Oprichting. Missie. Visie. Zonnecel

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Oprichting. Missie. Visie. Zonnecel"

Transcriptie

1 Oprichting De Coöperatie Morgen Groene Energie U.A. is op 31 augustus 2011 opgericht door Andries Mulder en Ernst van der Leij bij notariskantoor AKD te Eindhoven. De doelstelling is het behartigen van de belangen van de leden en het lokaal realiseren van groene energie. In artikel 3.4 van de oprichtingsakte is expliciet vastgelegd dat de coöperatie geen winstoogmerk heeft. Missie Morgen Groene Energie behartigt de belangen van haar leden, draagt zorg voor de levering van groene energie aan personen en bedrijven. Voor een aantrekkelijke prijs en uiteraard CO2-neutraal. Morgen Groene Energie investeert in de lokale opwekking van groene energie. Hiertoe zet Morgen Groene Energie kennis en middelen in. Morgen Groene Energie is van ons samen. Voor u en de volgende generaties. Georganiseerd in afdelingen, dus altijd dichtbij. We ondersteunen lokale initiatieven en ontwikkelen eigen duurzame energiebronnen in de buurt van onze leden. Visie Morgen Groene Energie wil een gezonde leefomgeving achterlaten voor volgende generaties. Energie uit schone onuitputtelijke energiebronnen draagt daaraan bij. Onze schone energie wordt op termijn lokaal opgewekt. In 2020 willen we het energieverbruik van zo veel mogelijk mensen CO2-neutraal laten zijn. Wij zetten in op tenminste leden in Energie is van iedereen en moet betaalbaar blijven. Nu en in de toekomst. Daarom werken wij aan een schone, onafhankelijke, regionale energievoorziening. Het lokaal opwekken van energie zorgt ervoor dat een regio geen of minder energie hoeft te importeren. De regio wordt zodoende energieneutraal, minimaal milieubelastend en qua energievoorziening volledig onafhankelijk in de energiemarkt. Zonnecel Een fotovoltaïsche cel, ook wel zon-pv cel genoemd, is het bekendste en meest toegepaste type zonnecel. Het belangrijkste materiaal in een zonnecel is halfgeleider materiaal. Momenteel wordt met name silicium hiervoor gebruikt. Aan deze grondstof zal geen tekort ontstaan: het is het hoofdbestanddeel van zand en komt overal op aarde voor. De moderne geschiedenis van de elektrische zonne-energie begint in 1954 toen in de Bell laboratoria, experimenten met verontreinigd Silicium zeer gevoelig bleken te zijn voor licht. Dit resulteerde in de productie van praktisch bruikbare zonnecellen waarbij Morgen Groene Energie - Postbus AB Nuenen - Telefoon:

2 een rendement van 6% werden bereikt. De eerste zonnecellen werden gebruikt voor gebruik in satellieten. De elektrische stroom kan maar in één richting door de zonnecel lopen. Als er zonlicht op de zonnecel valt, worden er elektronen losgestoten die vervolgens in de gewenste richting gaan bewegen. De beweging van alle losgemaakte elektronen samen is de elektrische stroom die door de zonnecel loopt. Om praktisch nut van deze cellen te hebben, worden ze meestal in een zonnepaneel of PV-paneel gemonteerd. Een zonnepaneel levert gelijkstroom. Het kan aangesloten worden op een omvormer om wisselstroom te krijgen. De energie kan meteen gebruikt worden door aangesloten apparaten. Als een PV-paneel op het lichtnet aangesloten is, kan het daar stroom aan leveren. Zonnepanelen Een zonnepaneel bestaat uit een aantal zonnecellen die in serie zijn geschakeld. Elke zonnecel heeft een vermogen van ca. 2-3 Watt (Wp), afhankelijk van fabrikant, technologie en kwaliteit. Een standaard zonnepaneel met 72 cellen kan zo een totaal vermogen hebben tussen de 170 t/m 250 Watt (Wp). Zonnepanelen (PV-panelen) zetten het zonlicht om in elektriciteit (zonnestroom). Een zonnepaneel alleen is niet voldoende voor elektriciteit in huis. Om licht naar bruikbare stroom om te zetten zijn ook een omvormer en elektriciteitskabels nodig. Zo n compleet systeem wordt een PV-systeem genoemd. PV staat hierin voor photo voltaic, de term voor de omzetting van licht ( Photos in het Grieks) naar elektrische spanning (Volt). De zonnecellen zetten licht om naar elektrische spanning. Vervolgens zet de omvormer de spanning van een zonnecel om naar wisselstroom voor het elektriciteitsnet, van 230 volt. De kabels sluiten alles aan op het elektriciteitsnet, via stopcontacten of de stoppenkast. Voor het opwekken van energie is niet per se direct zonlicht nodig. Ook op een bewolkte dag levert een zonnecel elektriciteit. Nederlands zonlicht is dus prima geschikt om elektriciteit op te wekken! Zonnepanelen systeem Voor ieder type dak is een geschikt zonnepanelen systeem. Onze zon-pv systemen worden op maat gemaakt zodat deze optimaal aansluiten bij uw wensen. De meest voorkomende type daken zijn pannendak, platdak en golfplatendak. Voor deze toepassingen zijn diverse draagconstructies ontwikkeld die veelvuldig getest zijn. Morgen Groene Energie - Postbus AB Nuenen - Telefoon:

3 Pannendak Voor de montage op een pannendak tot 10 meter hoog, wordt een railsysteem toegepast dat gebruik maakt van dakhaken die tussen de dakpannen bevestigd worden. Aan deze haken wordt de rail bevestigd waarop de zonnepanelen geklemd worden. Hiermee wordt de waterdichtheid van het dak gegarandeerd. Platdak Voor de montage op een platdak tot 10 meter hoog wordt een eenvoudig te plaatsen aluminium frame toegepast. Het montage systeem is ontwikkeld voor eenvoudige en snelle montage van zonnepanelen op platte of licht hellende daken. Het montage systeem kan op het dak worden bevestigd door middel van schroeven of gemakkelijk te plaatsen ballast. Bij het gebruik van ballast wordt gebruik gemaakt van aluminium profielen die in een uitsparing in de beugel worden geklikt. Het montagesysteem wordt standaard in verschillende hoeken geleverd, 10º, 15, 20 en 30. Door het unieke aerodynamische ontwerp is het montagesysteem bestand tegen windsnelheden tot 13BF met een minimaal aan ballast gewicht. De beugels zijn vervaardigd uit hoogwaardig aluminium en RVS. Het goed doordachte systeem kan worden gebruikt voor de montage van bijna alle types zonnepanelen. Golfplaten systeem Bij montage op een golfplatendak worden schroeven met lange draadeinden rechtstreeks in de gording gedraaid. Een rubberen ring zorgt voor een waterdichte afdichting tussen het draadeind en de golfplaat. Aan deze haken wordt de rail bevestigd waarop de zonnepanelen geklemd kunnen worden. Opmerking: in onze presentatie gaan we hier niet verder op in. Zonnepanelen rendement In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is de verdeling van zonne-energie over het aardoppervlak heel gelijkmatig. Het verschil in jaarlijks beschikbare energie tussen de Sahara en het noorden van Scandinavië is niet meer dan een factor drie. Nederland krijgt ongeveer kwh/m2 per jaar aan zonlicht, iets minder dan de helft van wat maximaal haalbaar is. Het probleem is dan ook niet zozeer het jaarlijkse aanbod, maar de grote verschillen tussen zomer en winter (factor 7-10). Vanwege dat verschil is het belangrijk dat de energie kan worden opgeslagen of dat een tweede energiebron beschikbaar is die de verschillen kan opvangen. Een paar getallen illustreren de wereldwijde potentie van zonne-energie. Per aardbewoner is gemiddeld continu ongeveer watt (20 megawatt) aan Morgen Groene Energie - Postbus AB Nuenen - Telefoon:

4 zonnestraling beschikbaar. Het huidige gemiddelde energiegebruik is watt (2,5 kilowatt) per persoon, alle vormen van gebruik bij elkaar geteld. Per Nederlander is het gebruik 6 kilowatt. Er is wereldwijd dus maal meer zonne-energie beschikbaar dan we nodig hebben. Dit getal zegt echter nog niet zoveel, want we kunnen onze landen niet vol leggen met zonne-energie installaties en bovendien is het rendement van de omzetting in bruikbare energie veel lager dan 100%. Niettemin is al door velen aannemelijk gemaakt dat zonne-energie een hoofdrol kan spelen in onze mondiale energievoorziening op de lange termijn. De kunst is om dat voor elkaar te krijgen tegen aanvaardbare kosten en met een hoge betrouwbaarheid. Natuurlijk hoeven landen niet allemaal in hun eigen gebruik te voorzien. Zoals nu wordt gehandeld in fossiele brandstoffen, kan ook een levendige internationale handel ontstaan in zonne-energie. Waarom is het rendement van zonnecellen geen 100%? Zonnecellen zetten zonlicht om in elektriciteit. Het deel van de energie in het zonlicht dat kan worden omgezet in elektriciteit noemen we het rendement (in % uitgedrukt). Zonlicht bestaat uit verschillende kleuren, dat kun je zien wanneer er een regenboog is. Een zonnecel wordt meestal gemaakt van één bepaald (halfgeleider)materiaal, bijvoorbeeld silicium. Zo n materiaal is niet voor alle kleuren licht even gevoelig en een deel van het zonlicht gaat er zelfs dwars door heen. Anders gezegd: een zonnecel werkt optimaal voor één kleur licht. Licht wat te rood is gaat er doorheen (wordt niet geabsorbeerd) en wordt dus helemaal niet benut, licht wat te blauw is wordt maar voor een deel benut. Dit is beter te begrijpen wanneer we ons realiseren dat licht bestaat uit energiepakketjes (fotonen). De energie van het pakketje bepaalt de kleur van het licht. Om een elektron in het materiaal los te maken is het nodig dat het foton een minimale energie heeft. Is de energie te laag, dan wordt geen elektron losgemaakt. Is de energie hoger dan het benodigde minimum, dan wordt het overschot aan energie afgegeven in de vorm van warmte. Op die manier gaat ongeveer 55% van de energie in het licht verloren, zodat nog 45% resteert. Wanneer een elektron eenmaal is losgemaakt, heeft het de neiging weer terug te vallen naar zijn oude toestand (recombineren). Dit is zelfs in het beste materiaal niet helemaal te voorkomen en zorgt ervoor dat het rendement van een ideale, enkelvoudige cel niet hoger kan zijn dan ongeveer 30% (voor materiaal met een optimale kleurgevoeligheid). De allerbeste (onbetaalbare) kleine zonnecellen hebben een rendement van 25% in het laboratorium. In commerciële productie wordt 13-16% gehaald. Dit grote verschil is een gevolg van het gebruik van goedkopere materialen (lagere kwaliteit en niet-optimale kleurgevoeligheid), van goedkopere fabricageprocessen en van de grotere oppervlakte van de cellen en de modules. Er zijn twee methoden om het rendement van zonnecellen te verhogen boven het genoemde maximum van 30% voor een enkelvoudige cel. In de eerste plaats kan de kleurgevoeligheid worden verbeterd door twee of drie verschillende materialen te stapelen. We spreken in zo n geval van een tandem. De kleurverliezen nemen dan af van 55% naar ongeveer 40-45%, zodat 55-60% van de energie resteert. De gevolgen Morgen Groene Energie - Postbus AB Nuenen - Telefoon:

5 van recombinatie kunnen worden verminderd door domweg meer elektronen los te maken ( de pomp harder zetten terwijl het lek gelijk blijft ). Dit kan door de cel te belichten met geconcentreerd zonlicht (bijvoorbeeld 100x) onder een soort lens of met spiegels. In combinatie met het gebruik van een drievoudige tandem geeft dit een theoretisch maximum rendement van ongeveer 50%. Ter vergelijking: de allerbeste praktische cel van dit soort heeft een rendement van 33%. (bron: ECN) Is mijn huis of bedrijf geschikt voor zonnepanelen? Ontdek hier of uw dak al dan niet geschikt is voor het plaatsen van zonnepanelen. Is het dak waar u de panelen op wilt plaatsen uw eigendom? Huurt u een bedrijfsgebouw? Dan is het noodzakelijk dat u van de eigenaar schriftelijk toestemming krijgt voor het plaatsen van zonnepanelen. Heeft u een platdak of gevel of schuindak gericht op het zuidoosten tot zuidwesten. Voldoende dakoppervlak. De benodigde vrije ruimte op uw dak is afhankelijk van het pakket dat u kiest. Houd rekening met de volgende afmetingen per zonnepaneel: 1m x 1.66m. Minimaal heeft u 5 m2 dakvlak nodig. Heeft uw dak de gehele dag direct zonlicht. Het spreekt voor zich dat er geen gebouwen of hoge bomen mogen zijn die de panelen in de schaduw zetten. Dit vermindert de opbrengst. Denk echter ook aan obstakels als een schoorsteen of dakrand. Dit kunnen ook bepalende factoren voor uw totale opbrengst zijn. Houd bij het bepalen van obstakels rekening met het draaien van de zon. Is uw woning of bedrijf aangesloten op het electriciteits netwerk. Onze 5 punten checklist vertelt u of uw dak geschikt is voor de plaatsing van zonnepanelen. Zonnepanelen leveren elke dag en elk jaargetijde rendement op. Ze leveren ook energie als de zon niet schijnt. Met zonnepanelen wekt u uw eigen groene stroom op uit zon- en daglicht. Als u op 3 of meer vragen met "Ja" kunt beantwoorden dan is uw dak geschikt voor zonnepanelen. Doe de test!: Door de onderstaande test te doen, kunt u grofweg nagaan of zonnepanelen voor u überhaupt interessant of mogelijk zijn: Morgen Groene Energie - Postbus AB Nuenen - Telefoon:

6 Omschrijving Ja Ligt uw woning of de plaats waar de zonnepanelen moeten komen NIET permanent geheel of gedeeltelijk in de schaduw? Hoe is de oriëntatie van uw dak (in geval van een schuin dak): het liefst richting het zuiden of zuidwesten, maximaal 40 graden afwijken van het zuiden. (gaat anders ten koste van rendement) Hoe is de hellingshoek van uw dak (in geval van schuin dak)? (moet tussen de 20 en 60 graden zijn, anders daalt het rendement) Heeft u een plat dak? (meest ideale, want perfect te positioneren en er is geen bouwvergunning zonnepanelen voor nodig) Bent u boven de 65 jaar? Houdt er dan rekening mee dat het minimaal 7 tot 15 jaar duurt voordat u de investering in uw zonnepanelen hebt terugverdiend (afhankelijk van subsidie) Denkt u dat de electriciteitsprijzen gaan stijgen? (hogere prijzen zijn gunstig voor deterugverdientijd van uw zonne-energie systeem) Wilt u woning duurzamer maken en daardoor een waardestijging realiseren? Draagt u het milieu een warm hart toe? (zonne energie is milieuvriendelijk en de bij de productie ontstane CO2-uitstoot is snel terugverdiend) Heeft u geen problemen met een dak dat grotendeels uit zonnepanelen bestaat? Vindt u een gunstig Energielabel belangrijk? Is uw huis geen monument? Overal ja op? Indien u overal met Ja op hebt geantwoord, dan bent u bij uitstek de geschikte kandidaat voor het laten installeren van een zonnepanelensysteem. U zult er zowel financieel voordeel mee op (beperkting energiekosten en verhoging woningwaarde) als ook het milieu besparen. Vraag nu direct op eenvoudige wijze geheel vrijblijvend en kostenloos een offerte aan Totaal Oplossing Morgen Groene Energie biedt u een totaal concept waarbij wij u uitgebreid adviseren bij de aanschaf van zonnepanelen. Vrijblijvend berkenen we samen met u de mogelijkheden van uw persoonlijke situatie. Wij begeleiden u met: Aanschaf en keuze van uw zonnepanelen installatie Morgen Groene Energie - Postbus AB Nuenen - Telefoon:

7 Financiering Subsidieaanvragen Verzekering Berekening van uw voordelen Installatie van zonnepanelen Onderhoud Aanschaf en keuze van uw zonnepanelen installatie Welke onderdelen kunnen we onderscheiden Het allerbelangrijkste is natuurlijk het ontwerp van de installatie: deze is essentieel in het bepalen van alle onderdelen, zoals de juiste capaciteit, de juiste omvormer(s), de juiste bekabeling etc. Voor het bepalen hiervan zult u de hulp van een leverancier van PV-systemen nodig hebben alsmede direct contact moeten zoeken met uw energiebedrijf voor de juiste instellingen. Maar stel nu dat u alle noodzakelijke informatie tot uw beschikking heeft en ook alle juiste onderdelen via een fabrikant heeft kunnen inkopen: welke uitvoerende onderdelen van het installeren van een compleet zonne-energiesysteem kunnen we dan onderscheiden? Enkele onderdelen installatie zonnepanelensysteem Ondergrond Framewerk Plaatsing panelen Aanleg bekabeling Aanleg en bekabeling omvormer Aansluiting op netwerk Controle en testen Wat kosten zonnepanelen? De kosten voor zonnepanelen lopen uiteen van heel goedkoop tot duur. De prijsverschillen hebben te maken met het soort zonnepanelen (bijvoorbeeld monokristallijn of polykristallijn), het gewenste rendement en de merken. En zeker is goedkoop niet altijd het beste. Daarnaast speelt vanzelfsprekend een aantal andere items mee, zoals waar u woont ( in verband met transportkosten), waar de zonnepanelen geïnstalleerd moeten worden (op een plat dak op de eerste verdieping of een schuin dak op de vierde verdieping). Maar ook de aanvullende wensen c.q. opties spelen mee. Benieuwd naar de kosten? Eerst wat theorie Een PV of Zonnepanelen installatie biedt veel voordelen, zoals u hebt kunnen lezen, Morgen Groene Energie - Postbus AB Nuenen - Telefoon:

8 echter vanzelfsprekend stelt u de vraag: "wat gaat dat allemaal kosten dan?". Verderop geven we indicatieve bedragen aan. Belangrijk is echter eerst te kijken welke factoren van invloed zijn op de kosten van zonnepanelen. Factoren die van invloed zijn op de prijs Hoeveel electriciteit heeft u nodig? (dit wordt veelal bepaald door het aantal bewoners en de mate van energiezuinigheid van die bewoners) Wat voor soort installatie wenst u? (gaat het om een standalone-installatie of een installatie die aan het openbare electriciteitsnetwerk is verbonden) Installeert u zelf of laat u het doen? (zelf installeren is vanzelfsprekend goedkoper) Wat voor soort woning heeft u? (in geval u laat installeren maakt de bereikbaarheid en het gemak waarmee men de installatie kan uitvoeren wel uit qua kosten) Is er een subsidie en hoe hoog is die subsidie? (sommige subsidies vergoeden direct een deel van de aankoopsom, andere subsidies bestaan uit een bijdrage per opgewekt KwH) Hoe financiert u de investering (indien u de investering financiert met een uitbreiding van uw hypotheek, dan is de rente fiscaal aftrekbaar) Gemiddeld verbruik van electriciteit (bron: Nibud) Aan wat voor hoeveelheid electriciteit heeft u eigenlijk jaarlijks behoefte? Het gemakkelijkste is dat om af te lezen aan de hand van de jaarlijkse energienota, maar het Nibud heeft richtlijnen opgesteld waaruit gemiddeld verbruik blijkt. Overigens kunt u zelf natuurlijk ook uw woning energiezuiniger maken om dit verbruik naar beneden te krijgen zodat uw electriciteitsbehoefte minder wordt en uw investering ook lager wordt. Aantal personen in huishouden Gemiddeld gebruik in kwh per jaar Gem.per huishouden 3480 Hoeveel vermogen heeft u dan nodig? Stel uw huishouden bestaat uit een twee partners en 1 kind, 3 personen in totaal dus. U verbruikt dan jaarlijks gemiddeld KwH aan electriciteit. Morgen Groene Energie - Postbus AB Nuenen - Telefoon:

9 De productie of generering van een PV-installatie wordt weergeven in zogenaamde kwp. 1 kwp is ongeveer gelijkwaardig aan 850 kwh. Voor een jaarlijks gemiddeld verbruik van KwH heeft u dan 4.114/850 = 4,84 kwp nodig. Resumé: Indien u een huishouden bent, bestaande uit 3 personen dan verbruikt u jaarlijks KwH. Indien u die behoefte voor 100 % wilt dekken met een PV-systeem, dan heeft u 4,84 kwp aan zonnepanelen nodig. Onderhoudskosten Aan onderhoudskosten bent u heel weinig kwijt. Eénmalig per jaar loopt u langs de zonnepanelen en haalt er even een doek met warm water overheen. Op zonnepaneel installaties krijgt u trouwens zo n 20 jaar opbrengstgarantie, dus veel extra kosten zult u niet hebben. Wat kost 4,84 kwp aan zonnepanelen dan? Nu wordt het lastiger: we kunnen u alleen maar indicaties bieden, aangezien de realiteit is dat er vele factoren zijn die bepalen wat een zonnestroominstallatie kost, maar bovenal is de concurrentie fors waardoor prijzen van zonnepaneelleveranciers en - installateurs flink variëren. Indicatieve kosten PV-installatie Ruwweg bent u 2,00 /Wp (excl. Btw) kwijt dus ongeveer per kwp (incl. 21% Btw), ofwel 2.847,06 per 1000 kwh. Indien we het staatje verder aanvullen, dan krijg je indicatief als gemiddelde investering: Aantal personen in huishouden Gemidd.gebruik in kwh per jaar , , , , , ,54 Gem.per huishouden ,77 Indicatieve investering incl. installaties, excl. subsidies en besparing Morgen Groene Energie - Postbus AB Nuenen - Telefoon:

10 LET OP! DIT IS VOOR 100 % ENERGIEBEHOEFTE De bovenstaande berekeningen zijn voor 100 % energiebehoefte en nog excl. subsidies en opbrengsten van teruggeleverde electriciteit. Tevens moet u rekening houden met de verschillen tussen de zonnepaneleninstallateurs. Per situatie kan dat flink schelen. Vandaar dat Morgen Groene energie d.m.v. collectieve aanbestedingen de optimale prijs-kwaliteitverhouding voor u kan verkrijgen. Opbrengsten van zonnepanelen Naast het voorzien in uw eigen electriciteitsbehoefte heeft een zonnepanelensysteem ofwel Photon Voltaïc (PV)-installatie nog een ander voordeel: u krijgt geld voor uw teruggeleverde electriciteit, natuurlijk uitgaande van een zogenaamde netgekoppelde PV-installatie, ofwel een PV installatie die aangesloten is op het openbare electriciteitsnetwerk van de Energiebedrijven. Bij een standalone PV-installatie kunt u geen geld ontvangen van Energiebedrijven, simpelweg omdat u de electriciteit niet kunt terugleveren. 2 opties Bij de meeste huishoudens is het zo dat de PV installatie een groot deel van de electriciteitsbehoefte dekt, maar niet voor 100 %. Dat betekent dat op piekmomenten er electriciteit wordt afgenomen bij een energiebedrijf en op momenten dat u meer electriciteit genereert dan u afneemt, dit teruggeleverd wordt aan het energiebedrijf. Eerst vindt dan een verrekening per kwh plaats en pas bij een surplus zult u een opbrengst hebben. De tweede optie is dat u structureel overcapaciteit hebt en dit teruglevert aan het energiebedrijf. Aantal personen in huishouden Gemidd.gebruik in kwh per jaar Besparing op de electriciteitskosten (gem. 0,23 per kwh) 30 % van verbruik ,94 387, ,77 568, , ,57 762, ,25 859, ,67 874,23 Gem.per huishouden ,12 560,28 Opbrengst voor teruggeleverde KwH (gem. 0,23 per kwh). 70 % van verbruik Morgen Groene Energie - Postbus AB Nuenen - Telefoon:

11 Prijs zonnepanelen Vaak worden prijzen van zonnepanelen enkel vergeleken op basis van de prijs per Wattpiek (Wp). Dit is een goede vergelijking, maar niet het enige waar u op moet letten. De opbrengst van uw zonne-energiesysteem is onmisbaar in uw vergelijking, aangezien u juist hier uw besparingen mee realiseert. Dit is van directe invloed op het bepalen van de daadwerkelijke terugverdientijd van uw systeem. Verschillen in prijs bij hellende daken en platte daken? In de prijs van zonnepanelen zit niet veel verschil wanneer de panelen op een hellend dak of een plak dak worden gemonteerd. Het verschil in prijs ligt aan het montagemateriaal. Op een platdak heeft u een uitgebreider montage systeem en ballast nodig. Het voordeel van een plat dak is weer dat uw zonnepanelen zo geplaatst kunnen worden zoals u dat wilt. Wat is de prijs van zonnepanelen bij een gemiddelde installatie? Morgen Groene Energie streeft naar de beste prijs-kwaliteitverhouding en zorgt ervoor dat uw zonne-energiesysteem het meeste rendement, dus de meeste KiloWatt uur (kwh), oplevert. De gemiddelde prijs verschilt per hoeveelheid panelen die de installatie bevat. Ook speelt hier de kwaliteit een rol. Uw Voordeel Waardestijging van uw huis Tegenwoordig bestaan de woonlasten voor een belangrijk deel uit energiekosten, deze kosten zullen in de toekomst alleen maar toenemen. Dankzij een zonnestroom installatie zal uw huis beter verkoopbaar worden tegen een hogere prijs. Als de nieuwe huiseigenaar geen prijs stelt op de panelen, dan verhuist u uw zonnepanelen inclusief de eventuele subsidieregeling gewoon mee. Bovendien krijgt uw huis een hoger energielabel. Het prijsverschil tussen woningen met een energielabel A, B of C en woningen met een F of G label loopt in praktijk op tot meer dan 25%! Salderen Salderen is het gegeven dat aan het net terugeleverde zonnestroom mag worden verrekend met uit het net geimporteerde stroom. Tegenwoordig hebben consumenten, die zonnepanelen op het dak hebben of die op een andere manier duurzame energie terugleveren, het recht om maximaal kwh te salderen. Op dit moment is het bij veel energiebedrijven al mogelijk om tot maximaal kwh te salderen. De energieprijs in Nederland ligt gemiddeld op 0,08 per kwh, daarnaast betaald u energiebelasting, netwerkkosten en btw. Daarmee loopt de prijs voor een consument op tot 0,23 per kwh. De energiebelasting is afhankelijk van het verbruik: Morgen Groene Energie - Postbus AB Nuenen - Telefoon:

12 Verbruik Energiebelasting (ex. BTW) 0 tot kwh 0, tot kwh 0, tot kwh 0,0109 Lagere kostprijs energie In tegenstelling tot de stijgende energieprijs die wij iedere maand afrekenen bij onze energieleveranciers is de prijs van zonne-energie gratis. Om toch tot een vergelijk te komen berekenen wij de kostprijs van zonne-energie door middel van kostprijs installatie, afschrijving in 8 jaar en eventuele misglopen rente als u uw geld op de bank zou hebben gezet. Deze kostprijs voor zonne-energie ligt, vanaf het moment dat uw zonnepanelen in werking zijn, lager dan de huidige energieprijs. En na 8 jaar zelfs helemaal gratis! Financiering Huiseigenaren kunnen een zonnestroom installatie financieren met eigen geld, een hypotheek of een lening. U kunt op verschillende manieren profiteren van belastingaftrek: * door middel van het onderbrengen van de investering in de hypotheek. * door middel van een groene lening. Benut de ruimte in uw hypotheek Als u ervoor kiest om de zonnepanelen ineens aan te schaffen, dan kunt u voor de aanschaf mogelijk gebruikmaken van de ruimte in uw hypotheek. Heeft u uw hypotheek voor een hoger bedrag in laten schrijven dan werkelijk nodig was voor de aankoop van uw woning? Dan kunt u na overleg met uw geldverstrekker binnen uw bestaande hypotheek uw zonnepanelen financieren en zo profiteren van belastingaftrek. Als u van plan bent om binnenkort te verhuizen, dan kunt u de energiebesparende maatregelen direct meefinancieren in uw nieuwe hypotheek. Dit helpt de maandelijkse lasten te verlagen. Kiest u voor het financieren via de hypotheek, onderzoek dan of u in aanmerking komt voor een groene hypotheek. Het rentetarief van een groene hypotheek ligt namelijk lager dan bij een gewone hypotheek. Win eventueel advies in bij een financieel adviseur. Groene lening Als u niet in een keer zo n grote uitgave wilt doen, is gespreid betalen met het energiebetaalplan een prima optie. Dat kan vanaf een minimale investering van 5.000,- (ongeveer 9 zonnepanelen). U betaalt uw zonnepanelen op een manier die helemaal aansluit bij uw persoonlijke wensen en mogelijkheden. Uw adviseur vertaalt de aankoopprijs en de installatiekosten voor u in een vast bedrag per maand, op basis Morgen Groene Energie - Postbus AB Nuenen - Telefoon:

13 van transparante voorwaarden en een aantrekkelijk rentetarief. Uw aanvraag voor gespreide betaling wordt vervolgens getoetst zodat u weet of deze wordt geaccepteerd. U wordt direct eigenaar maar betaalt op een manier die bij u past. Vaak worden zonnepanelen gezien als verbetering van uw woning. Het is daarom mogelijk dat u de rente die u betaalt voor de financiering van zonnepanelen kunt aftrekken van uw inkomstenbelasting. Meer informatie hierover kunt u vragen aan uw belastingadviseur. Voorbeelden van Groene Leningen: * Greenloans van Fortis * Freo ecolening onderdeel van de Rabobank groep Subsidies Een goede inventarisatie van de subsidiemogelijkheden hoort bij het nadenken over de aanschaf van zonnepanelen. Wij hebben alvast een aantal mogelijkheden in het submenu voor u op een rijtje gezet. Uiteraard kunt u bij ons terecht voor informatie en advies over landelijke en locale subsidieregelingen, fiscale regelingen voor duurzame energie en Groenfinanciering. De volgende subsidies zijn op dit moment bekend: Gemeente Nijmegen - Nijmeegse zonnesubsidie Gemeente Kampen - Subsidie energiebesparende maatregelen Provincie Limburg - Limburgse energie subsidie Meer Met Minder Agentschap NL U kunt ook de Energiesubsidiewijzer op de website van Meer met Minder raadplegen, deze geeft een overzicht van regelingen voor particulieren door middel van het invullen van uw woonplaats. Bedrijven kunnen zich informeren via de website van Agentschap NL. Verzekeren met Cap Protection Deze waarborg producten zijn specifiek bedoeld voor zonnepanelen, PV-installaties en CPV-installaties. Enerzijds zijn ze gericht naar de installateur van particuliere installaties (tot 10 kw) voor het verlenen van een volledige garantie tot en met 20 jaar na de oplevering van de installatie. Deze waarborgverzekering omvat: Uitbreiding fabrieksgarantie zonnepanelen/omvormers tem maximum 20 jaar garantie tegen vermogensverlies (tot 10 jaar - min 90% productiviteit / tot 20 Morgen Groene Energie - Postbus AB Nuenen - Telefoon:

14 jaar - min 80% productiviteit) Tijdens fabrieksgarantie worden uurlonen en verplaatsingskosten gedekt 2de rangsdekking in geval van failliet fabrikant zonnepanelen/omvormers Verder, biedt CAPP waarborgverzekeringen aan voor fabrikanten, invoerders, investeerders waarbij er op maat gewerkt wordt en ondere andere volgende componenten kunnen verzekerd worden: Uitbreiding fabrieksgarantie zonnepanelen/omvormers tem maximum 20 jaar garantie tegen vermogensverlies (tot 10 jaar - min 90% productiviteit / tot 20 jaar - min 80% productiviteit Tijdens fabrieksgarantie worden uurlonen en verplaatsingskosten gedekt 2de rangsdekking in geval van failliet fabrikant zonnepanelen/omvormers Financiële dekking in geval van productieverlies ten gevolge van gewaarborgde defecten Financiële dekking tengevolge van verminderde zonnestraling ('lack of sun' garantie) Bij de implementatie van dit product, zal CAPP de afhandelings- en herstellingsprocedures opmaken in samenspraak met de klant. Condities Voor een bedrag van 136,- per jaar bent u dan ingedekt voor alle mogelijke schades aan het systeem zonder eigen risico. Dit houd in dat bij een schade geval de materialen, het transport, de loonkosten en de reistijd worden vergoed door de verzekeringsmaatschappij. De onkosten worden binnen 10 dagen na indiening uitbetaald. Berekening van uw Voordelen Voorbeelden terugverdientijd Omschrijving Wp panelen systeem WP panelen systeem Prijs incl. installatie & btw Opwek per jaar in kwh Totale opbrengst zonder 375,36 844,56 subsidie Geschatte terugverdientijd incl. installatie & excl. subsidie 12,38 jaar 10,91 jaar Morgen Groene Energie - Postbus AB Nuenen - Telefoon:

15 Toelichting voorbeelden Bovenstaande voorbeelden geven een indicatie van terugverdientijden. Belangrijk om te melden is dat er uitgegaan wordt van gemiddelde prijzen van PV-systemen zoals deze op Internet aangeboden worden (en die zich redelijk aan de bovenkant van de markt bevinden) en bovenal is er geen rekening gehouden met toekomstige prijsstijgingen of - dalingen van elektriciteit. Er is ook geen rekening gehouden met rentekosten. Indien men gebruik kan maken van de subsidieregeling van 2 juli 2012 dan kan men de terugverdientijd zeker verkorten met 1 jaar. Vuistregel gemidd. terugverdientijd zonnepanelen Rekeninghoudende met de factoren die uiteengezet zijn in de toelichting op de voorbeelden, gaan zonnepanelenleveranciers gemiddeld uit van een terugverdientijd van 7 jaar voor zonnepanelensysteem met de huidige subsidie en circa 8 jaar voor systemen zonder de huidige subsidie. Het is voor een gemiddeld gezin dus de moeite waard om te investeren in een PVsysteem omdat deze niet alleen binnen redelijk afzienbare tijd is terugverdiend, maar ook omdat er nog meer voordelen zijn verbonden aan een PV-systeem, zoals de verbetering van uw energielabel, het verhoogt de waarde van uw woning en het is veel beter voor het milieu. Installatie Het plaatsten van zonnepanelen is een flinke onderneming. PV panelen zijn kwetsbare apparaten, bij verkeerde behandeling is de kans op schade zeker aanwezig. Verder moeten de zonnepanelen nauwkeurig geplaatst worden om een maximaal rendement te garanderen. Niet alleen de oriëntatie is belangrijk (bij voorkeur op het zuiden), maar ook voor de hellingshoek waaronder ze geplaatst worden zijn optimale waarden berekend. Plaatsing van de panelen dient te gebeuren door vakbekwame installateurs. Al onze installateurs zijn intensief getraind op de volgende onderwerpen: naleving van de normen voor veiligheid (VCA), kwaliteit en bescherming van het milieu, de kwaliteit van de installatie en product kennis met een duidelijke focus op klanttevredenheid. Welke testen worden er voor oplevering uitgevoerd aardingsweerstand geleiding van de randaardeverbinding potentiaalvereffeningsleiding potentiaalsvereffeningsrail Morgen Groene Energie - Postbus AB Nuenen - Telefoon:

16 isolatieweerstand zonnestroomgenerator DC-hoofdleiding vrijloopspanning generator en elke string kortsluitstroom spanningsval meting spanningsval test van de goede werking Onderhoud Net als in elke andere installatie kunnen ook storingen optreden in fotovoltaïsche systemen ofwel uw zonnepanelen installatie. Deze storingen kunnen variëren van bekabeling die losgaat door een storm of door verkeerd gebruik van materialen dat reeds na 10 jaar de bekabeling begint af te brokkelen en de kern bloot komt te liggen of wellicht heeft u waterschade gehad en heeft de omvormer in uw huis daar problemen door gekregen. Alles is mogelijk, echter is het wel zo dat bij een gedegen installatie door een vakman er daarna zelden of nooit storingen zullen optreden. U kunt normaliter vele jaren probleemloos genieten van de gegenereerde zonne-electriciteit. Overdrachtprotocol De bouwer of installateur van een PV-installatie moet voor de ingebruikneming de door hem geleverde installatie goed testen en de testresultaten registreren. Tevens moet een zogenaamd overdrachtprotocol worden opgesteld ten behoeve van de eigenaar c.q. opdrachtgever. De installatie moet organoleptisch en meetkundig gecontroleerd worden conform de voorschriften van DIN VDE 0100 delen 610 en 712. Daarnaast dienen alle schema's, tekeningen e.d. van elk onderdeel aanwezig en gecontroleerd te zijn. Deze documentatie wordt overgedragen aan de eigenaar, maar fouten blijven voor verantwoording van de installateur. Regelmatige controle en reiniging is verstandig: Een zonnepanelen installatie heeft een 'zelfreinigende' functie omdat de zonnepanelen in een bepaalde hoek worden geplaatst (optimale hellingshoek is circa 30º ) waardoor bijvoorbeeld sneeuw en ijs niet lang op de oppervlakte kunnen blijven liggen. Ook bijvoorbeeld stof en roet verdwijnen omdat er door de regen een 'wassend' effect ontstaat. Morgen Groene Energie - Postbus AB Nuenen - Telefoon:

17 Voorbeelden van vervuiling andere gebouwen dakkappelen, vlaggen, antenntes andere panelen bomen afval & vervuiling zoals bladeren van bomen of stof sneeuw & ijs vervuiling van de zonnepanelenoppervlakte Zelf controleren Het is verstandig om met de wisseling van seizoenen of bijvoorbeeld 1 keer per 4 maanden even het dak op te gaan om de gehele installatie na te lopen. Afhankelijk van de situatie zou u dat circa 1 uur per keer mogen kosten. U kunt naast controle op beschadiging ook gelijk met een waterslang en eventueel met een spons de panelen reinigen. Gebruik geen schoomaakmiddel! Schoonmaken doet u om zo weer een maximaal rendement mogelijk te maken. Natuurlijk moet u bij - vermoedelijke - problemen eerder uw zonnepanelen nazien. Automatische reinigingssystemen Op bijvoorbeeld grote gebouwen of in de buurt van sterk vervuilende industrie is het noodzakelijk dat er regelmatig gereinigd wordt. In het kader van kostenbesparing bestaan er volautomatische systemen waarbij sterk bezuinigd wordt op dure loonkosten. Er zijn verschillende systemen, maar primair wordt er gebruik gemaakt van een rij nozzles (spuitkoppen) op essentiële punten bij elk zonnepaneel. Vanzelfsprekend zitten deze nozzles aan de bovenkant. Op een zelf aan te geven intervalperiode spuiten deze nozzles met lagedruk water de panelen schoon. Afhankelijk van de vervuiling kan dit systeem eens per 2 of drie dagen in werking treden, maar minimaal 1 keer per 2 weken om mogelijk vuil tegen te gaan. Installatie van een dergelijk systeem dient wel door de vakman te gebeuren. Verhelpen storingen zonnepanelen: Controle op werking Bij een goed aangelegd PV-systeem kunt u op verschillende manieren de goede werking controleren. Eén van de beste methodes om dat te doen is een controle via ampère- en voltagemeters die op de ingang van de omvormer aangesloten zijn en een wattmeter die op de uitgang van de omvormer aangelosten moeten zijn. Via deze instrumenten kunt u direct de prestaties van de installatie bekijken en worden fouten direct zichtbaar. Tegenwoordig worden deze controlemethodieken digitaal getoond op een zeer gebruiksvriendelijke wijze waardoor de leek ook in staat is om eenvoudig te zien wanneer iets niet helemaal goed loopt. Zelfs een melding via een app of internet is Morgen Groene Energie - Postbus AB Nuenen - Telefoon:

18 mogelijk. Zonnepanelen raken zelden defect Uit ervaring en onderzoek weten we dat het hoogst zelden voorkomt dat een zonnepaneel defect raakt. Als er al iets gebeurt met de zonnepanelen, dan zal een hele sectie of string uitvallen, niet zozeer vanwege defecten aan de panelen zelf, maar aan de zogenaamde klemverbindingen waarbij de uitval van 1 contactje kan zorgen dat de gehele sectie uitvalt. Zelf verhelpen? Een maximale energie-opbrengst kan alleen bereikt worden bij een perfect funtionerend PV-systeem. Indien u zelf onvoldoende kennis hebt is het verstandig om de installatie 1 keer per jaar te laten controleren door een erkende installateur of eerder indien u zelf problemen opmerkt. Zonder regelmatige controles kunnen storingen gedurende lange tijd onopgemerkt blijven en lagere opbrengsten veroorzaken. Een andere eenvoudige methode om te checken of de opbrengst minder is geworden, is het vergelijken van de maandelijkse afgenomen en teruggeleverde electriciteit aan het openbare electriciteitsnetwerk. Indien hier een grote afwijking in zit dan bestaat de kans dat de installatie niet goed functioneert. Referenties In onderstaand overzicht tonen wij u enkele van de door ons gerealiseerde projecten. Huisvesting Arbin Care Products, Boordhuys aan het Boord in Nuenen. Morgen Groene Energie - Postbus AB Nuenen - Telefoon:

19 Kampeerboerderij 'De Blije Big' aan het Bokt te Eindhoven. Zonnepanelen op woning, Boordseweg in Nuenen. Zonnepanelen op woning, Beekstraat in Nuenen. Morgen Groene Energie - Postbus AB Nuenen - Telefoon:

Veelgestelde vragen over zonnepanelen. februari 2013

Veelgestelde vragen over zonnepanelen. februari 2013 Veelgestelde vragen over zonnepanelen februari 2013 Veelgestelde vragen over zonnepanelen april 2013 Inleiding Veelgestelde vragen over zonnepanelen Steeds meer mensen wekken zelf groene energie op met

Nadere informatie

Zonnepanelen op uw woning veel gestelde vragen

Zonnepanelen op uw woning veel gestelde vragen Zonnepanelen op uw woning veel gestelde vragen Inhoud 1 Waarom zonnepanelen en wat is zonne-energie?... 4 1.1 Waarom bieden verhuurders zonnepanelen aan?... 4 1.2 Kom ik in aanmerking voor zonnepanelen?...

Nadere informatie

INFORMATIEMAP ECC. voor Adviseurs. Henk Petri Info@energiecollectiefcapelle.nl. Copyright 2014. Capelle aan den IJssel, versie 26 februari 2014

INFORMATIEMAP ECC. voor Adviseurs. Henk Petri Info@energiecollectiefcapelle.nl. Copyright 2014. Capelle aan den IJssel, versie 26 februari 2014 INFORMATIEMAP ECC voor Adviseurs Capelle aan den IJssel, versie 26 februari 2014 Henk Petri Info@energiecollectiefcapelle.nl Copyright 2014 De inhoud van deze map mag niet worden overgenomen voor andere

Nadere informatie

Zonnepanelen op uw woning: veelgestelde vragen

Zonnepanelen op uw woning: veelgestelde vragen Zonnepanelen op uw woning: veelgestelde vragen Versie: augustus 2014 Atrivé Inhoud 1 Waarom zonnepanelen en wat is zonne-energie?... 4 1.1 Waarom bieden verhuurders zonnepanelen aan?... 4 1.2 Wat is zonne-energie?...

Nadere informatie

Zonnepanelen op uw huurwoning veelgestelde vragen (door team zonnig huren)

Zonnepanelen op uw huurwoning veelgestelde vragen (door team zonnig huren) Zonnepanelen op uw huurwoning veelgestelde vragen (door team zonnig huren) Inhoud 1 Waarom zonnepanelen en wat is zonne-energie?... 4 1.1 Waarom bieden verhuurders zonnepanelen aan?... 4 1.2 Wat is zonne-energie?...

Nadere informatie

Antwoorden op veel gestelde vragen 05 mei 2015

Antwoorden op veel gestelde vragen 05 mei 2015 Antwoorden op veel gestelde vragen 05 mei 2015 1 Antwoorden op veel gestelde vragen Inhoudsopgave 1 Waarom zonnepanelen en wat is zonne-energie?... 3 1.1 Waarom bieden woningcorporaties zonnepanelen aan?...

Nadere informatie

Antwoorden op veel gestelde vragen versie 14 mei 2014

Antwoorden op veel gestelde vragen versie 14 mei 2014 Antwoorden op veel gestelde vragen versie 14 mei 2014 1 Antwoorden op veel gestelde vragen Inhoudsopgave 1 Waarom zonnepanelen en wat is zonne-energie?... 3 1.1 Waarom bieden woningcorporaties zonnepanelen

Nadere informatie

Algemene informatie brochure zonnepanelen Hartog Totaal Installatie Veenendaal

Algemene informatie brochure zonnepanelen Hartog Totaal Installatie Veenendaal Algemene informatie brochure zonnepanelen Hartog Totaal Installatie Veenendaal 1 2 1) Inleiding / Over ons 4 2) Waarom zonnepanelen 5 a) Zonnepanelen voor een beter milieu b) Investeren in de toekomst

Nadere informatie

Praktisch handboek duurzame energie. VPRO Tegenlicht

Praktisch handboek duurzame energie. VPRO Tegenlicht Praktisch handboek duurzame energie 1 Praktisch handboek duurzame energie Bijlage bij de afleveringen Here Comes the Sun (20 oktober) en Het land van zonnestroom en windenergie (27 oktober 2008) van Rob

Nadere informatie

V.v.E. INSULINDE. De Schutspatroon 4-60 3813 GJ AMERSFOORT. Rapport:

V.v.E. INSULINDE. De Schutspatroon 4-60 3813 GJ AMERSFOORT. Rapport: V.v.E. INSULINDE De Schutspatroon 4-60 3813 GJ AMERSFOORT Rapport: Haalbaarheidsonderzoek plaatsing zonnepanelen op het dak van het appartementencomplex INSULINDE Groeidocument start januari 2015 R. Böhm

Nadere informatie

ESS Handboek Zonne-energie

ESS Handboek Zonne-energie ESS Handboek Zonne-energie Beste lezer, Zonne-energie is de energie bron van de toekomst. Eigenlijk zijn alle vormen van energie te herleiden naar de zon. Hout van bomen is het resultaat van de energie

Nadere informatie

Bevestiging en uiterlijk van de panelen

Bevestiging en uiterlijk van de panelen Brochure Zoek de zon op Hieronder vindt u informatie over zonnepanelen in het algemeen, en waar nodig toegespitst op het project... Zoek de zon op. Op de laatste pagina staat precies welke stappen u doorloopt

Nadere informatie

Whitepaper. Zonne-energie voor de zaak

Whitepaper. Zonne-energie voor de zaak Whitepaper Zonne-energie voor de zaak Zonne-energie voor de zaak Zonne-energie is in opmars. Het opgestelde vermogen verdubbelde in 2013* ten opzichte van het jaar daarvoor. Deze trend zet zich door in

Nadere informatie

Zonnepanelen van Brusche Elektrotechniek

Zonnepanelen van Brusche Elektrotechniek Zonnepanelen van Brusche Elektrotechniek Inleiding Sinds 1957 is Brusche Elektrotechniek niet meer weg te denken uit het elektrotechnisch landschap van Oost-Nederland. Al meer dan 56 jaar staan we aan

Nadere informatie

ZON DEVENTER. Leidraad bij de aanschaf van. Zonnepanelen

ZON DEVENTER. Leidraad bij de aanschaf van. Zonnepanelen I ZON DEVENTER Leidraad bij de aanschaf van Zonnepanelen Voorwoord: Voor u ligt het informatieboekje van stichting Zon Deventer. Dit is versie 9.0, die is bijgewerkt tot juni 2015. Stichting Zon Deventer

Nadere informatie

zorgeloos rendement uit een lange termijn investering

zorgeloos rendement uit een lange termijn investering ALGEMENE INFORMATIE OVER WAT U MOET WETEN BIJ DE AANSCHAF VAN ZONNEPANELEN zorgeloos rendement uit een lange termijn investering Enetec Energy Solutions Rooseveltstraat 18P 2321 BM Leiden 071 30 30 939

Nadere informatie

Algemene informatie zonnepanelen

Algemene informatie zonnepanelen Algemene informatie zonnepanelen 20 augustus 2012 www.bureauheijmerink.nl tel. 0343-514002 1 Inhoudsopgave Algemene informatie over zonnepanelen... 3 Algemene werking... 3 Grootte en vermogen... 3 Levensduur,

Nadere informatie

Een introductie in de wereld van zonne energie

Een introductie in de wereld van zonne energie Een introductie in de wereld van zonne energie Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Inleiding... 5 Wie zijn wij?... 5 Wil je dit ebook printen?... 5 Een onder voorbehoudje... 5 Contact... 5 10 redenen om te

Nadere informatie

Zonnepanelen voor ondernemers

Zonnepanelen voor ondernemers Zonnepanelen voor ondernemers Achtergrondinformatie en voorbeeldberekeningen van zonnepanelen bij bedrijven Dit document beschrijft de situatie eind 2011 Prijzen voor zonnepanelen zijn de afgelopen jaren

Nadere informatie

I. Vragen en antwoorden over zonnepanelen 1 :

I. Vragen en antwoorden over zonnepanelen 1 : I. Vragen en antwoorden over zonnepanelen 1 : 1. Hoe werken zonnepanelen? 2. Hoe groot is een zonnepaneel, en kan ik kiezen uit verschillende uitvoeringen? 3. Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen? 4.

Nadere informatie

Uitleg Zonnepanelen. Januari 2014

Uitleg Zonnepanelen. Januari 2014 Uitleg Zonnepanelen Januari 2014 www.groenzonnig.nl/houten houten@groenzonnig.nl 1 Deze uitleg over zonnepanelen is gebaseerd op de kennis die we hebben opgedaan bij de voorbereiding van vele informatieavonden

Nadere informatie

Zonnestroom op maat voor huishoudens

Zonnestroom op maat voor huishoudens Zonnestroom op maat voor huishoudens Stap voor stap stroom van de zon De zon als energiebron De zon is een onuitputtelijke bron van warmte en elektriciteit, dus van energie. Zelfs in Nederland ontvangen

Nadere informatie

Zonnepanelen in opmars bij agrariërs?

Zonnepanelen in opmars bij agrariërs? Zonnepanelen in opmars bij agrariërs? Prijzen voor zonnepanelen zijn de afgelopen jaren flink gedaald. Het laatste jaar met wel 40%. Dat maakt ze een stuk interessanter. Daarnaast kunnen fiscale voordelen

Nadere informatie

VvEs met Energie FAQs over zonne-energie

VvEs met Energie FAQs over zonne-energie VvEs met Energie FAQs over zonne-energie work in progress commentaar is welkom; graag aan carolien@vvesmetenergie.nl Beste Lezer, Dit document is bedoeld voor (leden van) Verenigingen van Eigenaren die

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Zonnepaneel scan Jachthaven HavenLand BV

Inhoudsopgave. Zonnepaneel scan Jachthaven HavenLand BV Inhoudsopgave 1 Doel.... 3 2 Analyse van de situatie.... 3 2.1 Algemene gegevens... 3 2.2 Uw elektriciteitsgebruik.... 5 2.3 Uw dak.... 7 2.4 Productie.... 8 2.5 Conclusie... 8 3 Financiële berekening

Nadere informatie

Zonnepanelen die invoeden op de eigen meter hebben als voordeel dat er meer vermeden kosten zijn dan alleen de inkoop van de energie.

Zonnepanelen die invoeden op de eigen meter hebben als voordeel dat er meer vermeden kosten zijn dan alleen de inkoop van de energie. Voorwoord Mening (financieel) directeur is nog steeds in de veronderstelling dat investeren in zonnepanelen voor haar of zijn organisatie niet rendabel is. Uiteraard is dit afhankelijk van het antwoord

Nadere informatie

Profiteer er van GRATIS PLAATSEN: BIJ BESTELLINGEN VOOR 31-12-2012. U had vandaag al kunnen besparen. info@interled.nu

Profiteer er van GRATIS PLAATSEN: BIJ BESTELLINGEN VOOR 31-12-2012. U had vandaag al kunnen besparen. info@interled.nu Voor niks gaat de zon op Profiteer er van De zon is van ons allemaal. En dus ook de zonne-energie. We hebben er allemaal recht op en kunnen en mogen er allemaal van genieten en dus ook gebruik van maken.

Nadere informatie

ZONNEPANELEN VOOR SKPO- BASISSCHOLEN IN EINDHOVEN EINDRAPPORT 24 AUGUSTUS 2012

ZONNEPANELEN VOOR SKPO- BASISSCHOLEN IN EINDHOVEN EINDRAPPORT 24 AUGUSTUS 2012 ZONNEPANELEN VOOR SKPO- BASISSCHOLEN IN EINDHOVEN EINDRAPPORT 24 AUGUSTUS 2012 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Doel en aanpak 4 3 Financiële aspecten 5 3.1 Prijsontwikkeling zonnepanelen 5 3.2 Aanbod RoofTop

Nadere informatie

Z ONNEPANELEN. Zonnepanelen in Lingewaard is een uitgave van: Solaria PV Kommerdijk 48 6691 MK Gendt 0481-424737 info@zonnepanelenvooriedereen.

Z ONNEPANELEN. Zonnepanelen in Lingewaard is een uitgave van: Solaria PV Kommerdijk 48 6691 MK Gendt 0481-424737 info@zonnepanelenvooriedereen. In dit nummer Wat is er al gerealiseerd? Zelf panelen op je dak: hoe en wat? Wat levert het op? Welke daken zijn geschikt? Wat doet schaduw? Terugverdientijden Salderen Informatiebijeenkomst Z ONNEPANELEN

Nadere informatie