Op weg naar zelfstandigheid

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Op weg naar zelfstandigheid"

Transcriptie

1 Brochure voor jongeren Op weg naar zelfstandigheid ribw arnhem & veluwe vallei

2 Brochure voor jongeren Op weg naar zelfstandigheid

3 2 3 Overzicht onderwerpen Welkom bij RIBW Arnhem & Veluwe Vallei! Voorwoord 3 Onze organisatie 4 De diensten die wij jou bieden 5 De begeleiding 7 Jouw recht op privacy 9 Cliëntenconsulent 10 Cliëntenraad 11 Betrokken bij sollicitaties 13 Medicijnen en besmettelijke ziekten 14 Klachtenregeling: wat doe jij met een klacht 16 Financiën: vergoedingen en eigen bijdrage 18 Wanneer gaat gedrag te ver 20 Wanneer jouw begeleiding eindigt 22 Voorwoord Je hebt gekozen voor begeleiding door RIBW Arnhem & Veluwe Vallei. Het vertrouwen dat je ons daarmee schenkt, willen wij graag waarmaken. Wij doen dan ook ons best jou zo goed mogelijk te ondersteunen, op een manier die jij prettig vindt. Jouw persoonlijk begeleider vertelt je wat onze werkwijze is. Je hoort wat je van ons mag verwachten. En ook wat wij daarbij van jou verwachten. Heb je vragen, dan kun je deze altijd aan je begeleider stellen. In deze brochure hebben we de belangrijkste zaken op papier gezet. Deze brochure kun je in jouw persoonlijke map doen, samen met andere papieren die je wilt bewaren. Zo heb je altijd alle informatie overzichtelijk en handig bij elkaar. Ik hoop dat je bij ons de begeleiding vindt die je zoekt. Namens de RIBW Arnhem & Veluwe Vallei, Hanny Jansen en Harry Matser, Raad van Bestuur Overal waar 'hij' of 'hem' staat kan ook 'zij' of 'haar' bedoeld worden.

4 4 5 Onze organisatie De diensten die wij jou bieden RIBW Arnhem & Veluwe Vallei RIBW staat voor Regionale Instelling voor Beschermd Wonen. We helpen cliënten om zo zelfstandig mogelijk te wonen. We gaan ook actief met onze cliënten op zoek naar wat een cliënt wil en kan met zijn leven. We vinden het belangrijk om onze cliënten daarin te steunen en te helpen. Jouw persoonlijke wensen staan voor ons centraal. Wat wil je met je leven? Wat vind je belangrijk? Wat heb je nodig om dat te bereiken? Wij begeleiden vanuit het hart, met verstand van zaken! Er zijn in Nederland 23 RIBW s. Arnhem & Veluwe Vallei is er een van. Wij zijn een zelfstandige organisatie met een eigen werkgebied: de regio Arnhem en een deel van de Veluwe. Onze begeleiding is er voor mensen uit de gemeenten Arnhem, Lingewaard, Rheden, Ede, Wageningen, Westervoort, Renkum, Duiven, Overbetuwe en Rozendaal. In 2006 zijn we gestart met woonvormen voor jongeren van 12 tot 19 jaar. Cliënten van de RIBW Arnhem & Veluwe Vallei krijgen begeleiding bij het wonen, werken en leven. Hieronder vind je een overzicht. Wonen naar jouw wensen We kijken samen met jou welke begeleiding je nodig hebt. Daarbij zoeken we een passende woonvorm. Samen met jou kijken we welke woonvorm het beste past: Beschermd Wonen: een woonvorm waarbij onze medewerkers vrijwel dagelijks aanwezig zijn om ondersteuning te bieden. De cliënt leeft met anderen in een huis en deelt met hen een woonkamer, keuken, badkamer en toilet. Iedere bewoner heeft een eigen zit-slaapkamer. Er zijn ook eenpersoonswoonruimten waar Beschermd Wonen mogelijk is. Begeleid Zelfstandig Wonen: de ondersteuning van een cliënt die op zichzelf woont of bij zijn ouders/wettelijk vertegenwoordiger. De begeleider houdt gepaste afstand, maar komt volgens afspraak geregeld op bezoek. Ook is 24 uur per dag een medewerker van RIBW Arnhem & Veluwe Vallei bereikbaar. De cliënt houdt zijn eigen woning, woont bij zijn ouders/wettelijk vertegenwoordiger of huurt zelfstandige woonruimte via RIBW Arnhem & Veluwe Vallei. Bijvoorbeeld in een Centraal Wonencomplex, een gebouw dat onderdak biedt aan meerdere cliënten die elk hun eigen woonvoorzieningen hebben. Zij kunnen er ook gebruikmaken van een extra, gemeenschappelijke huiskamer of keuken. Samen koken en eten mag, maar hoeft niet. Werk en vrije tijd Starten met opleiding of werk? De RIBW Arnhem & Veluwe Vallei werkt samen met verschillende organisaties die er graag voor zorgen dat je je opleiding voort kan zetten of ergens kan beginnen met werk of vrijwilligerswerk dat bij jou en je mogelijkheden past. Je kunt samen met je begeleider bespreken wat er voor jou mogelijk is.

5 6 7 De begeleiding Locus zorgprogramma Binnen de regio Arnhem Jeugd kun je trainingen volgen die Wat doen we niet RIBW Arnhem & Veluwe Vallei biedt veel soorten ondersteuning, Bij ons richt de begeleiding zich op jouw ontwikkeling, met als doel zo zelfstandig mogelijk wonen. Samen met je persoonlijk Persoonlijk dossier Alle afspraken, gegevens en verslagen komen in jouw persoon- afgestemd zijn op jouw situatie en leervragen en gericht op maar niet alles. Psychiatrische en/of psychosociale behandeling begeleider bepaal je welke ondersteuning voor jou de beste is. lijk dossier te staan. Ook het signaleringsplan, persoonlijk plan het ontwikkelen van competenties richting zelfstandig wonen. krijg je bij een andere instelling, bijvoorbeeld bij Pro Persona. Jouw mogelijkheden, sterke kanten en wensen staan hierbij en de evaluatieverslagen vind je erin terug. Dit dossier dat jouw Deze trainingen worden gegeven door de begeleiders samen altijd voorop. En natuurlijk houden we rekening met wat jij niet begeleider bijhoudt, kun je altijd inzien. Ben je jonger dan 16 jaar, met de orthopedagoog. kunt of moeilijk vindt. dan mogen je ouders (met gezag)/wettelijk vertegenwoordiger Eigen kracht en ontwikkeling Alles in de begeleiding van de RIBW Arnhem & Veluwe Vallei is Altijd persoonlijk Je hebt een eigen persoonlijk begeleider. Wij vinden het ook het dossier inzien. Ben je ouder dan 16 jaar, dan geldt dat toestemming van jou nodig is, als je ouders/wettelijk vertegenwoordiger het dossier willen inzien. erop gericht dat je de regie over je eigen leven neemt en meedoet belangrijk om met jou en je ouders/wettelijk vertegenwoor- in de maatschappij. Binnen de RIBW is hier veel aandacht voor diger de begeleiding af te stemmen. Samen maak je duidelijke Signaleringsplan onder de naam ZO (Zelf en Ontwikkeling). De RIBW ondersteunt afspraken over de ondersteuning die jij krijgt. De woonvorm Er kunnen momenten komen dat het even wat minder gaat je daarbij door verschillende activiteiten, bijeenkomsten en biedt 24 uur begeleiding. Je hebt regelmatig contact met je of dat je in een crisissituatie komt. Het is prettig voor jou en herstelcursussen te organiseren en ervaringsdeskundigen in persoonlijk begeleider. Daarnaast heb je ook een schaduw- voor je persoonlijk begeleider als hij van tevoren weet hoe zo n te zetten. Door in gesprek te gaan met jongeren die hetzelfde begeleider, die je helpt als jouw eigen begeleider om redenen moeilijke fase bij jou te herkennen is. Dit schrijft jouw persoon- hebben meegemaakt als jij, krijg je ruimte om jezelf te ontwik- voor langere tijd afwezig is. lijk begeleider op in het signaleringsplan. Ook leg je samen vast kelen. Het accent ligt op jouw eigen kracht en mogelijkheden hoe de begeleider op zo n moment het beste kan reageren. en het (her)ontdekken van je kwaliteiten.

6 8 9 Jouw recht op privacy Persoonlijk plan Tijdens deze evaluaties bespreek je de doelen die je gesteld hebt Je hebt recht op privacy. Daarom moeten onze medewerkers zich of de zorg van de RIBW Arnhem & Veluwe Vallei van goede Als jij en je persoonlijk begeleider elkaar beter kennen, dan ga in het persoonlijk plan. Kloppen deze doelen nog of moeten ze aan bepaalde regels houden. Als bijvoorbeeld een medewerker kwaliteit is. Dat kan alleen als jij daarvoor toestemming hebt je samen jouw persoonlijk plan opstellen. In dit plan beschrij- bijgesteld worden? Ook bespreek je wat je van de ondersteuning bij een woning van Beschermd Wonen naar binnen wil, dan belt gegeven in je cliëntdossier. Uiteraard heb je zelf wel het recht ven jullie gezamenlijk welke doelen je hebt en hoe je deze wilt vindt en of je tevreden bent over jouw persoonlijk begeleider. hij aan en wacht tot iemand open doet. Pas als er niet wordt om je eigen gegevens in te zien. bereiken. Dit kunnen doelen zijn op het gebied van zelfredzaamheid, wonen of je sociaal netwerk. Ook bepaal je samen welke ondersteuning je krijgt om dit te bereiken. Enkele keren per jaar Je begeleider maakt een verslag van het gesprek, het evaluatieverslag. gereageerd, dan mag de medewerker met zijn eigen sleutel naar binnen gaan. Hij mag dan in de gezamenlijke ruimtes van de woning komen. Een privékamer van een jongere kan de mede- Meer informatie De regels over persoonlijke gegevens en jouw privacy zijn evalueert de begeleider jouw plan met zijn teamgenoten. Wanneer je jonger dan 18 jaar bent, zegt de wet dat Bureau werker niet ingaan zonder jouw toestemming. Alleen wanneer vastgelegd in de Privacyregeling ter bescherming persoons- Jeugdzorg betrokken is voor het stellen van een indicatie en het heel dringend is of in jouw belang, dan mag de medewerker gegevens. Je kunt dit reglement inzien bij het regiokantoor of Evaluatie controleert hoe de begeleiding verloopt, bijvoorbeeld door zonder toestemming naar binnen. opvragen bij de cliëntenconsulent of het Centraal Bureau via Maximaal 3 maanden na je komst vindt de eerste evaluatie plaats. Het persoonlijk plan wordt vastgesteld. Daarna heb je minimaal een keer per halfjaar een evaluatiegesprek. Bij een aanwezig te zijn bij evaluaties. Persoonlijke gegevens Ook je persoonlijke gegevens zijn privé en die behandelen (026) De medewerkers van het Centraal Bureau werken voor alle regiokantoren van de RIBW en verzorgen bijvoorbeeld de financiën, personeelszaken en communicatie evaluatiegesprek ben jij, je ouder/wettelijk vertegenwoordiger, we daarom vertrouwelijk. Veel van die gegevens zijn digitaal van de organisatie. de orthopedagoog, de persoonlijk begeleider en Bureau Jeugd- vastgelegd in het cliëntregistratiesysteem. Bijvoorbeeld zorg/verwijzer aanwezig. informatie over jouw begeleiding en je financiële gegevens. Deze informatie gebruiken onze medewerkers bij jouw bege- leiding. Soms willen andere organisaties zoals de Inspectie GGZ of een zorgverzekeraar deze gegevens inzien om te beoordelen

7 10 11 Cliëntenconsulent Cliëntenraad Jouw belangrijkste contactpersoon bij RIBW Arnhem & Veluwe Vallei is je persoonlijk begeleider. Soms heb je misschien behoefte Meer informatie De cliëntenconsulent is te bereiken op telefoonnummer RIBW Arnhem & Veluwe Vallei heeft een eigen cliëntenraad vóór en dóór cliënten. Deze cliëntenraad komt op voor de belangen De cliëntenraad kent een aantal commissies. Meestal is er één per woonvorm. Als cliënten zelfstandig wonen, kan er een om met iemand te praten die jou en/of jouw begeleider niet (026) van jou en andere cliënten. De mensen die dit doen, zijn zelf ook commissie voor de hele regio zijn. Ook de jongeren kunnen iedere dag meemaakt. Daarvoor kun je terecht bij de cliënten- cliënten en weten dus goed wat belangrijk is. een eigen cliëntencommissie hebben. Deze commissie let op de consulent. Zij is vertrouwenspersoon voor alle cliënten die met gemeenschappelijke belangen van de jongeren (van die locatie problemen of vragen zitten waarmee zij niet terecht kunnen of De onderwerpen die de cliëntenraad bespreekt, zijn belangrijk of woonvorm). De jongerencommissie heeft één vertegenwoor- durven bij de begeleider of het regiohoofd. voor alle of een groot deel van de cliënten. Bijvoorbeeld veilig- diger in de cliëntenraad. De cliëntenconsulent helpt jou bijvoorbeeld: als je een vraag hebt die je om welke reden dan ook liever heid, sfeer, kwaliteit van begeleiding, toegankelijkheid van informatie, veranderingen in beleid en verbouwing van wooneenheden. Meepraten of luisteren De cliëntenraad vergadert een keer in de maand. Ongeveer vier niet aan jouw eigen begeleider stelt; bij een klachtenprocedure, zoals bij het schrijven van een klachtenbrief; Onafhankelijk De cliëntenraad is officieel en onafhankelijk. Door regelmatig keer per jaar is het bestuur van RIBW Arnhem & Veluwe Vallei hierbij aanwezig. De cliëntenraad en de cliëntenconsulent stellen de vergaderagenda op. Cliënten kunnen ook onderwerpen door informatie te geven over de rechten, plichten en te overleggen met het bestuur kan de raad invloed uitoefenen aandragen. De cliëntenconsulent ondersteunt hierbij. Je mag ook procedures die RIBW Arnhem & Veluwe Vallei heeft; op het beleid. Voor sommige zaken is het bestuur zelfs wettelijk bij de vergaderingen aanwezig zijn. Laat dit dan wel van tevoren verplicht de cliëntenraad om advies te vragen. aan de raad weten.

8 12 13 Betrokken bij sollicitaties Regionale Adviesraden Naast een cliëntenraad voor de hele organisatie is er ook een adviesorgaan op regionaal niveau: de Regionale Adviesraden (RAR). De RAR behartigt de gemeenschappelijke belangen van cliënten in de regio waar de adviesraad actief is. De RAR bestaat uit minimaal drie leden, die cliënt zijn in de betreffende regio. Meer informatie of vergadering bijwonen De cliëntenraad heeft een eigen pagina in De Ommekeer, het cliëntenblad van RIBW Arnhem & Veluwe Vallei. Op deze pagina vind je nieuws en wetenswaardigheden van de raad. Wil je meer informatie over de cliëntenraad, neem dan contact op met de cliëntenconsulent. Zij is te bereiken via telefoonnummer (026) Schrijven kan ook, naar: RIBW Arnhem & Veluwe Vallei, t.a.v. Cliëntenraad, Velperweg 11, 6824 BC Arnhem. Als cliënt mag je advies geven bij de benoeming van de bestuursleden. Dit is in de wet vastgelegd. Ook heb je een zogeheten verzwaard adviesrecht bij de benoeming van hoofden van werkeenheden. Voor het in dienst nemen van bijvoorbeeld een nieuwe begeleider, medewerker begeleiding, gastvrouw-heer/ huishoudelijk medewerker is wettelijk niets geregeld. Toch wil de RIBW Arnhem & Veluwe Vallei haar cliënten ook zo veel mogelijk betrekken bij het aannemen van deze medewerkers. In overleg met de cliëntenraad zijn daarover dan ook afspraken gemaakt. Als cliënt kun je betrokken worden bij sollicitatieprocedures van nieuwe medewerkers door deelname aan een sollicitatiecommissie.

9 14 Dit hoofdstuk geldt alleen als je cliënt Beschermd Wonen bent 15 Medicijnen en besmettelijke ziekten Bij RIBW Arnhem & Veluwe Vallei leeft iedere cliënt zo zelfstandig mogelijk. Om het samenwonen voor iedereen veilig en prettig te houden, gelden er bepaalde regels. Zo ook op het gebied van medicijngebruik en besmettelijke ziekten. Medicijnen beheren en innemen Je gaat zo zelfstandig mogelijk om met het beheren en innemen van je medicijnen. Je persoonlijk begeleider kan je hierbij ondersteunen. Bijvoorbeeld met: een overzicht maken van wanneer jij welke medicijnen inneemt verdelen van de medicatie over de dagen bewaren van de medicijnen in de medicijnkist toezicht houden en controleren leren zelfstandig medicijnen innemen bestellen, ontvangen of bewaren van medicijnen afvoeren van oude medicijnen. Met jouw begeleider en eventueel de behandelaar (arts) spreek je af welke hulp je krijgt bij het beheren en innemen van je medicijnen. Deze afspraken komen in jouw persoonlijk plan te staan. Je begeleider mag jou geen medicijnen voorschrijven of jouw bestaande medicatie veranderen. Alleen je behandelaar (arts) mag dit doen. Dit doet hij in overleg met jou. Geef de veranderingen wel aan je begeleider door. Meer informatie Uitgebreide informatie over het ontvangen, bewaren en verdelen van medicijnen vind je in het Medicatiebeleid. Je kunt dit protocol inzien in je woning of opvragen bij de cliëntenconsulent of het Centraal Bureau. Besmettelijke ziekten Sommige cliënten hebben een besmettelijke ziekte, bijvoorbeeld hepatitis B of hiv. Als deze ziekte bij ons bekend is, doen wij er alles aan om te voorkomen dat anderen besmet raken. RIBW Arnhem & Veluwe Vallei én cliënten hebben namelijk een verantwoordelijkheid om besmetting van andere mensen tegen te gaan.

10 16 17 Klachtenregeling: wat doe je met een klacht Bij RIBW Arnhem & Veluwe Vallei gaan we zorgvuldig te werk. Desondanks kan er wel eens iets mis gaan. Fouten maken is Geheimhouding Bij de klachtenprocedure geldt een geheimhoudingsplicht. jou en doet eventueel nader onderzoek. Is een RIBW-medewerker de oorzaak van het probleem, dan volgt een gesprek met hem, Meer informatie In het klachtenreglement staat meer informatie over de immers menselijk. Ook kan het gebeuren dat je ontevreden bent Dit betekent dat alle betrokkenen de vertrouwelijke gegevens jou en het hoofd. Dan wordt geprobeerd een oplossing te klachtenprocedure. Je kunt dit reglement inzien bij jouw over regelingen binnen de instelling. Of over het doen en laten geheim moeten houden. vinden waarmee iedereen tevreden is. Heeft jouw klacht juist regiokantoor of opvragen bij het Centraal Bureau of de van een van de medewerkers. Om voor iedereen duidelijk te maken wat je als cliënt dan kunt doen, hebben we een klachtenregeling opgesteld. Als je een klacht indient, dan kunnen we naar Stappenplan Heb je een klacht, dan kun je de volgende stappen zetten, met het hoofd te maken, ga dan naar de bestuurder of de cliëntenconsulent. cliëntenconsulent via (026) een oplossing zoeken. En daardoor kunnen wij zelf van onze eventueel met hulp van de cliëntenconsulent: Stap 3: klachtencommissie fouten leren. Ben je niet tevreden over de uitkomst van de stappen 1 en 2, of Hulp bij het indienen Het is niet altijd even gemakkelijk om een klacht in te dienen. Stap 1: probleem uitpraten Het is het beste om eerst zelf te praten met de persoon waarover jouw klacht gaat. zie je dat niet zitten, dan kun je de klachtencommissie om een oordeel vragen. Op een speciaal klachtenformulier leg je jouw klacht uit. Dit formulier is bij ieder regiokantoor, het Centraal Je kunt je daarom bijvoorbeeld laten helpen door iemand die Bureau en de cliëntenconsulent te krijgen. Je kunt het formulier je vertrouwt. Ook kun je de cliëntenconsulent om hulp vragen. Stap 2: bemiddeling ook downloaden via de website. Je richt je klacht aan de Deze helpt net zo lang totdat de klacht uit de wereld is of een Heeft de eerste stap het probleem niet opgelost, dan kun je de secretaris van de klachtencommissie. Deze persoon bespreekt oplossing is gevonden. klacht melden bij het regiohoofd. Deze bespreekt de klacht met de vervolgstappen met jou.

11 18 19 Financiën: vergoedingen en eigen bijdrage De meeste kosten die je maakt voor onze begeleiding, krijg je vergoed vanuit de AWBZ, de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten. Ben je ouder dan achttien jaar, dan betaal je een eigen bijdrage. Ben je jonger dan achttien jaar, dan wordt een ouderbijdrage verwacht (conform de normbedragen Jeugdzorg). In overleg met ouders/wettelijk vertegenwoordiger wordt bekeken hoe zelfstandig jij je financiën kan beheren. Bij het eerste gesprek, je intakegesprek, krijg je hierover informatie. Persoonsgebonden budget Sommige cliënten hebben een persoonsgebonden budget (pgb). Met dit geldbedrag kopen ze de ondersteuning die ze nodig hebben. Heb je een pgb, dan kun je daar de volgende hulp mee betalen: persoonlijke verzorging, verpleging, ondersteunende en activerende begeleiding en tijdelijk verblijf. Bijna alle ondersteuning die RIBW Arnhem & Veluwe Vallei biedt, komt in aanmerking voor het pgb, met uitzondering van langdurig verblijf. Bijzondere bijstand Soms moet je door bijzondere omstandigheden kosten maken die buiten de normale kosten van bestaan vallen en die je niet zelf kunt betalen. Denk aan speciale kosten in verband met ziekte, scholing, kinderopvang of voor een nieuwe wasmachine. In deze gevallen kun je bijzondere bijstand aanvragen bij jouw gemeente. Dat doe je bij de afdeling die over uitkeringen en inkomens gaat, in veel gemeenten de Sociale Dienst en in Arnhem dienst Inwonerszaken genoemd. Verzekeringen Ben je een cliënt Beschermd Wonen, dan zijn je eigendommen verzekerd voor brand en diefstal. De RIBW Arnhem & Veluwe Vallei heeft hiervoor een inboedelverzekering. Daarnaast is een collectieve WA-verzekering afgesloten. Voor meer informatie over je zorgverzekering kun je terecht bij jouw zorgverzekeraar. Meer informatie Voor meer informatie over of verwijzing voor hulp bij je financiën kun je terecht bij jouw persoonlijk begeleider. Medewerkers van de RIBW behartigen in principe geen geldzaken voor cliënten.

12 20 21 Wanneer gaat gedrag te ver RIBW Arnhem & Veluwe Vallei wil dat haar cliënten én medewerkers zich zo veilig en prettig mogelijk voelen. Daarom bedreigingen vallen onder agressief gedrag. Voorbeelden van agressie zijn belediging, met voorwerpen gooien, met wapens Wat te doen Elke vorm van ongewenst seksueel gedrag is een ernstig feit! Meer informatie Als je vragen hebt over ongewenst gedrag, dan beantwoordt verwachten wij dat iedereen op een goede en respectvolle dreigen, iemand aanvallen, maar ook zichzelf verwonden. We gaan daar dus serieus mee om. Als je met ongewenst gedrag jouw persoonlijk begeleider ze graag. Je mag ook contact manier met elkaar omgaat. Dit geldt voor cliënten onderling, RIBW Arnhem & Veluwe Vallei heeft een protocol gemaakt over te maken krijgt, vragen wij je dit te melden bij jouw persoonlijk opnemen met de cliëntenconsulent via (026) cliënt en medewerker en medewerkers onderling. agressief gedrag. Daarin is afgesproken hoe medewerkers begeleider of de cliëntenconsulent via (026) De consulent heeft meer informatie op papier over seksueel Agressief gedrag en wapenbezit Agressie of geweld is het psychisch of fysiek lastig vallen van een dienen te reageren op bepaalde situaties. Je kunt dit protocol opvragen bij de cliëntenconsulent via (026) Voor de regio Arnhem Jeugd zijn aanvullende afspraken gemaakt. Deze Zij bieden een luisterend oor en denken mee over goede oplossingen. Uiteraard gaan ze zorgvuldig en vertrouwelijk om met een melding. En ze bepalen met de betrokkene of en welke ongewenst gedrag en omgaan met agressie. cliënt of medewerker. Iemand kan daardoor materiële schade of worden met jou besproken zodra je komt wonen bij de RIBW. stappen ondernomen worden. Een slachtoffer heeft bovendien verwondingen krijgen, maar dit hoeft niet. Ook het bezit van wapens valt onder agressief gedrag. Het is niet toegestaan bij de RIBW Arnhem & Veluwe Vallei om (luchtdruk)wapens of Ongewenst seksueel gedrag Ongewenst seksueel gedrag is altijd en absoluut verboden, het recht om direct melding te doen bij de politie. De RIBW Arnhem & Veluwe Vallei kan ook besluiten om aangifte te doen bij de politie. Voor de regio Arnhem Jeugd zijn aanvullende andere gevaarlijke voorwerpen die als wapen kunnen dienen, zowel in de relatie tussen cliënten onderling als tussen afspraken gemaakt. Deze worden met jou besproken zodra je in het bezit te hebben. Een cliënt die hier geen afstand van wil medewerkers en cliënten. Uiteraard geldt dit voor verkrachting komt wonen bij de RIBW. nemen, loopt het risico dat de begeleiding of het wonen bij de en aanranding, maar ook voor dubbelzinnige opmerkingen of RIBW Arnhem & Veluwe Vallei eenzijdig wordt beëindigd. Ook ongepaste aanrakingen.

13 22 23 Wanneer jouw begeleiding eindigt De ondersteuning die RIBW Arnhem & Veluwe Vallei jou biedt, kan om verschillende redenen op een bepaald moment stoppen. Bijvoorbeeld als je in een Centraal Wonen-complex gaat wonen of geheel zelfstandig gaat wonen. Maar ook als je je zodanig gedraagt dat begeleiding niet langer mogelijk is. Doorstromen of stoppen Ga je een andere vorm van ondersteuning krijgen, bijvoorbeeld in je eigen huis in plaats van Beschermd Wonen? Of heb je helemaal geen begeleiding meer nodig? Dan evalueer je in het laatste gesprek met jouw persoonlijk begeleider de ondersteuning die je hebt gekregen. De ouders/ wettelijk vertegenwoordiger en verwijzer/behandelaar worden uitgenodigd bij het evaluatiegesprek. Ook maak je afspraken over nazorg als jij die nodig hebt. De evaluatie en afspraken komen te staan in een eindevaluatieformulier. Dit formulier komt in je dossier. De orthopedagoog schrijft binnen 6 weken een beëindigingsbrief naar de jongere, ouders/wettelijk vertegenwoordiger, verwijzer/ Bureau Jeugdzorg en eventueel aan de nieuwe zorgaanbieder (na jouw toestemming). Tijdens het laatste begeleidingsgesprek krijg je een uitnodiging voor een exitgesprek. Wil je dit exitgesprek met ons voeren, dan stuur je het gekregen antwoordformulier op naar de afdeling Zorg & Kwaliteit op het Centraal Bureau. Probleemgedrag Net zoals je een klacht over RIBW Arnhem & Veluwe Vallei kunt hebben, is het ook mogelijk dat wij problemen met jouw gedrag hebben. Voorbeelden van probleemgedrag zijn diefstal, geweld, verstoring van de orde, agressief of destructief gedrag en ander gedrag waarmee je jouw woonomgeving ernstig verstoort. Constateert een van onze begeleiders probleemgedrag bij jou, dan bespreken we het met jou. Als er geen oplossing mogelijk is, dan kunnen we na herhaalde waarschuwingen in het uiterste geval besluiten te stoppen met jouw begeleiding en in het geval van beschermd wonen, het wonen binnen de RIBW. Meer informatie Meer informatie over het stoppen van de begeleiding vind je in het protocol Beëindiging plaatsingen binnen de RIBW. Je kunt dit protocol inzien in het regiokantoor of opvragen bij het Centraal Bureau of de cliëntenconsulent via (026) Meer informatie over het stoppen van jouw begeleiding door probleemgedrag vind je in het protocol Beëindiging plaatsing door RIBW AVV. Ook dit protocol kun je inzien in het regiokantoor of opvragen bij het Centraal Bureau of de cliëntenconsulent.

14 Colofon Uitgave van RIBW Arnhem & Veluwe Vallei januari 2014 ontwerp: ontwerpbureau Voltage, Nijmegen fotografie: Stef Verstraaten, Nijmegen druk: Rikken Print, Gendt

15 Adressen RIBW Arnhem & Veluwe Vallei Centraal Bureau Velperweg BC Arnhem telefoon (026) fax (026) Regiokantoor Arnhem Jeugd Laan van Presikhaaf 192A 6826 HE Arnhem telefoon (026) fax (026)

Welkom bij RIBW Arnhem & Veluwe Vallei

Welkom bij RIBW Arnhem & Veluwe Vallei Brochure voor cliënten Welkom bij RIBW Arnhem & Veluwe Vallei ribw arnhem & veluwe vallei Brochure voor cliënten Welkom bij RIBW Arnhem & Veluwe Vallei 2 Overzicht onderwerpen Voorwoord 3 Onze organisatie

Nadere informatie

CLIËNTENWIJZER. RIBW Fonteynenburg

CLIËNTENWIJZER. RIBW Fonteynenburg CLIËNTENWIJZER RIBW Fonteynenburg 1. Inhoudsopgave 1. Inhoudsopgave 2 2. Inleiding 3 3. Begeleiding en begeleiders 5 Begeleiding 5 Verzorging 5 Begeleiders 6 Geheimhoudingsplicht 6 Rehabilitatie 6 Begeleidingsplan

Nadere informatie

zijn wie je bent ribw arnhem & veluwe vallei

zijn wie je bent ribw arnhem & veluwe vallei ribw arnhem & veluwe vallei Begeleiding bij wonen, werken en leven voor mensen met een psychiatrische aandoening of ernstige psychosociale problemen zijn wie je bent Inhoud Thuis in de samenleving 3 Methodiek

Nadere informatie

Heeft u nog vragen of wilt u meer weten over Kwintes? Bel ons gratis: 0800-5946837 of stuur een e-mail naar info@kwintes.nl

Heeft u nog vragen of wilt u meer weten over Kwintes? Bel ons gratis: 0800-5946837 of stuur een e-mail naar info@kwintes.nl Kwintes & zo... Kwintes Postbus 31, 3700 AA Zeist www.kwintes.nl info@kwintes.nl Regiokantoor Midden en West Utrecht 030 695 23 37 Kwintes is werkzaam in de provincies Flevoland, Utrecht en Zuid-Holland

Nadere informatie

Informatieboekje Green Star Zorg

Informatieboekje Green Star Zorg Informatieboekje Green Star Zorg Green Star Zorg thuiszorg Bergsingel 203 3077 GG Rotterdam telefoon: 010-465 44 82 e-mail: info@greenstarzorg.nl internet: www.greenstarzorg.nl pagina 1 van 24 pagina 2

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord. ZZP: wat is dat? ZZP: voor wie? Welk zorgzwaartepakket krijg ik? ZZP: wat kan ik ermee doen?

Inhoud. Voorwoord. ZZP: wat is dat? ZZP: voor wie? Welk zorgzwaartepakket krijg ik? ZZP: wat kan ik ermee doen? ONDERSTEUNING Inhoud 6 7 11 15 19 23 27 29 Voorwoord ZZP: wat is dat? ZZP: voor wie? Welk zorgzwaartepakket krijg ik? ZZP: wat kan ik ermee doen? Hoe maak ik afspraken met een zorginstelling? Waar kan

Nadere informatie

Alles wat je moet weten als je werkend gaat leren

Alles wat je moet weten als je werkend gaat leren LEER- WERKwijzer Alles wat je moet weten als je werkend gaat leren Doe je BBL? appeltje eitje met inhoud 1 ik ga werkend leren 4 1.1 Hoe kom ik aan een leerwerkplek? 4 1.2 Je moet zelf een leerwerkplek

Nadere informatie

Wet- en regelgeving Financiën en verzekeringen Beleid en procedures. Cicero Zorgservice. (lokaal tarief)

Wet- en regelgeving Financiën en verzekeringen Beleid en procedures. Cicero Zorgservice. (lokaal tarief) 1 Wet- en regelgeving Financiën en verzekeringen Beleid en procedures Cicero Zorgservice 0900 500 9 500 (lokaal tarief) De cliënteninformatie van Cicero Zorggroep bestaat uit drie delen. Deel 1: Algemene

Nadere informatie

Uitgebreide versie. Mijn afspraken met Pluryn. Dienstverleningsovereenkomst

Uitgebreide versie. Mijn afspraken met Pluryn. Dienstverleningsovereenkomst Uitgebreide versie Mijn afspraken met Pluryn Dienstverleningsovereenkomst Mijn afspraken met Pluryn Pluryn ondersteunt mensen met een handicap bij wonen, werken, leren en vrije tijd. Krijg je zorg van

Nadere informatie

werkenrode jongeren 3072-WKR1011239

werkenrode jongeren 3072-WKR1011239 werkenrode jongeren inhoudsopgave pag. 3 pag. 5 pag. 6 pag. 8 werkenrode Jongeren: op weg naar zelfstandigheid Hoe kan Werkenrode jou ondersteunen? Werkenrode Jongeren maakt deel uit van Pluryn Uitgangspunten

Nadere informatie

Het keukentafelgesprek. Informatiepakket voor begeleiders en mantelzorgers van cliënten van de Gemiva-SVG Groep

Het keukentafelgesprek. Informatiepakket voor begeleiders en mantelzorgers van cliënten van de Gemiva-SVG Groep Het keukentafelgesprek Informatiepakket voor begeleiders en mantelzorgers van cliënten van de Gemiva-SVG Groep 20 Voorbereiden op het keukentafelgesprek Iedereen die een beroep gaat doen op de Wmo krijgt

Nadere informatie

Informatieboekje Medewerkers. A&S Zorg INFORMATIEBOEKJE MEDEWERKERS

Informatieboekje Medewerkers. A&S Zorg INFORMATIEBOEKJE MEDEWERKERS Informatieboekje Medewerkers A&S Zorg INFORMATIEBOEKJE MEDEWERKERS Versie: 003 Datum: 02-01-2014 Directie: Sirin Daymaz 1 Inhoud: Hoofdstuk 1 Algemeen Hoofdstuk 2 Algemene regels Hoofdstuk 3 Algemene werkinstructies

Nadere informatie

Ondersteunen van het sociaal systeem

Ondersteunen van het sociaal systeem DC 52 Ondersteunen van het sociaal systeem 1 Inleiding Vroeger werden ouderen, chronisch zieken en mensen met een beperking geïsoleerd van de samenleving opgevangen in grote instellingen. De opvattingen

Nadere informatie

U gaat gebruik maken van de diensten van de Gemiva-SVG Groep. Wij heten u van harte welkom. Wij danken u voor het vertrouwen dat u in ons stelt.

U gaat gebruik maken van de diensten van de Gemiva-SVG Groep. Wij heten u van harte welkom. Wij danken u voor het vertrouwen dat u in ons stelt. Welkom U gaat gebruik maken van de diensten van de Gemiva-SVG Groep. Wij heten u van harte welkom. Wij danken u voor het vertrouwen dat u in ons stelt. We staan aan het begin van een gezamenlijke weg.

Nadere informatie

Ken je rechten. Rechten van kinderen en jongeren die wonen bij een instelling voor jeugdzorg

Ken je rechten. Rechten van kinderen en jongeren die wonen bij een instelling voor jeugdzorg Ken je rechten Rechten van kinderen en jongeren die wonen bij een instelling voor jeugdzorg Inhoudsopgave Inleiding 4 Hoe gebruik je deze folder 5 Wonen in een groep 7 (Gezins)voogd 8 Hulpverleningsplan

Nadere informatie

Wat u moet weten over privacy en klachten

Wat u moet weten over privacy en klachten Wat u moet weten over privacy en klachten Wie is volgens de wet cliënt van Jeugdbescherming west? In de privacyfolder gaat het om de rechten van de cliënt. Een cliënt is iedereen die voor hulp bij Jeugdbescherming

Nadere informatie

WONEN. Voor kinderen en jongeren met een psychische beperking. Promens Care

WONEN. Voor kinderen en jongeren met een psychische beperking. Promens Care WONEN Voor kinderen en jongeren met een psychische beperking Promens Care Een eigen plek onder de zon Kinderen en jongeren met een psychische beperking groeien op en willen net als leeftijdsgenoten zo

Nadere informatie

Op zoek naar de juiste leerwerkplek

Op zoek naar de juiste leerwerkplek Inleiding Voor je ligt de leerwerkwijzer van JOB. Deze leerwerkwijzer is speciaal ontwikkeld voor mbo ers die de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) volgen. Dan werk je het grootste gedeelte van je opleiding,

Nadere informatie

B e h a n d e l - c e n t r u m S G LV G

B e h a n d e l - c e n t r u m S G LV G B e h a n d e l - c e n t r u m S G LV G Kliniek voor mensen met een licht verstandelijke beperking, ernstige gedragsstoornissen en/of psychiatrische aandoeningen S G LV G - K l i n i e k De SGLVG-Kliniek

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding

Inhoudsopgave. Inleiding >> > Inleiding Inhoudsopgave 3 U, als slachtoffer, staat centraal 8 Respectvol met elkaar omgaan 13 De schadebehandeling inzichtelijk houden 17 Overleggen in harmonie 20 Een goed tempo in de schadebehandeling

Nadere informatie

Crisisgroep Palet. Wat gebeurt er als je een tijdje wordt opgenomen bij Karakter. Klik hier voor meer informatie over: voor jongeren

Crisisgroep Palet. Wat gebeurt er als je een tijdje wordt opgenomen bij Karakter. Klik hier voor meer informatie over: voor jongeren voor jongeren Wat gebeurt er als je een tijdje wordt opgenomen bij Karakter Welkom op het Palet, de crisisafdeling van Karakter Almelo. Je hebt over je verblijf hier vast nog wel het één en ander te vragen.

Nadere informatie

Wegwijs tijdens uw behandeling

Wegwijs tijdens uw behandeling Wegwijs tijdens uw behandeling U heeft een belangrijke stap gezet door hulp te vragen voor uw problemen. Met het inschakelen van Vincent van Gogh, voor geestelijke gezondheidszorg spreekt u uw vertrouwen

Nadere informatie

Wegwijs tijdens uw behandeling

Wegwijs tijdens uw behandeling Wegwijs tijdens uw behandeling U heeft een belangrijke stap gezet door hulp te vragen voor uw problemen. Met het inschakelen van Vincent van Gogh, voor geestelijke gezondheidszorg spreekt u uw vertrouwen

Nadere informatie

Informatie voor cliënten 2015. Info. Cavent 1

Informatie voor cliënten 2015. Info. Cavent 1 Informatie voor cliënten 2015 Info Cavent 1 s-gravendeel Strijen Cavent Vlashof Wonen en zorg Bolkafstraat 1 3295 TA 078 6739730 Informatie Voor meer informatie of het opvragen van folders, een kopie van

Nadere informatie

U heeft een. klacht over de zorg. Wat nu? S E R I E P A T I Ë N T E N R E C H T

U heeft een. klacht over de zorg. Wat nu? S E R I E P A T I Ë N T E N R E C H T U heeft een klacht over de zorg. Wat nu? 8 S E R I E P A T I Ë N T E N R E C H T INHOUDSOPGAVE pagina 1 Inleiding 2 U heeft een klacht over de zorg. Wat nu? 5 In gesprek met de hulpverlener 7 Liever naar

Nadere informatie

Uw heeft een klacht over de zorg. Wat nu? 8

Uw heeft een klacht over de zorg. Wat nu? 8 Postbus 1539 3500 BM Utrecht Telefoon 030-297 03 03 Fax 030-297 06 06 E-mail npcf@npcf.nl Website www.npcf.nl Deze brochure maakt deel uit van de serie PATIËNTENRECHT Uw rechten als patiënt (WGBO) 1 Inzage

Nadere informatie

Ouderbrochure. Informatie voor ouders/verzorgers van patiënten over diagnostiek & behandeling bij Curium-LUMC

Ouderbrochure. Informatie voor ouders/verzorgers van patiënten over diagnostiek & behandeling bij Curium-LUMC Ouderbrochure Informatie voor ouders/verzorgers van patiënten over diagnostiek & behandeling bij Curium-LUMC Over deze brochure Deze brochure is bedoeld voor de ouders van patiënten die bij Curium-LUMC

Nadere informatie

Informatieboek voor bewoners en verwanten. Mario de Keijzer Deniz Özkanli

Informatieboek voor bewoners en verwanten. Mario de Keijzer Deniz Özkanli Informatieboek voor bewoners en verwanten Mario de Keijzer Deniz Özkanli Leerproduct Zorghuis Şefkat 1-12-2010 INHOUDSOPGAVE 1. Algemeen 4 a. Zorgvisie 4 2. Voor de opname 5 a. EVV er 5 3. Uw woonomgeving

Nadere informatie

Dia 1. In Veilige Handen: het hele pakket. Preventie seksueel misbruik minderjarigen in het vrijwilligerswerk

Dia 1. In Veilige Handen: het hele pakket. Preventie seksueel misbruik minderjarigen in het vrijwilligerswerk Dia 1 In Veilige Handen: het hele pakket Preventie seksueel misbruik minderjarigen in het vrijwilligerswerk INTRODUCTIE Werkconferentie 26 september 2009 Voorstellen en eigen achtergrond, op welke manier

Nadere informatie