Prof. dr. Herman Baartman voor Tijdschrift Kindermishandeling

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Prof. dr. Herman Baartman voor Tijdschrift Kindermishandeling"

Transcriptie

1 Internationale onderzoeken wijzen uit: Schroom om te melden bij leerkrachten is hoog Prof. dr. Herman Baartman voor Tijdschrift Kindermishandeling Emeritus hoogleraar Preventie en Hulpverlening inzake Kindermishandeling Herman Baartman dook de internationale vakliteratuur in voor TKM. Hij vond in diverse onderzoeken dat de schroom om kindermishandeling te signaleren en te melden bij leerkrachten en andere professionals hoog is. Maar als het vertrouwen in de eigen vaardigheid toeneemt, vermindert deze schroom. Training en coaching is daarom het devies. 45% van de professionals in Nederland weet niet goed raad met een vermoeden van kindermishandeling of huiselijk geweld. Dat bleek uit een onderzoek van Bureau Veldkamp (2012) over de bekendheid met en de waardering van de verplichte Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling die op 1 juli van dit jaar ingaat. 4 op de 10 professionals zegt behoefte te hebben aan scholing hierover. Op zich is onzekerheid en schroom rond signaleren en melden begrijpelijk. Het zou zelfs vreemd zijn als die er niet waren. Maar het kunnen hanteren van die onzekerheid en schroom is een wezenlijk onderdeel van iemands professionaliteit. Het is in het belang van het kind en uiteindelijk ook in dat van de ouders dat professionals hiermee leren omgaan. Er is nogal wat onderzoek gedaan naar de omvang van die schroom. Bunting e.a. (2010) geven daarvan een overzicht. Ik geef hieronder wat voorbeelden om te laten zien hoe gewoon die schroom is. Meldplicht De VS kennen een meldplicht, evenals vrijwel alle staten in Australië. Dat is dwingender dan een verplichte meldcode zoals wij die gaan kennen per 1 juli van dit jaar. Bij leerkrachten werd onderzocht wat ze in uiteenlopende hypothetische gevallen van vermoedens van kindermishandeling zouden doen. 14 tot 67% van de leerkrachten in de VS zou geen melding doen, in Australië was dat 8 tot 46%. In ander onderzoek is aan leerkrachten gevraagd wat ze in de afgelopen periode, bijvoorbeeld de laatste twee jaar, daadwerkelijk hebben gedaan. 48% meldde een ernstig vermoeden van kindermishandeling niet.

2 Kinderartsen Niet alleen leerkrachten zijn terughoudend in melden. Van de Zweedse verpleegkundigen in de jeugdgezondheidszorg bleken er slechts 3 van de 10 bij een vermoeden van kindermishandeling een melding te hebben gedaan bij de kinderbescherming (ook Zweden kent een meldplicht). En het beeld dat in dit onderzoek naar voren komt van kinderartsen, tandartsen en wijkverpleegkundigen is niet veel anders. Bij uiteenlopende beroepsgroepen zijn de drempels om via een melding werk te maken van een vermoeden van kindermishandeling dus opmerkelijk hoog. Natuurlijk kan terughoudendheid in het doen van een melding op meer wijzen dan schroom alleen, maar het is er wel een belangrijk bestanddeel daarvan. Aard van schroom Om met die schroom om te kunnen gaan is het zaak zicht te hebben op de aard er van. Walsh e.a. (2008), Bunting e.a. (2010) en Goebbels e.a.(2008) doen verslag van eigen en andermans onderzoek naar factoren die op die schroom van invloed zijn. Deze zijn te groeperen in een viertal clusters: 1) aard van de (vermoede) mishandeling, 2) kenmerken van het kind, 3) kenmerken van de professional, 4) kenmerken van organisatie en opleiding. Ruwweg leveren genoemde verslagen samen het volgende beeld op, ik behandel ze hieronder alle vier apart: 1) Aard van de (vermoede) mishandeling De bereidheid om te melden is relatief het hoogst bij vermoedens van fysieke mishandeling en verwaarlozing. En geringer bij seksueel misbruik en emotionele mishandeling. Dat deze laatste vorm van mishandeling niet vaak wordt gemeld kan eraan liggen dat de ernst van emotionele mishandeling flink wordt onderschat. De belangrijkste drempel om te melden is evenwel de ambiguïteit van signalen van mishandeling en de daarbij horende onzekerheid.

3 Zijn er duidelijke fysieke signalen, dan is de onzekerheid minder groot. Logisch dat daardoor fysieke mishandeling en verwaarlozing eerder worden gemeld. Maar tussen de ambiguïteit van signalen en eigen onzekerheid bestaat een wisselwerking. Ze versterken elkaar. Melders zijn meer bereid het onzekere van signalen te accepteren dan niet-melders en niet-melders zijn meer geneigd de ambiguïteit van signalen uit te vergroten. 2) Kenmerken van het kind Kenmerken van het kind lijken van geringe invloed op de schroom om te melden. Onderzoek naar factoren als leeftijd en gender geven een wisselend beeld. Wel lijkt die schroom minder naarmate er in het gezin meer sprake is van sociaaleconomische achterstand. Een constatering die overigens al decennia gedaan wordt. 3) Kenmerken van de professional Vergelijken we verschillende groepen professionals, dan lijkt de bereidheid tot melden in de GGZ verhoudingsgewijs het geringst. Dit hangt wellicht samen met een andere bevinding; de vrees dat een melding schade kan berokkenen aan het therapeutisch proces. In deze sector spelen vertrouwelijkheid en privacy een belangrijke rol. Ook andere professionals speelt de vrees voor schade aan de relatie met de ouders parten alsmede de vrees dat een melding meer kwaad dan goed doet. Menigeen laat zich leiden door wat ooit eens the rule of optimism genoemd is. Ofwel: de neiging om pijnlijke situaties van en interventies voor kinderen en ouders te bezien door een roze bril. Ze menen het wel goed, ze moeten nog een kans hebben, ze kunnen het ook niet helpen, ze zijn al op de goede weg. Maar ook een beroep op privacy en vertrouwelijkheid kan dezelfde functie hebben als een roze bril: roze bril opzetten: ontwijken waar men zich geen raad mee weet. Gebleken is dat vertrouwen in de eigen vaardigheid om signalen van kindermishandeling te onderkennen de schroom vermindert en die roze bril onnodig maakt. Dit sluit aan op mijn eerdere opmerking dat eigen onzekerheid de ambiguïteit van signalen kan uitvergroten en dus de drempel om te melden kan verhogen. Zo blijkt dat leerkrachten die helder kunnen aangeven hoe ze in de toekomst zullen handelen bij een vermoeden van kindermishandeling, meer melden dan docenten die daar minder zicht op hebben. Enerzijds helpt dus de eigen helderheid over hoe kindermishandeling aan te pakken als dit nodig is, anderzijds speelt de ervaring hierin een belangrijke rol. En daardoor groeit het zelfvertrouwen. Hieruit is te concluderen dat een helpende hand van ervaren leerkrachten een belangrijke steun

4 Kan zijn voor jonge leerkrachten. Zij kunnen de jongere leerkrachten helpen om met de schroom en de onzekerheid, die inherent zijn aan de zorg voor veiligheid van kinderen, te leren omgaan. 4) Organisatie en opleiding Beschikt een school intern over een team dat kindermishandeling als speciaal aandachtsgebied heeft, dan verlaagt dat de schroom bij leerkrachten om te melden. Het hebben van zo n team is bovendien een uiting dat de school als organisatie belang hecht aan dit onderwerp. In zo n school zal er ook eerder een klimaat heersen waar leerkrachten onderling open van gedachten kunnen wisselen over vermoedens van kindermishandeling. En over de onzekerheden en emoties die daarmee gepaard gaan. Dit alles verlaagt de drempel om te melden. Daarnaast is het van belang dat leerkrachten en andere professionals vertrouwen hebben in het nut van een melding. En het al of niet krijgen van feedback over de melding van de instantie waar gemeld is, blijkt ook een grote rol te spelen. Want wie niets meer van de melding hoort, laat al gauw ook zelf niets meer horen. Opleiding en training Daarom is belangrijk dat professionals in bijvoorbeeld een training op de hoogte worden gebracht van de inbreng, expertise en verantwoordelijkheden van andere disciplines en organisaties in die samenwerking. Veel onderzoek wijst ook op het positieve effect van training. Maar om te kunnen werken met onzekerheid en schroom is meer nodig dan kennis van protocollen en codes, hoe belangrijk die ook zijn. Een kortstondige training kan zelfs contraproductief zijn. Zo bleek uit een onderzoek van Walsh e.a. dat leerkrachten die geen workshop hadden gehad in signaleren en melden een grotere bereidheid tot signaleren aan de dag legden dan leerkrachten die wel een workshop hadden gehad. Een training hierover kan namelijk ook onzeker maken. Geen kortstondige training Immers: wie de grammaticale regels en eigenaardigheden van een vreemde taal beter leert kennen, kan juist een hogere drempel ervaren om die taal te spreken uit angst fouten te maken. Een kortstondige training alleen is daarom onvoldoende. Gezien de complexiteit en beladenheid van het onderwerp zou een training een vervolg moeten hebben middels coaching gedurende langere tijd. Daarin moet het leren werken met onzekerheid en schroom centraal staan.

5 Effecten van trainingen Een onderzoek van Hawkins en McMallum naar de effecten van een training van leerkrachten in signaleren en melden onderstreept het belang hiervan. Na afloop van een training vergeleken ze getrainde leerkrachten met hun niet-getrainde collega s. Ging het om gevallen van mishandeling die tamelijk duidelijk waren, dan was er tussen beide groepen geen verschil. Maar betrof het zaken die veel meer twijfel opriepen, dan bleken de getrainde leerkrachten meer geneigd om te melden dan de anderen. Het kunnen hanteren van onzekerheid en schroom is de confrontatie aangaan met de ellende van een kind, en dat is extra moeilijk als het, zoals vaak het geval is, de ouders zijn die het kind die ellende aandoen. Kunnen werken met die onzekerheid en schroom is, zoals al gezegd, een wezenlijk onderdeel van iemands professionaliteit. Werken met zekerheden is niet zo n kunst. Kunnen werken met twijfels; dat is wat iemand tot een professional maakt. Of je nu leerkracht, huisarts of wijkverpleegkundige bent. Literatuur Bunting, L., A. Lazenbatt & I. Wallace (2010). Information sharing and reporting systems in the UK and Ireland: professional barriers to reporting child maltreatment concerns, Child Abuse Review, 19, Goebbels, A.F.G., J. M. Nicholson, K. Walsh & H. De Vries (2008), Teachers' reporting of suspected child abuse and neglect: behaviour and determinants, Health Educational Research, 23, Hawkins, R. & McMallum (2001). Effects of mandatory notification training on the tendency to report hypothetical causes of child abuse and neglect, Child Abuse Review 10, Walsh, K. R., Bridgstock, A. Farrell, M. Rassafiani & R. Schweizer (2008). Case, teacher and school characteristics influencing teachers detection and reporting of child physical abuse and neglect: results from an Australian survey, Child Abuse and Neglect, 32,

Protocol meldcode. Huiselijk geweld en kindermishandeling. OBS Prins Claus

Protocol meldcode. Huiselijk geweld en kindermishandeling. OBS Prins Claus Protocol meldcode Huiselijk geweld en kindermishandeling OBS Prins Claus Linschoten januari 2016 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Inleiding... 3 Leerkrachten... 3 Intern begeleider/directrice... 3 Verwijsindex...

Nadere informatie

prevalentie prevalentie kindermishandeling is een factor 10 hoger dan wat bij instanties wordt gemeld USA/Canada/UK (Lancet 2009)

prevalentie prevalentie kindermishandeling is een factor 10 hoger dan wat bij instanties wordt gemeld USA/Canada/UK (Lancet 2009) prevalentie prevalentie kindermishandeling is een factor 10 hoger dan wat bij instanties wordt gemeld USA/Canada/UK (Lancet 2009) 1 OudersOnline in beklaagden bank bij Consultatiebureau s 2 Meldcode of

Nadere informatie

De meldcode en de aandachtsfunctionaris. Tea Hol Coördinator Landelijke Vakgroep Aandachtsfunctionarissen Kindermishandeling

De meldcode en de aandachtsfunctionaris. Tea Hol Coördinator Landelijke Vakgroep Aandachtsfunctionarissen Kindermishandeling De meldcode en de aandachtsfunctionaris Tea Hol Coördinator Landelijke Vakgroep Aandachtsfunctionarissen Kindermishandeling Verplichte meldcode Vanaf 1 juli 2013 is het een wettelijke verplichting tot

Nadere informatie

Kindermishandeling. Voor de minderjarige bedreigende of gewelddadige interactievan fysieke, psychische of seksuele aard,

Kindermishandeling. Voor de minderjarige bedreigende of gewelddadige interactievan fysieke, psychische of seksuele aard, Presentatie Kindermishandeling Is elke vorm van: Voor de minderjarige bedreigende of gewelddadige interactievan fysieke, psychische of seksuele aard, die de ouders of andere personen ten opzichte van wie

Nadere informatie

TKM Online, april 2012

TKM Online, april 2012 TKM- enquête onder ruim 1.400 professionals Het zwarte gat na een melding Marie-José Linders voor Tijdschrift Kindermishandeling 'Je ziet niet hoe het verder gaat met een kind. Wat gebeurt er? Wat doen

Nadere informatie

Cijfers huiselijk geweld en kindermishandeling

Cijfers huiselijk geweld en kindermishandeling Cijfers huiselijk geweld en kindermishandeling In Nederland heeft 40% van de bevolking ooit te maken gehad met huiselijk geweld Jaarlijks 200.000 mensen in Nederland slachtoffer van huiselijk geweld In

Nadere informatie

Meldcode kindermishandeling

Meldcode kindermishandeling Meldcode kindermishandeling een training voor professionals www.viermin.nl De training Meldcode Kindermishandeling richt zich op: - Signaleren: het kunnen, willen en durven signaleren van kindermishandeling

Nadere informatie

Aandachtsfunctionaris Kindermishandeling

Aandachtsfunctionaris Kindermishandeling Aandachtsfunctionaris Kindermishandeling Kennisquiz: wat weet u al? U mag allemaal gaan staan Acht vragen Bij een fout antwoord mag u gaan zitten De winnaar ontvangt een grandioze prijs Vraag 1 De wet

Nadere informatie

Rapport Kindermishandeling en Huiselijk Geweld. Peiling bij Fysiotherapeuten, Oefentherapeuten en Ergotherapeuten

Rapport Kindermishandeling en Huiselijk Geweld. Peiling bij Fysiotherapeuten, Oefentherapeuten en Ergotherapeuten Rapport Kindermishandeling en Huiselijk Geweld Peiling bij Fysiotherapeuten, Oefentherapeuten en Ergotherapeuten Stichting STUK Door Nicole de Haan en Lieke Popelier 2013 Algemene informatie Uit recent

Nadere informatie

Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling

Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling Informatie vooraf Als huisarts, leerkracht, verpleegkundige, kinderopvang begeleider, hulpverlener, zelfstandige beroepsbeoefenaar, kun je te maken krijgen

Nadere informatie

Tijne Berg- le Clercq Senior inhoudelijk medewerker, Nederlands. Onderzoeker, Verwey-Jonker Instituut. JeugdZo! 7 november, 2012

Tijne Berg- le Clercq Senior inhoudelijk medewerker, Nederlands. Onderzoeker, Verwey-Jonker Instituut. JeugdZo! 7 november, 2012 Wat werkt in de aanpak van kindermishandeling? Tijne Berg- le Clercq Senior inhoudelijk medewerker, Nederlands Jeugdinstituut t Jodi Mak Onderzoeker, Verwey-Jonker Instituut JeugdZo! 7 november, 2012 Opzet

Nadere informatie

MELDCODE HUISHOUDELIJK GEWELD EN KINDERMISHANDELING

MELDCODE HUISHOUDELIJK GEWELD EN KINDERMISHANDELING MELDCODE HUISHOUDELIJK GEWELD EN KINDERMISHANDELING Inhoud Inhoud... Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd. Voorwoord... 2 Enkele begrippen... 3 Stappenplan bij signalen van huiselijk geweld en kindermishandeling...

Nadere informatie

Meldcode Kindermishandeling en Huiselijk Geweld

Meldcode Kindermishandeling en Huiselijk Geweld Meldcode Kindermishandeling en Huiselijk Geweld Zorgroutes interne en externe zorgstructuur in basisscholen 23 juni 2014 1 Inhoud INLEIDING... 3 MELDCODE KINDERMISHANDELING EN HUISELIJK GEWELD... 3 CRITERIA

Nadere informatie

Per 1 januari Welkom bij uw instelling. Samenvoeging AMK en SHG. integrale aanpak van geweld in afhankelijkheidsrelaties.

Per 1 januari Welkom bij uw instelling. Samenvoeging AMK en SHG. integrale aanpak van geweld in afhankelijkheidsrelaties. Veilig Thuis Per 1 januari 2015 Samenvoeging AMK en SHG. Doel: integrale aanpak van geweld in afhankelijkheidsrelaties. Handelingsprotocol enkele uitgangspunten Veilig Thuis VD1 geeft prioriteit aan de

Nadere informatie

Aandachtsfunctionaris Kindermishandeling

Aandachtsfunctionaris Kindermishandeling Aandachtsfunctionaris Kindermishandeling Tea Hol Implementatieadviseur Rak 2011, namens het NJi Coördinator Landelijke Vakgroep Aandachtsfunctionarissen Kindermishandeling Verplichte meldcode Nieuw is

Nadere informatie

Meldcode bij een vermoeden van kindermishandeling

Meldcode bij een vermoeden van kindermishandeling Meldcode bij een vermoeden van kindermishandeling Versie februari 2012 Je huilde Logisch, je was nog zo klein En wat kon je anders Wanneer er niemand voor je kon zijn? Ik heb het geprobeerd Maar ik was

Nadere informatie

Stappenplan Meldcode kindermishandeling en huiselijk geweld o.b.s. Lokhorstschool Deil

Stappenplan Meldcode kindermishandeling en huiselijk geweld o.b.s. Lokhorstschool Deil Stappenplan Meldcode kindermishandeling en huiselijk geweld o.b.s. Lokhorstschool Deil stap Wat? Wie? Hoe? 1 In kaart brengen van de signalen observeren signaleren begeleiden Groepsleraar en Groepsleraar

Nadere informatie

Werkwijze Veilig Thuis

Werkwijze Veilig Thuis Werkwijze Veilig Thuis Elizabeth Hamelinck Beleidsadviseur en trainer - Veilig Thuis Hollands Midden 31/5/17 1 1 Programma - Onderzoek door Veilig Thuis - Huiselijk geweld / geweld in afhankelijkheidsrelaties

Nadere informatie

Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling 0900 1 26 26 26 5 cent per minuut

Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling 0900 1 26 26 26 5 cent per minuut Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling Informatie voor professionals 0900 1 26 26 26 5 cent per minuut Signaleren en samen aanpakken Wat is huiselijk geweld en wat is kindermishandeling? Verplicht

Nadere informatie

Dr. Xavier M.H. Moonen

Dr. Xavier M.H. Moonen Dr. Xavier M.H. Moonen Orthopedagoog/GZ-psycholoog Bijzonder lector inclusie van mensen met een verstandelijke beperking Zuyd Hogeschool Docent en onderzoeker UvA in het bijzonder voor het vakgebied zorg

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 23 maart 2015 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 23 maart 2015 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Rijnstraat 50 2515 XP DEN HAAG T 070 340 79 11 F 070 340 78

Nadere informatie

Wat te doen bij kindermishandeling en/of huiselijk geweld

Wat te doen bij kindermishandeling en/of huiselijk geweld Wat te doen bij kindermishandeling en/of huiselijk geweld Als er binnen Stad & Esch een vermoeden bestaat van kindermishandeling en/of huiselijk geweld, dan zal Stad & Esch handelen in de volgende stappen:

Nadere informatie

Meldcode Ouderenmishandeling

Meldcode Ouderenmishandeling Meldcode Ouderenmishandeling Wat is ouderenmishandeling? Boven 65 jaar Blijft vaak geheim Ontspoorde mantelzorg Overbelaste mantelzorger, uit onmacht, onwetendheid Glijdende schaal van adequate zorg naar

Nadere informatie

Meldcode bij signalen van huiselijk geweld en kindermishandeling

Meldcode bij signalen van huiselijk geweld en kindermishandeling Geleding Besproken Besluitvorming Directeuren en GMR Jan-mrt 2011 April 2011 Directeuren en GMR Evaluatie mei 2012 Directeuren Evaluatie en update MO 5-3-2013 DB 26 maart 2013 Directeuren Evaluatie DB

Nadere informatie

NPM-2017 NATIONALE PREVALENTIESTUDIE MISHANDELING VAN KINDEREN EN JEUGDIGEN. Samenvatting

NPM-2017 NATIONALE PREVALENTIESTUDIE MISHANDELING VAN KINDEREN EN JEUGDIGEN. Samenvatting Samenvatting NPM-2017 NATIONALE PREVALENTIESTUDIE MISHANDELING VAN KINDEREN EN JEUGDIGEN Leiden University, Institute of Education and Child Studies TNO Child Health Lenneke Alink / Mariëlle Prevoo / Sheila

Nadere informatie

HAND-OUT. Download de app: Meldcode. Bel voor advies of hulp: vooreenveiligthuis.nl

HAND-OUT. Download de app: Meldcode. Bel voor advies of hulp: vooreenveiligthuis.nl HAND-OUT Bel voor advies of hulp: 0800-2000 vooreenveiligthuis.nl Download de app: Meldcode door Hester Baars, KIKI Training & Coaching 1 Aanleiding Wet meldcode meldcode Doel van de wet: kwaliteit van

Nadere informatie

Aandachtsfunctionaris Kindermishandeling

Aandachtsfunctionaris Kindermishandeling Aandachtsfunctionaris Kindermishandeling Tea Hol Coördinator Landelijke Vakgroep Aandachtsfunctionarissen Kindermishandeling Meldcode Nieuw is de wettelijke verplichting tot het hebben en hanteren van

Nadere informatie

Meldcode Cibap vakschool & ontwerpfabriek

Meldcode Cibap vakschool & ontwerpfabriek Cibap vakschool & ontwerpfabriek dt-18-278 Stappenplan verbeterde meldcode 1 Voorwoord Voor u ligt de meldcode van Cibap vakschool voor verbeelding. Aanleiding is dat uit onderzoek is gebleken dat veel

Nadere informatie

SAMENVATTING VERNIEUWDE MELDCODE HUISELIJK GEWELD & KINDERMISHANDELING

SAMENVATTING VERNIEUWDE MELDCODE HUISELIJK GEWELD & KINDERMISHANDELING Pagina 1 van 8 SAMENVATTING VERNIEUWDE MELDCODE HUISELIJK GEWELD & KINDERMISHANDELING Protocol kindermishandeling en grensoverschrijdend gedrag voor de kinderopvang Kindermishandeling; iedereen weet dat

Nadere informatie

Inhoudsopgave Inhoudsopgave Inleiding Meldcode Meldcode/Richtlijn

Inhoudsopgave Inhoudsopgave Inleiding Meldcode Meldcode/Richtlijn Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 Inleiding 3 Wat is misbruik en mishandeling? 3 Wat is huiselijk geweld? 4 Meldcode 5 Meldcode/Richtlijn 6 Wie gaat het gesprek voeren? 6 Mogelijke gevolgen Fout! Bladwijzer

Nadere informatie

Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling

Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling april 2016 Inhoud Kindermishandeling...... 2 Definitie... 2 Vormen van kindermishandeling.... 2 Herkenning..... 2 Risicofactoren... 2 Aanwijzingen bij het

Nadere informatie

Q&A De veranderde werkwijze Veilig Thuis

Q&A De veranderde werkwijze Veilig Thuis Q&A De veranderde werkwijze Veilig Thuis Informatie voor professionals die werken volgens de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling 1. In welke stap van de meldcode neem ik contact op met Veilig

Nadere informatie

De vijf stappen van de meldcode worden ook beschreven op de website van ZorgOog-jeugd en gezin Achterhoek: www.zorgoogachterhoek.nl.

De vijf stappen van de meldcode worden ook beschreven op de website van ZorgOog-jeugd en gezin Achterhoek: www.zorgoogachterhoek.nl. Verplichte meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling De wet Verplichte meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling treedt 1 juli 2013 in werking. De meldcode is bedoeld om professionals sneller

Nadere informatie

Meldcode bij vermoeden van kindermishandeling en huiselijk geweld (KDV/BSO/gastouder)

Meldcode bij vermoeden van kindermishandeling en huiselijk geweld (KDV/BSO/gastouder) Meldcode bij vermoeden van kindermishandeling en huiselijk geweld (KDV/BSO/gastouder) Relatie ander beleid: Zorgkinderen Route bij signalen van mogelijk geweld- of zedendelict door een collega jegens een

Nadere informatie

Beroepskrachten missen in hun opleiding aandacht voor kindermishandeling

Beroepskrachten missen in hun opleiding aandacht voor kindermishandeling Beroepskrachten missen in hun opleiding aandacht voor kindermishandeling Van de twaalfhonderd beroepskrachten die reageerden op een enquête van het Tijdschrift Kindermishandeling vermoedde liefst 83 procent

Nadere informatie

DIRECT, DICHTBIJ EN DOELTREFFEND

DIRECT, DICHTBIJ EN DOELTREFFEND DIRECT, DICHTBIJ EN DOELTREFFEND Een no-nonsense benadering vormgegeven door gedreven en erkende professionals DIRECT, DICHTBIJ EN DOELTREFFEND Hoofdlocatie: Oostwaarts 5 E,2711 BA Zoetermeer Telefoonnummer:

Nadere informatie

José Valks-Smits, vertrouwensarts Veilig Thuis

José Valks-Smits, vertrouwensarts Veilig Thuis José Valks-Smits, vertrouwensarts Veilig Thuis Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK) + Steunpunt Huiselijk Geweld (SHG) = Advies en Meldpunt Huiselijk geweld en Kindermishandeling : AMHK Voor alle

Nadere informatie

Meldcode huiselijk geweld & kindermishandeling Kindcheck

Meldcode huiselijk geweld & kindermishandeling Kindcheck Meldcode huiselijk geweld & kindermishandeling Kindcheck Datum mei 2019 Team Processen Auteur Kees de Groot 1 1. Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling 1.1 Wat verstaan we onder huiselijk geweld

Nadere informatie

Meldcode Huiselijk geweld en Kindermishandeling Gastvrij. Het Stappenplan

Meldcode Huiselijk geweld en Kindermishandeling Gastvrij. Het Stappenplan Meldcode Huiselijk geweld en Kindermishandeling Gastvrij. Het Stappenplan Dit document bevat samenvattende informatie over de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling. De volledige Meldcode huiselijk

Nadere informatie

Meldcode bij signalen van huiselijk geweld en kindermishandeling Het bevoegd gezag van het dr. Aletta Jacobs College

Meldcode bij signalen van huiselijk geweld en kindermishandeling Het bevoegd gezag van het dr. Aletta Jacobs College Meldcode bij signalen van huiselijk geweld en kindermishandeling Het bevoegd gezag van het dr. Aletta Jacobs College - overwegende dat het dr. Aletta Jacobs College verantwoordelijk is voor een goede kwaliteit

Nadere informatie

Meldcode bij vermoeden van kindermishandeling en huiselijk geweld (KDV/BSO)

Meldcode bij vermoeden van kindermishandeling en huiselijk geweld (KDV/BSO) Meldcode bij vermoeden van kindermishandeling en huiselijk geweld (KDV/BSO) Relatie ander beleid: Zorgkinderen Protocol seksueel misbruik door beroepskracht Route bij grensoverschrijdend gedrag tussen

Nadere informatie

Afwegingskader huiselijk geweld en kindermishandeling voor MBB ers

Afwegingskader huiselijk geweld en kindermishandeling voor MBB ers Afwegingskader huiselijk geweld en kindermishandeling voor MBB ers De meldcode kindermishandeling en huiselijk geweld is verbeterd. De MBB er is een beroepsgroep die onder de Wet verplichte meldcode huiselijk

Nadere informatie

Regiovisie Veilig Thuis. Zuid-Limburg

Regiovisie Veilig Thuis. Zuid-Limburg Veilig Thuis Regiovisie Veilig Thuis Uitgangspunten Zuid-Limburg Sluitende aanpak voor geweld in afhankelijkheidsrelaties (GIA) in Zuid-Limburg. Samenwerking tussen sociaal domein (welzijn/ zorg en jeugd)

Nadere informatie

SIGNS OF SAFETY EN DE MELDCODE KINDERMISHANDELING EN HUISELIJK GEWELD

SIGNS OF SAFETY EN DE MELDCODE KINDERMISHANDELING EN HUISELIJK GEWELD pagina 1 pagina 2 SIGNS OF SAFETY EN DE MELDCODE KINDERMISHANDELING EN HUISELIJK GEWELD pagina 3 Problematiek pagina 4 Omvang van de problematiek 45% van de Nederlandse bevolking ooit/vaker slachtoffer

Nadere informatie

Informatie voor gezinnen over Jeugdbescherming

Informatie voor gezinnen over Jeugdbescherming Informatie voor gezinnen over Jeugdbescherming Wat is Jeugdbescherming? Jeugdbescherming heette vroeger Bureau Jeugdzorg Agglomeratie Amsterdam. Wij dragen bij aan de bescherming van kinderen en daardoor

Nadere informatie

Meldcode huiselijk geweld en (kinder-)mishandeling Groenhorst. Aantal bijlagen: 2 Vastgesteld: 19-09-2013

Meldcode huiselijk geweld en (kinder-)mishandeling Groenhorst. Aantal bijlagen: 2 Vastgesteld: 19-09-2013 Meldcode huiselijk geweld en (kinder-)mishandeling Groenhorst Aantal bijlagen: 2 Vastgesteld: 19-09-2013 1 Inhoud 1 TOEPASSINGSGEBIED... 3 2 DEFINITIES... 3 3 ACHTERGROND... 4 4 UITVOERING... 4 5 VERANTWOORDELIJKHEDEN...

Nadere informatie

Meldcode kindermishandeling en huiselijke geweld

Meldcode kindermishandeling en huiselijke geweld Meldcode kindermishandeling en huiselijke geweld Doelstelling In deze meldcode wordt de werkwijze/ het stappenplan beschreven als professionals vermoedens hebben van mishandeling. De meldcode is een hulpmiddel

Nadere informatie

Drempels in de signalering en aanpak van kindermishandeling 1

Drempels in de signalering en aanpak van kindermishandeling 1 Drempels in de signalering en aanpak van kindermishandeling 1 Jolande Schoonenberg Inleiding Hulpverleners en artsen dienen goed toegerust te zijn om kindermishandeling adequaat aan te pakken. Het is van

Nadere informatie

Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling 2019

Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling 2019 Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling 2019 De meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling is verplicht vanaf 1 juli 2013 en is binnen het Raayland College ingepast in de zorgstructuur. Een

Nadere informatie

Programma deel 2. Vernieuwde Meldcode en afwegingskader. Rolverdeling Veilig Thuis, SAVE en Buurtteam

Programma deel 2. Vernieuwde Meldcode en afwegingskader. Rolverdeling Veilig Thuis, SAVE en Buurtteam Programma deel 2 Vernieuwde Meldcode en afwegingskader Rolverdeling Veilig Thuis, SAVE en Buurtteam Samenwerking bij zorgen/ onveiligheid rondom een gezin Vernieuwde Meldcode 1. Doel van de Wet Meldcode

Nadere informatie

Vermoedens van kindermishandeling, en dan? Over de invloed van de meldcode bij het signaleren en bespreekbaar maken van kindermishandeling.

Vermoedens van kindermishandeling, en dan? Over de invloed van de meldcode bij het signaleren en bespreekbaar maken van kindermishandeling. Over de invloed van de meldcode bij het signaleren en bespreekbaar maken van kindermishandeling. Elke hulpverlener weet iets over kindermishandeling, de signalen en gevolgen daarvan. Toch blijkt dat er

Nadere informatie

KINDERMISHANDELING EN

KINDERMISHANDELING EN DE TAAK VAN HET ZIEKENHUIS BIJ VERDENKING VAN KINDERMISHANDELING EN HUISELIJK GEWELD Laurentius Ziekenhuis, Roermond S. Potgieter (kinderarts) V. Janssen (Kindermishandelingsfunctionaris) Veldnorm 1 2

Nadere informatie

Protocol Meldcode kindermishandeling en huiselijk geweld binnen de zorgstructuur van het Karel de Grote College Nijmegen.

Protocol Meldcode kindermishandeling en huiselijk geweld binnen de zorgstructuur van het Karel de Grote College Nijmegen. Protocol Meldcode kindermishandeling en huiselijk geweld binnen de zorgstructuur van het Karel de Grote College Nijmegen. Sinds juli 2013 is het onderwijs wettelijk verplicht om op scholen met de Meldcode

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 4 mei 2017 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 4 mei 2017 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

Landelijke training aanpak kindermishandeling (LTAK)

Landelijke training aanpak kindermishandeling (LTAK) Landelijke training aanpak kindermishandeling (LTAK) www.viermin.nl De Landelijke Training Aanpak Kindermishandeling (LTAK) is een training waarin kennis en vaardigheden worden aangereikt om huiselijk

Nadere informatie

Versie 1.0 19 april 2005. Cliëntroute Bureau Jeugdzorg Onderzoek Advies- en Meldpunt Kinderbescherming

Versie 1.0 19 april 2005. Cliëntroute Bureau Jeugdzorg Onderzoek Advies- en Meldpunt Kinderbescherming Versie 1.0 19 april 2005 Cliëntroute Bureau Jeugdzorg Onderzoek Advies- en Meldpunt Kinderbescherming Inleiding Vanaf 1 januari 2005 zijn de Advies- en Meldpunten Kindermishandeling (AMK) een onderdeel

Nadere informatie

Meldplicht kindermishandeling: een toegevoegde waarde? Recente inzichten over het nut van een meldplicht

Meldplicht kindermishandeling: een toegevoegde waarde? Recente inzichten over het nut van een meldplicht Meldplicht kindermishandeling: een toegevoegde waarde? Recente inzichten over het nut van een meldplicht Jessica van Rossum en Adrie Wolzak Nederlands Jeugdinstituut / NJi mei 2008 Inleiding Kindermishandeling

Nadere informatie

Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling

Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling Inhoudsopgave Inleiding 2 1. Stappenplan vermoedens van kindermishandeling 3 2. Meldcode van de Willibrordus: Vermoedens van Kindermishandeling 3 2.1 Protocol

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Rijnstraat 50 2551 XP Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340 78

Nadere informatie

Meldcode Huiselijk geweld en kindermishandeling

Meldcode Huiselijk geweld en kindermishandeling . Meldcode Huiselijk geweld en kindermishandeling Brielle, September 2015 1 Inleiding De meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling (HG&K) heeft betrekking op alle vormen van geweld in de huiselijke

Nadere informatie

Kindermishandeling. voor minderjarige bedreigende of gewelddadige interactie van fysieke, psychische of seksuele aard,

Kindermishandeling. voor minderjarige bedreigende of gewelddadige interactie van fysieke, psychische of seksuele aard, Kindermishandeling Is elke vorm van: voor minderjarige bedreigende of gewelddadige interactie van fysieke, psychische of seksuele aard, die ouders of andere personen ten opzichte van wie de minderjarige

Nadere informatie

Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling. College De Heemlanden

Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling. College De Heemlanden Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling 1 Inleiding In het najaar van 2008 kondigden de staatsecretaris van VWS en de ministers van Justitie en voor Jeugd en Gezin een wetsvoorstel aan waarin organisaties

Nadere informatie

Onderzoek naar onveiligheid

Onderzoek naar onveiligheid Onderzoek naar onveiligheid Advies- en Meldpunt huiselijk geweld, kindermishandeling en ouderenmishandeling Iemand uit uw omgeving maakt zich ernstig zorgen over de veiligheid van u, uw partner of kinderen.

Nadere informatie

Meldcode bij signalen van huiselijk geweld en kindermishandeling

Meldcode bij signalen van huiselijk geweld en kindermishandeling Reusel, 16 oktober 2018 Meldcode bij signalen van huiselijk geweld en kindermishandeling Het bevoegd gezag van basisschool de Leilinde overwegende dat basisschool de Leilinde verantwoordelijk is voor een

Nadere informatie

MELDCODE HUISELIJK GEWELD EN KINDERMISHANDELING. Gastouderbureau Maatwerk Bemiddeling

MELDCODE HUISELIJK GEWELD EN KINDERMISHANDELING. Gastouderbureau Maatwerk Bemiddeling MELDCODE HUISELIJK GEWELD EN KINDERMISHANDELING Gastouderbureau Maatwerk Bemiddeling Laura Hofman November 2016 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 1 2. Definities... 1 Stappen... 1 Signaleren... 1 Rol van de

Nadere informatie

Samen opvoeden in de buurt.

Samen opvoeden in de buurt. Samen opvoeden in de buurt. Praktische trainingen voor speeltuinvrijwilligers. 0035 NUSO A5 brochure Folder Opvoeden (3).indd 1 24-02-12 10:07 0035 NUSO A5 brochure Folder Opvoeden (3).indd 2 24-02-12

Nadere informatie

Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling SNRC

Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling SNRC Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling SNRC Het bevoegd gezag van de Stichting het Nationaal Register van Chiropractoren (SNRC) Overwegende dat Register Chiropractoren verantwoordelijk zijn voor

Nadere informatie

Meldcode Cibap Vakschool

Meldcode Cibap Vakschool Meldcode Cibap Vakschool Breng de signalen in kaart Vraag advies aan BSS en eventueel het Steunpunt Veilig Thuis Bespreek de signalen met de student Weeg het risico op gevaar voor de student: terugkoppeling

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2016 2017 Aanhangsel van de Handelingen Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden 1764 Vragen van de leden

Nadere informatie

Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling

Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling Datum vaststelling : 12-11-2007 Eigenaar : Beleidsmedewerker Vastgesteld door : MT Datum aanpassingen aan : 20-01-2015 Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling Doel meldcode Begeleiders een stappenplan

Nadere informatie

Meldcode kindermishandeling stichting Kolom

Meldcode kindermishandeling stichting Kolom Meldcode kindermishandeling stichting Kolom voor alle medewerkers van Kolom (die werken met kinderen tot 19 jaar en/of hun ouders) juni 2013 ontleend aan www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/huiselijk-geweld/hulp-bieden/meldcode

Nadere informatie

29-2-2016 FLASH. Wat bij kindermishandeling?

29-2-2016 FLASH. Wat bij kindermishandeling? FLASH Wat bij kindermishandeling? Stappenplan zorgwekkende opvoedingssituaties/ Kindermishandeling 2014 1 de De leidraad beschrijft het PROCES van signaleren tot beslissen in moeilijke en vaak complexe

Nadere informatie

Invoering van de meldcode in de jeugdzorg

Invoering van de meldcode in de jeugdzorg Invoering van de meldcode in de jeugdzorg Inspectie Jeugdzorg Utrecht, april 2013 Samenvatting Eind december 2012 heeft de Inspectie Jeugdzorg via een digitale vragenlijst een inventariserend onderzoek

Nadere informatie

Rotterdamse Meldcode. huiselijk geweld en kindermishandeling

Rotterdamse Meldcode. huiselijk geweld en kindermishandeling Rotterdamse Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling 2 Waarom een meldcode? De Rotterdamse Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling is een stappenplan voor professionals en instellingen bij

Nadere informatie

Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling

Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling Inhoudsopgave Overeenkomst meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling 2 Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling 3 Toelichting meldcode huiselijk

Nadere informatie

-dat de Pionier in deze code ook vastlegt op welke wijze zij de beroepskrachten bij deze stappen ondersteunt;

-dat de Pionier in deze code ook vastlegt op welke wijze zij de beroepskrachten bij deze stappen ondersteunt; Protocol meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling kindermishandeling aan het Steunpunt Huiselijk Geweld. De directie van de Pionier Locatie: OBS de Duinroos Floraronde 293, te Velserbroek + OBS

Nadere informatie

Onderwerp: Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling

Onderwerp: Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling Onderwerp: Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling Het bevoegd gezag van De, overwegende dat verantwoordelijk is voor een goede kwaliteit van onderwijsdienstverlening aan zijn leerlingen en dat

Nadere informatie

Meldcode huiselijk geweld en mishandeling

Meldcode huiselijk geweld en mishandeling Meldcode huiselijk geweld en mishandeling Voorwoord Sinds 1 juli 2013 zijn beroepskrachten verplicht de Meldcode te gebruiken bij vermoedens van geweld in huiselijke kring. Dit geldt voor alle professionals

Nadere informatie

Meldcode kindermishandeling en huiselijk geweld

Meldcode kindermishandeling en huiselijk geweld Meldcode kindermishandeling en huiselijk geweld Doelstelling In deze meldcode wordt de werkwijze/ het stappenplan beschreven als professionals vermoedens hebben van mishandeling. De meldcode is een hulpmiddel

Nadere informatie

Best practice Omring. Memo en protocol

Best practice Omring. Memo en protocol Best practice Omring Memo en protocol Doelen: Memo: voorstel aan het managementteam mbt implementatie meldcode Protocol: informeren werknemers over de werkwijze, de te volgen stappen bij signalen van huiselijk

Nadere informatie

Vraag standaard naar de veiligheid in het gezin. Acuut gevaar? Stap 0: overweeg altijd: kán hier sprake zijn van kindermishandeling?

Vraag standaard naar de veiligheid in het gezin. Acuut gevaar? Stap 0: overweeg altijd: kán hier sprake zijn van kindermishandeling? Digitaal stroomdiagram op basis van de Meldcode (Eerst komen alleen de 5 stappen in beeld, als je op de stap klikt, wordt de tekst onder elke stap zichtbaar) De stappen 1 t/m 4 kunnen door elkaar heen

Nadere informatie

[MELDCODE HUISELIJK GEWELD EN KINDERMISHANDELING]

[MELDCODE HUISELIJK GEWELD EN KINDERMISHANDELING] 2019 [MELDCODE HUISELIJK GEWELD EN KINDERMISHANDELING] Vanaf 1 juli 2013 is het, voor beroepskrachten in een aantal sectoren waaronder onderwijs, verplicht om een Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling

Nadere informatie

Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling

Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling Effectief implementeren in de organisatie 1 Programma Presentatie - Kennisquiz Checklist Vraag 1 Schrijf zoveel mogelijk vormen van huiselijk geweld en kindermishandeling

Nadere informatie

Meldcode kindermishandeling voor beroepskrachten

Meldcode kindermishandeling voor beroepskrachten Meldcode kindermishandeling voor beroepskrachten Basiselementen voor door instellingen en beroepsgroepen vast te stellen richtlijnen voor het handelen in situaties en bij vermoedens van kindermishandeling.

Nadere informatie

Afwegingskader in de Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling

Afwegingskader in de Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling Afwegingskader in de Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling Welkom bij dit webinar 10 december 2018 Afwegingskader cluster psychologen, pedagogen, (psycho)therapeuten, sociaal werkers en jeugd-

Nadere informatie

Hulp na kindermishandeling

Hulp na kindermishandeling Hulp na kindermishandeling Ingrid ten Berge, Marjolein Knaap, Ilona Meuwissen, Cora Bartelink 27 september 2012 Jonge kinderen in de knel (2001) Systematische scholing en training van beroepskrachten Investeren

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

Veilig Thuis Gld Zuid = AMHK

Veilig Thuis Gld Zuid = AMHK Veilig Thuis Gld Zuid = AMHK Advies Meldpunt Huiselijk Geweld en Kindermishandeling Algemeen: 0800-2000 Voor professionals : 088-1447070 Veilig Thuis Gld Zuid=AMHK AMK Steunpunt Huiselijk Geweld bij MBZ

Nadere informatie

Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling. E. Mollink Bureau Jeugdzorg Overijssel / AMK

Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling. E. Mollink Bureau Jeugdzorg Overijssel / AMK Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling E. Mollink Bureau Jeugdzorg Overijssel / AMK Welkom! Voorstellen Inleiding Wat vind jij en waarom? De meldcode, wat en waarom? Meldcode huiselijk geweld

Nadere informatie

Wet meldcode en basismodel

Wet meldcode en basismodel Utrecht, september 2013 Mr. Lydia Janssen Aanleiding voor nieuwe wet Onzekerheid over wat te doen met signalen van huiselijk geweld of kindermishandeling Een meldcode schept duidelijkheid over de te zetten

Nadere informatie

Protocol Huiselijk geweld en Kindermishandeling

Protocol Huiselijk geweld en Kindermishandeling Protocol Huiselijk geweld en Kindermishandeling Onderstaand protocol is opgesteld in verband met de wet meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling die met ingang van 1 juli 2013 van kracht is geworden.

Nadere informatie

Kindermishandeling door de ogen van leerkrachten

Kindermishandeling door de ogen van leerkrachten Kindermishandeling door de ogen van leerkrachten Een onderzoek naar de rol en het handelen van leerkrachten bij de aanpak van kindermishandeling in het primaire onderwijs van de gemeente Utrecht. Laura

Nadere informatie

Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling HZ. Gelet op het Besluit verplichte meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling;

Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling HZ. Gelet op het Besluit verplichte meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling; Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling HZ Het college van bestuur van de Stichting HZ University of Applied Sciences; Gelet op het Besluit verplichte meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling;

Nadere informatie

[MELDCODE HG/KM MINTERS] december 2016

[MELDCODE HG/KM MINTERS] december 2016 2016 december 2016 [MELDCODE HG/KM MINTERS] [Voor een zorgvuldige afhandeling van (signalen van) vermoedens van Huiselijk geweld en Kindermishandeling heeft Minters een interne Meldcode opgesteld ] 1.

Nadere informatie

Een Veilig Thuis. Daar maak je je toch sterk voor?

Een Veilig Thuis. Daar maak je je toch sterk voor? Een Veilig Thuis. Daar maak je je toch sterk voor? Hollands Midden 27 oktober 2015 Naam spreker: mevr. H. Sachse Functie: vertrouwensarts 1 Over volwassenen en kinderen Over lichamelijk geweld en andere

Nadere informatie

Aanmeldformulier bij- en nascholing meldcode

Aanmeldformulier bij- en nascholing meldcode Aanmeldformulier bij- en nascholing meldcode Welkom Welkom bij het aanmeldformulier voor bij- en nascholing. Met het aanmeldformulier kunt u uw scholingsaanbod aanmelden voor opname in de Databank bijen

Nadere informatie

Meldcode bij signalen van huiselijk geweld en kindermishandeling

Meldcode bij signalen van huiselijk geweld en kindermishandeling Meldcode bij signalen van huiselijk geweld en kindermishandeling Het bevoegd gezag van Avila coaching Overwegende dat Avila coaching verantwoordelijk is voor een goede kwaliteit van de dienstverlening

Nadere informatie

Meldcode Kindermishandeling en huiselijk geweld

Meldcode Kindermishandeling en huiselijk geweld Meldcode Kindermishandeling en huiselijk geweld Basisschool De Octopus Schoolpad 6-8 1111 CS Diemen Telefoon 020 6904133 www.obs-de-octopus.nl E-mail: info@obs-de-octopus.nl Inleiding: Kinderen en jongeren

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie