Behandeling Nervus ulnaris: operatie van beknelde zenuw aan de elleboog

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Behandeling Nervus ulnaris: operatie van beknelde zenuw aan de elleboog"
  • Leo Vos
  • 7 jaren geleden
  • Aantal bezoeken:

Transcriptie

1 Behandeling Nervus ulnaris: operatie van beknelde zenuw aan de elleboog Verpleegafdeling Neurochirurgie Telefoon Route 81 Bezoek , Polikliniek Neurochirurgie Telefoon Route 12 Spoedeisende Hulp Telefoon Bent u verhinderd? Geef dit zo snel mogelijk door aan de OK-planner Neurochirurgie via telefoonnummer (020) Inleiding Uw behandelend arts heeft u een operatie geadviseerd om een beknelde zenuw (nervus ulnaris) aan de binnenzijde van de elleboog vrij te leggen. Deze folder geeft u aanvullende informatie op wat de neurochirurg van het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis met u besproken heeft, zodat u na het gesprek alles nog eens kunt nalezen en zich kunt voorbereiden op de opname. Het is goed u te realiseren dat bij het behandelen van een medische aandoening de situatie voor iedereen net iets anders kan zijn en dat er (kleine) verschillen kunnen zijn tussen ziekenhuizen onderling. Deze folder beschrijft de wijze waarop in het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis de zorg voor, tijdens en na de operatie wordt uitgevoerd. Anatomie In de arm lopen drie grote zenuwen. Eén daarvan - de nervus ulnaris - loopt via het telefoonbotje, door een botrichel aan de binnenkant van de elleboog, naar de hand toe. V

2 Klachten Door veel beweging met de elleboog of stoten van het telefoonbotje kan de zenuw geïrriteerd raken. Dit geeft pijn en prikkelingen in de hand. Soms kan het zelfs krachtverlies veroorzaken. De klachten als gevolg van irritatie van deze zenuw kunnen zijn: Uitstralend gevoel en soms pijn en/of prikkelingen in de ringvinger en/of hand. Een doof gevoel in de ringvinger en/of pink. Krachtverlies in de hand. Wanneer de klachten niet door rust en medicijnen verdwijnen, kan het nodig zijn de zenuw vrij te leggen en soms ook uit de botrichel te halen. Wanneer het noodzakelijk is de zenuw uit de botrichel te halen, wordt deze verlegd naar de voorzijde van de elleboog. Het vrijleggen van de zenuw heet decompressie en de omlegging van de zenuw transpositie. Diagnose en onderzoek Door het klachtenpatroon kan de diagnose vaak al worden vermoed. Om zeker te weten of er sprake is van irritatie aan de nervus ulnaris, zijn een lichamelijk neurologisch onderzoek en een spieronderzoek nodig. Dit spieronderzoek noemt men een EMG (Elektro-Myo-Grafie). Indien nodig wordt er ook nog een röntgenfoto van uw elleboog gemaakt. Wat houdt een decompressie of transpositie van de nervus ulnaris in? De bedoeling van de operatie is om de irritatie van de zenuw weg te nemen. Bij deze ingreep wordt een snee gemaakt in de onderarm. De lengte van de snee kan variëren. Meestal is het voldoende om de zenuw over een bepaalde lengte vrij te maken uit de omgevende weefsels (decompressie of neurolyse). Het komt echter ook voor dat de zenuw uit de botrichel gehaald wordt en verlegd wordt naar de voorzijde van de elleboog (transpositie). Aan de voorzijde wordt een nieuw bed voor de zenuw gemaakt, onder de huid in het vet. De wond wordt met hechtingen weer gesloten. De operatie duurt vijftien minuten tot drie kwartier. Mogelijke complicaties en risico s Complicaties komen gelukkig zelden voor. De belangrijkste zijn bloedingen en soms een wondinfectie en zenuwbeschadiging.

3 Voor de operatie Pre-assessment Anesthesie is de manier van verdoving waardoor u tijdens de operatie geen pijn voelt. De operatie aan de nervus ulnaris wordt uitgevoerd onder regionale anesthesie (injectie in de oksel) of onder algehele anesthesie. Voor de operatie en de anesthesie zijn voorbereidingen noodzakelijk, dit wordt ook wel preoperatief onderzoek of preassessment genoemd. Daarom gaat u naar het spreekuur van de anesthesioloog. De anesthesioloog schat in welke risico s in uw geval aan de operatie en de anesthesie verbonden zijn en hoe deze beperkt kunnen worden. Ook uw keuze voor het type anesthesie kunt u met de anesthesioloog bespreken. De anesthesioloog bespreekt ook overige voorbereidingen met u zoals stoppen met medicijnen (bloedverdunners, pijnmedicatie). Medicijnen Mogelijk gebruikt u bloedverdunnende medicijnen, zoals ascal/acetylsalicylzuur, plavix, kinderaspirine, sintrom(mitis)/marcoumar, of pijnstillers zoals diclofenac, naproxen, ibuprofen of arthotec. Het is belangrijk dat u daar enkele dagen voor de operatie in overleg met de anesthesist mee stopt. Soms moet dit eerst besproken worden met de specialist die dit heeft voorgeschreven. Stop nooit op eigen initiatief met het innemen van medicijnen. Allergie Wanneer u weet dat u voor bepaalde stoffen of voedingsmiddelen allergisch (overgevoelig) bent, is het belangrijk dit bij de arts en verpleegkundige aan te geven. Hiermee wordt dan rekening gehouden bij uw behandeling en verpleging. Dieet Als u een bepaald dieet volgt, vragen wij u dit bij de verpleegkundige aan te geven. Zij kan dan beoordelen of wijzigingen hierin al dan niet noodzakelijk zijn. Hulp Het is raadzaam om gedurende de eerste 24 uur na het ontslag iemand in de buurt te hebben die u kan helpen als dat nodig is. Degene kan u onder andere uit het ziekenhuis komen ophalen en naar huis brengen. Het is raadzaam om vooraf het vervoer naar huis te regelen. De behandeling kan uw rijvaardigheid zodanig beïnvloeden dat zelf terugrijden per auto of fiets onverantwoord is. Ook reizen per openbaar vervoer raden wij sterk af. Contactpersoon Wij vragen u de naam en het telefoonnummer van de contactpersoon door te geven. Een contactpersoon kan een familielid of naaste zijn. Hij/zij dient als tussenpersoon voor u en uw familie/naasten. Telefonische informatie over uw situatie wordt alleen aan uw contactpersoon verstrekt. Wij willen graag dat de contactpersoon gedurende de tijd dat u in het ziekenhuis bent ook bereikbaar is. Bevestigingsbrief voor opname U ontvangt ongeveer 14 dagen voor opname schriftelijk een bevestigingsbrief van onze opnamecoördinator met daarin de definitieve opname- en operatiedatum. Verpleegkundig opnamegesprek Nadat u bij de anesthesioloog bent geweest zal een verpleegkundige van de verpleegafdeling dagbehandeling met u een opnamegesprek voeren.

4 De verpleegkundige: informeert of u voldoende voorbereid bent voor de opname, controleert uw informatie en vult deze indien nodig aan, zoals allergieën, dieet, contactpersoon, stoppen met medicijnen, hulp voor thuis na de opname, informeert of er lichamelijke veranderingen zijn opgetreden sinds uw bezoek bij de neurochirurg op de polikliniek, geeft u informatie over de aanstaande opname, beantwoordt uw vragen. Wat neemt u mee naar het ziekenhuis? Toiletartikelen Comfortabel zittende kleding, b.v. joggingbroek, T-shirts, sokken Extra ondergoed Lectuur, muziek, etc. Wij vragen u om kleding te dragen die u makkelijk aan en uit kunt trekken, b.v. een wijde blouse of trui. U krijgt na de behandeling misschien een dik verband. Wij raden u aan om waardevolle spullen thuis te laten. Opname in het ziekenhuis Voor de operatie wordt u op de dag zelf op de verpleegafdeling dagbehandeling A5 opgenomen. U dient zich te melden bij de afdelingssecretaresse aan de balie. De verpleegkundige zal u naar uw kamer begeleiden en de afdeling laten zien. Zij controleert of alle voorbereidingen voor de operatie getroffen zijn en meet uw bloeddruk, pols en temperatuur. Tevens helpt zij u bij de laatste voorbereidingen op de operatie. Als u dat prettig vindt, kan uw partner/begeleider bij het opnamegesprek aanwezig zijn.

5 De dag van de operatie Laatste voorbereiding op de operatie Uit veiligheidsoverwegingen moet u voor de operatie nuchter zijn. Dit geldt voor alle vormen van verdoving door de anesthesioloog. Dat betekent dat u voor de operatie vanaf middernacht niets mag eten. Wel mag u tot 2 uur voor uw operatie 2 glazen heldere vloeistof drinken (water, limonade, thee of koffie met suiker maar zonder melk), tenzij uw anesthesioloog iets anders met u afspreekt. Dit kan het geval zijn naar aanleiding van uw gezondheidstoestand. Wij verzoeken u s ochtends te douchen. Op de dag van de operatie start u met pijnmedicatie, dit heeft als doel een spiegel in uw bloed op te bouwen zodat tijdens de operatie de pijnmedicatie meer effect heeft. Ook is het belangrijk dat u voor de ingreep nog even plast, zodat de blaas leeg is. Voordat de verpleegkundige u naar de operatiekamer brengt, krijgt u de voorbereidende medicatie voor de anesthesie (premedicatie). Ook vragen wij u uw eventuele gebitsprothese, gehoorapparaat, contactlenzen en sieraden uit/af te doen en eventuele make-up en nagellak te verwijderen. Tijdens de operatie draagt u een operatiejasje dat u op de verpleegafdeling aantrekt. Deze maatregelen zijn er om de hygiëne in de operatiekamer te waarborgen. Voor de ingreep wordt u naar de voorbereidingsruimte van de operatieafdeling gebracht. Hier worden u nog wat vragen gesteld en krijgt u een infuus. U wordt in uw bed naar de operatiekamer gebracht. De anesthesioloog geeft u een regionale narcose door middel van een injectie in de oksel. Ook zal er voordat de operatie begint bewakingsapparatuur aangesloten worden om lichaamsfuncties zoals bloeddruk, pols en ademhaling tijdens de operatie goed te kunnen observeren. Na de operatie Na de operatie wordt u naar de verkoeverkamer gebracht. Op deze afdeling worden extra controles uitgevoerd om complicaties tijdig te signaleren en te behandelen. De verpleegkundigen controleren regelmatig uw ademhaling, pols, bloeddruk, pijn en de wond. Zodra u voldoende wakker bent en uw toestand stabiel is, wordt u door de verpleegkundige weer opgehaald en naar de verpleegafdeling gebracht. Infuus Na de operatie heeft u een infuus in uw arm. Het infuus zorgt ervoor dat u voldoende vocht krijgt. Het infuus wordt op de verpleegafdeling door de verpleegkundige verwijderd. Wondverband Om uw arm zit een stevig drukverband. U mag na de operatie liggen en zitten zoals u wilt, met uw arm op een kussen. Mogelijk zal uw hand en arm enige tijd zwaar en gevoelloos zijn. Als het gevoel langzaam weer terugkomt, mag u de vingers weer bewegen. U mag liggen of zitten zoals u wilt, met uw arm op een kussen. Ontslag U hoeft niet in het ziekenhuis te wachten totdat de verdoving volledig is uitgewerkt, dit kan namelijk enige uren duren. Het is wel belangrijk dat u, zeker gedurende de tijd dat de arm verdoofd is, de arm niet op een hard oppervlak laat rusten. U mag dezelfde dag weer naar huis. Bij ontslag krijgt u mee:

6 Een belafspraak met de verpleegkundige voor de volgende dag. Als de behandeling op vrijdag heeft plaatsgevonden dan wordt u niet gebeld. Bij eventuele vragen kunt u dan op maandag bellen naar de afdeling dagbehandeling. Een brief voor de huisarts. Een folder met instructies voor de wondverzorging. Indien nodig een recept voor pijnbestrijding. Meestal volstaat paracetamol als pijnbestrijding. Paracetamol kunt u zelf kopen bij de apotheek of drogist.

7 Adviezen voor thuis Belafspraak met de verpleegkundige U wordt de dag na de operatie door een verpleegkundige van de afdeling dagbehandeling gebeld. Zij informeert hoe het met u gaat en of u vragen heeft. Als de behandeling op vrijdag heeft plaats gevonden dan wordt u niet gebeld. Bij eventuele vragen kunt u dan op maandag bellen naar de afdeling dagbehandeling. Wondverzorging Het drukverband mag na 24 uur (niet eerder) verwijderd worden. Het verband kan dan vervangen worden door een dunne zwachtel. Deze zwachtel mag u ter bescherming nog een week dragen. Zodra de elleboog minder pijnlijk is, kunt u deze aanvankelijk voorzichtig bewegen. Afhankelijk van de pijn dient u naar normale beweeglijkheid te streven. De wond is onderhuids gesloten door middel van oplosbare hechtingen Deze hoeven niet te worden verwijderd. Na vier dagen is de wond voldoende gesloten en kunt u gewoon douchen. Na het douchen de wond droogdeppen. U mag niet baden en zwemmen totdat de hechtingen verwijderd of opgelost zijn (gemiddeld veertien dagen). Droog houden van de wond bevordert een goede wondgenezing. Dus kunt u beter ook geen afsluitende pleister op de wond gebruiken, deze maken de wond vochtig. Pijnbestrijding Een goede pijnbestrijding is belangrijk voor het genezingsproces. Daarom is het raadzaam dat u de eerste twee dagen de pijn met pijnstillers onderdrukt en dit langzaam afbouwt. Als u nog pijnklachten heeft, is paracetamol vaak een goede pijnstiller. U mag 4 maal daags 2 tabletten van 500 mg gebruiken. Daarna gaat u dit langzaam weer afbouwen. Dit doet u als volgt: 1. De eerste twee dagen neemt u over de dag verdeeld 4 maal daags 2 tabletten paracetamol van 500 mg. 2. Daarna neemt u over de dag verdeeld twee dagen 2 maal daags 2 tabletten paracetamol van 500 mg. 3. Daarna stopt u met de pijnbestrijding en gebruikt u alleen zo nodig 2 tabletten paracetamol van 500 mg. Het is mogelijk dat de pijnklachten - als gevolg van irritatie van de zenuw - na de operatie niet meteen weg zijn. Na verloop van tijd (enige dagen) moeten deze klachten echter afnemen. Als u onvoldoende baat hebt bij deze pijnstilling, neemt u dan contact op met de huisarts. Resultaat van de operatie De eerste tijd na de operatie zal het gebied rondom de wond dik en warm aanvoelen. Dit wordt geleidelijk minder. Ook heeft u mogelijk enkele bloeduitstortingen (blauwe plekken) bij de wond maar deze verdwijnen vanzelf. De klachten in uw hand kunnen ook na de operatie nog steeds bestaan. Dit komt, zeker in het begin, vaak voor en betekent niet dat er iets mis is. In de loop van enkele weken zullen de tintelingen en de pijn kunnen afnemen. Ook het dove gevoel kan verbeteren. Als u voor de operatie krachtverlies of spieratrofie van de hand had, is dit na de operatie niet verbeterd. De kans op herstel van dergelijke uitvalsverschijnselen is na deze operatie onzeker. Belastbaarheid en werkhervatting Meestal zult u na enkele dagen uw werk - eventueel aangepast - weer kunnen hervatten. Zware lichamelijke arbeid (tillen) bouwt u langzaam op. Vraagt u zich af of uw aandoening of behandeling consequenties heeft voor het uitoefenen van uw werk? Overleg dan met uw specialist of bedrijfsarts. De bedrijfsarts begeleidt de terugkeer naar uw werk. Afspraken over uw werk zullen vaak soepeler verlopen als u de bedrijfsarts al vóór de ingreep informeert of zo spoedig mogelijk na de ingreep op de hoogte brengt. U kunt een gesprek voeren met uw bedrijfsarts van het bedrijf of de organisatie waar u werkt.

8 Wanneer een arts waarschuwen? Het is belangrijk dat u in de volgende gevallen contact met ons opneemt: Als de operatiewond gaat nabloeden, wanneer de wond langer dan een half uur ondanks dichtdrukken blijft bloeden. Als de wond steeds dikker wordt. Als de wond steeds meer pijn doet. Als u koorts gaat ontwikkelen hoger dan 38,5º Celsius. Als de vingers gaan tintelen en wit of blauw worden, zit het drukverband te strak, bijvoorbeeld omdat er toch een zwelling is ontstaan. Breng het drukverband opnieuw aan en houd de arm in de draagdoek (mitella). Helpt dit niet, neem dan contact op. Tijdens kantooruren belt u de polikliniek neurochirurgie of de centrale van het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis en vraagt naar de arts-assistent neurochirurgie. Buiten kantooruren neemt u contact op met de afdeling Spoedeisende Hulp. Vermeld in dat geval dat u bent geopereerd en hoe lang dit geleden is. Bij twijfel kunt u ook eerst uw huisarts of de huisartsenpost raadplegen. Vertel dan altijd dat u bent geopereerd en wanneer dit is gebeurd. Verhindering Mocht de geplande operatiedatum niet door kunnen gaan bijvoorbeeld omdat: u ziek bent met koorts (griep) u verhinderd bent door onverwachte privéomstandigheden Laat dit dan zo snel mogelijk weten. U belt dan naar de OK-planner neurochirurgie, bereikbaar op werkdagen tussen 8.00 en uur. Als u tijdig belt, kan er een andere patiënt gepland worden en maken wij met u een nieuwe afspraak. Vragen Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, stel ze dan aan de arts of verpleegkundig specialist. Tijdens de poliklinische controle, ongeveer twee weken na de operatie, is er ook een moment voor uw vragen.

Vrij leggen van de zenuw aan de binnenzijde van de elleboog. Informatie over een nervus ulnaris operatie bij neurochirurgie

Vrij leggen van de zenuw aan de binnenzijde van de elleboog. Informatie over een nervus ulnaris operatie bij neurochirurgie Vrij leggen van de zenuw aan de binnenzijde van de elleboog Informatie over een nervus ulnaris operatie bij neurochirurgie Uw arts heeft u naar de neurochirurg van het CWZ verwezen, voor een beknelde zenuw

Nadere informatie

Een beknelde zenuw in de elleboog

Een beknelde zenuw in de elleboog Een beknelde zenuw in de elleboog Uw behandelend arts heeft u vanwege een beknelde zenuw in uw elleboog naar de plastisch chirurg verwezen. In deze folder vindt u meer informatie over een beknelde zenuw

Nadere informatie

Operatie aan de elleboogzenuw

Operatie aan de elleboogzenuw Operatie aan de elleboogzenuw Ziekenhuis Gelderse Vallei In overleg met uw behandelend specialist, heeft u besloten om u te laten opereren aan een beknelde elleboogzenuw (nervus ulnaris). In deze folder

Nadere informatie

Een beknelde zenuw in de elleboog

Een beknelde zenuw in de elleboog Een beknelde zenuw in de elleboog Uw behandelend arts heeft u in verband met een beknelde zenuw aan de binnenzijde van de elleboog naar de neurochirurg verwezen. In deze folder vindt u informatie over

Nadere informatie

Nervus ulnaris beknelling elleboogzenuw

Nervus ulnaris beknelling elleboogzenuw Anatomie en oorzaak klachten... 2 Diagnose en onderzoek... 2 Wat is een decompressie of transpositie van de nervus ulnaris?... 3 Mogelijke complicaties en risico s... 3 Voorbereiding op de operatie...

Nadere informatie

Carpale tunnelsyndroom

Carpale tunnelsyndroom Carpale tunnelsyndroom Opheffen van een beknelling van de middelste zenuw aan de binnenkant van de pols Onder verdoving door de anesthesist en opname in dagbehandeling of kort verblijf Uw behandelend arts

Nadere informatie

Opheffen van een beknelling van de middelste zenuw aan de binnenkant van de pols

Opheffen van een beknelling van de middelste zenuw aan de binnenkant van de pols Opheffen van een beknelling van de middelste zenuw aan de binnenkant van de pols Operatie wegens carpale tunnelsyndroom bij neurochirurgie in dagbehandeling of polikliniek Uw arts heeft u naar de neurochirurg

Nadere informatie

Carpale tunnelsyndroom

Carpale tunnelsyndroom Carpale tunnelsyndroom Opheffen van een beknelling van de middelste zenuw aan de binnenkant van de pols Onder lokale verdoving op de polikliniek heelkunde Uw behandelend arts heeft u voor een beknelde

Nadere informatie

Poliklinische operatie heelkunde. Voorbereiding en nazorg bij poliklinische operaties onder lokale verdoving door de afdeling heelkunde

Poliklinische operatie heelkunde. Voorbereiding en nazorg bij poliklinische operaties onder lokale verdoving door de afdeling heelkunde Poliklinische operatie heelkunde Voorbereiding en nazorg bij poliklinische operaties onder lokale verdoving door de afdeling heelkunde Uw huisarts heeft u naar de afdeling heelkunde van het Canisius- Wilhelmina

Nadere informatie

Carpale tunnelsyndroom. Beknelling van de middelste zenuw aan de binnenkant van de pols

Carpale tunnelsyndroom. Beknelling van de middelste zenuw aan de binnenkant van de pols Carpale tunnelsyndroom Beknelling van de middelste zenuw aan de binnenkant van de pols Aan de binnenkant van de pols ligt in het midden een tunnel; de carpale tunnel. De nervus medianus is een zenuw die

Nadere informatie

PATIËNTENFOLDER Beknelling van de elleboogzenuw (Nervus Ulnaris)

PATIËNTENFOLDER Beknelling van de elleboogzenuw (Nervus Ulnaris) PATIËNTENFOLDER Beknelling van de elleboogzenuw (Nervus Ulnaris) Inleiding U heeft last van een aandoening aan een van de drie armzenuwen (nervus ulnaris of el-leboogzenuw). Deze aandoening kan verschillende

Nadere informatie

Opheffen van een beknelling van de middelste zenuw aan de binnenkant van de pols onder lokale verdoving. Poliklinische operatie bij orthopedie

Opheffen van een beknelling van de middelste zenuw aan de binnenkant van de pols onder lokale verdoving. Poliklinische operatie bij orthopedie Opheffen van een beknelling van de middelste zenuw aan de binnenkant van de pols onder lokale verdoving Poliklinische operatie bij orthopedie Uw arts heeft u voor een beknelde zenuw aan de binnenzijde

Nadere informatie

Poliklinische operatie plastische chirurgie. Voorbereiding en nazorg bij poliklinische operaties onder plaatselijke verdoving

Poliklinische operatie plastische chirurgie. Voorbereiding en nazorg bij poliklinische operaties onder plaatselijke verdoving Poliklinische operatie plastische chirurgie Voorbereiding en nazorg bij poliklinische operaties onder plaatselijke verdoving 2 Uw huisarts of specialist heeft u naar de plastische chirurgie van het Canisius-Wilhelmina

Nadere informatie

Tenniselleboog of tennisarm

Tenniselleboog of tennisarm Tenniselleboog of tennisarm Uw behandelend arts heeft u voor klachten aan uw arm naar de poli heelkunde van het CWZ verwezen. Deze folder geeft u informatie over wat de chirurg in het CWZ met u bespreekt,

Nadere informatie

Afgescheurde strekpees van een van de vingers. Mallet finger

Afgescheurde strekpees van een van de vingers. Mallet finger Afgescheurde strekpees van een van de vingers Mallet finger 2 Een mallet finger ontstaat door een klap of stoot op de gestrekte vinger, maar ook bij een snijverwonding. De strekpees van het laatste kootje

Nadere informatie

Tennisarm / Golfersarm

Tennisarm / Golfersarm Tennisarm / Golfersarm Algemeen In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten dat bij u een kleine operatie aan de arm wordt verricht. In deze folder leest u hoe de operatie in Bernhoven wordt uitgevoerd.

Nadere informatie

Operatie bij ulnaris neuropathie

Operatie bij ulnaris neuropathie Neurologie en Neurochirurgie Operatie bij ulnaris neuropathie www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl NEU022 / Operatie bij ulnaris neuropathie /

Nadere informatie

Lipofilling. Behandeling door de plastisch chirurg

Lipofilling. Behandeling door de plastisch chirurg Lipofilling Behandeling door de plastisch chirurg 2 Met lipofilling wordt eigen vet uit het lichaam weggehaald (van de buik, rondom de navel of van de flanken) door middel van het opzuigen van weefsel

Nadere informatie

Behandeling ACDF bij nekhernia

Behandeling ACDF bij nekhernia Behandeling ACDF bij nekhernia Verpleegafdeling Neurochirurgie Telefoon 020 510 8238 Route 81 Bezoek 11.00-12.00, 16.30-19.30 Bent u verhinderd? Geef dit zo snel mogelijk door aan de OK-planner Neurochirurgie

Nadere informatie

Kijkoperatie achter het bovenste gedeelte van het borstbeen langs de luchtpijp. Mediastinoscopie

Kijkoperatie achter het bovenste gedeelte van het borstbeen langs de luchtpijp. Mediastinoscopie Kijkoperatie achter het bovenste gedeelte van het borstbeen langs de luchtpijp Mediastinoscopie Uw behandelend arts heeft u voor een mediastinoscopie naar de chirurg van het CWZ verwezen. Deze folder geeft

Nadere informatie

Verwijderen van bevestigingsmateriaal na een botbreuk operatie

Verwijderen van bevestigingsmateriaal na een botbreuk operatie Orthopedie Verwijderen van bevestigingsmateriaal na een botbreuk operatie www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Pre-operatieve screening en anesthesie... 3 Verdoving... 4 Voorbereiding... 4 De opname... 4

Nadere informatie

H.331690.0715. Verwijderen van pennen, schroeven, platen (volwassenen)

H.331690.0715. Verwijderen van pennen, schroeven, platen (volwassenen) H.331690.0715 Verwijderen van pennen, schroeven, platen (volwassenen) 2 Inleiding In overleg met uw arts heeft u besloten dat u opgenomen wordt om pennen, schroeven of metalen platen die in uw lichaam

Nadere informatie

Poliklinische operatiekamer

Poliklinische operatiekamer CHIRURGIE Poliklinische operatiekamer Kleine ingrepen onder plaatselijke verdoving U heeft een afspraak op de Poliklinische operatiekamer. Datum: Tijd: uur U mag zich melden op de afgesproken dag en tijd

Nadere informatie

Liesbreukoperatie. bij volwassenen

Liesbreukoperatie. bij volwassenen Liesbreukoperatie bij volwassenen Inleiding U wordt in het Albert Schweitzer ziekenhuis opgenomen voor een liesbreukoperatie. In deze folder willen we u informatie geven over de opname, de operatie en

Nadere informatie

Carpaal tunnelsyndroom

Carpaal tunnelsyndroom Carpaal tunnelsyndroom Uw arts heeft bij u het carpale tunnelsyndroom geconstateerd. In deze folder kunt u lezen wat dit is, hoe de diagnose wordt gesteld en wat de eventuele behandeling inhoudt. Voor

Nadere informatie

Littekenbreukoperatie

Littekenbreukoperatie Littekenbreukoperatie Inleiding U wordt in het Albert Schweitzer ziekenhuis opgenomen voor een littekenbreukoperatie. In deze folder leest u meer over de opname in het ziekenhuis en de operatie. Een littekenbreuk

Nadere informatie

C a r p a a l t u n n e l s y n d r o o m

C a r p a a l t u n n e l s y n d r o o m C a r p a a l t u n n e l s y n d r o o m Deze folder geeft u informatie over een carpaal tunnelsyndroom en de behandelingsmogelijkheden. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie

Nadere informatie

Operatief verwijderen van lymfeklieren in het kleine bekken. Pelviene lymfeklierdissectie

Operatief verwijderen van lymfeklieren in het kleine bekken. Pelviene lymfeklierdissectie Operatief verwijderen van lymfeklieren in het kleine bekken Pelviene lymfeklierdissectie Tijdens uw bezoek aan de polikliniek urologie heeft uw behandeld uroloog met u gesproken over de noodzaak om bij

Nadere informatie

Carpaal tunnelsyndroom

Carpaal tunnelsyndroom Carpaal tunnelsyndroom Uw arts heeft bij u het carpaal tunnelsyndroom geconstateerd. In deze folder kunt u lezen wat dit is, hoe de diagnose wordt gesteld en wat de eventuele behandeling inhoudt. Neem

Nadere informatie

Operatie aan de elleboogzenuw Nervus ulnaris

Operatie aan de elleboogzenuw Nervus ulnaris NEUROCHIRURGIE Operatie aan de elleboogzenuw Nervus ulnaris BEHANDELING Operatie aan de elleboogzenuw Binnenkort komt u naar het St. Antonius Ziekenhuis om behandeld te worden vanwege een aandoening aan

Nadere informatie

Een beknelling van de buitenste armzenuw

Een beknelling van de buitenste armzenuw Een beknelling van de buitenste armzenuw Verhinderd Bent u op het afgesproken tijdstip verhinderd? Bel dan zo snel mogelijk (uiterlijk 24 uur voor de afspraak) met de behandelende polikliniek (Neurochirurgie

Nadere informatie

Littekenbreukoperatie

Littekenbreukoperatie Littekenbreukoperatie Albert Schweitzer ziekenhuis januari 2014 pavo 0207 Inleiding U wordt in het Albert Schweitzer ziekenhuis opgenomen voor een littekenbreuk operatie. In deze folder leest u meer over

Nadere informatie

Correctie van de grote teen Hallux rigidus

Correctie van de grote teen Hallux rigidus Correctie van de grote teen Hallux rigidus Albert Schweitzer ziekenhuis februari 2015 pavo 1191 Inleiding U wordt binnenkort in het Albert Schweitzer Ziekenhuis opgenomen voor een operatie aan uw grote

Nadere informatie

Carpale-tunnel-syndroom

Carpale-tunnel-syndroom Chirurgie Carpale-tunnel-syndroom i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Bij het Carpale-tunnel-syndroom is een gevoelszenuw in de pols bekneld geraakt. De zenuw heet de Nervus Medianus of

Nadere informatie

Urologie Besnijdenis / circumcisie bij de man onder ruggenprikverdoving of algehele verdoving

Urologie Besnijdenis / circumcisie bij de man onder ruggenprikverdoving of algehele verdoving Urologie Besnijdenis / circumcisie bij de man onder ruggenprikverdoving of algehele verdoving polikliniek urologie = route 12 polikliniek anesthesie = route 07 dagopname Inleiding U bent door de huisarts

Nadere informatie

Borstvorming bij de man. Gynaecomastie

Borstvorming bij de man. Gynaecomastie Borstvorming bij de man Gynaecomastie 2 Uw behandelend arts heeft u voor een toenemende borstvorming (gynaecomastie) naar de poli heelkunde van het CWZ verwezen. Deze folder geeft u informatie over wat

Nadere informatie

Correctie van de grote teen

Correctie van de grote teen Correctie van de grote teen Hallux valgus Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding U wordt binnenkort in het Albert Schweitzer Ziekenhuis opgenomen voor een operatie

Nadere informatie

Orthopedie. Hemi/Totale schouderprothese

Orthopedie. Hemi/Totale schouderprothese Orthopedie Hemi/Totale schouderprothese 1 Uw arts heeft u geadviseerd om bij u een schouderprothese te plaatsen. Deze folder geeft u informatie over hetgeen de orthopeed in het Scheper Ziekenhuis met u

Nadere informatie

Littekencorrectie. Het verbeteren van littekens door de plastisch chirurg

Littekencorrectie. Het verbeteren van littekens door de plastisch chirurg Littekencorrectie Het verbeteren van littekens door de plastisch chirurg 2 Bij beschadiging van de huid als gevolg van een operatieve behandeling, een ongeval of een brandwond treedt littekenvorming op.

Nadere informatie

Inleiding. Een navelbreuk

Inleiding. Een navelbreuk Navelbreukoperatie Inleiding U wordt in het Albert Schweitzer ziekenhuis opgenomen voor een navelbreukoperatie. In deze folder leest u meer over de opname, de operatie en de periode na de operatie. Een

Nadere informatie

Ulnaropathie Ulnaris neuropathie bij de elleboog

Ulnaropathie Ulnaris neuropathie bij de elleboog Ulnaris neuropathie is een storing in de functie van één van de drie zenuwen van de onderarm, de ulnariszenuw (of nervus ulnaris). De ulnariszenuw loopt vanaf de binnenkant van de bovenarm via de binnenkant

Nadere informatie

Carpaal tunnelsyndroom

Carpaal tunnelsyndroom Carpaal tunnelsyndroom Uw behandelend arts heeft u op de wachtlijst geplaatst voor een operatie aan de binnenzijde van de pols. In medische taal wordt deze aandoening carpaal tunnelsyndroom genoemd. De

Nadere informatie

Carpale tunnel syndroom (CTS)

Carpale tunnel syndroom (CTS) Neurologie Carpale tunnel syndroom (CTS) Operatieve behandeling onder plaatselijke verdoving Inleiding U heeft met uw behandelend arts afgesproken dat een carpaal tunnel syndroom (CTS) operatie wordt uitgevoerd.

Nadere informatie

Het verwijderen van schroeven, platen of pennen uit botten

Het verwijderen van schroeven, platen of pennen uit botten Het verwijderen van schroeven, platen of pennen uit botten Albert Schweitzer ziekenhuis februari 2013 pavo 0011 Inleiding De arts heeft bij een vorige operatie schroeven, platen of pennen in uw bot gezet.

Nadere informatie

Carpale tunnelsyndroom

Carpale tunnelsyndroom Carpale tunnelsyndroom 1 Deze folder geeft u informatie over de klachten en de oorzaak van het carpale tunnelsyndroom en hoe dit behandeld kan worden. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk

Nadere informatie

Carpale tunnelsyndroom

Carpale tunnelsyndroom Carpale tunnelsyndroom Deze folder geeft u informatie over de klachten en de oorzaak van het carpale tunnelsyndroom en hoe dit behandeld kan worden. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de

Nadere informatie

Oncologie Wegname van teelballen ivm prostaatkanker / subcapsulaire orchiectomie

Oncologie Wegname van teelballen ivm prostaatkanker / subcapsulaire orchiectomie Oncologie Wegname van teelballen ivm prostaatkanker / subcapsulaire orchiectomie Inleiding Tijdens uw bezoek aan de polikliniek urologie heeft de uroloog met u besproken dat u een operatie aan de teelballen

Nadere informatie

VERWIJDERING VAN EEN NIER VIA EEN OPEN OPERATIE

VERWIJDERING VAN EEN NIER VIA EEN OPEN OPERATIE Urologie VERWIJDERING VAN EEN NIER VIA EEN OPEN OPERATIE Open (radicale) nefrectomie Polikliniek Urologie, volg route 12 Ziekenhuisopname Polikliniek Anesthesie, volg route 07 Binnenkort wordt u opgenomen

Nadere informatie

H.331700.1113. Operatie bij de ziekte van Dupuytren (kromtrekken van de vingers)

H.331700.1113. Operatie bij de ziekte van Dupuytren (kromtrekken van de vingers) H.331700.1113 Operatie bij de ziekte van Dupuytren (kromtrekken van de vingers) 2 Inleiding U heeft samen met uw arts besloten tot een operatie, waarvoor u één dag wordt opgenomen. De ziekte van Dupuytren

Nadere informatie

Dupuytren. Verdikkingen en verkortingen door vermeerdering van bindweefsel

Dupuytren. Verdikkingen en verkortingen door vermeerdering van bindweefsel Dupuytren Verdikkingen en verkortingen door vermeerdering van bindweefsel Bij de ziekte van Duypuytren ontstaan er verdikkingen en verkortingen door vermeerdering van het bindweefsel. Deze bindweefselstrengen

Nadere informatie

H.366333.1215. Laparoscopisch verwijderen van eileiders en/of eierstokken met cystes

H.366333.1215. Laparoscopisch verwijderen van eileiders en/of eierstokken met cystes H.366333.1215 Laparoscopisch verwijderen van eileiders en/of eierstokken met cystes 2 Inleiding Uw gynaecoloog heeft u een eierstok en eileiderverwijdering via een kijkoperatie geadviseerd. Op deze manier

Nadere informatie

beklemming van de elleboogzenuw (ulnaris neuropathie)

beklemming van de elleboogzenuw (ulnaris neuropathie) beklemming van de elleboogzenuw (ulnaris neuropathie) inhoudsopgave Waarom deze brochure? 2 Wat is een beklemming van de elleboogzenuw? 2 Waar heeft u last van bij een beklemming van de elleboogzenuw?

Nadere informatie

Wat is ulnaris neuropathie

Wat is ulnaris neuropathie Ulnaris Neuropathie Binnenkort wordt u in het St. Anna Ziekenhuis opgenomen voor een operatie ulnaris neuropathie. In deze brochure leest u informatie over deze operatie en een aantal richtlijnen en adviezen

Nadere informatie

Beknelling van de elleboogzenuw

Beknelling van de elleboogzenuw Beknelling van de elleboogzenuw Ulnaris neuropathie Behandeling door de plastisch chirurg/handchirurg/handchirurg Inleiding De plastisch chirurg/handchirurg heeft met u besproken dat u geopereerd wordt

Nadere informatie

Beknelling van de elleboogzenuw

Beknelling van de elleboogzenuw Beknelling van de elleboogzenuw Ulnaris neuropathie Behandeling door de plastisch chirurg Albert Schweitzer ziekenhuis november 2013 pavo 0960 Inleiding De plastisch chirurg heeft met u besproken dat u

Nadere informatie

Correctie van de grote teen Hallux valgus

Correctie van de grote teen Hallux valgus Correctie van de grote teen Hallux valgus Albert Schweitzer ziekenhuis februari 2015 pavo 1123 Inleiding U wordt binnenkort in het Albert Schweitzer Ziekenhuis opgenomen voor een operatie aan uw grote

Nadere informatie

Behandeling liesbreuk

Behandeling liesbreuk Behandeling liesbreuk 2 Deze folder geeft u informatie over behandeling van uw liesbreuk. Zo kunt u zich voorbereiden op het gesprek met de chirurg of na het gesprek alles nog eens rustig nalezen. Een

Nadere informatie

Operatie aan de elleboogzenuw

Operatie aan de elleboogzenuw NEUROCHIRURGIE Operatie aan de elleboogzenuw Nervus ulnaris BEHANDELING Operatie aan de elleboogzenuw Binnenkort komt u naar het St. Antonius Ziekenhuis om behandeld te worden vanwege een aandoening aan

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Carpale Tunnelsyndroom Carpale Tunnelsyndroom.indd 1

Patiënteninformatie. Carpale Tunnelsyndroom Carpale Tunnelsyndroom.indd 1 Patiënteninformatie Carpale Tunnelsyndroom 20160033 Carpale Tunnelsyndroom.indd 1 27-05-16 14:10 Carpale Tunnelsyndroom Polikliniek Neurochirurgie, route 0.7 Telefoon (050) 524 5950 Algemeen Neemt u bij

Nadere informatie

Verwijderen van de zaadbal

Verwijderen van de zaadbal De uroloog heeft met u besproken dat er bij u een zaadbal verwijderd moet worden, in verband met verdenking op een tumor. U wordt hiervoor 1 á 2 dagen opgenomen in het ziekenhuis. U kunt deze brochure

Nadere informatie

Verdoving (anesthesie) De arbodienst Voorbereidingen voor de operatie

Verdoving (anesthesie) De arbodienst Voorbereidingen voor de operatie Duimartrose of CMC 2 Het basis gewricht van de duim (CMC I of Carpometacarpale gewricht), kan door artrose (slijtage) klachten geven. Dit wordt veelal veroorzaakt door een combinatie van factoren, bijvoorbeeld:

Nadere informatie

Carpaal tunnelsyndroom Behandeling door de plastisch chirurg

Carpaal tunnelsyndroom Behandeling door de plastisch chirurg Carpaal tunnelsyndroom Behandeling door de plastisch chirurg Albert Schweitzer ziekenhuis november 2013 pavo 0695 Wat is het carpaal tunnelsyndroom? Het carpaal tunnelsyndroom is een aandoening waarbij

Nadere informatie

Behandeling liesbreuk

Behandeling liesbreuk Behandeling liesbreuk Deze folder geeft u informatie over behandeling van uw liesbreuk. Zo kunt u zich voorbereiden op het gesprek met de chirurg of na het gesprek alles nog eens rustig nalezen. Een liesbreuk

Nadere informatie

Aambeien. Albert Schweitzer ziekenhuis april 2015 pavo 0334

Aambeien. Albert Schweitzer ziekenhuis april 2015 pavo 0334 Aambeien Albert Schweitzer ziekenhuis april 2015 pavo 0334 Inleiding U heeft een afspraak op de polikliniek Chirurgie, omdat u klachten heeft die waarschijnlijk door aambeien worden veroorzaakt. In deze

Nadere informatie

Het carpale tunnelsyndroom

Het carpale tunnelsyndroom PLASTISCHE CHIRURGIE/CHIRURGIE Het carpale tunnelsyndroom BEHANDELING Het carpale tunnelsyndroom U wordt binnenkort geopereerd aan het carpale tunnelsyndroom. In deze folder kunt u lezen wat het carpale

Nadere informatie

Verwijderen van de sternumdraden

Verwijderen van de sternumdraden Cardiothoracale chirurgie Verwijderen van de sternumdraden www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl CTC006 / Verwijderen van de sternumdraden / 10-10-2013

Nadere informatie

Opheffen vernauwde voorhuid bij volwassenen. Circumcisie

Opheffen vernauwde voorhuid bij volwassenen. Circumcisie Opheffen vernauwde voorhuid bij volwassenen Circumcisie 2 U bent door de huisarts verwezen in verband met een vernauwing van de voorhuid. In medische termen heet dit phimosis. Hierdoor kunnen moeilijkheden

Nadere informatie

Poliklinische operatie Plastische Chirurgie

Poliklinische operatie Plastische Chirurgie Poliklinische operatie Plastische Chirurgie In overleg met uw behandelend arts is een afspraak gemaakt voor een chirurgische ingreep onder plaatselijke anesthesie (verdoving). Deze ingreep vindt plaats

Nadere informatie

Operatie aan de voet

Operatie aan de voet Operatie aan de voet Inleiding U wordt binnenkort in het Albert Schweitzer Ziekenhuis geopereerd aan uw voet. De orthopeed heeft met u besproken wat voor soort operatie er bij u gedaan wordt. In deze

Nadere informatie

Opheffen vernauwde voorhuid bij volwassenen. Circumcisie

Opheffen vernauwde voorhuid bij volwassenen. Circumcisie Opheffen vernauwde voorhuid bij volwassenen Circumcisie U bent door de huisarts verwezen in verband met een vernauwing van de voorhuid. In medische termen heet dit phimosis. Hierdoor kunnen moeilijkheden

Nadere informatie

Poliklinische operatie dermatologie

Poliklinische operatie dermatologie Poliklinische operatie dermatologie 2 Voorbereiding en nazorg bij poliklinische operaties onder plaatselijke verdoving door de afdeling dermatologie. In overleg met uw behandelend arts is er een afspraak

Nadere informatie

Slijmbeursoperatie. Albert Schweitzer ziekenhuis Afdeling Chirurgie februari 2012 pavo 0335

Slijmbeursoperatie. Albert Schweitzer ziekenhuis Afdeling Chirurgie februari 2012 pavo 0335 Slijmbeursoperatie Albert Schweitzer ziekenhuis Afdeling Chirurgie februari 2012 pavo 0335 Inleiding De chirurg heeft met u besproken dat bij u een slijmbeursoperatie nodig is. In deze folder leest u meer

Nadere informatie

Carpaal tunnelsyndroom

Carpaal tunnelsyndroom Carpaal tunnelsyndroom Er is bij u een beknelling van de zenuw in de pols geconstateerd. Dit wordt het carpaal tunnelsyndroom genoemd. In deze folder vindt u uitleg over de aandoening en de behandeling.

Nadere informatie

Behandeling van een geïrriteerde zenuw in de arm (ulnaris neuropathie)

Behandeling van een geïrriteerde zenuw in de arm (ulnaris neuropathie) Neurologie en Neurochirurgie Behandeling van een geïrriteerde zenuw in de arm (ulnaris neuropathie) www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Wat is ulnaris neuropathie... 3 Oorzaken... 4 Onderzoek... 4 Voorbereidingen...

Nadere informatie

Haarnestcyste. Sinus pilonidalis

Haarnestcyste. Sinus pilonidalis Haarnestcyste Sinus pilonidalis 2 Uw behandelend arts heeft u voor huidproblemen bij de bilspleet naar de poli heelkunde van het CWZ verwezen. Deze folder geeft u informatie over wat de chirurg in het

Nadere informatie

Lymfeklieren verwijderen in het bekken

Lymfeklieren verwijderen in het bekken 00 Lymfeklieren verwijderen in het bekken via een kijkoperatie Poli Urologie 1 Uw behandelend uroloog heeft met u gesproken over de noodzaak om bij u de lymfeklieren, via een kijkoperatie, uit het bekken

Nadere informatie

Het verwijderen van schroeven, platen of pennen uit botten

Het verwijderen van schroeven, platen of pennen uit botten Het verwijderen van schroeven, platen of pennen uit botten Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding De arts heeft bij een vorige operatie schroeven, platen of pennen

Nadere informatie

H Laparoscopische baarmoeder en/of eierstokken en eileiders verwijdering

H Laparoscopische baarmoeder en/of eierstokken en eileiders verwijdering H.366326.1215 Laparoscopische baarmoeder en/of eierstokken en eileiders verwijdering 2 Inleiding U heeft samen met uw gynaecoloog besloten dat uw baarmoeder en/of eierstokken en eileiders, worden verwijderd

Nadere informatie

Na de ingreep krijgt u een drukverband voor 2 dagen of een gipsspalk, dit is afhankelijk van de ingreep die u gehad heeft.

Na de ingreep krijgt u een drukverband voor 2 dagen of een gipsspalk, dit is afhankelijk van de ingreep die u gehad heeft. Polschirurgie 2 Inleiding De pols wordt gevormd door acht botjes die met elkaar zijn verbonden door middel van stevige bandjes (ligamenten). Samen vormen ze een vernuftige constructie die het mogelijk

Nadere informatie

H.253100.0116. Galblaas verwijderen (conventioneel)

H.253100.0116. Galblaas verwijderen (conventioneel) H.253100.0116 Galblaas verwijderen (conventioneel) 2 Inleiding U heeft samen met uw arts besloten tot een operatie om de galblaas te verwijderen. Het is een operatie waarvoor u ongeveer één tot twee dagen

Nadere informatie

H.327185.0416. Het verwijderen van uw borst (Borstamputatie)

H.327185.0416. Het verwijderen van uw borst (Borstamputatie) H.327185.0416 Het verwijderen van uw borst (Borstamputatie) Inleiding Uw specialist heeft u verteld dat u geopereerd moet worden aan een kwaadaardige tumor in uw borst. Meestal is een kwaadaardige tumor

Nadere informatie

H Okselklierdissectie

H Okselklierdissectie H.323039.0416 Okselklierdissectie Inleiding Het lymfestelsel in ons lichaam bestaat uit lymfevaten en lymfeklieren. De lymfeklieren werken als een zuiveringsstation: ze maken bacteriën, virussen en andere

Nadere informatie

Carpaal tunnelsyndroom

Carpaal tunnelsyndroom Carpaal tunnelsyndroom Uw arts heeft bij u het carpaal tunnelsyndroom geconstateerd. In deze folder kunt u lezen wat dit is, hoe de diagnose wordt gesteld en wat de eventuele behandeling inhoudt. Neem

Nadere informatie

Urologie dagopname BESNIJDENIS (CIRCUMCISIE) BIJ MAN. plaatselijke verdoving algehele verdoving ruggenprik

Urologie dagopname BESNIJDENIS (CIRCUMCISIE) BIJ MAN. plaatselijke verdoving algehele verdoving ruggenprik Urologie dagopname BESNIJDENIS (CIRCUMCISIE) BIJ MAN plaatselijke verdoving algehele verdoving ruggenprik Polikliniek Urologie, volg route 12 Polikliniek Anesthesie, route 07 Aankruisen wat van toepassing

Nadere informatie

Orchidopexie (bij volwassenen)

Orchidopexie (bij volwassenen) Orchidopexie (bij volwassenen) 2 Inleiding U heeft met de arts afgesproken dat u geopereerd wordt aan de balzak. Deze folder geeft u meer informatie over de gang van zaken bij deze operatie. De balzak

Nadere informatie

(ulnaris neuropathie)

(ulnaris neuropathie) Beklemming van de elleboogzenuw (ulnaris neuropathie) Neurologie (Neurochirurgie) Beklemming van de elleboogzenuw. Wat is een beklemming van de elleboogzenuw? Een beklemming van de elleboogzenuw wordt

Nadere informatie

Verwijderen van een nier via een kijkoperatie. Laparoscopische operatie

Verwijderen van een nier via een kijkoperatie. Laparoscopische operatie Verwijderen van een nier via een kijkoperatie Laparoscopische operatie Inleiding Binnenkort wordt u in het ziekenhuis opgenomen voor het verwijderen van één van uw nieren. De uroloog heeft met u besproken

Nadere informatie

verwijdering rond de testikel/ na een bijbal (hydrocele / spermatocele operatie) ZorgSaam

verwijdering rond de testikel/ na een bijbal (hydrocele / spermatocele operatie) ZorgSaam verwijdering vochtophoping adviezen rond de testikel/ na een vochtholte hernia-operatie in de bijbal (hydrocele / spermatocele operatie) ZorgSaam 1 Verwijdering vochtophoping rond de testikel / vochtholte

Nadere informatie

Haarnestcyste. Sinus pilonidalis

Haarnestcyste. Sinus pilonidalis Haarnestcyste Sinus pilonidalis Uw behandelend arts heeft u voor huidproblemen bij de bilspleet naar de poli heelkunde van CWZ verwezen. Deze folder geeft u informatie over wat de chirurg in CWZ met u

Nadere informatie

Carpaal tunnelsyndroom

Carpaal tunnelsyndroom Carpaal tunnelsyndroom Informatie voor patiënten F0190-3415 juni 2011 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam 070 357

Nadere informatie

Verwijderen van een nier via een kijkoperatie. Laparoscopische nefrectomie

Verwijderen van een nier via een kijkoperatie. Laparoscopische nefrectomie Verwijderen van een nier via een kijkoperatie Laparoscopische nefrectomie 2 Tijdens uw bezoek aan de polikliniek urologie heeft uw behandeld uroloog met u gesproken over de noodzaak om bij u een nier te

Nadere informatie

Kromstand van de penis Voorbereiding Medicijnen Preoperatief spreekuur Nuchter zijn De opname

Kromstand van de penis Voorbereiding Medicijnen Preoperatief spreekuur Nuchter zijn De opname Nesbitt Binnenkort wordt u in het ziekenhuis opgenomen voor een operatie van de penis. In deze folder leest u over de voorbereidingen, de operatie en de nazorg. Kromstand van de penis Bij sommige mannen

Nadere informatie

Spermatocele Zwelling van het scrotum

Spermatocele Zwelling van het scrotum Spermatocele Zwelling van het scrotum In de balzak (het scrotum) kan een zwelling ontstaan, een zogenaamde spermatocele. Dit is een goedaardige aandoening. De uroloog kan in overleg met u besluiten de

Nadere informatie

Laterale clavicularesectie

Laterale clavicularesectie Orthopedie Laterale clavicularesectie Verwijderen stukje sleutelbeen Inleiding U heeft samen met uw behandelend arts, naar aanleiding van uw klachten, besloten een operatie te laten doen, waarbij het buitenste

Nadere informatie

Aandoening aan de elleboogzenuw ulnaris neuropathie

Aandoening aan de elleboogzenuw ulnaris neuropathie Aandoening aan de elleboogzenuw ulnaris neuropathie Afdeling neurologie Binnenkort wordt u opgenomen voor een operatie aan een armzenuw. Uw behandelend arts heeft u over deze operatie geïnformeerd. In

Nadere informatie

Ziekte van Dupuytren Radboud universitair medisch centrum

Ziekte van Dupuytren Radboud universitair medisch centrum Ziekte van Dupuytren Algemeen De ziekte van Dupuytren is twee eeuwen geleden voor het eerst beschreven door de Franse chirurg Baron Guillaume Dupuytren. De ziekte van Dupuytren begint meestal met een

Nadere informatie

Carpale tunnelsyndroom. (chirurgie)

Carpale tunnelsyndroom. (chirurgie) Carpale tunnelsyndroom (chirurgie) Inhoudsopgave Inleiding 3 Wat is het carpale tunnelsyndroom 3 Oorzaken 3 Onderzoek 4 Vóór de operatie 4 De opname 5 De operatie 5 Na de operatie 5 Leefregels na de operatie

Nadere informatie

H Borstsparende operatie

H Borstsparende operatie H.327178.0416 Borstsparende operatie Inleiding Uit onderzoeken blijkt dat u borstkanker heeft. Uw chirurg heeft u voorgesteld u te behandelen, waarbij u geopereerd en bestraald wordt. Dit wil zeggen dat

Nadere informatie

H Laparoscopisch herstel van een navelbreuk

H Laparoscopisch herstel van een navelbreuk H.331675.0214 Laparoscopisch herstel van een navelbreuk 2 Inleiding U heeft samen met uw arts besloten tot een operatie om uw navelbreuk te laten herstellen. U wordt voor één dagverpleging opgenomen. Een

Nadere informatie

Borstamputatie. Ablatio

Borstamputatie. Ablatio Borstamputatie Ablatio In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten om een borstamputatie te ondergaan ter behandeling van een tumor in uw borst. Het doel van de operatie is om het tumorweefsel

Nadere informatie