Lasrookemissie Neptune

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Lasrookemissie Neptune"

Transcriptie

1 Lasrookemissie Neptune Inleiding Met behulp van de module C.3.1 Lassen van het werkboek metalektro industrie van maart 05 is een visie ontwikkeld op de te nemen milieumaatregelen bij het lasproces. De milieubelasting bij lassen heeft bij Neptune betrekking op emissies naar de lucht (met name emissie van lasrook), het energieverbruik en het vrijkomen van afvalstoffen. In dit document is alleen de lasrookemissie onderzocht. Situatie lasproces Neptune Bij Neptune wordt circa 6 ton lasdraad en laselektrodes per jaar gebruikt (inclusief verbruik nieuwe hallen) bij het lassen van onder andere stalen (werk)schepen en nautisch materieel op de scheepshelling of in de metaalbewerkingsloods (loods 5). Er wordt hoofdzakelijk ferrostaal gelast. Globaal kan worden gezegd dat het meeste lastoevoegmateriaal wordt verbruikt in loods 5 en de nieuwe scheepsbouwloodsen (naar schatting 3,5 ton) en het overige deel op de scheepshelling (naar schatting 2,5 ton). Daarnaast wordt gelast op andere locaties op het buitenterrein indien dit nodig is. Neptune past de onderstaande lastechnieken toe: - Autogeen - MIG/MAG - TIG - Booglassen met beklede elektroden Bij Neptune wordt voornamelijk booglassen en MIG/MAG lassen toegepast. Autogeen lassen en TIG-lassen worden op kleine schaal toegepast. TIG-lassen wordt voornamelijk toegepast bij RVS lassen. Aluminium en RVS lassen vindt slechts incidenteel plaats. RVS wordt alleen op zeer kleine schaal door onderaannemers gelast bijvoorbeeld bij de verplaatsing van bevestigingspunten aan RVS scheepsdelen als relingen, trapjes en kikkers. RVS wordt uitsluitend binnen gelast onder een bronafzuiging voorzien van filter met een rendement van 95%. Stappenplan lasrookemissie Stap 1: is recirculatie mogelijk? Uit oogpunt van energiebesparing is het volgens het stappenplan aan te bevelen om de gereinigde lucht in de oorspronkelijke ruimte terug te brengen waaruit deze is afgezogen. Met name waarbij het gaat om grote hoeveelheden en grote hallen is energiebesparing interessant.

2 Bij Neptune wordt uitsluitend in loods 5, 16 en 18 binnen gelast. De afgezogen lucht wordt hier niet gerecirculeerd. Er is een bronafzuiging aanwezig in de loods waaronder kleine werkstukken en roestvaststaal wordt gelast. Het gaat hier om kleine hoeveelheden waarbij recirculatie geen relevante bijdrage levert aan het besparen van energie. Daarnaast worden in loods 5, 16 en 18 grote werkstukken gelast zonder dat hier specifieke bronafzuiging wordt toegepast. De werkstukken zijn te groot om bronafzuiging toe te kunnen passen. De lasrook wordt via mechanische dakventilatie afgezogen. De afgezogen lucht wordt niet gefilterd. Recirculatie is in dit geval dan ook niet mogelijk. Indien geen recirculatie wordt toegepast dient verder te worden gegaan met stap 2. Stap 2: is bij het toegepaste lasproces, de soort toevoegmateriaal en het te lassen materiaal nabehandeling van lasrookemissies nodig? Bij deze stap dienen, wanneer meerdere lasprocessen plaatsvinden, alle hoeveelheden toevoegmaterialen opgeteld te worden. Het totaal hiervan dient te worden getoetst aan het lasproces met het hoogste nummer. Deze klasse-indeling komt uit de arbowetgeving (praktijkrichtlijn 13 maart 02). Het totaal aan toevoegmaterialen dat per jaar wordt verbruikt bedraagt 6 ton. Hieronder zijn de binnen de inrichting toegepaste lasprocessen en materialen weergegeven met daarbij de klasse waarin ze vallen, de ventilatie en afzuigverplichtingen en de milieu-eisen. Zoals uit de onderstaande tabellen blijkt dient te worden getoetst aan klasse III. Klasse I en II Lasproces en materialen TIG, alle ongeverfde* materialen Autogeen, alle ongeverfde* materialen Ventilatie / afzuiging Ruimte ventilatie, geen filtratie nodig Bronafzuiging, geen filtratie nodig *) Materialen worden ten alle tijden volledig ontdaan van verf en andere beschermende lagen voordat deze worden gelast. Klasse III Lasproces en materialen Beklede elektrode, uitsluitend ongeverfd* staal. MAG gevulde draad, Alle ongeverfde* materialen, m.u.v. RVS. MIG/Mag massieve draad, alle ongeverfde* materialen, m.u.v. Cu-, Be- en V-legeringen. Ventilatie / afzuiging Toepassen bronafzuiging is verplicht, tenzij dit redelijkerwijs niet mogelijk is. Ruimte ventilatie, geen filtratie nodig Bronafzuiging bestaande situaties, filtratie is verplicht. bij een verbruik van meer dan 60 kg lastoevoegmateriaal verplicht tenzij de emissie-eisen uit de NeR niet worden overschreden. *) Materialen worden ten alle tijden volledig ontdaan van verf en andere beschermende lagen voordat deze worden gelast.

3 Ventilatie / afzuiging Bij Neptune worden voornamelijk scheepsrompen en nautisch materieel gelast. Toepassing van bronafzuiging is hier dan ook redelijkerwijs niet mogelijk (zie p. 27 en 28, werkboek metalektro mrt 05) omdat er altijd wordt gelast aan grote- en lange constructies. Daarnaast zou bronafzuiging meer dan 10 keer per uur verplaatst moeten worden. Kleine constructies worden gelast onder de bronafzuiging (voorzien van filter) in loods 5. Loods 5 wordt afgezogen via ruimte ventilatie (mechanische dakventilatie). Volgens de klasse III tabel is hier filtratie niet nodig. Op de scheepshelling vindt geen afzuiging van lasrook plaats. Het toepassen van bronafzuiging is verplicht, tenzij dit redelijkerwijs niet mogelijk is. Op de scheepshelling en in loods 5 is bronafzuiging, zoals eerder aangegeven, niet mogelijk. Filteren van de lasrook geproduceerd in de centrale hal van loods 5 en op de scheepshelling is hier dan ook niet mogelijk. De emissies zijn getoetst aan de hand van het NeR stappenplan zoals hieronder weergegeven. Stap 1 Wanneer hanteert u de NeR? Er treden wezenlijke lasrookemissies op; de NeR is van toepassing. Stap 2 Gaat ander beleid vóór de NeR? Als onderdeel van het doelgroepenbeleid is voor de metaalindustrie een milieubeleidsconvenant opgesteld. Onderdeel daarvan is het Stappenplan lasrookemissies, waarin een eenduidige aanpak van lasrookemissies is vastgelegd. Stap 3 Is een bijzondere regeling van toepassing? De NeR kent algemene eisen en enkele tientallen bijzondere regelingen voor specifieke branches of situaties. Voor de metaalindustrie is geen bijzondere regeling van toepassing is. Daarom gelden de algemene eisen uit de NeR. Stap 4 Hoe werken de algemene eisen? Van welke stoffen kunnen relevante emissies optreden? Om dit te bepalen moet u de vracht toetsen aan de grensmassastroom van de relevante stofklassen. Hiervoor heeft u informatie nodig over de aard en omvang van de emissie: welke stoffen kunnen vrijkomen en in welke hoeveelheden? De relevante emissie is in dit geval lasrook afkomstig van het lassen van ferro- en non-ferrostaal en RVS. Hieronder is weergegeven welke emissies door Neptune worden uitgestoten: - Stof: de NeR kent hier geen grensmassastroom voor. De NeR is hier dus altijd van toepassing. Er wordt voor de emissie-eis echter onderscheid gemaakt in de grootte van de vracht. - Chroom IV en nikkel (komen alleen vrij bij RVS lassen): hiervoor geldt de minimalisatieverplichting.

4 In de tabel op de laatste pagina van dit stappenplan is weergegeven of de emissies van deze stoffen relevant zijn of niet. De vrachten zijn bepaald aan de hand van globale leveranciersgetallen de kentallen voor de Fume Emission Rate (FER) zoals deze in het werkboek metalektro zijn beschreven. Het heeft geen zin gedetailleerde absolute waarden op te geven op basis van leveranciersgegevens omdat deze in de praktijk een grote spreiding hebben door de specifieke situatie bij het bedrijf. Op basis van de getallen in het werkboek is een goede en reële inschatting te maken. Indien men de emissie bepaalt op basis van leveranciersgegevens (maximaal 1% van het toevoegmateriaal emitteert) blijken de emissies nog lager te zijn. Stap 5 Welke concentratie-eis geldt voor deze stoffen? Door toetsing aan de grensmassastroom heeft u bepaald of de NeR van toepassing is of niet. Hierbij is duidelijk geworden aan welke emissies eisen kunnen worden gesteld. De eisen in de NeR representeren zoveel mogelijk de Stand der Techniek. De emissie-eisen met daarbij de daadwerkelijke concentraties voor de diverse emissiepunten zijn weergegeven in de onderstaande tabel. Van het lassen op de scheepshelling is geen emissie te berekenen, er vindt immers geen afzuiging plaats. Van het lassen in de centrale ruimte van loods 5 is geen emissie te berekenen omdat het debiet van de ventilatie niet bekend is. Deze is dan ook ingeschat. Stap 6 Hoe zit het met ALARA? In zijn algemeenheid mag u ervan uitgaan dat de eisen in de NeR de Stand der Techniek vertegenwoordigen en dat na afweging van een aantal factoren hiermee tevens volgens het alara-principe gewerkt wordt. Zoals in Module C3 van het Werkboek metalektro is beschreven zijn er een aantal maatregelen om luchtemissies te verminderen. Het betreft de volgende maatregelen: - LA.01 schoon materiaal lassen; - LA.02 optimalisatie van de procescondities bij het booglassen; - LA.03 toepassing van minder milieuschadelijke toevoegmaterialen en/of een minder schadelijk lasproces; - LA.04 afzuiging en nabehandeling van lasrook, daar waar dit mogelijk is (alleen bronafzuiging in loods 5 voor lassen kleine materialen en RVS). Neptune past deze maatregelen toe en voldoet daarmee dan ook aan de stand der techniek.

5 Tabel I: lasrookemissie Neptune Emissiepunt Stof Grensmassastroom (g/uur) Loods 5, hal - Stof > 0 Loods 5, RVS: Bronafzuiging - Stof > 0 (debiet = 10 m 3 /uur) - Chroom 0,5 - Nikkel 5 Overig: - Stof > 0 Scheepsbouwhal len, nieuwe hal 16 en 18 Overig: - Stof Scheepshelling - Stof > 0 Buitenterrein - Stof > 0 Emissieeis (mg/m 3 ) 5 0,1 1 5 Maximaal aantal apparaten gelijktijdig in werking Stroomster kte (A) FER (g / uur) Vracht (g/uur) Emissie (mg/m 3 ) < Gem. 1 Geen afzuigdebiet bekend, schatting Max m 3 /uur: 30 g/m < < 0,37 (na filtering) 0,09 (na filtering) 0,04 (na filtering) 0,31 mg/m 3 (na filtering, 95% rendement) 0,08 mg/m 3 (na filtering, 95% rendement) 0,04 mg/m 3 (na filtering, 95% rendement) Opmerkingen bij de bovenstaande tabel: - Er wordt gemiddeld 8 uur gelast op de diverse locaties bij Neptune. De inschakelduur van het lasapparaat bedraagt circa % van deze tijd. Het is dan ook alleen statistisch mogelijk dat alle apparaten daadwerkelijk langdurig gelijktijdig in ingeschakeld zijn. De vracht zal dan ook maar zelden zo hoog zijn als de in de tabel opgegeven vracht. Er kan vanuit worden gegaan dat, daar waar maximaal 6 apparaten worden gebruikt, slechts de helft gelijktijdig inwerking is. De emissie is in deze gevallen dan ook berekend met 1 g/uur. - Indien de emissie voor de leveranciersgegevens wordt berekend voor de hal in loods 5/scheepsbouwhallen bedragen de vracht en de emissie voor stof zoals hieronder beschreven. Hierbij is de 35 kg stof bepaald aan de hand van het verbruik van lastoevoegmateriaal (3,5 ton/jaar in loods 5 met een emissiefactor van 1%): Max ,42 mg/m 3 (na filtering, 95% rendement) > < Max ,42 mg/m 3 (na filtering, 95% rendement) < Gem. 1 Max < Gem. 1 Max. 300 Geen afzuiging Geen afzuiging 35 kg stof / jaar 16,8 g/uur Jaarvracht g/uur = = 16,8 g/uur. Emissie mg/m 3 = = 3,4 mg/m dagen * 8 uur m 3 /uur Aanvraag revisievergunning Wet milieubeheer, Neptune Shipyards B.V. Rapportnr.: 083r110810

STOFVRIJ WERKEN LASROOK

STOFVRIJ WERKEN LASROOK STOFVRIJ WERKEN LASROOK In Nederland overlijden per jaar zo n 2.000 3.500 mensen aan beroepsziekten, onder meer door blootstelling aan kankerverwekkende stoffen. Dat aantal moet en kan omlaag. Preventie

Nadere informatie

Basisinspectiemodule Lasrook

Basisinspectiemodule Lasrook Basisinspectiemodule Lasrook Deze BasisInspectieModule (BIM) is opgesteld aan de hand van de stand van de wetenschap en is geschreven voor intern gebruik bij de Inspectie SZW. Verder is de in deze BIM

Nadere informatie

Gezondheid, veiligheid en het voorkomen van ongevallen -

Gezondheid, veiligheid en het voorkomen van ongevallen - Laskennis opgefrist (nr. 47) Gezondheid, veiligheid en het voorkomen van ongevallen - gezondheidsrisico's ten gevolge van rook en gassen gedurende het lassen De hoeveelheid en de samenstelling van de lasrook

Nadere informatie

VRAGENLIJST DCMR Metaalbewerkingsbedrijven 2014

VRAGENLIJST DCMR Metaalbewerkingsbedrijven 2014 VRAGENLIJST DCMR Metaalbewerkingsbedrijven 2014 De ingevulde lijst hoeft niet verzonden te worden naar de DCMR, maar wordt besproken tijdens de controle. Invullen is niet verplicht, maar als alle gegevens

Nadere informatie

Safety Regulations. Uitvoeren van laswerkzaamheden

Safety Regulations. Uitvoeren van laswerkzaamheden Pagina: 1 van 9 1. Wijzigingen t.o.v. vorige versie Diverse taalkundige aanpassingen. 2. Toepassingsgebied Dit voorzicht is van toepassing op het uitvoeren van alle laswerkzaamheden bij Oiltanking Amsterdam

Nadere informatie

C.3.1 Lassen C.3.1. C.3.1 Lassen maart

C.3.1 Lassen C.3.1. C.3.1 Lassen maart C.3.1 Lassen 1 Inleiding 5 2 Beleidsafspraken, wettelijke regelingen en richtlijnen 6 3 Beschrijving van de bewerkingsprocessen 7 3.1 Booglassen 9 3.1.1 Booglassen met beklede elektroden 10 3.1.2 MIG/MAG-lassen

Nadere informatie

PRAKTIJKRICHTLIJN Versie 13 maart 2002

PRAKTIJKRICHTLIJN Versie 13 maart 2002 PRAKTIJKRICHTLIJN Versie 13 maart 2002 Beschrijving doeltreffende maatregelen bij blootstelling aan rook en/of gassen afkomstig van lassen en / of verwante processen. Praktijkrichtlijn Lasrook pagina 1

Nadere informatie

Basisinspectiemodule Lasrook

Basisinspectiemodule Lasrook Basisinspectiemodule Lasrook Deze BasisInspectieModule (BIM) is opgesteld aan de hand van de stand van de wetenschap en is geschreven voor intern gebruik bij de Inspectie SZW. Verder is de in deze BIM

Nadere informatie

In de brief van 6 mei 2014 van Rijkswaterstaat West Nederland Zuid, kenmerk RWS- 2014/20840, is aangegeven dat een Waterwetvergunning niet nodig is.

In de brief van 6 mei 2014 van Rijkswaterstaat West Nederland Zuid, kenmerk RWS- 2014/20840, is aangegeven dat een Waterwetvergunning niet nodig is. Behoort bij het besluit van het College van Heusden van 07 september 2015 Mij bekend, manager Cluster Omgevingsvergunningen De volgende gegevens zijn beoordeeld: Aanvraagformulieren aanvraagnummer 1763925

Nadere informatie

Aangescherpte lasrookeis biedt kansen voor de installatietechniek

Aangescherpte lasrookeis biedt kansen voor de installatietechniek Door: Jan van den Broek BLT Luchttechniek, Breda ventilatietechniek In ruim 28.000 Nederlandse bedrijven wordt regelmatig gelast en in heel Nederland werken tussen de 60.000 en 80.000 lassers. Meer dan

Nadere informatie

Lastafel MIG/MAG lassen en lastafel TIG lassen

Lastafel MIG/MAG lassen en lastafel TIG lassen Samenvatting van onderzoek Prestatietoets Rapportnummer: 3-S Van Mourik Broekmanweg 6 Postbus 49 2600 AA Delft TNO.NL/stofvrijwerken F 015 276 30 23 T 015 276 33 24 Het kwaliteitssysteem van TNO is gecertificeerd

Nadere informatie

PRAKTIJKRICHTLIJN Versie augustus 2006

PRAKTIJKRICHTLIJN Versie augustus 2006 PRAKTIJKRICHTLIJN Versie augustus 2006 Beschrijving doeltreffende maatregelen bij blootstelling aan rook en/of gassen afkomstig van lassen en / of verwante processen. Praktijkrichtlijn Lasrook pagina 1

Nadere informatie

BESCHIKKING D.D. 1 NOVEMBER NR. MPM2225 VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND

BESCHIKKING D.D. 1 NOVEMBER NR. MPM2225 VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND BESCHIKKING D.D. 1 NOVEMBER 2004 - NR. MPM2225 VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND Wet milieubeheer AANVRAAG Algemeen Op 7 juni 2004 hebben wij een aanvraag ontvangen van Van Oord N.V. (verder te noemen

Nadere informatie

Handhaving Oplosmiddelenbesluit

Handhaving Oplosmiddelenbesluit Handhaving Oplosmiddelenbesluit Schakeldagen voorjaar 2009 Erwin Theelen In opdracht van Inhoudsopgave Specifieke wensen? 1. Inleiding Oplosmiddelenbesluit (10 min) 2. Praktijkblad Handhaving Oplosmiddelenbesluit

Nadere informatie

LUTEC Luchttechniek bv Indien blijkt dat deze richtlijn langdurig wordt over- schreden, dan zijn maatregelen noodzakelijk. lutec.nl lutec.

LUTEC Luchttechniek bv Indien blijkt dat deze richtlijn langdurig wordt over- schreden, dan zijn maatregelen noodzakelijk. lutec.nl lutec. Lasrookafzuiging V O O R E E N S C H O O N E N G E Z O N D W E R K K L I M A A T lutec.nl Wat is lasrook Lasrook is de verzamelnaam voor het mengsel van fijne stofdeeltjes, gassen en dampen dat vrijkomt

Nadere informatie

Bescherm u medewerkers met de beste lasbescherming in de markt

Bescherm u medewerkers met de beste lasbescherming in de markt Bescherm u medewerkers met de beste lasbescherming in de markt Een schip, een olieplatform, een vliegtuig, een wolkenkrabber, een brug of een machine. Wat hebben deze zaken met elkaar gemeen? Ze zouden

Nadere informatie

Beoordeling Effectiviteit Afgezogen Lastoorts

Beoordeling Effectiviteit Afgezogen Lastoorts Beoordeling Effectiviteit Afgezogen Lastoorts Frans van Megroot Shell Health April 2019 Achtergrond / kader Scriptie opdracht AH opleiding PHOV Geen regulier blootstellingsonderzoek Voorgeschiedenis met

Nadere informatie

verbetercheck lasrook notitie

verbetercheck lasrook notitie verbetercheck lasrook notitie 2 Verbetercheck Lasrook inhoud 5xbeter 3 Deze notitie 4 Onderbouwing van de VBC Lasrook 5 Rekenen met de VBC Lasrook 8 De VBC Lasrook voor las- en snijprocessen 10 Tabel 1:

Nadere informatie

NEDERLANDS INSTITUUT VOOR LASTECHNIEK

NEDERLANDS INSTITUUT VOOR LASTECHNIEK NEDERLANDS INSTITUUT VOOR LASTECHNIEK Voorbeeld examenvragen 2014: alle lasprocessen Blad 1 van 8 Meerkeuze vragen Autogeen vraag: 1. In welk temperatuurgebied vindt het hardsolderen plaats? Autogeen vraag:

Nadere informatie

TANERA. Kwalitatief onderwijs voor volwassenen in Aalst. LASSEN

TANERA. Kwalitatief onderwijs voor volwassenen in Aalst. LASSEN TANERA Kwalitatief onderwijs voor volwassenen in Aalst. LASSEN LASSEN Iedereen kan starten in de basiscursussen, en voor een echte beginner raden we de basis Gassmeltlassen aan. Met voldoende voorkennis

Nadere informatie

Niet technische samenvatting activiteiten

Niet technische samenvatting activiteiten Niet technische samenvatting activiteiten Algemeen De omgevingsvergunning wordt aangevraagd voor Neptune Marine Service BV. aan de Veerdam 1 te Aalst. De inrichting bestaat uit de bestaande scheepswerf

Nadere informatie

dit boekje? Waarom dit boekje? 3 Wat is lasrook? 4 Wat zijn de risico s? 5 Wat kan ik doen? 6

dit boekje? Waarom dit boekje? 3 Wat is lasrook? 4 Wat zijn de risico s? 5 Wat kan ik doen? 6 lasrook te lijf! 2 lasrook te lijf! inhoud waarom dit boekje? 5xbeter 3 Waarom dit boekje? 3 Wat is lasrook? 4 Wat zijn de risico s? 5 Wat kan ik doen? 6 Voordat je gaat lassen 7 Lasrookpluim 8 Bronafzuiging

Nadere informatie

Lasrook en de ontwikkeling van de nieuwe Verbetercheck Lasrook 2010

Lasrook en de ontwikkeling van de nieuwe Verbetercheck Lasrook 2010 Lasrook en de ontwikkeling van de nieuwe Verbetercheck Lasrook 2010 Frans Jongeneelen IndusTox Consult, Nijmegen Themadag LUCOM maart 2010 Inhoud Grenswaarde lasrook Opbouw van nieuwe Verbetercheck Lasrook

Nadere informatie

Fred Neessen. Het lassen van ongelijksoortige verbindingen Kan dat allemaal wel?

Fred Neessen. Het lassen van ongelijksoortige verbindingen Kan dat allemaal wel? 2 Het lassen van ongelijksoortige verbindingen Kan dat allemaal wel? 3 Het lassen van ongelijksoortige verbindingen. Kan dat allemaal wel? en Harm Meelker, Lincoln Smitweld B.V., Nijmegen Inleiding Het

Nadere informatie

Opleidingscatalogus: Lassen

Opleidingscatalogus: Lassen Opleidingscatalogus: Lassen t WEB Opleidingen, Adviezen & Subsidies Hoofdvestiging: Zeppelinstraat 7 7903 BR Hoogeveen Tel: 0528 280 888 Fax: 0528 280 889 foto's Harm Noor Presentaties Website: www.tweb.nl

Nadere informatie

Een eenvoudig instrument om blootstelling aan lasrook in praktijksituaties te voorspellen en te beheersen

Een eenvoudig instrument om blootstelling aan lasrook in praktijksituaties te voorspellen en te beheersen Een eenvoudig instrument om blootstelling aan lasrook in praktijksituaties te voorspellen en te beheersen Daan Huizer Hans Kromhout Remko Houba Dook Noy IRAS Universiteit Utrecht / IndusTox Consult IRAS

Nadere informatie

Gelet op het bepaalde in de Wet milieubeheer besluiten wij dat:

Gelet op het bepaalde in de Wet milieubeheer besluiten wij dat: Vergunningverlening Pythagoraslaan 101 Postbus 80300 3508 TH Utrecht BESCHIKKING van GS van Utrecht Tel. 030-2589111 Fax 030-2583140 www.provincie-utrecht.nl Datum 20 mei 2008 Team Milieubeheer Nummer

Nadere informatie

WET MILIEUBEHEER Beschikking 8.1

WET MILIEUBEHEER Beschikking 8.1 WET MILIEUBEHEER Beschikking 8.1 Naam inrichting : RC Horse Trucks Locatie : Burgemeester Moslaan 20, te Hattem Activiteit : Carroseriebouw t.b.v. vervaardigen van paardenwagens Aanvrager : J. Hamming

Nadere informatie

Indien een norm wordt genoemd, dient de vigerende versie te worden gebruikt.

Indien een norm wordt genoemd, dient de vigerende versie te worden gebruikt. 1 Algemeen Te raadplegen overige documenten: - Algemeen Reglement HVO voor opleidingen OH1.00, toezicht en examens voor de niveaus 1, 2, 3 en 4 - Bijlage 1 t/m 5; deze bijlagen beschrijven de proces specifieke

Nadere informatie

Een las wordt ook wel lassnoer of lasrups genoemd, omdat de las de vorm van een snoer of rups kan hebben.

Een las wordt ook wel lassnoer of lasrups genoemd, omdat de las de vorm van een snoer of rups kan hebben. Lassen Een las is een verbinding. Lassen betekent dan ook niets anders dan verbinden of samenvoegen. Maar in de techniek wordt er een heel specifieke manier van samenvoegen mee bedoeld, namelijk het laten

Nadere informatie

Patrick Vlaminck PUSH/PULL SYSTEMEN

Patrick Vlaminck PUSH/PULL SYSTEMEN Patrick Vlaminck - 0472 999 730 PUSH/PULL SYSTEMEN Las- en snijrook onder controle Patrick Vlaminck - 0472 999 730 LASROOKDEKEN VERWIJDEREN Blijft er in uw gebouw een lasrookdekenboven het metaalbewerkingsgedeelte

Nadere informatie

LOS nummer: Z Correspondentieadres: Romhof 7, 9411 SB Beilen. Locatie activiteit: Dr. A.F. Philipsweg 51, 9403 AD Assen

LOS nummer: Z Correspondentieadres: Romhof 7, 9411 SB Beilen. Locatie activiteit: Dr. A.F. Philipsweg 51, 9403 AD Assen Pagina 1 van 5 LOS nummer: Z2017-00000922 Houder: J en L metalen Correspondentieadres: Romhof 7, 9411 SB Beilen Activiteit: opslag van schroot, met inbegrip van autowrakken Locatie activiteit: Dr. A.F.

Nadere informatie

Workshop MIG/MAG-gevorderden RVS en Aluminium

Workshop MIG/MAG-gevorderden RVS en Aluminium Workshop MIG/MAG-gevorderden RVS en Aluminium Leo Vermeulen (IWE) 1 Workshop MIG/MAG-lassen Procesprincipe MIG/MAG lassen, procesaanduidingen Stroombronnen en boogtypen Beschermgassoorten Toevoegmaterialen

Nadere informatie

11. Lastoevoegmateriaal

11. Lastoevoegmateriaal Er zijn ontelbaar veel verschillende soorten lasdraden, elektrode en overig toevoegmateriaal. In dit productboek staan de meest voorkomende en gangbare artikelen opgenomen. Staat uw toevoegmateriaal er

Nadere informatie

PUSH/PULL SYSTEMEN. Las- en snijrook onder controle

PUSH/PULL SYSTEMEN. Las- en snijrook onder controle PUSH/PULL SYSTEMEN Las- en snijrook onder controle Onderdelen van het systeem AANZUIGleiding De aanzuigroosters kunnen horizontaal en verticaal worden versteld en zijn voorzien van luchtvolumeregeling.

Nadere informatie

Groningen Scheepsbouw Combinatie BV / Greendeck

Groningen Scheepsbouw Combinatie BV / Greendeck (ONTWERP) VERGUNNING WET MILIEUBEHEER verleend aan Groningen Scheepsbouw Combinatie BV / Greendeck Scheepswerf voor nieuwbouw en reparatie van schepen (Locatie: Waterhuizen ) Groningen, 2 maart 2010 Nr.

Nadere informatie

WiseRoot ZEER EFFICIËNT LASSEN VAN GRONDLAGEN

WiseRoot ZEER EFFICIËNT LASSEN VAN GRONDLAGEN WiseRoot ZEER EFFICIËNT LASSEN VAN GRONDLAGEN 28.09.2019 WiseRoot ZEER EFFICIËNT LASSEN VAN GRONDLAGEN WiseRoot is een geoptimaliseerd kortsluitbooglasproces voor het lassen van grondlagen zonder smeltbadondersteuning.

Nadere informatie

Toolbox-meeting Lasrook

Toolbox-meeting Lasrook Toolbox-meeting Lasrook Inleiding WAT IS LASROOK? ZWEVENDE DEELTJES Bij laswerkzaamheden komen uit het smeltbad en de toevoegmaterialen, zoals elektroden, draad of poeder, deeltjes en gassen vrij. Lasrook

Nadere informatie

Lucht in het Activiteitenbesluit. Rommy Ytsma (InfoMil) 11 februari 2016

Lucht in het Activiteitenbesluit. Rommy Ytsma (InfoMil) 11 februari 2016 Lucht in het Activiteitenbesluit Rommy Ytsma (InfoMil) 11 februari 2016 Oefening Het gaat om een nieuw IPPC-bedrijf. Er is een BBT-conclusie voor stof. Er is geen BBT-conclusie voor geur. Waar staan de

Nadere informatie

LASOPLEIDINGEN. Winterdijk 4a - Gouda - Postbus BD Gouda - tel. (0182)

LASOPLEIDINGEN. Winterdijk 4a - Gouda - Postbus BD Gouda - tel. (0182) LASOPLEIDINGEN Winterdijk 4a - Gouda - Postbus 2011-2800 BD Gouda - tel. (0182) 51 52 74 1 e-mail info@sbbgouda.nl - www.sbbgouda.nl De lasopleiding van de SBB Gouda heeft in de zomer van 2010 de oude

Nadere informatie

Lasmechanisatie. complex of toch nog eenvoudig

Lasmechanisatie. complex of toch nog eenvoudig Lasmechanisatie complex of toch nog eenvoudig BIL / NIL Lassymposium, 24 en 25 november 2009, Gent, België Product Informatie Bulletin Ongeacht het lasproces dat men kiest, is de hoogste productiviteit

Nadere informatie

ARCAL GASWIJZER. Welk materiaal wenst u te lassen? Laaggelegeerde staalsoorten. Roestvaststaal. Aluminium legeringen

ARCAL GASWIJZER. Welk materiaal wenst u te lassen? Laaggelegeerde staalsoorten. Roestvaststaal. Aluminium legeringen ARCAL GASWIJZER Welk materiaal wenst u te lassen? Laaggelegeerde staalsoorten Roestvaststaal Aluminium legeringen Welk lasproces past u toe? MIG/MAG Laaggelegeerde staalsoorten TIG PLASMA Welk draadtype

Nadere informatie

Theorie internationaal lasser

Theorie internationaal lasser Theorie internationaal lasser In het kader van de diploma s internationaal lasser, wordt de systematisch opgebouwd van hoeknaad naar pijplasser. Tegelijkertijd zijn er specifieke, procesgebonden en materiaalgebonden

Nadere informatie

Lasopleidingen. Winterdijk 4a - Gouda - Postbus 2011-2800 BD Gouda - tel. (0182) 51 52 74 e-mail info@sbbgouda.nl - www.sbbgouda.

Lasopleidingen. Winterdijk 4a - Gouda - Postbus 2011-2800 BD Gouda - tel. (0182) 51 52 74 e-mail info@sbbgouda.nl - www.sbbgouda. Lasopleidingen Winterdijk 4a - Gouda - Postbus 2011-2800 BD Gouda - tel. (0182) 51 52 74 e-mail info@sbbgouda.nl - www.sbbgouda.nl Algemene informatie: SBB Gouda De las opleidingen van de SBB zijn al meer

Nadere informatie

BESCHIKKING VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN ZEELAND

BESCHIKKING VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN ZEELAND *"»*> «(*, Provincie Zeeland BESCHIKKING VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN ZEELAND Algemeen Aan: Cargill Benelux B.V. Postbus 9 4550 AA Sas van Gent Plaats Datum Kenmerk Afdeling Bijlagen Onderwerp Middelburg

Nadere informatie

De vroegere norm NBN F01-001 is tegenwoordig vervangen door de euronorm EN 22553 dewelke gebaseerd is op de ISO-norm ISO 2553.

De vroegere norm NBN F01-001 is tegenwoordig vervangen door de euronorm EN 22553 dewelke gebaseerd is op de ISO-norm ISO 2553. 1. Normering. De vroegere norm NBN F01-001 is tegenwoordig vervangen door de euronorm EN 22553 dewelke gebaseerd is op de ISO-norm ISO 2553. 2. Basisvorm van de aanduiding. Bestaande uit 2 delen: Pijl

Nadere informatie

Lastechnische theorie trainingen

Lastechnische theorie trainingen Lastechnische theorie trainingen Algemene informatie Problemen kosten onnodig veel tijd en geld. Daarom bieden wij een pakket lastechnische trainingen aan. Deze trainingen dragen bij aan het verbeteren

Nadere informatie

ZSS stoffenbeleid in uitvoering!

ZSS stoffenbeleid in uitvoering! ZSS stoffenbeleid in uitvoering! Edwin de Roij Senior Beleidsmedewerker Milieu & Procesveiligheid Dirk van Well Senior Beleidsmedewerker Stoffenbeleid en Arbeidshygiëne ZZS, het is me allemaal wat! 2 Wat

Nadere informatie

Stof-, gas- of dampvormige emissies

Stof-, gas- of dampvormige emissies Stof-, gas- of dampvormige emissies Bij de bedrijfsactiviteiten van Neptune ontstaan diverse emissies. Deze bijlage geeft een overzicht van deze emissies. VOS emissie Bij de productie van (polyester) schepen

Nadere informatie

footprint 2018 CO2 footprint 2018 Opgesteld door: RM Vrijgave: MM Paraaf: Datum: Paraaf: 1.0 Versie: Datum: Status: Definitief

footprint 2018 CO2 footprint 2018 Opgesteld door: RM Vrijgave: MM Paraaf: Datum: Paraaf: 1.0 Versie: Datum: Status: Definitief footprint 2018 Opgesteld door: RM Vrijgave: MM Versie: Status: Datum: Paraaf: Datum: Paraaf: 1.0 Definitief 05-02-2019 Versiebeheer Versie Datum Aangepast door Omschrijving 0.1 23-01-19 R. Meijers Concept

Nadere informatie

Milieuregels uit het Activiteitenbesluit voor uw bedrijfsactiviteiten

Milieuregels uit het Activiteitenbesluit voor uw bedrijfsactiviteiten Milieuregels uit het Activiteitenbesluit voor uw bedrijfsactiviteiten U hebt op 24-09-2009 13:34 op onze website (http://aim.vrom.nl) de vragenboom doorlopen. Dit pakket milieuregels is gegenereerd uit

Nadere informatie

Ketenanalyse HKS-Van Mechelen-Eindverwerkers. Versie Inleiding

Ketenanalyse HKS-Van Mechelen-Eindverwerkers. Versie Inleiding Ketenanalyse HKS-Van Mechelen-Eindverwerkers Versie 31-12-2015 Inleiding Van Mechelen recycling b.v. verwerkt een groot deel van de bij Liander n.v. door HKS ingezamelde grondkabel. Na verwerking ontstaan

Nadere informatie

Technische groothandel

Technische groothandel Lasaulec Technische groothandel Brochure L ASTECHNIEK GEREEDSCHAPPEN BESCHERMINGSMIDDELEN PERSOONLIJKE L ASTECHNIEK BEVESTIGING & INSTALL ATIE META ALBEWERKING Uniek in techniek! Lasaulec B.V. Lasaulec

Nadere informatie

MIG/MAG-lassen met massieve draad

MIG/MAG-lassen met massieve draad Laskennis opgefrist (nr. 24) MIG/MAG-lassen met massieve draad Het eerste patent voor het gasbooglassen met een afsmeltende elektrode, die gemechaniseerd werd aangevoerd, stamt uit de Verenigde Staten

Nadere informatie

WiseRoot+ ZEER EFFICIËNT LASSEN VAN GRONDLAGEN

WiseRoot+ ZEER EFFICIËNT LASSEN VAN GRONDLAGEN WiseRoot+ ZEER EFFICIËNT LASSEN VAN GRONDLAGEN 16.12.2017 WiseRoot+ PRODUCTIEF EN KWALITATIEF HOOGWAARDIG MIG- LASPROCES WiseRoot+ is een geoptimaliseerd kortsluitbooglasproces voor het lassen van grondlagen

Nadere informatie

S A U S R R A O E. Naar lagere lokale emissies in de stadsregio Arnhem Nijmegen

S A U S R R A O E. Naar lagere lokale emissies in de stadsregio Arnhem Nijmegen S R L G S A H R R U T Y O U A E E D R A F O R A S Naar lagere lokale emissies in de stadsregio Arnhem Nijmegen Eolus Naar lagere lokale emissies in de stadsregio Arnhem Nijmegen Het programma Eolus beantwoordt

Nadere informatie

Gemeente Barneveld Raadhuisplein 2 tel: (0342) Postbus 63 fax: (0342) AB BARNEVELD

Gemeente Barneveld Raadhuisplein 2 tel: (0342) Postbus 63 fax: (0342) AB BARNEVELD Gemeente Barneveld Raadhuisplein 2 tel: (0342) 495 402 Postbus 63 fax: (0342) 495 376 3770 AB BARNEVELD e-mail: gembar@barneveld.nl Ontwerpbeschikking Datum aanvraag 20 juli 2009 Nummer 46/2009 Betreft

Nadere informatie

Luchtkwaliteit langs de N208 bij Hillegom

Luchtkwaliteit langs de N208 bij Hillegom CE CE Oplossingen voor Oplossingen milieu, economie voor milieu, en technologie economie en technologie Oude Delft 180 Oude Delft 180 2611 HH Delft 2611 HH Delft tel: tel: 015 015 2 150 2 150 150 150 fax:

Nadere informatie

Apparatuur voor het TIG lassen

Apparatuur voor het TIG lassen Laskennis opgefrist (nr. 44) Apparatuur voor het TIG lassen In aflevering 14 (december 1999) van Laskennis opgefrist is het TIG lasproces al beschreven. Bij dit proces wordt in plaats van een beschermende

Nadere informatie

Basismechanica SOLDEREN GRIZLI777. 2012-2013 Tim Fack

Basismechanica SOLDEREN GRIZLI777. 2012-2013 Tim Fack Basismechanica GRIZLI777 SOLDEREN 2012-2013 Tim Fack Solderen Inhoud 1. Inleiding pagina 2 2. Capillaire werking pagina 3 3. Soldeertoestellen pagina 4 4. Zachtsolderen pagina 5 5. Hardsolderen pagina

Nadere informatie

Amitec. Alltech. Deze inrichtring loost alleen sanitair- en hwa-water.

Amitec. Alltech. Deze inrichtring loost alleen sanitair- en hwa-water. İJ Alltech Binnen de inrichting v i n d e n verschillende activiteiten plaats. Naast de t r a n s p o r t b e w e g i n g e n zijn er w e r k z a a m h e d e n in de werkplaats, activiteiten o p het achterterrein

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE. Doel van het boek 4. Stap 1: Veiligheid 6. Stap 2: Wat is MIG/MAG lassen? 10

INHOUDSOPGAVE. Doel van het boek 4. Stap 1: Veiligheid 6. Stap 2: Wat is MIG/MAG lassen? 10 INHOUDSOPGAVE Doel van het boek 4 Stap 1: Veiligheid 6 Stap 2: Wat is MIG/MAG lassen? 10 Stap 3: Principe van het MIG/MAG lassen 13 3.1 De vlamboog en het smeltbad 16 Stap 4: Het MIG/MAG lasapparaat 18

Nadere informatie

OEFENVRAGEN MIG/MAG STAAL niv. 1

OEFENVRAGEN MIG/MAG STAAL niv. 1 OEFENVRAGEN MIG/MAG STAAL niv. 1 Vraag 1. Helium en argon zijn. 1. In zuivere toestand geschikte beschermgassen voor het 2. MIG-lassen van staal. 3. Actieve gassen; ze vormen de voornaamste bestanddelen

Nadere informatie

Beheersmaatregelen voor lasrook in de laswerkplaats. Door Ing. W. Pors EWE Nederlands Instituut voor Lastechniek

Beheersmaatregelen voor lasrook in de laswerkplaats. Door Ing. W. Pors EWE Nederlands Instituut voor Lastechniek Beheersmaatregelen voor lasrook in de laswerkplaats Door Ing. W. Pors EWE Nederlands Instituut voor Lastechniek Ten aanzien van lasrook, afkomstig van metalen, geldt momenteel een Maximale Aanvaarde Concentratie

Nadere informatie

G R O N D V E R Z E T m e t b o d e m k w a l i t e i t s k a a r t e n

G R O N D V E R Z E T m e t b o d e m k w a l i t e i t s k a a r t e n C a d m i u m C h r o o m A r s e e n K o p e r K w i k L o o d N i k k e l Z i n k P A K 1 0 G R O N D V E R Z E T [ r o o d ] [ b l a u w ] [ g r o e n ] [ r o o d ] [ b l a u w ] [ r o o d ] [ b l a

Nadere informatie

WIJZIGINGS VERGUNNING INGEVOLGE DE WET MILIEUBEHEER MET BETREKKING TOT DE AAN. Akzo Nobel te Delfzijl. ten behoeve van

WIJZIGINGS VERGUNNING INGEVOLGE DE WET MILIEUBEHEER MET BETREKKING TOT DE AAN. Akzo Nobel te Delfzijl. ten behoeve van WIJZIGINGS VERGUNNING INGEVOLGE DE WET MILIEUBEHEER MET BETREKKING TOT DE AAN Akzo Nobel te Delfzijl ten behoeve van het Membraan Electrolyse Bedrijf en het Monochloorazijnzuurbedrijf (MCA) verleende vergunning

Nadere informatie

memo Luchtkwaliteit Rijksweg 20-1 te Drempt 100968

memo Luchtkwaliteit Rijksweg 20-1 te Drempt 100968 memo aan: van: Gemeente Bronckhorst Johan van der Burg datum: 8 juni 2011 betreft: Project: Luchtkwaliteit Rijksweg 20-1 te Drempt 100968 INLEIDING Op het perceel Rijksweg 20-1 te Drempt (gemeente Bronkhorst)

Nadere informatie

Toezicht lucht in het Activiteitenbesluit. Rommy Ytsma (InfoMil) 11 februari 2016

Toezicht lucht in het Activiteitenbesluit. Rommy Ytsma (InfoMil) 11 februari 2016 Toezicht lucht in het Activiteitenbesluit Rommy Ytsma (InfoMil) 11 februari 2016 Inhoud presentatie Voorbereiden bedrijfsbezoek Wat te doen bij onbekende installatie of activiteit Toezicht luchtvoorschriften:

Nadere informatie

Rioolwaterzuivering in de ER: Trends, balansen en knelpunten. Kees Baas

Rioolwaterzuivering in de ER: Trends, balansen en knelpunten. Kees Baas Rioolwaterzuivering in de ER: Trends, balansen en knelpunten Kees Baas Inhoud: Korte uitleg enquête Trends nutriënten en afvalwaterdebiet Trends zware metalen Gat in de emissiebalans Knelpunt komende jaren

Nadere informatie

Lasprocessen - inleiding IWS

Lasprocessen - inleiding IWS ONDERZOEK ADVIES OPLEIDING INFOTHEEK - inleiding IWS Fleur Maas 7 januari 2019 1 7/01/2019 Geschiedenis 3000 BC Solderen (onder 450 C) / hardsolderen (boven 450 C) 1000 BC Smeedlassen YouTube: bil-ibs

Nadere informatie

Groningen Scheepsbouw Combinatie BV / Greendeck

Groningen Scheepsbouw Combinatie BV / Greendeck (2 e ONTWERP) OPRICHTINGSVERGUNNING WET MILIEUBEHEER verleend aan Groningen Scheepsbouw Combinatie BV / Greendeck (Locatie: Waterhuizen ) Groningen, april 2013 Nr. 2013-17578 Inhoudsopgave 1. VERGUNNINGAANVRAAG...

Nadere informatie

Risico s bij laswerkzaamheden

Risico s bij laswerkzaamheden Risico s & Preventie Risico s bij laswerkzaamheden Bij het lassen verbindt men materialen met elkaar door ze in een vloeibare of deegachtige toestand te brengen met behulp van warmte en/of druk. Daarbij

Nadere informatie

Houdt u de lasrook onder controle?

Houdt u de lasrook onder controle? Houdt u de lasrook onder controle? OP MAAT GEMAAKTE OPLOSSINGEN VOOR AFZUIGING EN FILTRATIE VRAAGT U ZICH WEL EENS AF HOE- VEEL SCHONE LUCHT WAARD IS? We doen het. Al meer dan 30 jaar zetten wij ons in

Nadere informatie

Amitec. Het aanvraagformulier is aangepast en het lozen van huishoudelijk afvalwater en hemelwater is in de aanvraag opgenomen.

Amitec. Het aanvraagformulier is aangepast en het lozen van huishoudelijk afvalwater en hemelwater is in de aanvraag opgenomen. Reactie op opmerkingen naar aanleiding van opmerkingen op concept Aanvraagformulier 1 de bijlage van de aanvraag is een volgens de NRB toegevoegd. de bedrijfsafvalcontainer met het nummer 22 w o r d t

Nadere informatie

Activiteitenbesluit Lucht

Activiteitenbesluit Lucht Activiteitenbesluit Lucht Op 1 januari 2008 is het Besluit algemene regels voor inrichtingen milieubeheer, ofwel het Activiteitenbesluit in werking getreden. Bij het Activiteitenbesluit hoort een ministeriële

Nadere informatie

Arbo- en milieuzorg bij het lassen en snijden

Arbo- en milieuzorg bij het lassen en snijden Arbo- en milieuzorg bij het lassen en snijden Metaalunie Postbus 2600 3430 GA Nieuwegein 030-60 53 344 Vereniging FME-CWM Postbus 190 2700 AD Zoetermeer 079-35 31 100 Vereniging FME-CWM / Metaalunie -

Nadere informatie

Multidisciplinaire richtlijn Lasrook

Multidisciplinaire richtlijn Lasrook Multidisciplinaire richtlijn Lasrook 2 Colofon NVvA, NVAB, BA&O, NVVK, 2013 Uitgave NVvA en NVAB Auteurs Dr. Ir. R. (Remko) Houba, arbeidshygiënist Dr. D.J. (David) Bruinvels, bedrijfsarts Ir. H. (Huib)

Nadere informatie

Mobiele filterunits. Een flexibele oplossing voor lasrookafzuiging bij de bron

Mobiele filterunits. Een flexibele oplossing voor lasrookafzuiging bij de bron Mobiele filterunits Een flexibele oplossing voor lasrookafzuiging bij de bron Verwijdert u lasrook op effectieve wijze? Wij wel. Verwijdering van lasrook in een laswerkplaats, in het bijzonder bij de bron,

Nadere informatie

Rijkswaterstaat Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Infomil NeR Digitale NeR augustus 2014

Rijkswaterstaat Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Infomil NeR Digitale NeR augustus 2014 Rijkswaterstaat Ministerie van Infrastructuur en Milieu Infomil NeR Digitale NeR augustus 2014 8 augustus 2014 Inhoudsopgave 0. Inleiding 6 Voorwoord 7 0.1 Doel en Doelgroep 9 0.2 Wettelijke status, beleidsmatig

Nadere informatie

BESCHIKKING VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN ZEELAND

BESCHIKKING VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN ZEELAND BESCHIKKING VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN ZEELAND Aan: Yara Sluiskil B.V. Industrieweg 10 4541 HJ Sluiskil Kenmerk: Afdeling: /00109143 Vergunningverlening Datum: 9 november 2015 Onderwerp: Omgevingsvergunning

Nadere informatie

MIG175 Easy. MMA MIG TIG Plasma Puntlassen X

MIG175 Easy. MMA MIG TIG Plasma Puntlassen X MIG175 Easy MMA MIG TIG Plasma Puntlassen X Inhoud Voorwoord... 2 Veiligheidsinstructies... 3 Onderhoud... 5 Storingen / Reparaties... 6 Garantie... 7 Bedieningspaneel & Aansluitingen... 8 Gebruikersinformatie...

Nadere informatie

Gedeputeerde Staten van Limburg Postbus MA Maastricht. Datum 8 november 2017 Betreft Advies aanvraag milieuvergunning Chemelot/PVC

Gedeputeerde Staten van Limburg Postbus MA Maastricht. Datum 8 november 2017 Betreft Advies aanvraag milieuvergunning Chemelot/PVC > Retouradres Postbus 16191 2500 BD Den Haag Gedeputeerde Staten van Limburg Postbus 5700 6202 MA Maastricht ILT Afval, Industrie en Bedrijven Handhaving Industrie en Ruimte Graadt van Roggenweg 500 Utrecht

Nadere informatie

Z Naast de gegevens uit het E-PRTR is er gebruik gemaakt van de gegevens uit de vigerende vergunning.

Z Naast de gegevens uit het E-PRTR is er gebruik gemaakt van de gegevens uit de vigerende vergunning. Notitie Aan Van Onafhankelijk Papendrecht OZHZ Dossier Nedstaal Zaaknummer Kenmerk Datum 14 december 2016 Onderwerp Beantwoording vragen Z-16-313511 BEANTWOORDING VRAGEN EX ARTIKEL 40 REGLEMENT VAN ORDE

Nadere informatie

Uitbreiding pluimveebedrijf Adams te Ell, gemeente Leudal

Uitbreiding pluimveebedrijf Adams te Ell, gemeente Leudal Uitbreiding pluimveebedrijf Adams te Ell, gemeente Leudal Toetsingsadvies over het milieueffectrapport en de aanvulling daarop 8 februari 2010 / rapportnummer 2193-63 1. OORDEEL OVER HET MER R. en T.

Nadere informatie

WiseRoot+ ZEER EFFICIËNT LASSEN VAN GRONDLAGEN

WiseRoot+ ZEER EFFICIËNT LASSEN VAN GRONDLAGEN WiseRoot+ ZEER EFFICIËNT LASSEN VAN GRONDLAGEN "WiseRoot+ is ongelooflijk gebruiksvriendelijk en doet wat er wordt beloofd. Hiermee kunnen wij op eenvoudige wijze omgaan met een breed scala aan afwijkingen

Nadere informatie

Techniek. Avondopleidingen Techniek cursussen. www.rocrivor.nl

Techniek. Avondopleidingen Techniek cursussen. www.rocrivor.nl Avondopleidingen Techniek cursussen Lassen ROC Rivor biedt meer dan 20 lascursussen op verschillende niveaus aan. Alle lascursussen voldoen aan de voorwaarden die het Nederlands Instituut Lastechniek hieraan

Nadere informatie

emissie broeikasgassen

emissie broeikasgassen Eco-efficiëntie van de industrie D index (=1) 12 11 1 9 8 7 6 5 21 22 23 24 26 27 26 bruto toegevoegde waarde totaal energiegebruik emissie fijn stof (M 2,5 ) emissie broeikasgassen emissie ozonprecursoren

Nadere informatie

mobiele lasrookafzuiging

mobiele lasrookafzuiging mobiele lasrookafzuiging Lasrookafzuiging op kleine schaal MFD Technische specificaties Filtertype DuraFilter Filteroppervlak 50 m² Filterrendement tot 99,8% Aluminium vonkenvanger Vuilfilterindicator

Nadere informatie

OPLEIDINGENSTRUCTUUR LASSER BEKLEDE ELEKTRODE

OPLEIDINGENSTRUCTUUR LASSER BEKLEDE ELEKTRODE OPLEIDINGENSTRUCTUUR LASSER BEKLEDE ELEKTRODE 1. BESCHRIJVING Referentiekaders: WELZIJN OP HET WERK Beroepsprofielen (SERV, oktober 2004) PIJPLASSER Beroepscompetentieprofiel (SERV/INOM, juli 2008) De

Nadere informatie

omgevingsdienst HAAGLANDEN

omgevingsdienst HAAGLANDEN Zaaknummer Ons Kenmerk Datum Bescliikking 00532065 ODH-2018-00160159 2 8 JAN. 2019 Bezoekadres Zuid-Hollandplein 1 2596 AW Den Haag Postadres Postbus 14060 2501 GB Den Haag T (070) 21 899 02 E vergunningen@odh.nl

Nadere informatie

Apparatuur voor het MIG/MAG lassen

Apparatuur voor het MIG/MAG lassen Laskennis opgefrist (nr. 43) Apparatuur voor het MIG/MAG lassen Het MIG/MAG proces is een veelzijdig proces dat toepasbaar is voor het lassen van zowel dunne plaat als dikwandige werkstukken. Er zijn diverse

Nadere informatie

BOSCH STOFZUIGER GAS 35 M AFC IN COMBINATIE MET 125 MM HAAKSE SLIJPER EN TNO/DUSTTOOL AFZUIGKAP

BOSCH STOFZUIGER GAS 35 M AFC IN COMBINATIE MET 125 MM HAAKSE SLIJPER EN TNO/DUSTTOOL AFZUIGKAP Samenvatting van onderzoek Prestatietoets Van Mourik Broekmanweg 6 Postbus 49 2600 AA Delft STOFVRIJWERKEN.TNO.NL F 088 86 63023 T 088 86 63410 Het kwaliteitssysteem van TNO is gecertificeerd overeenkomstig

Nadere informatie

Beschikking van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant

Beschikking van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant Beschikking van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant op de op 21 december 2009 bij hen ingekomen aanvraag van Nieuwenhuijsen Groep BV aan Rivierkade 1 te Geertuidenberg om een revisievergunning als bedoeld

Nadere informatie

Oktober. Werkvoorbereider in de metaalbewerking 1/10 Eindhoven Inl.: Mikrocentrum, tel.: 040-296.99.33. www.mikrocentrum.nl

Oktober. Werkvoorbereider in de metaalbewerking 1/10 Eindhoven Inl.: Mikrocentrum, tel.: 040-296.99.33. www.mikrocentrum.nl Oktober Werkvoorbereider in de metaalbewerking 1/10 Eindhoven AWS D1.1 en D1.6 1/10 t Harde Inl.: Nederlands Instituut voor Lastechniek, tel.: 088-017.60.00, www.nil.nl Kalibreren van geometrische meetmiddelen

Nadere informatie

Beschikking van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant

Beschikking van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant Beschikking van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant om op verzoek van vergunninghoudster de op 23 maart 2004 aan Waterschap Brabantse Delta verleende Wm-vergunning voor een inrichting (RWZI Nieuwveer)

Nadere informatie

Deelrapport Luchtkwaliteit Aanvulling

Deelrapport Luchtkwaliteit Aanvulling Deelrapport Luchtkwaliteit Aanvulling Vlaams-Nederlandse Scheldecommissie Postbus 299-4600 AG Bergen op Zoom + 31 (0)164 212 800 nieuwesluisterneuzen@vnsc.eu www.nieuwesluisterneuzen.eu Rapport Vlaams

Nadere informatie

Materialen. Introductie over Metaal:

Materialen. Introductie over Metaal: Introductie over Metaal: Wat is metaal Winning Structuur Eigenschappen Soorten metaal Methoden van bewerken Methoden van behandelen Metaalproducten Voordelen/nadelen Zuivere metalen IJzer Aluminium Koper

Nadere informatie

Milieubeoordeling. BAM Rail. Opdrachtgever: BAM Rail bv. Rapportnummer : PK09018/D01. Datum : 2 november 2009

Milieubeoordeling. BAM Rail. Opdrachtgever: BAM Rail bv. Rapportnummer : PK09018/D01. Datum : 2 november 2009 Milieubeoordeling BAM Rail Opdrachtgever: Rapportnummer : PK09018/D01 Status: : Definitief Datum : 2 november 2009 Opgesteld door : Kuiper & Burger Advies- en Ingenieursbureau Auteur : ir. M.M. van der

Nadere informatie

KETENANALYSE DIESELVERBRUIK SCOPE 3 EMISSIE

KETENANALYSE DIESELVERBRUIK SCOPE 3 EMISSIE KETENANALYSE DIESELVERBRUIK SCOPE 3 EMISSIE Erp, december 2014 Opgesteld door: R. Kanner (intern) A. Heerkens (extern) Geaccordeerd door: B. Kerkhof Namens de directie INHOUDSOPGAVE 1 INLEIDING 1.1 Scope

Nadere informatie

Bombardier Transportation. The Climate is Right for Trains

Bombardier Transportation. The Climate is Right for Trains Bombardier Transportation The Climate is Right for Trains Inhoud HSE Policy Gecombineerde verwarming & lasrookafzuiging Objectief Bombardier: CO 2 -neutraal tegen 2020 Environment Key Performance Indicators

Nadere informatie