TARIEFVERORDENING WP2000 STADSREGIO AMSTERDAM. Vastgesteld bij besluit van de Regioraad. van de Stadsregio Amsterdam van [ ] ST\ASD\

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "TARIEFVERORDENING WP2000 STADSREGIO AMSTERDAM. Vastgesteld bij besluit van de Regioraad. van de Stadsregio Amsterdam van [ ] ST\ASD\"

Transcriptie

1 TARIEFVERORDENING WP2000 STADSREGIO AMSTERDAM Vastgesteld bij besluit van de Regioraad van de Stadsregio Amsterdam van [ ] ST\ASD\

2 INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE BEGRIPSOMSCHRIJVINGEN VERBODSBEPALING STANDAARD REISPRIJS BIJZONDERE REISPRIJS PROCEDURE DE OV-CHIPKAART OVERIGE VERPLICHTINGEN NADERE VOORSCHRIFTEN ZAKEN WAARIN DE VERORDENING NIET VOORZIET INWERKINGTREDING VERHOUDING VERORDENING MET WP CITEERTITEL...19 (2)

3 1. BEGRIPSOMSCHRIJVINGEN In deze Verordening wordt verstaan onder: (a) (b) (c) (d) Aanschafkosten: de kosten die een reiziger moet maken om (1) te kunnen reizen tegen de Bijzondere Reisprijs en/of (2) een OV-chipkaartsoort aan te kunnen schaffen. Artikel: een artikel in deze Verordening; Awb: de Algemene wet bestuursrecht; Bijzondere Reisprijs: één van de volgende drie reisprijzen (niet zijnde de Standaard Reisprijs): (1) De Flat fare, (2) Standaard Reisprijs vermenigvuldigd met een kortingsfactor weergegeven in decimalen tussen 0 en 1, een en ander zoals weergegeven in Artikel 4 van de Verordening en/of (3) een overeenkomstig Artikel 4.2, onder b, vastgestelde prijs. (e) Bp2000: het Besluit personenvervoer 2000; (f) (g) (h) (i) (j) (k) (l) (m) (n) (o) (p) Concessie: het recht om met uitsluiting van anderen Openbaar Vervoer te verrichten in een bepaald gebied gedurende een bepaald tijdvak; Concessieverlener: een concessieverlenende overheid als bedoeld in artikel 20 van de Wp2000, welke voor het Concessiegebied het Dagelijks Bestuur is. Concessiehouder: het openbaar vervoer bedrijf die beschikt over een geldige Concessie voor het verrichten van openbaar vervoer; Concessiegebied: het gebied/de gebieden zoals vastgesteld door de Regioraad bij besluit van 26 juni 2001 (nr. 01/14), zoals laatstelijk gewijzigd, en nader gepreciseerd in de Concessies en de bijbehorende Programma s van Eisen voor de exploitatie van het openbaar vervoer in Amstelland-Meerlanden, Amsterdam, Waterland en Zaanstreek; Convenant: het Convenant OV-chipkaart dat op [ ] is gesloten tussen concessieverleners en welke als bijlage 1 bij deze Verordening is gehecht, zoals laatstelijk gewijzigd, en waar de Stadsregio partij bij is; Dagelijks Bestuur: het Dagelijks Bestuur van de Stadsregio; Daluren: uren die geen Spitsuren zijn; Duale fase: de fase die aanvangt op een door het Dagelijks Bestuur vast te stellen datum en duurt tot het moment dat de Minister de geldigheid van (delen van) het NVB voor het openbaar vervoer binnen de Stadsregio heeft beëindigd; Flat fare: een Bijzondere Reisprijs die bestaat uit de Vaste voet plus een tarief voor het afstandsgebonden deel waarbij per situatie eenzelfde aantal kilometers in rekening wordt gebracht; of te wel: de Vaste voet plus het Kilometertarief vermenigvuldigd met een vaste factor. Kilometertarief: het tarief voor één afgelegde kilometer, waarbij het aantal kilometers wordt berekend op basis van de Tariefafstand; Kinderen: reizigers in de leeftijdcategorie van 4 tot en met 11 jaar; (3)

4 (q) (r) (s) (t) (u) (v) (w) (x) Minister: de Minister van Verkeer en Waterstaat; Modaliteit: bus, tram, sneltram of metro; NVB: het nationaal vervoerbewijs zoals vermeld in artikel 30 lid 1 van de Wp2000; OV-Begeleiderskaart: een door het bevoegd gezag verstrekte kaart aan reizigers die in Nederland wonen en die als gevolg van een handicap of beperking niet in staat zijn om zelfstandig met het openbaar vervoer te reizen en waarmee één begeleider met 100% korting met de kaarthouder kan meereizen, mits de kaarthouder en de begeleider ten minste 12 jaar oud zijn en de gehele reis gezamenlijk afleggen; OV-chipkaart(soort): een oplaadbare en contactloze chipkaart te gebruiken in het openbaar vervoer als betaal-, toegang- en vervoerbewijs, alsmede daaronder begrepen de daarvan deeluitmakende soorten; RAR: Reizigers Advies Raad; Regioraad: het algemeen bestuur van de Stadsregio; Scholier: reiziger in de leeftijdcategorie van 12 tot en met 18 jaar; (y) Spitsuur: maandag tot en met vrijdag vanaf aanvang dienst tot 9.00 uur en/of tussen en uur; (z) (aa) (bb) (cc) (dd) (ee) (ff) (gg) (hh) (ii) Stadsregio: de Stadsregio Amsterdam; Standaard Reisprijs: het tarief dat een reiziger moet betalen voor een reis en welk tarief bestaat uit de Vaste voet vermeerderd met het Kilometertarief, welk Kilometertarief wordt vermenigvuldigd met de Tariefafstand; Student: studerende reiziger die in aanmerking komt voor een reisvoorziening in de zin van de Wet studiefinanciering 2000 dan wel eventuele toekomstige wet- en regelgeving die de (reisvoorzieningsregeling in de) Wet studiefinanciering 2000 vervangt; Tariefcomponent: onderdeel van een Tarief; Tariefdifferentiatie: differentiatiemogelijkheid opdat verschillende Tarieven in rekening gebracht kunnen worden; Tariefafstand: daadwerkelijk afgelegde reisafstand die in beginsel gemeten wordt langs de route die tussen instaphalte en uitstaphalte door het voertuig gevolgd wordt; Tarieven: de Standaard Reisprijs, de Bijzondere Reisprijs en de Aanschafkosten; Territorialiteitsprincipe: het principe dat de Concessieverlener op wiens grondgebied (territoir) openbaar vervoerlijnen worden geëxploiteerd, het bevoegd gezag is voor het bepalen van de op die lijnen van toepassing zijnde tariefhoogte en grondslagen. Vaste voet: het tarief dat bij aanvang van een reis altijd in rekening wordt gebracht ongeacht het aantal afgelegde kilometers; Verordening: deze Tariefverordening Wp2000 Stadsregio Amsterdam; (4)

5 (jj) (kk) Vervoervoorwaarden: de voorwaarden die het openbaar vervoerbedrijf verbindt aan het reizen met het openbaar vervoer; Wegwerp-OV-chipkaart: niet-oplaadbare kaart met beperkte geldigheid, al dan niet voorzien van chip. (ll) Wp2000: de Wet personenvervoer 2000; (mm) 65-plussers: reizigers van 65 jaar of ouder. (5)

6 2. VERBODSBEPALING 2.1. Het is verboden om in strijd met hetgeen bij of krachtens de Verordening is bepaald te handelen, waaronder in elk geval wordt begrepen dat het verboden is om (een) ander(e) Tarie(f)(ven) voor het verrichten van openbaar vervoer in rekening te brengen aan de gebruikers van het openbaar vervoer dan de Tarieven die voortvloeien uit de Verordening en/of bij of krachtens de Verordening zijn vastgesteld door het Dagelijks Bestuur Bij nadere regeling kan het Dagelijks Bestuur maximumprijzen voor met het verstrekken van vervoersbedrijven ten behoeve van het openbaar vervoer samenhangende diensten vaststellen. Het is verboden (een) andere prij(s)(zen) in rekening te brengen aan de gebruikers van het openbaar vervoer dan de prijzen die zijn vastgesteld bij of krachtens dit Artikel 2.2. (6)

7 3. STANDAARD REISPRIJS 3.1. Vanaf een door het Dagelijks Bestuur vast te stellen datum, welke ambtshalve of op verzoek van een Concessiehouder wordt vastgesteld, brengt een Concessiehouder een Standaard Reisprijs voor een enkele reis in rekening die bestaat uit de optelsom van de volgende Tariefcomponenten met de daarbij vermelde prijs: (a) Vaste voet: de reiziger voldoet in 2008 een vaste voet van 0,70 en vanaf 2009 een vaste voet van 0,75. (b) Kilometertarief: 0,10 per kilometer, welk Kilometertarief vermenigvuldigd wordt met de Tariefafstand De kortingen welke tot de in Artikel 3.1 genoemde datum gehanteerd werden voor specifieke doelgroepen worden voortgezet als korting op de Standaard Reisprijs. Het betreft de volgende kortingen: (a) kinderen van 0 tot en met 3 jaar mits voor hen geen afzonderlijke zitplaats wordt verlangd: de korting op de Standaard Reisprijs bedraagt 100%; (b) Kinderen: de korting op de Standaard Reisprijs bedraagt 34%. (c) Student: de korting op de Standaard Reisprijs bedraagt 34% indien de Student beschikt over een ov-studentenkaart die hiertoe recht geeft dan wel 100% indien de Student beschikt over een ov-studentenkaart die hiertoe recht geeft. (d) 65-plussers: de korting op de Standaard Reisprijs bedraagt 34%. (e) (f) (g) De begeleider van een OV-Begeleiderkaarthouder: de korting op de Standaard Reisprijs bedraagt 100%; honden: de korting op de Standaard Reisprijs bedraagt 100%; en andere door het Dagelijks Bestuur vastgestelde kortingen Het Dagelijks Bestuur is bevoegd om de percentages genoemd in Artikel 3.2 te wijzigen De Vaste voet wordt niet opnieuw in rekening gebracht indien de reiziger uitcheckt en vervolgens binnen 35 minuten weer incheckt binnen het landelijke stads- en streekvervoer. Het Dagelijks Bestuur kan deze termijn van 35 minuten, overeenkomstig de procedure neergelegd in Artikel 5 wijzigen Bij besluit van het Dagelijks Bestuur kan geheel of gedeeltelijk worden afgeweken van hetgeen bepaald in dit Artikel voor openbaar vervoer verricht in de nacht, alsmede voor ander openbaar vervoer waarvan bij concessiebesluit is bepaald dat het NVB niet (volledig) gehanteerd hoeft te worden. (7)

8 4. BIJZONDERE REISPRIJS 4.1. Vanaf een door het Dagelijks Bestuur vast te stellen datum, welke ambtshalve of op verzoek van een Concessiehouder wordt vastgesteld, brengt een Concessiehouder de Bijzondere Reisprijs en Aanschafkosten in rekening die gelijk zijn aan de Bijzondere Reisprijs en de Aanschafkosten die een Concessiehouder hanteerde tot die datum Met ingang van een door het Dagelijks Bestuur te bepalen datum biedt een Concessiehouder de volgende Bijzondere Reisprijzen aan reizigers aan: (a) (b) De Bijzondere Reisprijzen zoals vastgesteld in het Convenant; en Een andere Bijzondere Reisprijs die is vastgesteld door het Dagelijks Bestuur overeenkomstig de procedure zoals omschreven in Artikel 5 en overeenkomstig de door het Dagelijks Bestuur vast te stellen voorwaarden, waarbij het Dagelijks Bestuur in het besluit tevens de Aanschafkosten vaststelt. Deze Bijzondere Reisprijzen kunnen onder meer betrekking hebben op: (i) (ii) (iii) (iv) een reis van maximaal een uur; een reis van maximaal een dag; een reis gedurende de nacht, voorzover daarvoor niet overeenkomstig Artikel 3 de Standaard Reisprijs in rekening wordt gebracht; en een andere door het Dagelijks Bestuur vastgestelde reis. (8)

9 5. PROCEDURE 5.1. Indien in deze Verordening is bepaald dat een Tarief of Tariefcomponent gewijzigd en/of vastgesteld kan worden, geldt de procedure zoals opgenomen in dit Artikel Het Dagelijks Bestuur kan ten hoogste één keer per jaar de Tarieven en Tariefcomponenten zoals voortvloeien uit deze Verordening wijzigen. Het Dagelijks Bestuur wijzigt alle Tarieven en Tariefcomponenten gelijktijdig in één besluit. Wijzigingen in de Tarieven of Tariefcomponenten gaan op 1 januari in, tenzij het Dagelijks Bestuur een andere ingangsdatum vaststelt De door het Dagelijks Bestuur vast te stellen Tarieven zijn voor de verschillende Concessiegebieden gelijk In afwijking van hetgeen bepaald in Artikel 5.3, kan het Dagelijks Bestuur een Bijzondere Reisprijs zoals bedoeld in Artikel 4.2, onder b, vaststellen die niet voor alle verschillende Concessiegebieden gelijk is Een Concessiehouder kan één keer per jaar een aanvraag tot wijziging van de op dat moment geldende Tarieven indienen bij het Dagelijks Bestuur De aanvraag als bedoeld in Artikel 5.5 wordt ingediend vóór 1 september van ieder jaar bij het Dagelijks Bestuur en heeft betrekking op de gewenste wijziging voor het Concessiegebied van de Concessiehouder De aanvraag als bedoeld in Artikel 5.5 bevat een nieuw tariefvoorstel en beschrijft in ieder geval: de hoogte van het kilometertarief, de afwijkingen hierop per doelgroep en de overige gewenste Tariefdifferentiaties Bij de aanvraag als bedoeld in Artikel 5.5 worden in ieder geval de volgende gegevens overgelegd: (a) (b) (c) (d) Een weergave van de gevolgen van het tariefvoorstel volgens een door het Dagelijks Bestuur goedgekeurd rekenprogramma. Een overzicht van de Tariefafstanden die de Concessiehouder per lijn wil hanteren, afgerond op 50 meter, waarbij een afstand van tussen 0 en 24 meter alsmede tussen 50 en 74 meter naar beneden moet worden afgerond en een afstand tussen de 25 en 49 meter alsmede tussen 75 en 99 meter naar boven, en welke Tariefafstanden een Tariefcomponent zijn die door het Dagelijks Bestuur moet worden goedgekeurd. Een overzicht van alle wijzigingen die de Concessiehouder aanvraagt, in het bijzonder de beëindiging en/of vervanging van Bijzondere Reisprijzen. Het advies van de RAR over de aanvraag van de Concessiehouder Het Dagelijks Bestuur wijzigt de Vaste voet, één keer per jaar, voor het eerst op een door het Dagelijks Bestuur vast te stellen datum, overeenkomstig het Convenant, tenzij het Dagelijks Bestuur anders besluit Het Dagelijks Bestuur wijzigt het Kilometertarief één keer per jaar, voor het eerst op een door het Dagelijks Bestuur vast te stellen datum, met hetzelfde percentage als hetgeen het (9)

10 Convenant bepaalt over de wijziging van de Vaste Voet, tenzij het Dagelijks Bestuur anders besluit Het Dagelijks Bestuur kan in ieder geval afwijken van hetgeen bepaald in Artikel 5.10 indien: (a) (b) (c) het wijzigen overeenkomstig het Convenant leidt tot een ongewenste ontwikkeling van de Tarieven voor de reizigers dan wel leidt tot ongewenste ontwikkelingen aangaande de reizigersopbrengsten; de Concessiehouders gezamenlijk een andere wijziging heeft aangevraagd, omdat een andere ontwikkeling van het Kilometertarief voor het Concessiegebied als geheel volgens de Concessiehouders nodig is. De Concessiehouders moeten motiveren waarom een afwijkende wijziging nodig is alsmede de effecten van de wijziging ten opzichte van de wijziging conform het Convenant zichtbaar maken. Het Dagelijks Bestuur kan nadere regels vaststellen waarin wordt aangegeven wanneer een afwijkende wijziging volgens het Dagelijks Bestuur aanvaardbaar is. het advies van de RAR hiertoe aanleiding geeft Het Dagelijks Bestuur kan de Bijzondere Reisprijs en de Aanschafkosten wijzigen mits de wijziging niet in strijd is met het Convenant Het Dagelijks Bestuur beslist binnen 20 dagen of de aanvraag van de Concessiehouder voldoet aan hetgeen bepaald in dit Artikel. Het Dagelijks Bestuur kan zijn beslissing voor ten hoogste vier (4) weken verdagen. De aanvrager wordt hiervan schriftelijk in kennis gesteld en de artikelen 4:5 en 4:15 Awb zijn van overeenkomstige toepassing Indien het Dagelijks Bestuur voornemens is een ambtshalve besluit te nemen, legt het Dagelijks Bestuur, voordat het het besluit neemt, het voorgenomen besluit ter advisering voor aan de RAR In afwijking van hetgeen bepaald in dit Artikel, kan het Dagelijks Bestuur gedurende het gehele jaar op aanvraag of ambtshalve Bijzondere Reisprijzen als bedoeld in Artikel 4.2, onder b, goedkeuren, wijzigen of intrekken. Het Dagelijks Bestuur kan hiervoor een procedure vaststellen In afwijking van hetgeen bepaald in dit Artikel, kan het Dagelijks Bestuur, indien sprake is van een goedgekeurde gewijzigde lijnvoering en op verzoek van de Concessiehouder, de Tariefafstanden wijzigen Een besluit tot wijziging van (een van) de Tarieven of Tariefcomponenten treedt in werking met ingang van de dag na de dag waarop de termijn afloopt voor het indienen van een bezwaarschrift dan wel, indien geen bezwaar kan worden gemaakt, van een beroepschrift. Indien gedurende die termijn een verzoek om voorlopige voorziening is gedaan bij een bevoegde rechter, treedt het besluit niet in werking voordat op dat verzoek is beslist. In gevallen waarin het onverwijld in werking treden van een besluit naar het oordeel van het Dagelijks Bestuur noodzakelijk is, kan het Dagelijks Bestuur in afwijking van de vorige zin in het besluit bepalen dat het terstond in werking treedt Vanaf de dag waarop door een bevoegde rechter een besluit tot wijziging van (een van) de Tarieven of Tariefcomponenten schorst of vernietigt, tot het moment dat het besluit tot wijziging van (een van) de Tarieven of Tariefcomponenten weer in werking treedt dan wel (10)

11 een nieuw besluit tot wijziging van (een van) de Tarieven of Tariefcomponenten door het Dagelijks Bestuur wordt genomen, hanteert een Concessiehouder de Tarieven en Tariefcomponenten die golden in de periode voorafgaande aan de periode waarvoor de bestreden Tarieven en Tariefcomponenten waren vastgesteld. Indien het om enigerlei reden niet mogelijk blijkt te zijn de Tarieven en Tariefcomponenten uit de voorafgaande periode te hanteren, brengt de Concessiehouder de Tarieven en Tariefcomponenten zoals genoemd in de Artikelen 3.1 en 4.1 in rekening In afwijking van hetgeen bepaald in dit Artikel kan het Dagelijks Bestuur tot één jaar na beëindiging van de Duale fase de Tarieven met inachtneming van de volgende procedure wijzigen: (a) (b) (c) (d) (e) (f) (g) (h) Het Dagelijks Bestuur stelt de geprognotiseerde opbrengsten en reizigersaantallen voor een periode van acht weken vast, waarbij de eerste periode aanvangt op een door het Dagelijks Bestuur vast te stellen datum. Na afloop van een periode van acht weken zoals bedoeld in (a) zal het Dagelijks Bestuur de opbrengsten en de reizigersaantallen van deze periode analyseren en bespreken met de Concessiehouders. Bij deze analyse worden de gegevens van zowel het NVB, de OV-chipkaartopbrengsten, als de kaartomzet geanalyseerd. Indien de geanalyseerde opbrengsten en reizigersaantallen als bedoeld in (b) ten minste vijf procent (5%) afwijken van de geprognosticeerde opbrengsten en reizigersaantallen als bedoeld in (a), onderzoekt het Dagelijks Bestuur waardoor deze afwijking is veroorzaakt. Indien het Dagelijks Bestuur na het onderzoek als bedoeld in (c) concludeert dat de oorzaak voor de afwijking van de geprognosticeerde opbrengsten en reizigersaantallen als bedoeld in (a) is gelegen in de hoogte van het Kilometertarief, kan het Dagelijks Bestuur het Kilometertarief aanpassen. Het voorgenomen besluit tot aanpassing van het Kilometertarief als bedoeld in (d) zal aan de RAR ter advisering worden voorgelegd. Indien het Dagelijks Bestuur besluit tot aanpassing van het Kilometertarief als bedoeld in (d) wordt het Kilometertarief zodanig aangepast dat het Kilometertarief op jaarbasis volgens het Rekenprogramma voor de reiziger kostenneutraal is. Het Dagelijks Bestuur kan maximaal vier keer per jaar besluiten tot aanpassing van het Kilometertarief als bedoeld in (d). Dit Artikellid vervalt één jaar na beëindiging van de Duale fase In afwijking van hetgeen bepaald in dit Artikel kan het Dagelijks Bestuur tijdens de Duale fase de Tarieven wijzigen indien omstandigheden hiertoe aanleiding geven. (11)

12 6. DE OV-CHIPKAART 6.1. De Concessiehouder biedt iedere reiziger de mogelijkheid één van de volgende drie OVchipkaartsoorten te kopen: (a) (b) (c) een persoonsgebonden OV-chipkaart; een anonieme OV-chipkaart; en een wegwerp-ov-chipkaart De Aanschafkosten van de in Artikel 6.1 genoemde kaartsoorten wordt door het Dagelijks Bestuur vastgesteld De wegwerp-ov-chipkaart als bedoeld in Artikel 6.1, onder c, omvat één van de Bijzondere Reisprijzen zoals genoemd in Artikel 4.2 onder b Bij de aanvang van een reis met een OV-chipkaart genoemd in Artikel 6.1 onder a of b wordt een opstaptarief in rekening gebracht overeenkomstig hetgeen bepaald in het Convenant. Indien aan het eind van de reis het door de reiziger verschuldigde bedrag lager is dan het opstaptarief, wordt het meerdere aan de reiziger geretourneerd. Het Dagelijks Bestuur kan van het voorgaande ambtshalve dan wel op verzoek van een concessiehouder afwijken Bij de aanvang van een reis dient het saldo op de OV-chipkaart als bedoeld in Artikel 6.1 onder a en b ten minste 0,- (nul euro) te bedragen. Het Dagelijks Bestuur kan hier ambtshalve dan wel op verzoek van een concessiehouder van afwijken Het Dagelijks Bestuur kan voorwaarden aan de OV-chipkaartsoorten genoemd in Artikel 6.1 verbinden. Het Dagelijks Bestuur kan onder meer bepalen dat een reiziger uitsluitend van een leeftijdsgebonden korting als bedoeld in Artikel 3.2 gebruik kan maken, indien deze reiziger beschikt over een persoonsgebonden OV-chipkaart als bedoeld in Artikel 6.1, onder a. (12)

13 7. OVERIGE VERPLICHTINGEN 7.1. Een vervoerder aan wie een concessie is verleend door een andere concessieverlener dan het Dagelijks Bestuur en welke vervoerder een reis verricht die zowel aanvangt als eindigt binnen het Concessiegebied van de Stadsregio, moet de Tarieven zoals deze op grond van deze Verordening zijn vastgesteld, hanteren. Het Dagelijks Bestuur kan ambtshalve of op verzoek van de Concessiehouder of een andere concessieverlener geheel of gedeeltelijk ontheffing van deze verplichting verlenen voor zover sprake is van een door het Dagelijks Bestuur vastgesteld Tarief dat (i) niet is vastgesteld in het Convenant, (ii) niet is overeengekomen tussen het Dagelijks Bestuur en de andere concessieverlener of (iii) ontheffing anderszins noodzakelijk is Bij nadere regeling kan het Dagelijks Bestuur besluiten dat indien een reiziger, als gevolg van een afwijking van de dienstregeling door een Concessiehouder, zijn reis buiten zijn schuld niet binnen de termijn genoemd in Artikel 3.4 kan vervolgen, de Concessiehouder in wiens Concessiegebied de afwijking van de dienstregeling plaatsvond, op verzoek van de reiziger, de extra in rekening gebrachte Vaste voet moet restitueren. Bij de totstandkoming van deze regeling neemt het Dagelijks Bestuur hetgeen hieromtrent bepaald in het Convenant in acht De Vervoervoorwaarden zijn in overeenstemming met deze Verordening, waarbij de Concessiehouder in zijn Vervoervoorwaarden in ieder geval bepalingen vastlegt omtrent: (a) (b) (c) (d) verlies, diefstal of defect van de in Artikel 6.1 genoemde OV-chipkaartsoorten, welke bepalingen in ieder geval vastleggen: (i) wanneer en hoe vaak een reiziger per jaar een gratis nieuwe OV-chipkaart kan krijgen, en (ii) wat er gebeurt met het saldo op te vervangen OV-chipkaart. welke tarieven in rekening worden gebracht voor aanvullende diensten, zoals het uitprinten van een reisoverzicht en het opladen van het saldo. een schadevergoeding aan de reiziger indien het OV-chipkaartsysteem niet naar behoren functioneert. Naast een schadevergoeding, kan een reiziger, indien het OV-chipkaartsysteem niet naar behoren functioneert, te allen tijde reizen door het kopen van een wegwerp-ov-chipkaart, welke OV-chipkaart in dat geval niet duurder is dan het tarief van een OV-chipkaart als bedoeld in Artikel 6.1 onder a of b, dan wel dat de reiziger met 100% korting kan reizen. het minimale saldo op de OV-chipkaart. De reiziger kan slechts beschikken over een geldig vervoersbewijs indien er op het moment van de aanvang van de reis geen negatief saldo op de OV-chipkaart staat, tenzij het Dagelijks Bestuur overeenkomstig Artikel 6.4 en 6.5 besloten heeft hiervan af te wijken De Concessiehouder draagt er zorg voor dat een reiziger te allen tijde op eenvoudige wijze kan achterhalen hoeveel kilometers hij reist en welke Tarieven daarvoor in rekening worden gebracht. De Concessiehouder maakt de Tarieven op ten minste de volgende wijzen bekend: (a) (b) De wijzen genoemd in het Convenant; Door publicatie op Internet, waaronder op de eigen website, op 9292ov.nl en (13)

14 (c) Door het landelijke telefoonnummer en via de eigen telefoonnummers; (d) (e) Door publicatie op abri s en (bus)stations; en Door de chauffeurs. De mate waarin bovenstaande informatie gegeven wordt, kan, mits dit redelijk is, tussen de onder (a) tot en met (e) genoemde media verschillen De Concessiehouder draagt er zorg voor dat ten minste de informatie genoemd in het Convenant op de OV-chipkaart wordt vermeld. Mocht het Convenant op enig moment geen voorschriften hieromtrent bevatten, dan kan het Dagelijks Bestuur besluiten welke informatie op de OV-chipkaart moet worden vermeld. (14)

15 8. NADERE VOORSCHRIFTEN Het Dagelijks Bestuur is bevoegd op grond van deze Verordening nadere voorschriften en regelingen te stellen. (15)

16 9. ZAKEN WAARIN DE VERORDENING NIET VOORZIET In alle gevallen waarin de Verordening niet voorziet, kan het Dagelijks Bestuur voorzien. (16)

17 10. INWERKINGTREDING Deze Verordening treedt in werking op 1 januari 2009 en werkt terug tot en met 1 augustus (17)

18 11. VERHOUDING VERORDENING MET WP2000 Indien deze Verordening in strijd mocht zijn of komen met een bij of krachtens de Wp2000 vastgestelde regeling of beschikking van de Minister, geldt de Verordening op dat punt niet. In dat geval kan in plaats van de Verordening de regeling of de beschikking van de Minister als onderdeel van deze Verordening gelden en is het Dagelijks Bestuur bevoegd die regeling of beschikking toe te passen als ware deze onderdeel van de Verordening. (18)

19 12. CITEERTITEL Deze Verordening kan worden aangehaald als "Tariefverordening Wp2000 Stadsregio Amsterdam. Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van de Regioraad van de Stadsregio Amsterdam op [ ] (19)

TOELICHTING BIJ DE TARIEFVERORDENING WP2000 STADSREGIO AMSTERDAM

TOELICHTING BIJ DE TARIEFVERORDENING WP2000 STADSREGIO AMSTERDAM TOELICHTING BIJ DE TARIEFVERORDENING WP2000 STADSREGIO AMSTERDAM Vastgesteld bij besluit van de regioraad van de Stadsregio Amsterdam van 13 maart 2012 (kenmerk 2012/ 9) INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE...2

Nadere informatie

Convenant Landelijk Tarievenkader OV-chipkaart 2009

Convenant Landelijk Tarievenkader OV-chipkaart 2009 Convenant Landelijk Tarievenkader OV-chipkaart 2009 PARTIJ bij het Convenant Landelijk Tarievenkader OV-chipkaart 2009 A) Het regionaal openbaar lichaam ---------------, ten deze rechtsgeldig vertegenwoordigd

Nadere informatie

Uitvoeringsregels (bijlage 1 van het LTK)

Uitvoeringsregels (bijlage 1 van het LTK) Uitvoeringsregels (bijlage 1 van het LTK) Besproken in het ROVB d.d. Vastgesteld door IPO op en SkVV op, ter vervanging van bijlage 1 vastgesteld op Versie 31 oktober 2012 Algemeen 1. Definities In aanvulling

Nadere informatie

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van. G. Wenneker (D66) (d.d. 3 oktober 2007) Nummer Onderwerp Tarieven OV-chipkaart

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van. G. Wenneker (D66) (d.d. 3 oktober 2007) Nummer Onderwerp Tarieven OV-chipkaart van Gedeputeerde Staten op vragen van G. Wenneker (D66) (d.d. 3 oktober 2007) Nummer 2109 Onderwerp Tarieven OV-chipkaart Aan de leden van Provinciale Staten Toelichting vragensteller Vooruitlopend op

Nadere informatie

Uitvoeringsregels (bijlage 1 van het LTK)

Uitvoeringsregels (bijlage 1 van het LTK) Uitvoeringsregels (bijlage 1 van het LTK) Besproken in het ROVB d.d. 28 oktober 2011 Vastgesteld door IPO op 8 december 2011 en SkVV op 2 december 2011, ter vervanging van bijlage 1 vastgesteld op 23 februari

Nadere informatie

Wijziging Regeling nationale vervoerbewijzen openbaar vervoer

Wijziging Regeling nationale vervoerbewijzen openbaar vervoer VW Wijziging Regeling nationale vervoerbewijzen openbaar vervoer Regeling van 1 december 2006, nr. HDJZ/S&W/2006-1685, Hoofddirectie Juridische Zaken, tot wijziging Regeling nationale vervoerbewijzen openbaar

Nadere informatie

Veelgestelde vragen. Productvoorwaarden Goede Zaakpas

Veelgestelde vragen. Productvoorwaarden Goede Zaakpas Veelgestelde vragen Productvoorwaarden Goede Zaakpas Versie: 1.1 Datum: 26 februari 2014 Inleiding Deze productvoorwaarden hebben betrekking op de Goede Zaakpas van Arriva. Met de Goede Zaakpas reist U

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2011 2012 32 376 Wijziging van de Wet personenvervoer 2000 in verband met verordening (EG) nr. 1370/2007 van het Europees Parlement en de Raad van de Europese

Nadere informatie

Beleidsregels. Innovatieve particuliere initiatieven. Aanvullend personenvervoer

Beleidsregels. Innovatieve particuliere initiatieven. Aanvullend personenvervoer Beleidsregels Innovatieve particuliere initiatieven Aanvullend personenvervoer Vastgesteld bij besluit van het dagelijks bestuur van de Stadsregio Amsterdam van 6 december 2012 Aanleiding In de vergadering

Nadere informatie

Op grond van de Wet Personenvervoer (Wp 2000), artikel 32, lid 2 sub d:

Op grond van de Wet Personenvervoer (Wp 2000), artikel 32, lid 2 sub d: Vergadering: 25 oktober 2017 Agendapunt: 4.7. Onderwerp: Toelichting op Tarieven OV 2019 Portefeuille: OV Performance Datum: 8 november 2018 Contactpersoon: Jan-Kees van Elderen Telefoonnummer: 088-5445211

Nadere informatie

Verordening Leerlingenvervoer gemeente Heerlen

Verordening Leerlingenvervoer gemeente Heerlen CVDR Officiële uitgave van Heerlen. Nr. CVDR7175_1 12 juli 2016 Verordening Leerlingenvervoer gemeente Heerlen Titel 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Begripsomschrijving In deze verordening wordt verstaan

Nadere informatie

Regeling betreffende de instelling van een Reizigers Advies Raad in de Stadsregio Amsterdam voor het openbaar vervoer 2010

Regeling betreffende de instelling van een Reizigers Advies Raad in de Stadsregio Amsterdam voor het openbaar vervoer 2010 Regeling betreffende de instelling van een Reizigers Advies Raad in de Stadsregio Amsterdam voor het openbaar vervoer 2010 Het Dagelijks Bestuur van de Stadsregio Amsterdam, te noemen Dagelijks Bestuur;

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2018 2019 35 190 Wijziging van de Wet milieubeheer ten behoeve van de implementatie van Richtlijn (EU) 2018/410 van het Europees Parlement en de Raad van

Nadere informatie

Verordening van de gemeenteraad van de gemeente Breda houdende regels omtrent taxi s Taxiverordening Breda

Verordening van de gemeenteraad van de gemeente Breda houdende regels omtrent taxi s Taxiverordening Breda GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Breda Nr. 25478 4 februari 2019 Verordening van de gemeenteraad van de gemeente Breda houdende regels omtrent taxi s Taxiverordening Breda Bekendmaking Burgemeester

Nadere informatie

Subsidieverordening Hollands Kroon

Subsidieverordening Hollands Kroon Subsidieverordening Hollands Kroon De gemeenteraad van Hollands Kroon, Besluit: vast te stellen de navolgende 1. ALGEMENE BEPALINGEN 1.1 Begripsomschrijvingen Artikel 1 Begripsomschrijvingen Bij de toepassing

Nadere informatie

Verordening individuele studietoeslag Participatiewet 4.2 Maastricht-Heuvelland 2015

Verordening individuele studietoeslag Participatiewet 4.2 Maastricht-Heuvelland 2015 Verordening individuele studietoeslag Participatiewet 4.2 Maastricht-Heuvelland 2015 Het Algemeen Bestuur van Pentasz Mergelland, - gelet op artikel 8, eerste lid, onderdeel c, van de Participatiewet;

Nadere informatie

Productvoorwaarden Maand en Jaar Sterabonnementen U-OV 2014 (Regio Utrecht) Maand of Jaar U-OV Sterabonnement

Productvoorwaarden Maand en Jaar Sterabonnementen U-OV 2014 (Regio Utrecht) Maand of Jaar U-OV Sterabonnement Productvoorwaarden Maand en Jaar Sterabonnementen U-OV 2014 (Regio Utrecht) Maand of Jaar U-OV Sterabonnement Artikel 1 Geldigheid en prijs a. U-OV Sterabonnementen zijn geldig in alle bussen van U-OV

Nadere informatie

Q&A list OV-chipkaart, Stadsregio Arnhem Nijmegen

Q&A list OV-chipkaart, Stadsregio Arnhem Nijmegen Q&A list OV-chipkaart, Stadsregio Arnhem Nijmegen Inhoudsopgave Algemene uitleg 2 Vragen en Antwoorden algemeen 7 Vragen en Antwoorden Stadsregio Arnhem Nijmegen 14 11 juni 2009 Q&A list OV-chipkaart Arnhem

Nadere informatie

Algemene subsidieverordening Gemeente Werkendam 2012

Algemene subsidieverordening Gemeente Werkendam 2012 Algemene subsidieverordening Gemeente Werkendam 2012 De raad van de gemeente Werkendam, gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d. 13 november 2012, gelet op - artikel 149

Nadere informatie

ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING HEERENVEEN 2014

ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING HEERENVEEN 2014 ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING HEERENVEEN 2014 De raad van de gemeente Heerenveen; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 17 september 2013, inzake de Algemene subsidieverordening

Nadere informatie

Algemene product voorwaarden Tarievenhuis Oost. Algemeen

Algemene product voorwaarden Tarievenhuis Oost. Algemeen Algemene product voorwaarden Tarievenhuis Oost Inhoud Algemeen- P 1 Productvoorwaarden Altijd Voordeel Oost P 2 Productvoorwaarden Dal Voordeel Oost P 4 Productvoorwaarden Dal Vrij Oost P 6 Productvoorwaarden

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 1999 2000 27 216 Aanvulling van de Wet personenvervoer 2000 en de Spoorwegwet, strekkende tot invoering van een concessiestelsel voor het personenvervoer

Nadere informatie

Nota van B&W. In 2009 zijn er 199 ontheffingen verleend op basis van deze artikelen. Probleemstelling

Nota van B&W. In 2009 zijn er 199 ontheffingen verleend op basis van deze artikelen. Probleemstelling Nota van B&W Onderwerp Beleidsregel ontheffing artikel 87 RVV en artikel 9.1 Rv Portefeuillehouder J.J. Nobel Collegevergadering 6 juli 2010 Inlichtingen mw. mr. R.E. Laman (023 567 3534) Registratienummer

Nadere informatie

VERORDENING BUSSENLENINGEN 2017

VERORDENING BUSSENLENINGEN 2017 VERORDENING BUSSENLENINGEN 2017 Metropoolregio Rotterdam Den Haag Verordening bussenleningen 2017 MRDH Pagina 1 van 7 Inhoud I Begrippenkader... 3 II Toepassingsbereik... 3 III Activiteiten... 3 IV Staatssteun...

Nadere informatie

Algemene subsidieverordening Texel

Algemene subsidieverordening Texel Algemene subsidieverordening Texel Gemeenteblad Texel 2016 nr 36 datum 24-03-2016 INTREKKING Algemene subsidieverordening Texel 2011 De raad van de gemeente Texel gelezen het voorstel van het college van

Nadere informatie

Bijlage 1 Productvoorwaarden Voor Elkaar Pas februari 2019

Bijlage 1 Productvoorwaarden Voor Elkaar Pas februari 2019 Bijlage 1 Productvoorwaarden Voor Elkaar Pas februari 2019 Bijlage 1 Productvoorwaaden Voor Elkaar Pas Versie: 1.3 Datum: Januari 2019 Inleiding Deze productvoorwaarden hebben betrekking op de Voor Elkaar

Nadere informatie

Besluit van de gemeenteraad d.d. 12 december 2011, nr. 14B/B, tot vaststelling van de Algemene subsidieverordening Tubbergen

Besluit van de gemeenteraad d.d. 12 december 2011, nr. 14B/B, tot vaststelling van de Algemene subsidieverordening Tubbergen Gemeenteblad Elektronisch uitgegeven van de gemeente Tubbergen Jaargang: 2011 Nummer: 35 Uitgifte: 23 december 2011 Besluit van de gemeenteraad d.d. 12 december 2011, nr. 14B/B, tot vaststelling van de

Nadere informatie

Concept ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING GEMEENTE MOERDIJK

Concept ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING GEMEENTE MOERDIJK Concept ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING GEMEENTE MOERDIJK De raad van de gemeente Moerdijk; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van >, , inzake de Algemene

Nadere informatie

Verplaatsingskostenregeling 1989

Verplaatsingskostenregeling 1989 Bijgwerkt tot 1 januari 2011 Verplaatsingskostenregeling 1989 Staatcourant 2009, 51, Staatcourant 2009,10878, Staatcourant 2009, 19060, Staatscourant 2010, 15145, Staatscourant 2010, 20751 Artikel 1 1.

Nadere informatie

Uitvoeringsregels loonkostensubsidie PW 2017

Uitvoeringsregels loonkostensubsidie PW 2017 Artikel 1. Begripsomschrijvingen 1. Alle begrippen die in deze beleidsregels worden gebruikt en niet nader worden omschreven, hebben dezelfde betekenis als in de Participatiewet, de Wet inkomensvoorziening

Nadere informatie

ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING LEIDERDORP 2012

ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING LEIDERDORP 2012 ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING LEIDERDORP 2012 De raad van de gemeente Leiderdorp; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van , , inzake de Algemene subsidieverordening

Nadere informatie

Verordening Bezwarenprocedure Personele Aangelegenheden

Verordening Bezwarenprocedure Personele Aangelegenheden Verordening Bezwarenprocedure Personele Aangelegenheden Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Officiële naam regeling Citeertitel Besloten door Deze versie is geldig tot

Nadere informatie

Verordening op de heffing e n invordering van parkeerbelastingen

Verordening op de heffing e n invordering van parkeerbelastingen CVDR Officiële uitgave van Roosendaal. Nr. CVDR389153_1 16 december 2016 Verordening op de heffing e n invordering van parkeerbelastingen De raad van de Gemeente Roosendaal; gezien het voorstel van het

Nadere informatie

CVDR. Nr. CVDR188254_1. Verordening Langdurigheidstoeslag WWB Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen

CVDR. Nr. CVDR188254_1. Verordening Langdurigheidstoeslag WWB Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen CVDR Officiële uitgave van Rijswijk. Nr. CVDR188254_1 3 oktober 2017 Verordening Langdurigheidstoeslag WWB 2012 De gemeenteraad van Rijswijk, bijeen in openbare vergadering op 12 juni 2012 gelezen het

Nadere informatie

Gemeenteraad Zaltbommel Verordening op de heffing en invordering van parkeerbelastingen 2015 vastgesteld

Gemeenteraad Zaltbommel Verordening op de heffing en invordering van parkeerbelastingen 2015 vastgesteld GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Zaltbommel. Nr. 76632 19 december 2014 Gemeenteraad Zaltbommel Verordening op de heffing en invordering van parkeerbelastingen 2015 vastgesteld De raad van de

Nadere informatie

gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van 3 november 2015; VERORDENING OP DE HEFFING EN INVORDERING VAN PARKEERBELASTINGEN 2016

gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van 3 november 2015; VERORDENING OP DE HEFFING EN INVORDERING VAN PARKEERBELASTINGEN 2016 Onderwerp: Verordening Parkeerbelastingen Oss 2016 Volgnummer Dienst/afdeling G/ID De raad van de gemeente Oss; gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van 3 november 2015; gelet op het advies

Nadere informatie

Algemene subsidieverordening gemeente Landsmeer 2016

Algemene subsidieverordening gemeente Landsmeer 2016 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Landsmeer. Nr. 115833 22 augustus 2016 Algemene subsidieverordening gemeente Landsmeer 2016 gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders

Nadere informatie

Algemene subsidieverordening gemeente Harlingen overwegende dat het gewenst is voor subsidiering algemene regels vast te stellen;

Algemene subsidieverordening gemeente Harlingen overwegende dat het gewenst is voor subsidiering algemene regels vast te stellen; CVDR Officiële uitgave van Harlingen. Nr. CVDR27949_1 16 augustus 2016 Algemene subsidieverordening gemeente Harlingen 2006 Raad : 6 december 2006.... DE RAAD VAN DE GEMEENTE HARLINGEN; overwegende dat

Nadere informatie

VERORDENING OP DE HEFFING EN INVORDERING VAN PARKEERBELASTINGEN 2018

VERORDENING OP DE HEFFING EN INVORDERING VAN PARKEERBELASTINGEN 2018 Onderwerp: Besluit tot vaststelling van de verordening Parkeerbelastingen Oss 2018 Volgnummer Dienst/afdeling IBOR/SLWE De raad van de gemeente Oss; gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van

Nadere informatie

Algemene subsidieverordening 2014

Algemene subsidieverordening 2014 Algemene subsidieverordening 2014 De raad van de gemeente Reimerswaal; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 30 april 2014, 14.008846, inzake de Algemene subsidieverordening

Nadere informatie

Algemene Subsidie Verordening gemeente Heerhugowaard 2014

Algemene Subsidie Verordening gemeente Heerhugowaard 2014 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Heerhugowaard. Nr. 63717 23 mei 2016 Algemene Subsidie Verordening gemeente Heerhugowaard 2014 Algemene subsidieverordening Heerhugowaard 2014 Nr.RB2016030/RB2013232

Nadere informatie

Verordening op de heffing en de invordering van parkeerbelastingen 2016

Verordening op de heffing en de invordering van parkeerbelastingen 2016 Verordening op de heffing en invordering van parkeerbelastingen 2016 De raad van de gemeente Haarlem; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 17 november 2015; gelet op

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders 4 augustus 2015, nummer /c; gelet op artikel 149 van de Gemeentewet;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders 4 augustus 2015, nummer /c; gelet op artikel 149 van de Gemeentewet; ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING WESTSTELLINGWERF 2016 De raad van de gemeente Weststellingwerf; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders 4 augustus 2015, nummer 006042/c; gelet op artikel 149 van

Nadere informatie

Veelgestelde vragen. Productvoorwaarden Goede Zaakpas

Veelgestelde vragen. Productvoorwaarden Goede Zaakpas Veelgestelde vragen Productvoorwaarden Goede Zaakpas Versie: 1.2 Datum: 16 februari 2016 Inleiding Deze productvoorwaarden hebben betrekking op de Goede Zaakpas van Arriva. Met de Goede Zaakpas reist Kaarthouder

Nadere informatie

Overwegende dat het bestaande subsidiebeleid dateert uit de periode van 2009/2010;

Overwegende dat het bestaande subsidiebeleid dateert uit de periode van 2009/2010; De raad van de gemeente Nederweert; Overwegende dat het bestaande subsidiebeleid dateert uit de periode van 2009/2010; dat maatschappelijke ontwikkelingen aanleiding zijn geweest om het bestaande beleid

Nadere informatie

Abonnementsvoorwaarden Arriva Dal Korting

Abonnementsvoorwaarden Arriva Dal Korting Abonnementsvoorwaarden Arriva Dal Korting Naam abonnement Arriva Dal Korting is een reisproduct dat in verschillende varianten besteld kan worden: - voor de regio( s) waar het van toepassing is (uitsluitend

Nadere informatie

Algemene Subsidieregeling 2008

Algemene Subsidieregeling 2008 Algemene Subsidieregeling 2008 Paragraaf 1 Inleidende bepalingen Artikel 1.1 In deze regeling wordt verstaan onder: a. gemeentebestuur: het bestuursorgaan dat bevoegd is tot het nemen van besluiten betreffende

Nadere informatie

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 30 oktober 2007;

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 30 oktober 2007; De raad van de gemeente Zaltbommel; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 30 oktober 2007; gelet op artikel 225 van de Gemeentewet en de Parkeerverordening 2005; b e s

Nadere informatie

PRODUCTVOORWAARDEN ARRIVA TREINABONNEMENT

PRODUCTVOORWAARDEN ARRIVA TREINABONNEMENT PRODUCTVOORWAARDEN ARRIVA TREINABONNEMENT Op de Arriva Treinabonnementen zijn de algemene vervoervoorwaarden openbaar stads - en streekvervoer gedeponeerd te 's-gravenhage 82/2007 van toepassing. Deze

Nadere informatie

Presentatie reizen in het Openbaar Vervoer met een visuele beperking

Presentatie reizen in het Openbaar Vervoer met een visuele beperking Presentatie reizen in het Openbaar Vervoer met een visuele beperking Oogvereniging Nederland Datum: 28 maart 2015 Locatie: buurtcentrum Morschwijck, topaaslaan 19, 2332 JC Leiden Door: Peter Waalboer Algemeen

Nadere informatie

Naam regeling: Algemene Subsidieverordening gemeente Zundert Citeertitel: Algemene Subsidieverordening gemeente Zundert 2011

Naam regeling: Algemene Subsidieverordening gemeente Zundert Citeertitel: Algemene Subsidieverordening gemeente Zundert 2011 Zundertse Regelgeving Wetstechnische informatie Rubriek: Maatschappelijke Zorg en Welzijn Naam regeling: Algemene Subsidieverordening gemeente Zundert 2011 Citeertitel: Algemene Subsidieverordening gemeente

Nadere informatie

Overwegende dat de raad bij verordening nadere regels dient vast te stellen met betrekking tot het verstrekken van persoonsgebonden budgetten.

Overwegende dat de raad bij verordening nadere regels dient vast te stellen met betrekking tot het verstrekken van persoonsgebonden budgetten. De raad van de gemeente ; Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders; Gelet op artikel 7, tiende lid, van de Wet sociale werkvoorziening; Overwegende dat de raad bij verordening

Nadere informatie

Het dagelijks bestuur van de Vervoerregio Amsterdam; Overwegende:

Het dagelijks bestuur van de Vervoerregio Amsterdam; Overwegende: Besluit van het dagelijks bestuur van de Vervoerregio Amsterdam tot vaststelling van de Regeling voor de Reizigers Advies Raad van de Vervoerregio Amsterdam 2019 Het dagelijks bestuur van de Vervoerregio

Nadere informatie

Verordening commissie bezwaarschriften

Verordening commissie bezwaarschriften Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Officiële naam regeling Citeertitel Besloten door Deze versie is geldig tot (als de vervaldatum is vastgesteld) Onderwerp gemeente

Nadere informatie

Besluit van. Hebben goedgevonden en verstaan: ARTIKEL I. Het Besluit personenvervoer 2000 wordt als volgt gewijzigd:

Besluit van. Hebben goedgevonden en verstaan: ARTIKEL I. Het Besluit personenvervoer 2000 wordt als volgt gewijzigd: Besluit van tot wijziging van het Besluit personenvervoer 2000 in verband met de ingangsdata van de aanbestedingsverplichting in het openbaar vervoer en de verlenging van de maximale concessieduur Op de

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2012 556 Wet van 5 november 2012 tot wijziging van de Wet personenvervoer 2000 teneinde inbesteding van openbaar vervoer mogelijk te maken in een

Nadere informatie

Algemene subsidieverordening gemeente Harlingen 2015

Algemene subsidieverordening gemeente Harlingen 2015 Algemene subsidieverordening gemeente Harlingen 2015 Artikel 1. Begripsomschrijvingen a. Activiteit: het resultaat van samenhangend handelen van een organisatie, meetbaar in tijd, kwantiteit, kwaliteit

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2005 2006 30 683 Wijziging van de Wet personenvervoer 2000 in verband met de bijzondere positie van gemeentelijke vervoerbedrijven in relatie tot de aanbestedingsverplichting

Nadere informatie

Wij verzoeken u in te stemmen met de voorgestelde tarieven en producten.

Wij verzoeken u in te stemmen met de voorgestelde tarieven en producten. Tariefplan 2019 Haaglanden en Parkshuttle Dit document beschrijft het voorgenomen Tariefplan 2019 voor de concessies Haaglanden (t/m 24 augustus 2019) en Parkshuttle. Het tariefplan bestaat uit 3 onderdelen:

Nadere informatie

Verordening persoonsgebonden budget begeleid werken Wet sociale werkvoorziening Landsmeer 2019

Verordening persoonsgebonden budget begeleid werken Wet sociale werkvoorziening Landsmeer 2019 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Landsmeer Nr. 19200 28 januari 2019 Verordening persoonsgebonden budget begeleid werken Wet sociale werkvoorziening Landsmeer 2019 de raad van de gemeente

Nadere informatie

STADSREGIO AMSTERDAM ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING

STADSREGIO AMSTERDAM ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING STADSREGIO AMSTERDAM ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING Vastgesteld bij besluit van de Regioraad van 26 juni 2007, nr. ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING STADSREGIO AMSTERDAM 1 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Begripsomschrijvingen

Nadere informatie

Annemarie Smit. 26 februari Regioraad. Tarievenbeleid Openbaar Vervoer

Annemarie Smit. 26 februari Regioraad. Tarievenbeleid Openbaar Vervoer MEMO opgesteld door : Annemarie Smit datum opgesteld : 26 februari 2008 via : portefeuillehouder Openbaar Vervoer aan : Regioraad onderwerp : Tarievenbeleid Openbaar Vervoer Deze notitie heeft als doel

Nadere informatie

ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING GEMEENTE MAASTRICHT 2015

ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING GEMEENTE MAASTRICHT 2015 ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING GEMEENTE MAASTRICHT 2015 Algemene subsidieverordening gemeente Maastricht 2015 1 INHOUD Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen... 3 Artikel 1 Definities... 3 Artikel 2 Wettelijke

Nadere informatie

Productvoorwaarden U-OV Gemaksabonnementen

Productvoorwaarden U-OV Gemaksabonnementen Productvoorwaarden U-OV Gemaksabonnementen Datum: 13-12-2015 Artikel 1. Omschrijving en geldigheid a. U-OV Gemak Utrecht Stad geeft recht op vrij reizen met bus of tram van U-OV of treinen 2e klas van

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp: Wijziging Verordening parkeerbelastingen 2013 Reg.nummer: 99630

Raadsstuk. Onderwerp: Wijziging Verordening parkeerbelastingen 2013 Reg.nummer: 99630 Raadsstuk Onderwerp: Wijziging Verordening parkeerbelastingen 2013 Reg.nummer: 99630 1. Inleiding Met deze wijzigingsverordening op de Verordening parkeerbelastingen 2013 worden enkele correcties in redactie

Nadere informatie

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 18 november 2014;

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 18 november 2014; De raad van de gemeente Heerenveen; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 18 november 2014; gelet op artikel 229, eerste lid, aanhef en onderdelen a en b van de Gemeentewet

Nadere informatie

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving) Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie gemeente Heerhugowaard Officiële naam regeling Verordening Huygenpas gemeente Heerhugowaard 2018 Citeertitel Verordening Huygenpas

Nadere informatie

Op de voordracht van de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu van IenM/BSK-, Hoofddirectie Bestuurlijke en Juridische Zaken;

Op de voordracht van de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu van IenM/BSK-, Hoofddirectie Bestuurlijke en Juridische Zaken; CONCEPT Besluit van houdende wijziging van het Besluit personenvervoer 2000 houdende invoering van een geldige verblijftitel voor uitsluitend de bij het openbaar vervoer behorende voorzieningen Op de voordracht

Nadere informatie

CVDR. Nr. CVDR302150_1. Verordening Kinderopvang Delft Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen

CVDR. Nr. CVDR302150_1. Verordening Kinderopvang Delft Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen CVDR Officiële uitgave van Delft. Nr. CVDR302150_1 3 oktober 2017 Verordening Kinderopvang Delft 2013 De raad der gemeente Delft; gelezen het voorstel van het college van 7 mei 2013; Gelet op artikel 149

Nadere informatie

Algemene subsidieverordening GOES 2011

Algemene subsidieverordening GOES 2011 Algemene subsidieverordening GOES 2011 De raad van de gemeente Goes; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 6 juni 2011; gelet op artikel 149 van de Gemeentewet; b e s

Nadere informatie

gelet op artikel 147 van de Gemeentewet en artikel 25 van de Wet kinderopvang;

gelet op artikel 147 van de Gemeentewet en artikel 25 van de Wet kinderopvang; De raad van de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht; gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van 12 november 2004, nr. 0408133 inzake de Wet Kinderopvang; gelet op artikel 147 van de Gemeentewet en

Nadere informatie

Het bestuursorgaan bevestigt de ontvangst van een elektronisch ingediende aanvraag.

Het bestuursorgaan bevestigt de ontvangst van een elektronisch ingediende aanvraag. Algemene wet bestuursrecht Titel 4.1. Beschikkingen Afdeling 4.1.1. De aanvraag Artikel 4:1 Tenzij bij wettelijk voorschrift anders is bepaald, wordt de aanvraag tot het geven van een beschikking schriftelijk

Nadere informatie

Langdurigheidtoeslag 2012. Verordening. Verordening Langdurigheidtoeslag 2012 ex artikel 36 WWB

Langdurigheidtoeslag 2012. Verordening. Verordening Langdurigheidtoeslag 2012 ex artikel 36 WWB Verordening Langdurigheidtoeslag 2012 Verordening Langdurigheidtoeslag 2012 ex artikel 36 WWB Gemeente Culemborg Afdeling Stadswinkel Team Inkomen 2012 1 VERORDENING LANGDURIGHEIDTOESLAG GEMEENTE CULEMBORG

Nadere informatie

VERORDENING OP DE HEFFING EN INVORDERING VAN PARKEERBELASTINGEN

VERORDENING OP DE HEFFING EN INVORDERING VAN PARKEERBELASTINGEN De raad van de gemeente Purmerend; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d 2013; gelet op artikel 225 van de Gemeentewet; vast te stellen de : Artikel 1 Begripsomschrijvingen Besluit: VERORDENING

Nadere informatie

Verordening op de heffing en invordering van parkeerbelastingen 2014

Verordening op de heffing en invordering van parkeerbelastingen 2014 Verordening op de heffing en invordering van parkeerbelastingen 2014 De raad van de gemeente Haarlem; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders; gelet op artikel 225 van de Gemeentewet

Nadere informatie

Verordening op de heffing en invordering van parkeerbelastingen 2016

Verordening op de heffing en invordering van parkeerbelastingen 2016 CVDR Officiële uitgave van Zaltbommel. Nr. CVDR385359_1 1 mei 2018 Verordening op de heffing en invordering van parkeerbelastingen 2016 De raad van de gemeente Z a l t b o m m e l ; gelezen het voorstel

Nadere informatie

ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING GEMEENTE TYNAARLO. De raad van de gemeente Tynaarlo,

ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING GEMEENTE TYNAARLO. De raad van de gemeente Tynaarlo, ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING GEMEENTE TYNAARLO De raad van de gemeente Tynaarlo, gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 21 september 2010, inzake de Algemene subsidieverordening

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen

Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen Besluit van ( ), houdende regels betreffende de toegankelijkheid van het openbaar vervoer en de daartoe te verrichten aanpassingen Op de voordracht van de Staatssecretarissen van Volksgezondheid, Welzijn

Nadere informatie

Onderwerp : Algemene Subsidieverordening Bergeijk 2016

Onderwerp : Algemene Subsidieverordening Bergeijk 2016 Raadsvergadering : 25 februari 2016 Agendanr. : 6d Onderwerp : Algemene Subsidieverordening Bergeijk 2016 De raad der gemeente Bergeijk; gezien het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 12 januari

Nadere informatie

De raad, het college en de burgemeester van de gemeente Aa en Hunze, ieder zoveel het hun bevoegdheden betreft,

De raad, het college en de burgemeester van de gemeente Aa en Hunze, ieder zoveel het hun bevoegdheden betreft, Tekst van de verordening: De raad, het college en de burgemeester van de gemeente Aa en Hunze, ieder zoveel het hun bevoegdheden betreft, gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders

Nadere informatie

VERORDENING op het gebruik van parkeerplaatsen en de verlening van vergunningen voor het parkeren Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling

VERORDENING op het gebruik van parkeerplaatsen en de verlening van vergunningen voor het parkeren Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling VERORDENING op het gebruik van parkeerplaatsen en de verlening van vergunningen voor het parkeren Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie gemeente Lelystad Officiële naam

Nadere informatie

CONVENANT SOCIALE VEILIGHEID OPENBAAR VERVOER 2015-2020

CONVENANT SOCIALE VEILIGHEID OPENBAAR VERVOER 2015-2020 CONVENANT SOCIALE VEILIGHEID OPENBAAR VERVOER 2015-2020 CONVENANT SOCIALE VEILIGHEID OPENBAAR VERVOER PARTIJEN: 1. De Stadsregio Amsterdam, te dezen vertegenwoordigd door Portefeuillehouder Openbaar Vervoer

Nadere informatie

Verordening individuele inkomenstoeslag gemeente Emmen 2015

Verordening individuele inkomenstoeslag gemeente Emmen 2015 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Emmen Nr. 219001 12 december 2017 Verordening individuele inkomenstoeslag gemeente Emmen 2015 Het college van burgemeester en wethouders maakt bekend dat

Nadere informatie

VERORDENING op de heffing en de invordering van parkeerbelastingen 2005

VERORDENING op de heffing en de invordering van parkeerbelastingen 2005 VERORDENING op de heffing en de invordering van parkeerbelastingen 2005 Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie gemeente Lelystad Officiële naam regeling VERORDENING op

Nadere informatie

Verordening op de heffing en invordering van afvalstoffenheffing en reinigingsrechten 2018

Verordening op de heffing en invordering van afvalstoffenheffing en reinigingsrechten 2018 De raad van de gemeente Harderwijk; gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van 28 november 2017, nr. h170062002; gelet op artikel 229, eerste lid, aanhef en onderdelen a en b, van de Gemeentewet

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2011 352 Besluit van 30 juni 2011 tot wijziging van het Besluit personenvervoer 2000 in verband met het meervoudige basistarief bij gebruik van de

Nadere informatie

Commissie Economie, Mobiliteit en Grote Stedenbeleid

Commissie Economie, Mobiliteit en Grote Stedenbeleid Griffie Commissie Economie, Mobiliteit en Grote Stedenbeleid Datum commissievergadering : 19 april 2010 DIS-stuknummer : 1665988 Behandelend ambtenaar : P.J.C. van Wijck Directie/bureau : Economie & Mobiliteit/

Nadere informatie

BEHEERSPROTOCOL VOOR HET TOEZICHT DOOR HET OV-BUREAU GRONINGEN DRENTHE OP DE CONCESSIEHOUDERS

BEHEERSPROTOCOL VOOR HET TOEZICHT DOOR HET OV-BUREAU GRONINGEN DRENTHE OP DE CONCESSIEHOUDERS BEHEERSPROTOCOL VOOR HET TOEZICHT DOOR HET OV-BUREAU GRONINGEN DRENTHE OP DE CONCESSIEHOUDERS 21 oktober 2005 Het OV-bureau Groningen Drenthe ontwikkelt, organiseert en beheert het openbaar vervoer en

Nadere informatie

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving) Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Officiële naam regeling Citeertitel Besloten door gemeenteraad Deze versie is geldig tot (als de vervaldatum is vastgesteld) Onderwerp

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2009 2010 32 415 (R1915) Bepalingen omtrent de verlening van visa voor de toegang tot de landen van het Koninkrijk (Rijksvisumwet) Nr. 2 VOORSTEL VAN RIJKSWET

Nadere informatie

Aan artikel 1 wordt, onder vervanging van de punt aan het slot van onderdeel d door een puntkomma, een onderdeel toegevoegd, luidende:

Aan artikel 1 wordt, onder vervanging van de punt aan het slot van onderdeel d door een puntkomma, een onderdeel toegevoegd, luidende: Wijziging van de Wet belastingen op milieugrondslag en de Wet milieubeheer voor de invoering van een minimum CO 2-prijs bij elektriciteitsopwekking (Wet minimum CO 2- prijs elektriciteitsopwekking) VOORSTEL

Nadere informatie

Onderwerp: Vaststelling Algemene subsidieverordening Purmerend 2014

Onderwerp: Vaststelling Algemene subsidieverordening Purmerend 2014 De raad van de gemeente Purmerend; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 18 maart 1014, nr. 1104516; gelet op titel 4.2 van de Algemene wet bestuursrecht; overwegende dat: - de sinds

Nadere informatie

gelet op artikel 229, eerste lid, aanhef en onderdelen a en b, van de Gemeentewet;

gelet op artikel 229, eerste lid, aanhef en onderdelen a en b, van de Gemeentewet; eente Raadsbesluit Ag. nr.: 7.1d Aanhef De raad van de gemeente Boxtel; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 10-9-13; gelet op artikel 229, eerste lid, aanhef en onderdelen a en b, van

Nadere informatie

Verordening op de heffing en invordering van parkeerbelastingen 2015 gemeente Harderwijk

Verordening op de heffing en invordering van parkeerbelastingen 2015 gemeente Harderwijk GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Harderwijk. Nr. 79998 24 december 2014 Verordening op de heffing en invordering van parkeerbelastingen 2015 gemeente Harderwijk De raad van de gemeente Harderwijk;

Nadere informatie

gelet op artikel 229, eerste lid, aanhef en onderdelen a en b van de Gemeentewet en artikel van de Wet Milieubeheer;

gelet op artikel 229, eerste lid, aanhef en onderdelen a en b van de Gemeentewet en artikel van de Wet Milieubeheer; No.: Onderwerp: Verordening reinigingsheffingen 2017 ------------------------------------------- De raad der gemeente Hattem; gelezen het voorstel van het college d.d. 15 november 2016, no.. ; gelet op

Nadere informatie

besluit vast te stellen de Verordening loonkostensubsidie Participatiewet gemeente Venray 2017 ev.

besluit vast te stellen de Verordening loonkostensubsidie Participatiewet gemeente Venray 2017 ev. Verordening loonkostensubsidie Participatiewet Venray 2017 ev De raad van de gemeente Venray; gelet op artikel 8, eerste lid, aanhef en onderdeel a en d, van de Participatiewet, artikel 35 van de Wet inkomensvoorziening

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD VAN UTRECHT 2001 Nr. 25

GEMEENTEBLAD VAN UTRECHT 2001 Nr. 25 GEMEENTEBLAD VAN UTRECHT 2001 Nr. 25 Standplaatsverordening 2001 (raadsbesluit van 31 mei 2001) De raad der gemeente Utrecht gelet op het voorstel van b. en w. d.d. 14 mei 2001 Besluit vast te stellen

Nadere informatie

Verordening loonkostensubsidie Participatiewet 2015 Dienst SoZaWe Nw. Fryslân

Verordening loonkostensubsidie Participatiewet 2015 Dienst SoZaWe Nw. Fryslân Het algemeen bestuur van de Dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid Noardwest Fryslân; gelet op artikel 6, tweede lid, van de Participatiewet; besluit vast te stellen de Verordening loonkostensubsidie

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 28 oktober [nummer];

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 28 oktober [nummer]; Verordening loonkostensubsidie Participatiewet gemeente Castricum 2015 De raad van de gemeente Castricum; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 28 oktober [nummer]; gelet op artikel 6,

Nadere informatie