ulceratieve colitis u niet tegenhouden

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "ulceratieve colitis u niet tegenhouden"

Transcriptie

1 Laat ulceratieve colitis u niet tegenhouden Uw gids naar meer controle

2 Ulceratieve colitis Zet ulceratieve colitis uw leven op een laag pitje? Leven met ulceratieve colitis (UC) kan een emotionele en fysieke uitdaging inhouden. Zelfs als u zich goed voelt, kunt u zich nog zorgen maken dat uw symptomen op een gegeven moment terugkomen. Dit kan de manier waarop u zich gedraagt veranderen en u tegenhouden de dingen te doen die u leuk vindt. In deze brochure vindt u informatie die u zou kunnen helpen bij het volgende: Uw toestand beter onder controle te houden. Manieren vinden die u helpen een actief en productief leven te leiden Praten met uw arts over de invloed van UC op uw leven. Bij mij werd voor de eerste keer ulceratieve colitis vastgesteld toen ik 23 was. Ik werkte als manager van een koffiebar en ik vond toen dat mijn ziekte mij ernstig belette mijn job uit te voeren. Typisch voor die sector, begon ik vroeg te werken en mijn ziekte was op haar ergst s morgens, waardoor mijn werk enorm werd gehinderd. Helen heeft UC Recente behandelingen richten zich niet alleen op het onder controle en op afstand houden van opflakkeringen maar ook op het verminderen van de onderliggende ontsteking in de dikke darm. Zorg ervoor dat u met uw arts over uw behandeling praat zodat u de behandeling krijgt die voor u het beste is. Het zou het verloop van uw ziekte in de toekomst kunnen veranderen. Alleen u weet hoe goed uw ziekte daadwerkelijk onder controle is. Door met uw arts te spreken kan u de behandeling vinden die het meest geschikt is voor u, om uw ziekte onder controle te krijgen, nu en in de toekomst.

3 Ik kan nu opnieuw fulltime werken. Ik had reeds een aanzienlijk aantal maanden niet meer gewerkt voor de start van deze behandeling. Dagelijks ervaar ik minder pijn en ik kan nu meer vrijetijdsactiviteiten beoefenen wat voordien niet meer kon. Helen heeft UC

4 Wat is ulceratieve colitis precies? IBD (Inflammatory Bowel Diseases) is de naam die gebruikt wordt voor het beschrijven van twee ziekten waarbij het spijsverteringskanaal betrokken is. Dat zijn de ziekte van Crohn en ulceratieve colitis. UC tast enkel de dikke darm aan (het colon en het rectum). Het immuunsysteem van het lichaam zorgt er in normale omstandigheden voor dat indringers worden opgespoord en vernietigd om het lichaam te beschermen tegen infecties. Bij UC keert het immuunsysteem zich tegen de gezonde cellen van de dikke darm. Hierdoor kunnen opflakkeringen ontstaan, wat pijn en ongemak kan veroorzaken. Opflakkeringen van UC kunnen ontstekingen en zweren veroorzaken in het darmslijmvlies van uw dikke darm. De ontsteking leidt tot diarree, die bloederig kan zijn. Ulceratieve colitis tast enkel de dikke darm aan Dikke darm (colon) Dunne darm Rectum Maag Sigmoïd Anus Uw symptomen en behandeling zullen afhangen van het gedeelte van de dikke darm dat aangetast is en van hoe vaak en hoe ernstig uw opflakkeringen zijn.

5 Wat veroorzaakt ulceratieve colitis? UC kan bij iedereen optreden en op elke leeftijd. Zowel mannen als vrouwen kunnen het krijgen, meestal rond een gemiddelde leeftijd van 34. Het kan erfelijk zijn, maar kan ook uitgelokt worden door omgevingsfactoren zoals voeding, stress of door een verzwakt immuunsysteem. Spreek met uw arts over wat uw opflakkeringen van UC zou kunnen veroorzaken. Hoe kan ulceratieve colitis een impact op u hebben? UC is onvoorspelbaar. Tijdens opflakkeringen kan u ongemak en pijn voelen. U zal waarschijnlijk ook diarree hebben, mogelijk met bloed. Tussen deze opflakkeringen door kunt u lange periodes hebben waarin uw symptomen verdwijnen. Ieders ervaring is echter anders. De lengte van deze tussenperiodes is afhankelijk van hoe uw lichaam reageert en hoe goed en hoe lang uw symptomen met de behandeling onder controle blijven. UC kan ook complicaties veroorzaken, zowel in uw darmen als in de rest van uw lichaam. Maar denk eraan dat u met de juiste behandeling uw UCsymptomen onder controle kan krijgen en deze complicaties kan voorkomen of behandelen. Sommige mensen met UC raken eraan gewoon om te gaan met opflakkeringen en complicaties en passen hun leven aan aan hun aandoening. Zorg ervoor dat dit niet met u gebeurt. Als uw ziekte uw levenskwaliteit vermindert moet u met uw arts spreken om deze te verbeteren. Midden in een maaltijd moest ik naar het toilet... waardoor uit eten gaan met vrienden niet altijd leuk was. Séverine heeft UC Bij mij werd voor de eerste keer ulceratieve colitis vastgesteld toen ik 30 was.

6 Past u zich aan aan uw aandoening of is het andersom? Als uw behandeling u niet genoeg controle geeft over uw ziekte, hebt u misschien reeds opgemerkt dat u uw levenswijze verandert om met de opflakkeringen om te gaan. Na een tijd vergeet u makkelijk wat normaal voelen betekent en vooraleer u het beseft, is uw leven misschien erg beperkt geworden. Als u vindt dat uw behandeling u niet genoeg controle geeft over uw ziekte, moet u met uw arts praten om na te gaan of er iets anders is dat u zou kunnen helpen. Zorg ervoor dat u controle hebt over uw ziekte in plaats van andersom. Ik ga vaak naar het toilet zodat ik, vooraleer ik uitga, moet uitzoeken of er zeker een toilet in de buurt is. Hierdoor zijn naar een park of het strand gaan bijna uitgesloten. Dat is zeer spijtig, maar ik voel me op die manier veiliger Ik vraag iemand enkel uit als we elkaar reeds een tijdje als vrienden kennen. Als het iemand is die ik niet ken, kan de stress van een eerste afspraak zorgen voor een opflakkering, wat genante situaties zou kunnen opleveren.

7 Tegenwoordig zie ik enkel vrienden als ik hen thuis uitnodig of hen een bezoek breng. Ik wil niet dat mijn UC buitenshuis opflakkert. Daarom voel ik me rustiger op bekende plaatsen.

8 v v Ontdek de verschillende keuzes aan behandelingen die voor u geschikt zijn Kan men genezen van ulceratieve colitis? Er bestaat geen behandeling die UC geneest, maar dit betekent niet dat u genoegen moet nemen met opflakkeringen en aanhoudende symptomen. Hoewel sommige mensen geopereerd moeten worden om het zieke deel van de dikke darm te laten verwijderen, is dit een minderheid. De meeste mensen met UC zullen hun aandoening onder controle kunnen krijgen met een behandeling. Wat zijn de doelstellingen van een behandeling? De behandeling van UC moet u helpen een zo normaal mogelijk leven te leiden, niet alleen nu, maar ook in de toekomst. 1 Snelle verlichting van symptomen Behandelen van opflakkeringen voor verlichting op korte termijn. 3 Het veranderen van het natuurlijk verloop van de ziekte op lange termijn Genezen van de schade die aan het darmslijmvlies veroorzaakt werd om zo opflakkeringen in de toekomst te voorkomen (zie volgende pagina voor meer informatie). Vermijden van behandelingen die u niet helpen op lange termijn, zoals steroïden. Verminderen van de nood aan een operatie. Verbeteren van de levenskwaliteit zodat u zich beter voelt en normaal kan functioneren. Als u per jaar meer dan 2 of 3 opflakkeringen hebt, kan dit betekenen dat uw aandoening niet voldoende onder controle is. Als dit voor u geldt, zorg ervoor dat u hierover met uw arts praat om na te gaan of er andere oplossingen mogelijk zijn. 2 Verlichting van symptomen op lange termijn Voorkomen van toekomstige opflakkeringen voor verlichting op lange termijn.

9 Ik zou vooral suggereren om zoveel mogelijk informatie te zoeken. Spreek met uw arts, het verplegend personeel, andere patiënten... Helen heeft UC

10 Wat is genezing (heling) van het darmslijmvlies Als u UC hebt is het slijmvlies van uw dikke darm ontstoken en beschadigd. De binnenkant zal rood zijn, opgezwollen met vocht en zal er korrelig gaan uitzien. Als dit slijmvlies verder wordt beschadigd kan dit beginnen bloeden en zweren tot gevolg hebben. De combinatie van dit alles zal ervoor zorgen dat u ongemak en pijn ervaart. De heling van het beschadigde darmslijmvlies is daarom heel belangrijk omdat er op deze manier afgerekend wordt met de veroorzaakte schade, in plaats van enkel de symptomen te behandelen. Hiervoor zijn behandelingen beschikbaar. Praat dus met uw arts om na te gaan of ze voor u een oplossing kunnen bieden. Kan een behandeling werkelijk het verloop van de ziekte veranderen? Vroeger waren UC-behandelingen vooral gericht op het onmiddellijk aanpakken van de symptomen en ze proberen te controleren in de toekomst. Vandaag de dag weten we dat, opdat u zich goed zou voelen op lange termijn, uw behandeling meer dan dat moet doen. Zelfs al voelt u zich beter, uw ziekte is niet in remissie als het darmslijmvlies nog steeds bloedt, gevoelig is of zweren (ulcera) vertoont. Door de eigenlijke schade aan het darmslijmvlies te genezen kan uw aandoening onder controle blijven en de uitkomst op langere termijn ervan veranderen. Onderzoek toont aan dat behandelingen die leiden tot genezing van het darmslijmvlies het risico op chirurgie, hospitalisatie en colorectale kanker verminderen, alsook de nood aan steroïden. Dergelijke behandelingen kunnen uw levenskwaliteit verbeteren en kunnen u helpen een normaler leven te leiden.

11 Ik heb de juiste behandeling voor mij gevonden. Ik heb het verschil bijna onmiddellijk gemerkt en het effect blijft aanhouden.

12 Welke verschillende behandelingen zijn er beschikbaar? Deze tabel geeft u een overzicht van de behandelingen die bestaan zodat u met uw arts kunt spreken welke behandeling het meest geschikt is voor u. Behandeling Soorten Wanneer worden ze gebruikt? Aminosalicylaten Mesalazine Sulfasalazine Lichte tot matige opflakkeringen. Steroïden Immunosuppressiva (ook wel immunomodulators genoemd) Budesonide Prednisolone Hydrocortisone Methylprednisolone Prednisone Azathioprine Mercaptopurine Methotrexaat Matige tot ernstige opflakkeringen of als u niet reageert op aminosalicylaten. Niet aanbevolen voor langdurig gebruik. Matige tot ernstige opflakkeringen. Over het algemeen gebruikt als onderhoudstherapie nadat steroïden opgestart zijn en voor het onder controle houden van symptomen nadat steroïden alleen niet voldoende waren. Werken langzaam, dus steroïden kunnen in combinatie gebruikt worden bij het begin. Biologische medicatie Infliximab Matige tot ernstige opflakkeringen. Als de bovenvermelde behandelingen niet genoeg controle bieden, of als bijwerkingen niet verdragen worden. Chirurgische optie Colectomie Sommige mensen hebben toch een operatie nodig om hun ziekte onder controle te krijgen, maar de meesten vinden verlichting door middel van een medicamenteuze behandeling.

13 Als u vragen hebt of bezorgd bent over uw huidige behandeling moet u hierover spreken. Stop er niet mee tenzij uw arts dit zegt. De arts beslist ofu moet uw dosis misschien geleidelijk moet verminderen om bijwerkingen te vermijden. Hoe werken ze? De ontsteking verminderen in het colon; helpt om het darmslijmvlies te genezen. Hoe snel kunnen ze een verlichting brengen? 4 8 weken Vermindert ontstekingen overal in het lichaam. 1 3 weken Verzwakken en onderdrukken het immuunsysteem om ontstekingen te helpen verminderen. 2 4 maanden; kan gecombineerd worden met steroïden voor het versnellen van een respons. Stoppen de effecten van het TNF-α proteïne waarvan bekend is dat het betrokken is bij het ontstekingsproces; kan genezing van de slijmvliezen bieden. 2 4 weken Wegname van de permanent beschadigde dikke darm. Onmiddellijk

14 Welke behandelingen kunt u krijgen? UC-behandelingen kunnen verschillende doelen hebben. Afhankelijk van de behandeling die u werd voorgeschreven, kan het doel zijn om symptomen tijdens een opflakkering snel te verlichten of om uw symptomen te voorkomen. Sommige behandelingsmogelijkheden richten zich op de genezing van het darmslijmvlies met het oog op controle op lange termijn. Als er een risico bestaat op complicaties kunt u ook een behandeling krijgen om deze te voorkomen of op te lossen. Bekijk het onderstaande diagram om te zien wat de verschillende mogelijke behandelingen u zouden kunnen bieden: Symptomen snel verlichten Opflakkeringen snel en effectief behandelen Symptomen op een afstand houden Opflakkeringen in de toekomst voorkomen Orale steroïden (bv. prednisolon of budesonide), worden langzaam afgebouwd volgens uw antwoord op behandeling, over een periode van 8 weken. Intraveneuze steroïden (bv. hydrocortison of methylprednisolon) Aminosalicylaten (bv. mesalazine) voor milde tot matige UC Biologische geneesmiddelen (vb. infliximab) voor matige tot ernstige UC Immunosuppressiva (bv. azathioprine of mercaptopurine) Genezing van het darmslijmvlies en veranderen van het natuurlijke verloop van de ziekte: Aanhoudende controle Aanhoudende remissie Minder nood aan steroïden (is van toepassing op biologische medicatie) Minder complicaties Minder nood aan operaties Minder risico op colorectale kanker

15 Elke dag heb ik minder pijn en kan ik meer vrijetijdsactiviteiten uitoefenen dan voordien. Frederik heeft UC

16 Naast medicatie, wat kan u zelf veranderen? Wat kunt u naast deze behandelingen nog doen om gezond te blijven? Naast eender welke behandeling die u wordt voorgeschreven voor UC, kan u uw levensstijl aanpassen om te helpen het actieve leven te leiden dat u wilt. Sport regelmatig. Rust goed uit. Ontspan u (stress kan uw symptomen verergeren). Eet gezond en evenwichtig. Praat er met iemand over als u het moeilijk heeft. En nog belangrijker, denk eraan: Stop nooit met medicatie zonder er met uw arts over te praten. Vertel het aan uw arts als uw symptomen veranderen. Fit blijven en de juiste voedingsmiddelen gebruiken, zouden u moeten helpen gezond te blijven en stress te verminderen. Minder stress hebben zou u kunnen helpen om uw ziekte beter onder controle te houden en u van een betere levenskwaliteit te laten genieten. Sport regelmatig Lichaamsbeweging kan belangrijk zijn voor mensen met UC. Het kan helpen bij depressies en zelfs bij de ontlasting. Lichaamsbeweging zoals lopen, zwemmen, fietsen en ook snelwandelen stimuleren de productie van endorfinen (hormonen die u blij maken). Dit zou kunnen helpen om u een positieve houding te geven en stress te verminderen. Als u deze om één of andere reden niet kan uitoefenen, wilt u misschien wel iets anders proberen zoals yoga. Maar voordat u begint met een nieuw programma voor lichaamsbeweging, moet u wel eerst uw arts raadplegen. En onthoud ook dat u veel water moet drinken als u aan lichaamsbeweging doet dit, om uitdroging te vermijden.

17 Eet gezond Hoewel een dieet UC niet geneest, kan het helpen om het te controleren. Bepaalde voeding kan symptomen en de kans op opflakkeringen verminderen. Hier zijn enkele tips om u op weg te helpen naar een gezonder eetpatroon: Drink veel. Als u UC hebt, hebt u misschien last van diarree wat gepaard gaat met vochtverlies. Zorg ervoor dat u veel drinkt om dit verlies goed te maken. Water is het beste, u kan best cafeïne, alcohol en frisdrank met koolzuur vermijden. Eet voedingsmiddelen met antioxidanten, zoals fruit (bijvoorbeeld blauwe bessen, kersen en tomaten) en groenten (bijvoorbeeld pompoen en paprika s). Eet voldoende vezels als u uw ziekte onder controle hebt. Deze vindt u in brood, volkoren pasta, volkoren rijst, gedroogd fruit, frambozen, aardbeien, sinaasappels, broccoli, spinazie, bieten, doperwten, kikkererwten en linzen. Noten en zaden, zoals amandelen, lijnzaad en sojanoten, bevatten ook veel vezels. Vermijd het gebruik van veel vezels tijdens een opflakkering en eet weinig vezels om de darmen tot rust te laten komen en symptomen te minimaliseren. Vermijd voedingsmiddelen met lactose zoals zuivelproducten als u geen lactose verdraagt. Beperk het gebruik van cafeïne, alcohol en sorbitol (een kunstmatige zoetstof), omdat die uw symptomen kunnen verergeren. Vermijd geraffineerde voedingsmiddelen, zoals wit brood en pasta. Eet minder vet. Als een deel van uw darm chirurgisch verwijderd is, onthoudt dan dat vette voedingsmiddelen vaak diarree en gasvorming kunnen veroorzaken. Praat met een diëtist. Als u gewicht gaat verliezen of als u vindt dat uw eetpatroon erg beperkt is geworden, praat dan met een diëtist. Houd een eetdagboek bij. Als u denkt dat er voedingsmiddelen zijn die uw ziekte verergeren, probeer dan bij te houden wat u eet en hoe u zich voelt. Als u denkt dat bepaalde voedingsmiddelen uw symptomen doen opflakkeren, is het een goed idee om die voedingsmiddelen niet meer te gebruiken.

18 Houd uw ziekte in de gaten Uw vooruitgang Een dagboek bijhouden met al uw UC-symptomen, zelfs deze die geen verband lijken te houden met uw aandoening, kan u helpen. Vul deze pagina in en neem ze mee naar uw volgende afspraak bij de arts. Uw arts kan hieruit afleiden hoe goed het nu echt met u gaat en of u zich er niet alleen maar doorheen slaat, maar ook het meeste uit uw leven haalt. Het zou het ook eenvoudiger moeten maken om de juiste behandeling voor u te bepalen. Als u vragen hebt of bezorgd bent over uw aandoening of uw behandeling, is het raadzaam met uw arts te spreken.

19 1 Heeft u opflakkeringen of nieuwe symptomen gehad sinds uw laatste doktersbezoek? Ja Nee 2 Hoeveel keer per dag maakt u stoelgang? Minder dan 4 4 tot 6 7 tot 10 Meer dan 10 3 Komt de noodzaak tot stoelgang plots op? Ja Nee 4 Hebt u bloed gezien bij uw ontlasting? Ja Nee 5 Hebt u pijn of krampen in uw buik gevoeld? Ja Nee 6 Wat van het volgende is van toepassing op uw UC? Hindert werk/school of zorgt ervoor dat ik niet kan werken of naar school kan Hindert mijn dagelijkse activiteiten Heeft een impact op vrijetijdsactiviteiten en/of mijn mogelijkheden mij te verplaatsen Verhindert deelname aan sociale activiteiten Heeft een impact op mijn relatie met mijn partner Maakt me depressief of angstig 7 Heeft u problemen gehad bij het nemen van uw behandeling? Ja Nee 8 Markeer tussen de twee uiteinden op de onderstaande lijn hoe u zich gemiddeld genomen in de afgelopen week gevoeld heeft. Ziek Gezond Aangepast van de Lyon Working Group voor UC Communication.

20 Vragen die u aan uw arts kan stellen Schrijf alles op dat u uw arts wilt vragen, neem de lijst mee naar uw volgende afspraak en noteer de antwoorden. Waarom gebruikt u niet de volgende vragen als een beginpunt? Uw ziekte Welke delen van mijn dikke darm zijn betrokken bij de ulceratieve colitis? Hoe lang zal ik de ziekte hebben? Hoe gaat het na verloop van tijd veranderen? Welke zijn mogelijke complicaties? Zal ik een operatie nodig hebben?

21 Uw behandeling Welke medicatie moet ik innemen? Hoe lang gaat het duren voor ik me beter ga voelen? Hoe lang moet ik de medicatie gebruiken? Zijn er behandelingen die ik moet vermijden? Wat moet ik doen als ik me slechter voel of als mijn symptomen terugkomen? Voor welke bijwerkingen moet ik opletten? Welke symptomen of bijwerkingen moet ik beschouwen als een noodgeval? Zorg ervoor dat u met uw arts spreekt over eender wat u zorgen baart. UC mag uw dagelijks leven niet hinderen. Door een aangepaste behandeling kunnen de meeste mensen een lang en productief leven leiden.

22 Woordenlijst Biologische geneesmiddelen: Nieuwe generatie geneesmiddelen die via biotechnologie gemaakt worden (geproduceerd door levende organismen). Colon: Deel van de dikke darm dat zich uitstrekt tot het rectum. Darmen: Het deel van het spijsverteringskanaal dat van de maag naar de anus loopt. Darmslijmvlies (mucosa): Vlies aan binnenzijde van de darm. Genezing van het darmslijmvlies: Genezing van de schade die veroorzaakt is aan de slijmvliezen van de darm. IBD: Inflammatory bowel diseases ofwel chronische inflammatoire darmziekten, de naam die gegeven is aan twee ziekten waarbij de darmen getroffen zijn: ulceratieve colitis (UC) en de ziekte van Crohn (CD). Immunosuppressiva: Behandelingen die de immuunrespons van het lichaam verminderen. Immuunsysteem: Een complex systeem in het lichaam dat binnendringers opspoort en vernietigt (over het algemeen virussen en bacteriën). Opflakkering: Toename van klachten en symptomen. Recidief: Het herval van een ziekte na een periode van genezing. Rectum: Het onderste gedeelte van de dikke darm, daar waar het lichaam afval in vaste vorm opslaat. Remissie: Een tijdsperiode waarin een persoon geen symptomen ervaart. Spijsverteringskanaal: Het spijsverteringsstelsel van de mond tot en met de anus. Tumornecrosefactor alfa (TNF-alfa): Een eiwit dat ontsteking veroorzaakt. Ulcera: Zweren. Ulceratieve colitis: Een chronische ontstekingsziekte die de dikke darm aantast.

23 Wilt u meer weten? Als u zich zorgen maakt over uw toestand, raadpleeg dan uw arts. Als u enkel bijkomende informatie wilt hebben, dan kunt u de onderstaande patiëntenorganisaties raadplegen. CCV vzw (Crohn en Colitis ulcerosavereniging) Groeneweg 151, 3001 Heverlee Tel.: 016/ secretariaat@ccv-vzw.be Internet: Jongerensite: Vereniging Crohn-RCUH vzw Rue de la Forêt de Soignes 17, 1410 Waterloo Tel.: (secretariaat) 02/ Dinsdag 9u -12u / Woensdag 20u -21u fmaes.asscrohnrcuh@skynet.be Internet:

24 Aantekeningen

25 Aantekeningen

26 Aantekeningen

27 Aantekeningen

28 MSD BELGIUM BVBA - Lynx Binnenhof, Brussel Aangeboden als educationele bron door MSD GAST

Laat de ziekte van Crohn u niet stoppen. Uw gids naar meer controle

Laat de ziekte van Crohn u niet stoppen. Uw gids naar meer controle Laat de ziekte van Crohn u niet stoppen Uw gids naar meer controle De ziekte van Crohn Staat uw leven stil door de ziekte van Crohn? Leven met de ziekte van Crohn kan een emotionele en fysieke uitdaging

Nadere informatie

M. Crohn en Colitis ulcerosa; verschil en nieuwe ontwikkelingen in behandeling

M. Crohn en Colitis ulcerosa; verschil en nieuwe ontwikkelingen in behandeling M. Crohn en Colitis ulcerosa; verschil en nieuwe ontwikkelingen in behandeling Dr. D. Leemreis, MDL-arts 8 mei 2019 IBD Inflammatory Bowel Disease (IBD)= Inflammatoire darmziekten= Chronische ontsteking

Nadere informatie

Kinderwens en zwangerschap en de. ziekte van Crohn en colitis ulcerosa

Kinderwens en zwangerschap en de. ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Kinderwens en zwangerschap en de 3 ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Editie 2011 Colofon Geen enkel deel van deze brochure noch de gehele uitgave mag op welke wijze dan ook worden verveelvoudigd zonder

Nadere informatie

Behandeling met Entyvio (vedolizumab)

Behandeling met Entyvio (vedolizumab) Praat met uw arts als u graag meer informatie wilt over de behandeling met. Behandeling met (vedolizumab) Meer informatie Deze brochure is een aanvulling op de bijsluiter. We hopen dat de meeste vragen

Nadere informatie

Zetpillen en Klysma s bij inflammatoire darmziekten (Ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa)

Zetpillen en Klysma s bij inflammatoire darmziekten (Ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa) Zetpillen en Klysma s bij inflammatoire darmziekten (Ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa) Uw behandelend arts heeft met u ge sproken over het gebruik van zetpillen en klysma s. In deze folder krijgt

Nadere informatie

Zetpil en klysma bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. polikliniek maag-, darm-, leverziekten (MDL)

Zetpil en klysma bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. polikliniek maag-, darm-, leverziekten (MDL) Zetpil en klysma bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa polikliniek maag-, darm-, leverziekten (MDL) Noteer hier uw vragen Uw behandelend arts en/of maag, darm, lever (MDL) verpleegkundig specialist

Nadere informatie

Prednison of Prednisolon

Prednison of Prednisolon Prednison of Prednisolon Prednison of Prednisolon Uw maag, darm- en leverarts heeft in overleg met u besloten u te gaan behandelen met Prednison. Dit geneesmiddel dient ter behandeling van de ziekte van

Nadere informatie

Hoe belangrijk is herstel of genezing van het darmslijmvlies (mucosa) bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa tijdens de behandeling?

Hoe belangrijk is herstel of genezing van het darmslijmvlies (mucosa) bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa tijdens de behandeling? Hoe belangrijk is herstel of genezing van het darmslijmvlies (mucosa) bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa tijdens de behandeling? Hoe belangrijk is genezing van het darmslijmvlies voor afname van

Nadere informatie

Prednison / Prednisolon (corticosteroïden) bij Inflammatoire darmziekten (ziekte van Crohn, Colitis Ulcerosa)

Prednison / Prednisolon (corticosteroïden) bij Inflammatoire darmziekten (ziekte van Crohn, Colitis Ulcerosa) Prednison / Prednisolon (corticosteroïden) bij Inflammatoire darmziekten (ziekte van Crohn, Colitis Ulcerosa) Uw behandelend arts heeft met u gesproken over het gebruik van prednison/ prednisolon. In

Nadere informatie

Klysma s en zetpillen bij inflammatoire darmziekten (Ziekte van Crohn en colitis ulcerosa) Maag-Darm-Levercentrum

Klysma s en zetpillen bij inflammatoire darmziekten (Ziekte van Crohn en colitis ulcerosa) Maag-Darm-Levercentrum Klysma s en zetpillen bij inflammatoire darmziekten (Ziekte van Crohn en colitis ulcerosa) Maag-Darm-Levercentrum Beter voor elkaar Uw behandelend arts heeft met u gesproken over het gebruik van zetpillen

Nadere informatie

Prednison (corticosteroïden)

Prednison (corticosteroïden) Prednison (corticosteroïden) Medicatie bij de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa MDL-centrum IJsselland Ziekenhuis www.mdlcentrum.nl Uw MDL-arts (maag-, darm- en leverarts) heeft u Prednison voorgeschreven

Nadere informatie

Methotrexaat. bij ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Maag-Darm-Levercentrum. Beter voor elkaar

Methotrexaat. bij ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Maag-Darm-Levercentrum. Beter voor elkaar Methotrexaat bij ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Maag-Darm-Levercentrum Beter voor elkaar MTX (Methotrexaat) bij IBD (ziekte van Crohn) Uw behandelend arts heeft met u gesproken over het gebruik van

Nadere informatie

Prikkelbare Darm Syndroom (PDS/IBS)

Prikkelbare Darm Syndroom (PDS/IBS) Prikkelbare Darm Syndroom (PDS/IBS) MDL-centrum IJsselland Ziekenhuis www.mdlcentrum.nl U heeft van uw arts gehoord dat u een Prikkelbare Darm heeft. Een andere benaming voor Prikkelbare Darm Syndroom

Nadere informatie

Prednison voor de behandeling van de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa

Prednison voor de behandeling van de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa Patiënteninformatie Prednison voor de behandeling van de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa rkz.nl Uw MDL-arts (maag-,darm-,leverarts) heeft u Prednison voorgeschreven voor de behandeling van de ziekte

Nadere informatie

IBD EN VOEDING. 13 november Crohn- en Colitis ulcerosa Vereniging v.z.w. Daniëlle Staes

IBD EN VOEDING. 13 november Crohn- en Colitis ulcerosa Vereniging v.z.w. Daniëlle Staes IBD EN VOEDING 13 november 2008 Crohn- en Colitis ulcerosa Vereniging v.z.w. Daniëlle Staes IBD Inflammatory Bowel Disease IBD, de verzamelnaam voor darmziekten als de ziekte van Crohn en Colitis ulcerosa.

Nadere informatie

Mijn kind heeft diarree

Mijn kind heeft diarree Mijn kind heeft diarree Beste ouders, Uw kind heeft diarree. In deze brochure vindt u een antwoord op de meeste vragen en ook praktische tips, opdat dit tijdelijk ongemak u geen onnodige hoofdbrekens zou

Nadere informatie

Azathioprine of 6-Mercaptopurine

Azathioprine of 6-Mercaptopurine Azathioprine of 6-Mercaptopurine Azathioprine/6-Mercaptopurine Uw maag-darm-leverarts heeft in overleg met u besloten u te gaan behandelen met het Azathioprine (Imuran) of 6-Mercaptopurine (Puri-Nethol).

Nadere informatie

Prikkelbare Darm Syndroom

Prikkelbare Darm Syndroom MEDISCH CENTRUM Prikkelbare Darm Syndroom 2 Wat is een prikkelbare darm? We spreken van het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) of spastisch colon wanneer iemand gedurende tenminste 12 weken in de loop van

Nadere informatie

Om deze geneesmiddelen juist te gebruiken is het belangrijk, dat u er een aantal dingen over weet. Lees ook de bijsluiter van de apotheek.

Om deze geneesmiddelen juist te gebruiken is het belangrijk, dat u er een aantal dingen over weet. Lees ook de bijsluiter van de apotheek. 6Thioguanine of 6TG 6THIOGUANINE OF 6TG Uw maag-darm-leverarts heeft in overleg met u besloten u te gaan behandelen met het middel 6 Thioguanine of 6TG. Dit geneesmiddel dient ter behandeling van de ziekte

Nadere informatie

Ziekte van Crohn & Colitis Ulcerosa

Ziekte van Crohn & Colitis Ulcerosa Ziekte van Crohn & Colitis Ulcerosa Informatie Patiënteninformatie 1175798PR/1-2011 - Ziekte van Crohn & Colitis Ulcerosa 1 Inleiding Bij u is kort geleden geconstateerd dat u mogelijk een chronische darmontsteking

Nadere informatie

Maag-, darm- en leverziekten

Maag-, darm- en leverziekten Afdeling: Onderwerp: Maag-, darm- en leverziekten Prednison bij ziekte van Crohn en Colitis ulcerosa Inleiding De maag-darm-leverarts (MDL-arts) heeft samen met u besloten om u te behandelen met Prednison.

Nadere informatie

Zetpil en klysma bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa

Zetpil en klysma bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Zetpil en klysma bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Ziekenhuis Gelderse Vallei Inhoud Inleiding 3 Zetpil of klysma 3 Gebruik 3 Toediening 4 Zetpillen 4 Klysma 4 Bijwerkingen 5 Opmerkingen/complicaties

Nadere informatie

Maag-,darm- en leverziekten. Methotrexaat bij ziekte van Crohn en Colitis ulcerosa

Maag-,darm- en leverziekten. Methotrexaat bij ziekte van Crohn en Colitis ulcerosa Afdeling: Onderwerp: Maag-,darm- en leverziekten Methotrexaat bij ziekte van Crohn en Colitis ulcerosa MTX (Methotrexaat) bij IBD (ziekte van Crohn) Uw behandelend arts heeft met u gesproken over het gebruik

Nadere informatie

Colitis. Colitis. Ulcerosa. lcerosa. Isabelle lijdt aan colitis ulcerosa

Colitis. Colitis. Ulcerosa. lcerosa. Isabelle lijdt aan colitis ulcerosa Colitis Ulcerosa Colitis lcerosa Isabelle lijdt aan colitis ulcerosa 1 Colitis Ulcerosa Wat is colitis ulcerosa (CU)? Colitis ulcerosa (CU) of kortweg 'colitis' is een chronische ontstekingsziekte van

Nadere informatie

Zetpil en klysma. Informatiefolder. bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. N-ICC folder SUPP/KLYSMA uitgave november 2014

Zetpil en klysma. Informatiefolder. bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. N-ICC folder SUPP/KLYSMA uitgave november 2014 Zetpil en klysma bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Informatiefolder N-ICC folder SUPP/KLYSMA uitgave november 2014 Deze folder is tot stand gekomen door samenwerkende IBD verpleegkundigen en

Nadere informatie

Toedienen van zetpil/klysma. Interne geneeskunde

Toedienen van zetpil/klysma. Interne geneeskunde Toedienen van zetpil/klysma Interne geneeskunde Uw behandelend arts en/of verpleegkundige heeft met u gesproken over het gebruik van zetpillen/klysma s. In deze folder krijgt u informatie over de werking

Nadere informatie

Starten met Otezla, Psoriasis & artritis psoriatica. doet. zo doet u dat. Hoofdhuidpsoriasis. Vermoeidheid. Kwaliteit van leven.

Starten met Otezla, Psoriasis & artritis psoriatica. doet. zo doet u dat. Hoofdhuidpsoriasis. Vermoeidheid. Kwaliteit van leven. Psoriasis & artritis psoriatica Starten met Otezla, Vermoeidheid Kwaliteit van leven Worstenvingers en -tenen (dactylitis) Peesontsteking (enthesitis) zo doet u dat doet Hoofdhuidpsoriasis Jeuk Plaques

Nadere informatie

Wat zijn divertikels?

Wat zijn divertikels? Diverticulitis Wat zijn divertikels? Divertikels zijn ballonachtige uitstulpingen van de wand van het maagdarmkanaal. Divertikels stulpen naar buiten uit, door de spierlaag heen. Je kunt ze vergelijken

Nadere informatie

Ook kan u deze informatie laten lezen door mensen in uw omgeving, zodat ze weten wat uw ziekte inhoudt.

Ook kan u deze informatie laten lezen door mensen in uw omgeving, zodat ze weten wat uw ziekte inhoudt. Colitis Ulcerosa Opgesteld door: A.H. van Loo, MDL-verpleegkundige Datum: April 2011 Inhoud: 1. Inleiding 3 2. Wat is Colitis Ulcerosa? 4 3. Behandeling met medicijnen 6 4. Voedingsadviezen 7 5. Leven

Nadere informatie

Azathioprine (Imuran) bij de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa en auto-immuun hepatitis

Azathioprine (Imuran) bij de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa en auto-immuun hepatitis Azathioprine (Imuran) bij de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa en auto-immuun hepatitis Uw behandelend arts heeft met u gesproken over het gebruik van Azathioprine (Imuran). In deze folder krijgt u informatie

Nadere informatie

Prednison bij ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Maag-Darm-Levercentrum

Prednison bij ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Maag-Darm-Levercentrum Prednison bij ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Maag-Darm-Levercentrum Beter voor elkaar Inleiding De maag-darm-leverarts (MDL-arts) heeft samen met u besloten om u te behandelen met Prednison. In deze

Nadere informatie

lyondellbasell.com Eet dit Dat niet Verbeter je gezondheid

lyondellbasell.com Eet dit Dat niet Verbeter je gezondheid Eet dit Dat niet Verbeter je gezondheid Verander je keuzes, verander je leven Deze presentatie heeft als doel om u betere beslissingen te laten nemen m.b.t. voeding om zo uw gezondheid te verbeteren. Belangrijke

Nadere informatie

Logboek. Polikliniek hartfalen

Logboek. Polikliniek hartfalen Logboek Polikliniek hartfalen Inleiding Uw cardioloog heeft u naar de hartfalenpolikliniek verwezen. De hartfalenverpleegkundige is er om u te begeleiden hoe u met uw hartklachten om kunt gaan. Hij/zij

Nadere informatie

Vedolizumab (Entyvio ) bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa

Vedolizumab (Entyvio ) bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Vedolizumab (Entyvio ) bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Ziekenhuis Gelderse Vallei Uw behandelend arts heeft met u gesproken over het gebruik van Vedolizumab (Entyvio ). In deze folder krijgt

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. Loperamide EG 2 mg capsules, hard. Loperamidehydrochloride

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. Loperamide EG 2 mg capsules, hard. Loperamidehydrochloride BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Loperamide EG 2 mg capsules, hard Loperamidehydrochloride Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat innemen want er staat belangrijke informatie

Nadere informatie

Zetpil en klysma bij de ziekte van Crohn en Colitis ulcerosa

Zetpil en klysma bij de ziekte van Crohn en Colitis ulcerosa Zetpil en klysma bij de ziekte van Crohn en Colitis ulcerosa Uw behandelend arts en/of verpleegkundige heeft met u gesproken over het gebruik van zetpillen/klysma s. In deze folder krijgt u informatie

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE PATIENT. Sorbitol Delalande 5 g poeder voor drank (Sorbitol)

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE PATIENT. Sorbitol Delalande 5 g poeder voor drank (Sorbitol) BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE PATIENT Sorbitol Delalande 5 g poeder voor drank (Sorbitol) Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken, want er staat belangrijke informatie in

Nadere informatie

Gezond gewicht. Wat kunt u er zelf aan doen? altijd dichtbij. Vraag ons gerust om advies.

Gezond gewicht. Wat kunt u er zelf aan doen? altijd dichtbij. Vraag ons gerust om advies. Gezond gewicht Wat kunt u er zelf aan doen? Vraag ons gerust om advies altijd dichtbij www.alphega-apotheek.nl Gezond gewicht De meeste mensen willen graag een aantal kilo s afvallen. Maar is dat wel nodig?

Nadere informatie

Azathioprine. Bij de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa

Azathioprine. Bij de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa Azathioprine Bij de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa 2 Uw maag-, darm- en leverarts (MDL-arts) heeft u azathioprine (merknaam Imuran ) voorgeschreven voor de behandeling van de ziekte van Crohn of

Nadere informatie

Colofon. Oplage brochure 2.500, januari 2010, CCUVN. Tekst Schrijf-Schrijf, tekst en meer, Utrecht

Colofon. Oplage brochure 2.500, januari 2010, CCUVN. Tekst Schrijf-Schrijf, tekst en meer, Utrecht Fistels: een pijnlijk probleem 6 Editie 2010 Colofon Deze folder is een uitgave van de CCUVN. Geen enkel deel van deze tekst, noch de gehele uitgave mag op welke wijze dan ook worden verveelvoudigd zonder

Nadere informatie

Infliximab (Remicade) bij Inflammatoire darmziekten (ziekte van Crohn, Colitis Ulcerosa)

Infliximab (Remicade) bij Inflammatoire darmziekten (ziekte van Crohn, Colitis Ulcerosa) Infliximab (Remicade) bij Inflammatoire darmziekten (ziekte van Crohn, Colitis Ulcerosa) Uw behandelend arts heeft met u gesproken over het gebruik van infliximab In deze folder leest u over de werking

Nadere informatie

OBSTIPATIE FRANCISCUS VLIETLAND

OBSTIPATIE FRANCISCUS VLIETLAND OBSTIPATIE FRANCISCUS VLIETLAND Wat is obstipatie? Voedsel komt via de slokdarm en de maag in de darm terecht. Water en voedingsstoffen worden in de darm gedeeltelijk in de bloedbaan opgenomen. De stoffen

Nadere informatie

Diverticulitis. chirurgie

Diverticulitis. chirurgie Diverticulitis chirurgie Bij u is door uw behandelend arts de darmaandoening diverticulitis vastgesteld. Voor de behandeling hiervan bent u opgenomen op de afdeling chirurgie. In deze brochure krijgt u

Nadere informatie

Volledige coloscopie. Voorbereiding voor de patiënt

Volledige coloscopie. Voorbereiding voor de patiënt Maag-, darm- en leverziekten Endoscopisch centrum dr. M. De Maeyer dr. P. Schoeters dr. P. Van Hauthem dr. C. Croonen Volledige coloscopie Voorbereiding voor de patiënt Uw onderzoek is gepland op (datum)

Nadere informatie

De darmen als basis van een goede gezondheid

De darmen als basis van een goede gezondheid De darmen als basis van een goede gezondheid www.enerki.be ADRES CONTACT SOCIAL MEDIA Sint-Alenalaan 15 1700 Dilbeek Lange Haagstraat 62 1700 Dilbeek osteopathie@enerki.be 0477 28 79 44 Laat voedsel uw

Nadere informatie

Zwangerschap bij chronische ontstekingsziekten van de darmen

Zwangerschap bij chronische ontstekingsziekten van de darmen Zwangerschap bij chronische ontstekingsziekten van de darmen Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Zwangerschap 2 Erfelijkheid 2 Vruchtbaarheid 2 Invloed chronische darmziekte op de zwangerschap

Nadere informatie

Prednison / Prednisolon (corticosteroïden) bij de ziekte van Crohn en Collitus Ulserosa bij kinderen

Prednison / Prednisolon (corticosteroïden) bij de ziekte van Crohn en Collitus Ulserosa bij kinderen Prednison / Prednisolon (corticosteroïden) bij de ziekte van Crohn en Collitus Ulserosa bij kinderen In overleg met de behandelend arts is besloten dat uw kind het medicijn Prednison gaat gebruiken. De

Nadere informatie

Leefstijladviezen bij darmklachten

Leefstijladviezen bij darmklachten Leefstijladviezen bij darmklachten Inleiding Deze folder geeft informatie over darmklachten, de oorzaak ervan en wat ertegen te doen is. Het is belangrijk om de informatie aandachtig door te lezen want

Nadere informatie

Logboek Polikliniek hartfalen

Logboek Polikliniek hartfalen Logboek Polikliniek hartfalen Inleiding Uw cardioloog heeft u naar de hartfalenpolikliniek verwezen. De hartfalenverpleegkundige is er om u te begeleiden hoe u met uw hartklachten om kunt gaan. Hij/zij

Nadere informatie

Prednis(ol)on. Bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa

Prednis(ol)on. Bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Prednis(ol)on Bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Uw behandelend arts en/of verpleegkundige heeft met u gesproken over het gebruik van Prednis(ol)on. In deze folder krijgt u informatie over de

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER. TRANSITOL, pasta voor oraal gebruik in pot Lactulose/paraffineolie/vaseline

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER. TRANSITOL, pasta voor oraal gebruik in pot Lactulose/paraffineolie/vaseline BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER TRANSITOL, pasta voor oraal gebruik in pot Lactulose/paraffineolie/vaseline Lees de hele bijsluiter zorgvuldig door, want deze bevat belangrijke informatie

Nadere informatie

Divertikels en diverticulitis. Oorzaak en behandeling

Divertikels en diverticulitis. Oorzaak en behandeling Divertikels en diverticulitis Oorzaak en behandeling In deze folder krijgt u informatie over divertikels en diverticulitis. Deze folder geeft informatie over de oorzaak van divertikels en diverticulitis.

Nadere informatie

7,7. Werkstuk door een scholier 1769 woorden 9 maart keer beoordeeld

7,7. Werkstuk door een scholier 1769 woorden 9 maart keer beoordeeld Werkstuk door een scholier 1769 woorden 9 maart 2005 7,7 18 keer beoordeeld Vak Biologie Wat is colitis ulcerosa? Colitis ulcerosa is een chronische ontsteking van het slijmvlies van de dikke darm. Colitis

Nadere informatie

Constipatie en aambeien

Constipatie en aambeien STUDENTENGEZONDHEIDSCENTRUM Constipatie en aambeien CONSTIPATIE, OBSTIPATIE EN VERSTOPPING Wat is het? Bij constipatie is het moeilijk en soms zelfs pijnlijk om stoelgang te maken. De gemiddelde stoelgangsfrequentie

Nadere informatie

Medicatie bij de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa Prednison (corticosteroïden)

Medicatie bij de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa Prednison (corticosteroïden) Medicatie bij de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa Prednison (corticosteroïden) Maag-, Darm- en Leverziekten IJsselland Ziekenhuis Uw MDL-arts (maag-, darm- en leverarts) heeft u Prednison voorgeschreven

Nadere informatie

Azathioprine (Imuran )

Azathioprine (Imuran ) Azathioprine (Imuran ) bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Informatiefolder NNIC folder AZA uitgave november 2014 Deze folder is tot stand gekomen door samenwerkende IBD verpleegkundigen en MDL

Nadere informatie

Methotrexaat (MTX) bij de ziekte van Crohn

Methotrexaat (MTX) bij de ziekte van Crohn Methotrexaat (MTX) bij de ziekte van Crohn Uw behandelend arts en/of verpleegkundige specialist heeft met u gesproken over het gebruik van Methotrexaat (MTX). In deze folder krijgt u informatie over de

Nadere informatie

Voedingsadvies bij short bowel

Voedingsadvies bij short bowel Afdeling: Onderwerp: Diëtetiek De dunne darm is een belangrijk onderdeel van de spijsvertering. Na een maaltijd komt het voedsel via mond, slokdarm en maag in de dunne darm terecht. In de dunne darm wordt

Nadere informatie

Prednison (corticosteroïden)

Prednison (corticosteroïden) Prednison (corticosteroïden) Uw behandelend maag-darm-leverarts heeft u Prednison voorgeschreven in verband met een ontstekingsziekte van de darm. Deze folder geeft informatie over dit geneesmiddel. Heeft

Nadere informatie

1 DIT IS EEN VOORPROEFJE VAN STAP 1 VAN HET VERBAN AAMBEIEN STAPPENPLAN Download Direct Het Volledig Stappenplan Op www.verban-aambeien.com.

1 DIT IS EEN VOORPROEFJE VAN STAP 1 VAN HET VERBAN AAMBEIEN STAPPENPLAN Download Direct Het Volledig Stappenplan Op www.verban-aambeien.com. 1 Opmerking: Dit ebook is geoptimaliseerd om Full Screen bekeken te worden In Acrobat Reader is dat de sneltoets Zo kun je met één druk op de knop naar een volgende pagina en ben je niet steeds

Nadere informatie

INSTELLEN VAN EEN BEHANDELING MET BETABLOKKERS 5

INSTELLEN VAN EEN BEHANDELING MET BETABLOKKERS 5 WAT IS HARTFALEN? 3 WAT VOELT U ALS U AAN HARTFALEN LIJDT? 3 WAT DOET UW ARTS OM UW ZIEKTE TE BEHANDELEN? 4 Controle van de symptomen4 De verdere evolutie van de ziekte voorkomen 4 INSTELLEN VAN EEN BEHANDELING

Nadere informatie

6-Mercaptopurine (Purinethol )

6-Mercaptopurine (Purinethol ) 6-Mercaptopurine (Purinethol ) bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Informatiefolder NNIC folder 6MP uitgave november 2014 Deze folder is tot stand gekomen door samenwerkende IBD verpleegkundigen

Nadere informatie

Leefregels na operatie aan verwijde slagader via de buik (AAA)

Leefregels na operatie aan verwijde slagader via de buik (AAA) Leefregels na operatie aan verwijde slagader via de buik (AAA) Inleiding U heeft een operatie ondergaan aan een verwijding van de buikslagader. Hierdoor heeft u een buikwond die tijd nodig heeft om te

Nadere informatie

Behandeling met infliximab Ter behandeling van de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa

Behandeling met infliximab Ter behandeling van de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Behandeling met infliximab Ter behandeling van de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Afdeling maag-darm-leverziekten Inleiding Uw arts heeft een behandeling met infliximab voorgesteld. Infliximab is

Nadere informatie

5-ASA preparaten. Medicatie bij de Ziekte van Crohn of Colitis Ulcerosa. MDL-centrum IJsselland Ziekenhuis. www.mdlcentrum.nl

5-ASA preparaten. Medicatie bij de Ziekte van Crohn of Colitis Ulcerosa. MDL-centrum IJsselland Ziekenhuis. www.mdlcentrum.nl 5-ASA preparaten Medicatie bij de Ziekte van Crohn of Colitis Ulcerosa MDL-centrum IJsselland Ziekenhuis www.mdlcentrum.nl Inhoudsopgave 1. Behandeling bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa 3 2.

Nadere informatie

Zwangerschap bij chronische ontstekingsziekten van de darm

Zwangerschap bij chronische ontstekingsziekten van de darm Zwangerschap bij chronische ontstekingsziekten van de darm Inleiding Zwanger worden als je een chronische ontstekingsziekte van de darm (IBD = inflammatory Bowel disease) hebt zoals de ziekte van Crohn

Nadere informatie

Low Anterior Resectie Syndroom (LARS) Informatiebrochure patiënten

Low Anterior Resectie Syndroom (LARS) Informatiebrochure patiënten Low Anterior Resectie Syndroom (LARS) Informatiebrochure patiënten 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. Wat is en Low Anterior Resectie Syndroom (LARS)?... 4 Wat zijn veelvoorkomende syndromen?... 5 Potentiële risicofactoren

Nadere informatie

Adalimumab (Humira) bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Maag-Darm-Levercentrum. Beter voor elkaar

Adalimumab (Humira) bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Maag-Darm-Levercentrum. Beter voor elkaar Adalimumab (Humira) bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Maag-Darm-Levercentrum Beter voor elkaar 2 Inleiding Uw behandelend arts heeft met u gesproken over het gebruik van Adalimumab (Humira).

Nadere informatie

Inleiding. Wat is infliximab

Inleiding. Wat is infliximab Infliximab-infuus Inleiding In overleg met uw maag-, darm-, leverarts (MDL-arts) gaat u starten met de behandeling infliximab. In deze folder vindt u informatie over infliximab, over de werking en de behandeling,

Nadere informatie

BIJSLUITER. MERCAPTOPURINE 10 mg/ml suspensie

BIJSLUITER. MERCAPTOPURINE 10 mg/ml suspensie BIJSLUITER MERCAPTOPURINE 10 mg/ml suspensie Lees de hele bijsluiter goed vóórdat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u. - Bewaar deze bijsluiter. Misschien heeft

Nadere informatie

Buikklachten, altijd een opvlamming? Rinze ter Steege, MDL-arts Martini ziekenhuis Groningen IBD dag 22 september 2018

Buikklachten, altijd een opvlamming? Rinze ter Steege, MDL-arts Martini ziekenhuis Groningen IBD dag 22 september 2018 Buikklachten, altijd een opvlamming? Rinze ter Steege, MDL-arts Martini ziekenhuis Groningen IBD dag 22 september 2018 Korte introductie MDL-arts in Martini ziekenhuis sinds 1 september 2016 Gestudeerd

Nadere informatie

Maag-, darm en leverziekten

Maag-, darm en leverziekten Afdeling: Onderwerp: Maag-, darm en leverziekten Mesalazine bij ziekte van Crohn en Colitis ulcerosa 1 Mesalazine bij de ziekte van Crohn en Colitis ulcerosa De maag-darm-leverarts (MDL-arts) heeft samen

Nadere informatie

Maag-, Darm- en Leverziekten. Corticosteroïden. www.catharinaziekenhuis.nl

Maag-, Darm- en Leverziekten. Corticosteroïden. www.catharinaziekenhuis.nl Maag-, Darm- en Leverziekten Corticosteroïden www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl MDL025 / Corticosteroïden / 20-03-2014 2 Corticosteroïden In

Nadere informatie

Bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa

Bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Diëtetiek / Voedingsteam Voedingsadviezen Bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Inleiding U heeft van uw arts vernomen dat u de ziekte van Crohn of Colitis Ulcerosa heeft. Deze ziekten kenmerken

Nadere informatie

6-Mercaptopurine (Purinethol) bij Inflammatoire Darmziekten (Ziekte van Crohn / colitis ulcerosa )

6-Mercaptopurine (Purinethol) bij Inflammatoire Darmziekten (Ziekte van Crohn / colitis ulcerosa ) 6-Mercaptopurine (Purinethol) bij Inflammatoire Darmziekten (Ziekte van Crohn / colitis ulcerosa ) Maag-Darm-Levercentrum Beter voor elkaar 2 Inleiding Uw behandelend arts heeft met u gesproken over het

Nadere informatie

Zetpil en klysma. bij kinderen en jongeren met de ziekte van Crohn

Zetpil en klysma. bij kinderen en jongeren met de ziekte van Crohn Zetpil en klysma bij kinderen en jongeren met de ziekte van Crohn Waarom deze folder? Je dokter heeft met je gesproken over het gebruik van zetpillen en klysma s. In deze folder krijg je informatie over

Nadere informatie

Verstopping VRAAG OVER UW MEDICIJNEN! WWW.APOTHEEK.NL

Verstopping VRAAG OVER UW MEDICIJNEN! WWW.APOTHEEK.NL Verstopping WAT IS VERSTOPPING WAT KUNT U ZELF DOEN WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN WANNEER KUNT U BETER NAAR UW HUISARTS GAAN VRIJ VERKRIJGBARE MEDICIJNEN VRAAG OVER UW MEDICIJNEN! WWW.APOTHEEK.NL VERSTOPPING

Nadere informatie

Cover Page. The handle http://hdl.handle.net/1887/23854 holds various files of this Leiden University dissertation.

Cover Page. The handle http://hdl.handle.net/1887/23854 holds various files of this Leiden University dissertation. Cover Page The handle http://hdl.handle.net/1887/23854 holds various files of this Leiden University dissertation. Author: Marel, Sander van der Title: Gene and cell therapy based treatment strategies

Nadere informatie

IBD en voeding. MDL verpleegkundigen IJsselland Ziekenhuis

IBD en voeding. MDL verpleegkundigen IJsselland Ziekenhuis IBD en voeding MDL verpleegkundigen IJsselland Ziekenhuis Inhoudsopgave 1. Algemene voedingsadviezen 2 2. Diarree 4 3. Ondervoeding 7 4. Overgewicht 7 5. Stoma 8 6. Aanvullende informatie en patiëntenverenigingen

Nadere informatie

Inflammatoire darmontsteking (IBD), maagdarmontsteking bij honden en katten

Inflammatoire darmontsteking (IBD), maagdarmontsteking bij honden en katten Omschrijving Oorzaken Verschijnselen Diagnose Therapie Prognose Omschrijving Inflammatoire (ontsteking) van darmziekten (IBD) is een groep van gastro-intestinale (maagdarm) ziekten waarbij ontstekingen

Nadere informatie

De ziekte. e ziekte. n Crohn. Charlotte heeft de ziekte van Crohn

De ziekte. e ziekte. n Crohn. Charlotte heeft de ziekte van Crohn De ziekte van Crohn e ziekte n Crohn Charlotte heeft de ziekte van Crohn 1 De ziekte van Crohn In België lijden zo n 15.000 personen aan de ziekte van Crohn. Per jaar komen er in ons land 500 nieuwe gevallen

Nadere informatie

Azathioprine (Imuran) bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa

Azathioprine (Imuran) bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Azathioprine (Imuran) bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa informatiefolder NNIC folder AZA uitgave maart 2011 Deze folder is tot stand gekomen door samenwerkende IBD verpleegkundigen binnen het

Nadere informatie

6. Behandeling, medicatie en operatie

6. Behandeling, medicatie en operatie colitis ulcerosa: ziekte en behandeling 6. Behandeling, medicatie en operatie Het verloop van de ziekte is niet goed voorspelbaar. Periodes met weinig of geen klachten worden afgewisseld met periodes waarin

Nadere informatie

De vragenlijst bestaat uit enkele vragen over uw algehele gesteldheid en specifieke vragen over mogelijke buikklachten die u ervaart.

De vragenlijst bestaat uit enkele vragen over uw algehele gesteldheid en specifieke vragen over mogelijke buikklachten die u ervaart. Vragenlijst POLYP-studie Recent bent u op controle geweest in het ziekenhuis voor uw galblaaspoliep of heeft u een operatie ondergaan. In dit document vind u de vragenlijst horend bij de POLYP-studie,

Nadere informatie

6-Mercaptopurine (Purinethol) bij inflammatoire darmziekten (Ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa)

6-Mercaptopurine (Purinethol) bij inflammatoire darmziekten (Ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa) 6-Mercaptopurine (Purinethol) bij inflammatoire darmziekten (Ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa) Uw behandelend arts heeft met u ge sproken over het gebruik van 6-mercaptopurine (Puri-Nethol). In deze

Nadere informatie

COLITIS ULCEROSA. Sint-Lucas IBD-kliniek

COLITIS ULCEROSA. Sint-Lucas IBD-kliniek COLITIS ULCEROSA Sint-Lucas IBD-kliniek COLITIS ULCEROSA Sint-Lucas IBD-kliniek Wat is Colitis Ulcerosa? Colitis Ulcerosa is een chronische ontstekingsziekte van de dikke darm (=colon) waarbij zweren (=

Nadere informatie

Adalimumab (Humira) bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa

Adalimumab (Humira) bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Afdeling: Onderwerp: MDL-centrum (Humira) bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Inleiding Uw behandelend arts heeft met u gesproken over het gebruik van (Humira). In deze folder krijgt u informatie

Nadere informatie

Golimumab (Simponi ) Informatiefolder. Bij colitis ulcerosa. NICC Folder Golimumab Uitgave september 2016

Golimumab (Simponi ) Informatiefolder. Bij colitis ulcerosa. NICC Folder Golimumab Uitgave september 2016 Golimumab (Simponi ) Bij colitis ulcerosa Informatiefolder NICC Folder Golimumab Uitgave september 2016 Deze folder is tot stand gekomen door samenwerkende IBD verpleegkundigen en MDL artsen binnen respectievelijk

Nadere informatie

VOEDING BIJ CHRONISCHE DARMONTSTEKINGEN FRANCISCUS GASTHUIS

VOEDING BIJ CHRONISCHE DARMONTSTEKINGEN FRANCISCUS GASTHUIS VOEDING BIJ CHRONISCHE DARMONTSTEKINGEN FRANCISCUS GASTHUIS Inleiding Deze informatie is bestemd voor patiënten die bekend zijn met chronische darmontstekingen. De meest bekende zijn: de ziekte van Crohn

Nadere informatie

Methotrexaat (Ledertrexate of Emthexate) bij de ziekte van Crohn

Methotrexaat (Ledertrexate of Emthexate) bij de ziekte van Crohn Methotrexaat (Ledertrexate of Emthexate) bij de ziekte van Crohn Uw behandelend arts heeft met u gesproken over het gebruik van Methotrexaat (MTX). In deze folder krijgt u informatie over de werking en

Nadere informatie

Oorzaken Diagnose stellen Medische behandeling

Oorzaken Diagnose stellen Medische behandeling Prikkelbare darm Een prikkelbare darm is een onschuldige darmaandoening, die wel veel lichamelijke klachten kan geven. Men spreekt niet van een ziekte omdat een prikkelbare darm niet samengaat met zichtbare

Nadere informatie

Prednis(ol)on. bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Informatiefolder. N-ICC folder PRED uitgave november 2014

Prednis(ol)on. bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Informatiefolder. N-ICC folder PRED uitgave november 2014 Prednis(ol)on bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Informatiefolder N-ICC folder PRED uitgave november 2014 Deze folder is tot stand gekomen door samenwerkende IBD verpleegkundigen en MDL artsen

Nadere informatie

Darmstoma Een kunstmatige uitgang van de darm

Darmstoma Een kunstmatige uitgang van de darm Darmstoma Een kunstmatige uitgang van de darm U heeft van uw arts gehoord dat u een stoma krijgt of dat de kans op een stoma bij uw operatie aanwezig is. Het is een ingrijpende verandering in uw leven

Nadere informatie

een bepaalde ziekte, zoals een darmontsteking, het prikkelbare darmsyndroom (IBS), diabetes of een kwaadaardige aandoening.

een bepaalde ziekte, zoals een darmontsteking, het prikkelbare darmsyndroom (IBS), diabetes of een kwaadaardige aandoening. Verstopping Regelmatig ontlasting hebben, is voor veel mensen een teken van goede gezondheid. De regelmaat verschilt van mens tot mens: de een heeft drie keer per dag ontlasting, de ander drie keer per

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER. TRANSULOSE, mondpasta in pot Lactulose/paraffineolie/vaseline

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER. TRANSULOSE, mondpasta in pot Lactulose/paraffineolie/vaseline BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER TRANSULOSE, mondpasta in pot Lactulose/paraffineolie/vaseline Lees de hele bijsluiter zorgvuldig door voordat u start met het gebruik van dit geneesmiddel -

Nadere informatie

Macrogol en electrolyten 13,7 g Teva, poeder voor drank

Macrogol en electrolyten 13,7 g Teva, poeder voor drank 1.3.1 : Bijsluiter Bladzijde : 1 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE PATIËNT Macrogol en electrolyten 13,7 g Teva, Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke

Nadere informatie

Inflammatoire darmziekten bij kinderen

Inflammatoire darmziekten bij kinderen Inflammatoire darmziekten bij kinderen Kindergastro-enterologie, Hepatologie en Nutricie Dr. Virginie Janssens Dr. Ilse Hoffman 89 11 De ziekte van Crohn bij het kind en de adolescent. 11.1. Inleiding

Nadere informatie

IBD en voeding. Informatie voor mensen met Crohn of colitis ulcerosa. MDL-centrum IJsselland Ziekenhuis. www.mdlcentrum.nl

IBD en voeding. Informatie voor mensen met Crohn of colitis ulcerosa. MDL-centrum IJsselland Ziekenhuis. www.mdlcentrum.nl IBD en voeding Informatie voor mensen met Crohn of colitis ulcerosa MDL-centrum IJsselland Ziekenhuis www.mdlcentrum.nl Inhoudsopgave 1. Algemene voedingsadviezen 2 2. Diarree 6 3. Ondervoeding 8 4. Overgewicht

Nadere informatie

Methotrexaat (MTX) bij de ziekte van Crohn MDL

Methotrexaat (MTX) bij de ziekte van Crohn MDL Methotrexaat (MTX) bij de ziekte van Crohn MDL Inhoudsopgave Algemeen...4 Werking...4 Gebruik...5 Bijwerkingen...6 Foliumzuur...6 Aanvullende informatie...7 Zwangerschap en borstvoeding...7 Tot slot...8

Nadere informatie

Opheffen van een stoma. Chirurgie

Opheffen van een stoma. Chirurgie Opheffen van een stoma Chirurgie Inleiding U heeft bij een vorige operatie een darmstoma gekregen. In overleg met de chirurg is besloten dit stoma op te heffen. In deze folder leest u meer over de gang

Nadere informatie