Een jaar vol tips om het. inbrekers zo moeilijk mogelijk te maken.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Een jaar vol tips om het. inbrekers zo moeilijk mogelijk te maken."

Transcriptie

1 Een jaar vol tips om het inbrekers zo moeilijk mogelijk te maken. Veiligheidskalender

2 Gelukkig nieuwjaar! JANUARI week 1 maandag 29 dinsdag 30 woensdag 31 donderdag 1 vrijdag 2 zaterdag 3 zondag 4 Graag wens ik u een gezond en veilig. Veiligheid is een belangrijke voorwaarde voor een gelukkig nieuwjaar. Daarom bied ik u deze kalender aan. Elke week tips voor wat u zelf kunt doen om uw woonomgeving veiliger te maken. Goede buren informeren als u op vakantie gaat, bijvoor - beeld. En een beetje op elkaar letten in de buurt. Utrechters sluiten zich steeds vaker aan bij initiatieven om de alertheid te vergroten. Wist u dat in Utrecht al zo n inwoners actief zijn op Burgernet? Ook het project Waaks! voor hondenbezitters is populair. En wat dacht u van de Whatsapp-groepen waarin de deelnemers elkaar informeren over verdachte situaties? Ik geloof heel erg in zulke initiatieven en juich ze zeer toe. Want Utrecht maken we samen. Dank voor uw bijdrage! Jan van Zanen, burgemeester van Utrecht

3 Misschien dat inbrekers goede vissers zouden zijn, want hengelen is en blijft een populaire manier van inbraak. Een voordeur die niet op slot gedraaid is, kan vrij simpel worden geopend door te hengelen. De inbreker opent de deur dan door via de brievenbus met een haakje de deurkruk aan de binnenkant te bewegen. Hengelen Deur op slot JANUARI week 2 maandag 5 dinsdag 6 woensdag 7 donderdag 8 vrijdag 9 zaterdag 10 zondag 11 Wat te doen tegen hengelaars? Draai altijd uw deur op slot en verwijder de sleutel. Vervang de hendel van de deur door een draaiknop. Plaats een speciale kap over uw brievenbus aan de binnenkant van de deur.

4 Iemand die de meter komt opnemen of een onbekend pakketje aflevert waarvoor betaald moet worden. Volwassenen die vragen of hun kind naar het toilet mag. Bij babbeltrucs komen vaak mensen aan de deur die er niet uitzien als oplichters, maar het wél zijn. Listige babbels vraag om legitimatie JANUARI week 3 maandag 12 dinsdag 13 woensdag 14 donderdag 15 vrijdag 16 zaterdag 17 zondag 18 Vooral oudere mensen zijn het doelwit van deze listige criminelen. Vraag onbekenden om legitimatie. Vertrouwt u het toch niet? Bel dan 112. Plaats een kierstandhouder of deur kettinkje om ongewenste personen te kunnen weren. Financiële zaken worden nooit zonder afspraak behandeld. Ga hier dus niet op in.

5 Groeten is gratis Dag inbreker! JANUARI week 4 maandag 19 dinsdag 20 woensdag 21 donderdag 22 vrijdag 23 zaterdag 24 zondag 25 Een inbreker zou het liefst helemaal onzichtbaar zijn. Ook als hij overdag rondloopt, op zoek naar kansen. Hij wil niet gezien en niet herinnerd worden. Een goede manier om een inbreker zenuwachtig te maken is dan ook door hem vriendelijk te groeten. Natuurlijk weet u niet wie een mogelijke inbreker is. De tip van de week is daarom: groet iedereen die in uw straat rond loopt. Overdag en juist ook s avonds of s nachts. Het is een preventie maatregel die niets kost. En misschien maakt u er ook nog nieuwe vrienden mee! Mark van Dorssen, wijkagent

6 Kom ik gelegen? JANUARI week 5 In 90% van de gevallen gaat het om een gelegenheidsinbraak. maandag 26 dinsdag 27 woensdag 28 donderdag 29 vrijdag 30 zaterdag 31 zondag 1 De gelegenheid maakt de dief. Cliché, maar waar. In tachtig tot negentig procent van de gevallen gaat het om een gelegenheidsinbraak. Veel inbrekers zoeken hun buit dicht bij huis en blijven in hun eigen wijk. Verklein daarom de gelegenheid zoveel mogelijk. Door goede verlichting en door degelijk hang- en sluitwerk. Want inbrekers houden er helemaal niet van om gezien of vertraagd te worden.

7 laptop Dat komt veel te dichtbij FEBRUARI week 6 maandag 2 dinsdag 3 woensdag 4 donderdag 5 vrijdag 6 zaterdag 7 zondag 8 Een camera, een laptop en een fooienpot. Dat was wat de inbrekers bij Ing (23) thuis hadden buitgemaakt, terwijl hij op zijn werk was. Geen zwaar verlies. Maar mijn hele kamer was overhoop gehaald. Kledingkast, administratie: alles lag verspreid over de vloer. Ik schrok vooral van dat idee: vreemden in mijn huis, tussen mijn spullen. Dat komt echt veel te dichtbij. Gelukkig was de politie heel snel ter plaatse. Fijn dat zij het erg serieus namen.

8 Gebruik wat u hebt Er was een jong stel in de Domstad dat s nachts de deur niet op slot had. FEBRUARI week 7 Da s heel naïef, sprak toen een dief, ik sta al op jullie deurmat. maandag 9 dinsdag 10 woensdag 11 donderdag 12 vrijdag 13 zaterdag 14 zondag 15 Goede sloten zijn een belangrijk middel tegen inbraak. Dat spreekt voor zich. Maar wat eigenlijk nog belangrijker is: gebruik wat u al heeft! Veel inbraken vinden plaats doordat iemand bijvoorbeeld de voordeur alleen dichttrekt en niet op slot doet. Een nietafgesloten deur kan een inbreker gemiddeld in zo n twintig seconden openen. Jasper van Rumpt, ijzerwarenvakhandel Van Rumpt Specialisten, Utrecht

9 Slim & safe FEBRUARI week 8 maandag 16 dinsdag 17 woensdag 18 donderdag 19 vrijdag 20 zaterdag 21 zondag 22 Heeft u ramen die u nooit open doet? Schroef ze dan goed vast aan het kozijn. Dat scheelt weer dure grendels en sloten, en niemand kan ze nog open wrikken. Let ook op de schuifpui achter. Soms wordt u bewust afgeleid terwijl er snel iemand via de schuifpui binnenkomt. Een lat aan de binnenkant leggen zodat de pui niet verder dan 15 cm open kan, is een effectieve methode om insluiping tegen te gaan.

10 Veilig op voorjaarsvakantie FEBRUARI week 9 maandag 23 dinsdag 24 woensdag 25 donderdag 26 vrijdag 27 zaterdag 28 zondag 1 3 tips om inbrekers buiten de deur te houden Berg tuinmeubilair, ladders en vuilcontainers op: het zijn ideale opstapjes voor inbrekers. Sluit álle ramen en deuren, ook de kleine raampjes en draairamen. Beveilig uw huis met goede sloten en grendels op ramen en deuren. Meer vakantietips leest u op:

11 Ook meewerken aan de veiligheid in uw stad? Ogen en oren MAART week 10 Ga naar en meld u aan als deelnemer. maandag 2 dinsdag 3 woensdag 4 donderdag 5 vrijdag 6 zaterdag 7 zondag 8 Niet alleen de politie werkt aan de veiligheid in Utrecht. Ook burgers kunnen daarin een belangrijke rol spelen. Hoe meer ogen en oren, hoe veiliger. Daarom sluiten steeds meer mensen zich aan bij Burgernet. Deelnemers ontvangen van de politie een sms- of spraakbericht bij diefstal, inbraak, doorrijden na een ongeval, een vermissing of een beroving.

12 De auto als etalage MAART week 11 maandag 9 dinsdag 10 woensdag 11 donderdag 12 vrijdag 13 zaterdag 14 zondag 15 Tassen, telefoons, navigatieapparatuur, fotocamera s, dure zonnebrillen: uw auto kan een uitnodigende etalage zijn voor dieven. Laat zulke spullen dus niet zichtbaar in de wagen liggen. Val evenmin voor de verleiding om ze onder de stoel te verbergen: het is de eerste plek waar dieven zoeken. Handige inbrekers kunnen bovendien met bluetooth-trackers zien of er waardevolle (digitale) apparatuur in uw auto ligt. Zet het (lege)dashboardkastje open. Laat zien dat uw auto leeg is: gebruik een spiegelhanger. Deze is gratis af te halen bij uw wijkbureau of wijkservicecentrum.

13 Lente! MAART week 12 maandag 16 dinsdag 17 woensdag 18 donderdag 19 vrijdag 20 zaterdag 21 zondag 22 Langere dagen, meer kleur en geur in de natuur en hogere temperaturen. Het groeiseizoen schiet op 20 maart uit de startblokken. Maar wat ook groeit, is het risico op insluiping. Overal worden ramen en deuren opengezwaaid. Maar blijft u wel in de buurt om ze in de gaten te houden? Zo niet, sluit ze dan even. Ook als u maar heel even boven de was ophangt. Een dief heeft nog geen minuut nodig om enkele waardevolle spullen mee te grissen. Gaat u van huis? Sluit dan alle ramen en deuren en leg uw waardevolle spullen uit het zicht.

14 Leg Kliko s en ladders aan de ketting Breng geen latwerken of pergola s aan waarlangs iemand omhoog kan klimmen. Mag ik uw kliko even lenen? MAART week 13 maandag 23 dinsdag 24 woensdag 25 donderdag 26 vrijdag 27 zaterdag 28 zondag 29 Inbrekers sjouwen niet graag met een ladder en een zak vol gereedschap over straat. Daarom houden ze een oogje open voor huizen waarvan de bewoners hen alvast een handje hebben geholpen. Door een losse kliko in de tuin te zetten, bijvoorbeeld. Want die kan handig dienen als opstapje naar een raam. Soms staat er zelfs al een mooie ladder klaar!

15 Inbraak 2.0 APRIL week 14 Kondig uw vakantie niet prominent aan op sociale media maandag 30 dinsdag 31 woensdag 1 donderdag 2 vrijdag 3 zaterdag 4 zondag 5 Eerste Paasdag Niemand zal een briefje op de deur plakken met de tekst: Wij zijn met vakantie. Maar op bijvoorbeeld Facebook en Twitter gebeurt dat voortdurend. Ook al staat uw adres er niet bij, voor een digitaal begaafde dief is dat vaak wel te achter halen. Kondig uw vakantie daarom niet prominent aan op sociale media. En zorg dat u nooit auto matisch uw locatie deelt bij het plaatsen van een bericht. Ook tijdens een avondje uit kunnen inbrekers uw huis weten te vinden. Meer vakantietips leest u op:

16 Download gratis de app Stop Heling Geen steler zonder heler APRIL week 15 maandag 6 Tweede Paasdag dinsdag 7 woensdag 8 donderdag 9 vrijdag 10 zaterdag 11 zondag 12 Inbrekers verkopen uw mooie tv of telefoon graag zo snel mogelijk door. Een heler koopt hun buit op en doet daarna weer goede zaken met particulieren. Vaak gewoon vanuit een pandje in de wijk. Weet u een plek waar verdacht veel spullen verhandeld worden? Meld het! Meld heling anoniem via

17 Sterren kijken APRIL week 16 maandag 13 dinsdag 14 woensdag 15 donderdag 16 vrijdag 17 zaterdag 18 zondag 19 Is dit slot goed of slecht? Inbrekers zien dat in één oogopslag. Maar u kunt het zelf ook beoordelen. Een goed slot is voorzien van het logo SKG. Het aantal sterren (*) bepaalt de zwaarte. Toch zeggen de sterren niet alles. Het gaat ook om de combinatie van maatregelen en om uw specifieke situatie. Vraag de slotenmaker om een goede oplossing voor uw woning. En heeft u al goede sloten: gebruik ze dan!

18 Uniek sieraad! APRIL week 17 maandag 20 dinsdag 21 woensdag 22 donderdag 23 vrijdag 24 zaterdag 25 zondag 26 Bewaart u waardevolle bezittingen in uw huis? Dan is het nuttig om die te merken en te registreren. Voorzie de spullen van uw postcode en huisnummer (eventueel met de toevoeging NL ). Dan zijn ze voor dieven een stuk minder interessant. En kunnen ze bovendien weer worden terugbezorgd als de politie ze ergens aantreft. Gebruik hiervoor een speciale merkset of graveerpen. Door een sticker op de deur kunt u bovendien duidelijk maken dat uw spullen gemerkt zijn. Dat werkt preventief. Download het kostbaarhedenregistratieformulier van Politie keurmerk Veilig Wonen op. Registreer en fotografeer uw sieraden m.b.v.

19 (Niet) alles moet weg! APRIL week 18 maandag 27 Koningsdag dinsdag 28 woensdag 29 donderdag 30 vrijdag 1 zaterdag 2 zondag 3 Inbrekers genieten op een heel andere manier van feestdagen. Terwijl u in Oranjestemming uw oude spulletjes probeert te slijten, of juist op zoek bent naar leuke koopjes, vinden de dieven hun weg naar uw huis. Woont u aan de route van de Vrijmarkt? Sluit alles dan goed af. Een inbreker valt niet op in de drukte. En laat uw voordeur niet openstaan wanneer u in uw straat Koningsdag viert of meedoet aan de Vrijmarkt. Voor u het weet bent u meer spullen kwijt dan u wilt.

20 Geniet van de meivakantie - maar laat de boel veilig achter. Toe aan een adempauze? MEI week 19 maandag 4 dinsdag 5 Bevrijdingsdag woensdag 6 donderdag 7 vrijdag 8 zaterdag 9 zondag 10 Laat iemand uw planten water geven. Gebruik een tijdschakelaar voor uw verlichting. Laat iemand uw post opruimen. Laat geen volle vuilniszakken bij uw huis achter. Plaats geen vakantieberichten of vakantie foto s op sociale media als Facebook en Twitter. Vergeet ook niet uw (puber)kinderen hiervoor te waarschuwen. Meer vakantietips leest u op:

21 Dubbel waaks! MEI week daar vang je inbrekers mee maandag 11 dinsdag 12 woensdag 13 donderdag 14 Hemelvaartsdag vrijdag 15 zaterdag 16 zondag 17 Veel mensen denken dat ze 112 alleen kunnen bellen als bij wijze van spreken het bloed aan de muur zit. Maar dat is niet zo. Het nummer is er ook om een verdachte situatie te melden, dan kunnen we snel ter plekke zijn en de misdaad misschien nog voorkomen. Let dus goed op als u door uw wijk loopt, fietst of rijdt. Noteer eventueel het kenteken en het type van het verdachte voertuig. Probeer zoveel mogelijk concrete aanwijzingen door te geven. Jack Goudriaan, locatiecommandant Politie Utrecht

22 Laat sleutels niet in het slot zitten MEI week 21 maandag 18 dinsdag 19 woensdag 20 donderdag 21 vrijdag 22 zaterdag 23 zondag 24 Eerste Pinksterdag Sleutels verliezen is altijd vervelend. Maar het kan nóg erger worden als aan de sleutelbos afgelezen kan worden welk huis ermee geopend wordt. Dus: geen sleutelhanger met adres! Laat sleutels niet in het slot zitten aan de binnenkant van de deur. Inbrekers zouden ze te pakken kunnen krijgen. Berg sleutels altijd goed en veilig op. Belangrijk is wel dat u de sleutels in geval van nood snel kunt pakken om de woning te verlaten. Een deurmat of bloempot is geen geheime plaats. Integendeel: het is de eerste plek waar inbrekers zoeken.

23 Onneembare vesting? MEI week 22 maandag 25 Tweede Pinksterdag dinsdag 26 woensdag 27 donderdag 28 vrijdag 29 zaterdag 30 zondag 31 U denkt dat uw huis goed beveiligd is? In principe kan elke doorgewinterde inbreker overal naar binnen. De truc is om het hem zo moeilijk mogelijk te maken. Alles wat een inbreker extra tijd kost, is in het voordeel van de bewoner. Beveilig het huis met gecertificeerde sloten. Neem geen goedkoop slotje, want dat is zo gekraakt. Lampen met een bewegingssensor zijn goed, want die geven een schrikeffect als ze plots aangaan. Zorg er ook voor dat bomen en struiken de woning niet te veel afschermen. Theo Korsten, ex-inbreker

24 Een goede buur JUNI week 23 INBREKERS GAAN NIET Vraag uw vertrouwde buren: buren: - op uw woning te te letten - de post weg te halen - bij verdachte situaties 112 te bellen maandag 1 MET VAKANTIE dinsdag 2 woensdag 3 donderdag 4 vrijdag 5 zaterdag 6 zondag 7 Maak afspraken met buren of goede bekenden om over en weer een oogje in het zeil te houden. Laat hen weten wanneer u langere tijd weg bent. Het is ook mogelijk elkaars woning te bewaken met behulp van een babyfoon. Misschien kunt u elkaar helpen door in vakanties de planten water te geven, de brievenbus te legen en eventueel het gras te maaien. En ziet u bij buren die op vakantie zijn een krant uit de brievenbus steken? Geef die dan eens een tikje. Meer vakantietips leest u op:

25 Draai altijd uw deur op slot Flipperen! JUNI week 24 maandag 8 dinsdag 9 woensdag 10 donderdag 11 vrijdag 12 zaterdag 13 zondag 14 Zonder herrie of braaksporen een huis binnenkomen. Het kan door te flipperen. Inbrekers stoppen daarbij een stukje plastic tussen de deur en het kozijn en duwen dat langzaam naar beneden richting het slot. Als de deur niet op slot zit, kan het dagslot teruggeduwd worden, en is de deur in een handomdraai opengemaakt. Flipperen voorkomen? Draai altijd uw deur op slot. Plaats een anti-inbraakstrip op ramen en deuren. Monteer een veiligheidsslot. Zodra u de deur dichttrekt, wordt hij dan auto matisch vergrendeld.

26 Aangifte doen. Heeft dat wel zin? JUNI week 25 maandag 15 dinsdag 16 woensdag 17 donderdag 18 Begin Ramadan vrijdag 19 zaterdag 20 zondag 21 Jazeker! Het is altijd goed om aangifte te doen van een inbraak. Dit is de start van elk strafrechtelijk onderzoek. Hoe eerder de politie ter plekke is, hoe groter de pakkans. Een zo uitgebreid mogelijk signalement geven is heel belangrijk. De politie kan dan snel beginnen met een buurtonderzoek. Meteen contact zoeken met de politie is altijd aan te raden, zelfs bij alleen een vermoeden dat iemand iets van plan is. Ook het voorbereiden van een woninginbraak is strafbaar. Marie-Louise van Maarseveen, persofficier bij het Openbaar Ministerie Midden-Nederland

27 Meld u aan bij icloud Mobiele detective JUNI week 26 maandag 22 dinsdag 23 woensdag 24 donderdag 25 vrijdag 26 zaterdag 27 zondag 28 Heeft u een iphone, ipad of Apple-computer? Meld u dan aan bij icloud. Daarmee kunt u uw Apple-apparaat op de kaart terugvinden als het kwijt of gestolen is. Ook kan de politie deze informatie gebruiken om een dief te achterhalen. U kunt ook de (gratis) Find my iphone-app installeren.

28 Klaar voor de start! JULI week 27 maandag 29 dinsdag 30 woensdag 1 donderdag 2 vrijdag 3 zaterdag 4 zondag 5 De Tour de France begint dit jaar in Utrecht. Een mooie kans voor bewoners en bezoekers om dit wielerspektakel eens van dichtbij mee te maken. De organisatie verwacht dat tussen de en mensen het vijfdaagse evenement zullen bezoeken. Gaat u ook de wielrenners aanmoedigen? Vergeet dan niet uw huis goed af te sluiten. Inbrekers grijpen graag dit soort evenementen aan om te zoeken naar mogelijkheden voor een snelle kraak.

29 De knie op slot JULI week 28 maandag 6 dinsdag 7 woensdag 8 donderdag 9 vrijdag 10 zaterdag 11 zondag 12 Inbrekers deinzen er niet voor terug om met grof geweld te werk te gaan. Zij trappen bijvoorbeeld de voordeur in om een woning binnen te komen. Plaats daarom een bij zetslot op de voordeur. Het liefst niet boven het andere slot, maar op kniehoogte. Daar kan een deur namelijk het makkelijkst met het been geforceerd worden.

30 Vakantie! Laat iemand uw post opruimen JULI week 29 maandag 13 dinsdag 14 woensdag 15 donderdag 16 Einde Ramadan vrijdag 17 Begin Suikerfeest zaterdag 18 zondag 19 U heeft zich op de zomervakantie verheugd maar de inbrekers óók. Zij profiteren maar al te graag van de vele onbewaakte huizen. Vaak kunnen ze snel zien of bewoners langere tijd weg zijn: uitpuilende brievenbussen, voortdurend gesloten gordijnen en nooit een lamp aan. Enkele tips om het huis tijdens uw afwezigheid een bewoonde indruk te geven: Vraag een buurman om de auto voor uw deur te parkeren. Vraag iemand om regelmatig de post op te ruimen. Laat de (over)gordijnen open. Laat wat vuile vaat staan. Monteer een bewegingsmelder, eventueel met een ver trager. Zo lijkt het of u thuis bent en het licht aandoet omdat u iets hoort. Meer vakantietips leest u op:

31 Een inbreker in huis! Wat doet u? JULI week 30 maandag 20 dinsdag 21 woensdag 22 donderdag 23 vrijdag 24 zaterdag 25 zondag 26 Een inbreker wil niet gezien en zeker niet gepakt worden. Laat dus weten dat u er bent. Roep iets als: Wat doe jij hier?! Hij zal dan schrikken en vluchten. Laat hem vooral wegrennen. Breng jezelf niet onnodig in gevaar door de confrontatie aan te gaan. Bel vervolgens direct 112 en probeer een signalement door te geven. Tip: let altijd op de schoenen van een inbreker. Zijn kleding kan hij makkelijk verwisselen. Maar meestal loopt hij nog wel op dezelfde schoenen door de wijk. Rene Russ, wijkagent

32 Reageer niet op s van onbekenden waarin om geld of persoonlijke gegevens gevraagd wordt. Ook niet als het bericht van uw eigen bank afkomstig lijkt te zijn. Wordt u digitaal aan de haak geslagen? JULI week 31 Meer weten over veilig internetten en bankieren? Kijk op maandag 27 dinsdag 28 woensdag 29 donderdag 30 vrijdag 31 zaterdag 1 zondag 2 De mogelijkheden van internet zijn ontelbaar. Oók voor oplichting, digitale inbraak en identiteitsfraude. Een veelgebruikte methode voor oplichting is phishing. U krijgt daarbij een die lijkt te zijn verstuurd door een betrouwbare instantie, zoals uw bank. Via dit nepbericht proberen oplichters persoonlijke gegevens van u te achterhalen. Deze s zijn soms nauwelijks van echt te onderscheiden.

33 Even luchten AUGUSTUS week 32 maandag 3 dinsdag 4 woensdag 5 donderdag 6 vrijdag 7 zaterdag 8 zondag 9 Een openstaand raam heeft een grote aantrekkingskracht op inbrekers. Nu kunt u de slaapkamers natuurlijk potdicht houden. Maar vooral in de zomer wilt u de boel ook wel eens luchten. Met een kierstandhouder op uw ramen houdt u inbrekers buitenshuis. Kan iemand bij uw huis naar boven klauteren via een aanbouw of regenpijp? Beveilig de ramen en kozijnen op de eerste verdieping dan extra goed! Vraag een slotenmaker om advies.

34 Een waaks baasje AUGUSTUS week 33 maandag 10 dinsdag 11 woensdag 12 donderdag 13 vrijdag 14 zaterdag 15 zondag 16 Loopt u regelmatig een rondje met uw hond? Dan kent u de buurt als uw broekzak. En merkt u al snel als er iets niet in de haak is. U bent daarom geknipt voor Project Waaks! Het enige wat u hoeft te doen is tijdens uw uitlaatrondje een oogje in het zeil houden. Ziet u een verdachte situatie? Dan belt u de politie. Hierdoor kan de politie snel in actie komen en dat vergroot de pakkans.

35 Daar trappen we niet in! AUGUSTUS week 34 maandag 17 dinsdag 18 woensdag 19 donderdag 20 vrijdag 21 zaterdag 22 zondag 23 Twee keer ben ik bijna slachtoffer geworden van een babbeltruc. De eerste keer wilde een man binnenkomen om geld terug te geven namens mijn energieleverancier. Maar ik zei: U komt er bij mij niet in! De tweede keer waren het een paar meiden die vroegen om pen en papier. Toen ik dat ging halen, liepen ze mee naar binnen. Ik heb ze direct weer weggestuurd. In beide gevallen waren het dieven die in deze buurt al vaker hadden toegeslagen. Gelukkig was ik alert. Ik doe de deur alleen nog open als ik zéker weet dat het goed volk is. Mevrouw Witsenboer (95) * De gemeente organiseert regelmatig informatiebijeenkomsten over babbeltrucs. Interesse? Neem contact op met uw wijkbureau.

36 Terwijl u in de achtertuin zit AUGUSTUS week 35 maandag 24 dinsdag 25 woensdag 26 donderdag 27 vrijdag 28 zaterdag 29 zondag 30 De zomervakantie is ten einde. Hopelijk kunt u nog genieten van de warme nazomer in uw achtertuin. Maar intussen breekt iemand aan de voorkant in. In een mum van tijd zijn uw laptop en telefoon van de tafel gegrist. Laat ramen en deuren niet zomaar open staan, zeker niet als u (even) weggaat. En sluit altijd de voordeur af met de sleutel, ook als u binnen bent. Laat geen waardevolle spullen voor het raam staan.

37 Iedereen is welkom! SEPTEMBER week 36 Regel goed hang- en sluitwerk voor je eigen kamerdeur. maandag 31 dinsdag 1 woensdag 2 donderdag 3 vrijdag 4 zaterdag 5 zondag 6 Mensen die in- en uitlopen; kamers met de deuren open; een voordeur die nooit op slot gaat. Studentenhuizen zijn een paradijs voor inbrekers. Bij één op de zes inbraken in de stad gaat het om een studentenwoning. 3 tips voor studenten: Spreek met je huisgenoten af om altijd de voordeur op slot te draaien; als je weggaat, en als je thuiskomt. Kom je een onbekende tegen op de gang? Vraag wie hij is en wat hij komt doen. Regel goed hang- en sluitwerk voor je eigen kamerdeur.

38 meld een inbraakpoging altijd bij de politie Inbreker op het spoor SEPTEMBER week 37 maandag 7 dinsdag 8 woensdag 9 donderdag 10 vrijdag 11 zaterdag 12 zondag 13 Schoensporen, vingerafdrukken, DNA, schade door een breekijzer: inbrekers laten ook bij een mislukte inbraakpoging allerlei sporen achter. Meld een inbraakpoging daarom altijd bij de politie. Hoe onduidelijk de sporen ook zijn. Vaak kunnen wij er wel iets mee. Als een paar huizen verderop wél een geslaagde inbraak is geweest, kunnen we de sporen vergelijken. En als de politie iemand oppakt met een breekijzer op zak, kunnen we onderzoeken of dat breekijzer overeenkomt met de schade aan uw deurkozijn. In dat geval voegen we de inbraakpoging aan zijn dossier toe. Menno de Groot, tactisch rechercheur bij de Forensische Opsporing van de politie.

39 Verstoppertje! SEPTEMBER week 38 maandag 14 dinsdag 15 woensdag 16 donderdag 17 vrijdag 18 zaterdag 19 zondag 20 Kostbaarheden kunt u het beste verspreid door het huis bewaren, op onlogische plaatsen. Anders heeft een inbreker direct flink beet na één greep in uw sieradenkistje. Ook het gebruik van een goed vastgezet kluisje kan dieven flink vertragen.

40 Installeer een (gratis) app met track&trace-functie. Smartphone op slot! SEPTEMBER week 39 maandag 21 dinsdag 22 woensdag 23 donderdag 24 vrijdag 25 Begin Offerfeest zaterdag 26 zondag 27 Uw mobiele telefoon bevat veel persoonlijke informatie. Natuurlijk wil niemand dat die in handen van dieven valt. Gelukkig kunnen smartphones beveiligd worden met een code, figuurtje of vingerafdruk. Maak daar gebruik van. Zo is uw telefoon niet eenvoudig te gebruiken door dieven. Noteer het registratienummer én het IMEI-nummer van uw apparaten en telefoons. (Het IMEI-nummer is te vinden op het doosje van de telefoon of op te vragen door *#06# op uw mobiel in te toetsen.) Is uw telefoon gestolen? Geef deze nummers dan bij uw aangifte door aan de politie.

41 Ik zie, ik zie SEPTEMBER week 40 maandag 28 dinsdag 29 woensdag 30 donderdag 1 vrijdag 2 zaterdag 3 zondag 4 Nu de herfst aanbreekt en het al vroeg begint te schemeren, gaat ook het inbraakseizoen van start. Let in de donkere maanden daarom extra op goed licht en zicht. Licht Maak uw huis veilig door goede buitenlampen met een stevig armatuur te plaatsen. Ideaal zijn lampen die vanzelf aangaan als het donker wordt. Zicht Voorkom dat uw huis onzichtbaar is achter heggen, bomen, struiken, schuttingen of schuurtjes. Zo heeft u zicht op de openbare weg en zijn eventuele inbrekers rondom uw huis vanaf de straat te zien. Werkt de openbare verlichting in uw straat niet? Meld het via

42 Download het kostbaarhedenregistratieformulier op. Hij is eh...groen? OKTOBER week 41 maandag 5 dinsdag 6 woensdag 7 donderdag 8 vrijdag 9 zaterdag 10 zondag 11 Weet u wél de kleur en het merk van een gestolen eigendom? Dat is een goed begin. Maar wilt u kans lopen het ooit nog terug te zien, noteer dan ook serienummers en eventuele beschadigingen. Voor de verzekering en de politie is het ook handig als u uw kostbare bezittingen duidelijk op foto s vastlegt. Denk aan antiek, sieraden en kunstvoorwerpen. Leg een liniaal naast het object om de grootte duidelijk te maken.

43 IJzeren tips OKTOBER week 42 maandag 12 dinsdag 13 woensdag 14 donderdag 15 vrijdag 16 zaterdag 17 zondag 18 Vertraag de dief Een halve minuut. Zo snel wil een inbreker binnen kunnen komen. Sloten kunnen hem uiteindelijk niet tegenhouden, maar wel flink vertragen. Hoe langer hij erover doet om binnen te komen, hoe groter de kans dat hij van zijn voornemen afziet. Bescherm de kern Een inbraakmethode die de laatste jaren erg populair is geworden, is kerntrekken. Daarbij trekken inbrekers met een schroef de hele cilinder van het slot eruit. Waarna het kinderspel is om de deur te openen. Een goed slot heeft daarom beslag dat kerntrekken onmogelijk maakt. Vraag ernaar bij de slotenmaker.

44 Bewolkt met windvlagen en kans op een reisje OKTOBER week 43 maandag 19 dinsdag 20 woensdag 21 donderdag 22 vrijdag 23 zaterdag 24 zondag 25 Gaat u er in deze herfstvakantie even tussenuit? Vijf tips om de kans op inbraak te verkleinen. Sluit de overgordijnen niet. Zet geen afwezigheidsberichten op uw voic . Vertel zo min mogelijk mensen dat u weg bent. Laat planten in de vensterbank staan en vraag of iemand ze water geeft. Installeer een tijdschakelaar op enkele lampen. Meer vakantietips leest u op:

45 Winterlicht OKTOBER week 44 maandag 26 dinsdag 27 woensdag 28 donderdag 29 vrijdag 30 zaterdag 31 zondag 1 Veel mensen halen de tijdschakelaars uit de kast voor de zomervakantie. Maar juist in de donkere maanden zijn die het handigst. Gaat u een avondje weg? Laat dan op diverse plaatsen in het huis lichten branden, het liefst gekoppeld aan tijdschakelaars. Denk ook aan de bovenverdieping! Gebruikt u tijdschakelaars, laat de lampen dan op verschillende momenten uitgaan. Natuurlijk moeten de gordijnen dicht zijn, anders ziet een inbreker zo dat er niemand thuis is.

46 Uit voorzorg NOVEMBER week 45 maandag 2 dinsdag 3 woensdag 4 donderdag 5 vrijdag 6 zaterdag 7 zondag 8 U wilt natuurlijk het liefst voorkomen dat iemand bij u inbreekt. Maar als het tóch gebeurt, kunt u de schade maar beter beperken. Sluit binnendeuren en deuren/laden van kasten niet af. Zo voorkomt u extra schade als deze tijdens een inbraak worden opengebroken. Kopieer uw persoonlijke bestanden (en foto s) op de computer naar een usb-stick, externe harde schijf of een online server/in de cloud. Zo raakt u deze bestanden niet kwijt bij diefstal van uw computer. Zorg dat u een goede opstal- en inboedelverzekering heeft. Registreer en fotografeer uw waardevolle spullen.

47 Trick or treat! Kijk voordat u de deur opent eerst wie er staat. Is het een onbekende persoon en vertrouwt u het niet? Vraag dan eerst wie hij/zij is en wat hij/zij komt doen. Vertrouwt u het nog niet? Bel dan 112. Open de voordeur bij gebouwen met een centrale toegang alleen voor uw eigen bezoek. Kijk door het raam, de deurspion of gebruik de intercom. NOVEMBER week 46 maandag 9 dinsdag 10 woensdag 11 donderdag 12 vrijdag 13 zaterdag 14 zondag 15 Met Sint-Maarten zal er weer veel aangebeld worden bij inwoners van Utrecht. Misschien ook wel bij u. Nu zullen deze kinderen met hun lampionnetjes waarschijnlijk geen gevaar vormen. Maar pas op: dieven zijn er in allerlei soorten en maten. Ook onschuldig ogende kinderen of moeders met kinderen kunt u niet altijd vertrouwen. Er zijn verhalen bekend van scholieren die vragen of iemand wil meewerken aan een werkstuk en vervolgens toch slechte bedoelingen hadden.

48 Loos alarm? NOVEMBER week 47 maandag 16 dinsdag 17 woensdag 18 donderdag 19 vrijdag 20 zaterdag 21 zondag 22 Een alarminstallatie heeft voordelen, maar houdt inbrekers niet tegen. Goed hang- en sluitwerk is dan ook veel belangrijker. Installeer een alarm alleen op uw ramen en deuren, zodat rondlopende huisdieren geen loos alarm veroorzaken.

49 Brandgevaar NOVEMBER week 48 maandag 23 dinsdag 24 woensdag 25 donderdag 26 vrijdag 27 zaterdag 28 zondag 29 Heeft u alle tips in deze kalender opgevolgd? Dan is uw huis goed beschermd en kan een inbreker niet zomaar binnenkomen. Maar: kunt u zelf snel naar buiten komen als er brand uitbreekt? Een deurketting kunt u s nachts beter losmaken. Deze is alleen bedoeld voor als u de deur voor iemand opent. Neem sleutels mee naar boven, zodat u er niet naar op zoek hoeft bij noodgevallen. Ook kunt u ze dan eventueel naar beneden gooien om de hulpdiensten binnen te laten. Zorg dat iedereen in huis weet waar de sleutels van afgesloten deuren zijn.

komen. Laat U anders door vakmensen voorlichten. Geef geen gelegenheid tot inbraak (laat geen buit zien)

komen. Laat U anders door vakmensen voorlichten. Geef geen gelegenheid tot inbraak (laat geen buit zien) Inleiding De bedoeling van inbraakpreventie is het zo moeilijk mogelijk maken voor inbrekers om binnen te komen. Vaak wordt als eerste maatregel het hang- en sluitwerk van een woning aangepast om inbraak

Nadere informatie

Woon veiliger met het Politiekeurmerk Veilig Wonen

Woon veiliger met het Politiekeurmerk Veilig Wonen Woon veiliger met het Politiekeurmerk Veilig Wonen Een veilig huis in een veilige wijk. Dat geeft een veilig gevoel. Zo vanzelfsprekend als het lijkt is het niet. De laatste jaren is het steeds veiliger

Nadere informatie

Foto omslag: Rafaël Drent

Foto omslag: Rafaël Drent Foto omslag: Rafaël Drent Voorwoord Voor u ligt de toolkit woninginbraken. Deze kit is naast een communicatieplan, samengesteld uit een aantal voorbeelden van maatregelen die u als gemeente zou kunnen

Nadere informatie

Stop! Beveiligde woning! Hoe u inbraken in uw woning kunt voorkomen.

Stop! Beveiligde woning! Hoe u inbraken in uw woning kunt voorkomen. Stop! Beveiligde woning! Hoe u inbraken in uw woning kunt voorkomen. 1 Inhoud Veel deuren, veel ramen? Makkelijk naar binnen! 3 Checklist: is uw woning goed beveiligd? 4 Nog meer tips 9 Hoe krijgt u 10%

Nadere informatie

www.besafe.be VEILIG WONEN een zaak van iedereen!

www.besafe.be VEILIG WONEN een zaak van iedereen! www.besafe.be 3 Inbraakpreventieve maatregelen VEILIG WONEN een zaak van iedereen! Inbraakpreventieve maatregelen 3A/2 3A Organisatorische maatregelen of goede gewoonten Waarom ik?, vragen veel slachtoffers

Nadere informatie

StadsBericht Extra. Nieuws van de gemeente Amersfoort. Betrokken bewoners maken Randenbroek veiliger

StadsBericht Extra. Nieuws van de gemeente Amersfoort. Betrokken bewoners maken Randenbroek veiliger StadsBericht Extra Nieuws van de gemeente Amersfoort Betrokken bewoners maken Randenbroek veiliger Je woont pas prettig in Randenbroek als je je veilig voelt. De afgelopen jaren hebben we veel aandacht

Nadere informatie

Veiligheidswijzer 2012-2013

Veiligheidswijzer 2012-2013 Veiligheidswijzer 2012-2013 ningen - Buren - Culemborg - Druten - Geldermalsen - Groesbeek - Heumen - Lingewaal - Maasdriel - Millingen aan de Rijn - Ned we - Neerijnen - Nijmegen - Tiel - Ubbergen - West

Nadere informatie

Zo hou je ongewenste gasten buiten!

Zo hou je ongewenste gasten buiten! Zo hou je ongewenste gasten buiten! Veilig wonen. Het zou vanzelfsprekend moeten zijn, maar dat is het niet altijd. Misschien is het jou ook al eens overkomen. En anders ken je vast wel iemand die het

Nadere informatie

Een Zinnig Woord. L. Beheydt

Een Zinnig Woord. L. Beheydt Een Zinnig Woord L. Beheydt In... zomer is het hier erg warm. Ik ga naar... stad. Jan speelt met... jongens van zijn klas. Joep is een vriend... mijn broer. An houdt... lekker eten. Dat boek is... mij.

Nadere informatie

Veiligheidswijzer: waard om bewaard te worden

Veiligheidswijzer: waard om bewaard te worden w w w. v e i l i g h e i d s w i j z e r. n l Studenten Hogeschool Utrecht doen regelmatig lezersonderzoeken Veiligheidswijzer: waard om bewaard te worden De Veiligheidswijzer heeft als doel bewoners van

Nadere informatie

Zo hou je ongewenste gasten buiten!

Zo hou je ongewenste gasten buiten! Zo hou je ongewenste gasten buiten! Zo hou je ongewenste gasten buiten: 1. Organisatorische maatregelen veilige leefgewoonten Veilig wonen. Het zou vanzelfsprekend moeten zijn, maar dat is het niet altijd.

Nadere informatie

Bestuur. Telefonisch contact met de bestuursleden bij voorkeur op werkdagen tussen 19.00 en 20.00 uur

Bestuur. Telefonisch contact met de bestuursleden bij voorkeur op werkdagen tussen 19.00 en 20.00 uur Juni 2015 Bestuur Naam Functie Telefoon Dhr. J.J.A.M. Ruijs Voorzitter 030-2436528 Dhr. H.G. Beelen Penningmeester 06-17470060 Mevr. W. Leistra Secretaris 030-8776083 Mevr. B.H. Tjoa Administratie 030-2513730

Nadere informatie

Identiteitsfraude. Groepsessay

Identiteitsfraude. Groepsessay Groepsessay Laura van Egeraat Tess Glansbeek Elvira Hoogstrate Frederique van Osta Milou Schoonen Fontys Hogescholen Inhoudsopgave Inleiding... 3 1 Wat is identiteitsfraude?... 4 1.1 Verschillende soorten

Nadere informatie

In de brand, uit de brand

In de brand, uit de brand In de brand, uit de brand In de brand, uit de brand April 2010 Inhoud 1 Hoe kun je brand voorkomen?...5 1.1 Rondom het gebouw...5 1.2 Maatregelen in en aan het gebouw...7 1.3 Checklist preventief...13

Nadere informatie

In dit nummer onder meer: Een uitgave van de Bewonersvereniging Klapwijk

In dit nummer onder meer: Een uitgave van de Bewonersvereniging Klapwijk Een uitgave van de Bewonersvereniging Klapwijk In dit nummer onder meer: Verslag algemene ledenvergadering Bewonersvereniging Klapwijk 5,6,7+8 Van de voorzitter Jos Arends 9 Het begon met een setje waterverf

Nadere informatie

Vakantiegevoel. Leven & Geld. VEILIG OP VAKANTIE Tips & checklists. WAT KOST EEN VAKANTIE? All inclusive hoeft niet duur te zijn!

Vakantiegevoel. Leven & Geld. VEILIG OP VAKANTIE Tips & checklists. WAT KOST EEN VAKANTIE? All inclusive hoeft niet duur te zijn! Leven & Geld Vakantiegevoel WAT KOST EEN VAKANTIE? All inclusive hoeft niet duur te zijn! LEKKER DE TUIN IN! Thuis genieten van de zomer HANDIG HULPMIDDEL VakantieBudgetPlanner VEILIG OP VAKANTIE Tips

Nadere informatie

LESBRIEF 6 - GEVAAR... 36 Overmacht... 37 Bedreigingen... 38 Keylogging... 39 Geldezel... 39 LESBRIEF 7 JE IDENTITEIT... 41 Identiteitsdiefstal...

LESBRIEF 6 - GEVAAR... 36 Overmacht... 37 Bedreigingen... 38 Keylogging... 39 Geldezel... 39 LESBRIEF 7 JE IDENTITEIT... 41 Identiteitsdiefstal... DIGIVEILIG Inhoud LESBRIEF 1 - INLEIDING... 5 Digiveilig... 6 Gegevens en informatie... 7 Cyberpesten... 9 Regels op internet... 10 LESBRIEF 2 - HET LIJKT ZO LEUK... 12 Malware... 13 Gratis aanbiedingen...

Nadere informatie

Jaargang 19 aflevering 2 juli 2010

Jaargang 19 aflevering 2 juli 2010 Belangenvereniging Huiseigenaren Tanthof Delft jrg 19 afl.2 pag 2 Jaargang 19 aflevering 2 juli 2010 Samenstelling Bestuur: Voorzitter en contacten contractant Tempus : Bert Vixseboxse Straat.v.Malakka

Nadere informatie

Verbetering winkelcentrum De Ruwert

Verbetering winkelcentrum De Ruwert 46e jaargang nummer 5 25 januari 2014 Aan de bewoners van dit pand! Informatieblad voor alle Ruwaardbewoners van de Stichting voor Samenlevingsopbouw RUCREA in samenwerking met de WIJKRAAD RUWAARD ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

WELKOM thuis! Een appartement heeft zo z n voordelen. In dit nummer. Denkt u met ons mee? Lees meer op pagina 4

WELKOM thuis! Een appartement heeft zo z n voordelen. In dit nummer. Denkt u met ons mee? Lees meer op pagina 4 nr. 8 jaargang 4 oktober 2011 WELKOM thuis! Magazine van Woonstichting Vryleve Denkt u met ons mee? Lees meer op pagina 4 Een appartement heeft zo z n voordelen In dit nummer Ventilatie warmtepomp Interview

Nadere informatie

VEILIGHEID. www.brandwachten.com. Hoe brandveilig is jouw huis? Jaarlijks 3.2 miljoen Nederlanders slachtoffer criminaliteit

VEILIGHEID. www.brandwachten.com. Hoe brandveilig is jouw huis? Jaarlijks 3.2 miljoen Nederlanders slachtoffer criminaliteit december 2007 VEILIGHEID Jaarlijks 3.2 miljoen Nederlanders slachtoffer criminaliteit Pagina 4 Hoe brandveilig is jouw huis? Pagina 6 Goed voorbereid het verkeer in Pagina 9 Kinderen: een ongeluk zit in

Nadere informatie

het blijft je vader of moeder opgroeien met een ouder getroffen door een beroerte

het blijft je vader of moeder opgroeien met een ouder getroffen door een beroerte het blijft je vader of moeder opgroeien met een ouder getroffen door een beroerte CVA Cerebro Vasculair Accident (CVA) is de medische term voor een ongeluk in de vaten van de hersenen. In het dagelijks

Nadere informatie

Mia Bouwhuis nummer 12 december 2013

Mia Bouwhuis nummer 12 december 2013 Mia Bouwhuis Mia Bouwhuis is voorzitter van de bewonerscommissie P.L. Takbuurt, Amsterdam. We vormen een actieve bewonerscommissie. Burendag, 21 september, was voor ons aanleiding voor een burenontbijt,

Nadere informatie

Praktische veiligheidsgids voor vrouwen

Praktische veiligheidsgids voor vrouwen Praktische veiligheidsgids voor vrouwen Irene Zeilinger Ik keek hem recht in de ogen. Zij verweerde zich uit alle macht. Ik zei hem me los te laten. 2 Praktische veiligheidsgids voor vrouwen Garance vzw

Nadere informatie

Haal de zomer in huis

Haal de zomer in huis MAGAZINE VAN WONINGCORPORATIE EIGEN HAARD - JUNI 2014 Haal de zomer in huis 4X WOONTIPS HET HUIS- KAMERGEVOEL VAN MADS VERKLEIN DE KANS OP INBRAAK DE VERRASSINGEN VAN OUDERKERK EIGENzinnig EIGENzinnig

Nadere informatie

Jij zoekt werk. en je hebt Autisme. Zo pak je dat aan!

Jij zoekt werk. en je hebt Autisme. Zo pak je dat aan! Jij zoekt werk en je hebt Autisme Zo pak je dat aan! 3 e druk 3 e oplage december 2007 ISBN 9789074910415 Copyright 2006 irv, Hoensbroek Uitgever: Auteurs: CrossOver, Woerden Brigitte van Lierop Enid Reichrath

Nadere informatie

Sociale. media!? Handig voor je ouders!

Sociale. media!? Handig voor je ouders! Sociale EEN UITGAVE VAN: media!? Handig voor je ouders! Knip uit en hang op! Wat zijn sociale media? Hoe begeleid je je kind op internet? Online games en virtuele werelden: pas op de kosten! Vraag & antwoord

Nadere informatie

magazine Woonmensen Bewoners in Orden denken mee Actief in de buurt Normaalste zaak van de wereld Verkoop gestart, Schatkamer van Zuid zorgwonenbuurt

magazine Woonmensen Bewoners in Orden denken mee Actief in de buurt Normaalste zaak van de wereld Verkoop gestart, Schatkamer van Zuid zorgwonenbuurt nr. 1 Mei 2012 Magazine voor klanten en relaties van de Actief in de buurt Normaalste zaak van de wereld Bewoners in Orden denken mee Verkoop gestart, Schatkamer van Zuid zorgwonenbuurt Magazine voor klanten

Nadere informatie

7h Thema geld en kopen

7h Thema geld en kopen 7h Thema geld en kopen Wat zou je moeten zonder geld? In deze tijd helemaal niets! Vroeger kon je nog wat met je graan, tarwe of voedsel. Men ruilde vroeger namelijk het ene product tegen het andere product.

Nadere informatie

Jij zoekt werk. en je hebt dyslexie. Zo pak je dat aan!

Jij zoekt werk. en je hebt dyslexie. Zo pak je dat aan! Jij zoekt werk en je hebt dyslexie Zo pak je dat aan! 3 e druk 3 e oplage december 2007 ISBN 9789074910446 Copyright 2006 irv, Hoensbroek Uitgever: Auteurs: CrossOver, Woerden Brigitte van Lierop Enid

Nadere informatie