Jaarverslag 2015: Samen Beter

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Jaarverslag 2015: Samen Beter"

Transcriptie

1 Jaarverslag 2015: Samen Beter Missie statement In 2015 hebben de leden van de vereniging het statement doorleefd: de cliënt en zijn of haar zorgvraag staat centraal en we vinden elkaar in een gedeeld streven naar het leveren van zorg die optimaal aansluit bij de zorgvraag. Het belang hiervan overstijgt het individuele belang van de leden. In verenigingsverband staan zorgkwaliteit, goed werkgeverschap en het delen van informatie centraal. Het statement is leidend voor het beleid van de komende jaren. Samen Voor Betere Zorg In het voorjaar 2015 gaven we de naam van de vereniging een nieuwe invulling: samen Voor Betere Zorg. Hiermee profileren wij ons als hét netwerk voor zorg en ondersteuning in de regio Kennemerland, Amstelland en Meerlanden. Samenwerken voor mensen door mensen. Deze naamswijziging leidde tot een subtiele aanpassing in de huisstijl van de vereniging en een vernieuwde folder.

2 Jaarverslag 2015: Samen Beter Basiszorg & Specialistische Zorg Het leidende thema in 2015 is de ontwikkeling van het model Wijkgerichte Zorg. Kernpunt van het nieuwe model Wijkgerichte zorg voor kwetsbare groepen is de integratie van taken in het zorgdomein en taken in het sociaal domein. De vijf kwetsbare groepen die we onderscheiden zijn: - Kwetsbare ouderen, waaronder mensen met dementie; - Mensen met chronische ziekten zoals Diabetes en COPD; - Mensen met een palliatieve zorgvraag; - Mensen met een verstandelijke beperking; - Mensen met psychische zorgvragen. Binnen het programma wordt subregionaal gewerkt. De dynamiek en de samenwerking met de diverse maatschappelijke partners varieert en dat maakt dat de lokale kleuring bepalend is voor het tempo en de accentverschillen die binnen de subregio s gelegd worden.

3 Jaarverslag 2015: Samen Beter Wonen Welzijn Zorg In het programma Wonen Welzijn Zorg stond in 2015 afstemming met gemeenten in de regio over transitie en transformatie centraal. Met de gemeenten in de subregio s IJmond en Zuid- Kennemerland vond zowel op ambtelijk als bestuurlijk niveau overleg plaats. In 2015 startte de transformatiefase, de zoektocht naar vorm en agenda om samen met stakeholders gestalte te geven aan die transformatie. In Midden- en Zuid-Kennemerland lag het accent op het monitoren van de gevolgen van de transities en het nemen van initiatieven om acute knelpunten op te lossen. In Amstelland en Meerlanden organiseerden we een grote bijeenkomst met zorgaanbieders, gemeenten en zorgverzekeraar met als doel een bijdrage te leveren aan samenwerking tussen deze partijen in de wijk. Vanuit VBZ werd een doorstart geïnitieerd van het Meer voor Elkaar overleg in Haarlemmermeer, met als doel tot betere afstemming in de wijk te komen.

4 Jaarverslag 2015: Samen Beter In 2015 is een nieuwe strategische koers uitgezet: Perspectief op werken in de zorg; Strategisch arbeidsmarktbeleid voor de sector zorg & welzijn in regio Kennemerland, Amstelland en Meerlanden Enkele resultaten: Arbeidsmarktonderzoek voor de regio KAM opgeleverd: Perspectief op de arbeidsmarkt. Lerend Netwerk Strategische Personeelsplanning (SPP) gestart In het Regionaal Mobiliteitsplatform Zorg & Welzijn kreeg de samenwerking tussen werkgevers vorm in een intentieverklaring. Het eerste resultaat is het ontwikkelen van een digitaal loopbaanplatform: Oprichting Bestuurlijk Overleg Arbeidsmarkt, HRM en Scholing Succesvolle Week van Zorg en Welzijn in samenwerking met RegioPlus. Intensieve afstemming tussen opleidingen en de zorgsector, anticiperend op de ontwikkelingen in de zorg en de toekomstige vraag naar personeel, kwantitatief en kwalitatief, in de zorgopleidingen. Start gemaakt met gericht en expliciet beleid op het gebied van duurzame inzetbaarheid. Vernieuwende activiteiten waren de Zelfmanagement experience, de start van het project samenwerking professionals, vrijwilligers en mantelzorgers en de koplopersgroep waarin we samen werken aan een inclusieve arbeidsmarkt.

5 Jaarverslag 2015: Samen Beter Gezamenlijke inkoop Belangrijk gezamenlijk inkoopproject met fors financieel resultaat was Afval; in 2015 is het contract met GP Groot gesloten. We wisselden kennis en ervaring uit tijdens twee platformbijeenkomsten en een inkoperscafé. Platform Gehandicaptenzorg In 2015 stond de transitie van zorg steeds prominent op de agenda van het platform. Specifiek wisselden we kennis en ervaringen uit over de relatie met gemeenten, zorgverzekeraars en zorgkantoor. Preventie/Gezondheidspromotie In 2015 startten we met de voorbereiding van een conferentie waarin we in dit kader twee onderwerpen willen agenderen met een brede vertegenwoordiging uit de regio: stoppen met roken en suïcidepreventie. Stem van de cliënt In 2015 zijn we het gesprek gestart met de cliëntenraden over hoe zij in ons samenwerkingsverband de stem van de cliënt kunnen vertegenwoordigen? De ketens Bureau VBZ ondersteunde in 2015 de ketens CVA, NAH, Palliatieve Zorg en Dementie.

6 Samen Beter Jaarverslag 2015 samen Voor Betere Zorg (VBZ) Inleiding Samen Voor Betere Zorg (VBZ) is de vereniging van zorgorganisaties in de regio Kennemerland, Amstelland en Meerlanden (KAM). Zorgaanbieders uit alle sectoren van de zorg zijn lid van de VBZ. In 2015 telde de vereniging 30 leden. De VBZ maakt zich samen met haar leden sterk voor goede zorg in de regio Kennemerland, Amstelland en Meerlanden. VBZ komt op voor de belangen van haar leden. De vereniging streeft naar goede condities en randvoorwaarden voor het functioneren van de aangesloten zorgaanbieders binnen de regio. De Vereniging Missie statement In 2015 hebben de leden van de vereniging het statement doorleefd: de cliënt en zijn of haar zorgvraag staat centraal en we vinden elkaar in een gedeeld streven naar het leveren van zorg die optimaal aansluit bij de zorgvraag. Het belang hiervan overstijgt het individuele belang van de leden. In verenigingsverband staan zorgkwaliteit, goed werkgeverschap en het delen van informatie centraal. Het statement is leidend voor het beleid van de komende jaren. Samenstelling bestuur: In 2015 zag het VBZ-bestuur er als volgt uit: J.E. Bauer (Hartekamp Groep), voorzitter L.E.F. van Ruth (ViVa! Zorggroep), portefeuillehouder Programma Arbeidsmarkt HRM en Scholing A. Schouten (Zorgbalans), portefeuillehouder Wonen Welzijn Zorg (tot ) P. van Barneveld (KG), portefeuillehouder Programma Basiszorg en Specialistische Zorg P. Kühn (Nieuw Unicum), penningmeester E. de Ruijter (GGZ ingeest), portefeuillehouder Onderzoek & Analyse en Cliëntparticipatie J. van der Linden (Zorgcentra Meerlanden), portefeuillehouder Wonen Welzijn Zorg (na ) Team Bureau VBZ: Directeur: Tanja Ineke Programma Basiszorg en Specialistische Zorg: Helen Passchier, volgde in juni Gert-Jan de Haas op Programma Wonen Welzijn Zorg: André de Jong Programma Arbeidsmarkt: Marie-Susan van der Munnik, Liesbeth van Hellemondt, Marion Fisser, Margriet Bink, Monique van t Klooster, Willem van Luttikhuizen, Riska van Wijgerden, Joane Hasken Ketens en netwerken: Nienke Ballast (vanaf 1 mei), Antje Kleef en Monique Panneman Secretariaat: Riska van Wijgerden, Astrid van Rooden, Sophie Financiën: Jos Wagenaar, Karin Velda Communicatie Samen Voor Betere Zorg In het voorjaar 2015 gaven we de naam van de vereniging een nieuwe invulling: samen Voor Betere Zorg. Met deze nieuwe invulling van de drie letters VBZ profileren wij ons als hét netwerk voor zorg en ondersteuning in de regio KAM. Samenwerken voor mensen door mensen. Deze naamswijziging leidde tot een subtiele aanpassing in de huisstijl van de vereniging en een vernieuwde folder. 1

7 Via onze Interne Berichten kunnen de communicatie-afdelingen van VBZ-lidinstellingen de collega s binnen de organisatie over activiteiten van de vereniging informeren. Onze digitale nieuwsbrief informeert de leden en andere stakeholders over standpunten, activiteiten en ontwikkelingen rondom VBZ. In 2015 verstuurden we 12 nieuwsbrieven aan adressen. De website ( is in 2015 aangepast aan de uitingen samen Voor Betere Zorg. VBZ is een actieve partij in de regio in samenwerking en overleg met anderen. De VBZ wil ook standpunten en visies uitdragen. Meer nog dan voorheen is het van belang dat de sector zich profileert en laat zien in de verhouding met stakeholders in de regio. Preventie/gezondheidspromotie We zien het als onze gezamenlijke opdracht om eigen regie van de cliënt te ondersteunen en gebruik en afhankelijkheid van professionele zorg en steun te helpen beperken. In 2015 startten we met de voorbereiding van een conferentie waarin we in dit kader twee onderwerpen willen agenderen met een brede vertegenwoordiging uit de regio: stoppen met roken en suïcidepreventie. Stem van de cliënt In 2015 is Zorgbelang, onze regionale patiënten/cliëntenorganisatie, opgeheven. In het bestuur hebben we besloten te onderzoeken of we de cliëntenraden van de bij ons aangesloten organisaties een rol kunnen geven; kunnen zij in ons samenwerkingsverband de stem van de cliënt vertegenwoordigen? In 2015 zijn we het gesprek hierover gestart met de cliëntenraden uit de organisaties van de bestuursleden. De programma s en platforms Wonen Welzijn Zorg In het programma Wonen, Welzijn, Zorg stond in 2015 afstemming met gemeenten in de regio over transitie en transformatie centraal. Met de gemeenten in de subregio s IJmond en Zuid-Kennemerland vond zowel op ambtelijk als bestuurlijk niveau overleg plaats. Nadat in 2014 de 3 transities zijn doorgevoerd, startte in 2015 de transformatiefase, de zoektocht naar vorm en agenda om samen met stakeholders (gemeenten, zorgverzekeraar/zorgkantoor) gestalte te geven aan die transformatie. In Midden- en Zuid-Kennemerland lag het accent op het monitoren van de gevolgen van de transities en het nemen van initiatieven om acute knelpunten op te lossen. Zo stond administratieve processen (iwmo) als onderwerp hoog op de agenda. Samen met de gemeente zetten we de pilot doelgroepenvervoer op, met als doel om cliënten, ongeacht uit welke doelgroep, zo efficiënt en effectief mogelijk tussen woon- en dagbestedingsplek te vervoeren. Samen met de gemeenten Haarlem organiseerden we een bijeenkomst over de toekomstige organisatie van dagbesteding. Tot slot was ook het RIGO-onderzoek, waarin actualiteit en prognose van behoefte aan wonen met zorg in kaart is gebracht, een belangrijk onderwerp dat in WWZ-verband werd uitgewerkt. Op basis hiervan startten de gemeenten Haarlem en Zandvoort het traject Langer thuis wonen, met medewerking vanuit VBZ. In Amstelland en Meerlanden organiseerden we een grote bijeenkomst met zorgaanbieders, gemeenten, zorgverzekeraar/kantoor op 3 maart in Amstelland, met als doel een bijdrage te leveren aan samenwerking tussen deze partijen in de wijk. Vanuit VBZ werd een doorstart geïnitieerd van het Meer voor Elkaar overleg in Haarlemmermeer, met als doel tot betere afstemming in de wijk te komen. 2

8 Basiszorg en Specialistische Zorg In het programma Basiszorg en Specialistische Zorg wordt de dynamiek en beweging tussen de basiszorg en specialistische zorg gekanaliseerd en geregisseerd richting een zorglandschap waarbij: goede (medische) zorg- en dienstverlening, op het juiste moment en zo thuis mogelijk geleverd kan worden. Het leidende thema in 2015 was de ontwikkeling van het model Wijkgerichte Zorg. Kernpunt van het nieuwe model Wijkgerichte zorg voor kwetsbare groepen is de integratie van taken in het zorgdomein en taken in het sociaal domein. De vijf kwetsbare groepen zijn: Kwetsbare ouderen, waaronder mensen met dementie Mensen met chronische ziekten, zoals Diabetes en COPD Mensen met een palliatieve zorgvraag Mensen met een verstandelijke beperking Mensen met psychische zorgvragen Binnen het programma werken we subregionaal. De dynamiek en de samenwerking met de diverse maatschappelijke partners varieert en dat maakt dat de lokale kleuring bepalend is voor het tempo en de accentverschillen binnen de subregio s. Zuid-Kennemerland In juni is het model Wijkgerichte Zorg in het Regionaal overleg Basiszorg en Specialistische zorg Zuid- Kennemerland vastgesteld. Voor deze gelegenheid waren ook de wethouders uitgenodigd. Met twee van de vijf kwetsbare groepen is een start gemaakt in 2015: kwetsbare ouderen en mensen met psychische zorgvragen (psychische kwetsbaarheid). Voorrang is gegeven aan de inrichting van wijkgerichte zorg voor kwetsbare ouderen, vanwege het opheffen van Draagnet DOC per 1 januari In september startten we met het traject Wijkgerichte GGZ. In het model is een accentverschil gemaakt t.a.v. de groep kwetsbare ouderen. Voor de groep mensen met een psychische kwetsbaarheid is het kunnen op- en afschalen in het sociaal domein, belangrijk: bepaalt of iemand zelfredzaam kan zijn en blijven. Midden-Kennemerland In Midden-Kennemerland introduceerden wij het thema Wijkgerichte Zorg bij de Zorggroep IJmond 2.0. (ZGIJ). De zorggroep kent een aantal ketens en werkgroepen. Een daarvan is de werkgroep Overdracht. In die werkgroep heeft de huisarts een prominente rol en dat is de plek waar Wijkgerichte Zorg geagendeerd is. In een netwerkbijeenkomst van de Zorggroep met gemeenten, welzijnspartijen en zorgverzekeraar is het thema Wijkgerichte Zorg verkend. Ook is contact gelegd met alle sociale wijkteams om te kijken waar samenwerkingsmogelijkheden liggen. Meerlanden (Haarlemmermeer) In Haarlemmermeer hebben we het GGZ-netwerk Haarlemmermeer opgericht. Het 1 e en 2 e lijnsoverleg in Haarlemmermeer kwam twee keer bijeen. In het overleg zochten we naar wat partijen bindt en wat leidend moet zijn voor de agenda. In plaats van dit bestuurlijke overleg waar men het over eens is dat de samenstelling niet evenwichtig is is het idee ontstaan om de lopende netwerken in kaart te brengen en de opbrengst uit de netwerken en ideeën over nieuwe netwerken/projecten te delen in een bestuurlijk overleg (1 à 2 keer per jaar). Onder de naam marktkraambijeenkomst nodigen wij dan vertegenwoordigers van het ziekenhuis, GGZ, koepel huisartsen (afstemmen met 3

9 overige 1 e lijn), VVT, GZ, Z&Z en Zilveren Kruis uit. Het gaat over het delen van goede voorbeelden en met elkaar in contact komen. Hieruit kunnen nieuwe coalities cq. netwerken ontstaan. In de ontwikkeling naar een dergelijke overlegstructuur zoeken we de samenwerking binnen de VBZprogrammastructuur en met het REOS. Amstelland Ook hier is met partijen verkend hoe het thema Wijkgerichte Zorg een plek kan krijgen. De marktkraambijeenkomst, zoals bij Meerlanden genoemd, is hier al georganiseerd en wel vanuit het programma WWZ. Wijkgerichte Zorg is ook hier voor de samenwerkingspartners het leidende thema. De huisartsen hebben een Ouderen Alliantie opgericht, waarbinnen veel samenwerkingsbereidheid zit. Deze best practices worden gedeeld en leiden tot nieuwe initiatieven. Ook hier ligt voor de nabije toekomst een nauwere samenwerking tussen de zorgprogramma s en ketens voor de hand. Arbeidsmarkt, HRM en Scholing We hebben in 2015 een nieuwe strategische koers uitgezet: deze is verwoord in Perspectief op werken in de zorg; Strategisch arbeidsmarktbeleid voor de sector zorg welzijn in regio Kennemerland, Amstelland en Meerlanden In deze nieuwe arbeidsmarktstrategie hebben we regionale uitdagingen voor de arbeidsmarkt in zes thema s geformuleerd. Thema s voor : zes speerpunten Samen werken vanuit het belang van de cliënt is belangrijker dan ooit. Voor VBZ is versterken van samenwerking core-business: wij bouwen, in nauwe verbinding met de zorgverzekeraars en gemeenten en andere stakeholders, de komende jaren voort op de in 2015 ingezette veranderingen. Voor de komende jaren hebben we zes speerpunten benoemd Blijvende vernieuwing Flexibele en mobiele medewerker Flexibele en proactieve werkgever Participatie en SROI Opleiden imago Deze vormen ook het uitgangspunt voor de opzet van een regionaal arbeidsmarktmodel, naar voorbeeld van het Gelders Arbeidsmarktmodel. Ze vormen daarmee de basis voor de samenwerking in de regio. De samenwerking tussen werkgevers in zorg en welzijn in de regio KAM krijgt vorm in een Regionaal Mobiliteitsplatform Zorg & Welzijn. Daarbij hebben we vier waarden benoemd die de basis voor een succesvolle samenwerking vormen: Vertrouwen Verbinding Veerkracht Verantwoordelijk Strategisch Arbeidsmarktbeleid Om de veranderingen en onzekerheden over de arbeidsmarkt in de zorg het hoofd te kunnen bieden, is het nodig om op een andere manier te kijken naar verantwoordelijkheden van werkgevers, van werknemers en naar opleiden. Er is bij werknemers sprake van een verschuiving van baanzekerheid naar werkzekerheid en de noodzaak om een leven lang te leren. Daarbij past een werknemer die 4

10 eigen regie neemt over zijn of haar loopbaan en flexibel en mobiel is. De werkgever van de toekomst speelt snel in op veranderingen bijvoorbeeld door veranderde wet- en regelgeving of door veranderingen in de vraag naar zorg en is flexibel en proactief. Regionaal mobiliteitsplatform Zorg & Welzijn (RMP) In het Regionaal Mobiliteitsplatform Zorg & Welzijn krijgt de samenwerking tussen werkgevers vorm. In 2015 hebben we de volgende activiteiten georganiseerd: - Creëren draagvlak voor samenwerking tussen de leden, op bestuurlijk en HRM-niveau. - Extra bestuursvergadering op 12 februari 2015, waarin besluit tot start RMP genomen is. - Gesprekken met individuele bestuurders voor commitment en draagvlak RMP. - Medewerking aan haalbaarheidsonderzoek in opdracht van de Gemeente Haarlemmermeer. - Samenwerking met Bureau Talentenpool dat haalbaarheidsonderzoek uitvoert. Review eindrapport en communicatie naar onze leden over vervolg. - Organiseren van Conferentie Op weg naar een dynamische arbeidsmarkt in de zorg op 25 augustus 2015 in het Teylers Museum in Haarlem. Het resultaat van deze activiteiten was dat op 25 augustus spelers op de regionale arbeidsmarkt een intentieverklaring ondertekenden voor samenwerking. Er is draagvlak verworven bij leden voor medefinanciering van de digitale omgeving (infopuntzorg.nl). We zijn gestart met een netwerk om vervolgstappen voor intersectorale samenwerking te zetten. (Door)ontwikkelen digitale omgeving (infopuntzorg.nl) Deze omgeving ondersteunt de medewerker om zelf regie te nemen over zijn loopbaan. Hij is allereerst gericht op in-, door-, en uitstroom (vacaturebank en kandidatenbank, loopbaantest en informatie). HR-professionals kunnen kennis en informatie delen en vragen stellen (Forum). Er is algemene informatie over werken in de zorg, opleidingen en nieuws (website). Voor het bouwen van de website is een projectorganisatie opgericht met de volgende rollen: Projectmanager, Stuurgroep (besluitvormend), Expertteam (Advies), Denktank communicatie, Communicatieadviseur, Inkoop/ICT (Advies), Projectteam en Linking Pins (werkgroep Mobiliteit). Het intensieve contact met Projectteam en Linking Pins heeft ertoe geleid dat tijdens het bouwen van infopuntzorg.nl zoveel mogelijk rekening is gehouden met wensen van de leden. En ook is daardoor de uiteindelijke implementatie van de site binnen de organisaties grondig voorbereid. In 2015 zijn er zes bijeenkomsten geweest van de werkgroep Mobiliteit i.p.v. de geplande drie bijeenkomsten. In korte tijd en met een strakke budgettering is de site opgeleverd. Het is een start geweest voor de focus op de waarden van het GAM. Duidelijk is dat er nog veel aandacht besteed moet worden aan de veranderingen die de arbeidsmarkt vraagt van de medewerker en de organisatie. Strategische samenwerkingsverbanden/netwerken Met het initiatief om een bestuurlijk overleg Arbeidsmarkt, HRM en Scholing (BO AM)vorm te geven, vernieuwden we de overlegstructuur. Aan het BO AM nemen deel: (een afvaardiging van) bestuurders van zorginstellingen, onderwijsinstellingen (mbo en hbo), UWV en wethouders economische zaken/arbeidsmarkt uit vijf verschillende gemeenten. Doel van het strategische overleg over arbeidsmarktvraagstukken op de korte en lange termijn is het optimaliseren van de arbeidsmarkt voor zorg en welzijn in de regio. Samen wordt de verantwoordelijkheid opgepakt voor het formuleren van een gezamenlijke (lange termijn) visie om de werkgelegenheid in stand te houden en hiervoor oplossingen of overgangsmaatregelen te vinden. Belangrijke onderwerpen 5

11 waren in 2015 de samenwerking in het kader van het Zorgpact, Regionaal Investeringsfonds MBO en Regionaal Mobiliteitsplatform Zorg. Netwerk HRM We initiëren, faciliteren en onderhouden een actief regionaal netwerk van Managers HRM en leveren daarmee een bijdrage (vanuit HRM-invalshoek) aan het optimaliseren van de arbeidsmarkt voor zorg en welzijn. In het netwerk HRM vindt informatie- en kennisdeling plaats aan de hand van thema s. Het netwerk geeft tevens input voor regionaal arbeidsmarktbeleid. Tevens vindt afstemming plaats op tactisch niveau van onderwerpen die worden aangereikt vanuit het BO AM, HRM en Scholing. In 2015 zijn voor het netwerk HRM drie grote bijeenkomsten (werkconferenties) georganiseerd. Arbeidsmarktonderzoek In juli 2015 heeft VBZ een Arbeidsmarktonderzoek voor de regio KAM opgeleverd: Perspectief op de arbeidsmarkt. Vacature enquête In 2015 zijn zoals ieder jaar weer twee vacature-enquêtes uitgezet onder de leden van het programma Arbeidsmarkt, HRM en Scholing. Doordat we het monitoren consequent (sinds 2008) doen geeft dit een betrouwbaar beeld van de vacature-ontwikkeling op de regionale arbeidsmarkt. Up-to-date informatieverstrekking aan werkgevers/leden De recente arbeidsmarktontwikkelingen zijn verwerkt in het arbeidsmarktonderzoek van juli Vervolgens zijn in het najaar (eind oktober 2015) branchespecifieke toekomstverkenningen gepubliceerd (gemaakt door het Onderzoeksprogramma Zorg en Welzijn), waarin prognoses zijn opgenomen. In de toekomstverkenning(en) en de tool worden vraag en aanbod op de arbeidsmarkt, per kwalificatieniveau met elkaar geconfronteerd. Zo ontstaat zicht op de te verwachten tekorten en overschotten aan personeel voor de periode Deze toekomstverkenningen worden voorzien van een samenvatting en analyse, gedeeld met zorgwerkgevers/vbz-leden. Ondersteuning van werkgevers bij Strategische Personeelsplanning (SPP) VBZ startte een Lerend Netwerk SPPdat zich richt op het aanreiken van handvatten aan managers HRM om SPP in de eigen organisatie op te pakken en te integreren. In 2015 is het netwerk drie keer bij elkaar geweest. De deelnemers van het SPP Netwerk geven aan dat vooral de onderlinge uitwisseling van kennis en ervaringen een meerwaarde heeft voor de eigen beeldvorming en het denken in scenario s ter ondersteuning van het maken van organisatiekeuzes. Uitvoering Sectorplan Zorgregio KAM De uitvoering en registratie van opleidingen verloopt volgens planning. 61% van de totaal begrote opleidingskosten is reeds geregistreerd. Sinds 1 september 2014 zijn 908 medewerkers bezig met BBL en HBO Duaal opleidingen, competentiegerichte trainingen, EVC s en competentiescans. De subsidie varieert per opleiding. Werven met Beleid Goede ondersteuning van en aanvulling op activiteiten van de leden bij werving en mobiliteitsvraagstukken en bewaken van goede imago van de zorg. Beeldvorming en Imago: van Stel je eens voor naar Zorg voor je loopbaan, dat werkt! In 2015 is de lopende campagne Stel je eens voor. onderhouden om vooral jongeren te enthousiasmeren om te kiezen voor een opleiding in de zorg en de schade aan het imago van de sector op de arbeidsmarkt door de huidige bezuinigingen te beperken. 6

12 De digitale ruggengraat van het Regionaal Mobiliteitsplatform (loopbaanportal) komt te hangen onder, in de regio zeer bekende, Het samenwerken in het Regionaal Mobiliteitsplatform Zorg & Welzijn en het ontwikkelen van een nieuwe website Infopuntzorg zijn activiteiten die onder meer de beweging van medewerkers ondersteunen. In het najaar werden de middelen van de campagne ingezet voor promotie van de te vernieuwen website. Er is een nieuwe campagne ontwikkeld: Zorg voor je loopbaan, dat werkt! VBZ Communicatienetwerk Het communicatienetwerk organiseerde op 10 juni 2015 een bijeenkomst in samenwerking met Gemeente Haarlem Samen Voor Elkaar. Hierin werd informatie gedeeld over de transitie en transformatie in de zorg. Week van Zorg en Welzijn 2015 in samenwerking met RegioPlus In de regio waren 50 locaties van 17 instellingen open tijdens de week. In samenwerking met de communicatieadviseurs van VBZ-leden en met input van RegioPlus is gewerkt aan een eenduidige presentatie in regionaal verband. De Week werd gepromoot via Google AdWords, advertenties in de regionale h-a-h-bladen en Social Media. Voor de deelnemende instellingen werden gadgets aangeschaft. De Kick-off van de week werd samen met SHDH en Sint Jacob georganiseerd; twee bekende Nederlanders gingen met kinderen van twee basisscholen twee zorglocaties bezoeken. Mirella van Markus bracht een bezoek aan het ontmoetingscentrum De Hamelink (SHDH) en Barry Paf bezocht Meerhoeve (Sint Jacob). Landelijke Krant Week van Zorg en Welzijn Met alle 16 regio s is begin maart een landelijke krant uitgegeven. De editie die in de regio KAM verscheen, telde 16 pagina s. Een redactieraad van enkele communicatieadviseurs uit het VBZ Communicatienetwerk bepaalde de inhoud. De acquisitie van de advertenties is gedaan door de communicatieadviseur zelf. Regionale voorlichting aan diverse doelgroepen (inzet presentatieteam Infopunt Zorg) Het presentatieteam Infopunt Zorg heeft het afgelopen schooljaar 43 presentaties verzorgd op de basis- en middelbare scholen in de regio. Het presentatieteam heeft op 9 banen- en beroepenmarkten de regionale werkgevers vertegenwoordigd. Infopunt Zorg, informatieloket Het Infopunt Zorg, informatieloket was in 2015 vijf dagen per week operationeel en bereikbaar via telefoon, en via een link op Vragen om informatie worden veelal per mail afgehandeld. Verder blijkt dat de website voldoende informatie biedt. 7

13 Website inclusief vacaturebank De website trok in unieke bezoekers (t.o.v in 2014). Tot 5 oktober 2015 zijn in totaal 544 vacatures geplaatst (t.o.v. 398 in 2014). De daling in aantal bezoekers van is te wijten aan een technisch probleem. Door ook kritisch te kijken naar SEO (zoekmachine optimalisatie) is de dip in bezoekers omgezet in een stijgende lijn. Social Media (Twitter, Facebook) twitteren we actief. Het aantal volgers is Het aantal fans op Facebook bedraagt Via social media is interactie gezocht met jongeren (en hun ouders), medewerkers in de zorg, en andere geïnteresseerden. Kwalificeren voor zorg en welzijn Er is in de regio een effectieve afstemming tussen opleidingen en de zorgsector, met voldoende anticipatie op de ontwikkelingen in de zorg en de toekomstige vraag naar personeel, kwantitatief en kwalitatief, in de zorgopleidingen. Er wordt inhoud en uitvoering gegeven aan gedeelde verantwoordelijkheid, effectievere afstemming en regionale regievoering, gericht op betere en meer toekomstgerichte opleidingen van benodigd zorgpersoneel. Er bestaat bij de leden van VBZ daarnaast sterk de wens om sneller in te kunnen spelen op trends en verwachtingen. Afstemming Arbeidsmarkt/Onderwijs In de tweede helft van 2015 is de Stuurgroep Leren en Werken getransformeerd naar een Bestuurlijk Overleg Arbeidsmarkt, HRM en Scholing (BO AM). Dit BO AM richt zich op de gehele breedte van het spectrum Arbeidsmarkt, inclusief werken en leren. In 2015 kwam de Stuurgroep Leren en Werken driemaal bijeen en het BO AM éénmaal. Belangrijke punten waren de verschillende projectgroepen, regionale activiteiten en de verdergaande samenwerking en het Zorgpact. In het kader van het Zorgpact hebben we verschillende concrete initiatieven genomen: - Een bijeenkomst van de Stuurgroep Leren en Werken (26 juni 2015), waarbij Doekle Terpstra aanwezig was stond in het teken van het Zorgpact. - Tijdens de bijeenkomst van het BO AM (9 oktober 2015) waren het Zorgpact en de regionale agenda, het Regionaal Investeringsfonds MBO en het Regionaal Mobiliteitsplatform onderwerp van gesprek. - Op 2 december 2015 tijdens de landelijke werkdag had VBZ een actieve rol: presentatie van het regionale zorgpact en geven van een workshop: Onderkant van de arbeidsmarkt. Het Platform Opleiden heeft tot doel de bespreking van ontwikkelingen, informatie-uitwisseling en kennisdeling op het brede gebied van Leren en Werken. Er zijn in 2015 twee bijeenkomsten Platform Opleiden georganiseerd. De eerste bijeenkomst ging over het thema Leidt zelf organiseren tot het reorganiseren van de afdeling Opleidingen? en de tweede bijeenkomst had als thema Werkplekleren en presteren met Voor project START (Stages Richting de Toekomst) is in 2015 een projectgroep samengesteld. Er is een plan van aanpak geschreven en er is bij RegioPlus subsidie voor een pilot aangevraagd. Een werkgroep is samengesteld. De pilot heeft vertraging opgelopen en zal grotendeels in 2016 worden uitgevoerd. 8

14 VBZ heeft in 2015 deelgenomen aan enkele bijeenkomsten van de broedplaats Amsterdam- Amstelveen. Hierbij is kennis gedeeld en kennis opgehaald. Informatie over de Adviescommissie Innovatie Zorgberoepen en Opleidingen en over de broedplaats Amsterdam-Amstelveen is gedeeld op de website. Tijdens een bijeenkomst van de Stuurgroep Leren en Werken is een presentatie gegeven. ROC Nova College heeft in samenwerking met enkele zorginstellingen en VBZ een RIF-aanvraag opgesteld. In 2015 was deze aanvraag zo goed als af. In januari 2016 is de aanvraag ingediend. Duurzame inzetbaarheid De leden van de VBZ beschikken over een gericht en expliciet beleid op het gebied van duurzame inzetbaarheid. De VBZ faciliteert de leden adequaat om inhoudelijk en strategisch afstemming bij elkaar te zoeken en kennis en informatie te delen. Kenniskring Duurzame inzetbaarheid De kenniskring wisselden kennis en ervaringen uit en organiseerde twee bijeenkomsten De eerste bijeenkomst had als thema Duurzaam meedoen als HR-adviseur? De tweede bijeenkomst ging over het thema Van Hard werken naar Bewust werken. Werkgroepen Werkgroep re-integratie Bijeenkomsten als thema s Strategische personeelsrisico s en Hoe zet je een goede providerboog op? Mobiliteit De zes bijeenkomsten van de werkgroep gingen over de implementatie van de vernieuwde website infopuntzorg.nl. Werkgroep Gezond & Zeker en Werkgroep Arbeid & Gezondheid In 2015 werden drie bijeenkomsten georganiseerd: Een eerste bijeenkomst gewijd aan het IZZ onderzoeksrapport Gezond werken in de zorg. Een tweede bijeenkomst met als thema Waarschuwingsregister Zorg & Welzijn. De derde bijeenkomst had als thema Vitaliteit management: je hoeft niet ziek te zijn om beter te worden. Employability Een leven lang leren staat centraal. In beweging blijven komen stelt de medewerker in staat om over het gevraagde scala aan competenties, houding en gedragsaspecten te blijven beschikken. Activiteiten op het thema employability zitten verweven in de onderwerpen die de mobiliteit van de medewerkers ondersteunen. Het is van belang dat medewerkers in beweging komen. Binnen de baan, de functie, binnen of buiten de organisatie. VBZ ondersteunt de leden door de kennis (uitwisseling) op dit onderwerp te bevorderen en door beweging te stimuleren middels een digitaal aanbod van Werken Arbeidsmarkttekorten zullen op termijn niet opgelost worden door middel van het voortzetten van wat we reeds doen. Het is daarom essentieel dat vernieuwende zorgconcepten ontwikkeld worden en dat de sector en alle daarbij betrokken partijen (gestimuleerd worden te) blijven innoveren. 9

15 Zelfmanagement/Innovaties Voor de Werken hebben we in 2015 de activiteiten rondom zelfmanagement en sociale en technologische innovaties in de praktijk gebundeld. De Zelfmanagement Experience was in december 2015, 65 deelnemers deden mee aan zeven workshops. In de verschillende workshops werd aandacht besteed aan de veranderende rol van de professional van zorgen voor naar zorgen dat en de (technologische) middelen die hierbij kunnen helpen. De volgende onderwerpen kwamen aan bod: gespreksvaardigheden, eigen regie van de loopbaan, versterken van de eigen regie van de cliënt, sociale netwerkversterking, manieren om de cliënt tot gedragsverandering te verleiden, technologische middelen om de eigen regie makkelijker en veilig te maken. De Zelfmanagement Experience bevatte vernieuwende elementen en elementen uit de praktijk van leden van VBZ. Samenwerking professionals, vrijwilligers en mantelzorgers Op de website is een overzicht geplaatst van landelijke en regionale mantelzorgorganisaties. In 2015 is verder gewerkt aan het thema Informele zorg. De gemeente Haarlem heeft samen met VBZ en de vrijwilligerscentrale Haarlem een gemeentelijk plan voor het versterken van vrijwillige inzet geschreven. In dit plan zijn verschillende activiteiten opgenomen waarbij VBZ een rol in de uitvoering kan gaan spelen. Het betreft activiteiten als: pilot vrijwilligerswerk aangepast aan behoefte vrijwilliger ; ondersteuning van organisaties bij inzet van kwetsbare vrijwilligers; ontwikkeling programma samenwerking professional en vrijwilliger. VBZ heeft op deze laatstgenoemde activiteit een plan van aanpak geschreven, waarvoor subsidie van de gemeente is ontvangen. Uitvoer vindt in 2016 plaats. Samen werken aan een inclusieve arbeidsmarkt VBZ heeft in 2015 intensief geïnvesteerd in social return en garantiebanen om samen met gemeenten en werkgevers in de zorg te werken aan een inclusieve arbeidsmarkt. Om samenwerking te verbeteren, praktische bezwaren weg te nemen en duurzame oplossingen te realiseren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, werken partijen in de regio KAM samen. Zo is, op initiatief van VBZ, een koplopersgroep gevormd waarin zorginstellingen en gemeenten uitgangspunten met elkaar afstemmen, zoeken naar alternatieve manieren om invulling te geven aan social return (SR) en best practices verzamelen en delen. Doelstellingen van deze koplopersgroep: Afstemming van uitgangspunten en regionale afstemming tussen gemeenten in de regio KAM. Verzamelen van best practices op het gebied van SR. Benoemen van drie nieuwe initiatieven voor verdere uitwerking in gezamenlijkheid. Daarnaast organiseerde VBZ, in samenwerking met AWVN, een viertal workshops. Negen zorgaanbieders nemen deel aan deze workshops. Onderzocht wordt waarom zij ruimte willen maken voor mensen met een beperking, waar geschikte werkplekken zijn en hoeveel banen zij kunnen realiseren. Deze netwerkaanpak maakt onderdeel uit van het programma Werkgevers gaan inclusief. 10

16 Platform Gezamenlijke inkoop Doel van gezamenlijk inkopen is het delen van kennis en informatie en het bereiken van financiële voordelen. Aan dit platform nemen 13 leden deel. De kerngroep, verantwoordelijk voor het uitzetten van de koers, bewaken van de inkooptrajecten en voorbereiden van de platformbijeenkomsten, vergaderde vier keer. We organiseerden in 2015 twee platformbijeenkomsten en een inkoperscafé. Een van de inhoudelijke onderwerpen die we belichtten was best value procurement. Belangrijk inkoopproject was: Afval; in 2015 is het contract met GP Groot gesloten. De volumevoordelen voor de deelnemende organisaties lopen uiteen van honderden tot vele duizenden euro s. Platform Gehandicaptenzorg In 2015 stond de transitie van zorg steeds prominent op de agenda van het platform. Specifiek wisselden we kennis en ervaringen uit over de werkrelatie met gemeenten, zorgverzekeraars en zorgkantoor. De werkgroep expertise beantwoordde de vraag: hoe kunnen we in het verlengde van de wijkteams in het kader van de Wmo de juiste expertise leveren over wat mensen met een beperking nodig hebben. Ook besteedden we aandacht aan versterking van cliëntparticipatie en de doelgroep Licht Verstandelijk Beperkten. Ook startte een werkgroep die tot doel heeft om de opbrengst van wetenschappelijk onderzoek breder te delen en zo de verbinding tussen dat onderzoek en de praktijk verder te versterken. De ketens Bureau VBZ ondersteunt een aantal ketens in de regio KAM (CVA, NAH, Dementie en Palliatieve Zorg). Financiering vindt plaats via subsidies en/of bijdrage van de deelnemers. Veel van de VBZleden nemen deel aan de ketens en intern (bureau VBZ) vindt afstemming plaats tussen de programma s, platforms en ketens. Netwerken Palliatieve Zorg Amstelland & Meerlanden en Midden- en Zuid-Kennemerland Palliatieve zorg is in de regio onder de aandacht gebracht bij zorgverleners en zorgvragers. Via verschillende activiteiten stimuleert en verbindt het netwerk organisaties en hun medewerkers om de zorg te verbeteren voor mensen in hun laatste levensfase. Enkele projecten: Twee verbeterprojecten Palliatieve Thuiszorg (PaTz) en Signaleren in de palliatieve zorg door verzorgenden. Daarnaast is een nieuw project Consulent Palliatieve Zorg gestart samen met de Hartekamp Groep, Ons Tweede Thuis en RIBW K/AM. Inspirerende, goed bezochte scholingen en bijeenkomsten voor professionals en vrijwilligers. Deelname aan het regionaal consortium met expertisecentra VUMC en AMC, IKNL en netwerken Noord-Holland, met een grote betrokkenheid vanuit het bestuur van het netwerk. Voor meer informatie zie het Jaarbericht van Netwerken Palliatieve Zorg Circuit NAH-Kennemerland Doelstelling van het Circuit NAH-Kennemerland is het bevorderen van de afstemming en samenhang van de zorg tussen de verschillende zorgaanbieders voor de doelgroep mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Via verschillende activiteiten stimuleert en verbindt het netwerk organisaties en 11

17 hun medewerkers om de zorg voor mensen met NAH te verbeteren. In 2015 hebben de volgende activiteiten plaatsgevonden: Door het Coördinatiepunt NAH-Kennemerland zijn 30 cliëntgebonden adviesaanvragen behandeld, waarvan er 18 zijn voorgelegd aan het hersenletselteam (multidisciplinair team van deskundigen op het gebied van NAH, afkomstig uit de netwerkorganisaties). De meeste vragen hadden betrekking op behandeling en wonen. Ook diagnostiek en lotgenotencontact waren terugkerende thema s. Een themabijeenkomst over NAH en persoonlijkheidsproblematiek voor medewerkers van de lidorganisaties. Twee nieuwsbrieven over NAH zijn verspreid onder professionals op het gebied van NAH. Op 30 november is samen met de coördinatiepunten Amsterdam en Noord-Holland Noord een symposium georganiseerd over best practices op het gebied van NAH uit heel Noord-Holland. Er waren 17 presentaties, een informatiemarkt en ruim 120 deelnemers. De activiteiten worden mogelijk gemaakt door een jaarlijkse subsidie van VWS in het kader van een regeling om overal in het land regionale hersenletselteams en samenwerkingsverbanden op het gebied van hersenletsel te ondersteunen. CVA-keten Zuid-Kennemerland De CVA-zorg is vormgegeven in een regionale keten van zorgaanbieders die gezamenlijk een integrale, deskundige en samenhangende zorg en behandeling voor CVA-patiënten en hun naasten waarborgen in alle fasen van de aandoening. In 2015 hebben onder meer de volgende activiteiten plaatsgevonden: Er is deelgenomen aan de zelfevaluatie van het Kennisnetwerk CVA Nederland. Er is een begin gemaakt met een prospectieve risico inventarisatie (PRI) op het transferproces van ziekenhuis naar revalidatiecentrum. Dit krijgt in 2016 een vervolg. Er is besloten met ingang van 2016 te fuseren met de CVA-keten Haarlemmermeer. Er is deelgenomen aan de benchmark CVA via DICA. Er heeft uitwisseling plaatsgevonden met andere CVA-ketens via deelname aan door het Kennisnetwerk CVA Nederland georganiseerde bijeenkomsten. Keten Dementie Zuid-Kennemerland De dementieketen bestaat uit een vertegenwoordiging van organisaties uit het sociale domein en het zorgdomein. Zij zijn in 2015 verschillende keren bijeengekomen om de sterke punten in de samenwerking en ondersteuning aan mensen met dementie en hun naasten in de regio in kaart te brengen en knelpunten te signaleren en daarmee aan de slag te gaan. Het afgelopen jaar heeft in het teken gestaan van de opheffing van Draagnet en de oprichting van de uitvoeringsorganisatie Wijkgerichte Zorg. Verschillende professionals hebben in werkgroepen hun input gegeven voor het te ontwikkelen nieuwe model. Daarnaast zijn in 2015 de eerste activiteiten opgestart om de dementievriendelijke samenleving onder de aandacht te brengen bij de verschillende gemeenten. 12

Samen Beter Jaarverslag 2014 Vereniging Bedrijfstak Zorg

Samen Beter Jaarverslag 2014 Vereniging Bedrijfstak Zorg Samen Beter Jaarverslag 2014 Vereniging Bedrijfstak Zorg Inleiding De Vereniging Bedrijfstak Zorg (VBZ) is de vereniging van zorgorganisaties in de regio Kennemerland, Amstelland en Meerlanden (KAM). Zorgaanbieders

Nadere informatie

Jaarverslag 2014: Samen Beter

Jaarverslag 2014: Samen Beter Jaarverslag 2014: Samen Beter De leden van de Vereniging maakten een statement we vinden elkaar in een gedeeld streven naar het leveren van zorg die optimaal aansluit bij de zorgvraag. Het belang hiervan

Nadere informatie

Volgspot 1: Zorgpact KAM

Volgspot 1: Zorgpact KAM Volgspot 1: Zorgpact KAM Bestuurlijk Overleg Arbeidsmarkt 10 mei 2017 Waar werkt de regio aan? Regionale Zorgpactagenda Bestuurlijk Overleg Arbeidsmarkt (BO AM): In 2008 is regio Kennemerland, Amstelland

Nadere informatie

Jaarplan 2018 Arbeidsmarkt & Onderwijs SIGRA

Jaarplan 2018 Arbeidsmarkt & Onderwijs SIGRA Jaarplan 2018 Arbeidsmarkt & Onderwijs SIGRA Inleiding Doel TEXEL DEN-HELDER NOORD-HOLLAND NOORD HOORN ALKMAAR ZAANSTREEK-WATERLAND AMSTERDAM AMSTERDAM, DIEMEN EN AMSTELVEEN Het Jaarplan 2018 programma

Nadere informatie

Venturaplus. Werkplan 2016 Dit willen wij in 2016 realiseren

Venturaplus. Werkplan 2016 Dit willen wij in 2016 realiseren Venturaplus Werkplan 2016 Dit willen wij in 2016 realiseren Venturaplus is een samenwerkingsverband van werkgevers in zorg en welzijn en beroepsopleidingen in Friesland. Onze focus is de arbeidsmarkt.

Nadere informatie

NAH-netwerk Kennemerland. Jaarverslag 2017

NAH-netwerk Kennemerland. Jaarverslag 2017 NAH-netwerk Kennemerland Jaarverslag 2017 Haarlem, juni 2018 Inhoud 1. Doel, organisatie en werkwijze 3 1.1 Netwerkpartners 3 1.2 Doelgroep 3 1.3 Doel 4 1.4 Organisatie en werkwijze 2. Activiteiten 5 2.1

Nadere informatie

Jaarplan 2017 Arbeidsmarkt & Onderwijs MBO HBO SIGRA

Jaarplan 2017 Arbeidsmarkt & Onderwijs MBO HBO SIGRA Jaarplan 2017 Arbeidsmarkt & Onderwijs HBO SIGRA MBO Inleiding TEXEL DEN-HELDER NOORD-HOLLAND NOORD HOORN ALKMAAR ZAANSTREEK-WATERLAND AMSTERDAM AMSTERDAM, DIEMEN EN AMSTELVEEN Voor u ligt het Jaarplan

Nadere informatie

Notitie. Pagina 1 van 5. Bestuurlijk overleg arbeidsmarktregio Zuid-Kennemerland en IJmond, 6 december 2018

Notitie. Pagina 1 van 5. Bestuurlijk overleg arbeidsmarktregio Zuid-Kennemerland en IJmond, 6 december 2018 Notitie Aan Bestuurlijk overleg arbeidsmarktregio Zuid-Kennemerland en IJmond, 6 december 2018 Van Arbeidsmarktregionaal overleg (AMRO)/Annemiek van Outvorst Betreft Ambities regionale arbeidsmarktagenda

Nadere informatie

Werkplan 2016. Arbeidsmarkt. De arbeidsmarktsituatie in de regio Rotterdam wordt de komende jaren door de volgende knelpunten gekenmerkt:

Werkplan 2016. Arbeidsmarkt. De arbeidsmarktsituatie in de regio Rotterdam wordt de komende jaren door de volgende knelpunten gekenmerkt: Werkplan 2016 Werkplan 2016 Tijdens de strategiesessies met de kerngroepleden, de klankbordgroep en de bestuurders van derotterdamsezorg is benoemd welke arbeidsmarktvraagstukken in 2016 gezamenlijk aangepakt

Nadere informatie

Alliantie Drentse zorg voor Ouderen

Alliantie Drentse zorg voor Ouderen Alliantie Drentse zorg voor Ouderen Marleen Meijer Adviseur / procesbegeleider CMO Stamm Erik Koekoek Adviseur gemeenten Zilveren Kruis Context: huidige samenwerkingsvorm Drents Zorglandschap VWS VNG Jongeriusoverleg

Nadere informatie

2017: volop in beweging

2017: volop in beweging SAMEN STERK PUBLIEKSVERSLAG 2017 2017: volop in beweging Wat een jaar ligt achter ons! Iedereen die binnen Zorg en Welzijn werkt, heeft ongetwijfeld gemerkt dat 2017 een jaar was van alle pijlen op de

Nadere informatie

Facts & Figures. Arbeidsmarktgegevens Regio Kennemerland, Amstelland & Meerlanden KENNEMERLAND, AMSTELLAND & MEERLANDEN AMSTERDAM & DIEMEN TEXEL

Facts & Figures. Arbeidsmarktgegevens Regio Kennemerland, Amstelland & Meerlanden KENNEMERLAND, AMSTELLAND & MEERLANDEN AMSTERDAM & DIEMEN TEXEL Facts & Figures 217 Arbeidsmarktgegevens Regio Kennemerland, Amstelland & Meerlanden TEXEL DEN-HELDER NOORD-HOLLAND NOORD ALKMAAR HOORN KENNEMERLAND, AMSTELLAND & MEERLANDEN ZAANSTREEK-WATERLAND AMSTERDAM

Nadere informatie

Zorginnovatie bij CZ

Zorginnovatie bij CZ Zorginnovatie bij CZ Het zorglandschap verandert snel, innovatie is nodig CZ groep wil de zorg nu en op lange termijn breed toegankelijk, goed en betaalbaar houden. Wij voelen een grote verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Verslag bijeenkomst communicatie beweging sociaal domein Amersfoort Donderdag 16 oktober 2014

Verslag bijeenkomst communicatie beweging sociaal domein Amersfoort Donderdag 16 oktober 2014 Verslag bijeenkomst communicatie beweging sociaal domein Amersfoort Donderdag 16 oktober 2014 Op donderdag 16 oktober organiseerde de gemeente Amersfoort een netwerkbijeenkomst communicatie over de beweging

Nadere informatie

RegioPlus. Samenwerkingsverband van veertien regionale werkgeversorganisaties

RegioPlus. Samenwerkingsverband van veertien regionale werkgeversorganisaties RegioPlus Samenwerkingsverband van veertien regionale werkgeversorganisaties Landelijk dekkend netwerk Het samenwerkingsverband vertegenwoordigt 14 regionale werkgevers organisaties 1136 aangesloten werkgevers*

Nadere informatie

Kennisplatform Mantelzorg West Friesland. Samen vernieuwen in de Wmo, 15 juni 2015

Kennisplatform Mantelzorg West Friesland. Samen vernieuwen in de Wmo, 15 juni 2015 Kennisplatform Mantelzorg West Friesland Een netwerkorganisatie van gemeenten, zorgaanbieders, hulverlenende instellingen en belangenbehartigers van mantelzorgers Samen vernieuwen in de Wmo, 15 juni 2015

Nadere informatie

Samenvatting bijeenkomst Stip aan de Horizon 14 maart 2016

Samenvatting bijeenkomst Stip aan de Horizon 14 maart 2016 Samenvatting bijeenkomst Stip aan de Horizon 14 maart 2016 Op 14 maart jl. hebben ROB en Utrechtzorg, in het kader van de aftrap van de Week van Zorg en Welzijn, een thema bijeenkomst georganiseerd over

Nadere informatie

Jaarplan 2014. Netwerk Palliatieve Zorg Regio Zuidoost Brabant. Netwerk Palliatieve Zorg Zuidoost Brabant

Jaarplan 2014. Netwerk Palliatieve Zorg Regio Zuidoost Brabant. Netwerk Palliatieve Zorg Zuidoost Brabant Jaarplan Netwerk Palliatieve Zorg Regio Zuidoost Brabant Netwerk Palliatieve Zorg Zuidoost Brabant 1 Aansluitend op de doelstellingen van het beleidsplan van het netwerk staan de volgende activiteiten

Nadere informatie

Werkplan 2017 Regionale invulling Zowelwerk

Werkplan 2017 Regionale invulling Zowelwerk Werkplan 2017 Regionale invulling Zowelwerk 1 De arbeidsmarkt Zorg en Welzijn is ten opzichte van een aantal jaren geleden drastisch veranderd. Na jaren van krimp, toont de arbeidsmarkt tekenen van herstel.

Nadere informatie

- Ontwikkelingen arbeidsmarkt - Human Capital Agenda / Zorgpact - Sectorplan

- Ontwikkelingen arbeidsmarkt - Human Capital Agenda / Zorgpact - Sectorplan - Ontwikkelingen arbeidsmarkt - Human Capital Agenda / Zorgpact - Sectorplan Annette de Groot, directeur Utrechtzorg Erna Laclé, projectleider sectorplan IVVU, 8 september 2015 Missie Utrechtzorg Bijdragen

Nadere informatie

Regiobijeenkomst VMBO-platform Mieke Peekel, projectleider RAAT Zaanstreek Waterland

Regiobijeenkomst VMBO-platform Mieke Peekel, projectleider RAAT Zaanstreek Waterland Regiobijeenkomst VMBO-platform 15.11.2018 Mieke Peekel, projectleider RAAT Zaanstreek Waterland mpeekel@sigra.nl opzet Arbeidsmarktcijfers- quiz SIGRA RAAT Waar kunnen we elkaar versterken? Opdracht Presentatie

Nadere informatie

Prestatieplan 2017 STG

Prestatieplan 2017 STG Prestatieplan 2017 STG Midden en Zuid-Kennemerland Jan Stuytstraat 44 2014 XK Haarlem Telefoon: 023-5516368 Mobiel: 06-22707400 stg@thuiszorg-gehandicapten.nl www.thuiszorg-gehandicapten.nl Inhoud 1 Inleiding

Nadere informatie

Kcoetz Wijkgerichte Zorg. 4 oktober 2018 Congres samenwerking eerstelijnszorg en wijkteams

Kcoetz Wijkgerichte Zorg. 4 oktober 2018 Congres samenwerking eerstelijnszorg en wijkteams Kcoetz Wijkgerichte Zorg 4 oktober 2018 Congres samenwerking eerstelijnszorg en wijkteams 1 Marieke Verlaan Inhoud Aanleiding Inhoud Verpleegkundige Ouderenzorg Informatiepunt Interventie- en Expertteam

Nadere informatie

Traject Tilburg. Aanvragers: Gemeente Tilburg. Adviseur: Monique Postma, Alleato, CMO-net

Traject Tilburg. Aanvragers: Gemeente Tilburg. Adviseur: Monique Postma, Alleato, CMO-net Traject Tilburg Aanvragers: Gemeente Tilburg Adviseur: Monique Postma, Alleato, CMO-net Opgave: Beantwoorde ondersteuningsvraag In Tilburg is het traject Welzijn Nieuwe Stijl onderdeel van een groter programma

Nadere informatie

Stand van zaken Sociaal Domein

Stand van zaken Sociaal Domein Stand van zaken Sociaal Domein Van transitie naar transformatie Gemeenteraad 27 oktober 2016 Voorbereiding Inhoud 2013 2020 Implementatie en borging Transformatie 1-1-2015 transitie heden Waar staan we

Nadere informatie

In de Visie is beschreven waar SGL in de toekomst voor wil staan, rekening houdend met ontwikkelingen die op dit moment aan de orde zijn.

In de Visie is beschreven waar SGL in de toekomst voor wil staan, rekening houdend met ontwikkelingen die op dit moment aan de orde zijn. Bijlage 1 meerjarenbeleidsplan Missie, visie en kernwaarden SGL In dit document vindt u de hernieuwde Missie, Visie en kernwaarden. In de Missie is beschreven wat SGL uit wil dragen naar buiten. Daarbij

Nadere informatie

Collegebesluit. Onderwerp VBZ vervolgaanvraag ESF-subsidie (Europees Sociaal Fonds) Duurzame inzetbaarheid

Collegebesluit. Onderwerp VBZ vervolgaanvraag ESF-subsidie (Europees Sociaal Fonds) Duurzame inzetbaarheid Collegebesluit Onderwerp VBZ vervolgaanvraag ESF-subsidie (Europees Sociaal Fonds) Duurzame inzetbaarheid Nummer 2018/781398 Portefeuillehouder Sikkema, C.Y. Programma/beleidsveld 4.2 Economie, toerisme

Nadere informatie

Agendapunt 011015 BO GGDRU Vergadering Datum Onderwerp Bijlage Doel agendering Toelichting

Agendapunt 011015 BO GGDRU Vergadering Datum Onderwerp Bijlage Doel agendering Toelichting Agendapunt Mededelingen 011015 BO GGDRU Vergadering : BO Adviescommissie GGDrU Datum : 15 oktober 2015 Onderwerp : Voortgang gezondheidscommunicatie, alcoholpreventie en convenant jeugd Bijlage : Evaluatie

Nadere informatie

Samen werken aan toekomstbestendige zorg en welzijn in Flevoland

Samen werken aan toekomstbestendige zorg en welzijn in Flevoland Samen werken aan toekomstbestendige zorg en welzijn in Flevoland Er verandert veel in de sector zorg en welzijn. Door de veranderingen worden nieuwe vaardigheden, kennis en kwaliteiten gevraagd van zorg-

Nadere informatie

Eén. contract. Eén. opdracht. Eén. missie. Meer dan 100 partners Meer dan 1000 professionals

Eén. contract. Eén. opdracht. Eén. missie. Meer dan 100 partners Meer dan 1000 professionals Eén opdracht Eén contract Meer dan 100 partners Meer dan 1000 professionals Eén missie 1 Het gewone leven Vrijwilligers- & Verenigingswerk Ons speelveld Mantelzorg & Welzijn Participatie & Inkomen & Schuldhulpverlening

Nadere informatie

Noord-Holland Noord werkt aan werk. Sharon Smit, manager RPA-NHN Jose Tiessing, projectmanager werkgeversdienstverlening

Noord-Holland Noord werkt aan werk. Sharon Smit, manager RPA-NHN Jose Tiessing, projectmanager werkgeversdienstverlening Noord-Holland Noord werkt aan werk Sharon Smit, manager RPA-NHN Jose Tiessing, projectmanager werkgeversdienstverlening Inhoud De regio Noord-Holland Noord De regio in beeld Samenwerken in de regio De

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst Proeftuinen vernieuwing KK GZ. 15 December 2015 Domstad Utrecht

Informatiebijeenkomst Proeftuinen vernieuwing KK GZ. 15 December 2015 Domstad Utrecht Informatiebijeenkomst Proeftuinen vernieuwing KK GZ 15 December 2015 Domstad Utrecht Programma 14:00: Welkom en toelichting programma 14:15: presentatie vernieuwd KK GZ 14:45: presentatie proeftuinen 15:15:

Nadere informatie

Beleidsdocument 2012-2016

Beleidsdocument 2012-2016 Beleidsdocument 2012-2016 uw zorg, onze zorg Inhoudsopgave 1. Voorwoord...3 2. Zorggroep de Bevelanden...4 3. Waar staat Zorggroep de Bevelanden voor (Missie, Visie en Doelstellingen)...4 4. Uitwerking:

Nadere informatie

Communicatie aanpak. Sociaal Domein regio Maastricht-Heuvelland

Communicatie aanpak. Sociaal Domein regio Maastricht-Heuvelland Communicatie aanpak Sociaal Domein regio Maastricht-Heuvelland Van visie naar opgave - beleidsdoel Vanuit de visie op 3D Meedoen en meetellen : transitie 3D = transformatie = cultuuromslag De visie Meedoen

Nadere informatie

Eigen Kracht 2013 2014 van barrière naar carrière

Eigen Kracht 2013 2014 van barrière naar carrière Eigen Kracht 2013 2014 van barrière naar carrière Projectplan Eigen Kracht - Van barrière naar carrière LEVgroep Penningstraat 55 5701 MZ Helmond Projectperiode 2013 2014 1 1 Inleiding Eigen Kracht is

Nadere informatie

Aan de raad AGENDAPUNT NR. 6. Doetinchem, 20 september 2018 ALDUS VASTGESTELD 27 SEPTEMBER Regionale visie op inkoop Sociaal Domein vanaf 2021

Aan de raad AGENDAPUNT NR. 6. Doetinchem, 20 september 2018 ALDUS VASTGESTELD 27 SEPTEMBER Regionale visie op inkoop Sociaal Domein vanaf 2021 Aan de raad AGENDAPUNT NR. 6 ALDUS VASTGESTELD 27 SEPTEMBER 2018 Regionale visie op inkoop Sociaal Domein vanaf 2021 Te besluiten om: In te stemmen met de regionale visie op inkoop voor het Sociaal Domein

Nadere informatie

Trends in dagbesteding. Charlotte Hanzon, 9 maart 2017

Trends in dagbesteding. Charlotte Hanzon, 9 maart 2017 Trends in dagbesteding Charlotte Hanzon, 9 maart 2017 Trends in dagbesteding Voorbeeldtekst Voorbeeldtekst Wat is dagbesteding? Definitie dagbesteding wordt breder: Dagbestedingsvormen die door de overheid

Nadere informatie

MEERJAREN BELEIDSPLAN LEENDERT VRIEL TWENTE

MEERJAREN BELEIDSPLAN LEENDERT VRIEL TWENTE MEERJAREN BELEIDSPLAN LEENDERT VRIEL TWENTE 2018 2020 1 Inhoud: Voorwoord 3 Onze missie en visie 4 Werkgroep 5 Meerjarenbeleid 6 2 Voorwoord Inhoud beleidsplan Het meerjarenbeleidsplan geeft weer waar

Nadere informatie

Netwerk Dementie Drenthe. Datum: 4 oktober 2018 Naam: Astrid van der Schot

Netwerk Dementie Drenthe. Datum: 4 oktober 2018 Naam: Astrid van der Schot Netwerk Dementie Drenthe Datum: 4 oktober 2018 Naam: Astrid van der Schot Introductie Geschiedenis LDP Drenthe in 2006 dementiezorg regionaal verbeteren 2009 Stichting Dementie Drenthe, neutrale en onafhankelijke

Nadere informatie

Netwerk Palliatieve Zorg Stadsgewest Breda

Netwerk Palliatieve Zorg Stadsgewest Breda Jaarprogramma Palliatieve Zorg 2013 [2] Netwerk Palliatieve Zorg Stadsgewest Breda Inleiding Het Netwerk Palliatieve Zorg Stadsgewest Breda is een regionale samenwerking van 4 subregionale netwerken met

Nadere informatie

Het vernieuwende van de aanpak van het Zorgpact, is dat onderwijs en arbeidsmarkt met elkaar worden verbonden tot een samenhangend geheel

Het vernieuwende van de aanpak van het Zorgpact, is dat onderwijs en arbeidsmarkt met elkaar worden verbonden tot een samenhangend geheel Waarom het Zorgpact? In de zorg en welzijn volgen ontwikkelingen elkaar in rap tempo op. Om hierop in te kunnen spelen moeten zorgprofessionals meebewegen met deze ontwikkelingen door te blijven leren,

Nadere informatie

Stuurgroep stakeholders regio Haaglanden en zorgkantoor en vanaf 2016 met de grotere verzekeraars

Stuurgroep stakeholders regio Haaglanden en zorgkantoor en vanaf 2016 met de grotere verzekeraars 1 Jaarplan netwerk Haaglanden 2016 Inleiding en achtergrond Vanaf 2005 is door de regio ingezet op verbetering van de zorg aan cliënten met en hun naasten. In de jaren daarna heeft de wijze van samenwerking

Nadere informatie

Facts & Figures Arbeidsmarkt Zorg en Welzijn Kennemerland, Amstelland en Meerlanden KENNEMERLAND, AMSTELLAND & MEERLANDEN TEXEL

Facts & Figures Arbeidsmarkt Zorg en Welzijn Kennemerland, Amstelland en Meerlanden KENNEMERLAND, AMSTELLAND & MEERLANDEN TEXEL Facts & Figures 2018 Arbeidsmarkt Zorg en Welzijn Kennemerland, Amstelland en Meerlanden TEXEL DEN-HELDER NOORD-HOLLAND NOORD HOORN ALKMAAR KENNEMERLAND, AMSTELLAND & MEERLANDEN ZAANSTREEK-WATERLAND AMSTERDAM

Nadere informatie

Adviesraad Wmo Arnhem Jaarplan 2017

Adviesraad Wmo Arnhem Jaarplan 2017 Adviesraad Wmo Arnhem Jaarplan 2017 1 Inhoudsopgave Pagina 1. Voorwoord 3 2. Missie, visie en uitgangspunten van de Adviesraad Wmo 2.1 De Verordening adviesraad Wmo 4 2.2 Missie 4 2.3 Visie 4 2.4 Uitgangspunten

Nadere informatie

Geraadpleegd

Geraadpleegd VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS Van: H. Steijn Tel.nr. : 06-35113525 Geraadpleegd consulent Datum: 13 november 2013 Team: JLV Financieel: Tekenstukken: Ja Bijlagen: 1 Afschrift aan: N.a.v. (evt.

Nadere informatie

Nieuwe ontwikkelingen

Nieuwe ontwikkelingen Jaarplan 2017 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Nieuwe ontwikkelingen... 4 Samenwerking met patiëntenvereniging Hersenletsel.nl... 4 Samenwerking met Hersenletselnet Overijssel.... 4 Werkconferentie 2017...

Nadere informatie

Factsheet arbeidsmarkt zorg en wjk Friesland 2017

Factsheet arbeidsmarkt zorg en wjk Friesland 2017 Factsheet arbeidsmarkt zorg en wjk Friesland 2017 ZorgpleinNoord ZorgpleinNoord is het grootste werkgeversverband voor zorg en welzijn in Noord-Nederland. Tot 1 januari 2017 was het werkgebied Groningen

Nadere informatie

Jaaroverzicht bureau RegioPlus 2016

Jaaroverzicht bureau RegioPlus 2016 Jaaroverzicht bureau RegioPlus 2016 Het in balans brengen en houden van de regionale arbeidsmarkt in Zorg en Welzijn, de grootste sector in Nederland. Dat is de missie van RegioPlus, het landelijk samenwerkingsverband

Nadere informatie

Cliënt heeft sobere zorg met weinig keuzemogelijkheden

Cliënt heeft sobere zorg met weinig keuzemogelijkheden Geen economische groei Hoog draagvlak voor welvaartsstaat Alle zorg wordt aanbesteed Participatie noodzakelijk Standaardzorg Grote zorginstellingen Kan koffie 2 33 Economie, technologie en maatschappij

Nadere informatie

Ondersteuning van Vrijwilligershulp en Mantelzorg voor kwetsbare burgers in Zuid-Kennemerland in de sector Wonen, Welzijn & Zorg

Ondersteuning van Vrijwilligershulp en Mantelzorg voor kwetsbare burgers in Zuid-Kennemerland in de sector Wonen, Welzijn & Zorg versie 6: werkdocument vastgesteld in de bestuursvergadering d.d. 14 januari 2014 Ondersteuning van Vrijwilligershulp en Mantelzorg voor kwetsbare burgers in Zuid-Kennemerland in de sector Wonen, Welzijn

Nadere informatie

Samenwerkingsovereenkomst Netwerk Palliatieve Zorg Haaglanden De organisaties die deelnemen aan het Netwerk Palliatieve Zorg regio Haaglanden:

Samenwerkingsovereenkomst Netwerk Palliatieve Zorg Haaglanden De organisaties die deelnemen aan het Netwerk Palliatieve Zorg regio Haaglanden: Samenwerkingsovereenkomst Netwerk Palliatieve Zorg Haaglanden De organisaties die deelnemen aan het Netwerk Palliatieve Zorg regio Haaglanden: Stichting Medisch Centrum Haaglanden en Bronovo-Nebo, gevestigd

Nadere informatie

Jaarwerkplan Netwerk Palliatieve Zorg regio Arnhem 2016 Ans Blom, netwerkcoördinator,

Jaarwerkplan Netwerk Palliatieve Zorg regio Arnhem 2016 Ans Blom, netwerkcoördinator, Jaarwerkplan Netwerk Palliatieve Zorg regio Arnhem 2016 Ans Blom, netwerkcoördinator, Beleidsdoelstellingen Netwerk Beter werken door netwerken Ambities I. Het netwerk zelf is een inspiratiebron en voedingsbodem

Nadere informatie

Meerjarenplan O&O-fonds GGZ

Meerjarenplan O&O-fonds GGZ Meerjarenplan O&O-fonds GGZ 2016-2018 Versie 5: 24 mei 2016_definitief Pagina 1 van 8 Inhoud 1. Inleiding... 3 a. Personeel... 3 b. Bestuurlijke en arbeidsmarktontwikkelingen... 4 c. Uitdagingen... 4 d.

Nadere informatie

Visie, doelstellingen, inrichting en organisatie lokaal sociaal domein

Visie, doelstellingen, inrichting en organisatie lokaal sociaal domein Visie, doelstellingen, inrichting en organisatie lokaal sociaal domein en de gevolgen voor de opdrachtverstrekking van gemeente aan zorgaanbieders voor de levering van Wmo en welzijnsproducten Presentatie

Nadere informatie

HET GELDERS ONDERWIJS MODEL

HET GELDERS ONDERWIJS MODEL HET GELDERS ONDERWIJS MODEL In dialoog over samen investeren in kwalificeren voor de toekomst! WZW, de werkgeversvereniging voor zorg- en welzijnsorganisaties in Gelderland, wil samen met al haar betrokken

Nadere informatie

Delen van informatie

Delen van informatie Convenant Delen van informatie in de regio Kennemerland, Amstelland en Meerlanden November 2013 245.13/VBZ-BSZ Delen van informatie De partijen zoals vermeld in bijlage I van dit Samenwerkingsconvenant,

Nadere informatie

Vrijwillige inzet in de Gemeente Haarlem. Aanpak verbeteren vrijwilligersbeleid & samenwerking cliënt-vrijwilliger-zorgprofessional

Vrijwillige inzet in de Gemeente Haarlem. Aanpak verbeteren vrijwilligersbeleid & samenwerking cliënt-vrijwilliger-zorgprofessional Vrijwillige inzet in de Gemeente Haarlem Aanpak verbeteren vrijwilligersbeleid & samenwerking cliënt-vrijwilliger-zorgprofessional Tijdvak 2015-2016 Organisatie: samen Voor Betere Zorg (VBZ) Auteurs: Marion

Nadere informatie

Implementatie van de Landelijke Zorgstandaard Traumatisch Hersenletsel Hoe pak ik dat aan?

Implementatie van de Landelijke Zorgstandaard Traumatisch Hersenletsel Hoe pak ik dat aan? Implementatie van de Landelijke Zorgstandaard Traumatisch Hersenletsel Hoe pak ik dat aan? Heleen van Milligen Projectleider Stichting Transmurale Zorg Den Haag e.o. Programma Doel van de workshop Informatie

Nadere informatie

Programmalijnen. Stichting izovator:

Programmalijnen. Stichting izovator: Programmalijnen Stichting izovator 2014 Stichting izovator, 27 november Stichting izovator: Oude Amersfoortseweg 121 1212 AA Hilversum E-mailadres: info@izovator.nl Website: www.izovator.nl 1 1. Context

Nadere informatie

PARTICIPATIERAADHAARLEM

PARTICIPATIERAADHAARLEM Uitkomsten werkgroepen Netwerkbijeenkomst 19 februari 2014 De deelnemers aan de werkgroepen vertegenwoordigen met elkaar het brede sociale domein van Haarlem. Samen met de leden van de Participatieraad

Nadere informatie

Verslag. Sub Regionale Samenwerkingsoverleg Zuid West Hervorming Langdurige Zorg Drenthe

Verslag. Sub Regionale Samenwerkingsoverleg Zuid West Hervorming Langdurige Zorg Drenthe Verslag Sub Regionale Samenwerkingsoverleg Zuid West Hervorming Langdurige Zorg Drenthe 18 februari 2015 WMO regio Drenthe Subregio Noord Midden Regionale Samenwerking Hervorming Langdurige Zorg Drenthe

Nadere informatie

Jaarplan Samen op weg naar een inclusieve arbeidsmarkt

Jaarplan Samen op weg naar een inclusieve arbeidsmarkt Jaarplan 2017 2 Jaarplan 2017 Gemeenten leggen de basis voor een gezonde, toekomstbestendige, inclusieve samenleving, waarin burgers actief en naar draagkracht deelnemen. Het A+O fonds Gemeenten ondersteunt

Nadere informatie

Jaarverslag mentorschap Haag en Rijn 2015

Jaarverslag mentorschap Haag en Rijn 2015 Jaarverslag mentorschap Haag en Rijn 2015 Voorwoord Met trots presenteren wij u het jaarbericht van Mentorschap Haag en Rijn. Het aantal mentoren en cliënten is in 2015 flink gestegen. De behoefte aan

Nadere informatie

Business Case depressiepreventie in Zuid- Holland Noord. Nicolette van der Zouwe 29 mei 2012

Business Case depressiepreventie in Zuid- Holland Noord. Nicolette van der Zouwe 29 mei 2012 Business Case depressiepreventie in Zuid- Holland Noord Nicolette van der Zouwe 29 mei 2012 Opzet Business Case depressiepreventie (BC dp) Waarom Hoe Veerkracht initiatieven Hoe nu verder in ZHN? GGD NL,

Nadere informatie

Sociaal domein. Beeldvormende raad Boxtel - St. Michielsgestel - Haaren. 1 februari Sociaal domein - 1 februari

Sociaal domein. Beeldvormende raad Boxtel - St. Michielsgestel - Haaren. 1 februari Sociaal domein - 1 februari Sociaal domein Beeldvormende raad Boxtel - St. Michielsgestel - Haaren 1 februari 2018 Sociaal domein - 1 februari 2018 1 Sociaal domein - 1 februari 2018 2 Opfrisser: Bij de decentralisatie van de taken

Nadere informatie

Consortiavorming: kader voor samenwerking EPZ - IKNL netwerken palliatieve zorg

Consortiavorming: kader voor samenwerking EPZ - IKNL netwerken palliatieve zorg MEMO Aan: Betreft: consortiavorming en samenwerking EPZ, IKNL en netwerken palliatieve zorg Van: Karin van der Rijt, voorzitter EPZ en Jeroen Hasselaar, projectleider NFU Peter Huijgens, directeur IKNL

Nadere informatie

Voorstel/alternatieven. Inhoud aanvraag/aanleiding ambtshalve besluit. Wettelijke grondslag. Inhoud extern advies

Voorstel/alternatieven. Inhoud aanvraag/aanleiding ambtshalve besluit. Wettelijke grondslag. Inhoud extern advies Raadsvergadering d.d. 29 augustus 2013 Aan de raad Voorstraat 31, 4491 EV Wissenkerke Postbus 3, 4490 AA Wissenkerke Tel 14 0113 Fax (0113) 377300 No. 14. Wissenkerke, 11 juli 2013 Onderwerp: Notitie Uitgangspunten

Nadere informatie

MAATSCHAPPELIJKE OPVANG EN BESCHERMD WONEN IN DE REGIO OOST-VELUWE

MAATSCHAPPELIJKE OPVANG EN BESCHERMD WONEN IN DE REGIO OOST-VELUWE MAATSCHAPPELIJKE OPVANG EN BESCHERMD WONEN IN DE REGIO OOST-VELUWE ONZE AGENDA VOOR 2016-2020 NA INSPRAAK Sommige mensen hebben zo weinig grip op hun dagelijks leven, dat ze niet zelfstandig kunnen wonen.

Nadere informatie

Platform Maatschappelijke Ondersteuning Jaarverslag 2012

Platform Maatschappelijke Ondersteuning Jaarverslag 2012 Platform Maatschappelijke Ondersteuning Jaarverslag 2012 Jaar van 'oprichting' Wij behartigen uw belangen zodat ook u mee kunt doen! Platform Maatschappelijke Ondersteuning Opgericht: 20 juni 2012 Adres:

Nadere informatie

Projectinformatie Code Z. Continuïteit van zorg bij Ongeplande opname van mensen met Dementie in het Ziekenhuis

Projectinformatie Code Z. Continuïteit van zorg bij Ongeplande opname van mensen met Dementie in het Ziekenhuis Projectinformatie Code Z Continuïteit van zorg bij Ongeplande opname van mensen met Dementie in het Ziekenhuis December 2014 Inleiding In regio Haaglanden zijn vanuit de Stichting Transmurale Zorg Den

Nadere informatie

Gemeentelijke regisseurs. Regisseren en de kunst van de verleiding

Gemeentelijke regisseurs. Regisseren en de kunst van de verleiding Gemeentelijke regisseurs Regisseren en de kunst van de verleiding Van traditioneel management naar modern regisseren De gemeente heeft de regie dat gebeurt niet zomaar, en ook niet van de ene op de andere

Nadere informatie

SAMEN BETER DE WEG NAAR BALANS 2014. Project-/Werkplan. Programma Arbeidsmarkt, HRM en Scholing

SAMEN BETER DE WEG NAAR BALANS 2014. Project-/Werkplan. Programma Arbeidsmarkt, HRM en Scholing SAMEN BETER Project-/Werkplan DE WEG NAAR BALANS 2014 Programma Arbeidsmarkt, HRM en Scholing 29 oktober 2013 273.13 Dit project-/ werkplan is een uitgave van VBZ regio Kennemerland, Amstelland en Meerlanden

Nadere informatie

Algemene gegevens Om te beginnen willen wij graag wat algemene informatie van u ontvangen. Uw gegevens worden geanonimiseerd verwerkt.

Algemene gegevens Om te beginnen willen wij graag wat algemene informatie van u ontvangen. Uw gegevens worden geanonimiseerd verwerkt. VRAGENLIJST Quickscan voorbereiding decentralisatie begeleiding Algemene gegevens Om te beginnen willen wij graag wat algemene informatie van u ontvangen. Uw gegevens worden geanonimiseerd verwerkt. Vraag

Nadere informatie

Samenhangende palliatieve zorg in de regio Gelderse Vallei

Samenhangende palliatieve zorg in de regio Gelderse Vallei Samenhangende palliatieve zorg in de regio Gelderse Vallei Klankbordbijeenkomst september 2015 Kien Smulders Programma 1. Welkom 2. Missie, visie, waarden & organisatie van het netwerk 3. Presentatie bestuur

Nadere informatie

Projectplan Monitor bevordering arbeidsparticipatie (2009-2012)

Projectplan Monitor bevordering arbeidsparticipatie (2009-2012) -1- Projectplan Monitor bevordering arbeidsparticipatie (2009-2012) 1 Aanleiding voor het project Arbeidsparticipatie is een belangrijk onderwerp voor mensen met een chronische ziekte of functiebeperking

Nadere informatie

Factsheet arbeidsmarkt zorg en wjk Drenthe 2017

Factsheet arbeidsmarkt zorg en wjk Drenthe 2017 Factsheet arbeidsmarkt zorg en wjk Drenthe 2017 ZorgpleinNoord ZorgpleinNoord is het grootste werkgeversverband voor zorg en welzijn in Noord-Nederland. Tot 1 januari 2017 was het werkgebied Groningen

Nadere informatie

Jaarplan Palliatieve Zorg Laurens

Jaarplan Palliatieve Zorg Laurens Gezamenlijk werken aan kwaliteit palliatieve zorg in heel Laurens INHOUD 1 INLEIDING 2 2 ROL REGIO, LPZ EN I&O 2 3 OVERLEGSTRUCTUUR 2 4 DOELEN 2013 3 4.1 Laurensbrede visie 3 4.2 Eenduidig kwaliteitsniveau

Nadere informatie

Betekenisvol, integraal en effectief samenwerken rond oudere inwoners

Betekenisvol, integraal en effectief samenwerken rond oudere inwoners Betekenisvol, integraal en effectief samenwerken rond oudere inwoners ROHA werkconferentie 29 november 2018 Edith de la Fuente, senior adviseur Raedelijn / projectleider ouderenzorg Hannie Olthuis, POH-ouderen/kwaliteitsmedewerker

Nadere informatie

Visiedocument Expertisenetwerk Kinder- en Jeugdpsychiatrie (EKJP)

Visiedocument Expertisenetwerk Kinder- en Jeugdpsychiatrie (EKJP) Visiedocument Expertisenetwerk Kinder- en Jeugdpsychiatrie (EKJP) I/ Inleiding Het aantal kinderen en jongeren met ernstige psychische problemen is goed bekend. Zowel in Nederland als in andere landen

Nadere informatie

Raadsbesluit Raadsvergadering: 28 mei 2014

Raadsbesluit Raadsvergadering: 28 mei 2014 ONDERWERP Beleidskadernota Participatiewet 2015 SAMENVATTING Op 20 februari 2014 is door de Tweede Kamer het wetsvoorstel Participatiewet aangenomen. Het voorstel ligt nu bij de Eerste Kamer en als deze

Nadere informatie

Vergadering Wmo-raad Verslag

Vergadering Wmo-raad Verslag Vergadering Wmo-raad Verslag Vergadering: 27 maart 2018 Locatie: Tijd: Stadhuis Sittard 09:00 11:30 uur 1. Welkom & Opening door de voorzitter - De voorzitter opent de vergadering en heet alle aanwezigen

Nadere informatie

Havenpolikliniek: van bedreiging naar kans. 6 december 2018 SRZ Congres

Havenpolikliniek: van bedreiging naar kans. 6 december 2018 SRZ Congres Havenpolikliniek: van bedreiging naar kans 6 december 2018 SRZ Congres Terug naar het begin: de aanleiding planvorming Oud Haven/Haven 2.0 Overdracht van zorg vanaf 1/10/17 Intrekken Wtzi per 1/1/18 Haven

Nadere informatie

Het verhaal van Careyn Het Dorp

Het verhaal van Careyn Het Dorp Het verhaal van Careyn Het Dorp Het Dorp staat voor een nieuwe manier van werken. Een werkwijze die de klant en kwaliteit van leven centraal stelt en waarbij onze zorgprofessional aan zet is. Het Dorp

Nadere informatie

Status: ontwikkeldocument

Status: ontwikkeldocument CONSORTIUM NOORD HOLLAND EN FLEVOLAND Een programmatische aanpak Status: ontwikkeldocument 1. Inleiding Goede palliatieve zorg en ondersteuning voor iedere burger in 2020 is de inzet waarop ZonMw op verzoek

Nadere informatie

Leiderschap met ambitie. Leergang voor leidinggevenden. Jaarbeeld 2012 ImaGO

Leiderschap met ambitie. Leergang voor leidinggevenden. Jaarbeeld 2012 ImaGO Leiderschap met ambitie Leergang voor leidinggevenden Jaarbeeld 2012 ImaGO 13-11-12 13:58 Feiten en cijfers Aantal aangesloten organisaties Nieuw aangesloten organisaties in 2012 Aantal teruggetrokken

Nadere informatie

Project Initiatie Document Leerwerkbedrijf KOMPAS

Project Initiatie Document Leerwerkbedrijf KOMPAS De geaccrediteerde Stichting Kompas Nederland en ROC Leeuwenborgh Opleidingen hebben samen het initiatief genbomen om te komen tot een gemeenschappelijk leerwerkbedrijf concept. Dit leerwerkbedrijf wil

Nadere informatie

De grote arbeidsmarktuitdaging

De grote arbeidsmarktuitdaging Jaaroverzicht RegioPlus 2018 De grote arbeidsmarktuitdaging De zorg- en welzijnssector staat voor grote arbeidsmarktuitdagingen. Als er niets gebeurt, lopen de personeelstekorten snel op. Daarom werken

Nadere informatie

Innovatiebudget Sociaal Domein gemeente Arnhem

Innovatiebudget Sociaal Domein gemeente Arnhem Innovatiebudget Sociaal Domein gemeente Arnhem Eind juli is de eerste ronde afgerond voor de besteding van het regionale Innovatiebudget Sociaal Domein. In deze ronde is niet het volledige beschikbare

Nadere informatie

We zijn op ontdekkingsreis, in een gebied waar de huidige systemen leidend zijn maar onvoldoende werken. Bij een ontdekkingsreis hoort ruimte.

We zijn op ontdekkingsreis, in een gebied waar de huidige systemen leidend zijn maar onvoldoende werken. Bij een ontdekkingsreis hoort ruimte. Het speelveld De wereld om ons heen verandert razend snel. De richting is duidelijk, de sociale zekerheid wordt geprivatiseerd. Samen bouwen we aan een vernieuwende structuur om de arbeidsmarkt essentieel

Nadere informatie

Activiteitenplan 2010-2013. Netwerk Palliatieve Zorg Regio Zuidoost Brabant

Activiteitenplan 2010-2013. Netwerk Palliatieve Zorg Regio Zuidoost Brabant Activiteitenplan - 2013 Netwerk Palliatieve Zorg Regio Zuidoost Brabant Werkplan - 2013 Netwerk Palliatieve Zorg Zuidoost Brabant Aansluitend op de doelstellingen van het beleidsplan van het netwerk staan

Nadere informatie

Bijlage 2 Factsheet en ontwikkelagenda gemeente Ridderkerk

Bijlage 2 Factsheet en ontwikkelagenda gemeente Ridderkerk Bijlage 2 Factsheet en ontwikkelagenda gemeente Ridderkerk Doel Wmo Beleidsplan 1 Een samenhangend antwoord Specifiek en Meetbaar Wat te doen en met wie Acceptatie en Realistisch Termijn Het Besluit maatschappelijke

Nadere informatie

Verkorte versie fusiedocument

Verkorte versie fusiedocument Verkorte versie fusiedocument Gelopen proces fase 1 o Reden fusie is steeds leidend geweest, is bekend o Diverse gremia mee laten denken in voorbereiding o Uitwerking in 4 werkgroepen (en werkgroep communicatie)

Nadere informatie

Implementatieplan interactief beleid

Implementatieplan interactief beleid Implementatieplan interactief beleid (juni 2010 t/m mei 2011) Gemeente Weert, 15 juli 2010 Portefeuillehouder interactief beleid: wethouder H. Litjens Regisseur wijkgericht werken: Marianne Schreuders

Nadere informatie

Ondersteuning van Vrijwilligershulp en Mantelzorg voor kwetsbare burgers in Zuid-Kennemerland in de sector Wonen, Welzijn & Zorg

Ondersteuning van Vrijwilligershulp en Mantelzorg voor kwetsbare burgers in Zuid-Kennemerland in de sector Wonen, Welzijn & Zorg versie 1: werkdocument Bespreking in de bestuursvergadering d.d. 19 januari 2015 Ondersteuning van Vrijwilligershulp en Mantelzorg voor kwetsbare burgers in Zuid-Kennemerland in de sector Wonen, Welzijn

Nadere informatie

Projectvoorstel Zenderen 3.0?

Projectvoorstel Zenderen 3.0? Projectvoorstel Zenderen 3.0? Hoe nu verder? Auteurs: Suzan van Vliet, LHV Huisartsenkring Twente Wyco de Vries, adviseur ROSET Versie 1.4. 1 Inhoud Aanleiding Thema s Positiebepaling Doelen Projecten

Nadere informatie

Informele zorg in Eindhoven, nu en in de toekomst

Informele zorg in Eindhoven, nu en in de toekomst Informele zorg in Eindhoven, nu en in de toekomst Netwerk Informele Zorg en Netwerk Mantelzorg Eindhoven Contact adres secretariaat: Mw. Marijke van der Zanden tel: 040-238 27 97 m.vd.zanden@eindhoven.nl

Nadere informatie

JAARPLAN 2016 Netwerk Dementie/Geriatrie

JAARPLAN 2016 Netwerk Dementie/Geriatrie JAARPLAN 2016 Netwerk Dementie/Geriatrie 1 Inleiding Dé Ontwikkeling van het netwerk Een unieke vorm van samenwerken Het dagelijks bestuur en stakeholders van het Netwerk Dementie hebben in 2015 een belangrijke

Nadere informatie

Manifest. voor de intensieve vrijwilligerszorg

Manifest. voor de intensieve vrijwilligerszorg Manifest voor de intensieve vrijwilligerszorg Manifest voor de intensieve vrijwilligerszorg Meer dan 15.000 mensen zijn vrijwilliger bij een Waarom dit manifest? organisatie voor Vrijwillige Thuishulp,

Nadere informatie

Samenwerken aan welzijn

Samenwerken aan welzijn Samenwerken aan welzijn Richting en houvast 17 november 2017 Het organiseren van welzijn Het afgelopen jaar hebben we met veel inwoners en maatschappelijke partners gesproken. Hiermee hebben we informatie

Nadere informatie