Informatie groep 8. Rekenen Wereld in Getallen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Informatie groep 8. Rekenen Wereld in Getallen"

Transcriptie

1 Informatie groep 8 Rekenen Wereld in Getallen Wij werken met de rekenmethode Wereld in Getallen. Deze methode gaat uit van drie differentiatieniveaus. Eén ster: minimaal niveau, twee sterren: basisniveau en drie sterren: plusniveau. Instructie speelt hierbij een belangrijke rol. De kinderen werken allemaal aan een algemeen deel (twee sterren),daarbij is er extra instructie en een werkboek voor de kinderen die meer instructie en extra oefening nodig hebben (één ster). Voor de kinderen die makkelijker door de rekenstof gaan is er een pluswerkboek (drie sterren). Zij hoeven ook niet naar de instructie te luisteren, maar kunnen meteen aan de slag. De toets wordt ook op drie niveaus afgenomen. Naast de instructiesommen, is er ook een weektaak. Die maken de kinderen ook op eigen niveau. Dit geldt alleen voor het eerste deel van het jaar. Het tweede deel van het jaar werkt iedereen echt op zijn eigen niveau. Iedereen heeft alleen een werkboek; 1 ster, 2 sterren of 3 sterren. Dit wordt ingedeeld n.a.v. de methodetoetsen en de Citotoets M8. Onderdelen die aan bod komen, zijn: *Optellen en aftrekken met getallen tot *Vermenigvuldigen en delen met/door tientallen en honderdtallen, vb. 12x78, 134x89, 3795x462, 2345:34, :346. *Dit alles ook met kommagetallen. *Breuken optellen en aftrekken, gelijknamig maken, vereenvoudigen, deel van, *vermenigvuldigen met breuken, delen door een breuk. *Procenten alle bewerkingen. *Verhoudingen. *Geld en tijd alle bewerkingen. *Omtrek, oppervlakte, inhoud en inzicht verwerven in het metriek stelsel. *Omgaan met de rekenmachine In januari 2017 volgt de Cito M8 toets Rekenen en Wiskunde. Nederlandse taal-taal op maat/spelling in Beeld Wij werken met de taalmethode Taal op Maat. Het is een methode voor Nederlandse taal. Bij spelling werken we met de methode spelling in Beeld. Taal op maat heeft de volgende structuur: Per jaar bestaat de methode uit 8 thema s. Elk thema besteedt in 20 lessen aandacht aan de volgende taalvaardigheden: *Woordenschat: het ontwikkelen van strategieën om de eigen woordenschat voortdurend uit te breiden en om de betekenissen van onbekende woorden in teksten zelf te achterhalen. *Schrijven: het formuleren van goede en mooie zinnen, het schrijven van een zakelijke brief en het ontwikkelen van creatief schrijven.

2 *Taalbeschouwing: leert de kinderen om gericht over taal en communicatie te spreken. *Luisteren en spreken: de leerlingen leren zich beter en doelgerichter uit te drukken en actiever naar elkaar te luisteren. *Leesbeleving: deze lessen geven de leerlingen toegang tot nieuwe werelden en brengen andere culturen, tijden en ideeën dichterbij. Elke les differentieert op 3 niveaus en biedt verschillende leerroutes aan voor taalzwakke, methodevolgers en taalsterke kinderen. Spelling in Beeld bestaat net als Taal op Maat uit 8 thema s. We noemen het alleen blokken. Elk blok bestaat uit 6 lessen. Deze worden gemaakt in 4 weken. In elk thema wordt naast de spelling van de gewone woorden ook de werkwoordspelling geoefend. Na elk blok volgt een signaal- en een controledictee. Ook houden we in groep 8 een spreekbeurt, boekbespreking, een powerpoint-presentatie en maken we werkstukken. In januari 2017 volgen de Cito M8 toetsen voor spelling en werkwoordspelling. Begrijpend lezen Voor begrijpend lezen gebruiken we de methode Grip op Lezen. Dit vak wordt algemeen gezien als een van de belangrijkste schoolvakken als voorbereiding op het voortgezet onderwijs en om de wereld om ons heen beter te kunnen begrijpen. Deze methode biedt een goede afwisseling in teksten, opdrachten en werkvormen. Ook maken we nog gebruik van Nieuwsbegrip. Dit is ook een begrijpend-lezenmethode die elke week een actueel onderwerp van het nieuws bespreekt. Deze lessen worden aangeboden via het digibord. In januari 2017 volgt de Cito M8 toets Begrijpend Lezen Studievaardigheden Voor het vakgebied studievaardigheden gebruiken we de methode Blits. Studievaardigheden worden voor kinderen steeds belangrijker. Informatie is overal te vinden, zeker op internet. Maar hoe zoek je gericht? En waar vind je de juiste informatie en hoe verwerk je die? Met Blits leren kinderen het lezen, begrijpen en verwerken van allerlei informatiebronnen, via de volgende vier onderdelen: studieteksten, informatiebronnen (bijv. internet), kaarten en schema s/tabellen/grafieken. De toetsen van Blits sluiten naadloos aan bij de toetsen van Cito. Ze vormen dan ook een perfect voorbereiding op de Cito-toetsen. De Cito M8 toets Studievaardigheden wordt in januari 2017 afgenomen. Technisch lezen- Timboektoe Als uw kind nog niet het eindniveau van AVI heeft behaald en ook met de DMT niet voldoende scoort, krijgt hij/zij nog extra les m.b.v. Timboektoe. De andere kinderen lezen vrij in hun eigen leesboek. Schrijven - Pennenstreken De kinderen schrijven tot de Kerst in hun schriften nog aan elkaar. Daarna mogen ze altijd los schrijven, indien ze dit willen én/of als het geschikt is voor het desbetreffende kind. Ze schrijven ook nog elke week in het schrijfschrift van de methode. Hierbij leren ze: Verbonden lus schrift (rechts hellend).

3 Rechts hellend blokschrift en rechts hellend koordschrift. Aardrijkskunde- Wijzer door de Wereld De methode bevat 8 hoofdstukken met 3 lessen, waarvan 1 topoles. De 4 e les is een samenvattingsles. Hierna volgt de toets. Dit jaar komt de wereld aan bod. Natuur De methode bestaat uit 6 hoofdstukken met elk 4 lessen. Na de 4 e les volgt een toets. Behalve aan natuuronderwerpen komen er ook (summier) techniekonderwerpen aan bod. Geschiedenis Wijzer door de tijd Deze methode is vorig jaar vernieuwd en bestaat uit 5 hoofdstukken met elk 4 lessen. De 5 e les is een samenvattingsles. Hierna volgt de toets. Dit jaar wordt de periode van 1600 tot nu behandeld. Geestelijke stromingen Godsdienst en HVO worden beide op vrijdag gegeven. Sommige kinderen hebben voor geen van beide vakken gekozen. Zij besteden hun tijd aan zelfstandig werk. Engels-Take it easy We maken gebruik van de methode Take it Easy. De kinderen leren: *Spreken van eenvoudige zinnen. *Vertalen van eenvoudige zinnen. *Verstaan/begrijpen van eenvoudige zinnen. *Eenvoudige grammatica. *Na elke unit krijgen de kinderen de woordjes/zinnen mee die ze moeten leren. Ned->Eng en Eng->Ned Sociale vaardigheden Wij maken gebruik van de methode Kwink. Hier worden o.a. de volgende onderwerpen besproken: *Pesten *Zelfvertrouwen en faalangst *Compliment of kritiek *Conflicten Indien de actuele situatie in de klas erom vraagt, worden noodzakelijke onderwerpen soms individueel, soms klassikaal besproken.

4 Bewegingsonderwijs Groep 7-8 gymt op maandag van uur en op donderdag om uur. De kinderen moeten gymkleding en schoenen aan tijdens de les. Het dragen van horloges, sieraden e.d. is verboden i.v.m. de veiligheid. Het is in sommige gevallen prettig als de kinderen een deo-roller gebruiken. Er mag geen spray worden gebruikt! Computer *Omgaan met Internet. *Hoe werkt Excel. *Hoe werkt PowerPoint. *Lesprogramma s behorend bij methoden of extra aanvulling op de methoden. Zelfstandig werken Met ingang van dit jaar werken de kinderen op dinsdag-, woensdag- en donderdagochtend aan extra werk naast het reguliere programma. Hierbij kunnen de kinderen gerichte opdrachten krijgen om moeilijke dingen (nog eens) te oefenen. Ook kan het zijn dat kinderen zich zelf verder willen ontwikkelen in bepaalde vaardigheden, door meer uitdagende stof te kiezen. De activiteiten worden genoteerd en door de leerkracht gecontroleerd. Tijdens dit zelfstandig werken halfuur creëert de leerkracht ook een extra mogelijkheid om in groepjes, of individueel extra hulp te bieden, daar waar dit nodig is. Spreekbeurt en werkstuk In groep 8 maken de kinderen een werkstuk en geven ze een spreekbeurt. In de klas wordt er ter zijner tijd meer informatie over gegeven. Rapporten Drie maal paar jaar ontvangt elk kind een rapport. Hierin staat voor de van toepassing zijnde vakken een beoordeling vermeld en -indien reeds afgenomen- de CITO scores. Bij het eerste rapport worden alle ouders uitgenodigd om het rapport, de Entreetoets én de NIO (zie elders) te bespreken. Het tweede rapportgesprek wordt gecombineerd met het definitieve adviesgesprek, waarbij uw kind aanwezig mag zijn. Bij het derde (laatste) rapport vindt geen rapportgesprek plaats. Doordat de kinderen zelf naar binnen gaan, is er voor veel ouders weinig gelegenheid het werk van hun kind te bekijken. Als u wilt, kunt u altijd even na schooltijd binnen lopen, om vragen over het werk te stellen. Het werk kan bekeken worden op de rapportavonden of eerder in overleg met de leerkracht. Huiswerk Als voorbereiding op het voortgezet onderwijs geven wij de kinderen huiswerk op. De kinderen krijgen elke week in principe 2 vakken mee naar huis. Dit bestaat uit: *taal (woordenschat / spelling) *rekenen (cijferen) Ook krijgen ze van de zaakvakken 1x per 5 à 6 weken huiswerk dat geleerd moet worden. Tot nu toe was het voor ouders vaak onduidelijk welk huiswerk de kinderen moesten maken. Sommige kinderen vergeten weleens wat mee te nemen naar huis, enz. Om duidelijkheid te scheppen maken we vanaf dít schooljaar gebruik van de huiswerkapp My Homework. De voordelen hiervan zijn: 1. minder papier mee naar huis (kinderen kunnen vanaf hun tablet of computer (of telefoon ) hun werk leren/oefenen. 2. Ouders kunnen via de verstrekte inlogcode thuis meekijken met het kind welk werk gemaakt of geleerd moet worden.

5 Mocht het kind niet kunnen beschikken over een printer, dan worden de te maken / leren bladen alsnog door de school verstrekt. Extra zorg Aan de hand van de vorige Cito en methodetoetsen maken wij een zg. klassenbeeld. In dit beeld wordt per schoolvak (en andere aandachtspunten, o.a. sociaal emotioneel) duidelijk hoe het kind functioneert, zodat iedere leerling op zijn eigen niveau kan werken/begeleid. Als blijkt dat een kind bepaalde leerstof nog niet aankan, zal de leerkracht hierover met u een afspraak maken. Vaak zal het zo zijn dat we in de groep voldoende middelen hebben om extra in een groepje of individueel wat extra te oefenen. Mocht dit voor uw kind noodzakelijk zijn, dan hoort u dit van ons. Ook kan het zo zijn dat we u vragen om thuis bepaalde onderdelen extra te oefenen. Informatie omtrent het voortgezet onderwijs Over precies een jaar zal uw kind de overgang naar het voortgezet onderwijs (v.o.) hebben gemaakt. Hij of zij zal dan leerling zijn van een brugklas op een van de scholen voor v.o. in Hellevoetsluis of Middelharnis. Voor uw kind, maar zeker ook voor uzelf, zal dit een grote verandering betekenen na acht jaar basisonderwijs. Het is niet wenselijk dit proces abrupt plaats te laten vinden. Daarom trachten wij -vanuit onze school- ons steentje bij te dragen aan een zo goed mogelijke voorbereiding op weg naar het vervolgonderwijs. Hieronder vindt u een stapsgewijze weergave van het te doorlopen traject, zoals ons dat voor ogen staat. 5 september 2016: Op 5 september a.s. vindt de informatieavond voor groep 8 plaats. Tijdens deze avond kunt u vragen stellen (o.a. naar aanleiding van de info in dit schrijven) aan de groepsleerkracht. Indien u kindspecifieke vragen heeft, dient u hiervoor apart een afspraak te maken. september 2016: We nemen de verkorte CITO-entreetoets af. Alle kinderen worden in deze fase van het jaar getoetst op wat zij in de voorgaande leerjaren hebben opgestoken van het gegeven onderwijs. De toets bestaat vooral uit opgaven die betrekking hebben op rekenen, taal en informatieverwerking. 11 oktober 2016: Op 11 oktober a.s. vindt de NIO plaats. De toets vindt -in tegenstelling tot vorig jaar- plaats op Buten de Poorte. De NIO betekent Nederlandse Intelligentietest voor Onderwijsniveau. Bij de NIO hoort ook het NPV-J. Dit is een Junior Nederlandse Persoonlijkheidsvragenlijst. Deze tests worden door een daarvoor bevoegd persoon afgenomen. De NIO test bepaalt wat uw kind in huis heeft, welke talenten het heeft. De vraagstelling is dus anders dan bij de cito-toetsen, waar kennis van de stof het uitgangspunt is. november / december 2016: De eerste ronde rapportgesprekken vindt eind november plaats. Op dit moment wordt nog geen definitief advies voor het voortgezet onderwijs gegeven. Wel kunt u samen met de leerkracht naar de mogelijkheden kijken. In deze tijd zullen wij ook een bezoek brengen aan het Edudelta college, de RGO, het Helinium en het Jacob van Liesveldt. Wanneer deze bezoeken precies plaats zullen vinden krijgt u later dit jaar te horen per mail.

6 januari 2017 In deze maand zullen net als vorige jaren de volgsysteem toetsen van de Cito M8 worden afgenomen. Tevens wordt hiermee het volgsysteem voor de basisschool afgesloten. januari/februari/maart 2017: Rond deze tijd vindt u in de dag- en weekbladen talloze advertenties van scholen voor v.o. Zij kondigen hierin open-, voorlichting- en inschrijfdagen aan. Wij adviseren u, na een voorselectie te hebben gemaakt, op scholen binnen de mogelijkheden van uw kind, op eigen initiatief een bezoek aan de school te brengen. Tijdens de open dagen mag uw kind meegaan, ook als dit onder lestijd valt. U moet dit dan wel vooraf even melden. februari 2017: De ouders worden uitgenodigd voor een adviesgesprek. Het advies dat de school uitbrengt wordt in overleg met de groepsleerkracht, ib-er en directie bepaald. In dit gesprek zal de leerkracht van groep 8 samen met u van gedachten wisselen over de mogelijkheden en interesses van uw kind. In het gesprek zullen uiteenlopende zaken worden besproken (denk aan capaciteit, motivatie, instelling, werkhouding en dergelijke). Nadat we tot een definitief besluit zijn gekomen, krijgt u het formulier van het gekozen vervolgonderwijs mee. Dit vult u thuis in en moet dan terug naar school. De formulieren worden door ons naar de desbetreffende school gestuurd. maart juni 2017: Na de inschrijving van de kinderen, vindt de overdracht van onze school naar de volgende school plaats. De school voor het VO krijgt van ieder kind een rapportageformulier met alle gegevens toegestuurd. Naar aanleiding van deze rapportage kan de school voor het VO aangeven meer informatie te willen. Na uitwisseling van alle gegevens, plaatst de school voor het VO uw kind op het passende niveau. Daarna is er nog een zogenaamde warme overdracht. Bij deze overdracht bezoekt de groepsleerkracht de scholen voor het VO persoonlijk en gaan we in gesprek over de kinderen. Zo is de volgende school goed voorbereid op de komst van uw kind. Cito eindtoets en 20 april 2017: Scholen voor basisonderwijs dienen een centrale eindtoets voor schoolverlaters af te nemen. Onze school kiest voor de CITO- eindtoets, omdat al onze toetsen (LVS) van het Cito komen. De eindtoets kan dus (in tegenstelling tot vroeger) geen directe rol meer bij het advies spelen. Veelal komen de uiteindelijke scores overeen met het vooraf gegeven advies. Het verstrekte advies mag overigens niet naar beneden, maar wel naar boven worden bijgesteld. (Voorbeeld: Een kind met een HAVO advies dat tijdens de eindtoets op VMBO niveau scoort, mag niet alsnog een VMBO-advies krijgen. Een kind dat een VMBO-advies heeft gekregen mag wél alsnog een hoger advies krijgen.) Tenslotte: Ondanks dat de definitieve schoolkeuze voor het voortgezet onderwijs pas over enige tijd plaats zal vinden, hoop ik u met deze informatie enigszins op weg te hebben geholpen. Dit jaar zal er geleidelijk meer informatie uw kant op komen. Mochten er desondanks nog vragen zijn, dan kunt u altijd bij ondergetekende terecht.

7 Vragen D.m.v. dit schrijven en de informatieavond op 5 september a.s. proberen we u zo goed mogelijk duidelijk te maken wat er in groep 8 allemaal gebeurt. Heeft u desondanks direct of in de loop van het schooljaar vragen over uw kind, dan kunt u altijd even een afspraak maken met de leerkracht. Per mail ben ik bereikbaar met het volgende adres: l.ruighaver@butendepoorte.nl

Informatie groep 8 schooljaar 2015-2016

Informatie groep 8 schooljaar 2015-2016 Informatie groep 8 schooljaar 2015-2016 1. Verschillende vakken en methodes Rekenen Wereld in Getallen Deze methode gaat uit van drie differentiatieniveaus. Één ster: minimaal niveau, twee sterren: basisniveau

Nadere informatie

Informatie groep 8 schooljaar

Informatie groep 8 schooljaar Informatie groep 8 schooljaar 2016-2017 1. Verschillende vakken en methodes Rekenen Wereld in Getallen Deze methode gaat uit van drie differentiatieniveaus. Één ster: minimaal niveau, twee sterren: basisniveau

Nadere informatie

Informatie groep 8 schooljaar

Informatie groep 8 schooljaar Informatie groep 8 schooljaar 2017-2018 1. Verschillende vakken en methodes Rekenen Wereld in Getallen Deze methode gaat uit van drie differentiatieniveaus. Eén ster: minimaal niveau, twee sterren: basisniveau

Nadere informatie

Informatie groep Verschillende vakken & methoden

Informatie groep Verschillende vakken & methoden Informatie groep 7 1. Verschillende vakken & methoden Rekenen We gebruiken de methode De wereld in getallen. Deze methode werkt in drie niveaugroepen. In groep 7 komen hierin de volgende onderdelen aan

Nadere informatie

Groepsinformatie groep 8. schooljaar 2015-2016

Groepsinformatie groep 8. schooljaar 2015-2016 Groepsinformatie groep 8 schooljaar 2015-2016 Deel 1: Welkom in groep 8! Aankomend schooljaar zal ik, Guido de Jong samen met Jessica Woudenberg voor groep 8 staan. Afgelopen jaren heb ik voor groep 5

Nadere informatie

Informatie over groep 8. schooljaar 2015-2016

Informatie over groep 8. schooljaar 2015-2016 Informatie over groep 8 schooljaar 2015-2016 Leerkrachten Judith Knijn judithknijn@geertholle.nl Werkdagen: Maandag, dinsdag, woensdag Van 16 oktober tot maart 2016 zwangerschapsverlof Esther Buijsman

Nadere informatie

Informatieboekje Groep

Informatieboekje Groep Informatieboekje Informatieboekje Groep 7 Basisschool de Peppel Wilhelminaplantsoen 1A 4271 AX Dussen Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Groepsinformatie 3. Extra dit jaar 4. Huiswerk 5. Leerstofaanbod 6. LVS

Nadere informatie

Welkom. Informatieavond groep 7

Welkom. Informatieavond groep 7 Welkom Informatieavond groep 7 Wat komt vanavond ter sprake? Voorstellen Vakken en toetsing in groep 7 Rekenen Hoofdrekenen, herhaald aftrekken, metriek stelsel, breuken, procenten, zakrekenmachine. Er

Nadere informatie

Informatieboekje Groep

Informatieboekje Groep Informatieboekje Informatieboekje Groep 7 Basisschool de Peppel Wilhelminaplantsoen 1A 4271 AX Dussen Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Groepsinformatie 3. Extra dit jaar 4. Huiswerk 5. Leerstofaanbod 6. LVS

Nadere informatie

Informatieavond groep 8. 2013-2014 Jochem Steenbakkers

Informatieavond groep 8. 2013-2014 Jochem Steenbakkers Informatieavond groep 8 2013-2014 Jochem Steenbakkers Schoolregels Schoolregels Creativiteit Creatieve ontwikkeling Crea-doemiddagen Creatief uur Open podium Musical/film Taal Methode Taal Actief (www.taalactief.nl)

Nadere informatie

Informatie groep 7. Algemene informatie

Informatie groep 7. Algemene informatie Informatie groep 7 Algemene informatie Inleiding: In groep 7 wordt nadrukkelijk gewerkt aan de voorbereiding op het Voortgezet Onderwijs. Dit betekent dat we de kinderen steeds een beetje meer verantwoording

Nadere informatie

-Samen meertalig en talentvol de wereld in- GROEP Erik Smit

-Samen meertalig en talentvol de wereld in- GROEP Erik Smit -Samen meertalig en talentvol de wereld in- GROEP 8 2017-2018 Erik Smit erik.smit@agora.nu WAT KUNNEN DE KINDEREN VERWACHTEN DIT SCHOOLJAAR? Schoolkeuze voortgezet onderwijs Kamp van 27 september tot 29

Nadere informatie

Groep 7, 2014-2015. Beste ouder(s)/verzorger(s),

Groep 7, 2014-2015. Beste ouder(s)/verzorger(s), Groep 7, 2014-2015 Beste ouder(s)/verzorger(s), Hieronder volgt belangrijke informatie over de groep waarin uw kind nu zit. Wij willen u dan ook vragen dit thuis eens op het gemak door te nemen. Belangrijke

Nadere informatie

Welkom op de informatieavond van groep 7-8!

Welkom op de informatieavond van groep 7-8! Welkom op de informatieavond van groep 7-8! De onderwerpen van vanavond: De vakgebieden (Continu-)rooster en pauze Huiswerk Regels Verjaardagen Kamp Spullen meenemen Verzuim Rapporten en 10-minuten gesprekken

Nadere informatie

Beleid uitstroom leerlingen groep 8

Beleid uitstroom leerlingen groep 8 Beleid uitstroom leerlingen groep 8 Oktober 2014 Marion Kersten Inhoud Inleiding... 3 Het adviseringstraject... 4 Bepalen (pre)-advies.... 5 Het kind... 5 De methodegebonden toetsen... 6 De methode-onafhankelijke

Nadere informatie

Groep 7 Boerenpad. Groep 7 Boerenpad

Groep 7 Boerenpad. Groep 7 Boerenpad Groep 7 Boerenpad Groep 7 Boerenpad Informatieavond groep 7 Leerkracht van deze groep: Bas Zijderveld Algemene informatie Veel nieuwe leerstof. Goede werkhouding. Leren plannen (agenda). Repetities. Huiswerk/werkbladen

Nadere informatie

Informatieboekje groep 7 schooljaar 2015-2016. Samenwerkingsschool De Lispeltuut

Informatieboekje groep 7 schooljaar 2015-2016. Samenwerkingsschool De Lispeltuut Informatieboekje groep 7 schooljaar 2015-2016 Samenwerkingsschool De Lispeltuut Oostkapelle, september 2015 Beste ouders, Voor u ligt het informatieboekje van groep 7. Hierin staat informatie over de vakken

Nadere informatie

Informatieboekje groep 5-6 schooljaar 2015-2016. Samenwerkingsschool de Lispeltuut

Informatieboekje groep 5-6 schooljaar 2015-2016. Samenwerkingsschool de Lispeltuut Informatieboekje groep 5-6 schooljaar 2015-2016 Samenwerkingsschool de Lispeltuut Oostkapelle, september 2015 informatieboekje voor groep 5/6 In dit boekje willen wij u in t kort vertellen hoe en met welke

Nadere informatie

-Samen talig en talentvol de wereld in- Groep Court.vandersloot

-Samen talig en talentvol de wereld in- Groep Court.vandersloot -Samen talig en talentvol de wereld in- Groep 7 2017-2018 Court.vandersloot court.vandersloot@agora.nu Wat kunnen jullie verwachten dit schooljaar? Nieuwe rapporten Maandmail van de groep Opera uitvoering

Nadere informatie

Informatieboekje groep 5-7 schooljaar 2013-2014. Samenwerkingsschool de Lispeltuut

Informatieboekje groep 5-7 schooljaar 2013-2014. Samenwerkingsschool de Lispeltuut Informatieboekje groep 5-7 schooljaar 2013-2014 Samenwerkingsschool de Lispeltuut Het informatieboekje voor groep 5/7. In dit boekje willen wij u in t kort vertellen hoe en met welke methodes we werken

Nadere informatie

WEEKACTIVITEITENPLAN GROEP 8 ~ 2015-2016

WEEKACTIVITEITENPLAN GROEP 8 ~ 2015-2016 WEEKACTIVITEITENPLAN GROEP 8 ~ Groep 8 Groepsleider: Bert van der Lijn (op maandag, dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdagochtend) Groepsleider: Siete Horjus (op vrijdagmiddag) Groepsleider: Sjoukje Meijer/Kim

Nadere informatie

Protocol. Overstap po-vo

Protocol. Overstap po-vo Protocol Overstap po-vo Totstandkoming van het basisschooladvies Stap 1. Afname Entreetoets Wanneer Groep 7 April/Mei Toelichting De Entreetoets wordt afgenomen. Deze toets geeft ons naast de reguliere

Nadere informatie

-Samen meertalig en talentvol de wereld in- GROEP Alie Zwaagstra

-Samen meertalig en talentvol de wereld in- GROEP Alie Zwaagstra -Samen meertalig en talentvol de wereld in- GROEP 5 2017-2018 Alie Zwaagstra alie.zwaagstra@agora.nu WAT KUNNEN DE KINDEREN VERWACHTEN DIT SCHOOLJAAR? Nieuwe rapporten Maandmail van de groep Opera Kennismakingsmiddag

Nadere informatie

Rekenen staat vijf keer in de week op het rooster. We werken met de vierde versie van de methode De wereld in getallen.

Rekenen staat vijf keer in de week op het rooster. We werken met de vierde versie van de methode De wereld in getallen. Rekenen Rekenen staat vijf keer in de week op het rooster. We werken met de vierde versie van de methode De wereld in getallen. Niet alle kinderen rekenen even makkelijk en vlot. Onze methode houdt daar

Nadere informatie

Informatieboekje groep 6 schooljaar Samenwerkingsschool De Lispeltuut

Informatieboekje groep 6 schooljaar Samenwerkingsschool De Lispeltuut Informatieboekje groep 6 schooljaar 2016-2017 Samenwerkingsschool De Lispeltuut Oostkapelle, september 2016 Beste ouders, Voor u ligt het informatieboekje van groep 6. Hierin staat informatie over de vakken

Nadere informatie

Schooljaar 2015-2016

Schooljaar 2015-2016 Schooljaar 2015-2016 Inloop: 8.35u en 13.05u Iedere vrijdagmiddag is het maatjeslezen Estafette groep 7 groep 8 08.45 Lezen Lezen 09.00 Gym gym 10.00 Jeugdjournaal kijken en buitenspelen Jeugdjournaal

Nadere informatie

Informatieboekje groep 5-6 schooljaar 2014-2015

Informatieboekje groep 5-6 schooljaar 2014-2015 Informatieboekje groep 5-6 schooljaar 2014-2015 Samenwerkingsschool de Lispeltuut Juf Teatske Juf Marleen Juf Judith Het informatieboekje voor groep 5/6 In dit boekje willen wij u in t kort vertellen hoe

Nadere informatie

WEEKACTIVITEITENPLAN GROEP 8 ~

WEEKACTIVITEITENPLAN GROEP 8 ~ WEEKACTIVITEITENPLAN GROEP 8 ~ Groep 8 Groepsleider: Groepsleider: Bert van der Lijn Janna van der Meer (op 16 vrijdagen) Weekopening / Dagopening: De week/dag wordt kort doorgenomen. Belangrijke mededelingen

Nadere informatie

\hoe verder?? Wat is de voorbereiding? Een aantal spannende maanden tegemoet. Vanaf eind november starten we met het oefenen van Cito-toetsen

\hoe verder?? Wat is de voorbereiding? Een aantal spannende maanden tegemoet. Vanaf eind november starten we met het oefenen van Cito-toetsen Advies, CITO-toets toets en \hoe verder?? Een aantal spannende maanden tegemoet Wat is de voorbereiding? Vanaf eind november starten we met het oefenen van Cito-toetsen -niet te serieus -wijzen op leerstrategieën

Nadere informatie

Rekenen staat vijf keer in de week op het rooster. We werken met de vierde versie van de methode De wereld in getallen.

Rekenen staat vijf keer in de week op het rooster. We werken met de vierde versie van de methode De wereld in getallen. Rekenen Rekenen staat vijf keer in de week op het rooster. We werken met de vierde versie van de methode De wereld in getallen. Niet alle kinderen rekenen even makkelijk en vlot. Onze methode houdt daar

Nadere informatie

Kindcentrum Cornelius

Kindcentrum Cornelius Kindcentrum Cornelius Groep 6 St. Jozefplein 7, 5428 GL Venhorst. 0492 35 90 36 e-mail: info@cornven.nl website : www.cornven.nl Snappet Ook dit jaar werken wij in groep 5 t/m 8 weer met Snappet. Groep

Nadere informatie

Welkom in groep 8. Beste ouder(s)/verzorger(s),

Welkom in groep 8. Beste ouder(s)/verzorger(s), Welkom in groep 8 Beste ouder(s)/verzorger(s), Hierbij ontvangt u het informatieboekje van de groep, waarin uw zoon of dochter dit schooljaar zit. Voor elke groep is er een eigen boekje met daarin belangrijke

Nadere informatie

Informatieboekje. Groep 8. Obs de Toermalijn

Informatieboekje. Groep 8. Obs de Toermalijn Informatieboekje Groep 8 Obs de Toermalijn 2014 2015 De leerstof in groep 8 Nederlandse taal : Begrijpend lezen Voor het vak begrijpend lezen hanteren we de methode Nieuwsbegrip. Deze methode legt de nadruk

Nadere informatie

Aanbod lesstof: basisstof, waar nodig herhalingsstof en extra uitdaging. Nav. de cito rekenresultaten wordt een verdeling in aanbod gemaakt.

Aanbod lesstof: basisstof, waar nodig herhalingsstof en extra uitdaging. Nav. de cito rekenresultaten wordt een verdeling in aanbod gemaakt. Informatie groep 5 Algemene informatie Beste ouder(s)/ verzorger(s) van groep 5, Langs deze weg willen we u en uw kind alvast van harte welkom heten in groep 5. Het is altijd weer spannend om aan een nieuw

Nadere informatie

Informatie groep 6. Algemene informatie

Informatie groep 6. Algemene informatie Informatie groep 6 Algemene informatie Methodes in groep 6: Bijbelse Geschiedenis: Kind op maandag Rekenen: Wereld in getallen Onderdelen: - Delen en vermenigvuldigen - Optellen en aftrekken met grote

Nadere informatie

Welkom De vakken Wat verwachten we van de leerlingen? Het eindadvies Cito Entree toets & School Vragen Lijst NIO-toets Schooltypen en oriëntatie op

Welkom De vakken Wat verwachten we van de leerlingen? Het eindadvies Cito Entree toets & School Vragen Lijst NIO-toets Schooltypen en oriëntatie op Welkom Welkom De vakken Wat verwachten we van de leerlingen? Het eindadvies Cito Entree toets & School Vragen Lijst NIO-toets Schooltypen en oriëntatie op het V.O. Typisch groep 8 Vragen? Taal Spelling

Nadere informatie

Procedure schooladvies

Procedure schooladvies Procedure schooladvies Doel van de procedure: Leerkrachten, ouders en leerlingen hebben zorgvuldige en uitgebreide informatie over het traject dat gevolgd wordt op basisschool Ondersteboven om tot een

Nadere informatie

ADVIES, CITO-TOETS EN HOE VERDER?? Een aantal spannende maanden tegemoet

ADVIES, CITO-TOETS EN HOE VERDER?? Een aantal spannende maanden tegemoet ADVIES, CITO-TOETS EN HOE VERDER?? Een aantal spannende maanden tegemoet Wat is de voorbereiding? Vanaf eind november starten we met het oefenen van Cito-toetsen -niet te serieus -wijzen op strategieën

Nadere informatie

-Samen meertalig en talentvol de wereld in- GROEP Suheda Sarikaya

-Samen meertalig en talentvol de wereld in- GROEP Suheda Sarikaya -Samen meertalig en talentvol de wereld in- GROEP 4 2017-2018 Suheda Sarikaya Suheda.sarikaya@agora.nu INHOUD IGDI-model Vakken en methodes Klassenouders HOE ZIET EEN LES ERUIT - HET IGDI-MODEL Lesmodel

Nadere informatie

Even voorstellen. Juf Jacqueline (Maandag, Dinsdag, Donderdag en Vrijdag) Juf Loes (Woensdag)

Even voorstellen. Juf Jacqueline (Maandag, Dinsdag, Donderdag en Vrijdag) Juf Loes (Woensdag) Informatie groep 6b Even voorstellen Juf Jacqueline (Maandag, Dinsdag, Donderdag en Vrijdag) Juf Loes (Woensdag) De vakken in groep 6 Taal De basisstof is onderverdeeld in: Woordenschat Taal Verkennen

Nadere informatie

Informatieavond groep 8

Informatieavond groep 8 Informatieavond groep 8 Even voorstellen Ma en vr juf Sanne Di wo do juf Linda 1x per week juf Kim (stagiaire) Taal en Spelling Voorbereiding op de eindtoets: Begrijpend lezen Zinsontleding (ww) spelling

Nadere informatie

Groepsleerkrachten: juf Dominique ( maandag, donderdag en vrijdag) en meester Menno ( dinsdag en woensdag )

Groepsleerkrachten: juf Dominique ( maandag, donderdag en vrijdag) en meester Menno ( dinsdag en woensdag ) RKBS Inghelosenberghe Wilhelminastraat 48 4564 AE Sint Jansteen tel: 0114-314380 inghelosenberghe@ogperspecto.nl www.inghelosenberghe.nl Informatie groep 8 Groepsleerkrachten: juf Dominique ( maandag,

Nadere informatie

Welkom. Michelle van der Meer Sophie Altenburg

Welkom. Michelle van der Meer Sophie Altenburg Welkom Michelle van der Meer Sophie Altenburg Welkom De vakken Wat verwachten we van de leerlingen? Sfeer en gedrag Het eindadvies Schooltypen en oriëntatie op het V.O. Typisch groep 8 Vragen? Taal Spelling

Nadere informatie

Informatie groep 7. De verschillende vakken & methoden

Informatie groep 7. De verschillende vakken & methoden Informatie groep 7 De verschillende vakken & methoden In groep 7 hebben we de volgende vakken: Rekenen: We gebruiken de methode De wereld in getallen. Deze methode werkt in drie niveaugroepen. In groep

Nadere informatie

OBS Stellegors schooljaar 2015/2016. Informatie groep 6. 1. De verschillende vakken en methodes. Technisch lezen: Estafette en vrij lezen.

OBS Stellegors schooljaar 2015/2016. Informatie groep 6. 1. De verschillende vakken en methodes. Technisch lezen: Estafette en vrij lezen. OBS Stellegors schooljaar 2015/2016 Informatie groep 6 1. De verschillende vakken en methodes Technisch lezen: Estafette en vrij lezen. Ter bevordering van het lezen werken we met de methode Estafette.

Nadere informatie

ALLE VAKKEN OP EEN RIJ IN GROEP 5

ALLE VAKKEN OP EEN RIJ IN GROEP 5 ALLE VAKKEN OP EEN RIJ IN GROEP 5 Trefwoord Rekenen o.a. tafels Spelling Taal Lezen, estafette/tutorlezen Schrijven Begrijpend lezen Handvaardigheid/tekenen/techniek Verkeer Muziek Speelwerkuur Voorlezen

Nadere informatie

Informatie bovenbouw Donderdag 29 september: uur

Informatie bovenbouw Donderdag 29 september: uur Informatie bovenbouw 2016 2017 Donderdag 29 september: 14.30 16.00 uur CBS De Lichtbron Johan Frisostraat 2 9285 TS Buitenpost 0511 542 385 Welkom in onze groep, Vanmiddag krijgt u een rondleiding van

Nadere informatie

INLEIDING. Beste ouder(s),

INLEIDING. Beste ouder(s), - 1 - INLEIDING Beste ouder(s), Hierbij treft u een informatiebrochure aan met de gegevens over de leer- en oefenstof en de manier van werken in groep 7 op de Haafakkers. Naast de ouderavonden, de ouderbezoeken,

Nadere informatie

WELKOM INFORMATIEAVOND VAN GROEP 7 14 SEPTEMBER 2017

WELKOM INFORMATIEAVOND VAN GROEP 7 14 SEPTEMBER 2017 WELKOM INFORMATIEAVOND VAN GROEP 7 14 SEPTEMBER 2017 Even voorstellen: Thijs Backx Femke de Graef 2 Groep 7: - Belangrijk jaar - Meer eigen verantwoordelijkheid (zelf nakijken) - VO informatie avonden

Nadere informatie

Informatieavond groep 4

Informatieavond groep 4 Informatieavond groep 4 Dagindeling- weekrooster -Elke dag starten we met stillezen, om het lezen te bevorderen. Zo beginnen we de dag altijd heel rustig. -Daarna hebben we het vak; levensbeschouwing en

Nadere informatie

Informatieavond groep 6. Even voorstellen

Informatieavond groep 6. Even voorstellen Informatieavond groep 6 Even voorstellen Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag juf Gabry juf Gabry juf Danielle juf Gabry juf Gabry Taal - Woordenschat - Taal verkennen - Schrijven - Spreken en Verschillende

Nadere informatie

Informatiefolder groep 7

Informatiefolder groep 7 Informatiefolder groep 7 Schooljaar 2014-2015 Welkom Beste ouders, In deze folder vindt u de basis-informatie die van belang is voor uw kind in groep 7. Aanvullende informatie zult u steeds terug kunnen

Nadere informatie

Informatieboekje Groep

Informatieboekje Groep Informatieboekje Groep 5 Basisschool de Peppel Wilhelminaplantsoen 1A 4271 AX Dussen Inhoudsopgave 1. Inleiding In dit informatieboekje vindt u alles wat u moet weten over groep 5 op basisschool de Peppel.

Nadere informatie

Informatieboekje. Groep 8. Obs de Toermalijn 2015-2016

Informatieboekje. Groep 8. Obs de Toermalijn 2015-2016 Informatieboekje Groep 8 Obs de Toermalijn 2015-2016 De leerstof in groep 8 Nederlandse taal : Begrijpend lezen Voor het vak begrijpend lezen hanteren we de methode Nieuwsbegrip. Deze methode legt de nadruk

Nadere informatie

Rekenen staat vijf keer in de week op het rooster. We werken met de vierde versie van de methode De wereld in getallen.

Rekenen staat vijf keer in de week op het rooster. We werken met de vierde versie van de methode De wereld in getallen. Rekenen Rekenen staat vijf keer in de week op het rooster. We werken met de vierde versie van de methode De wereld in getallen. Niet alle kinderen rekenen even makkelijk en vlot. Onze methode houdt daar

Nadere informatie

Informatie groep 7&8

Informatie groep 7&8 Informatie groep 7&8 Even voorstellen Ma en vr juf Sanne Di wo do juf Joyce Ma Di Wo en Do meester Lorenzo Ma en Di komt binnenkort juf Mirjam (stagiaire onderwijsassistent) Taal en Spelling Voorbereiding

Nadere informatie

Informatieboekje Groep

Informatieboekje Groep Informatieboekje Groep 6 Basisschool de Peppel Wilhelminaplantsoen 1A 4271 AX Dussen Inhoudsopgave 1. Inleiding In dit informatieboekje vindt u alles wat u moet weten over groep 6 op basisschool de Peppel.

Nadere informatie

Informatie groep 4. 1.De verschillende vakken en methodes. Technisch lezen: Estafette en vrij lezen

Informatie groep 4. 1.De verschillende vakken en methodes. Technisch lezen: Estafette en vrij lezen 1.De verschillende vakken en methodes Technisch lezen: Estafette en vrij lezen Informatie groep 4 Het lezen wordt twee maal per jaar op tempo getoetst door een CITO toets (DMT), waarbij de leerling in

Nadere informatie

Rekenen (methode Wereld in Getallen)

Rekenen (methode Wereld in Getallen) Informatie groep 7 cursusjaar 2017-2018 De leerstof in groep 7: In groep 7 stijgt het tempo en het niveau De leerstof is een stuk moeilijker Er komen extra vakken bij zoals Engels en Blitz (studievaardigheden)

Nadere informatie

Groep 7 Boerenpad. Groep 7a Boerenpad

Groep 7 Boerenpad. Groep 7a Boerenpad Groep 7 Boerenpad Groep 7a Boerenpad Leerkracht van deze groep: Bas Zijderveld Algemene informatie Veel nieuwe leerstof. Goede werkhouding. Leren plannen (agenda). Repetities. Huiswerk/werkbladen bewaren

Nadere informatie

Informatieboekje groep 8 schooljaar Samenwerkingsschool de Lispeltuut

Informatieboekje groep 8 schooljaar Samenwerkingsschool de Lispeltuut Informatieboekje groep 8 schooljaar 2014-2015 Samenwerkingsschool de Lispeltuut Beste ouders, Dit jaar zal er een belangrijke keuze gemaakt moeten worden. Naar welke school gaat uw zoon/dochter volgend

Nadere informatie

Betreft: informatie groep 8. Beste ouder/verzorger,

Betreft: informatie groep 8. Beste ouder/verzorger, 01 / 05 Datum 9 09 15 Betreft: informatie groep 8 01 / 05 Batenstein 01 1 / 05 2403 PK Alphen aan den Rijn T +31 (0)172 431 232 E r.redegeld@skba.nl 01 / 05 www.basisschoolspectrum.nl Beste ouder/verzorger,

Nadere informatie

Informatie avond groep 7

Informatie avond groep 7 Informatie avond groep 7 Technisch Lezen: Net als vorig jaar hebben wij 3x per week Estafette lezen. Maandag-, woensdag- en vrijdagochtend het eerste half uur. Kinderen lezen hierbij op eigen niveau. Begrijpend

Nadere informatie

Procedure schooladvies VO Basisschool St. Dionysius

Procedure schooladvies VO Basisschool St. Dionysius Procedure schooladvies VO Basisschool St. Dionysius 2016-2017 Inhoudsopgave - Procedure schooladvies VO basisschool St. Dionysius 1. Doel van de procedure... 2 2. Hoe komt het schooladvies tot stand?...

Nadere informatie

Informatie avond. Wilt u straks a.u.b. de telefoonketting /lijst controleren en eventueel aanvullen als u een ander nummer heeft?

Informatie avond. Wilt u straks a.u.b. de telefoonketting /lijst controleren en eventueel aanvullen als u een ander nummer heeft? Informatie avond Wilt u straks a.u.b. de telefoonketting /lijst controleren en eventueel aanvullen als u een ander nummer heeft? 1 Welkom 2 Algemene zaken Luizenzakken en luizencontrole Gesprekken op afspraak

Nadere informatie

Groep 7, 2015-2016. Beste ouder(s)/verzorger(s),

Groep 7, 2015-2016. Beste ouder(s)/verzorger(s), Groep 7, 2015-2016 Beste ouder(s)/verzorger(s), Hieronder volgt belangrijke informatie over de groep waarin uw kind nu zit. Wij willen u dan ook vragen dit thuis eens op het gemak door te nemen. Belangrijke

Nadere informatie

Het Voortgezet Onderwijs De overgang naar een vorm van voortgezet onderwijs is onze grootste taak dit schooljaar.

Het Voortgezet Onderwijs De overgang naar een vorm van voortgezet onderwijs is onze grootste taak dit schooljaar. Informatie groep 8 Beste ouders/verzorgers, Groep 8 is een bijzonder jaar. We hebben een aantal belangrijke zaken op een rijtje gezet. Het Voortgezet Onderwijs De overgang naar een vorm van voortgezet

Nadere informatie

groep 8 Informatie brochure

groep 8 Informatie brochure groep 8 Informatie brochure 2016-2017 Mogen wij ons even voorstellen? Algemene informatie Belangrijke data Adviesgesprekken De centrale eindtoets Structuur van het v.o. Overzicht open dagen/avonden Toelating

Nadere informatie

Informatieboekje: Voortgezet Onderwijs (VO) Praktische informatie (8)

Informatieboekje: Voortgezet Onderwijs (VO) Praktische informatie (8) Informatieboekje: Voortgezet Onderwijs (VO) Praktische informatie (8) Schooljaar 2013-1014 Marijke Verhulst Annet Krebbekx Schooladvies rapportengroep 7 en 8 werkhouding aanpak huiswerk proefwerken zaakvakken

Nadere informatie

Groep 8: Informatiebrief

Groep 8: Informatiebrief Groep 8: Informatiebrief September 2016 Aan de ouders/verzorgers van de leerlingen van groep 8 Hierbij wat informatie over het komend schooljaar. Het eerste blad geeft algemene informatie over de werkwijze

Nadere informatie

Welkom! Op de informatieavond van de groepen 6

Welkom! Op de informatieavond van de groepen 6 Welkom! Op de informatieavond van de groepen 6 Groep 6a met juf Irma, juf Marjo en juf Anouk Groep 6b van juf Lisette, juf Marjolein en juf Anouk Taal en Spelling Taal in Beeld en Spelling in Beeld Taal

Nadere informatie

Foto en naam van uw kind(eren) Via het pijltje achter de naam van uw kind, krijgt u een menu met :

Foto en naam van uw kind(eren) Via het pijltje achter de naam van uw kind, krijgt u een menu met : Beste ouder(s)/ verzorger(s), Als team van de Willibrordschool vinden we openheid naar en communicatie met ouders belangrijk. We hopen u met deze handleiding wegwijs te maken in het ouderportaal van ons

Nadere informatie

Procedure Schooladvies Sint Jozefbasisschool

Procedure Schooladvies Sint Jozefbasisschool Procedure schooladvies Doel van de procedure: Leerkrachten, ouders en leerlingen beschikken over zorgvuldige en uitgebreide informatie over het traject dat gevolgd wordt op de om tot een goed advies te

Nadere informatie

in groep 7/8 bij Juf Anke Lauwen (op maandag) en Juf Priscilla Rommers Hoppenbrouwers (op dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag)

in groep 7/8 bij Juf Anke Lauwen (op maandag) en Juf Priscilla Rommers Hoppenbrouwers (op dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag) in groep 7/8 bij Juf Anke Lauwen (op maandag) en Juf Priscilla Rommers Hoppenbrouwers (op dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag) september 2016 uitgangspunten: - sociaal - uitdagend - ontwikkelingsgericht

Nadere informatie

Welkom op de informatieavond van groep 5, 6 en 7

Welkom op de informatieavond van groep 5, 6 en 7 Welkom op de informatieavond van groep 5, 6 en 7 Even voorstellen Groep 5b/6b: Juf Jacqueline (Maandag, Dinsdag, Donderdag en Vrijdag) Juf Loes (Woensdag) Groep 6c/7b: Juf Inge Bos (maandag t/m vrijdag)

Nadere informatie

OBS Stellegors schooljaar 2016/2017. Informatie groep De verschillende vakken en methodes

OBS Stellegors schooljaar 2016/2017. Informatie groep De verschillende vakken en methodes OBS Stellegors schooljaar 2016/2017 Informatie groep 6 1. De verschillende vakken en methodes Technisch lezen: Estafette en vrij lezen Ter bevordering van het lezen werken we met de methode Estafette.

Nadere informatie

Informatie avond. ouders groep 4 Ichthusschool schooljaar 2014-2015

Informatie avond. ouders groep 4 Ichthusschool schooljaar 2014-2015 Informatie avond ouders groep 4 Ichthusschool schooljaar 2014-2015 Even voorstellen Natascha de Jong maandag, donderdag en vrijdag. ndjong@ichthusbaambrugge.nl Jorne van Ginkel dinsdag en woensdag (eindstage).

Nadere informatie

Informatieboekje GROEP 7

Informatieboekje GROEP 7 Informatieboekje GROEP 7 Schooljaar 2015-2016 Voorwoord Voor u ligt het informatieboekje van uw kind in groep 7. We gaan samen met de kinderen fris een nieuw jaar in. Een jaar waarin er veel gebeurt en

Nadere informatie

Informatieboekje groep 7 schooljaar Samenwerkingsschool De Lispeltuut

Informatieboekje groep 7 schooljaar Samenwerkingsschool De Lispeltuut Informatieboekje groep 7 schooljaar 2016-2017 Samenwerkingsschool De Lispeltuut Oostkapelle, september 2016 Beste ouders, Voor u ligt het informatieboekje van groep 7. Hierin staat informatie over de vakken

Nadere informatie

Informatie groep 5 Daltonschool In Balans Schooljaar 2015/2016

Informatie groep 5 Daltonschool In Balans Schooljaar 2015/2016 Informatie groep 5 Daltonschool In Balans Schooljaar 2015/2016 Leerkrachten: 4/5 Anja Smits en Jennie van Laarhoven 5A Marloes Bongers ALGEMEEN GEDEELTE Zelfstandig werken In de groepen 5 werken de leerlingen

Nadere informatie

Procedure schooladvies

Procedure schooladvies Procedure schooladvies Doel van de procedure: Leerkrachten, ouders en leerlingen hebben zorgvuldige en uitgebreide informatie over het traject dat gevolgd wordt op basisschool Branding om tot een goed

Nadere informatie

Informatie groep De verschillende vakken en methodes

Informatie groep De verschillende vakken en methodes Informatie groep 6 1. De verschillende vakken en methodes In groep 6 zijn we dagelijks bezig met de vakken taal en rekenen. Technisch lezen en spelling staat drie keer per week op het lesrooster. Begrijpend

Nadere informatie

Informatie. vakgebieden. Groep 6

Informatie. vakgebieden. Groep 6 Informatie vakgebieden Groep 6 Taal Gehanteerde methode: Taal in beeld - Spelling in beeld Uitgever: Zwijsen Taal in beeld is een taalmethode voor groep 4 tot en met 8 van het basisonderwijs. De methode

Nadere informatie

Zo gaat dat in de. Populier

Zo gaat dat in de. Populier Zo gaat dat in de. Populier schooljaar 2017-2018 In dit boekje vindt u allerlei informatie over de bovenbouw. Praktische punten en een toelichting op hoe we in de bovenbouw werken. Veel leesplezier! Toelichting

Nadere informatie

Informatiefolder groep 5

Informatiefolder groep 5 Informatiefolder groep 5 Schooljaar 2014-2015 foto van de nieuwe groep! Beste ouders, In deze folder vindt u de basis- informatie die van belang is voor uw kind in groep 5. Aanvullende informatie zult

Nadere informatie

Welkom bij de workshop van groep 7 8!

Welkom bij de workshop van groep 7 8! Welkom bij de workshop van groep 7 8! Doelen van deze ouderavond: U krijgt een idee hoe uw kind les krijgt in groep 7 of 8. U ervaart zelf de manier waarop wij lesgeven (directe instructiemodel). U krijgt

Nadere informatie

JAARPROGRAMMA GROEP 7

JAARPROGRAMMA GROEP 7 JAARPROGRAMMA GROEP 7 Even voorstellen De leerkrachten van deze groep zijn: Patricia Mulder, zij werkt op maandag en dinsdag. Evelien Rikken werkt op woensdag, donderdag en vrijdag. Technisch lezen Technisch

Nadere informatie

Informatieboekje groep 8 schooljaar 2015-2016. Samenwerkingsschool De Lispeltuut

Informatieboekje groep 8 schooljaar 2015-2016. Samenwerkingsschool De Lispeltuut Informatieboekje groep 8 schooljaar 2015-2016 Samenwerkingsschool De Lispeltuut Oostkapelle, september 2015 Beste ouders, Dit jaar zal er een belangrijke keuze gemaakt moeten worden. Naar welke school

Nadere informatie

Informatie groep 4. 1.De verschillende vakken en methodes. Technisch lezen: Estafette en vrij lezen

Informatie groep 4. 1.De verschillende vakken en methodes. Technisch lezen: Estafette en vrij lezen 1.De verschillende vakken en methodes Technisch lezen: Estafette en vrij lezen Informatie groep 4 Het lezen wordt twee maal per jaar op tempo getoetst door een CITO toets (DMT), waarbij de leerling in

Nadere informatie

Praktische informatie groepen 6 Schooljaar 2015-2016

Praktische informatie groepen 6 Schooljaar 2015-2016 Praktische informatie groepen 6 Schooljaar 2015-2016 Een verzoek: - Naar binnen gaan na de bel, wanneer de leerkracht de deur open maakt. - Aan onze kant op de speelplaats naar binnen en niet binnendoor.

Nadere informatie

Enkele weken voor de eindtoets, maken de leerlingen de eindtoets van het voorgaande jaar in dezelfde setting als bij de officiële eindtoets.

Enkele weken voor de eindtoets, maken de leerlingen de eindtoets van het voorgaande jaar in dezelfde setting als bij de officiële eindtoets. TOETSEN OP DE PWA; het hoe en waarom Alle basisscholen in Nederland moeten beschikken over een leerlingvolgsysteem: een serie toetsen of observaties waarmee de ontwikkeling van de kinderen gevolgd kan

Nadere informatie

Bovo procedure O.B.S. Prinses Catharina Amalia schooljaar

Bovo procedure O.B.S. Prinses Catharina Amalia schooljaar Bovo procedure O.B.S. Prinses Catharina Amalia schooljaar 2016-2017 In de bovenbouw begint de voorbereiding op het voortgezet onderwijs (VO). Vanaf groep 6 worden de leerlingen nauw gevolgd als er achterstanden

Nadere informatie

Informatieboekje Groep 6

Informatieboekje Groep 6 Informatieboekje Groep 6 Schooljaar 2014-2015 Markelo, september 2014 Beste ouder(s) en verzorger(s), Voor u ligt het informatieboekje van groep 6 van Oecumenische Basisschool Ichthus. In dit boekje vindt

Nadere informatie

Informatieboekje Groep

Informatieboekje Groep Informatieboekje Groep 5 Basisschool de Peppel Wilhelminaplantsoen 1A 4271 AX Dussen Inhoudsopgave 1. Inleiding In dit informatieboekje vindt u alles wat u moet weten over groep 5 op basisschool de Peppel.

Nadere informatie

Informatieboekje groep 8 schooljaar 2013-2014. Samenwerkingsschool de Lispeltuut

Informatieboekje groep 8 schooljaar 2013-2014. Samenwerkingsschool de Lispeltuut Informatieboekje groep 8 schooljaar 2013-2014 Samenwerkingsschool de Lispeltuut Beste ouders, Dit jaar zal er een belangrijke keuze gemaakt moeten worden. Naar welke school gaat uw zoon/dochter volgend

Nadere informatie

Rekenen staat vijf keer in de week op het rooster. We werken met de vierde versie van de methode De wereld in getallen.

Rekenen staat vijf keer in de week op het rooster. We werken met de vierde versie van de methode De wereld in getallen. Rekenen Rekenen staat vijf keer in de week op het rooster. We werken met de vierde versie van de methode De wereld in getallen. Niet alle kinderen rekenen even makkelijk en vlot. Onze methode houdt daar

Nadere informatie

Informatieavond groep 78. dinsdag 2 oktober uur

Informatieavond groep 78. dinsdag 2 oktober uur Informatieavond groep 78 dinsdag 2 oktober 19.45 20.30 uur Verdeling leerkrachten groep 7 groep 8 ma: juf Konijn juf Konijn di: juf Timersma juf Timersma woe: juf Van der Veen juf Timersma do: juf Van

Nadere informatie

Informatieavond groep 6. Even voorstellen

Informatieavond groep 6. Even voorstellen Informatieavond groep 6 Even voorstellen Taal - Woordenschat - Taal verkennen - Schrijven - Spreken en Verschillende thema s Na 3 weken een toets 1 week herhaling / verdieping Spelling Verschillende thema

Nadere informatie

Informatieavond groep 8. Even voorstellen

Informatieavond groep 8. Even voorstellen Informatieavond groep 8 Even voorstellen Sociaal-Emotioneel Klasbouwers Teambouwers Indien nodig SOEMO Taal en Spelling Voorbereiding op de eindtoets: Begrijpend lezen Kidsweek Nieuwsbegrip XL Zinsontleding

Nadere informatie