Internationale competitie UCI. voor Visueel Gehandicapten. memorial John Deraet. 29 ste editie mei Belgische Tandemraceclub VIGE v.z.w.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Internationale competitie UCI. voor Visueel Gehandicapten. memorial John Deraet. 29 ste editie. 14 17 mei 2015. Belgische Tandemraceclub VIGE v.z.w."

Transcriptie

1 Internationale competitie UCI voor Visueel Gehandicapten memorial John Deraet 29 ste editie mei 2015 Belgische Tandemraceclub VIGE v.z.w.

2 internationale competitie UCI voor Visueel Gehandicapten memorial John Deraet Essen slotrit (1 juni 2014) van 14 t.e.m. 17 mei 2015 met de steun van

3 Even voorstellen De Belgische Tandemrace voor Visueel Gehandicapten is een vierdaagse tandemcompetitie die, sinds oorspronkelijk onder een andere naam - betwist wordt tijdens het weekend van O.H.Hemelvaart. Dit jaar staan er 3 ritten van ± 80 km en 2 tijdritten op het programma. Terug naar de jaren 80 De inspiratie werd gevonden in Frankrijk waar midden jaren 80 een mini Tour de France voor tandems georganiseerd werd met aankomst op de Champs Elysées. Een onvergetelijke herinnering voor de deelnemers en een evenement dat spoedig navolging zou vinden in diverse Europese landen, zo ook in België. John Deraet en enkele vrijwilligers namen het initiatief en in 1987 wordt de 1 ste Belgische Tandemrace gereden met aan de start 17 teams uit België, Frankrijk en Nederland. Een geslaagde formule De overkoepelende organisatie is in handen van de Belgische Tandemraceclub : zij zorgt voor een vlot verloop, info aan de renners, verblijf in een rustige omgeving, begeleide verplaatsingen naar de etappeplaatsen, motards en de nodige volgwagens en vergunningen. Voor de ritten worden plaatselijke wielerclubs met ervaring ingeschakeld. Zij staan in voor een geschikt parcours, contacten met de plaatselijke overheden, seingevers, prijzen en een hapje achteraf. Zowel op sportief als op cultureel vlak is dit treffen van mensen met dezelfde handicap en passie erg verrijkend. Discussies gaan over materieel, technieken en resultaten, ook koersen en gebruiken in eigen land komen aan bod ; er worden afspraken gemaakt voor volgende ontmoetingen en er ontstaan hechte vriendschapsbanden.

4 Naam en faam in het buitenland In de loop der jaren bouwt de Belgische Tandemrace een goede reputatie op : het aantal deelnemers groeit en we noteren tot 50 inschrijvingen vooral tijdens de jaren van de Paralympische Spelen! De crisis van 2008 zorgde voor een enorme terugval, maar met 30 tandems in 2014 behoren we toch tot de koplopers wat deelnemers betreft. Sinds 1987 tekenden meer dan 20 nationaliteiten present : niet alleen Europese renners, maar ook teams uit Australië, Canada, Maleisië en de Verenigde Staten kwamen hier hun conditie testen en verbeteren. De primeur in 2014 was het aantreden van de Belgische dames De Coster-Monsieur. Eindelijk een damesteam in België! Dit jaar staan ze opnieuw aan de start, maar elk met een andere partner. Beide teams dromen van de Paralympische Spelen in Rio! UCI en para-cycling Sinds UCI ook para-cycling onder haar hoede heeft (2007) is er één en ander veranderd! Wereldbekers en wereldkampioenschappen staan al enkele jaren op de internationale kalender. Ze leveren 2 tot 3 keer het aantal punten op van C1-wedstrijden en bestaan meestal uit een wegrit en een tijdrit. Diverse categorieën renners met een beperking nemen er aan deel. De UCI-punten zijn belangrijk voor de wereldranglijst, maar ze bepalen ook het aantal slots van een land op de Paralympische Spelen. In vergelijking met de andere wedstrijden op de internationale UCI-kalender is de Belgische Tandemrace voor Visueel Gehandicapten een unicum : de competitie staat enkel open voor tandems en verloopt over 4 dagen. Ze is aan haar 29 ste editie toe!

5 De deelnemers Een tandemteam bestaat uit een piloot (voorrijder) en een co-piloot (in vakjargon de stoker). Goede prestaties kunnen alleen neergezet worden door veel en hard trainen : piloot en stoker (blinde of slechtziende achterop) moeten volledig op elkaar afgestemd zijn, zodat er tijdens de wedstrijd weinig moet gepraat worden. Een slechte cadans kan nefast zijn voor de tandem, de snelheid en het resultaat. Verkenning van het parcours is erg belangrijk, vooral voor de stoker : de toestand van het wegdek, de weerkaatsing van het geluid, de bochten vormen interessante herkenningspunten. Het niveau van de deelnemers aan de Belgische Tandemrace VIGE is erg verschillend : Enerzijds zijn er de toprenners, sommigen met een medaille van WK en/of PS. Anderzijds zijn er nieuwelingen (minimum leeftijd 16 jaar) die ervaring komen opdoen en oudere renners die nog steeds genieten van de snelheid en de sfeer. Verschil in nationaliteit, taal en cultuur speelt hier absoluut geen rol. Resultaten en leiderstruien Koerscommissarissen van Wielerbond Vlaanderen/FCWB en electronische tijdmeting zorgen voor snelle en exacte resultaten. Een UCI koerscommissaris, dit jaar H. F. Arcila Echeverry uit Colombia, leidt alles in goede banen. Onmiddellijk na de koers worden de ritwinnaars in de bloemetjes gezet. De klassementsleiders krijgen op het podium hun truien : - Tijdsklassement : geel (heren) en wit (dames) - Puntenklassement : groen (heren) en roze (dames) Rituitslagen en klassementen worden elke avond op gezet en de belangstelling is enorm, vooral vanuit het buitenland!

6 Sportjournalisten De Special Olympics die in 2014 in ons land doorgingen, kregen heel wat aandacht in de media. Het budget van de Belgische Tandemraceclub is jammer genoeg te klein voor dergelijke campagne. Niet getreurd : onze competitie voor Visueel Gehandicapten wordt in verschillende kranten aangekondigd. Ook digitaal wordt vlot en snel informatie verspreid. De organisatoren gaan tijdens het evenement dagelijks op zoek naar een artikel, een verslag of een foto in de krant. Zij blijven hopen dat de prestaties van renners met een handicap ook in België in de kijker gezet worden. Onze atleten verdienen echt wel uw respect, uw aandacht : het zijn geen amateurs meer, maar topsporters die alles op alles zetten om steeds betere resultaten neer te zetten. Getuigen daarvan : gemiddelde snelheden rond 45 km/u, vergelijkbaar met valide renners. Ook dit jaar zullen we de rituitslagen en klassementen elke avond naar de media doorsturen. Hartelijk dank aan ritorganisatoren en hun medewerkers, evenals de plaatselijke overheden sponsors en sympathisanten, die o.a. zorgen voor geld, prijzen in natura of hulpmiddelen gespecialiseerde medewerkers,die zich inzetten voor veiligheid, snelle resultaten, een aangename sfeer, alle vrijwilligers die her en der ingeschakeld worden en het geheel vlot doen draaien. Zonder hen zou deze 29 ste editie niet mogelijk zijn. Wij nodigen u van harte uit op de slotceremonie in het Volkshuis in Essen (Stationsstraat 136) op zondag 17 mei 2015 omstreeks 15 u. Griet Peeters Dens &Co Wijnegem Deurne Malle

7 Robert Saelen Herinneringen Sinds 1999 zorgde Robert Saelen voor een tandemkoers in Hulshout ; eerst op de weg, later ook op de wielerpiste. Verschillende keren nam hij ook de taak van speaker voor zijn rekening, niet alleen in Hulshout, maar ook tijdens de andere ritten van de Belgische Tandemrace (toen nog Ronde van België VIGE). Zijn enorme inzet voor het wielrennen, ook voor jongeren en renners met een handicap, kon je niet onberoerd laten. Het warme onthaal in Hulshout, de gezellige babbel aan de toog vóór de wedstrijd, zijn rake opmerkingen en telkens dat vleugje humor, de fiere opa met zijn kleinkinderen bij de huldiging van de tandemteams om nooit te vergeten. Wij konden op hem rekenen, hij was steeds bereid om ons te helpen met raad en daad. Zo stelde hij de microwagen en aanduidingsborden ter beschikking, zorgde voor controlebandjes en nieuwe rugnummers. Kortom, een sympathieke kerel voor wie geen moeite te veel was en die voor alles een oplossing vond. Hij had nog zoveel plannen, zoveel ideeën helaas besliste zijn hart er anders over.

8 Programma Donderdag, 14 mei 2015 GEDINNE (prov. Namen) Circuit de Gribelle Start Afstand Initiatief Contact 12 u - tijdrit 1 ronde, m Belgische Tandemraceclub VIGE Start 15 u - Circuit de Gribelle Afstand km (15 x 5.03 km) Initiatief Serge Poncelet 21, rue Joseph Dubois 5575 Houdremont Contact tel sinds 2009 In samenwerking met de gemeente Gedinne Vrijdag, 15 mei 2015 OVERPELT (prov. Limburg) Start 15 u - Koningsstraat 14 Afstand 86,1 km (21 x 4.1 km) Initiatief Wielerclub Hand in Hand v.z.w. Contact Jan Evens, Koningsstraat 14, Overpelt tel sinds 1992 Zaterdag, 16 mei Grote Prijs Robert Saelen HULSHOUT (prov. Antwerpen) Gemeentelijk Sportcentrum, Wielerbaan Start 14 u - tijdrit, Industriepark 3 Afstand m (15 ronden) Initiatief Belgische Tandemraceclub VIGE Contact sinds 1999 Zondag, 17 mei 2015 ESSEN (prov. Antwerpen) Start 12 u - café Volkshuis, Stationsstraat 136 Afstand 80 km (21 x 3.8 km) Initiatief Molenheidevrienden v.z.w. Contact Francis Michiels, Kerkstraat 66, Essen sinds 2003 Tel Slotceremonie omstreeks 15 u in café Volkshuis

9 Inschrijvingslijst 2015 VIGE Piloot m/f België De Coster, Anita Bolangier, Elke f Meskens, Greet Monsieur, Anneleen f Frankrijk Boussard, Stéphane Traca, Baptiste m Pommelet, Rodrigue Langlet, Guillaume m Duitsland Kleinwächter, Timo Mohs, Erik m Kruse, Kai-Kristian Nimke, Stefan m Vaith, Christian Kalz, Marcel m Ierland Dunlevy, Katie-George Mc Crystal, Eve f Brown, James Bleakley, Mark m Gordon, Martin Radfort, Dermot m Ryan, Peter Shaw, Damian m Kirwan, Martin Vereker, Damien m Israel Raviv, Ami Ben-Mordechai, Yuval m Italië Gallusi, Graziano Molé, Claudio m Meroni, Stefano Riccardo, Daniele m Nederland Bloo, Loes Van Steenis, Samantha f Deudekom, Odette Van Dijk, Kim f Van Bommel, Anouk Jochems, Sigrid f De Vries, Stephen Kleinjan, Arno m Demas, Bjorn De Grave, Patrick m Oost, Rinne Van Leeuwen, Cor m Scheij, Roel Gakes, Tom m Stelleman, Alfred Klomp, Aldo m van den Eijnde, Tommy Bos, Yorick m Polen Kozuch, Ryzsard Dwojakowski, Max m Zwitserland Zimmermann, Beda Birchler, Damian m 26 inschrijvingen ; 9 landen 6 damesteams + 20 herenteams ( )

10 Organisatie Belgische Tandemraceclub ViGe v.z.w. Lundenstraat Deurne ondernemingsnummer : voorzitter: Dirk Van de Meersche GSM secretariaat : Elza VAN AELST tel GSM Internet Bankrekening : IBAN BE BIC GKCCBEBB

5de editie. Hemelvaartweekend 29 mei - 1 juni 2014

5de editie. Hemelvaartweekend 29 mei - 1 juni 2014 5de editie kanker tegen trappen Samen Hemelvaartweekend 29 mei - 1 juni 2014 Voorwoord Er is nog zo veel te doen Deze kick off is het officiële startmoment van de 1000 km van Kom op tegen Kanker. Een moment

Nadere informatie

Eerst het bordje van een ander. leeg eten

Eerst het bordje van een ander. leeg eten Eerst het bordje van een ander 1 leeg eten J a a r g a n g 7 7 n u m m e r 2 Van de vrouw met de hamer Begin maart hebben we helaas afscheid moeten nemen van Joop van Nimwegen. Niet alleen erelid van het

Nadere informatie

Deel 5: Wat doet de EU?

Deel 5: Wat doet de EU? 5.1 Wat doet de EU? Deel 5: Wat doet de EU? a. In de strip vertelt Martine, de vrachtwagenchauffeur, aan Marie en Alexander waarmee de EU zich bezighoudt. In het verhaal staan 5 voorbeelden van wat de

Nadere informatie

PROJECT ONDERWIJS CENTRUM KAUWENBERG

PROJECT ONDERWIJS CENTRUM KAUWENBERG PROJECT ONDERWIJS CENTRUM KAUWENBERG Wij willen scholen die rekening houden met kinderen die in armoede leven en die onze kinderen gelijk behandelen. Wij willen goed onderwijs voor onze kinderen. Om uit

Nadere informatie

ergeten meer dan Meer dan Vergeten

ergeten meer dan Meer dan Vergeten meer dan Meer dan V een programma over dementie en oudere migranten ontwikkeld door Unie KBO en NOOM (Netwerk van Organisaties van Oudere Migranten) in samenwerking met bureau Kleurrijk Advies Achtergrond

Nadere informatie

Vrijwilligers moet je veroveren

Vrijwilligers moet je veroveren Vrijwilligers moet je veroveren Vrijwilligers moet je veroveren Turkse vrouwen tijdens de landelijke speeltuindag bij speeltuin De Greiden in Heerenveen In tegenstelling tot de geluiden gaat het helemaal

Nadere informatie

Bij wie kan ik terecht? Toolkit. Kinderen, waar kies ik voor? Zicht op het netwerk van mensen met een verstandelijke beperking en een kinderwens

Bij wie kan ik terecht? Toolkit. Kinderen, waar kies ik voor? Zicht op het netwerk van mensen met een verstandelijke beperking en een kinderwens Toolkit Kinderen, waar kies ik voor? Bij wie kan ik terecht? Zicht op het netwerk van mensen met een verstandelijke beperking en een kinderwens Bij wie kan ik terecht? 2 Doel Bij wie kan ik terecht? is

Nadere informatie

Jaarverslag 2013 Op Stoapel vzw!

Jaarverslag 2013 Op Stoapel vzw! ! 10 Jan 2014 A. Activiteitenverslag Jaarverslag 2013 Op Stoapel vzw! 2013 was zondermeer een bijzonder jaar voor Op Stoapel. We organiseerden maar liefst 3 tentoonstellingen. Het was het eerste jaar als

Nadere informatie

Maatschappelijke zetel: Jan De Graefstraat 7-2600 Berchem website: http://www.lzg.be

Maatschappelijke zetel: Jan De Graefstraat 7-2600 Berchem website: http://www.lzg.be België - Belgique P.B. 2100 DEURNE 8/6233 Maatschappelijke zetel: Jan De Graefstraat 7-2600 Berchem website: http://www.lzg.be Hallo Allemaal, Weer een jaartje bijna... voorbij, we sluiten 15 jaar LzG

Nadere informatie

WAT IS ER VAN HEN GEWORDEN? ONDERZOEK NAAR DE HUIDIGE PROFESSIONELE SITUATIE VAN OUD- JUNIOR ASSISTENTEN

WAT IS ER VAN HEN GEWORDEN? ONDERZOEK NAAR DE HUIDIGE PROFESSIONELE SITUATIE VAN OUD- JUNIOR ASSISTENTEN WAT IS ER VAN HEN GEWORDEN? ONDERZOEK NAAR DE HUIDIGE PROFESSIONELE SITUATIE VAN OUD- JUNIOR ASSISTENTEN MAART 2014 INHOUD INLEIDING... 2 1. ONDERZOEKSPOPULATIE... 3 2. RESPONS EN NON-RESPONS ANALYSE...

Nadere informatie

Kunstbalie over het belang van een goed netwerk door Jacolien de Nooij

Kunstbalie over het belang van een goed netwerk door Jacolien de Nooij Kunstbalie over het belang van een goed netwerk door Jacolien de Nooij Afgelopen jaar hebben we diverse pioniers op het gebied van Foto s Ad en Clara Cultuur in de Spiegel geïnterviewd om een beeld te

Nadere informatie

Respect voor elkaar uit welk land je ook komt. Leerlingen over hun schoolcultuur

Respect voor elkaar uit welk land je ook komt. Leerlingen over hun schoolcultuur Respect voor elkaar uit welk land je ook komt Leerlingen over hun schoolcultuur Auteurs: Tarik Pehlivan Nadia van der Linde Asia Sarti In opdracht van: De Onderwijsraad Met dank aan: Alle betrokken leerlingen,

Nadere informatie

Wanneer één van je ouders ALS heeft

Wanneer één van je ouders ALS heeft Wanneer één van je ouders ALS heeft Introductie ALS komt niet zo vaak voor en het is onwaarschijnlijk dat je nog iemand kent die een ouder of stiefouder heeft met deze ziekte. Het is gemakkelijk te begrijpen

Nadere informatie

Van evalueren kun je leren

Van evalueren kun je leren Van evalueren kun je leren Voorwoord Wie zich bezighoudt met cliëntenparticipatie doet er goed aan om van tijd tot tijd stil te staan bij de praktijk van dat moment. Cliëntenparticipatie is niet iets wat

Nadere informatie

CLUBBLAD FC BERGHUIZEN OLDENZAAL Seizoen 2009-2010 3e ui u tg t av a e

CLUBBLAD FC BERGHUIZEN OLDENZAAL Seizoen 2009-2010 3e ui u tg t av a e CLUBBLAD FC BERGHUIZEN OLDENZAAL Seizoen 2009-2010 3 e uitgave FC BERGHUIZEN Opgericht: 22 november 1947 Sportcomplex: t Venterinck Clubkleuren: groen shirt, witte broek en groene kousen met witte band

Nadere informatie

Koppen bij elkaar! Handleiding voor intercollegiaal overleg in de verzorging

Koppen bij elkaar! Handleiding voor intercollegiaal overleg in de verzorging Koppen bij elkaar! Handleiding voor intercollegiaal overleg in de verzorging Sting, maart 2008 Koppen bij elkaar! Handleiding voor intercollegiaal overleg in de verzorging. Tekst: Ineke Bakx, Rineke Sturm,

Nadere informatie

Hoe vertel ik het mijn (klein)kinderen als kanker is vastgesteld

Hoe vertel ik het mijn (klein)kinderen als kanker is vastgesteld Hoe vertel ik het mijn (klein)kinderen als kanker is vastgesteld Voor wie is deze folder Met deze folder willen we u op weg helpen bij de begeleiding van uw kinderen als u of uw partner kanker heeft. Niemand

Nadere informatie

Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen?

Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen? Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen? KWF Kanker Infolijn 0800-022 66 22 (gratis) Informatie en advies voor kankerpatiënten en hun naasten www.kwfkankerbestrijding.nl Voor informatie over kanker

Nadere informatie

Tips voor openluchtevenementen: De milieubeweging viert feest!

Tips voor openluchtevenementen: De milieubeweging viert feest! Tips voor openluchtevenementen: De milieubeweging viert feest! Publieksevenmenten zijn een booming-business geworden. Mensen, jong en oud, willen zich in het weekend en vakantie vermaken. Televisieprogramma

Nadere informatie

thuiswedstrijd van Vitesse naar keuze. Bij de seniorenteams gaat de Fair Play prijs naar Spero 6. Zij krijgen een bijschrijving op hun teampas.

thuiswedstrijd van Vitesse naar keuze. Bij de seniorenteams gaat de Fair Play prijs naar Spero 6. Zij krijgen een bijschrijving op hun teampas. 1. Lieve mensen. Er is altijd meer dan hetgeen je waarneemt. En dat maakt het moeilijk de werkelijkheid te beoordelen. Als jurist weet ik dat natuurlijk. Dat is immers zo n beetje de kern van je vak. De

Nadere informatie

4. Reizen en studeren in Europa

4. Reizen en studeren in Europa Inleiding Al op reis geweest naar Frankrijk? Nederland? Spanje? Of misschien naar Polen, Zweden of Denemarken? Dan heb je wel gemerkt hoe gemakkelijk dit allemaal gaat: je hoeft geen visum aan te vragen

Nadere informatie

Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen?

Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen? Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen? Inhoud Voor wie is deze brochure? 3 Volmaakte ouders bestaan niet 4 Vertellen of niet? 6 Reacties van kinderen 13 Helpen verwerken 20 Als de dood ter sprake

Nadere informatie

Essay door Jojanneke Scheepers

Essay door Jojanneke Scheepers Waarom is er (nog steeds) op grote schaal honger en armoede in de wereld en hoe kunnen armoede en onderontwikkeling worden bestreden in een globaliserende wereld? Essay door Jojanneke Scheepers September

Nadere informatie

1 Zo presenteer je jezelf

1 Zo presenteer je jezelf 1 Zo presenteer je jezelf Wat voor impact heb je op anderen? Hoe kom je over? Welke uitstraling heb je, en welke uitstraling hebben jouw bedrijf en je bedrijfspand? Het zijn geen vragen die je jezelf dagelijks

Nadere informatie

TNO-rapport Aan de slag met diversiteit. Praktische tips voor HR-beleid. Sjiera de Vries. Cristel van de Ven. Thijs Winthagen

TNO-rapport Aan de slag met diversiteit. Praktische tips voor HR-beleid. Sjiera de Vries. Cristel van de Ven. Thijs Winthagen TNO-rapport Aan de slag met diversiteit Praktische tips voor HR-beleid Sjiera de Vries Cristel van de Ven Thijs Winthagen TNO-rapport Aan de slag met diversiteit: Praktische tips voor HR-beleid Nederlandse

Nadere informatie

Laatste nieuwe binnenkomer. Nieuw verblijf voor drills. Beste dierenvriend,

Laatste nieuwe binnenkomer. Nieuw verblijf voor drills. Beste dierenvriend, Beste dierenvriend, Hierbij ontvang jij weer het laatste nieuws over de apen in het Limbe WIldlife Centrum in Kameroen: Laatste nieuwe binnenkomer Limbe Wildlife Centre heeft dit jaar tot nu toe al 100

Nadere informatie

Van contact tot contract

Van contact tot contract Van contact tot contract Onderzoek naar de optimalisering van de Beursvloer HIER EEN FOTO Auteurs: Mariska van der Willigen en Nathalie Verdonschot CIVIQ, oktober 2006 CIVIQ stimuleert, vernieuwt en versterkt

Nadere informatie

Bespreek je vak man! Waarom een goed gesprek? Een goed gesprek tussen werk nemer en werkgever over thema s als bijblijven

Bespreek je vak man! Waarom een goed gesprek? Een goed gesprek tussen werk nemer en werkgever over thema s als bijblijven bespreek je vak man Bespreek je vak man! Of je nou tractorchauffeur, kraanmachinist of grondwerker bent, ondernemer of werknemer, feit is dat je in een prachtige sector werkt. Natuurlijk wil je dat zo

Nadere informatie

Wel & Wee. van Pinokio. December 2011 nr 35. Hadesstraat 8, 1363 TK Almere Tel. 036-5352023 ING Bank: 67.57.72.559 ING Bank: 529223 www.pinokio.

Wel & Wee. van Pinokio. December 2011 nr 35. Hadesstraat 8, 1363 TK Almere Tel. 036-5352023 ING Bank: 67.57.72.559 ING Bank: 529223 www.pinokio. Wel & Wee van Pinokio December 2011 nr 35 Hadesstraat 8, 1363 TK Almere Tel. 036-5352023 ING Bank: 67.57.72.559 ING Bank: 529223 www.pinokio.nl Voorwoord Inhoud Voorwoord... 3 Momenten van spanningen...

Nadere informatie