Handleiding FIRA Platform

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Handleiding FIRA Platform"

Transcriptie

1 2015 Handleiding FIRA Platform Inkoop

2 Contents Voorwoord... 2 Wat doet FIRA?... 3 Wat biedt FIRA jou als inkoper?... 4 Wat biedt FIRA onze leveranciers?... 5 Hoe werkt het FIRA Platform?... 6 Bijlagen Wat is MVO, principes & kernthema s Toelichting medailles CSR Scorecard Inloggen op het FIRA Platform Contactgegevens... 16

3 Voorwoord Uw organisatie heeft ervoor gekozen het FIRA Platform te gebruiken voor Maatschappelijk Verantwoord Inkopen (MVI). Met behulp van het FIRA Platform kun je de dialoog aangaan met jouw leveranciers en partners. Blijf jezelf altijd de vraag stellen; hoe kan ik mijn bijdrage aan duurzaamheid vergroten? Namens het FIRA Team wensen wij jou heel veel succes in de gesprekken met jouw leveranciers & partners en hopen dat deze handleiding jou daarbij veel ondersteuning biedt. Met vriendelijke groet, Floor Schneider Lex de Bruijn

4 Wat doet FIRA? FIRA is een onafhankelijk verificatiebureau dat MVO-informatie van bedrijven en instellingen verifieert. Hiermee wordt MVO bespreekbaar op basis van betrouwbare informatie. Het FIRA Platform is een online register waar bedrijven (leveranciers) hun MVO-prestaties zichtbaar en zo transparant maken voor klanten (inkopers), dit bevordert de ketentransparantie. FIRA toetst, waardeert, interpreteert en vergelijkt de prestaties van leveranciers. Inkopers kunnen hierdoor besluiten nemen op basis van betrouwbare informatie. Het FIRA Platform sluit nauw aan bij internationale richtlijnen.

5 Wat biedt FIRA jou als inkoper? Het FIRA Platform is een instrument om continue in dialoog te blijven met leveranciers over duurzaamheid. FIRA begeleidt leveranciers bij het zetten van de volgende stap naar een duurzame bedrijfsvoering. Vanuit onze omgeving worden steeds hogere eisen gesteld aan verantwoord inkopen. Het kunnen aantonen in welke mate jouw leverancier verantwoord handelt is hier een onderdeel van. Verantwoord inkopen wordt steeds complexer, de issues verschillen per categorie of zelfs per bedrijf. Het FIRA Platform maakt MVO-prestaties (duurzame initiatieven, certificaten, keurmerken etc.) van leveranciers inzichtelijk. Je krijgt inzicht in de risico s en kansen en de mogelijkheden tot samenwerking met leveranciers. Je kunt leveranciers gemakkelijk met elkaar vergelijken. Dit bevordert de natuurlijke marktwerking en duurzame innovatie. Bovendien bespaart het tijd en resources. De informatie online beschikbaar en actueel.

6 Wat biedt FIRA onze leveranciers? FIRA vergroot de zichtbaarheid van leveranciers in de markt. Alle inspanningen op het gebied van duurzaamheid worden zichtbaar voor inkopende organisaties. (Potentiële) klanten zien direct hoe de leverancier zich onderscheidt ten opzichte van concurrenten en welke kansen dit biedt voor de samenwerking. Het FIRA Platform voorkomt het invullen van talloze (tender) vragenlijsten over duurzaamheid. Daarnaast ondersteunt het FIRA Platform bedrijven bij het implementeren en/of structureren van het MVO-beleid.

7 Hoe werkt het FIRA Platform? Het Platform werkt volgens het principe Rapporteren, Monitoren, Stimuleren. De leverancier maakt met behulp van het FIRA Platform een MVO-verslag. De verantwoordelijkheid voor de ontwikkeling van MVO komt te liggen bij de leverancier. FIRA toetst en beoordeelt de prestaties, waarna de inkoper de leverancier kan stimuleren te verbeteren. MVO-verslagen: een ontwikkelaanpak Een leverancier kan kiezen tussen verschillende type MVO-verslagen (zie afbeelding). Hoe hoger de medaille des te meer componenten het MVO-verslag bevat en des te meer diepgang in de controle. De medailles vormen een stappenplan om MVO steeds beter te verankeren in de bedrijfsvoering. Bedrijven die al ver zijn met MVO kunnen meteen naar een hogere medaille. (Zie bijlage voor meer uitleg.)

8 LET OP: FIRA schrijft geen inhoudelijk MVO-eisen voor aan leveranciers! FIRA schrijft geen inhoudelijk eisen voor omdat er diverse oplossingen voor MVO-uitdagingen zijn. FIRA selecteert wel de belangrijkste MVO-onderwerpen voor elke leverancier en stimuleert het bedrijf hierover te rapporteren. Hierdoor wordt de leverancier ook uitgedaagd om zelf passende maatregelen te kiezen. De inkoper ziet welke MVO-onderwerpen zijn opgepakt en kan met de leverancier in dialoog gaan over kansen en bedreigingen (onderwerpen die niet of onvoldoende zijn opgepakt) mede op basis van de inkoop MVO-eisen. Voor weergave van de MVO-prestaties gebruikt FIRA twee middelen (zie bijlagen voor meer uitleg). Medailles: De medailles geven weer in hoeverre de leverancier het MVO-proces heeft doorlopen. Bij elke medaille geeft de leverancier meer informatie weer en wordt het bedrijf dus transparanter. CSR Scorecard: De CSR (MVO) Scorecard laat in één oogopslag zien op welke belangrijke MVO-onderwerpen de leverancier activiteiten heeft ontwikkeld en wat de impact is van die activiteiten.

9 Verificatieverklaring: feedback over de kwaliteit van het MVO-beleid FIRA verifieert de MVO claims van de leverancier. Dit houdt in dat elke gemaakte bewering wordt gecontroleerd door FIRA. Indien er kanttekeningen nodig zijn tav het MVO-rapport schrijft FIRA een Comment. De comment kan een risico zijn, een kans, een groeistap voor de leverancier of louter context. Waar relevant worden FIRA comments in het rapport per onderdeel weergegeven. FIRA schrijft ook een samenvatting. Deze wordt weergegeven in het rapport en maakt eveneens onderdeel uit van de verificatieverklaring. De samenvatting begint altijd met Balance & Completeness : op welke onderwerpen heeft de leverancier zich ontwikkeld en op welke onderwerpen is verdere ontwikkeling gewenst. We encourage. Concrete aanknopingspunten in de verklaring zijn te vinden bij zinnen die beginnen met We encourage. Op deze punten kan de leverancier nog groeien.

10 Wat zijn de kosten voor leveranciers? De tarieven gelden voor een standaard-organisatie. Mocht een organisatie bestaan uit meerdere holdings, BV s, business-units en/of vestigingen in het buitenland, dan zal FIRA een prijsopgave op maat doen. De kosten voor een CSR Profile zijn 200 per keer. De kosten voor Platina zijn afhankelijk van de grootte en complexiteit van de leverancier en kunnen niet standaard worden berekend. Bij de prijsberekening wordt rekening gehouden met reeds verleende certificaten.

11 Bijlagen Wat is MVO, principes & kernthema s Toelichting medailles CSR Scorecard Inloggen op het FIRA Platform? Checklist voor Inkopers Contactgegevens FIRA

12 Wat is MVO, principes & kernthema s Maatschappelijke verantwoordelijkheid is de verantwoordelijkheid van een organisatie voor de effecten van haar besluiten en activiteiten op de maatschappij en het milieu, via transparant en ethisch gedrag dat: Een bijdrage levert aan duurzame ontwikkeling, inclusief gezondheid en het welzijn van de maatschappij; Rekening houdt met de verwachtingen van stakeholders; In overeenstemming is met toepasselijke wetten en overeenkomt met internationale gedragsnormen; Is geïntegreerd in de hele organisatie en in haar betrekkingen in praktijk wordt gebracht. Principes van MVO Kernthema s van MVO

13 Toelichting medailles Het Platform hanteert een aantal procesniveaus: CSR Profile, Brons, Zilver, Goud en Platina. De procesniveaus geven aan in hoeverre duurzaamheid is verankerd binnen de organisatie of in hoeverre de leverancier transparant is over hun MVO beleid. CSR Profile (nog geen medaille) De leverancier wordt gevraagd om op basis van een aantal specifieke MVO onderwerpen te rapporteren welke activiteiten men onderneemt. Er wordt een sense check gedaan op de content maar er wordt nog niet geverifieerd. Het eindproduct is een CSR Scorecard. Commitment & Inventarisatie: Wat doen we al aan MVO? Omvat de daadwerkelijke MVO-prestaties (certificaten, keurmerken, best practices, plannen, etc.) voor zowel de eigen bedrijfsvoering, de producten/diensten én de keten. Tevens de algemene kenmerken van de leverancier incl. een MVO-verklaring en mogelijke verbeterplannen. Materialiteit: Doen we de goede dingen Zilver bevat een methodiek om op een grondige manier te evalueren welke MVO-onderwerpen voor de leverancier belangrijk zijn. Dit geldt voor zowel de bedrijfsvoering, de producten/diensten én de toeleveringsketen. Het belang wordt bepaald door de leverancier in combinatie met de onderwerpen die stakeholders belangrijk vinden. Samen de materiële onderwerpen. Management Approach: Hoe gaan we het aanpakken? Nu duidelijk is welke onderwerpen belangrijk zijn en waarom (MVO-rapport Zilver) wordt de aanpak geschetst. Hoe gaan we het doen, doen we al genoeg, hoe zorgen we ervoor dat we dit blijven doen, welke verbetertrajecten moeten we starten, wie is waarvoor verantwoordelijk, hoe gaan we de impact van onze MVO-prestaties meten, etc. Uiteraard is behoorlijk bestuur een belangrijk onderwerp in MVO-rapport Goud. Implementatie: Doen we het echt? De beoordeling tot MVO-rapport Goud wordt op afstand beoordeeld (documentatiebeoordeling). De implementatietoets bestaat uit een diepgaand onderzoek dat on site wordt uitgevoerd.

14 LET OP: Een medaille geeft aan in hoeverre een leverancier MVO heeft verankerd in de bedrijfsvoering. Het is dus geen inhoudelijke kwalificatie van de MVO-prestaties en ook geen indicatie over hoe goed de leverancier presteert op het gebied van MVO. Voor een inhoudelijk overzicht kunt u de CSR scorecard en/of het statement Alle bedrijven met dezelfde medaille hebben hetzelfde proces doorlopen. De MVOprestaties kunnen echter verschillen. Stel twee bedrijven behalen MVO-rapport Brons. Leverancier A laat zien welke MVO-business gerelateerde zaken geregeld zijn. Leverancier B draagt alleen plannen aan en heeft geen maatregelen genomen inzake business relateerde MVO-onderwerpen. De CSR Scorecard en de verificatieverklaring bieden dit inzicht wel! Je kunt direct zien wat leverancier A of B doet. De medaille geeft deze informatie dus niet. CSR scores worden weergegeven op onderwerp niveau. Er is geen totaalscore voor de Leverancier omdat dit per definitie geen eerlijke vergelijking biedt. Elk bedrijf is verschillend!

15 CSR Scorecard De CSR Scorecard geeft enerzijds aan welke MVO-onderwerpen voor de leverancier van belang zijn en anderzijds op welke wijze het bedrijf de onderwerpen invulling geeft. Op basis van de input van de leverancier kent FIRA een score toe voor dat onderwerp: Kwart 1: de leverancier heeft expliciete intentie voor dit onderwerp Kwart 2: de leverancier heeft specifieke MVO-maatregelen gedefinieerd Kwart 3: de leverancier meet de impact van de MVO-prestaties Kwart 4: de impact is verbeterd NB Voor kwart 3 en 4 is verificatie nodig, deze worden toegekend vanaf MVO-rapport Brons.

16 Inloggen op het FIRA Platform Je kunt inloggen in het Platform op (de login-link vind je rechts bovenaan op de home page). Je ontvang een persoonlijk login. Bestaande uit 3 componenten: Company: NAAM BEDRIJF Username: XXXX Password: XXXX Let op: de inloggegevens zijn hoofdlettergevoelig. Mocht je jouw login niet meer weten, neem dan contact op met info@fira.nl. Bedrijven zoeken Bedrijven zoek je door naar de Search -pagina te navigeren. Hier vind je de leveranciers die een contract hebben met FIRA. Je maakt de lijst kleiner door deze te filteren (bijvoorbeeld op sector). Verder de drie knoppen die van belang zijn om de MVO-prestaties van de leverancier te vinden: Download Statement Met deze knop vraag je de verklaring op van een specifieke leverancier. De verklaring bevat een samenvatting van de comments. CSR Report Met deze knop open je het volledige rapport van een specifieke leverancier. Je kunt gebruik maken van de buttons links om de inhoud van het rapport zelf samen stellen. Open de CSR Scorecard en lees de management samenvatting voor de leverancier. Compare selected suppliers Voor deze knop dien je eerst meerdere leveranciers te selecteren (filter op sector en kies maximaal 4 bedrijven). Je krijgt de bedrijven naast elkaar gepresenteerd en kunt deze vergelijken op diverse eigenschappen. Gebruik de buttons links om de inhoud van het rapport zelf samen stellen.

17 Contactgegevens Het FIRA Platform is in samenwerking met enkele top-100 bedrijven opgezet. Voor meer informatie ga naar De grondleggers van FIRA en het Platform zijn Floor Schneider en Lex de Bruijn. FIRA Sustainability B.V. Postbus AP Nijmegen Voor vragen: neem contact op met Floor Schneider of Lex de Bruijn.

Dieter Vander Beke. Maatschappelijk Verantwoorde Overheid ISO 26000 & GRI Provinciale milieudag provincie Antwerpen 24 juni 2014

Dieter Vander Beke. Maatschappelijk Verantwoorde Overheid ISO 26000 & GRI Provinciale milieudag provincie Antwerpen 24 juni 2014 Dieter Vander Beke Maatschappelijk Verantwoorde Overheid ISO 26000 & GRI Provinciale milieudag provincie Antwerpen 24 juni 2014 Overzicht van de presentatie 1. Vertrouwen in de overheid? 2. Maatschappelijke

Nadere informatie

Van Risicomanagement naar Waarde Creatie. Duurzaam Inkopen 3.0

Van Risicomanagement naar Waarde Creatie. Duurzaam Inkopen 3.0 Van Risicomanagement naar Waarde Creatie Duurzaam Inkopen 3.0 Content Wie zijn wij Verdwaald in het woud Duurzaamheid gedefinieerd Drijfveren duurzaamheid Duurzaam inkopen De reis naar waardecreatie FIRmus

Nadere informatie

AKB Bert Muller. Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

AKB Bert Muller. Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen AKB Bert Muller Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen 1 van 9 16-5-2012 Profiel als Partner MVO Nederland Wat zijn voor uw bedrijf de belangrijkste redenen om met MVO bezig te zijn? Tweeërlei: Enerzijds

Nadere informatie

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen bij De Jongh Pipesystems

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen bij De Jongh Pipesystems Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen bij De Jongh Pipesystems www.dejonghpipesystems.nl Dit rapport is opgesteld op basis van de MVO-informatie van De Jongh Pipesystems in het FIRA Platform. De informatie

Nadere informatie

Code of Conduct CSR certificering

Code of Conduct CSR certificering Code of Conduct CSR certificering 1 Opzet van de training 1. Introductie 2. Context van het programma 3. 4. Certificatie traject 5. Vragen 2 Introductie Doel van de training Na afloop in staat zijn om:

Nadere informatie

Hoe ver is uw organisatie met Maatschappelijk Verantwoord Inkopen (MVI)? ISO Quickscan - Benchmark

Hoe ver is uw organisatie met Maatschappelijk Verantwoord Inkopen (MVI)? ISO Quickscan - Benchmark Hoe ver is uw organisatie met Maatschappelijk Verantwoord Inkopen (MVI)? ISO 20400 Quickscan - Benchmark Uitgevoerd Juli Augustus 2017 Opzet Quickscan ISO 20400 Vragen opgesteld door leden van het internationaal

Nadere informatie

Wij leggen rekenschap af over:

Wij leggen rekenschap af over: VRAGEN Het afleggen van rekenschap. ANTWOORDEN TOELICHTING / VOORBEELDEN VRAAG 1. Onze organisatie legt rekenschap af over onze effecten op de maatschappij, de economie en het milieu. Welke activiteiten

Nadere informatie

Managementsamenvatting

Managementsamenvatting Managementsamenvatting Erasmus Universiteit Rotterdam: CSR paper De route naar Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen in algemene ziekenhuizen. De strategische verankering van MVO in de dagelijkse activiteiten

Nadere informatie

GRI-tabel. duurzaamheidsverslag 2017

GRI-tabel. duurzaamheidsverslag 2017 GRI-tabel duurzaamheidsverslag 2017 general standard disclosures GRI 101: Foundation 2016 GRI 102: General disclosures 2016 organisatieprofiel 102-1 Naam van de organisatie. Cover, p. 1 102-2 Activiteiten,

Nadere informatie

Nederland op eerste plek in Euro Stoxx 50 Resources Governance Index 2011 Top 50 bedrijven Eurozone verbeteren hun Corporate Governance

Nederland op eerste plek in Euro Stoxx 50 Resources Governance Index 2011 Top 50 bedrijven Eurozone verbeteren hun Corporate Governance 12 januari 2012 -persbericht- Nederland op eerste plek in Euro Stoxx 50 Resources Governance Index 2011 Top 50 bedrijven Eurozone verbeteren hun Corporate Governance De top 50 bedrijven uit de Eurozone

Nadere informatie

01 Inleiding... 3 02 Wie is Agrico?... 5. 03 Scope MVO 2013/2014... 7 04 MVO principes... 7

01 Inleiding... 3 02 Wie is Agrico?... 5. 03 Scope MVO 2013/2014... 7 04 MVO principes... 7 Inhoudsopgave 01 Inleiding... 3 02 Wie is Agrico?... 5 03 Scope MVO 2013/2014... 7 04 MVO principes... 7 1. Agrico legt rekenschap af over effecten op de maatschappij, de economie en het milieu... 8 2.

Nadere informatie

QUICKVIEW CIRCULAR IQ

QUICKVIEW CIRCULAR IQ 1 2 IN HET KORT QUICKVIEW Softwaretool die organisaties ondersteunt om de duurzame en circulaire impact van producten én organisaties zichtbaar en transparant te maken. VOOR WIE? Zowel aankopers als leveranciers

Nadere informatie

MVO volgens : een ISO26000 zelfverklaring

MVO volgens : een ISO26000 zelfverklaring MVO volgens : een ISO26000 zelfverklaring 1 Waarom MVO? Moeten: Horen: Lonen: gedrag af MVO handelen wordt afgedwongen MVO handelen o.b.v. vrijwilligheid (morele motivatie) De markt beloont MVO en straft

Nadere informatie

Wat kunt u doen aan risico s die spelen in uw toeleveringsketen?

Wat kunt u doen aan risico s die spelen in uw toeleveringsketen? Wat kunt u doen aan risico s die spelen in uw toeleveringsketen? Welke invloed heeft u op uw toeleveringsketen? En hoe kunt u invloed uitoefenen om uw (in)directe toeleveranciers maatschappelijk verantwoord

Nadere informatie

DE BLAAY-VAN DEN BOGAARD RAADGEVENDE INGENIEURS B.V.

DE BLAAY-VAN DEN BOGAARD RAADGEVENDE INGENIEURS B.V. DE BLAAY-VAN DEN BOGAARD RAADGEVENDE INGENIEURS B.V. Westblaak 35 ROTTERDAM MVO? Doen wij zo! Datum: 27-01-2015 Inleiding MVO? Natuurlijk! Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO); werken aan economische

Nadere informatie

Stappenplan certificering van de MVO Prestatieladder en de CO 2 -Prestatieladder. Datum: 18-08-2011 Versie: 02

Stappenplan certificering van de MVO Prestatieladder en de CO 2 -Prestatieladder. Datum: 18-08-2011 Versie: 02 Stappenplan certificering van de MVO Prestatieladder en de CO 2 -Prestatieladder Datum: 18-08-2011 Versie: 02 Opgesteld door: ing. N.G. van Moerkerk Inhoudsopgave Opbouw niveaus van de MVO Prestatieladder

Nadere informatie

Begeleidershandleiding Voedingscentrum Meer dan lekker in de super

Begeleidershandleiding Voedingscentrum Meer dan lekker in de super Begeleidershandleiding Voedingscentrum Meer dan lekker in de super Helpdesk online module: Spring Instituut Tel: 0318-493133 Mail: info@springinstituut.nl 1 Inhoud Hoofdstuk 1 Algemene informatie... 3

Nadere informatie

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Visie en Beleid (samenvatting) MVO loont! Duurzaamheid is onontbeerlijk om onze planeet en maatschappij voor nu en op langere termijn leefbaar te houden. Maatschappelijk

Nadere informatie

IN ZES STAPPEN MVO IMPLEMENTEREN IN UW KWALITEITSSYSTEEM

IN ZES STAPPEN MVO IMPLEMENTEREN IN UW KWALITEITSSYSTEEM IN ZES STAPPEN MVO IMPLEMENTEREN IN UW KWALITEITSSYSTEEM De tijd dat MVO was voorbehouden aan idealisten ligt achter ons. Inmiddels wordt erkend dat MVO geen hype is, maar van strategisch belang voor ieder

Nadere informatie

SER, Internationaal MVO 2 april 2009 Louise Bergenhenegouwen

SER, Internationaal MVO 2 april 2009 Louise Bergenhenegouwen SER, Internationaal MVO 2 april 2009 Louise Bergenhenegouwen Secretaris NEN Nederlandse normcommissie MVO en Expert in de ISO-werkgroep voor Social Responsibility SER-congres Internationaal MVO ISO 26000-

Nadere informatie

Resultaten workshop key Supplier management NEVI Kring Zuid 10 oktober

Resultaten workshop key Supplier management NEVI Kring Zuid 10 oktober Resultaten workshop key Supplier management NEVI Kring Zuid 10 oktober Schrijf per groep op welke culturele geloven je wilt dat je key suppliers hebben over jouw bedrijf. Mijn Klant. staat open voor een

Nadere informatie

Hoezo dé nieuwe ISO-normen?

Hoezo dé nieuwe ISO-normen? De nieuwe ISO-normen Dick Hortensius Senior consultant Managementsystemen NEN Milieu & Maatschappij dick.hortensius@nen.nl 1 Hoezo dé nieuwe ISO-normen? 2 1 De cijfers voor Nederland (eind 2013) Norm Aantal

Nadere informatie

Handleiding media toevoegen voor uitgevers.

Handleiding media toevoegen voor uitgevers. Handleiding media toevoegen voor uitgevers. Deze handleiding geeft stapsgewijs aan hoe u, nadat u bent ingelogd als uitgever, uw media kunt uploaden op het platform. Ga naar https://www.mediavinden.nl.

Nadere informatie

Een toelichting op Circular IQ

Een toelichting op Circular IQ Een toelichting op Circular IQ Vereniging Circulair Friesland Roy Vercoulen & Claire Teurlings Founders Circular IQ 14 Februari 2017 Een slim interactief platform dat duurzaamheidsinformatie verandert

Nadere informatie

Naheffing. orm. Jaarreken. Vergunningen DUURZAAM ONDERNEMEN IN HET MKB DAAROM EEN ACCOUNTANT

Naheffing. orm. Jaarreken. Vergunningen DUURZAAM ONDERNEMEN IN HET MKB DAAROM EEN ACCOUNTANT Naheffing orm Jaarreken Vergunningen DUURZAAM ONDERNEMEN IN HET MKB DAAROM EEN ACCOUNTANT Duurzaam ondernemen in het mkb Duurzaam of maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo) is niet alleen een thema

Nadere informatie

Duurzaam inkopen door bedrijven: stappenplan

Duurzaam inkopen door bedrijven: stappenplan Duurzaam inkopen door bedrijven: stappenplan Gebaseerd op werk van het Kennisnetwerk Duurzame Productketens U bent inkoper van beroep. U speelt dus een sleutelrol bij het realiseren van MVO (Maatschappelijk

Nadere informatie

DEELNAME AAN INITIATIEVEN VERSIE: 01 21/05/2013

DEELNAME AAN INITIATIEVEN VERSIE: 01 21/05/2013 Heereweg 1a 2161 AB Lisse 0252-417788 DEELNAME AAN INITIATIEVEN VERSIE: 01 21/05/2013 Conform niveau 3 op de CO 2-prestatieladder 2.0 Status Versie/ Datum Opgesteld Geautoriseerd Akkoord (werkvoorbereider)

Nadere informatie

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen MVO prestatieladder Niveau 3 Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Jaarverslag over 2018 BlijWerkt gaat, na het behalen van het MVO certificaat in 2018, in 2019 haar MVO beleid steviger verankeren in

Nadere informatie

Risicomanagement en NARIS gemeente Amsterdam

Risicomanagement en NARIS gemeente Amsterdam Risicomanagement en NARIS gemeente Amsterdam Robert t Hart / Geert Haisma 26 september 2013 r.hart@risicomanagement.nl / haisma@risicomanagement.nl 1www.risicomanagement.nl Visie risicomanagement Gemeenten

Nadere informatie

Rob Boers CSU John Bos CSU

Rob Boers CSU John Bos CSU Rob Boers CSU John Bos CSU ... 3... 4... 4... 4... 5... 5... 5... 5... 6... 6... 7 2 CSU staat met zijn activiteiten midden in de maatschappij. Onze diensten bevorderen de gezondheid, het welzijn en daarmee

Nadere informatie

Welkom bij de workshop Contractmanagement (CM) Rolf Zwart Kwaliteitszorgmedewerker IFV

Welkom bij de workshop Contractmanagement (CM) Rolf Zwart Kwaliteitszorgmedewerker IFV Welkom bij de workshop Contractmanagement (CM) Rolf Zwart Kwaliteitszorgmedewerker IFV Doel: Zicht op: Begrippen en Definities Hoe in de eigen organisatie CM te bepalen Hoe: Stappenplan CM voor contracten

Nadere informatie

Workshop 6: Stakeholdersconsultatie. Evenement Verbinding Veghel - 15 juni 2017

Workshop 6: Stakeholdersconsultatie. Evenement Verbinding Veghel - 15 juni 2017 Workshop 6: Stakeholdersconsultatie Evenement Verbinding Veghel - 15 juni 2017 Wie zijn wij? Aron Kuijper Gecertificeerde organisatie (niveau 4) QSHE Manager Lid CCvD Sjoerd Wester Certificerende Instelling

Nadere informatie

Inhoud. Terberg Leasing Maatschappelijk Jaarverslag

Inhoud. Terberg Leasing Maatschappelijk Jaarverslag Inhoud Voorwoord... 2 Highlights: in 2015...... 3 1 \ Profiel... 4 1.1. De organisatie Terberg Leasing... 4 1.2. Visie van Terberg Leasing... 5 1.3. Keten van Terberg Leasing... 5 Overzicht van de keten...

Nadere informatie

MVO. MVO Prestatieladder. Ondernemen met oog voor balans tussen 3- P s. People Planet Profit. MVO kan bijdragen om deze balans te vinden.

MVO. MVO Prestatieladder. Ondernemen met oog voor balans tussen 3- P s. People Planet Profit. MVO kan bijdragen om deze balans te vinden. MVO meetbaar gemaakt Themabijeenkomst VNO NCW 22 november 2010 MVO-Prestatieladder MVO Ondernemen met oog voor balans tussen 3- P s People Planet Profit MVO kan bijdragen om deze balans te vinden Wat valt

Nadere informatie

SEO en Beslist.nl. Copyright Starteenwinkel.nl

SEO en Beslist.nl. Copyright Starteenwinkel.nl SEO en Beslist.nl Copyright Starteenwinkel.nl Lees in deze handleiding over: SEO en Beslist.nl 1. Hoe word ik goed gevonden in Google? 2. Waarom SEO en Beslist.nl belangrijk zijn 3. Hoe denkt Google? 4.

Nadere informatie

Supply Value Survey. Resultaten verslag VOORBEELD. Supply Value Versie 1.0 Maart 2010 Supply Value 2010 Alle rechten voorbehouden

Supply Value Survey. Resultaten verslag VOORBEELD. Supply Value Versie 1.0 Maart 2010 Supply Value 2010 Alle rechten voorbehouden Supply Value Survey Resultaten verslag VOORBEELD Resultaten verslag leveranciersonderzoek Versie 1.0 Pagina 2 van 11 Titel: Resultaten verslag leveranciersonderzoek Organisatie: Supply Value www.supplyvalue.nl

Nadere informatie

HANDLEIDING LOGO-digitaal groep 3. Inhoudsopgave. Woord vooraf p 1. Woord vooraf. p 2. Ter voorbereiding.

HANDLEIDING LOGO-digitaal groep 3. Inhoudsopgave. Woord vooraf p 1. Woord vooraf. p 2. Ter voorbereiding. HANDLEIDING LOGO-digitaal groep 3 Inhoudsopgave Woord vooraf Ter voorbereiding Account activeren Aan de slag! Digibord - Klassikaal oefenen Resultaten monitoren Extra instellingen p 1 p 2 p 2 p 5 p 8 p

Nadere informatie

rapportage CO₂-footprint initiatieven 2013 Gebroeders van der Poel B.V.

rapportage CO₂-footprint initiatieven 2013 Gebroeders van der Poel B.V. Gebroeders van der Poel B.V. 1 Inhoud: 1 Inleiding 3 1.1 Algemeen 3 1.2 Betrokkenen 3 1.3 Doelstelling 3 2 Inventarisatie sector- en keteninitiatieven 4 3 Rapportage management overleg 5 3.1. Algemeen

Nadere informatie

Sector- en keteninitiatieven 2014-2015 CO 2 -prestatie

Sector- en keteninitiatieven 2014-2015 CO 2 -prestatie Sector- en keteninitiatieven 2014-2015 CO 2 -prestatie Mouwrik Waardenburg b.v. Steenweg 63 4181 AK WAARDENBURG tel. 0031 418 654 620 fax 0031 418 654 629 www.mouwrik.nl Opgesteld d.d.: Januari 2015 Revisie:

Nadere informatie

HANDLEIDING ADVIES.TEVREDEN.NL

HANDLEIDING ADVIES.TEVREDEN.NL HANDLEIDING ADVIES.TEVREDEN.NL Adfiz Freemium Pagina 1 van 14 Inhoudsopgave Inloggen Advies.tevreden.nl... 3 Wijzig uw wachtwoord... 4 Dashboard... 5 Rapportcijfers... 5 Toon resultaten van:... 5 Bekijk

Nadere informatie

Rapportage. 25 September 2018

Rapportage. 25 September 2018 Rapportage 25 September 2018 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 1.1 Positionering advies 3 1.2 Algemeen 3 1.3 Leeswijzer 4 2. Nulsituatie en positiebepaling 4 2.1 Werkwijze 4 2.2 Nulsituatie 5 2.3 Ambitieniveau

Nadere informatie

Instructie Negometrix t.b.v. Wmo Begeleiding Gemeente Dalfsen

Instructie Negometrix t.b.v. Wmo Begeleiding Gemeente Dalfsen Shared Service Centrum SSC Provinciehuis Luttenbergstraat 2 Postbus 538 8000 AM Zwolle Telefoon (038) 498 5189 Instructie Negometrix t.b.v. Wmo Begeleiding Gemeente Dalfsen Digitaal contracteren in Negometrix

Nadere informatie

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Duurzaam ondernemen

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Duurzaam ondernemen Duurzaam ondernemen Duurzaam ondernemen is voor GHEYS het nastreven van zowel een gezond bedrijfsrendement, als het benutten van kansen bij alle bedrijfsbeslissingen om een positieve bijdrage te leveren

Nadere informatie

Docentenhandleiding Voedingscentrum Meer dan lekker in de horeca

Docentenhandleiding Voedingscentrum Meer dan lekker in de horeca Docentenhandleiding Voedingscentrum Meer dan lekker in de horeca Spring Instituut Heelsumseweg 50 6721 GT Bennekom Telefoon: 0318-493133 Fax: 0318-493139 www.springinstituut.nl Helpdesk online module:

Nadere informatie

BLOG: 25 redenen Waarom MVO belangrijk is voor jou organisatie

BLOG: 25 redenen Waarom MVO belangrijk is voor jou organisatie mvoconsultants.nl BLOG: 25 redenen Waarom MVO belangrijk is voor jou organisatie Waarom MVO? Dat is een vraag die wij altijd stellen voordat bedrijven een begin maken met hun beleid op het gebied van maatschappelijk

Nadere informatie

Resultaat break-out sessies. 2 september: toekomst van ISO 26000

Resultaat break-out sessies. 2 september: toekomst van ISO 26000 Resultaat break-out sessies 2 september: toekomst van ISO 26000 1 Inhoud A. Integratie groep 1 B. Integratie groep 2 C Erkenning D. Branchespecifiek E: MVO en innovatie 2 De vragen per focusgebied 1. Wat

Nadere informatie

inspireren en innoveren in MVO

inspireren en innoveren in MVO inspireren en innoveren in MVO Inleiding Gert Van Eeckhout Beleidsondersteuner MVO - Departement WSE Wat is MVO? Waarom MVO? Beleidslijnen Vlaamse overheid MVO? een proces waarbij ondernemingen vrijwillig

Nadere informatie

Eerlijke Verzekeringswijzer: samenvatting praktijkonderzoek Transparantie & Verantwoording

Eerlijke Verzekeringswijzer: samenvatting praktijkonderzoek Transparantie & Verantwoording Eerlijke Verzekeringswijzer: samenvatting praktijkonderzoek Transparantie & Verantwoording Het doel van de Eerlijke Verzekeringswijzer is om Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) aan te moedigen

Nadere informatie

Inhoud. Terberg Leasing Maatschappelijk Jaarverslag

Inhoud. Terberg Leasing Maatschappelijk Jaarverslag Inhoud Voorwoord... 2 Highlights: in 2016...... 3 1 \ Profiel... 4 1.1. De organisatie Terberg Leasing... 4 1.2. Visie van Terberg Leasing... 5 1.3. Keten van Terberg Leasing... 5 Overzicht van de keten...

Nadere informatie

MVI Verklaring Leverancier - Alliander

MVI Verklaring Leverancier - Alliander MVI Verklaring Leverancier - Alliander Subtitel Eventueel logo leverancier en/of ketenpartners Datum Auteurs: Doel: Duidelijke omschrijving van het doel van deze MVI Verklaring. Onderstaande tekst kan

Nadere informatie

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen bij Altena Group

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen bij Altena Group Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen bij Altena Group Dit rapport is opgesteld op basis van de MVO-informatie van Altena Group uit het FIRA Platform, zoals gepubliceerd op 9 februari 2017. De informatie

Nadere informatie

Sector- en keteninitiatieven 2015-2016 CO 2 -prestatie

Sector- en keteninitiatieven 2015-2016 CO 2 -prestatie Sector- en keteninitiatieven 2015-2016 CO 2 -prestatie Mouwrik Waardenburg b.v. Steenweg 63 4181 AK WAARDENBURG tel. 0031 418 654 620 fax 0031 418 654 629 www.mouwrik.nl Opgesteld d.d.: Januari 2016 Revisie:

Nadere informatie

Gebruikershandleiding VSv-kompas: benchmark leerplicht, besloten omgeving

Gebruikershandleiding VSv-kompas: benchmark leerplicht, besloten omgeving Gebruikershandleiding VSv-kompas: benchmark leerplicht, besloten omgeving In deze handleiding wordt stap voor stap uitgelegd hoe het VSv-kompas gebruikt kan worden om vergelijkingen tussen gemeenten naar

Nadere informatie

Contouren van morgen. Proces van materialiteitsanalyse

Contouren van morgen. Proces van materialiteitsanalyse Contouren van morgen Proces van materialiteitsanalyse Definitie en context Definitie Wat is echt materieel voor een goed begrip van de waardecreatie door een onderneming? Te onderzoeken aan de hand van:

Nadere informatie

CO2-Prestatieladder. Actieve deelname initiatieven Klaver Giant Groep. 3.D.1. Actieve deelname initiatieven ( ) Pagina 1 van 13

CO2-Prestatieladder. Actieve deelname initiatieven Klaver Giant Groep. 3.D.1. Actieve deelname initiatieven ( ) Pagina 1 van 13 CO2-Prestatieladder Actieve deelname initiatieven Klaver Giant Groep 3.D.1. Actieve deelname initiatieven (2018.001) Pagina 1 van 13 Inhoudsopgave Inleiding en verantwoording... 3 1 Inventarisatie sector-

Nadere informatie

STRATAEGOS CONSULTING

STRATAEGOS CONSULTING STRATAEGOS CONSULTING EXECUTIE CONSULTING STRATAEGOS.COM WELKOM EXECUTIE CONSULTING WELKOM BIJ STRATAEGOS CONSULTING Strataegos Consulting is een strategie consultancy met speciale focus op strategie executie.

Nadere informatie

Ga meteen aan de slag! PLUSpakket. handleiding. Oplossingen voor ondernemende kappers die kiezen. 2012 www.wiewathaar.nl

Ga meteen aan de slag! PLUSpakket. handleiding. Oplossingen voor ondernemende kappers die kiezen. 2012 www.wiewathaar.nl Ga meteen aan de slag! PLUSpakket handleiding Oplossingen voor ondernemende kappers die kiezen 2012 www.wiewathaar.nl Review website? 27% Nederlanders vindt reviewsites als WieWatHaar.nl erg nuttig* Steeds

Nadere informatie

MVO vanuit marktperspectief - een strategische aanpak -

MVO vanuit marktperspectief - een strategische aanpak - MVO vanuit marktperspectief - een strategische aanpak - Een praktische training over maatschappelijk verantwoord ondernemen voor KMO s Harelbeke, 6 juni 2007 Agenda De omgeving van KMO s hecht steeds meer

Nadere informatie

AVANS DUURZAAM 2030 STAPPENPLAN VERVOLG AVANS DUURZAAM DOE MEE, DENK MEE.

AVANS DUURZAAM 2030 STAPPENPLAN VERVOLG AVANS DUURZAAM DOE MEE, DENK MEE. AVANS DUURZAAM 2030 AVANS DUURZAAM 2030 In mei 2016 was Avans de eerste hogeschool in Nederland die voor alle voltijdopleidingen minimaal 2 AISHE-sterren behaalde. AISHE staat voor Auditing Instrument

Nadere informatie

Beste nieuwe gebruiker,

Beste nieuwe gebruiker, Beste nieuwe gebruiker, Welkom op uw eigen portaal van TR-Care! Binnen dit portaal heeft u talloze mogelijkheden. Deze mogelijkheden worden stap voor stap uitgelegd in deze handleiding. Laten we bij het

Nadere informatie

HANDLEIDING FOCWA.TEVREDEN.NL

HANDLEIDING FOCWA.TEVREDEN.NL HANDLEIDING FOCWA.TEVREDEN.NL Inhoudsopgave Introductie tevredenheidsonderzoek... 3 Inloggen Focwa.tevreden.nl... 3 Onderzoeken uitvoeren Per e-mail... 6 Onderzoeken uitvoeren Per e-mail per groep... 7

Nadere informatie

HANDLEIDING VEILIG THUIS CLUSTERBEHEER

HANDLEIDING VEILIG THUIS CLUSTERBEHEER HANDLEIDING VEILIG THUIS CLUSTERBEHEER INLEIDING Voor de Veilig Thuis organisaties is in opdracht van de VNG blended learning trainingsmateriaal ontwikkeld door VanMontfoort en Augeo over de thema s Kindermishandeling

Nadere informatie

Relevantie, significantie en prioriteren van de MVO-kernthema s en onderwerpen

Relevantie, significantie en prioriteren van de MVO-kernthema s en onderwerpen Relevantie, significantie en prioriteren van de MVO-kernthema s en onderwerpen Van der Meer B.V. heeft in 2011 een nulmeting laten uitvoeren door een externe adviseur. Deze actie is genomen om op een objectieve

Nadere informatie

Stakeholders 2.0. Transparantiebenchmark 29 november Jos Reinhoudt MVO Nederland

Stakeholders 2.0. Transparantiebenchmark 29 november Jos Reinhoudt MVO Nederland Stakeholders 2.0 Transparantiebenchmark 29 november 2018 Jos Reinhoudt MVO Nederland Jos Reinhoudt MVO Nederland j.reinhoudt@mvonederland.nl 06 20408049 Stakeholdermanagement, transparantie, impact MVO

Nadere informatie

Sector- en keteninitiatieven 2014-2015 CO 2 -prestatie

Sector- en keteninitiatieven 2014-2015 CO 2 -prestatie Sector- en keteninitiatieven 2014-2015 CO 2 -prestatie Cable Partners B.V. Venneveld 34 4705 RR ROOSENDAAL tel. 0031 165 523 000 fax 0031 165 520 033 www.cablepartners.nl Opgesteld d.d.: Mei 2014 Revisie:

Nadere informatie

De nieuwe ISO-normen: meer dan KAM-management alleen!

De nieuwe ISO-normen: meer dan KAM-management alleen! De nieuwe ISO-normen: meer dan KAM- alleen! Dick Hortensius Senior consultant Managementsystemen NEN Milieu & Maatschappij dick.hortensius@nen.nl 1 Wat kunt u verwachten? Ontwikkelingen systeemnormen Plug-in

Nadere informatie

4.3 Het toepassingsgebied van het kwaliteitsmanagement systeem vaststellen. 4.4 Kwaliteitsmanagementsysteem en de processen ervan.

4.3 Het toepassingsgebied van het kwaliteitsmanagement systeem vaststellen. 4.4 Kwaliteitsmanagementsysteem en de processen ervan. ISO 9001:2015 ISO 9001:2008 Toelichting van de verschillen. 1 Scope 1 Scope 1.1 Algemeen 4 Context van de organisatie 4 Kwaliteitsmanagementsysteem 4.1 Inzicht in de organisatie en haar context. 4 Kwaliteitsmanagementsysteem

Nadere informatie

4 Internationaal mvo en ketenbeheer: een korte stand van zaken

4 Internationaal mvo en ketenbeheer: een korte stand van zaken 4 Internationaal mvo en ketenbeheer: een korte stand van zaken 4.1 Inleiding Waar staat het bedrijfsleven momenteel als het gaat om rapportage over internationaal mvo en ketenbeheer in het bijzonder? Dit

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Energiemanagement programma I GMB 2

Inhoudsopgave. Energiemanagement programma I GMB 2 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Duurzaamheid beleid... 4 3 PLAN: Energieverbruik en reductiekansen... 6 3.1 Energieverbruik door GMB (scope 1 en 2)... 6 3.2 Energieverbruik in de keten (scope 3)... 7

Nadere informatie

Veelgestelde vragen over de WOP-app

Veelgestelde vragen over de WOP-app Veelgestelde vragen over de WOP-app 1. Wat zijn de principes achter de WOP-app? De WOP-app ondersteunt Pits/teams en individuen bij het resultaatgericht werken en de eigen ontwikkeling. In de app houdt

Nadere informatie

Sector- en keteninitiatieven 2013-2014 CO 2 -prestatie

Sector- en keteninitiatieven 2013-2014 CO 2 -prestatie Sector- en keteninitiatieven 2013-2014 CO 2 -prestatie Mouwrik Waardenburg b.v. Steenweg 63 4181 AK WAARDENBURG tel. 0031 418 654 620 fax 0031 418 654 629 www.mouwrik.nl Opgesteld d.d.: Februari 2014 Revisie:

Nadere informatie

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen 2015-2016

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen 2015-2016 Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen 2015-2016 Van verbruik naar gebruik Pagina 1 van 5 Inleiding: Voor u ligt het MVO beleid van ABIRD Industrial Rental Services. Maatschappelijk Verantwoord en Duurzaam

Nadere informatie

Keurmerkrapportage. rapportage Keurmerk Basis GGZ 2016 o.b.v. de zelfevaluatie

Keurmerkrapportage. rapportage Keurmerk Basis GGZ 2016 o.b.v. de zelfevaluatie Keurmerkrapportage rapportage Keurmerk Basis GGZ 2016 o.b.v. de zelfevaluatie Praktijk Thomassen 18 januari 2016 1 Inleiding Per 1 januari 2016 is Praktijk Thomassen opnieuw geregistreerd als keurmerkdrager.

Nadere informatie

MVO-Control Panel. Instrumenten voor integraal MVO-management. Intern MVO-management. Verbetering van motivatie, performance en integriteit

MVO-Control Panel. Instrumenten voor integraal MVO-management. Intern MVO-management. Verbetering van motivatie, performance en integriteit MVO-Control Panel Instrumenten voor integraal MVO-management Intern MVO-management Verbetering van motivatie, performance en integriteit Inhoudsopgave Inleiding...3 1 Regels, codes en integrale verantwoordelijkheid...4

Nadere informatie

VOORBEELD VAN FEEDBACKRAPPORT SELOR TAALTEST

VOORBEELD VAN FEEDBACKRAPPORT SELOR TAALTEST Dit rapport wordt ter informatie aangeboden om uit te leggen hoe Selor de taalcompetenties evalueert en hoe Selor feedback geeft in de feedbackrapporten voor kandidaten. Dit voorbeeld dekt niet alle mogelijke

Nadere informatie

KETENINITIATIEVEN. Contactpersoon. Edith Sweep. RPS advies- en ingenieursbureau bv Referentienummer Auteur Datum Versie

KETENINITIATIEVEN. Contactpersoon. Edith Sweep. RPS advies- en ingenieursbureau bv Referentienummer Auteur Datum Versie KETENINITIATIEVEN Contactpersoon Edith Sweep RPS advies- en ingenieursbureau bv Referentienummer Auteur Datum Versie 1800161A00-R18-477 Heike Gaasbeek/Anouk Voorn 9 maart 2018 Definitief Pagina: 2 van

Nadere informatie

Energie- en CO 2 - Communicatieplan

Energie- en CO 2 - Communicatieplan Energie- en CO 2 - Communicatieplan Versie: 5, januari 2016 Auteur Rob Boers CSU John Bos CSU Inhoud Aanleiding... 3 Doelgroepen... 4 Interne... 4 Externe... 4 Communicatiedoelstellingen (in- en extern)...

Nadere informatie

Normalisatie: de wereld op één lijn. ISO 26000. Maatschappelijke Verantwoordelijkheid van Organisaties (MVO) Zet goede bedoelingen om in goede acties

Normalisatie: de wereld op één lijn. ISO 26000. Maatschappelijke Verantwoordelijkheid van Organisaties (MVO) Zet goede bedoelingen om in goede acties Normalisatie: de wereld op één lijn. ISO 26000 Maatschappelijke Verantwoordelijkheid van Organisaties (MVO) Zet goede bedoelingen om in goede acties 2 Inhoudsopgave ISO 26000: een richtlijn voor iedereen

Nadere informatie

Bijlage B: Antwoorden op de onderzoeksvragen volgens NPR 9026 Safety Service 2017

Bijlage B: Antwoorden op de onderzoeksvragen volgens NPR 9026 Safety Service 2017 Bijlage B: en op de onderzoeksvragen volgens NPR 9026 Safety Service 2017 Inleiding Wat zijn de belangrijkste activiteiten (merken, producten en/of diensten) van de organisatie? Bouwkundig advies op het

Nadere informatie

Prioriteringsmatrix Zelfverklaring NEN-ISO 26000

Prioriteringsmatrix Zelfverklaring NEN-ISO 26000 Prioriteringsmatrix Zelfverklaring NEN-ISO 26000 Bijlage C Vaststellen van relevantie, significantie en prioriteit van MVO-onderwerpen NPR 9026 Versie: 2015 Auteurs Rob Boers Erwin Vos CSU CSU 1 Prioriteringsrapport

Nadere informatie

Offerte / Gemeente Breda / Versie 2.0

Offerte / Gemeente Breda / Versie 2.0 Gemeente Breda t.a.v. mevrouw J de Bruijn Postbus 90156 4800 RH BREDA Breda, 9 juli 2007 Betreft : Referentie: Offerte ontwerpfase websites GemeenteBreda002 Geachte mevrouw De Bruijn, Met plezier sturen

Nadere informatie

Inkoopbeleid. Datum 18 april 2019 Inkoop & Services

Inkoopbeleid. Datum 18 april 2019 Inkoop & Services Inkoopbeleid Datum 18 april 2019 Inkoop & Services Een efficiënte en duurzame toeleveringsketen Inkoop & Services doet de inkoop voor PostNL in Nederland en werkt samen met de inkoopcollega s van specifieke

Nadere informatie

Handleiding whitepaper schrijven. Handig stappenplan en tips om zelf aan de slag te gaan

Handleiding whitepaper schrijven. Handig stappenplan en tips om zelf aan de slag te gaan Handleiding whitepaper schrijven Handig stappenplan en tips om zelf aan de slag te gaan Inhoud Inleiding... 3 Wat is een whitepaper?... 3 Kies het juiste onderwerp... 4 Voordat je gaat schrijven... 4 Gegevens

Nadere informatie

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen MVO prestatieladder Niveau 3 Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Jaarverslag 2018 BlijWerkt gaat in 2018 voor het certificeren van Niveau 3 van de MVO Prestatieladder. In dit jaarverslag vertellen we

Nadere informatie

Notitie. Inleiding. Stakeholderindentificatie

Notitie. Inleiding. Stakeholderindentificatie Notitie Datum: 19 maart 2012 Project: NEN zelfverklaring ISO 26.000 Uw kenmerk: - Locatie: Holten Ons kenmerk: V076381aa.00002.jlv Betreft: Stakeholderanalyse Versie: 01_002 Inleiding In deze notitie wordt

Nadere informatie

Inleiding. Inleiding. Een goede Missie, Visie en Strategie (MVS) bestaat uit twee gedeelten: Strategie Ontwikkeling en Strategie Implementatie.

Inleiding. Inleiding. Een goede Missie, Visie en Strategie (MVS) bestaat uit twee gedeelten: Strategie Ontwikkeling en Strategie Implementatie. Inleiding Inleiding Veel bedrijven hebben wel eens een Visie, Missie en Strategie uitgewerkt. Maar slechts weinig bedrijven hebben er ook daadwerkelijk voordeel van. Bij veel bedrijven is het niet meer

Nadere informatie

6e Sustainability Congres 17 maart 2005. Jacqueline Cramer (EUR) Dick Hortensius (NEN) Louise Bergenhenegouwen (NEN)

6e Sustainability Congres 17 maart 2005. Jacqueline Cramer (EUR) Dick Hortensius (NEN) Louise Bergenhenegouwen (NEN) 6e Sustainability Congres 17 maart 2005 Jacqueline Cramer (EUR) Dick Hortensius (NEN) Louise Bergenhenegouwen (NEN) Programma Voorstel voor ISO Guidance on Social Responsibility Resultaten eerste vergadering

Nadere informatie

Empowering the circular economy through procurement. DEEL 5, AUTORISATIE Guidance document 20 March 2018

Empowering the circular economy through procurement. DEEL 5, AUTORISATIE Guidance document 20 March 2018 Empowering the circular economy through procurement DEEL 5, AUTORISATIE Guidance document 20 March 2018 Doelstelling Het inzichtelijk en betrouwbaar presenteren van de product informatie over circulariteit

Nadere informatie

Wij zijn al sinds 2010 actief bezig met het verbeteren, optimaliseren. en bouwen van websites voor het MKB. Wat begon als een

Wij zijn al sinds 2010 actief bezig met het verbeteren, optimaliseren. en bouwen van websites voor het MKB. Wat begon als een Inleiding Wij zijn al sinds 2010 actief bezig met het verbeteren, optimaliseren en bouwen van websites voor het MKB. Wat begon als een eenvoudig webbouwbedrijf is uitgegroeid tot een volwaardig onlinemarketingbureau

Nadere informatie

PK Benelux BV. Plan van aanpak maatschappelijk verantwoord ondernemen

PK Benelux BV. Plan van aanpak maatschappelijk verantwoord ondernemen PK Benelux BV Plan van aanpak maatschappelijk verantwoord ondernemen INLEIDING Dit Plan van aanpak gaat over maatschappelijk verantwoord onderrnemen en Maatschappelijk verantwoord inkopen (ook wel duurzaam

Nadere informatie

ISO 9001: Business in Control 2.0

ISO 9001: Business in Control 2.0 ISO 9001: 2015 Business in Control 2.0 Waarom Geintegreerd toepassen verschillende management normen Betere aansluiting normen op de strategie; zorgen voor een goede inbedding in de bedrijfsvoering WAAROM

Nadere informatie

WHITE PAPER STAKEHOLDERMANAGEMENT

WHITE PAPER STAKEHOLDERMANAGEMENT WHITE PAPER STAKEHOLDERMANAGEMENT Van strategie naar implementatie in 4 stappen. 2018 leansixsigmatools.nl versie 3.00-2019-2020 Dit werk is gelicenseerd onder een Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen

Nadere informatie

Handleiding ZKM Online. Versie 2.0

Handleiding ZKM Online. Versie 2.0 Handleiding ZKM Online Versie 2.0 Maart 2012 Inhoudsopgave Inloggen 3 Eerste keer dat je inlogt (basisonderdelen) 4 profiel 5 wachtwoord 5 bureau 6 consultants 7 instellingen 8 kleuren 9 licentie 10 ZKM

Nadere informatie

Handleiding Paper AIP deel B

Handleiding Paper AIP deel B Handleiding Paper AIP deel B 0. Samenvatting en planning 1. Inleveren conceptversie paper 2. Feedback geven op conceptversie medestudent 3. Feedback lezen op jouw conceptversie 4. Definitieve versie paper

Nadere informatie

De benchmark geanalyseerd

De benchmark geanalyseerd Datum 21-05-2015 1 De benchmark geanalyseerd Master studies naar de uitkomsten van de Transparantie Benchmark Allard Hibma MSc Prof. dr. Dick de Waard Datum 21-05-2015 2 Agenda Introductie Toelichting

Nadere informatie

De waarde van (keten)samenwerking Op basis van de situatie in de woningbouwsector

De waarde van (keten)samenwerking Op basis van de situatie in de woningbouwsector De waarde van (keten)samenwerking Op basis van de situatie in de woningbouwsector dr.ing. Marcel Noordhuis Nyenrode Business Universiteit 30 juni 2016 Gedragsbeïnvloeding in afvalcampagnes AGENDA 1. (Keten)samenwerking

Nadere informatie

Duurzame winst voor MKB in 7 stappen Jaap de Vries Gijs Duivenvoorde

Duurzame winst voor MKB in 7 stappen Jaap de Vries Gijs Duivenvoorde Duurzame winst voor MKB in 7 stappen Jaap de Vries Gijs Duivenvoorde Duurzaam ondernemen 1 Even voorstellen Gijs Duivenvoorde ir, Delft Berenschot Maakindustrie Duurzaamheid Innovatie Normcommissie ISO26000

Nadere informatie