8. Ziekenhuisapotheker Hoe ziet het werk van een echte ziekenhuisapotheker er uit. Wat zijn de dagelijkse gang van zaken van een ziekenhuisapotheker.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "8. Ziekenhuisapotheker Hoe ziet het werk van een echte ziekenhuisapotheker er uit. Wat zijn de dagelijkse gang van zaken van een ziekenhuisapotheker."

Transcriptie

1 Workshops Een workshop gaat over het algemeen over wat het beroep inhoud, wat er bijzonder aan is en wat je specifiek als (bio- ) farmaceut daar kan betekenen en hoe de studie aansluit op het beroep. Deze workshops worden vaak ondersteund met bijvoorbeeld een week uit de agenda van de spreker of een casus uit de praktijk. 1. Openbare farmacie en FTO Een openbaar apotheker heeft naast de dagelijkse gang van zaken nog andere bezigheden. Een voorbeeld daarvan is het op niveau houden van farmaceutische zorg. Dat kan door middel van Farmacotherapeutisch Overleg (FTO) en de hier uit voortvloeiende afspraken. Deze workshop zal gaan over de wetenschappelijke onderbouwing van een FTO, het opstellen van een medicatiebeleid en hoe deze taken te combineren in de functie van openbaar apotheker. 2. VJA (Vereniging Jonge Apothekers) voor jonge apothekers, door jonge apothekers. De Vereniging van Jonge Apothekers (VJA) komt op voor de belangen van de beginnende openbaar apotheker en daarmee de toekomst van de professie en de kwaliteit van de dienstverlening aan patiënten. Dit doen zij op verschillende manieren. In deze workshop zal onder andere ingegaan worden op de kansen en mogelijkheden die je hebt als (net afgestudeerde) jonge apotheker. 3. Apotheker bij een keten (BENU) BENU is een grote keten met overal in Nederland een apotheek. Tegenwoordig zijn steeds meer apotheken aangesloten bij een keten en zijn er niet veel eigen zelfstandige apotheken meer. Wil jij weten hoe het is om als apotheker bij een keten aangesloten te zijn kom dan naar deze workshop. 4. Openbare apotheker Naast de ander workshops van openbare apothekers is dit een workshop waarbij echt wordt in gegaan op de openbare apotheker zonder specialisme. Wat zijn de dagelijkse gang van zaken voor een openbaar apotheker. 5. Poliklinische farmacie: Naast de openbare apotheek en ziekenhuisapotheek. Is er ook nog de poliklinische apotheek. Wat is dit eigenlijk precies? En wat zijn de verschillen en overeenkomsten met de ziekenhuisapotheek en de openbare apotheek? 6. Ziekenhuisapotheker in twee continenten Wat zijn de mogelijkheden als apotheker in het buitenland? En vooral, wat zijn de verschillen met de farmacie in Nederland? Zijn er in de Verenigde Staten bijvoorbeeld andere regels en kun je zomaar overal met je Nederlandse diploma farmacie aan de slag? 7. Ziekenhuisapotheker, klinisch en forensisch toxicoloog Als ziekenhuisapotheker ben je naast het leveren van farmaceutische zorg ook bezig met analyses in een laboratorium, kwaliteitsanalyses en onderzoek. Deze ziekenhuisapotheker is dus niet alleen apotheker maar ook klinisch en forensisch toxicoloog. Wat houdt dit precies in? En hoe ziet de dag van zo n druk bezette ziekenhuisapotheker er uit? 8. Ziekenhuisapotheker Hoe ziet het werk van een echte ziekenhuisapotheker er uit. Wat zijn de dagelijkse gang van zaken van een ziekenhuisapotheker.

2 9. VAZA(vereniging van Apothekers in opleiding tot Ziekenhuisapotheker) De VAZA is een vereniging van en voor ziekenhuisapothekers in opleiding en andere jonge apothekers werkzaam in de ziekenhuisfarmacie. De VAZA streeft naar een kwalitatief hoogstaande opleiding en naar een goede toekomst voor de jonge ziekenhuisapothekers en hun professie. In deze workshop wordt verteld hoe het is om als jonge apotheker werkzaam te zijn in het ziekenhuis en wat de VAZA daarbij voor jullie kan betekenen. 10. Ziekenhuisapotheker (zeehondencrèche) Deze workshop zal gegeven worden door een ziekenhuisapotheker die naast zijn functie in het ziekenhuis ook nog andere activiteiten heeft. Een van deze activiteiten is het ondersteunen van de zeehondencrèche. 11. Veterinair apotheker Tijdens de studie farmacie wordt voornamelijk gericht op mensen. Maar dieren hebben natuurlijk ook medicijnen nodig. Ook hier leveren apothekers farmaceutische zorg. Maar hoe dit in zijn werk gaat hoor je tijdens de workshop. 12. Homeopathie Bij een homeopathische apotheek gaat het er anders aan toe dan in een gewone openbare apotheek. Er is veel aandacht voor procedures en protocollen. Daarnaast wordt er veel zelf bereid en is er veel contact met artsen, therapeuten organisaties en patiëntenorganisaties. In Nederland is de homeopathisch farmacie nog een uitzondering, maar in de rest van Europa is dit al erg goed ontwikkeld. 13. CBG(College ter Beoordeling van Geneesmiddelen) Geneesmiddelen moeten een lange registratieprocedure doorlopen voordat deze registreert worden. Het CBG, en de apothekers die hier werkzaam zijn, spelen hierin een belangrijke rol. Maar welke van je farmaceutische kwaliteiten zijn te gebruiken in deze wereld van onderzoek en regelgeving? 14. RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) Bij het RIVM worden veel kwaliteitscontroles gedaan. Zo wordt hier bijvoorbeeld in het laboratorium de identiteit van een farmaceutisch product onderzocht. 15. L oreal Als apotheker kun je na je studie ook aan de slag in de cosmeticabranche. In deze workshop zal een apotheker die werkzaam is bij L oreal toelichten wat je als hier als apotheker precies kan betekenen. 16. Sanquin Sanquin verzorgt de bloedvoorziening van Nederland. Een apotheker bij Sanquin heeft veel verschillende functies, bijvoorbeeld vrijgifte van producten, risicoanalyses maken, leiding geven van medewerkers, overleggen met diverse overheden en zo is er nog veel meer. Hierbij draait alles om bloed en wordt daarmee ook veel onderzoek verricht. 17. TOBBB(biotechnologisch bedrijf) Bij to- BBB technologies B.V. wordt preklinisch en klinisch onderzoek gedaan. Dit gebeurt op het gebied van de bloed- hersen barrière en hoe deze te passeren met geneesmiddelen.

3 18. NFI (Nederlands Forensisch instituut) We kennen allemaal het Nederlands Forensisch Instituut. Ook hier zijn apothekers en onderzoekers in dienst, maar wat zijn hier de taken, verantwoordelijkheden én mogelijkheden? 19. NIA (Nederlandse Industrie Apothekers) Naast het werk in de apotheek kan je natuurlijk aan de slag in de industrie. De NIA stelt zich als doel het behartigen van de belangen van de Nederlandse industrieapothekers en als zodanig het bevorderen van de industriële farmacie in al haar facetten. Wat kan jij hier voor werk doen als (bio- )farmaceut en hoe ziet het werk van een industrieel apotheker er uit? 20. Apotheker in ontwikkelingsland: Farmacie Mondiaal Als Nederlandse apotheker kan je veel bieden in een ontwikkelingsland. Nederlandse apothekersopleiding zijn een van de beste van de wereld en hierdoor kan je met je kennis de apotheken in ontwikkelingslanden goed helpen. Dit kan je doen op veel verschillende manieren, bijvoorbeeld de introductie van een apotheeksofwareprogramma dat speciaal is ontwikkeld voor ontwikkelingslanden. Maar zo is er nog meer. Wil je weten wat? Ga dan naar de workshop. 21. Apotheker bij CvZ(College voor Zorgverzekeringen) Natuurlijk heeft iedereen die gebruik maakt van de zorg ook te maken met de zorgverzekering. Maar wat is de rol van de apotheker bij een zorgverzekeraar? Het werk van een apotheker bij het CvZ speelt zich af op het grensvlak van inhoud en beleid (farmacotherapie en vergoeding van geneesmiddelen) en is multidisciplinair (samenwerking met artsen, juristen, economen enz.) Wil je hier meer over weten of over het beroep van deze Farmaceutisch adviseur bij het CvZ kom dan naar de workshop. 22. Breng je eigen medicijn richting de markt Deze workshop zal gaan over alle stappen die doorlopen moeten worden voordat een geneesmiddel de markt bereikt. En welke taken daar als (bio- )farmaceutisch deskundige bij horen. 23. Farmaceutisch ontwikkelaar Deze spreker heeft 21 jaar in de farmaceutische industrie gewerkt. Hij was verantwoordelijk voor de ontwikkeling van nieuwe processen en betrokken bij de marktintroductie van Puregon en de NuvaRing. Daarnaast is hij nog steeds werkzaam bij product- innovatie in het UMC Utrecht en werkt met diverse kleine bedrijven samen aan productontwikkeling. De workshop zal vooral ingaan op wat een apotheker allemaal verricht in de farmaceutische industrie, maar ook waarom en voor wie deze werkomgeving motiverend en inspirerend kan zijn. 24. Klinisch chemicus Een klinisch chemicus is vaak werkzaam op het klinisch chemisch laboratorium van een ziekenhuis maar is geen ziekenhuisapotheker. Wat dan wel? En wat gebeurt er nou eigenlijk op zo n klinisch chemisch lab? 25. Onderzoeker bij het kinderformularium Het kinderformularium is een erg belangrijk naslagwerk en is in de afgelopen jaren sterk gegroeid. Er wordt vaak weinig klinisch onderzoek bij kinderen wordt verricht maar off- label

4 gebruik komt erg vaak voor. Hoe wordt hiermee omgegaan? En hoe wordt (een onderdeel van) het kinderformularium opgesteld? 26. Reviewer van een wetenschappelijk tijdschrift Voordat een artikel in een wetenschappelijk tijdschrift als Nature gepubliceerd wordt, wordt deze gereviewd. Dit betekent dat het artikel beoordeeld wordt of dit wel geschikt is voor publicatie. Deze workshop is zeker een aanrader voor studenten CPS en biofarmaceutische wetenschappen. 27. Militair apotheker In een militair hospitaal ben je als apotheker verantwoordelijk voor de verstrekking van geneesmiddelen binnen het gehele uitzendgebied, binnen het hospitaal, maar ook voor de sterilisatieafdeling, personeel van radiologie, klinisch chemische laboratoria en de militaire bloedbank. Dit zijn taken die verder gaan dan waarvoor je bent opgeleid. 28. Onderzoeker biofarmacie en farmaceutische technologie Deze onderzoeker is PhD- kandidaat bij de vakgroep Biofarmacie & Farmaceutische technologie. Zelf doet hij onderzoek naar natuurlijke fusiemechanismen voor afgifte van nucleotiden. 29. Onderzoeker in de epidemiologie Als PhD- kandidaat ben je manager van je eigen onderzoek. Maar daarnaast komen er nog meer verplichtingen kijken bij het werken als PhD. Zo wordt er soms van je verwacht dat je onderwijs geeft en aanwezig bent bij vergaderingen en andere besprekingen. Tijdens deze workshop wordt ingegaan op de inhoud van hun functie én de inhoud van de projecten waar aan gewerkt wordt. 30. Onderzoeker in de farmacotherapie Deze onderzoekster is ook PhD- kandidaat bij farmaco- epidemiologie en klinische farmacologie. Haar onderzoek is gefocust op individuele geneesmiddel behandeling bij patiënten met atriale fibrillatie. 31. Onderzoeksleider bij het LNA Bij het LNA wordt onderzoek gedaan naar eigen apotheek bereidingen. Het LNA is onderdeel van de KNMP en je bent dus werkzaam bij een grote organisatie. Wat betekent dit en wat wordt er nou eigenlijk precies door het LNA gedaan? 32. Solliciteren en carrière mogelijkheden binnen de farmaceutische sector Waar moet je opletten bij je sollicitatie? Hoe stel je en goed CV op? In deze workshop worden al deze vragen beantwoord en daarnaast wordt er behandeld waar de farmacie in het algemeen op dit moment behoefte aan heeft en hoe je als student hiermee rekening kunt houden met het kiezen van je persoonlijke studiepad. Deze workshop is een aanrader voor studenten in de masterfase en die bezig zijn met het kiezen van hun pad ná de studie farmacie. 33. Clinical supply Voor het uitvoeren van klinische studies zijn materialen nodig. Placebo s en de daadwerkelijke geneesmiddelen, hier komt heel veel inhoudelijke farmaceutische kennis en logistiek bij kijken. Een aparte, maar zeer belangrijke, taak binnen het klinisch onderzoek.

5 34. Lareb Het Lareb is het Nederlands Bijwerkingen Centrum. In het centrum zijn er ook apothekers nodig om de bijwerkingen te beoordelen. Vanuit het Lareb komt er een apotheker spreken over zijn werk bij het Lareb. Wil je hier meer over weten, kom dan naar de workhop.

Openbaar apotheker worden?

Openbaar apotheker worden? Openbaar apotheker worden? Doe de vervolgopleiding tot openbaar apotheker specialist Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie Inleiding Je bent klaar met je masterstudie farmacie,

Nadere informatie

Verklaring van belangen

Verklaring van belangen Verklaring van belangen Reden voor invulling van dit formulier Ik verklaar hierbij dat er geen wijzigingen zijn te melden ten opzichte van de meest recente door mij ingevulde Verklaring van Belangen, waarvan

Nadere informatie

Apotheker in de administratie

Apotheker in de administratie Apotheker in de administratie Bijkomend diploma niet noodzakelijk op federaal en Europees niveau Apothekers een belangrijke rol spelen in de diverse commissies betrokken bij registratie en terugbetaling

Nadere informatie

BIG-registratie en herregistratie voor industrieapothekers

BIG-registratie en herregistratie voor industrieapothekers BIG-registratie en herregistratie voor industrieapothekers Oktober 2012 Derks & Derks Toegepast arbeidspsychologisch onderzoek Kennis, die we delen. Inhoudsopgave Samenvatting 2 1 De wet BIG en het BIG-register

Nadere informatie

Farmacie gestudeerd. En nu?

Farmacie gestudeerd. En nu? Farmacie gestudeerd. En nu? Onderbouwde ondersteuning voor farmaciestudenten bij hun beroepskeuze Derks & Derks Toegepast arbeidspsychologisch onderzoek Kennis, die we delen. Farmacie gestudeerd. En nu?

Nadere informatie

Update circulaire doorleveren. circulaire doorleveren - achtergrond. circulaire doorleveren wettelijk kader 2

Update circulaire doorleveren. circulaire doorleveren - achtergrond. circulaire doorleveren wettelijk kader 2 Update circulaire doorleveren circulaire doorleveren - achtergrond Symposium bereidingen en kinderen Mirjam Crul OLVG 14 september 2016 2015: Abcur casus uitspraak Europese hof IGZ: volume doorleveringen

Nadere informatie

Appendix 5. Curriculum vitae

Appendix 5. Curriculum vitae Appendix 5 Curriculum vitae Reinout Cornelus Andreas Schellekens werd geboren op 30 november 1970 te Rotterdam als oudste zoon van Andreas Petrus Maria Schellekens en Theodora Allegonda Maria Catharina

Nadere informatie

Resultaten van een bevraging bij de apothekers afgestudeerd aan de K.U.Leuven in de periode 1970 1999

Resultaten van een bevraging bij de apothekers afgestudeerd aan de K.U.Leuven in de periode 1970 1999 Resultaten van een bevraging bij de apothekers afgestudeerd aan de K.U.Leuven in de periode 1970 1999 In de periode december 1999 februari 2000 organiseerde de faculteit Farmaceutische Wetenschappen in

Nadere informatie

GENEESMIDDELEN Veel gestelde vragen en antwoorden. Augustus 2008

GENEESMIDDELEN Veel gestelde vragen en antwoorden. Augustus 2008 GENEESMIDDELEN Veel gestelde vragen en antwoorden Augustus 2008 Toelichting: De vragen zijn ingedeeld in drie onderdelen: -1- vergoedingen voor geneesmiddelen, -2- preferentiebeleid van zorgverzekeraars,

Nadere informatie

Hoofdstuk 1: Inleiding 1.1 Achtergrond

Hoofdstuk 1: Inleiding 1.1 Achtergrond Hoofdstuk 1: Inleiding 1.1 Achtergrond Het wordt algemeen erkend dat de werkzaamheid van geneesmiddelen bij kinderen kan afwijken van die bij volwassenen. Om te komen tot passende farmacotherapeutische

Nadere informatie

De DREAMeR-studie. Drug use Reconsidered in the Elderly using goal Attainment scales. during Medication Review

De DREAMeR-studie. Drug use Reconsidered in the Elderly using goal Attainment scales. during Medication Review De DREAMeR-studie Drug use Reconsidered in the Elderly using goal Attainment scales during Medication Review 1 Wat is de DREAMeR-studie? Aan dit onderzoek deden mee: Een groot gerandomiseerd gecontroleerd

Nadere informatie

Dubbeltalent gezocht. VUmc Zigma Zij-Instroomprogramma Geneeskunde Master Amsterdam

Dubbeltalent gezocht. VUmc Zigma Zij-Instroomprogramma Geneeskunde Master Amsterdam Dubbeltalent gezocht VUmc Zigma 2020-2021 Zij-Instroomprogramma Geneeskunde Master Amsterdam De opleiding Ben je een talentvolle student met interesse in en ervaring met wetenschap pelijk onderzoek? Misschien

Nadere informatie

Specialistische farmacie vanuit het ziekenhuis; richting 2020. Bart Benraad

Specialistische farmacie vanuit het ziekenhuis; richting 2020. Bart Benraad Specialistische farmacie vanuit het ziekenhuis; richting 2020 Bart Benraad Wat is mijn baan? Ziekenhuisapotheker, Manager afdeling Farmacie Sint Maartenskliniek, Gespecialiseerde kliniek in Orthopedie,

Nadere informatie

Antwoorden op vragen over biologische medicijnen

Antwoorden op vragen over biologische medicijnen Antwoorden op vragen over biologische medicijnen Krijgt u biologische medicijnen voorgeschreven? Of geldt dat voor iemand in uw omgeving, zoals een familielid of een vriend(in)? In deze folder leest u

Nadere informatie

Hoofdstuk 5: Conclusie en discussie

Hoofdstuk 5: Conclusie en discussie Hoofdstuk 5: Conclusie en discussie Dit afsluitende hoofdstuk bevat de conclusies uit het onderzoek met de volgende doelstellingen: 1. In kaart brengen van de knelpunten die een optimale farmacotherapeutische

Nadere informatie

Toekomstavonden farmacie en biofarmacie 2014

Toekomstavonden farmacie en biofarmacie 2014 Verslag van de Toekomstavonden farmacie en biofarmacie 2014 Georganiseerd door de Koninklijke Nederlandse Pharmaceutische Studenten Vereniging in samenwerking met haar afdelingen: G.F.S.V. Pharmaciae Sacrum

Nadere informatie

Utrecht, september 2016

Utrecht, september 2016 Eindrapport van het inspectiebezoek in het kader van Geneesmiddelen zonder Handelsvergunning aan ziekenhuisapotheek Nij Smellinghe te Drachten, op 25 mei 2016 Utrecht, september 2016 Documentnummer: 1008874

Nadere informatie

Bent u gevraagd voor medisch wetenschappelijk onderzoek?

Bent u gevraagd voor medisch wetenschappelijk onderzoek? Bent u gevraagd voor medisch wetenschappelijk onderzoek? Inhoud Pagina Inleiding... 2 Medisch wetenschappelijk onderzoek... 3 Waarom zou u meedoen... 4 Onderzoeksfasen... 5 Medisch Ethische Commissie...

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres Rijnstraat 50 2515 XP Den Haag www.rijksoverheid.nl 672130-127070-GMT

Nadere informatie

Procedure opname Doorgeleverde Bereidingen

Procedure opname Doorgeleverde Bereidingen 1/7 Z-Index Alexanderstraat 11 2514 JL Den Haag Postbus 16090 2500 BB Den Haag T 070-37 37 400 F 070-37 37 401 info@z-index.nl www.z-index.nl KvK: Haaglanden 27177027 Auteur(s) Bas van der Meer Procedure

Nadere informatie

WORKSHOP: DE ROL VAN DE OPENBAAR APOTHEKER IN 2025

WORKSHOP: DE ROL VAN DE OPENBAAR APOTHEKER IN 2025 WORKSHOP: DE ROL VAN DE OPENBAAR APOTHEKER IN 2025 INSPIRE klantenevenement 14 november 2013 Inhoud Farmacie 2013 Workshop scenario analyse Toekomstbeeld VJA Praktijkvoorbeelden Visiedocument Jonge Zorgverleners

Nadere informatie

Keuzes in de ziekenhuisapotheek

Keuzes in de ziekenhuisapotheek Keuzes in de ziekenhuisapotheek Welke s'ppen ze+en we op de horizon Expertmee4ng Ziekenhuisfarmacie IMS Health / NVZA Welke s4ppen op de horizon? Expertmee4ng Ziekenhuisfarmacie Take home Liever een verkeerde

Nadere informatie

Overzicht opleidingsrichtingen. Universiteit (bachelor)

Overzicht opleidingsrichtingen. Universiteit (bachelor) Overzicht opleidingsrichtingen Universiteit (bachelor) Zorg en welzijn: Iets voor jou? Werken in zorg en welzijn... méér dan alleen witte jassen. Wat kun je allemaal worden? In de werkvelden van zorg of

Nadere informatie

Wij zijn op zoek naar nieuwe collega s voor onze afdelingen Radiologie en Nucleaire Geneeskunde

Wij zijn op zoek naar nieuwe collega s voor onze afdelingen Radiologie en Nucleaire Geneeskunde Wij zijn op zoek naar nieuwe collega s voor onze afdelingen Radiologie en Nucleaire Geneeskunde Voor de afdeling Radiologie en Nucleaire Geneeskunde zijn wij per direct op zoek naar: - MBB er Radiologie

Nadere informatie

Relevante werkervaring voor herregistratie Wet BIG van apothekers in BO3-functies

Relevante werkervaring voor herregistratie Wet BIG van apothekers in BO3-functies Relevante werkervaring voor herregistratie Wet BIG van apothekers in BO3-functies Om op 1 januari 2017 in aanmerking te komen voor herregistratie in het BIG-register zal een apotheker moeten voldoen aan

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum visie farmacotherapeutische informatievoorziening

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum visie farmacotherapeutische informatievoorziening > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Rijnstraat 50 2515 XP Den Haag www.rijksoverheid.nl Kenmerk

Nadere informatie

OPLEIDINGSINSTITUUT EN OPLEIDINGSPROGRAMMA AANTEKENING KLINISCH FARMACOLOOG VOOR CERTIFICERING 3

OPLEIDINGSINSTITUUT EN OPLEIDINGSPROGRAMMA AANTEKENING KLINISCH FARMACOLOOG VOOR CERTIFICERING 3 OPLEIDINGSINSTITUUT EN OPLEIDINGSPROGRAMMA AANTEKENING KLINISCH FARMACOLOOG VOOR CERTIFICERING 3 (UNIVERSITAIRE BIOMEDISCHE OPLEIDING, NIET INTERNIST, NIET ZIEKENHUISAPOTHEKER) AFDELING KLINISCHE FARMACIE

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 2 oktober 2018 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 2 oktober 2018 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 2008 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 25 VX Den Haag T 070 340 79 F 070 340 78 34

Nadere informatie

Wat zijn feiten en cijfers rond geneesmiddelenonderzoek?

Wat zijn feiten en cijfers rond geneesmiddelenonderzoek? Deze kaart geeft een overzicht van beschikbare feiten en geneesmiddelenonderzoek. De kaart is tot stand gekomen op basis van literatuuronderzoek, interviews en denksessies met deskundigen. Met dank aan

Nadere informatie

Vragen en antwoorden over biologische medicijnen. Informatie voor patiënten en consumenten

Vragen en antwoorden over biologische medicijnen. Informatie voor patiënten en consumenten Vragen en antwoorden over biologische medicijnen Informatie voor patiënten en consumenten U wilt meer weten over biologische medicijnen en biosimilar medicijnen? Bijvoorbeeld omdat u of iemand in uw omgeving

Nadere informatie

KONINKLIJKE NEDERLANDSE MAATSCHAPPIJ TER BEVORDERING DER PHARMACIE. LNA nu en in toekomst: Kenniscentrum Productzorg

KONINKLIJKE NEDERLANDSE MAATSCHAPPIJ TER BEVORDERING DER PHARMACIE. LNA nu en in toekomst: Kenniscentrum Productzorg KONINKLIJKE NEDERLANDSE MAATSCHAPPIJ TER BEVORDERING DER PHARMACIE LNA nu en in toekomst: Kenniscentrum Productzorg OSCAR SMEETS, 8 NOVEMBER 2018 FARMACEUTISCHE HISTORISCHE DAG LNA KENNISCENTRUM PRODUCTZORG

Nadere informatie

Centrum klinische farmacologie: deelnemen aan een klinische studie

Centrum klinische farmacologie: deelnemen aan een klinische studie Centrum klinische farmacologie: deelnemen aan een klinische studie informatie voor gezonde proefpersonen en patïenten INLEIDING 3 KLINISCHE STUDIES: EEN INLEIDING 4 De ontwikkeling van een nieuw geneesmiddel

Nadere informatie

Update Acute Intoxicaties Meet the Experts

Update Acute Intoxicaties Meet the Experts Update Acute Intoxicaties Meet the Experts 1 ste Lage Landen Symposium Intoxicaties Vrijdag 24 juni 2011 Het Pand, Onderbergen 1, 9000 Gent Gesponsord door: Heymans Stichting en NVKF&B Organisatie onder

Nadere informatie

Algemene informatie. Medisch wetenschappelijk onderzoek

Algemene informatie. Medisch wetenschappelijk onderzoek Algemene informatie Medisch wetenschappelijk onderzoek 1 Inleiding Artsen verrichten naast hun normale behandelingen soms medisch wetenschappelijk onderzoek. Dit doen artsen in het Scheper Ziekenhuis Emmen

Nadere informatie

Verklaring van belangen

Verklaring van belangen Verklaring van belangen Reden voor invulling van dit formulier Maak uw keuze Ik ben sollicitant via een uitzendbureau Algemeen Ik ben sollicitant Gewenste aanhef Titel(s) Voornaam Tussenvoegsels Achternaam

Nadere informatie

Dubbeltalent gezocht. VUmc Zigma Zij-Instroomprogramma Geneeskunde Master Amsterdam

Dubbeltalent gezocht. VUmc Zigma Zij-Instroomprogramma Geneeskunde Master Amsterdam Dubbeltalent gezocht VUmc Zigma 2019-2020 Zij-Instroomprogramma Geneeskunde Master Amsterdam De opleiding Ben je een talentvolle student met interesse in en ervaring met wetenschap pelijk onderzoek? Misschien

Nadere informatie

Handreiking Off-label medicatie voorschrijven in de kinder- en jeugdpsychiatrie

Handreiking Off-label medicatie voorschrijven in de kinder- en jeugdpsychiatrie Handreiking Off-label medicatie voorschrijven in de kinder- en jeugdpsychiatrie P.W. Troost, L.J. Kalverdijk, A.P. Cohen & N.J.M. Beuk INLEIDING 2 In de Geneesmiddelenwet 1) zijn voor het voorschrijven

Nadere informatie

Geneesmiddelentekorten Zonder probleemeigenaar, geen oplossing!

Geneesmiddelentekorten Zonder probleemeigenaar, geen oplossing! Geneesmiddelentekorten Zonder probleemeigenaar, geen oplossing! Een perspectief vanuit de afnemer Melissa Buijens MSc. 1 november 2012 Stafmedewerker Inkoop & Logistiek Ziekenhuisapotheek Erasmus MC Een

Nadere informatie

BIG-6: klinische farmacotherapiecyclus

BIG-6: klinische farmacotherapiecyclus BIG-6: klinische farmacotherapiecyclus apothekers De rol van de apotheker is in hoog tempo aan het veranderen. Anno 2015 dient de apotheker zijn unieke farmacologische expertise in te zetten om te interveniëren

Nadere informatie

Verklaring van belangen

Verklaring van belangen Verklaring van belangen Reden voor invulling van dit formulier Maak uw keuze Ik werk reeds voor het CBG en vul de Verklaring van belangen opnieuw in Algemeen Mw. Titel(s) Voornaam Dr. Vera Tussenvoegsels

Nadere informatie

Toelichting bij BOzf van december 2018, publicatie Staatscourant dd. 23 april 2019

Toelichting bij BOzf van december 2018, publicatie Staatscourant dd. 23 april 2019 TOELICHTING In het Besluit Opleidingseisen Ziekenhuisfarmacie worden eisen gesteld aan de opleiding tot ziekenhuisapotheker (hoofdstuk B) en aan de erkenning van de opleider, de plaatsvervangend opleider,

Nadere informatie

Hoe doen ze dat: een medicijn maken?

Hoe doen ze dat: een medicijn maken? Hoe doen ze dat: een medicijn maken? Je neemt vast wel eens iets tegen de hoofdpijn of koorts. En vaak waarschijnlijk zonder er bij na te denken. Maar wist je dat het wel twaalf jaar duurt voordat een

Nadere informatie

Verklaring van belangen

Verklaring van belangen Verklaring van belangen Reden voor invulling van dit formulier Maak uw keuze Ik werk reeds voor het CBG en vul de Verklaring van belangen opnieuw in Algemeen Titel(s) Voornaam Dr. Paul Tussenvoegsels Achternaam

Nadere informatie

Datum 1 juli 2014 Onderwerp Beantwoording Kamervragen over het onderzoek naar het verband tussen medicijngebruik en agressie

Datum 1 juli 2014 Onderwerp Beantwoording Kamervragen over het onderzoek naar het verband tussen medicijngebruik en agressie 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Turfmarkt 147 2511 DP Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den Haag www.rijksoverheid.nl/venj

Nadere informatie

HIV/HCV FARMACOLOGIE VOOR APOTHEKERS MASTERCLASS OKTOBER 2016 - MAART 2017 UTRECHT MEETING PROSPECTUS www.virology-education.nl CONTENT Introductie... 3 Masterclass beschrijving... 4 Achtergrond... 4 Leerdoelen...

Nadere informatie

Format Zelfrapportage

Format Zelfrapportage Format Zelfrapportage Zelfrapportage ApOP Visitatie opleider en opleidingsapotheek versie: 2.0, februari 2014 Apotheek: VOORAF INVULLEN Naam opleider (ApOP): BIG-nummer Naam gevestigd apotheker: VOORAF

Nadere informatie

Samenwerking arts en apotheker in verpleeghuizen. R.J. Moss, ziekenhuisapotheker

Samenwerking arts en apotheker in verpleeghuizen. R.J. Moss, ziekenhuisapotheker Samenwerking arts en apotheker in verpleeghuizen R.J. Moss, ziekenhuisapotheker Casus Arts schrijft bij nieuwe opname voor Novarapid 30IE s ochtends, 70IE s avonds Wordt toegediend na pakken uit werkvoorraad

Nadere informatie

De Europese verklaring van ziekenhuisapotheken

De Europese verklaring van ziekenhuisapotheken De Europese verklaring van ziekenhuisapotheken De volgende pagina s bevatten de Europese verklaring van ziekenhuisapotheken. De verklaring is de gemeenschappelijk overeengekomen zienswijze over wat elk

Nadere informatie

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Kuzu (PvdA) over de bijwerkingen van antidepressiva (SSRI s) (2014Z07811).

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Kuzu (PvdA) over de bijwerkingen van antidepressiva (SSRI s) (2014Z07811). > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 2008 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Rijnstraat 50 255 XP DEN HAAG T 070 340 79 F 070 340 78 34

Nadere informatie

Geneesmiddelenonderzoek en de ziekenhuisapotheek

Geneesmiddelenonderzoek en de ziekenhuisapotheek Geneesmiddelenonderzoek en de ziekenhuisapotheek Pierre Bet ziekenhuisapotheker Klinische Farmacologie & Apotheek VU medisch centrum feb 2011 Inhoud Verantwoordelijkheden Bereiding van IMP Voortraject

Nadere informatie

Z-Index. Bas van der Meer. 30 november 2005. manager Wet- en Regelgeving. Z-INDEX. Intermediair in zorginformatie op maat

Z-Index. Bas van der Meer. 30 november 2005. manager Wet- en Regelgeving. Z-INDEX. Intermediair in zorginformatie op maat Z-Index 30 november 2005 Bas van der Meer manager Wet- en Regelgeving 1 Onderwerpen 4 Historie Z-Index en G-Standaard 4 G-Standaard nader beschouwd 4 Informatieleveranciers & gebruikers 4 Productieschema

Nadere informatie

MASTERCLASS HIV/HCV FARMACOLOGIE VOOR APOTHEKERS JANUARI-JUNI 2019 UTRECHT MEETING PROSPECTUS.

MASTERCLASS HIV/HCV FARMACOLOGIE VOOR APOTHEKERS JANUARI-JUNI 2019 UTRECHT MEETING PROSPECTUS. MASTERCLASS HIV/HCV FARMACOLOGIE VOOR APOTHEKERS JANUARI-JUNI 2019 UTRECHT MEETING PROSPECTUS INTRODUCTIE Virology Education richt zich op het ondersteunen van de medische gemeenschap bij het ontdekken,

Nadere informatie

Transparantie-eisen aan apotheken

Transparantie-eisen aan apotheken Transparantie-eisen aan apotheken Toelichting bij de verplichte informatieverstrekking door apotheken aan consumenten Juni 2013 2 Inhoud 1. Vooraf 5 2. Transparantie-eisen voor apotheken en zorgverzekeraars

Nadere informatie

Therapeutic Drug Monitoring bij gebruik van Aminoglycosiden. Wilhelmina Ziekenhuis Assen 15 december V Utrecht, september 2018

Therapeutic Drug Monitoring bij gebruik van Aminoglycosiden. Wilhelmina Ziekenhuis Assen 15 december V Utrecht, september 2018 Therapeutic Drug Monitoring bij gebruik van Aminoglycosiden Wilhelmina Ziekenhuis Assen 15 december 2017 V2003209 Utrecht, september 2018 1. Inleiding Het inspectieonderzoek TDM Aminoglycosiden richt

Nadere informatie

Kerndocument Uitwerking van de Toekomstvisie Farmaceutische Patiëntenzorg 2020

Kerndocument Uitwerking van de Toekomstvisie Farmaceutische Patiëntenzorg 2020 Kerndocument Uitwerking van de Toekomstvisie Farmaceutische Patiëntenzorg 2020 Voor vandaag. En morgen. Inhoudsopgave Voorwoord 4 1. Missie Farmaceutische Patiëntenzorg 2020 5 2 Visie Farmaceutische Patiëntenzorg

Nadere informatie

Geneesmiddelenbewaking in Nederland

Geneesmiddelenbewaking in Nederland Geneesmiddelenbewaking in Nederland Prof. dr. A.C. van Grootheest 1 en dr. E.P. van Puijenbroek 2 1 algemeen directeur, Nederlands Bijwerkingencentrum Lareb, s-hertogenbosch; basiseenheid Farmacotherapie

Nadere informatie

KINDERFORMULARIUM. Tjitske van der Zanden Coordinator Kinderformularium Disclosure belangen spreker:

KINDERFORMULARIUM. Tjitske van der Zanden Coordinator Kinderformularium Disclosure belangen spreker: RIVM Off-label 07 maart 2017 1 KINDERFORMULARIUM Tjitske van der Zanden Coordinator Kinderformularium vanderzanden@nkfk.nl Disclosure belangen spreker: Potentiële belangverstrengeling: geen RIVM Off-label

Nadere informatie

Toekomste uitdagingen farmacie. Tim Roldaan, 4 juni 2015

Toekomste uitdagingen farmacie. Tim Roldaan, 4 juni 2015 Toekomste uitdagingen farmacie Tim Roldaan, 4 juni 2015 Agenda Visie MC Groep ziekenhuiszorg Ziekenhuisfarmacie en ontwikkelingen Dure geneesmiddelen analyse Opties kostenbesparingen 3 projecten vanuit

Nadere informatie

Jaarplan en jaarverslag Poliklinische Apotheek

Jaarplan en jaarverslag Poliklinische Apotheek Jaarplan en jaarverslag 2016-2017 Poliklinische Apotheek Tel: 078-6545360 poliapotheekdordrecht@asz.nl Tel: 078-6545370 poliapotheekzwijndrecht@asz.nl Even voorstellen Poliklinische apotheken ASz Poliklinische

Nadere informatie

Gecertificeerde opleiding voor alle klinisch onderzoekers

Gecertificeerde opleiding voor alle klinisch onderzoekers Gecertificeerde opleiding voor alle klinisch onderzoekers Joep Rijnierse, Medical Director Amgen namens Werkgroep Verbetering R&D klimaat DCTF workshop Oktober 2012 Uitdaging Uitdaging Oplossing - Patiëntgebonden

Nadere informatie

Julius Centrum. Health Technology Assessment & Doelmatigheidsonderzoek in de gezondheidszorg. 6 en 13 juni 2018 Locatie: UMC Utrecht

Julius Centrum. Health Technology Assessment & Doelmatigheidsonderzoek in de gezondheidszorg. 6 en 13 juni 2018 Locatie: UMC Utrecht Julius Centrum Health Technology Assessment & Doelmatigheidsonderzoek in de gezondheidszorg 6 en 13 juni 2018 Locatie: UMC Utrecht Doelmatigheidsonderzoek in de gezondheidszorg Kosteneffectiviteit, kosten-baten,

Nadere informatie

Hoe brengen we nieuwe middelen snel naar de patiënt? Dr. Peter Bertens Nederlandse Pathologiedagen, 19 november 2015

Hoe brengen we nieuwe middelen snel naar de patiënt? Dr. Peter Bertens Nederlandse Pathologiedagen, 19 november 2015 Hoe brengen we nieuwe middelen snel naar de patiënt? Dr. Peter Bertens Nederlandse Pathologiedagen, 19 november 2015 Disclosure belangen spreker (potentiële) belangenverstrengeling Volledig in loondienst

Nadere informatie

Kim van de Ven kimvdven@gmail.com

Kim van de Ven kimvdven@gmail.com Kim van de Ven kimvdven@gmail.com September, 2012 BioMedische Technologie BMT 7 jaar gestudeerd (2000-2007) Begonnen met 5 jarige opleiding, uiteindelijk 6 jaar bachelor / 3 jaar master (2 jaar overlap)

Nadere informatie

College ter Beoordeling van Geneesmiddelen

College ter Beoordeling van Geneesmiddelen 1 Wat doet het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen? Hantzen Stevenson, 1 april 2015 Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) Geschiedenis van het College 1958: Geneesmiddelenwet 1963:

Nadere informatie

GERONTOLOOG WORDEN MASTER OF SCIENCE

GERONTOLOOG WORDEN MASTER OF SCIENCE GERONTOLOOG WORDEN MASTER OF SCIENCE Behaal een academisch diploma. Ontwikkel uw loopbaan als gerontoloog U bent nu net afgestudeerde bachelor of enige tijd werkzaam als zorgverstrekker in een ziekenhuis,

Nadere informatie

Workshops. Beroependag der K.N.P.S.V.

Workshops. Beroependag der K.N.P.S.V. Workshops Beroependag der K.N.P.S.V. 3 februari 2018 Voorwoord Beste lezer, Leuk dat je je wilt inschrijven voor de beroependag op 3 februari 2018. Het belooft een enorm leuke en interessante dag te worden.

Nadere informatie

Verspilling dure medicijnen

Verspilling dure medicijnen Verspilling dure medicijnen dr Bart van den Bemt Department of Pharmacy, Sint Maartenskliniek Nijmegen 1 Meldpunt VWS 2 1 Schattingen impact 3 Ketenprobleem Registratie Apotheek -VTGM -Bewaren Voordat

Nadere informatie

Stappenplan aanvragen off-label indicatie

Stappenplan aanvragen off-label indicatie Stappenplan aanvragen off-label Sinds 1-1-2017 wordt voor add-on geneesmiddelen en stollingsfactoren per (geregistreerd en off-label) bepaald of deze vergoed wordt uit de basisverzekering (aanspraak =

Nadere informatie

Vragen en antwoorden patiënten tekort aan Thyrax Duotab

Vragen en antwoorden patiënten tekort aan Thyrax Duotab Vragen en antwoorden patiënten tekort aan Thyrax Duotab Laatst geactualiseerd op: 1 november 2016 1. Aan welk middel is er een tekort? In januari 2016 is gemeld dat een tekort aan Thyrax Duotab 0,025 mg

Nadere informatie

Voor 2016 worden de volgende prestaties apart, dat wil zeggen naast de prestatie Terhandstelling van een URgeneesmiddel,

Voor 2016 worden de volgende prestaties apart, dat wil zeggen naast de prestatie Terhandstelling van een URgeneesmiddel, Artikel 1 Beloning van zorgprestaties Net als voorgaande jaren zal Zilveren Kruis in 2016 farmaceutische zorgprestaties separaat van de prestatie Terhandstelling van een UR-geneesmiddel belonen. Voor 2016

Nadere informatie

Coordinatie--MB Lijst-van-opleidingstitels--APOTHEKER--EU-lidsaten

Coordinatie--MB Lijst-van-opleidingstitels--APOTHEKER--EU-lidsaten 31 JANUARI 2008. - Ministerieel besluit tot vaststelling van de lijst van opleidingstitels van apotheker afgeleverd door de lidstaten van de Europese Unie BS 25/05/2008 gdp 1 / 9 Artikel 1. Onder voorbehoud

Nadere informatie

Profiel. Manager bedrijfsvoering apotheek. 5 februari Opdrachtgever UMC Utrecht

Profiel. Manager bedrijfsvoering apotheek. 5 februari Opdrachtgever UMC Utrecht Profiel Manager bedrijfsvoering apotheek 5 februari 2018 Opdrachtgever UMC Utrecht Voor meer informatie over de functie Manon Min, adviseur Leeuwendaal Telefoon (088) 00 868 00 06 29 00 47 81 Voor sollicitatie

Nadere informatie

STIPENDIAFONDS KNMP Procedure Criteria lichte beoordeling Criteria zware beoordeling van high potentials

STIPENDIAFONDS KNMP Procedure Criteria lichte beoordeling Criteria zware beoordeling van high potentials STIPENDIAFONDS KNMP Naar aanleiding van uw verzoek doe ik u hierbij een aanvraagformulier voor een subsidie uit het Stipendiafonds KNMP toekomen. Het Stipendiafonds strekt tot het verlenen van stipendia

Nadere informatie

Apotheker in de rol van farmacotherapeut. door Marc de Leeuw

Apotheker in de rol van farmacotherapeut. door Marc de Leeuw Apotheker in de rol van farmacotherapeut Onderzoek naar nieuwe functie in huisartsenpraktijk door Marc de Leeuw - 21-11-2013 Dr. Anne Leendertse verwacht dat een nieuwe rol van de apotheker apotheker-farmacotherapeut

Nadere informatie

Master in de Farmaceutische Zorg. Afstudeerrichting: Apotheek. 6 maanden stage in een openbare apotheek. Master in de. Master in de Klinische Biologie

Master in de Farmaceutische Zorg. Afstudeerrichting: Apotheek. 6 maanden stage in een openbare apotheek. Master in de. Master in de Klinische Biologie Master Master in de Zorg Master in de Geneesmiddelenontwikkeling Afstudeerrichting: Apotheek Afstudeerrichting: Onderwijs Afstudeerrichting: Apotheek Afstudeerrichting: Industrie Afstudeerrichting: Onderwijs

Nadere informatie

Interuniversitair programma Masterin Ziekenhuisfarmacie Gent 14 september2010 Leuven 23 september 2010

Interuniversitair programma Masterin Ziekenhuisfarmacie Gent 14 september2010 Leuven 23 september 2010 Interuniversitair programma Masterin Ziekenhuisfarmacie 2010-2013 Gent 14 september2010 Leuven 23 september 2010 1 Inhoud Inhoud 3-jarige opleiding Contract ziekenhuisapotheker in opleiding Inhoud beroepsbekwaming(stages)

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2009 2010 29 477 Geneesmiddelenbeleid Nr. 127 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

Opleidingsprogramma tot Klinisch Farmacoloog Certificering 2. Naam

Opleidingsprogramma tot Klinisch Farmacoloog Certificering 2. Naam Opleidingsprogramma tot Klinisch Farmacoloog Certificering 2 Naam Universitair Medisch Centrum Groningen & Pharmaceutical Research Associates (PRA) B.V. & Universiteit Groningen 4 maart 2014 1/14 Index

Nadere informatie

Ervaringen met document X

Ervaringen met document X Martini Ziekenhuis Groningen Ervaringen met document X Ellen Rusch, wetenschappelijk medewerker Wetenschappelijk Instituut Wat gaan we doen? Structuur lokale haalbaarheid Martini Ziekenhuis Het werken

Nadere informatie

Open dag UMC St Radboud 20 maart Kun jij hem helpen?

Open dag UMC St Radboud 20 maart Kun jij hem helpen? Programma open dag 20 maart Kun jij hem helpen? Centraal op deze op dag staat de (acute) zorgketen voor een jongen die bij een verkeersongeval betrokken raakt. Deze jonge patiënt volgen we vanaf het ongeval

Nadere informatie

L.A.B. Lab door Apotheek Bepaald

L.A.B. Lab door Apotheek Bepaald L.A.B. Lab door Apotheek Bepaald Apotheek West Friesland, maart 2019 Inhoudsopgave: Beschrijving werkwijze p.2 Labcontrole bij EU RAAS-remmer/diureticum p.6 Labcontrole bij dosisverhoging RAAS-remmer/diureticum

Nadere informatie

EEN WERELD VAN BINNEN

EEN WERELD VAN BINNEN EEN WERELD Sanquin verzorgt op not-for-profitbasis de bloedvoorziening in Nederland. Hierbij voldoet de organisatie aan de hoogste eisen van kwaliteit, veiligheid en doelmatigheid. Sanquin is een kenniscentrum

Nadere informatie

Regionale afspraken m.b.t. farmaceutische begeleiding bij opname in en ontslag uit het ziekenhuis en polikliniekbezoek

Regionale afspraken m.b.t. farmaceutische begeleiding bij opname in en ontslag uit het ziekenhuis en polikliniekbezoek Regionale afspraken m.b.t. farmaceutische begeleiding opname in en ontslag uit het ziekenhuis en polikliniekbezoek Definities: - SAGO: vertegenwoordigt alle openbare apothekers in de regio - Openbare :

Nadere informatie

VUmc Zigma Zij-Instroomprogramma Geneeskunde Master Amsterdam. Dubbeltalent gezocht

VUmc Zigma Zij-Instroomprogramma Geneeskunde Master Amsterdam. Dubbeltalent gezocht VUmc Zigma 2018-2019 Zij-Instroomprogramma Geneeskunde Master Amsterdam Dubbeltalent gezocht Ben je een talentvolle student met interesse in en ervaring met wetenschappelijk onderzoek? Misschien kun jij

Nadere informatie

(2008) Richtlijn Overdracht van medicatiegegevens in de keten

(2008) Richtlijn Overdracht van medicatiegegevens in de keten Leidraad Overdracht Medicatiegegevens in de keten Mady Samuels Senior beleidsmedewerker Ministerie van VWS Directie Geneesmiddelen en Medische Technologie (2008) Richtlijn Overdracht van medicatiegegevens

Nadere informatie

Hans Mulder, ziekenhuisapotheker WZA Assen Bennard Doornbos, psychiater GGZ Drenthe

Hans Mulder, ziekenhuisapotheker WZA Assen Bennard Doornbos, psychiater GGZ Drenthe Hans Mulder, ziekenhuisapotheker WZA Assen Bennard Doornbos, psychiater GGZ Drenthe In samenwerking met: M.Simoons 1, E.N. van Roon 2, R.Bruggeman 3 en H.G. Ruhé 4 1 Wilhelmina Ziekenhuis Assen, afdeling

Nadere informatie

Apotheek. Catharina Apotheek. www.catharinaziekenhuis.nl

Apotheek. Catharina Apotheek. www.catharinaziekenhuis.nl Apotheek Catharina Apotheek www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Waarvoor kunt u bij ons terecht?... 3 Deskundig en veilig... 3 Assortiment... 4 Uitwisselen van informatie... 4 Privacy... 4 Wie werken er?...

Nadere informatie

Voor een gezonde zwangerschap en borstvoeding

Voor een gezonde zwangerschap en borstvoeding Medicatieadviespunt voor Zwangeren (MAZ) Voor een gezonde zwangerschap en borstvoeding Peter ter Horst 13-09-2017 MAZ: Achtergrond 60-80% van alle zwangeren gebruikt 1 of meer geneesmiddelen Medicatie

Nadere informatie

Curriculumhervorming (Master GO) Wat doet de apr. in de industrie? Contacten met de industrie versterken

Curriculumhervorming (Master GO) Wat doet de apr. in de industrie? Contacten met de industrie versterken Enquête Curriculumhervorming (Master GO) Wat doet de apr. in de industrie? Contacten met de industrie versterken Stage (Ind. Apr., Master GO) Projecten Farmaceutische Zorg Bedrijfsbezoeken Onderzoekswerk

Nadere informatie

Leidraad Overdracht Medicatiegegevens in de keten

Leidraad Overdracht Medicatiegegevens in de keten Leidraad Overdracht Medicatiegegevens in de keten Mady Samuels Senior beleidsmedewerker Ministerie van VWS Directie Geneesmiddelen en Medische Technologie (2008) Richtlijn Overdracht van medicatiegegevens

Nadere informatie

Docenten voor Docenten FA-MA104 Farmacie in praktijk

Docenten voor Docenten FA-MA104 Farmacie in praktijk Faculteit Bètawetenschappen Departement Farmaceutische Wetenschappen Docenten voor Docenten FA-MA104 Farmacie in praktijk Lenneke Minjon 26 september 2018 26 september 2018 2 Inhoud Organisatie Plaats

Nadere informatie

Dure Geneesmiddelen in 2017:een rol voor de industrieapotheker? mr. drs. N.U.N. Kien, advocaat te Rotterdam

Dure Geneesmiddelen in 2017:een rol voor de industrieapotheker? mr. drs. N.U.N. Kien, advocaat te Rotterdam Dure Geneesmiddelen in 2017:een rol voor de industrieapotheker? mr. drs. N.U.N. Kien, advocaat te Rotterdam LS&H Lawyers B.V. Lezing NIA, 13 januari 2017 Inleiding Voorbereiding voor vandaag Waar houdt

Nadere informatie

NHG-Standpunt. Farmacotherapiebeleid in de huisartsenzorg. Dokter, mag ik een recept voor...? standpunt

NHG-Standpunt. Farmacotherapiebeleid in de huisartsenzorg. Dokter, mag ik een recept voor...? standpunt NHG-Standpunt Farmacotherapiebeleid in de huisartsenzorg Dokter, mag ik een recept voor...? standpunt Schatting: jaarlijkse stijging van 11 procent voor geneesmiddelenuitgaven Centrale rol voor de huisarts

Nadere informatie

Jouw rechten en plichten. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg

Jouw rechten en plichten. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg Jouw rechten en plichten Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies Jouw gezondheid is onze zorg Inhoud Recht op informatie over medicijnen 4 Spreekkamer 5 Ophalen van medicijnen 6 Verplicht

Nadere informatie

WELKOM op de INFODAG 05

WELKOM op de INFODAG 05 Ontdek onze faculteit WELKOM op de INFODAG 05 LEUVEN STUDIES TOEKOMST ONTMOETING 10.00 Welkomstwoord door Prof. Oosterlinck, Rector K.U.Leuven 10.15 Wat houden de studies in? 10.30 Ontdek de brede toekomstperspectieven

Nadere informatie

$FKWHUJURQGLQIRUPDWLHYRRUDDQYUDJHUVYDQSDUWLMJHZLM]HYULMJLIWHYDQ NOLQLVFKSURHIPDWHULDDOYDQLPPXQRORJLVFKHIDUPDFHXWLVFKHSURGXFWHQ EDVLVGRFXPHQW

$FKWHUJURQGLQIRUPDWLHYRRUDDQYUDJHUVYDQSDUWLMJHZLM]HYULMJLIWHYDQ NOLQLVFKSURHIPDWHULDDOYDQLPPXQRORJLVFKHIDUPDFHXWLVFKHSURGXFWHQ EDVLVGRFXPHQW $FKWHUJURQGLQIRUPDWLHYRRUDDQYUDJHUVYDQSDUWLMJHZLM]HYULMJLIWHYDQ NOLQLVFKSURHIPDWHULDDOYDQLPPXQRORJLVFKHIDUPDFHXWLVFKHSURGXFWHQ EDVLVGRFXPHQW,QOHLGLQJ Overeenkomstig het Besluit Immunologische Farmaceutische

Nadere informatie

Samen verantwoord veilig voorschrijven; de apotheker. Inleiding. Onbekend maakt onbemind; de apotheker

Samen verantwoord veilig voorschrijven; de apotheker. Inleiding. Onbekend maakt onbemind; de apotheker Samen verantwoord veilig voorschrijven; de apotheker. Erna Berkhof, apotheker Boots apotheek Drunen Disclosure: geen belangen Inleiding Onbekend maakt onbemind; de apotheker Wie zijn we HARM-onderzoek

Nadere informatie

Wat is een klinische studie?

Wat is een klinische studie? Wat is een klinische studie? Klinische studies Klinische studies Klinische studies worden verricht om de werkzaamheid van geneesmiddelen alsook combinaties van verschillende behandelingen te testen. Klinische

Nadere informatie

Regionale samenwerking inzake Ozis: Hoe vorm te geven?

Regionale samenwerking inzake Ozis: Hoe vorm te geven? Regionale samenwerking inzake Ozis: Hoe vorm te geven? Tekst Lex Geerts en Jurriane Rendering Apothekers en Departementen lopen steeds vaker aan tegen de vraag hoe de organisatie van gegevensuitwisseling

Nadere informatie

Aanvraag differentiatie Opleiding tot ziekenhuisapotheker

Aanvraag differentiatie Opleiding tot ziekenhuisapotheker Naam opleidingsinstelling: Erasmus MC Erkend door SRC ZF als opleidingsinstelling d.d. : 18 april 2017 Deelgebied differentiatie Geef hieronder de differentiatie weer die de opleidingsinstelling wil aanmelden

Nadere informatie