KALENDER VAN NIX. voor het checken van de leeftijdsgrens.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "KALENDER VAN NIX. voor het checken van de leeftijdsgrens."

Transcriptie

1 KALENDER VAN NIX voor het checken van de leeftijdsgrens

2 Kalender van NIX Voor het checken van de leeftijdsgrens Het is niet toegestaan om alcohol te verkopen aan jongeren onder de 18 jaar. Daarom is het belangrijk om te weten hoe oud je klanten zijn. Twijfel je aan de leeftijd? Vraag dan om een ID. Doe je dat niet, dan bega je een overtreding en kan de gemeente je een boete opleggen. Met deze kalender van NIX is het checken van de leeftijd heel makkelijk: 1. Zet de kalender op de huidige maand. 2. Het jaartal dat erbij staat verwijst naar 18 jaar geleden. 3. Wat is de datum vandaag? Jongeren die VOOR deze datum geboren zijn, zijn ouder dan 18 jaar, en mogen alcohol krijgen. Voorbeeld: Het is vandaag 18 december Zet de kalender op de maand december, het jaartal 1997 staat erboven. Dit betekent dat iedereen die OP 18 december 1997 of EERDER geboren is, op dit moment ouder is dan 18. En iedereen die NA 18 december 1997 geboren is, jonger is dan 18. TIP: zet een kruis door de dagen die al geweest zijn, dan wordt het checken nog makkelijker. Deze kalender is te gebruiken van 1 november 2015 tot en met 31 december Deze uitgave kwam tot stand met financiële steun van het ministerie van VWS.

3 KALENDER VAN NIX geboren in november 1997 Wist je dat??? je om een ID moet vragen als niet onmiskenbaar duidelijk is of de koper van de drank 18 jaar of ouder is Te gebruiken in november Ben je geboren NA deze datum? Dan ben je jonger dan 18, en krijg je NIX.

4

5 KALENDER VAN NIX geboren in december 1997 Wist je dat??? er geen alcohol verkocht mag worden aan klanten boven de 18, die bestellen voor vrienden die nog geen 18 zijn Te gebruiken in december Ben je geboren NA deze datum? Dan ben je jonger dan 18, en krijg je NIX.

6

7 KALENDER VAN NIX geboren in januari 1998 Wist je dat??? toezichthouders van de gemeente controles uitvoeren of je de leeftijdsgrens goed naleeft Te gebruiken in januari Ben je geboren NA deze datum? Dan ben je jonger dan 18, en krijg je NIX.

8

9 KALENDER VAN NIX geboren in februari 1998 Wist je dat??? er duidelijk zichtbaar aangegeven moet worden welke leeftijdsgrens er voor alcohol en tabak geldt Te gebruiken in februari Ben je geboren NA deze datum? Dan ben je jonger dan 18, en krijg je NIX.

10

11 KALENDER VAN NIX geboren in maart 1998 Wist je dat??? in de meeste landen in Europa de leeftijdsgrens voor alcohol 18 jaar is Te gebruiken in maart Ben je geboren NA deze datum? Dan ben je jonger dan 18, en krijg je NIX.

12

13 KALENDER VAN NIX geboren in april 1998 Wist je dat??? een kopie van een ID niet geldig is. Geldige documenten zijn bijvoorbeeld: identiteitskaart, paspoort en rijbewijs Te gebruiken in april Ben je geboren NA deze datum? Dan ben je jonger dan 18, en krijg je NIX.

14

15 KALENDER VAN NIX geboren in mei 1998 Wist je dat??? je niet alleen geen alcohol mag verkopen aan jongeren onder de 18 maar ook geen tabak Te gebruiken in mei Ben je geboren NA deze datum? Dan ben je jonger dan 18, en krijg je NIX.

16

17 KALENDER VAN NIX geboren in juni 1998 Tips Maak je eigen poster van NIX voor je winkel, café of vereniging. Ga naar: Te gebruiken in juni Ben je geboren NA deze datum? Dan ben je jonger dan 18, en krijg je NIX.

18

19 KALENDER VAN NIX geboren in juli 1998 Tips Je kunt polsbandjes laten maken die de leeftijdscheck makkelijker maken. Kijk op naar18jaar.nl voor voorbeelden Te gebruiken in juli Ben je geboren NA deze datum? Dan ben je jonger dan 18, en krijg je NIX.

20

21 KALENDER VAN NIX geboren in augustus 1998 Tips Laat je niet foppen! Controleer goed de foto op het identiteitsbewijs Te gebruiken in augustus Ben je geboren NA deze datum? Dan ben je jonger dan 18, en krijg je NIX.

22

23 KALENDER VAN NIX geboren in september 1998 Tips Jongeren onder de 18 jaar kunnen er jonger of ouder uitzien. Neem daarom een ruime marge bij het vragen naar ID Te gebruiken in september Ben je geboren NA deze datum? Dan ben je jonger dan 18, en krijg je NIX.

24

25 KALENDER VAN NIX geboren in oktober 1998 Tips Heeft u als ondernemer vragen over de naleving van de leeftijdsgrens? Kijk dan op of raadpleeg uw gemeente Te gebruiken in oktober Ben je geboren NA deze datum? Dan ben je jonger dan 18, en krijg je NIX.

26

27 KALENDER VAN NIX geboren in november 1998 Tips Besteed gezamenlijk (bv. tijdens teambesprekingen) regelmatig aandacht aan de ervaringen met het vragen om ID en hoe je elkaar kan helpen Te gebruiken in november Ben je geboren NA deze datum? Dan ben je jonger dan 18, en krijg je NIX.

28

29 KALENDER VAN NIX geboren in december 1998 Tips Jongeren die alcohol willen kopen, kunnen soms lastig zijn. Ga niet in discussie, roep je leidinggevende erbij Te gebruiken in december Ben je geboren NA deze datum? Dan ben je jonger dan 18, en krijg je NIX.

30

KALENDER VAN NIX. voor het checken van de leeftijdsgrens.

KALENDER VAN NIX. voor het checken van de leeftijdsgrens. KALENDER VAN NIX voor het checken van de leeftijdsgrens www.nix18.nl Kalender van NIX Voor het checken van de leeftijdsgrens Het is niet toegestaan om alcohol en tabak te verkopen aan jongeren onder de

Nadere informatie

KALENDER VAN NIX. voor het checken van de leeftijdsgrens.

KALENDER VAN NIX. voor het checken van de leeftijdsgrens. KALENDER VAN NIX voor het checken van de leeftijdsgrens www.nix18.nl Kalender van NIX Voor het checken van de leeftijdsgrens Het is niet toegestaan om alcohol en tabak te verkopen aan jongeren onder de

Nadere informatie

Soms moet je nee verkopen

Soms moet je nee verkopen COLOFON Stichting Platform Verkoop Alcoholhoudende Dranken voor Thuisgebruik (PVAD) Postbus 182 2260 AD Leidschendam F 070 317 5046 pvad@raadndh.nl Huisregels en leeftijdsstickers zijn tegen kostprijs

Nadere informatie

CBL Code verantwoorde alcoholverkoop in de supermarkt

CBL Code verantwoorde alcoholverkoop in de supermarkt CBL Code verantwoorde alcoholverkoop in de supermarkt Augustus 2012 2 1. Inleiding Verantwoorde verkoop van alcohol in de supermarkt Alcoholhoudende dranken maken een belangrijk deel uit van het assortiment

Nadere informatie

Projectplan Carnavalsbandjes Millingen aan de Rijn Groesbeek Ubbergen Wijchen

Projectplan Carnavalsbandjes Millingen aan de Rijn Groesbeek Ubbergen Wijchen Projectplan Carnavalsbandjes Millingen aan de Rijn Groesbeek Ubbergen Wijchen Martijn Planken Laura Snelder 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Inleiding... 3 Drank- en Horecawet... 3 Leeftijdscontrolesystematiek...

Nadere informatie

Drank- en Horecawet. Arnout Hagens. Teamleider Alcohol- en tabaksbeleid. directie VGP

Drank- en Horecawet. Arnout Hagens. Teamleider Alcohol- en tabaksbeleid. directie VGP Drank- en Horecawet Arnout Hagens Teamleider Alcohol- en tabaksbeleid directie VGP Inhoud Lokaal toezicht Strafbaarstelling Lokale verordeningen Leeftijdsgrenzen Nieuwe bevoegdheden Lokaal toezicht Per

Nadere informatie

CBL Code Verantwoorde alcoholverkoop in de supermarkt

CBL Code Verantwoorde alcoholverkoop in de supermarkt CBL Code Verantwoorde alcoholverkoop in de supermarkt 2 1. Inleiding Verantwoorde verkoop van alcohol in de supermarkt Alcoholhoudende dranken maken een belangrijk deel uit van het assortiment van de supermarkt.

Nadere informatie

VERSTANDIG VERANTWOORD ALCOHOL SCHENKEN & VERKOPEN SCHENKEN

VERSTANDIG VERANTWOORD ALCOHOL SCHENKEN & VERKOPEN SCHENKEN SCHENK VERSTANDIG VERANTWOORD ALCOHOL SCHENKEN & VERKOPEN VERANTWOORD ALCOHOL SCHENKEN & VERKOPEN A guide for alcohol retailers [Insert Makro Logo] Waarom is Schenk Verstandig belangrijk voor uw zaak?

Nadere informatie

Project kermissen 2017 Het aanbod van e-sigaretten en navulverpakkingen op kermissen

Project kermissen 2017 Het aanbod van e-sigaretten en navulverpakkingen op kermissen Project kermissen 2017 Het aanbod van e-sigaretten en navulverpakkingen op kermissen Deze factsheet geeft informatie over het toezicht op kermissen waarbij gecontroleerd is op regels omtrent verkoop en

Nadere informatie

WIJZIGINGSFORMULIER LEIDINGGEVENDE WERKZAAM IN EEN COMMERCIËLE OF PARACOMMERCIËLE HORECA-INRICHTING (C1)

WIJZIGINGSFORMULIER LEIDINGGEVENDE WERKZAAM IN EEN COMMERCIËLE OF PARACOMMERCIËLE HORECA-INRICHTING (C1) WIJZIGINGSFORMULIER LEIDINGGEVENDE WERKZAAM IN EEN COMMERCIËLE OF PARACOMMERCIËLE HORECA-INRICHTING (C1) Postbus 4, 1180 BA Amstelveen Dit vult de gemeente in Met dit formulier kunt u nieuwe leidinggevende(n)

Nadere informatie

Kalender september 2015. Maandag Dinsdag Woensdag donderdag vrijdag zaterdag zondag

Kalender september 2015. Maandag Dinsdag Woensdag donderdag vrijdag zaterdag zondag 0 0 Kalender september 0 0 0 0 0 Kalender oktober 0 0 0 Kalender november 0 0 0 0 0 0 0 Kalender december 0 0 0 0 0 Kalender januari 0 0 0 0 0 Kalender februari 0 0 0 Kalender maart 0 0 0 0 0 0 0 Kalender

Nadere informatie

Bijlage 1 (Toe)zicht op alcohol (toezichtarrangement) 1. Inleiding

Bijlage 1 (Toe)zicht op alcohol (toezichtarrangement) 1. Inleiding Bijlage 1 (Toe)zicht op alcohol (toezichtarrangement) 1. Inleiding Het toezicht op alcohol is een taak die nieuw is voor het gemeentebestuur. Om die rol goed te kunnen vervullen is het van belang de toezichthouders

Nadere informatie

Nog geen 18? Dan geen alcohol! 18 adviezen voor verantwoord alcoholgebruik tijdens uw evenement

Nog geen 18? Dan geen alcohol! 18 adviezen voor verantwoord alcoholgebruik tijdens uw evenement Nog geen 18? Dan geen alcohol! 18 adviezen voor verantwoord alcoholgebruik tijdens uw evenement Pagina 2 Colofon Juli 2014 Dit is een uitgave van FrisValley. Meer informatie: www.frisvalley.nl info@frisvalley.nl

Nadere informatie

Improving Mental Health by Sharing Knowledge. Informatie bijeenkomst NIX18 campagne

Improving Mental Health by Sharing Knowledge. Informatie bijeenkomst NIX18 campagne Improving Mental Health by Sharing Knowledge Informatie bijeenkomst NIX18 campagne Programma 1. Highlights en resultaten campagne 2016 Ministerie van VWS - Liesbeth Sluis NIX18-team Trimbos - Ingrid Schulten

Nadere informatie

Factsheet Sportactie Leeftijdgrenzen Alcohol 2010

Factsheet Sportactie Leeftijdgrenzen Alcohol 2010 Factsheet Sportactie Leeftijdgrenzen Alcohol 2010 Versie 3 Datum 17 juni 2011 Status definitief Colofon Project Sportactie Leeftijdsgrenzen Alcohol 2010 CE 10 1711 Contact Afdeling Toezichtvoorbereiding

Nadere informatie

Presentatie DHW voor studenten. Dinsdag 12 mei 2015

Presentatie DHW voor studenten. Dinsdag 12 mei 2015 Presentatie DHW voor studenten Dinsdag 12 mei 2015 Vergunningen (paracommercie) 1. DHW-Vergunning voor schenken alcohol op grond van de Drank- en Horecawet. Schenkt uw vereniging alcohol in eigen beheer?

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2015 2016 27 565 Alcoholbeleid Nr. 145 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

Bijeenkomst NIX18 in Enschede

Bijeenkomst NIX18 in Enschede Bijeenkomst NIX18 in Enschede 6 februari 2019 1 06-02-2019 Naleving leeftijdsgrens in de horeca in Enschede najaar 2018 Over het horecabeleid en het Horecaconvenant van mei 2018 2 06-02-2019 Naleving leeftijdsgrens

Nadere informatie

Nuchter Verstand: Gemeenten in actie bij alcoholpreventie jongeren. Alcoholpreventie. Maatregelen voor evenementenorganisaties

Nuchter Verstand: Gemeenten in actie bij alcoholpreventie jongeren. Alcoholpreventie. Maatregelen voor evenementenorganisaties Nuchter Verstand: Gemeenten in actie bij alcoholpreventie jongeren Alcoholpreventie Maatregelen voor evenementenorganisaties Waarom deze brochure? Overmatig alcoholgebruik en alcoholgebruik op jonge leeftijd

Nadere informatie

Heerhugowaard en Alkmaar voeren NIX zonder ID - adviesgesprekken met sportverenigingen

Heerhugowaard en Alkmaar voeren NIX zonder ID - adviesgesprekken met sportverenigingen Heerhugowaard en Alkmaar voeren NIX zonder ID - adviesgesprekken met sportverenigingen Aanleiding In Noord-Holland Noord is met een mystery guest onderzoek 1 gekeken hoe makkelijk jongeren onder de achttien

Nadere informatie

Vind je het een goede zaak of een slechte zaak dat de leeftijdsgrens van het kopen en drinken van alcohol van 16 naar 18 jaar wordt verhoogd?

Vind je het een goede zaak of een slechte zaak dat de leeftijdsgrens van het kopen en drinken van alcohol van 16 naar 18 jaar wordt verhoogd? Vind je het een goede zaak of een slechte zaak dat de leeftijdsgrens van het kopen en drinken van alcohol van 16 naar 18 jaar wordt verhoogd? Goede zaak 60,3% Slechte zaak 34,5% Weet niet / geen mening

Nadere informatie

Hoe help ik mijn kind nee zeggen tegen roken, drinken en blowen?

Hoe help ik mijn kind nee zeggen tegen roken, drinken en blowen? Hoe help ik mijn kind nee zeggen tegen roken, drinken en blowen? Uw kind en roken, drinken en blowen? U kunt er iets aan doen! Kinderen die opgroeien krijgen te maken met allerlei verleidingen. Bijvoorbeeld

Nadere informatie

Hoe kan je met gedragsbeïnvloeding verantwoorde verkoop van alcohol stimuleren? Vooruit door inzicht

Hoe kan je met gedragsbeïnvloeding verantwoorde verkoop van alcohol stimuleren? Vooruit door inzicht Hoe kan je met gedragsbeïnvloeding verantwoorde verkoop van alcohol stimuleren? Vooruit door inzicht Wie zijn wij? Overzicht Inleiding in gedragsverandering Gedrag en de leeftijdsgrens Automatisch gedrag

Nadere informatie

UWV Controleert. uwv.nl werk.nl. Wat kan ik verwachten? Meer informatie

UWV Controleert. uwv.nl werk.nl. Wat kan ik verwachten? Meer informatie uwv.nl werk.nl UWV Controleert Wat kan ik verwachten? Meer informatie Deze brochure geeft algemene informatie. Heeft u na het lezen nog vragen? Kijk dan op uwv.nl. U kunt ook contact opnemen met UWV Telefoon

Nadere informatie

Aanvraagformulier Drank- en Horecawet (Model C)

Aanvraagformulier Drank- en Horecawet (Model C) Gemeente Barneveld Postbus 63 3770 AB Barneveld postregistratie@barneveld.nl Aanvraagformulier Drank- en Horecawet (Model C) Wanneer tijdens een evenement alcoholhoudende drank verkocht wordt buiten een

Nadere informatie

4. Bijzondere uitgangspunten (toezichtprioriteiten) van Drank- en Horecawet

4. Bijzondere uitgangspunten (toezichtprioriteiten) van Drank- en Horecawet Bijlage 1 (Toe)zicht op alcohol (toezichtarrangement) 1. Inleiding Het toezicht op alcohol door de gemeente wordt uitgebreid. De taken die in dit kader door de VWA werden gedaan, worden in de pilot toezicht

Nadere informatie

Reden waarom ik in deze brief graag alsnog de visie en standpunten van Koninklijke Horeca Nederland naar voren wil brengen.

Reden waarom ik in deze brief graag alsnog de visie en standpunten van Koninklijke Horeca Nederland naar voren wil brengen. Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport T.a.v. staatssecretaris de heer M.J. Van Rijn Postbus 20350 2500 EJ Den Haag Woerden, 20 juni 2014 Onderwerp Contact : Integraal alcoholbeleid : 0348-489423

Nadere informatie

VERKIEZINGEN EUROPEES PARLEMENT Donderdag 23 mei 2019 BEPAAL MEE WIE IN DE EUROPESE UNIE BESLISSINGEN GAAN NEMEN. Den Haag

VERKIEZINGEN EUROPEES PARLEMENT Donderdag 23 mei 2019 BEPAAL MEE WIE IN DE EUROPESE UNIE BESLISSINGEN GAAN NEMEN. Den Haag VERKIEZINGEN EUROPEES PARLEMENT Donderdag 23 mei 2019 BEPAAL MEE WIE IN DE EUROPESE UNIE BESLISSINGEN GAAN NEMEN. Den Haag WAT DOET DE EUROPESE UNIE? Nederland is lid van de Europese Unie (EU). In de EU

Nadere informatie

Tips voor Ouders van niet-drinkende pubers

Tips voor Ouders van niet-drinkende pubers Tips voor Ouders van niet-drinkende pubers 1. Bepaal uw standpunt. Eenduidigheid over de regels bij beide ouders is cruciaal. Tips: Kies als ouders samen regels voor het gezin. Bepaal als ouders vooraf

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER PARACOMMERCIËLE DRANK- EN HORECAVERGUNNING (B1)

AANVRAAGFORMULIER PARACOMMERCIËLE DRANK- EN HORECAVERGUNNING (B1) AANVRAAGFORMULIER PARACOMMERCIËLE DRANK- EN HORECAVERGUNNING (B1) Postbus 4, 1180 BA Amstelveen Dit vult de gemeente in Met dit formulier kunt u een vergunning aanvragen op grond van artikel 3 Drank- en

Nadere informatie

FACTSHEET ALCOHOLVERKOOP AAN JONGEREN IN TWENTE E E R S T E M E T I N G

FACTSHEET ALCOHOLVERKOOP AAN JONGEREN IN TWENTE E E R S T E M E T I N G FACTSHEET ALCOHOLVERKOOP AAN JONGEREN IN TWENTE E E R S T E M E T I N G 1 FACTSHEET ALCOHOLVERKOOP AAN JONGEREN IN TWENTE E E R S T E M E T I N G N o v e m b e r 2 0 1 1 O N D E R Z O E K E R S : Dr. J

Nadere informatie

Evenementen en de Drank- & Horecawet. Een Handreiking voor gemeenten en evenementenmakers. VVEM 2014, versie 20140602

Evenementen en de Drank- & Horecawet. Een Handreiking voor gemeenten en evenementenmakers. VVEM 2014, versie 20140602 Evenementen en de Drank- & Horecawet Een Handreiking voor gemeenten en evenementenmakers VVEM 2014, versie 20140602 Inhoud Inleiding... 3 Betrokken partijen... 3 Regelgeving vanaf 1 januari 2014... 3 Voorbereiding...

Nadere informatie

Prinses Magrietplantsoen BR Den Haag tel (070) fax (070)

Prinses Magrietplantsoen BR Den Haag tel (070) fax (070) Plan van aanpak voor verbeterde naleving leeftijdsgrens tabaksproducten van TZN aangesloten bij de Taskforce Naleving Leeftijdsgrens Tabak (TNLT) voor het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag www.rijksoverheid.nl Bijlage(n)

Nadere informatie

Alcoholbeleid AID 2015

Alcoholbeleid AID 2015 Alcoholbeleid AID 201 1 Inhoudsopgave Artikel 1: Algemeen Artikel 1.1: Openingstijden Artikel 1.2: Schenktijden Artikel 1.: Alcohol nuttigen Artikel 1.4: Alcohol schenken en doorspelen Artikel 1.: Drankaanbod

Nadere informatie

VERKIEZINGSKRANT woensdag 20 maart 2019

VERKIEZINGSKRANT woensdag 20 maart 2019 VERKIEZINGSKRANT woensdag 20 maart 2019 GRONINGEN FRIESLAND DRENTHE NOORD-HOLLAND FLEVOLAND OVERIJSSEL ZUID-HOLLAND UTRECHT GELDERLAND NOORD-BRABANT ZEELAND LIMBURG PROVINCIALE STATENVERKIEZINGEN WATERSCHAPSVERKIEZINGEN

Nadere informatie

Alcohol verkoop. aan jongeren 2018 ONDERZOEK NAAR DE NALEVING IN DE REGIO HART VAN BRABANT

Alcohol verkoop. aan jongeren 2018 ONDERZOEK NAAR DE NALEVING IN DE REGIO HART VAN BRABANT Alcohol verkoop aan jongeren 2018 ONDERZOEK NAAR DE NALEVING IN DE REGIO HART VAN BRABANT Achtergrond In opdracht van de gemeenten in de regio Hart van Brabant heeft Nuchter, Kenniscentrum Leeftijdsgrenzen

Nadere informatie

IDENTI FICATIE PLICHT

IDENTI FICATIE PLICHT IDENTI FICATIE PLICHT INHOUD 1 01 IEDEREEN MOET ZICH KUNNEN IDENTIFICEREN VANAF 1 JANUARI 2005 3 ZORG DAT U ALTIJD EEN GELDIG IDENTITEITSBEWIJS BIJ U HEBT 3 WIE MAG U NAAR UW IDENTITEITSBEWIJS VRAGEN?

Nadere informatie

Aanvraagformulier briefadres

Aanvraagformulier briefadres Aanvraagformulier briefadres Met toestemmingsverklaring Met dit formulier vraagt u een briefadres aan in de gemeente Grootegast. Het formulier is inclusief de Verklaring toestemming briefadresgever. Vul

Nadere informatie

Bijlage 1: Handhavingsmatrix Drank- en Horecawet

Bijlage 1: Handhavingsmatrix Drank- en Horecawet Bijlage 1: Handhavingsmatrix Drank- en Horecawet Grondslag Artikel 3 (horecaof slijtersbedrijf) Artikel 4, lid 1 jo. artikel 110g en 110h Apv Overtreding Het uitoefenen van het horecabedrijf of slijtersbedrijf

Nadere informatie

Code: DHT01 Ingebruiksdatum: Versie:

Code: DHT01 Ingebruiksdatum: Versie: Titel: TOEZICHT LEEFTIJDSGRENZEN DRANK- EN HORECAWET Opgesteld door: Inhoudelijk beoordeeld door: Goedgekeurd door documenteigenaar: d.d. Vervallen verklaard door: d.d. Ongeregistreerde kopie. Een actuele

Nadere informatie

Model C (aanvraagformulier ontheffing verstrekken zwakalcoholhoudende drank tijdens evenementen)

Model C (aanvraagformulier ontheffing verstrekken zwakalcoholhoudende drank tijdens evenementen) Model C (aanvraagformulier ontheffing verstrekken zwakalcoholhoudende drank tijdens evenementen) De aanvraag ter verkrijging van een ontheffing als bedoeld in artikel 35 van de Drank- en Horecawet. 1.

Nadere informatie

Nieuwe Drank- en Horeca Wet. Winkeliers/slijterijen. Stadskantoor 28-03-2013

Nieuwe Drank- en Horeca Wet. Winkeliers/slijterijen. Stadskantoor 28-03-2013 Nieuwe Drank- en Horeca Wet Winkeliers/slijterijen Stadskantoor 28-03-2013 1 Programma 19.30 uur welkom door burgemeester Harald Bergmann 19.40 uur toelichting op de nieuwe Drank- en Horecawet 20.00 uur

Nadere informatie

WERKING EN EFFECTIVITEIT VAN ID-SCANNERS BIJ HANDHAVING LEEFTIJDSGRENS BIJ VERKOOP VAN LEEFTIJDSGEBONDEN PRODUCTEN

WERKING EN EFFECTIVITEIT VAN ID-SCANNERS BIJ HANDHAVING LEEFTIJDSGRENS BIJ VERKOOP VAN LEEFTIJDSGEBONDEN PRODUCTEN WERKING EN EFFECTIVITEIT VAN ID-SCANNERS BIJ HANDHAVING LEEFTIJDSGRENS BIJ VERKOOP VAN LEEFTIJDSGEBONDEN PRODUCTEN SAMENVATTING. Eind 2005 werd in Nederland het eerste onderzoek uitgevoerd naar de naleving

Nadere informatie

Aanvraag Drank- & Horecawet Model C

Aanvraag Drank- & Horecawet Model C Aan de burgemeester van de gemeente Nijkerk 1 Aanvraag Drank- & Horecawet Model C Aanvraag ter verkrijging van een ontheffing als bedoeld in artikel 35 van de Drank- en Horecawet. 1. Persoonlijke gegevens

Nadere informatie

Veel gestelde vragen over de aanmeldzuilen

Veel gestelde vragen over de aanmeldzuilen Veel gestelde vragen over de aanmeldzuilen Makkelijker, sneller en met wachttijdinformatie Op locatie Alkmaar en Den Helder van ons ziekenhuis gebruiken we aanmeldzuilen. Hiermee moet u zich bij elk afspraak

Nadere informatie

Team Vergunningen, Beleid en Advies Aan de gemeenteraad van Purmerend

Team Vergunningen, Beleid en Advies Aan de gemeenteraad van Purmerend Burgemeester D. Bijl Team Vergunningen, Beleid en Advies Aan de gemeenteraad van Purmerend uw brief van uw kenmerk ons kenmerk 1474026 datum 21 mei 2019 onderwerp Werkproces inzet testkopers Purmerend

Nadere informatie

De naleving van de alcoholleeftijdsgrens door supermarkten, slijterijen, horecagelegenheden, cafetaria s en sportkantines in 2013, 2014 en 2015.

De naleving van de alcoholleeftijdsgrens door supermarkten, slijterijen, horecagelegenheden, cafetaria s en sportkantines in 2013, 2014 en 2015. De naleving van de alcoholleeftijdsgrens door supermarkten, slijterijen, horecagelegenheden, cafetaria s en sportkantines in 2013, 2014 en 2015. Het resultaat van ruim 5800 aankooppogingen door mysteryshoppers

Nadere informatie

Handhaving Verordening Drank- en Horecawet

Handhaving Verordening Drank- en Horecawet Handhaving Verordening Drank- en Horecawet 20 september 2012 Michiel van Baardewijk (gemeente Lingewaard) Marian Gacsbaranyi (NVWA) Programma Van beleid tot toezicht Toezicht op Prijsacties Toezicht op

Nadere informatie

Rapportage Mystery Guest Drank & Horeca Gemeente Oldebroek Uitgevoerd oktober 2015 JZ-15903-DHW

Rapportage Mystery Guest Drank & Horeca Gemeente Oldebroek Uitgevoerd oktober 2015 JZ-15903-DHW Rapportage Mystery Guest Drank & Horeca Gemeente Oldebroek Uitgevoerd oktober 2015 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Methode... 4 3. Resultaten - op basis van locatie... 5 4. Resultaten - op basis van

Nadere informatie

Handleiding aanvraag Mantelzorgcompliment

Handleiding aanvraag Mantelzorgcompliment Handleiding aanvraag Mantelzorgcompliment 2019 Stap 1: haal het formulier op www.alkmaar.nl/mantelzorgcompliment gemeentelijke servicepunten, bibliotheken en wijk- en buurtcentra Let op: het formulier

Nadere informatie

SAMENVATTING RAPPORT SEPTEMBER 2016 WAVE 4

SAMENVATTING RAPPORT SEPTEMBER 2016 WAVE 4 SAMENVATTING RAPPORT SEPTEMBER 2016 WAVE 4 Inhoud 1. Inleiding...3 2. Conclusies Wave 4...5 3. Hoe nu verder?...5 2 1. Inleiding Op 1 januari 2014 is de wettelijke leeftijdsgrens voor tabaksverkoop verhoogd

Nadere informatie

Veel gestelde vragen over de aanmeldzuilen

Veel gestelde vragen over de aanmeldzuilen Veel gestelde vragen over de aanmeldzuilen Makkelijker, sneller en met wachttijdinformatie Op locatie Alkmaar en Den Helder van ons ziekenhuis gebruiken we aanmeldzuilen. Hiermee moet u zich bij elk afspraak

Nadere informatie

Aanvraagformulier briefadres

Aanvraagformulier briefadres Aanvraagformulier briefadres Met toestemmingsverklaring Met dit formulier vraagt u een briefadres aan. Het formulier is inclusief de Verklaring toestemming briefadresgever. Vul het formulier volledig in

Nadere informatie

LUC RAAK Nieuwsbrief, september 2016

LUC RAAK Nieuwsbrief, september 2016 LUC RAAK Nieuwsbrief, september 2016 Hierbij de eerste nieuwsbrief van dit seizoen. De eerste zonnige competitieweken zitten er op en er zullen er nog veel volgen! Trainingspakken Afgelopen week zijn de

Nadere informatie

RAPPORTAGE 2016 WAVE 3

RAPPORTAGE 2016 WAVE 3 RAPPORTAGE 2016 WAVE 3 Inhoud 1 Inleiding...3 1.2 Aanleiding...4 1.3 Planning en opzet TNLT mystery shop bezoeken...4 1.4 Samenstelling Wave 3...5 2 Naleving vergewisplicht vs. naleving leeftijdsgrens...7

Nadere informatie

Alcohol- en drugsbeleid. Introductie Commissie Utrecht

Alcohol- en drugsbeleid. Introductie Commissie Utrecht & Alcohol- en drugsbeleid Utrechtse Introductie http://www.uitenthuis2011.hyves.nl/ Tijd 2014 Introductie Commissie Utrecht Universiteit Utrecht/Hogeschool Utrecht Heidelberglaan 8, kamer 148 & 150 Postbus

Nadere informatie

Epilepsie Groei-wijzer LVB jaar: Hier ben ik

Epilepsie Groei-wijzer LVB jaar: Hier ben ik Epilepsie Groei-wijzer LVB 4 2 jaar: Hier ben ik Naam: Als je ouder wordt, verandert er veel voor jou en voor je ouders of verzorgers. Stap voor stap word je zelfstandiger. Je regelt de dingen zelf en

Nadere informatie

STUDEREN IN HET BUITENLAND. Whitepaper voor studenten met studie-ambities over de grens.

STUDEREN IN HET BUITENLAND. Whitepaper voor studenten met studie-ambities over de grens. STUDEREN IN HET BUITENLAND Whitepaper voor studenten met studie-ambities over de grens. november 2014 Inleiding Voor de één is het een lang gekoesterde wens, voor de ander een strategische stap op weg

Nadere informatie

Gemeente Zutphen. Opdrachtteksten. Training helder schrijven op taalniveau B1. Mei Karin Michielsen

Gemeente Zutphen. Opdrachtteksten. Training helder schrijven op taalniveau B1. Mei Karin Michielsen Gemeente Zutphen Opdrachtteksten Training helder schrijven op taalniveau B1 Mei 2018 Karin Michielsen Gewoon even doen Pagina 2 Kies met z n tweeën 1 zin. Herschrijf die naar taalniveau B1: o korte zinnen

Nadere informatie

Welkom. Informatiebijeenkomst Terugdringen verkoop alcoholhoudende dranken aan jongeren onder de achttien jaar. Donderdag 13 juni 2019

Welkom. Informatiebijeenkomst Terugdringen verkoop alcoholhoudende dranken aan jongeren onder de achttien jaar. Donderdag 13 juni 2019 Welkom Informatiebijeenkomst Terugdringen verkoop alcoholhoudende dranken aan jongeren onder de achttien jaar Donderdag 13 juni 2019 Programma Opening door burgemeester Ton Strien Nota preventie- en handhavingsplan

Nadere informatie

BESTE MEDEWERKER. CHECKLIST OPDRACHTGEVER. AANVULLENDE VEREISTEN. Heeft u alle benodigde gegevens toegevoegd? Check het aan de hand van deze lijst:

BESTE MEDEWERKER. CHECKLIST OPDRACHTGEVER. AANVULLENDE VEREISTEN. Heeft u alle benodigde gegevens toegevoegd? Check het aan de hand van deze lijst: INSCHRIJFSET. BESTE MEDEWERKER. CHECKLIST OPDRACHTGEVER. Allereerst feliciteren wij u met uw nieuwe baan. Om u als medewerker te kunnen inschrijven verzoeken wij u de bijgesloten inschrijfset in te vullen.

Nadere informatie

Voorkom problemen, houd u aan de regels!

Voorkom problemen, houd u aan de regels! Voorkom problemen, houd u aan de regels! Vanaf 1 januari 2013 worden overtredingen van de uitkeringsregels strenger bestraft. De overheid en het Nederlandse publiek vinden het belangrijk dat geld dat bestemd

Nadere informatie

Horeca- en alcoholprotocol Huisregels inzake de verstrekking van (alcoholische) consumpties in de Belte

Horeca- en alcoholprotocol Huisregels inzake de verstrekking van (alcoholische) consumpties in de Belte STICHTING SPORT & CULTUUR NIEUW HEETEN Horeca- en alcoholprotocol Huisregels inzake de verstrekking van (alcoholische) consumpties in de Belte Bestuur SSC 11 maart 2015 1. Inleiding Het bestuur van de

Nadere informatie

Alcohol verkoop aan jongeren 2014

Alcohol verkoop aan jongeren 2014 Alcohol verkoop aan jongeren 2014 ONDERZOEK NAAR DE NALEVING IN DE GEMEENTEN BAARN & SOEST Achtergrond In opdracht van de gemeente Baarn en de gemeente Soest heeft Nuchter een nalevingsonderzoek alcohol

Nadere informatie

Convenant Naleving NIX18 Utrecht

Convenant Naleving NIX18 Utrecht Convenant Naleving NIX18 Utrecht 1juli 2017 1 juli 2018 Colofon Het Convenant Naleving NIX18 in Utrecht is opgesteld door: Erik Derksen en Martijn Cools, Bestuursleden Koninklijke Horeca Nederland, afdeling

Nadere informatie

Aanvraagformulier bijzondere bijstand

Aanvraagformulier bijzondere bijstand Aanvraagformulier bijzondere bijstand Met dit formulier vraagt u bijzondere bijstand aan. Ook geeft u hierbij de gegevens op waarmee de gemeente kan vaststellen of u recht heeft op bijzondere bijstand.

Nadere informatie

Aanvraagformulier Koopkrachttegemoetkoming 2014

Aanvraagformulier Koopkrachttegemoetkoming 2014 Aanvraagformulier Koopkrachttegemoetkoming 2014 Pagina 1 van 5 Koopkrachttegemoetkoming aanvragen Extra geld voor mensen met een laag inkomen Heeft u een laag inkomen? Heeft u bijvoorbeeld weinig loon,

Nadere informatie

1 Procesmodel Identiteitsonderzoek

1 Procesmodel Identiteitsonderzoek 1 Procesmodel Identiteitsonderzoek 1.1 In dit proces verstaan we onder identiteitsgegevens: namen, geboortegegevens (datum, plaats, land), geslacht, foto, handtekening en indien van toepassing biometrie.

Nadere informatie

Figuur 1: De risico s van alcohol uitgedrukt in het geconsumeerde volume per distributiekanaal

Figuur 1: De risico s van alcohol uitgedrukt in het geconsumeerde volume per distributiekanaal GemeentenenAgeviewers Met Ageviewers kan de verkoop van zo n 80% van alle in gemeenten geconsumeerde alcohol in volwassen banen geleid worden. Gemeenten hoeven geen toezicht meer te organiseren op de naleving

Nadere informatie

KWALITEITSMETHODIEK LEEFTIJDSCONTROLE VAN INTENTIE NAAR ACTIE EEN EVIDENCE BASED METHODIEK DIE DE NALEVING VAN DE LEEFTIJDSGRENS BEHEERSBAAR MAAKT

KWALITEITSMETHODIEK LEEFTIJDSCONTROLE VAN INTENTIE NAAR ACTIE EEN EVIDENCE BASED METHODIEK DIE DE NALEVING VAN DE LEEFTIJDSGRENS BEHEERSBAAR MAAKT KWALITEITSMETHODIEK LEEFTIJDSCONTROLE VAN INTENTIE NAAR ACTIE EEN EVIDENCE BASED METHODIEK DIE DE NALEVING VAN DE LEEFTIJDSGRENS BEHEERSBAAR MAAKT ONZE VISIE Onderzoeksbureau Objectief wil een gezonde

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER COMMERCIËLE DRANK- EN HORECAVERGUNNING (A1)

AANVRAAGFORMULIER COMMERCIËLE DRANK- EN HORECAVERGUNNING (A1) AANVRAAGFORMULIER COMMERCIËLE DRANK- EN HORECAVERGUNNING (A1) Postbus 4, 1180 BA Amstelveen Dit vult de gemeente in Met dit formulier kunt u een vergunning aanvragen op grond van artikel 3 Drank- en Horecawet

Nadere informatie

Richtlijnen campagne van NIX

Richtlijnen campagne van NIX Richtlijnen campagne van NIX Instructies bij het NIX18 logo Het logo wordt alleen gebruikt op uitingen waarin een koppeling gemaakt wordt met alcohol en/of tabak, leeftijdsgrens en evt de legitimatie plicht.

Nadere informatie

Alcoholverstrekking aan jongeren onder de 18 jaar

Alcoholverstrekking aan jongeren onder de 18 jaar Alcoholverstrekking aan jongeren onder de 18 jaar Nalevingsonderzoek gemeente Staphorst 2016/2017 Colofon Auteurs: M.R.E. Lubbers, MSc Ir. W.E. van Dalen Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP Postbus

Nadere informatie

EURO. Vanaf januari 2002 betalen we in Nederland en in veel andere Europese landen met de euro.

EURO. Vanaf januari 2002 betalen we in Nederland en in veel andere Europese landen met de euro. EURO Vanaf januari 2002 betalen we in Nederland en in veel andere Europese landen met de euro. Muntgeld Bankbiljetten EURO Hadden jullie al gezien dat er 2 briefjes zijn van 5 euro? oud briefje nieuw briefje

Nadere informatie

Vanaf 1 januari 2014 is de leeftijdsgrens voor de verkoop van tabaksproducten van 16 naar 18 jaar gegaan. De verstrekker is

Vanaf 1 januari 2014 is de leeftijdsgrens voor de verkoop van tabaksproducten van 16 naar 18 jaar gegaan. De verstrekker is 1. Inleiding Vanaf 1 januari 214 is de leeftijdsgrens voor de verkoop van tabaksproducten van 16 naar 18 jaar gegaan. De verstrekker is verplicht bij kopers die niet onmiskenbaar 18 jaar zijn, de leeftijd

Nadere informatie

Identificatieplicht en Burger Service Nummer (BSN)

Identificatieplicht en Burger Service Nummer (BSN) Identificatieplicht en Burger Service Nummer (BSN) Identificatieplicht en Burger Service Nummer (BSN) Per 1 januari 2006 is de nieuwe zorgverzekeringswet ingegaan. In deze wet is een identificatieplicht

Nadere informatie

Handhavingsprotocol Drank- en Horecawet (behorend bij besluit d.d. 25-11-2013)

Handhavingsprotocol Drank- en Horecawet (behorend bij besluit d.d. 25-11-2013) Handhavingsprotocol Drank- en Horecawet (behorend bij besluit d.d. 25-11-2013) Artikel Beschrijving Omschrijving overtreding Maatregel(en) toezichthouder Maatregel(en) bestuur Artikel 3 Verbod zonder vergunning

Nadere informatie

CBL Code Verantwoorde alcoholverkoop in de supermarkt

CBL Code Verantwoorde alcoholverkoop in de supermarkt CBL Code Verantwoorde alcoholverkoop in de supermarkt 1 2 1. Inleiding Verantwoorde verkoop van alcohol in de supermarkt Alcoholhoudende dranken maken een belangrijk deel uit van het assortiment van de

Nadere informatie

Aanvraagformulier Individuele inkomenstoeslag

Aanvraagformulier Individuele inkomenstoeslag Aanvraagformulier Individuele inkomenstoeslag Met dit formulier vraagt u een individuele inkomenstoeslag aan bij de gemeente. De toeslag kunt u één keer in de 12 maanden aanvragen. Het is niet mogelijk

Nadere informatie

Alcohol, Roken en opvoeding

Alcohol, Roken en opvoeding Alcohol, Roken en opvoeding Uw kind in klas 1 van het voortgezet onderwijs Als kinderen naar het voortgezet onderwijs gaan, verandert er veel in hun leven. Ze krijgen andere interesses en hun vriendengroep

Nadere informatie

INFORMATIE OVER DE NIEUWE DRANK- EN HORECAWET VOOR JONGEREN EN HUN OPVOEDERS

INFORMATIE OVER DE NIEUWE DRANK- EN HORECAWET VOOR JONGEREN EN HUN OPVOEDERS BROCHURE ALCOHOL EN DE WET Tekst brochure Alcohol en de wet, NIGZ INFORMATIE OVER DE NIEUWE DRANK- EN HORECAWET VOOR JONGEREN EN HUN OPVOEDERS 1 Sinds 1 november 2000 is de nieuwe Drank- en Horecawet van

Nadere informatie

Wij maken graag van de gelegenheid gebruik op de voorgestelde aanpassingen te reageren. Onze bevindingen treft u in deze brief aan.

Wij maken graag van de gelegenheid gebruik op de voorgestelde aanpassingen te reageren. Onze bevindingen treft u in deze brief aan. Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (Min. VWS) T.a.v. Dhr. P. Blokhuis Postbus 20350 2500 EJ 'S-GRAVENHAGE Datum 17 juni 2019 Ons kenmerk TRE/U201900357 Telefoon 070 373 83 93 Bijlage(n) -

Nadere informatie

Extra geld voor mensen met een laag inkomen

Extra geld voor mensen met een laag inkomen Extra geld voor mensen met een laag inkomen Heeft u een laag inkomen? Heeft u bijvoorbeeld weinig loon, weinig inkomsten of een uitkering? Dan heeft u misschien recht op extra geld van uw gemeente. We

Nadere informatie

Aanvraagformulier exploitatievergunning horeca

Aanvraagformulier exploitatievergunning horeca Aanvraagformulier exploitatievergunning horeca De aanvraag wordt alleen in behandeling genomen als het formulier volledig is ingevuld en alle gevraagde bijlagen gelijktijdig worden ingediend. 1. Gegevens

Nadere informatie

Bijlage 1: Handhavingsmatrix voor een aantal artikelen uit de Drank- en Horecawet en Algemeen Plaatselijke Verordening

Bijlage 1: Handhavingsmatrix voor een aantal artikelen uit de Drank- en Horecawet en Algemeen Plaatselijke Verordening Bijlage 1: Handhavingsmatrix voor een aantal artikelen uit de en Algemeen Plaatselijke Verordening Grondslag Artikel 3 (horecaof slijtersbedrijf) Artikel 4, lid 1 jo. artikel 2.34 j en 2.34 k Apv Artikel

Nadere informatie

BESTUURSREGLEMENT ALCOHOL IN SPORTKANTINES

BESTUURSREGLEMENT ALCOHOL IN SPORTKANTINES BESTUURSREGLEMENT ALCOHOL IN SPORTKANTINES Preambule In overweging nemende dat: sportverenigingen op basis van artikel 9 van de Drank- en Horecawet dienen te beschikken over een bestuursreglement Alcohol

Nadere informatie

Aanvraagformulier briefadres (Inclusief toestemmingsverklaring)

Aanvraagformulier briefadres (Inclusief toestemmingsverklaring) de Hofnar 15 Postbus 10100 5550 GA Valkenswaard T (040) 208 34 44 F (040) 208 35 01 gemeente@valkenswaard.nl www.valkenswaard.nl Aanvraagformulier briefadres (Inclusief toestemmingsverklaring) Geachte

Nadere informatie

Aanvraag briefadres. Voor een adres in Alkmaar. 2.1 Gaat u naar het buitenland voor een bepaalde periode? Ja Nee (ga door naar vraag 3)

Aanvraag briefadres. Voor een adres in Alkmaar. 2.1 Gaat u naar het buitenland voor een bepaalde periode? Ja Nee (ga door naar vraag 3) Aanvraag briefadres Voor een adres in Alkmaar Met toestemmingsverklaring Met dit formulier vraagt u een briefadres aan (totaal vijf pagina s inclusief Verklaring toestemming briefadresgever ). Vul het

Nadere informatie

Gegevens van u (en uw partner)

Gegevens van u (en uw partner) Gegevens van u (en uw partner) 1. Uw gegevens op 1 september 2014 Voorletters en achternaam Straatnaam en huisnummer Postcode en woonplaats Telefoonnummer Geboortedatum Burgerservicenummer (BSN) 2. Gegevens

Nadere informatie

Monitor Kopen tabak door jongeren

Monitor Kopen tabak door jongeren Monitor Kopen tabak door jongeren A. Kruize Metingen 16 en 18 Monitor Kopen tabak door jongeren Metingen 16 en 18 December 18 Colofon Breuer&Intraval December 18 Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd

Nadere informatie

Hierbij treft u de formulieren aan om schriftelijk aangifte van uw verhuizing te doen.

Hierbij treft u de formulieren aan om schriftelijk aangifte van uw verhuizing te doen. Geachte heer/mevrouw, Hierbij treft u de formulieren aan om schriftelijk aangifte van uw verhuizing te doen. Om uw verhuisaangifte snel te kunnen verwerken hebben wij de volgende gegevens nodig. Zorg dat

Nadere informatie

PUBLICITEITSRAPPORT NIXzonderID actieweken 17 mei 1 juni 2018

PUBLICITEITSRAPPORT NIXzonderID actieweken 17 mei 1 juni 2018 PUBLICITEITSRAPPORT NIXzonderID actieweken 17 mei 1 juni 2018 PR-doelstelling en kernboodschap PR-doelstellingen: 1) Jongeren stimuleren zelf hun ID te tonen als ze alcohol of tabak kopen 2) Extra aandacht

Nadere informatie

Beleidsregels ontheffing artikel 35 Drank- en Horecawet gemeente Edam-Volendam

Beleidsregels ontheffing artikel 35 Drank- en Horecawet gemeente Edam-Volendam Beleidsregels ontheffing artikel 35 Drank- en Horecawet gemeente Edam-Volendam Opdrachtgever: Burgemeester Sectie Algemeen Juridische Zaken Vastgesteld op 16 maart 2016 De burgemeester van Edam-Volendam,

Nadere informatie

Toezicht ACM op verticale afspraken

Toezicht ACM op verticale afspraken Toezicht ACM op verticale afspraken Vanuit welke visie houdt ACM toezicht op afspraken tussen ondernemers en hun leverancier of afnemer (verticale afspraken)? Visiekaart Welke vragen kan ik als ondernemer

Nadere informatie

Burgemeester D. B jl. Giifers in Teams Toezicht en Handhaving en Vergunningen, Beleid en Advies Aan de Gemeenteraad.

Burgemeester D. B jl. Giifers in Teams Toezicht en Handhaving en Vergunningen, Beleid en Advies Aan de Gemeenteraad. Burgemeester D. B jl PURMEREN *+ Teams Toezicht en Handhaving en Vergunningen, Beleid en Advies Aan de Gemeenteraad uw brief van uw kenmerk 1408953 Onderwerp: Activiteiten in 2016 en2017 rondom het voorkomen

Nadere informatie

Ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport

Ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport 115.005068 I 05/10/2015 Gemeente Zuidpks Ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag Directie Voeding Gezondiieidsbesclierining en Preventie Betreft Lokaal

Nadere informatie

Alcohol en drugs op evenementen Politie Handhaving Leidraad voor gemeenten 4 Eten en drinken Voorbereiding Communicatie 3 Toezicht en handhaving

Alcohol en drugs op evenementen Politie Handhaving Leidraad voor gemeenten 4 Eten en drinken Voorbereiding Communicatie 3 Toezicht en handhaving Polsbandjes + december 0 Bij de samenwerking rond alcohol- en drugsbeleid is de uitdaging om elkaar in een gezamenlijk doel te vinden: een leuk evenement waarbij zowel de wetten worden nageleefd en gehandhaafd

Nadere informatie

Prinses Margriet Plantsoen 93 2595 BR Den Haag t +31 (0)70 3153444 f +31 (0)70 3153449 e info@tnlt.nl i www.tnlt.nl

Prinses Margriet Plantsoen 93 2595 BR Den Haag t +31 (0)70 3153444 f +31 (0)70 3153449 e info@tnlt.nl i www.tnlt.nl t +31 (0)70 3153444 f +31 (0)70 3153449 e info@tnlt.nl i www.tnlt.nl Inleiding... 3 Aanleiding... 3 Methode en procedure... 4 Opbouw eerste wave... 5 Resultaten eerste wave... 5 Totaal... 5 Tabak- & Gemakzaken...

Nadere informatie

Veel plezier in de winkel! Bedrijfskleding. je naam:... je klas:... datum:... jouw beoordeling: Klantgerichtheid

Veel plezier in de winkel! Bedrijfskleding. je naam:... je klas:... datum:... jouw beoordeling: Klantgerichtheid Klantgerichtheid Bedrijfskleding Is het jou weleens opgevallen dat medewerkers in winkels speciale kleding dragen? Deze kleding krijgen ze van de winkel en moeten ze dragen. Weet jij waarom de medewerkers

Nadere informatie