Wij geloven dat iedereen erbij hoort! Alles wat je wilt weten over het Leger des Heils

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Wij geloven dat iedereen erbij hoort! Alles wat je wilt weten over het Leger des Heils"

Transcriptie

1 Wij geloven dat iedereen erbij hoort! Alles wat je wilt weten over het Leger des Heils

2

3 Inhoudsopgave 4 Wij geloven dat iedereen erbij hoort 6 Beginnen bij het begin Een kijkje in de kerk Waarom heilssoldaten een uniform dragen 20 En er is nog veel meer Kleren, kleren en nog eens kleren Een héél bijzondere vrouw Zorgen voor Mensen Quiz Wie zal dat betalen? Een kijkje over de grenzen 52

4 4 Wij geloven dat iedereen erbij hoort Hoi, ik heet Thomas en ik zit in groep 7. Weet je wat ik het leukst vind? Computeren, voetballen en tekenfilms kijken. Ook ga ik graag naar het Leger des Heils. Heb je wel eens van het Leger des Heils gehoord? Kom anders even mee, dan zal ik je er alles over vertellen. Gave machine hè? t is een tijdmachine. Stap in, dan gaan we samen terug in de tijd! Ik wil je meenemen naar de man die dit bijzondere Leger is begonnen. We komen straks ook weer terug hoor, want ik wil je nog wat leuke dingen vertellen over het Leger des Heils nu. Daar gaan we!

5 x informatie over het Leger des Heils in Nederland Gave machine hè? t Is een tijdmachine 5

6 Terug in de tijd 6 beginnen bij het begin Zie je al die mensen daar staan? Ze zien er wel een beetje ouderwets uit. Maar ja, dat heb je als je meer dan honderdtwintig jaar teruggaat in de tijd.

7 x informatie over het Leger des Heils in Nederland in de straten van Londen... 7 We staan nu in de straten van Londen. Weet jij van welk land dit de hoofdstad is? We zijn hier dus aan de andere kant van de Noordzee. Het Leger des Heils helpt iedereen die hulp nodig heeft: Eerst was het Leger des Heils alleen nog maar een kerk. William Booth kwam er achter dat er in heel veel gezinnen honger was en dat veel mensen geen huis hadden. De mensen van het Leger des Heils gingen deze arme mensen eten en drinken geven. Ook mochten ze in de kerkzalen van het Leger des Heils slapen. Want er was verder niemand die voor hen zorgde. Dit was het begin van het maatschappelijk werk van het Leger des Heils. mensen die honger hebben, verslaafd zijn aan alcohol of drugs, geen huis hebben, eenzaam zijn of uit de gevangenis komen. Wij geloven dat iedereen erbij hoort! Weet je van wie we dat geleerd hebben? Van Jezus. Over Hem kun je lezen in de Bijbel. Daar staat dat Hij heel veel van alle mensen houdt. Wij geloven dat iedereen erbij hoort!

8 Terug in de tijd 8 Hé kijk, daar heb je de man die het werk van het Leger des Heils begon: William Booth! Zullen we hem eens wat vragen stellen? Dag meneer, wie bent u? Mijn naam is William Booth, ik ben op 10 april 1829 in Engeland geboren. Toen ik net zo oud was als jij, had ik al veel nare dingen meegemaakt. Mijn vader raakte verslaafd aan alcohol toen mijn moeder overleed. Vier van mijn broers en zussen zijn gestorven toen zij nog heel jong waren. Op mijn dertiende stierf ook mijn vader. Vanaf die tijd moest ik geld verdienen voor mijn broertjes en zusjes om zo te overleven. Daarom kon ik niet naar school. Ik kreeg werk bij een soort bank. Daar zag ik dat er nog veel meer arme gezinnen waren die nauwelijks geld hadden om van te leven. Die mensen wilde ik helpen!

9 x informatie over het Leger des Heils in Nederland dag meneer Wie bent U?... 9 Wat bent u? Ik ben dominee, of evangelist. Het is maar hoe je het noemen wilt. Heeft u ook hobby s? Ik wandel graag met Gyp, mijn hondje. En ik neem regelmatig een heerlijk bad in een badhuis. Meteen goed voor m n gezondheid. Eigenlijk is mijn werk ook mijn hobby. Ik houd ervan om zoveel mogelijk mensen over God te vertellen.

10 Terug in de tijd 10 Waarom heeft u het Leger des Heils opgericht? Dominees willen mensen vertellen over hun geloof in God. Ik wil dat ook. Toen ik in sommige buurten van Londen over God wilde vertellen, zag ik weer dat veel mensen heel erg arm waren. Ze luisterden nauwelijks naar wat ik wilde vertellen, omdat ze honger en dorst hadden. Ik heb daarom besloten om niet alleen over de Bijbel te vertellen, maar ook eten en drinken aan de mensen te geven. Waarom koos u de naam Leger des Heils? Onze naam is symbolisch. Wij willen een leger zijn van christenen dat strijdt tegen armoede maar voor vrede. Alleen We doen dit door mensen over God te vertellen en hulp te verlenen. Dus niet door wapens en geweld te gebruiken, zoals andere legers. Daarom vertellen we niet alleen over de Bijbel, maar geven we ook eten en drinken aan mensen en kunnen daklozen bij ons slapen.

11 x informatie over het Leger des Heils in Nederland Wij strijden tegen armoede 11 Tjonge, wat een enthousiaste man! Hij gelooft echt in wat hij zegt. En hij is de enige niet! Meneer Booth begon in Engeland. Maar het Leger des Heils vind je nu ook in Nederland en in een heleboel andere landen. Voordat we daar gaan kijken, moet je me even helpen met de woordzoeker op de volgende bladzijde. Als je goed kijkt, kun je de woorden die in het rode vlak staan terugvinden. Ze hebben te maken met het werk van het Leger des Heils. Kun jij ze vinden? Ze staan van links naar rechts, van boven naar beneden en schuin. Sommige letters worden vaker gebruikt. Als je alle woorden gevonden hebt, blijven er een aantal letters over die achter elkaar gezet een belangrijk woord vormen. Dat kun je in de hokjes onder aan de bladzijde schrijven. Als je met de puzzel klaar bent, stappen we weer in onze tijdmachine voor de terugweg!

12 12 Los jij deze puzzel eventjes op? P O O H U I S H O U D G E L D R L P A M E N I H C A M D IJ T AMEN AMSTERDAM ARMOEDE BAS BATEN BUITEN BUS BUURTSTEUNPUNT BIJBEL DRUG DUIF EREN GELD GELOVEN HELPEN HOED HOOP HUISHOUDGELD JONGEREN LEGER DES HEILS LEVEN LICHT LONDEN MENSEN MUZIEK ODE OPENLUCHT PROJECT SAMENKOMST SCHOOL SCHULDEN SOEP SOLDAAT SPELEN STOUT TEHUIS TREFDAG TWEEDEHANDS TIJDMACHINE UNIFORMEN WILLIAM BOOTH ZINGEN Maak jij deze tekening af? O O E H E E U N I F O R M E N J O N G E R E N E P L E H E U E H L N E L E P S T O U T I P C C U L S R N N R A I A O S N T S C H U L D E N S B U O A U D O H D U I F E G S U O B M E N L T R L D E L S N S M M E T E D E U A D D E O H I U A N S D A D G E L O V E N E Z I K T N A S O E P A E T H C I L O R O T M E N S E N B IJ B E L M U L R A M S T E R D A M K I S U A A T S D N A H E D E E W T B De woordzoeker Als je alle woorden gevonden hebt blijven er twaalf ongebruikte letters over. Met deze letters kun je een woord invullen op de balk hieronder. Het antwoord vind je op blz. 52

13 x informatie over het Leger des Heils in Nederland een kijkje in de Kerk in van de het straten Leger van des Londen... Heils 13 stappen we weer in onze tijdmachine voor de terugweg! Wat doet het Leger des Heils in onze tijd We zijn er weer, terug in de tijd! Laten wij eens kijken in de kerk van het Leger des Heils.

14 14 Een kijkje in de kerk van het leger des heils We zijn hier bij een repetitie van een muziekkorps van het Leger des Heils. Op zondag spelen zij in de kerkdienst. Het Leger des Heils heeft ook veel muziek gemaakt en op cd gezet. Je kunt deze muziek kopen. Kijk maar eens op

15 x informatie over het Leger des Heils in Nederland in Speel de straten mee van met Londen... muziekinstumenten Als je muziek wilt maken, heb je natuurlijk instrumenten nodig. Hoeveel muziekinstrumenten herken jij? Schrijf ze hier op. 1: 2: 3: het muziekinstrumenten-raadspel 4: 5: 6: 7: 8: 9: 0: 11 : 12 :

16 16 Een kijkje in de kerk van het leger des heils Wanneer we op zondag bij elkaar komen in onze kerk (ook wel korps genoemd), maken we muziek, zingen we met elkaar, vertellen de mensen elkaar waarom ze in Jezus geloven en wordt er uitleg gegeven over een verhaal uit de Bijbel. Daar kun je van leren. Voor kinderen tot twaalf jaar is er een aparte activiteit waarin we nadenken over een Bijbelverhaal. Na de kerkdienst drinken we meestal limonade. Voor de grote mensen is er dan koffie. Gelukkig is er niet alleen op zondag wat te doen bij het Leger des Heils. De hele week door zijn er activiteiten, ook voor kinderen. Wat dacht je van een knutselclub, bijbelclub of muzieklessen. Elk jaar zijn er ook supergave jeugdkampen Een week lang kamperen, mooie verhalen, bosspelen en sporten. En op de jaarlijkse ontmoetingsdag, de Trefdag, komen veel mensen uit heel het land bij elkaar. Voor kinderen is er dan ook een speciaal programma. Dit noemen we: Kids Treff. Hier leren we meer over God door spelletjes, creativiteit, muziek, kidspraise en leuke games. Ook kinderen die geen lid zijn van het Leger des Heils zijn welkom.

17 x informatie over het Leger des Heils in Nederland Hier zie je hoe ons uniform eruit ziet in de straten van Londen Mensen die lid worden van de kerk van het Leger des Heils worden ook wel heilssoldaten genoemd. Zij doen een belofte dat ze over Jezus willen vertellen aan andere mensen en beloven zich daar helemaal voor in te zetten, net zoals mensen in de kerk belijdenis doen. Heilssoldaten dragen een uniform van het Leger des Heils. Weet jij wie nog meer een uniform dragen? Schrijf nog eens drie beroepen op: Weet je trouwens wat de S op het uniform betekent? Dat is de eerste letter van het Engelse woord Salvation, dat betekent redding of ook wel heil (genezing, heel maken). Vandaar dus Leger des Heils

18 18 Een kijkje in de kerk van het leger des heils Waarom zouden die mensen in uniform lopen? Da s nogal makkelijk hè: om voor andere mensen herkenbaar te zijn. Maar ook wil die persoon door het uniform laten zien dat hij in Jezus gelooft. Wanneer je iemand in het uniform van het Leger des Heils ziet, weet je dat je hem of haar altijd om hulp kunt vragen. Het uniform geeft mensen het gevoel dat je leden van het Leger des Heils kunt vertrouwen en je alles kunt zeggen wat je denkt, zonder dat je bang hoeft te zijn dat je wordt uitgelachen. N Als je lid bent van het Leger des Heils is het niet verplicht een uniform te dragen. Kijk maar naar mij. Ik draag graag sportschoenen, een spijkerbroek en een t-shirt. En vaak een pet. J: Jamaica L: India N: Ghana O: Indonesië R: Zambia

19 x informatie over het Leger des Heils in Nederland hoeveel verschillen vind jij? 19 Zoals je weet, werkt het Leger des Heils in een heleboel landen. Op de foto s staan mensen die bij het Leger des Heils horen uit wel vier verschillende landen. Zie je dat sommigen een uniform dragen en anderen niet? Kijk eens goed: wat zijn de verschillen tussen de uniformen? J R L O De verschillen... en de overeenkomsten

20 Wij geloven in een betere wereld 20 Het Leger des Heils heeft als logo een rood schild. Dit is het symbool waaraan mensen ons kunnen herkennen. Het Leger des Heils wil mensen helpen die het nodig hebben. Door de actie Wij geloven hopen wij dat de bevolking van Nederland wil blijven nadenken over de problemen in onze samenleving. Enkele van die problemen zijn dat veel mensen zich vaak erg eenzaam voelen en dat ze niet weten waarom ze eigenlijk leven. Ze zien de zin van het leven niet. Het Leger des Heils zegt dat we in deze mensen moeten blijven geloven en hen weer op weg moeten helpen. Door er voor hen te zijn. Maar ook door hen te laten zien dat het leven wel zin heeft. Bij het Leger des Heils werken duizenden medewerkers die een salaris krijgen. Want het Leger des Heils heeft mensen nodig die op de juiste manier mensen kunnen begeleiden en helpen. Er werken dan ook veel mensen uit verschillende kerken bij ons die graag iets voor andere mensen willen doen. Bijvoorbeeld als maatschappelijk werker, gezinsvoogd, ziekenverzorger of speltherapeut. Het Leger des Heils heeft ook veel vrijwilligers die mensen opzoeken en waar dat nodig is helpen.

21 x informatie over het Leger des Heils in Nederland Het Leger telt duizenden medewerkers 21 Zoals je op de kaart hiernaast kunt zien zijn over heel Nederland vespreid verschillende vestigingen van het Leger des Heils. Dat kunnen korpsen zijn, een verpleeghuis, jeugdzorg instellingen, of een restaurant... noem maar op. Op de twee volgende pagina s leggen we uit wat al die symbolen eigenlijk betekenen. Hoogeveen Oosterhout

22 22 Merkwaardig Het Leger des Heils heeft zoveel verschillende werksoorten dat het logo, het schild van het Leger, alleen niet genoeg is. Om meer herkenbaar te zijn, gebruikt het Leger des Heils naast het logo andere symbolen. De hand wil zeggen dat wij zorg en aandacht hebben voor oudere mensen en mensen die verpleegd moeten worden. Deze mensen wonen in hun eigen huis of in verzorgingsof verpleeghuizen. De ring waarin een mens is getekend, geeft aan dat wij mensen die dat nodig hebben, onderdak, veiligheid en bescherming willen bieden. Met name mensen of gezinnen die geen huis hebben, op straat leven of dreigen op straat te komen staan. De duif wil zeggen dat wij het hier hebben over de kerk van het Leger des Heils. In de kerk ontmoeten mensen elkaar, hebben ze zorg voor elkaar en willen ze anderen laten zien hoe fijn het is om in Jezus te geloven. De vlinder is het teken van jong en speels. Alles wat met jeugd te maken heeft wordt hiermee aangeduid, zoals jeugdbescherming, jeugdwerk en buitenschoolse opvang.

23 x informatie over het Leger des Heils in Nederland in Er de gebeurt straten van nog Londen... véél meer 23 Veelzijdig De ster wil laten zien dat wij mensen willen stimuleren zichzelf te ontplooien, maar ook gelukkig te laten zijn. Bijvoorbeeld door vrijwilligerswerk te doen en door mensen gelegenheid te geven op vakantie te gaan, die anders nooit weg kunnen. De pijl geeft aan dat wij jonge en volwassen mensen op de goede weg willen houden. En als het toch fout gaat wil het Leger deze mensen helpen en begeleiden om weer op de goede weg te komen. Hiervoor krijgen ze trainingen hoe ze met anderen en elkaar om moeten gaan. De trechter geeft aan dat wij goederen, zoals meubels, tweedehands kleding, weer opnieuw gebruiken. Deze goederen worden tegen lage prijzen verkocht, maar ook als er bijvoorbeeld een (natuur)ramp is, worden de goederen en kleding weggegeven. De twee handen geven het inzamelen van gebruikte kleding aan. Het Leger des Heils zamelt in Nederland schoenen en kleding in. Dit doen ze door in het hele land kledingcontainers neer te zetten. Ook bij scholen wordt kleding opgehaald, of er worden huis aan huis plastic kledingzakken verspreid. Een paar dagen later worden de volle zakken dan weer opgehaald.

24 ReShare inzameling en hergebruik 24 Kleren, kleren en nog eens kleren Wat doe je met dingen die je niet meer nodig hebt? Weggooien? Gewoon op straat gooien? Doe je alles in de vuilcontainer? Of houd je papier, glas en ander afval netjes apart en gooi je het in de daarvoor bestemde container? Dit laatste is het beste, omdat deze stoffen dan opnieuw gebruikt kunnen worden en niet bij het vuilnis terechtkomen. Het Leger des Heils wil zich graag inzetten voor een schonere leefomgeving door kleding in te zamelen zodat die niet in het afval terechtkomt en dus ook opnieuw gebruikt kan worden.

25 x informatie over het Leger des Heils in Nederland in de straten van Londen HANDEN uit de mouwen Weet je wat er allemaal met die kleding en schoenen worden gedaan? Je hebt vast wel eens kledingzakken van het Leger des Heils zien staan, of grote containers waar je kleren in kunt gooien. Het Leger des Heils geeft kleding en schoenen weg aan mensen die heel weinig geld hebben en daarom geen nieuwe kleren kunnen kopen. Ook verkopen we kleding voor een lage prijs in Leger des Heils winkels. Niet alle kleding die mensen aan het Leger des Heils geven, hebben we nodig om aan arme mensen te geven. Daarom wordt ook veel kleding aan bedrijven verkocht die het dan helemaal uitzoeken en aan arme mensen in het buitenland verkopen. Het geld dat het Leger des Heils voor de verkoop van kleding krijgt, wordt dan weer gebruikt om mensen aan onderdak of andere dingen, die ze nodig hebben, te helpen.

26 Kleren, kleren en nog eens kleren 26 In Nederland heeft het Leger des Heils een eigen bedrijf om de kleding in te zamelen. Dat bedrijf heet ReShare. Sommetje over kleding In een zak zit wel 5 kg kleren. Er passen 640 volle zakken in een kleine vrachtwagen. In totaal krijgt het Leger des Heils 28 miljoen kg kleren per jaar. Hoe veel kleine vrachtwagens vol zijn dat? antwoord:...vrachtwagens vol Je vindt het goede antwoord ook op blz. 52 ReShare zamelt ruim 28 miljoen kilo kleding in per jaar. Veel hè? Als we al deze kleding zouden opstapelen in de Amsterdam Arena, dan zou dit stadion na een jaar helemaal vol zijn en zou er nog een grote berg boven uit steken. Jij kunt ons ook helpen, samen met jouw school. Als jij samen met de kinderen op jouw school een paar keer per jaar kleding, schoenen, tassen, riemen en zachte knuffels die je niet meer nodig hebt inzamelt, dan steun je daarmee het werk van het Leger des Heils. En weet je, als jouw school hier aan mee doet, dan krijgt de school ook nog eens een vergoeding waarvoor leuke spullen voor op school gekocht kunnen worden. Kijk daarom snel op en steek samen met ReShare de handen uit de mouwen.

27 x informatie over het Leger des Heils in Nederland Hoe snel ben jij bij de kledingcontainer? 27 De zak met kleren moet naar de groene kledingcontainer van het Leger des Heils. Laat jij mij zien hoe ik moet lopen? f Samen werken aan een betere wereld

28 28 Ken jij majoor Bosshardt? Majoor Alida Bosshardt was een Bekende Nederlander en heeft veel voor het Leger des Heils in Nederland gedaan. In Amsterdam is zij heel bekend geworden, omdat zij veel mensen heeft geholpen. Het verhaal van Majoor Bosshardt Op 8 juni 1913 werd Alida Bosshardt geboren in Utrecht. Toen ze 18 jaar was, luisterde Alida naar de heilssoldaten van het Leger des Heils dit zijn mensen die lid zijn van de kerk van het Leger des Heils die op straat in Utrecht stonden te zingen. Deze mensen vertelden aan de luisteraars over Jezus. Alida hoorde iemand vertellen: Jezus houdt van mij, maar ook van jou. Ze moest daarna steeds aan deze woorden terugdenken. Ze ontdekte dat ze meer voor Jezus wilde doen en besloot zich aan te sluiten bij het Leger des Heils. In 1948 begon zij met het maatschappelijk werk in het hartje van Amsterdam. Met een moeilijk woord heet dit het Goodwillwerk. Zij ging de mensen die daar leefden, helpen. Het waren mensen die geen huis en vaak ook geen eten hadden. Maar ook mensen die verslaafd waren aan alcohol en drugs, eenzaam waren. Ook hielp zij gezinnen die eten, kleding en verzorging nodig hadden, omdat de vader of moeder in de gevangenis zat. Jezus houdt van

Heilig Jaar van Barmhartigheid

Heilig Jaar van Barmhartigheid Heilig Jaar van Barmhartigheid van 8 december 2015 tot 20 november 2016 Paus Franciscus heeft alle mensen van de hele wereld uitgenodigd voor een heilig Jaar van Barmhartigheid. Dit hele jaar is er extra

Nadere informatie

informatie over het Leger des Heils in Nederland Een bijzondere vrouw ezus houdt van mij, maar ook van jou

informatie over het Leger des Heils in Nederland Een bijzondere vrouw ezus houdt van mij, maar ook van jou x informatie over het Leger des Heils in Nederland Een bijzondere vrouw 29 Alida Bosshardt is in Nederland bekend geworden als de Majoor. Eigenlijk was zij luitenant-kolonel. Majoor en luitenantkolonel

Nadere informatie

Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou.

Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou. Voor jou! 9 Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou. Het boek gaat over geloven. Het gaat over jouw geloof! Lees en bekijk alles goed. Je

Nadere informatie

Jezus vertelt, dat God onze Vader is

Jezus vertelt, dat God onze Vader is Eerste Communieproject 26 Jezus vertelt, dat God onze Vader is Jezus als leraar In les 4 hebben we gezien dat Jezus wordt geboren. De engelen zeggen: Hij is de Redder van de wereld. Maar nu is Jezus groot.

Nadere informatie

Kom in actie! voor kinderen in Albanië

Kom in actie! voor kinderen in Albanië Kom in actie! voor kinderen in Albanië Voor alle kinderen in Albanië een! Ben je tussen de 10 en 13 jaar? Doe dan mee met onze actie! Stichting Antwoord wil graag dat iedereen weet dat de Here Jezus van

Nadere informatie

SAMEN DELEN. een lesbrief in het kader van de schoenendoosactie

SAMEN DELEN. een lesbrief in het kader van de schoenendoosactie SAMEN DELEN een lesbrief in het kader van de schoenendoosactie INHOUD LESBRIEF 1. Introductie 2. De SAMEN DELEN Lesinhoud 3. De SAMEN DELEN Quizzz 4. Het SAMEN DELEN Diploma 5. De SAMEN DELEN Activiteiten

Nadere informatie

Jezus kreeg de straf voor onze zonden, wij ontvangen vergeving en vrede. Jesaja 53:4-6 en 1 Petrus 2:24

Jezus kreeg de straf voor onze zonden, wij ontvangen vergeving en vrede. Jesaja 53:4-6 en 1 Petrus 2:24 Jezus kreeg de straf voor onze zonden, wij ontvangen vergeving en vrede. Jesaja 53:4-6 en 1 Petrus 2:24 Als je iets verkeerd doet, verdien je straf. Ja toch? Dat is eerlijk. Er is niemand die nooit iets

Nadere informatie

66 GZBwereld. groep 3/4/5 2013/ 2014

66 GZBwereld. groep 3/4/5 2013/ 2014 Û f _ 66 GZBwereld m 7 7 8 SS f groep 3/4/5 2013/ 2014 Wat hoort waarbij? Wereldkids M wordt gemaakt door de GZB. De GZB wil graag dat alle mensen de Heere Jezus leren kennen. Daarom wonen er overal in

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 5 Bidden Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 5 blz. 1 Joris is vader aan het helpen in de tuin. Ze zijn

Nadere informatie

Wat mevrouw verteld zal ik in schuin gedrukte tekst zetten. Ik zal letterlijk weergeven wat mevrouw verteld. Mevrouw is van Turkse afkomst.

Wat mevrouw verteld zal ik in schuin gedrukte tekst zetten. Ik zal letterlijk weergeven wat mevrouw verteld. Mevrouw is van Turkse afkomst. Interview op zaterdag 16 mei, om 12.00 uur. Betreft een alleenstaande mevrouw met vier kinderen. Een zoontje van 5 jaar, een dochter van 7 jaar, een dochter van 9 jaar en een dochter van 12 jaar. Allen

Nadere informatie

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen.

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen. De familieblues Tot mijn 15e noemde ik mijn ouders papa en mama. Daarna niet meer. Toen noemde ik mijn vader meester. Zo noemde hij zich ook als hij lesgaf. Hij was leraar Engels op een middelbare school.

Nadere informatie

Gewoon zo! WONEN: HOE ONTMOET JE BUURTBEWONERS?

Gewoon zo! WONEN: HOE ONTMOET JE BUURTBEWONERS? Gewoon zo! WONEN: HOE ONTMOET JE BUURTBEWONERS? Inhoud WELKE INFORMATIE VIND JE IN DIT BOEKJE? Bladzijde 3 - Waarom een boekje over je buurt? Bladzijde 4 - Ontdek je buurt Bladzijde 6 - Een buurtkaart

Nadere informatie

Bijbellezing: Johannes 2 vers 1-12. Bruiloftsfeest

Bijbellezing: Johannes 2 vers 1-12. Bruiloftsfeest Bijbellezing: Johannes 2 vers 1-12 Bruiloftsfeest Sara en Johannes hebben een kaart gekregen In een hele mooie enveloppe Met de post kregen ze die kaart Weet je wat op die kaart stond? Nou? Wij gaan trouwen!

Nadere informatie

De wereld op zijn kop! Kan de wereld op zijn kop staan? Met gym heb je het vast wel eens geprobeerd Op je kop staan, bedoel ik, soms lukt het

De wereld op zijn kop! Kan de wereld op zijn kop staan? Met gym heb je het vast wel eens geprobeerd Op je kop staan, bedoel ik, soms lukt het De wereld op zijn kop! Kan de wereld op zijn kop staan? Met gym heb je het vast wel eens geprobeerd Op je kop staan, bedoel ik, soms lukt het Maar het duurt maar heel even dat op de kop staan De wereld

Nadere informatie

Lees Zoek op Om over na te denken

Lees Zoek op Om over na te denken Welkom bij de Online Bijbelcursus van Praise De bijbelcursus is wat voor jou als je: 1. Als je wilt weten wat christenen geloven. 2. Als je meer wilt begrijpen van de bijbel. 3. Als je wilt groeien in

Nadere informatie

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd 1 Joppe (13): Mijn ouders vertelden alle twee verschillende verhalen over waarom ze gingen

Nadere informatie

Het onze Vader. Naam:

Het onze Vader. Naam: Het onze Vader Naam: Onze Vader Onze Vader, Die in de hemelen zijt. Uw Naam worde geheiligd. Uw Koninkrijk kome. Uw wil geschiede, zoals in de hemel zo ook op de aarde. Geef ons heden ons dagelijks brood.

Nadere informatie

Dit is het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie. Dit vindt de ChristenUnie belangrijk voor Nederland. Lees maar!

Dit is het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie. Dit vindt de ChristenUnie belangrijk voor Nederland. Lees maar! Over een paar weken kiest Nederland een nieuwe regering. Op 12 september Jij kunt ook kiezen. Stemmen noemen we dat. Als je stemt, kies je voor de politieke partij die jij het beste vindt. Jij kunt straks

Nadere informatie

KIJK IN JE BREIN LESMODULE BASISSCHOOL LEERLING

KIJK IN JE BREIN LESMODULE BASISSCHOOL LEERLING LESMODULE BASISSCHOOL LEERLING 1. DE HERSENEN 1.1 HOE ZIEN HERSENEN ERUIT? VRAAG WIE KAN VERTELLEN WAT HERSENEN ZIJN? VRAAG HEBBEN KINDEREN KLEINERE HERSENEN DAN GROTE MENSEN? 1.2 WANNEER GEBRUIK JE ZE?

Nadere informatie

Dakloos Apeldoorn Informatie voor spreekbeurt

Dakloos Apeldoorn Informatie voor spreekbeurt Dakloos Apeldoorn Informatie voor spreekbeurt (voor de bovenbouw) Hier willen we je op weg helpen bij het maken van een spreekbeurt. Je hebt ervoor gekozen om je spreekbeurt te houden over daklozen, of

Nadere informatie

DE WEEK VOOR WE HET AV0NDMAAL VIEREN

DE WEEK VOOR WE HET AV0NDMAAL VIEREN DE WEEK VOOR WE HET AV0NDMAAL VIEREN AVONDMAAL VIEREN Het Avondmaal is meer dan zomaar een maaltijd. Om dat te begrijpen, is dit boekje gemaakt. Vooral is daarbij gedacht aan de kinderen, omdat zij met

Nadere informatie

Uitleg Zing in 19 mei 2013: Dat is verleidelijk!

Uitleg Zing in 19 mei 2013: Dat is verleidelijk! Uitleg Zing in 19 mei 2013: Dat is verleidelijk! In onze vorige Zing In hebben we het gehad over de druk die op jonge mensen wordt gelegd, op de vaak hoge eisen die we aan hen stellen. Maar niemand is

Nadere informatie

Johannes 5,1-18 - Ken jij Jezus? Hoe zie je Hem?

Johannes 5,1-18 - Ken jij Jezus? Hoe zie je Hem? Johannes 5,1-18 - Ken jij Jezus? Hoe zie je Hem? Gezinsdienst Liturgie Welkom Voorzang: - Gez 38 Zoek eerst het koninkrijk van God - EL 462 Maak een vrolijk geluid voor de Heer - Opw 462 Aan uw voeten

Nadere informatie

2. Zegengroet Genade voor u en vrede van God onze Vader in de Heer Jezus Christus. Amen

2. Zegengroet Genade voor u en vrede van God onze Vader in de Heer Jezus Christus. Amen Liturgie Emmen, 13 september 2015 (buitendienst) Thema: samen onderweg (startzondag) 1. Votum 2. Zegengroet Genade voor u en vrede van God onze Vader in de Heer Jezus Christus. Amen 3. Zingen: Sela: breng

Nadere informatie

Het verhaal van William Booth

Het verhaal van William Booth Lesmateriaal bij Het verhaal van William Booth Inhoudsopgave Geroepen om te dienen woordzoeker 3 Graaf in het verhaal! 4 Graaf dieper 5 Gods weg doolhof 6 Nieuw leven interview 7 Het Leger des Heils verspreid

Nadere informatie

66 GZBwereld. groep 3/4/5 2015/ 2016

66 GZBwereld. groep 3/4/5 2015/ 2016 Û f _ 66 GZBwereld m 7 7 8 SS f groep 3/4/5 P 2015/ 2016 Wereldkids M is gemaakt door de GZB. De GZB wil graag dat alle mensen Jezus leren kennen. Daarom wonen er overal in de wereld zendingswerkers van

Nadere informatie

Kom erbij Tekst: Ron Schröder & Marianne Busser Muziek: Marcel & Lydia Zimmer 2013 Celmar Music / Schröder & Busser

Kom erbij Tekst: Ron Schröder & Marianne Busser Muziek: Marcel & Lydia Zimmer 2013 Celmar Music / Schröder & Busser Kom erbij Kom erbij, want ik wil je iets vertellen, het is heel bijzonder, dus luister allemaal. Ik ken honderdduizend prachtige verhalen, maar dit is echt het mooiste van allemaal. Het gaat over twee

Nadere informatie

Thema: In kruiken en kannen (2 Koningen 4:1-7)

Thema: In kruiken en kannen (2 Koningen 4:1-7) Liturgie aangepaste dienst Baflo, 28-09-14 om 14.30 uur Thema: In kruiken en kannen (2 Koningen 4:1-7) Welkom en mededelingen a. Opw. 334 Heer, uw licht en uw liefde schijnen b. Opw. 88 Een rivier vol

Nadere informatie

Philadelphiadienst Zondag 8 november 2015 Dorpskerk Bodegraven Aanvang: 17.00 uur

Philadelphiadienst Zondag 8 november 2015 Dorpskerk Bodegraven Aanvang: 17.00 uur Philadelphiadienst Zondag 8 november 2015 Dorpskerk Bodegraven Aanvang: 17.00 uur Voorganger: Organiste: Koster: Ds. M.J. van Oordt Bep Veenstra Dirk Bouwman 2 Voorzang: Psalm 116 vers 1 en 11 God heb

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

1) Gered worden is net zo gemakkelijk als een cadeau krijgen (Johannes 1:12)

1) Gered worden is net zo gemakkelijk als een cadeau krijgen (Johannes 1:12) Les 8 - Redding In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling Heel veel mensen hebben er geen behoefte aan zich door Jezus te laten redden. Daarvoor hebben ze allerlei redenen. Bijvoorbeeld:

Nadere informatie

Door onze keuze is er een breuk tussen God en mens.

Door onze keuze is er een breuk tussen God en mens. Probleem: breuk tussen en mens Door onze keuze is er een breuk tussen en mens. maakte de mens omdat Hij een vriend wilde. Hij wilde aanhoudend contact met de mens. Hij gaf de mens een verrassend mooi leven.

Nadere informatie

Jezus maakt mensen gelukkig

Jezus maakt mensen gelukkig Eerste Communieproject 33 Jezus maakt mensen gelukkig Jezus doet wonderen In les 5 hebben we geleerd dat God onze Vader is. Wij zijn allemaal zijn kinderen. Alle mensen zijn broertjes en zusjes van elkaar!

Nadere informatie

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen. Bidden Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.nl en kinderactiviteiten www.lambertuskerk-rotterdam.nl

Nadere informatie

Jeremia 1: Vertel het door!

Jeremia 1: Vertel het door! Jeremia 1:4-19 - Vertel het door! Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint

Nadere informatie

Vraag aan de zee. Vraag aan de tijd. wk 3. wk 2

Vraag aan de zee. Vraag aan de tijd. wk 3. wk 2 Bladzijde negen, Bladzijde tien, Krijg ik het wel ooit te zien? Ander hoofdstuk, Nieuw begin.. Maar niets, Weer dicht, Het heeft geen zin. Dan probeer ik achterin dat dikke boek. Dat ik daar niet vaker

Nadere informatie

Boekje over de kerk. voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep

Boekje over de kerk. voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep Boekje over de kerk voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep Over dit boekje Wij hebben op catechisatie wat geleerd over de kerk. Daar willen we je wat over vertellen.

Nadere informatie

Dit boek is van. Plak hier je pasfoto

Dit boek is van. Plak hier je pasfoto Dit boek is van Plak hier je pasfoto Bij de productie van dit boek is gebruikgemaakt van papier dat het keurmerk Forest Stewardship Council (FSC ) draagt. Bij dit papier is het zeker dat de productie niet

Nadere informatie

15 februari: Ik ben het brood dat leven geeft (Johannes 6:32-40)

15 februari: Ik ben het brood dat leven geeft (Johannes 6:32-40) Liturgisch bloemstuk bij de 40 dagen tijd en Pasen 2015 Elke week wordt één kaars gedoofd, van de kandelaar met 8 kaarsen. Er is elke week een boog bekleed met klimop, als beeld van het verbond van God

Nadere informatie

VERLIEZEN: De waarde van geven in een wereld van ontvangen

VERLIEZEN: De waarde van geven in een wereld van ontvangen VERLIEZEN: De waarde van geven in een wereld van ontvangen Wees niet bang, al vormen jullie maar een klein groepje. Want jullie Vader is zo goed geweest Zijn koninkrijk voor je open te stellen. Verkoop

Nadere informatie

LES 4. Handelingen 12:1-19; Van Jeruzalem tot Rome: Verlost uit de gevangenis blz.109-116

LES 4. Handelingen 12:1-19; Van Jeruzalem tot Rome: Verlost uit de gevangenis blz.109-116 LES 4 Handelingen 12:1-19; Van Jeruzalem tot Rome: Verlost uit de gevangenis blz.109-116 De boodschap God hoort en verhoort onze gebeden voor elkaar. Leertekst: Terwijl Petrus onder zware bewaking zat

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

André Rouvoet ChristenUnie. Foto: Marie Cecile Thijs

André Rouvoet ChristenUnie. Foto: Marie Cecile Thijs Over een paar weken kiest Nederland een nieuwe regering. Op 9 juni. Jij kunt ook kiezen. Stemmen noemen we dat. Als je stemt, kies je voor de politieke partij die jij het beste vindt. Jij kunt straks ook

Nadere informatie

Je bent jong en je wilt wat!

Je bent jong en je wilt wat! Je bent jong en je wilt wat! Logisch, je voelt je geen sukkel. Je bent jong, je zit vol energie en je wilt eruit halen wat er uit dit leven te halen valt. Plezier maken, feesten en doen waar je zin in

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

DOPEN. Th ema s N i e u w L e v e n M a as tri ch t. Geloven = dopen

DOPEN. Th ema s N i e u w L e v e n M a as tri ch t. Geloven = dopen Th ema s N i e u w L e v e n M a as tri ch t DOPEN Geloven = dopen Op veel plekken in de bijbel wordt gesproken over dopen. Maar als je onbekend bent met dopen, waar moet je dan beginnen? We hopen dat

Nadere informatie

Petrus Zet je voet maar op het water

Petrus Zet je voet maar op het water Thuisboekje Kerk-School-Gezin Themaweek 25-31 januari 2016 Petrus Zet je voet maar op het water Beste kinderen en ouders/ verzorgers, In de week van 25 tot 31 januari is er op alle christelijke scholen

Nadere informatie

Iiturgie voor de -12 jeugddienst van zondagmorgen 28 Juni in de Westerkerk te Veenendaal

Iiturgie voor de -12 jeugddienst van zondagmorgen 28 Juni in de Westerkerk te Veenendaal Iiturgie voor de -12 jeugddienst van zondagmorgen 28 Juni in de Westerkerk te Veenendaal Op Toon Hoogte 182 Door Uw genade Vader Door Uw genade, Vader, mogen wij hier binnengaan. Niet door rechtvaardige

Nadere informatie

Een weg door de geestelijke stromingen vragenlijst voor het Christendom. Naam:

Een weg door de geestelijke stromingen vragenlijst voor het Christendom. Naam: Een weg door de geestelijke stromingen vragenlijst voor het Christendom Naam: Het Christendom Hallo, dit is de vragenlijst die hoort bij de website over geestelijke stromingen. Je kunt de website vinden

Nadere informatie

Actie Schoenenmaatjes

Actie Schoenenmaatjes Sluisjournaal 18 e jaargang nr.2 december 2015 Welkom bij deze speciale editie, die bol staat van de sinterklaasviering. En goed voorbeeld doet goed volgen, want ook de kinderen gaven cadeautjes aan de

Nadere informatie

Voor de dienst zingen we:

Voor de dienst zingen we: Voor de dienst zingen we: Looft de Here, alle gij volken, prijst Hem, alle gij natiën, want zijn goedertierenheid is machtig over ons, en des Heren trouw is tot in eeuwigheid. Halleluja (8x) Ben je groot

Nadere informatie

HC zd. 42 nr. 31. dia 1

HC zd. 42 nr. 31. dia 1 HC zd. 42 nr. 31 weinig mensen zullen zeggen dat ze leven voor het geld geld maakt niet gelukkig toch zeggen we er graag achteraan: wel handig als je het hebt want waar leef ik voor? een christen mag zeggen:

Nadere informatie

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten www.edusom.nl Opstartlessen Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren over familie, vrienden en buurtgenoten. Antwoord geven op vragen. Veel succes! Deze les

Nadere informatie

Dit is een download bij het artikel Omdat je het kunt uit JOP COACH magazine, nr

Dit is een download bij het artikel Omdat je het kunt uit JOP COACH magazine, nr Honger! (voor jonge kinderen) Drie kinderen lopen naar school. Opeens zien ze een heel rare man in oude kleren. Hij vraagt om een beetje geld voor eten. Natuurlijk schrikken de kinderen en denken ze aan

Nadere informatie

DE HEMEL, GODS PRACHTIGE THUIS

DE HEMEL, GODS PRACHTIGE THUIS Bijbel voor Kinderen presenteert DE HEMEL, GODS PRACHTIGE THUIS Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Lazarus Aangepast door: Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd door: Bible for

Nadere informatie

Op reis naar Bethlehem

Op reis naar Bethlehem Op reis naar Bethlehem Rollen: Verteller Jozef Maria Engel Twee omroepers Kind 1 Kind 2 Kind 3 Receptionist 1 Receptionist 2 Receptionist 3 Kind 4 Kind 5 Herder 1 Herder 2 Herder 3 Herder 4 Drie wijzen

Nadere informatie

Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje

Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje Aangepaste dienst Liturgie Voor de dienst speelt de band drie liederen Opwekking 11 Er is een Heer Opwekking 277 Machtig God, sterke Rots

Nadere informatie

Mag ik jou een vraag stellen?

Mag ik jou een vraag stellen? Mag ik jou een vraag stellen? Mag ik jou, die dit leest, een zeer belangrijke vraag stellen? Stel dat je vandaag zou sterven, doordat er iets verschrikkelijks gebeurt, bijvoorbeeld een auto ongeluk of

Nadere informatie

Vraag 62 : Maar waarom kunnen onze goede werken niet de gerechtigheid voor God of een stuk daarvan zijn?

Vraag 62 : Maar waarom kunnen onze goede werken niet de gerechtigheid voor God of een stuk daarvan zijn? Voor 16 jaar en ouder! Zondag 24 Zondag 24 gaat over de goede werken. Zondag 24 vraag en antwoord 62, 63 en 64. Vraag 62 : Maar waarom kunnen onze goede werken niet de gerechtigheid voor God of een stuk

Nadere informatie

Marcus 10,13-16 - Kleine en grote kinderen: iedereen is welkom bij Jezus

Marcus 10,13-16 - Kleine en grote kinderen: iedereen is welkom bij Jezus Marcus 10,13-16 - Kleine en grote kinderen: iedereen is welkom bij Jezus Gezinsdienst Liturgie Welkom en mededelingen Voorzang: - Gezang 132 - Opwekking 461 - Gezang 146 Stil gebed Votum / groet Zingen:

Nadere informatie

Deze handreiking is van:

Deze handreiking is van: 9 lessen over het volgen van Jezus Deze handreiking is van: Deze cursus is geschreven Beryl Voorhoeve en opgemaakt door Judith Maarsen. Ten behoeve van de kinderstudiegroepen voor de bovenbouw Gebruikte

Nadere informatie

Jouw reis door de Bijbel. Uitgeverij Jes! Zoetermeer

Jouw reis door de Bijbel. Uitgeverij Jes! Zoetermeer Nieske Selles-ten Brinke Jouw reis door de Bijbel Dagboek voor kinderen Uitgeverij Jes! Zoetermeer Onder de naam Jes! Junior verschijnen boeken voor kinderen tot twaalf jaar. Jes! Junior is een imprint

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen. presenteert DE VERLOREN ZOON

Bijbel voor Kinderen. presenteert DE VERLOREN ZOON Bijbel voor Kinderen presenteert DE VERLOREN ZOON Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Lazarus Aangepast door: Ruth Klassen en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd door: Bible

Nadere informatie

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA Hotel Hallo - Thema 4 Hallo opdrachten OPA EN OMA 1. Knip de strip. Strip Knip de strip los langs de stippellijntjes. Leg de stukken omgekeerd en door elkaar heen op tafel. Draai de stukken weer om en

Nadere informatie

Bijbellezing: Johannes 4 vers Zit je in de put? Praat es met Jezus!

Bijbellezing: Johannes 4 vers Zit je in de put? Praat es met Jezus! Bijbellezing: Johannes 4 vers 7-27 Zit je in de put? Praat es met Jezus! Wij hadden vroeger een waterput Vroeger is meer dan 55 jaar geleden Naast ons huis aan de Kerkstraat in Harkema Ik weet nog hij

Nadere informatie

Deze kant is voor de grotere kinderen

Deze kant is voor de grotere kinderen Deze kant is voor de grotere kinderen Preeksamenvatting 16 september 2012 Over het huisbezoekthema: Groeien in Christus samen werken aan geloofsgroei. THEMA: GROEI NAAR VOLWASSENHEID IN CHRISTUS 1. Dat

Nadere informatie

DE RIJKE MAN, DE ARME MAN

DE RIJKE MAN, DE ARME MAN Bijbel voor Kinderen presenteert DE RIJKE MAN, DE ARME MAN Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: M. Maillot en Lazarus Aangepast door: M. Maillot en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd

Nadere informatie

WWW.HOPE-XXL.COM. Mede mogelijk gemaakt door de Iona Stichting en Vos/Abb

WWW.HOPE-XXL.COM. Mede mogelijk gemaakt door de Iona Stichting en Vos/Abb De meeste mensen in Nederland hebben het goed voor elkaar. We hebben genoeg eten, we hoeven niet bang te zijn voor oorlog en we zijn dan ook tevreden met ons leven. Maar dat is niet overal op de wereld

Nadere informatie

Nieuwsbrief SHIB december 2013

Nieuwsbrief SHIB december 2013 Nieuwsbrief SHIB december 2013 www.shib.nl info@shib.nl Postbus 250, 3770 AG Barneveld Bankrekening 1526.55.018 t.n.v. SHIB Terug- en vooruitblik Als maakster van deze nieuwsbrief sta ik verbaasd, het

Nadere informatie

Zondag 11 januari - een verhaal om moed te houden

Zondag 11 januari - een verhaal om moed te houden Zondag 11 januari - een verhaal om moed te houden Bij Marcus 1 - de doop van Jezus Ik weet niet hoe goed u al de zondagsbrief hebt gelezen. Maar wellicht is u opgevallen dat er helemaal bovenin staat dat

Nadere informatie

Wat vindt de ChristenUnie belangrijk

Wat vindt de ChristenUnie belangrijk Wat vindt de ChristenUnie belangrijk Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal Tweede Kamer 2017-2021 Verkiezingsprogramma 2017-2021 Eenvoudige taal Over een paar weken kiest Nederland een nieuwe regering.

Nadere informatie

Knabbel en Babbeltijd.

Knabbel en Babbeltijd. Knabbel en Babbeltijd. (zorg ervoor dat je deze papieren goed leest, uitprint en meeneemt naar de VBW) Het thema van deze VBW-week is Zeesterren. Het thema is de titel van de week (dus geen kreet of korte

Nadere informatie

Activiteiten kalender RK kerk Singel 64

Activiteiten kalender RK kerk Singel 64 Jullie pastoor vd Weide Activiteiten kalender RK kerk Singel 64 Datum Activiteit Aanvang Bijzonderheden 3 November Allerzielen 11:00 uur De liturgische kleur is paars. De paaskaars brandt. Er is een Eucharistieviering.

Nadere informatie

Resultaten & conclusies onderzoek:

Resultaten & conclusies onderzoek: Resultaten & conclusies onderzoek: Kinderen over armoede en vluchtelingen door Kinderen Goedgekeurd! Er hebben in totaal 50 scholen deelgenomen aan deze enquête. Dit gaat om een 3000-tal leerlingen. 1.

Nadere informatie

verzoeking = verleiden om verkeerde dingen te doen dewijl = omdat wederstand doen = tegenstand bieden de overhand behouden= de overwinning behalen

verzoeking = verleiden om verkeerde dingen te doen dewijl = omdat wederstand doen = tegenstand bieden de overhand behouden= de overwinning behalen Zondag 52 Zondag 52 gaat over de zesde bede. Leid ons niet in verzoeking, maar verlos ons van de boze. Want van U is het Koninkrijk en de kracht en de heerlijkheid, in der eeuwigheid. Amen. Lees de tekst

Nadere informatie

Stem dan ChristenUnie. André Rouvoet ChristenUnie

Stem dan ChristenUnie. André Rouvoet ChristenUnie Over een paar weken kiest Nederland een nieuwe regering. Op 22 november. Jij kunt ook kiezen. Stemmen noemen we dat. Als je stemt, kies je voor de politieke partij die jij het beste vindt. Jij kunt straks

Nadere informatie

Handreiking bij 40 DAGEN GEBED voor groep 4-8 van de basisschool

Handreiking bij 40 DAGEN GEBED voor groep 4-8 van de basisschool Handreiking bij 40 DAGEN GEBED voor groep 4-8 van de basisschool NAAM September 2009 In september en oktober 2009 was de Levend evangelie Gemeente bezig met het onderwerp 40 DAGEN GEBED. Om gemeente breed

Nadere informatie

Eerste week vd advent

Eerste week vd advent Advent vieren en beleven derde graad Eerste week vd advent De adventskrans staat centraal. Er speelt zachte muziek. De kinderen nemen bij het binnenkomen een sparrentakje uit de mand en leggen dit rond

Nadere informatie

ProJOP. jeugdwerk VPKB. 40 Days. stilstaan in de 40 dagentijd

ProJOP. jeugdwerk VPKB. 40 Days. stilstaan in de 40 dagentijd ProJOP jeugdwerk VPKB 40 Days stilstaan in de 40 dagentijd Hey! Voor je ligt 40 Days. De veertigdagentijd is de periode waarin we uitkijken naar Pasen, het feest van Jezus opstanding. Onderweg lezen we

Nadere informatie

FASE 1 - BEREID JE VOOR

FASE 1 - BEREID JE VOOR FASE 1 - BEREID JE VOOR STAP 1. BEDENK WAT JE WIL VERHAAL (EXODUS 1-4) Het verhaal van Mozes vind je in de Bijbel, in het boek Exodus. Daar kun je ook lezen hoe het verder ging. Hier vind je het verhaal

Nadere informatie

TOV! Van wonder tot paasei. Nieuwsbrief februari. Geplande activiteiten. Belangrijke mededeling

TOV! Van wonder tot paasei. Nieuwsbrief februari. Geplande activiteiten. Belangrijke mededeling Nieuwsbrief juni.docx Nieuwsbrief februari TOV! Weerstraat 26, 4001LD Tiel, www.toveten.nl T: 0344-751223 info@toveten.nl.ik ben de levende, en Ik ben dood geweest en zie, Ik ben levend tot in alle eeuwigheid.

Nadere informatie

Beste vrienden, ik mag jullie vandaag vertellen over de laatste week van het leven van Jezus.

Beste vrienden, ik mag jullie vandaag vertellen over de laatste week van het leven van Jezus. 1 Beste vrienden, ik mag jullie vandaag vertellen over de laatste week van het leven van Jezus. 2 Het verhaal De Goede Week Trouw, Hoop en Spijt Ik wil jullie vandaag vertellen over de Goede Week. Dat

Nadere informatie

Geloof tegenover gevoelens

Geloof tegenover gevoelens Kenneth Hagins Geloofsles nr. 7 Geloof tegenover gevoelens Centrale waarheid: Een formule voor geloof is: 1) Zoek in Gods Woord naar een belofte die betrekking heeft op wat u nodig heeft, 2) Geloof Gods

Nadere informatie

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij.

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij. Lied: Ik ben ik (bij thema 1: ik ben mezelf) (nr. 1 en 2 op de CD) : Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Ik heb een mooie naam, van achter en vooraan.

Nadere informatie

Uitleg voor kinderen die gevormd willen worden. Voordat je informatie krijgt over het vormsel zelf is het wel handig om te weten wat een symbool is:

Uitleg voor kinderen die gevormd willen worden. Voordat je informatie krijgt over het vormsel zelf is het wel handig om te weten wat een symbool is: Uitleg voor kinderen die gevormd willen worden. Voordat je informatie krijgt over het vormsel zelf is het wel handig om te weten wat een symbool is: Een symbool is iets wat je helpt herinneren of je in

Nadere informatie

Nieuwsbrief 17 Christus kwam ook voor jou!

Nieuwsbrief 17 Christus kwam ook voor jou! Nieuwsbrief 17 Christus kwam ook voor jou! Intro Het club- en verenigingseizoen is alweer in volle gang. We kijken met dankbaarheid terug naar de opening van het winterwerk. Verderop in deze nieuwsbrief

Nadere informatie

leren omgaan met Diversiteit In je gemeente

leren omgaan met Diversiteit In je gemeente Geloven kun je niet alleen! Stap 1 Jouw kijk op de wereld 15 min. Kijken in de spiegel naar jezelf Wat vind je van je eigen lichaam? Wat vind je mooi? Als je zou mogen kiezen, welk deel zou je dan weghalen?

Nadere informatie

De Bloem (van plastic) is een meid van nu! Tikkeltje brutaal!

De Bloem (van plastic) is een meid van nu! Tikkeltje brutaal! De Bloem (van plastic) is een meid van nu! Tikkeltje brutaal! Hé hoi, hallo! Ik zal me even voorstellen. Ik ben Bloem. Bloem van Plastic. Maar je mag gewoon Bloem zeggen. Wow! Wat goed dat jullie even

Nadere informatie

Deze handreiking is van:

Deze handreiking is van: 9 lessen over het volgen van Jezus Deze handreiking is van: Deze lessen zijn geschreven Beryl Voorhoeve en opgemaakt door Judith Maarsen. Ten behoeve van de kinderstudiegroepen voor de bovenbouw Gebruikte

Nadere informatie

Bonaire Preek Jesaja 58 versie 1.1 5 oktober 2014. Leef 58

Bonaire Preek Jesaja 58 versie 1.1 5 oktober 2014. Leef 58 Leef 58 Best een vreemde titel op de voorkant van de liturgie vind je ook niet Leef 58 wat kan dat toch betekenen? 58 jaar leven misschien gelukkig niet stel je voor dat iedereen 58 wordt dat is toch raar.

Nadere informatie

Eenzaam. De les. Inhoud. Doel. Materiaal. Belangrijk. les

Eenzaam. De les. Inhoud. Doel. Materiaal. Belangrijk. les 8 Inhoud 1 Eenzaam De Soms ben je alleen en vind je dat fijn. Als alleen zijn niet prettig aanvoelt, als je niet in je eentje wilt zijn, dan voel je je eenzaam. In deze leren de leerlingen het verschil

Nadere informatie

Vragen bij het prentenboek 'De tovenaar die vergat te toveren'

Vragen bij het prentenboek 'De tovenaar die vergat te toveren' De tovenaar tovert De verhalenvertelster vertelt Wat zou een tovenaar allemaal kunnen toveren? Hoe zouden de kinderen zich voelen? Waar zie je dat aan? Is de tovenaar blij/ boos/ verdrietig of bang? Hoe

Nadere informatie

9 Vader. Vaders kijken anders. Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd

9 Vader. Vaders kijken anders. Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd 53 9 Vader Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd heeft. P Ik begin steeds beter te begrijpen dat het heel bijzonder is dat ik een kind van God, mijn

Nadere informatie

Eerwraak. Naam: Paul Rustenhoven Klas: 4GTL1 Inlever datum : Titel: Eerwraak Schrijver: Karin Hitlerman. Blz 1.

Eerwraak. Naam: Paul Rustenhoven Klas: 4GTL1 Inlever datum : Titel: Eerwraak Schrijver: Karin Hitlerman. Blz 1. Eerwraak Naam: Paul Rustenhoven Klas: 4GTL1 Inlever datum : Titel: Eerwraak Schrijver: Karin Hitlerman Blz 1. Vra!n. 1) Wat voor soort verhaal is je boek? Mijn boek is een eigentijdsverhaal/roman 2) Waar

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen. presenteert JACOB DE BEDRIEGER

Bijbel voor Kinderen. presenteert JACOB DE BEDRIEGER Bijbel voor Kinderen presenteert JACOB DE BEDRIEGER Geschreven door: E. Duncan Hughes Illustraties door: M. Maillot en Lazarus Aangepast door: M. Kerr en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd

Nadere informatie

66 GZBwereld. groep 6/7/8 2013/ 2014

66 GZBwereld. groep 6/7/8 2013/ 2014 Û f _ 66 GZBwereld 7 7 8 SS f groep 6/7/8 P 2013/ 2014 2 De GZB wil graag dat alle mensen de Heere Jezus leren kennen. Daarom wonen er overal in de wereld zendingswerkers van de GZB. Zij vertellen in hun

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 7 Delen maakt blij. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 7 Delen maakt blij. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 7 Delen maakt blij Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 7 blz. 1 Als je niet wilt delen krijg je ruzie.

Nadere informatie

Goede buren. Startzondag 13 september 2015 m.m.v. Jeugdkoor Joy uit Streefkerk o.l.v. Vincent van Dam

Goede buren. Startzondag 13 september 2015 m.m.v. Jeugdkoor Joy uit Streefkerk o.l.v. Vincent van Dam Goede buren Startzondag 13 september 2015 m.m.v. Jeugdkoor Joy uit Streefkerk o.l.v. Vincent van Dam Voorganger: ds. Joke van der Neut Organist: Alex Hommel Orgelspel Welkom door ouderling van dienst Jan

Nadere informatie

De tijd die ik nooit meer

De tijd die ik nooit meer De tijd die ik nooit meer vergeet Jan Smit uit eigen pen deel 3 De Stiep Educatief De tijd die ik nooit meer vergeet De schrijver die blij is dat hij iets kan lezen en schrijven, vertelt over zijn jeugd.

Nadere informatie

Alleen een plastic tasje

Alleen een plastic tasje Alleen een plastic tasje Gaat u zitten, fijn dat u er bent. Wilt u thee? Met suiker? Zal ik beginnen bij het begin? Ik woon hier sinds 1970. Toen ik hier aankwam, had ik alleen een klein plastic tasje

Nadere informatie