Gemeente van onze Heer Jezus Christus,

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Gemeente van onze Heer Jezus Christus,"

Transcriptie

1 Genesis 32 NBV 2 Jakob trok verder. Plotseling verschenen er engelen van God op zijn weg. 3 Een leger van God! riep Jakob uit toen hij hen zag, en hij noemde die plaats Machanaïm. 4 Jakob stuurde boden vooruit naar zijn broer Esau in Seïr, het gebied van Edom, 5 en droeg hun het volgende op: Jullie moeten tegen mijn heer, tegen Esau, zeggen: Uw dienaar Jakob laat u weten dat hij een tijdlang bij Laban heeft gewoond en pas nu bij hem is weggegaan. 6 Hij heeft daar runderen, ezels en schapen en geiten in bezit gekregen, en ook slaven en slavinnen. Deze boodschap laat hij aan u, zijn heer, overbrengen in de hoop dat u hem goedgezind zult zijn. 7 Toen de boden bij Jakob terugkwamen, meldden ze hem: We zijn bij uw broer Esau geweest, en hij komt u tegemoet, met vierhonderd man. 8 Jakob schrok hevig, het angstzweet brak hem uit. Daarom verdeelde hij zijn mensen over twee kampen, evenals zijn schapen en geiten en zijn runderen en kamelen. 9 Als Esau op het ene kamp afkomt en daar alles doodt, dacht hij, kan het andere kamp tenminste nog ontkomen. 10 En hij bad. 14 Nadat Jakob de nacht daar had doorgebracht, stelde hij uit het vee dat hij bezat een geschenk voor zijn broer Esau samen: 15 tweehonderd geiten en twintig bokken, tweehonderd ooien en twintig rammen, 16 dertig nog zogende kamelen met hun veulens, veertig koeien, tien stieren, twintig ezelinnen en tien ezelshengsten. 22 Zo ging het geschenk voor hem uit, maar zelf bleef hij die nacht nog in het tentenkamp. 23 Het was nog nacht toen Jakob opstond en de Jabbok overstak op een doorwaadbare plaats, samen met zijn beide vrouwen, zijn twee bijvrouwen en zijn elf kinderen. 24 Nadat hij hen over de rivier had geholpen, bracht hij ook al zijn bezittingen naar de overkant. 25 Maar zelf bleef hij achter, helemaal alleen, en er worstelde iemand met hem totdat de dag aanbrak. 26 Toen de ander zag dat hij het niet van hem kon winnen, raakte hij Jakobs heup aan, en daardoor raakte Jakobs heup tijdens die worsteling ontwricht. 27 Toen zei de ander: Laat mij gaan, het wordt al dag. Maar Jakob zei: Ik laat u niet gaan tenzij u mij zegent. 28 De ander vroeg: Hoe luidt je naam? Jakob, antwoordde hij. 29 Daarop zei hij: Voortaan zal je naam niet Jakob zijn maar Israël, want je hebt met God en mensen gestreden en je hebt gewonnen.

2 30 Jakob vroeg: Zeg me toch hoe u heet. Maar hij kreeg ten antwoord: Waarom vraag je naar mijn naam? Toen zegende die ander hem daar. 31 Jakob noemde die plaats Peniël, want, zei hij, ik heb oog in oog gestaan met God en ben toch in leven gebleven. 32 Zodra hij bij Peniël was overgestoken, zag hij de zon opkomen. Jakob liep mank. 33 Omdat de ander hem had aangeraakt bij de spier die boven het heupgewricht ligt, eten de Israëlieten de heupspier niet, tot op de dag van vandaag. Genesis 33 NBV 1 Plotseling zag Jakob Esau op zich afkomen, met vierhonderd man. Toen verdeelde hij de kinderen over Lea, Rachel en zijn twee bijvrouwen. 2 De bijvrouwen en hun kinderen liet hij voorop gaan, Lea en haar kinderen daarachter, en Rachel en Jozef helemaal achteraan. 3 Zelf liep hij voor iedereen uit, en terwijl hij zijn broer naderde boog hij zevenmaal diep voorover. 4 Esau rende hem tegemoet, sloot hem in zijn armen en kuste hem. Beiden lieten hun tranen de vrije loop. 5 Toen Esau opkeek en de vrouwen en kinderen zag, vroeg hij: Wie heb je daar bij je? Jakob antwoordde: Dat zijn de kinderen die God in zijn goedheid aan mij, je dienaar, heeft geschonken. 6 Toen kwamen de bijvrouwen met hun kinderen dichterbij, en zij bogen diep. 7 Daarna kwam Lea met haar kinderen, en ook zij bogen diep. Ten slotte kwamen Jozef en Rachel, die eveneens diep bogen. 8 Wat is de bedoeling van die hele schare die ik ben tegengekomen? vroeg Esau. Jakob antwoordde: Die was bedoeld om mijn heer gunstig te stemmen. 9 Maar Esau zei: Ik bezit genoeg, broer, houd jij maar wat je hebt. 10 Nee, zei Jakob, als je mij goedgezind bent, neem dat geschenk dan alsjeblieft van mij aan, want oog in oog staan met jou is niets anders dan oog in oog staan met God, en toch ontvang je mij welwillend.

3 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Grenzen passeren overkomt ons nogal eens Je kan landsgrenzen overschrijden, maar er is ook zoiets als het overschrijden van grenzen in een levensfase: van kind naar volwassene, van alleen zijn naar samen, van samen naar alleen. Voor het eerst naar school, asl puber profielen kiezen, op kamers wonen, 40 worden, 50, 65 jubilea, het zijn allemaal grenssituaties Maar ook een verlies, een scheiding, ziekte, stress, burnout, dood roepen grenssituaties op. Het is dan loslaten en verdertrekken. En wat te denken van een situatie van schuld? Daar moet verzoend worden. Je passeert dan een grens. En het passeren van welke grens dan ook gaat nooit zonder strijd. Het verhaal van Jakobs worsteling uit Genesis 32 draagt ook zo n grenskarakter. Er wordt een rivier gepasseerd, de Jabbok (ligt in het huidige Noorden van Jordanië). En een rivier passeren betekent in de Bijbel altijd een grens overgaan. Het blijkt geen gemakkelijke grens om te passeren: er wordt geworsteld en de rivier de Jabbok betekent ook zoiets als "Hij worstelt". Iemand schrijft dat het woord ook met leegte te maken heeft. In de lege wadi (droge rivierbedding) wordt dan ook geworsteld. We horen over aanduidingen van nacht en dag: Jakobs worsteling geschiedt in de nacht, maar aan het eind horen we dat de zon over hem opging. Nacht en dag, daar worden natuurlijk de fysieke nacht en dag mee aangeduid, maar ook hoe het voor iemand psychisch en geestelijk van donker naar licht kan gaan, van het zieleduister naar het licht van een nieuwe levensfase. Een grens passeren, ook een letterlijke grens, gaat in de regel niet zomaar: je laat iets achter en je betreedt een nieuw land met een andere taal, andere regels. Bij een grens word je aangehouden, je moet je identiteit tonen, wie ben je? Wat wil je? Dat zijn ook zaken voor ieder die grenzen passeert in het leven.

4 Dan wordt a.h.w. een balans opgemaakt en komen ook vragen boven als wie ben ik, wat wil ik? Wat laat ik los en wat neem ik mee? Wat doet er nu echt toe? Allemaal zaken, die een rol speelden bij de grens die Jakob passeerde: ook hij werd zich bewust van het land wat hij achterliet, zijn verleden en ook hij werd aangehouden en hem werd gevraagd naar zijn identiteit. Hij kon niet zomaar die grens passeren. We kennen Jakob wel, de tweelingbroer van Esau. Al tijdens de zwangerschap was over deze broers een profetie uitgesproken dat zij twee volken vertegenwoordigden: Esau, de eerstgeborene kon alleen in leven blijven als Hij erkende dat Jakob, de jongste een bijzondere roeping had van Godswege. In Jakob herkent het volk Israël zich, nakomelingen van Jakob. Het is apart gesteld onder de volken met een bijzondere roeping om juist de volken, de nakomelingen van Esau tot zegen te zijn. Want daar gaat het om: als Jakob geboren wordt staat er dat hij de hiel van Esau vasthield, symbool dat Jakob Esau nooit mag loslaten. Hij die de hiel vasthoudt, betekent zijn naam dan ook. Of had deze Jakob ook iets van een hielelichter, probeerde hij niet en pootje te lichten? Was hij het niet die op slimme wijze Esau zijn eerstgeboorterecht had ontfutseld en had hij zijn blinde vader Isaäk niet bedrogen door zich voor te doen als Esau en zo de zegen te bemachtigen? Esau zweerde zich dan ook te wreken op Jakob; hij wilde hem doden en Jakob is toen ge vlucht. Een 20 jaar lang bracht Jakob door bij zijn oom Laban in Mesopotamië alwaar het hem voor de wind ging: hij was een rijke herdersvorst met vier vrouwen en veel bezit. Maar dan treedt een andere fase aan in Jacobs leven: na zijn actieve leven besluit hij om terug te keren naar Kanaän, het land waar hij zijn roeping hoort te vervullen. Naar zijn oorsprong eigenlijk. Dan lezen we over een grens waar een worsteling plaatsvindt, en die grens is niet alleen een fysieke grens, maar een geestelijke grens. Bij Jacob heeft die worsteling te maken met zijn verleden, zijn bedrog van zijn vader en broer waarmee hij in het reine moet komen; het gaat om zijn conflict dat vraagt om een oplossing. Het begint al met een leger engelen die Jacob ontmoet en waarvan hij de plaats Machanaim noemt. Dat betekent : kampen/conflicten). Veelzeggend dus En als Jacob dan verneemt dat Esau eraan komt met 400 man, dan staat er dat hij "hevig schrok en het angstzweet hem uitbrak

5 Wat doet hij? Hij spreekt een gebed uit en stuurt een serie geschenken naar Esau om hem gunstig te stemmen. Hij stuurt drie keer een stootkussen van cadeau s naar zijn broer. Eerst een kudde met tweehonderd geiten en bokken (wat een gemekker). Dan weer een kudde, met tweehonderd ooien, vrouwelijke schapen, en twintig rammen ( wat een geblaat) Dan dertig zogende kamelen, veertig koeien, tien stieren en twintig ezelinnen, met hun partners ( Wat een geloei en gehinnik en geblèr) In elk geval: wat een vloedgolf aan vee. Maar het opvallende is dat hij zelf buiten schot blijft. Er staat: het geschenk ging voor Jakob uit, maar zelf bleef Jakob die nacht in het tentenkamp. Hij stopte er iets tussen dus. Er iets tussen stoppen -tussen jou en die ander- is dat herkenbaar? Hoe vaak gebruik je niet een buffer om die ander op een afstand te houden, of die nieuwe situatie te bezweren? De ene keer doe je dat met spullen, de andere keer met grootspraak, of met het doen van veel activiteiten. Wie zich niet met een ander kan verzoenen verzint vaak van alles en nog wat om dat te bedekken, goed te praten, die ander op een afstand te houden. En hetzelfde doet een mens soms als hij zich niet met een nieuwe situatie kan verzoenen: de positie op het werk, de nieuwe fase die hij betreedt... dan stopt ie er ook van alles en nog wat tussen. Zo las ik in het kerkblad van iemand die 50 werd en schreef dat ie zich voelde als een 30-jarige. Toen dacht ik : nou, nou, die heeft grootspraak! Maar verder lezend kwam ik erachter dat ik het zelf geschreven had...! Ik stopte er ook wat tussen Maar dat moet ik niet doen, dat kan niet; je moet jezelf onder ogen zien. En dat is een worsteling, je afvragen: wat er toe doet en dingen loslaten "En Jakob bleef alleen achter", lezen we, d.w.z. alleen met zichzelf, zijn roeping, zijn onverwerkte schuld, met God. Je voelt je soms heel eenzaam als een nieuw fase aanbreekt in je leven en als er iets noodzakelijks moet gebeuren als verzoening. Als je alleen bent -zeker 's nachts- kan het gaan spoken en allerlei gedachten kunnen je bespringen: wie ben ik, ben ik niet te veel een hielelichter geweest? Wat doet er toe? Het zijn vragen die het volk Israël zichzelf stelt: hoe zijn wij uitverkoren volk in het land van belofte? Het zijn vragen die een kerk zich behoort te stellen: wat hebben wij ervan gemaakt als kerk, als christenen, kunnen wij de grens passeren? "En Jakob bleef alleen achter". "En een man worstelde met hem", staat er. Het is een mysterieuze gestalte. Wie is die man? Is het Esau, die hem zocht te doden?

6 Is het een duivel, een demon? Is het een engel? Of is de gestalte God Zelf? Met wie Jakob heeft geworsteld lijkt niet duidelijk te worden uitgesproken en misschien is deze geschiedenis daarom des te meer herkenbaar. Is het ook niet zo met onze worstelingen in het leven, in grenssituaties, dat je soms ook niet weet met wie je te maken hebt? Je worstelt met jezelf, zeg je, maar ook met die ander, je verleden, je nieuwe situatie, ja, het lijkt alsof de duvel ermee speelt en uiteindelijk zeg je misschien: nee, God was in dat alles aanwezig. Zou Jakob dat ook niet zo ervaren hebben: in die gestalte, - wie of wat het mag zijn geweest- kreeg hij met God te maken. God die hem de grens over hielp. Wat is er dan met hem gebeurd en wat heeft het hem gedaan en hoe veranderd? In de eerste plaats valt op dat Jakob die mysterieuze gestalte vasthoudt in zijn omklemming totdat deze hem zijn zegen heeft gegeven: "ik laat u niet gaan tenzij u mij zegent". Het is alsof Jakob hier beseft, dat de zegen, die hij eerst door list had afgetroggeld nu opnieuw moet ontvangen als een geschenk. Wie een grens passeert moet niet alles onder controle proberen te krijgen, maar moet leren loslaten (die ander, je werk, je positie) want zo alleen kan je je laten zegenen. Alleen: daar moet iets voor gebeuren. De gestalte vraagt Jakob naar zijn naam, zijn identiteit en dan antwoordt hij: "Jakob". En in die naam wordt eigenlijk heel Jakobs verleden uitgesproken: hij was geroepen om de hiel vast te houden van Esau, maar hoe eigenmachtig was hij met Gods zegen aan de haal gegaan, hoe zeer was hij een hielelichter, een pootjehaker geweest. Nogmaals, in die worsteling van Jakob bij de Jabbok herkent het volk Israël zich in zijn worsteling met God: enerzijds weet hebben van een hoge roeping, een apart gesteld zijn onder de volken, gericht op die volken en anderzijds erkennen dat je er niet aan beantwoordt, dat je op Jakob lijkt met alle gebreken van dien, dat je moet worstelen om een zegen te leren zijn, ook voor de mensen en die volken, die je trachten te doden als Esau. Wie een grens passeert moet zelfonderzoek te doen: ben ik niet te eigenmachtig? Heb ik het goed gedaan tot nu toe anders kan je niet tot een zegen zijn. "Hoe is uw naam? Jakob!, een naam als een schuldbekentenis. En wij noemen onze naam waaraan zoveel kleeft En we ontvangen dan net als Jakob een nieuwe naam, een doopnaam

7 "Voortaan zul je geen Jakob heten, maar Israël, Godsstrijder betekent dat, want je hebt met God en mensen gestreden en je hebt overwonnen". En die nieuwe naam duidt op een wezensverandering, een wedergeboorte, waardoor Jakob/Israël vrij wordt om zijn roeping te vervullen. Nou ja, vrij... Jakob gaat zijn leven lang mank aan zijn heup. En bij elke stap wordt hij eraan herinnerd: toen ik op eigenmachtige wijze de zegen wilde veroveren kreeg ik hem niet en ik heb hem pas gekregen toen die mij werd gegeven. Zo gaat Jakob/Israël door de geschiedenis, gehavend, maar ook bevrijd, want we kunnen daarna ook lezen over de verzoening met Esau, van Israël met de volken. Over hoe Jakob voorop loopt en Esau gaat zegenen. Er is iets gebeurd met Jakob, hij is een noodzakelijke grens gepasseerd, het heeft hem veel gekost, maar hij is gered. Een worsteling meemaken als Jakob... de kerk zit midden in die worsteling van leegte en nacht en we moeten afleren wat er niet toe doet. Maar ik zit er zelf soms ook midden in en ik moet dan bereid zijn mijn eigenwijsheid in te leveren, gewoon eerlijk met mijn identiteitspapieren komen en belijden dat ik nog lang niet lijk op wat God van mij verwacht. Er is soms een heel verleden wat je over de grens meedraagt terwijl veel bagage moet worden neergelegd. Er moet verzoening plaatsvinden, soms met anderen en ook met jezelf, de situatie waarin je je nu bevindt. En je wordt uitgenodigd om met een nieuwe naam je roeping te verstaan, gezegend worden om tot zegen te zijn. Is mijn Peniël, dat is te vergelijken met de heuvel Golgotha, al de plek geworden waar God me naar mijn naam heeft geraagd en ik mezelf heb bekend? En is mijn Peniël, -dat is de heuvel Golgotha- ook de plek geworden waar ik mijn nieuwe naam heb ontvangen om tot een zegen te zijn? Amen zondag 19 november uur voorganger: Ds. Leen Jan Lingen organist: dhr. Peter Jordaan Zingen: Psalm 105:1,2 Stilte-Votum-Groet Zingen: Klein Gloria Zingen: Gezang 284 Genadewoord en leefregel Zingen: Gezang 381 Gebed Zingen: Lied 262 (EL) Lezing OT: Genesis 32 Zingen: Psalm 62:4

8 Lezing Genesis 33:1-10 Zingen: Gezang 395 Verkondiging Zingen: Gezang Lied 242 EL Collecte Gebeden Zingen: Gezang 280 Zegen

Mededelingen door de ouderling van dienst. Margreet Reitsma Pastoraal Ouderling, sectie 7

Mededelingen door de ouderling van dienst. Margreet Reitsma Pastoraal Ouderling, sectie 7 Mededelingen door de ouderling van dienst Margreet Reitsma Pastoraal Ouderling, sectie 7 Lied 221 vers 1, 2 en 3 (Nieuwe Liedboek) Lied 221 vers 1, 2 en 3 (Nieuwe Liedboek) Lied 221 vers 1, 2 en 3 (Nieuwe

Nadere informatie

LITURGIE. 10 juni uur DJ Welfing orgel: Piet Noort schriftlezing: Diny van Dijk

LITURGIE. 10 juni uur DJ Welfing orgel: Piet Noort schriftlezing: Diny van Dijk 10 juni 2018 10.00 uur DJ Welfing orgel: Piet Noort schriftlezing: Diny van Dijk LITURGIE Votum (gezongen) en Zegengroet (gezongen Amen) GK 42a (GK06 gz 158) ( Als een hert dat verlangt naar water ) Gebed

Nadere informatie

Wij zingen voor de dienst: Lied 791: 1 t/m 4

Wij zingen voor de dienst: Lied 791: 1 t/m 4 Wij zingen voor de dienst: Lied 791: 1 t/m 4 Wij zingen als Intochtslied: Lied 72: 1 en 6 Stil gebed, votum en groet Wij zingen: Lied 72: 7 Gebed Wij zingen: Lied 319: 1, 2 en 5 Genade verkondiging

Nadere informatie

Hoe probeerde Jakob Ezau gunstig te stemmen en waarom deed hij dat?

Hoe probeerde Jakob Ezau gunstig te stemmen en waarom deed hij dat? De ontmoeting tussen Jakob en Ezau. Hoe probeerde Jakob Ezau gunstig te stemmen en waarom deed hij dat? Genesis 32:3-5 3 En Jakob stuurde boden voor zich uit naar zijn broer Ezau, 4 Hij gebood hun: Dit

Nadere informatie

Dit is een behoorlijk lang verhaal; ga het dus niet voorlezen, maar probeer het in je eigen woorden na te vertellen.

Dit is een behoorlijk lang verhaal; ga het dus niet voorlezen, maar probeer het in je eigen woorden na te vertellen. Zeven sleutels van vertrouw en: Bijlage 1 De Jakobcyclus in 7 delen Dit is een behoorlijk lang verhaal; ga het dus niet voorlezen, maar probeer het in je eigen woorden na te vertellen. Verhaal bij de eerste

Nadere informatie

Grenzen. Verzoening. viering in de Keizersgrachtkerk

Grenzen. Verzoening. viering in de Keizersgrachtkerk Grenzen Verzoening viering in de Keizersgrachtkerk zondag 21 juni 2015 Grenzen Grenzen.Hoe zit dat toch met grenzen? Er zijn onnoembaar veel associaties: de grens overgaan voor een vakantie naar het buitenland;

Nadere informatie

Dienst in het teken van de spiritualiteit van TAIZÉ. Zondag 9 oktober 2016 Kievietkerk te Wassenaar

Dienst in het teken van de spiritualiteit van TAIZÉ. Zondag 9 oktober 2016 Kievietkerk te Wassenaar Dienst in het teken van de spiritualiteit van TAIZÉ Zondag 9 oktober 2016 Kievietkerk te Wassenaar Voorganger ds. Jilles de Klerk Cantorij o.l.v. Anneke Jansen Cello Ellen Jansen Klarinet Anja van Dooren

Nadere informatie

Zou je dat ook durven zeggen? Ik laat U niet gaan als U mij niet zegent! Zou je dat durven of heb je dat misschien al eens gezegd?

Zou je dat ook durven zeggen? Ik laat U niet gaan als U mij niet zegent! Zou je dat durven of heb je dat misschien al eens gezegd? Preek Gemeente van Christus, Zou je dat ook durven zeggen? Ik laat U niet gaan als U mij niet zegent! Zou je dat durven of heb je dat misschien al eens gezegd? Jakob is op weg naar huis. Hij keert terug

Nadere informatie

In gesprek over: Mijn Lichaam

In gesprek over: Mijn Lichaam Bij Open Deur nummer 1, januari 2014 In gesprek over: Mijn Lichaam Bij nadenken over geloven denkt u misschien niet meteen aan het (eigen) lichaam. Heeft geloven niet met name met de geest van doen? En

Nadere informatie

GEREFORMEERD KERKELIJK CENTRUM DE BRON IJSSELMUIDEN

GEREFORMEERD KERKELIJK CENTRUM DE BRON IJSSELMUIDEN OVER DEZE DIENST In deze dienst stappen Gera Fix, Eva Huisman, Anjet Palland, Jeroen Vos en Linda Zwanepol van groep 8 over van de kindernevendienst naar de jeugdkerk. De jongeren mogen in deze dienst

Nadere informatie

Protestantse Gemeente De Graankorrel te 's-graveland. Zondag 5 juli 2015

Protestantse Gemeente De Graankorrel te 's-graveland. Zondag 5 juli 2015 Welkom en mededelingen VOORBEREIDING Drempelgebed Ps 84: 1, 3, 6 Zondag 5 juli 2015 Voorganger: ds. Niels Gillebaard, Graft-De Rijp Ouderling: Bob van Rheenen Lector: Bob van Rheenen Organist: Hugo de

Nadere informatie

Zodra hij (Jakob) bij Peniël was overgestoken, zag hij de zon opkomen. Jakob liep mank. 33

Zodra hij (Jakob) bij Peniël was overgestoken, zag hij de zon opkomen. Jakob liep mank. 33 Liturgie zondag 21 juli 2019 Morgendienst Andreaskerk Putten Voorganger ds. Reinoud Koning Organist Jan W. van den Brink Lector Lieske Gijsbertsen Koster Evert van den Heuvel Techniek Jan Hijmissen ORDE

Nadere informatie

Ochtenddienst 16 augustus 2015. Voorganger : kand. M.C.L. Oldhoff - Rotterdam Organist : Rens van Rossum

Ochtenddienst 16 augustus 2015. Voorganger : kand. M.C.L. Oldhoff - Rotterdam Organist : Rens van Rossum Ochtenddienst 16 augustus 2015 Voorganger : kand. M.C.L. Oldhoff - Rotterdam Organist : Rens van Rossum Welkom Afkondigingen door diaken Herman van der Sluis. Voor verdere bijzonderheden wordt verwezen

Nadere informatie

Kom binnen in Mijn rust

Kom binnen in Mijn rust Kom binnen in Mijn rust Jakobus 1 vs 1~4 4 Maar laat die volharding ook volledig mogen doorwerken Now let endurance have its perfect work Kom binnen in Mijn rust - Loslaten Genesis 25 22 De kinderen

Nadere informatie

BEVESTIGING VAN AMBTSDRAGERS

BEVESTIGING VAN AMBTSDRAGERS BEVESTIGING VAN AMBTSDRAGERS OP 9 OKTOBER 2016 IN DE VOORHOF Foto voorpagina: Doorwaadbare plaats in de Jabbok Voorganger ds Pieter Koekkoek Organist: Piet de Vries Welkom en drempelgebed Aanvangslied:

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen presenteert JAKOB DE BEDRIEGER

Bijbel voor Kinderen presenteert JAKOB DE BEDRIEGER Bijbel voor Kinderen presenteert JAKOB DE BEDRIEGER Geschreven door: E. Duncan Hughes Illustraties door: M. Maillot en Lazarus Aangepast door: M. Kerr en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd

Nadere informatie

School- Kerk- en Gezinsdienst 13 november 2016, it Ljochtbeaken

School- Kerk- en Gezinsdienst 13 november 2016, it Ljochtbeaken School- Kerk- en Gezinsdienst 13 november 2016, it Ljochtbeaken Thema: Een steuntje in de rug Muziek Lied voor de dienst: Dank u voor deze nieuwe morgen (lied 218) Woord van welkom Zingen: Goedemorgen,

Nadere informatie

Overweging n.a.v. Genesis 32: Lieve mensen, gemeente van onze Heer Jezus Christus

Overweging n.a.v. Genesis 32: Lieve mensen, gemeente van onze Heer Jezus Christus Overweging n.a.v. Genesis 32: 23-33 Lieve mensen, gemeente van onze Heer Jezus Christus Het verhaal van vanmorgen over Jakob vormt een tweeluik met het verhaal waar het vorige week over ging. Het verhaal

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen. presenteert JACOB DE BEDRIEGER

Bijbel voor Kinderen. presenteert JACOB DE BEDRIEGER Bijbel voor Kinderen presenteert JACOB DE BEDRIEGER Geschreven door: E. Duncan Hughes Illustraties door: M. Maillot en Lazarus Aangepast door: M. Kerr en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd

Nadere informatie

Welkom in de Menorah. Voorganger Ouderling v. dienst. : Ds. A. J. Nicolai : mw. F. Hovius. : mw. P. Meijer

Welkom in de Menorah. Voorganger Ouderling v. dienst. : Ds. A. J. Nicolai : mw. F. Hovius. : mw. P. Meijer Welkom in de Menorah Voorganger Ouderling v. dienst Organist Lector : Ds. A. J. Nicolai : mw. F. Hovius : dhr. P. de Jong : mw. P. Meijer Lied voor de dienst: Lied 840 1, 2 en 3 Lieve Heer, Gij zegt: 'kom'

Nadere informatie

Preek zondag 9 oktober, ds. Martine Nijveld, Maranathakerk, dienst van Schrift en Tafel

Preek zondag 9 oktober, ds. Martine Nijveld, Maranathakerk, dienst van Schrift en Tafel Preek zondag 9 oktober, ds. Martine Nijveld, Maranathakerk, dienst van Schrift en Tafel Woord vooraf bij de lezing: In september begonnen we met het luisteren naar verhalen uit het bijbelboek Genesis.

Nadere informatie

God houdt zijn belofte Genesis 21:1-6. De berg op Genesis 22:1-8. God heeft me heel gelukkig gemaakt! Ze noemden hun zoon Izak. Dat betekent: lachen.

God houdt zijn belofte Genesis 21:1-6. De berg op Genesis 22:1-8. God heeft me heel gelukkig gemaakt! Ze noemden hun zoon Izak. Dat betekent: lachen. 35 God houdt zijn belofte Genesis 21:1-6 Abraham wist dat God zich met Sodom en Gomorra aan Zijn woord gehouden had. Hij vertrouwde erop dat God Zijn belofte aan hem en Sara ook zou houden. Ze zouden een

Nadere informatie

Lied op de drempel: Welkom mensen (tekst: Piet Schelling; melodie: ELB, lied 218 = Samen in de naam van Jezus )

Lied op de drempel: Welkom mensen (tekst: Piet Schelling; melodie: ELB, lied 218 = Samen in de naam van Jezus ) Welkom en mededelingen De paaskaars wordt aangestoken Stiltemoment Lied op de drempel: Welkom mensen (tekst: Piet Schelling; melodie: ELB, lied 218 = Samen in de naam van Jezus ) Welkom mensen, hier gekomen,

Nadere informatie

Gebeden en overweging zondag 25 november 2012 - Eeuwigheidszondag

Gebeden en overweging zondag 25 november 2012 - Eeuwigheidszondag 1 Gebeden en overweging zondag 25 november 2012 - Eeuwigheidszondag Gereformeerde Kerk van Loosdrecht ds. Stefan Dijkhuizen Genesis 32: 22-33 (Naardense Vertaling) Drempelgebed: Kyrie: De Vries, p.113

Nadere informatie

Toespraak in de Amsterdamse Studentenekklesia op 17 november 2013 door Cathérine Verviers. Jong Gevorderd 2: Jakob een identiteitscrisis

Toespraak in de Amsterdamse Studentenekklesia op 17 november 2013 door Cathérine Verviers. Jong Gevorderd 2: Jakob een identiteitscrisis Toespraak in de Amsterdamse Studentenekklesia op 17 november 2013 door Cathérine Verviers Jong Gevorderd 2: Jakob een identiteitscrisis Voorlezing uit het boek In den beginne Genesis 32:4-32; 33:1-11 Jakob

Nadere informatie

Culemborg, 16 oktober Avondmaalsdienst. Tekst: Genesis 32:23-32 Thema: Een nieuwe naam Voorganger: ds. Henri Veldhuis

Culemborg, 16 oktober Avondmaalsdienst. Tekst: Genesis 32:23-32 Thema: Een nieuwe naam Voorganger: ds. Henri Veldhuis Culemborg, 16 oktober 2016 - Avondmaalsdienst Tekst: Genesis 32:23-32 Thema: Een nieuwe naam Voorganger: ds. Henri Veldhuis Gemeente van onze Heer, Jezus Christus, Het Jakob-verhaal van deze morgen behoort

Nadere informatie

Welkom in een dienst van Kerk Zonder Grenzen voor een viering samen met de luisteraars van Radio Bloemendaal

Welkom in een dienst van Kerk Zonder Grenzen voor een viering samen met de luisteraars van Radio Bloemendaal Welkom in een dienst van Kerk Zonder Grenzen voor een viering samen met de luisteraars van Radio Bloemendaal Zondag : 28 augustus 2016 Aanvang : 19.00 uur Voorganger : Ds. Aart Mak Lector : Adriana Verkuyl

Nadere informatie

Toen Izak op leeftijd was, hoe was het gesteld met zijn ogen en wie riep hij tot zich?

Toen Izak op leeftijd was, hoe was het gesteld met zijn ogen en wie riep hij tot zich? De leugen om het eerstgeboorterecht. Toen Izak op leeftijd was, hoe was het gesteld met zijn ogen en wie riep hij tot zich? Genesis 27:1 1 Het gebeurde, toen Izak oud geworden was en zijn ogen dof geworden

Nadere informatie

De bedrieger bedrogen, Boontje komt om z'n loontje, een koekje van eigen deeg:

De bedrieger bedrogen, Boontje komt om z'n loontje, een koekje van eigen deeg: Dienstnummer: 1223 zondag: 3 e zondag van de herfst datum: 02-10-2016 plaats: De Bron, Assen Schriftlezingen (onderstreept = hoofdlezing): Genesis 29: 1-30 liederen: ps 121; Liederen van het begin 50:

Nadere informatie

הקהילה הפתוחה כלל ישראל

הקהילה הפתוחה כלל ישראל Beresjìet/Genesis 32:4-36:43 ו י ש ל ח י ע ק ב מ ל אכ ים ל פ נ יו, א ל-ע ש ו אח יו Ja'akòv stuurde boodschappers voor zich uit, naar zijn broer Esàv. In het Hebreeuws staat hier dat Ja'akòv מ ל אכ ים stuurde,

Nadere informatie

Ik laat u niet gaan tenzij u mij zegent (Hij zegent je 4)

Ik laat u niet gaan tenzij u mij zegent (Hij zegent je 4) Ik laat u niet gaan tenzij u mij zegent (Hij zegent je 4) Preek over Genesis 32:27 (door ds. Jos Douma) Ik laat u niet gaan tenzij u mij zegent. En er worstelde iemand met hem. Wie is die iemand? Het gaat

Nadere informatie

Johannes 20: Schriftlezingen: Genesis 32: Het was nog nacht toen Jakob opstond en de Jabbok overstak op een doorwaadbare

Johannes 20: Schriftlezingen: Genesis 32: Het was nog nacht toen Jakob opstond en de Jabbok overstak op een doorwaadbare Schriftlezingen: Genesis 32:23-32 23 Het was nog nacht toen Jakob opstond en de Jabbok overstak op een doorwaadbare plaats, samen met zijn beide vrouwen, zijn twee bijvrouwen en zijn elf kinderen. 24 Nadat

Nadere informatie

Liturgie voor de vierde zondag van Advent en bevestigingsdienst

Liturgie voor de vierde zondag van Advent en bevestigingsdienst Liturgie voor de vierde zondag van Advent en bevestigingsdienst 18-12-2016 Voorganger: Organist: Locatie: Bevestiging van: Thema: ds. Nita van der Horst - Kattenberg Marco 't Hart Dorpskerk te Oostvoorne

Nadere informatie

1 Bij preek 1397: Orgelspel Welkom en mededelingen

1 Bij preek 1397: Orgelspel Welkom en mededelingen 1 Bij preek 1397: Orgelspel Welkom en mededelingen VOORBEREIDING Zingen: Lied (Psalm) 72 vers 1 en 2. Bemoediging: voorganger : Onze hulp is in de naam van de Eeuwige, allen : die hemel en aarde gemaakt

Nadere informatie

Maar hier bij Jakob gaat de hemel open. Opeens is daar die ladder met Gods boodschappers, die omhoog gaan en afdalen.

Maar hier bij Jakob gaat de hemel open. Opeens is daar die ladder met Gods boodschappers, die omhoog gaan en afdalen. Genesis 28: 10-22 Liturgie: Welkom Lied 314: 1,2,3 Begroeting Klein gloria (Lied 195) Lied 146c: 1,3,7 Geloofsbelijdenis Lied 871: 1,2,3,4 Gebed Lezen: Genesis 28: 10-22 Themalied: 1,2 Preek: Lied 913:

Nadere informatie

ZESDE ZONDAG VAN DE ZOMER 28 juli 2019

ZESDE ZONDAG VAN DE ZOMER 28 juli 2019 ZESDE ZONDAG VAN DE ZOMER 28 juli 2019 Orgelspel Welkom INTREDE Intochtslied (staande): Ben jij oor voor al ons vragen (t. G.J. de Bruin; m. M. den Dulk) Soms vergeten wij te leven, raken in onszelf gekeerd.

Nadere informatie

Welkom in de Open Hof

Welkom in de Open Hof Welkom in de Open Hof Opw. 616 Gez. 434: 1, 2, 5 Ps51: 5 El 458 Opw. 411 Gez. 182: 1, 2, 6 Gez. 44: 1, 2, 3 Genesis 29: 1-35 Mededelingen Voorganger : ds. Arie Reitsema Schriftlezing: Jan Leo de Hoop Voorbede

Nadere informatie

Thema: Jij telt mee!

Thema: Jij telt mee! Orde van dienst Protestantse gemeente te Wormerveer Zondag 24 februari 2019 Thema: Jij telt mee! Deze dienst is voorbereid samen met de werkgroep diensten met en voor mensen met een verstandelijke beperking

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Genesis 32, Ochtenddienst

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Genesis 32, Ochtenddienst Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Genesis 32, 23-31 Ochtenddienst Broeders en zusters, 1. Votum 2. Zegengroet 3. Zingen : Psalm 108 : 1 en 2 4. Lezing van de wet 5. Schuldbelijdenis door het zingen

Nadere informatie

Zondag 26 oktober 2014, Hoflaankerk Bijbelzondag

Zondag 26 oktober 2014, Hoflaankerk Bijbelzondag Protestants Kralingen Zondag 26 oktober 2014, Hoflaankerk Bijbelzondag de afdaling naar sodom marc chagall, 1931 orgelspel verwelkoming door de ouderling [allen gaan staan] stilte bemoediging: Liedboek

Nadere informatie

ORDE VAN DIENST zondag 14 april 2019

ORDE VAN DIENST zondag 14 april 2019 ORDE VAN DIENST zondag 14 april 2019 Voorganger: Ds. Ruben van Zwieten Cantor-organist: Anneke Jansen [ Opgang Orgelspel Aanvangslied: Lied 280 : 1, 2 en 3 Gemeente gaat staan Bemoediging V: Onze hulp

Nadere informatie

31 december ET vd Kamp orgel: Geert Burgler schriftlezing: Anny Runhaar. Stilte. Votum en groet. Zingen GK gezang 147:1,2.

31 december ET vd Kamp orgel: Geert Burgler schriftlezing: Anny Runhaar. Stilte. Votum en groet. Zingen GK gezang 147:1,2. 31 december 2017 10.00 ET vd Kamp orgel: Geert Burgler schriftlezing: Anny Runhaar Stilte Votum en groet Zingen GK gezang 147:1,2 Gebed Zingen E&R 335 = Opw 252 Lezen Genesis 27:1 28:5 Zingen GK psalm

Nadere informatie

Oecumenische viering

Oecumenische viering Oecumenische viering 23 januari 2011 om 9.00 uur Blasiuskerk Heinkenszand Week van Gebed voor de Eenheid Voorgangers: ds Werner Pieterse pastor Wiel Hacking Muzikale medewerking: Free Spirit Ab Faase organist

Nadere informatie

Filippenzen 2:9. Daarom heeft God hem hoog verheven en hem de naam geschonken die elke naam te boven gaat.

Filippenzen 2:9. Daarom heeft God hem hoog verheven en hem de naam geschonken die elke naam te boven gaat. Filippenzen 2:9 Daarom heeft God hem hoog verheven en hem de naam geschonken die elke naam te boven gaat. Baas Baas Papa-Kofi Baas Papa-Kofi Essence Baas Papa-Kofi Essence She-finall Baas Papa-Kofi Essence

Nadere informatie

N.B. De diensten vanuit het Willem de Zwijgercollege kunnen via de kerkradio worden beluisterd!

N.B. De diensten vanuit het Willem de Zwijgercollege kunnen via de kerkradio worden beluisterd! Zondag 2 oktober 2016 A.D. Voorganger : mw. Lieke Weima Piano/orgel : Hans Buurmans N.B. De diensten vanuit het Willem de Zwijgercollege kunnen via de kerkradio worden beluisterd! DE VOORBEREIDING Muziek:

Nadere informatie

Zondag 23 juni 2019 Dienst in gesprek

Zondag 23 juni 2019 Dienst in gesprek Zondag 23 juni 2019 Dienst in gesprek waarin Jette den Hollander en Leentje Ragas Bat- mitswa doen en waarin Evelien, Sarah, Gigi, Philou en Tibeau gedoopt worden. Voorganger Ouderling van dienst Diaken

Nadere informatie

Zondag 17 maart Voorganger: Ds. Jennie Lambers-Niers. Organist: Eril Nijzink

Zondag 17 maart Voorganger: Ds. Jennie Lambers-Niers. Organist: Eril Nijzink Zondag 17 maart 2019 Voorganger: Ds. Jennie Lambers-Niers Organist: Eril Nijzink Liederen in deze dienst: Intochtslied: Psalm 25: 1 en 2 Psalm 25: 3 en 4 Lied 273: 1, 2 en 3 Lied 825: 1, 2 en 3 Lied 825:

Nadere informatie

Preek Genesis 25: oktober 2015

Preek Genesis 25: oktober 2015 Preek Gemeente van Christus, Het gaat vanmorgen in de preek over een tweeling. En als het over tweelingen gaat, gaat het over gelijkenis en verschil. Ondertussen heb ik enige ervaring met een tweeling

Nadere informatie

- 1 - Abraham: zijn roeping

- 1 - Abraham: zijn roeping - 1 - Abraham: zijn roeping De vader van Abraham heette Terah en deze woonde met zijn familie in de plaats Ur in het tegenwoordige Irak bij de rivier de Eufraat, één van de rivieren die door het vroegere

Nadere informatie

Toespraak Akke Fokje Stienstra tijdens de bijeenkomst van de Ekklesia Twente op zondag 16 maart 2014

Toespraak Akke Fokje Stienstra tijdens de bijeenkomst van de Ekklesia Twente op zondag 16 maart 2014 Toespraak Akke Fokje Stienstra tijdens de bijeenkomst van de Ekklesia Twente op zondag 16 maart 2014 Thema: Ontmoeting met de ander jij en ik Beeld * Fragment uit performance The artist is present van

Nadere informatie

Wayishlach Genesis 32:3 36:43

Wayishlach Genesis 32:3 36:43 Wayishlach Genesis 32:3 36:43 Aliyah 1 Genesis 32:3 32:12 In deze aliyah lezen we dat Jakob terugkeert naar Seïr in Edom. Dat is het gebied waar zijn broer Ezau woont. Nu was dit een spannende onderneming

Nadere informatie

Welke ervaring overkwam Abraham & Sara als Izak & Rebekka?

Welke ervaring overkwam Abraham & Sara als Izak & Rebekka? Welke ervaring overkwam Abraham & Sara als Izak & Rebekka? Genesis 26:1, eerste deel 1 Er kwam hongersnood in het land, een andere dan de eerste hongersnood, die er in de dagen De geschiedenis herhaalt

Nadere informatie

Genesis 37. Hebreeen 2

Genesis 37. Hebreeen 2 Genesis 37 1 Jakob vestigde zich in Kanaän, het land waar ook zijn vader gewoond had. 2 Dit is de geschiedenis van Jakob en zijn nakomelingen. Jozef, die inmiddels zeventien jaar was, weidde gewoonlijk

Nadere informatie

Preek over Genesis 32:23-33 - Schildwolde, 13 september 2014 - Kees van Dusseldorp - Viering HA

Preek over Genesis 32:23-33 - Schildwolde, 13 september 2014 - Kees van Dusseldorp - Viering HA Preek over Genesis 32:23-33 - Schildwolde, 13 september 2014 - Kees van Dusseldorp - Viering HA Liturgie: Votum en groet Ps.105:2,3 Wetslezing Ps.143:1,2,6,8,9 [Wiekslag 5-8] Gebed Schriftlezing: Gen 32

Nadere informatie

Wat vertelde Jozef zijn broers over de hongersnood? Dankzij wie had Jozef de positie van onderkoning van Egypte bereikt?

Wat vertelde Jozef zijn broers over de hongersnood? Dankzij wie had Jozef de positie van onderkoning van Egypte bereikt? Vader en zoon herenigd. Wat vertelde Jozef zijn broers over de hongersnood? Genesis 45:6 6 Deze twee jaren is er immers honger geweest in het midden van het land, en er komen nog vijf jaren waarin er geen

Nadere informatie

Verkondiging Maartenskerk 18 september 2016 Oecumenische Vredesdienst Genesis 25, en 2 Corinthe 12, 9 Teun Kruijswijk Jansen I Vrede verbindt!

Verkondiging Maartenskerk 18 september 2016 Oecumenische Vredesdienst Genesis 25, en 2 Corinthe 12, 9 Teun Kruijswijk Jansen I Vrede verbindt! Verkondiging Maartenskerk 18 september 2016 Oecumenische Vredesdienst Genesis 25, 19-34 en 2 Corinthe 12, 9 Teun Kruijswijk Jansen I Vrede verbindt! Voorop de orde van dienst ziet u een cartoon van Len

Nadere informatie

Waar woonde Nabal, was hij rijk en wat vertelt de Bijbel over zijn echtgenote?

Waar woonde Nabal, was hij rijk en wat vertelt de Bijbel over zijn echtgenote? De actie van Abigaïl en de les voor David. Waar woonde Nabal, was hij rijk en wat vertelt de Bijbel over zijn echtgenote? 1 Samuel 25:2 2 Nu was er in Maon een man die in Karmel zijn bedrijf had. Die man

Nadere informatie

EEN FAVORIETE ZOON WORDT EEN SLAAF

EEN FAVORIETE ZOON WORDT EEN SLAAF Bijbel voor Kinderen presenteert EEN FAVORIETE ZOON WORDT EEN SLAAF Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Byron Unger en Lazarus Aangepast door: M. Kerr en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul

Nadere informatie

Liturgie zondag 24 februari H.A viering Thema: Dan zal rouw veranderen in vreugde

Liturgie zondag 24 februari H.A viering Thema: Dan zal rouw veranderen in vreugde Liturgie zondag 24 februari H.A viering Thema: Dan zal rouw veranderen in vreugde Voorganger: Ds. Doddy van Leeuwen Organist: Cor van Kooten Welkom door de ambstdrager van dienst psalm 98: 1 en 2 allen

Nadere informatie

Voorganger: ds. Reinoud Koning Ouderling: Ed van Steendelaar Organist: Ans Kuus Piano: Lydia van den Broek Koster: E. vd Heuvel / A.

Voorganger: ds. Reinoud Koning Ouderling: Ed van Steendelaar Organist: Ans Kuus Piano: Lydia van den Broek Koster: E. vd Heuvel / A. Voorganger: ds. Reinoud Koning Ouderling: Ed van Steendelaar Organist: Ans Kuus Piano: Lydia van den Broek Koster: E. vd Heuvel / A. vd Bor Welkom door de ouderling van dienst stil gebed Lied aan het begin

Nadere informatie

2. De droom van de vader

2. De droom van de vader Inhoud 1 Vooraf 7 2 De droom van de vader 8 3 Ontmoeting en ontwrichting 13 4 De sfeer in huis 20 5 De droom van de zoon 27 6 Ik zoek mijn broers 34 7 Uitkleden en brood eten 40 8 Weg met hem 51 9 Juda

Nadere informatie

Liturgie voor de ochtenddienst op zondag 20 oktober 2019, in de Hervormde gemeente te Den Ham, aanvang uur.

Liturgie voor de ochtenddienst op zondag 20 oktober 2019, in de Hervormde gemeente te Den Ham, aanvang uur. Liturgie voor de ochtenddienst op zondag 20 oktober 2019, in de Hervormde gemeente te Den Ham, aanvang 10.00 uur. Voorganger: Ds. B. van t Veld (Vaassen) Ouderling van dienst: Gerrit Borkent Organist:

Nadere informatie

Ik geloof (geloof ik)

Ik geloof (geloof ik) Ik geloof (geloof ik) Goede Herderkerk Apeldoorn 13 oktober 2019 Quality Hour commissie: Arda van Dulmen, Erna van Schadewijk, Corina Besteman en Annelies Jans Voorganger: ds. Annelies Jans Ouderling:

Nadere informatie

Wij zingen voor de dienst: Lied 869: 1 en 7

Wij zingen voor de dienst: Lied 869: 1 en 7 Wij zingen voor de dienst: Lied 869: 1 en 7 Lied 869: 1a, 2 Lied 869: 1b, 2 Lied 869: 1, 7a Lied 869: 1, 7b Wij zingen als intochtslied: Psalm 66: 1 Psalm 66: 1a Psalm 66: 1b Stil gebed, bemoediging en

Nadere informatie

Wij zingen voor de dienst: Gezang 172 : 1 en 2 NLB 538

Wij zingen voor de dienst: Gezang 172 : 1 en 2 NLB 538 Wij zingen voor de dienst: Gezang 172 : 1 en 2 NLB 538 NLB 538 / Gezang 172 : 1a b 2a b NLB 538 / Gezang 172 : 1a b 2a b NLB 538 / Gezang 172 : 1a b 2a b NLB 538 / Gezang 172 : 1a b 2a b Binnenkomst kerkenraad

Nadere informatie

Nieuwjaarsdienst. Dr. J.C. Borst uit Sleen

Nieuwjaarsdienst. Dr. J.C. Borst uit Sleen Nieuwjaarsdienst Dr. J.C. Borst uit Sleen Woord van welkom Lied 150a: 1 Lied 150a: 2 Votum en Groet Lied 150a: 3 Lied 150a: 4 Gebed Lied 25: 2 Here, maak mij uwe wegen door uw Woord en Geest bekend; leer

Nadere informatie

Protestantse Gemeente te Rijssen Open Hof. Zondag 29 Juli 2018

Protestantse Gemeente te Rijssen Open Hof. Zondag 29 Juli 2018 Protestantse Gemeente te Rijssen Open Hof Zondag 29 Juli 2018 Voorganger: Ds. H. Nekeman, Olst Ouderling van Dienst: Mevr. Marjon Smelt Organist: Dhr. Piet van Blanken Na de dienst is er gelegenheid om

Nadere informatie

gaat ook hij naar familie. Hij trouwt een dochter van Ismaël. Esau past zich aan, lijkt het. Maar Hij negeert weer de belofte van God.

gaat ook hij naar familie. Hij trouwt een dochter van Ismaël. Esau past zich aan, lijkt het. Maar Hij negeert weer de belofte van God. Genesis 27 geeft een familiedrama weer. Het is een uiteenzetting van Isaak en zijn relatie met God, met zijn vrouw en met zijn zonen. Isaaks vader, Abraham, was een man van geloof. Hij gehoorzaamde God

Nadere informatie

Eredienst 31 december uur Voorganger: ds H. van den Berg

Eredienst 31 december uur Voorganger: ds H. van den Berg Eredienst 31 december 19.30 uur Voorganger: ds H. van den Berg Thema: Weet u hoe groot God is? Votum / zegengroet Psalm 90: 1 en 3 Gebed Jesaja 40: 12-31 Liedboek 460: 1, 4 en 5 Jesaja 40: 28 Verkondiging

Nadere informatie

Exodus God zal er zijn

Exodus God zal er zijn Exodus 3-4 - God zal er zijn Gezinsdienst Liturgie Welkom Voorzang Maak een vrolijk geluid voor de Heer (Elly en Rikkert) Opw voor Kids 18 (Ben je groot of ben je klein) Gez 132 (Dank U voor deze nieuwe

Nadere informatie

Exodus 3-4 God zal er zijn

Exodus 3-4 God zal er zijn Exodus 3-4 God zal er zijn Gezinsdienst Liturgie Welkom Voorzang Maak een vrolijk geluid voor de Heer (Elly en Rikkert) Opw voor Kids 18 (Ben je groot of ben je klein) Gez 132 (Dank U voor deze nieuwe

Nadere informatie

25 december Voorganger: ds. Co Janssen m.m.v. Accoord Ouderling van dienst: Carla van Welzenis Extra collecte: Kinderen in de knel

25 december Voorganger: ds. Co Janssen m.m.v. Accoord Ouderling van dienst: Carla van Welzenis Extra collecte: Kinderen in de knel Liturgie voor 1 e kerstdag 25 december 2016 Voorganger: ds. Co Janssen m.m.v. Accoord Ouderling van dienst: Carla van Welzenis Extra collecte: Kinderen in de knel Hervormde Gemeente Haarlo en Waterhoek

Nadere informatie

Liturgie Protestantse gemeente Honselersdijk (Regenboogkerk) voor de dienst op zondag 6 mei 2018 om 9.30 uur

Liturgie Protestantse gemeente Honselersdijk (Regenboogkerk) voor de dienst op zondag 6 mei 2018 om 9.30 uur Muziek Liturgie Protestantse gemeente Honselersdijk (Regenboogkerk) voor de dienst op zondag 6 mei 2018 om 9.30 uur Woord van welkom Aanvangspsalm: Lied 23c:1 en 2 [Hierbij gaan we staan] Stilte ter voorbereiding

Nadere informatie

INHOUD - 1. Wat voor boek is de Bijbel? Hoe kun je de Bijbel lezen? Tips bij het gebruik van de Bijbel in Gewone Taal 17

INHOUD - 1. Wat voor boek is de Bijbel? Hoe kun je de Bijbel lezen? Tips bij het gebruik van de Bijbel in Gewone Taal 17 INHOUD - 1. Wat voor boek is de Bijbel? 9 2. Hoe kun je de Bijbel lezen? 13 3. Tips bij het gebruik van de Bijbel in Gewone Taal 17 4. 21 dagen bijbellezen 21 5. Belangrijke mensen in de Bijbel 47 6. Waar

Nadere informatie

Wat vond je het meest bijzonder in het verhaal over Jakob en Esau? Wat deed jij ooit wat gevolgen had voor de tijd erna?

Wat vond je het meest bijzonder in het verhaal over Jakob en Esau? Wat deed jij ooit wat gevolgen had voor de tijd erna? Wat deed jij ooit wat gevolgen had voor de tijd erna? Wat vond je het meest bijzonder in het verhaal over Jakob en Esau? Hoe ziet jullie gezin er uit? En wat vind je daarvan? Welke voordelen heeft het

Nadere informatie

Welke opdracht gaf God aan Jozua?

Welke opdracht gaf God aan Jozua? De ondergang van Ai. Welke opdracht gaf God aan Jozua? Jozua 8:1-2 1 Daarna zei de HEERE tegen Jozua: Wees niet bevreesd en wees niet ontsteld. Neem al het krijgsvolk met u mee en sta op, trek op naar

Nadere informatie

VREDE VERBINDT OVER GRENZEN

VREDE VERBINDT OVER GRENZEN VREDE VERBINDT OVER GRENZEN Oecumenische viering van Woord en Gebed/ Vesperviering in de Vredesweek 2019 van de R.K. kerk O.L.V. ten Hemelopneming en de Protestantse Gemeente Houten 21 september 2019 19.00

Nadere informatie

Orde. Woensdag 2 november Dankdag voor gewas en arbeid. Oude kerk, Maasland. Voorganger: ds. Wim de Ruyter Organist: Leo Hans Koornneef.

Orde. Woensdag 2 november Dankdag voor gewas en arbeid. Oude kerk, Maasland. Voorganger: ds. Wim de Ruyter Organist: Leo Hans Koornneef. Orde Woensdag 2 november 2016 Dankdag voor gewas en arbeid Oude kerk, Maasland Welkom Voorganger: ds. Wim de Ruyter Organist: Leo Hans Koornneef Introïtus: Ps. 145:1 en 5 5 Zie, aller ogen zijn op U gericht,

Nadere informatie

WAAROM STAAN DIE STENEN DAAR? OVERSTAPDIENST

WAAROM STAAN DIE STENEN DAAR? OVERSTAPDIENST WAAROM STAAN DIE STENEN DAAR? OVERSTAPDIENST Overstap van Geeske Vader Iris van Noord Joëlle van den Doel Meerle van Groningen Zondag 17 juni 2018 Exoduskerk Voorganger: ds. Rob van der Plicht Organist:

Nadere informatie

WELKOM. 5 oktober 2014. Voorganger : ds. Pieter van Winden Orgel : Willem Blonk M.m.v. : Kindercantorij Open Hof

WELKOM. 5 oktober 2014. Voorganger : ds. Pieter van Winden Orgel : Willem Blonk M.m.v. : Kindercantorij Open Hof WELKOM 5 oktober 2014 Voorganger : ds. Pieter van Winden Orgel : Willem Blonk M.m.v. : Kindercantorij Open Hof Kerkelijke inzegening van het huwelijk van: Piet ter Borg en Monica Owusuah Muziek : Trumpet

Nadere informatie

De mens faalt (steeds weer)! Adam, Israël, Simson, Elia, David,

De mens faalt (steeds weer)! Adam, Israël, Simson, Elia, David, WAT WIL GOD? Terug naar de schepping en de Schepper! God zag dat het goed was! Gods (oorspronkelijke) bedoeling! Intieme omgang met Zijn gelijke! De mens faalt (steeds weer)! Adam, Israël, Simson, Elia,

Nadere informatie

Preek over Hebreeën 11,23-29 (Themadienst Kerk&School): Mozes kiest! Wat kies jij?

Preek over Hebreeën 11,23-29 (Themadienst Kerk&School): Mozes kiest! Wat kies jij? Preek over Hebreeën 11,23-29 (Themadienst Kerk&School): Mozes kiest! Wat kies jij? Voorzang: Opwekking voor kinderen 146 ( k Ben zo gelukkig) Opwekking voor kinderen 158 (Sta eens op, zegt Jezus) Votum

Nadere informatie

Abram - Geloof-ongeloof-geloof Ontmoetingsdienst 22 januari 2017 Evangelist Jan Verkerk - Huizen

Abram - Geloof-ongeloof-geloof Ontmoetingsdienst 22 januari 2017 Evangelist Jan Verkerk - Huizen Liederen Zingende gezegend 218: 1, 3 Luisterlied: Geen zorgen (Sela) Gezang 283: 1, 2 Oude Testament Genesis 12:10-13:1 10 Eens brak er in het land hongersnood uit. Abram trok naar Egypte om daar tijdelijk

Nadere informatie

Belijdenis van afhankelijkheid en groet GK psalm 96:1, 6, 7, 8 (Zingt een nieuw lied voor God de HERE; samenzang)

Belijdenis van afhankelijkheid en groet GK psalm 96:1, 6, 7, 8 (Zingt een nieuw lied voor God de HERE; samenzang) 2 juli 2017-17.00 uur GP Hommes orgel: Jannes Munneke cantorij en orkest o.l.v. Harry van Wijk schriftlezing: Marieke Urbach Thema: Ik laat u niet gaan, tenzij u mij zegent Belijdenis van afhankelijkheid

Nadere informatie

God gaat met je mee. Leeftijd: 9-12 Thema: bijbel, bijbelse personages, God, reizen, vertrouwen

God gaat met je mee. Leeftijd: 9-12 Thema: bijbel, bijbelse personages, God, reizen, vertrouwen God gaat met je mee Leeftijd: 9-12 Thema: bijbel, bijbelse personages, God, reizen, vertrouwen Deze bijeenkomst gaat over de roeping en reis van Abraham. Doelen van de bijeenkomst: De kinderen leren dat

Nadere informatie

Bemoediging en drempelgebed

Bemoediging en drempelgebed Liturgie voor de dienst 7 oktober 2018 Voorganger: Organist: ds. Piet Schelling Henco de Berg Woord van welkom Orgelspel Aanvangslied: Lied 632:1 [We gaan hierbij staan] Bemoediging en drempelgebed Vervolg

Nadere informatie

Goede buren, eerlijk delen

Goede buren, eerlijk delen Kerk- en schooldienst Goede buren, eerlijk delen Zondag 15 november 2015 Dominee:. Simon de Kam Pianist: Timo vd Heuvel M.m.v. kinderen van de Kon. Julianaschool Pianospel Welkom en mededelingen (door

Nadere informatie

Welke 4 beloften had God aan Israël gegeven?

Welke 4 beloften had God aan Israël gegeven? Efraim en Manasse gezegend. Welke 4 beloften had God aan Israël gegeven? Genesis 46:3-4 3 En Hij zei: Ik ben God, de God van uw vader; wees niet bevreesd om naar Egypte te trekken, want Ik zal u daar tot

Nadere informatie

Opgedragen aan de kinderen van Peter en Margreet van Kooten: Doreen (& Yannick), Aron en Jonne van Kooten

Opgedragen aan de kinderen van Peter en Margreet van Kooten: Doreen (& Yannick), Aron en Jonne van Kooten JAKOB Opgedragen aan de kinderen van Peter en Margreet van Kooten: Doreen (& Yannick), Aron en Jonne van Kooten Jakob DEEL 2 De zon komt op Genesis 32 36 Jakob Deel 2 De zon komt op Genesis 32-36 Kooten,

Nadere informatie

Wij zingen voor de dienst: Lied 218: 1

Wij zingen voor de dienst: Lied 218: 1 Wij zingen voor de dienst: Lied 218: 1 Lied 218: 1a, 1b, Lied 218: 1a, 1b, Votum en Groet Wij zingen: Lied 218: 2 Kyrië Gebed Zingt: I still haven t found what i m looking for Schijn met uw licht in

Nadere informatie

Baalderdienst Zondag 24 januari 2016

Baalderdienst Zondag 24 januari 2016 Baalderdienst Zondag 24 januari 2016 Welkom! Verbonden 1 Ouders; Johan Harlaar & Marjolein Katsma Minke Harlaar Kyaro Jan Johannes Maathuis Ouders; Marcel Huisman & Marieke Maathuis 2 Orde voor de Baalderdienst

Nadere informatie

Verzoening. 1 oktober 2017 Voorgangers: Derk Stegeman (overweging) en Jolly van der Velden. Inleiding op het thema

Verzoening. 1 oktober 2017 Voorgangers: Derk Stegeman (overweging) en Jolly van der Velden. Inleiding op het thema Inleiding op het thema Verzoening 1 oktober 2017 Voorgangers: Derk Stegeman (overweging) en Jolly van der Velden Verzoening: is zoiets echt mogelijk? Volgens bioloog Frans de Waal doen apen het in elk

Nadere informatie

ORDE. voor afscheidsdienst van. Theo Cornelis Heus. Theo. Maranathakerk, Lunteren 30 november 2017

ORDE. voor afscheidsdienst van. Theo Cornelis Heus. Theo. Maranathakerk, Lunteren 30 november 2017 ORDE voor afscheidsdienst van Theo Cornelis Heus Theo Maranathakerk, Lunteren 30 november 2017 Voorganger: ds. Jaap Hansum Orgel: mw. Margret Spelt Intochtsmuziek: George Samphire - The Lonely Shepherd

Nadere informatie

Welkom in de Menorah. Naam v/d zondag: 3 e zondag van de zomer Kleur v/d zondag : Groen

Welkom in de Menorah. Naam v/d zondag: 3 e zondag van de zomer Kleur v/d zondag : Groen Welkom in de Menorah Naam v/d zondag: 3 e zondag van de zomer Kleur v/d zondag : Groen Voorganger Ouderling v. dienst Organist Lectrice : Ds. L. de Ruiter : mw. A. Bouma : dhr. P. de Jong : mw. N. Feenstra

Nadere informatie

In deze dienst wordt de doop bediend aan Fleur Elisabeth Josefien -Fleur- (van Bennekom)

In deze dienst wordt de doop bediend aan Fleur Elisabeth Josefien -Fleur- (van Bennekom) Orde voor de tweede zondag van Epifanie 22 januari 2017 in de Emmaüskerk te Middelharnis 10.00 uur Voorganger: Ds. Leen Jan Lingen Organist: Dhr. Peter Jordaan Soliste: Sanne Jordaan Thema: Levend water

Nadere informatie

1. Bij een nieuw begin

1. Bij een nieuw begin Inhoudsopgave Bij een nieuw begin 13 Een bijeenkomst beginnen 37 Bij het begin van de dag 59 Bij een goed gesprek 85 Bij verdriet 119 Bij vreugde 147 Bij twijfel 183 Bij zorgen 215 Bij ziekte 245 Om troost

Nadere informatie

Ontmoetingskerk Laren NH - 6 november Genesis 42

Ontmoetingskerk Laren NH - 6 november Genesis 42 Ontmoetingskerk Laren NH - 6 november 2016 - Genesis 42 Jozef is Egyptenaar geworden. Hij draagt Egyptische kleren, spreekt die taal. Hij is getrouwd met een Egyptische: Asnat. Hij draagt een Egyptische

Nadere informatie

2 U geeft mij moed, God! Ik wil muziek maken en zingen, met heel mijn hart.

2 U geeft mij moed, God! Ik wil muziek maken en zingen, met heel mijn hart. 108 1 Een lied van David. God geeft mij moed 2 U geeft mij moed, God! Ik wil muziek maken en zingen, met heel mijn hart. 3 Ik wil mijn harp laten klinken, ik wil de zon wakker maken met mijn lied. 4 Heer,

Nadere informatie