Informatieboekje. groep 5 & 6. Schooljaar

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Informatieboekje. groep 5 & 6. Schooljaar"

Transcriptie

1 Informatieboekje groep 5 & 6 Schooljaar Schooljaar

2 De vakken: Godsdienstonderwijs Taal en spelling Rekenen/wiskunde Lezen: begrijpend lezen en voortgezet technisch lezen Schrijven Engels Aardrijkskunde Geschiedenis Natuuronderwijs Verkeer Crea Gymnastiek Zwemmen Overige informatie De map Dagritmekaarten De taakbrief Het werk moet af Huiswerk Werkstukken / Spreekbeurten / Boekbesprekingen Het Goede Doel Postbakjes Website

3 De vakken Godsdienstonderwijs Methode: Trefwoord Elke eerste maandag van de maand is er een maandopening. Als deze datum direct na een vakantie valt is de maandopening een week later. De maandopening wordt bij toerbeurt verzorgd door de verschillende groepen. Uiteraard bent u daar als ouders zijnde van harte welkom. Daarnaast gebruiken we dagelijks de methode Trefwoord. Bij deze methode staat er elke week een nieuw thema centraal, denk hierbij aan woorden als: bescherming, elkaar helpen, verantwoordelijkheid, ja of nee?, gezond en wel, kracht etc. Rondom dit weekthema worden er verschillende activiteiten en verhalen toegevoegd. Deze verhalen kunnen spiegelverhalen zijn maar ook Bijbelverhalen. Elke week komen er zeker twee Bijbelverhalen aan bod. Activiteiten kunnen een kort spel, een gesprek, een lied leren, een gedicht lezen etc. zijn. De kinderen worden elke dag aan het denken gezet over het weekthema. Kenmerkend voor de methode is de scheurkalender die niet alleen de datum en dag aangeeft maar ook visueel het verhaal van die dag karakteriseert. Daarnaast biedt de methode een CD aan met liedjes passend bij de thema s. De methode kan ook prima ingezet worden bij de vieringen. Af en toe is er ook beeld- en geluidsmateriaal toegevoegd (dit kan ingezet worden via het digibord). Taal en spelling Methode: Taaljournaal Bij taal wordt in blokken van twee weken gewerkt waarna er een toets volgt. Op maandag wordt het weekthema geïntroduceerd en wordt er aan de woordenschat gewerkt. Daarnaast is er een inhoudelijke taalles en een taalles in de vorm van een activiteit. Een blok wordt afgesloten met een toets. De methode zorgt ervoor dat de zes leerdoelen van taal elke week gewaarborgd worden in de verschillende activiteiten. Deze doelen zijn: lezen, luisteren, schrijven, spreken, woordenschat en taalbeschouwing. Bij spelling wordt gewerkt in blokken van drie weken waarna er een dictee volgt. Elke week wordt er een nieuw woordpakket of werkwoordpakket (alleen in groep 6) aangeboden. De kinderen krijgen een overzicht van deze woord- en/of werkwoordpakketten per in hun map (een overzicht per 3 weken). De kinderen moeten elke week de woorden 1x thuis overschrijven (in het huiswerkschrift) en ook wordt er gestart met de verplichte huiswerkoefening via het internetprogramma BLOON. Na 3 weken volgt er een dictee. Drie keer per week wordt er een 10- woordendictee geoefend. Hierbij komen woorden van de diverse regels die de kinderen al geleerd hebben aan bod, herhaling dus.

4 Rekenen/wiskunde Methode: Wereld in Getallen De methode bestaat uit twee onderdelen; de lessen en de taken. De lessen worden elke dag gegeven en zijn leerkrachtgebonden. Daarnaast maken de leerlingen een weektaak, welke aangeboden wordt op drie verschillende niveaus; minimum, basis en plus. Dit doen zij zelfstandig gedurende de week. Een blok bestaat uit ongeveer 4-5 weken en wordt altijd afgesloten met een toets. Daarna is er ruimte voor herhaling en verrijking (extra uitdaging). Leerlingen kunnen op de taakbrief zien welke onderdelen zij voor de weektaak moeten maken. Lezen Onder lezen vallen de vakken begrijpend lezen en voortgezet technisch lezen. Begrijpend lezen Methode: Nieuwsbegrip Nieuwsbegrip biedt elke week teksten aan die gebaseerd zijn op de actualiteit. Bij deze tekst worden dan vragen en opdrachten gemaakt. De opdrachten kunnen klassikaal of individueel gemaakt worden. Groep 5 en 6 krijgt dezelfde lesstof bij Nieuwsbegrip. De methode maakt gebruik van 5 strategieën die aangeboden worden om een tekst begrijpend te lezen; Voorspellen, Ophelderen van onduidelijkheden, Samenvatten, Vragen stellen en Relaties/verwijswoorden. Na 5 weken volgt er een toets gebaseerd op de 5 strategieën. Voortgezet technisch lezen Methode: Estafette Voor het voortgezet technisch leesonderwijs gebruiken wij de leesmethode Estafette. Deze methode sluit goed aan bij Veilig Leren Lezen, de methode voor aanvankelijk leesonderwijs. Vanaf groep 4 wordt er met deze methode gewerkt. Estafette werkt met de AVI niveaus M4 tot en met AVI plus. Er wordt per AVI in 3 niveaus gewerkt. Niveau 1 is de groep die extra hulp nodig heeft, niveau 2 heeft met een korte instructie een duwtje in de rug nodig en niveau drie zijn de kinderen die al veel zelfstandig kunnen. Door gerichte instructie is het mogelijk voor een grote groep leerlingen een hoger niveau van technische leesvaardigheid te bereiken. Daarnaast wordt er nog extra aandacht aan het lezen besteed door tutor- en duolezen (lezen in tweetallen) en race-lezen (lezen in tweetallen, gericht op tempo).

5 Voorlezen staat op het programma tijdens het eten en drinken voor de kleine pauze en natuurlijk op momenten dat er even tijd over is. Er wordt voorgelezen uit een leesboek. Lezen blijft voor ieder kind erg belangrijk. Oudere kinderen vinden voorgelezen worden ook nog leuk. Regelmatig naar de bibliotheek gaan is dan ook zeer aan te bevelen. Bovendien is lezen ook erg leuk en leerzaam. Schrijven Methode: Pennenstreken Elke week schrijven de kinderen één of twee bladzijdes in hun schrijfschrift. Tot en met groep 7 leren we de kinderen volgens de methode te schrijven, schuin en met verbindingen tussen de letters. Daarna is er ruimte voor het ontwikkelen van een eigen handschrift. De kinderen schrijven met vulpen. Dit geldt ook voor de meeste andere schriften waarin wordt gewerkt. In sommige werkboeken wordt er geschreven met potlood; dit omdat met potlood geschreven tekst makkelijker te verbeteren is. Bij uitzondering is het voor sommige kinderen toegestaan om met een stabilopen te schrijven, dit gebeurt alleen op advies van de leerkracht. Ook wordt bij andere vakken gelet op de kwaliteit van het schrijven. Engels Methode: Backpack Backpack is een methode bedoeld om kinderen via liedjes, versjes, spelletjes, oefeningen, projecten en TPR (total physical response) Engels te leren. In elk hoofdstuk ontwikkelen de kinderen vier vaardigheden: luisteren, lezen, praten (en later) schrijven. De taal en begrippen worden in thema s aangeboden bijv. : Ready for School, People we love, Things I wear, At Home, Be Healthy, Celebrations. Woordenschat is een essentieel onderdeel van de methode. De methode wordt ondersteund door een digibord programma Elke dinsdag komt juf Marianne in de klas om een half uur Engels te geven aan de ene groep (bijv. groep 5). Na dat half uur geeft juf Willeke Engels aan de andere groep (bijv. groep 6). De volgende week geven de juffen dan een les aan de andere groep en zo hebben de kinderen de ene week Engels van juf Marianne en de andere week van juf Willeke. De les wordt op donderdag herhaalt door meester Willem en afgerond met een zelfstandige verwerking. Daarnaast proberen we regelmatig even tussendoor Engels aan te bieden in de vorm van een kort spelletje of liedje.

6 Aardrijkskunde Methode: De Blauwe Planeet De leerkracht geeft eerst een algemene inleiding van de les en daarna wordt de tekst in het tekstboek samen gelezen. De opdrachten worden uitgelegd en deze worden daarna samen met de leerkracht of zelfstandig gemaakt. Het thema voor groep 5 is Om je heen en voor groep 6 Nederland. Na elk hoofdstuk krijgen de leerlingen een samenvatting mee en een woordenlijst met de belangrijkste begrippen. Het hoofdstuk wordt afgesloten met een toets. Het is de bedoeling dat de leerlingen thuis zich voorbereiden op de toets (leren van de begrippen en lezen van de samenvatting). Voor groep 6 hoort er bij elk hoofdstuk ook een topotoets bij. Deze toets is altijd voor de toets van het hoofdstuk zelf! Voor de topotoets krijgen de leerlingen een oefenblad met plaatsen/gebieden/wateren mee en ook een oefentoets. De topotoets is gericht op het toepassen van de geleerde stof; niet alleen het kunnen benoemen van de plaatsen/gebieden/wateren. Geschiedenis Methode: Speurtocht De leerstof is verdeeld in tien herkenbare periodes: Jagers en boeren tot 3000 v.chr. Grieken en Romeinen 3000 v.chr. tot 500 na Chr. Monniken en ridders Steden en staten Ontdekkers en hervormers Regenten en vorsten Pruiken revoluties Burgers en stoommachines De wereld oorlogen De televisie en de computer nu In groep 5 worden de eerste vijf periodes behandeld, in groep 6 de andere vijf. De opdrachten worden uitgelegd en deze worden daarna samen met de leerkracht of zelfstandig gemaakt. Na elk hoofdstuk krijgen de leerlingen een samenvatting mee en een woordenlijst met de belangrijkste begrippen. Het hoofdstuk wordt afgesloten met een toets. Het is de bedoeling dat de leerlingen thuis zich voorbereiden op de toets (leren van de begrippen en lezen van de samenvatting).

7 Natuuronderwijs Methode: Naut Deze methode maakt kinderen enthousiast voor de levende en niet-levende natuur. Respect en zorgzaamheid komen hierbij ook aan bod. Ook is er aandacht voor techniek. Elk leerjaar is opgebouwd uit vijf thema s met een lesboek en een werkboek. Deze kunnen klassikaal gebruikt worden, maar de kinderen kunnen er ook heel goed zelfstandig mee aan de slag. Wij werken met de hele klas uit hetzelfde boek, dus het ene jaar het boek van groep 5 en het andere jaar het boek van groep 6. Verkeer Methode: Klaar over! De kinderen maken gebruik van een werkboek. Hier mogen zij niet in schrijven, de antwoorden worden op kopieerbladen geschreven. De leerstof is ingedeeld in 17 lessen. De onderwerpen zijn toegespitst op de rol die het kind in het verkeer vervult. Als verkeersdeelnemer: lopend, fietsend, als passagier op de brommer, in de auto of openbaar vervoer. Ook gebruiken de kinderen de openbare weg wel als speelruimte. Wat zijn de gevaren? Al deze onderwerpen komen aan bod bij verkeer. Crea Methode: Moet je doen (handvaardigheid en tekenen) De crea-lessen worden elke donderdagmiddag in eigen groep gegeven. Het gaat om de volgende vakken: Dans en drama Handvaardigheid Techniek Tekenen Muziek wordt op woensdag gegeven door een muziekleerkracht van de muziekschool; Ria Degenkamp. Dans/drama, handvaardigheid, techniek en tekenen worden in een blok van 4 weken wisselend gegeven door juf Willeke (4 weken op woensdag) en meester Willem (4 weken op donderdag).

8 Gymnastiek Methode: Basislessen bewegingsonderwijs / Basisdocument bewegingsonderwijs De kinderen krijgen twee keer per week gymnastiek. Op de maandagmorgen en vrijdagmorgen. Op maandag zullen vooral de toestellessen aan bod komen en op vrijdag spellessen. Op maandag wordt de gymles gegeven door juf Willek, op vrijdag door meester Willem. In verband met de tijd gaan we beide keren op de fiets naar de gymzaal. Het is de bedoeling dat de kinderen gymkleren (turnpakje en/of shirt en broekje) en gymschoenen (geen zwarte zolen!) bij zich hebben. Daarnaast een handdoek en badslippers voor het douchen. Kinderen die geen gymspullen (of niet compleet) bij zich hebben gaan wel mee naar de gymzaal maar mogen niet mee doen met de gymles. Zwemmen Van mei tot half september op vrijdagochtend. Groep 5 gaat met auto s naar het zwembad, groep 6 gaat op de fiets. Overige informatie De map In de map worden o.a. werkbladen, aantekeningen, kopieerbladen, samenvattingen en woord- en werkwoordpakketten bewaard, d.m.v. tabbladen, van de volgende vakken: Groep 5 Groep 6 Spelling Spelling Aardrijkskunde Aardrijkskunde Geschiedenis Geschiedenis Nieuwsbegrip Nieuwsbegrip Muziek Muziek Engels Engels Tafels/Rekenen Topografie De map moet mee naar huis maar moet ook weer op school zijn wanneer de eigenaar van de map daar ook is. Niet vergeten dus! Handige tip: waar jij bent is je map ook! De afspraak die hier bij hoort: is je map op school blijven liggen of heb je hem thuis laten liggen dan help je de klassenwacht. Voor in de map bevindt zich een overzichtslijst met daarop aangegeven welk huiswerk er gemaakt/geleerd moet worden, voorzien van datum.

9 Dagritmekaarten Op de taakbrief kunnen de kinderen niet zien hoe de dagindeling er qua tijdstippen uitziet. Hiervoor worden dagritme kaarten op het bord gebruikt. Zo kunnen de leerlingen zien wat hun te wachten staat en wanneer er bijvoorbeeld tijd is om werk af te maken (zelfstandig werken). De taakbrief Omdat wij graag willen dat de kinderen zelfstandig hun taken kunnen uitvoeren, op een moment dat het hen uitkomt, hebben we een taakbrief. Deze brief geeft een overzicht voor de hele week. Ze kunnen zien wat er van hen wordt verwacht, wat er aan bod komt, wat ze zelfstandig kunnen maken, wat ze samen met de leerkracht maken. De kinderen kruisen aan wat ze af hebben en nog af moeten maken. De taakbrief bestaat uit 3 delen: Instructie Dit gedeelte geeft precies per dag aan wat ze samen met de leerkracht doen. Zelfstandig werken Dit gedeelte beschrijft al het werk dat ze zelfstandig af moeten maken. Soms kan het zijn dat de leerkracht de opdracht eerst uit moet leggen. In dat geval wordt aangegeven dat de opdracht pas na de instructie gemaakt mag worden. Extra werk Dit gedeelte geeft aan wat de leerlingen mogen doen als ze hun werk af hebben of even tijd over hebben. Het werk moet af Er zijn regelmatig momenten in de week dat de kinderen zelfstandig aan de slag kunnen, bijv. tijdens het zelfstandig werken. Aan het einde van de week moet het werk af zijn. Rekenen moet per dag af zijn. Lukt het niet om het werk af te krijgen dan kan het ook voor of na schooltijd. Mocht dit heel vaak voorkomen dan is dit aanleiding om te zoeken naar een mogelijke oorzaak en/of oplossing. Huiswerk Het huiswerk bestaat uit het oefenen voor toetsen of dictees. De kinderen krijgen hiervoor samenvattingen en/of overzichten mee. Het huiswerk wordt genoteerd op het overzichtsblad in de map en daarnaast zijn de data van de toetsen te vinden in op de website in de agenda van groep 5-6. Meer informatie over huiswerk is te vinden in de huiswerkgids van groep 5/6!

10 Werkstukken / Spreekbeurten / Boekbesprekingen De leerlingen van groep 5 en 6 moeten dit jaar een boekbespreking, een werkstuk (alleen groep 6) maken en een spreekbeurt houden (ook in deze volgorde) Meer informatie hierover is te vinden in de huiswerkgids van groep 5/6! Het Goede Doel Als school kiezen we een goed doel uit waar we graag een steentje aan bij willen dragen. Per jaar zal er in een bepaalde periode een actie worden gehouden voor een goed doel. Alle beetjes helpen. We vinden het heel belangrijk dat kinderen leren iets voor een ander over te hebben. Postbakjes De kinderen beschikken in groep 5-6 over hun eigen postbakje. Hierin komt materiaal te liggen dat mee naar huis genomen moet worden. Denk aan extra nieuwsbrieven, gemaakt werk etc. Het is de eigen verantwoordelijkheid van de kinderen dat zij hier aan denken. Ze zullen hier overigens wel regelmatig op geattendeerd worden. Website Op de site van onze school, kunt u onder het kopje groepen de pagina van groep 5/6 vinden. Daar vindt u o.a. het fotoalbum en de groepagenda. In de groepagenda kunt u alle activiteiten van groep 5/6 lezen, maar ook het huiswerk (toetsen e.d.). Daarnaast vindt u daar ook het informatieboekje en de huiswerkgids!

Godsdienstonderwijs Methode: Trefwoord

Godsdienstonderwijs Methode: Trefwoord Godsdienstonderwijs Taal en spelling Rekenen/wiskunde Lezen: begrijpend lezen en voortgezet technisch lezen Schrijven (alleen groep 5/6) Engels UNIT-onderwijs Verkeer (alleen groep 7/8) Studievaardigheden

Nadere informatie

Informatieboekje groep 5 / 6 / 7 / 8. Schooljaar

Informatieboekje groep 5 / 6 / 7 / 8. Schooljaar Informatieboekje groep 5 / 6 / 7 / 8 Schooljaar 2017-2018 Inhoud van dit boekje: De vakken: Godsdienstonderwijs Taal en spelling Rekenen/wiskunde Lezen: begrijpend lezen en voortgezet technisch lezen Schrijven

Nadere informatie

JAARPROGRAMMA GROEP 7

JAARPROGRAMMA GROEP 7 JAARPROGRAMMA GROEP 7 Even voorstellen De leerkrachten van deze groep zijn: Patricia Mulder, zij werkt op maandag en dinsdag. Evelien Rikken werkt op woensdag, donderdag en vrijdag. Technisch lezen Technisch

Nadere informatie

3 & /2015. juf Janneke en juf Judith

3 & /2015. juf Janneke en juf Judith Informatieboekje groep 3 & 4. 2014/2015 juf Janneke en juf Judith De vakken: 1 Godsdienst 2 Rekenen 3 Taal- en spellingsonderwijs voor groep 4 4 Aanvankelijk taal- en leesonderwijs voor groep 3 5 Begrijpend

Nadere informatie

Informatiefolder groep 5

Informatiefolder groep 5 Informatiefolder groep 5 Schooljaar 2014-2015 foto van de nieuwe groep! Beste ouders, In deze folder vindt u de basis- informatie die van belang is voor uw kind in groep 5. Aanvullende informatie zult

Nadere informatie

Vanaf groep 5 krijgen de kinderen cijfers op hun rapport. Dit geldt alleen voor de volgende vakken:

Vanaf groep 5 krijgen de kinderen cijfers op hun rapport. Dit geldt alleen voor de volgende vakken: Informatie over groep 5 Groep 5A: Juf Maaike (ma, di en wo) Juf Jolanda (do en vr) Groep 5B: Juf Anita (ma, di en wo) Juf Dien (do en vr) Gymles: maandag (van gymleerkracht Elly Buijs) dinsdag (van de

Nadere informatie

Informatie bovenbouw Donderdag 29 september: uur

Informatie bovenbouw Donderdag 29 september: uur Informatie bovenbouw 2016 2017 Donderdag 29 september: 14.30 16.00 uur CBS De Lichtbron Johan Frisostraat 2 9285 TS Buitenpost 0511 542 385 Welkom in onze groep, Vanmiddag krijgt u een rondleiding van

Nadere informatie

Informatieboekje groep 5-6 schooljaar 2014-2015

Informatieboekje groep 5-6 schooljaar 2014-2015 Informatieboekje groep 5-6 schooljaar 2014-2015 Samenwerkingsschool de Lispeltuut Juf Teatske Juf Marleen Juf Judith Het informatieboekje voor groep 5/6 In dit boekje willen wij u in t kort vertellen hoe

Nadere informatie

Informatieboekje groep 4 schooljaar Samenwerkingsschool de Lispeltuut

Informatieboekje groep 4 schooljaar Samenwerkingsschool de Lispeltuut Informatieboekje groep 4 schooljaar 2017-2018 Samenwerkingsschool de Lispeltuut Oostkapelle, september 2017 Voorwoord Dit boekje is bedoeld om een beeld te krijgen van het reilen en zeilen in groep 4 en

Nadere informatie

Informatieboekje groep 7 schooljaar 2015-2016. Samenwerkingsschool De Lispeltuut

Informatieboekje groep 7 schooljaar 2015-2016. Samenwerkingsschool De Lispeltuut Informatieboekje groep 7 schooljaar 2015-2016 Samenwerkingsschool De Lispeltuut Oostkapelle, september 2015 Beste ouders, Voor u ligt het informatieboekje van groep 7. Hierin staat informatie over de vakken

Nadere informatie

Informatieboekje Groep 5

Informatieboekje Groep 5 Informatieboekje Groep 5 Schooljaar 2016-2017 Markelo, september 2016 Beste ouder(s) en verzorger(s), Voor u ligt het informatieboekje van groep 5 van Oecumenische Basisschool De Welp. In dit boekje vindt

Nadere informatie

Informatie middenbouw Donderdag 29 september 2016: uur uur

Informatie middenbouw Donderdag 29 september 2016: uur uur Informatie middenbouw 2016 2017 Donderdag 29 september 2016: 14.30 uur 16.00 uur CBS De Lichtbron Johan Frisostraat 2 9285 TS Buitenpost 0511 542 385 Welkom in onze groep, Vanmiddag krijgt u een rondleiding

Nadere informatie

Welkom. Wat leren we in groep 5? Psalm

Welkom. Wat leren we in groep 5? Psalm Welkom De eerste schoolweken liggen alweer achter ons. In uw handen heeft u nu de infobrief van groep 5. Hier kunt u belangrijke informatie vinden over groep 5, voor uw kind. Wanneer u vragen / opmerkingen

Nadere informatie

Informatieboekje groep 5-6 schooljaar 2015-2016. Samenwerkingsschool de Lispeltuut

Informatieboekje groep 5-6 schooljaar 2015-2016. Samenwerkingsschool de Lispeltuut Informatieboekje groep 5-6 schooljaar 2015-2016 Samenwerkingsschool de Lispeltuut Oostkapelle, september 2015 informatieboekje voor groep 5/6 In dit boekje willen wij u in t kort vertellen hoe en met welke

Nadere informatie

Informatieboekje Groep

Informatieboekje Groep Informatieboekje Groep 5 Basisschool de Peppel Wilhelminaplantsoen 1A 4271 AX Dussen Inhoudsopgave 1. Inleiding In dit informatieboekje vindt u alles wat u moet weten over groep 5 op basisschool de Peppel.

Nadere informatie

Informatiefolder groep 7

Informatiefolder groep 7 Informatiefolder groep 7 Schooljaar 2014-2015 Welkom Beste ouders, In deze folder vindt u de basis-informatie die van belang is voor uw kind in groep 7. Aanvullende informatie zult u steeds terug kunnen

Nadere informatie

Informatieavond groep 6. Schooljaar 2013-2014

Informatieavond groep 6. Schooljaar 2013-2014 Informatieavond groep 6 Schooljaar 2013-2014 Programma Algemene informatie Vakspecifieke informatie Rondvraag Sluiting Even voorstellen Miranda Suijker Werkzaam Maandag Dinsdag Marja Vonk Werkzaam Woensdag

Nadere informatie

Kindcentrum Cornelius

Kindcentrum Cornelius Kindcentrum Cornelius Groep 6 St. Jozefplein 7, 5428 GL Venhorst. 0492 35 90 36 e-mail: info@cornven.nl website : www.cornven.nl Snappet Ook dit jaar werken wij in groep 5 t/m 8 weer met Snappet. Groep

Nadere informatie

Rekenen (methode Wereld in Getallen)

Rekenen (methode Wereld in Getallen) Informatie groep 7 cursusjaar 2017-2018 De leerstof in groep 7: In groep 7 stijgt het tempo en het niveau De leerstof is een stuk moeilijker Er komen extra vakken bij zoals Engels en Blitz (studievaardigheden)

Nadere informatie

Informatieboekje. Groep 8. Obs de Toermalijn

Informatieboekje. Groep 8. Obs de Toermalijn Informatieboekje Groep 8 Obs de Toermalijn 2014 2015 De leerstof in groep 8 Nederlandse taal : Begrijpend lezen Voor het vak begrijpend lezen hanteren we de methode Nieuwsbegrip. Deze methode legt de nadruk

Nadere informatie

Informatie groep 4 Taal Spelling Begrijpend lezen Rekenen Thuis oefenen is daarbij heel belangrijk!

Informatie groep 4 Taal Spelling Begrijpend lezen Rekenen Thuis oefenen is daarbij heel belangrijk! Taal Onze taalmethode heet Taalactief. Deze methode werkt met verschillende thema s, bijvoorbeeld vriendschap. De eerste 3 weken van een thema krijgen alle kinderen basisinstructie. Daarbij moeten ze een

Nadere informatie

Informatie. vakgebieden. Groep 6

Informatie. vakgebieden. Groep 6 Informatie vakgebieden Groep 6 Taal Gehanteerde methode: Taal in beeld - Spelling in beeld Uitgever: Zwijsen Taal in beeld is een taalmethode voor groep 4 tot en met 8 van het basisonderwijs. De methode

Nadere informatie

Informatie groep 7. Algemene informatie

Informatie groep 7. Algemene informatie Informatie groep 7 Algemene informatie Inleiding: In groep 7 wordt nadrukkelijk gewerkt aan de voorbereiding op het Voortgezet Onderwijs. Dit betekent dat we de kinderen steeds een beetje meer verantwoording

Nadere informatie

Informatieboekje Groep

Informatieboekje Groep Informatieboekje Groep 5 Basisschool de Peppel Wilhelminaplantsoen 1A 4271 AX Dussen Inhoudsopgave 1. Inleiding In dit informatieboekje vindt u alles wat u moet weten over groep 5 op basisschool de Peppel.

Nadere informatie

Klasseninformatie schooljaar 2015-2016. Informatie over groep 3 en 4

Klasseninformatie schooljaar 2015-2016. Informatie over groep 3 en 4 Informatie over groep 3 en 4 1. 1. De leerkracht en de groep 2. Dit jaar hebben de kinderen op maandag en dinsdag les van juf Hen van Gils. Op woensdag t/m vrijdag van juf Maike Romp. Wij zijn gestart

Nadere informatie

Rekenen staat vijf keer in de week op het rooster. We werken met de vierde versie van de methode De wereld in getallen.

Rekenen staat vijf keer in de week op het rooster. We werken met de vierde versie van de methode De wereld in getallen. Rekenen Rekenen staat vijf keer in de week op het rooster. We werken met de vierde versie van de methode De wereld in getallen. Niet alle kinderen rekenen even makkelijk en vlot. Onze methode houdt daar

Nadere informatie

Informatieboekje groep 6 schooljaar Samenwerkingsschool De Lispeltuut

Informatieboekje groep 6 schooljaar Samenwerkingsschool De Lispeltuut Informatieboekje groep 6 schooljaar 2016-2017 Samenwerkingsschool De Lispeltuut Oostkapelle, september 2016 Beste ouders, Voor u ligt het informatieboekje van groep 6. Hierin staat informatie over de vakken

Nadere informatie

Welkom. Wij wensen u en uw kind een fijn, maar bovenal een gezegend schooljaar toe! Als er vragen/problemen zijn, mail, bel of (liever) kom langs!

Welkom. Wij wensen u en uw kind een fijn, maar bovenal een gezegend schooljaar toe! Als er vragen/problemen zijn, mail, bel of (liever) kom langs! Welkom De eerste twee schoolweken liggen alweer bijna achter ons! Tijdens de info- avond heeft u de mogelijkheid gehad om belangrijke informatie te ontvangen. In uw handen heeft u de infobrief van groep

Nadere informatie

Wilt u er voor zorgen dat uw kind op tijd op school is? Indien uw kind ziek is, graag telefonisch doorgeven.

Wilt u er voor zorgen dat uw kind op tijd op school is? Indien uw kind ziek is, graag telefonisch doorgeven. Informatie groep 6 Groep 6 schooljaar 2018/2019 De Molenwiek Leerkrachten: - Juf Inge maandag, dinsdag en woensdag. - Juf Karin (woensdag) donderdag en vrijdag. Wilt u er voor zorgen dat uw kind op tijd

Nadere informatie

Aanbod lesstof: basisstof, waar nodig herhalingsstof en extra uitdaging. Nav. de cito rekenresultaten wordt een verdeling in aanbod gemaakt.

Aanbod lesstof: basisstof, waar nodig herhalingsstof en extra uitdaging. Nav. de cito rekenresultaten wordt een verdeling in aanbod gemaakt. Informatie groep 5 Algemene informatie Beste ouder(s)/ verzorger(s) van groep 5, Langs deze weg willen we u en uw kind alvast van harte welkom heten in groep 5. Het is altijd weer spannend om aan een nieuw

Nadere informatie

Informatieboekje Groep 6

Informatieboekje Groep 6 Informatieboekje Groep 6 Schooljaar 2016-2017 Markelo, september 2016 Beste ouder(s) en verzorger(s), Voor u ligt het informatieboekje van groep 6 van Oecumenische Basisschool De Welp. In dit boekje vindt

Nadere informatie

Groep 6/7. Algemeen. Schooljaar 2015/2016. Informatiebrief. Video-opnames

Groep 6/7. Algemeen. Schooljaar 2015/2016. Informatiebrief. Video-opnames Groep 6/7 Informatiebrief Schooljaar 2015/2016 Algemeen o Inloop: leerlingen mogen van 8.15 uur en 13.00 uur naar de klas toe gaan. De leerkracht is dan in de klas. Leerkrachten: Op maandag, dinsdag en

Nadere informatie

CBS DE VAART 2015-2016. Informatieboekje groep 3 en 4

CBS DE VAART 2015-2016. Informatieboekje groep 3 en 4 CBS DE VAART 2015-2016 Informatieboekje groep 3 en 4 De schoolregels Op onze school zijn 3 hoofdregels. Alle andere afspraken zijn terug te leiden tot deze hoofdregels 1. Ik accepteer en respecteer een

Nadere informatie

Rekenen staat vijf keer in de week op het rooster. We werken met de vierde versie van de methode De wereld in getallen.

Rekenen staat vijf keer in de week op het rooster. We werken met de vierde versie van de methode De wereld in getallen. Rekenen Rekenen staat vijf keer in de week op het rooster. We werken met de vierde versie van de methode De wereld in getallen. Niet alle kinderen rekenen even makkelijk en vlot. Onze methode houdt daar

Nadere informatie

We wensen u en uw kind dit schooljaar Gods zegen toe en hopen op een fijn schooljaar! Als er vragen/problemen zijn, mail, bel of (liever) kom langs!

We wensen u en uw kind dit schooljaar Gods zegen toe en hopen op een fijn schooljaar! Als er vragen/problemen zijn, mail, bel of (liever) kom langs! Welkom De eerste schoolschoolweek ligt alweer achter ons! Tijdens de informatieavond heeft u de mogelijkheid gehad om belangrijke informatie te ontvangen. U leest nu de infobrief van groep 7. Hier kunt

Nadere informatie

Welkom. Informatieavond groep 7

Welkom. Informatieavond groep 7 Welkom Informatieavond groep 7 Wat komt vanavond ter sprake? Voorstellen Vakken en toetsing in groep 7 Rekenen Hoofdrekenen, herhaald aftrekken, metriek stelsel, breuken, procenten, zakrekenmachine. Er

Nadere informatie

[INFORMATIE VOOR OUDERS] Dit document bevat informatie voor groep 5.

[INFORMATIE VOOR OUDERS] Dit document bevat informatie voor groep 5. 2016-2017 [INFORMATIE VOOR OUDERS] Dit document bevat informatie voor groep 5. Informatieblad groepen 5 Gang van zaken Zelfstandigheid: In groep 5 leren de kinderen zelf hun werk te verdelen over de week.

Nadere informatie

Hierbij treft u een informatiebrochure aan met de gegevens over de leer- en oefenstof en de manier van werken in groep 6 op de Haafakkers.

Hierbij treft u een informatiebrochure aan met de gegevens over de leer- en oefenstof en de manier van werken in groep 6 op de Haafakkers. Groep 6-1 - INLEIDING Beste ouder(s), Hierbij treft u een informatiebrochure aan met de gegevens over de leer- en oefenstof en de manier van werken in groep 6 op de Haafakkers. Naast de ouderavonden, de

Nadere informatie

We zullen door middel van deze korte samenvatting laten zien wat wij doen bij de verschillende vakken die we hebben.

We zullen door middel van deze korte samenvatting laten zien wat wij doen bij de verschillende vakken die we hebben. Informatie groep 4 Welkom op de site van groep 4 van CBS De Bargeweide. Er zitten 27 kinderen in groep 4. We hebben twee juffen, juf Annet Semmekrot en juf Wietske Scholts. Juf Wietske wordt op dit moment

Nadere informatie

Informatie groep 7 schooljaar 2015-2016 De groepsleerkrachten Groep 7:Gerda van Dijke en Jolanda Verbiest Klassenouders Groep 7:Sabine Kats

Informatie groep 7 schooljaar 2015-2016 De groepsleerkrachten Groep 7:Gerda van Dijke en Jolanda Verbiest Klassenouders Groep 7:Sabine Kats Informatie groep 7 schooljaar 2015-2016 De groepsleerkrachten Groep 7:Gerda van Dijke en Jolanda Verbiest Klassenouders Groep 7:Sabine Kats Rekenen Wij werken met Wereld in getallen. Deze methode kent

Nadere informatie

Groep /

Groep / Groep 4 2019/ 2020 1 Informatiebrief Groep 4 Algemeen: Regels in de klas: - hulpjes in de klas: elke week zijn er twee kinderen hulpje. Zij mogen direct na de bel naar binnen gaan om schriften uit te delen.

Nadere informatie

Rekenen staat vijf keer in de week op het rooster. We werken met de vierde versie van de methode De wereld in getallen.

Rekenen staat vijf keer in de week op het rooster. We werken met de vierde versie van de methode De wereld in getallen. Rekenen Rekenen staat vijf keer in de week op het rooster. We werken met de vierde versie van de methode De wereld in getallen. Niet alle kinderen rekenen even makkelijk en vlot. Onze methode houdt daar

Nadere informatie

WEEKACTIVITEITENPLAN GROEP 8 ~ 2015-2016

WEEKACTIVITEITENPLAN GROEP 8 ~ 2015-2016 WEEKACTIVITEITENPLAN GROEP 8 ~ Groep 8 Groepsleider: Bert van der Lijn (op maandag, dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdagochtend) Groepsleider: Siete Horjus (op vrijdagmiddag) Groepsleider: Sjoukje Meijer/Kim

Nadere informatie

Informatieavond OBS De Zevensprong Groep 5

Informatieavond OBS De Zevensprong Groep 5 Informatieavond OBS De Zevensprong Groep 5 Even voorstellen Jeanine Sparnaaij Werkdagen: maandag, dinsdag of maandag, donderdag Liesbeth Mulckhuyse zie dagen Jeanine Jos Broer Werkdagen: woensdag, donderdag,

Nadere informatie

Welkom op de informatieavond van groep 7-8!

Welkom op de informatieavond van groep 7-8! Welkom op de informatieavond van groep 7-8! De onderwerpen van vanavond: De vakgebieden (Continu-)rooster en pauze Huiswerk Regels Verjaardagen Kamp Spullen meenemen Verzuim Rapporten en 10-minuten gesprekken

Nadere informatie

1 Godsdienst 2 Rekenen 3 Taal- en spellingsonderwijs voor groep 4. 4 Aanvankelijk taal- en leesonderwijs voor groep 3 5 Begrijpend lezen

1 Godsdienst 2 Rekenen 3 Taal- en spellingsonderwijs voor groep 4. 4 Aanvankelijk taal- en leesonderwijs voor groep 3 5 Begrijpend lezen 1 Godsdienst 2 Rekenen 3 Taal- en spellingsonderwijs voor groep 4 4 Aanvankelijk taal- en leesonderwijs voor groep 3 5 Begrijpend lezen 6 Technisch lezen 7 Leren van de wereld 8 Schrijven 9 Gymnastiek

Nadere informatie

Overzicht lesstof groep

Overzicht lesstof groep Overzicht lesstof groep 5 algemeen Regelmatig mogen leerlingen meehelpen met kleine klusjes. Iedere week zijn twee leerlingen onze weekhulp. Het kan dan voorkomen dat ze iets later uit de klas komen. schriftenweekend

Nadere informatie

Informatieboekje. Groep 8. Obs de Toermalijn 2015-2016

Informatieboekje. Groep 8. Obs de Toermalijn 2015-2016 Informatieboekje Groep 8 Obs de Toermalijn 2015-2016 De leerstof in groep 8 Nederlandse taal : Begrijpend lezen Voor het vak begrijpend lezen hanteren we de methode Nieuwsbegrip. Deze methode legt de nadruk

Nadere informatie

Informatieavond groep 7/8

Informatieavond groep 7/8 Informatieavond groep 7/8 EVEN KENNIS MAKEN: Juf Melissa (werkt op maandag, dinsdag, woensdag) Juf Lisanne (werkt op donderdag en vrijdag) INHOUD VAN DEZE AVOND Hoe werken wij in de klas? Informatie over

Nadere informatie

GROEP 6. Informatieavond

GROEP 6. Informatieavond GROEP 6 Informatieavond 1 Leerkrachten 6a Barbera de Munk Leonie Enders ma-di-wo do-vr 6b Femke Zwart 6c Sjoerd Koelewijn ma-di wo-do-vr ma-di-wo-do-vr 2 Vakken Rekenen Taal Spelling Lezen Schrijven GVO

Nadere informatie

Informatieboekje bovenbouw

Informatieboekje bovenbouw Informatieboekje bovenbouw Voor ouders en kinderen uit de bovenbouw. INHOUD Inleiding... 3 Agenda... 3 Toetsrooster... 5 Reguliere toetsen.... 5 Wereldoriëntatie:... 5 Taal, rekenen en Engels:... 5 Boekverslag/

Nadere informatie

Hartelijk welkom in groep 6. Fijn dat u naar de informatieavond bent gekomen.

Hartelijk welkom in groep 6. Fijn dat u naar de informatieavond bent gekomen. Groep 6b Schooljaar 2012/2013 Hartelijk welkom in groep 6. Fijn dat u naar de informatieavond bent gekomen. Groep 6b krijgt momenteel les van één juf, Linda Velgersdijk. Meester Ed Meerburg en meester

Nadere informatie

Informatieboekje groep 7 schooljaar Samenwerkingsschool De Lispeltuut

Informatieboekje groep 7 schooljaar Samenwerkingsschool De Lispeltuut Informatieboekje groep 7 schooljaar 2016-2017 Samenwerkingsschool De Lispeltuut Oostkapelle, september 2016 Beste ouders, Voor u ligt het informatieboekje van groep 7. Hierin staat informatie over de vakken

Nadere informatie

Informatieboekje groep 3 schooljaar Samenwerkingsschool De Lispeltuut

Informatieboekje groep 3 schooljaar Samenwerkingsschool De Lispeltuut Informatieboekje groep 3 schooljaar 2016-2017 Samenwerkingsschool De Lispeltuut Oostkapelle, september 2016 Voorwoord Dit boekje is bedoeld om een beeld te krijgen van het reilen en zeilen in groep 3 en

Nadere informatie

Algemene belangrijke zaken

Algemene belangrijke zaken Algemene belangrijke zaken Binnenkomst: de kinderen mogen vanaf 8.15 uur binnen komen om hun tas en hapje en drankje binnen neer te zetten/ op te hangen. Daarna gaan de kinderen naar het plein waar een

Nadere informatie

Rekenen staat vijf keer in de week op het rooster. We werken met de vierde versie van de methode De wereld in getallen.

Rekenen staat vijf keer in de week op het rooster. We werken met de vierde versie van de methode De wereld in getallen. Rekenen Rekenen staat vijf keer in de week op het rooster. We werken met de vierde versie van de methode De wereld in getallen. Niet alle kinderen rekenen even makkelijk en vlot. Onze methode houdt daar

Nadere informatie

INFORMATIE OVER GROEP 4. Dagindeling: Het rooster van de dag staat op het bord. Zo kunnen de kinderen zien wat er op een dag gedaan wordt.

INFORMATIE OVER GROEP 4. Dagindeling: Het rooster van de dag staat op het bord. Zo kunnen de kinderen zien wat er op een dag gedaan wordt. INFORMATIE OVER GROEP 4 Dagindeling: Het rooster van de dag staat op het bord. Zo kunnen de kinderen zien wat er op een dag gedaan wordt. Rekenen: Methode: De wereld in getallen. Er zijn blauwe taken.

Nadere informatie

Groep 3/4. Zo gaat dat bij ons in de groep. Informatieboekje voor de ouders van groep 3/4

Groep 3/4. Zo gaat dat bij ons in de groep. Informatieboekje voor de ouders van groep 3/4 Groep 3/4 Zo gaat dat bij ons in de groep Informatieboekje voor de ouders van groep 3/4 10 Algemene informatie Het binnen komen Om 8:20 uur gaat de deur open. De kinderen hangen hun jas aan de kapstok.

Nadere informatie

Informatie avond. Wilt u straks a.u.b. de telefoonketting /lijst controleren en eventueel aanvullen als u een ander nummer heeft?

Informatie avond. Wilt u straks a.u.b. de telefoonketting /lijst controleren en eventueel aanvullen als u een ander nummer heeft? Informatie avond Wilt u straks a.u.b. de telefoonketting /lijst controleren en eventueel aanvullen als u een ander nummer heeft? 1 Welkom 2 Algemene zaken Luizenzakken en luizencontrole Gesprekken op afspraak

Nadere informatie

Moet je doen! Eigen-wijs

Moet je doen! Eigen-wijs 1 Welkom in de groep Beste ouders, wij heten u van harte welkom in groep 5/6. In dit boekje staat een korte omschrijving van groep 5/6. U vindt er informatie over de dagelijkse gang van zaken en andere

Nadere informatie

Maandag. Dinsdag. Woensdag

Maandag. Dinsdag. Woensdag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Verrassing Weektaak Agenda Dagtaak Verjaardag Jeugdjournaal Naar huis Naar de bieb Computer 4 Computeren Computer 1 Computer 2 Buitenspelen Klassendienst Pauze

Nadere informatie

11 september 2014. Carin de Beijer Stieneke Bun

11 september 2014. Carin de Beijer Stieneke Bun 11 Carin de Beijer Stieneke Bun De juffen Juf Carin Maandag en dinsdag 16 woensdagen Juf Stieneke Donderdag en vrijdag 22 woensdagen 2 Weektaak Zelfstandig werken Verschillende vakken Eigen werk en tijd

Nadere informatie

Betreft: informatie groep 8. Beste ouder/verzorger,

Betreft: informatie groep 8. Beste ouder/verzorger, 01 / 05 Datum 9 09 15 Betreft: informatie groep 8 01 / 05 Batenstein 01 1 / 05 2403 PK Alphen aan den Rijn T +31 (0)172 431 232 E r.redegeld@skba.nl 01 / 05 www.basisschoolspectrum.nl Beste ouder/verzorger,

Nadere informatie

Bij rekenen werken we met de met de vierde versie van de methode De wereld in getallen. Rekenen staat vijf keer in de week op het rooster.

Bij rekenen werken we met de met de vierde versie van de methode De wereld in getallen. Rekenen staat vijf keer in de week op het rooster. Rekenen Bij rekenen werken we met de met de vierde versie van de methode De wereld in getallen. Rekenen staat vijf keer in de week op het rooster. Niet alle kinderen rekenen even makkelijk en vlot. Onze

Nadere informatie

Informatieboekje groep 4 schooljaar Samenwerkingsschool de Lispeltuut

Informatieboekje groep 4 schooljaar Samenwerkingsschool de Lispeltuut Informatieboekje groep 4 schooljaar 2018-2019 Samenwerkingsschool de Lispeltuut Oostkapelle, september 2018 Voorwoord Dit boekje is bedoeld om een beeld te krijgen van het reilen en zeilen in groep 4 en

Nadere informatie

Informatieboekje groep 8 schooljaar 2013-2014. Samenwerkingsschool de Lispeltuut

Informatieboekje groep 8 schooljaar 2013-2014. Samenwerkingsschool de Lispeltuut Informatieboekje groep 8 schooljaar 2013-2014 Samenwerkingsschool de Lispeltuut Beste ouders, Dit jaar zal er een belangrijke keuze gemaakt moeten worden. Naar welke school gaat uw zoon/dochter volgend

Nadere informatie

INFORMATIEBOEKJE GROEP 4

INFORMATIEBOEKJE GROEP 4 Godsdienstige Vorming INFORMATIEBOEKJE GROEP 4 Elke dag starten wij in de groep met een Bijbelverhaal of we zingen mooie christelijke liederen. We gebruiken hierbij de methode KIND OP MAANDAG. Op vrijdag

Nadere informatie

Informatie avond groep 7

Informatie avond groep 7 Welkom in groep 7 Maandag t/m woensdag: juf Orinda. Donderdag en vrijdag: meester Ben. Vanaf 14 september zullen we op dinsdag een stagiaire van Domstad in de klas hebben: Martine ( 2 e jaars) Informatie

Nadere informatie

Welkom. Voorstellen Hoe werkenwij in de klas? Vakken/ methodes Zorg Regels van de groep Praktische zaken Vragenrondje

Welkom. Voorstellen Hoe werkenwij in de klas? Vakken/ methodes Zorg Regels van de groep Praktische zaken Vragenrondje Groep 5 Welkom Voorstellen Hoe werkenwij in de klas? Vakken/ methodes Zorg Regels van de groep Praktische zaken Vragenrondje Voorstellen Groep 5A juf Fleur: maandag, dinsdag en woensdag juf Marijke: donderdag

Nadere informatie

De groep 5 bestaat uit 14 leerlingen, zij vormen samen met 9 leerlingen van groep 4 de combinatiegroep 4/5.

De groep 5 bestaat uit 14 leerlingen, zij vormen samen met 9 leerlingen van groep 4 de combinatiegroep 4/5. Informatie groep 5 Algemeen: Leerkrachten: Ellen Moerman maandag, dinsdag en woensdag. Iris Stuur donderdag en vrijdag. Groep 5 De groep 5 bestaat uit 14 leerlingen, zij vormen samen met 9 leerlingen van

Nadere informatie

Informatieboekje groep 8 schooljaar Samenwerkingsschool de Lispeltuut

Informatieboekje groep 8 schooljaar Samenwerkingsschool de Lispeltuut Informatieboekje groep 8 schooljaar 2014-2015 Samenwerkingsschool de Lispeltuut Beste ouders, Dit jaar zal er een belangrijke keuze gemaakt moeten worden. Naar welke school gaat uw zoon/dochter volgend

Nadere informatie

Informatie cursusjaar 2015/2016

Informatie cursusjaar 2015/2016 Vlasakker 3 Tel: 078-6733260 Postadres: Postbus 5256 3295 ZK s-gravendeel fax: 078-6735853 E-mail: debouwsteen@pcpohw.nl Informatie cursusjaar 2015/2016 groep 8b Hoewel elke groep iets speciaals heeft,

Nadere informatie

Informatie over groep 4

Informatie over groep 4 Informatie over groep 4 Godsdienst Wij volgen de methode Trefwoord. Dit is een godsdienstmethode met lesmateriaal voor de hele basisschool. Er wordt gewerkt aan de hand van verschillende thema s.dit zijn

Nadere informatie

Welkom! Op de informatieavond van de groepen 6

Welkom! Op de informatieavond van de groepen 6 Welkom! Op de informatieavond van de groepen 6 Groep 6a met juf Irma, juf Marjo en juf Anouk Groep 6b van juf Lisette, juf Marjolein en juf Anouk Taal en Spelling Taal in Beeld en Spelling in Beeld Taal

Nadere informatie

Informatiebrief groep 7/8

Informatiebrief groep 7/8 Informatiebrief groep 7/8 Schooljaar 2018/2019 De Molenwiek groep 7/8 Leerkrachten: Ma, di, do, vr, : Marianne Mackaay Wo: Eline van Kleef Wilt u er voor zorgen dat uw kind op tijd op school is? Indien

Nadere informatie

Informatie. vakgebieden. Groep 7

Informatie. vakgebieden. Groep 7 Informatie vakgebieden Groep 7 Taal Gehanteerde methode: Taal in beeld - Spelling in beeld Uitgever: Zwijsen Taal in beeld is een taalmethode voor groep 4 tot en met 8 van het basisonderwijs. De methode

Nadere informatie

WELKOM INFORMATIEAVOND VAN GROEP 7 14 SEPTEMBER 2017

WELKOM INFORMATIEAVOND VAN GROEP 7 14 SEPTEMBER 2017 WELKOM INFORMATIEAVOND VAN GROEP 7 14 SEPTEMBER 2017 Even voorstellen: Thijs Backx Femke de Graef 2 Groep 7: - Belangrijk jaar - Meer eigen verantwoordelijkheid (zelf nakijken) - VO informatie avonden

Nadere informatie

Informatieboekje Groep 6

Informatieboekje Groep 6 Informatieboekje Groep 6 Schooljaar 2015-2016 Markelo, augustus 2015 Beste ouder(s) en verzorger(s), Voor u ligt het informatieboekje van groep 6 van Oecumenische Basisschool De Welp. In dit boekje vindt

Nadere informatie

Informatieboekje Groep

Informatieboekje Groep Informatieboekje Informatieboekje Groep 7 Basisschool de Peppel Wilhelminaplantsoen 1A 4271 AX Dussen Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Groepsinformatie 3. Extra dit jaar 4. Huiswerk 5. Leerstofaanbod 6. LVS

Nadere informatie

Informatie. vakgebieden. Groep 5

Informatie. vakgebieden. Groep 5 Informatie vakgebieden Groep 5 Taal Gehanteerde methode: Taal in beeld - Spelling in beeld Uitgever: Zwijsen Taal in beeld is een taalmethode voor groep 4 tot en met 8 van het basisonderwijs. De methode

Nadere informatie

Informatieboekje Groep 5

Informatieboekje Groep 5 Informatieboekje Groep 5 Schooljaar 2015-2016 Markelo, augustus 2015 Beste ouder(s) en verzorger(s), Voor u ligt het informatieboekje van groep 5 van Oecumenische Basisschool De Welp. In dit boekje vindt

Nadere informatie

Informatieavond. Groep 7a

Informatieavond. Groep 7a Informatieavond Groep 7a Opbouw van de avond Vakinhoudelijke informatie Bijzonderheden groep 7: 2015-2016 Rekenen Nieuwe methode Wereld in Getallen 4 Hoofdrekenen Cijferen Breuken Meten, tijd en geld Opbouw

Nadere informatie

Informatieboekje GROEP 5

Informatieboekje GROEP 5 Informatieboekje GROEP 5 Schooljaar 2015-2016 Wat doen we eigenlijk allemaal in groep 5? Rekenen We werken met de rekenmethode De Wereld in Getallen. Deze methode is zodanig samengesteld dat er leerstof

Nadere informatie

Informatieboekje GROEP 7

Informatieboekje GROEP 7 Informatieboekje GROEP 7 Schooljaar 2015-2016 Voorwoord Voor u ligt het informatieboekje van uw kind in groep 7. We gaan samen met de kinderen fris een nieuw jaar in. Een jaar waarin er veel gebeurt en

Nadere informatie

Welkom op de informatieavond van groep 6!

Welkom op de informatieavond van groep 6! Welkom op de informatieavond van groep 6! Wilt u zo vriendelijk zijn de lijst met noodnummers te controleren? Graag een vinkje als het oké is. De lijst ligt op de instructietafel. Juf Corine Verschoor

Nadere informatie

Zo gaat dat in de. Populier

Zo gaat dat in de. Populier Zo gaat dat in de. Populier schooljaar 2017-2018 In dit boekje vindt u allerlei informatie over de bovenbouw. Praktische punten en een toelichting op hoe we in de bovenbouw werken. Veel leesplezier! Toelichting

Nadere informatie

WELKOM op de informatieavond van groep 5 13 september 2012 O.B.B. 2012 1

WELKOM op de informatieavond van groep 5 13 september 2012 O.B.B. 2012 1 WELKOM op de informatieavond van groep 5 13 september 2012 O.B.B. 2012 1 Leerkrachten 5a Cathinka Fieman ma vr wo 1x in de 2 weken Marlien Hammink di-do wo 1x in de 2 weken Marijn Hageman Vervanging Marlien

Nadere informatie

JAARPLAN GROEP 7 SCHOOLJAAR

JAARPLAN GROEP 7 SCHOOLJAAR JAARPLAN GROEP 7 SCHOOLJAAR 2016-2017 Leerkrachten: Dennis Voorst 7a Nicole Koevoets 7b Algemene zaken in groep 7: Huiswerk: Alle kinderen in groep 7 hebben een agenda nodig. Hierin wordt elke week het

Nadere informatie

Informatieboekje Groep 6

Informatieboekje Groep 6 Informatieboekje Groep 6 Schooljaar 2014-2015 Markelo, september 2014 Beste ouder(s) en verzorger(s), Voor u ligt het informatieboekje van groep 6 van Oecumenische Basisschool Ichthus. In dit boekje vindt

Nadere informatie

Informatie groep

Informatie groep Informatie groep 7 2017-2018 Meester Wim Jurriëns JULIANASCHOOL EDERVEEN Even voorstellen: Beste ouders/verzorgers, In 1955 ben ik geboren in Rijssen (Twente). Ik was de jongste van vijf kinderen. (4 jongens

Nadere informatie

Informatieboekje groep 3 schooljaar Samenwerkingsschool De Lispeltuut

Informatieboekje groep 3 schooljaar Samenwerkingsschool De Lispeltuut Informatieboekje groep 3 schooljaar 2017-2018 Samenwerkingsschool De Lispeltuut Oostkapelle, september 2017 Voorwoord Dit boekje is bedoeld om een beeld te krijgen van het reilen en zeilen in groep 3 en

Nadere informatie

WEEKACTIVITEITENPLAN GROEP 8 ~

WEEKACTIVITEITENPLAN GROEP 8 ~ WEEKACTIVITEITENPLAN GROEP 8 ~ Groep 8 Groepsleider: Groepsleider: Bert van der Lijn Janna van der Meer (op 16 vrijdagen) Weekopening / Dagopening: De week/dag wordt kort doorgenomen. Belangrijke mededelingen

Nadere informatie

Informatie groep

Informatie groep Informatie groep 6 2017-2018 Juf José Ditewig JULIANASCHOOL EDERVEEN Even voorstellen: Beste ouders/verzorgers, Ik ben José Ditewig. Ik werk sinds 2000 op de Julianaschool. Hiervoor heb ik in Barneveld

Nadere informatie

Informatieboekje groep 5

Informatieboekje groep 5 Informatieboekje groep 5 Informatie groep 5 1 Dit is het informatieboekje van groep 5. Hierin kunt u informatie vinden over de methodes, de regels en andere specifieke zaken die bij groep 5 horen. Het

Nadere informatie

Informatie groep 5. Beste ouders/verzorgers, Hierbij leggen we in het kort de werkwijze in onze groep 5 uit.

Informatie groep 5. Beste ouders/verzorgers, Hierbij leggen we in het kort de werkwijze in onze groep 5 uit. RKBS Inghelosenberghe Wilhelminastraat 48 4564 AE Sint Jansteen tel: 0114-314380 inghelosenberghe@ogperspecto.nl www.inghelosenberghe.nl Informatie groep 5 Beste ouders/verzorgers, Hierbij leggen we in

Nadere informatie

Jaarprogramma. Algemeen

Jaarprogramma. Algemeen 1 Jaarprogramma Algemeen Binnen komen De kinderen van groep 4 tot en met 8 komen binnen nadat de schoolbel is gegaan. De inloop is vanaf groep 4 voorbij; het is ook niet meer de bedoeling dat ouders mee

Nadere informatie

Informatieboekje Groep

Informatieboekje Groep Informatieboekje Groep 6 Basisschool de Peppel Wilhelminaplantsoen 1A 4271 AX Dussen Inhoudsopgave 1. Inleiding In dit informatieboekje vindt u alles wat u moet weten over groep 6 op basisschool de Peppel.

Nadere informatie

INFORMATIE GROEP 7. De vakken: Taal:

INFORMATIE GROEP 7. De vakken: Taal: INFORMATIE GROEP 7 Kenmerken: De meeste kinderen krijgen wat meer oog voor wereldse problemen, tevens komen ze met allerlei vragen over de meest uiteenlopende onderwerpen. Ze verwachten exacte antwoorden

Nadere informatie

Informatie van groep 5 (8 september 2014) week 37 1. Algemene informatie. (19.30-19.45 / 19.45 20.30)

Informatie van groep 5 (8 september 2014) week 37 1. Algemene informatie. (19.30-19.45 / 19.45 20.30) Informatie van groep 5 (8 september 2014) week 37 1. Algemene informatie. (19.30-19.45 / 19.45 20.30) Een vriendelijk verzoek om de presentielijst in te vullen, ook met hoeveel personen u hier bent. Daarnaast

Nadere informatie

Schrijven: We volgen de methode van Novoskript. Hiernaast zullen er ook opdrachten van internet worden gegeven.

Schrijven: We volgen de methode van Novoskript. Hiernaast zullen er ook opdrachten van internet worden gegeven. Informatie groep 6 De Gouden weken: Aan het begin van groep 6 starten we met het project de Gouden weken. We zullen veel groepsspelletjes doen om elkaar beter te leren kennen. We vinden het belangrijk

Nadere informatie