Klimgordels zijn er in verschillende soorten en maten, basic uitvoering of luxer, verschillende gespen of speciaal voor dames, het kan allemaal!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Klimgordels zijn er in verschillende soorten en maten, basic uitvoering of luxer, verschillende gespen of speciaal voor dames, het kan allemaal!"

Transcriptie

1 Basiskennis klimmaterialen Indoor Toprope cursus In de Indoor Toprope cursus krijg je enige basis informatie over klimmaterialen. Misschien is dit een hoop informatie in één keer. Hieronder een overzicht van wat er vertelt is, zodat je dit op je gemak nog een keer kunt nalezen. Note: dit is een basis kennis, wil je extra product informatie, dan verwijzen wij je naar een winkel of producent die deze informatie kan aanvullen voor jou specifieke vragen. Onze informatie geeft je enige basiskennis, zodat je enige kennis hebt in klimmaterialen. De gordel Klimgordels zijn er in verschillende soorten en maten, basic uitvoering of luxer, verschillende gespen of speciaal voor dames, het kan allemaal! Een paar hoofdlijnen zijn: Basic gordel De gordel hier boven is een Basic gordel. Je ziet dat de banden van de gordel wat smaller zijn en minder comfortabel, de zekerlus (de groene) zit horizontaal vast gemaakt aan de tailleband (zie rode pijltjes) waardoor deze anders werkt met sommige zekerapparaten. Het grote voordeel van de gordel is dat deze wat goedkoper is, en dat het een one size fits all is. Bijna iedereen kan hem aan, van volwassenen tot kinderen. Vaak schaffen klimhallen deze gordel aan voor de beginnerlessen. Als een klimmer gaat beginnen met de sport en een gordel voor zichzelf aanschaft, dan kiest hij/zij vaak voor één van de onderstaande modellen. Luxere gordels Onderstaande gordels hebben bredere banden en beide een verticale zekerlus. Hierdoor komen de beenlussen meer op de juiste hoogte te hangen, wat prettiger en comfortabeler is. Door voor een luxere gordel te kiezen, moet je ook een maat nemen die bij jou past. De onderste foto laat al zien dat deze gordel nog iets luxer is dan de bovenste. De tailleband is nog breder en deze kan ademen.

2 De gespen op de gordels De meeste gordel in de winkel die momenteel verkocht worden hebben een systeem als gesp zitten die automatisch blokkeert. Je trekt de band aan en deze kan niet zomaar terugschuiven, dat moet je zelf met 2 handen doen. Maar let op: er zij ook terugsteek gordels! Deze gordel heeft dit systeem niet! Je moet zelf het overgebleven deel van de band nog één maal over de gesp terug steken er door heen. Anders zit hij niet vast. Je kan dit zien aan het woord DANGER dat nog zichtbaar te lezen is op de gesp, gaat de riem er overheen, dan kan je hem niet meer lezen en is deze veilig.

3 Klimschoenen Als je als beginner op zoek gaat naar klimschoenen dan zal je zien dat de ene klimschoen er anders uit ziet dan de andere klimschoen. Het is goed om als beginner niet gelijk een te technische schoen te kopen, dit omdat je nog niet gewent bent aan klimschoenen en ze misschien te technisch voor je zijn. Als je klimschoenen koopt in je eigen schoenmaat, dan kom je er als snel achter dat klimschoenen niet lekker zitten. De tenen worden een beetje bij elkaar gedrukt en ze zitten strak. Tijdens de beginnerscursus heb je misschien zelfs een maat groter (of 2 maten, als je de sokken aanhoudt) aangehad. Als je klimt op de tenen, dan schuiven de voeten naar voren in de klimschoenen en kan het zijn, als de klimschoenen te groot zijn, dat de hiel los komt. Tevens kan je meer druk op de tenen uitvoeren als je op kleine voettreden wilt staan, als je al wat meer gevorderd aan het klimmen bent. Een bewuste keuze. Basic klimschoenen Een groot verschil in de basic klimschoenen t.o.v. de technischere klimschoenen is het volgende: De zool is plat De zool is wat dikker en geeft extra steun aan de voet De neus van de schoen is iets ronder De Basic schoenen zijn iets vriendelijker voor je voeten dan de technischere schoenen. Uiteraard zijn er klimschoenen met en zonder veters. Met veters kan je de schoen mooi aantrekken op de voet, bij klittenband is het voordeel dat je ze na het klimmen van een klimroute snel uit kan doen, waardoor de schoen langer strak zal blijven (als nieuw) i.p.v. vormen naar de voeten en misschien gaan aanvoelen als pantoffeltjes. Technischere klimschoenen Hieronder zie je een technische klimschoen. De zool is minder dik, sterk gekromd en de neus van de schoen is in een puntje. Dit geeft aan dat de schoen minder vriendelijk is, maar wel aan zal sluiten bij misschien de specifieke wensen van een klimmer: het kunnen staan op kleine voettreden of pasjes maken op wrijving, op de muur, etc. Boulderklimschoenen Een boulderklimschoen is ook een technische schoen, maar ook weer aangepast op de wensen van de boulderaar. Veel rubber op de neus en een bolle hiel. Hierdoor kunnen ze in het klimmen de hiel klemmen achter een blokje of hoekje (hielhoek) of met de tenen naar zich toetrekken en zich vastklemmen. Weer een hele andere tak van de klimsport.

4 Karabiners en snappers DMM Belay Master De karabiner die je in de cursus hebt gebruikt is de DMM Belay Master. Deze karabiner valt onder de safe biners, een karabiner waarbij je 3 handelingen moet doen om hem open te krijgen: De klep openen De schroef draaien Open duwen Deze karabiner is verplicht in de Nederlandse klimhallen om te gebruiken. Waarom? Extra veiligheid omdat je bewust alle handelingen moet uitvoeren. Maar vooral: een werknemer kan vanaf een afstand zien of hij correct gesloten zit door de klep. (door de klep kan de schroef niet tijdens het klimmen opendraaien als deze niet gravity loaded hangt) Wat is gravity loaded? NIET Gravity loaded Gravity loaded Niet Gravity loaded: Bij bewegen draait de schroef open in de richting van de pijl, de zwaartekracht. Je kan je voorstellen dat dit voor problemen kan zorgen. Als de klimmer de top heeft gehaald van zijn/haar route en misschien met een open karabiner naar beneden komt. Gravity loaded: Bij beweging draait de schroef dicht/vaster in de richting van de pijl, de zwaartekracht. Ballock De Ballock is ook een safe biner, je moet 3 handelingen verrichten om hem open te maken: Balletje indrukken Schroef draaien Open duwen Echter is deze niet goed te controleren voor een medewerker in de klimhal op afstand, want hij lijkt op een gewonen schroefkarabiner. Wel is deze karabiner er handig als je gevorderde klimtechnieken gaat leren bij het Outdoor Voorklimmen.

5 Schroefkarabiner Deze karabiner heeft een dubble action, maar 2 handelingen om te openen en wordt ook nog veel in de klimsport gebruikt, voornamelijk in het Outdoor Voorklimmen. Hoe zou je deze karabiner wel kunnen gebruiken als safe biner in de klimhal? Je zou 2 karabiner kunnen gebruiken, dan moet je 4 handelingen doen om te openen, dit kan dus weer WEL in de klimhal. Je moet ze dan wel tegengesteld gebruiken, dat wil zeggen: de openingen moeten ieder een andere kant uit wijzen. Uiteraard zijn er nog veel meer karabiners in verschillende uitvoeringen. Ga je zelf karabiners aanschaffen vraag dan in de winkel om uitleg, zij kunnen je veel meer vertellen dan deze informatie. Snapper Een snapper is ook een karabiner maar dan met maar 1 handeling, het open duwen. Snappers kan je terug vinden op de klimwand om het touw van de klimmer bij de muur te houden in bv. een overhang (les 3). Maar ook in het voorklimmen, zodat de klimmer in 1 beweging het klimtouw kan beveiligen aan de rots, door het touw door de snapper te duwen. Een snapper zie je dan ook bij een voorklimsetje zitten aan beide uiteinde, hier leer je alles over bij het Outdoor Voorklimmen. Hoe sterk is een karabiner of snapper? Uiteraard vraag je je af hoe sterk nu een karabiner of snapper is? Hoeveel gewicht kan deze aan. Het volgende kan je hier over terug lezen op al jouw klimmateriaal:

6 De term die gebruikt wordt is KN : KiloNuton. 1 KN is 1000 kg Op deze snapper kan je zien: In de lengte kan hij 24 KN hebben In een dwars belasting 9 KN En als hij open staat nog maar 8 KN Daarom is het belangrijk dat je het materiaal juist gebruikt, in de lengte richting. Kijk maar eens op jouw karabiners of in de bijsluiter die erbij zit als je er één aanschaft. Zekerapparaten De 8 Tijdens de beginnerscursus heb je gewerkt met de 8, (we gaan verder niet in op hoe je deze moet gebruiken.). De 8 geeft iets meer wrijving, doordat het veel contact maakt met het metaal, waardoor het inhalen wat zwaarder gaat. Hierdoor ben je je erg bewust van de 5stappen die je moet maken. Tuber Naast de 8 heb je gewerkt met een Tuber, de dubbele. Het voordeel van de tuber is dat het minder contact maakt met metaal, waardoor je makkelijker kunt inhalen van het klimtouw, maar in het laten zakken helpt deze jou. Dit komt door de sterke knik die het touw maakt. Tevens als de klimmer valt wordt het touw en de tuber tegen je karabiner gedrukt, waardoor het makkelijker is om de klimmer op te vangen, waarbij het nog steeds van belang is dat jij het touw blijft vast houden.

7 Dubbele tuber (zodat deze ook ingezet kan worden met het abseilen (afdalen, over 2 touwen, die door beide openingen gaan.) De grigri De grigri is een automatisch blokkeer systeem, die het houden van de val overneemt. Let goed op hoe het touw door de grigri moet gaan, het poppetje (de klimmer) en het handje (de zekeraar). Ook met dit systeem blijf je zekeren in de 5 stappen, het touw mocht maar een keer een eind doorglijden, omdat deze wat te dun is, zou toch vervelend zijn. Na het blokkeren en de klimmer wil verder klimmen, kan je gewoon doorgaan met zekeren.

8 Wil je iemand laten zakken, dan moet je het touw neerleggen zoals het laatste plaatje en met 1 hand de hendel openen zoals het 1 e plaatje hierboven. Kortom een apparaat wat heel handig is, mits je het correct gebruikt. Is een idee voor een gevorderde klimmer. Wil je dit gaan uit proberen, vraag dan om uitleg bij iemand die er verstand van heeft, maar ook: laat iemand jou back-up zijn. Het vergt enige oefening om om te gaan met het openen van de hendel. Magnesium Magnesium kennen we allemaal wel van het turnen. Wit poeder om je handen stroef mee te maken, als je wat gaat zweten. Zeker geen overbodige luxe als je kleine greepjes wilt vast houden. Wel een wijze raad: gebruik het met mate. Door het magnesium sluit je de porien af, waardoor je meer gaat zweten en dus weer meer pof gebruikt. Vaak poft men alleen een beetje de vingertopjes bij een moeilijke route. De pofzak kan je aan de gordel vastmaken of met een apart riempje om de middel doen. Hij moet zo groot zijn dat je met gemak je hand erin en uit kan halen, dat dit niet wordt belemmert, als je even moet poffen in de klimroute halverwege.

9 Klimtouwen In de klimhal hangen de klimtouwen al voor je klaar, hier hoef je niet zelf over na te denken. Echter willen we je wel vertellen dat de klimtouwen in de hal dynamisch zijn, er zit wat rek in. Dit is om een val op te vangen, je zal dus zachter landen in het touw als je valt. Er bestaan ook statische touwen, waar men bv. alleen over afdaalt in het abseilen. Hoe kan je deze herkennen? Vaak is het zo dat een statisch touw uit maar 1 kleur bestaat en een klimtouw uit meerdere kleuren. Maar vooral: kijk op de verpakking als je iets zelf gaat kopen. Klimtouwen zijn er ook in verschillende diktes, je kiest voor een dikte die past bij jouw tak van de klimsport of wat je voorkeur heeft. Dynamisch klimtouw Statisch klimtouw

Outdoor Only * info@outdoor-only.nl * www.outdoor-only.nl

Outdoor Only * info@outdoor-only.nl * www.outdoor-only.nl Indoor Voorklimmen Voorklimzekeren Lees pagina 34/35 van het Indoor Voorklim boekje van de NKBV. Het uitgeven van het klimtouw wordt hierin mooi omschreven. Echter willen wij hierop aanvullen dat wij het

Nadere informatie

KARABINERS MET EEN ENKELE BEVEILIGING

KARABINERS MET EEN ENKELE BEVEILIGING 1 Schroefkarabiner (d-vormig) Merk: Faders Naam: schroefkarabiner Enkelvoudige beveiliging (schroef), wordt nog af en toe gebruikt om het zekerapparaat aan de gordel te bevestigen. N.B.: Liever niet meer

Nadere informatie

Outdoor Only * *

Outdoor Only * * Standplaats bouwen. Hoe bouw je een standplaats? Tijdens het klimmen, aan het einde van je klimroute of ergens aan de wand als je vele meters gaat klimmen in het multipitchen, zal je een standplaats tegen

Nadere informatie

De enkele en teruggestoken 8

De enkele en teruggestoken 8 De enkele en teruggestoken 8 De teruggestoken 8 gebruiken we o.a. om de klimmer in te binden. Deze manier noemen we direct inbinden, omdat er geen schakel meer tussen komt in de vorm van een karabiner,

Nadere informatie

Veiligheidsprotocol Top-it

Veiligheidsprotocol Top-it Veiligheidsprotocol Top-it Dit is het veiligheidsprotocol voor de trainers en begeleiders van de klimactiviteiten van de klimvereniging Top-it. Dit protocol is van toepassing op alle klimactiviteiten die

Nadere informatie

oefenbijeenkomst (woensdag 11 mei klimcentrum I-VY (www.i-vyclimbing.nl)

oefenbijeenkomst (woensdag 11 mei klimcentrum I-VY (www.i-vyclimbing.nl) Cursus Outdoor Voorklimmen april - juni 2016 Kernpunten 1. Doel van de cursus De cursus is er op gericht de deelnemers het KlimVaardigheidsBewijs Outdoor Voorklimmen (KVB-OV) te laten behalen. De eisen

Nadere informatie

Theorie Bleau Klimpas I: Indoor Lengteklimmen

Theorie Bleau Klimpas I: Indoor Lengteklimmen Theorie Bleau Klimpas I: Indoor Lengteklimmen Inhoud Theorie Waarvoor dient Bleau klimpas I: Indoor lengteklimmen? Materiaalkennis Veiligheid & blessures Praktijk Oefenen Evaluatie Doel Bleau klimpas I:

Nadere informatie

COMPETENTIES KLIMCURSUS

COMPETENTIES KLIMCURSUS COMPETENTIES KLIMCURSUS INDOOR VOORKLIMMEN NKBV, competenties klimcursus indoor voorklimmen, versie 05-10-2016 1(5) KLIMCURSUS INDOOR VOORKLIMMEN Scope: De cursus Indoor Voorklimmen brengt de basisbeginselen

Nadere informatie

NKBV regio Limburg. Cursus Outdoor Voorklimmen mei - juni 2015. Kernpunten

NKBV regio Limburg. Cursus Outdoor Voorklimmen mei - juni 2015. Kernpunten Cursus Outdoor Voorklimmen mei - juni 2015 Kernpunten 1. Doel van de cursus De cursus is er op gericht de deelnemers het KlimVaardigheidsBewijs Outdoor Voorklimmen (KVB-OV) te laten behalen. De eisen waaraan

Nadere informatie

docent: Lars Schreurs voor het indoor deel en Pierre Smetsers voor het outdoor deel. contact: Pierre Smetsers

docent: Lars Schreurs voor het indoor deel en Pierre Smetsers voor het outdoor deel. contact: Pierre Smetsers Cursus Outdoor Voorklimmen Multi-pitch april - juni 2018 Kernpunten 1. Doel van de cursus De cursus is er op gericht de deelnemers het KlimVaardigheidsBewijs Outdoor Voorklimmen Multi-pitch (KVB-OV) te

Nadere informatie

Sportklimmen, echt een sport om bo ven jezelf uit te stijgen!

Sportklimmen, echt een sport om bo ven jezelf uit te stijgen! Sportklimmen, echt een sport om bo ven jezelf uit te stijgen! Vanaf de eer ste kennismaking ben ik fan van het boulderen, een vorm van sport klim men, waarbij geen touw wordt gebruikt. Tijdens het Nederlands

Nadere informatie

Instructieboek. Klim3hoek. Een samenwerking tussen Sport Institute Europe, CIOS Goes Breda & ScheldeSports.

Instructieboek. Klim3hoek. Een samenwerking tussen Sport Institute Europe, CIOS Goes Breda & ScheldeSports. Instructieboek Klim3hoek Een samenwerking tussen Sport Institute Europe, CIOS Goes Breda & ScheldeSports. Inleiding Dit is de handleiding en literatuur voor de klimdriehoek en tokkel van Schelde Sports.

Nadere informatie

OSKV IT. Yeti s Indoor Toprope. Naam: Opleiding tot Zelfstandig Indoor Toprope klimmer

OSKV IT. Yeti s Indoor Toprope. Naam: Opleiding tot Zelfstandig Indoor Toprope klimmer OSKV IT Overzicht der Stand van Kennis en Vaardigheden Indoor Toprope Naam: Enkel afvinken indien de deelnemer het besproken item zonder hulp vlot en correct uit voert. Opleiding tot Zelfstandig Indoor

Nadere informatie

Voorwoord Jorg Verhoeven Muriel Sarkany

Voorwoord Jorg Verhoeven Muriel Sarkany Voorwoord Klimmen is fantastisch en gaat vaak vanzelf. Maar al heb je nog zoveel talent, veilig en goed voorklimmen moet je leren! Ik woon en train in Oostenrijk en daar klimt iederéén voor, ook in klimhallen.

Nadere informatie

EXAMENVERLOOP. Sporttechnische proef Initiator Muurklimmen

EXAMENVERLOOP. Sporttechnische proef Initiator Muurklimmen EXAMENVERLOOP Sporttechnische proef Initiator Muurklimmen 1 EXAMENVERLOOP Sporttechnische proef Initiator Sportklimmen 1. ALGEMEEN... 2 2. OMSCHRIJVING VAN DE ONDERDELEN... 2 3. VERLOOP VAN DE PROEF...

Nadere informatie

EXAMENVERLOOP Sporttechnische proef Initiator Muurklimmen

EXAMENVERLOOP Sporttechnische proef Initiator Muurklimmen 1 EXAMENVERLOOP Sporttechnische proef Initiator Muurklimmen 2 EXAMENVERLOOP Sporttechnische proef Initiator Muurklimmen 1. ALGEMEEN... 3 2. OMSCHRIJVING VAN DE ONDERDELEN... 3 3. VERLOOP VAN DE PROEF...

Nadere informatie

Sportklimmen, echt een sport om bo ven jezelf uit te stijgen!

Sportklimmen, echt een sport om bo ven jezelf uit te stijgen! Sportklimmen, echt een sport om bo ven jezelf uit te stijgen! Vanaf de eer ste kennismaking ben ik fan van het boulderen, een vorm van sport klim men, waarbij geen touw wordt gebruikt. Tijdens het Nederlands

Nadere informatie

Touw interventies 10 examen casussen

Touw interventies 10 examen casussen Touw interventies 10 examen casussen door Art de Lange Buitensportopleiding CIOS Goes, resque 1 Touwinterventies voor het sportklimmen Instructie geven en het controleren van de veiligheid zijn belangrijke

Nadere informatie

Eenheid van instructie Outdoor Voorklimmen Module 4

Eenheid van instructie Outdoor Voorklimmen Module 4 Eenheid van instructie Outdoor Voorklimmen Module 4 Onderdeel: Outdoor Voorklimmen Module 4, aantal deelnemers: tot 2 cursisten op 1 instructeur Omschrijving van de eenheid van instructie Situatie omschrijving:

Nadere informatie

Klimtechniek Slim klimmen om kracht te besparen. Een goede klimtechniek helpt kracht te besparen!

Klimtechniek Slim klimmen om kracht te besparen. Een goede klimtechniek helpt kracht te besparen! Een goede klimtechniek helpt kracht te besparen! Om te voorkomen dat men gedurende een lange route teveel kracht verliest en uitgeput raakt, is het belangrijk om een goede klimtechniek te hebben. Aangezien

Nadere informatie

Sportklimmen, echt een sport om bo ven jezelf uit te stijgen!

Sportklimmen, echt een sport om bo ven jezelf uit te stijgen! Sportklimmen, echt een sport om bo ven jezelf uit te stijgen! Klimmen kun je binnen in de klimhal doen of buiten in de rots. Je kan klimmen op lage rotsblokken (boulders) maar ook op enorm lange routes

Nadere informatie

OEFENINGEN: Klimmen in een turnzaal

OEFENINGEN: Klimmen in een turnzaal LESFICHE 1 OEFENINGEN: Klimmen in een turnzaal DOELEN LEERINHOUDEN ORGANISATIE Het is voor veel leerkrachten niet evident om klimmen aan te bieden tijdens de lessen lichamelijke opvoeding. In deze lesfiche

Nadere informatie

EXAMENVERLOOP. Sporttechnische proef Initiator Muurklimmen

EXAMENVERLOOP. Sporttechnische proef Initiator Muurklimmen EXAMENVERLOOP Sporttechnische proef Initiator Muurklimmen 1 EXAMENVERLOOP Sporttechnische proef Initiator Sportklimmen 1. ALGEMEEN... 2 2. OMSCHRIJVING VAN DE ONDERDELEN... 2 3. VERLOOP VAN DE PROEF...

Nadere informatie

YETI CATALOGUS Wat heeft Yeti en wat kan ik lenen?

YETI CATALOGUS Wat heeft Yeti en wat kan ik lenen? YETI CATALOGUS Wat heeft Yeti en wat kan ik lenen? Dese catalogus is gemaakt om de leden te informeren over het huren van materiaal van Yeti. Voor vragen kan je altijd de materiaalcommissaris een mailtje

Nadere informatie

'EXTRA' BEVEILIGDE KARABINERS

'EXTRA' BEVEILIGDE KARABINERS 'EXTRA' BEVEILIGDE KARABINERS Tijdens het zekeren, op de standplaats, in een klettersteigset, als zelfzekering of in takels op de gletsjer wanneer je aan slechts één karabiner hangt gebruik je een beveiligde

Nadere informatie

VEILIG ZEKEREN BIJ SPORTKLIMMEN

VEILIG ZEKEREN BIJ SPORTKLIMMEN VEILIG ZEKEREN BIJ SPORTKLIMMEN Ongevallen bij het zekeren Sportklimmen is een relatief veilige vorm van de klimsport. Maar eigenlijk is het opmerkelijk dat het niet vaker mis gaat. Want uit recent onderzoek

Nadere informatie

veilig sportklimmen Indoor Toprope Klimvaardigheidsbewijs Cursusboekje

veilig sportklimmen Indoor Toprope Klimvaardigheidsbewijs Cursusboekje veilig sportklimmen 1 Klimvaardigheidsbewijs Indoor Toprope Cursusboekje inhoud Introductie 3 Risicobewustzijn en veiligheid 5 Ongevallen voorkomen 7 Check? Check! de klimregels 8 Omgaan met angst 11 Klim

Nadere informatie

EXAMENVERLOOP. Sporttechnische proef Initiator Sportklimmen

EXAMENVERLOOP. Sporttechnische proef Initiator Sportklimmen EXAMENVERLOOP Sporttechnische proef Initiator Sportklimmen Laatste aanpassingen 24 april 2017 1 EXAMENVERLOOP Sporttechnische proef Initiator Sportklimmen 1. ALGEMEEN... 2 2. OMSCHRIJVING VAN DE ONDERDELEN...

Nadere informatie

P X SPORTKLIMMEN OP SCHOOL PO/VO. Een veilige opbouw van het zekeren met grote groepen

P X SPORTKLIMMEN OP SCHOOL PO/VO. Een veilige opbouw van het zekeren met grote groepen P X PO/VO SPORTKLIMMEN OP SCHOOL Een veilige opbouw van het zekeren met grote groepen In de sportkennismakingslessen is sinds de invoering van de tweede fase bij ons op school het sportklimmen in de plaatselijke

Nadere informatie

PROGRAMMA KLIMSCHOOL JEUGDGROEP 2 e JAARS

PROGRAMMA KLIMSCHOOL JEUGDGROEP 2 e JAARS PROGRAMMA KLIMSCHOOL 2013 JEUGDGROEP 2 e JAARS idem voor 3 e, 4 e, en 5 e jaars JEUGDKLIMSCHOOL Inhoudstabel KLIMSCHOOLVOORMIDDAG: KLIMSCHOOL TWEEDEJAARS OP 03 FEBRUARI 2013 SIPPELBERG 3 KLIMSCHOOL 1 :

Nadere informatie

veilig sportklimmen Indoor Toprope Klimvaardigheidsbewijs Cursusboekje

veilig sportklimmen Indoor Toprope Klimvaardigheidsbewijs Cursusboekje 2010.1 veilig sportklimmen 1 Klimvaardigheidsbewijs Indoor Toprope Cursusboekje inhoud Introductie 3 Risicobewustzijn en veiligheid 5 Ongevallen 7 Klimregels 8 Omgaan met angst 11 Klim blessurevrij 13

Nadere informatie

Huppel de pup. Zaag 40 cm rondhout af. Gebruik een verstekbak en een toffelzaag.

Huppel de pup. Zaag 40 cm rondhout af. Gebruik een verstekbak en een toffelzaag. Dit heb je nodig: rondhout 6mm, handboor + 6mm boortje, plankje 10x10 cm, ijzerdraad 1,2 mm, houtlijm, kniptang, kurk, chenilledraad, push-pins, stiften, materialen om de kruk te versieren Beweging/Mechanica

Nadere informatie

HUISREGLEMENT. Verzekering

HUISREGLEMENT. Verzekering Verzekering HUISREGLEMENT Bleau bvba heeft een verzekering BA uitbating. Iedereen kan bij Bleau Climbing Team onder de Klim- en Bergsportfederatie een uitgebreide bergsportverzekering aangaan of kan kiezen

Nadere informatie

veilig sportklimmen Indoor Voorklimmen Klimvaardigheidsbewijs Cursusboekje

veilig sportklimmen Indoor Voorklimmen Klimvaardigheidsbewijs Cursusboekje veilig sportklimmen Klimvaardigheidsbewijs Indoor Voorklimmen Cursusboekje inhoud Voorwoord 1 Introductie 3 Risicobewustzijn en veiligheid 5 Klimregels 6 Constante oplettendheid 9 Omgaan met angst 11 Ongevallen

Nadere informatie

Voorwoord Jorg Verhoeven Outdoor Voorklimmen Anak Verhoeven

Voorwoord Jorg Verhoeven Outdoor Voorklimmen Anak Verhoeven Voorwoord Klimmen is fantastisch en gaat vaak vanzelf. Maar al heb je nog zoveel talent, veilig en goed voorklimmen moet je leren! Ik woon en train in Oostenrijk en daar klimt iederéén voor, ook in klimhallen.

Nadere informatie

HUISREGLEMENT. Verzekering

HUISREGLEMENT. Verzekering Verzekering HUISREGLEMENT Bleau bvba heeft een verzekering BA uitbating. Iedereen kan bij Bleau Climbing Team onder de Klim- en Bergsportfederatie een uitgebreide bergsportverzekering aangaan of kan kiezen

Nadere informatie

Handleiding valbeveiliging

Handleiding valbeveiliging Handleiding valbeveiliging De volgende punten gaan u uitleg geven over de werking van valbeveiliging De valbeveiliging bestaat uit de volgende onderdelen: Ankerpunt met ankerlijn en openende handgreep.

Nadere informatie

Zwaartekracht. Dat komt door de zwaartekracht. De aarde trekt alles naar beneden.

Zwaartekracht. Dat komt door de zwaartekracht. De aarde trekt alles naar beneden. Lees de uitleg over de zwaartekracht. Zwaartekracht Je zit onder een boom, en dan opeens. boem een appel op je hoofd, hoe kan dat?? Dat komt door de zwaartekracht. De aarde trekt alles naar beneden. En

Nadere informatie

Handleiding Groente- en fruitles

Handleiding Groente- en fruitles Groep 3 / 4 / 5 / 6 / 7 / 8 Handleiding Groente- en fruitles Groente- en fruitles voor groep 3 t/m 8 In de Groente- en fruitles leren kinderen spelenderwijs dat groente en fruit eten belangrijk is om te

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN KLIMHAL AMSTERDAM.

ALGEMENE VOORWAARDEN KLIMHAL AMSTERDAM. ALGEMENE VOORWAARDEN KLIMHAL AMSTERDAM. Deze algemene voorwaarden gelden voor iedere aanbieding door Klimhal Amsterdam, iedere overeenkomst van huur/verhuur van Klimhal Amsterdam en/of opdracht tot het

Nadere informatie

veilig sportklimmen Outdoor Voorklimmen Instructeurshandleiding Versie 1.0

veilig sportklimmen Outdoor Voorklimmen Instructeurshandleiding Versie 1.0 veilig sportklimmen Instructeurshandleiding Outdoor Voorklimmen Versie 1.0 Instructeurshandleiding Outdoor Voorklimmen inhoudsopgave Inleiding Opzet en doel cursus 3 4 1 Introductie 9 1.1 Outdoor klimmen

Nadere informatie

Neerzetten van het krat stapelen

Neerzetten van het krat stapelen Krat Stapelen 3263 Neerzetten van het krat stapelen Rol het kussen uit op de plaats waar u de attractie wilt hebben Daarna dient u het kussen nog 2 maal uit te vouwen. Let op: het kussen dient er dan vierkant

Nadere informatie

BELANGRIJK! BEWAREN TER REFERENTIE IN DE TOEKOMST

BELANGRIJK! BEWAREN TER REFERENTIE IN DE TOEKOMST A B D C E F NL BELANGRIJK! BEWAREN TER REFERENTIE IN DE TOEKOMST Veilig gebruik van de Caboo... Lees alle instructies aandachtig door voordat u de Caboo in gebruik neemt. Let vooral goed op de onderstaande

Nadere informatie

Balance. your life. Louis Van Houttestraat 109 9050 Ledeberg 0493/56 24 04 www.klimzaalbalance.be

Balance. your life. Louis Van Houttestraat 109 9050 Ledeberg 0493/56 24 04 www.klimzaalbalance.be Balance your life Louis Van Houttestraat 109 9050 Ledeberg 0493/56 24 04 www.klimzaalbalance.be WAT IS BOLDEREN? De moeilijkheidsgraad van onze routes: Bij boulderen beklim je zonder touw of hulpmiddelen

Nadere informatie

Oefeningen bij schouderklachten

Oefeningen bij schouderklachten Oefeningen bij schouderklachten Uw behandelend arts heeft u geadviseerd oefeningen te doen om uw schouderklachten te helpen verminderen. Het is, in eerste instantie, niet nodig om de oefeningen onder begeleiding

Nadere informatie

inhoudsopgave Instructeurshandleiding Indoor Voorklimmen versie 1.0

inhoudsopgave Instructeurshandleiding Indoor Voorklimmen versie 1.0 inhoudsopgave Inleiding Opzet en doel cursus Opbouw van de lessen 3 5 9 1 Introductie 11 1.1 Indoor voorklimmen 11 1.2 Ethiek bij het indoor voorklimmen 11 1.3 Mogelijkheden na indoor voorklimmen 12 1.4

Nadere informatie

DE TOENEMENDE LAGENSNIT MET PROJECTIE (vanaf 120 )

DE TOENEMENDE LAGENSNIT MET PROJECTIE (vanaf 120 ) DE TOENEMENDE LAGENSNIT MET PROJECTIE (vanaf 120 ) Algemeen Als klanten met lang haar geen massieve snit hebben, is het meer dan waarschijnlijk dat zij lagen in het haar hebben en meestal toenemende lagen.

Nadere informatie

STAND! Inrichting standplaats in alpien terrein / multipitch / ijs

STAND! Inrichting standplaats in alpien terrein / multipitch / ijs Sjors V. kan relaxt zekeren op een goede standplaats in de Desmaison route op de oostpijler van de Pic de Bure, Devoluy. Foto H.S. STAND! Inrichting standplaats in alpien terrein / multipitch / ijs Auteur:

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Hoe ga je met dit boekje om? 7. 2 Lichaamsseintjes waaraan merk jij dat je zenuwachtig wordt? 17

Inhoudsopgave. Hoe ga je met dit boekje om? 7. 2 Lichaamsseintjes waaraan merk jij dat je zenuwachtig wordt? 17 Inhoudsopgave Waarom dit boekje? 6 Hoe ga je met dit boekje om? 7 1 Wat is stotteren? 9 2 Lichaamsseintjes waaraan merk jij dat je zenuwachtig wordt? 17 3 Zenuwachtig? Zet je buikademhaling aan! 19 4 Onzekerheid

Nadere informatie

Sjorren - Chiro de Schakel Sjorren. Chiro de Schakel.

Sjorren - Chiro de Schakel Sjorren. Chiro de Schakel. Sjorren Chiro de Schakel http://www.chirodeschakelgenk.tk De kruissjorring Je gebruikt de kruissjorring om twee palen dwars op elkaar vast te zetten in de vorm van een kruis. Het is de bedoeling dat je

Nadere informatie

Hand- out Boeing 737. hand- out- PU.01

Hand- out Boeing 737. hand- out- PU.01 Hand- out Boeing 737 Pitch- Up Arendweg 37- B Lelystad Airport hand- out- PU.01 085-210 60 66 leervandeluchtvaart.nl 1 Deze hand- out is samengesteld door Simcenter Lelystad, Pitch- Up en wordt toegepast

Nadere informatie

Informatie. Enkelbandblessure

Informatie. Enkelbandblessure Informatie Enkelbandblessure U heeft een enkelbandblessure. Dit wordt ook wel een verzwikte of verstuikte enkel, enkelbandletsel of enkeldistorsie genoemd. Het betekent dat een of meerdere enkelbanden

Nadere informatie

my baby carrier NEDERLANDS GEBRUIKSAANWIJZING LET OP! BEWAAR DE GEBRUIKS- AANWIJZING VOOR LATERE REFERENTIE!

my baby carrier NEDERLANDS GEBRUIKSAANWIJZING LET OP! BEWAAR DE GEBRUIKS- AANWIJZING VOOR LATERE REFERENTIE! my baby carrier GEBRUIKSAANWIJZING NEDERLANDS Geïntegreerde hoofdsteun LET OP! BEWAAR DE GEBRUIKS- AANWIJZING VOOR LATERE REFERENTIE! > WAARSCHUWINGEN WAARSCHUWING: Je evenwicht kan door je eigen bewegingen

Nadere informatie

Minikoptertjes Minikoptertjes Als je een heel licht papiertje laat vallen komt het lekker langzaam naar beneden. Blaadjes aan bomen schommelen soms lang in de lucht voor ze de grond raken. De Oleanderbloem

Nadere informatie

Stroomschema s maken in Word

Stroomschema s maken in Word 1 Stroomschema s maken in Word Een programma direct maken in Scratch gaat vaak wel goed als het een klein programma is. Als het programma groter en moeilijker is, is het lastig om goed te zien welk commando

Nadere informatie

Voorwoord Bart Overlaet Mirjam Verbeek

Voorwoord Bart Overlaet Mirjam Verbeek Voorwoord Voor het eerst van binnen naar buiten een mijlpaal voor elke klimmer. Wat het klimmen buiten zo leuk en uitdagend maakt? Het contact met de natuur, de omgeving, het lezen van de rots en het gevoel

Nadere informatie

Handleiding opzetten en afbreken shelter KSA Noordzeegouw:

Handleiding opzetten en afbreken shelter KSA Noordzeegouw: Handleiding opzetten en afbreken shelter KSA Noordzeegouw: A. Ontleend materiaal: 1 groot groen 6-hoekig tentzeil met stormkoorden 1 metalen plaatje om op de pin te zetten en in het zeil te houden (top)

Nadere informatie

Warming up. Deel 1.A - wanneer wel ergometers beschikbaar zijn (Skoll trainingen) - bestaat uit wat ED/AT/sprints op een ergo. Zie schema.

Warming up. Deel 1.A - wanneer wel ergometers beschikbaar zijn (Skoll trainingen) - bestaat uit wat ED/AT/sprints op een ergo. Zie schema. Warming up In het kader van professionalisering van het eerstejaarsroeien op Skoll is er een nieuwe veilige warm-up ontwikkeld voor de gehele eerstejaars linie. De warm-up is zo gemaakt dat het lichaam

Nadere informatie

1. Inleiding. 2. Materiaal. 3. De delen van de dwarsfluit?

1. Inleiding. 2. Materiaal. 3. De delen van de dwarsfluit? 1. Inleiding Je wil graag dit wondermooie instrument leren bespelen. Om je hierin op weg te helpen, geef ik jou graag de volgende tips mee. + Zorg ervoor dat je ergens rustig en aandachtig kan werken.

Nadere informatie

huisregels & veiligheidsinstructies

huisregels & veiligheidsinstructies huisregels & veiligheidsinstructies 2018.2 HUISREGELS EN VEILIGHEIDSINSTRUCTIES 2018.2 1. Melden en akkoord gaan 1.1 Iedereen die een Neoliet vestiging betreedt (klimr, zekeraar, boulderaar of toeschouwer)

Nadere informatie

Handleiding. Tilly Light fietsendrager

Handleiding. Tilly Light fietsendrager Handleiding Tilly Light fietsendrager mei 2015 Tilly Light BV Inhoudsopgave Algemeen 4 Onderdelen 5 Stekker aansluiting 10 Eerste gebruik 11 Op de auto plaatsen 15 Fietsen plaatsen 18 Rijden 23 Fietsen

Nadere informatie

Spoel opspoelen. 1: garen op de houder. 2: spoel op de spoelopwinder. 3: draad door de geleider heen. (afbeelding 2)

Spoel opspoelen. 1: garen op de houder. 2: spoel op de spoelopwinder. 3: draad door de geleider heen. (afbeelding 2) Spoel opspoelen 1: garen op de houder. 2: spoel op de spoelopwinder 3: draad door de geleider heen. (afbeelding 2) 4: draad door een gaatje van de spoel halen. 5: spoelopwinder naar zijkant duwen (afbeelding

Nadere informatie

Geen tijd om elke dag te sporten? Kom thuis in actie met 1-minuut oefeningen!

Geen tijd om elke dag te sporten? Kom thuis in actie met 1-minuut oefeningen! Geen tijd om elke dag te sporten? Kom thuis in actie met 1-minuut oefeningen! Astrid Witte zomer 2014 Even vooraf: - Deze oefeningen zijn bedoeld voor gezonde volwassenen - Heb je klachten, overleg dan

Nadere informatie

BO 3 voor (elektrische) rolstoelers

BO 3 voor (elektrische) rolstoelers Basisopstelling 3 is beschreven in de methode Basislessen bewegingsonderwijs deel 1 Van Gelder & Stroes 2009. In deze beschrijving zijn de aanpassingen beschreven voor deelnemers in een (elektrische) rolstoel.

Nadere informatie

1 Teenstand vanaf vlakke ondergrond. 2 Band training achillespees. 3 Teenstand op traptrede (gestrekte knie)

1 Teenstand vanaf vlakke ondergrond. 2 Band training achillespees. 3 Teenstand op traptrede (gestrekte knie) Pagina 1 van 5 Bij welke blessures werkt deze oefentherapie? Deze oefentherapie is effectief bij kuit, enkel, scheenbeen en fascia plantaris klachten. De fascia plantaris is de grote pees in de voetzool

Nadere informatie

Hand- out Boeing 737 vliegen. hand- out- PU.01

Hand- out Boeing 737 vliegen. hand- out- PU.01 Hand- out Boeing 737 vliegen. Pitch- Up Arendweg 37- B Lelystad Airport 085-210 60 66 pitch- up.nl 1 Deze hand- out is samengesteld door Simcenter Lelystad, Pitch- Up en wordt toegepast bij het uitvoeren

Nadere informatie

HANDIG SPELEN MET EEN HOND

HANDIG SPELEN MET EEN HOND l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG SPELEN MET EEN HOND OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER SPELEN MET EEN HOND. JE

Nadere informatie

Het houden van een spreekbeurt

Het houden van een spreekbeurt Het houden van een spreekbeurt In deze handleiding staan tips over hoe je een spreekbeurt kunt houden. Waar moet je op letten? Wat moet je wel doen? En wat moet je juist niet doen? We hopen dat je wat

Nadere informatie

3. HET STAAND WEEFGETOUW Ik ga er van uit dat je al een weefgetouw hebt gebouwd. Hieronder wat termen, die regelmatig voorkomen.

3. HET STAAND WEEFGETOUW Ik ga er van uit dat je al een weefgetouw hebt gebouwd. Hieronder wat termen, die regelmatig voorkomen. WEVEN op een VERTICAAL WEEFGETOUW Inhoud: 1. Geschiedenis in een notendop blz. 1 2. Soorten weefgetouwen blz. 1 3. Het staand weefgetouw blz. 1 4. Principe en techniek van weven op een staand getouw: blz.

Nadere informatie

Scouts instructie: hakken Hoe je veilig je houtvoorraad aan kan leggen

Scouts instructie: hakken Hoe je veilig je houtvoorraad aan kan leggen Scouts instructie: hakken Hoe je veilig je houtvoorraad aan kan leggen Als je een kampvuur of een kookvuur gaat maken, zal het je zelden gebeuren dat al je hout precies de goede afmetingen heeft. Je hebt

Nadere informatie

Alles wat je wilt weten!

Alles wat je wilt weten! WELKOM BIJ IN10LESSEN Alles wat je wilt weten! VOORDELEN 1. IN 10 LESSEN KUN JE 80% VAN DE MUZIEK SPELEN! 2. OEFENEN WANNEER HET JOU UITKOMT! 3. GEEN REISTIJD! 4. GEEN DURE LESSEN! 5. DUIDELIJKE UITLEG

Nadere informatie

Wheels at work Katrol Stel je eens voor dat je een zware piano een verdieping omhoog moet tillen. Hoe zou het zijn om deze piano de trap op de tillen? Als je de piano met een paar katrollen omhoog hijst,

Nadere informatie

De voordelen van hardlopen

De voordelen van hardlopen Hardloop tips De voordelen van hardlopen Zodra het buiten lekker weer wordt zie je overal om je heen mensen in hun hardloopschoenen springen. Op een mooie lenteof zomerdag is het heerlijk om na het werk

Nadere informatie

GEBRUIKERSHANDLEIDING RSS Dakrand valbeveiligingssysteem

GEBRUIKERSHANDLEIDING RSS Dakrand valbeveiligingssysteem Roof Safety Systems BV De Sondert 24 NL-5928 RV Venlo, The Netherlands GEBRUIKERSHANDLEIDING RSS Dakrand valbeveiligingssysteem A Doel van het RSS systeem Volgens lokale en Europese richtlijnen is het

Nadere informatie

PORTFOLIO STIJN VAN HULLE. Stijn Van Hulle. Hoog en. SHOOT n 51

PORTFOLIO STIJN VAN HULLE. Stijn Van Hulle. Hoog en. SHOOT n 51 PORTFOLIO STIJN VAN HULLE Stijn Van Hulle Hoog en 18 SHOOT n 51 droog Stijn Van Hulle heeft twee passies: klimmen en fotograferen. Je vindt hem dan ook het vaakst hoog en droog, bengelend aan een of andere

Nadere informatie

BREIEN. stuk1. tik, tik, tik, tik... heerlijk!

BREIEN. stuk1. tik, tik, tik, tik... heerlijk! hoofd stuk1 Breien is echt niet moeilijk. Alles wat je nodig hebt zijn twee breipennen en een bolletje wol. Je goeie humeur volgt dan vanzelf. 7 BREIEN tik, tik, tik, tik... heerlijk! WAT GAAN WE BREIEN?

Nadere informatie

Richtlijn routebouwen

Richtlijn routebouwen Richtlijn routebouwen Versie A1 Datum: 20-04-2018 Inhoud 1 Introductie 3 Intro 3 Afbakening 3 Voor wie is deze richtlijn bedoeld 3 Meld (bijna) ongevallen 3 Vastgesteld door 3 2 Richtlijn routebouwen lead

Nadere informatie

Voor het eerst naar school

Voor het eerst naar school Prentenboek Voor het eerst naar school Boek om samen met uw kleuter te lezen voordat hij/zij voor het eerst naar school gaat Veel leesplezier! Team BS De Driesprong Oude Baan 36 6286 BE Wahlwiller - Nijswiller

Nadere informatie

Volg het stappenplan en maak je eigendansmat. De dansmat kan je aansluiten op de computer en met Scratch bouw je een programma.

Volg het stappenplan en maak je eigendansmat. De dansmat kan je aansluiten op de computer en met Scratch bouw je een programma. Beschrijving Volg het stappenplan en maak je eigendansmat. De dansmat kan je aansluiten op de computer en met Scratch bouw je een programma. Materiaal Oud toetsenbord Dun snoer (8m) Aluminiumfolie Groot

Nadere informatie

Toolboxmeeting. Toolboxmeeting Werken op hoogte / Valbeveiliging

Toolboxmeeting. Toolboxmeeting Werken op hoogte / Valbeveiliging Toolboxmeeting Werken op hoogte / Valbeveiliging INLEIDING Volgens de Arbo-wet is 2,5 meter de kritische hoogte. Zodra er boven deze hoogte gewerkt moet worden, zijn maatregelen vereist en een ieder dient

Nadere informatie

Voor het eerst naar school

Voor het eerst naar school Prentenboek Voor het eerst naar school Boek om samen met uw kleuter te lezen voordat hij/zij voor het eerst naar school gaat Veel leesplezier! Team BS A gene Wienberg R.K. Basisschool A gene Wienberg Hilleshagerweg

Nadere informatie

Succes en veel plezier toegewenst!

Succes en veel plezier toegewenst! Voorwoord HOE VOER JE EEN OEFENING GOED UIT? Ten eerste door de beweging correct uit te voeren. Dat wil zeggen gecontroleerd en beheerst. Dat wil zeggen eerst de spieren opwarmen ('warming up'). Nooit

Nadere informatie

Voor jezelf? Les 1 Welkom!

Voor jezelf? Les 1 Welkom! Voor jezelf? Les 1 Welkom! Welkom! Dit is de cursus Voor jezelf? Wil je voor jezelf beginnen? Droom je ervan een eigen bedrijfje te starten? Zou je dit ook kunnen? In deze cursus ga je dit onderzoeken.

Nadere informatie

Cambridge Health Plan Benelux BV

Cambridge Health Plan Benelux BV Wanneer doet u deze oefeningen? Doe deze minstens 3 keer per week en al vrij snel voelt u verandering in uw lichaam. Ook krijgt u meer zelfvertrouwen. Naast deze oefeningen zorgt een dagelijkse wandeling

Nadere informatie

Gebruik en aanleggen van een enkelzwachtel

Gebruik en aanleggen van een enkelzwachtel Gebruik en aanleggen van een enkelzwachtel Inleiding Er is bij u een zwachtel om de enkel aangelegd. U draagt de zwachtel in elk geval 2 weken. Als het nodig is, kunt u de zwachtel 2 weken langer dragen.

Nadere informatie

Fit-o-meter initiatielessen Sportdienst Brecht Kim Van Hofstraeten - Jef Van Dyck

Fit-o-meter initiatielessen Sportdienst Brecht Kim Van Hofstraeten - Jef Van Dyck initiatielessen 2011 Sportdienst Brecht Kim Van Hofstraeten - Jef Van Dyck Algemene uitleg: Als je voor de eerste keer gaat sporten moet je er altijd opletten dat je je niet overbelast. Dus doe het in

Nadere informatie

Begripsvragen: Cirkelbeweging

Begripsvragen: Cirkelbeweging Handboek natuurkundedidactiek Hoofdstuk 4: Leerstofdomeinen 4.2 Domeinspecifieke leerstofopbouw 4.2.1 Mechanica Begripsvragen: Cirkelbeweging 1 Meerkeuzevragen 1 [H/V] Een auto neemt een bocht met een

Nadere informatie

Knopen - Chiro de Schakel Knopen. Chiro de Schakel.

Knopen - Chiro de Schakel Knopen. Chiro de Schakel. Knopen Chiro de Schakel http://www.chirodeschakelgenk.tk Platte knoop Een van de bekendste knopen is de platte knoop. Het is een knoop die geschikt is om twee touwen van gelijke dikte aan elkaar vast te

Nadere informatie

GIPSKAMER. Onderbeenbrace ADVIES

GIPSKAMER. Onderbeenbrace ADVIES GIPSKAMER Onderbeenbrace ADVIES Onderbeenbrace U hebt uw onderbeen gebroken. De arts heeft dit vastgesteld en u doorverwezen naar de gipskamer voor een brace. Een brace geeft net als een gipsverband bescherming

Nadere informatie

KVB /KLIMVAARDIGHEIDSBEWIJS. Wat is een klimvaardigheidsbewijs? Welke KVB-niveaus kan je behalen? Waarom een KVB behalen en hoe?

KVB /KLIMVAARDIGHEIDSBEWIJS. Wat is een klimvaardigheidsbewijs? Welke KVB-niveaus kan je behalen? Waarom een KVB behalen en hoe? /KLIMVAARDIGHEIDSBEWIJS KVB Wat is een klimvaardigheidsbewijs? Welke KVB-niveaus kan je behalen? Waarom een KVB behalen en hoe? Klim- en Bergsportfederatie 1 2 wat is een klimvaardigheidsbewijs? Klimvaardigheidsbewijzen

Nadere informatie

Balancerend klimmen. Hét plein voor beweeg-, sport- en spelactiviteiten

Balancerend klimmen. Hét plein voor beweeg-, sport- en spelactiviteiten Balancerend klimmen Klaarzetten Station met 5 leerlingen: 2 klimmers en 3 wachters. Dit station kan eventueel worden gecombineerd met Overhang klimmen (station 3) 1 Schuin wandrek 2 Turnmatjes op de grond

Nadere informatie

Het NESS L300 Plus-systeem instellen

Het NESS L300 Plus-systeem instellen 7 Het NESS L300 Plus-systeem instellen De huid voorbereiden Voordat u de L300 en Thigh FS-manchetten aandoet, bereid u de huid voor waarmee de elektroden in aanraking komen. Uw huid voorbereiden: 1. Reinig

Nadere informatie

Het herstellen van Microsoft Wedge Touch Mouse Battery Cover behouden Clip

Het herstellen van Microsoft Wedge Touch Mouse Battery Cover behouden Clip Het herstellen van Microsoft Wedge Touch Mouse Battery Cover behouden Clip Demontage, reparatie en montage van Wedge Touch muis wanneer de batterijklep niet gesloten zal blijven. Ook is een goede gids

Nadere informatie

1. Zwaartekracht. Hoe groot is die zwaartekracht nu eigenlijk?

1. Zwaartekracht. Hoe groot is die zwaartekracht nu eigenlijk? 1. Zwaartekracht Als een appel van een boom valt, wat gebeurt er dan eigenlijk? Er is iets dat zorgt dat de appel begint te vallen. De geleerde Newton kwam er in 1684 achter wat dat iets was. Hij kwam

Nadere informatie

De basis. Deze laag gebruik je om alle trekkersystemen aan vast te maken en deze kan je dus nog laten zoals hij is een stuk hout van 5 bij 50 cm.

De basis. Deze laag gebruik je om alle trekkersystemen aan vast te maken en deze kan je dus nog laten zoals hij is een stuk hout van 5 bij 50 cm. De basis Hey, Als er nog vragen zijn na het lezen van deze beschrijving kun je me natuurlijk altijd een mailtje sturen. (lees eerst de hele beschrijving voorat je begint zodat je weet wat je gaat doen)

Nadere informatie

Geschreven door Martijn Raaijmaakers zondag, 28 oktober 2012 16:15 - Laatst aangepast zondag, 01 december 2013 16:00

Geschreven door Martijn Raaijmaakers zondag, 28 oktober 2012 16:15 - Laatst aangepast zondag, 01 december 2013 16:00 Kenmerken van een goede schoen Een goede schoen respecteert je voetvorm: Schuif je voet zo ver mogelijk naar voren in de schoen in een staande houding: je moet net 1 vinger tussen de voet en de hielomsluiting

Nadere informatie

O m t e b e g i n n e n : V e i l i g h e i d s r e g e l s : G e n i e t e n f o r c e e r n i e t s!

O m t e b e g i n n e n : V e i l i g h e i d s r e g e l s : G e n i e t e n f o r c e e r n i e t s! Wanneer doet u deze oefeningen? Doe deze minstens 3 keer per week en al vrij snel voelt u verandering in uw lichaam. Ook krijgt u meer zelfvertrouwen. Naast deze oefeningen zorgt een dagelijkse wandeling

Nadere informatie

Wat kunnen testers leren van klimmers?

Wat kunnen testers leren van klimmers? Wat kunnen testers leren van klimmers? 2 1 Wat kunnen testers leren van klimmers Een andere kijk op risico s? Door Jeroen van der Veen Context Testers bepalen risico s aan de hand van een risicoanalyse

Nadere informatie

Montage Handleiding Ahrend Essa Slinger-Bureau 200 x 120

Montage Handleiding Ahrend Essa Slinger-Bureau 200 x 120 Montage Handleiding Ahrend Essa Slinger-Bureau 200 x 120 INLEIDING In deze handleiding wordt, aan de hand van foto s en begeleidend schrijven, uitgelegd hoe een Ahrend Essa hoek-bureau met slingersysteem

Nadere informatie

Nog even dit. Nieuwe of oude gebieden?

Nog even dit. Nieuwe of oude gebieden? Nog even dit. Evenals vorig jaar zullen we onze reiskosten weer gezamenlijk dragen. Na onze skiweek geven de chauffeurs de gemaakte brandstofkosten aan mij door en delen we het totaalbedrag door het aantal

Nadere informatie