A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 12 juli

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 12 juli"

Transcriptie

1 A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 12 juli Ontslagbescherming van de vakbondsafgevaardigden belast met de uitoefening van de opdrachten van het Comité voor Preventie en Bescherming op het Werk - Wetsvoorstel tot wijziging van artikel 52, tweede lid van de wet van 4 augustus 1996 betreffende het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk (ingediend door mevrouw C. Nyssens) x x x Blijde Inkomstlaan, Brussel Tel: Fax: griffie@nar-cnt.be - Website:

2 A D V I E S Nr Onderwerp : Ontslagbescherming van de vakbondsafgevaardigden belast met de uitoefening van de opdrachten van het Comité voor Preventie en Bescherming op het Werk - Wetsvoorstel tot wijziging van artikel 52, tweede lid van de wet van 4 augustus 1996 betreffende het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk (ingediend door mevrouw C. Nyssens) Bij brief van 8 december 2004 heeft mevrouw F. VAN DEN BOSSCHE, minister van Werk, het advies van de Nationale Arbeidsraad gevraagd over een wetsvoorstel tot wijziging van artikel 52, tweede lid van de wet van 4 augustus 1996 betreffende het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk, ingediend door senator C. Nyssens (Parl. St., Senaat, nr /1 van 22 juni 2004). Genoemd wetsvoorstel strekt ertoe de plaatsvervangende leden van de comités voor preventie en bescherming op het werk dezelfde bescherming te geven als de effectieve leden. De Raad heeft deze kwestie toevertrouwd aan zijn commissie Individuele Arbeidsverhoudingen. Op verslag van die commissie heeft de Raad op 12 juli 2005 navolgend advies uitgebracht. x x x

3 - 2 - ADVIES VAN DE NATIONALE ARBEIDSRAAD I. INLEIDING De Nationale Arbeidsraad wordt om advies verzocht over een wetsvoorstel tot wijziging van artikel 52, tweede lid van de wet van 4 augustus 1996 betreffende het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk. Genoemd artikel 52 bepaalt het volgende : "Wanneer in een onderneming geen Comité (voor Preventie en Bescherming op het Werk) is opgericht, is de vakbondsafvaardiging ermee belast de opdrachten van de comités uit te oefenen. In dat geval genieten de leden van de vakbondsafvaardiging onverminderd de bepalingen van de collectieve arbeidsovereenkomsten die voor hen gelden dezelfde bescherming als de personeelsafgevaardigden in de comités, zoals die wordt bepaald in de wet van 19 maart 1991 houdende bijzondere ontslagregeling voor de personeelsafgevaardigden in de ondernemingsraden en de comités voor veiligheid, gezondheid en verfraaiing van de werkplaatsen als mede voor de kandidaat personeelsafgevaardigden. Deze bescherming vangt aan op de datum van het begin van hun opdracht en eindigt op de datum waarop de bij de volgende verkiezingen verkozen kandidaten worden aangesteld als lid van het comité." In het ter advies overgelegde wetsvoorstel wordt voorgesteld artikel 52, tweede lid als volgt te wijzigen : A. in de eerste zin worden de woorden "de leden van de vakbondsafvaardiging" vervangen door de woorden "de vakbondsafgevaardigden en hun plaatsvervangers"; B. in de tweede zin worden de woorden "op de datum van het begin van hun opdracht" vervangen door de woorden "op de datum van het begin van de opdracht waarmee de vakbondsafvaardiging belast is".

4 - 3 - Blijkens de toelichting bij het wetsvoorstel is het, gelet op de rechtspraak van het Arbitragehof en het Hof van Cassatie, noodzakelijk die wijzigingen aan te brengen "om het gebrek aan samenhang dat in de huidige tekst bestaat, te ondervangen, gezien het gewone systeem van bescherming van beschermde werknemers, of zij nu effectief zijn dan wel plaatsvervangend". Wat die rechtspraak betreft, verwijst de auteur meer bepaald naar : - een arrest van het Hof van Cassatie van 10 februari 2003, dat zegt dat de huidige tekst van het voornoemde artikel 52 de bescherming waarnaar wordt verwezen slechts toekent aan de leden van de vakbondsafvaardiging en dat die bescherming alleen geldt voor de plaatsvervangende leden wanneer zij werkelijk een lid dat niet aanwezig kan zijn, vervangen; - een arrest van het Arbitragehof van 14 juni 2000 waarin voor recht wordt verklaard dat de artikelen 10 (gelijkheidsbeginsel) en 11 (beginsel van niet-discriminatie) van de grondwet door artikel 52 van de welzijnswet niet geschonden worden, in zoverre het de ontslagbescherming voor de leden van een vakbondsafvaardiging die met de uitoefening van de opdrachten van het comité voor preventie en bescherming op het werk is belast, pas laat aanvangen op de datum van het begin van hun opdracht 1. II. STANDPUNT VAN DE RAAD De Nationale Arbeidsraad heeft een onderzoek gewijd aan het ter advies voorgelegde wetsvoorstel. Op grond van dit onderzoek hebben de in de Raad vertegenwoordigde werkgevers- en werknemersorganisaties uiteenlopende standpunten naar voor gebracht. Die standpunten worden hierna weergegeven. 1 Arrest 68/2000 van 14 juni 2000, BS van 10 augustus 2000.

5 - 4 - A. Standpunt van de leden die de werknemersorganisaties vertegenwoordigen De leden die de werknemersorganisaties vertegenwoordigen herinneren eraan dat het artikel 52 van de welzijnswet van 4 augustus 1996 bepaalt dat de vakbondsafvaardiging belast wordt met de opdrachten van het comité voor preventie en bescherming op het werk (CPBW) wanneer er geen comité is opgericht. De bevoegdheden en opdrachten van het comité zijn dermate belangrijk dat de wetgever hiervoor steeds - ongeacht de omvang van de onderneming - een vertegenwoordiging van de werknemers heeft willen aanwijzen. Bij gebrek aan verkozen (wettelijk) orgaan, komt deze bevoegdheid toe aan het conventioneel opgericht orgaan, met name de vakbondsafvaardiging. Precies omdat de vakbondsafvaardiging in dat geval wettelijke opdrachten en bevoegdheden opneemt, moet zij ook beschermd worden overeenkomstig de wet van 19 maart 1991 houdende bijzondere ontslagregeling voor de personeelsafgevaardigden in de ondernemingsraden en de comités voor veiligheid, gezondheid en verfraaiing van de werkplaatsen als mede voor de kandidaat personeelsafgevaardigden. De ratio legis van de ontslagbeschermingswet van 19 maart 1991 is te voorkomen dat een werknemer die voornemens is een mandaat als personeelsafgevaardigde op te nemen, het slachtoffer wordt van discriminatie of represailles vanwege zijn werkgever. Omdat het risico op ontslag verhoogt vanaf het ogenblik dat de werkgever kennis heeft van de kandidatuur en ongeacht het feit of de kandidaat verkozen wordt, heeft de wetgever een ontslagbescherming ingevoerd voor zowel de niet verkozen kandidaten als de effectieve en plaatsvervangende leden. Het wetsvoorstel dat ter advies wordt voorgelegd moet in dezelfde gedachtegang gezien worden. Het is dan ook onlogisch en discriminerend dat in de interpretatie van deze ontslagbescherming een onderscheid gemaakt zou worden tussen effectieve en plaatsvervangende leden van een vakbondsafvaardiging wanneer ze de wettelijke opdrachten en bevoegdheden opneemt voorzien bij de wet van 4 augustus Het Hof van Cassatie heeft in haar arrest van 10 februari 2003 ten onrechte gesteld dat plaatsvervangende vakbondsafgevaardigden geen lid zijn van de vakbondsafvaardiging, niettegenstaande ze als dusdanig wèl bekend gemaakt werden aan de werkgever.

6 - 5 - Voor zover er in de vakbondsafvaardiging ook plaatsvervangende leden aangewezen worden, maken deze werknemers integraal deel uit van die vakbondsafvaardiging. De vrees dat bij elke schorsing een ander werknemer aangesteld zou kunnen worden als plaatsvervanger zodat uiteindelijk elk werknemer beschermd zou worden, is onterecht omdat zelfs in geval er een soepele vervangingsregeling bestaat die niet leidt tot een verhoging van het aantal mandaten. Om deze redenen onderschrijven de leden die de werknemersorganisaties vertegenwoordigen het ter advies overgelegde wetsvoorstel ingediend door senator C. Nyssens dat deze ongelijke behandeling ongedaan wil maken. Omtrent de aanvang van de ontslagbescherming die verbonden wordt aan de vakbondsafgevaardigden (effectieven of plaatsvervangers) die de opdrachten en bevoegdheden van een comité voor preventie en bescherming opnemen (het punt B. van het wetsvoorstel), kan er evenmin misverstand ontstaan. Op dit vlak bevestigt het wetsvoorstel van senator Nyssens enkel de rechtspraak van het Hof van Cassatie dat op 17 maart 2003 heeft beslist dat de ontslagbescherming aanvangt op het ogenblik dat de vakbondsafvaardiging aangesteld wordt, en dat een effectieve uitoefening van de opdrachten van het CPBW dus niet vereist is. De werknemersleden pleiten evenwel voor een andere formulering die duidelijk maakt dat de bescherming aanvangt op het ogenblik dat de afgevaardigde wordt aangesteld en die tevens de plaatsvervanger uitdrukkelijk vermeldt. Het tekstvoorstel voor punt B luidt dan ook: "op de datum van de aanstelling als afgevaardigde of als plaatsvervanger". Het argument dat er in België te veel beschermde werknemers zouden zijn en dat de bescherming te duur is, moet sterk gerelativeerd worden. De sanctieregeling in de wet van 19 maart 1991 verhindert immers niet dat personeelsvertegenwoordigers ontslagen worden.in KMO s is een vakbondsafvaardiging vaak onbestaande. Nochtans tonen cijfers inzake arbeidsveiligheid aan dat een vakbondsvertegenwoordiging in de kleine ondernemingen noodzakelijk is. Het wetsvoorstel waarnaar de leden van de werkgeversorganisaties verwijzen en dat tot doel heeft om het aantal plaatsvervangende kandidaten te halveren is niet realistisch. Door het aantal plaatsvervangers te halveren, zal de lijst met vertegenwoordigers die in aanmerking komen om een opengevallen mandaat op te vullen snel uitgeput zijn. De oplossing die in het wetsvoorstel voorgesteld wordt, namelijk putten uit de kandidaten van andere organen, gaat niet op voor de ondernemingen waar er enkel een CPBW bestaat.

7 - 6 - B. Standpunt van de leden die de werkgeversorganisaties vertegenwoordigen De leden die de werkgeversorganisaties vertegenwoordigen verzetten zich met klem tegen de uitbreiding van de bescherming van plaatsvervangers van leden van de syndicale afvaardiging in bedrijven zonder comité, zoals voorgesteld door senator C. Nyssens. Het verschil in beginpunt van de bescherming tussen deze plaatsvervangers en de plaatsvervangende leden van het CPBW, is immers verantwoord. Daarenboven zou de invoering van hoger bedoeld wetsvoorstel vooral de kleine bedrijven raken van minder dan 50 werknemers. Deze zullen geconfronteerd worden met een aangroei van beschermden en met het risico dat zij de betrokken plaatsvervangers van een syndicaal afgevaardigde niet kunnen afdanken om redenen eigen aan de kwaliteit van hun werk of houding maar enkel om technische redenen (vooraf erkend door het paritair comité zoals herstructurering, sluiting of brand gebouw, ) of om dringende reden (vooraf erkend door de arbeidsrechter). Zij zullen ook het financieel risico dragen van de betaling van beschermingsvergoedingen die kunnen oplopen van 4 tot 8 jaar loon hetgeen totaal onredelijk is ten opzichte van de financiële draagkracht van deze bedrijven. Daarenboven zijn de beschermingsmaatregelen in België reeds erg omvangrijk en moet juist nagedacht worden of het aantal beschermden en de inhoud van de bescherming niet moet worden ingeperkt. 1. Verdubbeling van het aantal beschermden in kleine bedrijven Zou men het wetsvoorstel van senator C. Nyssens uitwerking geven, dan betekent dit volgens de werkgeversleden een verdubbeling van het aantal beschermden in kleine tot zeer kleine bedrijven (vb.in de grafische sector: vakbondsafvaardiging vanaf 5 werknemers). Dit is op geen enkele manier te verantwoorden, temeer dat de plaatsvervangers van de werkende vakbondsafgevaardigden in de meeste gevallen nooit effectief de functie van vakbondsafgevaardigde -belast met opdrachten van het CPBW- zullen uitoefenen of ten hoogste tijdens zeer beperkte periodes zoals jaarlijkse vakantie of ziekte. Kan men in die omstandigheden verantwoorden dat zij van een jarenlange bescherming kunnen genieten, die onbetaalbaar is voor kleine bedrijven?

8 - 7 - Terloops weze opgemerkt dat niets belet dat een werkend vakbondsafgevaardigde bij elke schorsing van zijn arbeidsovereenkomst telkens een verschillende vervanger aanstelt 2. Zodoende kunnen wellicht alle werknemers van een klein bedrijf worden beschermd tot de volgende sociale verkiezingen. 2. Beschermingsmaatregelen in België reeds bijzonder hoog Vooraleer overwogen wordt om de beschermingsmaatregelen in België opnieuw uit te breiden, dient men zich volgens de werkgeversleden eerst te bezinnen over de bestaande beschermingsmaatregelen en zich de vraag te stellen of die niet reeds overdreven zijn. In Nederland worden bv. enkel effectieve leden van de OR beschermd, niet de plaatsvervangers; in België gaat men zo ver dat zelfs niet-gekozen kandidaten worden beschermd. Dat men hiervan stilaan bewust wordt, blijkt uit het onlangs neergelegd wetsvoorstel ter halvering van het aantal beschermde plaatsvervangende kandidaten bij sociale verkiezingen ingediend door de volksvertegenwoordigers A. Turtelboom, H. Vautmans en M. Chevalier (Parl. St., Kamer, nr /001 van 27 mei 2005). Algemeen kan gesteld worden dat in ons land de beschermingsmaatregelen zeer omvangrijk zijn en eigenlijk buiten verhouding met het aantal werknemers tewerkgesteld in die ondernemingen. De werkgeversleden denken hierbij met name aan : het monopolie van de vakbonden bij de voordracht van kandidaten, het hoog aantal beschermden (zowel de effectieve, de plaatsvervangende leden als de niet-gekozen kandidaten), de uitgebreide graad en hoge kost van bescherming (gaande tot 8 jaar loon), het aantal organen, het forfaitair karakter van de beschermingsvergoedingen, de zware en stroeve ontslagprocedures, het sterk formalisme en de sterke toename van administratieve lasten (maandelijkse formele vergaderingen met dito voorbereiding, formele notulen, formele opvolging, enz). Daarnaast kan ook worden gewezen op kostenverzwarende factoren als gevolg van de geringere bijdrage van de afgevaardigden aan de productie, om in een aantal gevallen nog maar te zwijgen van relationele problemen (feitelijkheden enz.) tengevolge van die buitengewone bescherming. 2 De vervangingen van een lid van de vakbondsafvaardiging worden immers niet beperkt tot de gevallen van einde mandaat opgesomd in art. 61 van de Wet van 4 augustus 1996, toepasselijk op de leden van het CPBW.

9 - 8 - Onderstaande tabel geeft het aantal beschermden weer in geval er sociale verkiezingen in het bedrijf worden gehouden. Aantal gewone mandaten per orgaan Aantal beschermde werknemers per orgaan Aantal beschermde werknemers in totaal Aantal werknemers in het bedrijf of meer Aan deze tabel dienen nog de leden van de vakbondsafvaardiging te worden gevoegd voor zover het gaat om andere personen dan deze die zich kandidaat hebben gesteld voor de ondernemingsraad of het CPBW. 3. Meer en meer bescherming voor werknemers die geen syndicale opdrachten vervullen? Het invoeren van uitgebreide beschermingsmaatregelen zonder dat daarbij nog een band wordt gemaakt met een reële syndicale verantwoordelijkheid leidt volgens de werkgeversleden tot misbruiken.

10 - 9 - Het wetsvoorstel van senator C. Nyssens houdt namelijk in dat voortaan elke werknemer die tijdelijk of definitief als plaatsvervanger wordt aangeduid van een lid van de vakbondsafvaardiging die met de opdrachten van het CP- BW is belast, dezelfde bescherming zou genieten als een lid van het CPBW (tot 8 jaar loon) ongeacht of hij ooit de werkende vakbondsafgevaardigde zal vervangen en ongeacht of hij ooit de opdrachten van het CPBW zal uitoefenen. Dergelijke regeling doorvoeren zal er ongetwijfeld toe leiden dat werknemers zich als plaatsvervanger zullen voordragen enkel en alleen omwille van de uitgebreide bescherming die zij dan genieten (zuiver eigenbelang) en niet omdat zij de verdediging van de belangen van de werknemers voor ogen hebben, want daarmee worden zij wellicht nooit belast

A D V I E S Nr Zitting van donderdag 14 februari

A D V I E S Nr Zitting van donderdag 14 februari A D V I E S Nr. 1.388 --------------------------------- Zitting van donderdag 14 februari 2002 ---------------------------------------------------- Werknemersparticipatie in het kapitaal en in de winst

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 26 januari

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 26 januari A D V I E S Nr. 1.971 ------------------------------- Zitting van dinsdag 26 januari 2016 ----------------------------------------------- Flexi-jobs Ontwerp van koninklijk besluit tot wijziging van het

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 17 TRICIES -----------------------------------------------------------------------------------

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 17 TRICIES ----------------------------------------------------------------------------------- COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 17 TRICIES ----------------------------------------------------------------------------------- Zitting van dinsdag 19 december 2006 ----------------------------------------------------

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 10 SEXIES ------------------------------------------------------------------------------------

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 10 SEXIES ------------------------------------------------------------------------------------ COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 10 SEXIES ------------------------------------------------------------------------------------ Zitting van woensdag 1 april 2009 ------------------------------------------------

Nadere informatie

A D V I E S Nr. 1.547 ----------------------------- Zitting van dinsdag 31 januari 2006 -----------------------------------------------

A D V I E S Nr. 1.547 ----------------------------- Zitting van dinsdag 31 januari 2006 ----------------------------------------------- A D V I E S Nr. 1.547 ----------------------------- Zitting van dinsdag 31 januari 2006 ----------------------------------------------- Lijfrente arbeidsongevallen - Uitbreiding tot wettelijk samenwonenden

Nadere informatie

De ondertekenende organisaties bevestigen navolgende beginselen:

De ondertekenende organisaties bevestigen navolgende beginselen: 86. Collectieve arbeidsovereenkomst van het Paritair Subcomité voor de beschutte werkplaatsen gesubsidieerd door de Vlaamse Gemeenschap of door de Vlaamse gemeenschapscommissie en de sociale werkplaatsen

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 19 december

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 19 december A D V I E S Nr. 1.589 ----------------------------- Zitting van dinsdag 19 december 2006 ---------------------------------------------------- Voorontwerp van wet tot wijziging van de wet van 5 maart 2002

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 85 BIS

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 85 BIS COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 85 BIS ------------------------------------------------------------------- Zitting van woensdag 27 februari 2008 -------------------------------------------------- COLLECTIEVE

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 13 juli

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 13 juli A D V I E S Nr. 1.774 ----------------------------- Zitting van woensdag 13 juli 2011 ---------------------------------------------- Gelegenheidswerk in de landbouwsector en de tuinbouwsector Eenparig

Nadere informatie

Afdeling 1. De bij de verkiezingen in 2012 verkozen effectieve en plaatsvervangende personeelsafgevaardigden

Afdeling 1. De bij de verkiezingen in 2012 verkozen effectieve en plaatsvervangende personeelsafgevaardigden H o o f d s t u k II De verkiezingsprocedure heeft in 2016 geleid tot de instelling van een nieuwe ondernemingsraad of een nieuw comité Afdeling 1. De bij de verkiezingen in 2012 effectieve en plaatsvervangende

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 7 december

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 7 december A D V I E S Nr. 1.752 ----------------------------- Zitting van dinsdag 7 december 2010 ------------------------------------------------- Ontwerp van koninklijk besluit tot wijziging van artikel 67 van

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 39 VAN 13 DECEMBER 1983 BETREFFENDE DE VOORLICHTING EN HET OVERLEG INZAKE DE

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 39 VAN 13 DECEMBER 1983 BETREFFENDE DE VOORLICHTING EN HET OVERLEG INZAKE DE COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 39 VAN 13 DECEMBER 1983 BETREFFENDE DE VOORLICHTING EN HET OVERLEG INZAKE DE SOCIALE GEVOLGEN VAN DE INVOERING VAN NIEUWE TECHNOLOGIEEN ------------------ Gelet op de

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 20 december

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 20 december A D V I E S Nr. 1.788 ----------------------------- Zitting van dinsdag 20 december 2011 ---------------------------------------------------- Fonds tot vergoeding van de in geval van sluiting van ondernemingen

Nadere informatie

Vlaams welzijnsverbond

Vlaams welzijnsverbond Vlaams welzijnsverbond FICHE: SYNDICALE AFVAARDIGING sector 319.01 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 1 2. Oprichting van de syndicale afvaardiging 1 3. Samenstelling van de afvaardiging 3 4. Duur van het mandaat

Nadere informatie

A D V I E S Nr. 1.891 ------------------------------ Zitting van woensdag 12 februari 2014 --------------------------------------------------

A D V I E S Nr. 1.891 ------------------------------ Zitting van woensdag 12 februari 2014 -------------------------------------------------- A D V I E S Nr. 1.891 ------------------------------ Zitting van woensdag 12 februari 2014 -------------------------------------------------- Harmonisering van het statuut arbeider/bediende Motivering

Nadere informatie

A D V I E S Nr. 1.567 ----------------------------- Zitting van dinsdag 3 oktober 2006 -----------------------------------------------

A D V I E S Nr. 1.567 ----------------------------- Zitting van dinsdag 3 oktober 2006 ----------------------------------------------- A D V I E S Nr. 1.567 ----------------------------- Zitting van dinsdag 3 oktober 2006 ----------------------------------------------- Uitvoering van het Generatiepact - Procedure voorafgaand aan het collectief

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 13 april

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 13 april A D V I E S Nr. 1.978 ------------------------------- Zitting van woensdag 13 april 2016 ------------------------------------------------- Zondagsarbeid Wetsvoorstel tot wijziging van de arbeidswet van

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 9 MAART 2015 S.14.0019.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. S.14.0019.N S.W., eiser, vertegenwoordigd door mr. Huguette Geinger, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen 1. E.V.C., 2. I.M., 3. A.V.D.C.,

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 21 december

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 21 december A D V I E S Nr. 1.759 ----------------------------- Zitting van dinsdag 21 december 2010 --------------------------------------------------- Fonds tot vergoeding van de in geval van sluiting van ondernemingen

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 16 juli

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 16 juli A D V I E S Nr. 1.860 ------------------------------ Zitting van dinsdag 16 juli 2013 ------------------------------------------ Schorsing van de uitvoering van de arbeidsovereenkomst of regeling van gedeeltelijke

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 24 juli

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 24 juli A D V I E S Nr. 2.093 ------------------------------ Zitting van dinsdag 24 juli 2018 ------------------------------------------- Aanpassing van de wet van 16 november 2015 houdende diverse bepalingen

Nadere informatie

A D V I E S Nr. 1.605 ------------------------------ Zitting van dinsdag 24 april 2007 -------------------------------------------

A D V I E S Nr. 1.605 ------------------------------ Zitting van dinsdag 24 april 2007 ------------------------------------------- A D V I E S Nr. 1.605 ------------------------------ Zitting van dinsdag 24 april 2007 ------------------------------------------- Uitvoering van het interprofessioneel akkoord 2007-2008 Outplacement Ontwerp

Nadere informatie

A D V I E S Nr. 1.856 ------------------------------ Zitting van dinsdag 25 juni 2013 ------------------------------------------

A D V I E S Nr. 1.856 ------------------------------ Zitting van dinsdag 25 juni 2013 ------------------------------------------ A D V I E S Nr. 1.856 ------------------------------ Zitting van dinsdag 25 juni 2013 ------------------------------------------ Ontwerp van koninklijk besluit tot wijziging van artikel 19 van het koninklijk

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 64 VAN 29 APRIL 1997 TOT INSTELLING VAN EEN RECHT OP OUDERSCHAPSVERLOF

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 64 VAN 29 APRIL 1997 TOT INSTELLING VAN EEN RECHT OP OUDERSCHAPSVERLOF COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 64 VAN 29 APRIL 1997 TOT INSTELLING VAN EEN RECHT OP OUDERSCHAPSVERLOF --------------------- Gelet op de wet van 5 december 1968 betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten

Nadere informatie

Rolnummer 5223. Arrest nr. 115/2012 van 10 oktober 2012 A R R E S T

Rolnummer 5223. Arrest nr. 115/2012 van 10 oktober 2012 A R R E S T Rolnummer 5223 Arrest nr. 115/2012 van 10 oktober 2012 A R R E S T In zake : de prejudiciële vragen betreffende de wet van 19 maart 1991 houdende bijzondere ontslagregeling voor de personeelsafgevaardigden

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST Nr. 5 QUATER

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST Nr. 5 QUATER COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST Nr. 5 QUATER ----------------------------------------------------------------------------- Zitting van 5 oktober 2011 ----------------------------------- COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 4 februari

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 4 februari A D V I E S Nr. 1.666 ------------------------------ Zitting van woensdag 4 februari 2009 -------------------------------------------------- Fonds tot vergoeding van de in geval van sluiting van ondernemingen

Nadere informatie

A D V I E S Nr. 1.631 ------------------------------ Zitting van woensdag 27 februari 2008 -------------------------------------------------

A D V I E S Nr. 1.631 ------------------------------ Zitting van woensdag 27 februari 2008 ------------------------------------------------- A D V I E S Nr. 1.631 ------------------------------ Zitting van woensdag 27 februari 2008 ------------------------------------------------- Telewerk - Gevolggeving aan advies nr. 1.528 van 9 november

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST TOT VASTSTELLING, VOOR 2013 EN 2014,

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST TOT VASTSTELLING, VOOR 2013 EN 2014, COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST Nr. 106 ------------------------------------------------------------------------- Zitting van donderdag 28 maart 2013 ------------------------------------------------ COLLECTIEVE

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 21 december

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 21 december A D V I E S Nr. 1.504 ---------------------------- Zitting van dinsdag 21 december 2004 -------------------------------------------------- Betaalde feestdagen - Wetsvoorstel : vaststelling van de eerste

Nadere informatie

A D V I E S Nr. 1.542 ----------------------------- Zitting van woensdag 21 december 2005 -------------------------------------------------------

A D V I E S Nr. 1.542 ----------------------------- Zitting van woensdag 21 december 2005 ------------------------------------------------------- A D V I E S Nr. 1.542 ----------------------------- Zitting van woensdag 21 december 2005 ------------------------------------------------------- Fonds tot vergoeding van de in geval van sluiting van ondernemingen

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 29 april

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 29 april A D V I E S Nr. 1.905 ------------------------------ Zitting van dinsdag 29 april 2014 ----------------------------------------------- Systeem van de werkgeversgroepering Koninklijk besluit tot uitvoering

Nadere informatie

niet verbeterde kopie

niet verbeterde kopie Rolnummer 3895 Arrest nr. 167/2006 van 8 november 2006 A R R E S T In zake : de prejudiciële vraag betreffende artikel 21, 2, van de wet van 20 september 1948 houdende organisatie van het bedrijfsleven

Nadere informatie

A D V I E S Nr. 1.438 ------------------------------- Zitting van woensdag 19 maart 2003

A D V I E S Nr. 1.438 ------------------------------- Zitting van woensdag 19 maart 2003 A D V I E S Nr. 1.438 ------------------------------- Zitting van woensdag 19 maart 2003 Ontwerp van koninklijk besluit tot wijziging van artikel 19 van het koninklijk besluit van 28 november 1969 tot

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van donderdag 28 maart

A D V I E S Nr Zitting van donderdag 28 maart A D V I E S Nr. 1.846 ------------------------------ Zitting van donderdag 28 maart 2013 ------------------------------------------------ Werkloosheid met bedrijfstoeslag Zware Beroepen Verlenging cao

Nadere informatie

Sociale verkiezingen 2012. Vrijstelling van het organiseren van verkiezingen

Sociale verkiezingen 2012. Vrijstelling van het organiseren van verkiezingen SB.12.033 DIENST BELEIDSCOÖRDINATIE Brussel, 29 maart 2012 VSKO/DB/12.06 Contact: Paul Wille: paul.wille@vsko.be Sociale verkiezingen 2012 Vrijstelling van het organiseren van verkiezingen 1 Context In

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 19 maart 2003

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 19 maart 2003 A D V I E S Nr. 1.440 Zitting van woensdag 19 maart 2003 Voorontwerp van wet tot wijziging van artikel 30 van de wet van 3 juli 1978 betreffende de arbeidsovereenkomsten - verlenging van het rouwverlof

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 26 mei

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 26 mei A D V I E S Nr. 1.939 ------------------------------- Zitting van dinsdag 26 mei 2015 ---------------------------------------------- Aanpassing van de wet van 12 april 1965 betreffende de bescherming van

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 28 januari

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 28 januari A D V I E S Nr. 1.889 ------------------------------ Zitting van dinsdag 28 januari 2014 ------------------------------------------------ Opleidingen tijdens periodes van economische werkloosheid Ontwerp

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 51 VAN 10 FEBRUARI 1992 BETREFFENDE OUTPLACEMENT

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 51 VAN 10 FEBRUARI 1992 BETREFFENDE OUTPLACEMENT COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 51 VAN 10 FEBRUARI 1992 BETREFFENDE OUTPLACEMENT ------------------------ Gelet op de wet van 5 december 1968 betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 20 maart

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 20 maart A D V I E S Nr. 1.394 ------------------------------- Zitting van woensdag 20 maart 2002 --------------------------------------------------- Wetsontwerp tot wijziging van het PWA-stelsel x x x 1.925-1

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST Nr. 9 QUATER

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST Nr. 9 QUATER COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST Nr. 9 QUATER -------------------------------------------------------------------------- Zitting van 27 juni 2012 ----------------------------- COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST

Nadere informatie

A D V I E S Nr. 1.777 ----------------------------- Zitting van woensdag 5 oktober 2011 -------------------------------------------------

A D V I E S Nr. 1.777 ----------------------------- Zitting van woensdag 5 oktober 2011 ------------------------------------------------- A D V I E S Nr. 1.777 ----------------------------- Zitting van woensdag 5 oktober 2011 ------------------------------------------------- Outplacement werknemers van beschutte en sociale werkplaatsen en

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 9 TER -------------------------------------------------------------------

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 9 TER ------------------------------------------------------------------- COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 9 TER ------------------------------------------------------------------- Zitting van woensdag 27 februari 2008 -------------------------------------------------- COLLECTIEVE

Nadere informatie

A D V I E S Nr. 1.859 ------------------------------ Zitting van dinsdag 16 juli 2013 -------------------------------------------

A D V I E S Nr. 1.859 ------------------------------ Zitting van dinsdag 16 juli 2013 ------------------------------------------- A D V I E S Nr. 1.859 ------------------------------ Zitting van dinsdag 16 juli 2013 ------------------------------------------- Ontwerp van koninklijk besluit tot uitvoering van de wet betreffende de

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 6 mei

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 6 mei A D V I E S Nr. 1.687 --------------------------------- Zitting van woensdag 6 mei 2009 ------------------------------------------------ Vlottende feestdag naar keuze van de werknemer. x x x 2.367-1 Blijde

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST Nr

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST Nr COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST Nr. 121 ----------------------------------------------------------------------- Zitting van dinsdag 21 maart 2017 ---------------------------------------------- Collectieve

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 58 VAN 7 JULI 1994 TOT VERVANGING VAN DE COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 47 VAN 18 DECEMBER

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 58 VAN 7 JULI 1994 TOT VERVANGING VAN DE COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 47 VAN 18 DECEMBER COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 58 VAN 7 JULI 1994 TOT VERVANGING VAN DE COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 47 VAN 18 DECEMBER 1990 BETREFFENDE DE NA TE LEVEN PROCEDURE EN DE DUUR VAN DE TIJDELIJKE

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 51 VAN 10 FEBRUARI 1992 BETREFFENDE OUTPLACEMENT ------------------------

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 51 VAN 10 FEBRUARI 1992 BETREFFENDE OUTPLACEMENT ------------------------ COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 51 VAN 10 FEBRUARI 1992 BETREFFENDE OUTPLACEMENT ------------------------ Gelet op de wet van 5 december 1968 betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST Nr

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST Nr COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST Nr. 125 ----------------------------------------------------------------------- Zitting van dinsdag 21 maart 2017 ---------------------------------------------- Collectieve

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 26 januari

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 26 januari A D V I E S Nr. 1.722 ----------------------------- Zitting van dinsdag 26 januari 2010 ---------------------------------------------- Fonds tot vergoeding van de in geval van sluiting van ondernemingen

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van donderdag 31 mei

A D V I E S Nr Zitting van donderdag 31 mei A D V I E S Nr. 1.615 ----------------------------- Zitting van donderdag 31 mei 2007 ----------------------------------------------- Motieven voor de afwijking van de normale arbeidsduur in de cao tot

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST Nr

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST Nr COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST Nr. 127 ----------------------------------------------------------------------- Zitting van dinsdag 21 maart 2017 ---------------------------------------------- Collectieve

Nadere informatie

M E D E D E L I N G Nr Zitting van dinsdag 27 februari 2018

M E D E D E L I N G Nr Zitting van dinsdag 27 februari 2018 M E D E D E L I N G Nr. 13 --------------------------------------- Zitting van dinsdag 27 februari 2018 ---------------------------------------------------- Mededeling betreffende de interpretatie van

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 26 september 2017

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 26 september 2017 A D V I E S Nr. 2.051 ------------------------------ Zitting van dinsdag 26 september 2017 ---------------------------------------------------- Ontwerp van koninklijk besluit tot uitvoering van een aantal

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 16 maart

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 16 maart A D V I E S Nr. 1.460 ----------------------------- Zitting van dinsdag 16 maart 2004 ---------------------------------------------- Wetsvoorstel van de heer P. VANKRUNKELSVEN c.s. tot wijziging van de

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST Nr

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST Nr COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST Nr. 113 ------------------------------------------------------------------------- Zitting van maandag 27 april 2015 ----------------------------------------------- Collectieve

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 27 juni

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 27 juni A D V I E S Nr. 1.801 ----------------------------- Zitting van woensdag 27 juni 2012 ------------------------------------------- Wetsvoorstel tot wijziging van het koninklijk besluit van 10 augustus 1998

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 4 APRIL 2011 S.10.0068.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. S.10.0068.N F. D. V., eiser, vertegenwoordigd door mr. Huguette Geinger, advocaat bij het Hof van Cassatie, met kantoor te 1000 Brussel,

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van donderdag 24 maart

A D V I E S Nr Zitting van donderdag 24 maart A D V I E S Nr. 1.508 ---------------------------- Zitting van donderdag 24 maart 2005 -------------------------------------------------- Omzetting van richtlijn 2002/14/EG van het Europees Parlement en

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 25 november

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 25 november A D V I E S Nr. 1.709 --------------------------------- Zitting van woensdag 25 november 2009 ---------------------------------------------------- Ontwerp van ministerieel besluit tot vaststelling van

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST BETREFFENDE HET KLIKSYSTEEM VOOR HET BEHOUD VAN DE AANVULLENDE VERGOEDING IN HET KADER VAN

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST BETREFFENDE HET KLIKSYSTEEM VOOR HET BEHOUD VAN DE AANVULLENDE VERGOEDING IN HET KADER VAN COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST Nr. 107 ----------------------------------------------------------------------- Zitting van donderdag 28 maart 2013 ------------------------------------------------- COLLECTIEVE

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST Nr

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST Nr COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST Nr. 122 ----------------------------------------------------------------------- Zitting van dinsdag 21 maart 2017 ----------------------------------------------- Collectieve

Nadere informatie

A D V I E S Nr. 1.606 ------------------------------ Zitting van dinsdag 24 april 2007 -------------------------------------------

A D V I E S Nr. 1.606 ------------------------------ Zitting van dinsdag 24 april 2007 ------------------------------------------- A D V I E S Nr. 1.606 ------------------------------ Zitting van dinsdag 24 april 2007 ------------------------------------------- Uitvoering van het interprofessioneel akkoord voor de periode 2007-2008

Nadere informatie

A D V I E S Nr. 1.441 ------------------------------- Zitting van dinsdag 6 mei 2003 ------------------------------------------

A D V I E S Nr. 1.441 ------------------------------- Zitting van dinsdag 6 mei 2003 ------------------------------------------ A D V I E S Nr. 1.441 ------------------------------- Zitting van dinsdag 6 mei 2003 ------------------------------------------ Ontwerp van koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van donderdag 14 februari 2001

A D V I E S Nr Zitting van donderdag 14 februari 2001 A D V I E S Nr. 1.389 ----------------------------- Zitting van donderdag 14 februari 2001 Fonds tot vergoeding van de in geval van sluiting van ondernemingen ontslagen werknemers - Werkgeversbijdragen

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 13 april

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 13 april A D V I E S Nr. 1.979 ------------------------------- Zitting van woensdag 13 april 2016 ------------------------------------------------- Vereenvoudiging van het indexeringsmechanisme voor gelegenheidswerknemers

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST Nr

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST Nr COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST Nr. 118 ----------------------------------------------------------------------- Zitting van maandag 27 april 2015 ---------------------------------------------- Collectieve

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 30 september

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 30 september A D V I E S Nr. 1.912 ------------------------------- Zitting van dinsdag 30 september 2014 ------------------------------------------------------ Voorontwerp van samenwerkingsakkoord tussen de Federale

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 9 juli

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 9 juli A D V I E S Nr. 1.645 ------------------------------ Zitting van woensdag 9 juli 2008 ------------------------------------------ Artikel 30 quater van de wet van 3 juli 1978 betreffende de arbeidsovereenkomsten

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR.77 TER

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR.77 TER COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR.77 TER ----------------------------------------------------------------------------- Zitting van woensdag 10 juli 2002 --------------------------------------------- COLLECTIEVE

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 24 februari

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 24 februari A D V I E S Nr. 1.925 Zitting van dinsdag 24 februari 2015 ------------------ Het systeem van de werkgeversgroepering - Gevolggeving aan advies nr. 1.890 en aan advies nr. 1.905 - Problematiek BTW-plicht

Nadere informatie

A D V I E S Nr. 1.937 ------------------------------- Zitting van maandag 27 april 2015 ----------------------------------------------

A D V I E S Nr. 1.937 ------------------------------- Zitting van maandag 27 april 2015 ---------------------------------------------- A D V I E S Nr. 1.937 ------------------------------- Zitting van maandag 27 april 2015 ---------------------------------------------- Uitvoering van het akkoord dat de groep van Tien op 17 december 2014

Nadere informatie

A D V I E S Nr. 1.724 ----------------------------- Zitting van dinsdag 26 januari 2010 ----------------------------------------------

A D V I E S Nr. 1.724 ----------------------------- Zitting van dinsdag 26 januari 2010 ---------------------------------------------- A D V I E S Nr. 1.724 ----------------------------- Zitting van dinsdag 26 januari 2010 ---------------------------------------------- Wijziging van het bevoegdheidsgebied van een paritair comité om er

Nadere informatie

Wet van 20 december 2002 betreffende de bescherming van de preventieadviseurs (B.S. 20.1.2003)

Wet van 20 december 2002 betreffende de bescherming van de preventieadviseurs (B.S. 20.1.2003) Wet van 20 december 2002 betreffende de bescherming van de preventieadviseurs (B.S. 20.1.2003) Artikel 1.- Deze wet regelt een aangelegenheid als bedoeld in artikel 78 van de Grondwet. Hoofdstuk 1.- Toepassingsgebied,

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 137 ----------------------------------------------------------------------- Zitting van dinsdag 23 april 2019 --------------------------------------------- Collectieve

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 27 februari

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 27 februari A D V I E S Nr. 2.081 ------------------------------ Zitting van dinsdag 27 februari 2018 -------------------------------------------------- Ontwerp van koninklijk besluit houdende gelijkstelling, inzake

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van vrijdag 10 oktober

A D V I E S Nr Zitting van vrijdag 10 oktober A D V I E S Nr. 1.656 ------------------------------ Zitting van vrijdag 10 oktober 2008 ----------------------------------------------- Wetsvoorstel om korte bedrijfsstages te gebruiken als middel om

Nadere informatie

A D V I E S Nr. 1.386 ------------------------------ Zitting van dinsdag 29 januari 2002 --------------------------------------------

A D V I E S Nr. 1.386 ------------------------------ Zitting van dinsdag 29 januari 2002 -------------------------------------------- A D V I E S Nr. 1.386 ------------------------------ Zitting van dinsdag 29 januari 2002 -------------------------------------------- Ontwerp van koninklijk besluit tot wijziging van de artikelen 7, 3

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 77 SEXIES

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 77 SEXIES COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 77 SEXIES -------------------------------------------------------------------------- Zitting van dinsdag 15 december 2009 ---------------------------------------------------

Nadere informatie

Wet van 4 augustus 1996 betreffende het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk

Wet van 4 augustus 1996 betreffende het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk 1 of 7 3/10/2011 18:58 Wet van 4 augustus 1996 betreffende het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk Uittreksel uit de wet van 4 augustus 1996 betreffende het welzijn van de werknemers

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST Nr

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST Nr COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST Nr. 126 ----------------------------------------------------------------------- Zitting van dinsdag 21 maart 2017 ---------------------------------------------- Collectieve

Nadere informatie

A D V I E S NR Zitting van dinsdag 29 januari

A D V I E S NR Zitting van dinsdag 29 januari A D V I E S NR. 2.118 -------------------------------- Zitting van dinsdag 29 januari 2019 ------------------------------------------------- Adviesaanvraag betreffende het koninklijk besluit van 28 augustus

Nadere informatie

A D V I E S Nr. 1.674 ------------------------------ Zitting van vrijdag 20 februari 2009 ------------------------------------------------

A D V I E S Nr. 1.674 ------------------------------ Zitting van vrijdag 20 februari 2009 ------------------------------------------------ A D V I E S Nr. 1.674 ------------------------------ Zitting van vrijdag 20 februari 2009 ------------------------------------------------ Maatregelen inzake tijdskrediet - Cao nr. 77 bis - Uitvoering

Nadere informatie

A D V I E S Nr. 1.833 ----------------------------- Zitting van dinsdag 18 december 2012 ---------------------------------------------------

A D V I E S Nr. 1.833 ----------------------------- Zitting van dinsdag 18 december 2012 --------------------------------------------------- A D V I E S Nr. 1.833 ----------------------------- Zitting van dinsdag 18 december 2012 --------------------------------------------------- Hoofdelijke aansprakelijkheid voor loonschulden - Uitvoering

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 10 juli

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 10 juli A D V I E S Nr. 1.410 ------------------------------ Zitting van woensdag 10 juli 2002 ---------------------------------------------- Outplacement - Uitvoering van de wet van 5 september 2001 tot verbetering

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 22 JUNI 2009 S.09.0003.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. S.09.0003.N PLANBUREAU, naamloze vennootschap, met zetel te 9700 Oudenaarde, Broekstraat 166, eiseres, vertegenwoordigd door mr. Huguette

Nadere informatie

FICHE: SYNDICALE AFVAARDIGING sector 331 voor voorzieningen die geen 50 werknemers tellen.

FICHE: SYNDICALE AFVAARDIGING sector 331 voor voorzieningen die geen 50 werknemers tellen. FICHE: SYNDICALE AFVAARDIGING sector 331 voor voorzieningen die geen 50 werknemers tellen. Op 5 oktober 2009 werden binnen het PC 331 de CAO betreffende de oprichting en het statuut van de syndicale delegatie

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST Nr

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST Nr COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST Nr. 117 ------------------------------------------------------------------------- Zitting van maandag 27 april 2015 ----------------------------------------------- Collectieve

Nadere informatie

MEDEDELING Nr. 12 -------------------------------- Zitting van donderdag 28 maart 2013 -----------------------------------------------------

MEDEDELING Nr. 12 -------------------------------- Zitting van donderdag 28 maart 2013 ----------------------------------------------------- MEDEDELING Nr. 12 -------------------------------- Zitting van donderdag 28 maart 2013 ----------------------------------------------------- MEDEDELING BETREFFENDE DE INTERPRETATIE VAN DE COLLECTIEVE ARBEIDS-

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 131 ----------------------------------------------------------------------- Zitting van dinsdag 23 april 2019 --------------------------------------------- Collectieve

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 23 april

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 23 april A D V I E S Nr. 1.849 ------------------------------ Zitting van dinsdag 23 april 2013 -------------------------------------------- Ontwerp van koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 13 juli

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 13 juli A D V I E S Nr. 1.773 ----------------------------- Zitting van woensdag 13 juli 2011 ---------------------------------------------- Verzoek om verlenging van de maatregelen inzake seizoenarbeid in de

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 25 VAN 15 OKTOBER 1975 BETREFFENDE DE GELIJKE BELONING VOOR MANNELIJKE EN VROUWELIJKE WERKNEMERS

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 25 VAN 15 OKTOBER 1975 BETREFFENDE DE GELIJKE BELONING VOOR MANNELIJKE EN VROUWELIJKE WERKNEMERS COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 25 VAN 15 OKTOBER 1975 BETREFFENDE DE GELIJKE BELONING VOOR MANNELIJKE EN VROUWELIJKE WERKNEMERS ------------------------- Gelet op de wet van 5 december 1968 betreffende

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 17 december

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 17 december A D V I E S Nr. 1.456 --------------------------- Zitting van woensdag 17 december 2003 ------------------------------------------------------- Dienstencheques - Ontwerp van programmawet x x x 2.052-1

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 15 december

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 15 december A D V I E S Nr. 1.965 ----------------------------- Zitting van dinsdag 15 december 2015 ---------------------------------------------------- Wijziging van het grensbedrag voor de aanwezigheidsregistratie

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST Nr

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST Nr COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST Nr. 115 ------------------------------------------------------------------------- Zitting van maandag 27 april 2015 ----------------------------------------------- Collectieve

Nadere informatie

Persconferentie 15 april 2008 Hasselt

Persconferentie 15 april 2008 Hasselt Persconferentie 15 april 2008 Hasselt 1. Onafhankelijke kandidaten sociale verkiezingen startten een procedure voor de Arbeidsrechtbank 8 onafhankelijke kandidaten verdeeld over 5 provincies 2 Limburg

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 135 ------------------------------------------------------------------------ Zitting van dinsdag 23 april 2019 --------------------------------------------- Collectieve

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST Nr. 90 BIS

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST Nr. 90 BIS COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST Nr. 90 BIS --------------------------------------------------------------------------- Zitting van 21 december 2010 ----------------------------------------- COLLECTIEVE

Nadere informatie