de Klaverkrant Lentenummer 2013

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "de Klaverkrant Lentenummer 2013"

Transcriptie

1 de Klaverkrant Lentenummer 2013 Jaargang 15 nummer 1 Woord vooraf Beste lezer, Inhoudstafel Is dit wel de Klaverkrant? (1) Het woord is aan Gaby (2) Vastenacties 2013 (2) De Bogaarde zocht en vond (3) Gaaibolmarathon (3) Special Olympics (4) Nieuwe gebruikers (5) Dankjewel, vrijwilligers (5) Uitbreiding Klaverhoeve (7) De IDO (8) Perspectief 2020 (9) Doelstellingen (10) Teamontwikkelings- Plannen (11) Is dít wel de Klaverkrant?! is een heel terechte bedenking wanneer je dit aan het lezen bent. Geen krantje of boekje meer, maar eerder een soort nieuwsbrief. Dit is niet zomaar een bevlieging. We signaleerden het al in ons vorige nummer: de inspanningen om de Klaverkrant-in-haar-oude-vorm te realiseren stonden onder stevige druk. Met deze nieuwe formule proberen we daar aan tegemoet te komen. Én we proberen om ook de regelmaat van publiceren beter te respecteren, u moest immers soms wel héél lang wachten op een nieuw nummer Toch zal u gauw de overeenkomsten merken met de oude vertrouwde Klaverkrant: ook deze editie staat immers bol van grote en kleine weetjes, die u een inkijk geven in de werking van De Vierklaver. We hopen dat het leesplezier alvast behouden blijft, en we wensen u een fijne kennismaking met de nieuwe Klaverkrant!! Tom Demeulenaere, eindredacteur De klaverkrant: wat met mijn abonnement??? De vernieuwing van de Klaverkrant zet zich ook door in de abonnementen, graag willen we namelijk de Klaverkrant zoveel als mogelijk digitaal aan onze lezers bezorgen (via , de website). Dat maakt dat u dan voortaan GRATIS (en in kleur!)de Klaverkrant kan lezen. Bovendien is dit ook milieuvriendelijk: we sparen zo immers papier & inkt uit. Als uw huidig abonnement afloopt, kan u dan ook intekenen op de gratis digitale versie. Wie graag een papieren versie blijft ontvangen, kan dat natuurlijk ook: voor 5 ontvangt u een volledige jaargang (= 4 nummers). Ook de regeling omtrent een steunabonnement of een ere-abonnement, blijft bestaan. Alle info daartoe vindt u achteraan in deze Klaverkrant.

2 De Klaverkrant lentenummer, /13 2/13 We brengen u uiteraard tijdig op de hoogte wanneer uw huidige abonnement afloopt. Het woord is aan Gaby Beste Lezer, jawel: we willen u aanspreken met de grote L van Lezer. U bent trouwens belangrijk voor ons. We weten dat de Klaverkrant voornamelijk door familieleden wordt gelezen. Maar er zijn ook medewerkers, bewoners, sympathisanten, bestuurders die via deze Klaverkrant (nu meer in de stijl van nieuwsbrief) nieuwsgierig volgen wat er zoal gaande is. En wat is er gaande? Heel wat, zo blijkt bij het doornemen van dit nieuwsblad. De redactie ziet er daarbij op toe dat zowel het dagelijks leven als de grote ontwikkelingen aan bod komen. Want zo is het ook in het écht. Dag aan dag (en nacht) zijn heel wat medewerkers, vrijwilligers in de weer met en voor de bewoners, deelnemers, zodat ze iets van hun leven zouden kunnen maken. Ook de dichtst betrokkenen: ouders, voogden, beheerders, net als het team van woon- en dagactiviteitenbegeleiders hebben onze aandacht. Maar anderzijds ervaren we ook de hooggespannen verwachtingen over de toekomstige uitbouw van de zorg voor/met personen met een beperking; dit wordt samengevat onder de noemer Perspectief Omdat wie niet aan één van de vele vergaderingen deelneemt ook zou kunnen meevolgen en meedenken, is er dus nog de Klaverkrant! Gaby Van Landschoot, algemeen directeur Vastenacties 2013 Het is een goede traditie binnen De Vierklaver: in de aanloop naar Pasen doen we een extra inspanning voor mensen elders in de wereld die het moeilijk hebben. Onze vastenacties doen ons stilstaan bij hoe anderen in de wereld wonen of leven, en in welke omstandigheden. Dat begint al met Aswoensdag en het kruisje, als een teken van: Ja! Ik doe mee! Maar die acties vormen tezelfdertijd ook momenten van (intens) samen zijn en samen aan iets werken. De vastenperiode is tevens het moment bij uitstek om eens stil te staan bij voedsel, en hoe we daar mee omgaan. Op televisie heeft elke zender zijn eigen kookprogramma s, de meest verkochte boeken zijn vaak kookboeken. Wat betekent nog goesting hebben in iets terwijl sommige mensen in de wereld elke dag met honger naar bed gaan? Hoe staat het met de dagelijkse kost van mensen in Afrika of Zuid-Amerika?...

3 De Klaverkrant lentenummer, /13 3/13 En uiteraard brengen de vastenacties ook geld in het laatje, dat we integraal overmaken aan een aantal goede doelen: Broederlijk Delen (de Koffiestop) en Calcutta Sponsor Aid waarmee we 2 kinderen in India steunen zijn twee terugkerende doelen voor ons. Elk jaar vullen we dat aan met minstens één extra goed doel. We kunnen u al meegeven dat de Koffiestop die we organiseerden op 8 maart 2013, ongeveer 155 euro heeft opgebracht! Dank je wel aan de stuwende krachten van huizen 10 en 12 en aan iedereen die kwam genieten van een koffie met cake, van de babbels en van de compagnie! De Bogaarde zocht en vond... een nieuwe naam!! Zoals velen onder jullie mogelijk al weten, verhuist het dagcentrum De Bogaarde te Maldegem in 2013 naar een nieuwe locatie. Het dagcentrum zal zich vanaf dan bevinden op het industrieterrein te Maldegem, Krommewege 44. In opdracht van de voorzitster en van het directiecomité van De Vierklaver vroegen team en deelnemers van De Bogaarde hulp om op zoek te gaan naar een nieuwe, originele naam, die makkelijk uit te spreken valt en die gelinkt is aan het ambachtelijk werk in (nu nog:) De Bogaarde. Het werd (officieel trommelgeroffel:) KADOE De inzendingen werden gewikt en gewogen door het team dat een Top 3 aan het bestuur bezorgde. De uiteindelijke winnares was Petra Wille, toen nog begeleidster in huizen 4 en 6 te Adegem maar intussen : begeleidster in het eigenste dagcentrum (nu nog:) De Bogaarde! Zij ontving als prijs een fles lekkere cava. Het onderwerp van haar inzending zal echter, in tegenstelling tot die fles cava, nooit verdwijnen: Kadoe is het nieuwe dagcentrum van De Bogaarde dat vanaf de zomer van 2013 in gebruik zal worden genomen. In volgende nummers van De Klaverkrant houden we u graag op de hoogte van de stand van zaken van onze verbouwingen, het inrichten, het verhuizen, e.d.m. Gaaibolmarathon ten voordele van De Vierklaver Op zaterdag 16 februari 2013 ging voor de 14 e keer een gaaibolmarathon door ten voordele van De Vierklaver. Ploegen betalen een bijdrage om tegen de straffe mannen van het Marathonteam te spelen, bij deze editie namen 29 ploegen deel.

4 De Klaverkrant lentenummer, /13 4/13 Traditioneel waren opnieuw de ploegen van het gemeentebestuur en van de sportraad de eerste uitdagers van het Marathonteam dat in totaal weer 24 uur op de been bleef voor deze sportieve uitdaging van de bovenste plank. Slechts drie keer moesten ze zich deze keer gewonnen geven! Onder meer werden ze uitgedaagd door twee ploegen van medewerkers van De Vierklaver die ze flink van jetje gaven!... Ook radio Zonnestraal, die voor de muzikale omlijsting van de marathon zorgde, was 24 uur lang op post. Op zondagmiddag om 13u25 zetten ze dan Zorba De Griek in, zoals elk jaar de plaat die het einde van de marathon inluidt. Onze algemeen directeur Gaby Van Landschoot besloot met woorden van lof voor het marathonteam en de medewerkers van de gaaibolmarathon. De financiële steun die we krijgen van dit reuze-evenement gaat naar de verbouwingen ifv ons nieuw dagcentrum te Maldegem (in de Krommewege). De special olympics 2013 Hoera, tradities! Ook in 2013 doen we mee aan de Special Olympics tijdens het Hemelvaartweekend: mei te Gent. In ons zomernummer kan u, ook al weer volgens de tradities, vollédige verslaggeving hierover verwachten: Hoe was het? Wie haalde welk resultaat? foto s! In het verlengde daarvan: recent werden in Landegem de sportlaureaten van 2012 gehuldigd, en ook een aantal bewoners van De Vierklaver te Landegem viel die eer te beurt. Op de foto die verscheen in de infokrant van de gemeente Nevele zien we Maurice Truchet, Albert Van der Velpen, Joery Van Parys en Raf Loots. Intussen worden de Special Olympics 2013 sportief grondig voorbereid, de koorts begint immers sterk te stijgen. We ont-vingen een kort verslagje daarvan van David Wittenbol en kiné Myriam. SPORTDAG IN VOORBEREIDING OP DE SPECIAL OLYMPICS OP DONDERDAG 14 MAART Om 09u00 vertrokken we vanuit Adegem naar De Bogaarde. Na een kleine tussenstop reden we naar de sporthal Meos te Maldegem. Toen alle deelnemers aanwezig waren, werden we in kleine groepjes verdeeld en kon de sportdag beginnen.

5 De Klaverkrant lentenummer, /13 5/13 Het waren toffe spelen en ik heb mij goed geamuseerd. Het spel waarbij je met een bal naar de armen moet gooien, waarrond riemen met velcro bevestigd waren, vond ik één van de tofste spelletjes. Iedereen was in een goede stemming en zette zijn of haar beste beentje voor. En zo werd het een superleuke dag. (PS en we kijken al uit naar de Special Olympics 2013 te Gent!) Nieuwe gebruikers in de vierklaver De voorbije tijd konden we heel wat nieuwe gezichten verwelkomen in De Vierklaver. Omdat u een jaar lang de Klaverkrant moest missen, geven we u een overzicht van alle nieuwe opnames in de loop van 2012: Dagcentrum HANNAH Kurt Dobbelare: sinds 09/07/2012 deeltijds (3 dagen) woonachtig te Wachtebeke Tamara De Bruyne: sinds 02/08/2012 deeltijds (2 dagen) woonachtig te Maldegem Georgette Colpaert: sinds 22/10/2012 deeltijds (3 dagen) woonachtig te Balgerhoeke Dagcentrum De Bogaarde Maldegem Nathalie Le Compte: sinds 21/02/2012 deeltijds (3 dagen) woonachtig te Maldegem Michiel Dhont: sinds 05/03/2012 deeltijds (4 dagen) woonachtig te Maldegem Conny De Decker: sinds 05/03/2012 deeltijds (2 dagen) woonachtig te Eeklo Sylvie Driesmans: sinds 05/03./2012 deeltijds (2 halve dagen) woonachtig te Middelburg-Maldegem Katrien De Zutter: sinds 06/11/2012 deeltijds (4 dagen) woonachtig te Bassevelde Brenda Fiers: sinds 09/11/2012 deeltijds (1 dag) woonachtig te Ursel Tehuis Landegem Antoine Moerman: sinds 12/06/2012 (afkomstig uit Aalter) Rudi Mattheeuws: huis 4 sinds 02/11/2012 (komt van dagcentrum Maldegem) Tehuis Adegem Jeroen Van Deursen: huis 7/4 sinds 28/08/2012 (komt van dagcentrum Maldegem) Dankjewel, vrijwilligers!! De eerste week van maart was het opnieuw de Week van de Vrijwilliger (van 2 tot en met 10 maart 13, om precies te zijn), en ook in De Vierklaver grijpen we dat aan om onze vrijwilligers in de bloemetjes te zetten. We nodigden hen uit voor een lekker buffet op zondagmiddag 10 maart in

6 De Klaverkrant lentenummer, /13 6/13 Landegem, waar we ook ruim tijd voorzagen voor een babbel. Vrijwilligers kennen vaak zeer goed het huis waar ze in meewerken, of de bewoners waar ze al jarenlang een bezoekrelatie mee opgebouwd hebben, maar zijn soms minder vertrouwd met andere geledingen binnen De Vierklaver. Daarom gingen we met de aanwezigen op bezoek in de Klaverhoeve, het activiteitencentrum van De Vierklaver langs de Vaart te Nevele, alwaar we een rondleiding inclusief deskundige uitleg kregen van Franky en Dany. De dagen worden langer (toch zegt mijn klok dat ze nog steeds maar 24 uren tellen), we laten de echte wintermaanden achter ons, en, o ja, van 2 tot en met 10 maart is het de Week van de Vrijwilliger We denken al aan Pasen, aan de klokken en de haas, en de Sint lijkt verleden tijd. Weg is de boot, de Goede Man met zijn, laat ons eerlijk zijn, valse baard, met zijn paard en met zijn bende Zwarte Pieten. Opgewacht langs de kaaien in Antwerpen, feestelijk onthaald, wuivend en lachend. De kids gingen uit de bol. Om het speelgoed, de speculaas en de chocolade door onze schoorstenen te jagen zette hij zijn Zwarte Pieten in, zijn trouwe helpers. Zouden het eigenlijk vrijwilligers zijn, die Zwarte Pieten? Wellicht niet, ze krijgen kost en inwoon in het zonnige Spanje. Meestal hebben ze een rond buikje dus gesoigneerd worden ze daar voorzeker wel! Ze krijgen bovendien werkuniformen, hoofddeksels met gekleurde ganzenveren tot zelfs vergulde oorbellen. Het dient gezegd echter: ze dragen de loodzware zakken-vol-speelgoed alsof het veertjes zijn, en niet alleen over platte daken. Straffe gasten, toch? Straf, inderdaad, maar geen vrijwilligers. Vrijwilligers zijn niet te evenaren. Ze gaan door en door en door, ook zónder rijen mensen die hen toejuichen. Vrijwilligers doen dag in dag uit goede dingen, vaak in de luwte. Hier en daar wordt er eens een in de bloemetjes

7 De Klaverkrant lentenummer, /13 7/13 gezet, haalt er een de televisie of de krant, maar een rode loper zoals voor de Sint? Neen, die wordt meestal niet uitgerold. En ach, daar wacht een vrijwilliger ook niet op. Moesten ze dat wel doen, daar op wachten, ze kweek-ten een baard als die van Sinterklaas en overtroefden hem misschien Een dankwoord is alleszins op zijn plaats: dank je, vrijwilliger. Voor je inzet. Je energie. Je menselijkheid. Voor jouw wil om de dag te kleuren. Namens bewoners en deelnemers van vzw De Vierklaver, medewerkers, directie en bestuur. (vrij naar een brief van Eva Hambach) Wist je dat in De Vierklaver meer dan 40 mensen als vrijwilliger werken? Soms is het zelfs een koppel of een gezin dat al jaren een bewoner van De Vierklaver bezoekt. Ken je mensen die ook graag de stap naar het vrijwilligerswerk willen zetten? Laat hen dan contact opnemen met Tom Demeulenaere, vrijwilligerscoördinator op 09/ Uitbreiding in de Klaverhoeve De Klaverhoeve is het activiteitencentrum van de Landegemse vestiging van De Vierklaver, waar het kaarsenatelier en het houtatelier er hun plaats hebben. Ook papier wordt daar geschept. En last but not least: er is ook buitenwerk. Bijvoorbeeld de geitjes eten er hun buikje rond en laten volop van zich horen. Recent kwam er uitbreiding! Onze geit Molly werd er de fiere mama van twee kleine spruiten. Uiteraard werd dit gepast gevierd niet zozeer door moeder en kids maar wel door de trouwe supporters van het Landegemse dagcentrum. Waar is dat feestje??!!

8 De Klaverkrant lentenummer, /13 8/13 Watismedadde: de ido??? De IDO is een nieuw begrip in De Vierklaver, en staat voor de Individuele Dienstverlenings- Overeenkomst. Een ganse mond vol, maar waar gaat dit eigenlijk over?! In haar Besluit van februari 2011 bepaalde de Vlaamse Regering dat we zo n IDO moeten opstellen, in overleg met de bewoner/deelnemer of zijn wettelijke vertegenwoordiger, op basis van de noden en mogelijkheden. Daarbij moeten we gebruik maken van de ervaringen en inzichten van de bewoner of deelnemer. In die IDO moet dan beschreven worden welke ondersteuning de bewoner/deelnemer mag verwachten, en hoe we die gaan bieden. Deze IDO dient regelmatig te worden geëvalueerd, in overleg met de cliënt of zijn vertegenwoordiger. Deze IDO dienen we tenslotte te beschouwen als een bijlage aan het Protocol dat bij de intake met de cliënt of zijn vertegenwoordiger wordt afgesloten. In bepaalde opzichten doet deze IDO denken aan het vroegere ZTP of zorgtrajectplan, dat we vorm gaven met de cliënt en vertegenwoordiger tijdens de ztp-besprekingen in de periode Toch zijn er ook een aantal verschillen. Ten eerste is het ons doel om de stem van de cliënt veel duidelijker bepalend te laten zijn: wat de bewoner of deelnemer wil en nodig heeft, is het vertrekpunt van zo n IDO-bespreking. Daarbij is kwaliteit van leven de centrale toetssteen: wat maakt iemands kwaliteit van leven uit, en hoe scoort hij daar momenteel op? Welke actie moet ondernomen worden om tot de gewenste kwaliteit van leven te komen, en wie heeft daar welk aandeel in? De wijze waarop we zo n IDO tot stand brengen, verschilt sterk met de vroegere manier van werken: het is de mentor die dit in handen neemt: de voorbereiding, de bespreking, het verslag (de eigenlijke IDO) en de opvolging daarvan. Vroeger was de orthoagoog de regisseur, nu kan de mentor op hem een beroep doen indien gewenst.

9 De Klaverkrant lentenummer, /13 9/13 Veel jobs in de social profit De social profit in Vlaanderen blijft één van de grootste werkgevers. De meest recent beschikbare gegevens van de RSZ telt jobs. Hiermee neemt de social profit maar liefst 17,2% van de totale werkgelegenheid in Vlaanderen voor haar rekening! Ter vergelijking: de bouwnijverheid is goed voor 6,2% van het totale aantal jobs in Vlaanderen. Binnen de social profit telt de gezondheidszorg arbeidsplaatsen. De residentiële ouderenzorg telt er , de instellingen voor personen met een handicap , de beschutte en sociale werkplaatsen , de kinderopvang en tenslotte telt de brede socioculturele sector arbeidsplaatsen. Perspectief 2020 Zoveel mogelijk gewoon in de samenleving en zo weinig mogelijk uitzonderlijk en afzonderlijk, dat is de basislijn van de nota 'Perspectief Nieuw ondersteuningsbeleid voor personen met een handicap' van Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen. Het PerspectiefPlan 2020 kent twee grote doelstellingen: 1) zorggarantie bieden in 2020 voor de personen met een handicap met de grootste ondersteuningsnood, onder vorm van zorg en assistentie in natura of contanten. 2) geïnformeerde gebruikers en vraaggestuurde zorg en assistentie in Hier vloeien 11 strategische projecten uit voort die de minister en het VAPH gerealiseerd willen zien. De trend hierbinnen is dat de toegang tot VAPH-diensten strenger geregeld wordt, en dat het opnamebeleid zich nog explicieter richt op dringende en zwaardere zorgvragen. Voor voorzieningen als bijvoorbeeld De Vierklaver zijn uit bovenstaande een aantal toekomstige tendensen te verwachten: - Voortaan worden we door het VAPH erkend voor onbepaalde duur; - Het zorgaanbod zal in de nabije toekomst veel gedifferentieerder moeten; - Oplossingen voor personen met beperkingen zullen zo inclusief als mogelijk moeten gerealiseerd worden;

10 De Klaverkrant lentenummer, /13 10/13 - Daarbij zal zoveel als mogelijk moeten samengewerkt worden met het eigen netwerk van betrokkene, met reguliere diensten en met andere voorzieningen; - Residentiele zorg (tehuizen) zal enkel nog beschikbaar zijn voor de zwaardere doelgroepen; - Meer verantwoordelijkheid krijgen voorzieningen én ruimte om te ondernemen in het zorglandschap. Het is voor ons niet wachten op die toekomst ook vandaag is er al werk aan de winkel. Over die nieuwe ontwikkelingen informeren we ons bijvoorbeeld uitgebreid. Denk maar aan de eigenlijke uitbreiding (= meer cliënten ondersteunen) die in de toekomst enkel nog via convenanten zal kunnen gebeuren. Binnen onze bestaande werking willen we trouwens zoveel als mogelijk inclusie realiseren, naast begeleid werken kennen we vandaag bv. ook al enclaves die op reguliere werkposten werk verrichten. Die tendens zal zich ook verder zetten op àndere levensdomeinen als vrije tijd, gezondheidszorg, e.d.m. Willen we zorg op maat bieden, dan zal de samenwerking met andere centra en diensten, zowel binnen als buiten de sector, nog intensiever gemaakt moeten worden. Meer weten? U kan gratis de nieuwsbrief over Perspectief2020 ontvangen door op hun website uw adres achter te laten: Doelstellingen in De Vierklaver op het voorplan Doordenkend vanuit onze Missie zijn er keuzes vastgelegd in De Vier-klaver, namelijk de Strate-gische Doelen. Daarnaast dringt een financieel meer-jarenplan aan op schikkingen inzake investeringen/ patrimonium. En veiligheidsanalyses (daartoe opgeroepen door diverse overheden) vergen plannen van aanpak (zoals het Jaar-actieplan en het Globaal Preventieplan van het Comité PBW). Ook het Uitbreidingsplan en de Perspectieven 2020 (zie hoger) van onze minister en de subsidiërende overheid VAPH moeten in onze werking geïntegreerd worden. Dit alles vergt dus een heuse vertaling naar enkele jaardoelstellingen ( ). Doorheen en over diverse teams/ functies/diensten heen lijken ons volgende doelstellingen op het eerste plan te staan: 1. De regie van de gebruiker versterken door het ondersteunen van de context, hiertoe ontwerpen we (o.m.) een visietekst.

11 De Klaverkrant lentenummer, /13 11/13 2. Een zich aanpassend en differentiërend zorgaanbod kenmerkt zich door de aanpassing in infrastructurele/ technische inzet met het oog op het scheppen van een duurzame onderneming: - daartoe zal de toets gemaakt worden tussen de zorgvraag door ouder worden en de inrichting van de badkamers (i.f.v. begroting 2014) - daartoe is het VIPA-dossier voor uitbreidingsbouw wasplaats + medisch lokaal in realisatie (2013) - daartoe is een VIPA-dossier voor verbouwing en uitbreiding van een dagcentrum en de dagactiviteiten te Maldegem in realisatie (2013) 3. Een zich aanpassend en differentiërend zorgaanbod kenmerkt zich ook door het ontwikkelen van nieuwe ondersteuningsvormen: - opname van bewoners en deelnemers via convenanten ( ) - participatie in regionaal aanbod van RTH (rechtstreeks toegankelijke hulpverlening) (2013) 4. Medewerkers ervaren dat ze aangesproken worden op talenten/ competenties: - implementatie kerncompetenties - werkgelegenheidsplan opgesteld - richtnota vrijwilligerswerk geactualiseerd - tevredenheidsmetingen uitgevoerd 5. De groei naar effectieve teams en de vorming van teamcoaches wordt verder gezet. 6. Inzake organisatie wordt ingezet op: - processen uitschrijven met herijking bevoegdheden - beleidsgroep ICT formuleert actiedoelen - actieplan externe/ interne communicatie wordt voorbereid. Teamontwikkelingsplannen in De Vierklaver Sinds de opstart van het ESFproject in 2010 werken we niet langer met zogenaamde huisdoelstellingen in De Vierklaver, maar met teamontwikkelingsplannen (of TOP s). Immers, zowel samen-werken als samen verantwoordelijk zijn voor een meeromvattend resultaat (het teamdoel) vinden we belangrijke elementen in onze organisatie. Die TOP s zien we als een uitstekend instrument om het werken in teamverband expliciet als (deel van) de opdracht van elke medewerker te beschouwen, en om systematisch werk te maken van het bevorderen,

12 De Klaverkrant lentenummer, /13 12/13 verbeteren van dat werken in teamverband. We geloven immers heel sterk dat we daarmee óók de kwaliteit van de resultaten van elk team vergroten = de kwaliteit van ondersteuning aan cliënten (wat de begeleidende teams betreft). Elk team heeft dus een TOP opgesteld voor , en schreef dit uit in een specifiek sjabloon daartoe, dat ook de opvolging gemakkelijk mogelijk maakt. Deze TOP s zijn opgenomen in de Doelstellingennota van De Vierklaver, maar hieronder vindt u een beknopt overzicht van de thema s die teams hebben weerhouden voor hun TOP. Team Team H1, Landegem Team H3, Landegem Team H2/4, Landegem Team H6/8, Landegem Team H10/12, Landegem Team dagcentrum H7/9, Landegem Team H7/1, Adegem Team H7/2, Adegem Team H7/4-6, Adegem Team De Bogaarde, Maldegem Team actieve nacht, Adegem Team boekhouding Team technische dienst De TOP in een notendop Samenwerking, met als start een analyse en verhelderen van doelen, rollen, processen en procedures. Competentieversterking met oog op het optimaliseren van de ondersteuning van mensen met gedrags- emotionele moeilijkheden (vervolg ESF-project) Traject naar effectieve basisroosters Talenten/competenties van medewerkers sturen de taakverdeling binnen het team en de praktijksituatie aan. TOP1: optimaliseren van de werkroosters binnen het team TOP2: het team organiseert zelf een teamdag Groeien naar een zelfstandig team: autonomer werken door een betere en meer efficiënte planning van het takenpakket. Comfortabel en ergonomisch werken als het resultaat van mekaar hulp bieden. Met een goede afstemming tussen teamleden en bv. orthoagoog kunnen de IDO s goed gepland worden. Een goede introductie van nieuwe teamleden als basis voor een effectief team. Aan de hand van de regeltaakmatrix de taakverdeling aansturen (regeltaken, sterrolhouderschap, IDP-planning) en de onderlinge communicatie effectief en efficiënt laten verlopen. Een goede afstemming met andere teams komt de kwaliteit van de ondersteuning aan gebruikers gedurende de nacht ten goede. TOP1: uitschrijven proces aankopen TOP2: verduidelijking van budgetten (kaderen + verantwoordelijkheden) en responsabilisering TOP3: wet op de overheidsopdrachten implementeren Uitschrijven van het proces herstellingen.

13 De Klaverkrant lentenummer, /13 13/13 Abonnement: Een abonnement op de Klaverkrant kun je op elk moment verkrijgen en geldt voor 4 opeenvolgende nummers. Bezorg ons je naam en adres aan: vzw De Vierklaver Haarkenstraat 32 a 9850 Landegem secretariaat@de-vierklaver.be Colofon: Redactieleden: - Danny de Sloover - Gabriël Van Landschoot - Tom Demeulenaere Werken mee aan dit nummer: - Els Vyncke - Jan Noterdaeme - Myriam Haelewyck - David Wittenbol Het V.A.P.H. erkent en subsidieert vzw De Vierklaver De Provincie Oost-Vlaanderen geeft een bijzondere subsidie voor het dagcentrum HANNAH. Verantwoordelijke uitgever: Dhr. Gabriël Van Landschoot, Haarkenstraat 32 a, 9850 Landegem Kostprijs: Digitaal abonnement GRATIS Gewoon abonnement 5,00 Steunabonnement 6,00 Ere-abonnement 15,00 te storten op: Leden Gebruikersraad (sedert 21/06/2011): Dhr. Pol Plesters (voorzitter) Mevr. Antoinette De Waele Dhaese (waarnemer Raad van Bestuur) Mevr. Lucie Van Landeghem (lid klachtencommissie) Mevr. Carina Vanderhaeghen (mede-voorzitter) Dhr. Aureel Dhooge Dhr. Luc Mouton Mevr. Anja De Boever Dhr Eddy Derieuw Mevr. Brigitte Cocquyt Mevr. Nicole Permentiers Mevr. Anny Lameire Mevr. Carine Vandaele Dhr. Rafaël Desmedt Dhr. Jackie Verhoye Mevr. Arlette Veys Dhr. Paul Raman bewoners/deelnemers die met een coach aansluiten bij de Gebruikersraad (sedert 21/06/2011) Dhr. Lucien De Bo Dhr. Carlo Vercruysse Mevr. Elke Timmerman Giften aan vzw De Vierklaver kan je storten op rekeningnummer BE Vanaf 40 ontvangt u een attest voor fiscale aftrek.

de Klaverkrant Zomernummer 2013

de Klaverkrant Zomernummer 2013 de Klaverkrant Zomernummer 2013 Jaargang 15 nummer 2 Inhoudstafel Woord vooraf Woord vooraf (1) Het woord is aan Gaby(2) Matthias (2) Annelies / Tom (3) Kadoe (3/4) Compostelabikers (4/5) Special Olympics

Nadere informatie

de Klaverkrant Lentenummer 2014

de Klaverkrant Lentenummer 2014 de Klaverkrant Lentenummer 2014 Inhoudstafel Woord vooraf (1) Het woord is aan Gaby (2) Week van de Vrijwilliger (3) Woord vooraf Beste lezer Jaargang 16 nummer 1 Aswoensdagviering te Landegem (4) Koffiestop

Nadere informatie

de Klaverkrant herfstnummer 2013

de Klaverkrant herfstnummer 2013 de Klaverkrant herfstnummer 2013 Jaargang 15 nummer 3 Inhoudstafel Woord vooraf (1) Het woord is aan Gaby (2) PC Caritas (2) Dansfeest (3) Compostelabikers (4) Dolle dierendag (4) Inclusietoets (6) Woord

Nadere informatie

de Klaverkrant Zomernummer 2014

de Klaverkrant Zomernummer 2014 de Klaverkrant Zomernummer 2014 Inhoudstafel Woord vooraf (1) Het woord is aan Manu (2) De eerste maanden van Kadoe (3) Woord vooraf Beste lezer Jaargang 16 nummer 2 KORT: op de Vierklaveragenda (6) Jaarverslag

Nadere informatie

brochure PVF Auteursrechten / bescherming voor absoluut vzw

brochure PVF Auteursrechten / bescherming voor absoluut vzw brochure PVF Auteursrechten / bescherming voor absoluut v Inhoudsopgave 1. Wat is Persoonsvolgende Financiering?...3 1.1. Perspectiefplan 2020...3 1.2. Waarom PVF?...3 1.3. Trap 1 en trap 2...3 2. Trap

Nadere informatie

BELANGRIJKSTE ELEMENTEN UIT HET ZORGREGIERAPPORT (eerste jaarhelft 2012)

BELANGRIJKSTE ELEMENTEN UIT HET ZORGREGIERAPPORT (eerste jaarhelft 2012) BELANGRIJKSTE ELEMENTEN UIT HET ZORGREGIERAPPORT (eerste jaarhelft 2012) SAMENVATTING Het aantal geregistreerde zorgvragen blijft stijgen. Het gaat hierbij om een diversiteit van vragen, van weinig intensieve

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 5 februari 2010

Nadere informatie

nr. 248 van FREYA VAN DEN BOSSCHE datum: 17 januari 2017 aan JO VANDEURZEN Autismespectrum- en gedragsstoornissen - Thuisbegeleidingsdiensten

nr. 248 van FREYA VAN DEN BOSSCHE datum: 17 januari 2017 aan JO VANDEURZEN Autismespectrum- en gedragsstoornissen - Thuisbegeleidingsdiensten SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 248 van FREYA VAN DEN BOSSCHE datum: 17 januari 2017 aan JO VANDEURZEN VLAAMS MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN Autismespectrum- en gedragsstoornissen - Thuisbegeleidingsdiensten

Nadere informatie

De overheid moet goed in kaart brengen wat de bestaande noden zijn en het budget daarop afstemmen, niet

De overheid moet goed in kaart brengen wat de bestaande noden zijn en het budget daarop afstemmen, niet Wie stopt the hunger games? Wat wil Onafhankelijk Leven vzw? Stop de wachtlijsten! Principieel het recht op zorg en assistentie realiseren voor alle personen met een handicap waarvan de handicap en de

Nadere informatie

Deze vorm van begeleiding is beperkt in tijd (3 jaar), maar niet in het aantal begeleidingen.

Deze vorm van begeleiding is beperkt in tijd (3 jaar), maar niet in het aantal begeleidingen. SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 187 van VERA JANS datum: 12 december 2014 aan JO VANDEURZEN VLAAMS MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN Thuisbegeleiding personen met autismespectrumstoornis - Capaciteit

Nadere informatie

Graag wens ik een actuele stand van zaken te verkrijgen met betrekking tot het aanbod van voorzieningen voor ouderen in woonzorgcentra.

Graag wens ik een actuele stand van zaken te verkrijgen met betrekking tot het aanbod van voorzieningen voor ouderen in woonzorgcentra. SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 519 van ELS ROBEYNS datum: 11 mei 2016 aan JO VANDEURZEN VLAAMS MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN Woonzorgcentra Limburg - Bijkomende bedden Aangezien de provincie

Nadere informatie

Verwacht een dag waarop je:

Verwacht een dag waarop je: Vrijwilligerswerk: (er)vaar je mee? [1] Werk je met vrijwilligers in jouw organisatie of wil je er graag mee aan de slag? Vraag je je af hoe vrijwilligers er een volwaardige plek kunnen krijgen? Wil je

Nadere informatie

workshop Onanfhankelijk Leven 18/01/ /02/2016 Alice in zorgland Marianne Callebaut Coördinator beweging

workshop Onanfhankelijk Leven 18/01/ /02/2016 Alice in zorgland Marianne Callebaut Coördinator beweging Alice in zorgland Marianne Callebaut Coördinator beweging Wie is Koen Directeur van Onafhankelijk Leven vzw Oprichter van Cohousing Projects cvba Vader van Jolan en Ana en een beetje van 30 andere kinderen

Nadere informatie

VR DOC.1230/1TER

VR DOC.1230/1TER VR 2016 2511 DOC.1230/1TER DE VLAAMSE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN TERNOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Ontwerpbesluit van de Vlaamse Regering over de regels betreffende

Nadere informatie

1 Richtlijnen en uitgangspunten

1 Richtlijnen en uitgangspunten FAM geboden ondersteuning 5 februari 2015 Handleiding registratieschema geboden ondersteuning FAM 1 Richtlijnen en uitgangspunten De FAM-voorziening geeft maandelijks aan het VAPH door welke ondersteuning

Nadere informatie

brochure Bijstandsorganisatie Auteursrechten / bescherming voor absoluut vzw

brochure Bijstandsorganisatie Auteursrechten / bescherming voor absoluut vzw brochure zw Auteursrechten / bescherming voor absoluut vzw 2 Inhoudsopgave 1. Wat is een bijstandsorganisatie?...4 1.1. Laagdrempelige begeleiding...4 1.2. Intensieve bijstand op maat...4 2. absoluut vzw...5

Nadere informatie

Rechtstreeks toegankelijke hulp. november 2014

Rechtstreeks toegankelijke hulp. november 2014 Rechtstreeks toegankelijke hulp november 2014 Situering Perspectiefplan 2020 van minister Vandeurzen: nieuw ondersteuningsbeleid voor personen met een handicap Belangrijkste doelstellingen: Garantie op

Nadere informatie

Nieuwsbrief 9 mei 2014

Nieuwsbrief 9 mei 2014 Katrien Schryvers Aan de bel voor Zorg, Wonen en Kinderen Nieuwsbrief 9 mei 2014 Beste lezer, Mijn nieuwsbrief kreeg een nieuw kleedje, om te onderstrepen dat ik aan de bel trek voor u! Voor wonen, zorg

Nadere informatie

Fokus op Emancipatie

Fokus op Emancipatie Fokus op Emancipatie Dromen zijn (geen) bedrog, over het toeleiden van personen met een beperking naar gepaste ondersteuning op alle levensdomeinen. Fara Van Maele & Bertina Houben Een nieuw concept van

Nadere informatie

Jouw gemeente in de wereld De wereld in jouw gemeente

Jouw gemeente in de wereld De wereld in jouw gemeente VVSG internationaal Jouw gemeente in de wereld De wereld in jouw gemeente Jouw gemeente in de wereld De wereld in jouw gemeente Arctic Circle Line Date International Tropic of Cancer Equator International

Nadere informatie

De organisaties stellen zich voor:

De organisaties stellen zich voor: De organisaties stellen zich voor: O.C. KATR!NAHOF biedt ondersteuning aan kinderen, jongeren en volwassenen met een beperking + het gezin. Dit gebeurt op alle levensdomeinen (wonen, werken, dagbesteding,

Nadere informatie

VLASKO. Woord van de hoofdredacteur Klaas Bruneel. Vlaamse School Komen. Colofon. Redactie Gui Celen, Klaas Bruneel, Tom Vandermeulen

VLASKO. Woord van de hoofdredacteur Klaas Bruneel. Vlaamse School Komen. Colofon. Redactie Gui Celen, Klaas Bruneel, Tom Vandermeulen VLASKO Vlaamse School Komen Erkenningsnummer P911223 Colofon VLASKO Kwartaalblad van VZW Vrienden van De Taalkoffer 7 e jaargang nr.18 maart 2018 Maatschappelijke zetel Stuersstraat 57B bus 2A - 8900 Ieper

Nadere informatie

Contactpersoon Team vergunningen en erkenningen Telefoon Bijlagen 3

Contactpersoon Team vergunningen en erkenningen  Telefoon Bijlagen 3 Zenithgebouw Koning Albert II-laan 37 1030 BRUSSEL www.vaph.be INFONOTA Gericht aan: aanbieders van rechtstreeks toegankelijke hulp (RTH-diensten) 8 mei 2019 INF/19/38 Contactpersoon Team vergunningen

Nadere informatie

II FUNCTIEOMSCHRIJVING CONTEXTBEGELEIDER

II FUNCTIEOMSCHRIJVING CONTEXTBEGELEIDER II.2.11.2. FUNCTIEOMSCHRIJVING CONTEXTBEGELEIDER 1. Doel van de functie Vzw Huize Sint-Vincentius begeleidt jongeren die zich in een kwetsbare leefsituatie bevinden. De jongeren zelf en alle betrokken

Nadere informatie

Beste vrijwillig(st)er,

Beste vrijwillig(st)er, Niet vergeten! Provinciaal bestuur? lees meer op pag 2 Wie? lees meer op pag 3 Kandidaat stellen? lees meer op pag 4 Verkiezingen lees meer op pag 5 Timing lees meer op pag 6 lees meer op pag 7 Nieuwsbrief

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het akkoord van de minister van Begroting, gegeven op 10 juli 2018;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het akkoord van de minister van Begroting, gegeven op 10 juli 2018; Besluit van de Vlaamse Regering betreffende het lokaal sociaal beleid, vermeld in artikels 2, 9 tot en met 11, 17, 19 en 26 van het decreet van 9 februari 2018 betreffende het lokaal sociaal beleid DE

Nadere informatie

Persoonsvolgende financiering. Streekforum zorg - 17 mei 2017

Persoonsvolgende financiering. Streekforum zorg - 17 mei 2017 Persoonsvolgende financiering Streekforum zorg - 17 mei 2017 WWW.EPO2.ORG persoonsvolgende financiering: vanwaar? Basis: perspectiefplan 2020 van Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo

Nadere informatie

Van Exclusie naar Inclusie (springen of stappen)

Van Exclusie naar Inclusie (springen of stappen) Van Exclusie naar Inclusie (springen of stappen) Vragen samenlevingsverbanden (en handicap) naadloos samenwerken hulpcoördinatie Exclusie(f) Inclusie(f) De insluiting in de samenleving van achtergestelde

Nadere informatie

Voorstelling Onafhankelijk leven

Voorstelling Onafhankelijk leven Voorstelling Onafhankelijk leven Inhoudsopgave 1. Wat is Onafhankelijk leven?... 3 2. Waarom is Onafhankelijk Leven belangrijk?... 4 3.1. Met een persoonlijk assistentie budget (PAB) kan je onafhankelijk

Nadere informatie

NAAR EEN VITALE SAMENWERKING tussen KINDEROPVANG en LOKAAL BESTUUR

NAAR EEN VITALE SAMENWERKING tussen KINDEROPVANG en LOKAAL BESTUUR NAAR EEN VITALE SAMENWERKING tussen KINDEROPVANG en LOKAAL BESTUUR Een lokale engagementsverklaring als basis voor een vitale samenwerking tussen kinderopvang en lokaal bestuur Zowel in het decreet van

Nadere informatie

Verandering in de Raad van Bestuur van Oikonde

Verandering in de Raad van Bestuur van Oikonde Nieuwsbrief nummer 12 2015 Inleiding Met veel spijt namen we op 1 januari 2014 afscheid van de collega s van Pleegzorg. Ondertussen zijn we meer dan een jaar verder. Pleegzorg ging zijn eigen weg en het

Nadere informatie

Voorstelling Onafhankelijk Leven vzw

Voorstelling Onafhankelijk Leven vzw Voorstelling Onafhankelijk Leven vzw Waarvoor staat Onafhankelijk Leven vzw? 1. Visie Onafhankelijk Leven vzw gaat met volle kracht voor een samenleving waar alle personen met beperking controle hebben

Nadere informatie

Actieplan 1 Informatie- en preventiebeleid naar de Zeelse bevolking toe op het vlak van o.m. (kinder)armoede, gezondheid, participatie

Actieplan 1 Informatie- en preventiebeleid naar de Zeelse bevolking toe op het vlak van o.m. (kinder)armoede, gezondheid, participatie DEEL ARMOEDEBESTRIJDING Actieplan 1 Informatie- en preventiebeleid naar de Zeelse bevolking toe op het vlak van o.m. (kinder)armoede, gezondheid, participatie Actie 1 : Het OCMW zorgt er, zelfstandig of

Nadere informatie

Onafhankelijk Leven vzw. De missie van Onafhankelijk Leven. Wat doet Onafhankelijk Leven? Hoe kan jij Onafhankelijk Leven helpen?

Onafhankelijk Leven vzw. De missie van Onafhankelijk Leven. Wat doet Onafhankelijk Leven? Hoe kan jij Onafhankelijk Leven helpen? Ervoor zorgen dat alle personen met een beperking vrij en doordacht kunnen leven. Gevolgd door Donorinfo sinds: 2015 (+32) 09/324.38.77 info@onafhankelijkleven.be http://www.onafhankelijkleven.be PDF versie

Nadere informatie

FUNCTIE/ORGAAN: Directeur

FUNCTIE/ORGAAN: Directeur FUNCTIE/ORGAAN: Directeur Functiedoel: - De directeur is de eindverantwoordelijke van het PVT De Landhuizen en is verantwoordelijk voor de realisatie van de missie, de visie en het beleid binnen de doelstellingen

Nadere informatie

Hof ter Welle kent drie werkvormen, gevestigd in Beveren en Sint- Niklaas:

Hof ter Welle kent drie werkvormen, gevestigd in Beveren en Sint- Niklaas: Sponsordossier VOORSTELLING Hof ter Welle zorgt voor de opvang en begeleiding van kinderen en jongeren in problematische opvoedingssituaties. In nauwe samenwerking met de ouders en andere bevoegde instanties

Nadere informatie

Ontbijtvergaderingen Wat je zelf doet, doe je goed!

Ontbijtvergaderingen Wat je zelf doet, doe je goed! Ontbijtvergaderingen Wat je zelf doet, doe je goed! Gent Samen voor een lokaal gezinsbeleid Introductie (Re)organisatie aan de gang op vlak van zorg EVA, AGB OCMW-verenigingen (bv. zorgbedrijf ) Privatiseringen

Nadere informatie

BIJLAGE. Motivering van het voorliggende convenant

BIJLAGE. Motivering van het voorliggende convenant BIJLAGE CONVENANT VRIJWILLIGERSWERK IN UITVOERING VAN HET PROTOCOL BETREFFENDE DE SAMENWERKING TUSSEN DE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN EN DE PROVINCIES TIJDENS DEZE LEGISLATUUR Motivering

Nadere informatie

BETEKENISVOLLE. ACTIVITEITEN METHODE Een multidisciplinaire en praktijkgerichte aanpak voor bewoners van woonzorgcentra

BETEKENISVOLLE. ACTIVITEITEN METHODE Een multidisciplinaire en praktijkgerichte aanpak voor bewoners van woonzorgcentra BETEKENISVOLLE ACTIVITEITEN METHODE Een multidisciplinaire en praktijkgerichte aanpak voor bewoners van woonzorgcentra Elise Cornelis Ruben Vanbosseghem Valerie Desmet Patricia De Vriendt Colofon Auteurs:

Nadere informatie

De werking van de Beleids-en beheerscyclus

De werking van de Beleids-en beheerscyclus Achter de schermen De werking van de Beleids-en beheerscyclus Nu de gemeenteraadsverkiezingen achter de rug zijn en het stof weer is gaan liggen, ontwaken de nieuwe gemeenteburen. In sommige steden en

Nadere informatie

Puntenkampioenschap snelheid (max 20 pr) pr. %

Puntenkampioenschap snelheid (max 20 pr) pr. % Puntenkampioenschap snelheid (max 20 pr) pr. % 1. De Graeve Antoine Waarschoot 20 47,82 25,0 2. Schijvynck Adelin Lovendegem 20 60,80 22,5 3. Van Landschoot Gebrs. Maldegem 20 63,18 20,0 4. Engels Julien

Nadere informatie

WAT IS ZORGREGIE? VAN PROVINCIALE CENTRALE WACHTLIJST NAAR ZORGREGIE

WAT IS ZORGREGIE? VAN PROVINCIALE CENTRALE WACHTLIJST NAAR ZORGREGIE ROL VAN DE PROVINCIE BIJ DE ZORGREGIE VOOR PERSONEN MET EEN HANDICAP WAT IS ZORGREGIE? De overheid heeft met zorgregie drie doelstellingen. Ten eerste wil men een eerlijk en transparant opname- en bemiddelingsbeleid

Nadere informatie

Oostnieuwkerke, juni 2011. Geachte mevrouw, geachte heer,

Oostnieuwkerke, juni 2011. Geachte mevrouw, geachte heer, Oostnieuwkerke, juni 2011 Geachte mevrouw, geachte heer, Sinds 1978 voorziet Kerckstede vzw begeleiding, huisvesting en dagbesteding aan volwassen personen met een matige tot ernstige mentale handicap.

Nadere informatie

13/02/2018. familievergaderingen februari de IDO. verwelkoming: de Gebruikersraad

13/02/2018. familievergaderingen februari de IDO. verwelkoming: de Gebruikersraad familievergaderingen februari 2018 de IDO verwelkoming: de Gebruikersraad 1 Waarom zitten we hier eigenlijk? https://www.youtube.com/watch?time_continue=71&v=spa_3-ghg9y Wie zijn ondersteuning zonder wijzigingen

Nadere informatie

vzw OpWeg Infobrochure rechtstreeks toegankelijke hulp

vzw OpWeg Infobrochure rechtstreeks toegankelijke hulp vzw OpWeg Infobrochure rechtstreeks toegankelijke hulp 1 WIE ZIJN WIJ vzw OpWeg is een ambulante dienst voor volwassenen met een beperking, erkend en gesubsidieerd door het Vlaams Agentschap voor Personen

Nadere informatie

Vacature CAW Centraal-West-Vlaanderen BELEIDSMEDEWERKER & KWALITEITSCOÖRDINATOR

Vacature CAW Centraal-West-Vlaanderen BELEIDSMEDEWERKER & KWALITEITSCOÖRDINATOR Vacature CAW Centraal-West-Vlaanderen BELEIDSMEDEWERKER & KWALITEITSCOÖRDINATOR CAW (Centrum Algemeen Welzijnswerk) is er voor iedere burger met om het even welke welzijnsvraag. De kerntaken van een CAW

Nadere informatie

Resultaten bevraging van de Logo s. Suggesties voor een betere lokale samenwerking

Resultaten bevraging van de Logo s. Suggesties voor een betere lokale samenwerking Inleiding Resultaten bevraging van de Logo s Ondersteuning Logo s door de provincies Ondersteuning Logo s door de lokale besturen Suggesties voor een betere lokale samenwerking Bevraging in opdracht van

Nadere informatie

N I E U W S B R I E F

N I E U W S B R I E F 2 N I E U W S B R I E F JAARGANG 2015 NUMMER 2 Met het afsluiten van het jaar deze tweede nieuwsbrief met een overzicht van de werkzaamheden aan CONVENT 22 en recente vorderingen en activiteiten. I n h

Nadere informatie

WS 3 & 10. Studiedag FAM Vlaams welzijnsverbond 23/1/2015

WS 3 & 10. Studiedag FAM Vlaams welzijnsverbond 23/1/2015 Studiedag FAM Vlaams welzijnsverbond 23/1/2015 Volwassenenwerking OC Sint Idesbald Roeselare Vóór FAM Stelsels : Nursing Tehuis niet werkenden: bezigheid Tehuis Werkenden DIO, Beschermd Wonen Begeleid

Nadere informatie

nr. 884 van KATRIEN SCHRYVERS datum: 20 september 2017 aan JO VANDEURZEN Kinderopvang - Centra voor Inclusieve Kinderopvang (CIK s)

nr. 884 van KATRIEN SCHRYVERS datum: 20 september 2017 aan JO VANDEURZEN Kinderopvang - Centra voor Inclusieve Kinderopvang (CIK s) SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 884 van KATRIEN SCHRYVERS datum: 20 september 2017 aan JO VANDEURZEN VLAAMS MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN Kinderopvang - Centra voor Inclusieve Kinderopvang (CIK

Nadere informatie

Naam van het dagbestedingsinitiatief: Atlas (alternatieve time out lagere school)

Naam van het dagbestedingsinitiatief: Atlas (alternatieve time out lagere school) Naam van het dagbestedingsinitiatief: Atlas (alternatieve time out lagere school) 1) Inhoud van de dagbesteding Algemeen kader: Ontstaansgeschiedenis 1 Ontstaan vanuit de dagbegeleidingswerking van OBC

Nadere informatie

Wat willen we in Pegode VZW bereiken?

Wat willen we in Pegode VZW bereiken? Niel, 15 november 2012 Wat willen we in Pegode VZW bereiken? Doelstelling Pegode VZW zoals vermeld in de statuten: De vereniging heeft als doel, met uitsluiting van elk winstoogmerk, de maatschappelijke

Nadere informatie

Voorontwerp van decreet betreffende het lokaal sociaal beleid

Voorontwerp van decreet betreffende het lokaal sociaal beleid Voorontwerp van decreet betreffende het lokaal sociaal beleid DE VLAAMSE REGERING, Op voorstel van de Vlaamse minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin; Na beraadslaging, BESLUIT: De Vlaamse minister

Nadere informatie

FUNCTIEFAMILIE 5.1 Lager kader

FUNCTIEFAMILIE 5.1 Lager kader Doel van de functiefamilie Leiden van een geheel van activiteiten en medewerkers en input geven naar het beleid teneinde een kwaliteitsvolle, klantgerichte dienstverlening te verzekeren en zodoende bij

Nadere informatie

Sint-Franciscus Roosdaal

Sint-Franciscus Roosdaal Sint-Franciscus Roosdaal Najaar 2010: oproep VAPH Bespreking op coördinatoren niveau en stafniveau: moeten we hier wel in stappen Hele proces van minder is meer nog bezig Op sommige plaatsen al wel verlichting

Nadere informatie

www.kimkotk.be www.facebook.com/kimkomtoptegenkanker http://www.1000km.be/team/kim-co-komen-op-tegen-kanker 1000 km? Tijdens het hemelvaartweekend (30 mei tot 2 juni 2019) vindt de tiende editie van de

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement Dienst Ondersteuningsplan West-Vlaanderen vzw

Huishoudelijk Reglement Dienst Ondersteuningsplan West-Vlaanderen vzw 1 Huishoudelijk Reglement Dienst Ondersteuningsplan West-Vlaanderen vzw Dit huishoudelijk reglement werd opgesteld door de Algemene Vergadering, zoals gestipuleerd in artikel 13 van de Statuten van Dienst

Nadere informatie

Opdrachtsverklaring Missie - Visie

Opdrachtsverklaring Missie - Visie Opdrachtsverklaring Missie - Visie 1. Missie Sint-Lodewijk biedt aangepast onderwijs en/of begeleiding op maat aan kinderen, jongeren en volwassenen met een motorische beperking. Ook het gezin en breder

Nadere informatie

Maak kennis met ons Multidisciplinair team

Maak kennis met ons Multidisciplinair team Maak kennis met ons Multidisciplinair team Het multidisciplinair team van ons ziekenfonds voor het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap en Integrale Jeugdhulp Wie zijn wij? Ons team bestaat

Nadere informatie

VZW. Budgethoudersvereniging met een droom. Zelf beslissen. over mijn leven

VZW. Budgethoudersvereniging met een droom. Zelf beslissen. over mijn leven VZW Budgethoudersvereniging met een droom Zelf beslissen over mijn leven Dankzij het deskundig advies van Onafhankelijk Leven krijg ik snel duidelijke antwoorden over mijn PAB. Onafhankelijk Leven biedt

Nadere informatie

VR DOC.0263/1BIS

VR DOC.0263/1BIS VR 2019 0103 DOC.0263/1BIS DE VLAAMSE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN BISNOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het besluit

Nadere informatie

BE GKCCBEBB - met vermelding via donorinfo.be

BE GKCCBEBB - met vermelding via donorinfo.be Ondersteuning van personen met een zware fysieke handicap die zelfstandig willen wonen. Gevolgd door Donorinfo sinds: 2014 (+32) 011/85 84 85 info@ado-icarus.be http://www.ado-icarus.be PDF versie Doe

Nadere informatie

Naam van de schoolexterne interventie: Arktos HERGO

Naam van de schoolexterne interventie: Arktos HERGO Naam van de schoolexterne : Arktos HERGO 1. Inhoud vd schoolexterne Algemeen kader 1 : Ontstaansgeschiedenis 2 Visie Een HERGO is een groepsoverleg waarin alle partijen betrokken bij een incident, samen

Nadere informatie

Beleidsvisie Sociaal Werk

Beleidsvisie Sociaal Werk Beleidsvisie Sociaal Werk Jo Vandeurzen Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Het momentum Groot enthousiasme voor deelname aan werkgroepen Sociaal werkers uit verschillende sectoren en

Nadere informatie

PROTOCOL VAN BEHANDELING EN BEGELEIDING ambulante begeleiding

PROTOCOL VAN BEHANDELING EN BEGELEIDING ambulante begeleiding Begeleidingscentrum Spermalie - Het Anker maakt deel uit van vzw De Kade maatschappelijke zetel: Potterierei 42, 8000 Brugge PROTOCOL VAN BEHANDELING EN BEGELEIDING Versie september 2013 Deze overeenkomst

Nadere informatie

FUNCTIEPROFIEL. Bachelor in een technische richting Ervaring als leidinggevende in een technische/logistieke omgeving

FUNCTIEPROFIEL. Bachelor in een technische richting Ervaring als leidinggevende in een technische/logistieke omgeving Functie: Verantwoordelijke technische dienst FUNCTIEPROFIEL A. Functiebeschrijving 1. Doel van de functie Hij/zij staat in voor het aansturen, coördineren en opvolgen van de technische dienst over de vier

Nadere informatie

Outreach autisme ondersteuning van inclusie van personen met autisme

Outreach autisme ondersteuning van inclusie van personen met autisme Outreach autisme ondersteuning van inclusie van personen met autisme www.hetraster.be Wat is outreach autisme? Outreach autisme bestaat uit vorming en advies voor iedereen die deskundiger wil worden in

Nadere informatie

PAKKET WOONONDERSTEUNING GEÏNTEGREERDE ZORG

PAKKET WOONONDERSTEUNING GEÏNTEGREERDE ZORG PAKKET WOONONDERSTEUNING GEÏNTEGREERDE ZORG Bij de ondersteuningspakketten geïntegreerde zorg staat de zorgaanbieder, in dialoog met jou, in voor de volledige organisatie van zorg en begeleiding. Deze

Nadere informatie

OCMW Londerzeel. Uitbouw van een vrijwilligersbeleid

OCMW Londerzeel. Uitbouw van een vrijwilligersbeleid OCMW Londerzeel Uitbouw van een vrijwilligersbeleid Algemeen kader Strategisch meerjarenplan 2014-2019 Prioritaire beleidsdoelstelling: Kwaliteitsvolle en levensloop bestendige zorg voor ouderen en zorgbehoevenden

Nadere informatie

Ondersteuning bij SEIN: woonzorg en dagbesteding

Ondersteuning bij SEIN: woonzorg en dagbesteding Samen doen wij dat! info Ondersteuning bij SEIN: woonzorg en dagbesteding informatie voor cliënten Inhoud INHOUD 1. Verhogen van de kwaliteit van leven van mensen met epilepsie 4 2. Het kwaliteitskader

Nadere informatie

De rechtenverkenner: een hefboom voor het lokaal sociaal beleid in Vlaanderen

De rechtenverkenner: een hefboom voor het lokaal sociaal beleid in Vlaanderen De rechtenverkenner: een hefboom voor het lokaal sociaal beleid in Vlaanderen Steven Vanackere Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin (WVG) 1 Lokaal sociaal beleid: een sterk verhaal Decreet

Nadere informatie

Subsidiereglement Internationale Solidariteit

Subsidiereglement Internationale Solidariteit Subsidiereglement Internationale Solidariteit Artikel 1 Algemeen Het bedrag voorzien in het gemeentelijk budget voor subsidies internationale solidariteit wordt als volgt verdeeld: 1. Werkingstoelage leden

Nadere informatie

UITBREIDINGSBELEID 2012 VLAAMS AGENTSCHAP VOOR PERSONEN MET EEN HANDICAP

UITBREIDINGSBELEID 2012 VLAAMS AGENTSCHAP VOOR PERSONEN MET EEN HANDICAP UITBREIDINGSBELEID 2012 VLAAMS AGENTSCHAP VOOR PERSONEN MET EEN HANDICAP Gecorrigeerd voorstel Regionaal Overlegnetwerk Gehandicaptenzorg West-Vlaanderen SITUERING Vanuit het ROG West-Vlaanderen zijn de

Nadere informatie

STUDIEDAG IN SAMENSPRAAK PROJECT DIENST ONDERSTEUNINGSPLAN DIENSTEN GEZINSZORG PROVINCIE OOST-VLAANDEREN

STUDIEDAG IN SAMENSPRAAK PROJECT DIENST ONDERSTEUNINGSPLAN DIENSTEN GEZINSZORG PROVINCIE OOST-VLAANDEREN STUDIEDAG IN SAMENSPRAAK PROJECT DIENST ONDERSTEUNINGSPLAN DIENSTEN GEZINSZORG PROVINCIE OOST-VLAANDEREN Gewoon waar mogelijk Specifiek waar nodig Gretl Dons - 5 maart 2015 D.O.P. PERSPECTIEF 2020 Zoveel

Nadere informatie

Besluit van de Vlaamse Regering over persoonsvolgende middelen voor minderjarige personen met een handicap met dringende noden

Besluit van de Vlaamse Regering over persoonsvolgende middelen voor minderjarige personen met een handicap met dringende noden VR 2016 2312 DOC.1482/2BIS Besluit van de Vlaamse Regering over persoonsvolgende middelen voor minderjarige personen met een handicap met dringende noden DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van 7

Nadere informatie

VR MED.0321/2

VR MED.0321/2 VR 2018 2007 MED.0321/2 Besluit van de Vlaamse Regering houdende de wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 24 juni 2016 houdende het vergunnen van aanbieders van nietrechtstreeks toegankelijke

Nadere informatie

Centrum voor Ambulante Revalidatie. De zomer is gekomen

Centrum voor Ambulante Revalidatie. De zomer is gekomen Centrum voor Ambulante Revalidatie De zomer is gekomen De zomer is gekomen als de langste dag begint. Met alle mooie groene bomen en de warme zomerwind. En hoor de vogels fluiten in het bos en in de straat.

Nadere informatie

Internering. Analyse dossiers vanuit brugfunctie justitie zorgsector

Internering. Analyse dossiers vanuit brugfunctie justitie zorgsector Internering Analyse dossiers vanuit brugfunctie justitie zorgsector Programma Functie coördinator extern zorgcircuit Registratie: vraag Uitstroom Extern aanbod wachtlijsten Perspectieven en uitdagingen

Nadere informatie

ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG

ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG Driedaagse vormingsreeks c Sterk in mijn functie als ergotherapeut in de STUDIEDAG ouderenzorg ERGOTHERAPIE of de geestelijke gezondheidszorg BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER 2014 De Kronkels-studiedag

Nadere informatie

FUNCTIEFAMILIE 5.2 Operationeel leidinggeven

FUNCTIEFAMILIE 5.2 Operationeel leidinggeven Doel van de functiefamilie Aansturen van medewerkers en organiseren en superviseren van hun dagelijkse werkzaamheden teneinde een efficiënte en continue werking van het eigen team te garanderen en zodoende

Nadere informatie

Mentor + Opleiding 1 voor mentoren die jongeren op de werkvloer begeleiden. Najaar 2018

Mentor + Opleiding 1 voor mentoren die jongeren op de werkvloer begeleiden. Najaar 2018 Mentor + Opleiding 1 voor mentoren die jongeren op de werkvloer begeleiden Najaar 2018 1 Deze opleiding komt in aanmerking voor de doelgroepvermindering voor mentors. 1 BELANG VAN EEN GOEDE MENTOR Niet

Nadere informatie

1 er wordt een punt 2 /1 ingevoegd, dat luidt als volgt: 2 /1 budget voor niet-rechtstreeks toegankelijke zorg en ondersteuning: een budget voor niet-

1 er wordt een punt 2 /1 ingevoegd, dat luidt als volgt: 2 /1 budget voor niet-rechtstreeks toegankelijke zorg en ondersteuning: een budget voor niet- Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 5 februari 2010 houdende de uitvoering van het decreet van 30 maart 1999 houdende de organisatie van de zorgverzekering,

Nadere informatie

Voorontwerp van decreet betreffende het lokaal sociaal beleid

Voorontwerp van decreet betreffende het lokaal sociaal beleid VR 2017 2402 DOC.0170/2BIS Voorontwerp van decreet betreffende het lokaal sociaal beleid DE VLAAMSE REGERING, Op voorstel van de Vlaamse minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin; Na beraadslaging,

Nadere informatie

Ondersteuningsaanbod in Vlaanderen: financiering en prijsbepaling

Ondersteuningsaanbod in Vlaanderen: financiering en prijsbepaling Ondersteuningsaanbod in Vlaanderen: financiering en prijsbepaling Jos Theunis Afdelingshoofd Zorg VAPH Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap 1 Zorgaanbod in Vlaanderen Hoe wordt de zorg gefinancierd?

Nadere informatie

v.u.: Ward Van Hoorde, Kwatrechtsteenweg 168, 9260 Wetteren opdrachtsverklaring SINT-LODEWIJK

v.u.: Ward Van Hoorde, Kwatrechtsteenweg 168, 9260 Wetteren opdrachtsverklaring SINT-LODEWIJK v.u.: Ward Van Hoorde, Kwatrechtsteenweg 168, 9260 Wetteren opdrachtsverklaring SINT-LODEWIJK OPDRACHTSVERKLARING SINT- LODEWIJK cliënt-organisatie-medew MISSIE SINT-LODEWIJK - biedt aangepast onderwijs

Nadere informatie

Als je organisatie nog extra vragen wenst te stellen, volgen deze vragen onmiddellijk na de Personeelspeiling.

Als je organisatie nog extra vragen wenst te stellen, volgen deze vragen onmiddellijk na de Personeelspeiling. Welkom bij de Personeelspeiling 2018. Als medewerker beantwoord je 46 vragen over hoe jij je job ervaart. Als manager krijg je nog 17 bijkomende vragen over het functioneren en het personeelsbeleid van

Nadere informatie

Wuyts Nadia, Jobcoach MAGDA-LEUVEN

Wuyts Nadia, Jobcoach MAGDA-LEUVEN Wuyts Nadia, Jobcoach MAGDA-LEUVEN BEGELEID WERKEN Wat is begeleid werken? Voor wie is begeleid werken? Wie organiseert begeleid werken? DE PRAKTIJK: SUPPORTED EMPLOYMENT BEGELEID WERKEN Enkele praktijkvoorbeelden.

Nadere informatie

Kinderopvang en MFC s realiseren samen inclusieve kinderopvang voor elk kind en elke ouder

Kinderopvang en MFC s realiseren samen inclusieve kinderopvang voor elk kind en elke ouder Open oproep Pionieren in samenwerking Kinderopvang en MFC s realiseren samen inclusieve kinderopvang voor elk kind en elke ouder INLEIDING Vlaams minister Jo Vandeurzen streeft naar een sterkere samenwerking

Nadere informatie

VR DOC.0614/2BIS

VR DOC.0614/2BIS VR 2018 0806 DOC.0614/2BIS Besluit van de Vlaamse Regering houdende de wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 24 juni 2016 houdende het vergunnen van aanbieders van nietrechtstreeks toegankelijke

Nadere informatie

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad directie Leefmilieu dienst Milieubeleidsplanning, -ondersteuning en Natuurontwikkeling Verslag aan de Provincieraad registratienr. 1005603 betreft verslaggever STEUNPUNT DUURZAAM WONEN EN BOUWEN Overeenkomst

Nadere informatie

DE POEL vzw. Nieuwsbrief September Geplande evenementen georganiseerd door De Poel vzw SO2014 EVENEMENT!! EETFESTIJN DE POEL TERNAT!!

DE POEL vzw. Nieuwsbrief September Geplande evenementen georganiseerd door De Poel vzw SO2014 EVENEMENT!! EETFESTIJN DE POEL TERNAT!! Nieuwsbrief September 2014 DE POEL vzw Scheestraat 83 1703 Schepdaal www.vzwdepoel.be T: 02/582.41.99 Dank aan LIONSCLUB KASTEEL VAN GAASBEEK!!! Zij gaven ons een cheque ter waarde van 1500. Aan alle leden

Nadere informatie

BULLETIN VAN MONDELINGE VRAGEN EN ANTWOORDEN VRAGENUURTJE VAN /025 Zuiderlicht 11/2018

BULLETIN VAN MONDELINGE VRAGEN EN ANTWOORDEN VRAGENUURTJE VAN /025 Zuiderlicht 11/2018 BULLETIN 11 VAN MONDELINGE VRAGEN EN ANTWOORDEN VRAGENUURTJE VAN 2018 2018/025 Zuiderlicht 11/2018 2018/025 Zuiderlicht Mevrouw Els Roegiers, OCMW-raadslid Beste Voorzitter, Graag had ik van u een status-update

Nadere informatie

N I E U W S B R I E F

N I E U W S B R I E F 5 N I E U W S B R I E F JAARGANG 2017 NUMMER 5 I n h o u d 1 - wij zoeken een goede buur 2 - afbouw Convent 22 3 - fiscaal voordelig schenken 4 - merci aan d Ouwe Garde 5 - steun van de provincie 1 - W

Nadere informatie

De school werkt samen met een opvanginitiatief voor baby s en peuters

De school werkt samen met een opvanginitiatief voor baby s en peuters De school werkt samen met een opvanginitiatief voor baby s en peuters Hoe kunnen kinderopvang (Welzijn) en school (Onderwijs) samenwerken met respect voor elkaars eigenheid? Welkom Overzicht 1. Randvoorwaarden

Nadere informatie

Een sterke jeugdhulp, snel en dichtbij

Een sterke jeugdhulp, snel en dichtbij Een sterke jeugdhulp, snel en dichtbij Waarom? Daarom! Goed uitgebouwde basisondersteuning voor alle kinderen en gezinnen Aanvullende en specifieke opdracht voor jeugdhulp wanneer ontwikkeling vast loopt

Nadere informatie

Naam van de schoolexterne interventie: Radick

Naam van de schoolexterne interventie: Radick Naam van de schoolexterne : Radick 1. Inhoud vd schoolexterne Algemeen kader 1 : Ontstaansgeschiedenis 2 Ontstaan in 1987, in het kader van dagopvang residentiële jongeren O.O.O.C. Later geïntegreerd in

Nadere informatie

Het woonzorgcentrum, een zorgleefgemeenschap, mèt accènt op léven

Het woonzorgcentrum, een zorgleefgemeenschap, mèt accènt op léven Het woonzorgcentrum, een zorgleefgemeenschap, mèt accènt op léven BERNADETTE VAN DEN HEUVEL RAADGEVER WOONZORG, KABINET VLAAMS MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN ANTWERPEN, 20 SEPTEMBER 2018

Nadere informatie

Draaiboek mini-burgerkabinet

Draaiboek mini-burgerkabinet Draaiboek mini-burgerkabinet 31 januari 2018 7 april 2018 Wat is het burgerkabinet en wanneer vindt dit alles plaats? Vlaams minister van Cultuur,, Jeugd en Brussel Sven Gatz wil burgers betrekken bij

Nadere informatie

Kwaliteitshandboek HET EEPOS

Kwaliteitshandboek HET EEPOS Overzicht (formele) interne overlegorganen Bestuur: Algemene vergadering Raad van bestuur Dagelijks bestuur Overleg algemene werking en beleid: Beleidsteam Aanmeldingen en opnamebeleid: Aanmeldingsteam

Nadere informatie

Van de berg en de. muis. Gebruikersoverleg Handicap, Chronische Ziekte en Arbeid

Van de berg en de. muis. Gebruikersoverleg Handicap, Chronische Ziekte en Arbeid Van de berg en de muis Over de berg en de muis * Enkele vragen om te starten * Wie ben ik? * Feiten en cijfers * (centrale) uitgangspunten * Denken over handicap * Wetgeving en discriminatie * De manier

Nadere informatie