Pilot study Cinematic City van de Vrije Universiteit

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Pilot study Cinematic City van de Vrije Universiteit"

Transcriptie

1 Pilot study Cinematic City van de Vrije Universiteit

2 Inleiding: In dit document is de derde pilotstudy van de Vrije Universiteit beschreven, over het vak Cinematic City, dat wordt gedoceerd door dr. Ivo Blom van de Faculteit der Letteren. Aan de start van het document wordt achtergrondinformatie gegeven over de opzet van de masteropleiding. Input van leer- en verbeterpunten komend uit het vorige studiejaar, waarin eveneens met ipads gewerkt werd, vervolgd door de verwachtte meerwaarde van het 4G netwerk. De informatie over de cursus is afkomstig uit de studiegids en de leeromgeving, de verwachtte meerwaarde van het 4G netwerk is afkomstig uit de presentatie die Ivo heeft gegeven tijdens de eerste bijeenkomst met SURFnet. Vervolgens wordt er de content die is bekeken en gepresenteerd uitgewerkt per stadswandeling, dit alles in het teken van het doen van onderzoek op locatie in de masterfase. Aan het einde van zo n beschrijving wordt ingegaan op zaken die goed en minder goed verliepen. Het document wordt afgesloten met een evaluatie waarin de docent terugblikt op de cursus en de inzet van het 4G netwerk, plus de reactie van studenten hierop, die afkomstig zijn uit de blogberichten die zij hebben geschreven en vragen die gesteld zijn in de algemene evaluatie van de cursus. De cijfers die deze studenten hebben gehaald, zijn geanonimiseerd weergegeven, met als doel een vergelijk te maken met de kwaliteit van de cursus van het voorgaande jaar.

3 Pilotstudie Cinematic City Dr. Ivo Blom, docent aan de Faculteit letteren van de VU, is verantwoordelijk voor de masterstudie op het gebied van Filmwetenschappen, onder de naam Cinematic City. Course objective To gain insights into theories, histories, and applications of intermediality, in particular regarding connections between cinema and architecture. Spatial analysis will be combined with social and film historical research. Course content The Art of Comparison: The Cinematic City compares media and architecture from an actual and a historical perspective. Within the course the focus is on film locations in Amsterdam, both in fiction and non-fiction cinema and TV. It also contextualizes this within the setting of city development and urbanism, and within debates around the 'cinematic city', i.e. the representation of cities in film and the different perspectives behind this. Research on Amsterdam film locations will be combined with research on foreign film locations in the countries where the foreign students in the MA come from. The course uses innovative technologies to obtain maximum results and clearly combines theory and practice. Form of tuition Seminar. Weekly sessions (max. 4 hours). Excursions & city walks. Type of assessment 100% attendance. Building up a dossier, existing of: weekly log files discussion of literature short presentations during the city walks, reports on excursions consultation of relevant databases and the GIS-related repository in Geoplaza: The Cinematic City (see screenshot below, for more information please follow this URL) final presentations of the research Achtergrondinformatie van de studie, (in het Engels, welke afkomstig is uit de studiegids)

4 Screenshot uit de omgeving van Geoplaza voor de masterstudie Cinematic City Over Geoplaza Diverse kaartlagen kunnen over elkaar heen worden gelegd, en meer of minder transparant worden gemaakt. Hierdoor worden onder meer de groei van, en ontwikkeling in de stad zichtbaar, in een aantal gevallen over de periode van eeuwen heen.

5 Input vanuit vorig cursusjaar Om de pilot in het kader van het 4G project zo goed mogelijk te verzorgen hebben wij input van studenten en docenten gebruikt uit de cursus van het vorige jaar. Ook in deze cursus zijn er ipads ingezet om het veldwerk te intensiveren, maar hadden wij geen beschikking over netwerkfaciliteiten. Bij de definitie van intensiveren van veldwerk moet men in onze situatie denken aan het optimaal ondersteunen van studenten als het gaat om onderzoek te doen op locatie. In dit geval moeten studenten de fysieke locatie vergelijken met de historische, en verbeelde locaties in films. Bij de evaluatie van deze cursus is een lijst met wensen en inzichten samengesteld die wij hebben gebruikt als input voor deze pilotstudie van SURFnet en KPN (het 4G project). De gesignaleerde knel- en verbeterpunten worden hieronder samengevat. Gesignaleerde knel -en verbeterpunten Vanuit organisatorisch aspect: De docent was relatief veel tijd kwijt om beeldmateriaal op de ipads te plaatsen, omdat dit materiaal bij gebrek aan netwerkfaciliteiten toch bekeken moest worden op de locatie zelf, zodat studenten hun onderzoek kunnen doen in het veld. Gevolg hiervan was dat er een beperkte selectie aan materiaal beschikbaar kon worden gesteld. Tijdens het veldwerk bleek dat er aanvullend toch mobiele telefoons, laptops plus handouts nodig waren, omdat de pre- selectie aan informatie op de ipads te beperkt is gebleken om goed onderzoek te doen in het veld.

6 Met betrekking tot het doen van onderzoek in het veld: Wi-Fi in de binnenstad is niet toereikend. Gevolg is dat studenten geen consultatie ter plekke konden verrichten. Het raadplegen van online erfgoedmateriaal was niet mogelijk, evenals het uploaden van nieuw onderzoeksmateriaal. Als gevolg hiervan gebruikten studenten in sommige situaties hun mobiele telefoon met 3G verbinding om goed veldwerk te kunnen doen, zodat benodigde erfgoedmaterialen geraadpleegd kon worden. Het bekijken van fotomateriaal verloopt probleemloos, echter 3G is niet altijd toereikend om filmmateriaal van bijvoorbeeld Youtube af te spelen in de binnenstad van Amsterdam. Bij gebrek aan een netwerkverbinding konden studenten hun bevindingen niet met elkaar delen op verschillende devices. Het tonen van beelden zoals op de foto hiernaast was dan de meest voor de hand liggende oplossing. Bij mooi weer is het problematisch om het materiaal goed te beoordelen, door reflecties van het zonlicht op het beeldscherm

7 Input voor 4G pilot en verwachtingen Met betrekking tot het doen van onderzoek in het veld Door beschikbaarheid van tablets en een snel netwerk zijn studenten in staat om scherpere analyses te maken omdat zij ter plekke de echte, historische en verbeelde locatie met elkaar kunnen vergelijken. Zij zijn hierdoor minder afhankelijk van voorgeselecteerd materiaal door de docenten en kunnen nu zelfstandig naar aanvullend beeldmateriaal zoeken in portals van erfgoedinstellingen zoals: OpenBeelden (B&G) Film in Nederland (EYE) Europeana (o.a. e-screen) Beeldbank Stadsarchief Fotocollectie Nationaal Archief NAI Youtube is een geschikt kanaal om on the fly filmmateriaal of fragmenten uit films te zoeken, zodat dit studenten ondersteunt in doen van onderzoek in het veld. Voor die tijd was het niet mogelijk om on the fly (dus op de onderzoekslocatie zelf) materiaal op te zoeken en te beoordelen. Beschikbaarheid van 1 tablet per persoon plus netwerk stelt studenten in staat om bevindingen met elkaar te kunnen delen en bediscussiëren. Studenten moeten samenwerken in teams op de onderzoekslocatie. Het delen van content en het bediscussiëren hiervan, evenals het maken van presentaties in teamverband op afstand kan nu goed worden ondersteund. Vanuit organisatorisch perspectief De docent kan nu zijn preselectie aan materiaal uploaden op de videoserver van de VU, studenten benaderen dit vanuit BlackBoard door de URL s van de streams te activeren. Dit kost de docent relatief minder tijd. De studenten hebben toegang tot afgeschermde content via hun VU-net ID. Hierdoor is het niet noodzakelijk om een VPN-verbinding op te zetten, wat ook weer tijdwinst is. Bovenstaande punten zullen worden geëvalueerd met docenten en studenten, waarbij het gebruiksgemak en de meerwaarde van netwerk en devices worden bevraagd bij studenten, en hieraan toegevoegd de zaken rondom organisatorische zaken, voor docenten. Overig: Wij zouden graag ervaringen opdoen met Augmented Reality voor onderzoeksvaardigheden in het veld. Er zijn twee apps gevonden die hieraan lijken te voldoen voor dit vak. Dit zijn de Vistory app die historische filmmaterialen ontsluit op locatie die afkomstig zijn van het NIBG.

8 Voor meer achtergrondinformatie over de architectuur van bepaalde panden in de stad blijkt de UAR app zeer geschikt die is gemaakt door het Nederlands Instituut voor Architectuur. Zie voor meer informatie:

9 Overzicht cursusopbouw, incl. doen van veldwerk in de stad en stadswandelingen Dinsdag 1 april Algemene introductie door Ivo Blom, inclusief acthergrondinformatie over assignments (werken in groepjes, het schrijven van blogberichten, de literatuur studie, het doen van onderzoek in het veld, presentaties op locatie, en de finale presentatie in relatie met literatuuronderzoek) Korte instructie over de tablets door Sylvia Moes, incl. verwijzing naar instructiemateriaal op Blackboard Gevolgd door: Hoorcollege van Koos Bosma on the urban development of Amsterdam, related to the course theme Hoorcollege door Ivo Blom on Amsterdam in fiction film Tuesday 8 April: Hoorcollege door Steven Jacobs (Universiteit van Gent) on city symphonies & discussion (also attended by VAMAstudents & Ginette Verstraete) Hoorcollege van Bert Hogenkamp on Amsterdam in non-fiction (documentary, possibly also newsreels) Tuesday 15 April: Literature sessie. Voorafgaand, demonstratie van de Kogeto camera s. Twee rondes, plenaire samenvatting. Na afloop schrijven van een blogpost over deze sessie. Tuesday 22 April: Geen hoorcolleges, maar ruimte voor het doen van onderzoek in het veld en tijd om twee presentaties voor te bereiden die je moet geven op locatie. Tuesday 29 April: Eerste rondleiding: 1. Oudezijds Kolk/Voorburgwal/Achterburgwal/Zeedijk, 2. Dam & Bijenkorf, 3. Doelenbrug/Doelenhotel/Groenburgwal, 4. Tuschinski/Reguliersbreestraat, 5. Reguliersgracht/Magere Brug Tuesday 6 May: Tweede rondleiding: 1. Central Station (Havengebouw), 2. Nieuwmarkt, 3. RAI en 4. Olympisch Stadion. Tuesday 13 May: Geen hoorcolleges. Voorbereiding voor de eindpresentaties. Tuesday 20 May: Eindpresentaties, gebaseerd op onderzoek in het veld en literatuuronderzoek.

10 Stadswandeling 1 Deze wandeling vond plaats in het oude centrum van Amsterdam, wat geliefd is bij filmmakers. Films uit diverse periodes worden kort toegelicht door docenten op locatie, omdat zij in hun hoorcolleges al meer hebben verteld over deze films op locaties. Studenten presenteren in groepjes van 3 het onderzoek dat zij hebben gedaan op de locatie. De presentaties zijn geüpload in de discussieomgeving van Blackboard zodat alle studenten tegelijkertijd toegang hebben tot dit materiaal, en de presentatie op de onderzoekslocatie kunnen meekijken. De filmfragmenten die docenten behandelen zijn ontsloten op de omgeving van Blackboard. Per stadswandeling is een overzicht gemaakt van materiaal dat behandeld gaat worden. De content zelf staat op de omgeving van Kaltura en is afkomstig uit de aangekochte collectie van de VU. Dit materiaal is te raadplegen via een VU net ID, mits je ingeschreven bent voor deze cursus. Maar er wordt ook filmmateriaal gebruikt dat openbaar toegankelijk is uit bronnen van erfgoedinstellingen zoals het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid (NIBG), Eye filmmuseum, en fotomateriaal van o.a. het stadsarchief. De omgeving van Geoplaza wordt ingezet, zoals eerder beschreven, om de ontwikkelingen in de (binnen)stad te visualiseren door kaartlagen over elkaar heen te leggen en te verrijken met visualisaties, zoals bv jaartallen waarin bepaalde wijken van de stad ontwikkeld zijn. Klik hier voor de map in interactieve map die is gemaakt in Google maps, per locatie overzicht van de bekeken filmfragmenten.

11 Snapshots uit presentaties die studenten gaven tijdens de 1 e stadswandeling:

12 Wat verliep er goed en minder goed, in technische maar ook organisatorische zin? Netwerkfaciliteiten waren zeer constant en van hoge kwaliteit. Het meekijken van elkaar presentatie via de app van BlackBoard, in discussion boards is zeer goed verlopen. Het zonlicht dat op de ipads schijnt, is nog steeds wel een issue, maar minder hinderlijk dan vorig jaar. De interactie tussen studenten onderling en docenten, plus content wordt goed ondersteund door mobile devices en netwerk, wanneer het van constante kwaliteit is. Docenten waren niet geheel tevreden over de inhoud van de presentaties van studenten. Met name de diepgang en de link naar literatuur werd in bepaalde presentaties gemist. Hier is feedback op gegeven aan de studenten die het betrof, met de opdracht het voor de volgende presentatie beter te verzorgen, dan wel beter onderzoek te doen op de locaties zelf. o Deze studenten hebben dus niet voldoende gebruik gemaakt van de middelen die zij beschikbaar hebben gekregen. Op 29 april was het een beetje bewolkt, afgewisseld met perioden van zon.

13

14

15 Stadswandeling 2 Tijdens de tweede stadswandeling wordt er naast de omgeving van de binnenstad (vooral de omgeving van de Amstel en Zeedijk) ook aandacht besteedt aan de omgeving van Amsterdam Zuid, in het bijzonder de Rai en het Olympisch stadion. In dit gebied is o.a. documentairemateriaal geproduceerd op het terrein van tentoonstellingen en sport. URL naar de interactieve kaart waarin informatie is ontsloten van het filmmateriaal dat door docenten is gebruikt op onderzoekslocatie, ter illustratie van het doen van onderzoek op locatie.

16

17

18 Snapshots uit presentaties die studenten gaven tijdens de 1 e stadswandeling

19 Wat verliep er goed en minder goed, in technische maar ook organisatorische zin? Netwerkfaciliteiten waren zeer constant en van hoge kwaliteit. De studenten waren gevraagd om hun presentatie in de omgeving van BB te plaatsen zodat iedereen hier online toegang toe had tijdens de presentaties op locatie. o Uploaden en benaderen van deze presentaties verliep uitstekend o Bekijken van de presentatie verliep via discussion board (app BB) Discussies over de presentaties werden op deze manier bevorderd De inhoud van de presentaties was aanzienlijk verbeterd tov de 1 e stadswandeling Tijdsduur van stadswandelingen moet goed worden gecoördineerd, het loopt anders snel uit, dus studenten houden aan afgesproken duur van presentaties Op 6 mei was wisselend bewolkt, af en toe een bui.

20 Studenten hebben wekelijkse blogberichten geschreven. Deze zijn te vinden via Eerste reactie van de docent uit zijn blogpost van 15 mei jl. Uit de blogpost van dr. Ivo Blom is het onderdeel waar hij spreekt over de inzet van tablets in combinatie met het 4G netwerk overgenomen. Voor de volledige tekst raadpleeg deze URL.

21 Eerste reacties van studenten met betrekking tot ipad en 4G netwerk uit hun blogberichten Hieronder zijn enkele snippets uit de blogpost van studenten weergegeven, die zij zeer onlangs hebben gepubliceerd. In aanvulling hierop is een lijst met vragen voorgelegd aan hen ten behoeve van evaluatiedoeleinden, mbt tot hun ervaringen en tevredenheid over de cursusopzet en beschikbaarheid van ipads en 4G netwerk. The Cinematic City was a very interesting idea for a course, and the combination of using cinema as a tool to examine locations in Amsterdam definitely made me reconsider the concept of a city as a static entity. Using the Ipads was also a good experiment and I think they come in handy for on-site presentations and presentations in general. I do feel that I know the city better after having done the research on our chosen locations but also from watching everyone else s presentations. Also, this course has heightened my curiosity about certain local features of Amsterdam enough to look into them more deeply. Shane Neifer Snippet uit blogpost van Shane Neifer: Having studied film and other media for a long time, location-sensitive research was a welcome addition to my previous studies that had been only focused on the finished product instead of the larger processes (social, historical, etc.) around it. I especially welcomed the free loan of the ipads during this course; apart from being a good study aid in general (when it came to reading texts for the course and so on), the use of 4G enabled us to watch our relevant clips actually on location. Of course nowadays most of us have smartphones that we could have used for this, but size sometimes does matter, and being able to compare the shots directly with the surroundings enabled us to detect differences and techniques that we would have surely missed otherwise. Figuring out from what perspective a certain shot was filmed and why added a new layer of meaning, the practical one: after all, when it comes to small details, we rarely notice them when doing research the normal way. Snippet uit blogpost van Samanta Sheiffer: During this course I have learned to look at the relation cinema-city from a new perspective: how mediations shape the perception of the urban space and the other way around as David Clarke claims. The presentations on locations brought different cinematic but also cultural and historical layers to the surface, layers that otherwise would remain hidden to us. Therefore, my understanding and experience of the city of Amsterdam has expanded and enriched the last weeks. Snippet uit de blogpost van Christina: Een aantal studenten is benaderd voor een video interview. Deze video s zullen in een wat later stadium beschikbaar worden gesteld.

22 Evaluatie van de docent aan de hand van een drietal vragen: 1. Vind je dat de beschikbaarheid van tablets plus snel netwerk van meerwaarde is voor je masterstudie Cinematic City? Dus kunnen zij scherpere analyses maken? Ja, die meerwaarde is er zeker geweest en het leereffect was zeker groter. De studenten hebben nu preciezer de locaties kunnen vergelijken met de verbeeldingen van de plekken in fictie en non-fictie. Ze hebben ter plekke databanken als Beeldbank Stadsarchief, Open Beelden en Youtube kunnen oproepen om met de werkelijke locaties te vergelijken en te onderzoeken op negatieve/positieve, genregebonden of tijdsgebonden beeldvorming. Over de netwerkconnectiviteit Het bereik was overal goed, maar het was wel goed dat we het tevoren overal hebben getest. Ook de ruime voorradigheid van de ipads was zeer welkom, ten opzichte van vorig jaar toen we per groepje een ipad hadden. Samenwerking, discussie en kennisdelen De studenten konden dankzij 4G ook hun presentaties op locatie vooraf op Discussion Board van Blackboard zetten en tijdens de presentaties delen met de hele groep van staf en studenten. Dat was heel handig, mede vanwege de korte spreektijd. Het bekijken van een diapresentatie op locatie sprak duidelijk tot de verbeelding en maakt de presentaties concreter. De beperkte presentatietijd van 20 minuten per groepje van 3 personen (die allemaal iets moesten zeggen) dwong wel om niet te veel filmclips bij de presentatie te laten zien. Deze konden gemakkelijk vooraf bekeken worden in Blackboard of via de gezamenlijke blog Cinematic City, na waarschuwing door de presenterende studenten. 2. Hebben de studenten maximaal gebruik gemaakt van tablets en netwerk, raadplegen van databases en bronbestanden van erfgoedinstellingen? Niet alle studenten hebben even diep de locaties geanalyseerd bij de eerste presentatie op locatie. Dat ligt niet aan de beschikbare technologie maar aan de inzet van sommige studenten. Na commentaar van de staf is hier bij de tweede presentatie op locatie meer gebruik van gemaakt. Overigens heb je ieder jaar zwakke en goede studenten en dat was dit jaar niet anders. Wel zijn sommige studenten meer bezig met de analyse en andere meer met de theorie. Idealiter doen ze beide op hoog niveau en weten dat ook nog op een zinnige manier et koppelen in hun eindpresentatie. 3. Wat is voor verbetering vatbaar als het gaat om gebruik van tablets? Zonlicht bleek bij de testen mee te vallen maar bij de presentaties op locatie bleef het toch een probleem. 4. Welke zaken zijn door deze pilotstudie aan het licht gekomen en (gedeeltelijk) opgelost? We hadden dit jaar pech met sommige sites/beeldbanken. De site Film in Nederland van EYE was nog niet voor ipad beschikbaar. Dat is nadat wij dit tijdens het testten in april vermeld, en helaas pas afgelopen week rondgekomen. Dus te laat voor onze pilot study. De site Open Beelden vertoont problemen bij een groter aantal gelijktijdige kijkers van streams. (meer dan 2). Ook dit is gemeld, en hiervoor is een workaround gemaakt, en dat werkt voor het aanbieden van bijvoorbeeld

23 voorgeselecteerd materiaal, zoals bepaalde fragmenten waarvan de docent acht dat deze belangrijk zijn voor het onderzoek. De werkwijze was dat deze URL s kunnen worden doorgegeven aan de contactpersoon van Open Beelden, zodat hierop aanpassingen komen (namelijk toegang via een andere wijze dan direct via de portal). Maar wanneer studenten een URL in hun presentatie opnemen die on the fly (dus ad hoc tijdens presentaties) moet worden geraadpleegd door meerdere studenten tegelijkertijd, tijdens bijvoorbeeld groepspresentaties, dan is dat het helaas nog steeds een probleem. Verder is er een afspeelprobleem opgelost voor het fullscreen afspelen van video s op een ipad vanuit de omgeving van Kaltura. Tijdens de testperiode lukte het alleen maar om deze bestanden in een relatief klein venster te bekijken. Het blijkt dat je eerst op play moet klikken en dan pas op fullscreen.

24 Twee vragen zijn opgenomen in de algemene evaluatie over de cursus die inzage moeten geven over de tevredenheid van studenten en meerwaarde van beschikbare middelen Naast de mening die studenten gaven in hun blogberichten over de toegevoegde waarde van devices en netwerk, zijn er twee vragen opgenomen in de algemene evaluatie over het vak. The use of the 4G network improved my research and my presentations. The free loan of ipad tablets improved my research and my presentations. De uitkomsten hiervan zijn gegeven in onderstaand schema Conclusie evaluatie studenten Het aantal respondenten op de vragen die zijn gesteld over de toegevoegde waarde van ipads en 4G netwerk voor het doen van onderzoek op locatie is 13 (dat was precies de omvang van de groep) en het percentage dat tevreden was = %. Slechts 1 student geeft aan dat hij/zij zeer ontevreden was over de ipads en dat 2 studenten ontevreden waren over het netwerk. Tov het overgrote deel dat tevreden tot zeer tevreden was, zijn wij blij met dit resultaat. Zelf hebben we als docenten kunnen constateren dat het 4G-bereik prima was, maar dat studenten ondanks onze aansporingen niet allemaal even diepgaand gebruik hebben gemaakt van de middelen. Dat probleem hadden we vorig jaar ook; dat gaan we voor de volgende keer strakker aanpakken, al hebben we het nu al via lage scores afgestraft. Daarbij komt dat niet alle studenten filmanalyse in hun BA hebben gehad; dat vind ik een punt van aandacht voor a.s. keer. De zon speelde ons soms parten, al was het minder extreem dan vorig jaar.

25 Lessons learned Studenten nog duidelijker instrueren hoe van de middelen gebruik gemaakt moet worden, zeker in de masterfase van een opleiding mag dit vereist worden. o Voorbeelden geven van slechte en goed onderzoek, evenals presentaties op de onderzoekslocatie en de eindpresentatie. Volgende keer geen apps gebruiken die niet meer onderhouden worden. o Studenten de werking van deze apps nog duidelijker uitleggen. Niet alle informatie die je denkt aan te treffen is aanwezig, maar waarvoor rechten verleend zijn, in dit geval. Het gaat om de informatie die wel beschikbaar is en hoe studenten hier voordeel mee kunnen doen, en om de ervaring op te doen met mobile devices en AR als het gaat om verrichten van onderzoek op locatie. Zonnekapjes voor ipads zijn nog steeds een wens, vooral bij het bekijken van filmmateriaal.

26 Achtergrondinformatie over dataverbruik van studenten Behaalde cijfers in relatie tot data verbruik Studenten hebben samengewerkt in groepjes van 3 personen. Daarom is het verbruik van data ook op dit niveau verzameld. Er zijn een aantal categorieën verzameld die inzage geven in dataverbruik, namelijk op de volgende omgevingen: - BlackBoard (BB) - Vistory App - UAR app - De browser omgeving van Safari (ipads zijn ingezet in het veld) - Het mail en sms verkeer - En de creatie van user generated content, in dit geval foto s/video Conclusie over cijfers in relatie tot data verbruik: Er is een duidelijke indicatie dat studenten die relatief hoog scoren, ook gemiddeld op groepsniveau, actiever zijn geweest op diverse omgeving, dan diegenen die dat in mindere mate hebben gedaan.

Framework REC:all in relatie met richtlijnen UDL. Sylvia Moes

Framework REC:all in relatie met richtlijnen UDL. Sylvia Moes Framework REC:all in relatie met richtlijnen UDL Sylvia Moes Beyond recorded lectures www.rec-all.info Case studies REC:all > REC:all (november 2011-november 2013) > Moving beyond recorded lectures > In

Nadere informatie

RECEPTEERKUNDE: PRODUCTZORG EN BEREIDING VAN GENEESMIDDELEN (DUTCH EDITION) FROM BOHN STAFLEU VAN LOGHUM

RECEPTEERKUNDE: PRODUCTZORG EN BEREIDING VAN GENEESMIDDELEN (DUTCH EDITION) FROM BOHN STAFLEU VAN LOGHUM Read Online and Download Ebook RECEPTEERKUNDE: PRODUCTZORG EN BEREIDING VAN GENEESMIDDELEN (DUTCH EDITION) FROM BOHN STAFLEU VAN LOGHUM DOWNLOAD EBOOK : RECEPTEERKUNDE: PRODUCTZORG EN BEREIDING VAN STAFLEU

Nadere informatie

Mondeling tentamen Havo - ERK niveau B1 / B1 +

Mondeling tentamen Havo - ERK niveau B1 / B1 + Mondeling tentamen Havo - ERK niveau B / B + Het mondeling voor Engels Havo duurt 5 minuten en bestaat uit een gesprek met je docent waarin de volgende onderdelen aan de orde komen: *Je moet een stukje

Nadere informatie

Understanding and being understood begins with speaking Dutch

Understanding and being understood begins with speaking Dutch Understanding and being understood begins with speaking Dutch Begrijpen en begrepen worden begint met het spreken van de Nederlandse taal The Dutch language links us all Wat leest u in deze folder? 1.

Nadere informatie

Karen J. Rosier - Brattinga. Eerste begeleider: dr. Arjan Bos Tweede begeleider: dr. Ellin Simon

Karen J. Rosier - Brattinga. Eerste begeleider: dr. Arjan Bos Tweede begeleider: dr. Ellin Simon Zelfwaardering en Angst bij Kinderen: Zijn Globale en Contingente Zelfwaardering Aanvullende Voorspellers van Angst bovenop Extraversie, Neuroticisme en Gedragsinhibitie? Self-Esteem and Fear or Anxiety

Nadere informatie

Invloed van het aantal kinderen op de seksdrive en relatievoorkeur

Invloed van het aantal kinderen op de seksdrive en relatievoorkeur Invloed van het aantal kinderen op de seksdrive en relatievoorkeur M. Zander MSc. Eerste begeleider: Tweede begeleider: dr. W. Waterink drs. J. Eshuis Oktober 2014 Faculteit Psychologie en Onderwijswetenschappen

Nadere informatie

Engels op Niveau A2 Workshops Woordkennis 1

Engels op Niveau A2 Workshops Woordkennis 1 A2 Workshops Woordkennis 1 A2 Workshops Woordkennis 1 A2 Woordkennis 1 Bestuderen Hoe leer je 2000 woorden? Als je een nieuwe taal wilt spreken en schrijven, heb je vooral veel nieuwe woorden nodig. Je

Nadere informatie

Ius Commune Training Programme 2015-2016 Amsterdam Masterclass 16 June 2016

Ius Commune Training Programme 2015-2016 Amsterdam Masterclass 16 June 2016 www.iuscommune.eu Dear Ius Commune PhD researchers, You are kindly invited to attend the Ius Commune Amsterdam Masterclass for PhD researchers, which will take place on Thursday 16 June 2016. During this

Nadere informatie

Wij beloven je te motiveren en verbinden met andere studenten op de fiets, om zo leuk en veilig te fietsen. Benoit Dubois

Wij beloven je te motiveren en verbinden met andere studenten op de fiets, om zo leuk en veilig te fietsen. Benoit Dubois Wij beloven je te motiveren en verbinden met andere studenten op de fiets, om zo leuk en veilig te fietsen. Benoit Dubois Wat mij gelijk opviel is dat iedereen hier fietst. Ik vind het jammer dat iedereen

Nadere informatie

Programmaoverzicht Bachelor Open dag

Programmaoverzicht Bachelor Open dag Programmaoverzicht Bachelor Open dag 11 2017 Ronde en tijd Openingsronde 09.00-09.30 uur Sessies en activiteiten Waarom Tilburg University? Informatiesessie met de rector magnificus en een student van

Nadere informatie

Verantwoord rapporteren. Karin Schut

Verantwoord rapporteren. Karin Schut Verantwoord rapporteren Karin Schut Verantwoord rapporteren Documentatie Definities resultaattypen Rapportageregels Beschikbare variabelen Documentatie op Vinex Reken en rapportageregels Definitie van

Nadere informatie

Relatie tussen Persoonlijkheid, Opleidingsniveau, Leeftijd, Geslacht en Korte- en Lange- Termijn Seksuele Strategieën

Relatie tussen Persoonlijkheid, Opleidingsniveau, Leeftijd, Geslacht en Korte- en Lange- Termijn Seksuele Strategieën Relatie tussen Persoonlijkheid, Opleidingsniveau, Leeftijd, Geslacht en Korte- en Lange- Termijn Seksuele Strategieën The Relation between Personality, Education, Age, Sex and Short- and Long- Term Sexual

Nadere informatie

Security Les 1 Leerling: Marno Brink Klas: 41B Docent: Meneer Vagevuur

Security Les 1 Leerling: Marno Brink Klas: 41B Docent: Meneer Vagevuur Security Les 1 Leerling: Klas: Docent: Marno Brink 41B Meneer Vagevuur Voorwoord: In dit document gaan we beginnen met de eerste security les we moeten via http://www.politiebronnen.nl moeten we de IP

Nadere informatie

SHICO: SHIFTING CONCEPTS OVER TIME

SHICO: SHIFTING CONCEPTS OVER TIME SHICO: SHIFTING CONCEPTS OVER TIME Tracing Concepts in Dutch Newspaper Discourse using Sequential Word Vector Spaces Melvin Wevers Translantis Project Digital Humanities Approaches to Reference Cultures:

Nadere informatie

Programma Open dag zaterdag 28 februari 2015 Program Open Day Saturday 28 February 2015

Programma Open dag zaterdag 28 februari 2015 Program Open Day Saturday 28 February 2015 Programma Open dag zaterdag 28 februari 2015 Program Open Day Saturday 28 February 2015 Tijd 09.15 09.45 Je bent op de Open dag, wat nu? Personal welcome international visitors 10.00 10.45 Je bent op de

Nadere informatie

Zo werkt het in de apotheek (Basiswerk AG) (Dutch Edition)

Zo werkt het in de apotheek (Basiswerk AG) (Dutch Edition) Zo werkt het in de apotheek (Basiswerk AG) (Dutch Edition) C.R.C. Huizinga-Arp Click here if your download doesn"t start automatically Zo werkt het in de apotheek (Basiswerk AG) (Dutch Edition) C.R.C.

Nadere informatie

International Leiden Leadership Programme

International Leiden Leadership Programme International Leiden Leadership Programme Information Evening 1 November 2016 Universiteit Leiden.. LLP Programme team Menno Mennes Lucille Brakefield Janna van Helden Ratna Lachmansingh Programme Bij

Nadere informatie

Firewall van de Speedtouch 789wl volledig uitschakelen?

Firewall van de Speedtouch 789wl volledig uitschakelen? Firewall van de Speedtouch 789wl volledig uitschakelen? De firewall van de Speedtouch 789 (wl) kan niet volledig uitgeschakeld worden via de Web interface: De firewall blijft namelijk op stateful staan

Nadere informatie

Inventarisatie enquête over het gebruik van videofragmenten bij het onderwijs van Inleiding Staats- en Bestuursrecht

Inventarisatie enquête over het gebruik van videofragmenten bij het onderwijs van Inleiding Staats- en Bestuursrecht Inventarisatie enquête over het gebruik van videofragmenten bij het onderwijs van Inleiding Staats- en Bestuursrecht Faculteit der Rechtsgeleerdheid, Universiteit Leiden Afdeling ICT&O, Cleveringa Instituut,

Nadere informatie

Quick start guide. Powerbank MI Mah. Follow Fast All rights reserved. Page 1

Quick start guide. Powerbank MI Mah. Follow Fast All rights reserved. Page 1 Quick start guide Powerbank MI 16.000 Mah Follow Fast 2016 - All rights reserved. Page 1 ENGLISH The Mi 16000 Power Bank is a very good backup option for those on the move. It can keep you going for days

Nadere informatie

Vergaderen in het Engels

Vergaderen in het Engels Vergaderen in het Engels In dit artikel beschrijven we verschillende situaties die zich kunnen voordoen tijdens een business meeting. Na het doorlopen van deze zinnen zal je genoeg kennis hebben om je

Nadere informatie

Handleiding Kaltura via Blackboard

Handleiding Kaltura via Blackboard Handleiding Kaltura via Blackboard Docenten handleiding Versie 21 september 2016 Inhoudsopgave Inloggen in Blackboard... 2 My Media... 2 Introductie My Media... 2 My Media: Add New... 5 Add New: Media

Nadere informatie

Developing an adaptive, diagnostic test of. English writing skills

Developing an adaptive, diagnostic test of. English writing skills Developing an adaptive, diagnostic test of English writing skills Development of the DET Objectives Consultation IT Student model Consultation External committee Research Student models Psychometric Automatic

Nadere informatie

Appendix A: List of variables with corresponding questionnaire items (in English) used in chapter 2

Appendix A: List of variables with corresponding questionnaire items (in English) used in chapter 2 167 Appendix A: List of variables with corresponding questionnaire items (in English) used in chapter 2 Task clarity 1. I understand exactly what the task is 2. I understand exactly what is required of

Nadere informatie

Ius Commune Training Programme Amsterdam Masterclass 22 June 2017

Ius Commune Training Programme Amsterdam Masterclass 22 June 2017 www.iuscommune.eu INVITATION Ius Commune Masterclass 22 June 2017 Amsterdam Dear Ius Commune PhD researchers, You are kindly invited to participate in the Ius Commune Amsterdam Masterclass for PhD researchers,

Nadere informatie

Media en creativiteit. Winter jaar vier Werkcollege 7

Media en creativiteit. Winter jaar vier Werkcollege 7 Media en creativiteit Winter jaar vier Werkcollege 7 Kwartaaloverzicht winter Les 1 Les 2 Les 3 Les 4 Les 5 Les 6 Les 7 Les 8 Opbouw scriptie Keuze onderwerp Onderzoeksvraag en deelvragen Bespreken onderzoeksvragen

Nadere informatie

Workflow en screenshots Status4Sure

Workflow en screenshots Status4Sure Workflow en screenshots Status4Sure Inleiding Het Status4Sure systeem is een ICT oplossing waarmee de transportopdrachten papierloos door het gehele proces gaan. De status kan gevolgd worden door de logistieke

Nadere informatie

General info on using shopping carts with Ingenico epayments

General info on using shopping carts with Ingenico epayments Inhoudsopgave 1. Disclaimer 2. What is a PSPID? 3. What is an API user? How is it different from other users? 4. What is an operation code? And should I choose "Authorisation" or "Sale"? 5. What is an

Nadere informatie

5-point scale: Strongly disagree OOOOO Strongly agree O No opinion / n.a. Zeer mee oneens OOOOO Zeer mee eens O Geen mening / n.v.t.

5-point scale: Strongly disagree OOOOO Strongly agree O No opinion / n.a. Zeer mee oneens OOOOO Zeer mee eens O Geen mening / n.v.t. 5-point scale: Strongly disagree OOOOO Strongly agree O No opinion / n.a. Zeer mee oneens OOOOO Zeer mee eens O Geen mening / n.v.t. Active learning The following questions are about active learning. In

Nadere informatie

De Relatie tussen Voorschoolse Vorming en de Ontwikkeling van. Kinderen

De Relatie tussen Voorschoolse Vorming en de Ontwikkeling van. Kinderen Voorschoolse vorming en de ontwikkeling van kinderen 1 De Relatie tussen Voorschoolse Vorming en de Ontwikkeling van Kinderen The Relationship between Early Child Care, Preschool Education and Child Development

Nadere informatie

Usability walkthrough for accessibility

Usability walkthrough for accessibility Usability walkthrough for accessibility steven stijger steven_stijger@nl.ibm.com http://www.flickr.com/photos/81167076@n00/322162512/ Copyright IBM Corporation 2008 usability walkthrough usability test

Nadere informatie

LONDEN MET 21 GEVARIEERDE STADSWANDELINGEN 480 PAGINAS WAARDEVOLE INFORMATIE RUIM 300 FOTOS KAARTEN EN PLATTEGRONDEN

LONDEN MET 21 GEVARIEERDE STADSWANDELINGEN 480 PAGINAS WAARDEVOLE INFORMATIE RUIM 300 FOTOS KAARTEN EN PLATTEGRONDEN LONDEN MET 21 GEVARIEERDE STADSWANDELINGEN 480 PAGINAS WAARDEVOLE INFORMATIE RUIM 300 FOTOS KAARTEN EN PLATTEGRONDEN LM2GS4PWIR3FKEP-58-WWET11-PDF File Size 6,444 KB 117 Pages 27 Aug, 2016 TABLE OF CONTENT

Nadere informatie

ANGSTSTOORNISSEN EN HYPOCHONDRIE: DIAGNOSTIEK EN BEHANDELING (DUTCH EDITION) FROM BOHN STAFLEU VAN LOGHUM

ANGSTSTOORNISSEN EN HYPOCHONDRIE: DIAGNOSTIEK EN BEHANDELING (DUTCH EDITION) FROM BOHN STAFLEU VAN LOGHUM Read Online and Download Ebook ANGSTSTOORNISSEN EN HYPOCHONDRIE: DIAGNOSTIEK EN BEHANDELING (DUTCH EDITION) FROM BOHN STAFLEU VAN LOGHUM DOWNLOAD EBOOK : ANGSTSTOORNISSEN EN HYPOCHONDRIE: DIAGNOSTIEK STAFLEU

Nadere informatie

Het beheren van mijn Tungsten Network Portal account NL 1 Manage my Tungsten Network Portal account EN 14

Het beheren van mijn Tungsten Network Portal account NL 1 Manage my Tungsten Network Portal account EN 14 QUICK GUIDE C Het beheren van mijn Tungsten Network Portal account NL 1 Manage my Tungsten Network Portal account EN 14 Version 0.9 (June 2014) Per May 2014 OB10 has changed its name to Tungsten Network

Nadere informatie

Programma Open dag Tilburg University Zaterdag 8 oktober 2016 Toelichting en overzicht

Programma Open dag Tilburg University Zaterdag 8 oktober 2016 Toelichting en overzicht Programma Open dag Tilburg University Zaterdag 8 oktober 2016 Toelichting en overzicht Toelichting programmaonderdelen Informatiesessie Kennismakingscollege Minicollege Campus Tour Sports Center Tour Q&A

Nadere informatie

S e v e n P h o t o s f o r O A S E. K r i j n d e K o n i n g

S e v e n P h o t o s f o r O A S E. K r i j n d e K o n i n g S e v e n P h o t o s f o r O A S E K r i j n d e K o n i n g Even with the most fundamental of truths, we can have big questions. And especially truths that at first sight are concrete, tangible and proven

Nadere informatie

EM6250 Firmware update V030507

EM6250 Firmware update V030507 EM6250 Firmware update V030507 EM6250 Firmware update 2 NEDERLANDS/ENGLISH Table of contents 1.0 (NL) Introductie... 3 2.0 (NL) Firmware installeren... 3 3.0 (NL) Release notes:... 5 1.0 (UK) Introduction...

Nadere informatie

Het Effect van Verschil in Sociale Invloed van Ouders en Vrienden op het Alcoholgebruik van Adolescenten.

Het Effect van Verschil in Sociale Invloed van Ouders en Vrienden op het Alcoholgebruik van Adolescenten. Het Effect van Verschil in Sociale Invloed van Ouders en Vrienden op het Alcoholgebruik van Adolescenten. The Effect of Difference in Peer and Parent Social Influences on Adolescent Alcohol Use. Nadine

Nadere informatie

Empowerment project. Driejarig project van Rotaryclub Rhenen-Veenendaal

Empowerment project. Driejarig project van Rotaryclub Rhenen-Veenendaal Empowerment project Awasi Kenya Driejarig project van Rotaryclub Rhenen-Veenendaal Empowerment*van* kinderen*in*kenia De#afgelopen#drie#jaren# hebben#we#met#steun#van#de# Rotaryclub##Rhenen: Veenendaal#een#

Nadere informatie

Programma Open dag zaterdag 28 februari 2015 Program Open Day Saturday 28 February 2015

Programma Open dag zaterdag 28 februari 2015 Program Open Day Saturday 28 February 2015 Programma Open dag zaterdag 28 februari 2015 Program Open Day Saturday 28 February 2015 Tijd 09.15 09.45 Je bent op de Open dag, wat nu? Personal welcome international visitors 10.00 10.45 Je bent op de

Nadere informatie

Lichamelijke factoren als voorspeller voor psychisch. en lichamelijk herstel bij anorexia nervosa. Physical factors as predictors of psychological and

Lichamelijke factoren als voorspeller voor psychisch. en lichamelijk herstel bij anorexia nervosa. Physical factors as predictors of psychological and Lichamelijke factoren als voorspeller voor psychisch en lichamelijk herstel bij anorexia nervosa Physical factors as predictors of psychological and physical recovery of anorexia nervosa Liesbeth Libbers

Nadere informatie

De Rol van Zelfregulatie, Motivatie en Eigen Effectiviteitsverwachting op het Volhouden

De Rol van Zelfregulatie, Motivatie en Eigen Effectiviteitsverwachting op het Volhouden De Rol van Zelfregulatie, Motivatie en Eigen Effectiviteitsverwachting op het Volhouden van Sporten en de Invloed van Egodepletie, Gewoonte en Geslacht The Role of Selfregulation, Motivation and Self-efficacy

Nadere informatie

Fysieke Activiteit bij 50-plussers. The Relationship between Self-efficacy, Intrinsic Motivation and. Physical Activity among Adults Aged over 50

Fysieke Activiteit bij 50-plussers. The Relationship between Self-efficacy, Intrinsic Motivation and. Physical Activity among Adults Aged over 50 De relatie tussen eigen-effectiviteit 1 De Relatie tussen Eigen-effectiviteit, Intrinsieke Motivatie en Fysieke Activiteit bij 50-plussers The Relationship between Self-efficacy, Intrinsic Motivation and

Nadere informatie

EM7680 Firmware Update by OTA

EM7680 Firmware Update by OTA EM7680 Firmware Update by OTA 2 NEDERLANDS/ENGLISH EM7680 Firmware update by OTA Table of contents 1.0 (NL) Introductie... 3 2.0 (NL) Firmware installeren... 3 3.0 (NL) Release notes:... 3 4.0 (NL) Overige

Nadere informatie

COGNITIEVE DISSONANTIE EN ROKERS COGNITIVE DISSONANCE AND SMOKERS

COGNITIEVE DISSONANTIE EN ROKERS COGNITIVE DISSONANCE AND SMOKERS COGNITIEVE DISSONANTIE EN ROKERS Gezondheidsgedrag als compensatie voor de schadelijke gevolgen van roken COGNITIVE DISSONANCE AND SMOKERS Health behaviour as compensation for the harmful effects of smoking

Nadere informatie

Impact en disseminatie. Saskia Verhagen Franka vd Wijdeven

Impact en disseminatie. Saskia Verhagen Franka vd Wijdeven Impact en disseminatie Saskia Verhagen Franka vd Wijdeven Wie is wie? Voorstel rondje Wat hoop je te leren? Heb je iets te delen? Wat zegt de Programma Gids? WHAT DO IMPACT AND SUSTAINABILITY MEAN? Impact

Nadere informatie

Y.S. Lubbers en W. Witvoet

Y.S. Lubbers en W. Witvoet WEBDESIGN Eigen Site Evaluatie door: Y.S. Lubbers en W. Witvoet 1 Summary Summary Prefix 1. Content en structuur gescheiden houden 2. Grammaticaal correcte en beschrijvende markup 3. Kopregels 4. Client-

Nadere informatie

Een vrouw, een kind en azijn (Dutch Edition)

Een vrouw, een kind en azijn (Dutch Edition) Een vrouw, een kind en azijn (Dutch Edition) D.J. Peek Click here if your download doesn"t start automatically Een vrouw, een kind en azijn (Dutch Edition) D.J. Peek Een vrouw, een kind en azijn (Dutch

Nadere informatie

Creating a marketplace where expertise is made available through videoconferencing. Roland Staring Community Support Manager roland.staring@surfnet.

Creating a marketplace where expertise is made available through videoconferencing. Roland Staring Community Support Manager roland.staring@surfnet. Expert at a distance Creating a marketplace where expertise is made available through videoconferencing Roland Staring Community Support Manager roland.staring@surfnet.nl Working together for education

Nadere informatie

BA 3 Pol PoWe_13-14_Leiden_BA_33_Pol_Part_Dem_Ennser-Jedenastik (6443PPD13) No. of responses = 14

BA 3 Pol PoWe_13-14_Leiden_BA_33_Pol_Part_Dem_Ennser-Jedenastik (6443PPD13) No. of responses = 14 BA Pol PoWe_-_Leiden_BA Pol_Part_Dem_Ennser-Jedenastik (6PPD) No. of responses = Survey Results Legend Relative Frequencies of answers Std. Dev. Mean Question text Left pole % % Right pole n=amount av.=mean

Nadere informatie

150 ECG-problemen (Dutch Edition)

150 ECG-problemen (Dutch Edition) 150 ECG-problemen (Dutch Edition) John R. Hampton, Piet Machielse Click here if your download doesn"t start automatically 150 ECG-problemen (Dutch Edition) John R. Hampton, Piet Machielse 150 ECG-problemen

Nadere informatie

Introductie in flowcharts

Introductie in flowcharts Introductie in flowcharts Flow Charts Een flow chart kan gebruikt worden om: Processen definieren en analyseren. Een beeld vormen van een proces voor analyse, discussie of communicatie. Het definieren,

Nadere informatie

Geslacht, Emotionele Ontrouw en Seksdrive. Gender, Emotional Infidelity and Sex Drive

Geslacht, Emotionele Ontrouw en Seksdrive. Gender, Emotional Infidelity and Sex Drive 1 Geslacht, Emotionele Ontrouw en Seksdrive Gender, Emotional Infidelity and Sex Drive Femke Boom Open Universiteit Naam student: Femke Boom Studentnummer: 850762029 Cursusnaam: Empirisch afstudeeronderzoek:

Nadere informatie

De Relatie Tussen de Gehanteerde Copingstijl en Pesten op het Werk. The Relation Between the Used Coping Style and Bullying at Work.

De Relatie Tussen de Gehanteerde Copingstijl en Pesten op het Werk. The Relation Between the Used Coping Style and Bullying at Work. De Relatie Tussen de Gehanteerde Copingstijl en Pesten op het Werk The Relation Between the Used Coping Style and Bullying at Work Merijn Daerden Studentnummer: 850225144 Werkstuk: Empirisch afstudeeronderzoek:

Nadere informatie

Pesten onder Leerlingen met Autisme Spectrum Stoornissen op de Middelbare School: de Participantrollen en het Verband met de Theory of Mind.

Pesten onder Leerlingen met Autisme Spectrum Stoornissen op de Middelbare School: de Participantrollen en het Verband met de Theory of Mind. Pesten onder Leerlingen met Autisme Spectrum Stoornissen op de Middelbare School: de Participantrollen en het Verband met de Theory of Mind. Bullying among Students with Autism Spectrum Disorders in Secondary

Nadere informatie

Nederlandse consument blijft een traditionele shopper

Nederlandse consument blijft een traditionele shopper Nederlandse consument blijft een traditionele shopper De ; slechts 29% van alle consumenten doet het merendeel van zijn aankopen versus 56% in de Waar heb je jouw aankopen gedaan? 1% 4 7 (e.g catalogue)

Nadere informatie

Taco Schallenberg Acorel

Taco Schallenberg Acorel Taco Schallenberg Acorel Inhoudsopgave Introductie Kies een Platform Get to Know the Jargon Strategie Bedrijfsproces Concurrenten User Experience Marketing Over Acorel Introductie THE JARGON THE JARGON

Nadere informatie

Online Marketing College 1 september. 2012 Introductie Docent: Lotte Bouhuijzen / Eefje Op den Buysch

Online Marketing College 1 september. 2012 Introductie Docent: Lotte Bouhuijzen / Eefje Op den Buysch Online Marketing College 1 september. 2012 Introductie Docent: Lotte Bouhuijzen / Eefje Op den Buysch Need To Know info Introductie Kennismaking Opzet van colleges, hoe wordt er getoetst Wat gaan we de

Nadere informatie

My Inspiration I got my inspiration from a lamp that I already had made 2 years ago. The lamp is the you can see on the right.

My Inspiration I got my inspiration from a lamp that I already had made 2 years ago. The lamp is the you can see on the right. Mijn Inspiratie Ik kreeg het idee om een variant te maken van een lamp die ik al eerder had gemaakt. Bij de lamp die in de onderstaande foto s is afgebeeld kun je het licht dimmen door de lamellen open

Nadere informatie

Teksten van de liederen die gospelkoor Inspiration tijdens deze Openluchtdienst zingt.

Teksten van de liederen die gospelkoor Inspiration tijdens deze Openluchtdienst zingt. Don t you worry There s an eternity behind us And many days are yet to come, This world will turn around without us Yes all the work will still be done. Look at ever thing God has made See the birds above

Nadere informatie

From Padua to Groningen

From Padua to Groningen From Padua to Groningen The effects of the CercleS Seminar in Padua in 2009 on writing Nederlands in gang (0-A2) Berna de Boer Benvenuti a tutti! Contents I. State of affairs in September 2009 II. The

Nadere informatie

Satellite Orbit Determination with the Global Educational Network for Satellite Operations

Satellite Orbit Determination with the Global Educational Network for Satellite Operations Satellite Orbit Determination with the Global Educational Network for Satellite Operations Het project in het kort en de opgedane ervaringen Open Universiteit Nederland Faculteit Computer Science TouW

Nadere informatie

Innovatieve interactieve communicatiemiddelen in internationaal watermanagement

Innovatieve interactieve communicatiemiddelen in internationaal watermanagement Innovatieve interactieve communicatiemiddelen in internationaal watermanagement Delft, 8 maart 2012 Realistic wall of water ir. F.C. (Floris) Boogaard, (020) 606 32 50/06-51 55 68 26 e-mail: f.c.boogaard@tudelft.nl/

Nadere informatie

Houdt u er alstublieft rekening mee dat het 5 werkdagen kan duren voordat uw taalniveau beoordeeld is.

Houdt u er alstublieft rekening mee dat het 5 werkdagen kan duren voordat uw taalniveau beoordeeld is. - Instructie Deze toets heeft als doel uw taalniveau te bepalen. Om een realistisch beeld te krijgen van uw niveau,vragen we u niet langer dan één uur te besteden aan de toets. De toets bestaat uit twee

Nadere informatie

Het definitieve prototype van Foliostory zal op basis van een usability test getest worden.

Het definitieve prototype van Foliostory zal op basis van een usability test getest worden. Testplan prototype Het definitieve prototype van Foliostory zal op basis van een usability test getest worden. Hierbij wordt een happy flow scenario aan de respondenten voorgelegd met daarin taken die

Nadere informatie

Tim Akkerman - Head of Mobile

Tim Akkerman - Head of Mobile Tim Akkerman - Head of Mobile Emesa is the largest e-commerce company for searching, comparing and booking travel and leisure packages in the following categories: Holidays - Other accommodations - Hotels

Nadere informatie

Pilot 2: SMS2Vote. Universiteit Maastricht. Studenten Aantal Ca 500 Ronde 2 Datum uitvoering September Introductie van de pilot.

Pilot 2: SMS2Vote. Universiteit Maastricht. Studenten Aantal Ca 500 Ronde 2 Datum uitvoering September Introductie van de pilot. Pilot 2: SMS2Vote Pilot Naam SMS2Vote Instelling Universiteit Maastricht Vak naam QM1 Studenten Aantal Ca 500 Ronde 2 Datum uitvoering September 2010 Variant Live interactie Contactpersoon Gwen Noteborn

Nadere informatie

ETS 4.1 Beveiliging & ETS app concept

ETS 4.1 Beveiliging & ETS app concept ETS 4.1 Beveiliging & ETS app concept 7 juni 2012 KNX Professionals bijeenkomst Nieuwegein Annemieke van Dorland KNX trainingscentrum ABB Ede (in collaboration with KNX Association) 12/06/12 Folie 1 ETS

Nadere informatie

IDENTITEIT IN DE METHODE?

IDENTITEIT IN DE METHODE? 74 IDENTITEIT IN DE METHODE? ONDERZOEK DOOR EEN LERAAR IN OPLEIDING Bram de Muynck en Esther Langerak 75 Van lectoraten wordt gevraagd om ook studenten te betrekken bij onderzoek. Dit gebeurt bij het lectoraat

Nadere informatie

De Relatie tussen Werkdruk, Pesten op het Werk, Gezondheidsklachten en Verzuim

De Relatie tussen Werkdruk, Pesten op het Werk, Gezondheidsklachten en Verzuim De Relatie tussen Werkdruk, Pesten op het Werk, Gezondheidsklachten en Verzuim The Relationship between Work Pressure, Mobbing at Work, Health Complaints and Absenteeism Agnes van der Schuur Eerste begeleider:

Nadere informatie

University of Groningen Educational value of digital examination

University of Groningen Educational value of digital examination University of Groningen Educational value of digital examination Benefits Digital Examination HANDWRITING CORRECTING 1 2 3 Do you remember the Correcting the essay exams in handwriting from your students

Nadere informatie

Academie voor digital entertainment

Academie voor digital entertainment Academie voor digital entertainment Opleidingen in de academie: International Media and Entertainment Management en International Game Architecture and Design Reden om te participeren in het project: uitvalpercentage

Nadere informatie

INFANT BREASTFEEDING ASSESSMENT TOOL

INFANT BREASTFEEDING ASSESSMENT TOOL INFANT BREASTFEEDING ASSESSMENT TOOL Matthews M.K. (1988) Developing an instrument to assess infant breastfeeding behavior in early neonatal period. Midwifery, 4, 154-165. Check the answer that best describes

Nadere informatie

NMOZTMKUDLVDKECVLKBVESBKHWIDKPDF-WWUS Page File Size 9,952 KB 29 May, 2016

NMOZTMKUDLVDKECVLKBVESBKHWIDKPDF-WWUS Page File Size 9,952 KB 29 May, 2016 NAVIJVEN MINILAMPJES OM ZELF TE MAKEN KERSTFIGUREN UIT DE LAPPENMAND VOOR DE KINDERSSALOON EN COWBOYS VAN LOLLYSTOKJES KAMERBREED BOEKENREK VOOR EEN SMAL BUDGETGEBAKKEN KOEKFIGUURTJES HANGEN WE IN DE KERSTBOOM

Nadere informatie

Question-Driven Sentence Fusion is a Well-Defined Task. But the Real Issue is: Does it matter?

Question-Driven Sentence Fusion is a Well-Defined Task. But the Real Issue is: Does it matter? Question-Driven Sentence Fusion is a Well-Defined Task. But the Real Issue is: Does it matter? Emiel Krahmer, Erwin Marsi & Paul van Pelt Site visit, Tilburg, November 8, 2007 Plan 1. Introduction: A short

Nadere informatie

INLEIDING MULTIMEDIA 2008 NAAM:SANDINO RATHLING ST.NR : GROEP: IMM08101

INLEIDING MULTIMEDIA 2008 NAAM:SANDINO RATHLING ST.NR : GROEP: IMM08101 INLEIDING MULTIMEDIA 2008 NAAM:SANDINO RATHLING ST.NR : 1400576 GROEP: IMM08101 Inleiding Als opdracht voor het vak Inleiding multimedia moest er een kort interactief filmpje gemaakt worden over de topics

Nadere informatie

Stichting NIOC en de NIOC kennisbank

Stichting NIOC en de NIOC kennisbank Stichting NIOC Stichting NIOC en de NIOC kennisbank Stichting NIOC (www.nioc.nl) stelt zich conform zijn statuten tot doel: het realiseren van congressen over informatica onderwijs en voorts al hetgeen

Nadere informatie

Inleiding Sociale Wetenschappen. Studenten Aantal 953 Respondenten 54, 40 Ronde 1, 2. Datum uitvoering September 2010 Januari 2011 Collegeweblecture

Inleiding Sociale Wetenschappen. Studenten Aantal 953 Respondenten 54, 40 Ronde 1, 2. Datum uitvoering September 2010 Januari 2011 Collegeweblecture Pilot Naam Instelling Vak naam Studenten Aantal 953 Respondenten 54, 40 Ronde 1, 2 Verrijke weblectures VU Inleiding Sociale Wetenschappen Datum uitvoering September 2010 Januari 2011 Variant Collegeweblecture

Nadere informatie

Expertise seminar SURFfederatie and Identity Management

Expertise seminar SURFfederatie and Identity Management Expertise seminar SURFfederatie and Identity Management Project : GigaPort3 Project Year : 2010 Project Manager : Albert Hankel Author(s) : Eefje van der Harst Completion Date : 24-06-2010 Version : 1.0

Nadere informatie

De Relatie tussen de Fysieke Omgeving en het Beweeggedrag van Kinderen gebruik. makend van GPS- en Versnellingsmeterdata

De Relatie tussen de Fysieke Omgeving en het Beweeggedrag van Kinderen gebruik. makend van GPS- en Versnellingsmeterdata De Relatie tussen de Fysieke Omgeving en het Beweeggedrag van Kinderen gebruik makend van GPS- en Versnellingsmeterdata The relationship Between the Physical Environment and Physical Activity in Children

Nadere informatie

Quick scan method to evaluate your applied (educational) game. Validated scales from comprehensive GEM (Game based learning Evaluation Model)

Quick scan method to evaluate your applied (educational) game. Validated scales from comprehensive GEM (Game based learning Evaluation Model) WHAT IS LITTLE GEM? Quick scan method to evaluate your applied (educational) game (light validation) 1. Standardized questionnaires Validated scales from comprehensive GEM (Game based learning Evaluation

Nadere informatie

Universiteit Maastricht en WUR Ca 50 Maastricht en Ca 30 Wageningen Ronde 2 Datum uitvoering Mei 2011. Joke Marinissen en Gwen Noteborn

Universiteit Maastricht en WUR Ca 50 Maastricht en Ca 30 Wageningen Ronde 2 Datum uitvoering Mei 2011. Joke Marinissen en Gwen Noteborn Pilot 1: UM/WUR Pilot Naam UM-Wageningen Instelling Universiteit Maastricht en WUR Studenten Aantal Ca 50 Maastricht en Ca 30 Wageningen Ronde 2 Datum uitvoering Mei 2011 Variant Live interactie Contactpersoon

Nadere informatie

Win a meet and greet with Adam Young from the band Owl City!

Win a meet and greet with Adam Young from the band Owl City! 1 Meet and greet read Lees de tekst. Wat is de prijs die je kunt winnen? early too late on time vroeg te laat op tijd Win a meet and greet with Adam Young from the band Owl City! Do you have a special

Nadere informatie

Net Children Go Mobile

Net Children Go Mobile Rapport België 1 Inhoudsopgave 2 3 Lijst van tabellen 4 Lijst van figuren 5 6 7 1. Inleiding 1.1. Context 8 1.3. Onderzoekskader en methode 1.2. Net Children Go Mobile 9 2. Toegang en gebruik Tabel 1:

Nadere informatie

OVERGANGSREGELS / TRANSITION RULES 2007/2008

OVERGANGSREGELS / TRANSITION RULES 2007/2008 OVERGANGSREGELS / TRANSITION RULES 2007/2008 Instructie Met als doel het studiecurriculum te verbeteren of verduidelijken heeft de faculteit FEB besloten tot aanpassingen in enkele programma s die nu van

Nadere informatie

Vormen Premorbide Persoonlijkheidskenmerken die Samenhangen met Neuroticisme een Kwetsbaarheid voor Depressie en Apathie bij Verpleeghuisbewoners?

Vormen Premorbide Persoonlijkheidskenmerken die Samenhangen met Neuroticisme een Kwetsbaarheid voor Depressie en Apathie bij Verpleeghuisbewoners? Vormen Premorbide Persoonlijkheidskenmerken die Samenhangen met Neuroticisme een Kwetsbaarheid voor Depressie en Apathie bij Verpleeghuisbewoners? Are Premorbid Neuroticism-related Personality Traits a

Nadere informatie

SLACHTOFFER CYBERPESTEN, COPING, GEZONDHEIDSKLACHTEN, DEPRESSIE. Cyberpesten: de implicaties voor gezondheid en welbevinden van slachtoffers en het

SLACHTOFFER CYBERPESTEN, COPING, GEZONDHEIDSKLACHTEN, DEPRESSIE. Cyberpesten: de implicaties voor gezondheid en welbevinden van slachtoffers en het SLACHTOFFER CYBERPESTEN, COPING, GEZONDHEIDSKLACHTEN, DEPRESSIE Cyberpesten: de implicaties voor gezondheid en welbevinden van slachtoffers en het modererend effect van coping Cyberbullying: the implications

Nadere informatie

De ondernemende psychotherapeut (Dutch Edition)

De ondernemende psychotherapeut (Dutch Edition) De ondernemende psychotherapeut (Dutch Edition) Dick Bouman Click here if your download doesn"t start automatically De ondernemende psychotherapeut (Dutch Edition) Dick Bouman De ondernemende psychotherapeut

Nadere informatie

Duurzaam projectmanagement - De nieuwe realiteit van de projectmanager (Dutch Edition)

Duurzaam projectmanagement - De nieuwe realiteit van de projectmanager (Dutch Edition) Duurzaam projectmanagement - De nieuwe realiteit van de projectmanager (Dutch Edition) Ron Schipper Click here if your download doesn"t start automatically Duurzaam projectmanagement - De nieuwe realiteit

Nadere informatie

Iedereen kan Facebook-en, toch? 13.05.2014

Iedereen kan Facebook-en, toch? 13.05.2014 Iedereen kan Facebook-en, toch? 13.05.2014 KICK OFF ANTWERPSE PRESIDIA Hello, my name is Mijn verleden Nu EERST, EEN HEEL KLEIN BEETJE THEORIE Mensen als media-kanaal Mensen als media-kanaal Mensen horen

Nadere informatie

Ervaringen met begeleiding FTA cursus Deployment of Free Software Systems

Ervaringen met begeleiding FTA cursus Deployment of Free Software Systems Ervaringen met begeleiding FTA cursus Deployment of Free Software Systems Frans Mofers Nederland cursusmateriaal & CAA's alle cursusmateriaal vrij downloadbaar als PDF betalen voor volgen cursus cursussite

Nadere informatie

B1 Woordkennis: Spelling

B1 Woordkennis: Spelling B1 Woordkennis: Spelling Bestuderen Inleiding Op B1 niveau gaan we wat meer aandacht schenken aan spelling. Je mag niet meer zoveel fouten maken als op A1 en A2 niveau. We bespreken een aantal belangrijke

Nadere informatie

Classification of triangles

Classification of triangles Classification of triangles A triangle is a geometrical shape that is formed when 3 non-collinear points are joined. The joining line segments are the sides of the triangle. The angles in between the sides

Nadere informatie

Online Resource 1. Title: Implementing the flipped classroom: An exploration of study behaviour and student performance

Online Resource 1. Title: Implementing the flipped classroom: An exploration of study behaviour and student performance Online Resource 1 Title: Implementing the flipped classroom: An exploration of study behaviour and student performance Journal: Higher Education Authors: Anja J. Boevé, Rob R. Meijer, Roel J. Bosker, Jorien

Nadere informatie

Denken is Doen? De cognitieve representatie van ziekte als determinant van. zelfmanagementgedrag bij Nederlandse, Turkse en Marokkaanse patiënten

Denken is Doen? De cognitieve representatie van ziekte als determinant van. zelfmanagementgedrag bij Nederlandse, Turkse en Marokkaanse patiënten Denken is Doen? De cognitieve representatie van ziekte als determinant van zelfmanagementgedrag bij Nederlandse, Turkse en Marokkaanse patiënten met diabetes mellitus type 2 in de huisartsenpraktijk Thinking

Nadere informatie

Marketing & Communications DNS.be 2010 & 2011. 28 april 2011

Marketing & Communications DNS.be 2010 & 2011. 28 april 2011 Marketing & Communications DNS.be 2010 & 2011 28 april 2011 CENTR Marketing Workshop April 2011 - Helsinki 2 Agenda Campaign 2010: Goal Campaign Results & Learnings Market research: Goal Outcome Learnings

Nadere informatie

News: Tours this season!

News: Tours this season! 1 Do you remember? Lees de zinnen en vul de juiste woorden in. Kies uit: like listen presenter too loud great show number next crowd singer. Let op: je houdt twee woorden over. Welcome back to the best

Nadere informatie

01/ M-Way. cables

01/ M-Way. cables 01/ 2015 M-Way cables M-WaY Cables There are many ways to connect devices and speakers together but only few will connect you to the music. My Way of connecting is just one of many but proved it self over

Nadere informatie

Graduation Plan. Master of Science Architecture, Urbanism & Building Sciences

Graduation Plan. Master of Science Architecture, Urbanism & Building Sciences Graduation Plan Master of Science Architecture, Urbanism & Building Sciences Graduation Plan: All tracks The graduation plan consists of at least the following data/segments: Personal information Name

Nadere informatie