Wij geloven dat iedereen erbij hoort! Alles wat je wilt weten over het Leger des Heils

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Wij geloven dat iedereen erbij hoort! Alles wat je wilt weten over het Leger des Heils"

Transcriptie

1 Wij geloven dat iedereen erbij hoort! Alles wat je wilt weten over het Leger des Heils

2

3 Inhoudsopgave 4 Wij geloven dat iedereen erbij hoort 6 Beginnen bij het begin Een kijkje in de kerk Waarom heilssoldaten een uniform dragen 20 En er is nog veel meer Kleren, kleren en nog eens kleren Een héél bijzondere vrouw Zorgen voor Mensen Quiz Wie zal dat betalen? Een kijkje over de grenzen 52

4 4 Wij geloven dat iedereen erbij hoort Hoi, ik heet Thomas en ik zit in groep 7. Weet je wat ik het leukst vind? Computeren, voetballen en tekenfilms kijken. Ook ga ik graag naar het Leger des Heils. Heb je wel eens van het Leger des Heils gehoord? Kom anders even mee, dan zal ik je er alles over vertellen. Gave machine hè? t is een tijdmachine. Stap in, dan gaan we samen terug in de tijd! Ik wil je meenemen naar de man die dit bijzondere Leger is begonnen. We komen straks ook weer terug hoor, want ik wil je nog wat leuke dingen vertellen over het Leger des Heils nu. Daar gaan we!

5 x informatie over het Leger des Heils in Nederland Gave machine hè? t Is een tijdmachine 5

6 Terug in de tijd 6 beginnen bij het begin Zie je al die mensen daar staan? Ze zien er wel een beetje ouderwets uit. Maar ja, dat heb je als je meer dan honderdtwintig jaar teruggaat in de tijd.

7 x informatie over het Leger des Heils in Nederland in de straten van Londen... 7 We staan nu in de straten van Londen. Weet jij van welk land dit de hoofdstad is? We zijn hier dus aan de andere kant van de Noordzee. Het Leger des Heils helpt iedereen die hulp nodig heeft: Eerst was het Leger des Heils alleen nog maar een kerk. William Booth kwam er achter dat er in heel veel gezinnen honger was en dat veel mensen geen huis hadden. De mensen van het Leger des Heils gingen deze arme mensen eten en drinken geven. Ook mochten ze in de kerkzalen van het Leger des Heils slapen. Want er was verder niemand die voor hen zorgde. Dit was het begin van het maatschappelijk werk van het Leger des Heils. mensen die honger hebben, verslaafd zijn aan alcohol of drugs, geen huis hebben, eenzaam zijn of uit de gevangenis komen. Wij geloven dat iedereen erbij hoort! Weet je van wie we dat geleerd hebben? Van Jezus. Over Hem kun je lezen in de Bijbel. Daar staat dat Hij heel veel van alle mensen houdt. Wij geloven dat iedereen erbij hoort!

8 Terug in de tijd 8 Hé kijk, daar heb je de man die het werk van het Leger des Heils begon: William Booth! Zullen we hem eens wat vragen stellen? Dag meneer, wie bent u? Mijn naam is William Booth, ik ben op 10 april 1829 in Engeland geboren. Toen ik net zo oud was als jij, had ik al veel nare dingen meegemaakt. Mijn vader raakte verslaafd aan alcohol toen mijn moeder overleed. Vier van mijn broers en zussen zijn gestorven toen zij nog heel jong waren. Op mijn dertiende stierf ook mijn vader. Vanaf die tijd moest ik geld verdienen voor mijn broertjes en zusjes om zo te overleven. Daarom kon ik niet naar school. Ik kreeg werk bij een soort bank. Daar zag ik dat er nog veel meer arme gezinnen waren die nauwelijks geld hadden om van te leven. Die mensen wilde ik helpen!

9 x informatie over het Leger des Heils in Nederland dag meneer Wie bent U?... 9 Wat bent u? Ik ben dominee, of evangelist. Het is maar hoe je het noemen wilt. Heeft u ook hobby s? Ik wandel graag met Gyp, mijn hondje. En ik neem regelmatig een heerlijk bad in een badhuis. Meteen goed voor m n gezondheid. Eigenlijk is mijn werk ook mijn hobby. Ik houd ervan om zoveel mogelijk mensen over God te vertellen.

10 Terug in de tijd 10 Waarom heeft u het Leger des Heils opgericht? Dominees willen mensen vertellen over hun geloof in God. Ik wil dat ook. Toen ik in sommige buurten van Londen over God wilde vertellen, zag ik weer dat veel mensen heel erg arm waren. Ze luisterden nauwelijks naar wat ik wilde vertellen, omdat ze honger en dorst hadden. Ik heb daarom besloten om niet alleen over de Bijbel te vertellen, maar ook eten en drinken aan de mensen te geven. Waarom koos u de naam Leger des Heils? Onze naam is symbolisch. Wij willen een leger zijn van christenen dat strijdt tegen armoede maar voor vrede. Alleen We doen dit door mensen over God te vertellen en hulp te verlenen. Dus niet door wapens en geweld te gebruiken, zoals andere legers. Daarom vertellen we niet alleen over de Bijbel, maar geven we ook eten en drinken aan mensen en kunnen daklozen bij ons slapen.

11 x informatie over het Leger des Heils in Nederland Wij strijden tegen armoede 11 Tjonge, wat een enthousiaste man! Hij gelooft echt in wat hij zegt. En hij is de enige niet! Meneer Booth begon in Engeland. Maar het Leger des Heils vind je nu ook in Nederland en in een heleboel andere landen. Voordat we daar gaan kijken, moet je me even helpen met de woordzoeker op de volgende bladzijde. Als je goed kijkt, kun je de woorden die in het rode vlak staan terugvinden. Ze hebben te maken met het werk van het Leger des Heils. Kun jij ze vinden? Ze staan van links naar rechts, van boven naar beneden en schuin. Sommige letters worden vaker gebruikt. Als je alle woorden gevonden hebt, blijven er een aantal letters over die achter elkaar gezet een belangrijk woord vormen. Dat kun je in de hokjes onder aan de bladzijde schrijven. Als je met de puzzel klaar bent, stappen we weer in onze tijdmachine voor de terugweg!

12 12 Los jij deze puzzel eventjes op? P O O H U I S H O U D G E L D R L P A M E N I H C A M D IJ T AMEN AMSTERDAM ARMOEDE BAS BATEN BUITEN BUS BUURTSTEUNPUNT BIJBEL DRUG DUIF EREN GELD GELOVEN HELPEN HOED HOOP HUISHOUDGELD JONGEREN LEGER DES HEILS LEVEN LICHT LONDEN MENSEN MUZIEK ODE OPENLUCHT PROJECT SAMENKOMST SCHOOL SCHULDEN SOEP SOLDAAT SPELEN STOUT TEHUIS TREFDAG TWEEDEHANDS TIJDMACHINE UNIFORMEN WILLIAM BOOTH ZINGEN Maak jij deze tekening af? O O E H E E U N I F O R M E N J O N G E R E N E P L E H E U E H L N E L E P S T O U T I P C C U L S R N N R A I A O S N T S C H U L D E N S B U O A U D O H D U I F E G S U O B M E N L T R L D E L S N S M M E T E D E U A D D E O H I U A N S D A D G E L O V E N E Z I K T N A S O E P A E T H C I L O R O T M E N S E N B IJ B E L M U L R A M S T E R D A M K I S U A A T S D N A H E D E E W T B De woordzoeker Als je alle woorden gevonden hebt blijven er twaalf ongebruikte letters over. Met deze letters kun je een woord invullen op de balk hieronder. Het antwoord vind je op blz. 52

13 x informatie over het Leger des Heils in Nederland een kijkje in de Kerk in van de het straten Leger van des Londen... Heils 13 stappen we weer in onze tijdmachine voor de terugweg! Wat doet het Leger des Heils in onze tijd We zijn er weer, terug in de tijd! Laten wij eens kijken in de kerk van het Leger des Heils.

14 14 Een kijkje in de kerk van het leger des heils We zijn hier bij een repetitie van een muziekkorps van het Leger des Heils. Op zondag spelen zij in de kerkdienst. Het Leger des Heils heeft ook veel muziek gemaakt en op cd gezet. Je kunt deze muziek kopen. Kijk maar eens op

15 x informatie over het Leger des Heils in Nederland in Speel de straten mee van met Londen... muziekinstumenten Als je muziek wilt maken, heb je natuurlijk instrumenten nodig. Hoeveel muziekinstrumenten herken jij? Schrijf ze hier op. 1: 2: 3: het muziekinstrumenten-raadspel 4: 5: 6: 7: 8: 9: 0: 11 : 12 :

16 16 Een kijkje in de kerk van het leger des heils Wanneer we op zondag bij elkaar komen in onze kerk (ook wel korps genoemd), maken we muziek, zingen we met elkaar, vertellen de mensen elkaar waarom ze in Jezus geloven en wordt er uitleg gegeven over een verhaal uit de Bijbel. Daar kun je van leren. Voor kinderen tot twaalf jaar is er een aparte activiteit waarin we nadenken over een Bijbelverhaal. Na de kerkdienst drinken we meestal limonade. Voor de grote mensen is er dan koffie. Gelukkig is er niet alleen op zondag wat te doen bij het Leger des Heils. De hele week door zijn er activiteiten, ook voor kinderen. Wat dacht je van een knutselclub, bijbelclub of muzieklessen. Elk jaar zijn er ook supergave jeugdkampen Een week lang kamperen, mooie verhalen, bosspelen en sporten. En op de jaarlijkse ontmoetingsdag, de Trefdag, komen veel mensen uit heel het land bij elkaar. Voor kinderen is er dan ook een speciaal programma. Dit noemen we: Kids Treff. Hier leren we meer over God door spelletjes, creativiteit, muziek, kidspraise en leuke games. Ook kinderen die geen lid zijn van het Leger des Heils zijn welkom.

17 x informatie over het Leger des Heils in Nederland Hier zie je hoe ons uniform eruit ziet in de straten van Londen Mensen die lid worden van de kerk van het Leger des Heils worden ook wel heilssoldaten genoemd. Zij doen een belofte dat ze over Jezus willen vertellen aan andere mensen en beloven zich daar helemaal voor in te zetten, net zoals mensen in de kerk belijdenis doen. Heilssoldaten dragen een uniform van het Leger des Heils. Weet jij wie nog meer een uniform dragen? Schrijf nog eens drie beroepen op: Weet je trouwens wat de S op het uniform betekent? Dat is de eerste letter van het Engelse woord Salvation, dat betekent redding of ook wel heil (genezing, heel maken). Vandaar dus Leger des Heils

18 18 Een kijkje in de kerk van het leger des heils Waarom zouden die mensen in uniform lopen? Da s nogal makkelijk hè: om voor andere mensen herkenbaar te zijn. Maar ook wil die persoon door het uniform laten zien dat hij in Jezus gelooft. Wanneer je iemand in het uniform van het Leger des Heils ziet, weet je dat je hem of haar altijd om hulp kunt vragen. Het uniform geeft mensen het gevoel dat je leden van het Leger des Heils kunt vertrouwen en je alles kunt zeggen wat je denkt, zonder dat je bang hoeft te zijn dat je wordt uitgelachen. N Als je lid bent van het Leger des Heils is het niet verplicht een uniform te dragen. Kijk maar naar mij. Ik draag graag sportschoenen, een spijkerbroek en een t-shirt. En vaak een pet. J: Jamaica L: India N: Ghana O: Indonesië R: Zambia

19 x informatie over het Leger des Heils in Nederland hoeveel verschillen vind jij? 19 Zoals je weet, werkt het Leger des Heils in een heleboel landen. Op de foto s staan mensen die bij het Leger des Heils horen uit wel vier verschillende landen. Zie je dat sommigen een uniform dragen en anderen niet? Kijk eens goed: wat zijn de verschillen tussen de uniformen? J R L O De verschillen... en de overeenkomsten

20 Wij geloven in een betere wereld 20 Het Leger des Heils heeft als logo een rood schild. Dit is het symbool waaraan mensen ons kunnen herkennen. Het Leger des Heils wil mensen helpen die het nodig hebben. Door de actie Wij geloven hopen wij dat de bevolking van Nederland wil blijven nadenken over de problemen in onze samenleving. Enkele van die problemen zijn dat veel mensen zich vaak erg eenzaam voelen en dat ze niet weten waarom ze eigenlijk leven. Ze zien de zin van het leven niet. Het Leger des Heils zegt dat we in deze mensen moeten blijven geloven en hen weer op weg moeten helpen. Door er voor hen te zijn. Maar ook door hen te laten zien dat het leven wel zin heeft. Bij het Leger des Heils werken duizenden medewerkers die een salaris krijgen. Want het Leger des Heils heeft mensen nodig die op de juiste manier mensen kunnen begeleiden en helpen. Er werken dan ook veel mensen uit verschillende kerken bij ons die graag iets voor andere mensen willen doen. Bijvoorbeeld als maatschappelijk werker, gezinsvoogd, ziekenverzorger of speltherapeut. Het Leger des Heils heeft ook veel vrijwilligers die mensen opzoeken en waar dat nodig is helpen.

21 x informatie over het Leger des Heils in Nederland Het Leger telt duizenden medewerkers 21 Zoals je op de kaart hiernaast kunt zien zijn over heel Nederland vespreid verschillende vestigingen van het Leger des Heils. Dat kunnen korpsen zijn, een verpleeghuis, jeugdzorg instellingen, of een restaurant... noem maar op. Op de twee volgende pagina s leggen we uit wat al die symbolen eigenlijk betekenen. Hoogeveen Oosterhout

22 22 Merkwaardig Het Leger des Heils heeft zoveel verschillende werksoorten dat het logo, het schild van het Leger, alleen niet genoeg is. Om meer herkenbaar te zijn, gebruikt het Leger des Heils naast het logo andere symbolen. De hand wil zeggen dat wij zorg en aandacht hebben voor oudere mensen en mensen die verpleegd moeten worden. Deze mensen wonen in hun eigen huis of in verzorgingsof verpleeghuizen. De ring waarin een mens is getekend, geeft aan dat wij mensen die dat nodig hebben, onderdak, veiligheid en bescherming willen bieden. Met name mensen of gezinnen die geen huis hebben, op straat leven of dreigen op straat te komen staan. De duif wil zeggen dat wij het hier hebben over de kerk van het Leger des Heils. In de kerk ontmoeten mensen elkaar, hebben ze zorg voor elkaar en willen ze anderen laten zien hoe fijn het is om in Jezus te geloven. De vlinder is het teken van jong en speels. Alles wat met jeugd te maken heeft wordt hiermee aangeduid, zoals jeugdbescherming, jeugdwerk en buitenschoolse opvang.

23 x informatie over het Leger des Heils in Nederland in Er de gebeurt straten van nog Londen... véél meer 23 Veelzijdig De ster wil laten zien dat wij mensen willen stimuleren zichzelf te ontplooien, maar ook gelukkig te laten zijn. Bijvoorbeeld door vrijwilligerswerk te doen en door mensen gelegenheid te geven op vakantie te gaan, die anders nooit weg kunnen. De pijl geeft aan dat wij jonge en volwassen mensen op de goede weg willen houden. En als het toch fout gaat wil het Leger deze mensen helpen en begeleiden om weer op de goede weg te komen. Hiervoor krijgen ze trainingen hoe ze met anderen en elkaar om moeten gaan. De trechter geeft aan dat wij goederen, zoals meubels, tweedehands kleding, weer opnieuw gebruiken. Deze goederen worden tegen lage prijzen verkocht, maar ook als er bijvoorbeeld een (natuur)ramp is, worden de goederen en kleding weggegeven. De twee handen geven het inzamelen van gebruikte kleding aan. Het Leger des Heils zamelt in Nederland schoenen en kleding in. Dit doen ze door in het hele land kledingcontainers neer te zetten. Ook bij scholen wordt kleding opgehaald, of er worden huis aan huis plastic kledingzakken verspreid. Een paar dagen later worden de volle zakken dan weer opgehaald.

24 ReShare inzameling en hergebruik 24 Kleren, kleren en nog eens kleren Wat doe je met dingen die je niet meer nodig hebt? Weggooien? Gewoon op straat gooien? Doe je alles in de vuilcontainer? Of houd je papier, glas en ander afval netjes apart en gooi je het in de daarvoor bestemde container? Dit laatste is het beste, omdat deze stoffen dan opnieuw gebruikt kunnen worden en niet bij het vuilnis terechtkomen. Het Leger des Heils wil zich graag inzetten voor een schonere leefomgeving door kleding in te zamelen zodat die niet in het afval terechtkomt en dus ook opnieuw gebruikt kan worden.

25 x informatie over het Leger des Heils in Nederland in de straten van Londen HANDEN uit de mouwen Weet je wat er allemaal met die kleding en schoenen worden gedaan? Je hebt vast wel eens kledingzakken van het Leger des Heils zien staan, of grote containers waar je kleren in kunt gooien. Het Leger des Heils geeft kleding en schoenen weg aan mensen die heel weinig geld hebben en daarom geen nieuwe kleren kunnen kopen. Ook verkopen we kleding voor een lage prijs in Leger des Heils winkels. Niet alle kleding die mensen aan het Leger des Heils geven, hebben we nodig om aan arme mensen te geven. Daarom wordt ook veel kleding aan bedrijven verkocht die het dan helemaal uitzoeken en aan arme mensen in het buitenland verkopen. Het geld dat het Leger des Heils voor de verkoop van kleding krijgt, wordt dan weer gebruikt om mensen aan onderdak of andere dingen, die ze nodig hebben, te helpen.

26 Kleren, kleren en nog eens kleren 26 In Nederland heeft het Leger des Heils een eigen bedrijf om de kleding in te zamelen. Dat bedrijf heet ReShare. Sommetje over kleding In een zak zit wel 5 kg kleren. Er passen 640 volle zakken in een kleine vrachtwagen. In totaal krijgt het Leger des Heils 28 miljoen kg kleren per jaar. Hoe veel kleine vrachtwagens vol zijn dat? antwoord:...vrachtwagens vol Je vindt het goede antwoord ook op blz. 52 ReShare zamelt ruim 28 miljoen kilo kleding in per jaar. Veel hè? Als we al deze kleding zouden opstapelen in de Amsterdam Arena, dan zou dit stadion na een jaar helemaal vol zijn en zou er nog een grote berg boven uit steken. Jij kunt ons ook helpen, samen met jouw school. Als jij samen met de kinderen op jouw school een paar keer per jaar kleding, schoenen, tassen, riemen en zachte knuffels die je niet meer nodig hebt inzamelt, dan steun je daarmee het werk van het Leger des Heils. En weet je, als jouw school hier aan mee doet, dan krijgt de school ook nog eens een vergoeding waarvoor leuke spullen voor op school gekocht kunnen worden. Kijk daarom snel op en steek samen met ReShare de handen uit de mouwen.

27 x informatie over het Leger des Heils in Nederland Hoe snel ben jij bij de kledingcontainer? 27 De zak met kleren moet naar de groene kledingcontainer van het Leger des Heils. Laat jij mij zien hoe ik moet lopen? f Samen werken aan een betere wereld

28 28 Ken jij majoor Bosshardt? Majoor Alida Bosshardt was een Bekende Nederlander en heeft veel voor het Leger des Heils in Nederland gedaan. In Amsterdam is zij heel bekend geworden, omdat zij veel mensen heeft geholpen. Het verhaal van Majoor Bosshardt Op 8 juni 1913 werd Alida Bosshardt geboren in Utrecht. Toen ze 18 jaar was, luisterde Alida naar de heilssoldaten van het Leger des Heils dit zijn mensen die lid zijn van de kerk van het Leger des Heils die op straat in Utrecht stonden te zingen. Deze mensen vertelden aan de luisteraars over Jezus. Alida hoorde iemand vertellen: Jezus houdt van mij, maar ook van jou. Ze moest daarna steeds aan deze woorden terugdenken. Ze ontdekte dat ze meer voor Jezus wilde doen en besloot zich aan te sluiten bij het Leger des Heils. In 1948 begon zij met het maatschappelijk werk in het hartje van Amsterdam. Met een moeilijk woord heet dit het Goodwillwerk. Zij ging de mensen die daar leefden, helpen. Het waren mensen die geen huis en vaak ook geen eten hadden. Maar ook mensen die verslaafd waren aan alcohol en drugs, eenzaam waren. Ook hielp zij gezinnen die eten, kleding en verzorging nodig hadden, omdat de vader of moeder in de gevangenis zat. Jezus houdt van

Gemeente: hoe gaan wij om met vluchtelingen, armen, vreemden? o Die de afgelopen tijd soms letterlijk uit de boot vielen

Gemeente: hoe gaan wij om met vluchtelingen, armen, vreemden? o Die de afgelopen tijd soms letterlijk uit de boot vielen Kindervoorbeeld (na Schriftlezing) Jongens en meisjes, Schoolreisje, Efteling Juf heeft gezegd: let goed op elkaar Iedereen hoort erbij en mag meedoen! Maar groepje van 4, en eentje komt erbij o Niet de

Nadere informatie

Dit is het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie. Dit vindt de ChristenUnie belangrijk voor Nederland. Lees maar!

Dit is het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie. Dit vindt de ChristenUnie belangrijk voor Nederland. Lees maar! Over een paar weken kiest Nederland een nieuwe regering. Op 12 september Jij kunt ook kiezen. Stemmen noemen we dat. Als je stemt, kies je voor de politieke partij die jij het beste vindt. Jij kunt straks

Nadere informatie

Een Zinnig Woord. L. Beheydt

Een Zinnig Woord. L. Beheydt Een Zinnig Woord L. Beheydt In... zomer is het hier erg warm. Ik ga naar... stad. Jan speelt met... jongens van zijn klas. Joep is een vriend... mijn broer. An houdt... lekker eten. Dat boek is... mij.

Nadere informatie

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd 1 Joppe (13): Mijn ouders vertelden alle twee verschillende verhalen over waarom ze gingen

Nadere informatie

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Informatieboekje over de Kindertelefoon Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Landelijk Bureau Kindertelefoon Juli 2014 1 Inhoud 1 Wat is de Kindertelefoon?... 3 2 Wat doet de Kindertelefoon voor je?...

Nadere informatie

André Rouvoet ChristenUnie. Foto: Marie Cecile Thijs

André Rouvoet ChristenUnie. Foto: Marie Cecile Thijs Over een paar weken kiest Nederland een nieuwe regering. Op 9 juni. Jij kunt ook kiezen. Stemmen noemen we dat. Als je stemt, kies je voor de politieke partij die jij het beste vindt. Jij kunt straks ook

Nadere informatie

Ashra, de asielzoeker

Ashra, de asielzoeker Ashra, de asielzoeker Door J.M. Moret-Provily; Uitgever: jongerenblad Daniël/ Jeugdbond Mam, mam, daar komen ze weer. Met een klap gooit Ashra de deur van het huis open. Mam, mam, daar komen ze weer! Verschrikt

Nadere informatie

Eén ding is nodig. Deze geschiedenis kun je lezen in Lukas 10 : 38 42.

Eén ding is nodig. Deze geschiedenis kun je lezen in Lukas 10 : 38 42. Eén ding is nodig Deze geschiedenis kun je lezen in Lukas 10 : 38 42. We hebben met elkaar nagedacht over de wonderen die de Heere Jezus heeft gedaan toen Hij op de aarde was. Grote wonderen! Weet je t

Nadere informatie

Een Bijzondere Broer of Zus

Een Bijzondere Broer of Zus Een Bijzondere Broer of Zus Informatiemap voor jongeren met een broer of zus met een handicap, chronische ziekte of psychische stoornis Uitgave: GGNet, regio Apeldoorn Team Preventie Postbus 2003 7230

Nadere informatie

http://www.edusom.nl Sterlessen Les 6. Een hypotheek aanvragen

http://www.edusom.nl Sterlessen Les 6. Een hypotheek aanvragen http://www.edusom.nl Sterlessen Les 6. Een hypotheek aanvragen Pedro wil een huis kopen. Hij heeft drie offertes voor een hypotheek. Hij praat met zijn taalmaatje over hoe hij de offertes het beste kan

Nadere informatie

Elk kind heeft het recht om...

Elk kind heeft het recht om... Elk kind heeft het recht om... Rechten is hetgeen je mag doen en mag hebben. Je hoeft er niet eerst iets anders voor te doen. Rechten heb je gewoon. Ook jij hebt rechten. Iedereen heeft ze. Kinderrechten

Nadere informatie

Informatie voor werkstukken en spreekbeurten. Waarom is er oorlog? Stel je voor hoe je leven zou zijn als je niet meer zou kunnen spelen...

Informatie voor werkstukken en spreekbeurten. Waarom is er oorlog? Stel je voor hoe je leven zou zijn als je niet meer zou kunnen spelen... Informatie voor werkstukken en spreekbeurten In meer dan dertig landen in de wereld is er oorlog. Wereldwijd zijn er dus miljoenen kinderen die een oorlog meemaken. Waarom is er oorlog? Oorlogen kunnen

Nadere informatie

1 Kerstmusical 2013. De arme rijke

1 Kerstmusical 2013. De arme rijke 1 Kerstmusical 2013 De arme rijke 2 Kerstmusical de arme rijke 1. lied van kinderen, die geld opwillen halen en straatkrantverkoper; Buiten kunnen evt. ook al personeelsleden uit de winkel staan (zie 6)

Nadere informatie

Beste vrienden, ik mag jullie vandaag vertellen over de laatste week van het leven van Jezus.

Beste vrienden, ik mag jullie vandaag vertellen over de laatste week van het leven van Jezus. 1 Beste vrienden, ik mag jullie vandaag vertellen over de laatste week van het leven van Jezus. 2 Het verhaal De Goede Week Trouw, Hoop en Spijt Ik wil jullie vandaag vertellen over de Goede Week. Dat

Nadere informatie

Felix en Lenette presenteren: Mijn wolf en ik. gratis e-book. Palaysia. door Edith Hagenaar

Felix en Lenette presenteren: Mijn wolf en ik. gratis e-book. Palaysia. door Edith Hagenaar Felix en Lenette presenteren: Mijn wolf en ik gratis e-book Palaysia door Edith Hagenaar Voor je ouders De wolf op deze cd staat voor iedereen met wie je kind een moeilijke relatie heeft. Dat kan een juf

Nadere informatie

Het begin. De weg tot God. Wie is God eigenlijk?

Het begin. De weg tot God. Wie is God eigenlijk? Het begin Geloven in God - hoe begin je daarmee? Je hebt erover gehoord van anderen en mogelijk ken je mensen die in Hem geloven. Misschien ben je zelf tot de ontdekking gekomen dat een leven zonder God

Nadere informatie

JONGEREN RAPPORTEREN OVER KINDERRECHTEN IN NEDERLAND

JONGEREN RAPPORTEREN OVER KINDERRECHTEN IN NEDERLAND Inhoudsopgave Inleiding Praat mee met je rechten! Jonge vluchtelingen Kinderen in armoede Gehandicapte kinderen Jongeren in de jeugdzorg 1 Inleiding Dit is een rapport waarin jongeren in Nederland hun

Nadere informatie

ná de kalender van de binnenvest

ná de kalender van de binnenvest 1 2 3 ná de kalender van de binnenvest 29 november 2007: burgemeester Lenferink ontvangt het eerste exemplaar van de kalender On the road off the road uit handen van Rosa. 1 2 3 fotografie 1 2 Ronald

Nadere informatie

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten De gelijkenis van de twee zonen Lees : Mattheüs 21:28-32 Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

handboek Diaconaction 2010

handboek Diaconaction 2010 handboek Diaconaction 2010 19 20 21 november www.diaconaction.nl www.jongkatholiek.nl INHOUDSOPGAVE Onderwerp Bladzijde Deel 1: achtergrond 2 DiaconAction 3 Geschiedenis van DiaconAction 3 Wat is DiaconAction?

Nadere informatie

Kinderarbeid. werken om te overleven INHOUD INFORMATIE. 250 miljoen kinderen hebben geen tijd om te spelen. Ze moeten werken.

Kinderarbeid. werken om te overleven INHOUD INFORMATIE. 250 miljoen kinderen hebben geen tijd om te spelen. Ze moeten werken. INHOUD INFORMATIE Kinderarbeid 1 Inleiding 2 Het verhaal van Murugan 3 Kinderarbeid- de feiten op een rijtje 4 Vormen van kinderarbeid 5 Waarom moeten kinderen werken? 6 Internationale verdragen 7 Kinderarbeid-

Nadere informatie

Preek Waarom zou ik belijdenis doen?

Preek Waarom zou ik belijdenis doen? Preek Waarom zou ik belijdenis doen? Waarom zou ik belijdenis doen? Deze vraag kom ik regelmatig tegen. Met als mogelijke reacties: Ik ben niet goed genoeg. Ik zondig immers elke dag; of, wat is de meerwaarde

Nadere informatie

Voor wie is een ZZP VG 3 eigenlijk? Wat staat er in de gebruikersgids? Maak kennis met Fred, Mariska en Seraj.

Voor wie is een ZZP VG 3 eigenlijk? Wat staat er in de gebruikersgids? Maak kennis met Fred, Mariska en Seraj. ZZP VG 3 Voor wie is een ZZP VG 3 eigenlijk? Wat staat er in de gebruikersgids? Maak kennis met Fred, Mariska en Seraj. Gebruikersgids De gebruikersgids en toelichting die cliënten ontvangen van het CIZ

Nadere informatie

yeah right!? een boekje open over kinderrechten kinderrechten Yeah Right DEF.indd 1 Yeah Right DEF.indd 1 30-10-2006 12:44:25 30-10-2006 12:44:25

yeah right!? een boekje open over kinderrechten kinderrechten Yeah Right DEF.indd 1 Yeah Right DEF.indd 1 30-10-2006 12:44:25 30-10-2006 12:44:25 yeah right!? een boekje open over kinderrechten 2 inhoud 6 14 8 3 Wat zijn kinderrechten? 5 Je rechten op een rijtje Het gaat mis, en dan? 7 Alle kinderen zijn gelijk De leeftijdsladder 10 Interview met

Nadere informatie

Lesbrief naar aanleiding van het boek en de theatervoorstelling. De beer die geen beer was. Auteur lesbrief: F. van Dijk

Lesbrief naar aanleiding van het boek en de theatervoorstelling. De beer die geen beer was. Auteur lesbrief: F. van Dijk Lesbrief naar aanleiding van het boek en de theatervoorstelling De beer die geen beer was Auteur lesbrief: F. van Dijk Inhoud Voorwoord...3 Taalactiviteiten...4 1. De oriëntatie...4 2. Het voorlezen...4

Nadere informatie

HET PLAN. tegen armoede. Werken, het beste middel. Samen met de armen. Meten om te weten. Een inkomen om goed te leven. voor een goede gezondheid

HET PLAN. tegen armoede. Werken, het beste middel. Samen met de armen. Meten om te weten. Een inkomen om goed te leven. voor een goede gezondheid Meten om te weten Samen met de armen Een inkomen om goed te leven Werken, het beste middel bladzijde 2 bladzijde 4-5 bladzijde 6-7 bladzijde 9 HET PLAN tegen armoede 'Iedereen heeft het recht op een menswaardig

Nadere informatie

Kinderarbeid. werken om te overleven INHOUD INFORMATIE. 250 miljoen kinderen hebben geen tijd om te spelen. Ze moeten werken.

Kinderarbeid. werken om te overleven INHOUD INFORMATIE. 250 miljoen kinderen hebben geen tijd om te spelen. Ze moeten werken. INHOUD INFORMATIE 1 Inleiding 2 Het verhaal van Murugan 3 - de feiten op een rijtje 4 Vormen van kinderarbeid 5 Waarom moeten kinderen werken? 6 Internationale verdragen 7 - Hoe kom je ervan af? 8 Wat

Nadere informatie

Scott de Jong http://www.positiefleren.nl 1

Scott de Jong http://www.positiefleren.nl 1 Scott de Jong http://www.positiefleren.nl 1 Je leest op dit moment versie 3.0 van het Gratis Ebook: Zelfvertrouwen Vergroten Bij Kinderen Geschreven door Scott de Jong. Download de allernieuwste versie

Nadere informatie

Hoe je nooit meer gepest wordt... Voorgoed!!

Hoe je nooit meer gepest wordt... Voorgoed!! Hoe je nooit meer gepest wordt... Voorgoed!! Door: Izzy Kalman, MS www.bullies2buddie.com [Izzy Kalman is in het Engels te bereiken via email: Izzy@bullies2buddies.com. Binnen Nederland: www.pesten.net

Nadere informatie

UNICEF en kinderarbeid

UNICEF en kinderarbeid UNICEF en kinderarbeid Informatie voor een spreekbeurt of werkstuk Later als ik groot ben, wil ik lerares worden! Solange uit Benin Hallo, ik ben Solange en ik ben 10 jaar. Ik woon in Benin. Dat ligt in

Nadere informatie