De basis van Signaalkleding

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De basis van Signaalkleding"

Transcriptie

1 by BERENDSEN De basis van Signaalkleding Alles wat u moet weten over hoge zichtbaarheid

2 Inhoud Op het eerste gezicht kunnen sommige aspecten van Persoonlijke Beschermingsmiddelen (PBM) zoals signaalkleding erg verwarrend en complex lijken. Er zijn veel vragen rondom de details van bepaalde veiligheidskleding. Hoe werkt het? Waar moet ik aan denken? Wat zijn de voorschriften? Wat als er een ongeval gebeurt? In deze beknopte gids proberen we de basiszaken van hoogzichtbaarheidskleding uit te leggen, zoals de eigenschappen van de kleding en de normeringen. We gaan hierbij in op de meest voorkomend thema s en vragen die we over dit onderwerp krijgen: # Wat is hoge zichtbaarheidskleding? # Hoe worden de kledingstukken samengesteld? # Wat is de functie van deze kledingstukken? # Materialen en kleuren # Klassen afhankelijk van risicogebieden # Zaken om te overwegen Let op! In het laatste deel Zaken om te overwegen, vindt u een aantal handige tips voor het aanschaffen en onderhouden van signaalkleding. Indien u nog verdere vragen heeft, neemt u gerust contact op, of ga naar # With the help of our navigator you can easily jump between the pages. We have chosen to highlight (1,2,3,4), Those pages contains the most useful and important information.

3 Wat is hoge zichtbaarheidskleding? Hoge zichtbaarheidskleding, of signaalkleding, is beschermende kleding ontworpen om uw omgeving te waarschuwen dat u er bent. Dit is bijvoorbeeld van belang wanneer u langs de weg werkt, of in een omgeving waar heftrucks rijden. De verhoogde zichtbaarheid van de kleding wordt bereikt door het gebruik van fluorescerend materiaal en reflecterende strips. Het belangrijkste doel is om de drager zo duidelijk mogelijk te onderscheiden van de achtergrond, zodat diegene zichtbaar is vanuit alle hoeken en onder alle weersomstandigheden. Hoge zichtbaarheidskleding is een persoonlijke beschermingsmiddel (PBM). De huidige certificering die de eisen rondom signaalkleding stelt is EN ISO 20471: In 2013 verving dit de vorige certificering EN 471:2003. Er worden in de huidige certificering niet alleen strenge eisen gesteld aan de gebruikte materialen, kleuren en reflecterende strips, maar ook aan het ontwerp van de kleding.

4 Hoe worden de kledingstukken samengesteld? Een hoge zichtbaarheidskledingstuk bestaat uit 3 belangrijke elementen. Elk deel van het kledingstuk heeft een eigen specifieke functie om de drager te beschermen. Voor de certificering zijn het vooral het fluorescerende materiaal en de reflecterende strips die essentieel zijn voor de zichtbaarheid. # Fluorescerend materiaal Dit weerkaatst zonlicht en verhoogt daarmee vooral de zichtbaarheid wanneer het nog licht is. Echter helpt het ook s nachts de zichtbaarheid te verhogen. # Reflecterende strips De strips reflecteren bij iedere lichtbron en zijn daarmee vooral s nachts van toegevoegde waarde. Ze reflecteren het beste wanneer de lichtbron op dezelfde hoogte zit. Het is dus aan te raden om ook een reflectiebroek te dragen. # Contrastmateriaal Biedt een mogelijkheid om de kledingstukken te profileren, maar zorgt ook dat de kleding minder snel vuil oogt. Vuil tast de beschermende eigenschappen van de kleding drastisch aan. Het contrastmateriaal wordt daarom aangebracht op delen van het kledingstuk die snel vuil worden, zoals mouwen/enkels, buik of knieën.

5 Wat is de functie van deze kledingstukken? Elk jaar opnieuw worden er mensen aangereden, vaak omdat de chauffeur van een motorvoertuig iemand te laat heeft gezien. Het dragen van reflectiekleding verhoogt de zichtbaarheid met 600%. De combinatie van fluorescerend materiaal en reflecterende banden is bedoeld om de zichtbaarheid van de drager te maximaliseren, ongeacht uit welke hoek je die gene ziet. De EN ISO stelt niet alleen eisen aan het materiaal, maar ook stelt gedetailleerde eisen aan het kleding ontwerp. Een goedgekeurd kledingstuk moet bijvoorbeeld reflecterende strips rond de benen en mouwen hebben, om beter zichtbaar te worden. Een mogelijk gevaar kan vanuit iedere hoek komen. Daarom moeten de materialen gelijkwaardig over de voor- en achterkant van het kledingstuk verspreid zijn, met maximaal 10% verschil tussen de voor- en achterkant. Een persoon met zichtbaarheidskleding is zichtbaar tot op 300 meter, terwijl iemand zonder hoogstens vanaf 50 meter zichtbaar is.

6 Materialen en kleuren. Er zijn drie verschillende kleuren fluorescerende materialen die goedgekeurd worden binnen de certificatie: oranje, geel en rood. De eis voor de kleur en tint van het materiaal is erg belangrijk om zichtbaarheid creëren. Oranje en geel zijn de traditionele kleuren van hoge zichtbaarheid kleding. Later werd ook rood daar aan toegevoegd. Om de kleding goed te laten werken, zelfs na een wasbeurt, stelt de certificering hoge eisen aan het verloop tussen de verschillende materialen. Er kan bijvoorbeeld kleur van het contrastmateriaal doorlopen in de reflectiebanden. Dit gaat ten koste van de zichtbaarheid, waardoor de drager meer gevaar loopt. Het is daarom van belang dat alle materialen voldoen aan de voorschriften. Oranje Geel Om de juiste kleur en de algehele prestatie van het doek te bereiken, bevat het doek een hoog gehalte aan synthetische vezels. Omdat het doek geverfd wordt, moet de vezel die kleur vasthouden, maar wel goed te reinigen zijn. Een veelgebruikte vezel is daarom polyester. De polyesterfiber heeft ook vele andere gewenste voordelen: het is slijtvast, vormvast en gaat lang mee. Het nadeel is dat de vezel weinig ademend is, niet echt warm is en statisch kan zijn. Rood

7 Reflecterende strip. De reflecterende strip is een belangrijk element om de zichtbaarheid van de drager te garanderen. Het is ook het meest gevoelige deel van het kledingstuk. Als je het niet op de juiste manier behandelt, verliest het snel zijn functie. Als de reflecterende strip beschadigd is, of niet optimaal meer presteert, geeft het de drager een vals gevoel van veiligheid. Het primaire doel van een reflecterende strip is om zoveel mogelijk van het licht dat het raakt te weerkaatsen. Er zijn verschillende soorten reflecterende strips, de meest gebruikte voor werkkleding in een zogenaamd glasparel reflectie. Glasparel reflectie - Bestaat uit verschillende lagen, zoals te zien op de afbeelding. - Onderop zit een laag textiel als basis. - Hierop is een metaalfilm geplakt, dat werkt als een spiegel. - De toplaag bestaat uit miljoenen glazen kralen, die het licht breken. Daardoor ontstaat retroreflectie. - Veel fabrikanten beschermen de kralen ook nog met een coating. Diffuse reflectie Een diffuse reflectie is het soort reflectie die je krijgt van min of meer alles waar licht op komt. Bijvoorbeeld de reflectie je krijgt als zonlicht op een tafel staat. Spiegeling Het is precies wat woord beschrijft. Dit is de reflectie die je zou krijgen als je een zaklamp in een hoek op een spiegel richt. Retroreflectie Dit is het soort van reflectie waar een reflecterende strip mee werkt. De bedoeling is om zoveel mogelijk licht te weerkaatsen naar waar het vandaan kwam.

8 Klassen afhankelijk van risicogebieden. De certificering is onderverdeeld in verschillende klassen. Hoe hoger de klasse, hoe meer bescherming de kleding biedt. Om te bepalen welke klasse de drager nodig heeft, moet het risiconiveau vastgesteld worden. Voorbeeld van een jas in de klasse 2 De theorie achter de certificatie is: hoe meer fluorescerend en reflecterend materiaal de drager aanheeft, hoe groter de zichtbaarheid. Het certificaat is dus gebaseerd op het op pervlak, waarvan de minimale hoeveelheden terug te vinden zijn in de tabel onderaan de pagina. Kledingstukken in klasse 1 zijn ontworpen voor het laagste risico. Dit betekent dat de laagste klasse de laagste hoeveelheid hoog zichtbare stof en reflecterende strips heeft. De hoogste klasse heeft juist de grootste hoeveelheid van deze elementen. Het is ook mogelijk om een hogere klasse te bereiken door kledingstukken te combineren. Hiervoor is de fabrikant van de kledingstukken verantwoordelijk. Als en op welke manier dit mogelijk is zou vermeld moeten worden door de fabrikant. Voorbeeld van een jas in de klasse 3 Materiaal Klasse 1 Klasse 2 Klasse 3 Fluorescerend materiaal 0,14m2 0,50m2 0,80m2 Reflecterende strip 0,10m2 0,13m2 0,20m2 Combinatie 0,20m2 - -

9 Zaken om te overwegen! Bij Berendsen krijgen we regelmatig te maken met vragen en cases over zichtbaarheid. Wij hebben de belangrijkste zaken op een rijtje gezet waar u rekening mee moet houden wanneer u of uw medewerkers hoogzichtbaarheidskleding dragen. # Uw kleding is maar één keer nieuw Wat er gebeurt met de kleding nadat u erin gaat werken wordt niet besproken in de certificering. Vooral de reflecterende strips verliezen echter vaak snel hun functie. Daarom is het belangrijk om het kledingstuk goed te onderhouden en regelmatig te controleren. Test dit ook eens in het donker door er met een zaklamp op te schijnen. #Logo op uw High-vis kleding De regels over de hoeveelheid fluorescerende stof en reflecterende strips vermeld in het certificaat, beperken de ruimte voor het toevoegen van logo s of emblemen van uw bedrijf. Als u een logo toe wil voegen dan moet hier goed over nagedacht worden, vooral bij de kleding in klasse 3. Tip: plaats het logo altijd op het contrastmateriaal. Zo blijft de nachtzichtbaarheid in ieder geval behouden. # Aanpassingen van uw kleding Door de regels over minimale oppervlakte wordt ook de mogelijkheid om uw kleding te passen beperkt. Zo kan een lange broek bijvoorbeeld niet te ver worden ingekort. Dit kan namelijk invloed hebben op het oppervlak aan fluorescerende stof en reflecterende strips, of afbreuk doen aan de eisen van het ontwerp van de kleding. # Kleed je goed aan Om het gewenste beschermingsniveau te bereiken, moet de kleding op de juiste manier gedragen worden. Medewerkers beperken vaak onbewust hun eigen zichtbaarheid. Veel voorkomende voorbeelden zijn het dragen van laarzen over een reflectiebroek en het bedekken van reflectiekleding met een vest of jas.

10 Voor meer informatie of om deel te nemen aan één van onze webinars, ga naar:

7 veiligheidsaspecten die het meest over het hoofd gezien worden in de petrochemie

7 veiligheidsaspecten die het meest over het hoofd gezien worden in de petrochemie 7 veiligheidsaspecten die het meest over het hoofd gezien worden in de petrochemie In de petrochemische industrie moet het risico op ongevallen serieus genomen worden. Dit heeft invloed op uw werknemers

Nadere informatie

Technische bepalingen. Perceel Nr. 1: Leveren van signaalkledij. 1. : Werkbroek klasse 2 Hoeveelheid: 200, Eenheid: stuk - VH

Technische bepalingen. Perceel Nr. 1: Leveren van signaalkledij. 1. : Werkbroek klasse 2 Hoeveelheid: 200, Eenheid: stuk - VH III. Technische bepalingen Perceel Nr. 1: Leveren van signaalkledij 1. : Werkbroek klasse 2 Hoeveelheid: 200, Eenheid: stuk - VH 2. : Werkvest klasse 2 Hoeveelheid: 110, Eenheid: stuk VH Art. 1.1.: algemeen:

Nadere informatie

Richtlijnen en Specificaties voor Veiligheidskleding bij Wegwerkzaamheden.

Richtlijnen en Specificaties voor Veiligheidskleding bij Wegwerkzaamheden. Richtlijnen en Specificaties voor Veiligheidskleding bij Wegwerkzaamheden. 1. Inleiding Rijkswaterstaat conformeert zich aan de in de geharmoniseerde Europese Norm EN/471 gestelde minimale eisen ten aanzien

Nadere informatie

Technische informatie

Technische informatie Technische informatie Merknaam Fristads Logo Productcode Bijzonderheden Eigenschappen Toepassingen Voordelen BRFRSI479 Signalisatiebroek in semi-taille met alle standaardzakken voorzien in dit model met

Nadere informatie

Kernvraag: Hoe reflecteren de. verschillende materialen licht?

Kernvraag: Hoe reflecteren de. verschillende materialen licht? Kernvraag: Hoe reflecteren de verschillende materialen licht? Naam: Groep: http://www.cma-science.nl Activiteit 1. Wat gebeurt er als er licht op een spiegel valt? 1. In dit experiment heb je een zaklamp

Nadere informatie

Veiligheidskleding Een korte handleiding

Veiligheidskleding Een korte handleiding Veiligheidskleding Een korte handleiding Het dragen van veiligheidskleding is een belangrijke voorwaarde voor veilig werken. U kiest de juiste kleding door de risico s op de werkvloer en de veiligheidsnormen

Nadere informatie

Heat & Flame Experience

Heat & Flame Experience Heat & Flame Experience 7 februari 2012 Kallo PROGRAMMA Programma 12.30u: Ontvangst & welkomstwoord 13.30u: Overzicht van de nieuwe kledingnormen en het fit for use principe 14.35u: Evolutie in de verschillende

Nadere informatie

Bijlage 2. Bijlage 2 van de Regeling verkeersregelaars 2009, zoals geldend op 19 december 2016 zie voor de vigerende tekst

Bijlage 2. Bijlage 2 van de Regeling verkeersregelaars 2009, zoals geldend op 19 december 2016 zie  voor de vigerende tekst Bijlage 2 De hes van de verkeersregelaar bestaat uit een fluorescerend gele bovenkant en een fluorescerend oranje onderkant. Het scheidingsvlak van deze kleuren bevindt zich ter hoogte van de onderkant

Nadere informatie

Richtlijnen en Specificaties voor Veiligheidskleding bij Wegwerkzaamheden.

Richtlijnen en Specificaties voor Veiligheidskleding bij Wegwerkzaamheden. Richtlijnen en Specificaties voor Veiligheidskleding bij Wegwerkzaamheden. 1. Inleiding Rijkswaterstaat conformeert zich aan de in de geharmoniseerde Europese Norm EN/71 gestelde minimale eisen ten aanzien

Nadere informatie

OUTBACK HEAVY WELDING

OUTBACK HEAVY WELDING OUTBACK HEAVY WELDING World class protection, durability and comfort DURABILITY, COMFORT AND OUTSTANDING PROTECTION Met onze nieuwe lascollectie OUTBACK HEAVY WELDING, gaat u de voordelen ervaren van een

Nadere informatie

EN ISO 20471 workwear since 1927 NL 2015

EN ISO 20471 workwear since 1927 NL 2015 workwear since 197 NL 015 SAFETY De norm :013 regelt het gebruik van reflectiekleding voor industriële toepassingen overdag en bij duisternis. Ze geldt in het bijzonder op plaatsen waar geen scheiding

Nadere informatie

W01 bodywarmer zwart heren menging katoen-polyester. W04 spijkerbroek blauw heren katoen, denim. W06 zaagbroek groen heren polyester, katoen

W01 bodywarmer zwart heren menging katoen-polyester. W04 spijkerbroek blauw heren katoen, denim. W06 zaagbroek groen heren polyester, katoen KLEDING nummer kledingstuk kleur model materiaal W01 bodywarmer zwart heren menging katoen-polyester W02 worker lange pijpen zwart, groen, kaki, marine, wit heren menging katoen-polyester, zware stof W03

Nadere informatie

KOOPHULP GRÖNLID. Zitbankenserie. ONTWERP Francis Cayouette.

KOOPHULP GRÖNLID. Zitbankenserie. ONTWERP Francis Cayouette. KOOPHULP GRÖNLID Zitbankenserie ONTWERP Francis Cayouette. ONDERDELEN Armleuning 1-zitselement 2-zitselement 3-zitselement Hoekelement Chaise longue-element Voetenbank met opbergruimte 2-zitsslaapbankelement

Nadere informatie

1 Beschrijving. 2 Risico s. 3 Regelgeving

1 Beschrijving. 2 Risico s. 3 Regelgeving 1 Beschrijving In deze fiche komt de beschermings- en signalisatiekledij op bouwwerven aan bod. De fiche geeft een overzicht van de risico s, de regelgeving die van kracht is in België en de preventiemaatregelen.

Nadere informatie

Is het een embleem? Nee... Is het een transfer? Nee... Het is YouFocus!

Is het een embleem? Nee... Is het een transfer? Nee... Het is YouFocus! Is het een embleem? Nee... Is het een transfer? Nee... Het is YouFocus! YouFocus is specialist op het gebied van emblemen, die toepasbaar zijn op alle kleding. YouFocus is uw exclusieve partner voor emblemen

Nadere informatie

Tekstboek. VMBO-T Leerjaar 1 en 2

Tekstboek. VMBO-T Leerjaar 1 en 2 Tekstboek VMBO-T Leerjaar 1 en 2 JHB Pastoor 2015 Arnhem 1 Inhoudsopgave i-nask Tekstboek VMBO-T Leerjaar 1 en 2 Hoofdstuk 1 Licht 1.1 Licht Zien 3 1.2 Licht en Kleur 5 1.3 Schaduw 10 1.4 Spiegels 15 Hoofdstuk

Nadere informatie

d MUTE serie Rust doet wonderen.

d MUTE serie Rust doet wonderen. dutchcreen d MUTE serie Rust doet wonderen. Akoestiek is het geluid dat wordt weerkaatst door de wanden van een ruimte. Hoe harder een wand hoe meer weerkaatsing [reflectie] in de ruimte plaatsvindt. Een

Nadere informatie

HSE guidelines. Sapril 2017 PERSOONLIJKE BESCHERMINGSMIDDELEN

HSE guidelines. Sapril 2017 PERSOONLIJKE BESCHERMINGSMIDDELEN HSE guidelines Sapril 2017 PERSOONLIJKE BESCHERMINGSMIDDELEN Werk veilig of werk niet Bij werkzaamheden aan installaties en systemen zijn strikte procedures van kracht. Er bestaat immers een risico dat

Nadere informatie

Technisch Specificatieblad Ferney Group BV

Technisch Specificatieblad Ferney Group BV Nederland Blad : 1/7 Opgesteld door: EG Bekrachtigd door: LB Het product: Eigenschappen: Let op: Een veiligheidshesje met glow in the dark striping zorgt ervoor, dat de drager zowel overdag als s nachts

Nadere informatie

1 Beschrijving. 3 Regelgeving

1 Beschrijving. 3 Regelgeving Preventiefiche PBM005 12/2015 Beschermings- en signalisatiekledij 1 Beschrijving In deze fiche komt de beschermings- en signalisatiekledij op bouwwerven aan bod. De fiche geeft een overzicht van de risico

Nadere informatie

BESCHERMINGSMIDDELEN

BESCHERMINGSMIDDELEN september 2010 PERSOONLIJKE BESCHERMINGSMIDDELEN VGWM A WAY OF LIVING Veiligheid Gezondheid Welzijn Milieu VGWM Standaards voor professionals, wees alert! Werk veilig of werk niet Het werken op een locatie

Nadere informatie

KOOPHULP VIMLE. Zitbankenserie. DESIGN Ehlén Johansson

KOOPHULP VIMLE. Zitbankenserie. DESIGN Ehlén Johansson KOOPHULP VIMLE Zitbankenserie DESIGN Ehlén Johansson ONDERDELEN Armleuning 1-zitselement 2-zitselement 3-zitselement Hoekelement Chaise longue-element Voetenbank met opbergruimte Afneembare hoes Opbergruimte

Nadere informatie

Kleurstelling signalerende veiligheidskleding

Kleurstelling signalerende veiligheidskleding Brancherichtlijn Kleurstelling signalerende veiligheidskleding (Behoort bij VVW Trein/Tram/Metro) BR Kleurstelling signalerende veiligheidskleding 1.0 mei 19 1 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Scope 3 3 Definities

Nadere informatie

Automotive in een veilig jasje

Automotive in een veilig jasje Automotive in een veilig jasje Met de grootste zorg, verkoopt en repareert u de voertuigen van uw klanten. Door uw vakmanschap gaat uw klant veilig de weg op, van en naar de bestemming. Veiligheid is in

Nadere informatie

PERSOONLIJKE BESCHERMINGSMIDDELEN

PERSOONLIJKE BESCHERMINGSMIDDELEN HSE guidelines S april 2017 PERSOONLIJKE BESCHERMINGSMIDDELEN Werk veilig of werk niet Bij werkzaamheden aan installaties en systemen zijn strikte procedures van kracht. Er bestaat immers een risico dat

Nadere informatie

Wegdekreflectoren. Innovatieve toepassingen en praktijkervaringen. Chris van Wylick, Directeur Van Wylick Wegdek-reflecoren B.V.

Wegdekreflectoren. Innovatieve toepassingen en praktijkervaringen. Chris van Wylick, Directeur Van Wylick Wegdek-reflecoren B.V. Wegdekreflectoren Innovatieve toepassingen en praktijkervaringen Chris van Wylick, Directeur Van Wylick Wegdek-reflecoren B.V. Wegdekreflectoren zijn er in uiteenlopende soorten en maten. Veel van jullie

Nadere informatie

Van Heurck NV. Eksterlaar 25 BE Deurne. Tel Fax BTW BE vanheurck.

Van Heurck NV. Eksterlaar 25 BE Deurne. Tel Fax BTW BE vanheurck. industry healthcare horeca & food public sector image NL Van Heurck NV Eksterlaar 25 BE - 2100 Deurne info@ Tel +32 3 321 21 05 Fax +32 3 321 04 80 BTW BE 0415 031 326 BEDRIJFSPROFIEL Het confectiebedrijf

Nadere informatie

HAVEP HIGH VISIBILITY. Maakt dag en nacht het verschil.

HAVEP HIGH VISIBILITY. Maakt dag en nacht het verschil. HAVEP HIGH VISIBILITY Maakt dag en nacht het verschil. HAVEP HIGH VISIBILITY Je werk brengt je op gevaarlijke plekken en in risicovolle situaties. Betrouwbare werkkleding, met een hoge zichtbaarheid is

Nadere informatie

De High Visibility collectie. Zichtbaar beter beschermd. Joint Venture Partner of Initial

De High Visibility collectie. Zichtbaar beter beschermd. Joint Venture Partner of Initial De High Visibility collectie. Zichtbaar beter beschermd. Joint Venture Partner of Initial Inzicht in veiligheid. Met meer dan 90 jaar ervaring in het beheer van veiligheidskleding volgens de hoogste normen

Nadere informatie

HAVEP MULTI SHIELD. Feel like a hero. Act like a hero.

HAVEP MULTI SHIELD. Feel like a hero. Act like a hero. HAVEP MULTI SHIELD Feel like a hero. Act like a hero. HAVEP MULTI SHIELD IS DE TRIOMF ONDER DE GENORMEERDE VEILIGHEIDSKLEDING Veilig werken voelde nog nooit zo goed. Want met de HAVEP Multi Shield ben

Nadere informatie

Is het een embleem? Nee... Is het een transfer? Nee... Het is YouFocus!

Is het een embleem? Nee... Is het een transfer? Nee... Het is YouFocus! Is het een embleem? Nee... Is het een transfer? Nee... Het is YouFocus! YouFocus is specialist op het gebied van emblemen, die toepasbaar zijn op alle kleding. YouFocus is uw exclusieve partner voor emblemen

Nadere informatie

HAVEP MULTI SHIELD. Feel like a hero. Act like a hero.

HAVEP MULTI SHIELD. Feel like a hero. Act like a hero. HAVEP MULTI SHIELD Feel like a hero. Act like a hero. GENORMEERDE VEILIGHEIDSKLEDING DIE EXCELLEERT IN COMFORT EN UITSTRALING Ontdek HAVEP Multi Shield. De nieuwe generatie veiligheidskleding die lekker

Nadere informatie

Kwaliteitsborging van werkkledij. horizonverkenning Kledingtextiel 30 januari 2014

Kwaliteitsborging van werkkledij. horizonverkenning Kledingtextiel 30 januari 2014 Kwaliteitsborging van werkkledij horizonverkenning Kledingtextiel 30 januari 2014 Textiel onderzoekslabo TO 2 C van de vakgroep Mode-, textiel- en houttechnologie : Confectie Kledingcomfort, afwerkingstechnieken,

Nadere informatie

Nota van Inlichtingen Europese aanbesteding bedrijfskleding en daarmee samenhangende diensten ten behoeve van het Kadaster

Nota van Inlichtingen Europese aanbesteding bedrijfskleding en daarmee samenhangende diensten ten behoeve van het Kadaster 1 van 11 Nota van Inlichtingen Europese aanbesteding bedrijfskleding en ten behoeve van het Kadaster Directie Control en Financiën, Inkoop Services Kenmerk 13.028114 EU-nummer 2013/S 214-372036 Opdrachtgever

Nadere informatie

NIEUWE UITRUKKLEDING. Eén korps, één pak

NIEUWE UITRUKKLEDING. Eén korps, één pak NIEUWE UITRUKKLEDING Eén korps, één pak 1 Voorwoord Bij de brandweer hebben we altijd veel aandacht voor persoonlijke beschermingsmiddelen: adembescherming voorkomt dat we gevaarlijke stoffen inademen

Nadere informatie

Val op veilig! Val veilig op! Met

Val op veilig! Val veilig op! Met Val op veilig! Val veilig op! Met e oekj b r o ct refle! enin n n i b inhoud Waarom moet je opvallen in het verkeer? Reflecteren, geen overbodige luxe! Reflecteren, hoe werkt dat? Reflecteren, maar hoe?

Nadere informatie

HAVEP MULTI SHIELD. Feel like a hero. Act like a hero.

HAVEP MULTI SHIELD. Feel like a hero. Act like a hero. HAVEP MULTI SHIELD Feel like a hero. Act like a hero. GENORMEERDE VEILIGHEIDSKLEDING DIE EXCELLEERT IN COMFORT EN UITSTRALING Ontdek HAVEP Multi Shield. De nieuwe generatie veiligheidskleding die lekker

Nadere informatie

MET REFLECTOR BOEKJE BINNENIN!

MET REFLECTOR BOEKJE BINNENIN! Val Val op veilig veilig! op! MET REFLECTOR BOEKJE BINNENIN! inhoud Waarom moet je opvallen in het verkeer? Reflecteren, geen overbodige luxe! Reflecteren, hoe werkt dat? Reflecteren, maar hoe? Als voetganger

Nadere informatie

VISIBLE IN HIGH VIS BEN JE ALTIJD ZICHTBAAR GEEL/BLAUW GEEL/ZWART ORANJE/BLAUW ROOD/ZWART VISIBLE EN VOOR VERHOOGDE ZICHTBAARHEID EN ISO 20471

VISIBLE IN HIGH VIS BEN JE ALTIJD ZICHTBAAR GEEL/BLAUW GEEL/ZWART ORANJE/BLAUW ROOD/ZWART VISIBLE EN VOOR VERHOOGDE ZICHTBAARHEID EN ISO 20471 BE IN BEN JE ALTIJD ZICHTBAAR Voor ons is het uiterst belangrijk dat u, als professional, zich veilig voelt tijdens het werk en de persoonlijke bescherming krijgt die u verdient. In onze High Visibility

Nadere informatie

KNOXFIELD ZICHTBAARHEID IS VEILIGHEID.

KNOXFIELD ZICHTBAARHEID IS VEILIGHEID. ZICHTBAARHEID IS VEILIGHEID EEN COLLECTIE WAARIN JE GEZIEN WILT WORDEN EINDELIJK WERKKLEDING DAT BIJ ELKAAR PAST FUNCTIONELE EN MODERNE WERKKLEDING DAT PAST. INDIVIDUELE ARTIKELEN DIE BIJ ELKAAR PASSEN

Nadere informatie

Een frisse wind door uw dromen

Een frisse wind door uw dromen Een frisse wind door uw dromen Verse lucht voor een betere nachtrust Lucht is een van de basiselementen op aarde en essentieel voor de mens. We vullen onze longen dan ook meer dan 25.000 keer per dag.

Nadere informatie

LESFICHE ZICHTBAARHEID EN HELMDRACHT

LESFICHE ZICHTBAARHEID EN HELMDRACHT Veilig Zichtbaar LESFICHE ZICHTBAARHEID EN HELMDRACHT 1e GRAAD LAGER ONDERWIJS Doelgroep Eerste graad lager onderwijs Eindtermen Mens en maatschappij ruimte verkeer en mobiliteit: 4.14 De leerlingen kunnen

Nadere informatie

Bronvermelding: www.allesoverhetaquarium.nl

Bronvermelding: www.allesoverhetaquarium.nl ! Bronvermelding: www.allesoverhetaquarium.nl!! Het maken van aquarium foto's Voor veel mensen met een aquarium komt er een tijd dat men er foto's van wil maken om het behaalde resultaat voor altijd vast

Nadere informatie

IN LEVENDEN LIJVE: ZICHTBAAR, WARM & STORMVAST KLEDINGSTUK ONTDEK HET ZELF...EN LAAT JE NIETS WIJSMAKEN! LESBRIEF VOOR DE LEERKRACHT

IN LEVENDEN LIJVE: ZICHTBAAR, WARM & STORMVAST KLEDINGSTUK ONTDEK HET ZELF...EN LAAT JE NIETS WIJSMAKEN! LESBRIEF VOOR DE LEERKRACHT IN LEVENDEN LIJVE: ZICHTBAAR, WARM & STORMVAST KLEDINGSTUK ONTDEK HET ZELF...EN LAAT JE NIETS WIJSMAKEN! LESBRIEF VOOR DE LEERKRACHT 7&8 Ontdek het zelf UITDAGING ONTWERP EEN ZICHTBAAR, WARM & STORMVAST

Nadere informatie

School Lesbrief 2015

School Lesbrief 2015 School Lesbrief 2015 Weer naar School Na zes weken vrij weer naar school! Weer vroeg opstaan, ontbijten en aankleden En dan naar school: wel op een veilige manier! Hoe zorg je ervoor dat je in het verkeer

Nadere informatie

VEILIGHEID EN CORRECT GEBRUIK

VEILIGHEID EN CORRECT GEBRUIK INSTALLATIE INSTRUCTIES 12-2015 VEILIGHEID EN CORRECT GEBRUIK Om veiligheid en een lange levensduur van dit product te garanderen, zal u de bijgesloten instructies strikt in acht moeten nemen. Uw garantie

Nadere informatie

GEAVANCEERD NIEUWE KLEUREN JACKET THERMIC. Art

GEAVANCEERD NIEUWE KLEUREN JACKET THERMIC. Art NL WORKWEAR 1 L I J N GEAVANCEERD BLAUW/LICHT BLAUW GRIJS/ROOD GROEN/LIMOEN NIEUWE KLEUREN JACKET THERMIC Art. 1040003 Stof: 100% Nylon Ripstop 20D. Vulling: 100% Polyester Ecodown. Buitenlaag: 100% Nylon.

Nadere informatie

Klanten binden met een overall

Klanten binden met een overall Klanten binden met een overall Bestaat er een verband tussen bedrijfskleding van uw monteurs en het succes van uw garagebedrijf? Een consument voelt zich meer gerespecteerd als hij geholpen wordt door

Nadere informatie

Goedkoop of duurkoop. Automobilisten voelen minder binding met hun garage. Een eerste indruk is geld waard

Goedkoop of duurkoop. Automobilisten voelen minder binding met hun garage. Een eerste indruk is geld waard Goedkoop of duurkoop Een eerste indruk is geld waard. Ook in de automotive sector. De klant die een schone werkplaats binnenstapt en geholpen wordt door deskundige monteurs in strakke bedrijfskleding,

Nadere informatie

Val veilig op! Met reflector boekje binnenin!

Val veilig op! Met reflector boekje binnenin! V a l o p v e i l i g! Val veilig op! Met reflector boekje binnenin! Waarom moet je opvallen in het verkeer? inhoud Waarom moet je opvallen in het verkeer? Reflecteren, geen overbodige luxe! Reflecteren,

Nadere informatie

Heat & Flame Experience

Heat & Flame Experience HEAT & FLAME EXPERIENCE Heat & Flame Experience 7 februari 2012 Kallo HEAT & FLAME EXPERIENCE PROGRAMMA Programma 12.30u: Ontvangst & welkomstwoord 13.30u: Overzicht van de nieuwe kledingnormen en het

Nadere informatie

TURNER GEBRUIKSAANWIJZING. Elspeterweg 124 8076 PA Vierhouten T 0577-412171 www.tilcentrum.nl. Toonaangevend in preventie fysieke belasting

TURNER GEBRUIKSAANWIJZING. Elspeterweg 124 8076 PA Vierhouten T 0577-412171 www.tilcentrum.nl. Toonaangevend in preventie fysieke belasting Elspeterweg 124 8076 PA Vierhouten T 0577-412171 www.tilcentrum.nl Toonaangevend in preventie fysieke belasting GEBRUIKSAANWIJZING TURNER Til-en hygienehulpmiddelen Service en onderhoud Advies en Training

Nadere informatie

Titel. Tekst. Orange Nano Guardon SelfClean Solar

Titel. Tekst. Orange Nano Guardon SelfClean Solar Titel Tekst Orange Nano Guardon SelfClean Solar Vervuiling vermindert de PV-opbrengst Zonne-energie is populair, terecht, elke kilo CO2-uitstoot die vermeden wordt door duurzame elektriciteitsopwekking

Nadere informatie

De verborgen kosten van foodkleding

De verborgen kosten van foodkleding De verborgen kosten van foodkleding Wanneer u de aanschaf van bedrijfskleding overweegt, is het verstandig alle kosten op een rijtje te zetten. Met alleen de aanschaf bent u er immers nog niet. Het reinigen

Nadere informatie

Missie Dit garanderen we met behulp van het bluesign -label en onafhankelijke controles.

Missie Dit garanderen we met behulp van het bluesign -label en onafhankelijke controles. Missie XD Apparel is een duurzaam, hoogwaardig kledingmerk dat streeft naar een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk. Bij de ontwikkeling van onze producten staat daarom altijd één gedachte centraal:

Nadere informatie

Werken met een reflectiescherm

Werken met een reflectiescherm Werken met een reflectiescherm Met een reflectiescherm kun je licht, of dat nu flitslicht of gewoon daglicht is, terug laten kaatsen naar je onderwerp. Op die manier kun je dingen die normaal in de schaduw

Nadere informatie

Aandacht voor de barcode van een boek. BarcodeWijzer voor uitgevers. 37,29 mm

Aandacht voor de barcode van een boek. BarcodeWijzer voor uitgevers. 37,29 mm Aandacht voor de barcode van een boek BarcodeWijzer voor uitgevers mm 37,29 mm Barcodes, ook wel EAN-symbolen genoemd, zijn niet alleen een hulpmiddel bij het afrekenen aan de kassa van de boekhandel.

Nadere informatie

FOTOGRAFEREN MET GEMAK. Webinar serie - vervolg

FOTOGRAFEREN MET GEMAK. Webinar serie - vervolg FOTOGRAFEREN MET GEMAK Webinar serie - vervolg Avondfotografie Wat is avondfotografie? Wat is avondfotografie? Definitie: alles tussen zonsondergang en zonsopkomst, dus tussen de twee blauwe uurtjes in

Nadere informatie

Inleiding

Inleiding 06 08 10 12 14 16 18 20 22 24 26 28 30 32 34 INHOUD Inleiding KLEUR & VERF De kleurencirkel Warme & koude kleuren Jouw kleurenpalet Verfsoorten Kies je verf Meng je verf Andere soorten waterverf MATERIALEN

Nadere informatie

PBM: één richtlijn, vele normen. Inge De Witte

PBM: één richtlijn, vele normen. Inge De Witte PBM: één richtlijn, vele normen Inge De Witte Europese Richtlijnen PBM Uit twee hoeken bekijken: Aanbodzijde: richtlijn 89/686 op de markt brengen van PBM gericht op fabrikanten Gebruikzijde: richtlijn

Nadere informatie

Premium Kwaliteits Werkkleding Voor Dames

Premium Kwaliteits Werkkleding Voor Dames Premium Kwaliteits Werkkleding Voor Dames 2014 1 Dames Werkkleding Broek Haaksluiting Elastische taille in de rug Haaksluiting Elastische taille in de rug steekzak Veel opbergzakken steekzak Veel opbergzakken

Nadere informatie

Creatief met tegenlicht fotograferen

Creatief met tegenlicht fotograferen Creatief met tegenlicht fotograferen Normaal gesproken zorgt een fotograaf ervoor dat het licht, de zon, aan de zijkant of achter de fotograaf is. Hierdoor is het onderwerp goed belicht en zie je veel

Nadere informatie

Swisstec Interior protection

Swisstec Interior protection Swisstec Interior protection Leer, textiel en hout worden nieuwer dan nieuw! Swisstec Interior protection is een unieke onderhouds- en beschermingsbehandeling die niet alleen wonderen doet voor alle leren

Nadere informatie

Geschreven door: irobot

Geschreven door: irobot Hoe je post-proces Pictures Bewerk foto's om ze te gebruiken in je gidsen te maken. Geschreven door: irobot INTRODUCTIE Foto's komen zelden perfect en zal een aantal bewerken nodig is om ze te gebruiken

Nadere informatie

Bijlage 2A Certificaten omtrent PBM s

Bijlage 2A Certificaten omtrent PBM s Bijlage 2A Certificaten omtrent PBM s Introductie Leveranciers Met betrekking tot persoonlijke beschermingsmiddelen blijkt niet in voldoende mate duidelijk en aantoonbaar te zijn op welke wijze documentatie,

Nadere informatie

NIEUW! SOFTSHELLVEST LECH - ARTIKEL 7654. Polyester-Interlock 100% Polyester, binnenvoering: 100% Polyester,

NIEUW! SOFTSHELLVEST LECH - ARTIKEL 7654. Polyester-Interlock 100% Polyester, binnenvoering: 100% Polyester, 1 CASUAL 110 NIEUW! 07 Zippergarage Kap Zijzak met rits 2 Zijzakken met rits 112 2-Wegs rits Verstelbare band SOFTSHELLVEST LECH - ARTIKEL 7654 SoftShellvest in sportieve snit met moderen kap Winddicht

Nadere informatie

Wasadvies Welke maat moet ik hebben? Krimp Katoen of polyester? Juiste maat van een judoband? Een losse judobroek kopen nodig? IJF Approved uitleg

Wasadvies Welke maat moet ik hebben? Krimp Katoen of polyester? Juiste maat van een judoband? Een losse judobroek kopen nodig? IJF Approved uitleg Wasadvies Welke maat moet ik hebben? Krimp Katoen of polyester? Juiste maat van een judoband? Een losse judobroek kopen nodig? IJF Approved uitleg Wasadvies Er gaan vele verhalen en misverstanden rond

Nadere informatie

PERSOONLIJKE BESCHERMINGSMIDDELEN

PERSOONLIJKE BESCHERMINGSMIDDELEN HSE guidelines S september 2012 PERSOONLIJKE BESCHERMINGSMIDDELEN HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS Werk veilig of werk niet Bij werkzaamheden aan installaties en systemen

Nadere informatie

Integrated Management System

Integrated Management System Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 1. Doel... 1 2. Toepassingsgebied... 1 3. Referenties... 1 4. Definities... 1 5. Werkinstructie... 1 5.1 Algemene instructies... 1 5.2 PBM Matrix... 2 5.3 Minimale voorwaarden

Nadere informatie

Dit moet u weten voordat u een LED scherm gaat aanschaffen

Dit moet u weten voordat u een LED scherm gaat aanschaffen Dit moet u weten voordat u een LED scherm gaat aanschaffen Zijn alle LED schermen hetzelfde? - Het antwoord is nee! Er zijn zeer grote verschillen tussen de diverse LED schermen en modules. Door onwetendheid

Nadere informatie

Duurzaam waterafstotende behandeling van de buitenstof om water eenvoudig te laten weglopen.

Duurzaam waterafstotende behandeling van de buitenstof om water eenvoudig te laten weglopen. Elke steek en vezel is uitgevoerd met de nieuwste technologie om u de beste prestaties en het beste comfort te geven: waterdicht, ademend, vochtopnemend en beschermend tegen de zon. Hieronder de technische

Nadere informatie

NANO COATING De lampen zijn voorzien van een nano coating welke dient voor de veiligheid en ter bescherming in slechte slechte weersomstandigheden.

NANO COATING De lampen zijn voorzien van een nano coating welke dient voor de veiligheid en ter bescherming in slechte slechte weersomstandigheden. 24 LEDS Het Light Vest LED S WORK is een hulpbron van onschatbare waarde voor professionals die werken in het donker. Het is ontworpen en gemaakt van een EN471 gecertificeerd vest, dat helpt om de directe

Nadere informatie

Bij de aanschaf van een helm is het verstandig om op de volgende kenmerken en eigenschappen te letten.

Bij de aanschaf van een helm is het verstandig om op de volgende kenmerken en eigenschappen te letten. Het hoofd mag gerust het belangrijkste lichaamsdeel genoemd worden. Het stuurt niet alleen de rest van je lichaam aan maar het hoofd bepaalt ook in belangrijke mate je uiterlijke kenmerken. Alle reden

Nadere informatie

Index. Klaar voor de toekomst. - Het bedrijf: wie zijn wij? - Wat is NanoCoating? - Mogelijkheden met NanoCoating. - Voordelen van NanoCoating

Index. Klaar voor de toekomst. - Het bedrijf: wie zijn wij? - Wat is NanoCoating? - Mogelijkheden met NanoCoating. - Voordelen van NanoCoating Index - Het bedrijf: wie zijn wij? - Wat is NanoCoating? - Mogelijkheden met NanoCoating - Voordelen van NanoCoating - Producten Universal Cleaner Special Nano Polish NanoCoat Steen & Hout NanoCoat Solar

Nadere informatie

De High Visibility collectie. Zichtbaar beter beschermd.

De High Visibility collectie. Zichtbaar beter beschermd. De High Visibility collectie. Zichtbaar beter beschermd. Inzicht in veiligheid. Met meer dan 90 jaar ervaring in het beheer van veiligheidskleding volgens de hoogste normen neemt Initial bescherming heel

Nadere informatie

Besto Reddingvesten. Safety Equipment4Reddingvesten

Besto Reddingvesten. Safety Equipment4Reddingvesten Safety Equipment4 Besto-Redding Besto heeft meer dan 85 jaar kennis en ervaring op het gebied van persoonlijke reddingmiddelen voor de Watersport en de Scheepvaart Maritieme bedrijven met aandacht voor

Nadere informatie

InfiniClean SelfClean Absorbent Surfaces

InfiniClean SelfClean Absorbent Surfaces InfiniClean SelfClean Absorbent Surfaces Omschrijving Luchtvervuiling, algen mos en schimmels hebben een negatieve invloed op het uiterlijk van gebouwen. Vuildeeltjes slaan er op neer en zorgen voor een

Nadere informatie

CE-MARKERING. (EN 1149), zichtbaarheidskleding (EN 471), reddingsvesten (EN 395, 396 en 399) en drijfhulpmiddelen (EN 393).

CE-MARKERING. (EN 1149), zichtbaarheidskleding (EN 471), reddingsvesten (EN 395, 396 en 399) en drijfhulpmiddelen (EN 393). CE-MARKERING De CE-markering geeft aan dat het product voldoet aan de belangrijkste gezondheids- en veiligheidsvoorschriften van europese richtlijn 89/686/EEC. De PPE-producten van HELL HANsEN workwear

Nadere informatie

VEILIG WERKEN LANGS WEGEN

VEILIG WERKEN LANGS WEGEN VEILIG WERKEN LANGS WEGEN 1. Waarschuwing en algemene richtlijnen Bij nood Ga uit de gevarenzone. 112 en leidinggevende verwittigen. OPGEPAST Werken langs en op wegen is zeer gevaarlijk. Je volgt best

Nadere informatie

Handleiding voor Albatros Uitrukkleding

Handleiding voor Albatros Uitrukkleding Handleiding voor Albatros Uitrukkleding INHOUD 1. inleiding Samenstelling uitruktenue Albatros Mogelijke uitvoeringen 2. in gebruikname kleding Algemeen gebruik Pak verkennen In parate stand opbergen van

Nadere informatie

Bijvoorbeeld: Rood, je ziet een rood voorwerp omdat de rode lichtgolven op het voorwerp weerkaatsen, en alle andere lichtgolven door het voorwerp

Bijvoorbeeld: Rood, je ziet een rood voorwerp omdat de rode lichtgolven op het voorwerp weerkaatsen, en alle andere lichtgolven door het voorwerp Wat is kleur? Om kleur te kunnen zien hebben we altijd een lichtbron nodig, Is het donker dan zien we niks Een lamp, de zon kleur is eigenlijk niets anders dan weerkaatsing van licht Bijvoorbeeld: Rood,

Nadere informatie

KOOPHULP VALLENTUNA. Zitbankenserie. DESIGN Andreas Fredriksson Eva Lilja Löwenhielm Lisa Hilland

KOOPHULP VALLENTUNA. Zitbankenserie. DESIGN Andreas Fredriksson Eva Lilja Löwenhielm Lisa Hilland KOOPHULP VALLENTUNA Zitbankenserie DESIGN Andreas Fredriksson Eva Lilja Löwenhielm Lisa Hilland ONDERDELEN 1-zitselement 1-zitselement met opbergruimte 1-zitselement met bed Afneembare hoes Keuzebekleding

Nadere informatie

zaterdag 15 augustus t/m vrijdag 28 augustus Onze nieuwe collectie kinderkleding.

zaterdag 15 augustus t/m vrijdag 28 augustus Onze nieuwe collectie kinderkleding. zaterdag 15 augustus t/m vrijdag 28 augustus Onze nieuwe collectie kinderkleding. Onze kinderkleding maken we... voor kinderen. Kinderen vinden het heerlijk als ze de ruimte krijgen. Om bij elkaar te zijn,

Nadere informatie

Arbochecklist Goederenvervoer¹

Arbochecklist Goederenvervoer¹ Arbochecklist Goederenvervoer¹ Het bedrijf / de opdrachtgever is bekend met de wettelijke verplichting ² om: De uitzendkracht voor aanvang van het werk voor te lichten over de risico s en de te nemen maatregelen.

Nadere informatie

Leergebied: Zuid Nederland. Constructies. De mens draagt al meer dan 5000 jaar iets om zijn lichaam. Zo blijft het lichaam warm!

Leergebied: Zuid Nederland. Constructies. De mens draagt al meer dan 5000 jaar iets om zijn lichaam. Zo blijft het lichaam warm! Techniekkit: Domein: Competentie: Leergebied: Zuid Nederland Constructies Reflectie Geschiedenis De mens draagt al meer dan 5000 jaar iets om zijn lichaam. Zo blijft het lichaam warm! 1. Maar droegen de

Nadere informatie

6.1 Voortplanting en weerkaatsing van licht 6.2 Spiegel en spiegelbeeld

6.1 Voortplanting en weerkaatsing van licht 6.2 Spiegel en spiegelbeeld 6.1 Voortplanting en weerkaatsing van licht 6.2 Spiegel en spiegelbeeld Lichtbronnen: Directe lichtbronnen produceren zelf licht Indirecte lichtbronnen reflecteren licht. Je ziet een voorwerp als er licht

Nadere informatie

Apple Keyboard demontage te reinigen PCB Membraan

Apple Keyboard demontage te reinigen PCB Membraan Apple Keyboard demontage te reinigen PCB Membraan Gemorste vloeistoffen op keyboards kunt verbindingen tussen de toetsen af te breken. Deze gids zal u tonen hoe te reinigen en repareren van een beschadigde

Nadere informatie

L D E X C O. De specialist in koel- & diepvrieskleding. www.coldtex.nl

L D E X C O. De specialist in koel- & diepvrieskleding. www.coldtex.nl p r o d u c t i n f o r m a t i e De specialist in koel- & diepvrieskleding www.coldtex.nl Introductie Cold ex B.V. is opgericht in 1992 en inmiddels uitgegroeid tot een gerenommeerde speler op het gebied

Nadere informatie

Preventie tekenbeten en tekenziekten Gassneradvies.nl

Preventie tekenbeten en tekenziekten Gassneradvies.nl NEN Norm kleding die helpt te beschermen tegen tekenbeten (NEN 8333) Europese (EN) norm Fedor Gassner Gassner Biologisch Risico Advies www.gassneradvies.nl fedorgassner@gmail.com T: 0614643333 Met dank

Nadere informatie

Het rijbewijs voor motor en motorscooter. Het rijbewijs voor motor en motorscooter maart 2011 1

Het rijbewijs voor motor en motorscooter. Het rijbewijs voor motor en motorscooter maart 2011 1 Het rijbewijs voor motor en motorscooter Motorrijden is populair bij jong en oud. Als motorrijder bent u wel kwetsbaar. Daarom heeft Europa een strenge wetgeving voor het motorrijbewijs. Wat u moet doen

Nadere informatie

Een judogi, waarop te letten?

Een judogi, waarop te letten? Een judogi, waarop te letten? Een publicatie van Judoclub Hokkaido Lochristi Als je een judogi wilt aanschaffen is het best even deze publicatie door te nemen. Je kunt tegenwoordig overal judopakken kopen.

Nadere informatie

TENCATE TENTDOEK. Tips & Informatie. www.tencateoutdoorfabrics.com

TENCATE TENTDOEK. Tips & Informatie. www.tencateoutdoorfabrics.com TENCATE TENTDOEK Tips & Informatie www.tencateoutdoorfabrics.com Onbezorgd kamperen Jaar in, jaar uit Eindelijk weer naar buiten. De geur van het groen snuiven, de grassprieten tussen onze tenen voelen

Nadere informatie

HERTOG TRADING 2014 1. Eco-Budget. Eco-Sport & Eco-Ultra-Sport

HERTOG TRADING 2014 1. Eco-Budget. Eco-Sport & Eco-Ultra-Sport Eco-Budget Uit onze serie wasbare transfers is een speciale goedkopere transfer ontwikkeld. Deze transfer wordt gebruikt voor toepassing op polyester, katoen of een mix van katoen/polyester artikelen die

Nadere informatie

Om kleuren te kunnen zien, heb je licht nodig. Maar waar komt licht vandaan? Lichtbron energiebron lichtkleur. gloeilamp stopcontact geel/bruinig

Om kleuren te kunnen zien, heb je licht nodig. Maar waar komt licht vandaan? Lichtbron energiebron lichtkleur. gloeilamp stopcontact geel/bruinig practicum Kleur is een illusie Zoals jullie hebben gelezen, werkt Jac Barnhoorn (zie interview bladzijde 1) bij Océ Technologies. Met printers van Océ kun je grote kleurafbeeldingen of bijvoorbeeld bouwtekeningen

Nadere informatie

kaarsen de zon olielampen petroleumlampen gloeilampen fakkel maan en sterren brandend hout TL buizen gaslantaarns de zon vuur

kaarsen de zon olielampen petroleumlampen gloeilampen fakkel maan en sterren brandend hout TL buizen gaslantaarns de zon vuur Werkblad 1 Lichtbronnen Lees eerst de tekst een keer door. Vul de woorden op de goede plaats in. Alle woorden mag je maar één keer gebruiken. kaarsen de zon olielampen petroleumlampen gloeilampen fakkel

Nadere informatie

VERLICHTINGSVERBLINDING

VERLICHTINGSVERBLINDING VERLICHTINGSVERBLINDING VERLICHTING EN VERBLINDING Bij verblinding kan onderscheid gemaakt worden tussen directe, rechtstreeks vanuit het armatuur en indirecte verblinding door weerkaatsing van bijvoorbeeld

Nadere informatie

Bewezen geschiktheid. Product testen en prestatie

Bewezen geschiktheid. Product testen en prestatie Bewezen geschiktheid Product testen en prestatie Inleiding Met het gebruik van haar geoctrooieerde Constant Force ankertechniek en ManSafe onderdelen is Latchways in de afgelopen vijftien jaar de voortrekker

Nadere informatie

TRANEMO NEW IN COLLECTION 2017 FLAME RETARDANT HIGH VISIBILITY WORK IDENTITY

TRANEMO NEW IN COLLECTION 2017 FLAME RETARDANT HIGH VISIBILITY WORK IDENTITY TRANEMO NEW IN COLLECTION 2017 FLAME RETARDANT HIGH VISIBILITY WORK IDENTITY MAGMA Inherent vlamvertragend en High Visibility voor de metaalindustrie op wolbasis Magma is ontwikkeld om weerstand te bieden

Nadere informatie