Selectie Heutinkcursussen tbv digitaal scholingsaanbod

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Selectie Heutinkcursussen tbv digitaal scholingsaanbod"

Transcriptie

1 Selectie Heutinkcursussen tbv digitaal scholingsaanbod Talentontwikkeling in de klas: Studieduur: 9 uur Het werken vanuit talenten van kinderen krijgt steeds meer aandacht in basisscholen. Dit komt onder andere door de invoering van passend onderwijs en de invloed van ICT. Het onderwijs wordt steeds meer vanuit de behoefte van leerlingen gegeven. Door deze ontwikkelingen verandert de rol van de leerkracht natuurlijk ook. Met deze cursus spelen wij in op deze ontwikkeling. Haal meer uit uw ipad IOS 9: Studieduur: 2 uur In deze cursus worden de basisvaardigheden voor het werken met de ipad behandeld en komen onder andere het werken met Apps en het schrijven met de ipad aan bod. Deze cursus os grotendeels gelijk aan Haal meer uit uw ipad, maar bevat in IOS9 toch een aantal nieuwe functies en features, zoals Split view. Office 365 deel 1: studieduur: 1 uur Spectrum gaat in 2017 gebruik maken van Office 365. Het is een cloudoplossing van Microsoft voor het traditionele kantoorpakket van Office (Word, Excel, Outlook). Alle programma's worden benaderd via een browser. De programma's staan dus niet op je computer geïnstalleerd. Je kunt dus de software overal ter wereld via internet benaderen. In deel 1 van deze cursus kijken we naar Word Online en Excel Online. Office 365 deel 2: studieduur: 1 uur In deel 2 van deze cursus kijken we naar PowerPoint Online, Outlook Online en OneNote Online. Office 365 deel 3: studieduur: 2 uur. Deze cursus is ontwikkeld voor iedereen die beter met Office 365 wil leren werken. We vinden dus niet alleen de bekende programma's terug zoals Word, Excel en PowerPoint, maar ook een flink aantal extra programma's. Spectrum maakt gebruik van veel onderdelen. De lesstof wordt door middel van heldere video's aangeboden waarbij je met de docent meekijkt. In deel 1 en 2 van deze cursus hebben we Word Online, Excel Online, PowerPoint Online en Outlook Online gezien. In dit deel bekijken we minder bekende programma's zoals Delve en Sway. ParnasSys (de opvolger van ESIS): Studieduur: 6 uur In deze cursus leert u belangrijke stappen om te werken met ParnasSys. De cursus is geschikt voor leerkrachten in het primair onderwijs die werken met ParnasSys of willen gaan werken met ParnasSys. Erg belangrijk bij deze cursus is dat de e-learning u voorziet in nieuwe kennis. Engels basis: studieduur: 10 uur. Deze cursus is speciaal ontworpen om de cursist over een eerste drempel heen te helpen. Het leren van een vreemde taal wordt door velen als erg lastig ervaren. Deze cursus levert u echt de mogelijkheid om die eerste stap te nemen. Daarna kunt u zich eventueel verdiepen door de cursus "Engels Uitgebreid". De onderwerpen in Engels Basis zijn uiteraard gebaseerd op alledaagse situaties. Daarmee is deze cursus ook uitermate geschikt als eerste taalcursus als u naar het buitenland gaat.

2 Engels uitgebreid: Studieduur: 50 uur Startcursus om de eerste basis te leggen voor het leren van Engels of om als 'opfriscursus' te gebruiken. Deze cursus is een uitstekende aanvulling op Engels Basis. Brainstorm en mindmapping: Studieduur: 2 uur Intro, methoden om denken in kaart te brengen, principe van mind mapping, programma. Uitstekende eerste introductie. Webinar generatie Y, de generatie van de toekomst: studieduur: 30 minuten Webinar 19 mei In deze webinar wordt helder wie generatie Y nou eigenlijk is, wat hun kracht en talenten zijn en hoe deze effectief kunnen worden ingezet binnen de organisatie. De doelstelling is om organisaties aan te moedigen de werkwereld van zowel jonge honden als oude rotten meer aan te laten sluiten op hun talent, waarbij mensen elkaar inspireren en ondersteunen. Omgaan met pesten: studieduur: 2 uur Een cursus voor het hele personeel. De onderwerpen worden met een knipoog gebracht waardoor - ondanks het onderwerp - de sfeer luchtig blijft. Begrijpend lezen, modeling: studieduur: 6 uur Een herhaling uit curusjaar omdat een aantal principes wegzakken en anderen op zoek zijn naar verdieping. In deze module over 'Begrijpend lezen en de rol van modeling in het basisonderwijs' krijgt u concrete informatie en praktische tips aangeboden die u direct kunt toepassen in uw lespraktijk. In vijf lessen leest én ziet u op welke manier de leerkacht een rol speelt in het leesproces van leerlingen. Coöperatief leren: studieduur: 6 uur Dit is een cursus waarin u kennis maakt met coöperatief leren. U krijgt informatie over wat coöperatief leren inhoudt en hoe u coöperatief leren kunt inzetten in uw onderwijs. Het blijft een van de belangrijkste voorwaarden om effectief tot leren te komen en wat je samen leert blijft langer hangen. Digitaal pesten: studieduur: 4 uur (incl. instaples en opdrachten: 6 uur) Deze cursus is nieuw en opent de ogen van vele leerkrachten in de bovenbouw van de basisschool. De module biedt handvatten voor het omgaan met digitaal pesten en zet u aan het denken over mogelijke vormen van digitaal pesten in uw klas of op uw school. Directe Instructiemodel: studieduur: 6 uur Deze cursus is reeds eerder aangeboden maar net als iemand die voor de tweede maal door een aantrekkelijk landschap reist, het biedt naast bevestiging weer nieuwe zaken voor een didactische vaardigheid waar kinderen veel profijt van kunnen ondervinden. Het (activerende) directe instructiemodel: iedere leerkracht past het inmiddels wel toe. Bijna alle nieuwe methodes bouwen hun lessen op volgens dit model.

3 Dit model is het meest gebruikte instructiemodel in het basisonderwijs. Een vaardigheid waarin iedere leerkracht het maximale van zichzelf moet eisen. Maar hoe werkt het nu precies? En hoe kunt u een gestructureerde, activerende les geven waarbij u ook nog kan ingaan op de verschillen in de klas? Daar gaat deze module over. Meervoudige Intelligentie: studieduur: 4 uur Kinderen en volwassenen leren op een verschillende manier. Wie hier kennis van heeft kan aansluiten bij de leerstijl en behoefte van kinderen. Dit is een cursus waarin u kennis maakt met Meervoudige Intelligentie (MI). U krijgt informatie over wat Meervoudige Intelligentie inhoudt en hoe u uw manier van onderwijzen met deze kennis kunt verrijken. Ontwikkelingsmateriaal getalbegrip: studieduur: 1 uur Dit is een cursus waarin u kennis maakt met de materialen van Educo en Toys voor Life die veel gebruikt worden in de onderbouw. Alle materialen zijn gekoppeld aan de vakgebieden; rekenen, taal en motoriek. Richtinggevend voor deze cursus is de leerlijn getalbegrip (leerdoel rekenen). Ontwikkelingsmateriaal kleur en vorm: studieduur: 1 uur Cursus waarin de materialen van Educo en Toys voor Life worden gekoppeld aan het vakgebied rekenen in de onderbouwgroepen. In deze module krijgt u meer inzicht in de materialen toegespitst op het aanleren van de vaardigheden voor kleur en vorm. Ontwikkelingsmateriaal tellen: studieduur: 1 uur Dit is een cursus waarin u kennis maakt met de materialen van Educo en Toys voor Life, die veel gebruikt worden in de onderbouwgroepen. Alle materialen zijn gekoppeld aan de vakgebieden: rekenen, taal en motoriek. Ontwikkelingsmateriaal woordenschat : studieduur: 1 uur Dit is een cursus waarin u kennis maakt met de materialen van Educo en Toys voor Life, die veel gebruikt worden in de onderbouwgroepen. In deze module krijgt u meer inzicht in de materialen toegespitst op het aanleren van vaardigheden omtrent woordenschat. Passend Onderwijs... en nu in de praktijk: studieduur: 9 uur De ontwikkelingen rondom passend onderwijs zijn in volle gang. In augustus 2014 is de wet ingevoerd en werken alle scholen in het nieuwe samenwerkingsverband. Evaluatie voorjaar 2016 leverde op dat veel leerkrachten nog onbekend zijn met de gevolgen van deze wet. Deze cursus geeft veel praktisch inzicht wat het betekent in het dagelijks werk met de kinderen. Referentieniveaus Rekenen: studieduur: 9 uur Om de prestaties van leerlingen op het gebied van taal en rekenen te verbeteren, zijn richtlijnen ontwikkeld. Deze richtlijnen worden referentieniveaus genoemd. In de richtlijnen staat omschreven wat leerlingen moeten kunnen en kennen op bepaalde momenten in hun schoolcarrière. Een kind moet aan het eind van de basisschool bijvoorbeeld weten wat bij rekenen de noemer en deler van een breuk is. Voor wie goed rekenonderwijs wil geven in het basisonderwijs en zicht wil krijgen op de gehele periode een aanrader.

4 Wat te doen bij een ongeluk op school: studieduur 6 uur Een eenvoudige eerste introductie in EHBO, speciaal voor op school en thuis met uw kinderen. Webinar werken in de cloud: studieduur: 30 minuten. Werk jij al in de cloud? Steeds meer diensten die we dagelijks gebruiken worden volledig online gefaciliteerd. Het is makkelijk, goedkoop en je kunt er vanaf iedere locatie bij. Maar is het wel veilig, en zijn de bedrijfsgegevens én de gegevens van jouw klanten wel veilig opgeslagen? Wil je meer weten over de risico s rond het werken in de cloud en handige tips ontvangen? Volg dan de webinar met Spreker Tim van Santen, senior jurist bij DAS N.V. Rekenontwikkeling van het jonge kind: studieduur 10 uur Wilt u de kinderen bij u in de opvang optimaal stimuleren in hun ontwikkeling, ook op het vlak van rekenen? Het belang dat een goede beheersing van taal en rekenen wordt in het onderwijs volop onder de aandacht gebracht. Het begin van een goede vaardigheid op deze twee gebieden worden echter gelegd vóórdat kinderen naar school gaan. De periode dat jonge kinderen bij u op de opvang doorbrengen! Weet u zo voorbeelden van alledaagse situaties op te noemen waarbij kinderen of uzelf rekenvaardigheden nodig hebben? Weet u dat rekenen méér is dan het uitvoeren van sommetjes? Kortom: in deze module professionaliseert u zich in het stimuleren van de rekenontwikkeling van jonge kinderen bij u op de kinderopvang of in de klas. Hierbij: - ontwikkelt u kennis, inzichten en vaardigheden op het gebied van de rekenontwikkeling van en de rekenleerlijn voor het jonge kind; - worden impliciet en expliciet koppelingen gemaakt met relevante wetenschappelijke inzichten; - krijgt u activiteiten toegereikt u direct met de kinderen kunt uitvoeren; - krijgt u heldere praktijkvoorbeelden te zien; - wordt u door tips en aanwijzingen duidelijk hoe u op systematische wijze aandacht heeft voor de rekenontwikkeling van de kinderen. Goede en prettige voortgangsgesprekken met ouders, dat wilt u toch ook?: studieduur 9 uur Voor veel leerkrachten blijft het lastig, vervelend en/of eng om voortgangsgesprekken met ouders te voeren. Dit is goed te begrijpen, maar niet goed voor de samenwerking tussen u en de ouders. Deze samenwerking is juist van belang voor de cognitieve en sociaal-emotionele ontwikkeling van een kind. In deze module krijgt u informatie en praktische handvatten aangeboden die uw voortgangsgesprekken verbeteren. In vier lessen leert u de kennis en oefent u de vaardigheden die nodig zijn voor voortgangsgesprekken. In een vijfde les krijgt de directie ideeën aangeboden om voortgangsgesprekken van leerkrachten nog meer te verbeteren. Kortom: in deze module professionaliseert u zich in het voeren van voortgangsgesprekken op het gebied van: uw kennis en vaardigheden van voortgangsgesprekken in het algemeen gaat u dieper in op de (non-)verbale gesprekstechnieken leert u kennis en vaardigheden van slecht nieuwsgesprekken maakt u kennis met verschillende typen lastige ouders oefent u uw vaardigheden door middel van opdrachten houdt u zich bezig met zelfreflectie en zelfevaluatie

5 Orde in klas (nieuw): studieduur 6 uur Je hebt het of je hebt het niet, is een uitspraak die je regelmatig hoort als het over orde gaat. Natuurlijk is het een feit dat er natuurtalenten zijn die iedere groep kunnen bespelen. Een goed pedagogisch klimaat is echter wel degelijk iets wat afhankelijk is van factoren die te beïnvloeden zijn. Waar het specifiek om gaat is te benoemen en hoe je als leerkracht negatief gedrag van kinderen kunt omvormen naar positief gedrag is onderwerp van deze cursus. Nieuwe kennis wordt gekoppeld aan het trainen van vaardigheden. Wil je je pedagogische rugzak verrijken met extra tools dan is deze cursus een aanrader. Videocursus digitaal rapport in ParnasSys: studieduur: 1 uur Augustus 2016 zijn ook de laatste twee scholen van Spectrum overgestapt op ParnasSys als leerlingvolgsysteem. ParnasSys heeft veel mogelijkheden als het gaat om het inrichten van een efficiënte administratie. In de video laat men zien hoe ParnasSys de ouders periodiek een digitaal schoolrapport ter beschikking stelt, waarbij natuurlijk gebruik gemaakt wordt van alle verzamelde observaties en opbrengsten van de leerlingen. Waarom dubbel werk als ParnasSys het op een overzichtelijke manier in kaart brengt voor de onderwijsgevenden en de ouders? Nieuwsgierig? Gewoon kennis van nemen en bespreken in je team als het aansluit bij de ontwikkeling van de school.

E-learning Webinars Essentials

E-learning Webinars Essentials E-learning is tijdsonafhankelijk: u bepaalt zelf wanneer u leert en hoelang u leert is plaatsonafhankelijk: u bepaalt zelf de locatie waar u leert maakt het mogelijk om individueel en online leermateriaal

Nadere informatie

Inleiding 4. Engels in het basisonderwijs 5. Words&Birds een verrijking van de les, een verbreding van de wereld 6. Wat is Words&Birds?

Inleiding 4. Engels in het basisonderwijs 5. Words&Birds een verrijking van de les, een verbreding van de wereld 6. Wat is Words&Birds? Inleiding 4 Engels in het basisonderwijs 5 Words&Birds een verrijking van de les, een verbreding van de wereld 6 Wat is Words&Birds? 6 Wat zijn de belangrijkste eigenschappen van Words&Birds? 6 Met welk

Nadere informatie

Transport en Logistiek. Klaar voor de toekomst - Online leren

Transport en Logistiek. Klaar voor de toekomst - Online leren Transport en Logistiek Klaar voor de toekomst - Online leren Bepaal zelf hoe je leert Onze leervormen 2 Iedereen is anders en iedereen leert anders. Daarom kunnen medewerkers in onze online leeromgeving

Nadere informatie

1. Een ELO of dagplan gebruiken om de planning met de leerlingen te delen. 2. Een ELO, e-mail of chat gebruiken om met de leerlingen te communiceren.

1. Een ELO of dagplan gebruiken om de planning met de leerlingen te delen. 2. Een ELO, e-mail of chat gebruiken om met de leerlingen te communiceren. Stellingen doelen 1. Een ELO of dagplan gebruiken om de planning met de leerlingen te delen. 2. Een ELO, e-mail of chat gebruiken om met de leerlingen te communiceren. 3. Instructielessen maken voor het

Nadere informatie

Primair onderwijs. cursussen, webinars & essentials

Primair onderwijs. cursussen, webinars & essentials Primair onderwijs cursussen, webinars & essentials De verschillende leervormen 2 In onze online leeromgeving krijgt iedere cursist een persoonlijk account. Daarmee worden zij voorzien in al hun professionele

Nadere informatie

Waarom Wetenschap en Techniek W&T2015

Waarom Wetenschap en Techniek W&T2015 Waarom Wetenschap en Techniek W&T2015 In het leven van alle dag speelt Wetenschap en Techniek (W&T) een grote rol. We staan er vaak maar weinig bij stil, maar zonder de vele uitvindingen in de wereld van

Nadere informatie

SAMANTHA REEMEIJER HAVT4A POSITION PAPER 2

SAMANTHA REEMEIJER HAVT4A POSITION PAPER 2 SAMANTHA REEMEIJER HAVT4A 493612 POSITION PAPER 2 INHOUD Wie ben je?... 2 Praktijk tijdens de PABO... 2 Beargumenteer waarom je voor de ICT minor hebt gekozen... 3 Lees minimaal één digitale bron over

Nadere informatie

Transport en Logistiek. Gezond en veilig onderweg - Online leren

Transport en Logistiek. Gezond en veilig onderweg - Online leren Transport en Logistiek Gezond en veilig onderweg - Online leren Bepaal zelf hoe je leert Onze leervormen 2 Iedereen is anders en iedereen leert anders. Daarom kunnen medewerkers in onze online leeromgeving

Nadere informatie

Office 365, SOMtoday & Ouderportaal. Wat kunt u verwachten op het Griftland College

Office 365, SOMtoday & Ouderportaal. Wat kunt u verwachten op het Griftland College Office 365 Office 365, SOMtoday & Ouderportaal Wat kunt u verwachten op het Griftland College Wie zijn wij? José Jansen Financiële administratie j.jansen@griftland.nl Irene Rog Functioneel beheerder SOMtoday

Nadere informatie

3 De visie van de Prinses Julianaschool

3 De visie van de Prinses Julianaschool 3 De visie van de Prinses Julianaschool 3.1 Visie op het onderwijs De missie: Prinses Julianaschool, school voor geborgenheid, (basis)kennis en zorg. De Prinses Julianaschool biedt kinderen een veilige

Nadere informatie

Toets-ICT voor het VO

Toets-ICT voor het VO Toets-ICT voor het VO De weg naar Digitale Geletterdheid Voor Praktijkonderwijs, VMBO, HAVO en VWO Producten en prijzen 2016 Toets-ICT Vaardig en veilig online 1 Juni 2016 Inhoudsopgave Inhoudsopgave...

Nadere informatie

EEN SCHOOL MET TALENTUITDAGEND ONDERWIJS

EEN SCHOOL MET TALENTUITDAGEND ONDERWIJS EEN SCHOOL MET TALENTUITDAGEND ONDERWIJS Een school met talentuitdagend onderwijs Een basisschool kiezen is moeilijk. Er is zoveel om op te letten. Is de school wat zij lijkt? Van buiten kan een schoolgebouw

Nadere informatie

Jaarplan BS de Ester. Zelf denken, samen doen

Jaarplan BS de Ester. Zelf denken, samen doen Jaarplan 2016-2017 BS de Ester Zelf denken, samen doen Inleiding De inhoud van dit jaarplan is gebaseerd op de teamevaluatie van het jaarplan 2015-2016, het schoolplan 2015-2019 en voortschrijdend inzicht

Nadere informatie

Verbeter het automatiseren van rekenen met 10 minuten per dag

Verbeter het automatiseren van rekenen met 10 minuten per dag Verbeter het automatiseren van rekenen met 10 minuten per dag In dit artikel zal ik je uitleggen wat automatiseren is, hoe je kind dit leert op school, waarom automatiseren zo belangrijk is en ik geef

Nadere informatie

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL 'PATER VAN DER GELD'

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL 'PATER VAN DER GELD' RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL 'PATER VAN DER GELD' School : basisschool 'Pater van der Geld' Plaats : Waalwijk BRIN-nummer : 13NB Onderzoeksnummer : 94513 Datum schoolbezoek : 12 juni

Nadere informatie

Aanbod O2G2 Academie 2013-2014 www.o2g2.nl

Aanbod O2G2 Academie 2013-2014 www.o2g2.nl Uren (incl. Voorbereiding /oefenen) Planning Voor wie? 1. Esis voor leerkrachten Trainen van basisvaardigheden Esis op groepsniveau. In een computerlokaal met de gegevens van de eigen groep. 10 uur a.

Nadere informatie

Samenvatting en aanbevelingen van het onderzoek onderwijs & ICT voor School X

Samenvatting en aanbevelingen van het onderzoek onderwijs & ICT voor School X Samenvatting en aanbevelingen van het onderzoek onderwijs & ICT voor School X Inleiding School X is een talentschool (mensgericht) vanuit de invalshoek dat leerlingen die hun talent benutten beter presteren

Nadere informatie

Onderwijskundig Jaarplan ( OKJP) OnderwijsKundig JaarVerslag ( OKJV)

Onderwijskundig Jaarplan ( OKJP) OnderwijsKundig JaarVerslag ( OKJV) Werken aan kwaliteit op De Schakel Hieronder leest u over hoe wij zorgen dat De Schakel een kwalitatief goede (excellente) school is en blijft. U kunt ook gegevens vinden over de recent afgenomen onderzoeken

Nadere informatie

ICT-plan. o.b.s de Wezeboom Oosteinde ICT plan obs de Wezeboom Versie:

ICT-plan. o.b.s de Wezeboom Oosteinde ICT plan obs de Wezeboom Versie: ICT-plan o.b.s de Wezeboom Oosteinde ICT plan obs de Wezeboom Versie: 06-10-2016 1 Inleiding ICT neemt een steeds belangrijkere plaats in de huidige samenleving in. Het onderwijs kan bij deze ontwikkeling

Nadere informatie

THEMAGIDS E-LEARNING PROGRAMMA

THEMAGIDS E-LEARNING PROGRAMMA THEMAGIDS E-LEARNING PROGRAMMA 2016-2017 INHOUDSOPGAVE Klik op de titel om naar de juiste pagina te gaan. Uitleg Hoofdpoort Academie E-Learning 2 Actueel aanbod aan E-Learning Modules 6 Overzicht van door

Nadere informatie

ICTscholingsaanbod. Onderwijsstichting KempenKind. Lenny

ICTscholingsaanbod. Onderwijsstichting KempenKind. Lenny ICTscholingsaanbod Onderwijsstichting KempenKind Lenny ICT in de klas : Cursussen (bestaande uit meerdere momenten) De cursussen ICT in de Klas zijn gericht op het inzetten van ICT in de klas. Hoe kun

Nadere informatie

Teamtrainingen & ouderavond

Teamtrainingen & ouderavond Teamtrainingen & ouderavond Een teamtraining is een bijeenkomst van 1,5 tot 2 uur voor een heel schoolteam. Op actieve en enthousiasmerende wijze verdiep je je samen in een onderwerp. Er zijn verschillende

Nadere informatie

Digitale Geletterdheid. Voor Praktijkonderwijs, VMBO, en HAVO / VWO. Producten en prijzen 2018 DIGIT DIGIT. DigitaleGeletterdheid.

Digitale Geletterdheid. Voor Praktijkonderwijs, VMBO, en HAVO / VWO. Producten en prijzen 2018 DIGIT DIGIT. DigitaleGeletterdheid. Digitale Geletterdheid Voor Praktijkonderwijs, VMBO, en HAVO / VWO Producten en prijzen 2018 DigitaleGeletterdheid.nl 1 Januari 2018 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 21st century skills... 3 - H/V en -

Nadere informatie

REMIND. Bij u op SCHOOL?

REMIND. Bij u op SCHOOL? REMIND Bij u op SCHOOL? Inhoudsopgave Slim jezelf zijn voor professionals 3 Slim jezelf zijn 3 Programma over persoonlijke ontwikkeling 3 Kostenoverzicht 4 Over Remind 5 Wij willen 5 Trainersopleiding

Nadere informatie

Digitale Geletterdheid. Voor Praktijkonderwijs, VMBO, en HAVO / VWO. Producten en prijzen 2018 DIGIT DIGIT. DigitaleGeletterdheid.

Digitale Geletterdheid. Voor Praktijkonderwijs, VMBO, en HAVO / VWO. Producten en prijzen 2018 DIGIT DIGIT. DigitaleGeletterdheid. Digitale Geletterdheid Voor Praktijkonderwijs, VMBO, en HAVO / VWO Producten en prijzen 2018 DigitaleGeletterdheid.nl 1 April 2018 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 21st century skills... 3 - H/V en - VMBO...

Nadere informatie

Cursussen voor groepen op maat Ook voor uw organisatie vinden wij de gepaste opleiding!

Cursussen voor groepen op maat Ook voor uw organisatie vinden wij de gepaste opleiding! locatie Gent: locatie Hasselt: Contacteer ons: Koning Albertlaan 27 9000 Gentj g! Mgr. Broekxplein 6 3500 Hasselt! educo@educo.be www.educo.be 09/2418979 Cursussen voor groepen op maat Ook voor uw organisatie

Nadere informatie

2. Waar staat de school voor?

2. Waar staat de school voor? 2. Waar staat de school voor? Missie en Visie Het Rondeel gaat uit van de Wet op het Basisonderwijs. Het onderwijs omvat de kerndoelen en vakgebieden die daarin zijn voorgeschreven. Daarnaast zijn ook

Nadere informatie

ICT beleidsplan. Schooljaar 2015-2018. OBS de Pijlstaart

ICT beleidsplan. Schooljaar 2015-2018. OBS de Pijlstaart ICT beleidsplan OBS De Pijlstaart Schooljaar 2015-2018 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding blz. 3 2. Leerdoelen leerlingen blz. 4 en 5 3. Management en organisatie blz. 6 4. Deskundigheid en professionalisering

Nadere informatie

Koppelingen MOO en Office 365 & Adoptie en implementatie

Koppelingen MOO en Office 365 & Adoptie en implementatie Koppelingen MOO en Office 365 & Adoptie en implementatie Voorstellen Jan-Willem Voortman Product Manager Microsoft Lisa Harmsen MSc. Onderwijskundige Agenda MOO koppelingen Jan-Willem Voortman Adoptie

Nadere informatie

1. Masterclass Opbrengstgericht werken en leerlingvolgsysteem. 2. Masterclass Fundamenten van het rekenen

1. Masterclass Opbrengstgericht werken en leerlingvolgsysteem. 2. Masterclass Fundamenten van het rekenen MASTERCLASSES 2011 Voor adviseurs/ondersteuners gericht op Basisvaardigheden en Opbrengstgericht werken 2 Masterclassthema / workshopleiders / datum Voorwoord & doelgroep Overzicht masterclasses 1. Masterclass

Nadere informatie

Introductie werken met ICT Wifi Office 365 Magister Slim

Introductie werken met ICT Wifi Office 365 Magister Slim Introductie werken met ICT Wifi Office 365 Magister Slim Lees onderstaande informatie goed door om direct aan de slag te kunnen! Wifi Je hebt via de receptie een brief gekregen met daarin je accountgegevens

Nadere informatie

Invoering van gepersonaliseerd leren

Invoering van gepersonaliseerd leren Invoering van gepersonaliseerd leren Invoering van gepersonaliseerd leren Dit whitepaper gaat over gepersonaliseerd leren en wat de aandachtspunten zijn bij de invoering ervan op school. In een ander whitepaper

Nadere informatie

Jaarplan o.b.s. De Boomhut

Jaarplan o.b.s. De Boomhut Jaarplan o.b.s. De Boomhut 2017-2018 Inleiding Elk jaar stellen wij als team van o.b.s. De Boomhut gezamenlijk een jaarplan op. Vanuit de evaluatie van het vorige jaarplan, gekoppeld aan de strategische

Nadere informatie

Digitale Geletterdheid. Voor Praktijkonderwijs, VMBO, en HAVO / VWO. Producten en prijzen 2019 DIGIT DIGIT. DigitaleGeletterdheid.

Digitale Geletterdheid. Voor Praktijkonderwijs, VMBO, en HAVO / VWO. Producten en prijzen 2019 DIGIT DIGIT. DigitaleGeletterdheid. Digitale Geletterdheid Voor Praktijkonderwijs, VMBO, en HAVO / VWO Producten en prijzen 2019 DigitaleGeletterdheid.nl 1 Juli 2019 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Digitale geletterdheid in het curriculum...

Nadere informatie

Onderwijs- ondersteuning

Onderwijs- ondersteuning Onderwijs- ondersteuning de rungraaf De Rungraaf in Eindhoven helpt leerlingen bij het leren omgaan met anderen en het ontwikkelen van hun sociaal-emotionele vaardigheden. Wij bieden het reguliere basisschoolprogramma,

Nadere informatie

VSLW Themaprofielen. Thema s. Omgaan met verschillen, Pesten, Opbrengstgericht werken en Ouderbetrokkenheid

VSLW Themaprofielen. Thema s. Omgaan met verschillen, Pesten, Opbrengstgericht werken en Ouderbetrokkenheid VSLW Themaprofielen Thema s Omgaan met verschillen, Pesten, Opbrengstgericht werken en Ouderbetrokkenheid pagina 2 van 45 Inleiding De expertgroep van het VSLW project heeft voor de vier thema s een themaprofiel

Nadere informatie

Flipping the classroom: een oplossing? Nov. 2013

Flipping the classroom: een oplossing? Nov. 2013 Flipping the classroom: een oplossing? Nov. 213 OPZET WORKSHOP 1. Wat is Flipping the classroom? 2. Wat kan dit betekenen voor slimme kinderen in het PO? 3. Voorbeeld voor kleuters bekijken en beoordelen

Nadere informatie

Ontwikkelagenda en scholingsplan OBS De Eendracht

Ontwikkelagenda en scholingsplan OBS De Eendracht Ontwikkelagenda en scholingsplan OBS De Eendracht 2017-2018 Het schooljaar 2017-2018 zetten we met het team in op de doorontwikkeling van onderwerpen, die we de afgelopen jaren specifiek onder de aandacht

Nadere informatie

Heikamperweg AZ Asten-Heusden

Heikamperweg AZ Asten-Heusden Heikamperweg 1 5725 AZ Asten-Heusden bbs.antonius@prodas.nl www.antonius-heusden.nl Beste geïnteresseerde in de kwaliteiten van BBS. Antonius, Kwalitatief en passend onderwijs verzorgen is een opdracht

Nadere informatie

Professionaliseren met de HEUTINK ACADEMIE

Professionaliseren met de HEUTINK ACADEMIE Professionaliseren met de HEUTINK ACADEMIE E-LEARNING EN BLENDED LEARNING PRIMAIR ONDERWIJS UW EIGEN ACADEMIE E-LEARNING De Heutink Academie biedt u een academie met een rijk aanbod aan gevalideerde e-modules.

Nadere informatie

ICT-Updater Via 0-meting naar cursus 1

ICT-Updater Via 0-meting naar cursus 1 Via 0-meting naar cursus Productoverzicht 2019 Via 0-meting naar cursus 1 Januari 2019 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2, opbouw en inhoud... 3 Cursistenomgeving... 3 Begeleideromgeving... 4 Algemene modules...

Nadere informatie

Opbrengstgericht werken in het Voortgezet onderwijs

Opbrengstgericht werken in het Voortgezet onderwijs Opbrengstgericht werken in het Voortgezet onderwijs Wat is opbrengstgericht werken? Opbrengstgericht werken is het systematisch en doelgericht werken aan het maximaliseren van de prestaties van leerlingen.

Nadere informatie

Jaarverslag Sint Jozefschool Moordrecht

Jaarverslag Sint Jozefschool Moordrecht Jaarverslag Sint Jozefschool Moordrecht 2017-2018 1 Voorwoord In dit Jaarverslag wordt beschreven wat de resultaten zijn van de voornemens die de school beschreven heeft in het Jaarplan. Gekozen is voor

Nadere informatie

ICT-plan. o.b.s de Wezeboom Oosteinde. ICT plan obs de Wezeboom Versie:

ICT-plan. o.b.s de Wezeboom Oosteinde. ICT plan obs de Wezeboom Versie: ICT-plan o.b.s de Wezeboom Oosteinde ICT plan obs de Wezeboom Versie: 10-10-2017 1 Inleiding ICT neemt een steeds belangrijkere plaats in de huidige samenleving in. Het onderwijs kan bij deze ontwikkeling

Nadere informatie

Professionaliseringsaanbod

Professionaliseringsaanbod E-Learning, Workshops en begeleidings trajecten Professionaliseringsaanbod Door Sander Gordijn - MeesterSander.nl Schooljaar 2019/2020 Even voorstellen Mijn naam is Sander Gordijn en ik ben leerkracht

Nadere informatie

Nieuwsbegrip Masterclasses Verbeter het begrijpend leesonderwijs op uw school

Nieuwsbegrip Masterclasses Verbeter het begrijpend leesonderwijs op uw school Nieuwsbegrip Masterclasses Verbeter het begrijpend leesonderwijs op uw school Wat is nu eigenlijk goed begrijpend leesonderwijs? Hoe ga ik om met verschillende leesniveaus? En hoe model ik begrijpend lezen

Nadere informatie

Samenwerking. Betrokkenheid

Samenwerking. Betrokkenheid De Missie Het Spectrum is een openbare school met een onderwijsaanbod van hoge kwaliteit. We bieden het kind betekenisvol onderwijs in een veilige omgeving. In een samenwerking tussen kind, ouders en school

Nadere informatie

BLAADJE #4. mei 2018

BLAADJE #4. mei 2018 BLAADJE #4 mei 2018 School voor KEES GROEP 1/2 breinvriendelijk onderwijs OBS met engelse les vanaf groep 1 De Koningslinde is een jonge openbare basisschool (obs ) in Vught. In het stadhouderspark, in

Nadere informatie

Trainingskaarten Zelfregulerend leren met effectieve leerstrategieën

Trainingskaarten Zelfregulerend leren met effectieve leerstrategieën Trainingskaarten Zelfregulerend leren met effectieve leerstrategieën 2016 Pieternel Dijkstra en Petra Bunnik & Boom uitgevers Amsterdam 1 Introductie Zelfregulerend leren houdt in dat leerlingen het eigen

Nadere informatie

Onderwijskundig Jaarplan. CBS de Ark September 2013

Onderwijskundig Jaarplan. CBS de Ark September 2013 Onderwijskundig Jaarplan CBS de Ark September 2013 In dit onderwijskundig jaarverslag vermelden we kort en bondig welke zaken prioriteit krijgen dit jaar en hoe we dit op gaan pakken. Uitwerking van de

Nadere informatie

Toets-ICT. Vaardig en veilig online. Producten en prijzen 2014 Toets-ICT

Toets-ICT. Vaardig en veilig online. Producten en prijzen 2014 Toets-ICT Toets-ICT Vaardig en veilig online Producten en prijzen 2014 Toets-ICT Vaardig en veilig online 1 April 2014 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Maak kennis met Toets-ICT... 3 Opbouw en inhoud... 4 Examenmogelijkheden...

Nadere informatie

Cursussen voor groepen op maat Ook voor uw organisatie vinden wij de gepaste opleiding!

Cursussen voor groepen op maat Ook voor uw organisatie vinden wij de gepaste opleiding! locatie Gent: Koning Albertlaan 27 9000 Gentj g! locatie Hasselt: Mgr. Broekxplein 6 3500 Hasselt! Contacteer ons: educo@educo.be www.educo.be 09/2418979 Cursussen voor groepen op maat Ook voor uw organisatie

Nadere informatie

Moderne onderwijskundige concepten

Moderne onderwijskundige concepten Werken aan kwaliteit op De Schakel Hieronder leest u over hoe wij zorgen dat De Schakel een kwalitatief goede school is en blijft. U kunt ook gegevens vinden over de recent afgenomen onderzoeken onder

Nadere informatie

Atheneum Boom en ICT. Inleiding

Atheneum Boom en ICT. Inleiding Inleiding Vermits computers niet meer weg te denken zijn uit onze maatschappij, doet onze school dan ook haar uiterste best om onze leerlingen vaardigheden en attitudes bij te brengen op het gebied van

Nadere informatie

SAMANTHA REEMEIJER HAVT3B POSITION PAPER

SAMANTHA REEMEIJER HAVT3B POSITION PAPER 2013 SAMANTHA REEMEIJER HAVT3B 493612 POSITION PAPER INHOUD Wie ben je?... 2 Praktijk tijdens de PABO... 2 Beargumenteer waarom je voor de ICT minor hebt gekozen... 3 Lees minimaal één digitale bron over

Nadere informatie

Naar beter rekenonderwijs

Naar beter rekenonderwijs Naar beter rekenonderwijs 1 Wat komt aan de orde? Actuele ontwikkelingen Ontdekkingen mbt goed rekenonderwijs Naar beter rekenonderwijs Praktische tips 2 Over een groot aantal jaren, en de laatste jaren

Nadere informatie

Onderwijstechnieken.nl. Opbrengstgericht Werken zonder Groepsplan? Dat Kan!

Onderwijstechnieken.nl. Opbrengstgericht Werken zonder Groepsplan? Dat Kan! Opbrengstgericht Werken zonder Groepsplan? Dat Kan! 1 Inhoudsopgave: Voorwoord pagina 3 Inleiding pagina 4 Hoofdstuk 1 Hoe een middel een doel werd pagina 5 Hoofdstuk 2 Waar het eigenlijk om gaat pagina

Nadere informatie

Nieuwsbegrip Masterclasses Verbeter het begrijpend leesonderwijs op uw school

Nieuwsbegrip Masterclasses Verbeter het begrijpend leesonderwijs op uw school Nieuwsbegrip Masterclasses Verbeter het begrijpend leesonderwijs op uw school Wat is nu eigenlijk goed begrijpend leesonderwijs? Hoe ga ik om met verschillende leesniveaus? En hoe model ik begrijpend lezen

Nadere informatie

KINDEREN DIE MEER KUNNEN

KINDEREN DIE MEER KUNNEN KINDEREN DIE MEER KUNNEN INLEIDING Op de IJwegschool staat het kind centraal. Het onderwijs wordt aangepast aan het kind en niet andersom. Doordat de leerkrachten handelingsgericht werken waarbij de onderwijsbehoeften

Nadere informatie

Workshops en lezingen

Workshops en lezingen Workshops en lezingen Donderdag 16 maart 2017 van 19:00 tot 21:45 uur Workshop Inhoud Doelgroep Voor Voor wie? 1. Ervaringscircuit Een interactieve workshop waarin je beleeft hoe het is om een te hebben.

Nadere informatie

Nieuwsbrief 5 3 oktober 2014

Nieuwsbrief 5 3 oktober 2014 Nieuwsbrief 5 3 oktober 2014 Inhoud Informatie van school Deur 5 minuten later open! Kinderboekenweek Herfstvakantie Studiedag team 6 oktober dag van de leraar Inloop bij de directeur Agenda Verzoeken

Nadere informatie

2. Spelen met de vier hoofdfasen per leerlijn Dagelijks observeren met het drieslagmodel Signaleren: zelf blokdoelen beoordelen 36

2. Spelen met de vier hoofdfasen per leerlijn Dagelijks observeren met het drieslagmodel Signaleren: zelf blokdoelen beoordelen 36 Inhoud 7 aanraders 1. Functionele gecijferdheid als doel 04 2. Spelen met de vier hoofdfasen per leerlijn 10 3. Dagelijks observeren met het drieslagmodel 18 4. Signaleren: zelf blokdoelen beoordelen 36

Nadere informatie

STUDIEGIDS 2015-2016 SPECIALISATIEMODULE

STUDIEGIDS 2015-2016 SPECIALISATIEMODULE STUDIEGIDS 2015-2016 SPECIALISATIEMODULE NON-VERBAAL LEIDINGGEVEN OP SCHOOL Leuk dat je geïnteresseerd bent in onze specialisatiemodule Non-verbaal leidinggeven op school door Marijke van Dijk van Co-Actief!

Nadere informatie

Ervaringen en beoordeling Online Life Coaching Opleiding

Ervaringen en beoordeling Online Life Coaching Opleiding Ervaringen en beoordeling Online Life Coaching Opleiding Aan het einde van het laatste trainingswebinar, heb ik de deelnemers een paar vragen gesteld en om feedback gevraagd. Bij deze hun ervaringen en

Nadere informatie

De kinderen op onze school

De kinderen op onze school SPEERPUNTEN De kinderen op onze school Wij willen onze kinderen voorbereiden om de stap door het kleine deurtje naar de grote wereld te kunnen maken. In samenwerking met ouders willen wij met kinderen

Nadere informatie

Je vindt hier ook de tegels met de meeste programma s. Als je Word, Excel, Powerpoint etc. wilt installeren op je laptop dan ga je naar:

Je vindt hier ook de tegels met de meeste programma s. Als je Word, Excel, Powerpoint etc. wilt installeren op je laptop dan ga je naar: Wat is Office 365 en wat kun je ermee? Microsoft Office 365 is een online dienst van Microsoft die door onze school aangeboden wordt om overal te kunnen werken met Word, Excel, PowerPoint e.d. Alles wat

Nadere informatie

7. Uitwerking Leerlijn ICT Og Titus Brandsma

7. Uitwerking Leerlijn ICT Og Titus Brandsma 7. Uitwerking Leerlijn ICT Og Titus Brandsma o Groep 0/instroom: Afhankelijk van de ontwikkeling van het kind kunnen de muisvaardigheden geoefend worden door het programma Spelen met de computer te gebruiken

Nadere informatie

Ons onderwijs. Basisvaardigheden & ICT. Thuis voelen & sfeer. Verschillende leer- en ontwikkelstijlen. Bewegen

Ons onderwijs. Basisvaardigheden & ICT. Thuis voelen & sfeer. Verschillende leer- en ontwikkelstijlen. Bewegen Volop in beweging Kindcentrum De Terp is een veilige plek waar kinderen zich voor kunnen bereiden op hun toekomst in de samenleving. Hier dagen we hen uit hun talenten te ontplooien, zich te ontwikkelen

Nadere informatie

Professionaliseren met de HEUTINK ACADEMIE

Professionaliseren met de HEUTINK ACADEMIE Professionaliseren met de HEUTINK ACADEMIE E-LEARNING EN BLENDED LEARNING PRIMAIR ONDERWIJS UW EIGEN ACADEMIE E-LEARNING PROFESSIONALISEREN BEKWAAMHEIDSEISEN De Heutink Academie biedt u een academie met

Nadere informatie

Microsoft OneNote 365

Microsoft OneNote 365 Microsoft OneNote 365 Delen van een notitieblok Inleiding OneNote kun je zien als een digitaal notitieblok. Je kunt in dit programma informatie van verschillende programma's (zoals Word, Excel, websites,

Nadere informatie

Conferentie VVE Arnhem Het Spel en de Knikkers

Conferentie VVE Arnhem Het Spel en de Knikkers Conferentie VVE Arnhem Het Spel en de Knikkers Over opbrengstgericht werken met jonge kinderen Wanneer: Tijdstip: Waar: Voor wie? Woensdag 4 juni 2014 13.30 17.00 uur MFC De Malburcht, Graslaan 97, Arnhem

Nadere informatie

Producten en prijzen 2012

Producten en prijzen 2012 ICT-Updater Postbus 38 2410 AA Bodegraven Nederland Tel. 0172-65 09 83 Fax 0172-61 83 15 www.instruct.nl instruct@instruct.nl België www.instruct.be instruct@instruct.be Producten en prijzen 2012 Algemene

Nadere informatie

Schets van het onderwijsprogramma Route 1, jaar praktijkschool vso

Schets van het onderwijsprogramma Route 1, jaar praktijkschool vso Schets van het onderwijsprogramma Route 1, 12 16 jaar praktijkschool vso De leerlingen in Route 1 Uitstroomprofiel praktijkonderwijs, vso bereiden zich voor op instroom in het praktijkonderwijs (en soms

Nadere informatie

Korte handleiding O365=Office 365 Let op: er worden hier en daar nog wijzigingen doorgevoerd, dus de afbeeldingen en teksten kunnen afwijken

Korte handleiding O365=Office 365 Let op: er worden hier en daar nog wijzigingen doorgevoerd, dus de afbeeldingen en teksten kunnen afwijken Korte handleiding O365=Office 365 Let op: er worden hier en daar nog wijzigingen doorgevoerd, dus de afbeeldingen en teksten kunnen afwijken Inhoud 1. Inloggen... 2 2. Openingscherm... 3 3. Outlook...

Nadere informatie

Nieuwe generatie rekenmethodes vergeleken

Nieuwe generatie rekenmethodes vergeleken Nieuwe generatie rekenmethodes vergeleken Ruud Janssen Alles telt (2e editie - ThiemeMeulenhoff) De methode biedt een doorgaande lijn vanuit de kleuterbouw. De leerlijnen zijn digitaal beschikbaar. Het

Nadere informatie

Zowel leerkrachten als leerlingen gaan vanaf de meivakantie met Office365 werken.

Zowel leerkrachten als leerlingen gaan vanaf de meivakantie met Office365 werken. Voorwoord: In deze nieuwsbrief komt u meer informatie tegen over de aanpassingen c.q. vernieuwingen binnen het ICT gebeuren op De Driesprong. Daar wij als een van de eerste scholen zijn gaan werken met

Nadere informatie

Samen rekenen... alleen!

Samen rekenen... alleen! veel Inside 2-99 Samen rekenen... leuker dan alleen! Rekenen met een tutor: wat wil je nog meer? Agnes Vosse Dit artikel is eerder gepubliceerd in Willem Bartjens, jaargang 17, januari 1998 1. Inleiding

Nadere informatie

DE PLUSBUS. Informatiebrochure voor ouders

DE PLUSBUS. Informatiebrochure voor ouders Informatiebrochure voor ouders DE PLUSBUS In deze brochure vindt u algemene & praktische informatie over de plusklas De Plusbus. De Plusbus is onderdeel van Stichting Palludara. Inhoud Hoogbegaafd, nou

Nadere informatie

5. icloud Drive. In dit hoofdstuk leert u:

5. icloud Drive. In dit hoofdstuk leert u: 63 5. icloud Drive icloud Drive is als het ware de online USB-stick van icloud. In icloud Drive kunt u alle soorten bestanden opslaan, ook als ze niet bedoeld zijn voor Apple-software. Deze bestanden worden

Nadere informatie

ParnasSys Schoolkassa maakt het innen van alle ouderbijdragen een fluitje van een cent.

ParnasSys Schoolkassa maakt het innen van alle ouderbijdragen een fluitje van een cent. Productfolder ParnasSys Schoolkassa maakt het innen van alle ouderbijdragen een fluitje van een cent. Minder administratie, meer tijd voor onderwijs Het hele schooljaar 2019-2020 zonder Elke basisschool

Nadere informatie

Docenten die hun onderwijs meer willen afstemmen op de individuele verschillen tussen leerlingen en hun leeropbrengst willen vergroten.

Docenten die hun onderwijs meer willen afstemmen op de individuele verschillen tussen leerlingen en hun leeropbrengst willen vergroten. 1. Differentiëren Onderzoeken welke manieren en mogelijkheden er zijn om te differentiëren en praktische handvatten bieden om hiermee aan de slag te gaan. Vervolgens deze kennis toepassen in de praktijk

Nadere informatie

Inspiratie en professionalisering binnen het kleuteronderwijs. workshopaanbod

Inspiratie en professionalisering binnen het kleuteronderwijs. workshopaanbod Inspiratie en professionalisering binnen het kleuteronderwijs workshopaanbod 2017-2018 In de kleuterklas wordt de basis gelegd voor de ontwikkeling van elk kind. Investeer daarom in de kwaliteit van het

Nadere informatie

Individueel gebruik van ICT in het onderwijs belemmerd de ontwikkeling van sociale contacten tussen leerlingen:

Individueel gebruik van ICT in het onderwijs belemmerd de ontwikkeling van sociale contacten tussen leerlingen: Individueel gebruik van ICT in het onderwijs belemmerd de ontwikkeling van sociale contacten tussen leerlingen: 1. ICT is een middel en wordt steeds meer gebruikt in het onderwijs. Daarbij kijk je ook

Nadere informatie

BELEIDSPLAN. E. Gerssen 1

BELEIDSPLAN. E. Gerssen 1 BELEIDSPLAN ICT MEERWERF BASISSCHOOL DE KLUFT 1 INHOUDSOPGAVE PAGINA VISIE OP LEREN 2 VISIE OP DE INZET VAN ICT 4 LANGE TERMIJNDOELEN 5 KORTE TERMIJNDOELEN 6 LEERLIJN BASISVAARDIGHEDEN ICT 8 TAAKOMSCHRIJVING

Nadere informatie

Keuzedeel Digitale Vaardigheden

Keuzedeel Digitale Vaardigheden Keuzedeel Digitale Vaardigheden Producten en prijzen 2018 KDDV - KDDV.nl 1 Januari 2018 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 - KDDV... 3 Keuzedeel en examen... 4 KDDV College... 5 Opbouw methode... 6 Inhoud

Nadere informatie

Agenda onderwijsavond bovenbouw

Agenda onderwijsavond bovenbouw Agenda onderwijsavond bovenbouw Kerndoelen PO Referentieniveaus Onderwijsinhoud op de Bron Wat komt er aan bod in groep 6-7-8 Leren in de echte wereld Kerndoelen PO: Wat moeten kinderen kennen en kunnen

Nadere informatie

NIEUWE INSPIRATIEBIJEENKOMST

NIEUWE INSPIRATIEBIJEENKOMST NIEUWE INSPIRATIEBIJEENKOMST Na de herfstvakantie starten we met de eerste inspiratiebijeenkomst van dit schooljaar. Woensdag 25 oktober vertellen Jet en Suus van het Onderwijspakhuis ons alles over SEPPO,

Nadere informatie

Handleiding Office 2013 en Office 365. voor thuisgebruik

Handleiding Office 2013 en Office 365. voor thuisgebruik Handleiding Office 2013 en Office 365 voor thuisgebruik Versie: augustus 2015 1 Inhoudsopgave 1. Wat is Office 365 en wat kun je ermee?... 3 2. Wat je moet weten voordat je gaat installeren?.... 13 3.

Nadere informatie

Protocol didactisch klimaat Yulius Onderwijs Ilex College

Protocol didactisch klimaat Yulius Onderwijs Ilex College Onderwijs Ilex College Contact: Margareth Dalmeijer T 088-4056444 m.dalmeijer@yulius.nl Protocol didactisch klimaat Yulius Onderwijs Ilex College Document kenmerken Naam document: Protocol didactisch klimaat

Nadere informatie

team De gelukkige groep

team De gelukkige groep pedagogisch klimaat... sociaal-emotionele ontwikkeling team Aandacht voor sociaal-emotioneel functioneren De gelukkige groep Op school en in uw groep speelt veel meer dan alleen het schoolse leren. Het

Nadere informatie

Impulsklas aan de slag met gedrag

Impulsklas aan de slag met gedrag Impulsklas aan de slag met gedrag workshop-aanbod 2014-2015 De Impulsklas workshops voor teams & Lezingencyclus voor ouders en onderwijsprofessionals Het workshop-aanbod van Impuls sluit aan bij het werken

Nadere informatie

Visie ICT bij de SJB. Waarom, wie, wat, wanneer en hoe? Werkgroep ICT Jenaplanscholen Bollenstreek

Visie ICT bij de SJB. Waarom, wie, wat, wanneer en hoe? Werkgroep ICT Jenaplanscholen Bollenstreek Visie ICT bij de SJB Waarom, wie, wat, wanneer en hoe? 1 Missie, visie en strategie Ambitie? Doelen? Plannen? Kennisstand organisatie? Budget? 2 Kikker- of Vogelperspectief? conservatie Missie? innovatie

Nadere informatie

Docentenhandleiding. PC-vaardig - basis

Docentenhandleiding. PC-vaardig - basis Docentenhandleiding PC-vaardig - basis Titel Docentenhandleiding PC-vaardig - basis Eerste druk December 2017 De docentenhandleiding PC-vaardig - basis is een onderdeel van de WERK-portal.nl. De WERK-portal.nl

Nadere informatie

Presentatie Digitalisering & Chromebooks. mei-juni 2019 (bijgewerkte versie)

Presentatie Digitalisering & Chromebooks. mei-juni 2019 (bijgewerkte versie) Presentatie Digitalisering & Chromebooks mei-juni 2019 (bijgewerkte versie) Wat er aan bod komt Waarom digitalisering Voortraject Waarom Chromebooks Google G-Suite Cloudwise Meekijk mogelijkheden docent

Nadere informatie

Schets van het onderwijsprogramma Route 3, 12 16 jaar vmbo kader/gl/tl

Schets van het onderwijsprogramma Route 3, 12 16 jaar vmbo kader/gl/tl Schets van het onderwijsprogramma Route 3, 12 16 jaar vmbo kader/gl/tl De leerlingen in route 3 uitstroomprofiel vmbo k/gl/t worden voorbereid op instroom in de onderbouw van het vmbo (kader, gemengde

Nadere informatie

Informatievaardigheden. in het basisonderwijs

Informatievaardigheden. in het basisonderwijs Informatievaardigheden in het basisonderwijs Agenda 1. Wanneer ben je informatievaardig? 2. Waarom is het (nu) zo belangrijk informatievaardig te zijn? 3. Wat betekent dit voor het onderwijs? 4. Hoe

Nadere informatie

Position Paper. Minor ICT deel 1

Position Paper. Minor ICT deel 1 Position Paper Minor ICT deel 1 Position Paper Minor ICT deel 1 Wendy Jacobs 470968 HADT3A Hogeschool Inholland Haarlem Onderwijs, Leren & Levensbeschouwing Haarlem, februari 2013 2 Inhoudsopgave Hoofdstukken

Nadere informatie

Microsoft OneNote 365

Microsoft OneNote 365 Microsoft OneNote 365 Kennismaken Inleiding OneNote kun je zien als een digitaal notitieblok. Je kunt in dit programma informatie van verschillende programma's (zoals Word, Excel, websites, etc.) in één

Nadere informatie