Oprichting. Missie. Visie. Zonnecel

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Oprichting. Missie. Visie. Zonnecel"

Transcriptie

1 Oprichting De Coöperatie Morgen Groene Energie U.A. is op 31 augustus 2011 opgericht door Andries Mulder en Ernst van der Leij bij notariskantoor AKD te Eindhoven. De doelstelling is het behartigen van de belangen van de leden en het lokaal realiseren van groene energie. In artikel 3.4 van de oprichtingsakte is expliciet vastgelegd dat de coöperatie geen winstoogmerk heeft. Missie Morgen Groene Energie behartigt de belangen van haar leden, draagt zorg voor de levering van groene energie aan personen en bedrijven. Voor een aantrekkelijke prijs en uiteraard CO2-neutraal. Morgen Groene Energie investeert in de lokale opwekking van groene energie. Hiertoe zet Morgen Groene Energie kennis en middelen in. Morgen Groene Energie is van ons samen. Voor u en de volgende generaties. Georganiseerd in afdelingen, dus altijd dichtbij. We ondersteunen lokale initiatieven en ontwikkelen eigen duurzame energiebronnen in de buurt van onze leden. Visie Morgen Groene Energie wil een gezonde leefomgeving achterlaten voor volgende generaties. Energie uit schone onuitputtelijke energiebronnen draagt daaraan bij. Onze schone energie wordt op termijn lokaal opgewekt. In 2020 willen we het energieverbruik van zo veel mogelijk mensen CO2-neutraal laten zijn. Wij zetten in op tenminste leden in Energie is van iedereen en moet betaalbaar blijven. Nu en in de toekomst. Daarom werken wij aan een schone, onafhankelijke, regionale energievoorziening. Het lokaal opwekken van energie zorgt ervoor dat een regio geen of minder energie hoeft te importeren. De regio wordt zodoende energieneutraal, minimaal milieubelastend en qua energievoorziening volledig onafhankelijk in de energiemarkt. Zonnecel Een fotovoltaïsche cel, ook wel zon-pv cel genoemd, is het bekendste en meest toegepaste type zonnecel. Het belangrijkste materiaal in een zonnecel is halfgeleider materiaal. Momenteel wordt met name silicium hiervoor gebruikt. Aan deze grondstof zal geen tekort ontstaan: het is het hoofdbestanddeel van zand en komt overal op aarde voor. De moderne geschiedenis van de elektrische zonne-energie begint in 1954 toen in de Bell laboratoria, experimenten met verontreinigd Silicium zeer gevoelig bleken te zijn voor licht. Dit resulteerde in de productie van praktisch bruikbare zonnecellen waarbij Morgen Groene Energie - Postbus AB Nuenen - Telefoon:

2 een rendement van 6% werden bereikt. De eerste zonnecellen werden gebruikt voor gebruik in satellieten. De elektrische stroom kan maar in één richting door de zonnecel lopen. Als er zonlicht op de zonnecel valt, worden er elektronen losgestoten die vervolgens in de gewenste richting gaan bewegen. De beweging van alle losgemaakte elektronen samen is de elektrische stroom die door de zonnecel loopt. Om praktisch nut van deze cellen te hebben, worden ze meestal in een zonnepaneel of PV-paneel gemonteerd. Een zonnepaneel levert gelijkstroom. Het kan aangesloten worden op een omvormer om wisselstroom te krijgen. De energie kan meteen gebruikt worden door aangesloten apparaten. Als een PV-paneel op het lichtnet aangesloten is, kan het daar stroom aan leveren. Zonnepanelen Een zonnepaneel bestaat uit een aantal zonnecellen die in serie zijn geschakeld. Elke zonnecel heeft een vermogen van ca. 2-3 Watt (Wp), afhankelijk van fabrikant, technologie en kwaliteit. Een standaard zonnepaneel met 72 cellen kan zo een totaal vermogen hebben tussen de 170 t/m 250 Watt (Wp). Zonnepanelen (PV-panelen) zetten het zonlicht om in elektriciteit (zonnestroom). Een zonnepaneel alleen is niet voldoende voor elektriciteit in huis. Om licht naar bruikbare stroom om te zetten zijn ook een omvormer en elektriciteitskabels nodig. Zo n compleet systeem wordt een PV-systeem genoemd. PV staat hierin voor photo voltaic, de term voor de omzetting van licht ( Photos in het Grieks) naar elektrische spanning (Volt). De zonnecellen zetten licht om naar elektrische spanning. Vervolgens zet de omvormer de spanning van een zonnecel om naar wisselstroom voor het elektriciteitsnet, van 230 volt. De kabels sluiten alles aan op het elektriciteitsnet, via stopcontacten of de stoppenkast. Voor het opwekken van energie is niet per se direct zonlicht nodig. Ook op een bewolkte dag levert een zonnecel elektriciteit. Nederlands zonlicht is dus prima geschikt om elektriciteit op te wekken! Zonnepanelen systeem Voor ieder type dak is een geschikt zonnepanelen systeem. Onze zon-pv systemen worden op maat gemaakt zodat deze optimaal aansluiten bij uw wensen. De meest voorkomende type daken zijn pannendak, platdak en golfplatendak. Voor deze toepassingen zijn diverse draagconstructies ontwikkeld die veelvuldig getest zijn. Morgen Groene Energie - Postbus AB Nuenen - Telefoon:

3 Pannendak Voor de montage op een pannendak tot 10 meter hoog, wordt een railsysteem toegepast dat gebruik maakt van dakhaken die tussen de dakpannen bevestigd worden. Aan deze haken wordt de rail bevestigd waarop de zonnepanelen geklemd worden. Hiermee wordt de waterdichtheid van het dak gegarandeerd. Platdak Voor de montage op een platdak tot 10 meter hoog wordt een eenvoudig te plaatsen aluminium frame toegepast. Het montage systeem is ontwikkeld voor eenvoudige en snelle montage van zonnepanelen op platte of licht hellende daken. Het montage systeem kan op het dak worden bevestigd door middel van schroeven of gemakkelijk te plaatsen ballast. Bij het gebruik van ballast wordt gebruik gemaakt van aluminium profielen die in een uitsparing in de beugel worden geklikt. Het montagesysteem wordt standaard in verschillende hoeken geleverd, 10º, 15, 20 en 30. Door het unieke aerodynamische ontwerp is het montagesysteem bestand tegen windsnelheden tot 13BF met een minimaal aan ballast gewicht. De beugels zijn vervaardigd uit hoogwaardig aluminium en RVS. Het goed doordachte systeem kan worden gebruikt voor de montage van bijna alle types zonnepanelen. Golfplaten systeem Bij montage op een golfplatendak worden schroeven met lange draadeinden rechtstreeks in de gording gedraaid. Een rubberen ring zorgt voor een waterdichte afdichting tussen het draadeind en de golfplaat. Aan deze haken wordt de rail bevestigd waarop de zonnepanelen geklemd kunnen worden. Opmerking: in onze presentatie gaan we hier niet verder op in. Zonnepanelen rendement In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is de verdeling van zonne-energie over het aardoppervlak heel gelijkmatig. Het verschil in jaarlijks beschikbare energie tussen de Sahara en het noorden van Scandinavië is niet meer dan een factor drie. Nederland krijgt ongeveer kwh/m2 per jaar aan zonlicht, iets minder dan de helft van wat maximaal haalbaar is. Het probleem is dan ook niet zozeer het jaarlijkse aanbod, maar de grote verschillen tussen zomer en winter (factor 7-10). Vanwege dat verschil is het belangrijk dat de energie kan worden opgeslagen of dat een tweede energiebron beschikbaar is die de verschillen kan opvangen. Een paar getallen illustreren de wereldwijde potentie van zonne-energie. Per aardbewoner is gemiddeld continu ongeveer watt (20 megawatt) aan Morgen Groene Energie - Postbus AB Nuenen - Telefoon:

4 zonnestraling beschikbaar. Het huidige gemiddelde energiegebruik is watt (2,5 kilowatt) per persoon, alle vormen van gebruik bij elkaar geteld. Per Nederlander is het gebruik 6 kilowatt. Er is wereldwijd dus maal meer zonne-energie beschikbaar dan we nodig hebben. Dit getal zegt echter nog niet zoveel, want we kunnen onze landen niet vol leggen met zonne-energie installaties en bovendien is het rendement van de omzetting in bruikbare energie veel lager dan 100%. Niettemin is al door velen aannemelijk gemaakt dat zonne-energie een hoofdrol kan spelen in onze mondiale energievoorziening op de lange termijn. De kunst is om dat voor elkaar te krijgen tegen aanvaardbare kosten en met een hoge betrouwbaarheid. Natuurlijk hoeven landen niet allemaal in hun eigen gebruik te voorzien. Zoals nu wordt gehandeld in fossiele brandstoffen, kan ook een levendige internationale handel ontstaan in zonne-energie. Waarom is het rendement van zonnecellen geen 100%? Zonnecellen zetten zonlicht om in elektriciteit. Het deel van de energie in het zonlicht dat kan worden omgezet in elektriciteit noemen we het rendement (in % uitgedrukt). Zonlicht bestaat uit verschillende kleuren, dat kun je zien wanneer er een regenboog is. Een zonnecel wordt meestal gemaakt van één bepaald (halfgeleider)materiaal, bijvoorbeeld silicium. Zo n materiaal is niet voor alle kleuren licht even gevoelig en een deel van het zonlicht gaat er zelfs dwars door heen. Anders gezegd: een zonnecel werkt optimaal voor één kleur licht. Licht wat te rood is gaat er doorheen (wordt niet geabsorbeerd) en wordt dus helemaal niet benut, licht wat te blauw is wordt maar voor een deel benut. Dit is beter te begrijpen wanneer we ons realiseren dat licht bestaat uit energiepakketjes (fotonen). De energie van het pakketje bepaalt de kleur van het licht. Om een elektron in het materiaal los te maken is het nodig dat het foton een minimale energie heeft. Is de energie te laag, dan wordt geen elektron losgemaakt. Is de energie hoger dan het benodigde minimum, dan wordt het overschot aan energie afgegeven in de vorm van warmte. Op die manier gaat ongeveer 55% van de energie in het licht verloren, zodat nog 45% resteert. Wanneer een elektron eenmaal is losgemaakt, heeft het de neiging weer terug te vallen naar zijn oude toestand (recombineren). Dit is zelfs in het beste materiaal niet helemaal te voorkomen en zorgt ervoor dat het rendement van een ideale, enkelvoudige cel niet hoger kan zijn dan ongeveer 30% (voor materiaal met een optimale kleurgevoeligheid). De allerbeste (onbetaalbare) kleine zonnecellen hebben een rendement van 25% in het laboratorium. In commerciële productie wordt 13-16% gehaald. Dit grote verschil is een gevolg van het gebruik van goedkopere materialen (lagere kwaliteit en niet-optimale kleurgevoeligheid), van goedkopere fabricageprocessen en van de grotere oppervlakte van de cellen en de modules. Er zijn twee methoden om het rendement van zonnecellen te verhogen boven het genoemde maximum van 30% voor een enkelvoudige cel. In de eerste plaats kan de kleurgevoeligheid worden verbeterd door twee of drie verschillende materialen te stapelen. We spreken in zo n geval van een tandem. De kleurverliezen nemen dan af van 55% naar ongeveer 40-45%, zodat 55-60% van de energie resteert. De gevolgen Morgen Groene Energie - Postbus AB Nuenen - Telefoon:

5 van recombinatie kunnen worden verminderd door domweg meer elektronen los te maken ( de pomp harder zetten terwijl het lek gelijk blijft ). Dit kan door de cel te belichten met geconcentreerd zonlicht (bijvoorbeeld 100x) onder een soort lens of met spiegels. In combinatie met het gebruik van een drievoudige tandem geeft dit een theoretisch maximum rendement van ongeveer 50%. Ter vergelijking: de allerbeste praktische cel van dit soort heeft een rendement van 33%. (bron: ECN) Is mijn huis of bedrijf geschikt voor zonnepanelen? Ontdek hier of uw dak al dan niet geschikt is voor het plaatsen van zonnepanelen. Is het dak waar u de panelen op wilt plaatsen uw eigendom? Huurt u een bedrijfsgebouw? Dan is het noodzakelijk dat u van de eigenaar schriftelijk toestemming krijgt voor het plaatsen van zonnepanelen. Heeft u een platdak of gevel of schuindak gericht op het zuidoosten tot zuidwesten. Voldoende dakoppervlak. De benodigde vrije ruimte op uw dak is afhankelijk van het pakket dat u kiest. Houd rekening met de volgende afmetingen per zonnepaneel: 1m x 1.66m. Minimaal heeft u 5 m2 dakvlak nodig. Heeft uw dak de gehele dag direct zonlicht. Het spreekt voor zich dat er geen gebouwen of hoge bomen mogen zijn die de panelen in de schaduw zetten. Dit vermindert de opbrengst. Denk echter ook aan obstakels als een schoorsteen of dakrand. Dit kunnen ook bepalende factoren voor uw totale opbrengst zijn. Houd bij het bepalen van obstakels rekening met het draaien van de zon. Is uw woning of bedrijf aangesloten op het electriciteits netwerk. Onze 5 punten checklist vertelt u of uw dak geschikt is voor de plaatsing van zonnepanelen. Zonnepanelen leveren elke dag en elk jaargetijde rendement op. Ze leveren ook energie als de zon niet schijnt. Met zonnepanelen wekt u uw eigen groene stroom op uit zon- en daglicht. Als u op 3 of meer vragen met "Ja" kunt beantwoorden dan is uw dak geschikt voor zonnepanelen. Doe de test!: Door de onderstaande test te doen, kunt u grofweg nagaan of zonnepanelen voor u überhaupt interessant of mogelijk zijn: Morgen Groene Energie - Postbus AB Nuenen - Telefoon:

6 Omschrijving Ja Ligt uw woning of de plaats waar de zonnepanelen moeten komen NIET permanent geheel of gedeeltelijk in de schaduw? Hoe is de oriëntatie van uw dak (in geval van een schuin dak): het liefst richting het zuiden of zuidwesten, maximaal 40 graden afwijken van het zuiden. (gaat anders ten koste van rendement) Hoe is de hellingshoek van uw dak (in geval van schuin dak)? (moet tussen de 20 en 60 graden zijn, anders daalt het rendement) Heeft u een plat dak? (meest ideale, want perfect te positioneren en er is geen bouwvergunning zonnepanelen voor nodig) Bent u boven de 65 jaar? Houdt er dan rekening mee dat het minimaal 7 tot 15 jaar duurt voordat u de investering in uw zonnepanelen hebt terugverdiend (afhankelijk van subsidie) Denkt u dat de electriciteitsprijzen gaan stijgen? (hogere prijzen zijn gunstig voor deterugverdientijd van uw zonne-energie systeem) Wilt u woning duurzamer maken en daardoor een waardestijging realiseren? Draagt u het milieu een warm hart toe? (zonne energie is milieuvriendelijk en de bij de productie ontstane CO2-uitstoot is snel terugverdiend) Heeft u geen problemen met een dak dat grotendeels uit zonnepanelen bestaat? Vindt u een gunstig Energielabel belangrijk? Is uw huis geen monument? Overal ja op? Indien u overal met Ja op hebt geantwoord, dan bent u bij uitstek de geschikte kandidaat voor het laten installeren van een zonnepanelensysteem. U zult er zowel financieel voordeel mee op (beperkting energiekosten en verhoging woningwaarde) als ook het milieu besparen. Vraag nu direct op eenvoudige wijze geheel vrijblijvend en kostenloos een offerte aan Totaal Oplossing Morgen Groene Energie biedt u een totaal concept waarbij wij u uitgebreid adviseren bij de aanschaf van zonnepanelen. Vrijblijvend berkenen we samen met u de mogelijkheden van uw persoonlijke situatie. Wij begeleiden u met: Aanschaf en keuze van uw zonnepanelen installatie Morgen Groene Energie - Postbus AB Nuenen - Telefoon:

7 Financiering Subsidieaanvragen Verzekering Berekening van uw voordelen Installatie van zonnepanelen Onderhoud Aanschaf en keuze van uw zonnepanelen installatie Welke onderdelen kunnen we onderscheiden Het allerbelangrijkste is natuurlijk het ontwerp van de installatie: deze is essentieel in het bepalen van alle onderdelen, zoals de juiste capaciteit, de juiste omvormer(s), de juiste bekabeling etc. Voor het bepalen hiervan zult u de hulp van een leverancier van PV-systemen nodig hebben alsmede direct contact moeten zoeken met uw energiebedrijf voor de juiste instellingen. Maar stel nu dat u alle noodzakelijke informatie tot uw beschikking heeft en ook alle juiste onderdelen via een fabrikant heeft kunnen inkopen: welke uitvoerende onderdelen van het installeren van een compleet zonne-energiesysteem kunnen we dan onderscheiden? Enkele onderdelen installatie zonnepanelensysteem Ondergrond Framewerk Plaatsing panelen Aanleg bekabeling Aanleg en bekabeling omvormer Aansluiting op netwerk Controle en testen Wat kosten zonnepanelen? De kosten voor zonnepanelen lopen uiteen van heel goedkoop tot duur. De prijsverschillen hebben te maken met het soort zonnepanelen (bijvoorbeeld monokristallijn of polykristallijn), het gewenste rendement en de merken. En zeker is goedkoop niet altijd het beste. Daarnaast speelt vanzelfsprekend een aantal andere items mee, zoals waar u woont ( in verband met transportkosten), waar de zonnepanelen geïnstalleerd moeten worden (op een plat dak op de eerste verdieping of een schuin dak op de vierde verdieping). Maar ook de aanvullende wensen c.q. opties spelen mee. Benieuwd naar de kosten? Eerst wat theorie Een PV of Zonnepanelen installatie biedt veel voordelen, zoals u hebt kunnen lezen, Morgen Groene Energie - Postbus AB Nuenen - Telefoon:

8 echter vanzelfsprekend stelt u de vraag: "wat gaat dat allemaal kosten dan?". Verderop geven we indicatieve bedragen aan. Belangrijk is echter eerst te kijken welke factoren van invloed zijn op de kosten van zonnepanelen. Factoren die van invloed zijn op de prijs Hoeveel electriciteit heeft u nodig? (dit wordt veelal bepaald door het aantal bewoners en de mate van energiezuinigheid van die bewoners) Wat voor soort installatie wenst u? (gaat het om een standalone-installatie of een installatie die aan het openbare electriciteitsnetwerk is verbonden) Installeert u zelf of laat u het doen? (zelf installeren is vanzelfsprekend goedkoper) Wat voor soort woning heeft u? (in geval u laat installeren maakt de bereikbaarheid en het gemak waarmee men de installatie kan uitvoeren wel uit qua kosten) Is er een subsidie en hoe hoog is die subsidie? (sommige subsidies vergoeden direct een deel van de aankoopsom, andere subsidies bestaan uit een bijdrage per opgewekt KwH) Hoe financiert u de investering (indien u de investering financiert met een uitbreiding van uw hypotheek, dan is de rente fiscaal aftrekbaar) Gemiddeld verbruik van electriciteit (bron: Nibud) Aan wat voor hoeveelheid electriciteit heeft u eigenlijk jaarlijks behoefte? Het gemakkelijkste is dat om af te lezen aan de hand van de jaarlijkse energienota, maar het Nibud heeft richtlijnen opgesteld waaruit gemiddeld verbruik blijkt. Overigens kunt u zelf natuurlijk ook uw woning energiezuiniger maken om dit verbruik naar beneden te krijgen zodat uw electriciteitsbehoefte minder wordt en uw investering ook lager wordt. Aantal personen in huishouden Gemiddeld gebruik in kwh per jaar Gem.per huishouden 3480 Hoeveel vermogen heeft u dan nodig? Stel uw huishouden bestaat uit een twee partners en 1 kind, 3 personen in totaal dus. U verbruikt dan jaarlijks gemiddeld KwH aan electriciteit. Morgen Groene Energie - Postbus AB Nuenen - Telefoon:

9 De productie of generering van een PV-installatie wordt weergeven in zogenaamde kwp. 1 kwp is ongeveer gelijkwaardig aan 850 kwh. Voor een jaarlijks gemiddeld verbruik van KwH heeft u dan 4.114/850 = 4,84 kwp nodig. Resumé: Indien u een huishouden bent, bestaande uit 3 personen dan verbruikt u jaarlijks KwH. Indien u die behoefte voor 100 % wilt dekken met een PV-systeem, dan heeft u 4,84 kwp aan zonnepanelen nodig. Onderhoudskosten Aan onderhoudskosten bent u heel weinig kwijt. Eénmalig per jaar loopt u langs de zonnepanelen en haalt er even een doek met warm water overheen. Op zonnepaneel installaties krijgt u trouwens zo n 20 jaar opbrengstgarantie, dus veel extra kosten zult u niet hebben. Wat kost 4,84 kwp aan zonnepanelen dan? Nu wordt het lastiger: we kunnen u alleen maar indicaties bieden, aangezien de realiteit is dat er vele factoren zijn die bepalen wat een zonnestroominstallatie kost, maar bovenal is de concurrentie fors waardoor prijzen van zonnepaneelleveranciers en - installateurs flink variëren. Indicatieve kosten PV-installatie Ruwweg bent u 2,00 /Wp (excl. Btw) kwijt dus ongeveer per kwp (incl. 21% Btw), ofwel 2.847,06 per 1000 kwh. Indien we het staatje verder aanvullen, dan krijg je indicatief als gemiddelde investering: Aantal personen in huishouden Gemidd.gebruik in kwh per jaar , , , , , ,54 Gem.per huishouden ,77 Indicatieve investering incl. installaties, excl. subsidies en besparing Morgen Groene Energie - Postbus AB Nuenen - Telefoon:

10 LET OP! DIT IS VOOR 100 % ENERGIEBEHOEFTE De bovenstaande berekeningen zijn voor 100 % energiebehoefte en nog excl. subsidies en opbrengsten van teruggeleverde electriciteit. Tevens moet u rekening houden met de verschillen tussen de zonnepaneleninstallateurs. Per situatie kan dat flink schelen. Vandaar dat Morgen Groene energie d.m.v. collectieve aanbestedingen de optimale prijs-kwaliteitverhouding voor u kan verkrijgen. Opbrengsten van zonnepanelen Naast het voorzien in uw eigen electriciteitsbehoefte heeft een zonnepanelensysteem ofwel Photon Voltaïc (PV)-installatie nog een ander voordeel: u krijgt geld voor uw teruggeleverde electriciteit, natuurlijk uitgaande van een zogenaamde netgekoppelde PV-installatie, ofwel een PV installatie die aangesloten is op het openbare electriciteitsnetwerk van de Energiebedrijven. Bij een standalone PV-installatie kunt u geen geld ontvangen van Energiebedrijven, simpelweg omdat u de electriciteit niet kunt terugleveren. 2 opties Bij de meeste huishoudens is het zo dat de PV installatie een groot deel van de electriciteitsbehoefte dekt, maar niet voor 100 %. Dat betekent dat op piekmomenten er electriciteit wordt afgenomen bij een energiebedrijf en op momenten dat u meer electriciteit genereert dan u afneemt, dit teruggeleverd wordt aan het energiebedrijf. Eerst vindt dan een verrekening per kwh plaats en pas bij een surplus zult u een opbrengst hebben. De tweede optie is dat u structureel overcapaciteit hebt en dit teruglevert aan het energiebedrijf. Aantal personen in huishouden Gemidd.gebruik in kwh per jaar Besparing op de electriciteitskosten (gem. 0,23 per kwh) 30 % van verbruik ,94 387, ,77 568, , ,57 762, ,25 859, ,67 874,23 Gem.per huishouden ,12 560,28 Opbrengst voor teruggeleverde KwH (gem. 0,23 per kwh). 70 % van verbruik Morgen Groene Energie - Postbus AB Nuenen - Telefoon:

11 Prijs zonnepanelen Vaak worden prijzen van zonnepanelen enkel vergeleken op basis van de prijs per Wattpiek (Wp). Dit is een goede vergelijking, maar niet het enige waar u op moet letten. De opbrengst van uw zonne-energiesysteem is onmisbaar in uw vergelijking, aangezien u juist hier uw besparingen mee realiseert. Dit is van directe invloed op het bepalen van de daadwerkelijke terugverdientijd van uw systeem. Verschillen in prijs bij hellende daken en platte daken? In de prijs van zonnepanelen zit niet veel verschil wanneer de panelen op een hellend dak of een plak dak worden gemonteerd. Het verschil in prijs ligt aan het montagemateriaal. Op een platdak heeft u een uitgebreider montage systeem en ballast nodig. Het voordeel van een plat dak is weer dat uw zonnepanelen zo geplaatst kunnen worden zoals u dat wilt. Wat is de prijs van zonnepanelen bij een gemiddelde installatie? Morgen Groene Energie streeft naar de beste prijs-kwaliteitverhouding en zorgt ervoor dat uw zonne-energiesysteem het meeste rendement, dus de meeste KiloWatt uur (kwh), oplevert. De gemiddelde prijs verschilt per hoeveelheid panelen die de installatie bevat. Ook speelt hier de kwaliteit een rol. Uw Voordeel Waardestijging van uw huis Tegenwoordig bestaan de woonlasten voor een belangrijk deel uit energiekosten, deze kosten zullen in de toekomst alleen maar toenemen. Dankzij een zonnestroom installatie zal uw huis beter verkoopbaar worden tegen een hogere prijs. Als de nieuwe huiseigenaar geen prijs stelt op de panelen, dan verhuist u uw zonnepanelen inclusief de eventuele subsidieregeling gewoon mee. Bovendien krijgt uw huis een hoger energielabel. Het prijsverschil tussen woningen met een energielabel A, B of C en woningen met een F of G label loopt in praktijk op tot meer dan 25%! Salderen Salderen is het gegeven dat aan het net terugeleverde zonnestroom mag worden verrekend met uit het net geimporteerde stroom. Tegenwoordig hebben consumenten, die zonnepanelen op het dak hebben of die op een andere manier duurzame energie terugleveren, het recht om maximaal kwh te salderen. Op dit moment is het bij veel energiebedrijven al mogelijk om tot maximaal kwh te salderen. De energieprijs in Nederland ligt gemiddeld op 0,08 per kwh, daarnaast betaald u energiebelasting, netwerkkosten en btw. Daarmee loopt de prijs voor een consument op tot 0,23 per kwh. De energiebelasting is afhankelijk van het verbruik: Morgen Groene Energie - Postbus AB Nuenen - Telefoon:

12 Verbruik Energiebelasting (ex. BTW) 0 tot kwh 0, tot kwh 0, tot kwh 0,0109 Lagere kostprijs energie In tegenstelling tot de stijgende energieprijs die wij iedere maand afrekenen bij onze energieleveranciers is de prijs van zonne-energie gratis. Om toch tot een vergelijk te komen berekenen wij de kostprijs van zonne-energie door middel van kostprijs installatie, afschrijving in 8 jaar en eventuele misglopen rente als u uw geld op de bank zou hebben gezet. Deze kostprijs voor zonne-energie ligt, vanaf het moment dat uw zonnepanelen in werking zijn, lager dan de huidige energieprijs. En na 8 jaar zelfs helemaal gratis! Financiering Huiseigenaren kunnen een zonnestroom installatie financieren met eigen geld, een hypotheek of een lening. U kunt op verschillende manieren profiteren van belastingaftrek: * door middel van het onderbrengen van de investering in de hypotheek. * door middel van een groene lening. Benut de ruimte in uw hypotheek Als u ervoor kiest om de zonnepanelen ineens aan te schaffen, dan kunt u voor de aanschaf mogelijk gebruikmaken van de ruimte in uw hypotheek. Heeft u uw hypotheek voor een hoger bedrag in laten schrijven dan werkelijk nodig was voor de aankoop van uw woning? Dan kunt u na overleg met uw geldverstrekker binnen uw bestaande hypotheek uw zonnepanelen financieren en zo profiteren van belastingaftrek. Als u van plan bent om binnenkort te verhuizen, dan kunt u de energiebesparende maatregelen direct meefinancieren in uw nieuwe hypotheek. Dit helpt de maandelijkse lasten te verlagen. Kiest u voor het financieren via de hypotheek, onderzoek dan of u in aanmerking komt voor een groene hypotheek. Het rentetarief van een groene hypotheek ligt namelijk lager dan bij een gewone hypotheek. Win eventueel advies in bij een financieel adviseur. Groene lening Als u niet in een keer zo n grote uitgave wilt doen, is gespreid betalen met het energiebetaalplan een prima optie. Dat kan vanaf een minimale investering van 5.000,- (ongeveer 9 zonnepanelen). U betaalt uw zonnepanelen op een manier die helemaal aansluit bij uw persoonlijke wensen en mogelijkheden. Uw adviseur vertaalt de aankoopprijs en de installatiekosten voor u in een vast bedrag per maand, op basis Morgen Groene Energie - Postbus AB Nuenen - Telefoon:

13 van transparante voorwaarden en een aantrekkelijk rentetarief. Uw aanvraag voor gespreide betaling wordt vervolgens getoetst zodat u weet of deze wordt geaccepteerd. U wordt direct eigenaar maar betaalt op een manier die bij u past. Vaak worden zonnepanelen gezien als verbetering van uw woning. Het is daarom mogelijk dat u de rente die u betaalt voor de financiering van zonnepanelen kunt aftrekken van uw inkomstenbelasting. Meer informatie hierover kunt u vragen aan uw belastingadviseur. Voorbeelden van Groene Leningen: * Greenloans van Fortis * Freo ecolening onderdeel van de Rabobank groep Subsidies Een goede inventarisatie van de subsidiemogelijkheden hoort bij het nadenken over de aanschaf van zonnepanelen. Wij hebben alvast een aantal mogelijkheden in het submenu voor u op een rijtje gezet. Uiteraard kunt u bij ons terecht voor informatie en advies over landelijke en locale subsidieregelingen, fiscale regelingen voor duurzame energie en Groenfinanciering. De volgende subsidies zijn op dit moment bekend: Gemeente Nijmegen - Nijmeegse zonnesubsidie Gemeente Kampen - Subsidie energiebesparende maatregelen Provincie Limburg - Limburgse energie subsidie Meer Met Minder Agentschap NL U kunt ook de Energiesubsidiewijzer op de website van Meer met Minder raadplegen, deze geeft een overzicht van regelingen voor particulieren door middel van het invullen van uw woonplaats. Bedrijven kunnen zich informeren via de website van Agentschap NL. Verzekeren met Cap Protection Deze waarborg producten zijn specifiek bedoeld voor zonnepanelen, PV-installaties en CPV-installaties. Enerzijds zijn ze gericht naar de installateur van particuliere installaties (tot 10 kw) voor het verlenen van een volledige garantie tot en met 20 jaar na de oplevering van de installatie. Deze waarborgverzekering omvat: Uitbreiding fabrieksgarantie zonnepanelen/omvormers tem maximum 20 jaar garantie tegen vermogensverlies (tot 10 jaar - min 90% productiviteit / tot 20 Morgen Groene Energie - Postbus AB Nuenen - Telefoon:

14 jaar - min 80% productiviteit) Tijdens fabrieksgarantie worden uurlonen en verplaatsingskosten gedekt 2de rangsdekking in geval van failliet fabrikant zonnepanelen/omvormers Verder, biedt CAPP waarborgverzekeringen aan voor fabrikanten, invoerders, investeerders waarbij er op maat gewerkt wordt en ondere andere volgende componenten kunnen verzekerd worden: Uitbreiding fabrieksgarantie zonnepanelen/omvormers tem maximum 20 jaar garantie tegen vermogensverlies (tot 10 jaar - min 90% productiviteit / tot 20 jaar - min 80% productiviteit Tijdens fabrieksgarantie worden uurlonen en verplaatsingskosten gedekt 2de rangsdekking in geval van failliet fabrikant zonnepanelen/omvormers Financiële dekking in geval van productieverlies ten gevolge van gewaarborgde defecten Financiële dekking tengevolge van verminderde zonnestraling ('lack of sun' garantie) Bij de implementatie van dit product, zal CAPP de afhandelings- en herstellingsprocedures opmaken in samenspraak met de klant. Condities Voor een bedrag van 136,- per jaar bent u dan ingedekt voor alle mogelijke schades aan het systeem zonder eigen risico. Dit houd in dat bij een schade geval de materialen, het transport, de loonkosten en de reistijd worden vergoed door de verzekeringsmaatschappij. De onkosten worden binnen 10 dagen na indiening uitbetaald. Berekening van uw Voordelen Voorbeelden terugverdientijd Omschrijving Wp panelen systeem WP panelen systeem Prijs incl. installatie & btw Opwek per jaar in kwh Totale opbrengst zonder 375,36 844,56 subsidie Geschatte terugverdientijd incl. installatie & excl. subsidie 12,38 jaar 10,91 jaar Morgen Groene Energie - Postbus AB Nuenen - Telefoon:

15 Toelichting voorbeelden Bovenstaande voorbeelden geven een indicatie van terugverdientijden. Belangrijk om te melden is dat er uitgegaan wordt van gemiddelde prijzen van PV-systemen zoals deze op Internet aangeboden worden (en die zich redelijk aan de bovenkant van de markt bevinden) en bovenal is er geen rekening gehouden met toekomstige prijsstijgingen of - dalingen van elektriciteit. Er is ook geen rekening gehouden met rentekosten. Indien men gebruik kan maken van de subsidieregeling van 2 juli 2012 dan kan men de terugverdientijd zeker verkorten met 1 jaar. Vuistregel gemidd. terugverdientijd zonnepanelen Rekeninghoudende met de factoren die uiteengezet zijn in de toelichting op de voorbeelden, gaan zonnepanelenleveranciers gemiddeld uit van een terugverdientijd van 7 jaar voor zonnepanelensysteem met de huidige subsidie en circa 8 jaar voor systemen zonder de huidige subsidie. Het is voor een gemiddeld gezin dus de moeite waard om te investeren in een PVsysteem omdat deze niet alleen binnen redelijk afzienbare tijd is terugverdiend, maar ook omdat er nog meer voordelen zijn verbonden aan een PV-systeem, zoals de verbetering van uw energielabel, het verhoogt de waarde van uw woning en het is veel beter voor het milieu. Installatie Het plaatsten van zonnepanelen is een flinke onderneming. PV panelen zijn kwetsbare apparaten, bij verkeerde behandeling is de kans op schade zeker aanwezig. Verder moeten de zonnepanelen nauwkeurig geplaatst worden om een maximaal rendement te garanderen. Niet alleen de oriëntatie is belangrijk (bij voorkeur op het zuiden), maar ook voor de hellingshoek waaronder ze geplaatst worden zijn optimale waarden berekend. Plaatsing van de panelen dient te gebeuren door vakbekwame installateurs. Al onze installateurs zijn intensief getraind op de volgende onderwerpen: naleving van de normen voor veiligheid (VCA), kwaliteit en bescherming van het milieu, de kwaliteit van de installatie en product kennis met een duidelijke focus op klanttevredenheid. Welke testen worden er voor oplevering uitgevoerd aardingsweerstand geleiding van de randaardeverbinding potentiaalvereffeningsleiding potentiaalsvereffeningsrail Morgen Groene Energie - Postbus AB Nuenen - Telefoon:

16 isolatieweerstand zonnestroomgenerator DC-hoofdleiding vrijloopspanning generator en elke string kortsluitstroom spanningsval meting spanningsval test van de goede werking Onderhoud Net als in elke andere installatie kunnen ook storingen optreden in fotovoltaïsche systemen ofwel uw zonnepanelen installatie. Deze storingen kunnen variëren van bekabeling die losgaat door een storm of door verkeerd gebruik van materialen dat reeds na 10 jaar de bekabeling begint af te brokkelen en de kern bloot komt te liggen of wellicht heeft u waterschade gehad en heeft de omvormer in uw huis daar problemen door gekregen. Alles is mogelijk, echter is het wel zo dat bij een gedegen installatie door een vakman er daarna zelden of nooit storingen zullen optreden. U kunt normaliter vele jaren probleemloos genieten van de gegenereerde zonne-electriciteit. Overdrachtprotocol De bouwer of installateur van een PV-installatie moet voor de ingebruikneming de door hem geleverde installatie goed testen en de testresultaten registreren. Tevens moet een zogenaamd overdrachtprotocol worden opgesteld ten behoeve van de eigenaar c.q. opdrachtgever. De installatie moet organoleptisch en meetkundig gecontroleerd worden conform de voorschriften van DIN VDE 0100 delen 610 en 712. Daarnaast dienen alle schema's, tekeningen e.d. van elk onderdeel aanwezig en gecontroleerd te zijn. Deze documentatie wordt overgedragen aan de eigenaar, maar fouten blijven voor verantwoording van de installateur. Regelmatige controle en reiniging is verstandig: Een zonnepanelen installatie heeft een 'zelfreinigende' functie omdat de zonnepanelen in een bepaalde hoek worden geplaatst (optimale hellingshoek is circa 30º ) waardoor bijvoorbeeld sneeuw en ijs niet lang op de oppervlakte kunnen blijven liggen. Ook bijvoorbeeld stof en roet verdwijnen omdat er door de regen een 'wassend' effect ontstaat. Morgen Groene Energie - Postbus AB Nuenen - Telefoon:

17 Voorbeelden van vervuiling andere gebouwen dakkappelen, vlaggen, antenntes andere panelen bomen afval & vervuiling zoals bladeren van bomen of stof sneeuw & ijs vervuiling van de zonnepanelenoppervlakte Zelf controleren Het is verstandig om met de wisseling van seizoenen of bijvoorbeeld 1 keer per 4 maanden even het dak op te gaan om de gehele installatie na te lopen. Afhankelijk van de situatie zou u dat circa 1 uur per keer mogen kosten. U kunt naast controle op beschadiging ook gelijk met een waterslang en eventueel met een spons de panelen reinigen. Gebruik geen schoomaakmiddel! Schoonmaken doet u om zo weer een maximaal rendement mogelijk te maken. Natuurlijk moet u bij - vermoedelijke - problemen eerder uw zonnepanelen nazien. Automatische reinigingssystemen Op bijvoorbeeld grote gebouwen of in de buurt van sterk vervuilende industrie is het noodzakelijk dat er regelmatig gereinigd wordt. In het kader van kostenbesparing bestaan er volautomatische systemen waarbij sterk bezuinigd wordt op dure loonkosten. Er zijn verschillende systemen, maar primair wordt er gebruik gemaakt van een rij nozzles (spuitkoppen) op essentiële punten bij elk zonnepaneel. Vanzelfsprekend zitten deze nozzles aan de bovenkant. Op een zelf aan te geven intervalperiode spuiten deze nozzles met lagedruk water de panelen schoon. Afhankelijk van de vervuiling kan dit systeem eens per 2 of drie dagen in werking treden, maar minimaal 1 keer per 2 weken om mogelijk vuil tegen te gaan. Installatie van een dergelijk systeem dient wel door de vakman te gebeuren. Verhelpen storingen zonnepanelen: Controle op werking Bij een goed aangelegd PV-systeem kunt u op verschillende manieren de goede werking controleren. Eén van de beste methodes om dat te doen is een controle via ampère- en voltagemeters die op de ingang van de omvormer aangesloten zijn en een wattmeter die op de uitgang van de omvormer aangelosten moeten zijn. Via deze instrumenten kunt u direct de prestaties van de installatie bekijken en worden fouten direct zichtbaar. Tegenwoordig worden deze controlemethodieken digitaal getoond op een zeer gebruiksvriendelijke wijze waardoor de leek ook in staat is om eenvoudig te zien wanneer iets niet helemaal goed loopt. Zelfs een melding via een app of internet is Morgen Groene Energie - Postbus AB Nuenen - Telefoon:

18 mogelijk. Zonnepanelen raken zelden defect Uit ervaring en onderzoek weten we dat het hoogst zelden voorkomt dat een zonnepaneel defect raakt. Als er al iets gebeurt met de zonnepanelen, dan zal een hele sectie of string uitvallen, niet zozeer vanwege defecten aan de panelen zelf, maar aan de zogenaamde klemverbindingen waarbij de uitval van 1 contactje kan zorgen dat de gehele sectie uitvalt. Zelf verhelpen? Een maximale energie-opbrengst kan alleen bereikt worden bij een perfect funtionerend PV-systeem. Indien u zelf onvoldoende kennis hebt is het verstandig om de installatie 1 keer per jaar te laten controleren door een erkende installateur of eerder indien u zelf problemen opmerkt. Zonder regelmatige controles kunnen storingen gedurende lange tijd onopgemerkt blijven en lagere opbrengsten veroorzaken. Een andere eenvoudige methode om te checken of de opbrengst minder is geworden, is het vergelijken van de maandelijkse afgenomen en teruggeleverde electriciteit aan het openbare electriciteitsnetwerk. Indien hier een grote afwijking in zit dan bestaat de kans dat de installatie niet goed functioneert. Referenties In onderstaand overzicht tonen wij u enkele van de door ons gerealiseerde projecten. Huisvesting Arbin Care Products, Boordhuys aan het Boord in Nuenen. Morgen Groene Energie - Postbus AB Nuenen - Telefoon:

19 Kampeerboerderij 'De Blije Big' aan het Bokt te Eindhoven. Zonnepanelen op woning, Boordseweg in Nuenen. Zonnepanelen op woning, Beekstraat in Nuenen. Morgen Groene Energie - Postbus AB Nuenen - Telefoon:

De zon als energiebron!

De zon als energiebron! De zon als energiebron! Zelf elektriciteit opwekken met de zon? Door middel van (diverse) subsidie(s) is het zéér rendabel! Met zonnepanelen verlaagt u uw energiekosten. Deze besparing wordt alleen maar

Nadere informatie

Zonne-energie gratis en schoon

Zonne-energie gratis en schoon Zonne-energie gratis en schoon Samen gaan we voor duurzaam Genieten van de zon. Buiten in de tuin, in het park of op het strand. De zon geeft ons gratis energie. We kunnen de zon ook op een andere manier

Nadere informatie

De zon als energiebron

De zon als energiebron De zon als energiebron Voor bedrijven nog aantrekkelijker! Panelen die elektra opwekken worden ook wel zonnepanelen of PV (in Engels photo voltaic) panelen genoemd. De panelen worden aangesloten op één

Nadere informatie

Informatiebrochure. mei 2016 ZONNEPANELEN. Ontvang vandaag nog gratis 4 offertes! Meer informatie?

Informatiebrochure. mei 2016 ZONNEPANELEN. Ontvang vandaag nog gratis 4 offertes! Meer informatie? Informatiebrochure mei 2016 ZONNEPANELEN Ontvang vandaag nog gratis 4 offertes! INHOUDSOPGAVE Werking zonnepanelen Hoe werken zonnepanelen? Zonnepanelen installatie Zonnepanelen op een plat dak Zonnepanelen

Nadere informatie

ZONNE - PANELEN INFORMATIE. Bouwbedrijf Bruggink BV Molenweg 11 7055AW Heelweg 0315-242929

ZONNE - PANELEN INFORMATIE. Bouwbedrijf Bruggink BV Molenweg 11 7055AW Heelweg 0315-242929 ZONNE - PANELEN INFORMATIE Bouwbedrijf Bruggink BV Molenweg 11 7055AW Heelweg 0315-242929 www.bruggink-bv.nl Oktober 2012 ZONNE - PANELEN 1. Algemene informatie Inhoud 2. Landelijke subsidieregeling, afkomstig

Nadere informatie

Informatiebrochure. Besparen met zonnepanelen. Quality solar solutions

Informatiebrochure. Besparen met zonnepanelen. Quality solar solutions Informatiebrochure Besparen met zonnepanelen Quality solar solutions Er is steeds meer vraag naar zonnepanelen. Zonnepanelen hebben veel voordelen. Een zonnepanelen-installatie levert duurzame elektrische

Nadere informatie

ZONNE ENERGIE. Woensdag 4 maart 2015 Oude Leije GERKE DRAAISTRA

ZONNE ENERGIE. Woensdag 4 maart 2015 Oude Leije GERKE DRAAISTRA ZONNE ENERGIE Woensdag 4 maart 2015 Oude Leije GERKE DRAAISTRA Onderwerpen introductie zonne energie in Nederland uitleg werking zonnestroom installaties plaatsing op verschillende daken financiële aspecten

Nadere informatie

De zon als energiebron voor bedrijven

De zon als energiebron voor bedrijven De zon als energiebron voor bedrijven Panelen die elektra opwekken worden ook wel zonnepanelen of PV genoemd (Engels: Photo Voltaic). De panelen worden aangesloten op één of meerdere stroomomvormers (inverters)

Nadere informatie

Zonnepanelen (PV-installatie)

Zonnepanelen (PV-installatie) Zonnepanelen (PV-installatie) 1. Wat is een PV-installatie? 2. Hoogwaardige kwaliteit 3. Een installatie naar uw wensen en mogelijkheden 4. Een op elkaar afgestemde installatie 5. Garanties 6. Uw voordelen

Nadere informatie

zelf duurzaam & rendabel energie opwekken met zonnepanelen van Stetech

zelf duurzaam & rendabel energie opwekken met zonnepanelen van Stetech zelf duurzaam & rendabel energie opwekken met zonnepanelen van Stetech informatiebrochure pv-systemen Stetech BV - Nijverheidsweg 27-9482WB - Tynaarlo - T.0592-541597 - F.0592-542433 - info@stetech.com

Nadere informatie

De zon als energiebron voor bedrijven

De zon als energiebron voor bedrijven De zon als energiebron voor bedrijven Panelen die elektra opwekken worden ook wel zonnepanelen of PV (Engels: Photo Voltaic) genoemd. De panelen worden aangesloten op één of meerdere stroomomvormers (inverters)

Nadere informatie

Waarom zonnestroom? 21 maart 2013 1

Waarom zonnestroom? 21 maart 2013 1 Waarom zonnestroom? De zon is ruim voorradig. Je eigen stroom duurzaam zelf opwekken. Verwachte levensduur panelen ca. 30 jaar. Minder afhankelijk van de grote maatschappijen Minder invloed van wat ver

Nadere informatie

De zon als energiebron voor bedrijven

De zon als energiebron voor bedrijven De zon als energiebron voor bedrijven Panelen die elektra opwekken worden ook wel zonnepanelen of PV genoemd (Engels: Photo Voltaic). De panelen worden aangesloten op één of meerdere stroomomvormers (inverters)

Nadere informatie

Informatiebrochure. Besparen met zonnepanelen. Quality solar solutions

Informatiebrochure. Besparen met zonnepanelen. Quality solar solutions Informatiebrochure Besparen met zonnepanelen Quality solar solutions Er is steeds meer vraag naar zonnepanelen. Zonnepanelen hebben veel voordelen. Een zonnepaneleninstallatie levert duurzame elektrische

Nadere informatie

ZONNE-ENERGIE IS DE ENERGIE VAN NU ÉN VAN ONZE TOEKOMST!

ZONNE-ENERGIE IS DE ENERGIE VAN NU ÉN VAN ONZE TOEKOMST! ZONNE-ENERGIE IS DE ENERGIE VAN NU ÉN VAN ONZE TOEKOMST! MONTAGE DOOR KOMO GECERTIFICEERD DAKDEKKERS- BEDRIJF ADVISEREN LEVEREN INSTALLEREN ADVISEREN Green Power Systems is uw adviseur, leverancier en

Nadere informatie

Investeer NU in uw eigen zonnepanelen!

Investeer NU in uw eigen zonnepanelen! Web pagina : www.installatietechniekdwcschoutens.nl E mail : its@brunssum.net Zonne-energie Investeer NU in uw eigen zonnepanelen! Hoe werkt Zonnestroom? Voor het opwekken van zonnestroom heb je nodig:

Nadere informatie

Duurzaam Soesterkwartier

Duurzaam Soesterkwartier Duurzaam Soesterkwartier Inhoudsopgave: Zonne-energie overzicht dia 1) Zonnepaneel installatie 2) Opstelling zonnepanelen 3) Opbrengst installatie 4) Opbrengst voor eigen gebruik 5) Panelen onderhouden

Nadere informatie

Belangrijke vragen over zonnepanelen

Belangrijke vragen over zonnepanelen Persoonlijk advies? Bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor uw situatie? Neem geheel vrijblijvend contact op via mail: info@sygosolar.nl, of bel 0183-565308. Belangrijke vragen over zonnepanelen Met

Nadere informatie

ECO Oostermoer in oprichting

ECO Oostermoer in oprichting Samen sterk voor een leefbaar en duurzaam platteland ECO Oostermoer in oprichting Nieuwsbrief 18 juni 2012 Voor u ligt de eerste nieuwsbrief van ECO Oostermoer, waarin wij u nader informeren over de stand

Nadere informatie

FAQ zonnepanelen ééngezinswoningen

FAQ zonnepanelen ééngezinswoningen FAQ zonnepanelen ééngezinswoningen Om onze huurders zo goed mogelijk voor te lichten over het zonnepanelenprogramma hebben wij een lijst van veel gestelde vragen opgesteld. Deze lijst is aanvullend op

Nadere informatie

Een compleet zonne-energie pakket, klaar voor installatie

Een compleet zonne-energie pakket, klaar voor installatie Ubbink ZONNE-ENERGIE SYSTEmen Een compleet zonne-energie pakket, klaar voor installatie xxx/xxx/xxx Ubbink zonne-energie systemen Een compleet zonne-energie pakket, klaar voor installatie Gebruik de energie

Nadere informatie

Infogids zonnepanelen

Infogids zonnepanelen Infogids zonnepanelen Inhoudstabel Wat zijn zonnepanelen?... 1 De werking van zonnepanelen... 2 Waarmee moet u rekening houden?... 2 De kostprijs van zonnepanelen... 3 Financiële steun bij aankoop zonnepanelen...

Nadere informatie

De Groene Belangenbehartiger

De Groene Belangenbehartiger Inhoudsopgave DGB, De Groene Belangenbehartiger Markt zonnepanelen & toekomst Onderdelen zonnepaneelsysteem Zonnepanelen Omvormers Montagesysteem Installatie Wat kan er misgaan? Vragen? 1 De Groene Belangenbehartiger

Nadere informatie

ZONNEPANELEN VOOR THUIS. de duurzaam winkel. maakt uw woning klaar voor de toekomst

ZONNEPANELEN VOOR THUIS. de duurzaam winkel. maakt uw woning klaar voor de toekomst ZONNEPANELEN VOOR THUIS de duurzaam winkel maakt uw woning klaar voor de toekomst HOE HET WERKT Salderen Monitoring Hoe werkt een zonneinstallatie? Een zonnestroominstallatie (ook wel PV-installatie genoemd,

Nadere informatie

www.ikwordgroen.nl 045-5690525 info@ikwordgroen.nl Alleen de beste kwaliteit voor een eerlijke prijs 1

www.ikwordgroen.nl 045-5690525 info@ikwordgroen.nl Alleen de beste kwaliteit voor een eerlijke prijs 1 045-5690525 info@ikwordgroen.nl Alleen de beste kwaliteit voor een eerlijke prijs 1 Energie opwekken met kwalitatief hoogwaardige zonnepanelen voor een duurzamere toekomst Inhoudsopgave Wie zijn wij? 3

Nadere informatie

Veelgestelde vragen & antwoorden. 020-80 80 854 info@sungevity.nl

Veelgestelde vragen & antwoorden. 020-80 80 854 info@sungevity.nl Veelgestelde vragen & antwoorden. 020-80 80 854 info@sungevity.nl Ontdek de voordelen van de zon. Onafhankelijk Verzekerd van het gebruik van schone stroom die u zelf opwekt. Besparen Bespaar op uw energierekening

Nadere informatie

Installatiebedrijf Walraven & Zn. Tel.: 0172-611626 info@walravenenzn.nl Zuidzijde 11 Fax.: 0172-616458 www.walravenenzn.nl 2411 RP Bodegraven

Installatiebedrijf Walraven & Zn. Tel.: 0172-611626 info@walravenenzn.nl Zuidzijde 11 Fax.: 0172-616458 www.walravenenzn.nl 2411 RP Bodegraven Installatiebedrijf Walraven & Zn. Tel.: 0172-611626 info@walravenenzn.nl Zuidzijde 11 Fax.: 0172-616458 www.walravenenzn.nl 2411 RP Bodegraven PV-systemen Groene energie is de laatste jaren aanzienlijk

Nadere informatie

VERDIEN AAN DE ZON. Zonnepanelen op het dak van uw huurwoning Goed voor uw portemonnee en voor het voor milieu!

VERDIEN AAN DE ZON. Zonnepanelen op het dak van uw huurwoning Goed voor uw portemonnee en voor het voor milieu! VERDIEN AAN DE ZON Zonnepanelen op het dak van uw huurwoning Goed voor uw portemonnee en voor het voor milieu! Duurzame energiebron Zonlicht is er overdag altijd. Zelfs op een bewolkte dag vangen zonnepanelen

Nadere informatie

Waarom kiest u voor Olasol?

Waarom kiest u voor Olasol? Waarom kiest u voor Olasol? Olasol is een jonge onderneming in een dynamische markt. Sinds 2010 zijn we actief en onderscheiden we ons door betrouwbaar advies, een transparante werkwijze en kwalitatief

Nadere informatie

Alles over Zonnepanelen. Niek Tramper

Alles over Zonnepanelen. Niek Tramper Alles over Zonnepanelen Niek Tramper Inhoud: 1. Zonnestroominstallatie 2. Terugleveren/ Direct/Verbruik 3. Paneel/bevestiging/Omvormer 4. Elektriciteitsmeter 5. Productie 6. Salderen 7. Besparing 8. Vergunning

Nadere informatie

Harderwijk in de zon

Harderwijk in de zon Harderwijk in de zon Informatieavond zonne-energie Veluwe Duurzaam samen met Gemeente Harderwijk 17 juni 2014 ir. A.D. Hekstra Handicom Solar solar@handicom.nl 0341-412629 Vanavond Zonnestraling -> warmte

Nadere informatie

Alles over Zonnepanelen. Niek Tramper

Alles over Zonnepanelen. Niek Tramper Alles over Zonnepanelen Niek Tramper Inhoud: 1. Zonnestroominstallatie 2. Terugleveren/ Direct/Verbruik 3. Paneel/bevestiging/Omvormer 4. Elektriciteitsmeter 5. Productie 6. Salderen 7. Besparing 8. Vergunning

Nadere informatie

Vragen en antwoorden zonnepanelen

Vragen en antwoorden zonnepanelen Vragen en antwoorden zonnepanelen Aanbod Hoe doe ik mee? 1. U vult het aanvraagformulier in. 2. 365zon neemt contact met u op voor het maken van een afspraak. 3. De installateur van 365zon bezoekt uw woning

Nadere informatie

VERDIEN AAN DE ZON. Zonnepanelen op het dak van uw huurwoning Goed voor uw portemonnee en voor het voor milieu!

VERDIEN AAN DE ZON. Zonnepanelen op het dak van uw huurwoning Goed voor uw portemonnee en voor het voor milieu! VERDIEN AAN DE ZON Zonnepanelen op het dak van uw huurwoning Goed voor uw portemonnee en voor het voor milieu! Duurzame energiebron Zonlicht is er overdag altijd. Zelfs op een bewolkte dag vangen zonnepanelen

Nadere informatie

Het plaatsen van zonnepanelen op een woning

Het plaatsen van zonnepanelen op een woning es Het plaatsen van zonnepanelen op een woning Zijn alle woningen geschikt voor zonnepanelen? Bijna alle woningen zijn geschikt, er is slechts een klein aantal voorwaarden. Er moet voldoende stevig en

Nadere informatie

Alles over Zonnepanelen. Niek Tramper

Alles over Zonnepanelen. Niek Tramper Alles over Zonnepanelen. Niek Tramper Inhoud: 1. Zonnestroominstallatie 2. Terugleveren/ Verbruik 3. Paneel/bevestiging/Omvormer 4. Elektriciteitmeter 5. Productie 6. Salderen 7. Besparing / terugverdientijd

Nadere informatie

6 wetenswaardigheden over zonnepanelen.

6 wetenswaardigheden over zonnepanelen. . Heeft u maandelijks een aderlating op uw rekening door het energiebedrijf? Wilt u ook actief uw steentje bijdragen aan een beter milieu? De afgelopen jaren is de energierekening tot recordhoogte gestegen.

Nadere informatie

Zonnepanelen. Riethoven 15/10/2012 G. Theuws en Jan Hoeks. Giuseppe.Theuws@theuws.biz gtheuws2@csc.com Weebosch 84 5571NH Bergeijk

Zonnepanelen. Riethoven 15/10/2012 G. Theuws en Jan Hoeks. Giuseppe.Theuws@theuws.biz gtheuws2@csc.com Weebosch 84 5571NH Bergeijk Zonnepanelen Riethoven 15/10/2012 G. Theuws en Jan Hoeks Giuseppe.Theuws@theuws.biz gtheuws2@csc.com Weebosch 84 5571NH Bergeijk Agenda Waarom? Werking Wat heb je nodig? Wat kost energie? Wat levert het

Nadere informatie

d.d Daniel Kool & Wouter van den Heuvel

d.d Daniel Kool & Wouter van den Heuvel d.d. 31-08-2016 Daniel Kool & Wouter van den Heuvel Onafhankelijke rol als intermediair Wij helpen consumenten onafhankelijk en stapsgewijs met duurzaamheid advies en (totaal)oplossingen op weg naar energieneutraal

Nadere informatie

I. Vragen en antwoorden over zonnepanelen 1 :

I. Vragen en antwoorden over zonnepanelen 1 : I. Vragen en antwoorden over zonnepanelen 1 : 1. Hoe werken zonnepanelen? 2. Hoe groot is een zonnepaneel, en kan ik kiezen uit verschillende uitvoeringen? 3. Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen? 4.

Nadere informatie

Bespaartips. 1 persoon 2317 2 personen 3424 3 personen 4092 4 personen 4604 5 personen 5292 6 personen 5430

Bespaartips. 1 persoon 2317 2 personen 3424 3 personen 4092 4 personen 4604 5 personen 5292 6 personen 5430 Zonnepanelen Agenda Bespaartips Wat zijn de materialen in zonnepanelen Wattpiek Dakoriëntatie Uitgangspunten aanschaf zonnepanelen Teruglevering (salderen) Wanneer betaal je niet teveel Wat betaal je als

Nadere informatie

ZONNEPANELEN PROJECT. RADIJSSTRAAT 2 t/m 82 te Groningen

ZONNEPANELEN PROJECT. RADIJSSTRAAT 2 t/m 82 te Groningen ZONNEPANELEN PROJECT RADIJSSTRAAT 2 t/m 82 te Groningen Waarom dit project? De ambitie van de gemeente Groningen is om in 2035 energieneutraal te zijn. De Gemeente Groningen ondersteund dit project met

Nadere informatie

Zonne-energiesystemen. Een compleet zonne-energiepakket, klaar voor installatie

Zonne-energiesystemen. Een compleet zonne-energiepakket, klaar voor installatie Zonne-energiesystemen Een compleet zonne-energiepakket, klaar voor installatie UBBINK ZONNE-ENERGIESYSTEMEN Gebruik de energie van de zon! Zonne-energie is een vorm van duurzame energie. De zon is overal

Nadere informatie

Algemene informatie zonnepanelen

Algemene informatie zonnepanelen Algemene informatie zonnepanelen 20 augustus 2012 www.bureauheijmerink.nl tel. 0343-514002 1 Inhoudsopgave Algemene informatie over zonnepanelen... 3 Algemene werking... 3 Grootte en vermogen... 3 Levensduur,

Nadere informatie

Zonnepanelen van Zelfstroom

Zonnepanelen van Zelfstroom Zonnepanelen van Zelfstroom Sluit je aan bij de energierevolutie! Zonnepanelen kopen en huren Het doel van Zelfstroom is een Nederland zonder fossiele brandstoffen. Daarom maken we zonne-energie bereikbaar

Nadere informatie

Veelgestelde vragen complex 105 en 141 pagina 1 van 5

Veelgestelde vragen complex 105 en 141 pagina 1 van 5 pagina 1 van 5 Waarom doet SWZ dit aanbod? Energielasten bepalen voor een groot deel uw woonlasten. Wij doen dit aanbod voor het plaatsen van zonnepanelen om uw woonlasten te beperken. Door het plaatsen

Nadere informatie

De toekomst is zeker. met Nefit Zonnestroom. Begrippenlijst

De toekomst is zeker. met Nefit Zonnestroom. Begrippenlijst N e f i t h o u d t N e d e r l a n d w a r m De toekomst is zeker met Nefit Zonnestroom Begrippenlijst Autonoom systeem (standalone) - op zichzelf staand systeem bestaand uit zonnepanelen, regelunit en

Nadere informatie

Zonne-energie goedkoper dan reguliere stroom? Daar worden we opgewekt van! de zonne-energiesystemen van Centrosolar

Zonne-energie goedkoper dan reguliere stroom? Daar worden we opgewekt van! de zonne-energiesystemen van Centrosolar Zonne-energie goedkoper dan reguliere stroom? Daar worden we opgewekt van! de zonne-energiesystemen van Centrosolar Gratis energie van de zon Word uw eigen elektriciteitsleverancier De energie van de zon

Nadere informatie

Antwoorden op veel gestelde vragen

Antwoorden op veel gestelde vragen Antwoorden op veel gestelde vragen Het plaatsen van zonnepanelen op een woning Zijn alle woningen geschikt voor zonnepanelen? Bijna alle woningen zijn geschikt, er is slechts een klein aantal voorwaarden.

Nadere informatie

Nefit Zonnestroom. N e f i t h o u d t N e d e r l a n d w a r m. CentroSolar PV-systemen

Nefit Zonnestroom. N e f i t h o u d t N e d e r l a n d w a r m. CentroSolar PV-systemen Nefit Zonnestroom N e f i t h o u d t N e d e r l a n d w a r m CentroSolar PV-systemen Een stroom gratis zonne- Elektriciteit van eigen huis De zon is de meest duurzame energiebron. In Nederland levert

Nadere informatie

VAN HARTE WELKOM INFORMATIE AVOND PV- PROJECT NAMENS WETHOUDER TON ANCION OP DE. Duurzame Verlichting Landgraaf

VAN HARTE WELKOM INFORMATIE AVOND PV- PROJECT NAMENS WETHOUDER TON ANCION OP DE. Duurzame Verlichting Landgraaf 1 NAMENS WETHOUDER TON ANCION VAN HARTE WELKOM OP DE INFORMATIE AVOND PV- PROJECT Duurzame Verlichting Landgraaf PROJECTLEIDER GEMEENTE LANDGRAAF: RONALD BOUWERS ALGEMEEN Een van de milieu ambities van

Nadere informatie

Zo werkt mijn zonnestroominstallatie!

Zo werkt mijn zonnestroominstallatie! Gebruikershandleiding Zo werkt mijn zonnestroominstallatie! Gefeliciteerd, u profiteert nu van goedkope zonnestroom van eigen dak. Hoe werkt mijn zonnestroominstallatie? Een zonnestroominstallatie zet

Nadere informatie

19.45 uur Welkom, dhr. F. Witjes, wethouder Milieuzorg gemeente Overbetuwe

19.45 uur Welkom, dhr. F. Witjes, wethouder Milieuzorg gemeente Overbetuwe Programma 19.45 uur Welkom, dhr. F. Witjes, wethouder Milieuzorg gemeente 20.00 uur Plan voor collectieve aanschaf, dhr. H. Bruggeman, Zonnecollectief 20.30 uur Techniek en randvoorwaarden voor plaatsing

Nadere informatie

Zonne-energiesystemen. Een compleet zonne-energiepakket, klaar voor installatie

Zonne-energiesystemen. Een compleet zonne-energiepakket, klaar voor installatie Zonne-energiesystemen Een compleet zonne-energiepakket, klaar voor installatie Ubbink zonne-energiesystemen Gebruik de energie van de zon! Zonne-energie is een vorm van duurzame energie. De zon is overal

Nadere informatie

WELKOM. woensdag 27 november 2013 Henk van Campenhout

WELKOM. woensdag 27 november 2013 Henk van Campenhout WELKOM woensdag 27 november 2013 Henk van Campenhout 1 Bespaar op uw lasten, spaar het milieu 2 Wie zijn wij? Doel: Het terugdringen van energie uit fossiele brandstoffen naar nul. EGM Energy Guard & Manufacturing

Nadere informatie

Veel Gestelde Vragen Project Zon Thuis voor Huurders Complex 105 en 141 Versie 28 januari 2015 / JKO pagina 1 van 5

Veel Gestelde Vragen Project Zon Thuis voor Huurders Complex 105 en 141 Versie 28 januari 2015 / JKO pagina 1 van 5 Versie 28 januari 2015 / JKO pagina 1 van 5 Waarom doet SWZ dit aanbod? Om de woonlasten voor onze huurders te beperken willen wij zonne-energie voor onze huurders beschikbaar maken. Kosten voor het gebruik

Nadere informatie

5-3-2015 WERKGROEP TECHNIEK EN AANBESTEDING 03-03-2015. Zie de leidraad op www.zondeventer.nl

5-3-2015 WERKGROEP TECHNIEK EN AANBESTEDING 03-03-2015. Zie de leidraad op www.zondeventer.nl WERKGROEP TECHNIEK EN AANBESTEDING 03-03-2015 Zie de leidraad op www.zondeventer.nl Waarom zonne-energie Wat is zonne-energie Kengetallen Opbrengst zonne-energie Stappenplan Componenten Plaatsing Turnkey

Nadere informatie

ZonneEnergie voor Thuis

ZonneEnergie voor Thuis ZonneEnergie voor Thuis Programma 20:00 22:00 Welkom Introductie ReestdalEnergie ZonneEnergie: het hoe en waarom Pauze ZonneEnergie van ReestdalEnergie Afsluiting Vragenvuur Reestdal Duurzame Energie

Nadere informatie

123zonnepanelen vergelijken.nl

123zonnepanelen vergelijken.nl 123zonnepanelen vergelijken.nl Zonnepanelen kopen Waar moet ik op letten bij het kopen van zonnepanelen? Checklist voor het bellen naar leveranciers en beoordelen van offertes. Dit E-book geeft u informatie

Nadere informatie

Hernieuwbaar energie-aandeel in Vlaamse nieuwbouwprojecten Ontdek de zonnestroomoplossingen van SMA

Hernieuwbaar energie-aandeel in Vlaamse nieuwbouwprojecten Ontdek de zonnestroomoplossingen van SMA Hernieuwbaar energie-aandeel in Vlaamse nieuwbouwprojecten Ontdek de zonnestroomoplossingen van SMA Verplicht aandeel hernieuwbare energie in nieuwbouw Vanaf 1 januari 2014 moet elke nieuwe woning, kantoor

Nadere informatie

Agenda. Verdieping. Cursus op 1 en 29 november Advies op maat voor uw VvE via VVE010

Agenda. Verdieping. Cursus op 1 en 29 november Advies op maat voor uw VvE via VVE010 Agenda Techniek Geld: Energiebelasting, Saldering, Regeling Verlaagd Tarief Geld: Investeren en Terugverdienen Leveranciers en offertes De VvE en PV s. Wat te doen bij welke VvE? Verdieping Cursus op 1

Nadere informatie

Algemeen en Organisatie

Algemeen en Organisatie Welkom! Programma 20:00 Deel 1 Algemeen en Organisatie Techniek 20:45 Pauze 21:00 Deel 2 Plan van Aanpak Voorbeelden en RIC Gemeente Raalte: Duurzaamheidslening Vragen 22:00 Afsluiting Algemeen en Organisatie

Nadere informatie

Introductie 040energie

Introductie 040energie 1 Introductie 040energie 040energie is een 100% non profit vereniging Vrijwilligers, door burgers, voor burgers Doel: betaalbare, duurzame energie middels lokale energieopwekking en energiebesparing Bestaat

Nadere informatie

Informatieavond Zon op ons dak VVE JULIANAPARK 22 JANUARI 2013

Informatieavond Zon op ons dak VVE JULIANAPARK 22 JANUARI 2013 Informatieavond Zon op ons dak VVE JULIANAPARK 22 JANUARI 2013 Wie zijn werkgroep dak Christina Rozendaal Bert Bakker Ruud Verschoof Alex van den Boogaard Informatieavond 'Zon op ons dak' versie 5 2 Agenda

Nadere informatie

Brochure Zoek de zon op april 2012

Brochure Zoek de zon op april 2012 Brochure april 2012 Hieronder vindt u informatie over zonnepanelen in het algemeen, en waar nodig toegespitst op het project.... Op de laatste pagina staat precies welke stappen u doorloopt als u meedoet

Nadere informatie

Nefit Zonnestroom. Nefit houdt Nederland warm. CentroSolar PV-systemen

Nefit Zonnestroom. Nefit houdt Nederland warm. CentroSolar PV-systemen Nefit Zonnestroom Nefit houdt Nederland warm CentroSolar PV-systemen Een stroom gratis zonne- Elektriciteit van eigen huis De zon is de meest duurzame energiebron. In Nederland levert de zon meer dan vijftig

Nadere informatie

6. Waar kan ik de voorwaarden van Eneco Zon Collectief bekijken? Die vindt u op eneco.nl/collectief onder het tabje zon.

6. Waar kan ik de voorwaarden van Eneco Zon Collectief bekijken? Die vindt u op eneco.nl/collectief onder het tabje zon. Veelgestelde vragen Eneco Zon Collectief Algemeen 1. Wat houdt Eneco Zon Collectief in? Dit is een aanbod voor medewerkers en gepensioneerden van de organisatie waar u werkt. U ontvangt op zonnepanelen

Nadere informatie

Zonnestroom Achter de Hoven. 15 oktober, Achter de Hoven Jadranka Cace, aanjager zonnestroom

Zonnestroom Achter de Hoven. 15 oktober, Achter de Hoven Jadranka Cace, aanjager zonnestroom Zonnestroom Achter de Hoven 15 oktober, Achter de Hoven Jadranka Cace, aanjager zonnestroom Zonnestroom systeem: Zonnepanelen Draagconstructie Omvormer Kabels en leidingen Beveiliging Meting J. Cace, 26

Nadere informatie

Flexibele & Rendabele Zonne-energie

Flexibele & Rendabele Zonne-energie Flexibele & Rendabele Zonne-energie Voor Verenigingen van Eigenaren Herman is een product van LENS Inleiding Zonne-energie is duurzaam én winstgevend. Wij geloven in een wereld waar mensen hier samen de

Nadere informatie

Informatiebrief bewoners

Informatiebrief bewoners Informatiebrief bewoners Zonne-energie voor iedereen Geld verdienen met gratis zonlicht. Dat is nu mogelijk via een groepsaankoop die uw gemeente steunt in samenwerking met vertrouwde installatiebedrijven

Nadere informatie

Zonne-energie goedkoper dan reguliere stroom? Daar worden we opgewekt van! DE ZONNE-ENERGIESYSTEMEN VAN CENTROSOLAR

Zonne-energie goedkoper dan reguliere stroom? Daar worden we opgewekt van! DE ZONNE-ENERGIESYSTEMEN VAN CENTROSOLAR Zonne-energie goedkoper dan reguliere stroom? Daar worden we opgewekt van! DE ZONNE-ENERGIESYSTEMEN VAN CENTROSOLAR GRATIS ENERGIE VAN DE ZON Word uw eigen elektriciteitsleverancier De energie van de zon

Nadere informatie

YOUR PERSONAL POWERSTATION. Zonne-energie goedkoper dan reguliere stroom? Daar worden we opgewekt van! VAN CENTROSOLAR

YOUR PERSONAL POWERSTATION. Zonne-energie goedkoper dan reguliere stroom? Daar worden we opgewekt van! VAN CENTROSOLAR Zonne-energie goedkoper dan reguliere stroom? Daar worden we opgewekt van! de zonneenergiesystemen VAN CENTROSOLAR Ga vandaag nog het dak op met Centrosolar en bespaar fors met Your Personal Powerstation.

Nadere informatie

VERENIGING BEWONERS HANZELAND ZWOLLE

VERENIGING BEWONERS HANZELAND ZWOLLE Nieuwe samenstelling bestuur Nieuwsbrief juli 2012 Vanaf juni 2012 heeft het bestuur van de vereniging een andere samenstelling. Graag willen wij ons aan u voorstellen. Van links naar rechts: Albert Brouwer

Nadere informatie

Zonnepanelen steeds rendabel. In een notendop

Zonnepanelen steeds rendabel. In een notendop Zonnepanelen steeds rendabel In een notendop Je wekt zelf elektriciteit op. Daardoor bespaar je jaarlijks heel wat uit op je energiefactuur. Met een investering in zonnepanelen tegen een aanschafprijs

Nadere informatie

Alles over Zonnepanelen

Alles over Zonnepanelen Alles over Zonnepanelen Tips & Tricks over: subsidies salderen installatie Handige gids bij het vinden van de juiste zonnepanelen Dit boek heeft me goed op weg geholpen 1 Inhoudsopgave Alles over zonnepanelen

Nadere informatie

Oosterhout Nieuwe Energie

Oosterhout Nieuwe Energie Oosterhout Nieuwe Energie Wat is ons doel van vandaag Informeren: ONE Zonne-panelen actie Wij hopen: Op zoveel mogelijk aanvragen 2 Agenda 11.00 Opening door wethouder Jan Peters 11.05 Toelichting over

Nadere informatie

www.zonnepanelensolar.nl Uw optimale zonnepanelen- systeem

www.zonnepanelensolar.nl Uw optimale zonnepanelen- systeem Uw optimale zonnepanelen- systeem Op internet zijn veel adviesmodules te vinden die een oppervlakkig advies geven op basis van alleen uw dakafmetingen. Dat werkt snel, alleen worden belangrijke aandachtspunten

Nadere informatie

Businesscases zonne-energie: waar kan het, en wat levert het op?

Businesscases zonne-energie: waar kan het, en wat levert het op? Businesscases zonne-energie: waar kan het, en wat levert het op? Door: Ronald Franken en Maarten Corpeleijn (r.franken@atrive.nl / m.corpeleijn@atrive.nl) 3 september 2013 Ten geleide Met het nieuwe energie-akkoord

Nadere informatie

Zonne-energie in 6 stappen

Zonne-energie in 6 stappen Zonne-energie in 6 stappen Bart van den Bosch 10 / 9 / 2014 U bent enthousiast over het idee om zelf zonneenergie op te wekken. En u overweegt om zonnepanelen aan te schaffen voor uw woning. Zeer waarschijnlijk

Nadere informatie

Alles over. zonnestroom systemen AABOSOLAR. Achtseweg-Noord 12C 5651 GG Eindhoven T 024 6782475 F 040 2570055. Info@aabosolar.nl www.aabosolar.

Alles over. zonnestroom systemen AABOSOLAR. Achtseweg-Noord 12C 5651 GG Eindhoven T 024 6782475 F 040 2570055. Info@aabosolar.nl www.aabosolar. Alles over zonnestroom systemen AABOSOLAR Achtseweg-Noord 12C 5651 GG Eindhoven T 024 6782475 F 040 2570055 Info@aabosolar.nl www.aabosolar.nl Hoe werkt een zonnestroominstallatie? De kern van een zonnestroominstallatie

Nadere informatie

VERDIEN AAN DE ZON. Zonnepanelen op het dak van uw huurwoning Goed voor uw portemonnee en voor het milieu!

VERDIEN AAN DE ZON. Zonnepanelen op het dak van uw huurwoning Goed voor uw portemonnee en voor het milieu! VERDIEN AAN DE ZON Zonnepanelen op het dak van uw huurwoning Goed voor uw portemonnee en voor het milieu! Duurzame energiebron Zonlicht is er overdag altijd. Zelfs op een bewolkte dag vangen zonnepanelen

Nadere informatie

Zonnestroom in Enspijk

Zonnestroom in Enspijk Zonnestroom in Enspijk Waarom zonnestroom? Wat is zonnestroom? Wat levert zonnestroom op? Hoe begin ik er aan? De zon straalt in 1 uur evenveel energie op aarde als het jaarlijkse wereldwijde energieverbruik

Nadere informatie

Duurzame dienstverlening Rekenen aan rendement

Duurzame dienstverlening Rekenen aan rendement Duurzame dienstverlening Rekenen aan rendement Rekenen aan rendement zonnepanelen Monique van der Meij Energie-adviseur Monique.vanderMeij@flynth.nl mobiel: 06 53 26 19 68 LTO Noord Programma Ondernemer

Nadere informatie

DUW Parkstad. De uitstoot van broeikasgassen zorgt voor klimaatverandering!

DUW Parkstad. De uitstoot van broeikasgassen zorgt voor klimaatverandering! DUW Parkstad De uitstoot van broeikasgassen zorgt voor klimaatverandering! DUW Parkstad Woningen stoten veel broeikasgassen uit. Nieuwbouw moet vanaf 2020 energieneutraal zijn. Maar hoe maken we bestaande

Nadere informatie

ZONOPPU ZONNEPANELENACTIE. Informatiebrochure over de zonnepanelenactie voor leden van de OPPU. Gegarandeerde kwaliteit De beste prijs Snel geleverd

ZONOPPU ZONNEPANELENACTIE. Informatiebrochure over de zonnepanelenactie voor leden van de OPPU. Gegarandeerde kwaliteit De beste prijs Snel geleverd ZONOPPU ZONNEPANELENACTIE 2014 Informatiebrochure over de zonnepanelenactie voor leden van de OPPU Gegarandeerde kwaliteit De beste prijs Snel geleverd 2 Zonnepanelenactie voor leden van de OPPU Schoon,

Nadere informatie

ENERGIEPLEIN GROESBEEK HAND-OUT ZONNEPANELEN JUNI 2015

ENERGIEPLEIN GROESBEEK HAND-OUT ZONNEPANELEN JUNI 2015 ENERGIEPLEIN GROESBEEK HAND-OUT ZONNEPANELEN JUNI 2015 TECHNIEK Wat is een zonnepaneel? Een zonnepaneel zet daglicht om in elektriciteit. De opbrengst hiervan is het hoogst op zonnige dagen, maar ook op

Nadere informatie

Zonnepanelen interessant voor huurders

Zonnepanelen interessant voor huurders Regelingen en voorzieningen CODE 4.1.6.95 Zonnepanelen interessant voor huurders Bronnen Woonbond.nl, Zonnepanelen interessant voor huurders, d.d. 1.2.2016 Woonbond.nl, Brochure zonnepanelen voor huurders,

Nadere informatie

WELKOM. Woensdag 10 december 2014. Presentatie: Leo van der Grinten en Jaap van de Sande Verkoopadviseur: Ralf Leunissen

WELKOM. Woensdag 10 december 2014. Presentatie: Leo van der Grinten en Jaap van de Sande Verkoopadviseur: Ralf Leunissen WELKOM Woensdag 10 december 2014 Presentatie: Leo van der Grinten en Jaap van de Sande Verkoopadviseur: Ralf Leunissen 1 Pebble Green Systems 2 KLNE Europe 3 Thuisvester 4 Oomen 5 Van Poppel 6 Agenda Wie

Nadere informatie

Bevestiging en uiterlijk van de panelen

Bevestiging en uiterlijk van de panelen Brochure Zoek de zon op Hieronder vindt u informatie over zonnepanelen in het algemeen, en waar nodig toegespitst op het project... Zoek de zon op. Op de laatste pagina staat precies welke stappen u doorloopt

Nadere informatie

De panelen: De panelen zijn van het merk Solar Frontier.

De panelen: De panelen zijn van het merk Solar Frontier. De panelen: De panelen zijn van het merk Solar Frontier. Solar Frontier was jarenlang een dochteronderneming van Shell, deze fabrikant bestaat sinds 30 jaren. Solar Frontier groeit met rassen schreden,

Nadere informatie

Korte handleiding zonnepanelen

Korte handleiding zonnepanelen Korte handleiding zonnepanelen Gefeliciteerd met de zonnepanelen die u via huurt Bouwinvest via Waterweg op Wonen. uw dak In heeft onderstaande liggen. In afbeelding onderstaande ziet afbeelding u schematisch

Nadere informatie

PV systemen. PV systemen. Oskomera Solar Power Solutions (OSPS) Wegens de toenemende vraag naar groene energie en CO 2 besparende

PV systemen. PV systemen. Oskomera Solar Power Solutions (OSPS) Wegens de toenemende vraag naar groene energie en CO 2 besparende 2014 Complete maatwerkpakketten Specifiek voor woningbouw Voor alle configuraties Standaard op voorraad Direct geleverd Uitgebreide kennis aanwezig Training mogelijk PV systemen Foto: residentiële systemen

Nadere informatie

Duurzame accommodaties. Jaap Veld

Duurzame accommodaties. Jaap Veld Duurzame accommodaties Jaap Veld Zelziuz Zelziuz Advies Zon Thuis Zon Bedrijf Zon Agri Zon Thuis voor huurders Zonnestroom van Wp naar kwh Vermogen zonnestroominstallatie gespecificeerd in Watt peak (Wp)

Nadere informatie

ENERGIE IN EIGEN HAND

ENERGIE IN EIGEN HAND Zonne-energie voor bedrijven? ENERGIE IN EIGEN HAND De Stichting Beheer Bedrijvenpark Merm, heeft een onderzoek gedaan naar de mogelijkheden voor bedrijven om d.m.v. aanbrengen van zonnepanelen op het

Nadere informatie

Informatieavond Zonnepanelen. Hans Pulles in samenwerking met: Wilko Kistemaker (Groen Zonnig) Pieter Biewenga (NewSolar)

Informatieavond Zonnepanelen. Hans Pulles in samenwerking met: Wilko Kistemaker (Groen Zonnig) Pieter Biewenga (NewSolar) Informatieavond Zonnepanelen Hans Pulles in samenwerking met: Wilko Kistemaker (Groen Zonnig) Pieter Biewenga (NewSolar) 16 mei 2013 Agenda Informatieavond 19:30 Welkom Aanleiding Energiepunt Wonen (Gem.

Nadere informatie

Zonnepanelen HAAL HET BESTE UIT DE ZON WEK UW EIGEN ELEKTRICITEIT OP

Zonnepanelen HAAL HET BESTE UIT DE ZON WEK UW EIGEN ELEKTRICITEIT OP Zonnepanelen HAAL HET BESTE UIT DE ZON WEK UW EIGEN ELEKTRICITEIT OP ZONN ZONNE-ENERGIE IS SCHONE ENERGIE; ER KOMT BIJ DE OPWEKKING VAN DE ELEKTRICITEIT GEEN CO2 UITSTOOT VRIJ. DE ZON ALS BRON Investeren

Nadere informatie

Waar gaat het over? Léon Bruinen

Waar gaat het over? Léon Bruinen H i e r o o k e e n p r o j e c t v a n : M A A K T Z O N N E - E N E R G I E R E N D A B E L E m m a s t r a a t 1 1 5-2 6 4 1 E D - P ijn a c k e r - T. + 3 1 ( 0 ) 8 5-8 7 8 0 6 8 4 w w w. s o ls o

Nadere informatie

Bosch Solar Optimaal profiteren van zonne-energie

Bosch Solar Optimaal profiteren van zonne-energie Bosch Solar Optimaal profiteren van zonne-energie 2 Bosch Solar Bosch: dat klinkt bekend én vertrouwd! Geen wonder, want miljoenen mensen over de hele wereld gebruiken de producten van Bosch. Dag in, dag

Nadere informatie

Voorbeelden collectieven elders. Saaie technische aspecten 1. Saaie technische aspecten 2. Prijzen zonnepanelen TLD. Prijzen zonnepanelen algemeen

Voorbeelden collectieven elders. Saaie technische aspecten 1. Saaie technische aspecten 2. Prijzen zonnepanelen TLD. Prijzen zonnepanelen algemeen Programma 29 oktober WELKOM Bij t Leker Duurzaam TLD Toelichting werkgroep en doelstellingen Waarom zonne-energie Toelichting proces tot nu toe Selectieprocedure leveranciers Uw voordeel Presentatie leverancier

Nadere informatie