John Wooter is werkzaam als projectmedewerker voor de SKVR en is als docent jazz fusion verbonden aan Fontys Dansacademie.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "John Wooter is werkzaam als projectmedewerker voor de SKVR en is als docent jazz fusion verbonden aan Fontys Dansacademie."

Transcriptie

1 Urban dance meeting John Wooter is werkzaam als projectmedewerker voor de SKVR en is als docent jazz fusion verbonden aan Fontys Dansacademie. Goedemorgen, Vandaag wil ik het met u hebben over het urban danslijf en in het bijzondere de danser die dat prachtige danslijf als een trotse pauw presenteert. Met als titel: Het nieuwe Danslijf, wil ik uw geest graag nieuwsgierig maken voor dat urban danslijf binnen de danscontext en dansfilosofie van onze hedendaagse danslandschap en theater dans. < een danser illustreert live > Het danslijf is nieuwsgierig: Als we dat nieuwe danslijf kunnen ontwikkelen, veranderen we ook iets aan de dans. Het danslijf is daarin beslissend. Daarover wil ik het vandaag met u hebben. Urban komt voort uit een heel andere mentaliteit dan de geschoolde dans. Als urban danser moet je je bewijzen op straat. Competitief willen zijn om je straatwaarde te verhogen. Dat betekent jezelf enorm serieus nemen door uren lang voor de spiegel, in een gymzaaltje of kleine dansstudio je skilzz (skills?) tot in de perfectie te blijven oefenen. Elke dag weer met nieuwe moves komen om de concurrentie voor te blijven. Het leuke aan deze danser en zijn cultuur is, dat hij onconventioneel te werk kan gaan in het vinden van nieuw bewegingsmateriaal. Elke dag is hij weer hongerig om zijn crew, fans of vrienden te verheerlijken met moves en passende kledij. De ondernemende geest van deze danser behelst een dansproces, waarbij ontwikkeling en groei nooit stilstaan. Met een dergelijk talent kan deze danser al op een zeer korte termijn tot een van de beste dansers in zijn omgeving behoren. Door de noodzaak om uiteindelijk tot de aller grootsten te behoren ben je verplicht je te laten zien en je getrainde moves kenbaar te maken aan je publiek. Maar verlies is in de urban scène geen verlies. Vallen, opstaan en doorgaan zijn kenmerkende elementen die voor alle dansers gelden. Het grote verschil in de urban dansscène in tegenstelling tot de meer klassiek moderne dansscène is, dat de urban danser vaak aangewezen is op zichzelf.

2 Het is een houding die deze danser ook siert. Een coach of dansmeester is vaak een vriend die je moed inspreekt, maar daarna moet je het niet hebben van de verplichte oefeningen. Het ligt uiteindelijk aan je creatieve talenten hoever je de dansladder wenst op te gaan om je als topdanser kenbaar te maken en te handhaven. Geen roemrijke dansgezelschappen of makers komen er bij een dergelijk creatieproces aan te pas. Het gaat puur om je eigen creatieve brein, passie en het dansen zelf. Alleen dan win je aan geloofwaardigheid en verhoog je uiteindelijk je straatwaarde. Dat gevoel leeft totaal niet in de reguliere danswereld. Natuurlijk willen klassiek moderne dansers zich ook van elkaar onderscheiden met hun talent, maar het gaat hun niet om hun geloofwaardigheid of het verhogen van hun straatwaarde bij vriend en vijand. Onze nationale dansgezel- schappen voortbewegend als strijdende crews voor lijfbehoud? Het is maar een passerende gedachtegang Dat een urban danser zijn waarde meet op straat is eigenlijk zeer logisch te verklaren. Urban dans is eigenlijk een klassieke volksdans. Magistraal of eenvoudig, het dansplezier staat voorop. De dans is van het volk en men danst voor het volk. Urban dans krijgt zijn betekenis met het publiek, in een crew. Zonder publiek geen dans. Deze drang om tussen en voor je publiek te dansen is een vitaal onderdeel van de urban dans. Anders dan de academische danser ontwikkelt het hiphop/urban danslijf zich spontaan vanuit de improvisatie of wat hij/ zij ziet op videoclips, danszalen en of danswedstrijden. De urban dans kent geen conventies zoals die leven binnen de opleidingen en is dans zonder de last van de pretentie kwaliteit te moeten zijn. De dynamiek die dit oplevert is ongekend. Zo bestaan o.a.: oldschool en newsschool vogue, breakdance, streetdance, pop & lock, electric boogie, house dancing en krumping naast elkaar. Deze dansers staan daarnaast open om nieuwe academische en moderne dansstijlen te leren, al was het maar om zo hun straatwaarde op te waarderen. Als je het vergelijkt met een professionele balletdanser maken top breakers en hiphoppers net zoveel trainingsuren. Beide lijven zijn net zo gefocussed als getraind; wil je goed zijn moet je je lichaam verzorgen en voor je dans leven. De school van de straat is net zo hard en streng als de academie. De vereiste discipline is overal even hoog. Het grote onderscheidt schuilt in het repertoire en de uitvoering ervan. Bij klassieke dans is de dans veel meer gericht op het artistieke proces dat geldt voor theaterdans, terwijl bij o.a. breakdance en de meeste streetdance shows de dansgericht is op kortdurende maar explosieve shows. Breakers en hiphoppers kijken niet van nature naar ballet. De overgang van Besim Hoti van de straat naar Scapino heeft bij de crews nauwelijks aandacht getrokken.

3 Veel minder dan in de danswereld. Voor de straat geldt: Laat die zijn kwaliteiten hier tonen. Laat ie dat thuis doen! Maar zowel klassiek modern getrainde dansers als urban getrainde dansers zien in dat er spannende dingen gebeuren. Het flirten met elkaar dansculturen en codes komt op gang. In de hedendaagse context van de dans meten ook steeds meer hedendaagse makers zich met deze nieuwe dans/bewegingstijlen. Dan moet u denken aan o.a. capoeira, free running, martial arts en breakdance.deze uit maatschappelijk oogpunt geboren dans en bewegingsstijlen verrijken op dit moment onze nationale dansscène zowel in het theater als op straat. Het nieuwe danslijf moet hier adequaat op reageren. Het grenzen durven opzoeken is essentieel voor de danskunst. Het lichaam is en blijft de drager van de dans, zonder lijf geen beweging. Zonder danser geen dans. En dan hebben we het niet alleen maar over het lijf, met zijn technische vaardigheden, maar ook over attitude, een opstelling. Als we over het nieuwe lijf spreken spreken we over houding van de danser in dubbele zin: zijn fysieke kunnen en zijn attitude. Attitude in de zin van hoe deze danser leert, nieuwe kennis opdoet, nieuwsgierig is. Maar ook hoe deze danser publiek ziet en publiek aanspreekt. Mijn eerste ervaring met de ontmoeting tussen urban en de academische dans dateert al van Toen kreeg ik van Amserdamse Fonds voor de Kunst een choreografieopdracht voor Pasie Pose -in Sranang het verhevelen van energiewat uit een samenspel bestond van het klassieke dansidioom van Monique Duurvoort en breakdancer Bennie Semil. Als ik er nu op terugkijk, bijna een kinderlijk project om dat robuuste breaklijf in aanraking te brengen met het dansant sierlijke lijf van een danseres van het Nationale Ballet. In de dans vonden ze elkaar niet, maar vanwege hun Surinaamse roots spraken zij in een prachtige lichaamstaal, waarin pure dansgevoel centraal stond. In 2001 bracht ik de 010 B-Boys, een Rotterdamse danscrew, in contact met het Scapino Ballet, wat resulteerde in een duet tussen het modern klassieke dansidioom en pure breakdance tijdens een van de Twools edities. In dat samenspel van verschillen trachtte men het idioom van de modern klassieke dans letterlijk en figuurlijk in te passen in het idioom van de breakdance. Als de een een plie maakte, hoe moest de breakdancer dan daarop reageren en als de breakdancer een headspin maakte wat was dan de bijpassende beweging van de ballerina en ballerino. Men danste een duet met behoud van het eigen idioom. Een primitief onderzoek bijna, maar blijkbaar noodzakelijk om te begrijpen hoe de dansstijlen van elkaar verschilden. Om de exposure voor het nieuwe danslijf te vergroten heb ik samen met Gilbert Vanblarcum in 2006 de 1 e editie van het Nederlandse Urban Dance Concours georganiseerd voor dansers met een urban specialisme in combinatie met moderne

4 en klassieke danstechnieken. Hier stond niet de battle centraal, maar de kwaliteit van de individuele danser, De wedstrijd bestond uit drie onderdelen: het presenteren van eigen werk, het aanleren van een stuk choreografie en improviseren op muziek bepaald door de deejay. Toen So You Think You Can Dance opkwam, werd onze exposure overspoeld door de aandacht voor dit programma. Maar de beste dansers uit ons concours glorieerden en gloriëren nog steeds in So You Think You Can Dance. In mijn persoonlijk onderzoek is gebleken dat het nieuwe danslijf in ontwikkeling is en dat de hedendaagse makers, dansopleidingen en straatdans cultuur er alles aangelegen is dat deze ontwikkeling zich blijft voortzetten. Als je kijkt naar recente voorbeelden, dan zie je dat makers als Lloyd Marengo, Monique Duurvoort, Erik kaiel, Andre Gingras en Nanine Linning en gezelschappen als bijvoorbeeld Scapino Ballet Rotterdam gretig gebruik maken van de mogelijkheden die dat nieuwe danslijf biedt. Het feit dat twee werelden, met het gewenste respect voor elkaar, elkaar niet alleen meer raken maar ook echt beinvloeden betekent een gigantische aanwinst voor de totale dans en kunstbeleving in Nederland. Ondanks deze positieve ontwikkelingen, is er nog veel nodig om deze twee werelden echt van elkaar te laten houden. De straat is zwart, was zwart en zeer mannelijk van karakter. De gevestigde danswereld is hoofdzakelijk wit en heel feminien. De straatdans is ook met een afkeer voor de dominante cultuur ontwikkeld. En als zo vaak binnen de zwarte cultuur uit zich dat in een totaal uitvergrote tegenovergestelde vorm, puur om zich tegen die witte dominantie af te zetten. Is het u nooit opgevallen dat een breaker zich voornamelijk in de laagte beweegt, terwijl de ballerina zich van de aarde af beweegt. De headspin en de pirouette zijn artistiek precies het zelfde, alleen drukken zij het totale tegenovergestelde uit. Te grote broeken tegenover de maillot. Maar laat ik even dromen en de verschillen negeren. Over maximaal vijf jaar spreken we over een intuïtief en dierlijk danslijf dat biologisch zijn weerga niet kent. Zijn veelzijdigheid, zijn maatschappelijke betrokkenheid, en zijn gevoeligheid voor zijn omgeving en de diverse culturen daarbinnen zullen spraakmakend zijn. De danser zal een zelfstandig product zijn, met een btw nummer en zowel commerciële als artistieke aspiraties kennen. Deze danser zal zich ervan bewust zijn dat hij als danser leeft in een wereld van grote verschillen. Vanuit zijn noodzaak en overlevingsdrift is het niet meer dan logisch dat het nieuwe danslijf vertrekt vanuit een bepaalde marktwaarde, die mede door zijn danstrainingen in de vrije ruime en zijn ontmoetingen met collega dansers totstand komt. Ik voorzie dansers op de arbeidsmarkt die met alle bestaande tradities, codes en gefabriceerde dansstructuren zullen breken. Het nieuwe danslijf zal ons vanwege zijn zucht naar vernieuwing constant op het verkeerde spoor brengen en ons vormen bieden die we ons nog niet kunnen voorstellen omdat ze nog niet bestaan. Welke

5 danstaal spreken we over tien jaar met elkaar? Het zal spelen met de zwaartekracht, zoals nu alleen nog te zien in films als de Matrix. Het zal een danslijf zijn dat verschijnt op billboards. De straat is op dit moment een ontwikkelingspodium. Laten we dat podium omarmen en stimuleren. Misschien is het een idee om de straatpioniers van geld te voorzien, omdat zij iets wezenlijks toevoegen aan de dans en haar evolutie. Met een koppeling met dansopleidingen om op deze wijze dialoog en ontwikkeling levendig te houden? Ik weet dat ik deze straatpioniers als dansdocent absoluut nodig heb om zelf productief te kunnen zijn. De academie studenten van nu verwachten ook dat de dansopleidingen hen datgene meegeven, zodat zij met de dans van de straat, zichzelf en hun makers blijvend kunnen bedienen. Daarnaast moeten de opleidingen jonge dansers stimuleren om buiten hun grenzen te treden en de klassieke danstrainingen niet vanzelfsprekend als belangrijkste graadmeter te zien voor hun professionele dans. Het nieuw te vormen theatrale danslijf, is wat mij betreft een danslijf dat zonder al te veel poespas zich een weg manoeuvreert in een evenzo speels als niet te dicteren danslandschap. Het lijf zal de hiërarchie van de gevestigde dansscène negeren en uitdagen. Geachte luisteraars, als we het danslichaam kunnen veranderen, dan veranderen we ook de dans. Dat is mijn route en naar dat lichaam ben ik op zoek. Ik dank u allen voor uw aandacht. John Wooter

Machteld Van Acker geeft Klassiek Ballet en Moderne Dans. Dorine van der Beek geeft kinderdanslessen en Dans & Yoga

Machteld Van Acker geeft Klassiek Ballet en Moderne Dans. Dorine van der Beek geeft kinderdanslessen en Dans & Yoga De 18 dansdocenten UCK stellen zich voor! Machteld Van Acker geeft Klassiek Ballet en Moderne Dans Opleiding Stedelijk Instituut voor Ballet te Antwerpen onder leiding van Jos Brabants Met veel plezier

Nadere informatie

Naschoolse activiteit Omschrijving Duur Locatie Prijs. 6 x 1 uur op school of het spilcentrum. x x x

Naschoolse activiteit Omschrijving Duur Locatie Prijs. 6 x 1 uur op school of het spilcentrum. x x x Capoeira Het hippe Capoeira komt uit Brazilië en is een energieke combinatie van gevecht, dans, acrobatiek en muziek. In een kring draaien en balanceren steeds twee spelers om elkaar heen door middel van

Nadere informatie

Machteld Van Acker geeft Klassiek Ballet en Moderne Dans. Dorine van der Beek geeft kinderdanslessen en Dans & Yoga

Machteld Van Acker geeft Klassiek Ballet en Moderne Dans. Dorine van der Beek geeft kinderdanslessen en Dans & Yoga De 17 dansdocenten UCK stellen zich voor! Machteld Van Acker geeft Klassiek Ballet en Moderne Dans Opleiding Stedelijk Instituut voor Ballet te Antwerpen onder leiding van Jos Brabants Met veel plezier

Nadere informatie

Machteld Van Acker geeft Klassiek Ballet en Moderne Dans. Jacqueline Back geeft Klassiek Ballet en Moderne Dans

Machteld Van Acker geeft Klassiek Ballet en Moderne Dans. Jacqueline Back geeft Klassiek Ballet en Moderne Dans De 17 dansdocenten UCK stellen zich voor! Machteld Van Acker geeft Klassiek Ballet en Moderne Dans Opleiding Stedelijk Instituut voor Ballet te Antwerpen onder leiding van Jos Brabants Met veel plezier

Nadere informatie

Machteld Van Acker geeft Klassiek Ballet en Moderne Dans. Dorine van der Beek geeft kinderdanslessen en Dans & Yoga

Machteld Van Acker geeft Klassiek Ballet en Moderne Dans. Dorine van der Beek geeft kinderdanslessen en Dans & Yoga De 16 dansdocenten UCK stellen zich voor! Machteld Van Acker geeft Klassiek Ballet en Moderne Dans Opleiding Stedelijk Instituut voor Ballet te Antwerpen onder leiding van Jos Brabants Met veel plezier

Nadere informatie

Kaderdag Dans

Kaderdag Dans Kaderdag Dans 9.10.2016 Modulen online: 1 september Waar SR Rozebroeken Victor Braeckmanlaan 180, 9040 Gent Datum 9 oktober 2016 Voor wie Lesgevers dans, choreografen en studenten LO Prijzen - Tot 25 september

Nadere informatie

Strategisch Dansplan DANSEN IS VAKWERK. credits Concept: Sven & Bo Jacobs Uitwerking en vormgeving: Marishka van Loon

Strategisch Dansplan DANSEN IS VAKWERK. credits Concept: Sven & Bo Jacobs Uitwerking en vormgeving: Marishka van Loon Je eigen dansdoelen en ontwikkelingen in kaart. Waar sta ik nu? DANSEN IS VAKWERK Strategisch Dansplan Hoofd en subdoelen zetten voor je zelf Je eigen strategie bepalen Ik wil van dans mijn beroep maken.

Nadere informatie

BALLET. Dansgroepen. BALLET 1 ste + 2 de + 3 de leerjaar

BALLET. Dansgroepen. BALLET 1 ste + 2 de + 3 de leerjaar Dansgroepen BALLET BALLET 1 ste + 2 de + 3 de leerjaar Klassiek ballet is een zeer academische dansstijl en vormt dé basis voor veel andere dansstijlen. Een goede danser kan niet zonder deze ballettraining.

Nadere informatie

Kleuters (jongen én meisjes) Kleuterdans (beginners kleuters - 1ste en 2de kleuter)

Kleuters (jongen én meisjes) Kleuterdans (beginners kleuters - 1ste en 2de kleuter) Dansstijlen Kleuters (jongen én meisjes) Kleuterdans (beginners kleuters - 1ste en 2de kleuter) Op een speelse manier reiken we de basis van dans aan door middel van eenvoudige oefeningen. De kindjes leren

Nadere informatie

Meisje Hallo Jongen Hoi Meisje Heb jij eigenlijk enig idee wat je later wilt worden? Jongen Ja. Meisje

Meisje Hallo Jongen Hoi Meisje Heb jij eigenlijk enig idee wat je later wilt worden? Jongen Ja. Meisje O Lesbrief HyperISH m te ontsnappen aan de dagelijkse druk en de rush van het leven, wordt de sprong gemaakt in het diepe op zoek naar jezelf. De dingen doen die belangrijk zijn en je eigen weg vinden

Nadere informatie

Verbindt Ontwikkelt Ontmoet

Verbindt Ontwikkelt Ontmoet Verbindt Ontwikkelt Ontmoet Cultuuraanbod 2017-2018 Over ONs Building Arts zet kunst in als middel door haar cursisten persoonlijk en individueel te coachen en te begeleiden in hun ontwikkeling. Niet alleen

Nadere informatie

De inschrijvingen zijn geopend

De inschrijvingen zijn geopend dedanspunt. is dé krachtplek voor amateurdans in Brabant. Door krachten te bundelen vermenigvuldigen we het bereik van dans én van jouw netwerk. Als danser mag jij niet ontbreken bij de KicK Off 2014.

Nadere informatie

Partner: DOCENTENROUTE 2014 WORKSHOPS EN MASTERCLASSES VOOR DANSDOCENTEN

Partner: DOCENTENROUTE 2014 WORKSHOPS EN MASTERCLASSES VOOR DANSDOCENTEN Partner: DOCENTENROUTE 2014 WORKSHOPS EN MASTERCLASSES VOOR DANSDOCENTEN Docentenroute 2014 Inspirerende ontmoetingsplek voor dansdocenten Tijdens de 14 e editie van het Holland Dance Festival presenteert

Nadere informatie

So you think you can dance? Bewegen op muziek binnen BSM door: Jim Weistra

So you think you can dance? Bewegen op muziek binnen BSM door: Jim Weistra So you think you can dance? Bewegen op muziek binnen BSM door: Jim Weistra Jim Weistra Docent instituut voor Sportstudies Groningen (Hanze): ALO & SGM Atleet, bergsporter en, danser Breakdance Jazz, streetdance,

Nadere informatie

www.dcflashdance.nl Danslessen, workshops, vrijgezellenfeesten, kinderfeestjes, modeshows, dansshows, teambuilding, jubileum, opening, privélessen

www.dcflashdance.nl Danslessen, workshops, vrijgezellenfeesten, kinderfeestjes, modeshows, dansshows, teambuilding, jubileum, opening, privélessen www.dcflashdance.nl Danslessen, workshops, vrijgezellenfeesten, kinderfeestjes, modeshows, dansshows, teambuilding, jubileum, opening, privélessen Inhouds Opgave Even voorstellen 3 Workshops 4 Kinderfeestjes

Nadere informatie

Balletschool De Dansacker

Balletschool De Dansacker Balletschool De Dansacker Informatieboekje seizoen 2014-2015 Welkom bij Balletschool De Dansacker Balletschool De Dansacker is een begrip in Pijnacker en omgeving. Al meer dan 30 jaar vinden kinderen hun

Nadere informatie

jij ontdekt... jouw passie voor Scala Urban Arts cursusaanbod 2015-2016 www.ontdekscala.nl Centrum voor de Kunsten

jij ontdekt... jouw passie voor Scala Urban Arts cursusaanbod 2015-2016 www.ontdekscala.nl Centrum voor de Kunsten jij ontdekt... UA jouw passie voor Scala Urban Arts cursusaanbod 2015-2016 Centrum voor de Kunsten www.ontdekscala.nl Scala Urban Arts 2015/2016 Scala Urban Arts is een aparte afdeling binnen Scala Centrum

Nadere informatie

Effectmeting survey So you think you can program urban dance!?

Effectmeting survey So you think you can program urban dance!? Effectmeting survey So you think you can program urban dance!? Een survey van artistiek inhoudelijke prioriteiten voor het urban culture podium/programmering uit het urban dansveld 1 Korte omschrijving

Nadere informatie

Kaderdag Dans 13 oktober 2019 Info over de Dance Classes

Kaderdag Dans 13 oktober 2019 Info over de Dance Classes Kaderdag Dans 13 oktober 2019 Info over de Dance Classes Sessie 1: 9.00 10.00 uur ZAAL 1 Partyrobics - Happy flow Kate Morton Elke Partyrobics voedt je verschillende energiestromen (emoties) maar Happy

Nadere informatie

Projectinformatie R DAMS PHILHARMONISCH MEETS MAAS. Leerjaar 3 Muziek Voortgezet Onderwijs

Projectinformatie R DAMS PHILHARMONISCH MEETS MAAS. Leerjaar 3 Muziek Voortgezet Onderwijs Projectinformatie R DAMS PHILHARMONISCH MEETS MAAS Leerjaar 3 Muziek Voortgezet Onderwijs BESTE DOCENT Graag informeren wij u over het project Rotterdams Philharmonisch Meets Maas waaraan uw school binnenkort

Nadere informatie

UNIQUE DANCING. Inhoud

UNIQUE DANCING. Inhoud Inhoud Over Unique Dancing 2 Hoe werken wij? 3 Baby samen met ouders 3 Dreumesen en Peuters 3 Kids 4 Tieners 4 Verlengstuk 5 Goed om te weten 6 Contact informatie 7 1 Over Unique Dancing Mijn naam is Jennifer

Nadere informatie

Ja, ik wil! Een creatiever Twente!

Ja, ik wil! Een creatiever Twente! Ja, ik wil! Een creatiever Twente! kaliberkunstenschool.nl/creatievertwente Contactpersoon: Angelina Schoonewille a.schoonewille@kaliberkunstenschool.nl 06-206 185 18 088-486 8704 www.kaliberkunstenschool.nl/creatievertwente

Nadere informatie

voor jongeren tussen de 15 en 21 jaar

voor jongeren tussen de 15 en 21 jaar S U M M E R S C H O O L 2 0 1 3 voor jongeren tussen de 15 en 21 jaar NV VERSE BEKKEN maandag 19 tot en met vrijdag 23 augustus van 11.00 18.00 uur in Groningen (tijdens festival Noorderzon!) Locatie Theaterwerkplaats

Nadere informatie

Wanneer je het programma van enkele culturele centra uit je buurt napluist, zal je merken dat dans hoe langer hoe meer vertegenwoordigd is.

Wanneer je het programma van enkele culturele centra uit je buurt napluist, zal je merken dat dans hoe langer hoe meer vertegenwoordigd is. KIJKEN NAAR DANS Artikel : Marleen Horemans Wanneer je het programma van enkele culturele centra uit je buurt napluist, zal je merken dat dans hoe langer hoe meer vertegenwoordigd is. Dans is echter een

Nadere informatie

Lesbrief HyperISH. ISH_lesplan.indd 1 18-02-13 11:23

Lesbrief HyperISH. ISH_lesplan.indd 1 18-02-13 11:23 Lesbrief HyperISH I don t even know what I was running for - I guess I just felt like it. Holden Caulfield in The Catcher in the Rye door J.D. Salinger De maatschappij zit vol verwachtingen, de eisen zijn

Nadere informatie

Welkom op Thorbecke Prinsenlaan! vwo en havo

Welkom op Thorbecke Prinsenlaan! vwo en havo Rotterdam Welkom op Thorbecke Prinsenlaan! vwo en havo Je staat voor een belangrijke keuze: je zoekt de beste middelbare school voor jou. Thorbecke biedt je in elk geval een veilige en optimistische plek.

Nadere informatie

L5b (5 e leerjaar 10 jaar) woensdag 15:00 + zaterdag 11:30 balletklas EXTRA, optioneel vrijdag 19:45 moderne/hedendaagse dans L5-6

L5b (5 e leerjaar 10 jaar) woensdag 15:00 + zaterdag 11:30 balletklas EXTRA, optioneel vrijdag 19:45 moderne/hedendaagse dans L5-6 1 JE STUDEERT DANS LIER LESLOCATIES LIER Balletklas, Kapel: Gasthuisvest 50 - ingang A, gelijkvloers sporthal/danszaal Atheneum: Campus Arthur Vanderpoorten, gelegen tegenover de SAMWD (ingang via Leuvensevest)

Nadere informatie

Beste leerlingen en ouders/verzorgers,

Beste leerlingen en ouders/verzorgers, nieuwsbrief 2.6: juni 2017 Beste leerlingen en ouders/verzorgers, Hierbij alweer de laatste digitale nieuwsbrief van dit seizoen, ik wil jullie vragen deze goed door te lezen, er staat o.a. informatie

Nadere informatie

SR Rozebroeken Victor Braeckmanlaan 180, 9040 Gent. Sessie 3 12.00-13.00 uur. Hiphop - Foundation Jonas Mees

SR Rozebroeken Victor Braeckmanlaan 180, 9040 Gent. Sessie 3 12.00-13.00 uur. Hiphop - Foundation Jonas Mees Waar Datum 4 oktober 2015 Voor Wie SR Rozebroeken Victor Braeckmanlaan 180, 9040 Gent Lesgevers dans, choreografen en studenten LO Prijzen Tot 20 september 2015 - GymFed-lid/student = 40 euro - Niet GymFed-lid

Nadere informatie

INHOUDSTAFEL. beknopte studiegids. opties/uurroosters/ studiemogelijkheden. voor alle info: dans@samwdlier.net

INHOUDSTAFEL. beknopte studiegids. opties/uurroosters/ studiemogelijkheden. voor alle info: dans@samwdlier.net opties/uurroosters/ voor alle info: studiemogelijkheden WOORD kunst Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans wdlier.be - 2500 LIER Gasthuisvest 50, 2500 Lier - Tel. (03)480 45 79 - Fax (03)488 60

Nadere informatie

Educatieproject Zwanenmeer Bijlmermeer In 2006 vond een bijzondere ontmoeting plaats tussen dansers van Het Nationale Ballet, danstheatergroep

Educatieproject Zwanenmeer Bijlmermeer In 2006 vond een bijzondere ontmoeting plaats tussen dansers van Het Nationale Ballet, danstheatergroep ZWANENMEER BIJLMERMEER II Educatieproject Zwanenmeer Bijlmermeer In 2006 vond een bijzondere ontmoeting plaats tussen dansers van Het Nationale Ballet, danstheatergroep Don t Hit Mama en jongeren van scholen

Nadere informatie

Sport en mbo. MBO Raad 8 juni 2012

Sport en mbo. MBO Raad 8 juni 2012 Sport en mbo MBO Raad 8 juni 2012 Probleemstelling Jongeren bewegen te weinig en zijn daarnaast ook moeilijk in beweging te krijgen Doelstelling Hoe kan je het sportaanbod (beter) laten aansluiten bij

Nadere informatie

5.4. Boekverslag door D woorden 23 maart keer beoordeeld

5.4. Boekverslag door D woorden 23 maart keer beoordeeld Boekverslag door D. 1514 woorden 23 maart 2004 5.4 247 keer beoordeeld Vak LO Inhoudsopgave Inleiding Voorwoord 1 Soorten dansen 1.1 Stijldansen 1.2 Solodansen 1.3 Dansjes 1.4 Breakdance 1.5 Ballet 1.6

Nadere informatie

LESBRIEF bij de schoolvoorstelling SO YOU THINK YOU CAN. stoelendans

LESBRIEF bij de schoolvoorstelling SO YOU THINK YOU CAN. stoelendans LESBRIEF bij de schoolvoorstelling SO YOU THINK YOU CAN stoelendans Wat leuk dat je met de klas naar de schoolvoorstelling SO YOU THINK YOU CAN STOELENDANS van Introdans gaat. Misschien is er zelfs een

Nadere informatie

De Dansacker Informatieboekje seizoen 2015-2016

De Dansacker Informatieboekje seizoen 2015-2016 De Dansacker Informatieboekje seizoen 2015-2016 Welkom bij De Dansacker De Dansacker is een begrip in Pijnacker en omgeving. Al meer dan 30 jaar vinden kinderen hun weg naar de balletschool. Op een plezierige

Nadere informatie

STRAAT brengt. straat en de jeugd zelf, STRAAT. verjonging in publiek

STRAAT brengt. straat en de jeugd zelf, STRAAT. verjonging in publiek 2009 /2010 STRAAT HOUDT DANS SPRINGLEVEND intro straat 2009-2010 STRAAT is een platform voor talentontwikkeling, onderzoek en performance, op het gebied van urban dans. De kern van STRAAT is om jonge dansers

Nadere informatie

PIROUETTE PRESENTS INSCHRIJVINGEN

PIROUETTE PRESENTS INSCHRIJVINGEN PIROUETTE PRESENTS INSCHRIJVINGEN 2018-2019 Ballet, Jazz-dance, Aërobic Ballet, Jazz-dance, Funk, Klassiek, Pointes, Stretching Klassiek, Modern, Pointes Celine Funk, Jazz-dance, Musical, Kleuterdans Peter

Nadere informatie

Wendbaar en waarde(n)vol onderwijs!

Wendbaar en waarde(n)vol onderwijs! Wendbaar en waarde(n)vol onderwijs! In ons onderwijs staat de mens centraal, of het nu gaat om studenten of medewerkers, om ouders of werknemers uit het bedrijfsleven, jongeren of volwassenen. Wij zijn

Nadere informatie

Welkom op Thorbecke Prinsenlaan! vwo en havo

Welkom op Thorbecke Prinsenlaan! vwo en havo Rotterdam Welkom op Thorbecke Prinsenlaan! vwo en havo Je staat voor een belangrijke keuze: je zoekt de beste middelbare school voor jou. Thorbecke biedt je in elk geval een veilige en optimistische plek.

Nadere informatie

PROGRAMMABOEKJE BREDE SCHOOL GORTER ACADEMIE

PROGRAMMABOEKJE BREDE SCHOOL GORTER ACADEMIE PROGRAMMABOEKJE BREDE SCHOOL GORTER ACADEMIE BREDE SCHOOLACTIVITEITEN SCHOOLJAAR 2014/2015 Blok 1 Voorwoord Voor jullie ligt het programma van de Brede schoolactiviteiten, voor schooljaar 2014/2015 De

Nadere informatie

BELEIDSPLAN Stichting Vrienden van De Dansacker. Industrieweg RM Pijnacker.

BELEIDSPLAN Stichting Vrienden van De Dansacker. Industrieweg RM Pijnacker. BELEIDSPLAN 2018-2019 Stichting Vrienden van De Dansacker Industrieweg 11 2641 RM Pijnacker info@vriendenvandedansacker.nl INHOUD Inhoud... 2 Inleiding... 3 Missie... 4 De jeugd heeft de toekomst... 4

Nadere informatie

spreekbeurtpakket introdans

spreekbeurtpakket introdans spreekbeurtpakket introdans inleiding Heb je binnenkort een spreekbeurt? Moet je een werkstuk maken? Of ben je gewoon benieuwd naar de wereld van Introdans? Gebruik dan dit pakket met informatie en ontdek

Nadere informatie

INFORMATIE ROTTERDAM CULTUURDAG CKV1 donderdag 18 april 2013

INFORMATIE ROTTERDAM CULTUURDAG CKV1 donderdag 18 april 2013 INFORMATIE ROTTERDAM CULTUURDAG CKV1 donderdag 18 april 2013 SCAPINO BALLET EN HET WERELDMUSEUM Het Scapino Ballet is een Nederlands ballet- en dansgezelschap uit Rotterdam. Het Scapino Ballet was de eerste

Nadere informatie

DANSCLUB KESSEL VZW DANS

DANSCLUB KESSEL VZW DANS CLUB KESSEL VZW Naam Knabe Werner Adres Stationssteenweg 20, 2560 Kessel Telefoon 0486874301 E-mail werner.knabe@gmail.com Website www.dansclubkessel.be Al meer dan 45 jaar worden er in Dansclub Kessel

Nadere informatie

IN DEZE NIEUWSBRIEF: AGENDA BIJLAGE AUDITIES BIJLAGE INFO EINDSHOWS-DVD BESTELFORMULIER

IN DEZE NIEUWSBRIEF: AGENDA BIJLAGE AUDITIES BIJLAGE INFO EINDSHOWS-DVD BESTELFORMULIER NIEUWSBRIEF MEI 2017 www.dcfouderkerk.nl D A N S S C H O O L IN DEZE NIEUWSBRIEF: AGENDA BIJLAGE AUDITIES BIJLAGE INFO EINDSHOWS-DVD BESTELFORMULIER Kaartverkoop & DVD bestelformulier Via https://dcfouderkerk.nl/eindvoorstelling-17/kaartverkoop

Nadere informatie

DANS INHOUDSTAFEL. beknopte studiegids. voor alle info:

DANS INHOUDSTAFEL. beknopte studiegids. voor alle info: Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans Gasthuisvest 50, 2500 Lier - Tel. (03)480 45 79 e-mail: info@samwdlier.net - www.samwdlier.be filialen in Berlaar, Boechout, Lint, Malle, Nijlen, Ranst en

Nadere informatie

Dinsdag 1 e uur. Maandag 6 e uur

Dinsdag 1 e uur. Maandag 6 e uur Beste leerlingen, Jullie zijn geïnformeerd over het masterclassprogramma voor periode 1. In dit boekje kun je nog eens rustig nalezen waar de masterclasses over gaan en hoe en wanneer je je kunt inschrijven.

Nadere informatie

PROJECTPLAN INTERACTIEVE WEBSITE

PROJECTPLAN INTERACTIEVE WEBSITE PROJECTPLAN INTERACTIEVE WEBSITE Opdracht Projectmanagement Docent: Dhr. D. Berckenkamp Student: Bert van Uffelen 1. Inleiding Dit document bevat een beschrijving van een interactieve website voor TWOOLS

Nadere informatie

cursusoverzicht Weststellingwerf 2013-2014 Centrum voor de Kunsten Scala Centrum voor de Kunsten

cursusoverzicht Weststellingwerf 2013-2014 Centrum voor de Kunsten Scala Centrum voor de Kunsten Scala Wolvega - Linde College Drafsportlaan 22 8472 AS Wolvega t. 0522-258855 f. 0522-240675 e. info@scalameppel.nl Meppel Vledderstraat 3c 7941 LC Meppel t. 0522-258855 f. 0522-240675 e. info@scalameppel.nl

Nadere informatie

BALLET & DANSACADEMIE PAS DE CHAT

BALLET & DANSACADEMIE PAS DE CHAT BALLET & DANSACADEMIE PAS DE CHAT Petz Sabine 03 488 27 94 pas-de-chat@skynet.be www.pas-de-chat.be Onder begeleiding van ervaren en gediplomeerde dansers en danspedagogen worden diverse danstechnieken

Nadere informatie

vmbo voor Sport & Dans Rotterdam

vmbo voor Sport & Dans Rotterdam vmbo voor Sport & Dans Rotterdam Welkom op Thorbecke vmbo voor Sport & Dans! vmbo b/k, met of zonder LWOO Leuk dat je meer wilt weten over onze school. Sport & Dans staat groot in onze naam, maar je krijgt

Nadere informatie

hedendaagse dans modern jazz klassieke dans hip hop kleuterdans predans

hedendaagse dans modern jazz klassieke dans hip hop kleuterdans predans hedendaagse dans modern jazz klassieke dans hip hop kleuterdans predans Artistieke leiding: Mia Thijssens Patty Janssen docenten Mia Thijssens: 0476/510433 Patty Janssen: 0496/375150 Sarah Spranghers:

Nadere informatie

ANUSCHKA T

ANUSCHKA T JUSTINE KIEST DANS Heb jij talent voor dans en zie jij een toekomst voor jezelf als professioneel danser? Wil je met dans je brood verdienen? Dan is het Albeda Dans College op zoek naar jou! JOEY ANUSCHKA

Nadere informatie

Cultuureducatie met Kwaliteit Nijmegen - Vaardigheidslijn Dans -

Cultuureducatie met Kwaliteit Nijmegen - Vaardigheidslijn Dans - Cultuureducatie met Kwaliteit Nijmegen - Vaardigheidslijn Dans - In de vaardigheidslijn dans en beweging worden de verschillende technieken, vaardigheden en houdingen voor de groepen 1 t/m 8 in een opbouwende

Nadere informatie

Agenda geplande theaterpresentaties. Foto-impressie let s dance point 1. Contact:

Agenda geplande theaterpresentaties. Foto-impressie let s dance point 1. Contact: Even voorstellen Onze dansdocenten Lesschema Lesgeld en betaling Agenda geplande theaterpresentaties Foto-impressie let s dance point 1 Contact: Chantalle: 06-23930984, Sylvia: 06-46270616. dancepointgulpen.nl

Nadere informatie

Antwoord blad Methodes van beantwoorden:

Antwoord blad Methodes van beantwoorden: Meetinstrument Partofit Antwoord blad Methodes van beantwoorden: Methode 1 = 1 5 0 1 2 3 4 5 Methode 2 = 1 10 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Methode 3 = Smileys [ Methode 4 = Woorden o Ik kan dit zeer goed o Ik

Nadere informatie

Stromingen in vogelvlucht

Stromingen in vogelvlucht Stromingen in vogelvlucht Grieken en Romeinen (Klassiek Erfgoed) 500 v. Chr. tot 400 n. Chr. Middeleeuwen (Goddelijke Orde) 500 tot 1500 Renaissance (Homo Universalis) 1500 tot 1600 Barok en Rococo (Verleiding

Nadere informatie

Tussen Schoolse Opvang De Klimop school

Tussen Schoolse Opvang De Klimop school 2016 Tussen Schoolse Opvang De Klimop school Fitkidz 1-4-2016 Fitkidz Van harte welkom Wie zijn wij: Fitkidz is een jonge en zeer gedreven organisatie met professionele- en gemotiveerde mensen. Onze organisatie

Nadere informatie

Nooit te Oud Om Te Dansen 2009. Utrecht, februari 2010. Carolien Hermans en Marian van Miert

Nooit te Oud Om Te Dansen 2009. Utrecht, februari 2010. Carolien Hermans en Marian van Miert Nooit te Oud Om Te Dansen 2009 Utrecht, februari 2010 Carolien Hermans en Marian van Miert Inhoudsopgave Inleiding 3 1. De enquête 4 1.1. Resultaten uit de enquête 4 1.2. Conclusies 5 2. Nieuw dansaanbod

Nadere informatie

6,7. Werkstuk door een scholier 2286 woorden 18 februari keer beoordeeld

6,7. Werkstuk door een scholier 2286 woorden 18 februari keer beoordeeld Werkstuk door een scholier 2286 woorden 18 februari 2006 6,7 290 keer beoordeeld Vak LO The Best Things Happen While You're Dancing. WAT IS BALLET? Mensen begonnen in Italië, in de 15e eeuw, met ballet.

Nadere informatie

Jarmke Vendel Info: / /

Jarmke Vendel Info: / / DANCE@JARMKE is onder leiding van Jarmke Vendel, afgestudeerd in 1994 aan de Nationale Ballet Academie, Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Jarmke Vendel is sinds 2007 bekend als Balletstudio Jarmke,

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF augustus 2014

NIEUWSBRIEF augustus 2014 NIEUWSBRIEF augustus 2014 Beste ouders/ verzorgers en kinderen, De zon laat zich helaas niet meer zoveel zien, de dagen totdat de scholen beginnen zijn alweer op twee handen te tellen..kortom, het einde

Nadere informatie

Technisch beleid HVV Tubantia Visie op talent, spelprincipes, coachen en trainen

Technisch beleid HVV Tubantia Visie op talent, spelprincipes, coachen en trainen Technisch beleid HVV Tubantia Visie op talent, spelprincipes, coachen en trainen Motivatie Lerend vermogen Goede bewegers Gedrag Ruimtelijk georiënteerd Vrijspelen Dwingend verdedigen Sturen op ontwikkeling

Nadere informatie

Dansen. Hanne haar spreekbeurt over dansen op 24 april 2006

Dansen. Hanne haar spreekbeurt over dansen op 24 april 2006 Dansen Hanne haar spreekbeurt over dansen op 24 april 2006 1. Voorwoord Ik doe mijn spreekbeurt over dansen omdat ik veel van dansen hou en zelf ook graag dans. Ik vind het een leuk onderwerp om over te

Nadere informatie

Talentontwikkeling binnen verschillende Kunstklassen Het Stedelijk Lyceum Kottenpark, Enschede

Talentontwikkeling binnen verschillende Kunstklassen Het Stedelijk Lyceum Kottenpark, Enschede Talentontwikkeling binnen verschillende Kunstklassen Het Stedelijk Lyceum Kottenpark, Enschede Beschrijving van het arrangement voor talentontwikkeling Het Stedelijk Lyceum Kottenpark biedt onderwijs voor

Nadere informatie

DANS MET MIJ! LESBRIEF

DANS MET MIJ! LESBRIEF DANS MET MIJ! LESBRIEF De voorstellingen van Hofplein, laten verwonderen, zijn fantasierijk en nemen het publiek mee naar de wereld van de verbeelding. HOFPLEIN ROTTERDAM Hofplein Rotterdam is al 30 jaar

Nadere informatie

DANS en de DIMENSIES. Workshop DANS binnen CKV Dag van Taal, Kunsten & Cultuur Vrijdag 20 januari 2017

DANS en de DIMENSIES. Workshop DANS binnen CKV Dag van Taal, Kunsten & Cultuur Vrijdag 20 januari 2017 Workshop DANS binnen CKV Dag van Taal, Kunsten & Cultuur Vrijdag 20 januari 2017 In deze workshop: Kennismaking en Verkenning De dimensies binnen het domein Verbreden De tools van een dansmaker/choreograaf

Nadere informatie

TAFEL 1 (NL) HOE SPREID JE PARTICIPATIEVE KUNSTPRAKTIJKEN EN VERS TALENT? Tafelgasten:

TAFEL 1 (NL) HOE SPREID JE PARTICIPATIEVE KUNSTPRAKTIJKEN EN VERS TALENT? Tafelgasten: TAFEL 1 (NL) HOE SPREID JE PARTICIPATIEVE KUNSTPRAKTIJKEN EN VERS TALENT? Tafelgasten: Karolina Spaic (ZID Theater & ExploreZ) Veerle Van Schoelant (30cc, Leuven) #KunstinVeleHanden Discussietafel 1 De

Nadere informatie

Talenturen 1 ste jaar

Talenturen 1 ste jaar Talenturen 1 ste jaar Voorwoord Beste leerling, Fijn dat je hebt gekozen voor een schoolloopbaan op het Inspirocollege. Wij vinden het belangrijk dat je niet alleen met je neus in de boeken zit, maar

Nadere informatie

April 2015. Jaarverslag Stichting Jens Van Daele 2014! 1

April 2015. Jaarverslag Stichting Jens Van Daele 2014! 1 April 2015 Jaarverslag Stichting Jens Van Daele 2014 1 Jaarverslag Stichting Jens Van Daele 2014 Stichting Jens Van Daele realiseerde in 2014 diverse projecten op locaal, nationaal en internationaal vlak.

Nadere informatie

' Zijn wie je bent. Dat is geluk.'

' Zijn wie je bent. Dat is geluk.' identiteitsbewijs ' Zijn wie je bent. Dat is geluk.' Erasmus 4 Onderwijs draait om mensen Onderwijs draait om mensen. Als we met elkaar in het onderwijs iets willen bereiken, dan draait alles om passie,

Nadere informatie

Gids voor de leraar rooms-katholieke godsdienst

Gids voor de leraar rooms-katholieke godsdienst Gids voor de leraar rooms-katholieke godsdienst 1 1 Waarom heet dit vak Rooms-katholieke Godsdienst? Niet neutraal Specifiek mensbeeld Stevige vorming vereist Kennis van de Spreken vanuit eigen levensbeschouwing,

Nadere informatie

basiscompetenties 2de graad muziek

basiscompetenties 2de graad muziek basiscompetenties 2de graad muziek 1 CONCORDANTIETABEL Basiscompetenties 2de graad muziek Concordantie tussen: - de specifieke basiscompetenties muziek voor de 2 de graad van de langlopende studierichtingen

Nadere informatie

INFORMATIE BOEKJE 2013-2014

INFORMATIE BOEKJE 2013-2014 INFORMATIE BOEKJE 2013-2014 WELKOM Droom jij er van om in de spotlights te staan, te acteren, te zingen of misschien wel te dansen? Dan ben je bij Theaterschool Westelijke Mijnstreek aan het juiste adres!

Nadere informatie

ICK ACADEMIE. Lezing in de Mediatheek (foto: Thomas Lenden) ONDERNEMINGSPLAN 2017-2020 / ICK ACADMIE 1

ICK ACADEMIE. Lezing in de Mediatheek (foto: Thomas Lenden) ONDERNEMINGSPLAN 2017-2020 / ICK ACADMIE 1 ICK ACADEMIE De ICK pijler Academie ziet dans als bron van kennis die een verrijking is voor de kunsten, de wetenschap en de samenleving. Startpunt van de projecten zijn artistieke vragen uit de directe

Nadere informatie

basiscompetenties 2de graad beeldende en audiovisuele kunsten

basiscompetenties 2de graad beeldende en audiovisuele kunsten basiscompetenties 2de graad beeldende en audiovisuele kunsten 1 CONCORDANTIETABEL Basiscompetenties 2de graad beeldende en audiovisuele kunsten Concordantie tussen: - de specifieke basiscompetenties voor

Nadere informatie

Informatie boekje YOU ARE BORN

Informatie boekje YOU ARE BORN Informatie boekje YOU ARE BORN voor moederziel alleen YOU ARE BORN achter het gordijn is een pad een pad van grind grijs grijs huist duizenden kleuren edelstenen tot gruis een pad om voeten op los te laten

Nadere informatie

Welkom op Thorbecke vmbo voor Sport & Dans! vmbo b/k, met of zonder LWOO

Welkom op Thorbecke vmbo voor Sport & Dans! vmbo b/k, met of zonder LWOO Rotterdam Welkom op Thorbecke vmbo voor Sport & Dans! vmbo b/k, met of zonder LWOO Leuk dat je meer wilt weten over onze school. Sport & Dans staat groot in onze naam, maar je krijgt bij ons dezelfde basisvakken,

Nadere informatie

Een prikkelend pleidooi voor radicale verandering

Een prikkelend pleidooi voor radicale verandering 15 maart 2019, 11:55 (CET) Een prikkelend pleidooi voor radicale verandering In Botanical Wasteland verkennen Touki Delphine & Boogaerdt/VanderSchoot de grenzen tussen natuur, technologie, lichaam en identiteit

Nadere informatie

AUTHENTICITEIT IS DE SLEUTEL TOT EEN GELUKKIGE ORGANISATIE

AUTHENTICITEIT IS DE SLEUTEL TOT EEN GELUKKIGE ORGANISATIE AUTHENTICITEIT IS DE SLEUTEL TOT EEN GELUKKIGE ORGANISATIE En in een gelukkige organisatie bruist het van de ideeën, worden deadlines altijd gehaald, werken de mensen met plezier samen en zijn de klanten

Nadere informatie

Nieuwsbrief 2: November 2015

Nieuwsbrief 2: November 2015 BALLET&DANCESTUDIO DORRIS TITULAER Hoogstraat 12 5911 HX Venlo Tel. 077-351 25 88 www.balletendancestudiodorristitulaer.nl balletstudiodorristitulaer@live.nl Lessen in: Lessen in: Peuter/Kleuterdans Kinderdans

Nadere informatie

Academy of Creative and Performing Arts (ACPA)

Academy of Creative and Performing Arts (ACPA) Academy of Creative and Performing Arts (ACPA) Combineer wetenschap met kunst Bij ons leer je de wereld kennen Het ACPA-programma is fantastisch, zoiets vind je nergens anders Pieter Rohrbach volgde het

Nadere informatie

Onderwijskundige Visie

Onderwijskundige Visie Onderwijskundige Visie 1 Inleiding Missie Het kind Het kind staat voorop en dus centraal. Ieder kind is uniek en heeft talenten. Elk kind is bijzonder en elk kind mag er zijn. Kinderen zijn niet gelijk,

Nadere informatie

Dans & drama o.b.s. De Eiber Dedemsvaart Januari 2015

Dans & drama o.b.s. De Eiber Dedemsvaart Januari 2015 Dans & drama o.b.s. De Eiber Dedemsvaart Januari 2015 Inleiding 2 INLEIDING DANS Leerlingen in het basisonderwijs dansen graag. Het sluit aan bij hun natuurlijke creativiteit, fantasie en bewegingsdrang.

Nadere informatie

basiscompetenties 2de graad woordkunst-drama

basiscompetenties 2de graad woordkunst-drama basiscompetenties 2de graad woordkunst-drama 1 CONCORDANTIETABEL Basiscompetenties 2de graad woordkunst-drama Concordantie tussen: - de specifieke basiscompetenties voor de 2 de graad van de langlopende

Nadere informatie

JURY & TECHNISCH REGLEMENT

JURY & TECHNISCH REGLEMENT JURY & TECHNISCH REGLEMENT 2017 INHOUDSOPGAVE 1 VOORWAARDEN 3 1.1 Algemeen 3 1.2 Inhoudelijk dans 3 2 VOORBEREIDING 4 3 OVERZICHT STRAFPUNTEN 4 4 CATEGORIEËN EN PLAATSING WEDSTRIJDEN 4 5 BIJLAGE: UITLEG

Nadere informatie

1. Inleiding... 2. 2. Workshopassistent dans... 3. 3. Workshopassistent muziek 6. 4. Workshopassistent theater 8. 5. Sportondersteuner 10

1. Inleiding... 2. 2. Workshopassistent dans... 3. 3. Workshopassistent muziek 6. 4. Workshopassistent theater 8. 5. Sportondersteuner 10 Inhoudsopgave: 1. Inleiding... 2 2. Workshopassistent dans... 3 3. Workshopassistent muziek 6 4. Workshopassistent theater 8 5. Sportondersteuner 10 6. Ondernemen: Jouw idee, jouw bedrijf 12 7. Mediabegeleider

Nadere informatie

Intensieve dansstage voor meisjes met een hoog dansniveau

Intensieve dansstage voor meisjes met een hoog dansniveau Intensieve dansstage voor meisjes met een hoog dansniveau Zondag 15 november - 13u tot 18u - t Rosco Ronse (Leuzesesteenweg 241-9600 Ronse) 13u- 15u20 : klassiek ballet 15u35-18u00: hedendaagse dans Elisabeth

Nadere informatie

Wat is Highschool? Op de volgende bladzijden hebben we de verschillende programma s uitgewerkt.

Wat is Highschool? Op de volgende bladzijden hebben we de verschillende programma s uitgewerkt. l o o h c s h g i H O V M@ Wat is Highschool? Op school vergroot je je kennis en leer je vaardigheden binnen verschillende vakken als Nederlands, biologie, wiskunde en geschiedenis. Dat programma is voor

Nadere informatie

VRAGEN DIE ALTIJD WERKEN. Vragen die altijd werken

VRAGEN DIE ALTIJD WERKEN. Vragen die altijd werken Vragen die altijd werken Wat wil je later worden als je groot bent? Wat vind je van kiwi s? Waar mag ik jou nou echt wakker voor maken? Ben je trots op jezelf als je in de spiegel kijkt? Wat zou je aan

Nadere informatie

De Vakman. De leerling hanteert de muzikale parameters en componenten. De leerling leest en schrijft de muziektaal

De Vakman. De leerling hanteert de muzikale parameters en componenten. De leerling leest en schrijft de muziektaal De Vakman De leerling kan gericht luisteren van intuïtief naar bewust waarnemen luisteren naar het eigen musiceren weten wat je hoort zich de muziek inwendig voorstellen de muzikale parameters en componenten

Nadere informatie

Projectplan. creatief talent verbinden. Een project van Theaterwerkplaats Kazou www.theaterwerkplaatskazou.nl. Onbekend maakt onbemind

Projectplan. creatief talent verbinden. Een project van Theaterwerkplaats Kazou www.theaterwerkplaatskazou.nl. Onbekend maakt onbemind Projectplan creatief talent verbinden Een project van Theaterwerkplaats Kazou www.theaterwerkplaatskazou.nl Voorstelling Kompas, slotapplaus, Junushof Wageningen, 2009 Onbekend maakt onbemind De werelden

Nadere informatie

Kaderdag Dans

Kaderdag Dans Kaderdag Dans 8.10.2017 Modulen online: 1 september Waar SR Rozebroeken Victor Braeckmanlaan 180, 9040 Gent Datum 8 oktober 2017 Wat Jaarlijkse dansopleiding voor lesgevers dans. 15 praktijkgerichte dansworkshops

Nadere informatie

HET DAK VAN ROTTERDAM

HET DAK VAN ROTTERDAM A L I Y E V A N P I J K E R E N MEAT THE DANCERS P H O T O G R A P H Y B O J E P L O E G M A K E - U P G U I D O R I E G E R C L O T H I N G M E V A N K A L U A R A C H C H I S T Y L I N G A L I Y E V

Nadere informatie

PLANKSTAAL. Namen initiatiefnemer: Functie: Telefoon: Website: Naam project: Thema Wereldprijs: Naam organisatie: KvK: Organisatievorm:

PLANKSTAAL. Namen initiatiefnemer: Functie:   Telefoon: Website: Naam project: Thema Wereldprijs: Naam organisatie: KvK: Organisatievorm: Namen initiatiefnemer: Functie: Email: Telefoon: Website: Naam project: Thema Wereldprijs: Naam organisatie: KvK: Organisatievorm: Mira Nasruddin Ontwerpster leermethode & oprichter info@plankstaal.com

Nadere informatie

Samenvatting leerlijn Cultureel Erfgoed Thema Verhalen

Samenvatting leerlijn Cultureel Erfgoed Thema Verhalen Groep 1-2 Project: Symbolische verhalen Twee leeuwen, een paling en een ooievaar. Dat zijn de dieren die op het stadswapen van Den Haag te zien zijn. In dit project gaan de leerlingen op onderzoek naar

Nadere informatie

identiteitsbewijs identiteitsbewijs onderwijsgroep noord

identiteitsbewijs identiteitsbewijs onderwijsgroep noord 1 identiteitsbewijs identiteitsbewijs onderwijsgroep noord identiteitsbewijs onderwijsgroep noord I Zijn wie je bent. Dat is geluk. I Erasmus 2 Onderwijs draait om mensen Als we met elkaar in het onderwijs

Nadere informatie

INFORMATIE VOOR DE LEERKRACHT SAMEN ÉÉN

INFORMATIE VOOR DE LEERKRACHT SAMEN ÉÉN INFORMATIE VOOR DE LEERKRACHT SAMEN ÉÉN Leerlijn Dans Thema Identiteit Groep 7 en 8 Maart 2016 Cultuuronderwijs op zijn Haags Leerlijn Dans Thema Identiteit Groep 7 en 8 Maart 2016 Dit document wordt regelmatig

Nadere informatie

Dit is een schoolpaspoort. Niet zomaar een stukje tekst. Het is ons identiteitsbewijs, het DNA van onze school. Het beschrijft wie we zijn en waar we

Dit is een schoolpaspoort. Niet zomaar een stukje tekst. Het is ons identiteitsbewijs, het DNA van onze school. Het beschrijft wie we zijn en waar we SCHOOLPASPOORT Dit is een schoolpaspoort. Niet zomaar een stukje tekst. Het is ons identiteitsbewijs, het DNA van onze school. Het beschrijft wie we zijn en waar we in geloven. Onze kernwaarden, onze ambitie.

Nadere informatie

Goed onderwijs, daar draait bij ons alles om.

Goed onderwijs, daar draait bij ons alles om. OVER DIT IS WIJS Goed onderwijs, daar draait bij ons alles om. Vanuit deze betrokkenheid maken wij het verschil in aanpak en docenten. En om u nog wijzer te maken, heeft DIT IS WIJS unieke volledig uitgewerkte

Nadere informatie