Lucas 1: Verwacht Jezus op zijn voorwaarden

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Lucas 1: Verwacht Jezus op zijn voorwaarden"

Transcriptie

1 Lucas 1: Verwacht Jezus op zijn voorwaarden Advent is een periode van verwachten. Maar wat verwacht je eigenlijk van God? Wij hebben al snel onze eigen ideeën over hoe God is. Maar God is verrassend anders. Hij verandert de wereld door mensen heen. Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint toe. Liturgie Adventskaars Zingen: LvK Lied 125 : 1 en 4 Stil gebed Zingen: Votum en groet (Sela) Gebed Kinderen naar club Lezen: Lucas 1 : Zingen: Psalm 89 : 9, 11 en 13 Preek over Lucas 1 : Zingen: LvK Lied 26 : 1, 3 en 4 Kinderen terug Projectlied Lezen wet Zingen: Psalm 91 : 1 en 2 Gebed Collecte Zingen: GKB Gezang 77 : 1, 2 en 3 Zegen Verwacht Jezus op zijn voorwaarden Inleiding dia 1 zwart Hij is het land weer uit. Ik heb het natuurlijk over Sinterklaas. Gisteren is hij in stilte vertrokken. In de winkels gaan de Sinterklaasartikelen met korting weg, je kunt nu nog een voorraad marsepein en gevuld speculaas aanleggen, en dan ligt Sinterklaas echt weer achter ons. dia 2 aankomst Sint Toch wil ik nog even terug naar de intocht van de Sint. Hij kwam aan op de Turfkade, precies voor ons huis.

2 Wij waren er zelf niet bij, maar vorig jaar hebben we het wel meegemaakt. Vanuit ons warme huis konden we wachten op de boot, en omdat we op de eerste verdieping wonen, konden we over alle mensen heenkijken en zaten we eersterangs. dia 3 chocolademelk Buiten was het wat minder warm. Maar daar had onze overbuurman, het restaurant aan de overkant van het water, wat op bedacht: gratis warme chocolademelk. Lekker, en je handen blijven er warm van. Zo wordt het wachten op de stoomboot nog een beetje dragelijk. Tenminste, dat zou je denken Iemand van het restaurant vertelde me dat eerst niemand een bekertje warme chocolademelk kwam halen. Ja, ze hadden het wel gezien, maar geen portemonnee mee of gewoon geen zin om geld uit te geven. Maar het was toch gratis? Ja, maar wie gelooft dát nu? Pas toen iemand de stoute schoenen aantrok en toch maar een bekertje warme chocolademelk kwam halen, en bleek dat het toch echt gratis was, zonder verplichtingen, pas toen durfden anderen ook. Als je iemand ziet staan met een kraampje met chocolademelk, denk je: die wil geld verdienen. Want zo gaat het altijd. En we zijn er niet aan gewend dat dingen anders gaan. We zijn gewoontedieren, we hebben gedachtepatronen en verwachtingen, en daar kunnen we maar moeilijk van afwijken. Zelfs niet voor warme chocolademelk dia 4 verwacht Jezus op zijn voorwaarden Het is vandaag de tweede zondag van advent. We bereiden ons voor op de komst van de Heer. Maar hoe komt hij? Vanmorgen staan we erbij stil dat Jezus heel anders is dan verwacht, van onze gedachtepatronen trekt hij zich niets aan. Natuurlijk, zijn verhaal is bekend, daar hoef je geen christen voor te zijn, maar het is wel een verrassende en schokkende geschiedenis. Ik hoop dat we daar vanochtend wat in kunnen meevoelen. Dat we ons voorbereiden op God die op een heel verrassende manier ingrijpt: verwacht Jezus op zijn eigen voorwaarden. 1. De orde-op-zaken-steller? dia 5 de orde-op-zaken-steller?

3 Als God naar de wereld komt, als hij gaat ingrijpen, wat verwacht je daar dan van? Volgens mij ligt het nogal voor de hand: als God zelf naar deze wereld komt, moet dat indrukwekkend zijn! In de wereld is het een puinhoop, en God komt er orde op zaken stellen. Zo n God past in onze verwachtingspatronen, en dat is wat we ook graag van God willen. God als de grote orde-op-zaken steller. dia 6 grootse verwachtingen van Gods komst Zoiets verwachten de mensen in de tijd van Lucas 1 ook, tenminste, als ze al iets verwachten. De Israëlieten zijn vreemdelingen in hun eigen land, en sinds de laatste profeten heeft God niet meer van zich laten horen. Dat God ooit beloofd heeft dat hij zelf zou ingrijpen, dat is voor de meeste Israëlieten ver weggezakt. Ze moeten er op worden voorbereid. En dat doet God! Voordat de engel Gabriël bij Maria komt, is hij al verschenen aan de priester Zacharias. Vorige week hebben we het daarover gehad. Zacharias krijgt de belofte dat hij een zoon krijgt, en die zoon, Johannes, moet het volk voorbereiden op de komst van de Heer. Moet het volk leren niet van zichzelf veel te verwachten, maar van God. De geboorte van Johannes wordt groots aangekondigd. Gabriël verschijnt aan Zacharias, precies als hij tempeldienst heeft, als hij alleen is in het heilige, voor gewone mensen afgesloten, deel van de tempel. De tempel is het hart van wat nog van Israël over is. En even later is heel het volk dat buiten staat te wachten er getuige van dat Zacharias niet kan praten, en trekken ze de conclusie dat hij een visioen heeft gekregen. Als de geboorte van de voorbereider van de komst van God al zo groot wordt aangekondigd, hoe groot moet dan de komst van God wel niet zijn?! dia 7 God die orde op zaken stelt: daar heb je wat aan! Zou dan nu de tijd komen dat God orde op zaken gaat stellen? De Israëlieten kunnen dat goed gebruiken. Het zou toch wat zijn als die oude belofte uitkomt, dat een nakomeling van de grote David op de troon komt, in plaats van die verschrikkelijke Herodes. Het zou wat zijn als je er weer trots op kunt zijn dat je Israëliet bent, in plaats van een vreemdeling in je eigen land.

4 Het zou wat zijn als God orde op zaken komt stellen. Als de Israëlieten al iets verwachten, dan is dat het. God grijpt in, dat klinkt toch geweldig? Want er is nog wel wat te doen in de wereld. Ebola maakt dagelijks slachtoffers, net zoals de strijders van ISIS. Daar kan God dan mooi wat aan gaan doen! De natuur wordt bedreigd en de samenleving is genadeloos. Laat God maar orde op zaken stellen! 2. God grijpt in op gewone levens dia 8 God grijpt in op gewone levens Dat is wat mensen van een God verwachten. Maar God blijkt heel anders. Ja, hij komt naar deze wereld, maar niet groots en indrukwekkend. In plaats van een God die orde op zaken komt stellen in de wereld, krijgen we een God die onze levens overhoop komt trekken! God grijpt op gewone levens in. dia 9 God gebruikt een achterdeur Op levens zoals dat van Maria bijvoorbeeld. Een jong en verloofd meisje. Ze fantaseerde over haar toekomst met Jozef. Een tijdje geleden waren ze in ondertrouw gegaan. Er was geen weg meer terug: voor de wet waren ze al getrouwd. Maar ze woonden nog niet samen en ze hadden nog geen seks gehad. God trekt haar leven overhoop. Net als Zacharias krijgt Maria een engel te zien. Het is dezelfde engel, Gabriël. En daar houden de overeenkomsten ook wel zo n beetje op. Na de aankondiging van de geboorte van Johannes, zou je verwachten dat het alleen maar grootser wordt. Maar van de priester Zacharias gaat Gabriël naar het onbekende meisje Maria. Van het heilige van de tempel naar een gewoon huis. Van Jeruzalem naar het afgelegen stadje Nazareth. Dat is niet wat je van God zou verwachten. De tempel was de voordeur van Israël, maar nu gebruikt God een vergeten achterdeurtje. Hij lijkt niet eens meer op die grote orde-op-zaken-steller. dia 10 God gooit Maria s leven overhoop Maar wat God wel doet: hij zet het leven van Maria op z n kop.

5 De toekomst van Maria was wel duidelijk: zij zou binnenkort trouwen en dan samen zijn met Jozef. Misschien zouden ze wel kinderen krijgen. Maar Maria s toekomst wordt overhoop getrokken. Maria, zegt Gabriël, je zult zwanger worden en een zoon baren. Hij zal de Zoon van de Allerhoogste genoemd worden. Nou, reken maar dat Maria even moet slikken. Zwanger, ik? Dat kan niet, ik heb nog nooit seks gehad! Want ook al wisten mensen toen nog niet zo veel van de biologie als nu, ze wisten heel goed dat er een man en een vrouw nodig zijn om zwanger te worden. De engel weet dat ook, en hij vertelt dat de Geest over Maria zal komen. God zorgt ervoor dat Maria zwanger wordt zonder dat er een man aan te pas komt. Wie gelooft dat nu? Ja, Maria gelooft het, maar verder? dia 11 God wil onze levens God komt naar deze wereld, maar niet zoals verwacht. Je zou hem in de tempel verwachten, onder grote belangstelling. Maar hij breekt in op het gewone leven van Maria. Hij zet haar leven op de kop. En hij belooft bij haar te zijn, als haar schaduw met haar mee te gaan. God stelt niet wel even orde op zaken, God trekt levens overhoop. God komt en zegt: Maria, ik wil jouw leven. En zo zegt hij het tegen ons allemaal: ik kom en ik wil jouw leven. 3. Wat heeft de wereld hieraan? dia 12 wat heeft de wereld hieraan? Wat moet je nu met zo n God? We willen graag iemand die orde op zaken komt stellen, en dan krijg je een God die levens overhoop trekt. Wat heeft de wereld daaraan? dia 13 Jodenster Bij die vraag moest ik denken aan een theatervoorstelling waar Hanneke een paar jaar geleden is geweest, samen met een paar medestudenten. Dat was op 4 mei, de dag van de dodenherdenking in Amsterdam. Het was een theaterstuk over Jodenvervolging. Je zou verwachten dat je als publiek iets over het verhaal van de Joden in de tweede Wereldoorlog zou meekrijgen. Maar het kreeg een onverwachte wending.

6 Iedereen kreeg een blauwe vuilniszak met daarop een Jodenster getekend. Het publiek moest mee naar buiten. Midden op de Dam renden de acteurs weg, en kon het publiek iets voelen van hoe bekeken de Joden zich gevoeld hebben. In plaats van naar het theater te kijken, werden ze er zelf onderdeel van. dia 14 God grijpt in door mensen te veranderen Dat lijkt wel op de manier waarop God ingrijpt. Hij lost niet de problemen van de wereld even op, maar schakelt mensen in. Hij kiest niet voor de snelle en makkelijke oplossing, maar voor de lange en persoonlijke. En dat is maar goed ook: een orde-op-zaken-steller kunnen wij helemaal niet hebben. Wij zijn zelf net zo goed het probleem van de wereld, en God zou ons moeten straffen. In plaats daarvan verandert God mensen, één voor één, en zo grijpt hij in op het echte probleem van de wereld. dia 15 Jezus is Koning in de levens van wie geloven Jezus is de Zoon van God en hij is koning in de lijn van David. De pretenties van Jezus zijn enorm, en Gabriël spreekt daar ook over met Maria. Jezus is de echte machthebber van de wereld, als God ingrijpt, dan verandert er echt wat! Maar wel op een andere manier dan gedacht. Gabriël zegt dat hij eeuwig koning zal zijn over het volk van Jakob. Daarin kun je al iets horen van dat hij een ander soort koning is. Het gaat niet om het land Israël, maar om een volk: Jezus is koning over de mensen die bij hem horen. Waar gewone koningen geen enkele macht over hebben, heeft Jezus wel macht: in de levens van wie in hem geloven. Jezus verandert de wereld, persoon voor persoon. Dat begint bij Maria, een onbekend meisje. Maar het duurt niet lang, of de hele wereld heeft van hem gehoord. Overal nemen mensen hem als koning aan, accepteren ze hem als Heer van hun leven, die het voor het zeggen heeft. Zo bouwt Jezus zijn koninkrijk waar geen einde aan komt. 4. Verwacht Jezus op zijn voorwaarden! dia 16 verwacht Jezus op zijn voorwaarden Verwacht de komst van de Heer! Dat is de boodschap waarmee Johannes, de zoon van Zacharias, de wereld ingaat. Vandaag komt daar bij:

7 verwacht Jezus op zijn eigen voorwaarden! Hij komt niet als de orde-op-zaken-steller, hij gooit juist levens overhoop. Durf je Jezus op zijn eigen voorwaarden te verwachten? dia 17 noem je Jezus de Zoon van God? Wat mij direct opvalt als ik de woorden van Gabriël lees, is dat hij zegt dat Jezus de Zoon van de Allerhoogste genoemd wordt. Dan is mijn eerste reactie: hoezo wordt hij Gods Zoon genoemd, dat ís hij toch gewoon? Waarom zegt Gabriël het zo, alsof Jezus het niet is maar wel zo genoemd wordt? Maar het zit toch even anders. Jezus is de Zoon van de Allerhoogste, daar twijfelt ook Gabriël niet aan. Maar dat is niet zomaar een waarheid, het is een waarheid die om een reactie vraagt. Jezus kan wel de Zoon van God zijn, de hoogste Heer, maar noem je hem zelf ook zo, erken je hem zoals hij zich bekend maakt? Hij is de Zoon van God, maar is hij ook de Zoon van God in jouw leven? Jezus vraagt om een reactie. Als hij inderdaad is wie hij zegt dat hij is, dan heeft hij recht op je leven, dan mag hij jouw leven claimen en overhoop trekken. Is die Jezus voor jou een teleurstelling of kun je hem juist verwelkomen? dia 18 laat Jezus Heer zijn in je leven Maria verwelkomt hem. Ze gelooft Gabriël, en daarmee God zelf, op zijn woord. Zij zal een kind krijgen, en hij is Gods Zoon. Het zal haar leven op de kop zetten. Maria reageert vol overgave: de Heer wil ik dienen, laat er met mij gebeuren wat u hebt gezegd. God mag haar leven gebruiken, Maria wil Gods dienares zijn. Zij is de allereerste die Jezus op zijn eigen voorwaarden aanneemt. Ze sputtert niet tegen omdat Jezus zo anders is dan gedacht. Zonder enige reserve laat ze Jezus de rest van haar leven bepalen. Daarom kun je wel zeggen: Maria is de eerste christen. Het is advent: we bereiden ons voor op de komst van de Heer. Verwacht hem dan ook op zijn eigen voorwaarden! Jezus claimt je leven, trekt het overhoop. Hij wil je in zijn dienst inschakelen, om zijn koninkrijk van liefde te verspreiden. Hij wil je leven, helemaal. Je keuzes, alles is voor hem. Stel jezelf de vraag, juist ook in de aanloop naar de maaltijd van de Heer:

8 mag Jezus mijn leven claimen, mag hij Heer zijn in mijn leven? Maria was de eerste die volmondig ja zei. Laat zij ons daarin voorgaan. Amen. Lucas 1:17 - Wees voorbereid op God De geboorte van Jezus is zo bijzonder, je mag er tijd voor nemen om dat tot je te laten doordringen. Dat is advent: je voorbereiden op kerst. Mensen kunnen de problemen van de wereld niet oplossen. Maar wat verwacht je nog van God? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint toe. Liturgie Aansteken adventskaars Zingen: Opwekking 502 Stil gebed Votum en groet Zingen: Psalm 141 : 1, 2 en 8 Lezen wet Zingen: GKB Gezang 78 : 1 en 2 Gebed Kinderen naar club Lezen: Lucas 1 : 1 25 Zingen: Psalm 79 : 1, 2 en 3 Preek over Lucas 1 : 17 Zingen: LvK Lied 126 : 1, 2 en 3 Kinderen terug Zingen projectlied Gebed Collecte Zingen: LvK 124 : 1, 2, 4 en 5 (Frysk) Zegen Wees voorbereid op God Inleiding dia 1 zwart

9 In oktober waren Hanneke en ik 4 jaar getrouwd, en om dat te vieren zijn we uit eten geweest. We hebben genoten van een drie-gangen-diner, en hadden ook alle tijd voor elkaar. dia 2 McDonalds Want als je in een restaurant eet, dan ben je niet zo weer weg. Ja, als je bij de McDonalds eet ofzo, dan is het klaar terwijl je wacht, en het hele restaurant is er op ingericht dat je snel je eten doorslikt en weer vertrekt. Best fijn als je onderweg even snel moet eten, maar niet om je trouwdag te vieren dia 3 restaurant Het restaurant waar wij waren, daar werd voor alles rustig de tijd genomen. Onze jassen werden aangenomen, en we werden naar een mooi plekje begeleid aan het water, met uitzicht op ons eigen huis. We konden neerploffen in heerlijke stoelen. Alles was erop gericht dat wij konden ontspannen en genieten. En als je zo met eten begint, dan smaakt het ook lekkerder. Dan is het niet hap-slik-weg, maar neem je de tijd om het eten echt te proeven. Al snel kwam de ober met wat drinken, en stokbrood om de eetlust nog wat extra op te wekken. Gevolgd door de menukaart, en wat is dat moeilijk kiezen! Het ziet er allemaal zo lekker uit Door die menukaart krijg je nog meer zin in het eten. dia 4 hoofdgerecht Uiteindelijk toch een keuze gemaakt, en dan wachten. Heerlijk: het eten wordt voor je gemaakt, en ondertussen kunnen we genieten van elkaars gezelschap. Net als je denkt: en nu mag het wel komen, wordt het voorgerecht geserveerd. Heerlijk, en hoe moet het hoofdgerecht dan wel niet zijn? En dan komt eindelijk het hoofdgerecht. Stel je voor, we waren het restaurant binnengekomen, het hoofdgerecht stond al klaar, en na een kwartier sta je weer buiten Dan kan het hoofdgerecht nog zo lekker zijn, maar het komt helemaal niet tot zijn recht. Wij waren juist voorbereid op het hoofdgerecht.

10 En dan smaakt het veel beter! O ja, ook dat hoofdgerecht is natuurlijk nog maar de voorbereiding op het echte werk: het toetje! Dat smaakt na zo n maaltijd nóg lekkerder! dia 5 wees voorbereid op God Waar het voor vandaag om gaat: in een restaurant wordt je voorbereid. Je begint niet direct met het hoofdgerecht, maar werkt er langzaam naartoe. Zoiets doet Lucas ook. Hij had best direct bij de geboorte van Jezus kunnen beginnen. Maar dan gaat het te snel. Lucas wil ons eerst voorbereiden, zodat de komst van Jezus dieper bij ons binnenkomt. Dat is ook precies wat we in de adventstijd, de weken voor kerst, doen: ons voorbereiden op het feest dat Jezus is gekomen. Over die voorbereiding gaat het in het gedeelte dat we hebben gelezen: wees voorbereid op God. 1. Mislukt dia 6 mislukt Lucas neemt ons mee in het leven van een zekere Zacharias en zijn vrouw Elisabeth. Een hard leven, een mislukt leven. dia 7 Israël is mislukt Mislukt, want Zacharias en Elisabeth zijn Israëlieten. Zij horen bij het volk van God, maar er is bijna niets meer van over. Vroeger, heel vroeger, kon je er trots op zijn dat je Israëliet was. Israël heeft geweldige koningen gehad, zoals David. Maar Israël is vergane glorie. Na de tijd van de ballingschap, is Israël nooit meer geworden wat het was. Veel Israëlieten zijn verspreid over de wereld gaan wonen, en wie wel zijn teruggegaan naar Israël moeten het land delen met andere volken. Herodes, een vreemdeling, heeft het voor het zeggen, namens de Romeinen is hij koning in Jeruzalem. Hij is een wrede koning. Israël is mislukt. Israël, ik zei al, is het volk van God. Maar ook dat is mislukt. Ja, in de tempel worden nog offers gebracht. Maar er zijn maar weinig mensen

11 die echt nog iets van God verwachten. Sinds de laatste profeet van het Oude Testament, Maleachi, zijn al bijna 500 jaren voorbij gegaan. In die tijd heeft geen enkele profeet meer namens God gesproken. Het is stil, Israël weet het ook niet meer. dia 8 het leven van Zacharias en Elisabeth stelde teleur Bij dat mislukte volk horen Zacharias en Elisabeth. Zo op het eerste gezicht is er met hen niets aan de hand. Zij horen bij de mensen die blijven geloven, die volhouden ondanks alles. Ze hebben mooie familiegeschiedenissen: ze stammen af van de grote namen uit de geschiedenis. Maar ook zij voelen zich mislukt. Zacharias en Elisabeth zijn kinderloos. Toen ze trouwden, zagen ze het helemaal voor zich: ze wilden graag een groot gezin. Maar het lukte niet, en na jaren van frustratie en gebed, hebben ze zich erbij neergelegd dat ze nooit kinderen zullen krijgen. In onze tijd is het al heftig als je geen kinderen krijgt, je moet afscheid nemen van een droom, maar om je heen worden wel kinderen geboren. Voor Zacharias en Elisabeth is het nog heftiger. Kinderen waren de voorziening voor je oude dag: als je te oud was om te werken, zorgden je kinderen voor je. En mensen vroegen zich af: is dit een straf van God? Er gingen praatjes rond over Zacharias en Elisabeth. Hun leven ging zo anders dan ze hoopten. dia 9 de wereld is mislukt en het leven zit tegen De wereld is mislukt en het leven zit tegen. Dat is de situatie in Lucas 1. Het is net zo goed de situatie vandaag. Er is van alles geprobeerd om van deze wereld een betere plek te maken. Na de 1e en 2e Wereldoorlog hebben we gezegd: dit nooit weer. De Verenigde Naties zijn opgericht, voor vrede in de wereld. Maar oorlogen en armoede zijn er nog altijd. Ons eigen leven kan tegenzitten. Je kunt, net als Zacharias en Elisabeth, teleurgesteld zijn omdat je geen kinderen hebt. Zelf ben ik deze dagen veel bezig met mijn schoonvader: vrijdag hoorden we dat hij kanker heeft, en waarschijnlijk nog maar een paar maanden te leven. En meer mensen hier kennen deze verwoestende ziekte van dichtbij.

12 De wereld is mislukt, en ieder heeft zijn eigen leed, eigen mislukkingen. 2. God bereidt zijn komst voor dia 10 God bereidt zijn komst voor Hoe moet het nu verder, met Israël, met Zacharias en Elisabeth? Hoe moet het nu verder, met onze wereld, met onze kwetsbare levens? Het zit heel diep in ons, mensen, om iets te willen doen. We staan op tegen ebola en tegen kanker. Maar steeds weer en steeds meer wordt duidelijk dat mensen de problemen van de wereld niet kunnen oplossen. De wereld wordt niet beter, behalve Behalve als God zelf ingrijpt! En dat komt de engel vertellen: God zelf komt, en hij bereidt zijn komst voor. dia 11 goed nieuws: God gaat ingrijpen Zacharias heeft tempeldienst. Dat had hij twee weken in het jaar. De andere 50 weken deed hij zijn dagelijks werk, er is niets bekend over wat zijn beroep was. Maar twee weken per jaar is hij in de tempel te vinden. Elke dag wordt in de tempel het reukoffer gebracht. Er wordt geloot wie het offer mag brengen. De meeste priesters kregen één keer in hun leven die kans. Vandaag krijgt Zacharias die eer. Het is een unieke dag in zijn leven, maar het wordt nog bijzonderder. Opeens staat er een engel bij Zacharias, met een boodschap van God. Sinds de profeet Maleachi is het stil geweest, en nu komt een engel, Gabriël, met een boodschap van God voor Zacharias! Zacharias weet niet wat hem overkomt. Gabriël begint: je gebed is verhoord. Maar welk gebed is verhoord? Je zou denken: het gebed om kinderen. De engel zegt toch ook dat Zacharias en Elisabeth een zoon krijgen? Maar dat Zacharias en Elisabeth daar nog om bidden, dat is niet erg waarschijnlijk. Ze waren al te oud om kinderen te krijgen. Maar bidden, dat deden ze wel. Bidden om een betere wereld, om verlossing, om God zelf. Dát gebed is verhoord. God gaat ingrijpen! En daarom is de boodschap van de engel goed nieuws,

13 niet alleen voor Zacharias en Elisabeth, maar voor iedereen. dia 12 dat moet worden voorbereid Maar God weet ook dat Israël er niet klaar voor is. Ja, in de tempel worden nog offers gebracht, maar Israël heeft nauwelijks verwachting van God. Het leven kabbelt verder, de Israëlieten proberen van moeilijke tijden maar het beste te maken. God heeft nauwelijks nog een rol. Daarom bereidt God zijn komst voor, door de zoon die Zacharias en Elisabeth krijgen. Sinds Maleachi had God niet meer van zich laten horen. De laatste woorden die Maleachi heeft opschreven, zijn deze: Voordat de dag van de Heer aanbreekt, die groot is en ontzagwekkend, stuur ik jullie de profeet Elia, en hij zal ervoor zorgen dat ouders zich verzoenen met hun kinderen en kinderen zich verzoenen met hun ouders. Anders zou ik het land volledig moeten vernietigen. Precies die profetie haalt Gabriël aan: Johannes zal die Elia zijn, om de mensen klaar te maken voor de komst van God. dia 13 God begint waar mensen niets kunnen Zacharias en Elisabeth wisten hoe het leven tegen kon vallen. Ze wisten hoe weinig mensen kunnen. Maar juist daar begint God: hij doet wat mensen niet kunnen. Hij geeft een zoon aan Zacharias en Elisabeth, om daarna ook zichzelf aan de wereld te geven. God wakkert het vuur weer aan: mensen, jullie kunnen de problemen van de wereld niet oplossen, maar verwacht toch veel van mij! 3. Verandert er wel iets? dia 14 verandert er wel iets? Maar dat is ook makkelijk gezegd, veel van God verwachten Jezus is al in onze wereld gekomen, en wat is er nu veranderd? Heeft God nu echt ingegrepen? De wereld is toch nog net zo mislukt als toen? En we bidden zo vaak, om kinderen of om genezing, en dan gebeurt er helemaal niets. Is er wel iets veranderd toen Jezus in de wereld kwam? Waarom zou je veel van God verwachten? dia 15 bidden met verwachting Zacharias heeft geen verwachtingen meer.

14 Hij en Elisabeth hebben lang om kinderen gebeden, maar het mocht niet zo zijn. En nu bidden ze wel om de komst van de Messias, maar ze houden er geen rekening mee dat hun gebed verhoord kan worden. Ze bidden zonder verwachting. En Gabriël is daar heel fel over: Zacharias, je hebt gebeden, je gebed is verhoord, je hebt geweldig nieuws gekregen, en dan geloof je het niet! Je krijgt een teken: tot de geboorte van je zoon, kun je niet praten. Dat betekent niet dat God altijd geeft wat wij vragen. Dat God Zacharias en Elisabeth een zoon gaf, had een heel bijzonder doel: Johannes moest de komst van Jezus voorbereiden. Het ging niet allereerst om de kinderloosheid van Zacharias en Elisabeth, maar om Gods grotere plan met de wereld. Maar van de houding van Zacharias, mogen wel leren dat als je ergens om bidt, je ook de mogelijkheid moet openhouden dat God echt ingrijpt, en dat God dat op zijn eigen wonderlijke manier doet. dia 16 God zorgt voor onze redding Maar ook als God niet geeft wat je vraagt, is er echt iets veranderd toen Jezus in de wereld kwam. Johannes profeteert later in zijn leven: het koninkrijk van de hemel is nabij! Dat betekent in ieder geval dat er twee dingen veranderd zijn. Het eerste is dat God mensen niet aan hun lot overlaat. Wij zijn mislukt, wij hebben het kwaad in de wereld binnengehaald, en God aan de kant gezet. Wij, mensen, zijn zelf het probleem van de wereld. Aan onze redding kunnen wij helemaal niets toevoegen. Maar God gaat verder! Hij grijpt in, hij komt in Jezus zelf naar deze wereld. God zorgt voor onze redding, dat we eeuwig in zijn koninkrijk mogen leven. Eens komt Jezus terug, en dan zullen we bij hem zijn! Bid daarom in volle verwachting: je gebed zal verhoord worden! dia 17 Jezus geeft je nu al een nieuw leven Het tweede is dat er ook voor vandaag al iets veranderd is. Jezus is in onze wereld gekomen, hij bracht zijn koninkrijk. De nieuwe wereld, waar Jezus koning is, begint vandaag al. Als je in Jezus gelooft, hoor je niet meer bij deze wereld, maar bij Gods nieuwe wereld. Jezus heeft in zijn leven op aarde laten zien hoe dat is. Hij hield van zijn Vader en van mensen. Hij kwam om te dienen, om zichzelf te geven. Hij probeerde zich niet populair te maken bij de geslaagden van de wereld, hij had juist hart voor de mislukkelingen. Door zijn Geest wil Jezus ook jou veranderen,

15 dat je voor zijn nieuwe wereld leeft. Jezus wil vandaag al in jouw leven komen. En dan kun je overal glimpen zien van zijn koninkrijk. Daar mag je veel van verwachten! 4. Bereid je voor! dia 18 bereid je voor! Over drie en een halve week is het Kerst. We vieren de geboorte van Jezus, de komst van God in deze wereld: God grijpt in. In de adventstijd bereiden we ons voor. Op het kerstfeest, maar vooral op dat God ook in ons leven wil zijn. Dus bereid je voor! dia 19 wat verwacht jij van God? Dat is de oproep van Johannes: bekeer je, want het koninkrijk is nabij. De mensen dachten het wel zonder God te kunnen. Ze hadden geen verwachting van God, dus zorgden ze wel voor zichzelf. Als er geen God is die naar je omkijkt, dan moet je maar voor jezelf opkomen, zelf iets van je leven maken. Desnoods ten koste van anderen. Wat verwacht jij eigenlijk van God? Volgens mij zijn we vaak heel druk bezig met onszelf en met onze toekomst. We maken plannen, we moeten zelf de boel voor elkaar krijgen. Als God iets doet, is dat mooi meegenomen, maar wíj moeten iets van ons leven maken, dat staat voorop. dia 20 leer veel van God te verwachten Verwacht het niet van jezelf, maar van God. Mijn leven heeft alleen zin als God ingrijpt, als hij in mijn leven komt, alleen dan kom ik verder, alleen dan is er een toekomst. Ik hoop dat je deze adventsperiode gebruikt om te leren veel van God te verwachten. Bedenk wat daarvoor bij jou in de weg staat. Misschien zijn dat onverhoorde gebeden, het gevoel dat God zich toch niets van jou aantrekt, of de tegenslagen en mislukkingen van jouw leven. Bid dan: Heer, woon in mijn hart, leer mij verwachten. Want zonder u wordt het niets. Amen.

16 Lucas 2: Heb je geduld? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint toe. Liturgie Zingen: Stil gebed Votum en Groet God kent jou vanaf het begin Door de kracht van de Heilige Geest Maak een vrolijk geluid voor de Heer Zingen: GKB Gezang 171 Wees stil voor het aangezicht van God Gebed Lezen: Lucas 2 : Interview Preek deel 1 Gebed met gebedspunten Preek deel 2 Zingen: Liefde, blijdschap, vrede Zingen: Lied van de 10 woorden Doop Gebed Lezen formulier Doop Wisse Broersma Zingen: LvK Lied 293 Wat de toekomst brenge moge Afscheid kids kinderclub en Visnet Zingen: De Here zegent jou Collecte Zingen: LvK Lied 252 : 1 en 2 Wat zijn de goede vruchten Zegen Preek: Heb je geduld? Inleiding dia 1 oranje versiering Het WK voetbal is in volle gang. Sommige straten zijn helemaal oranje versierd. Heel feestelijk!

17 Maar het gaat natuurlijk niet om de vlaggetjes, maar om het voetballen. Woensdag moest Nederland spelen. dia 2 wedstrijd Weet iemand tegen welk land we moesten? (Australië) Wie heeft die wedstrijd gezien? Steek je vinger maar omhoog! En wie had er ook nog speciaal oranje kleren voor aangetrokken? Dat zijn de echte fans! En wie heeft de wedstrijd niet gezien? Ik heb de wedstrijd niet gezien. Ik moest naar een vergadering in Leeuwarden. Ik ging daar met de auto heen, en er waren maar weinig andere auto s op de weg. Ik kon overal direct doorrijden, en heb er 10 minuten minder lang over gedaan dan normaal. dia 3 beker Maar even terug naar het voetbal. Weet iemand wanneer Nederland voor het laatst wereldkampioen is geworden? (nooit) Nederland is wel een keer Europees kampioen geweest, wie weet in welk jaar dat was? 1988, Dat is meer dan 25 jaar geleden, vlak voor mijn eerste verjaardag We wachten al heel lang tot Nederland een keer kampioen wordt, en daar is heel veel geduld voor nodig! En als Australië dan ook nog voor komt te staan Daar wordt je toch ongeduldig van?! Kom op, Nederland, schiet er toch eens een doelpunt in, doe niet zo sloom, speel de bal toch niet steeds terug op de keeper, ga eens in de aanval, wij willen actie zien! Moeilijk om dan geduldig te blijven. dia 4 Heb je geduld? Vandaag gaat het over geduld. Geduld hebben is vaak best moeilijk. Heb jij geduld? 1. Geduld is moeilijk dia 5 tempel We gaan op reis, naar het oude Jeruzalem. In Jeruzalem is veel te zien, maar de meeste toeristen komen voor de tempel van Salomo. Op bijna alle vakantiekaartjes die verstuurd worden, staat de tempel. Maar Jeruzalem is een grote stad met heel smalle straten en steegjes. Voordat je het weet ben je verdwaald.

18 dia 6 verdwaald Kijk, daar loopt een oude man, misschien kan hij ons de weg wijzen. Meneer, meneer, wij zijn verdwaald, we willen graag naar de tempel, weet u waar die is? De man begint te lachen. Ja, zegt hij, de tempel is goed verstopt, maar het komt goed uit: ik ben net op weg naar de tempel, loop maar met me mee. dia 7 plattegrond We raken aan de praat. De man vraagt waar we vandaan komen. We komen uit Nederland, zeggen we. Dat kent hij wel, van de oranje voetballers. Maar wie bent u dan, meneer? vragen we. Ik ben Simeon, antwoordt de man. U weet de weg hier goed, woont u hier al lang? Zeg dat wel, zegt Simeon, mijn hele leven al, ik ken elk straatje van deze stad. dia 8 boekrol Waarom moet u eigenlijk naar de tempel?, vragen we, u gaat er vast geen foto s van maken, zoals wij. Nee, dat klopt, zegt Simeon. Weet je, het is een heel verhaal, maar laat ik proberen het kort te vertellen. Ik ben een Jood, ik geloof in de God van Israël. In Israël gaat veel verkeerd, er is vaak oorlog en de mensen doen slechte dingen. Maar God heeft al heel lang geleden beloofd dat hij iemand zou sturen om ons te verlossen: de Messias. Daar wachten we al heel lang op. Maar ik heb een droom gekregen van God, dat ik die Messias zou mogen zien. En ik kan het heel moeilijk omschrijven, maar ik heb het gevoel dat God zelf mij nu naar de tempel stuurt, en dat ik daar de Messias mag ontmoeten. Wauw, dat is een bijzonder verhaal, zeggen we. Dus u wacht uw hele leven al op die Messias? Dan hebt u wel veel geduld gehad zeg! Ja, antwoordt Simeon, maar dat was niet altijd makkelijk hoor! dia 9 wachtkamer Geduld is moeilijk. Toch Jurre? Jij moest lang wachten tot Wisse geboren werd.

19 Of je wilt heel graag dat het vakantie is, maar je moet nog een paar weken naar school. Of je zit bij de tandarts in de wachtkamer, en je wilt graag naar huis om met je vrienden te spelen, maar de tandarts schiet maar niet op. Of je hebt ruzie met je zusje, en in plaats van geduld met haar te hebben, word je boos. Of, nog iets heel anders, er zijn zo veel slechte dingen in de wereld, oorlogen, honger, overstromingen, wanneer komt Jezus eindelijk terug? Als dingen anders gaan dan jij wilt, dan heb je geduld nodig. Geduld is moeilijk, want je moet wachten. 2. Waarom geduld? dia 10 waarom geduld? Waarom zou je eigenlijk geduld hebben? Als het anders gaat dan jij wilt, waarom zou je er dan niet gewoon boos om worden, helemaal als je gewoon gelijk hebt? Laten we het Simeon vragen, want hij heeft er ervaring mee. dia 11 liefde Simeon, je vertelde dat je lang hebt gewacht op de Messias. Maar waarom heb je je geduld bewaard? Waarom heb je het niet opgegeven, en tegen God gezegd dat hij eens moet opschieten? Simeon knikt, dat is een goede vraag. Ik heb er ook veel over nagedacht. Volgens mij heb ik geduld omdat ik veel van God houdt. Huh? wat heeft dat er dan weer mee te maken? Simeon praat verder: als het aan mij had gelegen, dan was de Messias al lang gekomen, maar God moet dat beslissen. God is de allerbelangrijkste in mijn leven. En ik vertrouw erop dat God alles goed gaat maken. Wat ik wil is niet zo belangrijk, wie ben ik om tegen God te zeggen dat hij moet opschieten?! Nee, ik wacht wel op God, dat is beter. Geduld is een vrucht van de Geest, het heeft alles met vertrouwen op God te maken. Als geen geduld hebt, zeg je: alles moet op mijn manier. Geduld is juist dat je zegt: niet alles gaat zoals ik het wil,

20 maar het gaat er niet om dat ik altijd mijn zin krijg, God zorgt wel voor me. dia 12 opschieten Even een voorbeeldje om dat duidelijk te maken. De kerkdienst is voorbij, en je wilt graag naar huis. Maar je moeder blijft maar kletsen. Schiet nou eens op, denk je, ik verveel me. En je begint te zeuren: gaan we nou eens? Je wilt je zin krijgen: dat is ongeduld. God wil juist dat je geduld hebt. Ook als bijvoorbeeld je zusje vervelend doet. Daar mag je best wat van zeggen, maar accepteer ook dat je je zusje niet kunt veranderen. Het gaat niet altijd zoals jij het wilt. dia 13 gebed Dat is niet altijd makkelijk. We gaan zo verder met Simeon, maar eerst bidden we om geduld. Ik wil de kinderen vragen om dingen te bedenken, waar zij voor willen bidden om geduldig te zijn. En je mag best even overleggen. Waarvoor wil je bidden om geduld? 3. Wordt geluk beloond? dia 14 teleurgesteld Terug naar Jeruzalem. Simeon wijst: kijk, daar heb je de tempel. En inderdaad, de tempel is al dichtbij. Maar één ding willen we toch wel graag van Simeon weten: u vindt geduld heel belangrijk, maar stel je nu voor dat je ergens heel lang op wacht, en het dan toch niet krijgt? Hoe bedoel je? vraag Simeon. Nou, sommige kinderen willen heel graag een broertje of zusje, maar ze krijgen het niet. En er zijn ook grote mensen die graag kinderen willen, maar ze niet krijgen. Soms heb je toch helemaal niets aan geduld? Simeon denkt na. Ik begrijp het, dat is een moeilijk probleem. Geduld betekent niet dat God al je wensen laat uitkomen. Dat maakt geduld ook zo moeilijk: je weet niet of je krijgt wat je wilt. Maar ik geloof wel dat God voor ons zorgt, ook als we niet krijgen wat we willen,

21 en daarom blijf ik geduldig. dia 15 Simeon tempel Inmiddels staan we bij de ingang van de tempel. Komen jullie mee naar binnen? vraagt Simeon. We lopen achter Simeon aan. Simeon ziet een man en een vrouw met een baby. Hij loopt naar hen toe, en begint te huilen van geluk. We blijven maar even op afstand staan. Even later kijkt Simeon naar ons, en roept ons erbij. Kijk, deze baby, dit is de Messias! Is dat alles? vragen we. Ja, zegt Simeon, het lijkt misschien niet veel, maar dit is de Messias. Nu weet ik zeker dat er vrede komt. God is goed voor ons! Bijzonder is dat: Simeons geduld wordt beloond, hij is heel erg blij, en tegelijk zal het nog lang duren totdat deze baby voor vrede zorgt. Maar voor Simeon is het genoeg: hij weet dat er vrede komt, hij weet dat alles goed komt. dia 16 wederkomst Soms krijg je wat je graag wilt. Jelmer en Jolanda, jullie hebben Wisse gekregen. Een echt cadeau van God. Dan heb je alle reden om God heel dankbaar te zijn. En uiteindelijk wordt al ons geduld beloond. Misschien niet op de manier waarop je het zelf had bedacht. Maar God belooft dat alles goed komt als Jezus terug komt. God belooft dat je met hem mag leven, dat de Heilige Geest in je wil wonen. Daarom mag je, net als Simeon, vrede hebben. 4. God heeft geduld dia 17 God heeft geduld Geduld hebben is moeilijk. Ik kan wel eens heel ongeduldig worden. God niet: hij heeft geduld, zelfs met mijn ongeduld. dia 18 gouden kalf Simeon kan daar alles over vertellen. In de bijbel staat heel vaak dat God geduldig is, en het is echt zo! Het volk waar ik bij hoor, het Joodse volk, heeft het God heel erg lastig gemaakt.

22 Ze deden alles wat God verboden had, en als ik God was geweest, dan had ik het al lang opgegeven. Maar kijk dan, God is doorgegaan, de Messias is er gewoon! En dan denken wij dat wij zo veel geduld moeten hebben, maar als er iemand is die geduld heeft, dan is God het wel! Maar waarom is God dan zo geduldig? vragen we aan Simeon. Dat weet ik ook niet, dat is een groot raadsel, zegt hij. In mijn leven heb ik geleerd dat ik niet altijd mijn zin hoef te krijgen, dat ik van God afhankelijk ben, en daarom heb ik geduld. Maar bij God is dat anders. God heeft het recht om zijn zin te krijgen. En tóch heeft hij geduld met ons. Is het niet prachtig?! dia 19 doop Simeon straalt ervan. Weet je, het lijkt misschien alsof ik een supergoed voorbeeld ben, maar dat ben ik niet hoor. Ik doe ook slechte dingen en ben vaak ongeduldig. Soms heb ik helemaal geen zin om op God te wachten. Ik verlies mijn geduld met God wel eens, maar God verliest zijn geduld met mij nooit! Dat belooft hij ook aan jullie. En hij belooft het aan Wisse, als hij zo gedoopt wordt: ik zal geduld met je hebben. Iemand kijkt op zijn horloge. Hij schrikt: is het al zo laat? De tijd met Simeon is voorbij gevlogen, maar nu is het echt tijd om naar huis te gaan. Simeon, bedankt voor je verhaal, heb je misschien nog één tip voor als we het moeilijk vinden geduld te hebben? Dat is niet zo moeilijk, zegt Simeon, denk dan maar gewoon aan Gods geduld. Amen. Lucas 6: Nu even niet!

23 Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint toe. Liturgie Zingen: opw 502: Jezus ik wil heel dicht bij U komen opw 609: U bent Heilig Stil gebed, votum en groet Zingen: opw 462: Aan Uw voeten Heer Gebed Zingen: psalm 65 : 1, 2 en 5 (versie levensliederen) Lezen: Lucas 6 : 1-16 Preek Zingen: opw 734: Adem om van U te zingen Geloofsbelijdenis: gez. 161: Heer U bent mijn leven Gebed Collecte Zingen: opw 488: De kracht van Uw liefde Zegen Preek: Nu even niet! Inleiding dia 1 filmpje dia 2 whatsapp Vrienden staan nooit uit Eerst dacht ik: het zal wel. Er is toch niemand die serieus denkt dat er iets mis is als je een minuutje niet bereikbaar bent? Ik ben van gedachten veranderd. Volgens mij zit er meer waarheid in die reclame dan ik zou willen. Als je iemand een berichtje stuurt, is het toch wel erg fijn als je binnen een kwartier bericht terug krijgt. En na een dag nog eens reageren, dat kan echt niet hoor! Vrienden staan nooit uit Of dat nu wel echt reclame is, vraag ik me af. Ik heb het al zo druk! En dan moet ik ook nog altijd bereikbaar zijn?! Het is precies de reden dat ik geen smartphone heb, maar zo n ouderwets apparaat waarmee ik kan bellen en sms en. dia 3 stress We moeten al zo veel en dat geeft zo veel stress!

24 Maak je huiswerk, morgen moet het af zijn. Of, in mijn geval: schiet eens op met die preek over stress. Zelf lever ik trouwens ook mijn bijdrage door de themadiensten-commissie op te jagen. Graag gedaan, Geeske Maar we hebben nog veel meer: sporten, want je kunt je teamgenoten niet in de steek laten, een bijbaantje, want je moet je telefoonabonnement toch ergens van betalen, het nieuws bijhouden, want je moet natuurlijk wel kunnen meepraten, piano spelen, want dat is leuk en ik kom er veel te weinig aan toe, bedenken wat je gaat eten, want er moeten boodschappen worden gedaan, iets gezelligs met vrienden doen, want in vrienden moet je investeren, op bezoek bij pake en beppe, dat spreekt voor zich, en de stapel achterstallige kranten lezen, anders wordt mijn achterstand alleen maar groter. Hebben we zo alles gehad? O ja, na al die drukte is het echt tijd voor vakantie. Maar dat moet nog wel geregeld worden! Nog meer stress dia 4 nu even niet Je moet zo veel, en komt er gewoon niet aan toe. Het is druk in je hoofd, alle belangrijke dingen vechten om je aandacht. Het leven slokt je helemaal op. Kon je alles maar gewoon even loslaten. NU EVEN NIET! 1.Stress dia 5 een preek helpt je niet van je stress af De een is gevoeliger voor stress dan de ander. Sommige mensen kunnen redelijk goed met stress omgaan, terwijl anderen er burn-out van raken of er depressief van worden. En dit wil ik direct maar even zeggen: als je de stress echt niet aankunt, kan ik je alleen maar aanraden om professionele hulp te zoeken. Misschien kan deze preek je best een beetje verder helpen, ik hoop het voor je, maar je hebt dan meer nodig dan een preek. dia 6 stress is druk in je hoofd Vanmiddag gaat het over de gewonere stress. Een probleem van alle tijden Jaar geleden zei Jezus al tegen gestreste mensen dat ze bij hem rust kunnen vinden. Stress, dat is niet gewoon druk zijn, maar druk in je hoofd. Maar waar komt stress vandaan?

25 Eigenlijk moet je dat aan een psycholoog vragen, maar ik heb er met mijn boerenverstand ook maar even over nagedacht. Ik heb drie dingen bedacht die kunnen verklaren waarom we stress hebben: verwachtingen, YOLO (you only live once) en afleiding. Vanuit de bijbel kun je daar ook iets over zeggen. Dat ga ik doen. Ik ga eerst die drie bij langs, daarna wil ik nog even stilstaan bij de vraag: is een leven zonder stress niet saai?, en als laatste nog wat over hoe je met stress kunt omgaan. 1.1.Verwachtingen dia 7 waarom stress (1): verwachtingen Er wordt van alles van je verwacht. Je moet je telefoon altijd bij je hebben. Als vrienden je een berichtje sturen, moet je daar snel op reageren. Overal wordt aan je getrokken En als je op een feestje bent, wordt van je verwacht dat je er leuk uitziet dat je lekker spontaan meedoet en zorgt voor een goede sfeer. En dan zijn er ook nog de eisen die je aan jezelf stelt. Ik wil bijvoorbeeld dat mijn preek altijd beter is dan de preek van vorige week. Of je kunt van jezelf verwachten dat je nuttig bent voor anderen. dia 8 verwachtingen zijn moeilijk van je af te zetten Allemaal verwachtingen. En het probleem: we kunnen ze slecht van ons af zetten. Het is eigenlijk heel makkelijk: wordt je er gestrest van dat je altijd bereikbaar moet zijn? Zet je telefoon dan gewoon uit! Maar zo makkelijk is het vaak niet. Als je aan verwachtingen voldoet, krijg je het gevoel dat je ertoe doet. Je kunt pas tevreden met jezelf zijn als je aan alle verwachtingen tegemoet komt. Daaraan ontlenen we vaak ons gevoel van eigenwaarde. Ik mag er zijn, kijk maar wat ik allemaal doe. Dat geeft dus veel stress. dia 9 wat God vindt telt Jezus doet dat heel anders. We hebben gelezen over twee sabbatdagen. Volgens de Farizeeën, en zij konden het weten, was de sabbatdag een dag waarop je absoluut niets mocht doen. Waag het niet de rustdag te verstoren.

26 De Farizeeën verwachten dat iedereen zich aan hun regels voor de sabbat houdt. Jezus trekt zich er niets van aan. Sabbat is voor hem wel belangrijk, maar de verwachtingen van de Farizeeën niet. Dat dat problemen oplevert, neemt hij voor lief. Jezus kan dat omdat het voor hem niet uitmaakt wat de Farizeeën van hem vinden. Jezus weet dat hij er mag zijn. God heeft dat zelf tegen hem gezegd: jij bent mijn geliefde Zoon, in jou vind ik vreugde. Het gaat niet om wat anderen van je vinden, het gaat ook niet om hoe je jezelf beoordeelt. Wat God van je vindt, dat telt! Je bent waardevol, niet om alles wat je doet of zou moeten doen, maar omdat God van je houdt. Als God naar je kijkt, ziet hij Jezus, een geliefde zoon of dochter, voor God hoef je niet aan allerlei verwachtingen te voldoen. 1.2.#YOLO dia 10 Waarom stress (2): #YOLO De volgende is YOLO, dat kun je op Twitter tegenkomen met een hashtag. Bijvoorbeeld: moest er eens van komen, parachute springen was gaaf, #YOLO. YOLO: you only live once, je leeft maar een keer. En als je maar een keer leeft, dan moet je in dit leven zoveel mogelijk ervaringen opdoen. Nu is je kans, die moet je grijpen. YOLO, dat klinkt heel nieuw, maar het gaat al wat langer mee. In de middeleeuwen kenden ze het ook al, toen natuurlijk niet met een hippe Engelse afkorting, maar met een Latijnse spreuk, dat was toen in de mode: carpe diem, pluk de dag. dia 11 alles moet nu, je hebt maar één kans Als je inderdaad maar een keer leeft, dan hangt er nogal wat af van hoe je je leven invult! Elke dag waar je niet van hebt genoten, elke dag waar je jezelf niet verder hebt ontwikkeld, is een verloren dag. Want het leven is maar kort. Je moet eruit halen wat erin zit, er is geen tijd te verliezen. Ik heb daar ook een beste tik van meegekregen. Veel dingen kunnen mij niet snel genoeg gaan, en wat ik doe moet ook direct goed zijn. You only live once, dat klinkt mooi, als een aanmoediging om van je leven te genieten, maar het maakt ontzettend onrustig, gestrest. Je moet van alles, niet alleen omdat de verwachtingen zo zijn, maar ook omdat je maar één kans hebt.

27 dia 12 met Jezus een eeuwigheid de tijd Vaak lukt het helemaal niet om uit je leven te halen wat er in zit. En gelukkig hoeft het ook niet! Ja, je leeft maar een keer, maar met Jezus is dat wel eeuwig! Je hebt een eeuwigheid de tijd om te leven. Jezus zegt in Johannes 11: Ik ben de opstanding en het leven, wie in mij gelooft zal leven. Niet alles hoeft vandaag. Als het leven tegenzit of als je gewoon je dag niet hebt, dan is dat nog geen verspilling van je leven. Je hoeft niet alles eruit te halen, leef maar gewoon. 1.3.Afleiding dia 13 waarom stress (3): afleiding En dan afleiding. Je zit te werken achter de computer, en het schiet maar niet op. Je bekijkt maar even of je nog mail hebt en of er nog gebeurt in de wereld. Je krijgt een berichtje via whatsapp, en als je eindelijk weer bezig bent, merk je dat na 10 minuten je concentratie ook wel weer weg is. Voor je het weet is de dag alweer voorbij. dia 14 het leven kan je overkomen Overal is afleiding. Je kunt veel plannen hebben voor een dag, maar aan het einde blijkt vaak dat er weinig van terecht is gekomen. Je kunt het gevoel hebben dat het leven je overkomt, dat je geleefd wordt door alles wat er op je afkomt, en dat je niet toe komt aan de dingen die je echt belangrijk vindt. Dat geeft stress. Jezus wilde zich niet laten leven door alles wat er op hem af kwam. En dat was nogal wat! Altijd trokken mensen achter hem aan, voor mooie verhalen of wonderen, altijd waren er de Farizeeën op zoek naar een discussie. Jezus zou er zonder moeite zijn hele leven mee kunnen vullen. Maar dat is niet waarvoor hij gekomen is. dia 15 terugtrekken om Gods plan te zoeken We hebben gelezen dat Jezus zich een nacht terugtrekt op een berg. Dat deed Jezus vaker. Soms ontvluchtte hij de mensen, want alle drukte mocht Jezus niet afleiden. Daarom nam hij regelmatig tijd om met zijn Vader te praten. Helemaal vlak voor belangrijke gebeurtenissen, zoals in Lucas 6 waar Jezus zijn 12 leerlingen kiest.

28 Jezus is bezig met: wat is mijn doel, wat is Gods plan met mij? En het is goed daar tijd voor te nemen, om je af te vragen: wat wil God met mij, wat is het doel van mijn leven? Voor de echt belangrijke dingen hebben we vaak te weinig tijd. Trek voor jezelf tijd uit om even stil te staan en met God te zijn. 2.Leven zonder stress saai? dia 16 leven zonder stress saai? Even samenvatten. Stress betekent dat het druk is in je hoofd. Dat kan komen door verwachtingen, door de gedachte dat je maar een keer leeft en door afleiding. God wil je van die stress bevrijden: hij houdt onvoorwaardelijk van je, je hebt bij hem een eeuwigheid de tijd, en je mag je richten op Gods doel. dia 17 vervelen God maakt je graag vrij van stress. Maar een leven zonder stress, is dat niet ontzettend saai? Sommige mensen zouden graag wat meer stress willen. Als je nog geen leuke opleiding hebt gevonden of als je werkloos thuis zit, kan ik me voorstellen dat je best wat drukker zou willen zijn. Een leven zonder stress, voelt dat niet heel leeg? Is het wel zo mooi, die rust die God belooft? dia 18 God belooft rust, geen hemels luilekkerland Ik denk het wel. Iets te doen hebben is heel fijn, maar druk in je hoofd en het gevoel dat je steeds achter de feiten aanloopt niet. Stress omdat je zelfwaardering afhangt van wat anderen van je vinden, of omdat je wat van je leven moet maken, of omdat het leven je overkomt, dat wil volgens mij niemand. En daar wil God je van bevrijden. Als je heel druk bent, maar ook als je niets te doen hebt. En ik geloof er niets van dat God belooft dat we de hele dag in ons bed liggen en bij een zwembad rondhangen, omdat we niets beters te doen hebben. Ik geloof niet in een hemels luilekkerland. Maar stress is er niet. 3.Omgaan met stress dia 19 omgaan met stress Tenslotte: hoe kun je met stress omgaan? Daar zijn best wat trucjes voor.

29 Bijvoorbeeld een lijst maken van alle dingen waar je druk mee bent, en dan kijken welke dingen daarvan echt belangrijk zijn. Vorig jaar merkte ik dat ik wat gestrest was doordat ik te weinig toekwam aan klussen aan mijn auto. Tot ik bedacht: ik vind het veel belangrijker om er voor Hanneke en Daniël te zijn. Dat scheelt stress. dia 20 zondag: een dag voor rust Zo zijn er meer trucjes, zoek maar op internet, maar er zit ook nog een christelijke kant aan. Je hoeft niet te stressen, want God houdt van je zoals je bent, je hebt een eeuwigheid om te leven en het hoogste doel is God zelf. God wil dat ook praktisch maken. Daarom vieren Joden de sabbat: een dag om stil te staan. Daarom vieren christenen de zondag. Ik weet het, de zondag heeft wel eens een negatief imago: een dag waarop niets mag Dat is inderdaad hoe de Farizeeën het deden. Maar ondertussen zijn ze juist op sabbat druk in de weer om Jezus in de val te laten lopen. Het ging hen niet om de rust, maar om de regels. Jezus zegt juist, in Marcus 2: de mens is er niet voor de sabbat, de sabbat is er voor de mens. dia 21 heerlijk, een dag zonder huiswerk! Het gaat er niet om wat je wel en niet mag op zondag. Dat is de verkeerde vraag: een rustdag is juist mooi! Waarom zou je op zondag huiswerk willen maken? Je hebt al zes dagen in de week om je daar druk om te maken. Waarom zou je het zes dagen lang stom vinden dat je huiswerk moet maken, en dan op zondag het opeens stom vinden dat je geen huiswerk hoeft te maken?! Een dag niets moeten, dat is toch fijn? dia 22 zondag is: nu even niet Zondag is: nu even niet. De drukte komt morgen wel weer. Zet je telefoon maar een dag uit, of probeer eens een dagje zonder internet. Ik kijk wel eens op de website van het Reformatorisch Dagblad, maar op zondag is die dicht. Daar kun je van alles van vinden, het is misschien wel een beetje belerend, maar het is ook bevrijdend: ik hoef me vandaag niet met het nieuws bezig te houden. Doe maar eens een zondag niets, leg je voeten op tafel en rust. Vandaag even niet. Amen

Lucas 2:25-35 Heb je geduld?

Lucas 2:25-35 Heb je geduld? Lucas 2:25-35 Heb je geduld? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint toe.

Nadere informatie

Lucas 1:31-32 Verwacht Jezus op zijn voorwaarden

Lucas 1:31-32 Verwacht Jezus op zijn voorwaarden Lucas 1:31-32 Verwacht Jezus op zijn voorwaarden Advent is een periode van verwachten. Maar wat verwacht je eigenlijk van God? Wij hebben al snel onze eigen ideeën over hoe God is. Maar God is verrassend

Nadere informatie

Lucas 1:17 Wees voorbereid op God

Lucas 1:17 Wees voorbereid op God Lucas 1:17 Wees voorbereid op God De geboorte van Jezus is zo bijzonder, je mag er tijd voor nemen om dat tot je te laten doordringen. Dat is advent: je voorbereiden op kerst. Mensen kunnen de problemen

Nadere informatie

Lucas 1:17 - Wees voorbereid op God

Lucas 1:17 - Wees voorbereid op God Lucas 1:17 - Wees voorbereid op God De geboorte van Jezus is zo bijzonder, je mag er tijd voor nemen om dat tot je te laten doordringen. Dat is advent: je voorbereiden op kerst. Mensen kunnen de problemen

Nadere informatie

Lucas 6:1-16 Nu even niet!

Lucas 6:1-16 Nu even niet! Lucas 6:1-16 Nu even niet! Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint toe. Liturgie

Nadere informatie

Lucas 1:51-53 Wees voorbereid op Jezus die recht doet

Lucas 1:51-53 Wees voorbereid op Jezus die recht doet Lucas 1:51-53 Wees voorbereid op Jezus die recht doet Kerst kan zomaar een lief feest zijn. Het lied dat Maria zingt, is heel anders: Jezus komt om recht te doen in de wereld. Wie trots is, machtig of

Nadere informatie

Jeremia 1: Vertel het door!

Jeremia 1: Vertel het door! Jeremia 1:4-19 - Vertel het door! Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint

Nadere informatie

Jeremia 1:4-19 Vertel het door!

Jeremia 1:4-19 Vertel het door! Jeremia 1:4-19 Vertel het door! Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint toe.

Nadere informatie

Lucas 1:51-53 Wees voorbereid op Jezus die recht doet

Lucas 1:51-53 Wees voorbereid op Jezus die recht doet Lucas 1:51-53 Wees voorbereid op Jezus die recht doet Kerst kan zomaar een lief feest zijn. Het lied dat Maria zingt, is heel anders: Jezus komt om recht te doen in de wereld. Wie trots is, machtig of

Nadere informatie

Lucas 2:15-20 Hij is het echt!

Lucas 2:15-20 Hij is het echt! Lucas 2:15-20 Hij is het echt! Kerst: Gods Zoon komt op aarde. Maar Gods Zoon blijkt een heel gewone baby. Is hij het wel echt? Door de herders geeft God een bevestiging: ja, hij is het! Aanbid hem met

Nadere informatie

Johannes 8:12 Jezus is de sleutel tot echt leven

Johannes 8:12 Jezus is de sleutel tot echt leven Johannes 8:12 Jezus is de sleutel tot echt leven In het donker zie je niets. Niet waar je bent, niet hoe de wereld er uit ziet, niet wat je moet doen. In het licht ga je het allemaal begrijpen. Jezus zegt:

Nadere informatie

Lucas 1:78-79 Verwacht het einde van de duisternis

Lucas 1:78-79 Verwacht het einde van de duisternis Lucas 1:78-79 Verwacht het einde van de duisternis Het Licht maakt een einde aan het donker. Donker: dan kun je denken aan allerlei situaties in de wereld. Maar het gaat net zo goed over Nederland. Donker

Nadere informatie

Efeziërs 4 en NGB 27 Leerpreek: Wat is de kerk?

Efeziërs 4 en NGB 27 Leerpreek: Wat is de kerk? Efeziërs 4 en NGB 27 Leerpreek: Wat is de kerk? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende

Nadere informatie

Lucas 1:51-53 Wees voorbereid op Jezus die recht doet

Lucas 1:51-53 Wees voorbereid op Jezus die recht doet Lucas 1:51-53 Wees voorbereid op Jezus die recht doet Kerst kan zomaar een lief feest zijn. Het lied dat Maria zingt, is heel anders: Jezus komt om recht te doen in de wereld. Wie trots is, machtig of

Nadere informatie

Nehemia 8:10b - Feest met de wet

Nehemia 8:10b - Feest met de wet Nehemia 8:10b - Feest met de wet Je moet al zo veel, en dan moet je je van God ook nog aan zijn wetten houden? Hoe kun je nu blij zijn met de wet? Toch wordt in Jeruzalem feest gevierd als de wet gelezen

Nadere informatie

Johannes 14:1-3 en 28 - Hemelvaart: op weg naar thuis

Johannes 14:1-3 en 28 - Hemelvaart: op weg naar thuis Johannes 14:1-3 en 28 - Hemelvaart: op weg naar thuis Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende

Nadere informatie

Johannes 12:1-8 Dichtbij Jezus

Johannes 12:1-8 Dichtbij Jezus Johannes 12:1-8 Dichtbij Jezus Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint toe.

Nadere informatie

Lucas 2:10 Kerst: nooit meer bang!

Lucas 2:10 Kerst: nooit meer bang! Lucas 2:10 Kerst: nooit meer bang! Wees niet bang, zegt de engel tegen de herders. Niet zo gek: God is een God om bang van te worden. Maar dat wil hij niet. Daarom komt hij naar ons toe als een ontwapenende

Nadere informatie

Prediker 2:24-25 Hoe word ik gelukkig?

Prediker 2:24-25 Hoe word ik gelukkig? Prediker 2:24-25 Hoe word ik gelukkig? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint

Nadere informatie

Johannes 20:16 - Jezus leeft, en hij kent mij!

Johannes 20:16 - Jezus leeft, en hij kent mij! Johannes 20:16 - Jezus leeft, en hij kent mij! Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende

Nadere informatie

Johannes 20:16 Jezus leeft, en hij kent mij!

Johannes 20:16 Jezus leeft, en hij kent mij! Johannes 20:16 Jezus leeft, en hij kent mij! Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende

Nadere informatie

Prediker 2:24-25 - Hoe word ik gelukkig?

Prediker 2:24-25 - Hoe word ik gelukkig? Prediker 2:24-25 - Hoe word ik gelukkig? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint

Nadere informatie

Johannes 13:12-17 Dienen zoals Jezus

Johannes 13:12-17 Dienen zoals Jezus Johannes 13:12-17 Dienen zoals Jezus Bij deze preek is een Samen-GROEI-en, een blad met preekverwerkingsvragen, beschikbaar. Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan

Nadere informatie

Johannes 13: Dienen zoals Jezus

Johannes 13: Dienen zoals Jezus Johannes 13:12-17 - Dienen zoals Jezus Bij deze preek is een Samen-GROEI-en, een blad met preekverwerkingsvragen, beschikbaar. Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem

Nadere informatie

Lucas 24: Geloof jij het?!

Lucas 24: Geloof jij het?! Lucas 24:13-35 - Geloof jij het?! Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint

Nadere informatie

Matteüs 1,18-2,12 - Kerst: God verrast gelovigen en buitenstaanders

Matteüs 1,18-2,12 - Kerst: God verrast gelovigen en buitenstaanders Matteüs 1,18-2,12 - Kerst: God verrast gelovigen en buitenstaanders Eerste Kerstdag Liturgie Zingen - LB 138,1.3.4 Komt allen te zamen - LB 139 Komt verwondert u hier mensen - LB 145,1.3 Nu zijt wellekome

Nadere informatie

Matteüs 1,18-2,12 Kerst: God verrast gelovigen en buitenstaanders

Matteüs 1,18-2,12 Kerst: God verrast gelovigen en buitenstaanders Matteüs 1,18-2,12 Kerst: God verrast gelovigen en buitenstaanders Eerste Kerstdag Liturgie Zingen - LB 138,1.3.4 Komt allen te zamen - LB 139 Komt verwondert u hier mensen - LB 145,1.3 Nu zijt wellekome

Nadere informatie

Johannes 20,24-29 Gelukkig als je niet ziet en toch gelooft!

Johannes 20,24-29 Gelukkig als je niet ziet en toch gelooft! Johannes 20,24-29 Gelukkig als je niet ziet en toch gelooft! Gezinsdienst Liturgie Zingen: - EL 478 Zing, zing, zingen maakt blij - Weet je dat de lente komt? Stil gebed Votum / groet Zingen: Gez 94,1.3.6

Nadere informatie

Johannes 8:58 Nooit meer afscheid met Jezus (oudjaarsdag)

Johannes 8:58 Nooit meer afscheid met Jezus (oudjaarsdag) Johannes 8:58 Nooit meer afscheid met Jezus (oudjaarsdag) p> Liturgie Zingen: LvK Lied 397 : 1, 3 en 4 Stil gebed Votum en groet Zingen: GKB Gezang 121 : 1, 8 en 9 Gebed Lezen: Johannes 8 : 48 59 Zingen:

Nadere informatie

Jeremia 23:16-18 God praat je niet naar de mond

Jeremia 23:16-18 God praat je niet naar de mond Jeremia 23:16-18 God praat je niet naar de mond Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende

Nadere informatie

Lucas 10:33 Voor Jezus ben je alles waard

Lucas 10:33 Voor Jezus ben je alles waard Lucas 10:33 Voor Jezus ben je alles waard Jij bent veel waard! Maar waarom eigenlijk? Niet omdat jij zo goed bent, je lijkt op de gewonde reiziger in het verhaal van Jezus, maar omdat God je heeft gemaakt.

Nadere informatie

Johannes 20:21 Vrede brengen namens Jezus

Johannes 20:21 Vrede brengen namens Jezus Johannes 20:21 Vrede brengen namens Jezus Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint

Nadere informatie

y02 Marcus 15.2 Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus,

y02 Marcus 15.2 Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus, Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus, het is al bijna 8 april, het is al bijna Pasen. Met Pasen vieren we feest, omdat Koning Jezus de dood overwint. Onze Koning is sterker dan de

Nadere informatie

Ruimte voor God thema 5: Écht ontvangen Preek over Matteüs 13:8 & 23 & Lukas 1: Preek Gemeente van Christus,

Ruimte voor God thema 5: Écht ontvangen Preek over Matteüs 13:8 & 23 & Lukas 1: Preek Gemeente van Christus, Ruimte voor God thema 5: Écht ontvangen Preek over Matteüs 13:8 & 23 & Lukas 1:26-38 Preek Gemeente van Christus, Want Jezus vertelt over een zaaier die aan het zaaien is. Hij strooit het zaad wijd en

Nadere informatie

Marcus 1:15 - Een nieuw begin

Marcus 1:15 - Een nieuw begin Marcus 1:15 - Een nieuw begin Opnieuw beginnen, dat zou soms best fijn zijn! De wereld kan ook wel een nieuw begin gebruiken. Maar een nieuw begin komt niet van een nieuw jaar, maar van Jezus. Hij is het

Nadere informatie

Exodus God zal er zijn

Exodus God zal er zijn Exodus 3-4 - God zal er zijn Gezinsdienst Liturgie Welkom Voorzang Maak een vrolijk geluid voor de Heer (Elly en Rikkert) Opw voor Kids 18 (Ben je groot of ben je klein) Gez 132 (Dank U voor deze nieuwe

Nadere informatie

Exodus 3-4 God zal er zijn

Exodus 3-4 God zal er zijn Exodus 3-4 God zal er zijn Gezinsdienst Liturgie Welkom Voorzang Maak een vrolijk geluid voor de Heer (Elly en Rikkert) Opw voor Kids 18 (Ben je groot of ben je klein) Gez 132 (Dank U voor deze nieuwe

Nadere informatie

Prediker 9:7 - God danken door te genieten

Prediker 9:7 - God danken door te genieten Prediker 9:7 - God danken door te genieten Dankdag: een dag om stil te staan bij alles wat we van God krijgen en hem te bedanken. Maar danken, hoe doe je dat eigenlijk? Van Prediker mag je leren dat je

Nadere informatie

Ruth 1 - God gaat altijd met je mee!

Ruth 1 - God gaat altijd met je mee! Ruth 1 - God gaat altijd met je mee! Gezinsdienst en Doop Norah Maaike Kloeze Liturgie Welkom Eerste adventskaars aansteken plus gedichtje Zingen 1. Groot en machtig is Hij (Opwekking 387) 2. God kent

Nadere informatie

Johannes 14:6 Weg met je stappenplannen!

Johannes 14:6 Weg met je stappenplannen! Johannes 14:6 Weg met je stappenplannen! Voor alles maken we stappenplannen. Naar elk levensdoel is een stappenplan te bedenken. Maar kun je met een stappenplan ook dichter bij God komen? Nee, zegt Jezus,

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Vorige week, op de eerste zondag van advent, zijn we begonnen met de lezingen uit het evangelie van Lukas. En ik heb toen gezegd dat het bij Lukas gaat

Nadere informatie

Jeremia 31:31-34 God verandert je hart

Jeremia 31:31-34 God verandert je hart Jeremia 31:31-34 God verandert je hart Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint

Nadere informatie

Johannes 11:25-27 Wat heb ik aan de opstanding?

Johannes 11:25-27 Wat heb ik aan de opstanding? Johannes 11:25-27 Wat heb ik aan de opstanding? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende

Nadere informatie

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ De kerkenraad komt binnen en de afkondigingen worden

Nadere informatie

Exodus 24,9-11 Aan tafel bij God zelf

Exodus 24,9-11 Aan tafel bij God zelf Exodus 24,9-11 Aan tafel bij God zelf Viering van het Heilig Avondmaal Liturgie Voorzang Gez 156 Stil gebed Votum Zegengroet Zingen Ps 111,1.2.3 Gebed Lezen uit de Bijbel: Exodus 24,1-11 Zingen Ps 111,5.6

Nadere informatie

1 Tessalonicenzen 1. Begin van de brief

1 Tessalonicenzen 1. Begin van de brief 1 Tessalonicenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Tessalonica 1 Dit is een brief van Paulus, Silvanus en Timoteüs, aan de christenen in de stad Tessalonica. Jullie horen bij God, de

Nadere informatie

Handelingen 4:13 21 januari 2018 Vrijmoedig in Jezus' Naam

Handelingen 4:13 21 januari 2018 Vrijmoedig in Jezus' Naam Preek Gemeente van Christus, Een opdracht om mee te beginnen, vanmorgen. Neem eens even een reclamefilmpje in gedachten. Een reclamefilmpje dat je echt goed vindt. Zo één die je onthoudt. Oké Iedereen

Nadere informatie

Psalm 73 Help, ik twijfel! Wat heb ik aan geloof?

Psalm 73 Help, ik twijfel! Wat heb ik aan geloof? Psalm 73 Help, ik twijfel! Wat heb ik aan geloof? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende

Nadere informatie

Handelingen 2:16-17 Gaan voor Jezus met de Geest

Handelingen 2:16-17 Gaan voor Jezus met de Geest Handelingen 2:16-17 Gaan voor Jezus met de Geest We houden van nuchterheid: doe maar gewoon. Maar met de Geest gaat het er niet zo gewoon aan toe. Wat betekent die Geest voor gewone mensen? Voor preeklezers:

Nadere informatie

Psalm 127 Vrucht op je werk

Psalm 127 Vrucht op je werk Psalm 127 Vrucht op je werk Wat kunnen we druk zijn! Maar zonder Gods zegen is het zinloos gezwoeg. Psalm 127 leert van God vrucht op je werk te verwachten, en dan mag je gerust zijn. Voor wie deze meditatie

Nadere informatie

HC Zondag 45 Bidden, waarom zou je?

HC Zondag 45 Bidden, waarom zou je? HC Zondag 45 Bidden, waarom zou je? Bidden. Voor veel christenen is het lastig. Je zou wel een beter gebedsleven willen hebben, maar het komt er niet van. Waarom zou je eigenlijk bidden? Daar zijn allerlei

Nadere informatie

Lukas 22, Jezus: meer dan Pesach

Lukas 22, Jezus: meer dan Pesach Lukas 22,15-20 - Jezus: meer dan Pesach Viering Heilig Avondmaal Liturgie Voorzang Ps 81,1.2.4 Stil gebed Votum / zegengroet Zingen Ps 133,3 Gebed Lezen uit de Bijbel: - Ex 12,1-20 Zingen: Ps 105,16.17

Nadere informatie

Jesaja 7:14 God is midden in je leven

Jesaja 7:14 God is midden in je leven Jesaja 7:14 God is midden in je leven God lijkt op de achtergrond te staan. Of is het eerder dat graag willen dat God zich niet met ons bemoeit? In een wereld die niets van God verwacht, wordt koning Achaz

Nadere informatie

Jeremia 23:16-18 - God praat je niet naar de mond

Jeremia 23:16-18 - God praat je niet naar de mond Jeremia 23:16-18 - God praat je niet naar de mond Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende

Nadere informatie

Matteüs 7:24-27 Luister naar Jezus!

Matteüs 7:24-27 Luister naar Jezus! Matteüs 7:24-27 Luister naar Jezus! Wat doe je met wat Jezus zegt? Daar vertelt Jezus een verhaal over. Het gaat over 2 mannen die een huis bouwen. De één luistert, de ander gaat zijn eigen gang. Op welke

Nadere informatie

Johannes 11:4 - Is er meer dan de dood?

Johannes 11:4 - Is er meer dan de dood? Johannes 11:4 - Is er meer dan de dood? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint

Nadere informatie

Woord vooraf. I n het begin Die woorden doen je misschien wel direct denken aan

Woord vooraf. I n het begin Die woorden doen je misschien wel direct denken aan Woord vooraf I n het begin Die woorden doen je misschien wel direct denken aan de allereerste woorden uit de Bijbel. In het begin, a, maakte God de aarde. Maar wie a zegt, moet ook b zeggen. En dat doet

Nadere informatie

Liturgie zondagmorgen 8 januari 2017 Jeugddienst 12-

Liturgie zondagmorgen 8 januari 2017 Jeugddienst 12- Liturgie zondagmorgen 8 januari 2017 Jeugddienst 12- Voorganger: ds W.G. Teeuwissen Samen in de naam van Jezus 1 Samen in de naam van Jezus heffen wij een loflied aan, want de Geest spreekt alle talen

Nadere informatie

Johannes 20,1-18 Jezus is opgestaan en zoekt ons!

Johannes 20,1-18 Jezus is opgestaan en zoekt ons! Johannes 20,1-18 Jezus is opgestaan en zoekt ons! Liturgie Voorzang: - Gez 96,1-3 - Weet je dat de lente komt Aansteken nieuwe kaars Zingen: Gez 95,1.2.4 Stil gebed Votum / groet Zingen: Opw 488 Gebed

Nadere informatie

Hervormde gemeente Brandwijk. Naam: Zondag 4 december 2011 Ds Blenk. Waar gaat de preek over? Zingen: Stil gebed. Votum en Groet. Zingen: Tien Geboden

Hervormde gemeente Brandwijk. Naam: Zondag 4 december 2011 Ds Blenk. Waar gaat de preek over? Zingen: Stil gebed. Votum en Groet. Zingen: Tien Geboden Kerkboekje ADVENT EN KERST Hervormde gemeente Brandwijk Naam: Dit kerkboekje is speciaal gemaakt voor de morgendiensten van 7 november t/m 5 december 0. Iedere week krijg je één blad dat speciaal voor

Nadere informatie

Jesaja 49:6 De missionaire kerk

Jesaja 49:6 De missionaire kerk Jesaja 49:6 De missionaire kerk Afsluitende preek van gemeenteproject Feest van genade : de missionaire kerk. Het feest van genade is te mooi om voor jezelf te houden. Het is altijd al Gods plan geweest

Nadere informatie

Lucas 1: Wees voorbereid op Jezus die recht doet

Lucas 1: Wees voorbereid op Jezus die recht doet Lucas 1:51-53 - Wees voorbereid op Jezus die recht doet Kerst kan zomaar een lief feest zijn. Het lied dat Maria zingt, is heel anders: Jezus komt om recht te doen in de wereld. Wie trots is, machtig of

Nadere informatie

Lucas 1:51-53 Wees voorbereid op Jezus die recht doet

Lucas 1:51-53 Wees voorbereid op Jezus die recht doet Lucas 1:51-53 Wees voorbereid op Jezus die recht doet Kerst kan zomaar een lief feest zijn. Het lied dat Maria zingt, is heel anders: Jezus komt om recht te doen in de wereld. Wie trots is, machtig of

Nadere informatie

Marcus 14,1-11 Maak Jezus blij met jouw liefde

Marcus 14,1-11 Maak Jezus blij met jouw liefde Marcus 14,1-11 Maak Jezus blij met jouw liefde Aangepaste dienst met medewerking van de Bliid Boadskip Sjongers uit Berlikum Liturgie Voorzang Gez 132 Dank u voor deze nieuwe morgen Stil gebed Votum Zegengroet

Nadere informatie

Bijbellezing: Johannes 14 vers 1 tot 12. Tom, Tom is altijd goed Kom, kom nou zeg, is dat zo?

Bijbellezing: Johannes 14 vers 1 tot 12. Tom, Tom is altijd goed Kom, kom nou zeg, is dat zo? Bijbellezing: Johannes 14 vers 1 tot 12 Tom, Tom is altijd goed Kom, kom nou zeg, is dat zo? Heb een Tom, Tom gekocht Bij de ANWB winkel in Drachten Nou ja ik heb hem eigenlijk gekregen Voor mijn verjaardag

Nadere informatie

Advent 2017 God komt naar ons toe

Advent 2017 God komt naar ons toe Advent 2017 God komt naar ons toe Lucas 1 en Mattheüs 1 17 december 2017 1 Lucas 1 : Zacharias en Elisabet 5 Toen Herodes koning van Judea was, leefde er een priester die Zacharias hee'e en tot de priesterafdeling

Nadere informatie

Lukas 2,8-20 - De hemel gaat open - hoe reageer je?

Lukas 2,8-20 - De hemel gaat open - hoe reageer je? Lukas 2,8-20 - De hemel gaat open - hoe reageer je? Eerste kerstdag Liturgie Voorzang: LB 138,1.3.4 (Komt allen tezamen) Voorzang: EL 103,1.2.4 (In Bethlehems stal) Voorzang: drie verzen (Heerlijk klonk

Nadere informatie

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten De gelijkenis van de twee zonen Lees : Mattheüs 21:28-32 Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

Filippenzen 1. Begin van de brief

Filippenzen 1. Begin van de brief Filippenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Filippi 1 Dit is een brief van Paulus, aan alle mensen in de stad Filippi die dankzij Jezus Christus bij God horen. De brief is ook voor de

Nadere informatie

Preek over Psalm 1,1 a.2 (jeugddienst): Hoe kan ik tijd met God doorbrengen?

Preek over Psalm 1,1 a.2 (jeugddienst): Hoe kan ik tijd met God doorbrengen? Preek over Psalm 1,1 a.2 (jeugddienst): Hoe kan ik tijd met God doorbrengen? Gemeente van onze Heer Jezus Christus! Ze zitten met z'n tweeën op haar kamer: Reinier en Marloes. Ze kennen elkaar al een poosje.

Nadere informatie

Psalm 67:7-8 Zegen is om te delen

Psalm 67:7-8 Zegen is om te delen Psalm 67:7-8 Zegen is om te delen Dankdag: we danken God voor de oogst. De supermarkten liggen vol. Dat is zegen, dat is genade. Niet bedoeld om voor jezelf te houden, want Gods zegen is om van te delen.

Nadere informatie

de zon schijnt altijd

de zon schijnt altijd de zon schijnt altijd GEDICHTEN Klara Hobrink Inhoud 1 Achter de wolken 2 Zit men in een diep dal 3 Wat gebeurt er om ons heen? 4 U geeft antwoord 5 Loof de Heer 6 De blijdschap 7 Hem danken 8 Ken je de

Nadere informatie

1 Korintiërs 15:58 De waarde van werk

1 Korintiërs 15:58 De waarde van werk 1 Korintiërs 15:58 De waarde van werk Zondag en maandag: twee verschillende werelden? Zo kan het wel lijken. Aan het einde van een lang hoofdstuk over de opstanding trekt Paulus een andere conclusie: omdat

Nadere informatie

1 Maleachi was een profeet. Hij moest een boodschap van de Heer doorgeven aan Israël. Hier volgen de woorden van Maleachi.

1 Maleachi was een profeet. Hij moest een boodschap van de Heer doorgeven aan Israël. Hier volgen de woorden van Maleachi. Maleachi 1 1 Maleachi was een profeet. Hij moest een boodschap van de Heer doorgeven aan Israël. Hier volgen de woorden van Maleachi. De liefde van de Heer 2-3 De Heer zegt: Ik houd van jullie, Israëlieten!

Nadere informatie

Filippenzen 2:5-7 Kerst: Jezus geeft alles op voor jou

Filippenzen 2:5-7 Kerst: Jezus geeft alles op voor jou Filippenzen 2:5-7 Kerst: Jezus geeft alles op voor jou Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende

Nadere informatie

Filippenzen 2:5-7 - Kerst: Jezus geeft alles op voor jou

Filippenzen 2:5-7 - Kerst: Jezus geeft alles op voor jou Filippenzen 2:5-7 - Kerst: Jezus geeft alles op voor jou Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de

Nadere informatie

Job 42 Job krijgt gelijk

Job 42 Job krijgt gelijk Job 42 Job krijgt gelijk Ben je wel eens brutaal? Job was brutaal geweest tegen God. Toch wordt God niet boos op hem, maar op zijn vrienden! Job krijgt gelijk, en dan komt het weer goed met hem. Van Job

Nadere informatie

Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje

Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje Aangepaste dienst Liturgie Voor de dienst speelt de band drie liederen Opwekking 11 Er is een Heer Opwekking 277 Machtig God, sterke Rots

Nadere informatie

1 Korintiërs 13:13 Liefde doet ertoe

1 Korintiërs 13:13 Liefde doet ertoe 1 Korintiërs 13:13 Liefde doet ertoe Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint

Nadere informatie

Marcus 1:11 Je bent Gods geliefde kind!

Marcus 1:11 Je bent Gods geliefde kind! Marcus 1:11 Je bent Gods geliefde kind! Ieder mens heeft behoefte aan liefde. Maar we hebben Gods liefde ingeruild voor andere dingen. Jezus geeft de mensheid een nieuw begin: hij is Gods geliefde Zoon.

Nadere informatie

Lucas 22,39-46 Jezus bidt

Lucas 22,39-46 Jezus bidt Lucas 22,39-46 Jezus bidt Tweede zondag van de Lijdenstijd Gezinsdienst Liturgie Lied: opwekking 489 Lied: opwekking 430 Votum / groet Lied: psalm 22:1,5 Gebed Wet Lied: E&R bundel 245: 1,2,3 Lezing: Lucas

Nadere informatie

Let op: Niet in elk jaar is de vierde Adventsweek een volle week. In dit Bijbelrooster wordt daar wel van uitgegaan. Je kunt de Bijbelgedeelten die overblijven op de Kerstdagen lezen of overslaan. ADVENTSWEEK

Nadere informatie

Jeremia 31:31-34 - God verandert je hart

Jeremia 31:31-34 - God verandert je hart Jeremia 31:31-34 - God verandert je hart Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint

Nadere informatie

Marcus 14:22-24 Jezus geeft zich voor jou

Marcus 14:22-24 Jezus geeft zich voor jou Marcus 14:22-24 Jezus geeft zich voor jou Het kruis staat centraal in het christelijk geloof: Jezus geeft zich voor jou. Maar wat is dat offer van Jezus eigenlijk? Wat heb je eraan? Kun je het aannemen

Nadere informatie

Eredienst 06 mei :00 Voorganger: ds. H. van den Berg

Eredienst 06 mei :00 Voorganger: ds. H. van den Berg Eredienst 06 mei 2018 10:00 Voorganger: ds. H. van den Berg Liturgie Votum / zegengroet Psalm 65 : 1 (NPB) Wet Psalm 65 : 2 (NPB) Gebed Johannes 13 : 31 38 Gezang 61 : 1, 2, 3 Tekst: 1 Korintiërs 13 :

Nadere informatie

Hemelse Boodschappen Wilt u dit boekje in de kerk laten liggen? Na de vierde zondag van Advent kunt u het mee naar huis nemen.

Hemelse Boodschappen Wilt u dit boekje in de kerk laten liggen? Na de vierde zondag van Advent kunt u het mee naar huis nemen. Boekje om te gebruiken in de diensten van de Protestantse Gemeente Heino tijdens de zondagen van Advent 2015 Hemelse Boodschappen Wilt u dit boekje in de kerk laten liggen? Na de vierde zondag van Advent

Nadere informatie

IN GESPREK MET Nieuwe Testament

IN GESPREK MET Nieuwe Testament IN GESPREK MET Nieuwe Testament Ontdekkingsreis 11: Jezus, Gods Zoon Goed nieuws! Keziah en haar moeder en vader (Alison en Peter) lezen samen dit bijbelverhaal. De 7 jaar oude Keziah heeft allerlei vragen

Nadere informatie

Bijbellezing: Johannes 4 vers Zit je in de put? Praat es met Jezus!

Bijbellezing: Johannes 4 vers Zit je in de put? Praat es met Jezus! Bijbellezing: Johannes 4 vers 7-27 Zit je in de put? Praat es met Jezus! Wij hadden vroeger een waterput Vroeger is meer dan 55 jaar geleden Naast ons huis aan de Kerkstraat in Harkema Ik weet nog hij

Nadere informatie

Lucas 11:3 Bidden om wat nodig is

Lucas 11:3 Bidden om wat nodig is Lucas 11:3 Bidden om wat nodig is Jezus leert te bidden voor ons dagelijks brood. Maar hoe kun je nu bidden voor wat je al hebt? Hoe kun je in grote welvaart biddag voor gewas en arbeid houden? Voor preeklezers:

Nadere informatie

Lucas 1:78-79 Verwacht het einde van de duisternis

Lucas 1:78-79 Verwacht het einde van de duisternis Lucas 1:78-79 Verwacht het einde van de duisternis Het Licht maakt een einde aan het donker. Donker: dan kun je denken aan allerlei situaties in de wereld. Maar het gaat net zo goed over Nederland. Donker

Nadere informatie

Jeugddienst 1 oktober 9.30 uur Vrouw met de kruik

Jeugddienst 1 oktober 9.30 uur Vrouw met de kruik Jeugddienst 1 oktober 9.30 uur Vrouw met de kruik Zingen voor de dienst: Schrijvers van gerechtigheid - Wat een wonder dat ik meewerken mag Wat een wonder dat ik meewerken mag in Uw koninkrijk, dat ik

Nadere informatie

Daniël 12:13 God brengt je op je bestemming

Daniël 12:13 God brengt je op je bestemming Daniël 12:13 God brengt je op je bestemming Deze preek is gehouden op de eeuwigheidszondag, waar we stil stonden bij hen die in het afgelopen jaar zijn overleden. Maar in Daniël staat dat de dood niet

Nadere informatie

Lucas 1,8-20 Advent: het komt aan op geloof in God

Lucas 1,8-20 Advent: het komt aan op geloof in God Lucas 1,8-20 Advent: het komt aan op geloof in God Derde zondag van de Adventstijd Liturgie Voorzang: LB 23,1.3 Kaars aansteken Stil gebed Votum / groet Zingen: Gez 169,1-3 Wet Zingen Ps 65,1.2 Gebed Stadsomroeper

Nadere informatie

Tevredenheid 1. Tevreden over wat je hebt gedaan 8 2. Tevreden in alle omstandigheden Tevreden met weinig Tevreden met wat je hebt 14

Tevredenheid 1. Tevreden over wat je hebt gedaan 8 2. Tevreden in alle omstandigheden Tevreden met weinig Tevreden met wat je hebt 14 Inhoud Tevredenheid 1. Tevreden over wat je hebt gedaan 8 2. Tevreden in alle omstandigheden 10 3. Tevreden met weinig 12 4. Tevreden met wat je hebt 14 Angst 5. Angst voor mensen 16 6. Angst voor God

Nadere informatie

Maatwerk in de kerk. Renatakerk Christelijke Gereformeerde Kerk Enschede Oost

Maatwerk in de kerk. Renatakerk Christelijke Gereformeerde Kerk Enschede Oost Renatakerk Christelijke Gereformeerde Kerk Enschede Oost Datum: 2 december 2018 Dienst: Middagdienst Voorganger: ds. De Jong uit Doetinchem Welkom en mededelingen Maatwerk in de kerk Zingen: Liedboek Gezang

Nadere informatie

1 Korintiërs 11:33 - Verkondig Jezus door te delen (avondmaal)

1 Korintiërs 11:33 - Verkondig Jezus door te delen (avondmaal) 1 Korintiërs 11:33 - Verkondig Jezus door te delen (avondmaal) Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook

Nadere informatie

Hartelijk Welkom bij

Hartelijk Welkom bij Hartelijk Welkom bij Tienduizend redenen Opwekking 733 De zon komt op, maakt de morgen wakker; mijn dag begint met een lied voor U. Heer, wat er ook gebeurt en wat mij mag overkomen, laat mij nog zingen

Nadere informatie

Zingen: Ps. 98:1,4: Zingt nu een nieuw lied voor de HERE. Zingen: Gez. 77:1-5: Een engel zegt Maria aan

Zingen: Ps. 98:1,4: Zingt nu een nieuw lied voor de HERE. Zingen: Gez. 77:1-5: Een engel zegt Maria aan Aangepaste dienst Baflo - 23 december 2012, 14.30 uur Liturgie: Welkom en mededelingen Zingen: a. E&R 241: Here der heren (= Opw. 159) b. E&R 210: Zeg, wie heeft geschapen de bloemetjes c. E&R 226: Als

Nadere informatie

eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 6 Het leven kan een feest zijn

eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 6 Het leven kan een feest zijn Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 6 Het leven kan een feest zijn Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 6 blz. 1 Door welke poort moet je gaan

Nadere informatie

Exodus 17:8-16 Geloven doe je samen!

Exodus 17:8-16 Geloven doe je samen! Exodus 17:8-16 Geloven doe je samen! 5e Preek in het gemeenteproject feest van genade bij het weekthema verbondenheid. De duivel wil je geloof graag aanvallen. Maar samen sta je sterk en kun je elkaar

Nadere informatie