Op weg naar zelfstandigheid

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Op weg naar zelfstandigheid"

Transcriptie

1 Brochure voor jongeren Op weg naar zelfstandigheid ribw arnhem & veluwe vallei

2 Brochure voor jongeren Op weg naar zelfstandigheid

3 2 3 Overzicht onderwerpen Welkom bij RIBW Arnhem & Veluwe Vallei! Voorwoord 3 Onze organisatie 4 De diensten die wij jou bieden 5 De begeleiding 7 Jouw recht op privacy 9 Cliëntenconsulent 10 Cliëntenraad 11 Betrokken bij sollicitaties 13 Medicijnen en besmettelijke ziekten 14 Klachtenregeling: wat doe jij met een klacht 16 Financiën: vergoedingen en eigen bijdrage 18 Wanneer gaat gedrag te ver 20 Wanneer jouw begeleiding eindigt 22 Voorwoord Je hebt gekozen voor begeleiding door RIBW Arnhem & Veluwe Vallei. Het vertrouwen dat je ons daarmee schenkt, willen wij graag waarmaken. Wij doen dan ook ons best jou zo goed mogelijk te ondersteunen, op een manier die jij prettig vindt. Jouw persoonlijk begeleider vertelt je wat onze werkwijze is. Je hoort wat je van ons mag verwachten. En ook wat wij daarbij van jou verwachten. Heb je vragen, dan kun je deze altijd aan je begeleider stellen. In deze brochure hebben we de belangrijkste zaken op papier gezet. Deze brochure kun je in jouw persoonlijke map doen, samen met andere papieren die je wilt bewaren. Zo heb je altijd alle informatie overzichtelijk en handig bij elkaar. Ik hoop dat je bij ons de begeleiding vindt die je zoekt. Namens de RIBW Arnhem & Veluwe Vallei, Hanny Jansen en Harry Matser, Raad van Bestuur Overal waar 'hij' of 'hem' staat kan ook 'zij' of 'haar' bedoeld worden.

4 4 5 Onze organisatie De diensten die wij jou bieden RIBW Arnhem & Veluwe Vallei RIBW staat voor Regionale Instelling voor Beschermd Wonen. We helpen cliënten om zo zelfstandig mogelijk te wonen. We gaan ook actief met onze cliënten op zoek naar wat een cliënt wil en kan met zijn leven. We vinden het belangrijk om onze cliënten daarin te steunen en te helpen. Jouw persoonlijke wensen staan voor ons centraal. Wat wil je met je leven? Wat vind je belangrijk? Wat heb je nodig om dat te bereiken? Wij begeleiden vanuit het hart, met verstand van zaken! Er zijn in Nederland 23 RIBW s. Arnhem & Veluwe Vallei is er een van. Wij zijn een zelfstandige organisatie met een eigen werkgebied: de regio Arnhem en een deel van de Veluwe. Onze begeleiding is er voor mensen uit de gemeenten Arnhem, Lingewaard, Rheden, Ede, Wageningen, Westervoort, Renkum, Duiven, Overbetuwe en Rozendaal. In 2006 zijn we gestart met woonvormen voor jongeren van 12 tot 19 jaar. Cliënten van de RIBW Arnhem & Veluwe Vallei krijgen begeleiding bij het wonen, werken en leven. Hieronder vind je een overzicht. Wonen naar jouw wensen We kijken samen met jou welke begeleiding je nodig hebt. Daarbij zoeken we een passende woonvorm. Samen met jou kijken we welke woonvorm het beste past: Beschermd Wonen: een woonvorm waarbij onze medewerkers vrijwel dagelijks aanwezig zijn om ondersteuning te bieden. De cliënt leeft met anderen in een huis en deelt met hen een woonkamer, keuken, badkamer en toilet. Iedere bewoner heeft een eigen zit-slaapkamer. Er zijn ook eenpersoonswoonruimten waar Beschermd Wonen mogelijk is. Begeleid Zelfstandig Wonen: de ondersteuning van een cliënt die op zichzelf woont of bij zijn ouders/wettelijk vertegenwoordiger. De begeleider houdt gepaste afstand, maar komt volgens afspraak geregeld op bezoek. Ook is 24 uur per dag een medewerker van RIBW Arnhem & Veluwe Vallei bereikbaar. De cliënt houdt zijn eigen woning, woont bij zijn ouders/wettelijk vertegenwoordiger of huurt zelfstandige woonruimte via RIBW Arnhem & Veluwe Vallei. Bijvoorbeeld in een Centraal Wonencomplex, een gebouw dat onderdak biedt aan meerdere cliënten die elk hun eigen woonvoorzieningen hebben. Zij kunnen er ook gebruikmaken van een extra, gemeenschappelijke huiskamer of keuken. Samen koken en eten mag, maar hoeft niet. Werk en vrije tijd Starten met opleiding of werk? De RIBW Arnhem & Veluwe Vallei werkt samen met verschillende organisaties die er graag voor zorgen dat je je opleiding voort kan zetten of ergens kan beginnen met werk of vrijwilligerswerk dat bij jou en je mogelijkheden past. Je kunt samen met je begeleider bespreken wat er voor jou mogelijk is.

5 6 7 De begeleiding Locus zorgprogramma Binnen de regio Arnhem Jeugd kun je trainingen volgen die Wat doen we niet RIBW Arnhem & Veluwe Vallei biedt veel soorten ondersteuning, Bij ons richt de begeleiding zich op jouw ontwikkeling, met als doel zo zelfstandig mogelijk wonen. Samen met je persoonlijk Persoonlijk dossier Alle afspraken, gegevens en verslagen komen in jouw persoon- afgestemd zijn op jouw situatie en leervragen en gericht op maar niet alles. Psychiatrische en/of psychosociale behandeling begeleider bepaal je welke ondersteuning voor jou de beste is. lijk dossier te staan. Ook het signaleringsplan, persoonlijk plan het ontwikkelen van competenties richting zelfstandig wonen. krijg je bij een andere instelling, bijvoorbeeld bij Pro Persona. Jouw mogelijkheden, sterke kanten en wensen staan hierbij en de evaluatieverslagen vind je erin terug. Dit dossier dat jouw Deze trainingen worden gegeven door de begeleiders samen altijd voorop. En natuurlijk houden we rekening met wat jij niet begeleider bijhoudt, kun je altijd inzien. Ben je jonger dan 16 jaar, met de orthopedagoog. kunt of moeilijk vindt. dan mogen je ouders (met gezag)/wettelijk vertegenwoordiger Eigen kracht en ontwikkeling Alles in de begeleiding van de RIBW Arnhem & Veluwe Vallei is Altijd persoonlijk Je hebt een eigen persoonlijk begeleider. Wij vinden het ook het dossier inzien. Ben je ouder dan 16 jaar, dan geldt dat toestemming van jou nodig is, als je ouders/wettelijk vertegenwoordiger het dossier willen inzien. erop gericht dat je de regie over je eigen leven neemt en meedoet belangrijk om met jou en je ouders/wettelijk vertegenwoor- in de maatschappij. Binnen de RIBW is hier veel aandacht voor diger de begeleiding af te stemmen. Samen maak je duidelijke Signaleringsplan onder de naam ZO (Zelf en Ontwikkeling). De RIBW ondersteunt afspraken over de ondersteuning die jij krijgt. De woonvorm Er kunnen momenten komen dat het even wat minder gaat je daarbij door verschillende activiteiten, bijeenkomsten en biedt 24 uur begeleiding. Je hebt regelmatig contact met je of dat je in een crisissituatie komt. Het is prettig voor jou en herstelcursussen te organiseren en ervaringsdeskundigen in persoonlijk begeleider. Daarnaast heb je ook een schaduw- voor je persoonlijk begeleider als hij van tevoren weet hoe zo n te zetten. Door in gesprek te gaan met jongeren die hetzelfde begeleider, die je helpt als jouw eigen begeleider om redenen moeilijke fase bij jou te herkennen is. Dit schrijft jouw persoon- hebben meegemaakt als jij, krijg je ruimte om jezelf te ontwik- voor langere tijd afwezig is. lijk begeleider op in het signaleringsplan. Ook leg je samen vast kelen. Het accent ligt op jouw eigen kracht en mogelijkheden hoe de begeleider op zo n moment het beste kan reageren. en het (her)ontdekken van je kwaliteiten.

6 8 9 Jouw recht op privacy Persoonlijk plan Tijdens deze evaluaties bespreek je de doelen die je gesteld hebt Je hebt recht op privacy. Daarom moeten onze medewerkers zich of de zorg van de RIBW Arnhem & Veluwe Vallei van goede Als jij en je persoonlijk begeleider elkaar beter kennen, dan ga in het persoonlijk plan. Kloppen deze doelen nog of moeten ze aan bepaalde regels houden. Als bijvoorbeeld een medewerker kwaliteit is. Dat kan alleen als jij daarvoor toestemming hebt je samen jouw persoonlijk plan opstellen. In dit plan beschrij- bijgesteld worden? Ook bespreek je wat je van de ondersteuning bij een woning van Beschermd Wonen naar binnen wil, dan belt gegeven in je cliëntdossier. Uiteraard heb je zelf wel het recht ven jullie gezamenlijk welke doelen je hebt en hoe je deze wilt vindt en of je tevreden bent over jouw persoonlijk begeleider. hij aan en wacht tot iemand open doet. Pas als er niet wordt om je eigen gegevens in te zien. bereiken. Dit kunnen doelen zijn op het gebied van zelfredzaamheid, wonen of je sociaal netwerk. Ook bepaal je samen welke ondersteuning je krijgt om dit te bereiken. Enkele keren per jaar Je begeleider maakt een verslag van het gesprek, het evaluatieverslag. gereageerd, dan mag de medewerker met zijn eigen sleutel naar binnen gaan. Hij mag dan in de gezamenlijke ruimtes van de woning komen. Een privékamer van een jongere kan de mede- Meer informatie De regels over persoonlijke gegevens en jouw privacy zijn evalueert de begeleider jouw plan met zijn teamgenoten. Wanneer je jonger dan 18 jaar bent, zegt de wet dat Bureau werker niet ingaan zonder jouw toestemming. Alleen wanneer vastgelegd in de Privacyregeling ter bescherming persoons- Jeugdzorg betrokken is voor het stellen van een indicatie en het heel dringend is of in jouw belang, dan mag de medewerker gegevens. Je kunt dit reglement inzien bij het regiokantoor of Evaluatie controleert hoe de begeleiding verloopt, bijvoorbeeld door zonder toestemming naar binnen. opvragen bij de cliëntenconsulent of het Centraal Bureau via Maximaal 3 maanden na je komst vindt de eerste evaluatie plaats. Het persoonlijk plan wordt vastgesteld. Daarna heb je minimaal een keer per halfjaar een evaluatiegesprek. Bij een aanwezig te zijn bij evaluaties. Persoonlijke gegevens Ook je persoonlijke gegevens zijn privé en die behandelen (026) De medewerkers van het Centraal Bureau werken voor alle regiokantoren van de RIBW en verzorgen bijvoorbeeld de financiën, personeelszaken en communicatie evaluatiegesprek ben jij, je ouder/wettelijk vertegenwoordiger, we daarom vertrouwelijk. Veel van die gegevens zijn digitaal van de organisatie. de orthopedagoog, de persoonlijk begeleider en Bureau Jeugd- vastgelegd in het cliëntregistratiesysteem. Bijvoorbeeld zorg/verwijzer aanwezig. informatie over jouw begeleiding en je financiële gegevens. Deze informatie gebruiken onze medewerkers bij jouw bege- leiding. Soms willen andere organisaties zoals de Inspectie GGZ of een zorgverzekeraar deze gegevens inzien om te beoordelen

7 10 11 Cliëntenconsulent Cliëntenraad Jouw belangrijkste contactpersoon bij RIBW Arnhem & Veluwe Vallei is je persoonlijk begeleider. Soms heb je misschien behoefte Meer informatie De cliëntenconsulent is te bereiken op telefoonnummer RIBW Arnhem & Veluwe Vallei heeft een eigen cliëntenraad vóór en dóór cliënten. Deze cliëntenraad komt op voor de belangen De cliëntenraad kent een aantal commissies. Meestal is er één per woonvorm. Als cliënten zelfstandig wonen, kan er een om met iemand te praten die jou en/of jouw begeleider niet (026) van jou en andere cliënten. De mensen die dit doen, zijn zelf ook commissie voor de hele regio zijn. Ook de jongeren kunnen iedere dag meemaakt. Daarvoor kun je terecht bij de cliënten- cliënten en weten dus goed wat belangrijk is. een eigen cliëntencommissie hebben. Deze commissie let op de consulent. Zij is vertrouwenspersoon voor alle cliënten die met gemeenschappelijke belangen van de jongeren (van die locatie problemen of vragen zitten waarmee zij niet terecht kunnen of De onderwerpen die de cliëntenraad bespreekt, zijn belangrijk of woonvorm). De jongerencommissie heeft één vertegenwoor- durven bij de begeleider of het regiohoofd. voor alle of een groot deel van de cliënten. Bijvoorbeeld veilig- diger in de cliëntenraad. De cliëntenconsulent helpt jou bijvoorbeeld: als je een vraag hebt die je om welke reden dan ook liever heid, sfeer, kwaliteit van begeleiding, toegankelijkheid van informatie, veranderingen in beleid en verbouwing van wooneenheden. Meepraten of luisteren De cliëntenraad vergadert een keer in de maand. Ongeveer vier niet aan jouw eigen begeleider stelt; bij een klachtenprocedure, zoals bij het schrijven van een klachtenbrief; Onafhankelijk De cliëntenraad is officieel en onafhankelijk. Door regelmatig keer per jaar is het bestuur van RIBW Arnhem & Veluwe Vallei hierbij aanwezig. De cliëntenraad en de cliëntenconsulent stellen de vergaderagenda op. Cliënten kunnen ook onderwerpen door informatie te geven over de rechten, plichten en te overleggen met het bestuur kan de raad invloed uitoefenen aandragen. De cliëntenconsulent ondersteunt hierbij. Je mag ook procedures die RIBW Arnhem & Veluwe Vallei heeft; op het beleid. Voor sommige zaken is het bestuur zelfs wettelijk bij de vergaderingen aanwezig zijn. Laat dit dan wel van tevoren verplicht de cliëntenraad om advies te vragen. aan de raad weten.

8 12 13 Betrokken bij sollicitaties Regionale Adviesraden Naast een cliëntenraad voor de hele organisatie is er ook een adviesorgaan op regionaal niveau: de Regionale Adviesraden (RAR). De RAR behartigt de gemeenschappelijke belangen van cliënten in de regio waar de adviesraad actief is. De RAR bestaat uit minimaal drie leden, die cliënt zijn in de betreffende regio. Meer informatie of vergadering bijwonen De cliëntenraad heeft een eigen pagina in De Ommekeer, het cliëntenblad van RIBW Arnhem & Veluwe Vallei. Op deze pagina vind je nieuws en wetenswaardigheden van de raad. Wil je meer informatie over de cliëntenraad, neem dan contact op met de cliëntenconsulent. Zij is te bereiken via telefoonnummer (026) Schrijven kan ook, naar: RIBW Arnhem & Veluwe Vallei, t.a.v. Cliëntenraad, Velperweg 11, 6824 BC Arnhem. Als cliënt mag je advies geven bij de benoeming van de bestuursleden. Dit is in de wet vastgelegd. Ook heb je een zogeheten verzwaard adviesrecht bij de benoeming van hoofden van werkeenheden. Voor het in dienst nemen van bijvoorbeeld een nieuwe begeleider, medewerker begeleiding, gastvrouw-heer/ huishoudelijk medewerker is wettelijk niets geregeld. Toch wil de RIBW Arnhem & Veluwe Vallei haar cliënten ook zo veel mogelijk betrekken bij het aannemen van deze medewerkers. In overleg met de cliëntenraad zijn daarover dan ook afspraken gemaakt. Als cliënt kun je betrokken worden bij sollicitatieprocedures van nieuwe medewerkers door deelname aan een sollicitatiecommissie.

9 14 Dit hoofdstuk geldt alleen als je cliënt Beschermd Wonen bent 15 Medicijnen en besmettelijke ziekten Bij RIBW Arnhem & Veluwe Vallei leeft iedere cliënt zo zelfstandig mogelijk. Om het samenwonen voor iedereen veilig en prettig te houden, gelden er bepaalde regels. Zo ook op het gebied van medicijngebruik en besmettelijke ziekten. Medicijnen beheren en innemen Je gaat zo zelfstandig mogelijk om met het beheren en innemen van je medicijnen. Je persoonlijk begeleider kan je hierbij ondersteunen. Bijvoorbeeld met: een overzicht maken van wanneer jij welke medicijnen inneemt verdelen van de medicatie over de dagen bewaren van de medicijnen in de medicijnkist toezicht houden en controleren leren zelfstandig medicijnen innemen bestellen, ontvangen of bewaren van medicijnen afvoeren van oude medicijnen. Met jouw begeleider en eventueel de behandelaar (arts) spreek je af welke hulp je krijgt bij het beheren en innemen van je medicijnen. Deze afspraken komen in jouw persoonlijk plan te staan. Je begeleider mag jou geen medicijnen voorschrijven of jouw bestaande medicatie veranderen. Alleen je behandelaar (arts) mag dit doen. Dit doet hij in overleg met jou. Geef de veranderingen wel aan je begeleider door. Meer informatie Uitgebreide informatie over het ontvangen, bewaren en verdelen van medicijnen vind je in het Medicatiebeleid. Je kunt dit protocol inzien in je woning of opvragen bij de cliëntenconsulent of het Centraal Bureau. Besmettelijke ziekten Sommige cliënten hebben een besmettelijke ziekte, bijvoorbeeld hepatitis B of hiv. Als deze ziekte bij ons bekend is, doen wij er alles aan om te voorkomen dat anderen besmet raken. RIBW Arnhem & Veluwe Vallei én cliënten hebben namelijk een verantwoordelijkheid om besmetting van andere mensen tegen te gaan.

10 16 17 Klachtenregeling: wat doe je met een klacht Bij RIBW Arnhem & Veluwe Vallei gaan we zorgvuldig te werk. Desondanks kan er wel eens iets mis gaan. Fouten maken is Geheimhouding Bij de klachtenprocedure geldt een geheimhoudingsplicht. jou en doet eventueel nader onderzoek. Is een RIBW-medewerker de oorzaak van het probleem, dan volgt een gesprek met hem, Meer informatie In het klachtenreglement staat meer informatie over de immers menselijk. Ook kan het gebeuren dat je ontevreden bent Dit betekent dat alle betrokkenen de vertrouwelijke gegevens jou en het hoofd. Dan wordt geprobeerd een oplossing te klachtenprocedure. Je kunt dit reglement inzien bij jouw over regelingen binnen de instelling. Of over het doen en laten geheim moeten houden. vinden waarmee iedereen tevreden is. Heeft jouw klacht juist regiokantoor of opvragen bij het Centraal Bureau of de van een van de medewerkers. Om voor iedereen duidelijk te maken wat je als cliënt dan kunt doen, hebben we een klachtenregeling opgesteld. Als je een klacht indient, dan kunnen we naar Stappenplan Heb je een klacht, dan kun je de volgende stappen zetten, met het hoofd te maken, ga dan naar de bestuurder of de cliëntenconsulent. cliëntenconsulent via (026) een oplossing zoeken. En daardoor kunnen wij zelf van onze eventueel met hulp van de cliëntenconsulent: Stap 3: klachtencommissie fouten leren. Ben je niet tevreden over de uitkomst van de stappen 1 en 2, of Hulp bij het indienen Het is niet altijd even gemakkelijk om een klacht in te dienen. Stap 1: probleem uitpraten Het is het beste om eerst zelf te praten met de persoon waarover jouw klacht gaat. zie je dat niet zitten, dan kun je de klachtencommissie om een oordeel vragen. Op een speciaal klachtenformulier leg je jouw klacht uit. Dit formulier is bij ieder regiokantoor, het Centraal Je kunt je daarom bijvoorbeeld laten helpen door iemand die Bureau en de cliëntenconsulent te krijgen. Je kunt het formulier je vertrouwt. Ook kun je de cliëntenconsulent om hulp vragen. Stap 2: bemiddeling ook downloaden via de website. Je richt je klacht aan de Deze helpt net zo lang totdat de klacht uit de wereld is of een Heeft de eerste stap het probleem niet opgelost, dan kun je de secretaris van de klachtencommissie. Deze persoon bespreekt oplossing is gevonden. klacht melden bij het regiohoofd. Deze bespreekt de klacht met de vervolgstappen met jou.

11 18 19 Financiën: vergoedingen en eigen bijdrage De meeste kosten die je maakt voor onze begeleiding, krijg je vergoed vanuit de AWBZ, de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten. Ben je ouder dan achttien jaar, dan betaal je een eigen bijdrage. Ben je jonger dan achttien jaar, dan wordt een ouderbijdrage verwacht (conform de normbedragen Jeugdzorg). In overleg met ouders/wettelijk vertegenwoordiger wordt bekeken hoe zelfstandig jij je financiën kan beheren. Bij het eerste gesprek, je intakegesprek, krijg je hierover informatie. Persoonsgebonden budget Sommige cliënten hebben een persoonsgebonden budget (pgb). Met dit geldbedrag kopen ze de ondersteuning die ze nodig hebben. Heb je een pgb, dan kun je daar de volgende hulp mee betalen: persoonlijke verzorging, verpleging, ondersteunende en activerende begeleiding en tijdelijk verblijf. Bijna alle ondersteuning die RIBW Arnhem & Veluwe Vallei biedt, komt in aanmerking voor het pgb, met uitzondering van langdurig verblijf. Bijzondere bijstand Soms moet je door bijzondere omstandigheden kosten maken die buiten de normale kosten van bestaan vallen en die je niet zelf kunt betalen. Denk aan speciale kosten in verband met ziekte, scholing, kinderopvang of voor een nieuwe wasmachine. In deze gevallen kun je bijzondere bijstand aanvragen bij jouw gemeente. Dat doe je bij de afdeling die over uitkeringen en inkomens gaat, in veel gemeenten de Sociale Dienst en in Arnhem dienst Inwonerszaken genoemd. Verzekeringen Ben je een cliënt Beschermd Wonen, dan zijn je eigendommen verzekerd voor brand en diefstal. De RIBW Arnhem & Veluwe Vallei heeft hiervoor een inboedelverzekering. Daarnaast is een collectieve WA-verzekering afgesloten. Voor meer informatie over je zorgverzekering kun je terecht bij jouw zorgverzekeraar. Meer informatie Voor meer informatie over of verwijzing voor hulp bij je financiën kun je terecht bij jouw persoonlijk begeleider. Medewerkers van de RIBW behartigen in principe geen geldzaken voor cliënten.

12 20 21 Wanneer gaat gedrag te ver RIBW Arnhem & Veluwe Vallei wil dat haar cliënten én medewerkers zich zo veilig en prettig mogelijk voelen. Daarom bedreigingen vallen onder agressief gedrag. Voorbeelden van agressie zijn belediging, met voorwerpen gooien, met wapens Wat te doen Elke vorm van ongewenst seksueel gedrag is een ernstig feit! Meer informatie Als je vragen hebt over ongewenst gedrag, dan beantwoordt verwachten wij dat iedereen op een goede en respectvolle dreigen, iemand aanvallen, maar ook zichzelf verwonden. We gaan daar dus serieus mee om. Als je met ongewenst gedrag jouw persoonlijk begeleider ze graag. Je mag ook contact manier met elkaar omgaat. Dit geldt voor cliënten onderling, RIBW Arnhem & Veluwe Vallei heeft een protocol gemaakt over te maken krijgt, vragen wij je dit te melden bij jouw persoonlijk opnemen met de cliëntenconsulent via (026) cliënt en medewerker en medewerkers onderling. agressief gedrag. Daarin is afgesproken hoe medewerkers begeleider of de cliëntenconsulent via (026) De consulent heeft meer informatie op papier over seksueel Agressief gedrag en wapenbezit Agressie of geweld is het psychisch of fysiek lastig vallen van een dienen te reageren op bepaalde situaties. Je kunt dit protocol opvragen bij de cliëntenconsulent via (026) Voor de regio Arnhem Jeugd zijn aanvullende afspraken gemaakt. Deze Zij bieden een luisterend oor en denken mee over goede oplossingen. Uiteraard gaan ze zorgvuldig en vertrouwelijk om met een melding. En ze bepalen met de betrokkene of en welke ongewenst gedrag en omgaan met agressie. cliënt of medewerker. Iemand kan daardoor materiële schade of worden met jou besproken zodra je komt wonen bij de RIBW. stappen ondernomen worden. Een slachtoffer heeft bovendien verwondingen krijgen, maar dit hoeft niet. Ook het bezit van wapens valt onder agressief gedrag. Het is niet toegestaan bij de RIBW Arnhem & Veluwe Vallei om (luchtdruk)wapens of Ongewenst seksueel gedrag Ongewenst seksueel gedrag is altijd en absoluut verboden, het recht om direct melding te doen bij de politie. De RIBW Arnhem & Veluwe Vallei kan ook besluiten om aangifte te doen bij de politie. Voor de regio Arnhem Jeugd zijn aanvullende andere gevaarlijke voorwerpen die als wapen kunnen dienen, zowel in de relatie tussen cliënten onderling als tussen afspraken gemaakt. Deze worden met jou besproken zodra je in het bezit te hebben. Een cliënt die hier geen afstand van wil medewerkers en cliënten. Uiteraard geldt dit voor verkrachting komt wonen bij de RIBW. nemen, loopt het risico dat de begeleiding of het wonen bij de en aanranding, maar ook voor dubbelzinnige opmerkingen of RIBW Arnhem & Veluwe Vallei eenzijdig wordt beëindigd. Ook ongepaste aanrakingen.

13 22 23 Wanneer jouw begeleiding eindigt De ondersteuning die RIBW Arnhem & Veluwe Vallei jou biedt, kan om verschillende redenen op een bepaald moment stoppen. Bijvoorbeeld als je in een Centraal Wonen-complex gaat wonen of geheel zelfstandig gaat wonen. Maar ook als je je zodanig gedraagt dat begeleiding niet langer mogelijk is. Doorstromen of stoppen Ga je een andere vorm van ondersteuning krijgen, bijvoorbeeld in je eigen huis in plaats van Beschermd Wonen? Of heb je helemaal geen begeleiding meer nodig? Dan evalueer je in het laatste gesprek met jouw persoonlijk begeleider de ondersteuning die je hebt gekregen. De ouders/ wettelijk vertegenwoordiger en verwijzer/behandelaar worden uitgenodigd bij het evaluatiegesprek. Ook maak je afspraken over nazorg als jij die nodig hebt. De evaluatie en afspraken komen te staan in een eindevaluatieformulier. Dit formulier komt in je dossier. De orthopedagoog schrijft binnen 6 weken een beëindigingsbrief naar de jongere, ouders/wettelijk vertegenwoordiger, verwijzer/ Bureau Jeugdzorg en eventueel aan de nieuwe zorgaanbieder (na jouw toestemming). Tijdens het laatste begeleidingsgesprek krijg je een uitnodiging voor een exitgesprek. Wil je dit exitgesprek met ons voeren, dan stuur je het gekregen antwoordformulier op naar de afdeling Zorg & Kwaliteit op het Centraal Bureau. Probleemgedrag Net zoals je een klacht over RIBW Arnhem & Veluwe Vallei kunt hebben, is het ook mogelijk dat wij problemen met jouw gedrag hebben. Voorbeelden van probleemgedrag zijn diefstal, geweld, verstoring van de orde, agressief of destructief gedrag en ander gedrag waarmee je jouw woonomgeving ernstig verstoort. Constateert een van onze begeleiders probleemgedrag bij jou, dan bespreken we het met jou. Als er geen oplossing mogelijk is, dan kunnen we na herhaalde waarschuwingen in het uiterste geval besluiten te stoppen met jouw begeleiding en in het geval van beschermd wonen, het wonen binnen de RIBW. Meer informatie Meer informatie over het stoppen van de begeleiding vind je in het protocol Beëindiging plaatsingen binnen de RIBW. Je kunt dit protocol inzien in het regiokantoor of opvragen bij het Centraal Bureau of de cliëntenconsulent via (026) Meer informatie over het stoppen van jouw begeleiding door probleemgedrag vind je in het protocol Beëindiging plaatsing door RIBW AVV. Ook dit protocol kun je inzien in het regiokantoor of opvragen bij het Centraal Bureau of de cliëntenconsulent.

14 Colofon Uitgave van RIBW Arnhem & Veluwe Vallei januari 2014 ontwerp: ontwerpbureau Voltage, Nijmegen fotografie: Stef Verstraaten, Nijmegen druk: Rikken Print, Gendt

15 Adressen RIBW Arnhem & Veluwe Vallei Centraal Bureau Velperweg BC Arnhem telefoon (026) fax (026) Regiokantoor Arnhem Jeugd Laan van Presikhaaf 192A 6826 HE Arnhem telefoon (026) fax (026)

Welkom bij RIBW Arnhem & Veluwe Vallei

Welkom bij RIBW Arnhem & Veluwe Vallei Brochure voor cliënten Welkom bij RIBW Arnhem & Veluwe Vallei ribw arnhem & veluwe vallei Brochure voor cliënten Welkom bij RIBW Arnhem & Veluwe Vallei 2 Overzicht onderwerpen Voorwoord 3 Onze organisatie

Nadere informatie

Meedoen in de samenleving

Meedoen in de samenleving Brochure voor cliënten Meedoen in de samenleving ribw arnhem & veluwe vallei Brochure voor cliënten Meedoen in de samenleving 2 3 Overzicht onderwerpen Welkom bij de RIBW Arnhem & Veluwe Vallei! Voorwoord

Nadere informatie

Meedoen in de samenleving

Meedoen in de samenleving Brochure voor cliënten Meedoen in de samenleving ribw arnhem & veluwe vallei Brochure voor cliënten Meedoen in de samenleving 2 Overzicht onderwerpen Voorwoord Onze organisatie De diensten die wij u bieden

Nadere informatie

Welkom bij RIBW Arnhem & Veluwe Vallei

Welkom bij RIBW Arnhem & Veluwe Vallei Brochure voor cliënten Welkom bij RIBW Arnhem & Veluwe Vallei ribw arnhem & veluwe vallei Brochure voor cliënten Welkom bij RIBW Arnhem & Veluwe Vallei 2 Overzicht onderwerpen Voorwoord 3 Onze organisatie

Nadere informatie

Op weg naar zelfstandigheid Beschermd en begeleid wonen voor jongeren

Op weg naar zelfstandigheid Beschermd en begeleid wonen voor jongeren Op weg naar zelfstandigheid Beschermd en begeleid wonen voor jongeren Brochure voor jongeren ribw arnhem & veluwe vallei 3 Voorwoord Voorwoord Werkwijze Wonen Stap voor stap naar zelfstandigheid Contactgegevens

Nadere informatie

De Cliëntenconsulent van de RIBW Arnhem & Veluwe Vallei. ribw arnhem & veluwe vallei

De Cliëntenconsulent van de RIBW Arnhem & Veluwe Vallei. ribw arnhem & veluwe vallei De Cliëntenconsulent van de RIBW Arnhem & Veluwe Vallei ribw arnhem & veluwe vallei Cliënt zijn bij RIBW Arnhem & Veluwe Vallei De RIBW Arnhem & Veluwe Vallei (RIBW AVV) begeleidt mensen met een psychiatrische

Nadere informatie

Welkom bij RIBW Arnhem & Veluwe Vallei

Welkom bij RIBW Arnhem & Veluwe Vallei Brochure voor naastbetrokkenen Welkom bij RIBW Arnhem & Veluwe Vallei ribw arnhem & veluwe vallei Brochure voor naastbetrokkenen Welkom bij RIBW Arnhem & Veluwe Vallei 4 Wij waren zó opgelucht toen hij

Nadere informatie

voor jongeren Stap voor stap zelfstandig Wat betekent beschermd en begeleid wonen bij RIBW AVV voor jou?

voor jongeren Stap voor stap zelfstandig Wat betekent beschermd en begeleid wonen bij RIBW AVV voor jou? voor jongeren Stap voor stap zelfstandig Wat betekent beschermd en begeleid wonen bij RIBW AVV voor jou? WAT JE IN DEZE BROCHURE LEEST 1 RIBW AVV in het kort 2 Zo gaan we met jou aan de slag 3 Behandeling

Nadere informatie

Welkom bij RIBW Arnhem & Veluwe Vallei

Welkom bij RIBW Arnhem & Veluwe Vallei Brochure voor naastbetrokkenen Welkom bij RIBW Arnhem & Veluwe Vallei ribw arnhem & veluwe vallei Brochure voor naastbetrokkenen Welkom bij RIBW Arnhem & Veluwe Vallei 4 Wij waren zó opgelucht toen hij

Nadere informatie

WELKOM IN EEN BEHANDELGROEP

WELKOM IN EEN BEHANDELGROEP WELKOM IN EEN BEHANDELGROEP Samen werken aan jouw toekomst Oriëntatiefolder voor jongeren, ouders en verwijzers Wat is Lijn5? Bij Lijn5 kun je hulp krijgen als je problemen hebt. Bijvoorbeeld: Je hebt

Nadere informatie

Wat doet NIM Maatschappelijk Werk?

Wat doet NIM Maatschappelijk Werk? Wat doet NIM Maatschappelijk Werk? Hulp, informatie en advies voor iedereen die het nodig heeft Bij NIM Maatschappelijk Werk kan iedereen die het nodig heeft (in Nijmegen en de regio) aankloppen voor gratis

Nadere informatie

Iedereen heeft een verhaal

Iedereen heeft een verhaal informatie voor jongeren Iedereen heeft een verhaal > Goed om te weten als je tijdelijk naar JJC gaat Iedereen heeft een eigen verhaal. Veel verhalen gaan over waarom het niet allemaal gelopen is zoals

Nadere informatie

Op weg naar zelfstandigheid voor jongeren bij de RIBW

Op weg naar zelfstandigheid voor jongeren bij de RIBW Op weg naar zelfstandigheid voor jongeren bij de RIBW Brochure voor verwijzers ribw arnhem & veluwe vallei 3 Voorwoord Voorwoord Werkwijze Wonen Stap voor stap naar zelfstandigheid Aanmelden Contactgegevens

Nadere informatie

KLACHTENREGELING VOOR CLIËNTEN VAN PAMEIJER HEB JE EEN KLACHT? JE KUNT ER IETS AAN DOEN!

KLACHTENREGELING VOOR CLIËNTEN VAN PAMEIJER HEB JE EEN KLACHT? JE KUNT ER IETS AAN DOEN! KLACHTENREGELING VOOR CLIËNTEN VAN PAMEIJER HEB JE EEN KLACHT? JE KUNT ER IETS AAN DOEN! Inhoudsopgave 1. Klagen mag pag. 3 2. Iets doen met je klacht pag. 5 3. Mogelijkheden om iets met je klacht te doen

Nadere informatie

Heb je een klacht? Samen zoeken we een oplossing! Klachtenregeling

Heb je een klacht? Samen zoeken we een oplossing! Klachtenregeling Heb je een klacht? Samen zoeken we een oplossing! Klachtenregeling 1 Heb je een klacht? Samen zoeken we een oplossing! In deze folder lees je wat je kunt doen als je een klacht hebt. 2 Koraal Groep wil

Nadere informatie

ribw arnhem & veluwe vallei zijn wie je bent

ribw arnhem & veluwe vallei zijn wie je bent ribw arnhem & veluwe vallei zijn wie je bent Rubrieksnaam 2 Kop Rubrieksnaam Kop 1 Zijn wie je bent 2 Rubrieksnaam Een volwaardige plek vinden 3 Meedoen in de maatschappij; voor veel mensen met langdurige

Nadere informatie

Heb je een klacht? Samen zoeken we een oplossing! Klachtenregeling

Heb je een klacht? Samen zoeken we een oplossing! Klachtenregeling Heb je een klacht? Samen zoeken we een oplossing! Klachtenregeling 1 Heb je een klacht? Samen zoeken we een oplossing! Koraal Groep Koraal Groep wil graag dat je tevreden bent. Tevreden over de manier

Nadere informatie

Rechten van kinderen, jongeren en hun ouders

Rechten van kinderen, jongeren en hun ouders Rechten van kinderen, jongeren en hun ouders Rechten van kinderen, jongeren en hun ouders De rechten van kinderen en jongeren die vrijwillig in behandeling zijn bij Accare, zijn vastgelegd in de Wet op

Nadere informatie

RECHTEN & PLICHTEN. Inspraak. Verblijf

RECHTEN & PLICHTEN. Inspraak. Verblijf RECHTEN & PLICHTEN Inspraak Stel: Je vindt het belangrijk dat cliënten eigen inbreng hebben. Je vindt dat er te weinig voor cliënten wordt georganiseerd. Je vindt dat er beter naar cliënten geluisterd

Nadere informatie

Reglement voor de cliëntenraden van Stichting Philadelphia Zorg

Reglement voor de cliëntenraden van Stichting Philadelphia Zorg Reglement voor de cliëntenraden van Stichting Philadelphia Zorg Stichting Philadelphia Zorg Het beste uit jezelf 2 Reglement voor de cliëntenraden van Stichting Philadelphia Zorg Stichting Philadelphia

Nadere informatie

VICTAS Klachten BOPZ

VICTAS Klachten BOPZ VICTAS Klachten BOPZ Utrecht, September 2013 Inhoud 1. Inleiding 2. Wat is een klacht? 2.1. Klachten over het verblijf op de afdeling B3 van Victas 2.2. BOPZ-klachten 3. De klachtencommissie 3.1. Hoe dien

Nadere informatie

TOT HIER EN NIET VERDER! OVER ONGEWENSTE OMGANGSVORMEN OP HET WERK EN WAT JE ER TEGEN KUNT DOEN DE KLACHTENREGELING VAN WSD (VEREENVOUDIGDE VERSIE)

TOT HIER EN NIET VERDER! OVER ONGEWENSTE OMGANGSVORMEN OP HET WERK EN WAT JE ER TEGEN KUNT DOEN DE KLACHTENREGELING VAN WSD (VEREENVOUDIGDE VERSIE) TOT HIER EN NIET VERDER! OVER ONGEWENSTE OMGANGSVORMEN OP HET WERK EN WAT JE ER TEGEN KUNT DOEN DE KLACHTENREGELING VAN WSD (VEREENVOUDIGDE VERSIE) Inhoud Algemeen 2 Seksuele intimidatie 4 Agressie en

Nadere informatie

Heb je een klacht? Samen zoeken we een oplossing! Klachtenregeling

Heb je een klacht? Samen zoeken we een oplossing! Klachtenregeling Heb je een klacht? Samen zoeken we een oplossing! Klachtenregeling 1 Heb je een klacht? Samen zoeken we een oplossing! In deze folder lees je wat je kunt doen als je een klacht hebt. 2 Koraal Groep Koraal

Nadere informatie

WONEN. Voor kinderen en jongeren met een psychische beperking. Promens Care

WONEN. Voor kinderen en jongeren met een psychische beperking. Promens Care WONEN Voor kinderen en jongeren met een psychische beperking Promens Care Een eigen plek onder de zon Kinderen en jongeren met een psychische beperking groeien op en willen net als leeftijdsgenoten zo

Nadere informatie

verslavings VRIJ LEVEN

verslavings VRIJ LEVEN IEDER MENS IS BESTEMD OM VRIJ TE ZIJN verslavings VRIJ LEVEN INFORMATIE VOOR CLIËNTEN GELOOF IN VRIJHEID WELKOM BIJ TERWILLE BEDANKT VOOR JE AANMELDING BIJ TERWILLE. GOED DAT JE DEZE STAP HEBT GEZET. OM

Nadere informatie

R A A M W E R K K L A C H T E N R E G E L I N G P I C T O G R A M M E N

R A A M W E R K K L A C H T E N R E G E L I N G P I C T O G R A M M E N H E T R A A M W E R K K L A C H T E N R E G E L I N G VA N K L A C H T E N R E G E L I N G H E T M E T VA N R A A M W E R K P I C T O G R A M M E N Klachtenregeling Als praten niet geholpen heeft In dit

Nadere informatie

Uitgebreide versie. Mijn gegevens veilig bij Pluryn. Privacy Reglement

Uitgebreide versie. Mijn gegevens veilig bij Pluryn. Privacy Reglement Uitgebreide versie Mijn gegevens veilig bij Pluryn Privacy Reglement Mijn gegevens veilig bij Pluryn Als je clint bij Pluryn wordt, wil Pluryn veel over jou weten. Je krijgt heel veel vragen, bijvoorbeeld:

Nadere informatie

Rechten en Plichten INFORMATIE VOOR KINDEREN/JONGEREN

Rechten en Plichten INFORMATIE VOOR KINDEREN/JONGEREN Rechten en Plichten INFORMATIE VOOR KINDEREN/JONGEREN Inleiding Iedere jongere die bij Lijn5 in behandeling is, heeft rechten én plichten. In dit document lees je wat jouw rechten en plichten zijn. Wij

Nadere informatie

Welkom bij onze vereniging! Omgangsregels

Welkom bij onze vereniging! Omgangsregels Welkom bij onze vereniging! Omgangsregels Iedereen die Muziekvereniging Soli bezoekt onderschrijft de doelstellingen en het huishoudelijk reglement van de vereniging en houdt zich aan de omgangsregels

Nadere informatie

Blijf er niet mee zitten! Informatie over de klachtenregeling

Blijf er niet mee zitten! Informatie over de klachtenregeling Blijf er niet mee zitten! Informatie over de klachtenregeling 1 Blijf er niet mee zitten! Bij Koraal Groep komen mensen op de eerste plaats. We vinden het belangrijk dat cliënten tevreden zijn over onze

Nadere informatie

Gebruikersgids blinden en slechtzienden 2011. Algemene informatie Informatie per zorgzwaartepakket (ZZP)

Gebruikersgids blinden en slechtzienden 2011. Algemene informatie Informatie per zorgzwaartepakket (ZZP) Gebruikersgids blinden en slechtzienden 2011 Algemene informatie Informatie per zorgzwaartepakket (ZZP) Inhoud Inleiding 3 Voor wie is deze gids? 3 Waarom deze gids? 3 Leeswijzer 3 Algemene informatie

Nadere informatie

Blijf er niet mee zitten! Informatie over de klachtenregeling

Blijf er niet mee zitten! Informatie over de klachtenregeling Blijf er niet mee zitten! Informatie over de klachtenregeling 1 Blijf er niet mee zitten! Bij Koraal Groep komen mensen op de eerste plaats. We vinden het belangrijk dat cliënten tevreden zijn over onze

Nadere informatie

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Algemene brochure. voor mensen met een beperking. MEE maakt meedoen mogelijk

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Algemene brochure. voor mensen met een beperking. MEE maakt meedoen mogelijk MEE Ondersteuning bij leven met een beperking Algemene brochure voor mensen met een beperking MEE maakt meedoen mogelijk 1 Colofon Tekst en samenstelling Eenvoudig Communiceren Amsterdam Afd. Communicatie

Nadere informatie

Welkom bij Centrum Jeugd. Informatie voor kinderen, jongeren en hun familieleden

Welkom bij Centrum Jeugd. Informatie voor kinderen, jongeren en hun familieleden Welkom bij Centrum Jeugd Informatie voor kinderen, jongeren en hun familieleden Welkom bij Centrum Jeugd Je gaat deelnemen aan een van de behandelingen bij Centrum Jeugd van GGz Breburg. De behandelaren

Nadere informatie

Uitgebreide versie. Hoe los ik een klacht op? Klachtenregeling

Uitgebreide versie. Hoe los ik een klacht op? Klachtenregeling Uitgebreide versie Hoe los ik een klacht op? Klachtenregeling De klachtenregeling van Pluryn Hoe gaat het als er een probleem is? Als je niet tevreden bent over de dienstverlening van Pluryn, dan willen

Nadere informatie

Gebruikersgids jeugdigen met een licht verstandelijke beperking. Algemene informatie Informatie per zorgzwaartepakket (ZZP)

Gebruikersgids jeugdigen met een licht verstandelijke beperking. Algemene informatie Informatie per zorgzwaartepakket (ZZP) Gebruikersgids jeugdigen met een licht verstandelijke beperking Algemene informatie Informatie per zorgzwaartepakket (ZZP) Inhoud Samenvatting 3 Over welke problemen gaat het? 3 Voorbeelden 3 Welke hulp

Nadere informatie

Uitgebreide versie. Mijn afspraken met Pluryn. Dienstverleningsovereenkomst

Uitgebreide versie. Mijn afspraken met Pluryn. Dienstverleningsovereenkomst Uitgebreide versie Mijn afspraken met Pluryn Dienstverleningsovereenkomst Mijn afspraken met Pluryn Pluryn ondersteunt mensen met een handicap bij wonen, werken, leren en vrije tijd. Krijg je zorg van

Nadere informatie

[ZORG EN DIENSTVERLENINGSOVEREENKOMST ] De Lichtenvoorde

[ZORG EN DIENSTVERLENINGSOVEREENKOMST ] De Lichtenvoorde 2010 De Lichtenvoorde afdeling Communicatie en Informatie [ZORG EN DIENSTVERLENINGSOVEREENKOMST ] Dit is een overeenkomst. Afspraken die we maken staan op papier. De rechten en plichten van de cliënt staan

Nadere informatie

Doen & laten. Ook voor u geldt l

Doen & laten. Ook voor u geldt l Doen & laten Ook voor u geldt l Doen & laten! l Herstel De Stichting Anton Constandse biedt herstelondersteuning. Dit betekent dat u kunt rekenen op ondersteuning die u helpt een zo optimaal mogelijk bestaan

Nadere informatie

Jeugdigen met een licht verstandelijke beperking

Jeugdigen met een licht verstandelijke beperking Jeugdigen met een licht verstandelijke beperking versie 2009 Informatie over zorgzwaartepakketten voor jeugdigen met een licht verstandelijke beperking 2 Inhoud Samenvatting... 4 Inleiding... 8 Algemene

Nadere informatie

Welkom bij IrisZorg. Informatie voor cliënten

Welkom bij IrisZorg. Informatie voor cliënten Welkom bij IrisZorg Informatie voor cliënten IrisZorg is er voor u Het kan zijn dat uw leven anders loopt dan u wilt. Bijvoorbeeld door een verslaving of problemen op het gebied van wonen, werken en financiën.

Nadere informatie

KAMERTRAININGSCENTRUM

KAMERTRAININGSCENTRUM KAMERTRAININGSCENTRUM Informatie voor jongeren met een licht verstandelijke beperking in de leeftijd van 17 tot 23 jaar Voor wie? Een Kamertrainingscentrum (KTC) is bedoeld voor jongeren met een licht

Nadere informatie

Heb je een klacht? Samen zoeken we een oplossing! Klachtenregeling

Heb je een klacht? Samen zoeken we een oplossing! Klachtenregeling Heb je een klacht? Samen zoeken we een oplossing! Klachtenregeling 1 Heb je een klacht? Samen zoeken we een oplossing! In deze folder lees je wat je kunt doen als je een klacht hebt. 2 Koraal Groep Koraal

Nadere informatie

Algemeen maatschappelijk werk

Algemeen maatschappelijk werk Algemeen maatschappelijk werk Inhoud 3 4 5 5 5 6 6 7 7 7 8 8 9 10 10 10 10 11 12 Inleiding Werkwijze algemeen maatschappelijk werk Aanmelding Intakegesprek Hulpverlening Hulpverleningsplan Evaluatie en

Nadere informatie

informatie voor cliënten

informatie voor cliënten informatie voor cliënten 2 Inhoud Welkom bij HVO-Querido 2 Welke zorg bieden wij 3 Opvang 3 Woonbegeleiding 3 Dagactiviteiten 3 Aanmelding en werkwijze 4 Hoe meld ik me aan? 4 Zorgprogramma 4 Zorgzwaartepakket

Nadere informatie

Behandeling van jongeren van 16 en 17 jaar

Behandeling van jongeren van 16 en 17 jaar Behandeling van jongeren van 16 en 17 jaar Informatie voor jongeren en ouders Jij hebt je bij ons aangemeld omdat je zelf niet lekker in je vel zit, of omdat mensen in je omgeving zich zorgen maken om

Nadere informatie

PRIVACY, DOSSIERVOERING & KLACHTEN

PRIVACY, DOSSIERVOERING & KLACHTEN WAT JE MOET WETEN OVER PRIVACY, DOSSIERVOERING & KLACHTEN cliëntinformatie PRIVACY & DOSSIERVOERING XONAR vindt het belangrijk dat er uiterst zorgvuldig omgegaan wordt met persoonlijke gegevens. Daarom

Nadere informatie

Mijn afspraken met Pluryn. Dienstverleningsovereenkomst

Mijn afspraken met Pluryn. Dienstverleningsovereenkomst Mijn afspraken met Pluryn Dienstverleningsovereenkomst Eenvoudige versie Mijn afspraken met Pluryn Pluryn ondersteunt mensen met een handicap. Bijvoorbeeld bij: wonen werken leren vrije tijd. Je bent clint

Nadere informatie

Samenstelling tekst Beppie Brood (teamleider ATC s Amstelduin) Monique van Kollenburg (trainer ATC Amstelduin)

Samenstelling tekst Beppie Brood (teamleider ATC s Amstelduin) Monique van Kollenburg (trainer ATC Amstelduin) Samenstelling tekst Beppie Brood (teamleider ATC s Amstelduin) Monique van Kollenburg (trainer ATC Amstelduin) Lay-out Bob Snel (trainer ATC Amstelduin) Document Versie maart 2007 Meer informatie E-mail:

Nadere informatie

Behandeling van jongeren tussen 16 en 23 jaar

Behandeling van jongeren tussen 16 en 23 jaar Behandeling van jongeren tussen 16 en 23 jaar Informatie voor jongeren en ouders Pro Persona is een instelling voor geestelijke gezondheidszorg in Gelderland. Pro Persona Jeugd biedt hulp aan jeugdigen

Nadere informatie

Gebruikersgids doven, slechthorenden en mensen met spraakproblemen en/of taalproblemen. Algemene informatie Informatie per zorgzwaartepakket (ZZP)

Gebruikersgids doven, slechthorenden en mensen met spraakproblemen en/of taalproblemen. Algemene informatie Informatie per zorgzwaartepakket (ZZP) Gebruikersgids doven, slechthorenden en mensen met spraakproblemen en/of taalproblemen Algemene informatie Informatie per zorgzwaartepakket (ZZP) Inhoud Inleiding 3 Voor wie is deze gids? 3 Waarom deze

Nadere informatie

Mijn afspraken met Pluryn. Dienstverleningsovereenkomst

Mijn afspraken met Pluryn. Dienstverleningsovereenkomst Mijn afspraken met Pluryn Dienstverleningsovereenkomst Urjen komt bij Pluryn wonen en krijgt behandeling. In de dienstverleningsovereenkomst staan alle afspraken. Krijg je zorg van Pluryn? Ben je bij Pluryn

Nadere informatie

Gebruikersgids. algemene informatie informatie per zorgzwaartepakket (ZZP) geestelijke gezondheidszorg

Gebruikersgids. algemene informatie informatie per zorgzwaartepakket (ZZP) geestelijke gezondheidszorg Gebruikersgids algemene informatie informatie per zorgzwaartepakket (ZZP) geestelijke gezondheidszorg Informatie over zorgzwaartepakketten voor de geestelijke gezondheidszorg Inhoud Inleiding... 4 Algemene

Nadere informatie

CLIËNTENWIJZER. RIBW Fonteynenburg

CLIËNTENWIJZER. RIBW Fonteynenburg CLIËNTENWIJZER RIBW Fonteynenburg 1. Inhoudsopgave 1. Inhoudsopgave 2 2. Inleiding 3 3. Begeleiding en begeleiders 5 Begeleiding 5 Verzorging 5 Begeleiders 6 Geheimhoudingsplicht 6 Rehabilitatie 6 Begeleidingsplan

Nadere informatie

PRIVACY, DOSSIERVOERING & KLACHTEN

PRIVACY, DOSSIERVOERING & KLACHTEN WAT JE MOET WETEN OVER PRIVACY, DOSSIERVOERING & KLACHTEN cliëntinformatie PRIVACY & DOSSIERVOERING XONAR vindt het belangrijk dat er uiterst zorgvuldig omgegaan wordt met persoonlijke gegevens. Daarom

Nadere informatie

Zorg en Ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking. Careander stelt zich voor! Algemene informatie voor cliënten

Zorg en Ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking. Careander stelt zich voor! Algemene informatie voor cliënten Zorg en Ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking Careander stelt zich voor! Algemene informatie voor cliënten Graag stellen we ons voor! Careander ondersteunt mensen met een verstandelijke

Nadere informatie

Individueel Behandeltraject

Individueel Behandeltraject Individueel Behandeltraject SAMEN WERKEN AAN JOUW TOEKOMST Informatie voor jongeren, ouders en verwijzers Kom verder! www.ln5.nl erom dat jij leert én zelfstandiger wordt. Natuurlijk gaat er ook veel goed

Nadere informatie

Zonder toestemming. Nota BOPZ eenvoudige versie

Zonder toestemming. Nota BOPZ eenvoudige versie Nota BOPZ eenvoudige versie Zonder toestemming Ben je soms boos? 1 Ben je soms boos en ben je dan wel eens gevaarlijk voor jezelf of anderen? Of doe je wel eens dingen die niet mogen? Soms moeten begeleiders

Nadere informatie

Beschermde woonvorm Caumerbeek

Beschermde woonvorm Caumerbeek Beschermde woonvorm Caumerbeek Volwassenen Beschermde woonvorm Caumerbeek Introductie De Volwassenenzorg verleent hulp aan volwassenen tussen 18 en 65 jaar die langer dan een jaar psychiatrische problemen

Nadere informatie

zijn wie je bent ribw arnhem & veluwe vallei

zijn wie je bent ribw arnhem & veluwe vallei ribw arnhem & veluwe vallei Begeleiding bij wonen, werken en leven voor mensen met een psychiatrische aandoening of ernstige psychosociale problemen zijn wie je bent Inhoud Thuis in de samenleving 3 Methodiek

Nadere informatie

Beschermd wonen in Leeuwarden

Beschermd wonen in Leeuwarden Meer informatie Voor vragen en informatie kunt u terecht bij de locatie van GGZ Friesland bij u in de buurt of kijk op de website www.ggzfriesland.nl. GGZ Friesland BW Leeuwarden Heerestraat 3 8911 LC

Nadere informatie

KAMERTRAININGSCENTRUM DE OVERSTAP

KAMERTRAININGSCENTRUM DE OVERSTAP KAMERTRAININGSCENTRUM DE OVERSTAP Samen werken aan jouw toekomst Informatie voor jongeren, ouders en verwijzers Wat is Lijn5? Lijn5 biedt in de provincie Utrecht lichte tot intensieve vormen van hulpverlening

Nadere informatie

KWALITEIT VAN DE ZORG FIER

KWALITEIT VAN DE ZORG FIER WELKOM BIJ FIER HULPVERLENING VAN FIER, WAT BETEKENT DIT VOOR U? EN WAT ZIJN UW RECHTEN EN PLICHTEN? IN DIT INFORMATIEBOEKJE VINDT U DE ANTWOORDEN. HEEFT U NOG VRAGEN? STEL ZE GERUST AAN UW HULPVERLENER.

Nadere informatie

Uw klachten, onze zorg

Uw klachten, onze zorg Uw klachten, onze zorg INFORMATIE VOOR DE CLIËNT Onderdeel van Arkin Klachten? Wij horen graag van u. Blijven rondlopen met klachten lost niets op. Integendeel, het staat uw behandeling in de weg; niemand

Nadere informatie

vooruitkomen OUDERS & OPVOEDERS

vooruitkomen OUDERS & OPVOEDERS > vooruitkomen + OUDERS & OPVOEDERS ! Via Bureau Jeugdzorg of uw huisarts bent u bij Rubicon jeugdzorg terecht gekomen. Soms zijn er problemen in het gezin die u niet zelf kunt oplossen. Uw kind is bijvoorbeeld

Nadere informatie

Welkom. meegeldersepoort.nl

Welkom. meegeldersepoort.nl Welkom meegeldersepoort.nl Welkom bij MEE Gelderse Poort In deze folder staat informatie over onze diensten en uitleg over onze werkwijze. Wilt u deze infor matie goed doorlezen en bewaren? Wat biedt MEE

Nadere informatie

DOSSIERVOERING & KLACHTEN

DOSSIERVOERING & KLACHTEN PRIVACY, WAT JE MOET WETEN OVER PRIVACY, cliëntinformatie PRIVACY, XONAR vindt het belangrijk dat er uiterst zorgvuldig omgegaan wordt met persoonlijke gegevens. Daarom is de bescherming van persoonsgegevens

Nadere informatie

Klachtenregeling. Als u niet tevreden bent. Informatie voor jongeren/(pleeg)ouders/verzorgers

Klachtenregeling. Als u niet tevreden bent. Informatie voor jongeren/(pleeg)ouders/verzorgers Klachtenregeling Informatie voor jongeren/(pleeg)ouders/verzorgers Niet tevreden? Wat kunt u doen? Een klacht.? Blijf er niet mee rondlopen! Overal waar mensen met elkaar werken gaat wel eens iets fout.

Nadere informatie

Rechten in de psychiatrie Klachten over het verblijf in het psychiatrisch ziekenhuis

Rechten in de psychiatrie Klachten over het verblijf in het psychiatrisch ziekenhuis Rechten in de psychiatrie Klachten over het verblijf in het psychiatrisch ziekenhuis Inhoud 1. Wat is een klacht? pag 1 2. Wat kan ik doen als ik een klacht heb? pag 2 3. De klachtencommissie pag 2 4.

Nadere informatie

Informatie over Eddee Zorgverlening... 2. Eddee Zorgverlening: even voorstellen... 3. Zorgaanbod... 3. Individuele begeleiding...

Informatie over Eddee Zorgverlening... 2. Eddee Zorgverlening: even voorstellen... 3. Zorgaanbod... 3. Individuele begeleiding... INFORMATIEBROCHURE Informatie over Eddee Zorgverlening Inhoud Informatie over Eddee Zorgverlening... 2 Eddee Zorgverlening: even voorstellen... 3 Zorgaanbod... 3 Individuele begeleiding... 3 Individuele

Nadere informatie

Behandeling van jongeren van 12 tot 16 jaar

Behandeling van jongeren van 12 tot 16 jaar Behandeling van jongeren van 12 tot 16 jaar Informatie voor jongeren en ouders Jij bent samen met je ouders bij ons aangemeld omdat je niet lekker in je vel zit, of omdat mensen in je omgeving zich zorgen

Nadere informatie

Beschermde woonvorm Caumerbeek

Beschermde woonvorm Caumerbeek Beschermde woonvorm Caumerbeek Volwassenen Beschermde woonvorm Caumerbeek Introductie De Volwassenenzorg verleent hulp aan volwassenen tussen 18 en 65 jaar die langer dan een jaar psychiatrische problemen

Nadere informatie

HELP, IK WORD GEPEST, WAT NU????

HELP, IK WORD GEPEST, WAT NU???? HELP, IK WORD GEPEST, WAT NU???? In het kort Als je gepest wordt ga dan naar je mentor. Als je het moeilijk vindt je mentor in vertrouwen te nemen, ga dan naar je favoriete docent, juniormentor of de vertrouwenspersoon

Nadere informatie

Doven, slechthorenden en mensen met spraakproblemen en/of taalproblemen

Doven, slechthorenden en mensen met spraakproblemen en/of taalproblemen GEBRUIKERSGIDS ZORGZWAARTEPAKKETTEN 2010 Doven, slechthorenden en mensen met spraakproblemen en/of taalproblemen Algemene informatie Informatie per zorgzwaartepakket (ZZP) Informatie over zorgzwaartepakketten

Nadere informatie

JEUGDBESCHERMING NOORD. Ondertoezichtstelling (OTS)

JEUGDBESCHERMING NOORD. Ondertoezichtstelling (OTS) JEUGDBESCHERMING NOORD Ondertoezichtstelling (OTS) Deze brochure bestaat uit twee delen. Het eerste deel is geschreven voor kinderen, maar zeker ook handig voor ouders om te lezen. Het tweede deel is speciaal

Nadere informatie

De Flatjes. Kom verder! www.ln5.nl SAMEN WERKEN AAN JOUW TOEKOMST. Informatie voor jongeren, ouders en verwijzers

De Flatjes. Kom verder! www.ln5.nl SAMEN WERKEN AAN JOUW TOEKOMST. Informatie voor jongeren, ouders en verwijzers De Flatjes SAMEN WERKEN AAN JOUW TOEKOMST Informatie voor jongeren, ouders en verwijzers Kom verder! www.ln5.nl in bruikleen hebben, zoals een box, commode of ledikantje. Ook is er een basisinventaris

Nadere informatie

Informatie voor cliënten. Privacy en klachten

Informatie voor cliënten. Privacy en klachten Informatie voor cliënten Privacy en klachten Het is goed om te weten dat Rijnstad strikte regels heeft hoe om te gaan met uw privégegevens. Deze liggen vast in een privacyreglement. Als u ontevreden bent

Nadere informatie

Gebruikersgids geestelijke gezondheidszorg. Algemene informatie Informatie per zorgzwaartepakket (ZZP)

Gebruikersgids geestelijke gezondheidszorg. Algemene informatie Informatie per zorgzwaartepakket (ZZP) Gebruikersgids geestelijke gezondheidszorg Algemene informatie Informatie per zorgzwaartepakket (ZZP) Inhoud Inleiding 3 Voor wie is deze gids? 3 Waarom deze gids? 3 Leeswijzer 3 Pakket 7B 21 Beveiligd

Nadere informatie

Hoe los ik een klacht op

Hoe los ik een klacht op Hoe los ik een klacht op Soms ben je ergens niet tevreden over. Hoe los ik een klacht op Soms ben je ergens niet tevreden over. Je bent het bijvoorbeeld niet eens met de begeleiding. Je hebt dan een klacht.

Nadere informatie

Welkom bij IrisZorg. Informatie voor cliënten

Welkom bij IrisZorg. Informatie voor cliënten Welkom bij IrisZorg Informatie voor cliënten IrisZorg is er voor u Het kan zijn dat uw leven anders loopt dan u wilt. Bijvoorbeeld door een verslaving of problemen op het gebied van wonen, werken en financiën.

Nadere informatie

geestelijke gezondheidszorg

geestelijke gezondheidszorg geestelijke gezondheidszorg versie 2009 Informatie over zorgzwaartepakketten voor de geestelijke gezondheidszorg 2 Inhoud Inleiding...4 Algemene informatie...7 Zorg en ondersteuning voor mensen met psychiatrische

Nadere informatie

Voor jouw veiligheid De Wet Bopz in makkelijke taal Versie met pictogrammen voor cliënten

Voor jouw veiligheid De Wet Bopz in makkelijke taal Versie met pictogrammen voor cliënten SC-0033 mei 2012 - alle rechten voorbehouden s Heeren Loo Zorggroep Berkenweg 11 3818 LA Amersfoort Postbus 647 3800 AP Amersfoort Voor jouw veiligheid De Wet Bopz in makkelijke taal Versie met pictogrammen

Nadere informatie

Geestelijke gezondheidszorg

Geestelijke gezondheidszorg GEBRUIKERSGIDS ZORGZWAARTEPAKKETTEN 2010 Geestelijke gezondheidszorg Algemene informatie Informatie per zorgzwaartepakket (ZZP) Informatie over zorgzwaartepakketten voor de geestelijke gezondheidszorg

Nadere informatie

Hebt u zorg nodig? Informatie over de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten en het aanvragen van zorg

Hebt u zorg nodig? Informatie over de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten en het aanvragen van zorg Hebt u zorg nodig? Informatie over de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten en het aanvragen van zorg JANUARI 2010 INHOUDSOPGAVE Waar gaat deze folder over? Welke zorg hoort bij de AWBZ? Vijf zorgfuncties

Nadere informatie

Ik heb een klacht bij de Hartekamp Groep

Ik heb een klacht bij de Hartekamp Groep Ik heb een klacht bij de Hartekamp Groep Klachtenregeling cliënten boos Datum: juli 2017 Wat is een klachtenregeling? Er is een klachtenregeling voor cliënten. Cliënten kunnen een klacht indienen. Jouw

Nadere informatie

Informatie voor cliënten. Privacy en klachten

Informatie voor cliënten. Privacy en klachten Informatie voor cliënten Privacy en klachten Het is goed om te weten dat Rijnstad strikte regels heeft hoe om te gaan met uw privégegevens. Deze liggen vast in een privacyreglement. Als u ontevreden bent

Nadere informatie

Ik wil ergens over praten, bij wie moet ik zijn?

Ik wil ergens over praten, bij wie moet ik zijn? Jouw toekomst telt! Brochure cliëntenvertrouwenspersonen Ik wil ergens over praten, bij wie moet ik zijn? De cliëntenvertrouwenspersoon is er voor alle cliënten van STEVIG. STEVIG wil goede ondersteuning

Nadere informatie

Dit is uw persoonlijke map van Middin. U kunt hierin alle belangrijke papieren bewaren voor de zorg die u krijgt.

Dit is uw persoonlijke map van Middin. U kunt hierin alle belangrijke papieren bewaren voor de zorg die u krijgt. Welkom bij Middin Dit is uw persoonlijke map van Middin. U kunt hierin alle belangrijke papieren bewaren voor de zorg die u krijgt. In de map vindt u vier tabbladen: Organisatie, Geld, Locatie, Persoonlijk.

Nadere informatie

Wier. Behandelcentrum voor mensen die moeilijk leren, met gedragsproblemen en/of psychiatrische problemen. Patiënten & familie

Wier. Behandelcentrum voor mensen die moeilijk leren, met gedragsproblemen en/of psychiatrische problemen. Patiënten & familie Wier Behandelcentrum voor mensen die moeilijk leren, met gedragsproblemen en/of psychiatrische problemen Patiënten & familie 2 Voor wie is Wier? Wier is er voor mensen vanaf achttien jaar (en soms jonger)

Nadere informatie

met de wmo doet iedereen gewoon mee

met de wmo doet iedereen gewoon mee De Wet maatschappelijke ondersteuning eenvoudig verteld Dit boekje met informatie over de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) legt de belangrijkste onderdelen van de Wmo uit. Wilt u meer weten over

Nadere informatie

Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg

Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg Informatie voor cliënten Cliënten en geestelijke gezondheidszorg Slachtoffers van mensenhandel hebben vaak nare dingen meegemaakt. Ze zijn geschokt

Nadere informatie

Hoe Yulius jongeren met autisme kan helpen

Hoe Yulius jongeren met autisme kan helpen Jongeren Hoe Yulius jongeren met autisme kan helpen Vragen? Voor wie is deze brochure? Je hebt deze brochure gekregen omdat je autisme hebt of nog niet zeker weet of je autisme hebt. Je bent dan bij Yulius

Nadere informatie

Begeleid Wonen. Begeleid Wonen Pagina 1 van 6

Begeleid Wonen. Begeleid Wonen Pagina 1 van 6 Begeleid Wonen Begeleid Wonen Pagina 1 van 6 Telefoonnummers en adressen Het alarmnummer is 112 Gebruik dit alleen in geval van nood! Bereikbaarheid Futuris Zorg & Werk tijdens kantooruren 040-251 90 35

Nadere informatie

Behandeling van jongeren tussen 12 en 16 jaar

Behandeling van jongeren tussen 12 en 16 jaar Behandeling van jongeren tussen 12 en 16 jaar Informatie voor jongeren en ouders Pro Persona is een instelling voor geestelijke gezondheidszorg in Gelderland. Pro Persona Jeugd biedt hulp aan jeugdigen

Nadere informatie

Rechten en plichten. Deel 1 en 2 gaan over rechten en plichten die voor u als cliënt van NOVO gelden.

Rechten en plichten. Deel 1 en 2 gaan over rechten en plichten die voor u als cliënt van NOVO gelden. Inleiding Rechten en plichten In deze brochure wordt informatie gegeven over een aantal rechten en plichten die u als cliënt van NOVO heeft. U en NOVO moeten zich hier aan houden. De regels van NOVO zijn

Nadere informatie

HANDLEIDING OPZETTEN BELEID TER VOORKOMING EN BESTRIJDING VAN ONGEWENST GEDRAG

HANDLEIDING OPZETTEN BELEID TER VOORKOMING EN BESTRIJDING VAN ONGEWENST GEDRAG HANDLEIDING OPZETTEN BELEID TER VOORKOMING EN BESTRIJDING VAN ONGEWENST GEDRAG INHOUD 0. ALGEMEEN 3 Wat is de bedoeling van het beleid voor ongewenst gedrag? 3 Voor wie? 3 Hoe pak je het aan? 3 1. MAATREGELEN

Nadere informatie

Beschermde woonvorm de Hofpoel

Beschermde woonvorm de Hofpoel Beschermde woonvorm de Hofpoel Volwassenen Beschermde woonvorm de Hofpoel Introductie Het Zorgbedrijf Volwassenen verleent hulp aan volwassenen tussen 18 en 65 jaar die langer dan een jaar psychiatrische

Nadere informatie

Zorg en Ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking. Dit zijn wij we zijn er voor jou!

Zorg en Ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking. Dit zijn wij we zijn er voor jou! Zorg en Ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking Dit zijn wij we zijn er voor jou! Graag stellen we ons voor! Careander ondersteunt mensen met een verstandelijke beperking op het gebied

Nadere informatie

U gaat gebruik maken van de diensten van de Gemiva-SVG Groep. Wij heten u van harte welkom. Wij danken u voor het vertrouwen dat u in ons stelt.

U gaat gebruik maken van de diensten van de Gemiva-SVG Groep. Wij heten u van harte welkom. Wij danken u voor het vertrouwen dat u in ons stelt. Welkom U gaat gebruik maken van de diensten van de Gemiva-SVG Groep. Wij heten u van harte welkom. Wij danken u voor het vertrouwen dat u in ons stelt. We staan aan het begin van een gezamenlijke weg.

Nadere informatie

Of misschien zoek je een leuke werkplek of dagbesteding voor jezelf of voor een familielid. Of je wilt iets zinnigs doen in je vrije tijd.

Of misschien zoek je een leuke werkplek of dagbesteding voor jezelf of voor een familielid. Of je wilt iets zinnigs doen in je vrije tijd. Welkom bij De Zijlen Wie wil het niet? Wonen in een prettig dorp of in een leuke buurt. Waar je kunt zijn wie je bent en je leven kunt leiden zoals dat bij jou past. Waar je meedoet aan dat wat er om je

Nadere informatie