. Zeker als uw baby zich nauwelijks laat troosten. Dit kan allerlei gevoelens

Nadere informatie

Dit boekje is van... Mijn naam is: Mijn gezinsvoogd heet: Het telefoonnummer van de gezinsvoogd is:

Dit boekje is van... Mijn naam is: Mijn gezinsvoogd heet: Het telefoonnummer van de gezinsvoogd is: Dit boekje is van... Mijn naam is: Mijn gezinsvoogd heet: Het telefoonnummer van de gezinsvoogd is: Mijn gezinsvoogd werkt bij de William Schrikker Jeugdbescherming. Wat een toestand, zeg! Wat gebeurt

Nadere informatie

OBSTIPATIE FRANCISCUS VLIETLAND

OBSTIPATIE FRANCISCUS VLIETLAND OBSTIPATIE FRANCISCUS VLIETLAND Wat is obstipatie? Voedsel komt via de slokdarm en de maag in de darm terecht. Water en voedingsstoffen worden in de darm gedeeltelijk in de bloedbaan opgenomen. De stoffen

Nadere informatie

Kinderincontinentie spreekuur

Kinderincontinentie spreekuur Kinderincontinentie spreekuur Inleiding Uw kind is door de huisarts of specialist verwezen naar het Kinderincontinentie Spreekuur. Dit spreekuur wordt gehouden bij het Regionaal Bekkenbodem Centrum van

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 3 Kinderen

Spreekopdrachten thema 3 Kinderen Spreekopdrachten thema 3 Kinderen Opdracht 1 bij 3.2 Jullie zijn bij het consultatiebureau. Cursist A: je bent arts bij het consultatiebureau. Cursist B: je bent met je baby van twee maanden bij het consultatiebureau.

Nadere informatie

Obstipatie bij kinderen

Obstipatie bij kinderen Obstipatie bij kinderen Chronische verstopping (obstipatie) ontstaat doordat de knedende en voortstuwende bewegingen van de spierwand van de dikke darm niet goed op elkaar zijn afgestemd. De darminhoud

Nadere informatie

Het medicijn Gammaglobuline onder je huid Subcutaan

Het medicijn Gammaglobuline onder je huid Subcutaan Het medicijn Gammaglobuline onder je huid Subcutaan Onder ouders verstaan wij ook verzorger(s), pleeg- of adoptieouder(s) U kunt wijzigingen of aanvullingen op deze informatie doorgeven per E-mail: patienteninformatiewkz@umcutrecht.nl

Nadere informatie

Deze module is gebaseerd op de NHG-Standaard van november 2006 (tweede herziening)

Deze module is gebaseerd op de NHG-Standaard van november 2006 (tweede herziening) voor praktijkassistentes 1. Toelichting Deze module is gebaseerd op de NHG-Standaard van november 2006 (tweede herziening) Het hoofdstuk Oorpijn in de NHG-Telefoonwijzer is gebaseerd op de NHG- Standaard

Nadere informatie

Opgenomen met braken en diarree. De zorg in het ziekenhuis en thuis

Opgenomen met braken en diarree. De zorg in het ziekenhuis en thuis Opgenomen met braken en diarree De zorg in het ziekenhuis en thuis Uw kind is ziek, het heeft diarree en het braakt er misschien bij. Ook kan het koorts hebben. Dit is een veel voorkomend ziektebeeld bij

Nadere informatie

INTERLINE NEUROLOGIE 2012

INTERLINE NEUROLOGIE 2012 INTERLINE NEUROLOGIE 2012 mei 2012 Inleiding Dit is het 41 e Zwolse Interlineprogramma, en het tweede Interline programma Neurologie. Het eerste uit 1998 ging alleen over Hoofdpijn en was het allereerste

Nadere informatie

Katheter verwijderen De-katheterisatie

Katheter verwijderen De-katheterisatie Katheter verwijderen De-katheterisatie U heeft op een eerder moment een blaaskatheter gekregen omdat u de blaas zelf niet kon legen. Binnenkort wordt u opgenomen om te kijken of het plassen spontaan weer

Nadere informatie

Baby s die veel huilen Informatie voor ouders

Baby s die veel huilen Informatie voor ouders Baby s die veel huilen Informatie voor ouders Albert Schweitzer ziekenhuis november 2014 pavo 1177 Inleiding Als uw baby veel huilt gaat u van alles proberen om de oorzaak te vinden. Zeker als uw baby

Nadere informatie

telefonische anamnese en advies bij kinderen met koorts: een oefening 1. Toelichting op de module 2. Doel, doelgroep en tijdsduur 3.

telefonische anamnese en advies bij kinderen met koorts: een oefening 1. Toelichting op de module 2. Doel, doelgroep en tijdsduur 3. 1. Toelichting op de module Deze module is gebaseerd op de NHG-Standaard M29 van mei 2008. De praktijkassistente heeft bij telefonische vragen over kinderen met koorts verschillende taken: zij moet onderscheid

Nadere informatie

Mictiecystogram. Informatie voor ouders/verzorgers

Mictiecystogram. Informatie voor ouders/verzorgers Mictiecystogram Informatie voor ouders/verzorgers Inleiding Binnenkort komt u met uw kind naar de afdeling Kindergeneeskunde van het Albert Schweitzer ziekenhuis op locatie Dordwijk voor een onderzoek

Nadere informatie

TRUS Echo van de prostaat met biopsie

TRUS Echo van de prostaat met biopsie UROLOGIE TRUS Echo van de prostaat met biopsie ONDERZOEK U wordt op dag om uur verwacht op de poli/afdeling. Als u verhinderd bent, wilt u dit dan tijdig melden en een nieuwe afspraak maken? Wij verzoeken

Nadere informatie

Ambulant urodynamisch onderzoek

Ambulant urodynamisch onderzoek Ambulant urodynamisch onderzoek In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten een ambulant urodynamisch onderzoek (ambulant UDO) te laten verrichten op de polikliniek Urologie van het Radboudumc.

Nadere informatie

Lesbrief 1. Bij de huisarts

Lesbrief 1. Bij de huisarts Thema Gezondheid Lesbrief 1. Bij de huisarts Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren met de huisarts. Uw klachten beschrijven. Vragen stellen aan de huisarts. Vragen van de huisarts beantwoorden. Veel

Nadere informatie

Spoed, ook s nachts bellen... 5 Geen spoed, wel overdag bellen... 5. Vochtverlies uit de vagina:... 3. Buikpijn:... 3

Spoed, ook s nachts bellen... 5 Geen spoed, wel overdag bellen... 5. Vochtverlies uit de vagina:... 3. Buikpijn:... 3 Contents Spoed in je zwangerschap... 2 Volg je intuïtie, die stuurt je meestal de goede kant op.... 2 Lees meer over wat spoed is... 2 Bloedverlies uit de vagina:... 2 Bloedverlies in de eerste 3 maanden...

Nadere informatie

Kind en anesthesie. Ziekenhuis Gelderse Vallei

Kind en anesthesie. Ziekenhuis Gelderse Vallei Kind en anesthesie Ziekenhuis Gelderse Vallei Binnenkort wordt uw kind geopereerd in Ziekenhuis Gelderse Vallei. Voor deze operatie wordt uw kind onder anesthesie (narcose) gebracht. In deze folder krijgt

Nadere informatie

PH-METRIE VAN DE SLOKDARM BIJ KINDEREN FRANCISCUS VLIETLAND

PH-METRIE VAN DE SLOKDARM BIJ KINDEREN FRANCISCUS VLIETLAND PH-METRIE VAN DE SLOKDARM BIJ KINDEREN FRANCISCUS VLIETLAND Uw kind wordt verwacht op: Datum :... Tijd :... Op de kinderafdeling op de 2 e verdieping van het Vlietland Ziekenhuis, te bereiken via lift

Nadere informatie

Interline augustus REUMATOLOGIE casusschetsen

Interline augustus REUMATOLOGIE casusschetsen Interline augustus 2009 REUMATOLOGIE casusschetsen INTERLINE Reumatologie PMR + AT augustus 2009 CASUSSCHETSEN Casusschets 1 Mevrouw van Makkum, 62 jaar. Voorgeschiedenis: gezond, alleen wat hoge bloeddruk.

Nadere informatie

Onderzoek van de dikke darm

Onderzoek van de dikke darm Kindergeneeskunde Onderzoek van de dikke darm Coloscopie Afspraak Dag en datum:... dag... Tijd: Waar:... uur. afdeling Kinderdagbehandeling Gebouw D, verdieping 3, ontvangst 1. Uw kind wordt binnenkort

Nadere informatie

Wat kun je doen als je baby huilt? Kijk mee hoe de vader en moeder van Sam dat doen...

Wat kun je doen als je baby huilt? Kijk mee hoe de vader en moeder van Sam dat doen... Wat kun je doen als je baby huilt? Kijk mee hoe de vader en moeder van Sam dat doen... Gefeliciteerd met jullie baby! Gefeliciteerd! Jullie hebben net een baby gekregen. Jim en Nora hebben ook een baby

Nadere informatie

Landelijke Kennistoets voor Triagisten Oefentoets 2019

Landelijke Kennistoets voor Triagisten Oefentoets 2019 Landelijke Kennistoets voor Triagisten Oefentoets 2019 Beste triagist, Dit is de oefentoets voor de LKT afnames in 2019. De toets bestaat uit 20 vragen. De oefentoets is bedoeld om vertrouwd te raken met

Nadere informatie

Hielprik voor de baby van Miriam en Dennis

Hielprik voor de baby van Miriam en Dennis Hielprik voor de baby van Miriam en Dennis Miriam en Dennis krijgen een baby Miriam en Dennis hebben een kind gekregen! Miriam en Dennis zijn blij. Vandaag is hun baby geboren. Het is een meisje. Ze heet

Nadere informatie

TIKA, Team Incontinentie Kinderen Arnhem en omgeving. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

TIKA, Team Incontinentie Kinderen Arnhem en omgeving. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! TIKA, Team Incontinentie Kinderen Arnhem en omgeving Uw kind heeft een afspraak op de polikliniek Kindergeneeskunde van Rijnstate voor poep- en/of plasproblemen. In deze folder leest u wat u van dit bezoek

Nadere informatie

Bekkenbodemproblematiek CASUSSCHETSEN

Bekkenbodemproblematiek CASUSSCHETSEN INTERLINE Bekkenbodemproblematiek Concept dd 27 maart 2007 CASUSSCHETSEN Casusschets 1 Mw Adams, 46 jaar, komt op het spreekuur voor een uitstrijkje. Voor het inbrengen van het speculum vraagt u haar wat

Nadere informatie

ZORA. is zwanger. Wat kan Zora doen?

ZORA. is zwanger. Wat kan Zora doen? ZORA is zwanger Wat kan Zora doen? Zora is zwanger van haar eerste kindje Dit zijn Zora en Samir. Ze krijgen een baby. Zora is 5 maanden zwanger. Haar buik is dik en ze voelt de baby bewegen. Ze is blij

Nadere informatie

KITS Vragenlijst voor ouders en kinderen

KITS Vragenlijst voor ouders en kinderen KITS Vragenlijst voor ouders en kinderen Naam Kind:. Geboortedatum: 1. Algemene vragen voor de ouders Klacht(en) waarvoor hulp wordt gevraagd: O Obstipatie O Vaak ontlasten O Urineverlies overdag O Ophoudgedrag

Nadere informatie

RAPPORTAGE WACHTKAMERINTERVIEWS

RAPPORTAGE WACHTKAMERINTERVIEWS RAPPORTAGE WACHTKAMERINTERVIEWS Huisartsenpraktijk De Vries ARGO BV 2014 Rapportage wachtkamerinterview Inleiding Onder de cliënten van huisartsenpraktijk de Vries is vorig jaar een tevredenheidsonderzoek

Nadere informatie

Videocapsule Endoscopie

Videocapsule Endoscopie Videocapsule Endoscopie Inleiding U heeft in overleg met uw arts besloten een onderzoek van de dunne darm met behulp van een Videocapsule Endoscopie te laten doen. Dit onderzoek duurt 8 uur en u wordt

Nadere informatie

Leer nu poepen en plassen zoals het moet, dan gaat het de rest van je leven goed

Leer nu poepen en plassen zoals het moet, dan gaat het de rest van je leven goed Leer nu poepen en plassen zoals het moet, dan gaat het de rest van je leven goed Gebruiksaanwijzing bij het poepwerkboek (print deze gebruiksaanwijzing uit en leg hem in je werkboek). Goed plassen en poepen

Nadere informatie

Punctie in de buik met behulp van echografie

Punctie in de buik met behulp van echografie Punctie in de buik met behulp van echografie In overleg met uw behandelend arts is er voor u een punctie in de buik afgesproken (van de lever, nier of een massa in de buik). Dit onderzoek met behulp van

Nadere informatie

Vragenlijst bekkenbodemurinewegproblemen

Vragenlijst bekkenbodemurinewegproblemen Vragenlijst bekkenbodemurinewegproblemen Instructie Voor u ligt de vragenlijst die u heeft ontvangen in verband met bekkenbodemurinewegproblemen. De vragenlijst is bedoeld om meer inzicht te krijgen in

Nadere informatie

Patiënteninformatiedossier (PID) Poep- en Plaspoli. onderdeel POEPPOLI. Informatie voor ouders. POEP- EN PLASPOLI Poeppoli, info ouders

Patiënteninformatiedossier (PID) Poep- en Plaspoli. onderdeel POEPPOLI. Informatie voor ouders. POEP- EN PLASPOLI Poeppoli, info ouders Patiënteninformatiedossier (PID) Poep- en Plaspoli onderdeel POEPPOLI Informatie voor ouders POEP- EN PLASPOLI 2 Inhoud Poeppoli... 4 Poepproblemen... 4 Poeptraining... 5 Polikliniekbezoeken... 6 Telefonisch

Nadere informatie

KINDERM ISHANDE LING. Interline casuïstiek

KINDERM ISHANDE LING. Interline casuïstiek KINDERM ISHANDE LING Interline casuïstiek Casus Karel De 6 jarige Karel wordt bij u op maandagochtend gepresenteerd met het onderstaande beeld. Moeder die gescheiden is, beticht haar ex van mishandeling.

Nadere informatie

Gezond thema: DE HUISARTS

Gezond thema: DE HUISARTS Gezond thema: DE HUISARTS 1. Wat gaan we doen? Praten over de huisarts en wat de huisarts doet. Nieuwe woorden leren over de huisarts. Het gesprek met de huisarts oefenen. 2. Wat vind ik van? Als je een-op-een

Nadere informatie

Urineweginfecties bij kwetsbare ouderen

Urineweginfecties bij kwetsbare ouderen Urineweginfecties bij kwetsbare ouderen Op basis van de richtlijn Urineweginfecties bij kwetsbare ouderen Een urineweginfectie is een infectie (ontsteking) van de urinewegen. Een blaasontsteking is een

Nadere informatie

Echografie van de prostaat en/of prostaatpunctie. Urologie

Echografie van de prostaat en/of prostaatpunctie. Urologie Echografie van de prostaat en/of prostaatpunctie Urologie Inleiding Binnenkort zal uw uroloog een echografie van uw prostaat maken. Met behulp van dit inwendig onderzoek (via de anus) kan de prostaat en

Nadere informatie

Buikgriep bij kinderen Informatie voor ouders. Maatschap Kindergeneeskunde IJsselland Ziekenhuis

Buikgriep bij kinderen Informatie voor ouders. Maatschap Kindergeneeskunde IJsselland Ziekenhuis Buikgriep bij kinderen Informatie voor ouders Maatschap Kindergeneeskunde IJsselland Ziekenhuis Uw kind is op de Spoedeisende Hulp gekomen omdat hij of zij buikgriep heeft. In deze folder krijgt u de nodige

Nadere informatie

Urodynamisch onderzoek urologie

Urodynamisch onderzoek urologie Urodynamisch onderzoek urologie 2 Binnenkort krijgt u een urodynamisch onderzoek (blaasdruk meting) op de polikliniek urologie. Met dit onderzoek wil de arts inzicht krijgen in uw plasklachten. Urodynamisch

Nadere informatie

Thema Gezondheid. Lesbrief 3. Bij de specialist.

Thema Gezondheid. Lesbrief 3. Bij de specialist. Thema Gezondheid Lesbrief 3. ij de specialist. Wat leert u in deze les? Een omschrijving geven. Een gesprek voeren met de specialist. dvies vragen. Iets afraden. Veel succes! Deze lesbrief is ontwikkeld

Nadere informatie

Rookvrij blijven doe je met hulp!

Rookvrij blijven doe je met hulp! Rookvrij blijven doe je met hulp! Wat mooi. Hiervoor heb ik het gedaan! Voor jou ben ik gestopt met roken. Wat ben ik blij! Lees hier hoe het Wendy en Steven lukt om rookvrij te blijven. 2 Goed zorgen

Nadere informatie

Meisjes-besnijdenis. Wat kan Sara doen als zij problemen heeft?

Meisjes-besnijdenis. Wat kan Sara doen als zij problemen heeft? Meisjes-besnijdenis Wat kan Sara doen als zij problemen heeft? Dit boekje gaat over problemen na meisjes-besnijdenis. En wat je kan doen om je weer beter te voelen. Auteur: Illustraties: Pharos, Postbus

Nadere informatie

Spelregels voor de plas training thuis

Spelregels voor de plas training thuis 00 Spelregels voor de plas training thuis Ploeppoli poli Kindergeneeskunde route 49 1 De plasfabriek Je blaas zit onder in de buik. In je blaas word je plas bewaard. Je nieren maken plas. Als je je handen

Nadere informatie

Oefeningen met de belangrijke woorden

Oefeningen met de belangrijke woorden Oefeningen met de belangrijke woorden 2 Gezondheid Bekijk op de website de woordenlijst bij hoofdstuk 2. Deze woorden moet je onthouden. Samengestelde woorden Sommige woorden zijn van twee of meer andere

Nadere informatie

Plakrand. Plakrand. Plakrand. Plakrand. Plakrand. Plakrand

Plakrand. Plakrand. Plakrand. Plakrand. Plakrand. Plakrand zgt.nl Wat heb je nodig? - De 2 bouwplaten - Schoenendoos (niet te klein) - Stiften of kleurkrijtjes - Schaar of prikpen - Lijm - Eventueel gekleurde vouwblaadjes De doos Knip de twee hoeken van de lange

Nadere informatie

Liesbreuk operatie bij kinderen. polikliniek Chirurgie

Liesbreuk operatie bij kinderen. polikliniek Chirurgie 00 Liesbreuk operatie bij kinderen polikliniek Chirurgie Uw kind wordt binnenkort verwacht in het ziekenhuis voor de behandeling van een liesbreuk. Waarschijnlijk heeft u al het een en ander gehoord over

Nadere informatie

Boxmeer Kinder Incontinentie Team: Bo-KIT

Boxmeer Kinder Incontinentie Team: Bo-KIT Boxmeer Kinder Incontinentie Team: Bo-KIT Uw huisarts of een andere specialist heeft uw kind verwezen naar het kinderincontinentiespreekuur van het Maasziekenhuis Pantein. Incontinentieproblemen zijn vaak

Nadere informatie

Les 1. Bij de huisarts

Les 1. Bij de huisarts http://www.edusom.nl Thema Gezondheid Les 1. Bij de huisarts Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren met de huisarts. Uw klachten beschrijven. Vragen stellen aan de huisarts. Vragen van de huisarts

Nadere informatie

Vragenlijst nachtelijke incontinentie

Vragenlijst nachtelijke incontinentie Vragenlijst nachtelijke incontinentie Uw kind is doorverwezen naar de continentiepolikliniek, omdat uw kind regelmatig 's nachts nat is. Om een goed beeld te krijgen van de problematiek, vragen wij u deze

Nadere informatie

Wat heb je nodig? De doos

Wat heb je nodig? De doos zgt.nl Wat heb je nodig? - De 2 bouwplaten - Schoenendoos (niet te klein) - Stiften of kleurkrijtjes - Schaar of prikpen - Lijm - Eventueel gekleurde vouwblaadjes De doos Knip de twee hoeken van de lange

Nadere informatie

Urineweginfecties bij kinderen

Urineweginfecties bij kinderen Urineweginfecties bij kinderen Up-to-date met NHG-standaard en NVK-richtlijn OverEINDse dagen, Scarperia, april 2011 Pieter Bertholet, huisarts Angelique Roeleveld-Versteegh, kinderarts Bas Zegers, kinderarts

Nadere informatie

Drie onderzoeken van de blaas en prostaat

Drie onderzoeken van de blaas en prostaat Drie onderzoeken van de blaas en prostaat Urinestraalmeting, blaasonderzoek en een prostaatecho. Binnenkort vinden er bij u drie onderzoeken plaats aan de blaas en de prostaat. In deze folder leest u om

Nadere informatie

(Copyright Marieke van Engelenburg, Universiteit van Maastricht)

(Copyright Marieke van Engelenburg, Universiteit van Maastricht) Vragenlijst KIP poli (Copyright Marieke van Engelenburg, Universiteit van Maastricht) Naam Jongen O Meisje O Geboortedatum School of dagverblijf Groep/klas O Overdag thuis O Kinderdagverblijf of creche

Nadere informatie

502c. Colonoscopie met zeer intensieve voorbereiding (met eventueel poliepectomie)

502c. Colonoscopie met zeer intensieve voorbereiding (met eventueel poliepectomie) Colonoscopie met zeer intensieve voorbereiding (met eventueel poliepectomie) Een goede voorbereiding is belangrijk voor het slagen van een colonoscopie. In deze brochure wordt kort ingegaan op de volgende

Nadere informatie

Instructie. Geachte mevrouw,

Instructie. Geachte mevrouw, Instructie. Geachte mevrouw, Voor u ligt de vragenlijst die u hebt ontvangen van uw behandelende gynaecoloog en uroloog. De vragenlijst is bedoeld om meer inzicht te krijgen in uw problematiek en om het

Nadere informatie

verpleegafdeling Longgeneeskunde

verpleegafdeling Longgeneeskunde patiënteninformatie verpleegafdeling Longgeneeskunde aanvullende informatie voor COPD-patiënten Opname via de Spoedeisende Hulp Vanwege uw klachten heeft u zich gemeld bij de afdeling Spoedeisende Hulp.

Nadere informatie

Urodynamisch onderzoek

Urodynamisch onderzoek U krijgt binnenkort een urodynamisch onderzoek. Uw uroloog of gynaecoloog heeft met u besproken waarom dit onderzoek bij u gedaan wordt. In deze folder leest u hoe het onderzoek verloopt. Als u na het

Nadere informatie

Op bezoek bij Suus op de Intensive care

Op bezoek bij Suus op de Intensive care Op bezoek bij Suus op de Intensive care Hoi, ik ben Suus en ik lig in het ziekenhuis. De afdeling waar ik lig, heet de Intensive care. In dit boekje laat ik je zien hoe de afdeling eruit ziet en wat iedereen

Nadere informatie

Anesthesiologie. Patiënteninformatie. Pijnbestrijding. Behandeling van aangezichtspijn. Sweetprocedure. Slingeland Ziekenhuis

Anesthesiologie. Patiënteninformatie. Pijnbestrijding. Behandeling van aangezichtspijn. Sweetprocedure. Slingeland Ziekenhuis Pijnbestrijding Behandeling van aangezichtspijn Sweetprocedure Slingeland Ziekenhuis Patiënteninformatie i Anesthesiologie Algemeen In overleg met u is een afspraak gemaakt voor een behandeling van uw

Nadere informatie

1 Telefonisch triëren

1 Telefonisch triëren 1 Telefonisch triëren 1.1 Inleiding Telefonisch triëren is een nieuw begrip binnen de gezondheidszorg. Het woord triëren komt uit het Frans en betekent sorteren. In het Nederlandse leger en bij rampen

Nadere informatie

Onderzoek laatste deel dikke darm

Onderzoek laatste deel dikke darm H.65151.1014 Onderzoek laatste deel dikke darm (sigmoïdscopie) 2 Inleiding U krijgt een onderzoek (sigmoïdscopie) om meer te weten te komen over de binnenkant van het laatste deel van uw dikke darm. Via

Nadere informatie

HET VERWIJDEREN VAN DE NEUSAMANDEL

HET VERWIJDEREN VAN DE NEUSAMANDEL kwaliteitskeurmerk voor onze Kinderafdeling, in december 2008 door het Ruwaard van Putten Ziekenhuis ontvangen. HET VERWIJDEREN VAN DE NEUSAMANDEL In deze folder geeft het Ruwaard van Putten Ziekenhuis

Nadere informatie

Te vroeg geboren, wat langer geduld. Orbis Jeugdgezondheidszorg

Te vroeg geboren, wat langer geduld. Orbis Jeugdgezondheidszorg Te vroeg geboren, wat langer geduld Orbis Jeugdgezondheidszorg Inleiding Couveusekinderen zijn kinderen die na hun geboorte een tijd (enkele weken tot enkele maanden) in de couveuse hebben gelegen. De

Nadere informatie

Punctie in de buik met behulp van echografie

Punctie in de buik met behulp van echografie Punctie in de buik met behulp van echografie 2 In overleg met uw behandelend arts is er voor u een punctie in de buik afgesproken (van de lever, nier of een massa in de buik). Dit onderzoek met behulp

Nadere informatie

Urodynamisch onderzoek Afdeling urologie.

Urodynamisch onderzoek Afdeling urologie. Urodynamisch onderzoek Afdeling urologie www.nwz.nl Inhoud Uw afspraak 3 Wat is een urodynamisch onderzoek? 4 Voorbereiding op het onderzoek 5 Het onderzoek 5 Na het onderzoek 6 De uitslag 7 Bijwerkingen

Nadere informatie

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht.

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht. 1. Joris Hé Roos, fiets eens niet zo hard. Roos schrikt op en kijkt naast zich. Recht in het vrolijke gezicht van Joris. Joris zit in haar klas. Ben je voor mij op de vlucht?, vraagt hij. Wat een onzin.

Nadere informatie

Als je poep er niet uit wil

Als je poep er niet uit wil Als je poep er niet uit wil 1 De meeste kinderen poepen elke dag wel een keer. Of één keer in de twee dagen. Maar soms poep je vaker, bijvoorbeeld als je diaree hebt. Of je poept minder vaak. Als je niet

Nadere informatie

UROFLOWMETRIE FRANCISCUS VLIETLAND

UROFLOWMETRIE FRANCISCUS VLIETLAND UROFLOWMETRIE FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding Voor uw kind is een uroflowmetrie aangevraagd. Dit onderzoek kan antwoord geven op de vraag waarom uw kind overdag of s nachts nog niet droog is, waarom uw

Nadere informatie

Urineweg-infecties bij kinderen. Loes Tanja kinderarts

Urineweg-infecties bij kinderen. Loes Tanja kinderarts Urineweg-infecties bij kinderen Loes Tanja kinderarts Wat is een urineweginfectie (UWI)? Een combinatie van klinische leeftijdsgebonden kenmerken en de aanwezigheid van bacteriën in een betrouwbaar afgenomen

Nadere informatie