Minibordes Wastafelcombinatie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Minibordes Wastafelcombinatie"

Transcriptie

1 Wastafelcombinatie Inhoud Klantenverhaal Docentenhandleiding Tekening Uitvoeringwerkzaamheden / Montagestappen IT en ET Materialenlijsten IT en ET Gereedschaplijsten IT en ET Urenverantwoording IT en ET Klantenverhaal Jessica Feenstra heeft in een oude boerderij een aantal vakantieappartementen gemaakt. Een aantal is uitgevoerd met een luxe badkamer, maar er is er ook een met alleen een douche. Er is in die doucheruimte een mogelijkheid om een wastafel te plaatsen. Dat wil Jessica graag want gasten klagen hierover en zij vinden een spiegel in de hal lastig om bijvoorbeeld te scheren. Een wastafel met spiegel en een stopcontact zou het comfort een stuk verhogen. Het installatiebedrijf Crielaard bv heeft de appartementen indertijd geïnstalleerd, maar toen was het geld op om die wastafel erbij te plaatsen. Zij maken op verzoek van Jessica een offerte voor de wastafel en mogen dit zo spoedig mogelijk uiitvoeren, voordat de toeristen weer komen. Docentenhandleiding Algemeen Een vlakke wand (zie tekening) met de minimale afmetingen van 1800 mm hoog en 1200 mm breed gemaakt van bijvoorbeeld multiplex 18 mm of cellenbetonblokken of gipsblokken met een dikte van 100 mm is noodzakelijk voor deze minibordes opdracht. Installatietechniek Voormontage Een 100 mm lange 50 mm PVC afvoerleiding steekt midden onder de wastafel vertikaal uit vloer. Een 100 mm lange 15 mm koperen warmwaterleiding steekt 100 mm links uit het midden vertikaal uit vloer. 3. Een 100 mm lange 15 mm koperen drinkwaterleiding steekt 100 mm rechts uit het midden vertikaal uit vloer. 4. De voorbereiding voor de wastafelophanging; bijvoorbeeld met 2 houtdraadpennen (of gelijkwaardig) op 850 mm boven de vloer. De h.o.h. afstand van de houtdraadpennen aanpassen aan het type wastafel.

2 Docentenhandleiding Materialen Gebruik een wastafelkraan en bekersifon zonder waste inrichting Montage De leerlingen monteren zelf de wastafelkraan en sifon aan de wastafel. De leerlingen monteren zelf het planchet met spiegel en de muurplaten met hoekstopkranen op de wand. Verbindingsmethode Men is vrij in de keuze van de verbindingsmethode, de materialen dienen hier op afgestemd te worden. solderen knellen persen

3 Normen en richtlijnen die van toepassing zijn op het minibordes wastafelcombinatie Algemene normen en uitvoeringsrichtlijnen. Binnenriolering Afvoerleidingen Voor afvoerleidingen zijn de voorschriften Binnenriolering Eisen en bepalingsmethode NEN De gedetailleerde uitwerkingen voor het gebruik van deze norm vind je in NTR 3216 binnenriolering richtlijnen voor ontwerp en uitvoering Waterleidingen Voor waterleidingen zijn de Algemene voorschriften voor leidingwaterinstallaties (AVWI-2002) NEN 1006 De eisen in NEN 1006 zijn algemeen van aard. Er wordt vanuit gegaan dat als aan de Werkbladen is voldaan, de installatie overeenkomstig is aan deze norm. Alle Werkbladen van de laatste versie kan gedownload worden op Voor Legionella preventie wordt verwezen naar ISSO 30.5 legionella code voor woninginstallaties en naar ISSO 55.1 handleiding Legionella preventie in leidingwater. Documentatie fabrikant Naast de normen bestaat er ook de documentatie van de fabrikant. In sommige gevallen schrijft de fabrikant het anders voor dan de norm of ook als de voorschrift niet is omschreven. Bijvoorbeeld: de beugelafstand is afhankelijk van de stijfheid van de leidingen. Bij minder stijfheid schrijft de fabrikant kleinere beugelafstanden voor. Lees dus altijd de documentatie van de fabrikant. ISSO kleintjes Hierin staan, in een wat kleinere formaat de bovenstaande ISSO uitwerkingen (staat verkort omschreven dan een ISSO publicaties). De onderstaande ISSO kleintjes zijn beschikbaar voor de minibordessen: ISSO Kleintje Water ISSO Kleintje Legionella ISSO Kleintje Riolering ISSO Kleintje Individuele Centrale Verwarming ISSO Kleintje Vloerverwarming ISSO Kleintje Inregelen Waterleidingsinstallatie wastafelcombinatie Volgens NEN 1006 heb je hier te maken met een beveiligde toestel die voorzien moet zijn van een terugstroom beveiliging. In werkblad 3.8 paragraaf 3 staat er omschreven welke beveiliging toepasbaar is.

4 Instructie- en informatiekaarten De leerling kan gebruik maken van de volgende instructie- en informatiekaarten. Alle instructie- en informatiekaarten staan onder het kopje Instructiekaarten bovenaan deze pagina. Basisvaardigheden Aftappen waterleiding Boren Waterpas Beugelafstanden Aanbrengen houtdraadbouten Aanbrengen Teflontape Aanbrengen hennep en fitterkit Afkorten met beugelzaag Afkorten met buizensnijder Afkorten kunststof buis Lijmen kunststof Ontbramen buis Buigtang Buigen met buigtang Buigen haakse bocht met buigtang Buigen sprong met buigtang Zachtsolderen Zachtsoldeer gereedschap karweifles Waterleiding op druk zetten Instructie- en informatiekaarten Alle instructie- en informatiekaarten staan onder het kopje Instructiekaarten bovenaan deze pagina. Wastafelcombinatie Aftekenen (wastafel) Hoekstopkraan aansluiten en monteren Ophangen wastafel Wastafelmengkraan monteren en aansluiten Aanbrengen plugbekersifon Aansluiten plugbekersifon Monteren accessoires

5 Elektrotechniek Opmerkingen Voeding kan vanuit de centraaldoos van het plafondlichtpunt. Via de zolder kan deze doos bereikt worden. Montage Lichtpunt boven spiegel met armatuur Combinatie wandcontactdoos 3. Schakelaar naast de spiegel, inbouw uitvoering Normen en richtlijnen die van toepassing zijn op het minibordes wastafelcombinatie Voor de elektrische installatie zijn de voorschriften de Veiligheidsbepalingen voor laagspanningsinstallaties gebruikt door de elektrotechnische installatiebranche NEN 1010 De gedetailleerde uitwerkingen voor het gebruik van NEN 1010 is de NPR 5310 Nederlandse Praktijk Richtlijn bij NEN 1010 Oplevering Tijdens de bespreking van de oplevering kunnen aan de leerlingen onderstaande vragen worden gesteld, om te toetsen of de leerling de vaktheorie beheerst, die betrekking heeft op de opdracht. Blijkt dat niet het geval te zijn, dan een korte uitleg geven. Vragen aan leerling over IT: 3. Wat is de functie van de hoekstopkranen? Waarom zijn 2 spiegelklemmen verend uitgevoerd? Waarom is een wastafelsifon aangebracht? Oplevering Vragen aan leerling over ET: Waarom wordt boven de spiegel een kleine inbouwdoos geplaatst? Waarom worden voor de combinatie 2 inbouwdozen gebruikt?

6

7 Uitvoering, Werkzaamheden en Montagestappen Installatietechniek Vooraf: Bekijk de tekening en lees het klantenscenario aandachtig Vraag aan je docent welke verbindingsmethode je toe moet passen; solderen, knellen of persen Vraag aan je docent of verzamel de benodigde materialen (zie materialenlijst) Verzamel de benodigde gereedschappen. (zie gereedschaplijst) Maak gebruik van de instructie- en informatiekaarten Let op veiligheid, beroepshouding en pas de NEN normen toe Na oplevering bespreek je met de docent: Waarom je de onderdelen op die plaats in de installatie hebt gemonteerd Het gebruik van de materialen en gereedschap Welke instructie- en informatiekaarten je hebt gebruikt Welke aandachtspunten jij belangrijk vond Verantwoord je het aantal gewerkte uren Beantwoord en bespreek je de theorievragen Normen en richtlijnen die van toepassing zijn op het minibordes wastafelcombinatie Waterleidingsinstallatie Volgens NEN 1006 heb je hier te maken met een beveiligde toestel die voorzien moet zijn van een terugstroom beveiliging. In werkblad 3.8 paragraaf 3 staat er omschreven welke beveiliging toepasbaar is.

8 Instructie- en informatiekaarten De leerling kan gebruik maken van de volgende instructie- en informatiekaarten. Alle instructie- en informatiekaarten staan onder het kopje Instructiekaarten bovenaan deze pagina. Basisvaardigheden Aftappen waterleiding Boren Waterpas Beugelafstanden Aanbrengen houtdraadbouten Aanbrengen Teflontape Aanbrengen hennep en fitterkit Afkorten met beugelzaag Afkorten met buizensnijder Afkorten kunststof buis Lijmen kunststof Ontbramen buis Buigtang Buigen met buigtang Buigen haakse bocht met buigtang Buigen sprong met buigtang Zachtsolderen Zachtsoldeer gereedschap karweifles Waterleiding op druk zetten Instructie- en informatiekaarten Alle instructie- en informatiekaarten staan onder het kopje Instructiekaarten bovenaan deze pagina. Wastafelcombinatie Aftekenen (wastafel) Hoekstopkraan aansluiten en monteren 3. Ophangen wastafel 4. Wastafelmengkraan monteren en aansluiten 5. Aanbrengen plugbekersifon 6. Aansluiten plugbekersifon 7. Monteren accessoires

9 Installatietechniek Werkvolgorde en Montagestappen Maatvoering Bepaal de plaats van de muurplaten van de hoekstopkranen (Bijvoorbeeld 700 mm boven de vloer en h.o.h. 200 mm, dus elk 100 mm uit het midden van de wastafel) Noteer de maten op de tekening Installatietechniek Werkvolgorde en Montagestappen Monteren Monteer de 2 muurplaten 3/8 x 15 mm Monteer de beugel voor de 15 mm koperen warmwaterleiding (links) 250 mm boven de vloer 3. Monteer de beugel voor de 15 mm koperen drinkwaterleiding (rechts) 250 mm boven de vloer 4. Buig met een buigijzer sprongen in de 15 mm warmwaterleiding zodat deze passend in de beugel en de muurplaat kan worden gemonteerd 5. Buig met een buigijzer sprongen in de 15 mm drinkwaterleiding zodat deze passend in de beugel en de muurplaat kan worden gemonteerd 6. Kort de buis af met de buizensnijder 7. Ontbraam de buiseinden 8. Soldeer, pers of knel de koperen 15 mm leidingen aan de muurplaten en met een sok aan de toevoerleidingen, die uit de vloer komen 9. Monteer de wastafelkraan op de wastafel. (let op: Staat de kraan in de juiste stand en monteer de ringen op de juiste plaats) 10. Monteer de afvoerplug onder de wastafel (monteer de kunststof ringen op de juiste plaats) 1 Monteer de bekersifon aan de afvoerplug. (monteer de kunststof ringen op de juiste plaats) 1 Bevestig de wastafel aan de wand met de voorgemonteerde draadeinden. De wastafel moet waterpas hangen. (Let op: keramiek is breekbaar) 13. Plaats een PVC verloop 50 x 40 mm op de afvoerleiding die uit de vloer komt 14. Breng een rubber manchet 40 x 32 mm aan in de afvoerleiding 15. Maak het verticale deel van de 32 mm vloerbuis met een beugelzaag op maat. (De vloerbuis steekt 40 mm in de rubberen manchet) 16. Maak het horizontale deel van de 32 mm vloerbuis met een beugelzaag op maat. (De vloerbuis steekt 30 mm in de sifon) 17. Ontbraam de buiseinden 18. Monteer de vloerbuis in de rubberen manchet van de afvoerleiding en met een klemverbinding in de bekersifon 19. Breng teflontape of hennep met fitterkit aan op de 3/8 schroefdraad van de hoekstopkranen 20. Monteer de 2 hoekstopkranen 2 Sluit de linker flexibele slang van de wastafelmengkraan aan op de warmwater hoekstopkraan. (links) 2 Sluit de rechter flexibele slang van de wastafelmengkraan aan op de drinkwater hoekstopkraan. (rechts)

10 Installatietechniek Werkvolgorde en Montagestappen Maatvoering accessoires Bepaal de plaats van het planchet Bepaal de plaats van de spiegel Bepaal de plaats van de spiegelklemmen Meet de plaats van de gemonteerde accessoires op en noteer de maten op de tekening Installatietechniek Werkvolgorde en Montagestappen Monteren accessoires Monteer het planchet Monteer de spiegel Installatietechniek Werkvolgorde en Montagestappen Opleveren Zet de installatie onder druk Controleer de installatie op lekkage Spoel de installatie door Ruim je werkplek netjes op (afval in juiste bakken) Lever de installatie op Elektrotechniek Vooraf: Bekijk de tekening en lees het klantenscenario aandachtig Vraag aan je docent welke verbindingsmethode je toe moet passen; solderen, knellen of persen Vraag aan je docent of verzamel de benodigde materialen (zie materialenlijst) Verzamel de benodigde gereedschappen. (zie gereedschaplijst) Maak gebruik van de instructie- en informatiekaarten Let op veiligheid, beroepshouding en pas de NEN normen toe Elektrotechniek Na oplevering bespreek je met de docent: Waarom je de onderdelen op die plaats in de installatie hebt gemonteerd Het gebruik van de materialen en gereedschap Welke instructie- en informatiekaarten je hebt gebruikt Welke aandachtspunten jij belangrijk vond Verantwoord je het aantal gewerkte uren Beantwoord en bespreek je de theorievragen

11 Normen en richtlijnen die van toepassing zijn op het minibordes wastafelcombinatie Voor de elektrische installatie zijn de voorschriften de Veiligheidsbepalingen voor laagspanningsinstallaties gebruikt door de elektrotechnische installatiebranche NEN 1010 De gedetailleerde uitwerkingen voor het gebruik van NEN 1010 is de NPR 5310 Nederlandse Praktijk Richtlijn bij NEN 1010 Elektrotechniek Werkvolgorde en Montagestappen Monteren Schakel de spanning uit Leg de buizen naar de centraaldoos 3. Leg de buizen naar de 2 inbouwdozen 4. Leg de buizen naar kleine lasdoos boven de spiegel ( eerst naar de inbouwdozen en vandaar naar de kleine lasdoos boven de spiegel 5. omdat in die kleine lasdoos geen ruimte is voor meerdere lassen. Gebruik inbouwdozen met 5 cm diepte i.v.m. de lasruimte.) 6. Trek de draden 7. Maak de lassen 8. Monteer het armatuur boven de spiegel 9. Monteer de schakelaar 10. Monteer het stopcontact (wandcontactdoos) 1 Monteer de tweevoudige afdekplaat Elektrotechniek Werkvolgorde en Montagestappen Opleveren Controleer je werk Ruim je werkplek netjes op (afval in juiste bakken) 3. Lever je werk op aan de docent 4. Test samen met de docent de werking

12 Materialenlijst Installatietechniek Voormontage Zie docentenhandleiding Sanitair en leidingmateriaal 1 Wastafel 1 Plugbekersifon 32 mm 1 Vloerbuis 32 mm 1 Verloop 50 x 40 mm. 1 Rubber overgangsmanchet 40 x 32 mm Materialenlijst Installatietechniek Watertechniek 1,5 m. 15 mm koperen buis 2 Sokken 15 mm 2 Beugels 15 mm (compleet) 1 Wastafelkraan met 3/8 flexibele aansluitingen 2 Muurplaten 3/8 x 15 mm 2 Hoekstopkranen 3/8 1 Rol teflontape 1 Koker hennep 1 Tube fitterkit 1 Poetsdoek 6 Verzonken kruiskop houtschroeven 3 x 25 mm t.b.v. muurplaten 8 Pluggen (bij steenachtige montagewand) Materialenlijst Installatietechniek Accessoires 1 Planchet met bevestigingmateriaal (pluggen) 1 Spiegel 1 Set spiegelklemmen inclusief schroeven (pluggen)

13 Materialenlijst Elektrotechniek Voormontage Zie docentenhandleiding Materiaal Buis 16 m Beugels 16 mm 2 Inbouwdozen, zodat de combinatie echt plat inbouw uitgevoerd kan worden 1 Kleine lasdoos voor lichtpunt (b.v. Attema) zodat het armatuur de doos goed bedekt Lassen VD draad bruin,blauw,groengeel 5 mm VD draad zwart 5 mm 1 Inbouw schakelaar 1 Inbouw wandcontactdoos RA 1 Tweevoudige afdekplaat 1 Spiegelarmatuur Gereedschapslijst Installatietechniek PBM s Veiligheidsschoenen Veiligheidsbril Gereedschapslijst Installatietechniek Aftekengereedschap Liniaal Duimstok / rolmaat Potlood / stift Blokhaak / platte haak Waterpas Krijt

14 Gereedschapslijst Installatietechniek Montage gereedschap Set kruiskopschroevendraaiers Set platte schroevendraaiers Set (steen)boren Priem Bankhamer Kunststof hamer Waterpomptang Chroomtang / armaturentang (bekken met rubberinlage) Twee verstelbare moersleutels (Bahco) Set steek- ringsleutels t.b.v. sanitairmontage, hulptoestellen en appendages Pijpsleutel 13 mm Set inbussleutels Buigijzer 15 mm met slede Buizensnijder koperen buis Ontbramers/binnenpijpfrezen t.b.v. koperen buis Ontbramers/binnenpijpfrezen voor kunststof buis Halfronde vijl Beugelzaag Gereedschapslijst Installatietechniek Afhankelijk van verbindingsmethode: Knellen: Steeksleutels of open ringsleutels 24 mm. t.b.v. knelkoppelingen 15 mm Solderen: Karwijfles met soldeerbrander en brandvrije plaat Persen: Perstang met bekken 15 mm Afhankelijk van toegepaste beugels: Montage sleutel (houtdraadpen sleutel) Gereedschapslijst Elektrotechniek PBM s Werkbroek Veiligheidsschoenen Veiligheidsbril Gereedschapslijst Elektrotechniek Aftekengereedschap Liniaal Duimstok / rolmaat Potlood / stift Waterpas Krijt

15 Gereedschapslijst Elektrotechniek Montage gereedschap Combinatietang Zijkniptang Punttang Draadstriptang Spanningstester Set geïsoleerde schroevendraaiers, plat en kruiskop Beugelzaag Aftekenpotlood Accuschroefmachine met bitjes Hamer Buis snij apparaat Set ijzer en houtboortjes Prikker Afhankelijk van toegepaste beugels: Montage sleutel (houtdraadpen sleutel)

16

17

18

Minibordes Bijkeuken. Inhoud. Klantenverhaal. Docentenhandleiding

Minibordes Bijkeuken. Inhoud. Klantenverhaal. Docentenhandleiding Inhoud 4. 5. 6. 7. Klantenverhaal Docentenhandleiding Tekening Uitvoeringwerkzaamheden / Montagestappen IT en ET Materialenlijsten IT en ET Gereedschaplijsten IT en ET Urenverantwoording IT en ET Klantenverhaal

Nadere informatie

Minibordes Gevelkraan met waterdichte contactdoos

Minibordes Gevelkraan met waterdichte contactdoos Gevelkraan met waterdichte contactdoos Inhoud 5. 6. 7. Klantenverhaal Docentenhandleiding Tekening Uitvoeringwerkzaamheden / Montagestappen IT en ET Materialenlijsten IT en ET Gereedschaplijsten IT en

Nadere informatie

Minibordes Toiletruimte

Minibordes Toiletruimte Inhoud 5. 6. 7. Klantenverhaal Docentenhandleiding Tekening Uitvoeringwerkzaamheden / Montagestappen IT en ET Materialenlijsten IT en ET Gereedschaplijsten IT en ET Urenverantwoording IT en ET Klantenverhaal

Nadere informatie

Minibordes Studeerkamer

Minibordes Studeerkamer Minibordes Studeerkamer Inhoud 3. 4. 5. 6. 7. Klantenverhaal Docentenhandleiding Tekening Uitvoeringwerkzaamheden / Montagestappen IT en ET Materialenlijsten IT en ET Gereedschaplijsten IT en ET Urenverantwoording

Nadere informatie

Minibordes Wandcloset met kruipruimte

Minibordes Wandcloset met kruipruimte Wandcloset met kruipruimte Inhoud Klantenverhaal Docentenhandleiding Tekening Uitvoeringwerkzaamheden / Montagestappen IT en ET Materialenlijsten IT en ET Gereedschaplijsten IT en ET Urenverantwoording

Nadere informatie

Minibordes Aanbouw Serre

Minibordes Aanbouw Serre Aanbouw Serre: Inhoud 3. 4. 5. 6. 7. Klantenverhaal Docentenhandleiding Tekening Uitvoeringwerkzaamheden / Montagestappen IT en ET Materialenlijsten IT en ET Gereedschaplijsten IT en ET Urenverantwoording

Nadere informatie

Minibordes Keuken. Keuken Inhoud. Keuken klantenverhaal

Minibordes Keuken. Keuken Inhoud. Keuken klantenverhaal Keuken Inhoud 6. 7. Klantenverhaal Docentenhandleiding Tekening Uitvoeringwerkzaamheden / Montagestappen IT en ET Materialenlijsten IT en ET Gereedschaplijsten IT en ET Urenverantwoording IT en ET Keuken

Nadere informatie

Minibordes Doucheruimte

Minibordes Doucheruimte Minibordes Doucheruimte Inhoud 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. Klantenverhaal Docentenhandleiding Tekening Uitvoeringwerkzaamheden / Montagestappen IT en ET Materialenlijsten IT en ET Gereedschaplijsten IT en ET

Nadere informatie

Minibordes Mobiele werkplaats met verwarming

Minibordes Mobiele werkplaats met verwarming Inhoud 1. Klantenverhaal 2. Docentenhandleiding 3. Tekeningen 4. Uitvoering, Werkzaamheden en Montagestappen IT en ET 5. Materialenlijsten IT en ET 6. Gereedschapslijsten IT en ET 7. Urenverantwoording

Nadere informatie

7-1. Opdracht. Wastafel 2: monteren sifon

7-1. Opdracht. Wastafel 2: monteren sifon Opdracht Wastafel 2: monteren sifon Inleiding Een sifon is een stankafsluiter. Een stankafsluiter zorgt ervoor dat de vieze lucht uit het riool niet in huis komt. Er zijn verschillende soorten stankafsluiters.

Nadere informatie

Regiofinale opdracht(ie)

Regiofinale opdracht(ie) 2015 Regiofinale opdracht(ie) Inhoudsopgave Installeren jullie de beste mobiele veldkeuken?... 2 De opdracht Mobiele veldkeuken... 3 Omschrijving elektrotechnische installatie... 4 Toelichting:... 4 Materialen

Nadere informatie

profielvak produceren, installeren en energie CSPE KB onderdeel C

profielvak produceren, installeren en energie CSPE KB onderdeel C Examen VMBO-KB 2017 gedurende 300 minuten profielvak produceren, installeren en energie CSPE KB onderdeel C Naam kandidaat Kandidaatnummer Dit onderdeel bestaat uit 3 opdrachten. Voor dit onderdeel zijn

Nadere informatie

Doucheset monteren. Materialen Gereedschap. Accuboormachine. Doucheset. Teflontape. Waterpas. Siliconen Kit. Potlood. Rubber hamer

Doucheset monteren. Materialen Gereedschap. Accuboormachine. Doucheset. Teflontape. Waterpas. Siliconen Kit. Potlood. Rubber hamer Doucheset monteren Doucheset monteren Materialen Gereedschap Doucheset Teflontape Siliconen Kit Accuboormachine Waterpas Potlood Rubber hamer Platte schroevendraaier Steeksleutel Rolmaat Inbussleutel http://bit.ly/297zy6d

Nadere informatie

Aan- en afvoerleidingen

Aan- en afvoerleidingen Aan- en afvoerleidingen Of u nu een toilet, een bad, een douche of een wastafel installeert, er moet altijd water worden aan- en afgevoerd. Ook als u zoveel mogelijk de bestaande aansluitingen gebruikt,

Nadere informatie

Opdracht. Buizen koppelen

Opdracht. Buizen koppelen Opdracht Soorten koppelingen Je kunt buizen op veel verschillende manieren koppelen. Sommige koppelingen zijn demontabel, andere zijn vast. Je hebt daarnaast koppelingen die alleen geschikt zijn voor een

Nadere informatie

Lesplan Installatietechniek niveau 2 (1ste jaar): Monteur Werktuigkundige Installaties (94272)

Lesplan Installatietechniek niveau 2 (1ste jaar): Monteur Werktuigkundige Installaties (94272) Introductie in de installatietechniek 94272 2 1 Klantgericht handelen 200.010 136471 E-learning Professioneel handelen - e 94272 2 1 Introductie in bedrijf 200.010 136472 E-learning Kennis maken met watertoevoertechniek

Nadere informatie

Vraag aan je docent voordat je gaat afkorten, of je de buis goed hebt afgetekend.

Vraag aan je docent voordat je gaat afkorten, of je de buis goed hebt afgetekend. Opdracht Radiatoren 3 Voordat je deze opdracht kunt uitvoeren, moet je opdracht 21 hebben afgerond. Je gaat een nieuwe toe- en afvoerbuis op de radiator van opdracht 21 monteren. Je moet de buizen eerst

Nadere informatie

Techniek in het VMBO. Bedrijfssimulatie Verbouwing badkamer

Techniek in het VMBO. Bedrijfssimulatie Verbouwing badkamer Techniek in het VMBO Projectkaart Functiekaarten Opdrachtkaarten Formulieren Instructiekaarten Colofon Deze job hoort bij de mini-bedrijfssimulaties en is ontwikkeld in opdracht van het Opleidings- en

Nadere informatie

13-1 13-2. Opdracht. Aansluiten closetpot en reservoir

13-1 13-2. Opdracht. Aansluiten closetpot en reservoir Opdracht Aansluiten closetpot en reservoir In deze opdracht ga je een hangende closetpot met inbouwreservoir aansluiten op de waterleiding en de afvoer. Je hebt daarvoor een gemonteerde closetpot en inbouwreservoir

Nadere informatie

Kabelgoot. op maat maken 1. Gereedschap de blokhaak het potlood de duimstok de beugelzaag de mal de bankschroef de vijl. Materialen een stuk kabelgoot

Kabelgoot. op maat maken 1. Gereedschap de blokhaak het potlood de duimstok de beugelzaag de mal de bankschroef de vijl. Materialen een stuk kabelgoot Kabelgoot op maat maken 1 Gereedschap de blokhaak het potlood de duimstok de beugelzaag de mal de bankschroef de vijl Materialen een stuk kabelgoot Let op - afbramen van de zaagsnede wordt de blokhaak

Nadere informatie

15-1. Opdracht. Buis buigen

15-1. Opdracht. Buis buigen Opdracht Soorten leidingen In de boxen zie je allerlei leidingen lopen. Bijvoorbeeld tussen de radiator en de cv-ketel. Ook de kraan op de wastafel is aangesloten op de waterleiding. Als je de verschillende

Nadere informatie

25-1. Opdracht. Vloerverwarming 1

25-1. Opdracht. Vloerverwarming 1 Opdracht Vloerverwarming 1 Inleiding In de opdrachten 20 tot en met 23 heb je al kennis gemaakt met de cv-installatie. Een andere vorm om je huis te verwarmen is de vloerverwarming. Ook deze verwarming

Nadere informatie

Folder 68 8.1. Elektra voor buiten. Zelf Doen

Folder 68 8.1. Elektra voor buiten. Zelf Doen Folder 68 8.1 Elektra voor buiten Zelf Doen Buiteninstallaties Aansluitingen voor buiteninstallaties kunnen vanaf de meterkast of een inbouwdoos worden gemaakt. Omdat de buiteninstallaties geaard moeten

Nadere informatie

Examenopgaven VMBO-BB 2004

Examenopgaven VMBO-BB 2004 Examenopgaven VMBO-BB 2004 tijdvak 2 woensdag 23 juni 9.00 10.30 uur INSTALEKTRO CSE BB Naam kandidaat Kandidaatnummer Beantwoord alle vragen in dit opgavenboekje. Bij dit examen hoort een bijlage. Dit

Nadere informatie

Examenopgaven VMBO-BB 2003

Examenopgaven VMBO-BB 2003 Examenopgaven VMBO-BB 2003 tijdvak 1 maandag 19 mei 13.30-15.00 uur INSTLEKTRO CSE BB Naam kandidaat Kandidaatnummer Beantwoord alle vragen in dit opgavenboekje. Bij dit examen hoort een bijlagenboekje.

Nadere informatie

6-1. Opdracht. Wastafel 1: monteren kraan

6-1. Opdracht. Wastafel 1: monteren kraan Opdracht Wastafel 1: monteren kraan Je hebt voor deze opdracht een hangende wastafel met afvoer maar zonder kraan nodig. Je moet weten hoe je moet solderen en hoe je een knelkoppeling aanbrengt. Dit staat

Nadere informatie

Techniek in het VMBO. Bedrijfssimulatie Toilet

Techniek in het VMBO. Bedrijfssimulatie Toilet Techniek in het VMBO Projectkaart Functiekaarten Opdrachtkaarten Formulieren Instructiekaarten Colofon Deze bedrijfssimulatie Instalektro is ontwikkeld in het kader van het Impulsproject Installatietechniek

Nadere informatie

Kluswijzer: Zelf sanitair installeren. elk mens zijn eigen woonwens. Fotobureau Tiernego

Kluswijzer: Zelf sanitair installeren. elk mens zijn eigen woonwens. Fotobureau Tiernego Kluswijzer: Zelf sanitair installeren elk mens zijn eigen woonwens Fotobureau Tiernego Sanitair installeren U wilt uw oude wc met stortbak vervangen door een modern duoblok? of wilt u uw douchebak inruilen

Nadere informatie

Zelf sanitair installeren. Water aan- en afvoer Koperen aanvoerleidingen Kunststof afvoerleidingen Toilet installeren

Zelf sanitair installeren. Water aan- en afvoer Koperen aanvoerleidingen Kunststof afvoerleidingen Toilet installeren Zelf sanitair installeren Water aan- en afvoer Koperen aanvoerleidingen Kunststof afvoerleidingen Toilet installeren Zelf sanitair installeren 2 3 U wilt uw oude wc vervangen door een nieuwe wc? Of wilt

Nadere informatie

Techniek in het VMBO. Bedrijfssimulatie Badkamer

Techniek in het VMBO. Bedrijfssimulatie Badkamer Techniek in het VMBO Projectkaart Functiekaarten Opdrachtkaarten Formulieren Instructiekaarten Colofon Deze bedrijfssimulatie Instalektro is ontwikkeld in opdracht van het Platform Technische Installaties

Nadere informatie

Elke Recoh-drain is voorzien van een sticker met eigen nummer. Deze sticker moet leesbaar blijven. Indien deze niet leesbaar is vervalt de garantie.

Elke Recoh-drain is voorzien van een sticker met eigen nummer. Deze sticker moet leesbaar blijven. Indien deze niet leesbaar is vervalt de garantie. Installatie instructie Recoh-drain RD1-835CW Wij feliciteren u met de aanschaf van de Recoh-drain (Douchegoot-wtw). De Recoh-drain is één van de economisch meest interessante vormen van energiebesparing.

Nadere informatie

Het aanbrengen van knelfittingen en enkele 'water weetjes'.

Het aanbrengen van knelfittingen en enkele 'water weetjes'. Het aanbrengen van knelfittingen en enkele 'water weetjes'. Bij het installeren van een waterontharder of een waterzuiveringsinstallatie zult u een aansluiting moeten maken met de waterleiding in het pand.

Nadere informatie

Afvoer. Nummer 32. Op de achterpagina van deze KlusZo vindt u een handige checklist zodat u weet wat u allemaal nodig hebt voor dit soort klussen.

Afvoer. Nummer 32. Op de achterpagina van deze KlusZo vindt u een handige checklist zodat u weet wat u allemaal nodig hebt voor dit soort klussen. Nummer 32 Art. nr. 912760 In deze KlusZo kunt u lezen hoe u de afvoer in uw huis moet aanleggen. Wij geven u informatie en handige tips over het aanleggen en de materialen. Afvoer Op de achterpagina van

Nadere informatie

Zo kunt u zelf uw leidingwerk installeren

Zo kunt u zelf uw leidingwerk installeren bouwmaterialen Zo kunt u zelf uw leidingwerk installeren Aan- en afvoerleidingen maken Soldeerfittingen Knelfittingen Flexibele leidingen PVC afvoerleidingen Leidingwerk installeren Inleiding In deze folder

Nadere informatie

Zelf sanitair installeren

Zelf sanitair installeren Zelf sanitair installeren U wilt uw oude wc met stortbak vervangen door een modern duoblok; u zou graag uw douchebak inruilen voor een comfortabel ligbad; u heeft behoefte aan een wastafel op uw slaapkamer.

Nadere informatie

Docentenblad 5 Monteren 2

Docentenblad 5 Monteren 2 Docentenblad 5 Voordat de leerling met kan beginnen, moet hij/zij de theorie van Monteren 1 hebben doorgenomen. Daarin is namelijk een overzicht opgenomen van de handboormachines, boren en pluggen. In

Nadere informatie

Voor welke materialen/voorwerpen gebruik je het. Naam gereedschap. Gereedschapkennis Klas 2. Wat doe je er mee (Vaak kun je meer dan 1 ding noemen)

Voor welke materialen/voorwerpen gebruik je het. Naam gereedschap. Gereedschapkennis Klas 2. Wat doe je er mee (Vaak kun je meer dan 1 ding noemen) Gereedschapkennis Klas 2 Naam gereedschap Wat doe je er mee (Vaak kun je meer dan 1 ding noemen) Voor welke materialen/voorwerpen gebruik je het 1 Draadkniptang Knippen van t/m 5 mm 2 Nijptang Voor het

Nadere informatie

Onderhoud aan een machine

Onderhoud aan een machine Onderhoud aan een machine Aan machines wordt onderhoud gedaan. Een monteur voert dat uit en jij gaat hem assisteren. Bij een onderhoudsklus los je storingen aan machines op en voert het onderhoud uit.

Nadere informatie

HANDLEIDING PREMIUM. De krachtigste en zuinigste douche ter wereld GEFELICITEERD! MONTAGE UPFALLSHOWER

HANDLEIDING PREMIUM. De krachtigste en zuinigste douche ter wereld GEFELICITEERD! MONTAGE UPFALLSHOWER HANDLEIDING MONTAGE UPFALLSHOWER PREMIUM De krachtigste en zuinigste douche ter wereld GEFELICITEERD! In Nederland verbruiken we gemiddeld 52 procent van het drinkwater per persoon per dag met douchen.

Nadere informatie

Dit heb je nodig voor jouw project!

Dit heb je nodig voor jouw project! Pagina 1 van 5 Wand wc monteren met HORNBACH Dit heb je nodig voor jouw project! Materialen Gereedschap Siliconenverwijderaar Montagestrips Glijmiddel HT-buizen Inbouwreservoir Bedieningspaneel Siliconenkit

Nadere informatie

Kluswijzer 4 Sanitair

Kluswijzer 4 Sanitair Kluswijzer 4 Sanitair Een badkamer naar uw eigen zin. Misschien een oude stortbak vervangen door een modern duoblok, of uw oude douchebak inruilen voor een comfortabel ligbad. In onze showroom, is sanitair

Nadere informatie

Kenniskaart gereedschap 1

Kenniskaart gereedschap 1 Kenniskaart gereedschap 1 de hamers de houten hamer de kraspen de centerpunt de stukadoortroffel de voegspijker de metseltroffel g 1 Kenniskaart gereedschap 2 de steeksleutels de ringsleutels de dopsleutelset

Nadere informatie

klus wijzer 6 sanitair

klus wijzer 6 sanitair kluswijzer 6 sanitair Plezierig wonen Wonen is iets persoonlijks. In uw woning ziet u graag de kleuren waar u van houdt, heeft u een indeling waar u zich prettig bij voelt en als het even kan, wat voor

Nadere informatie

Handleiding Handleiding-Radiator-Rad-2-v1

Handleiding Handleiding-Radiator-Rad-2-v1 Handleiding Handleiding-Radiator-Rad-2-v1 Roma Round #MAKEITHAPPEN Bewaar deze handleiding als naslag. Waarschuwing Volg deze handleiding nauwkeurig, om de radiator op de juiste manier aan de muur te bevestigen.

Nadere informatie

Montagehandleiding voor Douchevloer Type: inbouw met Douchevloer-frame

Montagehandleiding voor Douchevloer Type: inbouw met Douchevloer-frame Type: Lees voordat u overgaat tot montage van het product eerst deze handleiding zorgvuldig door. Volg de 8 stappen in deze handleiding tijdens de montage. De montage dient uitgevoerd te worden door een

Nadere informatie

Gebruik van een tuimelplug. door Serge de Beer

Gebruik van een tuimelplug. door Serge de Beer Gebruik van een tuimelplug (versie 1.0 NL, 29-04-2009) door Serge de Beer Introductie en leerdoel Wanneer een plafond hol is biedt dit meestal niet voldoende steun om bijvoorbeeld lampen aan op te hangen.

Nadere informatie

Radiator verwijderen of vervangen

Radiator verwijderen of vervangen Radiator verwijderen of vervangen Radiator verwijderen of vervangen Materialen Gereedschap Schroeven Pluggen Koppelingen Ontbramer Boorhamer IJzerzaag Rolmaat Waterpas Pijpsnijder Boormachine Waterpomptang

Nadere informatie

KLUSWIJZER 2. zelf sanitair installeren

KLUSWIJZER 2. zelf sanitair installeren KLUSWIJZER 2 zelf sanitair installeren U wilt uw oude wc met stortbak vervangen door een modern duoblok. U zou graag uw douchebak inruilen voor een comfortabel ligbad. U heeft behoefte aan een wastafel

Nadere informatie

DIC WANDMODEL HANDLEIDING MONTAGE EN GEBRUIK Deze handleiding is van toepassing op een DIC wandmodel met plug and play systeem

DIC WANDMODEL HANDLEIDING MONTAGE EN GEBRUIK Deze handleiding is van toepassing op een DIC wandmodel met plug and play systeem DIC WANDMODEL HANDLEIDING MONTAGE EN GEBRUIK Deze handleiding is van toepassing op een DIC wandmodel met plug and play systeem INHOUDSOPGAVE DIC wandmodel met plug and play stysteem 1 Veiligheidsvoorschriften

Nadere informatie

Voor de installateur. Installatie-instructie. Nefit Douche-WTW

Voor de installateur. Installatie-instructie. Nefit Douche-WTW Voor de installateur Installatie-instructie Nefit Douche-WTW Inhoudsopgave 1 Voorschriften............................. 3 1.1 Normbladen............................... 3 1.2 Werkzaamheden aan de Nefit

Nadere informatie

Kluswijzer 3: sanitair

Kluswijzer 3: sanitair Kluswijzer 3: sanitair Plezierig wonen Wonen is iets persoonlijks. In uw woning ziet u graag de kleuren waar u van houdt, heeft u een indeling waar u zich prettig bij voelt en als het even kan, wat voor

Nadere informatie

Examen VMBO-KB versie rood

Examen VMBO-KB versie rood Examen VMBO-KB versie rood 2019 gedurende 280 minuten profielvak PIE CSPE KB onderdeel C Naam kandidaat Kandidaatnummer Bij dit onderdeel horen digitale bestanden. Dit onderdeel bestaat uit 2 opdrachten.

Nadere informatie

Handleiding Handleiding-Radiator-Rad-4-v1

Handleiding Handleiding-Radiator-Rad-4-v1 Handleiding Handleiding-Radiator-Rad-4-v1 Nancy Basic Natasha Basic Polar Basic #MAKEITHAPPEN Bewaar deze handleiding als naslag. Waarschuwing Volg deze handleiding nauwkeurig, om de radiator op de juiste

Nadere informatie

HANDLEIDING BIJ HET PLAATSEN VAN EEN ZELFBOUWPAKKET BADKAMER

HANDLEIDING BIJ HET PLAATSEN VAN EEN ZELFBOUWPAKKET BADKAMER 1 HANDLEIDING BIJ HET PLAATSEN VAN EEN ZELFBOUWPAKKET BADKAMER INHOUDSTABEL Voorwoord p. 03 HOOFDSTUK 1: plaatsen en aansluiten van een uitgietbak p. 05 HOOFDSTUK 2: plaatsen en aansluiten van een badkamermeubel

Nadere informatie

Montagehandleiding voor betonnen wasbak Taludes Type: wandmontage voor een holle wand

Montagehandleiding voor betonnen wasbak Taludes Type: wandmontage voor een holle wand Type: Lees voordat u overgaat tot montage van het product eerst deze handleiding zorgvuldig door. Volg de 5 stappen in deze handleiding tijdens de montage. De montage dient uitgevoerd te worden door een

Nadere informatie

Een knelverbinding in st. pr.buis

Een knelverbinding in st. pr.buis Een knelverbinding in st. pr.buis verbindingen het maken van een knelverbinding in stalen precisiebuis (CV buis) het leren meten, aftekenen, snijden van stalen precisiebuis en het maken van een knelverbinding

Nadere informatie

Montagehandleiding voor Squarish Type: wandmontage voor een holle wand

Montagehandleiding voor Squarish Type: wandmontage voor een holle wand Type: Lees voordat u overgaat tot montage van het product eerst deze handleiding zorgvuldig door. Volg de 4 stappen in deze handleiding tijdens de montage. De montage dient uitgevoerd te worden door een

Nadere informatie

Dit heb je nodig voor jouw project!

Dit heb je nodig voor jouw project! Pagina 1 van 5 Dit heb je nodig voor jouw project! Materialen Gereedschap Zonnescherm Keilbouten Schroeven Boorhamer Potlood Richtlat Rolmaat Duimstok Metselkoord Ladder Waterpas Houtboor Betonboor Steeksleutelset

Nadere informatie

MONTAGEHANDLEIDING SCHUIFDEUR

MONTAGEHANDLEIDING SCHUIFDEUR MONTAGEHANDLEIDING SCHUIFDEUR LEES VOORDAT U START MET DE INSTALLATIE EERST DEZE HANDLEIDING GOED DOOR LEES VOORDAT U START MET DE INSTALLATIE EERST DEZE HANDLEIDING GOED DOOR CONTROLE Controleer of het

Nadere informatie

Montagehandleiding voor betonnen wasbak Taludes Type: wandmontage voor een cellenbeton- of gipsblokkenmuur

Montagehandleiding voor betonnen wasbak Taludes Type: wandmontage voor een cellenbeton- of gipsblokkenmuur Type: Lees voordat u overgaat tot montage van het product eerst deze handleiding zorgvuldig door. Volg de 7 stappen in deze handleiding tijdens de montage. De montage dient uitgevoerd te worden door een

Nadere informatie

Montage-instructie. Screens. V599 Ritz V599R Ritz V599 Ritz XL

Montage-instructie. Screens. V599 Ritz V599R Ritz V599 Ritz XL Montage-instructie Screens V599 Ritz V599R Ritz V599 Ritz XL Inhoud 1. screenkap met doek en motor 2. zijgeleiders a. achterprofiel b. inlager voorzien van neopreen (of ritslager) c. voorprofiel 3. montageset

Nadere informatie

Zelf uw woning aanpassen

Zelf uw woning aanpassen Zelf uw woning aanpassen SANITAIR Wilt u zelf veranderingen aan brengen in uw sanitair? Dan kunt u bij een bouwmarkt of speciaalzaak nieuw sanitair en de benodigde installatiematerialen aanschaffen. U

Nadere informatie

Techniek in het VMBO. Moderne keuken / Modern toilet

Techniek in het VMBO. Moderne keuken / Modern toilet Techniek in het VMBO Projectkaart Functiekaarten Opdrachtkaarten Formulieren Colofon Deze job hoort bij de mini-bedrijfssimulaties en is ontwikkeld in opdracht van het Opleidings- en ontwikkelingsfonds

Nadere informatie

TIPS VOOR VEILIG WERKEN MET ELEKTRICITEIT* Werk altijd spanningsloos. Test altijd of de spanning er werkelijk af is.

TIPS VOOR VEILIG WERKEN MET ELEKTRICITEIT* Werk altijd spanningsloos. Test altijd of de spanning er werkelijk af is. TIPS VOOR VEILIG WERKEN MET ELEKTRICITEIT* * De hier genoemde werkwijzen en voorschriften zijn gericht op de Nederlandse situatie. In andere landen (bijv. België) kunnen andere regels gelden. Switch Design

Nadere informatie

Montagehandleiding Sanitaire ruimteverdeler Devider

Montagehandleiding Sanitaire ruimteverdeler Devider Montagehandleiding Sanitaire ruimteverdeler Devider LET OP!!! Plaats glazen wanden / deuren nooit onbeschermd op de vloer. Maar plaats deze op een stuk karton of houten plank. ( Tijdens uitpakken en tijdens

Nadere informatie

Montage handleiding BM kunststof PP rookgasafvoerleidingen

Montage handleiding BM kunststof PP rookgasafvoerleidingen Montage handleiding BM kunststof PP rookgasafvoerleidingen Concentrisch systeem, flexibele-en starre voering. Duinkerkenstraat 27 Postbus 509 9700 AM Groningen Telefoon: 0503139944 Telefax : 0503185423

Nadere informatie

Nooit dorst. Zuigers met aandrijfmotor N Groep / klas:

Nooit dorst. Zuigers met aandrijfmotor N Groep / klas: Zuigers met aandrijfmotor Nooit dorst Werkblad Bijpassende werkbladen kunt u gratis downloaden www.aduis.nl Naam: Groep / klas: Inhoud: Delen: Gereedschap: 1 Triplex 255 / 110 / 10 mm C, D Potlood, liniaal,

Nadere informatie

instalektro CSPE BB Bij dit examen horen bijlagen, een uitwerkbijlage en een digitaal bestand.

instalektro CSPE BB Bij dit examen horen bijlagen, een uitwerkbijlage en een digitaal bestand. Examen VMBO-BB 2011 gedurende 780 minuten instalektro CSPE BB Bij dit examen horen bijlagen, een uitwerkbijlage en een digitaal bestand. Dit examen bestaat uit 13 opdrachten. Voor dit examen zijn maximaal

Nadere informatie

Airco Electra kabel Afstandsbediening

Airco Electra kabel Afstandsbediening Haal de airco uit de doos, controleer deze op beschadigingen en controleer of de inhoud compleet is met instructie manual: Airco Electra kabel Afstandsbediening Verwijder de plakband op de airco binnenunit

Nadere informatie

Hoe installeer je de Insinkerator heetwaterkraan?

Hoe installeer je de Insinkerator heetwaterkraan? Hoe installeer je de Insinkerator heetwaterkraan? Hoe installeer je de Insinkerator heetwaterkraan? Materialen Gereedschap Insinkerator boiler met filter (voor 3-in-1 heetwater-kraan) Insinkerator 3-in-1

Nadere informatie

MONTAGE HANDLEIDING ROLLUIK

MONTAGE HANDLEIDING ROLLUIK MONTAGE HANDLEIDING ROLLUIK Montage-instructies voor cassetteschermen ALVORENS U VAN UW ROLLUIK KUNT GAAN GENIETEN DIENT U EERST HET ROLLUIK TE MONTEREN INHOUD VERPAKKING VERPAKKING 1 1. PANTSER IN KAST

Nadere informatie

Montagehandleiding Complete cabine Capri

Montagehandleiding Complete cabine Capri Montagehandleiding Complete cabine Capri Onderdelenlijst 1. Verstevigingsbeugel 2. Gebogen achterwand 3. Rechte achterwand, incl. kraan en omstelknop 4. Syfon set 5. Douchebak 6. Doucheglijstang, incl.

Nadere informatie

Installatie handleiding voor het installeren van een AED configuratie type Cabinet STI 7535AED.

Installatie handleiding voor het installeren van een AED configuratie type Cabinet STI 7535AED. Installatie handleiding voor het installeren van een AED configuratie type Cabinet STI 7535AED. Deze configuratie bestaat uit: Kunststof AED kast Alarm Sleutelkastje Let op! Binnen de stichting wordt ook

Nadere informatie

elektrotechniek - installatietechniek - metaaltechniek - metalektro - instalektro - techniek breed

elektrotechniek - installatietechniek - metaaltechniek - metalektro - instalektro - techniek breed Examen VMBO-GL 2016 gedurende 360 minuten CSPE GL elektrotechniek - installatietechniek - metaaltechniek - metalektro - instalektro - techniek breed Bij dit examen horen uitwerkbijlagen en een digitaal

Nadere informatie

Kluswijzer 7 Zelf sanitair installeren

Kluswijzer 7 Zelf sanitair installeren Kluswijzer 7 Zelf sanitair installeren U wilt uw oude wc met stortbak vervangen door een modern duoblok,- u zou graag uw douchebak inruilen voor een comfortabel ligbad,- u heeft behoefte aan een wastafel

Nadere informatie

Installatie handleiding voor het installeren van een AED configuratie type Cabinet STI 7535AED.

Installatie handleiding voor het installeren van een AED configuratie type Cabinet STI 7535AED. Installatie handleiding voor het installeren van een AED configuratie type Cabinet STI 7535AED. Versie 1.3 (februari 2015) Deze configuratie bestaat uit: Kunststof AED kast Alarm Sleutelkastje Let op!

Nadere informatie

Montage-instructie. Rolluik RV40 - RV41

Montage-instructie. Rolluik RV40 - RV41 Montage-instructie Rolluik RV40 - RV41 Inhoud verpakking 1 1. pantser in kast 2. bediening a. handbediening: koord- of bandopwinder b. elektrisch: schakelaar + stekker c. afstandbediend: afstandbediening

Nadere informatie

Montagehandleiding voor Squarish Type: wandmontage voor een cellenbeton- of gipsblokkenmuur

Montagehandleiding voor Squarish Type: wandmontage voor een cellenbeton- of gipsblokkenmuur Type: Lees voordat u overgaat tot montage van het product eerst deze handleiding zorgvuldig door. Volg de 6 stappen in deze handleiding tijdens de montage. De montage dient uitgevoerd te worden door een

Nadere informatie

MONTAGEHANDLEIDING. :cellenbeton of gipsblokken

MONTAGEHANDLEIDING. :cellenbeton of gipsblokken MONTAGEHANDLEIDING model type :LIMBURG :cellenbeton of gipsblokken => Lees voordat u overgaat tot montage van het product eerst deze handleiding zorgvuldig door. = => Volg gedurende de montage de 8 stappen

Nadere informatie

INSTALLATIETECHNIEK CSE KB

INSTALLATIETECHNIEK CSE KB Examen VMBO-KB 2005 tijdvak 1 maandag 23 mei 9.00 11.00 uur INSTALLATIETECHNIEK CSE KB Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 58 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 73 punten te behalen.

Nadere informatie

Handleiding Handleiding-Radiator-Rad-5-v1

Handleiding Handleiding-Radiator-Rad-5-v1 Handleiding Handleiding-Radiator-Rad-5-v1 Designer Francis Flat Medina Flat #MAKEITHAPPEN Bewaar deze handleiding als naslag. Waarschuwing Volg deze handleiding nauwkeurig, om de radiator op de juiste

Nadere informatie

Montagehandleiding voor wasbak Oblong en Cuboid Type: wandmontage voor een cellenbeton- of gipsblokkenmuur

Montagehandleiding voor wasbak Oblong en Cuboid Type: wandmontage voor een cellenbeton- of gipsblokkenmuur Type: Lees voordat u overgaat tot montage van het product eerst deze handleiding zorgvuldig door. Volg de 7 stappen in deze handleiding tijdens de montage. De montage dient uitgevoerd te worden door een

Nadere informatie

Quality Heating elektrische vloerverwarming

Quality Heating elektrische vloerverwarming 1 Quality Heating elektrische vloerverwarming Wij willen u feliciteren met uw aankoop van één van de producten van Quality Heating. Elk product van Quality Heating is gemaakt op kwalitatief hoogstaande

Nadere informatie

De ET31F (die alleen de vloertemperatuur meet) kan in een andere ruimte geplaatst worden.

De ET31F (die alleen de vloertemperatuur meet) kan in een andere ruimte geplaatst worden. De EasyTemp thermostaat ET31A/AF/F Deze handleiding geldt voor de onderstaande types: Op de doos Model ET31A, ET31AF en ET31F Model ET31A. Thermostaat regelt de ruimte temperatuur. (Niet geschikt voor

Nadere informatie

Montage-instructie Screen

Montage-instructie Screen Inhoudsopgave pagina Inhoud verpakking Benodigd gereedschap 3 3 1. Montage (L)HTF geleider 4 1.1 4 1. Boren montage-gaten in geleiders 5 1.3 Monteren geleiders 6. Gat bediening 7 3. Plaatsen screenkast

Nadere informatie

Gereedschapsplakboek GEREEDSCHAPSPLAKBOEK 1

Gereedschapsplakboek GEREEDSCHAPSPLAKBOEK 1 Gereedschapsplakboek GEREEDSCHAPSPLAKBOEK 1 2 GEREEDSCHAPSPLAKBOEK Gereedschapsplakboek eerste druk, 2005 GEREEDSCHAPSPLAKBOEK 3 Artikelcode: 21098 2005 Ontwikkelcentrum, Ede, Nederland Alle rechten voorbehouden.

Nadere informatie

INSTALLATIE GROHE SENSIA IGS

INSTALLATIE GROHE SENSIA IGS INSTALLATIE GROHE SENSIA IGS 1 INHOUD DOOS 1 1. Besturingskast 2. Installatie instructies 3. Doosje: -4x M12 moer -3/8 t-stuk -tube vet 4. Gevlochten waterslang 4. met kogelkraan 5. Pijpsleutel 19mm 6.

Nadere informatie

Belangrijke normen en richtlijnen Bouwbesluit

Belangrijke normen en richtlijnen Bouwbesluit Katern voor scholing, her- en bijscholing 20 inhoud 1 Aansluiten sanitaire kranen 5 Cursussen Een uitgave van Intech Klimaat & Sanitair en OTIB oktober 2009 Aansluiten sanitaire kranen In woningen komen

Nadere informatie

Reservoir PRO3-VAQ PRO7-VAQ

Reservoir PRO3-VAQ PRO7-VAQ Installatiehandleiding VAQ Lees voor het installeren eerst deze handleiding Inleiding De werking van de Quooker Het Quooker-systeem bestaat uit een klein reservoir onder het aanrecht dat aangesloten is

Nadere informatie

BONFIX LUXE VORSTVRIJE BUITENKRAAN

BONFIX LUXE VORSTVRIJE BUITENKRAAN LUXE VORSTBESTENDIGE BUITENKRAAN BONFIX LUXE VORSTVRIJE BUITENKRAAN artikelnummer 7607 GEMAKKELIJK EN SNEL TE INSTALLEREN ÓÓK S WINTERS TE GEBRUIKEN SUPERIEUR IN PRIJS EN KWALITEIT Bijgewerkt tot en met

Nadere informatie

HiTAC -filterpatroon vervangen worden. Tevens wordt dan de kalk uit het reservoir

HiTAC -filterpatroon vervangen worden. Tevens wordt dan de kalk uit het reservoir Installatiehandleiding COMBI Lees voor het installeren eerst deze handleiding Inleiding De werking van de Quooker COMBI De Quooker COMBI is een kokend- en warmwatervoorziening die bestaat uit inlaatcombinatie,

Nadere informatie

Techniek in het VMBO. Bedrijfssimulatie Keuken

Techniek in het VMBO. Bedrijfssimulatie Keuken Techniek in het VMBO Projectkaart Functiekaarten Opdrachtkaarten Formulieren Instructiekaarten Colofon Deze bedrijfssimulatie Instalektro is ontwikkeld in opdracht van het Platform Technische Installaties

Nadere informatie

instalektro CSPE BB Bij dit examen horen bijlagen, een uitwerkbijlage en een digitaal bestand.

instalektro CSPE BB Bij dit examen horen bijlagen, een uitwerkbijlage en een digitaal bestand. Examen VMBO-BB 2018 gedurende 850 minuten instalektro CSPE BB Bij dit examen horen bijlagen, een uitwerkbijlage en een digitaal bestand. Dit examen bestaat uit 10 opdrachten. Voor dit examen zijn maximaal

Nadere informatie

Sanitair. Klushulp 5 Almelose woningstichting. eter B W ONEN. Beter Wonen aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor de inhoud van deze folder

Sanitair. Klushulp 5 Almelose woningstichting. eter B W ONEN. Beter Wonen aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor de inhoud van deze folder Almelose woningstichting Sanitair eter B W ONEN Beter Wonen aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor de inhoud van deze folder Wonen naar wens Zelf sanitair installeren U wilt uw oude wc met stortbak

Nadere informatie

MONTAGEHANDLEIDING. :cellenbeton of gipsblokken

MONTAGEHANDLEIDING. :cellenbeton of gipsblokken MONTAGEHANDLEIDING model type :ZEELAND :cellenbeton of gipsblokken => Lees voordat u overgaat tot montage van het product eerst deze handleiding zorgvuldig door. => Volg gedurende de montage de 7 stappen

Nadere informatie

MONTAGEHANDLEIDING. :holle wand

MONTAGEHANDLEIDING. :holle wand MONTAGEHANDLEIDING model type :LIMBURG :holle wand => Lees voordat u overgaat tot montage van het product eerst deze handleiding zorgvuldig door. = => Volg gedurende de montage de 7 stappen in deze handleiding.

Nadere informatie

Montagehandleiding voor SolidDutch wasbakken Type: wandmontage voor een metselwerk- of betonmuur

Montagehandleiding voor SolidDutch wasbakken Type: wandmontage voor een metselwerk- of betonmuur ken Type: Lees voordat u overgaat tot montage van het product eerst deze handleiding zorgvuldig door. Volg de 8 stappen in deze handleiding tijdens de montage. o De montage dient uitgevoerd te worden door

Nadere informatie

Werkinstructie monteurs. Communicatie is de sleutel tot success!

Werkinstructie monteurs. Communicatie is de sleutel tot success! Werkinstructie monteurs Communicatie is de sleutel tot success! Werkinstructie: afgekeurde groepenkasten. Geen hoofdschakelaar Afgekeurd Open rails zonder afscherming in de groepenkast Afgekeurd Verouderen

Nadere informatie

techniek breed CSPE BB

techniek breed CSPE BB Examen VMBO-BB 2011 gedurende 400 minuten techniek breed CSPE BB Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en een digitaal bestand. Dit examen bestaat uit 8 opdrachten. Voor dit examen zijn maximaal

Nadere informatie

BUITENDOUCHE. moeilijkheidsgraad. Klustijd:8 uur

BUITENDOUCHE. moeilijkheidsgraad. Klustijd:8 uur BUITENDOUHE moeilijkheidsgraad Klustijd:8 uur MATERIALEN Materiaalkosten ca. 160,- Aantal Materiaal Dikte Breedte Lengte M Plank 1 Plank 2 3 Steigerplank* 3 250 3 Steigerplank* 3 6 250 1 10 1 2 1 60 10

Nadere informatie