Inhoud. Voorwoord 5. Trainingsaanbod

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Inhoud. Voorwoord 5. Trainingsaanbod"

Transcriptie

1 CINOP ACADEMIE TRAININGEN EN LEERGANGEN

2

3 Inhoud Voorwoord 5 Trainingsaanbod Trainingen uitgelicht 13 Combinatietraining Examenconstructeur 14 en -vaststeller Training Assessor 18 Training Rekendidactiek 22 Werkwijze en over ons 26 Ook interessant 33

4 Beoordeel iemand naar zijn vragen, niet naar zijn antwoorden. Sharda König - Trainer CINOP Academie

5 CINOP Academie - Trainingen en leergangen Voorwoord Beste onderwijsprofessional, Alstublieft! Hier alweer de 5 e editie van de jaarlijkse brochure van de CINOP Academie. Met de energie en frisheid van het prille begin timmeren wij ook dit schooljaar weer flink aan de weg. Door de jaren heen hebben wij duizenden docenten en managers getraind en zijn onze trainers actief (geweest) voor bijna alle mbo-instellingen in Nederland. U kent ons als specialist in Examinering: van de bekende assessorentrainingen tot trajecten gericht op kwaliteitsborging en het begeleiden van examencommissies. Ook op het bredere vlak van Onderwijs & Begeleiding is de CINOP Academie partner in professionalisering. Denk aan onze trainingen op het gebied van loopbaanoriëntatie en -begeleiding, taal, rekenen en curriculumontwikkeling. In deze gids treft u een overzicht aan van meer dan 20 trainingen waarmee wij u in graag van dienst zijn. Allemaal incompany en direct toepasbaar in de praktijk. Als voorproefje lichten wij drie trainingen toe: Examenconstructeur en -vaststeller, Assessor en Rekendidactiek. Een beschrijving van de opzet en inhoud van alle trainingen en ons actuele aanbod vindt u op Maatwerk blijft onze kracht. Dat dit geen loze belofte is, blijkt uit de reacties van onze klanten. Zoals u kunt lezen in deze brochure, is maatwerk een belangrijke factor voor onze klanttevredenheid en vaak reden om (weer) voor de CINOP Academie te kiezen. We hopen u dit schooljaar te ontmoeten en samen te werken aan de kwaliteit van uw onderwijs en examinering! Met vriendelijke groet, Rena Punt, Coördinator CINOP Academie

6 WAAROM DE CINOP ACADEMIE? INCOMPANY, MAATWERK EN PRAKTISCH 1. Focus op het mbo 2. Afgestemd op uw opleidingsbehoefte 3. Direct toepasbaar in de praktijk 4. Training op uw locatie 5. Toespitsing op actuele vraagstukken 6. Gebruik uw materialen en eigen casussen 7. Begeleiding in opzet van start tot finish 8. Bewijs van deelname Meer weten over het trainingsaanbod? Op kunt u voor elke training een factsheet downloaden met alles wat u moet weten over de opzet en inhoud. Bellen of mailen kan natuurlijk ook, neem contact op via of cinopacademie@cinop.nl.

7 Trainingsaanbod

8 CINOP Academie - Trainingen en leergangen Trainingsaanbod Verderop in deze gids zetten we drie trainingen in de schijnwerpers als voorproefje van ons trainingsaanbod. Maar eerst bieden wij u een overzicht van alle trainingen en leergangen van de CINOP Academie. Dat aanbod is breder dan Examinering alleen. Ook op het gebied van Onderwijs & Begeleiding verzorgen we in het schooljaar weer een serie actuele trainingen. NB: trainingsduur en verdeling in dagen/dagdelen is standaard. Trainingen zijn vrijgesteld van btw. Prijzen zijn op basis van incompany uitvoering. Maximale groepsgrootte: 15 deelnemers. Prijzen onder voorbehoud van wijzigingen. TRAININGSAANBOD Naam training Duur Prijs per groep Onderwijs & Begeleiding Loopbaangesprekken voeren 3 dagen Curriculumontwikkeling 3,5 dagen p.p.* Taalonderwijs: Taalactiverende didactiek voor vakdocenten Differentiëren in de Nederlandse les 3 dagdelen 4 dagdelen Rekenonderwijs: Rekendidactiek: basis en verdieping Differentiëren in rekenles: rekenen in eigen les Zwakke rekenaars, rekenangst en dyscalculie Effectieve examenvoorbereiding rekenen 4 dagdelen 1 dagdeel 1 dagdeel 2 dagdelen

9 CINOP Academie - Trainingen en leergangen (VERVOLG) TRAININGSAANBOD Naam training Duur Prijs per groep Examinering Kwaliteitsborging examinering Examenaudits opzetten en uitvoeren 2 dagen Examencommissie: aan de slag 2 dagen Construeren en vaststellen Examenconstructeur 2 dagen Examenvaststeller 1 dag Examens screenen 1 dag Examenconstructeur en -vaststeller (combinatietraining) 2 dagen Taalexaminering: Examenconstructeur instellingsexamen NL of MVT Examenvaststeller instellingsexamen NL of MVT Examenconstructeur en -vaststeller NL of MVT (combinatietraining) 3 dagen 1 dag 3 dagen Afnemen van examens Assessor 2 dagen Praktijkassessor 2 dagen Taalexamens: Taalassessor NL Taalassessor MVT Taalassessor voor vakdocenten 2 dagen 2 dagen 2 dagen = Training uitgelicht in deze brochure * = Training o.b.v. open inschrijving (zie voor data/locaties:

10

11 Trainingen uitgelicht Waarom kiezen wij voor de CINOP Academie? De trainer heeft absoluut kennis van zaken en een heldere kijk op het proces van examinering. Haar expertise heeft ons als onderwijsinstelling veel opgeleverd. Door het aanstekelijk enthousiasme zorgt zij voor een energieke en actieve training. Stefanie Veendijk Onderwijskundige MBO College voor Dienstverlening & Gastvrijheid ROC van Twente

12 Leren doe je zelf, maar niet alleen. Antoon Wellens - Trainer CINOP Academie

13 CINOP Academie - Trainingen en leergangen Trainingen uitgelicht Om u een indruk te geven van de opzet en inhoud van onze trainingen, lichten wij drie verschillende trainingen uit: Combinatietraining Examenontwikkelaar en -vaststeller Training Assessor Training Rekendidactiek: basis en verdieping Op kunt u voor elke training een factsheet downloaden met de volledige opzet en inhoud.

14 CINOP Academie - Trainingen en leergangen Combinatietraining Examenconstructeur en -vaststeller Leren in elkaars verlengde Hoe kunnen examenconstructeurs en -vaststellers beter samenwerken? Hoe zorgen we voor een optimale verbinding? Naast aparte trainingen voor constructeurs en vaststellers van examens, biedt de CINOP Academie ook een combinatietraining aan voor beide taken. Deelnemers zijn constructeur en/of vaststeller van beroepsgerichte examens. In deze tweedaagse training gaan we in op de wisselwerking tussen beide rollen. Aangezien deze zo duidelijk in elkaars verlengde liggen, is het raadzaam om (werk)processen af te stemmen en elkaars taken goed te kennen. Dit komt de kwaliteit en de efficiëntie van het construeren en vaststellen zeker ten goede. Praktisch Duur: 2 dagen (met optioneel een derde dag ter verdieping of opfrissing) Groepsgrootte: maximaal 15 deelnemers Voor wie: deelnemers met (enige) ervaring in het construeren of vaststellen van examens in het mbo Kosten: per groep, btw-vrij NB: voor constructeurs en/of vaststellers van taalexamens bestaan aparte trainingen (zie Onderwerpen Visie op examinering en kwaliteit van examens. Verkenning van landelijke kaders, algemene toetstechnische eisen, actuele ontwikkelingen, de Procesarchitectuur Examinering en de PDCA-cyclus. De eigen instellings-, beroeps- of afdelingskwaliteitseisen, zoals in het handboek examinering beschreven. Taken en verantwoordelijkheden van de constructeur en de vaststeller, al dan niet georganiseerd in een commissie. Het plannen en organiseren van het constructie- en vaststellingsproces.

15 CINOP Academie - Trainingen en leergangen Training Uitgelicht Vertalen van het kwalificatiedossier naar een exameninstrument: het ontwikkelen van een praktijkexamen (proeve van bekwaamheid) en/of een theorie-examen (schriftelijk kennisexamen). Het vaststellen van een examen. Succes- en risicofactoren bij de aansluiting tussen de processen construeren - vaststellen. Reflecteren op de eigen competenties en valkuilen. Aanpak en resultaat De training begint met een theoretische inleiding en verkenning van de kaders binnen de school. Dit vormt de basis van waaruit deelnemers het constructieproces gaan uitvoeren. Tussen de trainingsmomenten werken zij aan hun eigen examens. Vaststellers ontwikkelen mee. Zodra de deelnemers een examen hebben ontwikkeld, wordt dit op de volgende bijeenkomst vastgesteld (of niet, afhankelijk van de conclusies van de vaststellers). Constructeurs stellen mede vast. Afsluitend gaan we in op de aansluiting tussen beide processen. Deelnemers werken samen aan korte, concrete ontwikkelopdrachten. Ze kunnen het geleerde direct in de praktijk brengen en zo een bijdrage leveren aan een waardevol diploma voor de student.

16 Klant aan het woord Mariëlle Verhoef Onderwijskundig beleidsmedewerker Graafschap College Waarom CINOP Academie Het klinkt misschien raar, maar ik kies niet zozeer voor een bureau of instituut. Ik kies voor een bepaalde trainer en de ervaringen die ik daarmee heb. Ik heb in de afgelopen jaren met meerdere aanbieders gewerkt en vind dat de persoon belangrijker is dan de organisatie, zo betoogt Mariëlle. Op zoek naar een klik Voor de CINOP Academie geldt net als voor andere grotere opleiders dat het allemaal goed geregeld is en dat de prijzen vergelijkbaar zijn. Maar er moet een klik zijn tussen de trainer/adviseur en de doelgroep.

17 Over goed en fout Mariëlle vertelt verder: Wij vinden een training goed als deze bij de deelnemers leidt tot een vorm van bewustzijn. Dat kan zijn over wat zij al wel goed kunnen, maar ook wat beter kan. De meeste van onze trainingen gaan over examinering, bijvoorbeeld beoordelen. Daar is het vaak zo dat mensen dat al jaren doen, maar ook misschien al jaren iets fout doen. Als ze dat ontdekken tijdens de training, dan is dat winst. Leerzaam én leuk Verder is het van belang dat de trainingsbijeenkomsten afwisselend en uitdagend zijn. Docenten volgen de training vaak aan het einde van de dag, dus na een dag lesgeven. Dan is de energie niet meer optimaal en moet je zorgen voor een sessie die niet alleen leerzaam is, maar ook leuk. Deelnemers moeten niet het gevoel krijgen dat ze hun vrije avond opofferen voor iets waar ze niet veel aan hebben. Conclusie Mariëlle vat het in één zin samen: De trainingen van de CINOP Academie die wij hebben ingezet voldoen prima aan al deze criteria!

18 CINOP Academie - Trainingen en leergangen Training Assessor Fundament voor diplomabeslissing De assessor is een sleutelfiguur voor de kwaliteit van de examinering. Hij of zij kan de betrouwbaarheid van het examen en dus het fundament van de diplomabeslissing maken of breken. In deze tweedaagse training werken we aan het vergroten van de kennis, vaardigheden en het kwaliteitsbewustzijn van de assessoren (beroepsgerichte examens). Het geleerde is direct toepasbaar en biedt de assessoren handvatten om met zelfvertrouwen tot een excellent onderbouwd oordeel te komen bij het examen. Het examen wordt hierdoor meer betrouwbaar, valide en transparant. Praktisch Duur: 2 dagen (met optioneel een derde dag ter verdieping of opfrissing) Groepsgrootte: maximaal 15 deelnemers Voor wie: assessoren van mbo-instellingen, eventueel samen met praktijkassessoren Kosten: per groep, btw-vrij NB: voor ontwikkelaars of vaststellers van taalexamens bestaan aparte trainingen (zie Onderwerpen Visie: wat is goed examineren en waarom is dat belangrijk? Landelijke kaders, algemene toetstechnische eisen, actuele ontwikkelingen, het gehele examenproces. Daarbij maken we gebruik van de eigen kaders, zoals het handboek examinering. Taken en verantwoordelijkheden van de assessor. Het plannen en organiseren van de afname van het examen. Beoordelen door observeren: de WACKER-methode. Inleiding en verdieping tijdens een simulatie. Beoordelen met gebruik van een portfolio en een gesprek.

19 CINOP Academie - Trainingen en leergangen Training Uitgelicht Stilstaan bij de eigen context en de eigen examenmethode en -instrumenten. Evaluatie van een afgenomen examen. Reflecteren op de eigen competenties en valkuilen. Aanpak en resultaat Aan de hand van de training worden assessoren toegerust om zo eerlijk mogelijk tot een oordeel te komen over wat de kandidaat heeft laten zien of horen. De training is sterk toepassingsgericht en interactief van aard. Er wordt gewerkt met beeldmateriaal en simulatie, met behulp van studenten (indien mogelijk). Tijdens de bijeenkomsten werken de deelnemers in groepjes aan concrete opdrachten die zoveel mogelijk zijn toegespitst op de eigen situatie. Tussen de trainingsmomenten werken de deelnemers aan een beknopte huiswerkopdracht.

20 Klant aan het woord Elizabeth Herbrink Docent Engels en BPV begeleiding China Deltion College Voor Elizabeth Herbrink is CINOP dé expert als het gaat om hoe om te gaan met het Europees Referentiekader: Om meer vaardigheden te krijgen in het beoordelen van de verschillende niveaus in het referentiekader, heb ik de assessortraining voor moderne vreemde talen gevolgd. Die niveaubeoordeling blijft heel lastig. Het is daarom goed om deze af en toe te trainen. Als je het hier met een groep over hebt, kun je het breder trekken dan je eigen studenten en werk. Afstand nemen van tunnelvisie Elizabeth vertelt: Marianne Driessen was mijn trainer. Van haar rol ben ik zeer gecharmeerd. Waarom? Zij kon mij zo goed helpen om afstand te nemen van mijn bijna tunnelvisie en liet mij continu boven

21 het materiaal uitstijgen. Ze zei dan: Oké, maar waar gaat het nu eigenlijk om? Houd dat goed in de gaten en ga niet in je eigen overtuiging zitten. Kijk naar het feitelijke materiaal dat hier voor je ligt dat de student heeft geproduceerd. Met meer zekerheid beoordelen Ik kan nu met meer overtuiging naar het materiaal van studenten kijken en met meer zekerheid hun werk beoordelen. En dat is niet alles. Ik kan ook beargumenteren waarom dit werk niveau X heeft, dat werk niveau Y en niet een niveau hoger of lager. Twijfelgevallen bespreken Elizabeth gaat verder: De training heeft me het vertrouwen gegeven dat ik het gesprek kan aangaan met andere collega s over bepaald werk van studenten. Misschien heeft het me zelfs vrijer gemaakt om twijfelgevallen voor te leggen, omdat ik heb gemerkt dat ik met één of twee paar andere ogen tot een nog beter oordeel kan komen. Van harte aan te bevelen Of ik de training zou aanbevelen? Jazeker, aldus Elizabeth. Het helpt je om het werk van studenten beter te beoordelen en je helpt hen om ze beter naar een examen toe te begeleiden. En daar gaat het tenslotte om. Over een jaar of twee ga ik deze training weer volgen, als opfriscursus.

22 CINOP Academie - Trainingen en leergangen Training Rekendidactiek: basis en verdieping De rekenlat omhoog Deze training is bedoeld voor docenten rekenen in het mbo. Deelnemers maken kennis met de verschillende didactische visies voor het rekenvak en de principes die hieraan ten grondslag liggen. Wat verstaan we onder realistisch en traditioneel rekenen? Samen gaan we na in hoeverre de gehanteerde didactiek van invloed is op leerprestaties. Daarnaast wordt de bijhorende leerlijn per (reken)domein behandeld. Welke leerlijnen zijn er? Hoe kunnen studenten hierbinnen stapjes maken? Hoe stimuleert u de analytische en oplossingsgerichte vaardigheden die ze nodig hebben voor het oplossen van contextopgaven? Allemaal onderwerpen die u helpen om het vak rekenen naar een hoger plan te tillen. Praktisch Duur: 4 dagdelen Groepsgrootte: maximaal 15 deelnemers Voor wie: docenten rekenen in het mbo Kosten: per groep, btw-vrij NB: indien gewenst kunt u onderdelen uit de Training Effectieve examenvoorbereiding toevoegen (zie Onderwerpen Verkenning, kaders en actuele ontwikkelingen rondom rekenen. Algemene didactiek; verschillende didactische modellen/visies (realistisch en traditioneel rekenen), materialen en strategieën. Hoe zien bijbehorende leerlijnen er uit (per rekendomein)? Hoe stimuleert u studenten op een volgend denkniveau te komen? Foutenanalyse en instructie; oorzaken voor fouten en betekenis voor begeleiding van studenten. Verbreden van rekenen in de les naar functioneel rekenen in het dagelijks leven en de beroepspraktijk. Hoe maakt u verbinding? Welke materialen gebruikt een docent?

23 CINOP Academie - Trainingen en leergangen Training Uitgelicht Aanpak en resultaat Met de opgedane kennis van de didactische principes van verschillende rekenvisies zijn deelnemers in staat om het eigen handelen te sturen en studenten beter te begeleiden. De training biedt inzicht in de opbouw van de verschillende rekendomeinen. Daardoor kunnen docenten de juiste keuzes maken in lesinhoud, begeleiding en inzet van didactische hulpmiddelen die passen bij het niveau en de vragen van de studenten. Verder wordt het eigen rekenkundig inzicht verbreed en reiken wij handvatten aan om dat bij de student te stimuleren. Deze training is gericht op directe toepasbaarheid en bevat aan de dagelijkse praktijk ontleende rekenopdrachten. De theorie wordt veelal besproken aan de hand van aangereikte casussen.

24 Klant aan het woord Henk Bax Adjunct-directeur S.G. de Rooi Pannen, Centrum voor Ondernemersonderwijs Hoe kwam u terecht bij de CINOP Academie? Voor een goede scholing rekendidactiek zochten we naar geschikte opleidingsinstituten. Na wat rondvragen en op basis van signalen, hebben wij voor de CINOP Academie gekozen. Dat jullie dit heel goed kunnen verzorgen, is gebleken. Wat waardeert u het meest aan de trainingen? De invloed die de deelnemer op de rekentraining kon hebben en de eigen inbreng die de collega s tijdens de bijeenkomsten konden geven. De scholing was eigenlijk een beetje van ons en geregisseerd door de CINOP Academie, aldus Henk.

25 Vertel Om een voorbeeld te noemen: voorafgaand aan elke bijeenkomst bekeken we of we met de inhoud zoals de trainer die had bedacht akkoord konden gaan. Dat heeft er weleens toe geleid dat we in samenspraak de volgorde of de inhoud van de bijeenkomst veranderden. Hoe kijkt u aan tegen de inbreng van de trainer? In één woord: geweldig. De trainer, Rinske Stelwagen, stond open voor ons, ze had de training goed voorbereid. Voor de start van de scholing hadden we twee keer overleg en spraken wij samen de training door. Ze heeft punten die voor ons belangrijk waren meegenomen in de scholing. Heel fijn dat zij daartoe bereid was. Wat heeft de training uiteindelijk opgeleverd? Een achttal zeer gemotiveerde rekendocenten! We hebben onder de collega s die deze scholing volgden een enquête uitgezet om te kijken wat iedereen van deze training vond. De uitslag daarvan is erg positief. Zien we u nog een keer terug? Henk Bax: Zoals gezegd, wij zijn erg te spreken over de trainer, Rinske Stelwagen. Als ik weer een scholing ga volgen, zal ik naar haar vragen en ik zal haar aanbevelen. Feitelijk heb ik dat nu ook al gedaan.

26 CINOP Academie - Trainingen en leergangen Werkwijze en over ons Met ons gespecialiseerde aanbod voorziet de CINOP Academie mbo-instellingen en opleiders op een praktijkgerichte, efficiënte en flexibele manier in hun leer- en scholingsbehoefte. Via onze deskundigheidsbevordering kunnen docenten, examenfunctionarissen, loopbaanbegeleiders, praktijkopleiders, teams en managers hun vaardigheden op peil houden. Ook zijn zij daardoor beter in staat om leerlingen te begeleiden, het onderwijsproces vorm te geven en de kwaliteit van de examinering te realiseren. Het actuele trainingsaanbod is te vinden op De prijzen zijn gebaseerd op groepen van maximaal 15 deelnemers. Een train-de-trainer variant is altijd mogelijk. De CINOP Academie is door het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO) als erkend opleider aangemerkt. Hierdoor geldt voor alle trainingen een btw-vrijstelling. Altijd incompany In onze werkwijze gaan we uit van uw eigen opleidingssituatie en specifieke scholingsvraag. We bieden onze trainingen daarom alleen incompany aan. Dat is efficiënter in vergelijking met open inschrijving en komt de koppeling met de (les)praktijk en teambuilding ten goede. Altijd maatwerk De inhoud, duur en vorm van onze trainingen staan in grote lijnen vast. Maar voor de concrete uitvoering is bijna altijd sprake van maatwerk. Samen passen we de training aan op de specifieke wensen van uw school. Zo is het rendement optimaal. Desgewenst helpen wij u op weg met certificering en registratie. Altijd praktisch In de uitvoering werken we zo veel mogelijk met materiaal en casuïstiek van de eigen school. Ook onze procesvaardigheden stemmen we af op uw praktijk; denk aan activerend leren, omgaan met verschillen en weerstand.

27 CINOP Academie - Trainingen en leergangen Altijd gericht op de groep Onze trainers willen aansluiten bij de leerstijlen van de deelnemers en op een prettige manier in verbinding staan met de groep. Dat is niet af te dwingen, maar dankzij een goede intake, flexibele opstelling, mensenkennis en uitgebreide ervaring spelen onze trainers altijd in op de dynamiek van de groep. Altijd bij de tijd Onze trainingen sluiten nauw aan bij actuele (beleids)ontwikkelingen in het mbo-veld. Naast onze inhoudelijke expertise investeren we doorlopend in vernieuwende (digitale) werk- en leervormen. Dit op basis van recente inzichten op het gebied van didactiek, leertheorie, kwaliteitsmanagement, ict en onderwijskunde. Altijd een goede start Een goed begin is het halve werk. Voor elke training gaan we met u in gesprek over: Wat zijn de specifieke behoeften van uw organisatie? Welke verbeteringen zijn wenselijk? Hoe meten we de effecten voor de organisatie? Is er behoefte aan coaching en intervisie na afloop? Wilt u niet alleen een bewijs van deelname maar ook een bewijs van kunnen? Gaat de voorkeur uit naar de inzet van bepaalde leermiddelen? Wilt u werken met een digitale leeromgeving? Na afloop evalueert de trainer met de deelnemers het leerproces en de opbrengst. Deze evaluatie koppelen we terug aan de opdrachtgever. Deelnemers ontvangen een bewijs van deelname. Altijd oog voor kwaliteit CINOP is ISO 9001:2008 gecertificeerd door Certiked. Kwaliteitsverbetering is een doorlopend proces. Zo evalueren we elke training, werken we met een eigen competentieprofiel voor onze trainers en organiseren we (interne en externe) intervisie over het trainersvak.

28 Input : WEB / KD / SEP CINOP Academie - Trainingen en leergangen Examinering en meer Specialist in examinering Al jarenlang werken wij aan de verbetering van de kwaliteit van de examinering in het mbo. Niet gek als je bedenkt dat CINOP Advies in opdracht van MBO Diensten en in samenwerking met scholen ontwikkelaar is van de Procesarchitectuur Examinering (PE). PLAN DO Kaders stellen Opstellen examen reglement Opstellen examenvisie Opstellen handboek examinering Vaststellen kaders Opstellen examenplan Vaststellen examenplan Ontwikkelen examinering Inschrijven student Construeren en vaststellen Inkopen examens Besluiten Vaststellen inkopen examens construeren Construeren examens Kwaliteitsborging procesgebied / processen / deskundigheid Leren Centraal ontwikkelde examens Examineren Examen aanbod Laten Laten uitvoeren beoordelen Match Examen Uitvoeren Beoordelen aanmelding Vaststellen resultaat Diplomeren Besluiten om te Diplomeren diplomeren Kwaliteitsborging procesgebied / processen / deskundigheid Bespreken examenplan Verzamelen leerresultaten Beslissen over examen aanvraag Kwaliteitsborging procesgebied / processen / deskundigheid Kwaliteitsborging procesgebied / processen / deskundigheid Kwaliteitsborging procesgebied / processen / deskundigheid ACT CHECK Zie: De PE beschrijft alle processen die een mbo-instelling doorloopt om te zorgen voor goede examinering: van het examenplan tot het diplomeren en borgen van de kwaliteit. Het model is voor veel scholen een referentiekader voor het inrichten van de examenorganisatie en het professionaliseren van examenfunctionarissen. Het aanbod van de CINOP Academie sluit hier naadloos op aan. Van opleiding tot assessor, tot het opzetten van audits. Zo zorgen we voor een goed geoliede (examen)machine die voldoet aan alle actuele kwaliteitseisen. Allrounder in mbo Daarnaast is de CINOP Academie er ook voor tal van andere professionaliseringsvragen in het mbo. Ons team beschikt over experts op het gebied van taal en rekenen, herontwerp en curriculumontwikkeling, LOB (loopbaanoriëntatie en -begeleiding), kwaliteitszorg en -management. CINOP Advies en de CINOP Academie De CINOP Academie is een onderdeel van CINOP Advies. In onze adviesorganisatie zijn ongeveer 50 consultants werkzaam waarvan een deel trainingen uitvoert. De CINOP Academie bestaat uit een team van trainers en consultants die de trainingen uitvoeren zoals te vinden op

29 CINOP Academie - Trainingen en leergangen CINOP Advies biedt oplossingen voor een breed scala aan onderwijskundige vragen. Buiten de trainingen van de CINOP Academie, biedt CINOP Advies een breed scala aan diensten zoals advisering, projectmanagement, procesbegeleiding, instrumentontwikkeling, maatwerkscholing, coaching en train-de-trainer trajecten op het gebied van examinering, herontwerp, curriculumontwikkeling, LOB, taal en rekenen en kwaliteitsontwikkeling. Zie Omdat de CINOP Academie onderdeel is van CINOP Advies, kunnen we voor nagenoeg elke onderwijskundige vraag een training ontwikkelen of oplossing bedenken.

30 Waarom kiezen wij voor de CINOP Academie? ROC Scalda werkt graag samen met de CINOP Academie. CINOP beschikt over kwalitatief goede trainers met kennis van de materie. Met als voordeel dat ze desgewenst ook maatwerk leveren. Sandra Bilderbeek HRM Adviseur Dienst HRM Scalda

31 Ook interessant

32 Kennis vermenigvuldigen, doe je door te delen. Han Aalbers - Trainer CINOP Academie

33 CINOP Academie - Trainingen en leergangen Ook interessant Training voor praktijkopleiders Het begeleiden, coachen en beoordelen van studenten is een vak apart. Het goed vervullen van deze rol is voor een praktijkopleider vaak een groeitraject en proces van leren leren. Dit is tevens een belangrijk uitgangspunt voor de training voor praktijkopleiders. Praktijkopleiders krijgen inzicht in het leertraject en curriculum, de diverse leer- en coachstijlen en in hun eigen valkuilen. Daarnaast leren praktijkopleiders om binnen de juiste kaders zo objectief mogelijk studenten te beoordelen. Het geleerde biedt de praktijkopleider handvatten om met veel plezier de rol van coach te vervullen en met zelfvertrouwen tot een excellent onderbouwd oordeel te komen bij beoordelingsmomenten. Meer informatie: Sharda König, skonig@cinop.nl. Screenen van examens Zijn uw examens betrouwbaar, valide en transparant? CINOP Advies is een ervaren partij in het beoordelen van exameninstrumenten, zoals proeven van bekwaamheid of schriftelijke examens. Door uw examens te screenen, kunnen wij als onafhankelijke experts beoordelen of deze voldoen aan kwaliteitseisen. Het gaat om toetstechnische, inhoudelijke en landelijke kwaliteitseisen, eventueel aangevuld met eisen van uw eigen school. Binnen enkele weken leveren wij u een to-the-point rapportage, die we bespreken met bijvoorbeeld de teamleider, constructeurs en vaststellers. Aan de hand van onze screening krijgt u snel inzicht in de kwaliteit van de examens, weet u wat er (nog) beter kan en werkt u aan de deskundigheid van betrokkenen. Meer informatie: Sancie Leenders, sleenders@cinop.nl. Coaching on the job examencommissies Om de kwaliteit van de examinering in het mbo te verbeteren, gaat de overheid steeds meer uit van centrale sturing en scherpt de Inspectie haar toezichtkaders aan. Examencommissies worstelen vaak met de vraag: hoe borgen we de kwaliteit van de examinering binnen én buiten school? Een training van de CINOP Academie helpt zeker om in control te komen. Een goed begin is het halve werk. Graag begeleiden wij u verder met het implementeren van plannen en afspraken. Via coaching on the job ondersteunen wij examencommissies met up-to-date kennis van wet- en regelgeving, maken we taken en verantwoordelijkheden uitvoerbaar en leren we mensen werken vanuit hun eigen rol in het examineringsproces. Meer informatie: Rena Punt, rpunt@cinop.nl.

34 CINOP Academie - Trainingen en leergangen Training en toolbox 21st Century skills It s not the strongest of the species that survives, not the most intelligent, but the one most responsive to change Charles Darwin. Welke vaardigheden heeft een (toekomstig) vakman in de 21ste eeuw nodig? In deze training over 21st Century skills leren mbo-docenten wat deze vaardigheden betekenen, hoe deze vorm kunnen krijgen in de lespraktijk en welke houding, mindset en vaardigheden dit van docenten vraagt. Speciaal voor dit doel heeft CINOP Advies een toolbox 21st Century skills ontwikkeld: het gereedschap waarmee docenten zelf én in samenwerking met studenten, collega s en de arbeidsmarkt, krachtige en uitdagende 21ste-eeuwse lessen kunnen bouwen. Meer informatie: Sara van Kesteren, skesteren@cinop.nl. Training Bumpy moments Welke pedagogische visie bepaalt jouw handelen als docent? Vanuit welke waarden en idealen sta jij voor de klas? In deze training verdiepen mbo-docenten zich in verschillende pedagogische visies, verbreden ze hun pedagogisch handelingsrepertoire en leren ze van hieruit bewust keuzes te maken in de les. Uitgangspunt is de zogenaamde Bumpy moments methodiek waarin tal van mini-dilemma s in de dagelijkse praktijk van de leraar centraal staan. Door gebruik te maken van filmmateriaal, storyboards en diverse intervisiemethoden, reflecteren de deelnemers op hun (onderwijs-pedagogisch) handelen en ontwikkelen ze een krachtige visie op de interactie tussen henzelf en de studenten. Meer informatie: Sara van Kesteren, skesteren@cinop.nl. MBO Academie Vanuit onze jarenlange ervaring in het beroepsonderwijs werken wij nauw samen met de MBO Academie. Gezamenlijk organiseren wij leergangen (open inschrijving) rondom herontwerp, onderwijsmakers, kwaliteitsborging en examinering. Meer informatie (data/locaties): Meer weten? Heeft u vragen over het trainingsaanbod of bent u benieuwd naar onze maatwerkmogelijkheden? Neem contact op met: of mail naar cinopacademie@cinop.nl.

35

36 CINOP Academie Postbus BP s-hertogenbosch

CINOP ACADEMIE 2016 2017 WWW.CINOPACADEMIE.NL Welkom WELKOM BIJ WEER EEN NIEUW SCHOOLJAAR MET DE CINOP ACADEMIE! MET DE NADRUK OP NIEUW, WANT IN HET 6 E JAAR VAN ONS BESTAAN HEBBEN WIJ ONS TRAININGSAANBOD

Nadere informatie

Et Examentaken mbo WWW.EXAMINERINGMBO.NL Examentaken mbo Wat is het? De Examentaken mbo omschrijven alle taken die worden uitgevoerd ten behoeve van de examinering in het mbo. Het is een hulpmiddel om

Nadere informatie

Trainingen. De weg naar een waardevol diploma. TOA is een merk van

Trainingen. De weg naar een waardevol diploma. TOA is een merk van en De weg naar een waardevol diploma Om de kwaliteit van examens en processen te waarborgen is de professionalisering van examenpersoneel belangrijk. TOA ondersteunt mbo-scholen hierbij met verschillende

Nadere informatie

Et Examentaken mbo WWW.EXAMINERINGMBO.NL Examentaken mbo Wat is het? De Examentaken mbo omschrijven alle taken die worden uitgevoerd ten behoeve van de examinering in het mbo. Het is een hulpmiddel om

Nadere informatie

DOCENT ALS KLOPPEND HART VAN BEROEPSONDERWIJS PEDAGOGISCH-DIDACTISCHE PROFESSIONALISERING

DOCENT ALS KLOPPEND HART VAN BEROEPSONDERWIJS PEDAGOGISCH-DIDACTISCHE PROFESSIONALISERING DOCENT ALS KLOPPEND HART VAN BEROEPSONDERWIJS PEDAGOGISCH-DIDACTISCHE PROFESSIONALISERING www.cinopadvies.nl CINOP Advies Postbus 1585 5200 BP s-hertogenbosch 073-6800800 info@cinop.nl www.cinopadvies.nl

Nadere informatie

Grip op kwaliteit van examinering in de beroepspraktijk

Grip op kwaliteit van examinering in de beroepspraktijk Grip op kwaliteit van examinering in de beroepspraktijk Conferentie Servicepunt examinering 23 september 2016 Programma workshop Kennismakingsoefening Beroepspraktijkvorming en de examinering daarvan Wet-

Nadere informatie

De examenkwaliteit moet geborgd worden. Maar hoe? Meer grip op de borging van de examenkwaliteit. met praktische hulpmiddelen en trainingen

De examenkwaliteit moet geborgd worden. Maar hoe? Meer grip op de borging van de examenkwaliteit. met praktische hulpmiddelen en trainingen De examenkwaliteit moet geborgd worden. Maar hoe? Meer grip op de borging van de examenkwaliteit met praktische hulpmiddelen en trainingen Bureau ICE De nieuwe generatie toetsen en examens Meer grip op

Nadere informatie

WIE HOUDT UW SCHOOL EEN SPIEGEL VOOR?

WIE HOUDT UW SCHOOL EEN SPIEGEL VOOR? WIE HOUDT UW SCHOOL EEN SPIEGEL VOOR? EYE OPENER AANPAK VERGROOT KWALITEITSBEWUST WERKEN IN TEAMS ALIE KAMPHUIS, MARLOES VAN BUSSEL EN IDA BONTIUS WWW.CINOP.NL 2 WIE HOUDT UW SCHOOL EEN SPIEGEL VOOR? EYE

Nadere informatie

Stichting Examenservice MEI Workshop Construeren vanuit de ogen van de vaststeller

Stichting Examenservice MEI Workshop Construeren vanuit de ogen van de vaststeller Stichting Examenservice MEI Workshop Construeren vanuit de ogen van de vaststeller Trainers: Joke Steenbruggen en Robert Kamper 1 De cesuur per werkproces moet op 75% liggen Prestaties zoals zichtbaar

Nadere informatie

Training Resultaatgericht Coachen

Training Resultaatgericht Coachen Training Resultaatgericht Coachen met aandacht voor zingeving Herken je dit? Je bent verantwoordelijk voor de gang van zaken op je werk. Je hebt alle verantwoordelijkheid, maar niet de bijbehorende bevoegdheden.

Nadere informatie

Examenprofiel mbo Zakelijke dienstverlening Orde & Veiligheid ICT

Examenprofiel mbo Zakelijke dienstverlening Orde & Veiligheid ICT Examenprofiel mbo Zakelijke dienstverlening Orde & Veiligheid ICT Sector: ESB&I Gevalideerd door: de paritaire commissie ECABO Vaststellingsdatum: 7 oktober 2014 Examenprofielnummer: EXPRO.16 1 Inleiding

Nadere informatie

Trainingen en leergangen voorjaar 2019

Trainingen en leergangen voorjaar 2019 Trainingen en leergangen voorjaar 019 Voortgezet onderwijs en mbo Passende training Praktijkgericht Kwaliteit Het grootste aanbod aan nascholing voor het onderwijs. Ervaren trainers die zelf les of leiding

Nadere informatie

Beschrijving leertraject Basiskwalificatie Didactische Bekwaamheid (BDB), inclusief de Basis Kwalificatie Examinering (BKE)

Beschrijving leertraject Basiskwalificatie Didactische Bekwaamheid (BDB), inclusief de Basis Kwalificatie Examinering (BKE) SAXION Beschrijving leertraject Basiskwalificatie Didactische Bekwaamheid (BDB), inclusief de Basis Kwalificatie Examinering (BKE) Klik op een van onderstaande linken om direct naar het betreffende onderdeel

Nadere informatie

José Dams en Annemarie Groot 8 oktober Regels en ruimte: het examineringsproces onder de loep

José Dams en Annemarie Groot 8 oktober Regels en ruimte: het examineringsproces onder de loep José Dams en Annemarie Groot 8 oktober 2012 Regels en ruimte: het examineringsproces onder de loep Programma De examenkapstok Het examineringsproces onder de loep Van goed proces naar goed product Hoe

Nadere informatie

Jaarverslag Examencommissie cluster Welzijn

Jaarverslag Examencommissie cluster Welzijn Jaarverslag 2012 Examencommissie cluster Welzijn INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding... 3 2. Examencommissie... 4 2.1 Samenstelling examencommissie... 4 2.2 Overzicht bijeenkomsten... 4 2.3 Vaststellingscommissie...

Nadere informatie

Procedure- certificering Certiforce. Met Open Badges

Procedure- certificering Certiforce. Met Open Badges Procedure- certificering Certiforce Met Open Badges Inhoudsopgave 3. Waarom Open Badges 4. Voorbeeld Open Badge 5. Certificering doel en aanleiding 6. Certificatieschema 7. Eisen certificering 8. Bekwaamheidstraject

Nadere informatie

Kritische succesfactoren voor goede examenkwaliteit

Kritische succesfactoren voor goede examenkwaliteit Kritische succesfactoren voor goede examenkwaliteit Toelichting bij het overzicht van kritische succes factoren voor goede examenkwaliteit In opdracht van het project Focus op standaarden in Examinering

Nadere informatie

Inspiratiespel LOB in de krachtige leeromgeving

Inspiratiespel LOB in de krachtige leeromgeving Inspiratiespel LOB in de krachtige leeromgeving Doel van het spel is het gezamenlijk bespreekbaar maken wat een leeromgeving krachtig maakt. De antwoorden kun je meenemen in het ontwikkelformat Krachtige

Nadere informatie

Toolkit. Overzicht handreikingen Procesarchitectuur examinering. Kwaliteitsborging examencommissies mbo. Bijlage

Toolkit. Overzicht handreikingen Procesarchitectuur examinering. Kwaliteitsborging examencommissies mbo. Bijlage Toolkit Kwaliteitsborging examencommissies mbo Bijlage Overzicht handreikingen Procesarchitectuur examinering Bijlage : Overzicht handreikingen Procesarchitectuur examinering Hier vindt u een lijst met

Nadere informatie

Competenties in kaart

Competenties in kaart Cito Bedrijven en overheden Competenties in kaart Eerlijk en betrouwbaar beoordelen Zicht op competenties Uw medewerkers beschikken over kennis en vaardigheden die van onschatbare waarde zijn voor uw organisatie.

Nadere informatie

KWALITEITSJAARVERSLAG EXAMINERING

KWALITEITSJAARVERSLAG EXAMINERING KWALITEITSJAARVERSLAG EXAMINERING Cursusjaar 2009 2010 ROC Zeeland Cluster Welzijn Versie 1.0 Vastgesteld in Examencommisie Welzijn d.d. 16-06-2011 Kwaliteitsjaarverslag Examinering ROC Zeeland, cluster

Nadere informatie

Gelders Opleidingsinstituut B.V.

Gelders Opleidingsinstituut B.V. Gelders Opleidingsinstituut B.V. Onderzoek bestuur en opleiding(en) Vierjaarlijks onderzoek Datum vaststelling: 28 november 2018 Samenvatting Minstens één keer in de vier jaar onderzoekt de onderwijsinspectie

Nadere informatie

Examinering: slagen doen we met elkaar!

Examinering: slagen doen we met elkaar! Examinering: slagen doen we met elkaar! Van hoofdpijndossier naar voorbeelddossier Workshop conferentie kwaliteitsnetwerk MBO 1 oktober 2015 Leon Römkens & Ed van den Berg Koning Willem I College en Nova

Nadere informatie

WERKEN AAN KWALITEITSZORG

WERKEN AAN KWALITEITSZORG WERKEN AAN KWALITEITSZORG HET ZIJN DE TEAMLEDEN EN HUN INTENTIES DIE DE KWALITEIT BEPALEN WWW.CINOP.NL 2 WERKEN AAN KWALITEITSZORG HET ZIJN DE TEAMLEDEN EN HUN INTENTIES DIE DE KWALITEIT BEPALEN Hoe werk

Nadere informatie

Workshop Verbindend communiceren

Workshop Verbindend communiceren Workshop Verbindend communiceren Verbindend communiceren, krachtig en van hart-tot-hart Verbindend communiceren staat in het teken van écht contact maken met jezelf en de ander. Helder en effectief communiceren

Nadere informatie

Leuker leren, meer leren

Leuker leren, meer leren Leuker leren, beter leren, meer leren Trainingen gebaseerd op nieuwste kennis en inzichten Maak kennis met ons aanbod tijdens een interactieve workshop Trainingsaanbod CINOP Academie 2011-2012 02-03 INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

Zontrainingen Specialist in trainingen voor de kinderopvang. Zontrainingen Het beste bieden aan kinderen, ouders en collega s in de kinderopvang

Zontrainingen Specialist in trainingen voor de kinderopvang. Zontrainingen Het beste bieden aan kinderen, ouders en collega s in de kinderopvang Zontrainingen Specialist in trainingen voor de kinderopvang Zontrainingen Het beste bieden aan kinderen, ouders en collega s in de kinderopvang Inhoud Pagina 1. Inleiding 3 2. Over zontrainingen 3 3. Over

Nadere informatie

KWALITEITSONDERZOEK MBO PROFIT OPLEIDINGEN

KWALITEITSONDERZOEK MBO PROFIT OPLEIDINGEN KWALITEITSONDERZOEK MBO PROFIT OPLEIDINGEN Plaats : Zwolle BRIN nummer : 26TR Onderzoeksnummer : 294260 Datum onderzoek : 30 november 2017 Datum vaststelling : 6 februari 2018 Inhoudsopgave 1 Inleiding...

Nadere informatie

Werkend Leren in de Procestechniek Training en certificering assessoren Bevoegd en Bekwaam

Werkend Leren in de Procestechniek Training en certificering assessoren Bevoegd en Bekwaam Werkend Leren in de Procestechniek Training en certificering assessoren Bevoegd en Bekwaam Certiforce 1 INHOUDSOPGAVE 1. Aanleiding van dit voorstel 3 Aanleiding 3 2. Werkwijze 3 3. Procedure 5 A. Trainen

Nadere informatie

Masterclass & MBO Casino

Masterclass & MBO Casino Masterclass & MBO Casino Alles wat u altijd al wilde weten over examencommissies, maar nooit durfde te vragen. september-oktober 2016 Servicepunt Examinering Mbo Bureau ICE, Cinop Advies en Wannet Masterclasses/consult

Nadere informatie

VERDIEPINGSTRAINING VAARDIGHEDEN VERTROUWENSPERSOON. Geaccrediteerd door de Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen VERTROUWENSPERSOON

VERDIEPINGSTRAINING VAARDIGHEDEN VERTROUWENSPERSOON. Geaccrediteerd door de Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen VERTROUWENSPERSOON VERDIEPINGSTRAINING VAARDIGHEDEN VERTROUWENSPERSOON Geaccrediteerd door de Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen VERTROUWENSPERSOON VERDIEPINGSTRAINING VAARDIGHEDEN VERTROUWENSPERSOON Introductie

Nadere informatie

Trainingen en leergangen najaar 2019

Trainingen en leergangen najaar 2019 Trainingen en leergangen najaar 019 Voortgezet onderwijs en mbo Passende training Praktijkgericht Kwaliteit Het grootste aanbod aan nascholing voor het onderwijs. Ervaren trainers die zelf les of leiding

Nadere informatie

Trainingen en leergangen najaar 2018

Trainingen en leergangen najaar 2018 Trainingen en leergangen najaar 018 Voortgezet onderwijs en mbo Passende training Praktijkgericht Kwaliteit Het grootste aanbod aan nascholing voor het onderwijs. Ervaren trainers die zelf les of leiding

Nadere informatie

Scholingsaanbod Examenpersoneel Taak: Examentoetsen beoordelen

Scholingsaanbod Examenpersoneel Taak: Examentoetsen beoordelen Scholingsaanbod Examenpersoneel Taak: Examentoetsen beoordelen Aanbieder 1. Blended Learning Training Vormgeven beoordelingsproces (Plan, BET 1.1, 1.2) 2. Blended Learning Training Grip op het beoordelen

Nadere informatie

Trainingen en leergangen najaar 2018

Trainingen en leergangen najaar 2018 Trainingen en leergangen najaar 018 Voortgezet onderwijs en mbo Passende training Praktijkgericht Kwaliteit Het grootste aanbod aan nascholing voor het onderwijs. Ervaren trainers die zelf les of leiding

Nadere informatie

Verzilvering van ervaringscertificaten Een matrix met rollen, verantwoordelijkheden en hulpmiddelen. Kenniscentrum EVC, januari 2013

Verzilvering van ervaringscertificaten Een matrix met rollen, verantwoordelijkheden en hulpmiddelen. Kenniscentrum EVC, januari 2013 Verzilvering van ervaringscertificaten Een matrix met rollen, verantwoordelijkheden en hulpmiddelen Kenniscentrum EVC, januari 2013 1 Aanleiding Sociale partners in Zorg en Welzijn stelden in het voorjaar

Nadere informatie

1. Servicedocument voor kwaliteitsborging binnen de Creatieve Industrie

1. Servicedocument voor kwaliteitsborging binnen de Creatieve Industrie 1. Servicedocument voor kwaliteitsborging binnen de Creatieve Industrie 1.1 Inleiding De onderwijsinstellingen binnen de CI zien de noodzaak om gezamenlijk het niveau en de kwaliteit van het diploma te

Nadere informatie

Trainingen en leergangen zomer en najaar 2019

Trainingen en leergangen zomer en najaar 2019 Trainingen en leergangen zomer en najaar 019 Voortgezet onderwijs en mbo Passende training Praktijkgericht Kwaliteit Het grootste aanbod aan nascholing voor het onderwijs. Ervaren trainers die zelf les

Nadere informatie

Examinering in de beroepspraktijk van het mbo

Examinering in de beroepspraktijk van het mbo Examinering in de beroepspraktijk van het mbo Een uitdagend evenwicht Halvard Jan Hettema Servicepunt examinering mbo 23 november 2016 Geheel van maatregelen Betrouwbaarheid van afname in de reële beroepscontext

Nadere informatie

Jaarplan 2017 examencommissie Florijn College

Jaarplan 2017 examencommissie Florijn College Jaarplan 2017 examencommissie Florijn College Vastgesteld op 31 maart 2017 door de examencommissie van het Florijn College Jaarplan 2017 Examencommissie Florijn College 1 1. Taak en doelen examencommissie

Nadere informatie

Scrum@school - Technasium Noord 2016

Scrum@school - Technasium Noord 2016 Scrum@school - Technasium Noord 2016 Veranderingen door Scrum@school Onderzoekje onder 16 docenten bij afsluiting basistraining. -4-3 -2-1 0 +1 +2 +3 +4 1. Werkplezier leerlingen XXXX XXX XXXXXXXX X 2.

Nadere informatie

Scholingsaanbod Examenpersoneel Taak: Examenprocessen Managen, Monitoren en de Kwaliteit bewaken (micro-niveau)

Scholingsaanbod Examenpersoneel Taak: Examenprocessen Managen, Monitoren en de Kwaliteit bewaken (micro-niveau) Scholingsaanbod Examenpersoneel Taak: Examenprocessen Managen, Monitoren en de Kwaliteit bewaken (micro-niveau) Aanbieder 1. Blended Learning Training Vormgeven operationeel examenmanagement (Plan, BET

Nadere informatie

Competentiemeter docent beroepsonderwijs

Competentiemeter docent beroepsonderwijs Competentiemeter docent beroepsonderwijs De beschrijving van de competenties in deze competentiemeter is gebaseerd op: - de bekwaamheidseisen uit de Algemene Maatregel van Bestuur als uitwerking van de

Nadere informatie

Training Lean Black Belt. Inclusief Black Belt certificaat

Training Lean Black Belt. Inclusief Black Belt certificaat Training Lean Black Belt Inclusief Black Belt certificaat Een Lean Black Belt certificaat van het LCS is een verrijking, een geweldige mijlpaal. Het geeft niet alleen erkenning van jouw Lean capaciteiten

Nadere informatie

Handreiking: examinering keuzedelen A. Stappenplan en verantwoordingsdocument: van keuzedeel tot examenplan

Handreiking: examinering keuzedelen A. Stappenplan en verantwoordingsdocument: van keuzedeel tot examenplan Handreiking: examinering keuzedelen A. Stappenplan en verantwoordingsdocument: van keuzedeel tot examenplan De crux voor goede examens is het maken van weloverwogen keuzes en het kunnen verantwoorden van

Nadere informatie

DE ONTWIKKELING NAAR RESULTAATVERANTWOORDELIJKE TEAMS ORGANISATIEVERANDERING ZONDER BLAUWDRUK

DE ONTWIKKELING NAAR RESULTAATVERANTWOORDELIJKE TEAMS ORGANISATIEVERANDERING ZONDER BLAUWDRUK DE ONTWIKKELING NAAR RESULTAATVERANTWOORDELIJKE TEAMS ORGANISATIEVERANDERING ZONDER BLAUWDRUK Het perfecte team bestaat niet, zo blijkt uit recent onderzoek van Google naar goed functionerende teams. Een

Nadere informatie

Onderwijs van de 21ste eeuw:

Onderwijs van de 21ste eeuw: Onderwijs van de 21ste eeuw: didactiek, wetenschap en technologie 2015-2016 ACADEMIE PEDAGOGIEK EN ONDERWIJS saxion.nl/apo Onderwijs van de 21 ste eeuw: didactiek, wetenschap en technologie Professionaliseringsaanbod

Nadere informatie

Jaarverslag Examinering Verslagjaar: 2014

Jaarverslag Examinering Verslagjaar: 2014 Jaarverslag Examinering Verslagjaar: 2014 Onderwijscluster: College Gezondheidszorg en Uiterlijke Verzorging Scalda Versie 1 maart 2015 1 Inhoudsopgave jaarverslag 1. Terugblik organisatieaspecten examencommissie...

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN. Kwaliteitsonderzoek examinering en diplomering middelbaar beroepsonderwijs bij. Gwendoline van Putten School

RAPPORT VAN BEVINDINGEN. Kwaliteitsonderzoek examinering en diplomering middelbaar beroepsonderwijs bij. Gwendoline van Putten School RAPPORT VAN BEVINDINGEN Kwaliteitsonderzoek examinering en diplomering middelbaar beroepsonderwijs bij Gwendoline van Putten School Plaats : Sint Eustatius BRIN-nummer : 30GV Crebo-nummer : 90440 Datum

Nadere informatie

Uitdagende thema s: het trainingsaanbod voor najaar 2012 en 2013

Uitdagende thema s: het trainingsaanbod voor najaar 2012 en 2013 Uitdagende thema s: het trainingsaanbod voor najaar 2012 en 2013 Interactief leren, resultaatgericht leren, flexibel leren Trainingen gebaseerd op nieuwste kennis en inzichten Trainingsaanbod CINOP Academie

Nadere informatie

PROJECTPLAN EXAMINERING KEUZEDELEN BTG ZDV

PROJECTPLAN EXAMINERING KEUZEDELEN BTG ZDV PROJECTPLAN EXAMINERING KEUZEDELEN BTG ZDV Professionalisering examinering Projectnummer 33501001 BTG Zakelijke Dienstverlening en Veiligheid Samensteller(s) Leontine Derks 15-02-2016 Projectplan Examinering

Nadere informatie

Examinering in de reële beroepscontext

Examinering in de reële beroepscontext Examinering in de reële beroepscontext Hoe doen mijn collega s dat eigenlijk? Verzamelde praktijkvoorbeelden uit het mbo 1 Voorafgaand 2 Tijdens 3 aan het examen het examen Na afloop van het examen VERZAMELDE

Nadere informatie

ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO OP OPLEIDINGSNIVEAU. Hout- en Meubileringscollege

ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO OP OPLEIDINGSNIVEAU. Hout- en Meubileringscollege ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO OP OPLEIDINGSNIVEAU Hout- en Meubileringscollege Werkvoorbereider houtbranche (Werkvoorbereider timmerindustrie) Plaats : Rotterdam BRIN nummer : 02PG Onderzoeksnummer

Nadere informatie

Trainingen en workshops voor praktijkopleiders en leidinggevenden. Jouw talent, onze ambitie!

Trainingen en workshops voor praktijkopleiders en leidinggevenden. Jouw talent, onze ambitie! Trainingen en workshops voor praktijkopleiders en leidinggevenden Jouw talent, onze ambitie! Je vindt het belangrijk om te blijven investeren in je eigen ontwikkeling. Zeker als je nieuwe vaardigheden

Nadere informatie

Scalda Jaarverslag 2018 Examinering Versie 27 augustus 2019

Scalda Jaarverslag 2018 Examinering Versie 27 augustus 2019 Scalda Jaarverslag 2018 Examinering Versie 27 augustus 2019 Scalda, Stichting voor middelbaar beroepsonderwijs en volwasseneneducatie - Postbus 102-4530AC Terneuzen T 0118 55 89 00 - F 0118 55 89 01 -

Nadere informatie

Waarderen ECVET eenheden en maatwerkopleiding

Waarderen ECVET eenheden en maatwerkopleiding Waarderen ECVET eenheden en maatwerkopleiding roc ter aa realiseert beroepsonderwijs in zeven mbo-colleges: bouw & design college business college dienstverlening college ict college onderwijs & kinderopvang

Nadere informatie

EXAMINERING IN DE REËLE BEROEPSCONTEXT. Hoe doen mijn collega's dat eigenlijk? Verzamelde prakt ijkvoorbeelden uit het mbo

EXAMINERING IN DE REËLE BEROEPSCONTEXT. Hoe doen mijn collega's dat eigenlijk? Verzamelde prakt ijkvoorbeelden uit het mbo EXAMINERING IN DE REËLE BEROEPSCONTEXT Hoe doen mijn collega's dat eigenlijk? Verzamelde prakt ijkvoorbeelden uit het mbo Voorafgaand aan het examen Tijdens het examen Na afloop van het examen Voor wie?

Nadere informatie

Jaarverslag Examinering Verslagjaar: 2015

Jaarverslag Examinering Verslagjaar: 2015 Jaarverslag Examinering Verslagjaar: 2015 Onderwijscluster: College Gezondheidszorg en Uiterlijke Verzorging Scalda Versie 1 januari 2016 1 Inhoudsopgave jaarverslag 1. Terugblik organisatieaspecten examencommissie...

Nadere informatie

Training KleuterLab Onderzoekend Leren en Spelenderwijs Verrijken (groep 1-4)

Training KleuterLab Onderzoekend Leren en Spelenderwijs Verrijken (groep 1-4) Training KleuterLab Onderzoekend Leren en Spelenderwijs Verrijken (groep 1-4) Spel, avontuur, contextleren we onderstrepen allemaal het belang hiervan. Onderzoekend leren is een prachtig middel om kinderen

Nadere informatie

Project Focus op standaarden in examinering Deelprojectplan 4: Functieprofielen examenfunctionarissen toetsen en valideren

Project Focus op standaarden in examinering Deelprojectplan 4: Functieprofielen examenfunctionarissen toetsen en valideren Project Focus op standaarden in examinering Deelprojectplan 4: Functieprofielen examenfunctionarissen toetsen en valideren Opdrachtgever MBO Diensten / MBO Raad Projectleider Focus op standaarden in examinering

Nadere informatie

Verslag van werkzaamheden schooljaar

Verslag van werkzaamheden schooljaar Verslag van werkzaamheden schooljaar 2017-2018 Verslag van werkzaamheden Litop B.V. schooljaar 2017-2018 Inhoud Inleiding... 2 1. Onderwijs... 2 Visie op leren... 2 Opleidingen... 2 Praktijkgericht...

Nadere informatie

Examenprofiel mbo Sector Transport en Logistiek

Examenprofiel mbo Sector Transport en Logistiek Examenprofiel mbo Sector Transport en Logistiek Zie ook www.kwalificatiesmbo.nl Sector: Transport en Logistiek Vastgesteld door: Paritaire commissie T&L Vaststellingsdatum: 25 november 2014 Examenprofielnummer:

Nadere informatie

Montessori Professionalisering Zuid-Nederland 2014-2015 ACADEMIE PEDAGOGIEK EN ONDERWIJS. saxion.nl/apo

Montessori Professionalisering Zuid-Nederland 2014-2015 ACADEMIE PEDAGOGIEK EN ONDERWIJS. saxion.nl/apo Montessori Professionalisering Zuid-Nederland 2014-2015 ACADEMIE PEDAGOGIEK EN ONDERWIJS saxion.nl/apo Montessori Zuid-Nederland Professionele ontwikkeling 2014-2015 Het menselijke individu kan zich zonder

Nadere informatie

Leergang voor Trainers

Leergang voor Trainers Leergang voor Trainers Leerdoelen en resultaat Het programma van de Leergang voor Trainers is zodanig ingericht dat je als deelnemer na afloop; concrete leerdoelen kunt formuleren; weet hoe je daar een

Nadere informatie

KAM Consultants- workshops

KAM Consultants- workshops KAM Consultants- workshops Welkom bij KAM Consultants B.V. Waarom KAM Consultants B.V. Workshop Continue Verbetering Workshop Procesmanagement Workshop Risicomanagement Waar kun je onze trainingen volgen?

Nadere informatie

ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO OP OPLEIDINGSNIVEAU. Arcus College

ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO OP OPLEIDINGSNIVEAU. Arcus College ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO OP OPLEIDINGSNIVEAU Arcus College Plaats : Heerlen BRIN nummer : 25PU Onderzoeksnummer : 290623 Datum onderzoek : 31 oktober en 1 november 2016 Datum vaststelling

Nadere informatie

KWALITEITSONDERZOEK MBO. Leidse Onderwijsinstellingen BV

KWALITEITSONDERZOEK MBO. Leidse Onderwijsinstellingen BV KWALITEITSONDERZOEK MBO Leidse Onderwijsinstellingen BV Plaats : Leiderdorp BRIN nummer : 24LK Onderzoeksnummer : 294249 Datum onderzoek : 24 oktober 2017 Datum vaststelling : 16 januari 2018 Inhoudsopgave

Nadere informatie

ROC Tilburg. Kwaliteitsonderzoek. Inspectie van het onderwijs

ROC Tilburg. Kwaliteitsonderzoek. Inspectie van het onderwijs ROC Tilburg Kwaliteitsonderzoek Inspectie van het onderwijs Datum vaststelling: 13 december 2018 Samenvatting In de periode van 18 september tot en met 1 oktober 2018 hebben wij bij de drie hiernaast vermelde

Nadere informatie

Toolkit. Aan de slag: instrumenten voor kwaliteitsborging. Kwaliteitsborging examencommissies mbo. Module 3

Toolkit. Aan de slag: instrumenten voor kwaliteitsborging. Kwaliteitsborging examencommissies mbo. Module 3 Toolkit Kwaliteitsborging examencommissies mbo Module 3 Aan de slag: instrumenten voor kwaliteitsborging Module 3 Aan de slag: instrumenten voor kwaliteitsborging Inhoud In deze module staat het hoe van

Nadere informatie

Berechja College ONDERZOEK KWALITEIT EXAMINERING 2007-2008

Berechja College ONDERZOEK KWALITEIT EXAMINERING 2007-2008 Berechja College ONDERZOEK KWALITEIT EXAMINERING 2007-2008 Amersfoort, september 2008 p.2 van 17 VASTSTELLING RAPPORT Dit rapport bevat de resultaten van het onderzoek naar de kwaliteit van de examinering

Nadere informatie

Visie op Examinering Colofon

Visie op Examinering Colofon Visie op Examinering Colofon Opgesteld door : O&B Vastgesteld door het College van Bestuur op : 22-01-2013 Instemming Ondernemingsraad op : 18-09-2013 Definitief vastgesteld College van Bestuur : 29 oktober

Nadere informatie

Examenprofiel mbo PMLF

Examenprofiel mbo PMLF Examenprofiel mbo PMLF Industriële processen, Procestechniek, Industrieel onderhoud, Operationele Techniek, en Analisten Sector: PMLF Vastgesteld door: Paritaire commissie PMLF Vaststellingsdatum: 16 februari

Nadere informatie

De workshop Coachend leidinggeven wordt incompany gegeven en op maat aangeboden.

De workshop Coachend leidinggeven wordt incompany gegeven en op maat aangeboden. Workshop Coachend leidinggeven Coachend leidinggeven, motiveren en inspireren Wil jij het optimale uit jouw medewerkers halen, dan moet je ze motiveren en inspireren. Naast hun leidinggevende ben je ook

Nadere informatie

FIT-traject onderwijsvernieuwing met ICT en sociale media. draagvlak inspiratie motivatie vernieuwing 21st century skills borging

FIT-traject onderwijsvernieuwing met ICT en sociale media. draagvlak inspiratie motivatie vernieuwing 21st century skills borging FIT-traject onderwijsvernieuwing met ICT en sociale media draagvlak inspiratie motivatie vernieuwing 21st century skills borging Via het Klavertje 4 Model zet u sociale media en ICT breed in Didactische

Nadere informatie

Samen opbrengstgericht werken = vakmanschap versterken!

Samen opbrengstgericht werken = vakmanschap versterken! Samen opbrengstgericht werken = vakmanschap versterken! Over de rol van de kwaliteitszorgmedewerker binnen OGW Juliette Vermaas Opdracht 1: Inventarisatie 1. Wat is volgens jou kenmerkend voor OGW? Kies

Nadere informatie

Assessoren beleid hernieuwd beleid per 2015

Assessoren beleid hernieuwd beleid per 2015 Assessoren beleid hernieuwd beleid per 2015 Assessoren beleid Doel Hernieuwing Opzet Portfolio Bevoegd en bekwaam Kwaliteitscontrole Uren en kosten Rollen en verantwoordelijkheden Traject Doel Recht doen

Nadere informatie

Tabel Competenties docentopleiders/-trainers

Tabel Competenties docentopleiders/-trainers Tabel Competenties docentopleiders/-trainers In deze tabel zijn de competenties van de docentopleider/trainer (1) opgenomen. Deze zijn verder geconcretiseerd in bekwaamheidseisen of indicatoren en uitgewerkt

Nadere informatie

Handreiking verzilvering van ervaringscertificaten. Kenniscentrum EVC, januari 2013; bewerkt door het Servicepunt examinering mbo, juni 2016

Handreiking verzilvering van ervaringscertificaten. Kenniscentrum EVC, januari 2013; bewerkt door het Servicepunt examinering mbo, juni 2016 Handreiking verzilvering van ervaringscertificaten Kenniscentrum EVC, januari 2013; bewerkt door het Servicepunt examinering mbo, juni 2016 1 Inleiding In de keten van EVC zijn verschillende partijen te

Nadere informatie

IPMA Certificering. Een bewijs van goed projectmanagement

IPMA Certificering. Een bewijs van goed projectmanagement Cito Bedrijven en overheden IPMA Certificering Een bewijs van goed projectmanagement objectief en internationaal keurmerk professionalisering van projectmanagement inzicht in persoonlijke competenties

Nadere informatie

Onderwijs van de 21ste eeuw:

Onderwijs van de 21ste eeuw: Onderwijs van de 21ste eeuw: didactiek, wetenschap en technologie 2015-2016 ACADEMIE PEDAGOGIEK EN ONDERWIJS saxion.nl/apo Onderwijs van de 21 ste eeuw: didactiek, wetenschap en technologie Professionaliseringsaanbod

Nadere informatie

Trainingen en leergangen 2018

Trainingen en leergangen 2018 Trainingen en leergangen 018 Voortgezet onderwijs en mbo Passende training Praktijkgericht Kwaliteit Het grootste aanbod aan nascholing voor het onderwijs. Ervaren trainers die zelf les of leiding hebben

Nadere informatie

ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO OPLEIDINGSNIVEAU. Installeren (Eerste monteur elektrotechnische installaties)

ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO OPLEIDINGSNIVEAU. Installeren (Eerste monteur elektrotechnische installaties) ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO OPLEIDINGSNIVEAU ROC Tilburg te Tilburg Installeren (Eerste monteur elektrotechnische installaties) Juli 2014 3280511/7 BRIN: 25LZ Onderzoeksnummer: 276480 Onderzoek

Nadere informatie

De workshop Kleurenanalyse wordt incompany gegeven en op maat aangeboden.

De workshop Kleurenanalyse wordt incompany gegeven en op maat aangeboden. Workshop Kleurenanalyse Kleurenanalyse, ontdek de kracht van kleur Dagelijks zijn we in contact met mensen bij wie we een goede indruk willen achterlaten, bijvoorbeeld tijdens een netwerkgesprek, sollicitatiegesprek,

Nadere informatie

Examineren & Diplomeren doe je zo

Examineren & Diplomeren doe je zo Examineren & Diplomeren doe je zo Brochure Examineren & Diplomeren School voor ZSW, alle opleidingen t/m cohort 2015 2016 Versie 1.2 Wat staat in deze brochure? In deze brochure lees je alles omtrent examineren

Nadere informatie

Examenprofiel mbo HTVF

Examenprofiel mbo HTVF Examenprofiel mbo HTVF Sector: Horeca, Reizen, Recreatie, Bakkerij en Facilitaire dienstverlening Vastgesteld door: de paritaire commissies HIC, Bakkerij, TRR en FD Vaststellingsdatum: 26 november 2014

Nadere informatie

Training Netwerken. Netwerken: wat is jouw bijdrage?

Training Netwerken. Netwerken: wat is jouw bijdrage? Training Netwerken Netwerken: wat is jouw bijdrage? Of je nou op zoek bent naar nieuwe klanten, wilt werken aan je carrière of effectiever wilt samenwerken met je collega s: het hebben van een goed netwerk

Nadere informatie

Examinering in de praktijk, dilemma s en oplossingen. Nelleke Lafeber

Examinering in de praktijk, dilemma s en oplossingen. Nelleke Lafeber Examinering in de praktijk, dilemma s en oplossingen Nelleke Lafeber Context Beoordelen Kwaliteit Inspectie van het Onderwijs De afnamecondities en beoordelingen zijn voor studenten gelijkwaardig. De condities

Nadere informatie

Kwaliteitsonderzoek mbo Examinering en diplomering

Kwaliteitsonderzoek mbo Examinering en diplomering RAPPORT VAN BEVINDINGEN Kwaliteitsonderzoek mbo Examinering en diplomering Gwendoline van Puttenschool Sint Eustatius, afdeling mbo Plaats : Sint Eustatius BRIN-nummer : 30GV Crebo-nummer : 92640 Datum

Nadere informatie

Checklist trainingen het gesprek in de Wmo en het gehele sociale domein VOOR GEMEENTEN DIE TRAININGSBUREAUS SELECTEREN

Checklist trainingen het gesprek in de Wmo en het gehele sociale domein VOOR GEMEENTEN DIE TRAININGSBUREAUS SELECTEREN Checklist trainingen het gesprek in de Wmo en het gehele sociale domein VOOR GEMEENTEN DIE TRAININGSBUREAUS SELECTEREN Checklist trainingen het gesprek in de Wmo en het gehele sociale domein Voor gemeenten

Nadere informatie

Examenplan. Kwalificerend. Servicedocument. : Dienstverlening. : alle. : 1v4 DOSSIER

Examenplan. Kwalificerend. Servicedocument. : Dienstverlening. : alle. : 1v4 DOSSIER Kwalificerend Servicedocument DOSSIER : Dienstverlening DOSSIERCREBO : 23189 KWALIFICATIE : Helpende zorg en welzijn KWALIFICATIECREBO : 25498 NIVEAU : 2 COHORT : vanaf 2015 KERNTAAK : alle VERSIE : 1v4

Nadere informatie

Beschrijving leertraject Basiskwalificatie Didactische Bekwaamheid (BDB), inclusief de Basis Kwalificatie Examinering (BKE)

Beschrijving leertraject Basiskwalificatie Didactische Bekwaamheid (BDB), inclusief de Basis Kwalificatie Examinering (BKE) STENDEN HOGESCHOOL Beschrijving leertraject Basiskwalificatie Didactische Bekwaamheid (BDB), inclusief de Basis Kwalificatie Examinering (BKE) Klik op een van onderstaande linken om direct naar het betreffende

Nadere informatie

KWALITEITSONDERZOEK MBO. Zorgcampus Rotterdam BV

KWALITEITSONDERZOEK MBO. Zorgcampus Rotterdam BV KWALITEITSONDERZOEK MBO Zorgcampus Rotterdam BV Plaats : Rotterdam BRIN nummer : 30NZ Onderzoeksnummer : 294248 Datum onderzoek : 19 oktober 2017 Datum vaststelling : 14 december 2017 Inhoudsopgave 1 Inleiding...

Nadere informatie

Servicedocument Examenplan

Servicedocument Examenplan Servicedocument Examenplan Transportplanning NAAM STUDENT : DATUM EXAMEN : DOSSIER : Transportplanning DOSSIERCREBO : 23153 KWALIFICATIE : KWALIFICATIECREBO : 25389 NIVEAU : 3 COHORT : vanaf 2016 KERNTAAK

Nadere informatie

Vaststellen van exameninstrumenten

Vaststellen van exameninstrumenten Vaststellen van exameninstrumenten Over de inzet van ingekochte en zelf geconstrueerde examens Een publicatie naar aanleiding van de leg-uit-bijeenkomst op 9 juni 2015 van het Servicepunt examinering mbo

Nadere informatie

Beschrijving leertraject Basiskwalificatie Didactische Bekwaamheid (BDB), inclusief de Basis Kwalificatie Examinering (BKE)

Beschrijving leertraject Basiskwalificatie Didactische Bekwaamheid (BDB), inclusief de Basis Kwalificatie Examinering (BKE) FONTYS HOGESCHOLEN Beschrijving leertraject Basiskwalificatie Didactische Bekwaamheid (BDB), inclusief de Basis Kwalificatie Examinering (BKE) Klik op een van onderstaande linken om direct naar het betreffende

Nadere informatie

ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO OPLEIDINGSNIVEAU. ROC Midden Nederland te Utrecht. Sociaal cultureel werker

ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO OPLEIDINGSNIVEAU. ROC Midden Nederland te Utrecht. Sociaal cultureel werker ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO OPLEIDINGSNIVEAU ROC Midden Nederland te Utrecht Sociaal cultureel werker BRIN: 25LH Onderzoeksnummer: 276997 Onderzoek uitgevoerd in: Juli 2014 Conceptrapport

Nadere informatie

Annemarie Groot. Rinske Stelwagen. Entree en rekenen. Effectief inrichten rekenonderwijs. Welke keuzes?

Annemarie Groot. Rinske Stelwagen. Entree en rekenen. Effectief inrichten rekenonderwijs. Welke keuzes? Rinske Stelwagen Annemarie Groot Entree en rekenen Effectief inrichten rekenonderwijs. Welke keuzes? Rekenonderwijs: wat speelt er? De doelgroep De docenten De kaders Doelgroep Entree Rekenen 14.500 studenten

Nadere informatie

Maatwerk voor nieuwe ROS-adviseurs Informatiebijeenkomst en Leergang 2013

Maatwerk voor nieuwe ROS-adviseurs Informatiebijeenkomst en Leergang 2013 Maatwerk voor nieuwe ROS-adviseurs Informatiebijeenkomst en Leergang 2013 Leergang Procesbegeleiding samenwerking, organisatie en innovatie in de eerste lijn voor nieuwe ROS-adviseurs (code L13-2) Voor

Nadere informatie