1. Wat zijn de redenen van de toename wachtlijst WSW: van 62 naar 80? ( blz. 15)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "1. Wat zijn de redenen van de toename wachtlijst WSW: van 62 naar 80? ( blz. 15)"

Transcriptie

1 Raadsvergadering d.d. 5 juli 2011 Raadsnota nummer nderwerp: Beleidsverslag sociale zekerheid Vragen van fractie Naam raadslid: Jan de Hoogh 1. Wat zijn de redenen van de toename wachtlijst WSW: van 62 naar 80? ( blz. 15) Het aantal personen met een Wsw-indicatie stijgt. De stijging van het aantal Wswgeïndiceerden is groter dan het aantal personen dat geplaatst kan worden in de Wsw. 2. Wat is de gemiddelde duur op genoemde wachtlijst WSW en wat verwacht men voor de toekomst ten gevolge van het Bestuursakkoord? De gemiddelde wachttijd op de wachtlijst bedraagt 8 maanden. Dit cijfer zegt echter niet zo veel. Dit is de gemiddelde duur dat personen die op de wachtlijst staan op deze wachtlijst staan. Dit betekent dus niet dat een persoon die op de wachtlijst komt na 8 maanden op een Wsw-baan geplaatst kan worden. Van belang is de termijn waarop iemand geplaats kan worden op een Wsw-plaats. Deze plaatsingstermijn bedraagt ruim 2 jaar. Het kabinet is van plan om de Wsw alleen nog open te stellen voor personen met een indicatie voor beschut werken. Als deze plannen doorgaan betekent dit dat het aantal nieuwe personen op de wachtlijst zal afnemen. Vanwege het feit het aantal Wswplaatsen verminderd zal worden hoeft dit echter niet te betekenen dat de doorstroom vanuit de wachtlijst naar een Wsw-plaats sneller zal gaan. 3. Werklink heeft slechts 19 plaatsingen verzorgd voor personen uit het uitkeringsbestand van Oosterhout ( blz. 16 ). Wat zijn hiervoor de redenen en hoe staat dit in verhouding met de inbreng vanuit Oosterhout? Met woord slechts in uw vraagstelling zijn wij het niet eens. Wij zijn namelijk niet ontevreden met dit resultaat. Bij gemeentelijke uitkeringsgerechtigden is er gemiddeld genomen sprake van een grotere afstand tot de arbeidsmarkt Daarnaast moet er meegewogen dat ook andere plaatsingen voordeel opleveren voor de gemeente Oosterhout. Er worden namelijk ook Oosterhoutse Work First kandidaten geplaatst. Verder betekent plaatsing van Oosterhoutse personen met een WW-uitkering dat deze personen in ieder geval geen beroep hoeven te doen op een gemeentelijke uitkering na het bereiken van de maximale WW-termijn.

2 4. Schuldsanering (blz. 19): welke uitgaven zijn gemoeid m.b.t. beslagleggingen en m.b.t. kosten deurwaarder? Zijn deze verwerkt in het overzicht? De in tabel 7 genoemde bedragen zijn de openstaande bedragen van de hoofdsom, exclusief bijkomende kosten. Bij beslagleggingen die wij zelf uitvoeren worden in het algemeen geen kosten in rekening gebracht bij de cliënt. De deurwaarder zal wel kosten in rekening brengen. 5. Aansluitend: op welke post wordt de restschuld geboekt? Als u hiermee bedoelt te vragen wat er gebeurt als een deel van de schuld niet terugbetaald kan worden, dan is het antwoord dat dit ten laste gebracht wordt van de voorziening dubieuze debiteuren. 6. Wat zijn de gevolgen voor de gemeente door het wegvallen van de Persoons Gebonden Budgetten? Wij zien niet in waarom deze vraag in dit kader gesteld wordt. Dit vormt geen onderdeel van het beleidsverslag sociale zekerheid. Overigens kunnen wij u mededelen dat er op dit moment nog geen zicht is op de gevolgen van het wegvallen van PGB s 7. Blz. 23 Op welke wijze worden degenen die in een uitkeringssituatie verkeren, in staat gesteld om een inburgeringcursus te volgen? Centraal staat dat de persoon, waarvoor de gemeente op grond van de Wet inburgering geen wettelijk taak heeft, zelf verantwoordelijk is voor zijn inburgering. Voor uitkeringsgerechtigden geldt dat in het individuele geval bezien zal worden of en op welke wijze ondersteuning geboden moet worden. 8. Welke gevolgen verwacht het College dat dit zal hebben voor de direct betrokkenen en hun integratie in de Oosterhoutse samenleving? Integratie in de samenleving blijft het doel van inburgering. Dit is het uitgangspunt van de Wet inburgering. De gemeente Oosterhout voert inburgering ook uit volgens deze wet. 9. Minimabeleid (blz. 25) De aanvullende verzekering wordt verder uitgekleed door regeringsplannen. Gaat de gemeente dit repareren in de collectieve ziektekostenverzekering? Het algemene standpunt van het college is dat bezuinigingen van het Rijk niet worden

3 gecompenseerd door de gemeente. 10. Ondersteuning kinderen ( blz. 28 ) Gemeente verstrekt sportfietsen en computers. Dit wordt toch door Stichting Leergeld verzorgd? Of is hier sprake van een aanvullende situatie? Dit onderdeel van het minimabeleid wordt inderdaad door de Stichting Leergeld uitgevoerd.

4 Raadsvergadering d.d. 5 juli 2011 Raadsnota nummer: BI Onderwerp: Beleidsverslag sociale zekerheid 2010 Vragen van fractie: D66 Naam raadslid: Geeta Nanda 1) (Nota voor de raad pagina 1) De instroom in Work First heeft u sterk beperkt. Kunt u aangeven welke personen alsnog in aanmerking komen voor een Work First-traject? Uw raad heeft in juli 2010 besloten dat Work First alleen ingezet wordt voor personen die in staat zijn om productieve arbeid te verrichten maar die niet beschikken over voldoende werknemersvaardigheden om zelfstandig een baan te kunnen vinden. 2) (Nota voor de raad pagina 1) WerkLink is een samenwerkingsverband van het UWV, de gemeente Drimmelen en Oosterhout en!go BV. Kunt u de rol van gemeente Oosterhout nader toelichten? In WerkLink regelen de samenwerkingspartners de integrale werkgeversbenadering. Iedere partij, dus ook de gemeente Oosterhout, brengt hiervoor personele capaciteit in. 3) (Nota voor de raad pagina 1) WerkLink heeft in plaatsingen gerealiseerd waarvan 19 uit het uitkeringsbestand van gemeente Oosterhout. Wat is de leeftijd van deze 19 personen en hoelang hebben zij een uitkering ontvangen? Deze gegevens zijn niet direct beschikbaar. 4) (Beleidsverslag Sociale Zekerheid 2010 pagina 14) Van de personen waarvan het Work First traject in 2010 (voortijdig) is beëindigd heeft 25% binnen een half jaar na beëindiging van Work First een beroep gedaan op een WWB- of WIJuitkering. Waarom wordt er aansluitend geen beroep gedaan op een WWB- of WIJ-uitkering? Een deel van de Work First trajecten wordt beëindigd vanwege werkaanvaarding. Deze groep hoeft dus geen beroep te doen op een uitkering. Bij beëindiging zonder werkaanvaarding bestaat er In sommige gevallen aansluitend recht op een WW-uitkering In andere gevallen kiest betrokkene er voor om geen beroep op een uitkering te doen maar zijn eigen weg te gaan. 5) (Beleidsverslag Sociale Zekerheid 2010 pagina 15) In welke mate wordt er gebruik gemaakt van onderwijs en begeleiding bij een re-integratie- en actieveringstraject?

5 Een traject is maatwerk waarbij in de individuele situatie gekeken wordt wat er ingezet moet worden om de kans op een succesvol traject te vergroten. Scholing en training kan hiervan dus een onderdeel vormen. Raadsvergadering d.d. 5 juli 2011 Raadsnota nummer bi nderwerp: beleidsverslag sociale zekerheid 2010 Vragen van fractie CDA Naam raadslid: Corné van Gool 1. Kunt u aangeven of de inperking van de work first periode, dit ook invloed heeft gehad op het slagingspercentage voor een duurzame plaatsing? De beperking van de duur van een Work First traject is pas medio 2010 doorgevoerd. Het is niet mogelijk om nu al onderbouwde uitspraken te doen over de gevolgen die dit heeft gehad op het plaatsingspercentage te meer daar het slagingspercentage ook voor en belangrijk deel afhankelijk is van de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. 2. Kunt u aangeven waardoor er slechts de helft van de vacatures vervuld kunnen worden door Werklink? is dit door concurrentie met andere bureaus? Of waren er geen geschikte kandidaten voor die functies? De meest belangrijke reden is dat het niet altijd lukt een geschikte kandidaat voor een functie te vinden. Er kunnen wel uitkeringsgerechtigden voorgedragen worden voor een vacature maar uiteindelijk beslist de werkgever welke persoon hij in dienst neemt. 3. Wat is de verdeling in plaatsing door Werklink per betrokken gemeente? WerkLink heeft in plaatsingen gerealiseerd. De verdeling hiervan is als volgt: UWV 58 (geen uitsplitsing per gemeente) Gemeente Oosterhout 19!GO BV 26 (incl. plaatsingen Work First-kandidaten) Gemeente Drimmelen 9 4. Is de invordering van onterechte uitkeringen terug te dringen met een intensiever incasso beleid, of is een verdere koppeling met uwv en fiscus hier een verder optie? Op dit moment onderzoeken we de mogelijkheden op dit punt waarbij ook gekeken wordt naar de uitbesteding van incasso-activiteiten.

6 5. Ziet u meerdere mogelijkheden voor samenwerking met andere gemeentes op diverse trajecten andere trajecten dan enkel inburgering? Ook op andere terreinen vindt samenwerking met andere gemeenten plaats. Enkele voorbeelden hiervan zijn: De werkgeversbenadering via WerkLink is een samenwerking waarbij ook de gemeente Drimmelen is betrokken Op enkele uitvoeringsonderdelen van de sociale zekerheid, zoals interne controle en fraudepreventie, wordt samengewerkt met Drimmelen en Geertruidenberg. Bij de bestrijding van jeugdwerkloosheid is sprake van samenwerking binnen West- Brabant. Vanwege de uitdagingen die op gemeenten afkomen op het terrein van de sociale zekerheid voeren wij gespreken met andere gemeenten over samenwerking op dit terrein. 6. Kunt u aangeven wat de kosten voor de schuldhulp dienstverlening per traject zijn? Wat is de gemiddelde trajectlengte en wat zijn? De totale maximale kosten voor de schuldregeling bedragen: Bezoek spreekuur 124,00 Aanmelding en registratie 124,00 Intakefase 375,00 Schuldregeling fase A + B 900,00 Totale maximale kosten eerste jaar 1.523,00 Een schuldregeling duurt in principe drie jaar, maar bovenstaande kosten zijn eenmalig. Naast de schuldregeling krijgen klanten vaak budgetondersteuning in de vorm van budgetbeheer, budgetbeheer vaste lasten, budgethulp of budgetcoaching. De gemiddelde traject duur (op basis van de rapportage van mei) beheer vaste lasten en budgetbeheer is 31 maanden. De gemiddelde traject duur budgethulp en budgetcoaching is 16 maanden. Op basis van deze gegeven zijn de geschatte trajectkosten van de schuldregeling plus een vorm van budgetbeheer voor de totale looptijd van het traject: Schuldregelen + 31 maanden budgetbeheer 3.445,00 Schuldregelen + 31 maanden budgetbeheer vaste lasten 2.174,00 Schuldregelen + 16 maanden budgethulp 2.851,00 Schuldregelen + 16 maanden budgetcoaching 3.259,00 7. Is er een goede bereikbaarheid en benutting van de dienstverlening mbt schuldhulp?

7 Via verschillende instanties in Oosterhout, zoals Surplus Welzijn, woningcorporatie Thuisvester en ook de gemeente zelf, kunnen mensen worden doorverwezen naar de kredietbank. Ook kunnen klanten zichzelf aanmelden bij de kredietbank. Volgens de afspraken die de gemeente heeft gemaakt met de kredietbank worden mensen die zijn aangemeld binnen 24 uur uitgenodigd voor het spreekuur. De eerste afspraak vindt altijd binnen vier weken plaats en in geval van een crisissituatie binnen drie werkdagen. 8. Wat is de gebruikerservaring van de schuldhulpverlening? Op dit moment is hier geen actuele informatie over beschikbaar. Wanneer klanten of instellingen klachten hebben over de kredietbank, kunnen zij dit bij de gemeente aangeven. De gemeente onderneemt hierop actie richting de kredietbank. Ook de cliëntenraad kan via hun vergadering signalen aan de gemeente doorgeven. 9. Is er ook een reactie van de cliëntenraad beschikbaar mbt dit beleidverslag? De reactie van del cliëntenraad is opgenomen in het raadsnota.

8 Raadsvergadering d.d. 5 juli 2011 Raadsnota nummer: Onderwerp: Beleidsverslag sociale zekerheid 2010 Vragen van fractie: GROENLINKS Naam raadslid: Willem-Jan. van der Zanden 1. Hoeveel heeft het afschaffen van de fietslessen financieel opgeleverd? (pag. 23 beleidsverslag) Dit betreft een bedrag van per jaar.

VRAGEN. 2. (pag. 11): Hoe hoog is het voorschot dat de gemeente binnen vier weken na aanvraag voor een bijstandsuitkering moet verstrekken?

VRAGEN. 2. (pag. 11): Hoe hoog is het voorschot dat de gemeente binnen vier weken na aanvraag voor een bijstandsuitkering moet verstrekken? Raadsvergadering d.d. 26 juni 2007 Raadsnota nummer: 0007046 Onderwerp: Beleidsverslag sociale zekerheid 2006 Vragen van fractie: GroenLinks/D66 Naam raadslid: W.J.W.A. van der Zanden VRAGEN 1. (pag. 11):

Nadere informatie

2. Welke instroom in de WsW verwacht u in 2014?

2. Welke instroom in de WsW verwacht u in 2014? Raadsvergadering d.d. 21 januari 2014 Raadsnota nummer BI.0131075 0nderwerp: Visienota Participatiewet Vragen van fractie PvdA Naam raadslid: Anton van Opzeeland 1. In de raadsnota schrijft u dat per 1-1-2015

Nadere informatie

1.0 Wet werk en bijstand (WWB)

1.0 Wet werk en bijstand (WWB) 1. Wet werk en bijstand (WWB) 1.1 Intakes In het derde kwartaal van 11 hebben 139 personen een intake gesprek voor een uitkering gehad. Dat zijn er 11 minder dan in het voorgaande kwartaal. Onderstaande

Nadere informatie

VRAGEN. Lopende trajecten per 1-1-2007 21 Beëindiging zonder duurzame plaatsing in 2007 11 Duurzame uitstroom in 2007 7 Nog doorlopend in 2008 3

VRAGEN. Lopende trajecten per 1-1-2007 21 Beëindiging zonder duurzame plaatsing in 2007 11 Duurzame uitstroom in 2007 7 Nog doorlopend in 2008 3 Raadsvergadering d.d. 23 september 2008 Raadsnota nummer: 0008047 Onderwerp: Beleidsverslag sociale zekerheid 2007 Vragen van fractie: GroenLinks/D66 Naam raadslid: W.J.W.A. van der Zanden 1. Mensen die

Nadere informatie

VRAGEN. 1. Op pagina 1 van de raadsnota staat dat de regeling Indirecte schoolkosten uitgebreid wordt. Wat is hiervoor de directe aanleiding?

VRAGEN. 1. Op pagina 1 van de raadsnota staat dat de regeling Indirecte schoolkosten uitgebreid wordt. Wat is hiervoor de directe aanleiding? Raadsnota nummer BI 0150661 0nderwerp: minimabeleid 2016 en verder Vragen van fractie Gemeentebelangen Naam raadslid: Maria Dujardin VRAGEN 1. Op pagina 1 van de raadsnota staat dat de regeling Indirecte

Nadere informatie

Datum: 16 november 2007 Nummer raadsnota: Onderwerp: Beleidsplan sociale zekerheid 2008 en Wijzigingsverordening Wet werk en bijstand 2007.

Datum: 16 november 2007 Nummer raadsnota: Onderwerp: Beleidsplan sociale zekerheid 2008 en Wijzigingsverordening Wet werk en bijstand 2007. NOTA VOOR DE RAAD Datum: 16 november 2007 Nummer raadsnota: Onderwerp: Beleidsplan sociale zekerheid 2008 en Wijzigingsverordening Wet werk en bijstand 2007. Portefeuillehouder: Oolhorst Bijlagen: 1. concept-beleidsplan

Nadere informatie

Voortgangsrapportage Sociale Zaken

Voortgangsrapportage Sociale Zaken Voortgangsrapportage Sociale Zaken 2e e half 2013 gemeente Landsmeer [Geef tekst op] [Geef tekst op] [Geef tekst op] Afdeling Zorg en Welzijn April 2014 1. Inleiding Voor u ligt de voortgangsrapportage

Nadere informatie

1. Wie of wat is IROKO die door de gemeenten is ingeschakeld om het proces te begeleiden?

1. Wie of wat is IROKO die door de gemeenten is ingeschakeld om het proces te begeleiden? Raadsvergadering d.d. 15 april 2008 Raadsnota nummer 0008020 Onderwerp: Startnotitie modernisering Wet Sociale Werkvoorziening Vragen van fractie: Gemeentebelangen Naam raadslid: A.Kouwelaar VRAGEN 1.

Nadere informatie

gemeente werkendam Raadsinformatiebrief - 6AUG2BU ons kenmerk werkendam.n Brief van het college aan de raad Geachte leden van de raad.

gemeente werkendam Raadsinformatiebrief - 6AUG2BU ons kenmerk werkendam.n Brief van het college aan de raad Geachte leden van de raad. gemeente werkendam Raadsinformatiebrief Brief van het college aan de raad Raadhuisplein 1 4251 VZ Werkendam Postbus 16 4250 DA Werkendam Telefoon: (0183) 50 72 00 Fax: (0183)50 73 00 E-mail: info@werkendam.nl

Nadere informatie

Surplus Welzijn Drimmelen

Surplus Welzijn Drimmelen Gemeente Drimmelen Surplus Welzijn Drimmelen Geld & Recht: Sociaal Raadsliedenwerk Budgetcoaching Schuldhulpverlening Cursus Uitkomen met je Inkomen Notities Ontmoeting en ondersteuning Een prettige samenleving

Nadere informatie

Antwoord: Ja, de werkgeversbenadering wordt middels de inzet van het persoonlijk inburgeringsbudget (PIB) gewaarborgd.

Antwoord: Ja, de werkgeversbenadering wordt middels de inzet van het persoonlijk inburgeringsbudget (PIB) gewaarborgd. Raadsvergadering d.d. 19 oktober 2010 Raadsnota nummer 100092 0nderwerp: Inburgering 2010 Vragen van fractie CDA Naam raadslid: Corné van Gool 1. Zijn de vernoemde besluitpunten 1, 2 en 3 (op bladzijde

Nadere informatie

Is het college het met de cliëntenraad eens dat de vier-weken-periode niet zou moeten gelden in de twee volgende situaties:

Is het college het met de cliëntenraad eens dat de vier-weken-periode niet zou moeten gelden in de twee volgende situaties: Raadsvergadering d.d.: 18 oktober 2011 Raadsnota nummer: 0110077 0nderwerp: Herijking beleid sociale zekerheid Vragen van fractie:vvd Naam raadslid: Jan de Ridder De cliëntenraad heeft een reactie op de

Nadere informatie

2. Aan welke organisatie is door de gemeente de schuldhulpverlening uitbesteed en wie is aangewezen als schuldbemiddelaar?

2. Aan welke organisatie is door de gemeente de schuldhulpverlening uitbesteed en wie is aangewezen als schuldbemiddelaar? Raadsvergadering d.d. 20 september 2011 Raadsnota nummer 0110063 0nderwerp: Beleidsplan gemeentelijke schuldhulpverlening 2012-2015 Vragen van fractie PvdA Naam raadslid: Meltem Cömertpay VRAGEN 1. Voor

Nadere informatie

Verslag Sociale Zekerheid 1 e halfjaar 2016

Verslag Sociale Zekerheid 1 e halfjaar 2016 Verslag Sociale Zekerheid 1 e halfjaar 2016 Inleiding Voor u ligt het beleidsverslag 1 e halfjaar 2016 ter verantwoording van het gevoerde beleid op het terrein van werk en inkomen. Onder 1 worden behandeld

Nadere informatie

Raadsnota. Raadsvergadering d.d.: 25 juni 2012 Agenda nr: Onderwerp: Wet gemeentelijke schuldhulpverlening. Aan de gemeenteraad,

Raadsnota. Raadsvergadering d.d.: 25 juni 2012 Agenda nr: Onderwerp: Wet gemeentelijke schuldhulpverlening. Aan de gemeenteraad, Raadsnota Raadsvergadering d.d.: 25 juni 2012 Agenda nr: Onderwerp: Wet gemeentelijke schuldhulpverlening Aan de gemeenteraad, 1. Doel, Samenvatting en Advies van het raadsvoorstel Met ingang van 1 juli

Nadere informatie

/ bbô~d22j42ja ~9 _/ 12J 513 gemeente werkendam

/ bbô~d22j42ja ~9 _/ 12J 513 gemeente werkendam / bbô~d22j42ja ~9 _/ 12J 513 gemeente werkendam de leden van de gemeenteraad van Werkendam Raadhuisplein 1 4251 VZ Werkendam Postbus 16 4250 DA Werkendam Telefoon: (0183) 5072 00 Fax: (0183) 507300 6-mail:

Nadere informatie

VOORSTEL AAN DE RAAD. Uitvoeringsplan Wet Werk en Bijstand Volgnr Portefeuillehouder wethouder B. van Vessem

VOORSTEL AAN DE RAAD. Uitvoeringsplan Wet Werk en Bijstand Volgnr Portefeuillehouder wethouder B. van Vessem Onderwerp Uitvoeringsplan Wet Werk en Bijstand Volgnr. 2012-004 Portefeuillehouder wethouder B. van Vessem Ambtenaar Ad Huijsman Afdeling Loket Altena Datum voorstel 23 december 2011 Opiniërende raad 31

Nadere informatie

Presentatie Participatiewet & Wijzigingen Wwb. Commissie Samenleving Brielle

Presentatie Participatiewet & Wijzigingen Wwb. Commissie Samenleving Brielle Presentatie & Wijzigingen Wwb Commissie Samenleving Brielle Inhoud Presentatie Doelen participatiewet Uitgangspunten participatiewet Samenwerking Consequenties invoering participatiewet Wijzigingen Wwb

Nadere informatie

Evaluatierapport Groenproject gemeente Boxmeer

Evaluatierapport Groenproject gemeente Boxmeer Evaluatierapport Groenproject gemeente Boxmeer Inleiding Op 1 februari 2007 is de gemeente Boxmeer, in samenwerking met IBN Arbeidsintegratie gestart met het zogenaamde Groenproject. Dit project, waarbij

Nadere informatie

Onderwerp: Wijziging verordening leerlingenvervoer Oosterhout Vragen van fractie: GROENLINKS Naam raadslid: Willem-Jan.

Onderwerp: Wijziging verordening leerlingenvervoer Oosterhout Vragen van fractie: GROENLINKS Naam raadslid: Willem-Jan. Onderwerp: Wijziging verordening leerlingenvervoer Oosterhout Vragen van fractie: GROENLINKS Naam raadslid: Willem-Jan. van der Zanden 1. Op pagina 2 van de raadsnota staat dat gehandicapte leerlingen

Nadere informatie

Pagina Planningsoverzicht Uitvoeringsplan Participatiewet 2015 W'dam W'chem. planning

Pagina Planningsoverzicht Uitvoeringsplan Participatiewet 2015 W'dam W'chem. planning 1-4-2015 Pagina 1 1. Planningsoverzicht Uitvoeringsplan Participatiewet 2015 W'dam W'chem 2. Ontwikkeling uitkeringsbestand 1e kw 2015 2e kw 2015 3e kw 2015 4e kw 2015 2016 bestand samenstellen van klanten

Nadere informatie

Budgetbeheer/schuldhulpverlening Gemeente Almere Dienst Sociale Zaken Budget Bureau Almere Stadsbank Midden Nederland

Budgetbeheer/schuldhulpverlening Gemeente Almere Dienst Sociale Zaken Budget Bureau Almere Stadsbank Midden Nederland Rapport Gemeentelijke Ombudsman Budgetbeheer/schuldhulpverlening Gemeente Almere Dienst Sociale Zaken Budget Bureau Almere Stadsbank Midden Nederland 7 november 2008 RA0831232 Samenvatting Een inwoner

Nadere informatie

Bijlagen: 1. Beleidsverslag sociale zekerheid 2009

Bijlagen: 1. Beleidsverslag sociale zekerheid 2009 Illllllllllllllllll Bl.194 y NOTA VOOR DE RAAD o 5 o a c a o. gemeente Q o S t e f h O U t Datum 24 september 21 Nummer raadsnota: Onderwerp: Beleidsverslag sociale zekerheid 2 Portefeuillehouder: Janse

Nadere informatie

Bijlage 1b Voorbeeld format programma 2. Programma 2. Sociale Zaken

Bijlage 1b Voorbeeld format programma 2. Programma 2. Sociale Zaken Bijlage 1b Voorbeeld format programma 2 Programma 2 Sociale Zaken Programma 2: Sociale Zaken Maatsch. effecten Beleidsterreinen Beleidsdoelen Prestaties (wat willen we bereiken?) (wat gaan we doen?) Iedere

Nadere informatie

Verslag Sociale Zekerheid 2016

Verslag Sociale Zekerheid 2016 Verslag Sociale Zekerheid 2016 1 Inleiding Voor u ligt het beleidsverslag 2016 ter verantwoording van het gevoerde beleid op het terrein van werk en inkomen. Onder 1 worden behandeld de algemene gegevens

Nadere informatie

VOORGESCHIEDENIS / WAT IS ER AAN DE HAND?

VOORGESCHIEDENIS / WAT IS ER AAN DE HAND? Aan de Raad Made, 13 mei 2008 Raadsvergadering: 26 juni 2008 Nummer raadsnota: 14 Onderwerp: Modernisering Wet sociale werkvoorziening (Wsw) Portefeuillehouder: Bijlagen: Ter inzage: M. Vos - Kroeze Ambtelijke

Nadere informatie

De plus van Surplus.

De plus van Surplus. De plus van Surplus. Surplus Welzijn Etten-Leur Geld & Recht: Sociaal Raadsliedenwerk Formulierenteam Budgetcoaching Schuldhulpverlening Ontmoeting en ondersteuning Een prettige samenleving waarin we zorgen

Nadere informatie

Nota van B&W. Onderwerp Extra middelen voor aanpak wachtlijsten Wsw

Nota van B&W. Onderwerp Extra middelen voor aanpak wachtlijsten Wsw Onderwerp Extra middelen voor aanpak wachtlijsten Wsw Nota van B&W Portefeuille H. van der Molen Auteur Dhr. M. Hamstra Telefoon 5114426 E-mail: mhamstra@haarlem.nl PD/SZW Reg.nr. 2007/132142 Bijlagen

Nadere informatie

1. Waar treffen we in de nota voorstellen aan om het niet gebruik terug te dringen?

1. Waar treffen we in de nota voorstellen aan om het niet gebruik terug te dringen? Raadsvergadering d.d. 17 februari 2008 Raadsnota nummer 0009009 Onderwerp: Actualisatie minimabeleid Vragen van fractie: Gemeentebelangen Naam raadslid: Ad Kouwelaar VRAGEN 1. Waar treffen we in de nota

Nadere informatie

Stuknummer: bl Managementinformatie. Afdeling Werk, Inkomen en Zorg (WIZ) Verantwoording Managementinformatie afdeling WIZ

Stuknummer: bl Managementinformatie. Afdeling Werk, Inkomen en Zorg (WIZ) Verantwoording Managementinformatie afdeling WIZ Stuknummer: bl0.0 Managementinformatie Afdeling Werk, Inkomen en Zorg (WIZ) Verantwoording 0 Managementinformatie afdeling Werk, Inkomen en Zorg (WIZ) Wet werk en bijstand (WWB) Tabel Aantal uitkeringen

Nadere informatie

Afdeling Sociaal Beleid Participatie en Onderwijs. Aan de leden van de gemeenteraad. Onderwerp: Afronding project economische crisis

Afdeling Sociaal Beleid Participatie en Onderwijs. Aan de leden van de gemeenteraad. Onderwerp: Afronding project economische crisis Aan de leden van de gemeenteraad ambtenaar : Hr. Jan Willem Steeman uw brief d.d. : doorkiesnr : 0180 451 362 uw kenmerk : fax : ons kenmerk : RU11/00946/SPO/jws email : J.W.Steeman@ridderkerk.nl bijlage(n)

Nadere informatie

december Totaal behandeld

december Totaal behandeld Schuldhulpverlening In 2015 is besloten om met ingang van 2015 geen afzonderlijk jaarverslag over schuldhulpverlening op te stellen, maar de resultaten in een bijlage op te nemen bij de Marap. In 2015

Nadere informatie

Voortgangsrapportage Sociale Zaken

Voortgangsrapportage Sociale Zaken Voortgangsrapportage Sociale Zaken 1e e half 2014 gemeente Landsmeer Afdeling Zorg en Welzijn September 2014 1. Inleiding Voor u ligt de voortgangsrapportage over de uitvoering van de Wet werk en bijstand

Nadere informatie

Een goede aansluiting voorkomt vertraging. Deel 2. Inwoners, afdeling Budgetondersteuning Inburgering en Sociale recherche

Een goede aansluiting voorkomt vertraging. Deel 2. Inwoners, afdeling Budgetondersteuning Inburgering en Sociale recherche datum februari 0 versie Auteur(s) I. Dudink M. Loeven WSNP BEWINDVOERING Een goede aansluiting voorkomt vertraging Deel Inwoners, afdeling Budgetondersteuning Inburgering en Sociale recherche bezoekadres

Nadere informatie

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD Datum Raadsvergadering: Bestuurlijk hoofdthema: BBVnummer: 108667 Raadsvoorstel: 109814 Portefeuillehouder: Maret Rombout Paraaf controller: Datum Paraaf Onderwerp Vaststelling

Nadere informatie

Surplus Welzijn Zundert. Geld & Recht: Sociaal Raadsliedenwerk Budgetcoaching Schuldhulpverlening

Surplus Welzijn Zundert. Geld & Recht: Sociaal Raadsliedenwerk Budgetcoaching Schuldhulpverlening Gemeente Zundert Surplus Welzijn Zundert Geld & Recht: Sociaal Raadsliedenwerk Budgetcoaching Schuldhulpverlening Ontmoeting en ondersteuning Een prettige samenleving waarin we zorgen voor elkaar. Surplus

Nadere informatie

Programma 7 Werk en inkomen

Programma 7 Werk en inkomen Programma 7 Werk en inkomen Commissie (Coördinerende) Portefeuilles Afdeling(en) Samenleving Sociale Zaken Sociale Zaken en Werkgelegenheid Programmadoelstelling (missie) De hoofddoelstelling van programma

Nadere informatie

M E M O. : de gemeenteraad. : het college van burgemeester en wethouders. Datum : oktober : analyse en maatregelen.

M E M O. : de gemeenteraad. : het college van burgemeester en wethouders. Datum : oktober : analyse en maatregelen. M E M O Aan Van : de gemeenteraad : het college van burgemeester en wethouders Datum : oktober 2015 Onderwerp : analyse en maatregelen Inleiding: Met de invoering van de Participatiewet is de Incidentele

Nadere informatie

Eerste ijkmoment Programma 2 Werken en meedoen Inclusief Rapportage voortgang participatiebeleid (oude statusrapport)

Eerste ijkmoment Programma 2 Werken en meedoen Inclusief Rapportage voortgang participatiebeleid (oude statusrapport) Eerste ijkmoment 2011 Programma 2 Werken en meedoen Inclusief Rapportage voortgang participatiebeleid (oude statusrapport) Ontwikkeling cliëntenbestand WWB/WIJ 1.450 1.400 1.350 1.300 1.250 1.200 1.150

Nadere informatie

INKOMEN Ontwikkeling uitkeringenbestand

INKOMEN Ontwikkeling uitkeringenbestand Tussenrapportage Sociaal Domein januari - augustus 2018 Ridderkerk Eind 2017 is gestart met het ontwikkelen van een nieuwe tussenrapportage Sociaal Domein, die is gekoppeld aan de P&C-cyclus. Hierbij treft

Nadere informatie

De werkschijf van 5. Hoe werkt IBN? 190 mm. 240 mm. IBN Postbus 660 5400 AR Uden T 0413 33 44 55 F 0413 33 44 50. E info@ibn.nl I www.ibn.

De werkschijf van 5. Hoe werkt IBN? 190 mm. 240 mm. IBN Postbus 660 5400 AR Uden T 0413 33 44 55 F 0413 33 44 50. E info@ibn.nl I www.ibn. 240 mm 190 mm De werkschijf van 5 IBN Postbus 660 5400 AR Uden T 0413 33 44 55 F 0413 33 44 50 Hoe werkt IBN? E info@ibn.nl I www.ibn.nl oktober 2012 190 mm 200 mm Hoe werkt IBN? De werkschijf van 5: De

Nadere informatie

Onderwerp Subsidieverlening Het Inter-lokaal inzake dienstverlening in het kader van Werk & Inkomen en de Papierwinkel

Onderwerp Subsidieverlening Het Inter-lokaal inzake dienstverlening in het kader van Werk & Inkomen en de Papierwinkel Openbaar Onderwerp Subsidieverlening Het Inter-lokaal inzake dienstverlening in het kader van Werk & Inkomen en de Papierwinkel Programma / Programmanummer Werk & Inkomen / 1061 BW-nummer Portefeuillehouder

Nadere informatie

Sturen op effectiviteit re-integratie Opzet:

Sturen op effectiviteit re-integratie Opzet: Sturen op effectiviteit re-integratie Opzet: 1) Context 2) Drie niveaus van sturing: - bestuurlijk niveau - managementteam niveau - operationeel niveau 3) Vragen en verdiepen Context: maatschappelijke

Nadere informatie

Sjabloonvragen. 2. Welk extra effect op het bijbehorende voorzieningenniveau wordt bereikt door deze overschrijding?

Sjabloonvragen. 2. Welk extra effect op het bijbehorende voorzieningenniveau wordt bereikt door deze overschrijding? Sjabloonvragen Raadsvergadering d.d. 15-06-2010 Raadsnota nummer: 100060 Onderwerp: Concernbegroting Vragen van fractie PvdA Naam raadslid: Anton van Opzeeland 1. U maakt in de concernrapportage melding

Nadere informatie

Wet stimulering arbeidsparticipatie

Wet stimulering arbeidsparticipatie Wet stimulering arbeidsparticipatie Op 1 januari 2009 is de Wet stimulering arbeidsparticipatie (STAP) in werking getreden (Stb. 2008, 590 en 591). In deze wet wordt een aantal wijzigingen met betrekking

Nadere informatie

Raadsvergadering d.d. 10 juni 2014 Raadsnota nummer 0140142 Onderwerp: Vaststellen verordening leerlingenvervoer gemeente Oosterhout 2014

Raadsvergadering d.d. 10 juni 2014 Raadsnota nummer 0140142 Onderwerp: Vaststellen verordening leerlingenvervoer gemeente Oosterhout 2014 Raadsvergadering d.d. 10 juni 2014 Raadsnota nummer 0140142 Onderwerp: Vaststellen verordening leerlingenvervoer gemeente Oosterhout 2014 Vragen van fractie: Naam raadslid: G.P.H. van Alphen 1. Is er bij

Nadere informatie

BEGELEID WERKEN MET EEN PERSOONSGEBONDEN BUDGET

BEGELEID WERKEN MET EEN PERSOONSGEBONDEN BUDGET BEGELEID WERKEN MET EEN PERSOONSGEBONDEN BUDGET BEGELEID WERKEN MET EEN PERSOONS- GEBONDEN BUDGET Heb je een indicatie Wet Sociale Werkvoorziening (Wsw) en wil je graag (begeleid) werken bij een gewone

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4

Nadere informatie

Raadsvergadering d.d. 19 februari 2008 Raadsnota nummer Onderwerp: wava Vragen van fractie: Groen Brabant. Naam raadslid: C.J.

Raadsvergadering d.d. 19 februari 2008 Raadsnota nummer Onderwerp: wava Vragen van fractie: Groen Brabant. Naam raadslid: C.J. Raadsvergadering d.d. 19 februari 2008 Raadsnota nummer 0008007 Onderwerp: wava Vragen van fractie: Groen Brabant Naam raadslid: C.J. Noltee VRAGEN 1. De tekst onderaan op pag 1 van het voorstel geeft

Nadere informatie

2. Het beleid ten aanzien van ontheffing van de arbeidsverplichting wijzigen en aan

2. Het beleid ten aanzien van ontheffing van de arbeidsverplichting wijzigen en aan Aan de gemeenteraad 26 juni 2007 Onderwerp: Ontheffingen arbeidsverplichting WWB 1. Voorstel 1. Het beleid ten aanzien van ontheffing van de arbeidsverplichting wijzigen en aan alleenstaande ouders met

Nadere informatie

Vragen Re-integratie beleid

Vragen Re-integratie beleid Vragen Re-integratie beleid Algemeen uitgangspunt (gegevens SCP). Sinds 2003 is de WWB van kracht, met als uitgangspunt werk boven inkomen. Gemeente kunnen instrumenten inzetten als scholing, loonkostensubsidie,

Nadere informatie

Aandacht voor Rijswijkers met minder geld

Aandacht voor Rijswijkers met minder geld Special Gemeente Rijswijk Sociale Zaken Extra nummer, maart 2009 2008 is voor Sociale Zaken een mooi jaar om op terug te kijken. De uitgangspunten voor 2008 van Sociale Zaken waren: meer zelf doen, meer

Nadere informatie

Informatie voor doorverwijzers. Aanbod ISKB taalcoaching

Informatie voor doorverwijzers. Aanbod ISKB taalcoaching Informatie voor doorverwijzers Aanbod ISKB taalcoaching 25 jaar ISKB Taal en meer In 2011 vierde de ISKB met vrijwilligers, cursisten en leerlingen haar 25 jarig bestaan. We hebben een niet meer weg te

Nadere informatie

III. GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING Wava. ontvangen c l. 03 JUN 2011 IN.1111247 beh: IAJ ) 2- streef: Gemeente Oosterhout

III. GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING Wava. ontvangen c l. 03 JUN 2011 IN.1111247 beh: IAJ ) 2- streef: Gemeente Oosterhout (/ GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING Wava III Gemeente Oosterhout ontvangen c l 03 JUN 20 IN.247 beh: IAJ ) 2- streef: Gemeente Oosterhout T.a.v. het college Postbus 0.50 4900 GB OOSTERHOUT kopie: Datum: 26

Nadere informatie

Cijfers Schuldhulpverlening 2016

Cijfers Schuldhulpverlening 2016 Cijfers Schuldhulpverlening 2016 1. Aanmeldingen In 2016 zien we weer een lichte stijging van het aantal klanten dat voor een eerste gesprek aan onze balie is gekomen. We hebben in 2016 ingestoken op vindbaarheid,

Nadere informatie

1) Hoe gaat Werkzaak ervoor zorgen dat doelstellingen die nu ver achter blijven wel gehaald worden, Is hier een plan van aanpak voor?

1) Hoe gaat Werkzaak ervoor zorgen dat doelstellingen die nu ver achter blijven wel gehaald worden, Is hier een plan van aanpak voor? CDA 1) Hoe gaat Werkzaak ervoor zorgen dat doelstellingen die nu ver achter blijven wel gehaald worden, Is hier een plan van aanpak voor? 2) Hoe gaat Werkzaak om met mensen met een verstandelijke beperking

Nadere informatie

Afdeling Sociale Zaken

Afdeling Sociale Zaken Afdeling Sociale Zaken Doelstelling en Visie Onze doelstelling is dat we op klantgerichte en kostenbewuste wijze onze inwoners ondersteunen, zodat deze zolang mogelijk zelfstandig kan blijven functioneren.

Nadere informatie

Programma. Wat is de Participatiewet? Hoe kunnen wij u helpen?

Programma. Wat is de Participatiewet? Hoe kunnen wij u helpen? Programma Wat is de Participatiewet? Hoe kunnen wij u helpen? De Participatiewet Op 1 januari 2015 is de Participatiewet van kracht Van werkgevers wordt nu verwacht om werkzoekenden met een arbeidsbeperking

Nadere informatie

b) En wordt dit inclusieve beleid nog ter goedkeuring voorgelegd aan de raad voordat de inkoopprocedure van start gaat? Zo ja, wanneer?

b) En wordt dit inclusieve beleid nog ter goedkeuring voorgelegd aan de raad voordat de inkoopprocedure van start gaat? Zo ja, wanneer? Raadsvergadering d.d. 17 september 2013 Raadsnota nummer: BI.0130049 Onderwerp: Ontwikkelrichting transitie AWBZ-WMO Vragen van fractie: D66 en Onafhankelijke Fractie Nanda en Gerard Oomen Naam raadslid:

Nadere informatie

Nummer(agenda) Commissie 1 Samenleving Registratienummer BW Datum 9 februari 2015 llllllll lllll II II II III III

Nummer(agenda) Commissie 1 Samenleving Registratienummer BW Datum 9 februari 2015 llllllll lllll II II II III III GEMEENTE ţįįl*, BEUNINGEN Raadsvoorstel Onderwerp Strategisch arbeidsmarktbeleid "Werk is de uitkomst!' en inzet Beunings maatwerk Raadsvergadering 24 februari 2015 Nummer(agenda) Commissie 1 Samenleving

Nadere informatie

Ten behoeve van het opstellen van het Jaarplan 2017 Sociale Zaken IJsselgemeenten brengen wij het volgende onder uw aandacht.

Ten behoeve van het opstellen van het Jaarplan 2017 Sociale Zaken IJsselgemeenten brengen wij het volgende onder uw aandacht. Aan GR IJsselgemeenten Postbus 566 2900 AN Capelle aan den IJssel Datum: 05/12/2016 Zaaknummer: ZK16006467 Afdeling: Samenleving Contactpersoon: Anne v.d. Langemheen Uw brief van: Onderwerp: Kaders uitvoering

Nadere informatie

Bijlagen: 1. beleidsplan schuldhulpverlening

Bijlagen: 1. beleidsplan schuldhulpverlening *BI.0170008* NOTA VOOR DE RAAD Datum: 23 januari 2017 Nummer raadsnota: BI.0170008 Onderwerp: beleidsplan schuldhulpverlening 2017-2020 Portefeuillehouder: Vissers Bijlagen: 1. beleidsplan schuldhulpverlening

Nadere informatie

Gemeente Helden. Agendapunt 18

Gemeente Helden. Agendapunt 18 Pagina 1 van 5 Raadsvoorstel tot instemming met kadernota Wet sociale werkvoorziening (WSW) "De klant centraal" en de verordeningen Persoongebonden budget Begeleid Werken en Volgorde plaatsingsbeleid WSW.

Nadere informatie

Participatie. Integrale Arbeidscoach. Versterking bij werken met een beperking

Participatie. Integrale Arbeidscoach. Versterking bij werken met een beperking Participatie Integrale Arbeidscoach Versterking bij werken met een beperking meedoen mogelijk maken Mensen met een beperking zijn vaak goed in staat om betaalde arbeid te verrichten. Een passende werkplek

Nadere informatie

Managementrapportage team sociale zaken 2013

Managementrapportage team sociale zaken 2013 Managementrapportage team sociale zaken 2013 Hierbij de management rapportage 2013 van het team sociale zaken. Sociale zaken betreft werk, inkomen en zorg, waaronder de schuldhulpverlening. In deze rapportage

Nadere informatie

Werkloos? Weener XL helpt u op weg naar werk

Werkloos? Weener XL helpt u op weg naar werk Werkloos? Weener XL helpt u op weg naar werk Hulp op weg naar inkomen Soms gebeuren er dingen in het leven die u liever anders had gezien. U wordt werkloos of mag minder uren werken, uw relatie strandt.

Nadere informatie

Tijdens het gesprek komen de inkomsten, uitgaven, achterstanden en/of schulden aan bod en ook de reden voor aanmelding.

Tijdens het gesprek komen de inkomsten, uitgaven, achterstanden en/of schulden aan bod en ook de reden voor aanmelding. Budget Support 1. Aanmelding Uiteraard begint het bij de aanmelding van de klant bij Budget Support. Dit kan de klant doen door langs te komen op kantoor, telefonisch, per e-mail of via het contactformulier

Nadere informatie

Actualisering en aanvullingen onderzoek Waar is de doelgroep

Actualisering en aanvullingen onderzoek Waar is de doelgroep Actualisering en aanvullingen onderzoek Waar is de doelgroep Onderzoeksregio oostelijk Noord-Brabant Boukje Cuelenaere 13 juli 2017 Actualisering gegevens realisatie LKS banen in de regio t/m december

Nadere informatie

Wet Werken naar Vermogen

Wet Werken naar Vermogen Wet Werken naar Vermogen Werk? en Inkomen? Branko Hagen, Else Roetering. LCR-congres 2011 Agenda De Wet Werken naar vermogen Wat is bekend, wat zijn vragen? 2 hoofdvragen 1. De werking van de Wet Werken

Nadere informatie

Jaarverslag. schulddienstverlening 2013. Een goede start

Jaarverslag. schulddienstverlening 2013. Een goede start Jaarverslag schulddienstverlening 2013 Een goede start 1. Aanleiding In 2012 heeft u het beleidsplan schulddienstverlening: De kanteling van schuldhulpverlening naar schulddienstverlening vastgesteld.

Nadere informatie

2014D34450 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG

2014D34450 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG 2014D34450 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG Binnen de vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid hebben enkele fracties de behoefte enkele vragen en opmerkingen voor te leggen aan

Nadere informatie

Inventarisatie medewerkers met een arbeidsbeperking in openbare bibliotheken

Inventarisatie medewerkers met een arbeidsbeperking in openbare bibliotheken Inventarisatie medewerkers met een arbeidsbeperking in openbare bibliotheken Januari 2015 2 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 5 1.1 Opzet... 5 1.2 Leeswijzer... 6 2. Inventarisatie medewerkers arbeidsbeperking...

Nadere informatie

R A A D S V O O R S T E L E N O N T W E R P B E S L U I T

R A A D S V O O R S T E L E N O N T W E R P B E S L U I T R A A D S V O O R S T E L E N O N T W E R P B E S L U I T Agendanummer: 11-31 Registratienummer raad: 612390 Behorend bij het B&W-advies met registratienummer: 612389 Moet in elk geval behandeld zijn in

Nadere informatie

Afdeling Samenleving Richtlijn 3.2 WORK FIRST (SPORENMODEL)

Afdeling Samenleving Richtlijn 3.2 WORK FIRST (SPORENMODEL) Afdeling Samenleving Richtlijn 3.2 WORK FIRST (SPORENMODEL) Algemeen Met ingang van 1 januari 2004 is de Wet Werk en Bijstand (WWB) in werking getreden. In de WWB staat de eigen verantwoordelijkheid van

Nadere informatie

Aan de leden van de gemeenteraad Purmersteenweg AA PURMEREND. uw brief van uw kenmerk ons kenmerk

Aan de leden van de gemeenteraad Purmersteenweg AA PURMEREND. uw brief van uw kenmerk ons kenmerk PURMEREND Postbus 15 1440 AA Purmerend telefoon 0299-452452 telefax 0299-452124 Aan de leden van de gemeenteraad Purmersteenweg 42 1440 AA PURMEREND uw brief van uw kenmerk ons kenmerk 644685 Geachte leden

Nadere informatie

Uitdagingen voor cliëntenparticipatie

Uitdagingen voor cliëntenparticipatie Uitdagingen voor cliëntenparticipatie Wat betekent Werken naar vermogen voor WSWcliëntenraden Branko Hagen/LCR/28-11-2011 Agenda Introductie LCR Wet werken naar vermogen Cliëntenparticipatie en Wwmv Vragen

Nadere informatie

M E M O. In dit memo wordt een toelichting gegeven op de interventies die in het kader van de aanval op bijstand zijn uitgevoerd tot 1 april 2012.

M E M O. In dit memo wordt een toelichting gegeven op de interventies die in het kader van de aanval op bijstand zijn uitgevoerd tot 1 april 2012. M E M O Aan : Gemeenteraad Van : Berent Daan Tel. nr : - Datum : 16 april 2012 Onderwerp : Kwartaalrapportage aanval op bijstand Bijlagen : - Projectplan aanval op bijstand - Excelsheet 1 e rapportage

Nadere informatie

Bijlage bij visiedocument. Overzicht re-integratieactiviteiten en projecten. Gemeente Barneveld

Bijlage bij visiedocument. Overzicht re-integratieactiviteiten en projecten. Gemeente Barneveld Bijlage bij visiedocument Overzicht re-integratieactiviteiten en projecten Gemeente Barneveld 1. Inleiding Om het visiedocument in het juiste perspectief te plaatsen, is het van belang een duidelijk overzicht

Nadere informatie

Congres Sociale zekerheid in beweging

Congres Sociale zekerheid in beweging Kluwerschulinck.nl Congres Sociale zekerheid in beweging De werkwijze en succesvolle aanpak van de Kredietbank Groningen 2 1 Groningse Kredietbank (GKB) Onderdeel van de dienst Sociale Zaken en Werk van

Nadere informatie

J A N U A R i 2 0 1 1

J A N U A R i 2 0 1 1 MONITOR KREDIETCRISIS J A N U A R i 2 0 1 1 Colofon In opdracht van: De directie Coördinatie en samenstellen rapportage: Team Beleidsonderzoek en Informatiemanagement Bert Mentink Inhoud rapportage: Diverse

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Schulden, hoe kom ik ervan af? Ik kan de rekeningen niet meer betalen. Wat nu? Wat kan ik zelf doen aan mijn schulden?

Inhoudsopgave. Schulden, hoe kom ik ervan af? Ik kan de rekeningen niet meer betalen. Wat nu? Wat kan ik zelf doen aan mijn schulden? met schulden Inhoudsopgave 3 Schulden, hoe kom ik ervan af? 4 5 6 7 8 10 11 12 13 14 Ik kan de rekeningen niet meer betalen. Wat nu? Wat kan ik zelf doen aan mijn schulden? Bij wie kan ik terecht voor

Nadere informatie

Beleidsverslag 2013 Werk en inkomen

Beleidsverslag 2013 Werk en inkomen Beleidsverslag 2013 Werk en inkomen Beleidsverslag Werk en inkomen 2013 1/11 Inhoud Beleidsverslag 2013...1 Werk en inkomen...1 Inhoud...2 1 Inleiding...2 2.1 Ontwikkeling van de omvang van het uitkeringsbestand...3

Nadere informatie

Centraal Bureau voor de Statistiek. Persbericht. Werkloosheid gestegen naar 7 procent

Centraal Bureau voor de Statistiek. Persbericht. Werkloosheid gestegen naar 7 procent Centraal Bureau voor de Statistiek Persbericht PB12-078 20 december 9.30 uur Werkloosheid gestegen naar 7 procent 100 duizend werklozen meer dan jaar geleden Aantal WW-uitkeringen met ruim 12 duizend toegenomen

Nadere informatie

Datum uw brief 31 maart 2008

Datum uw brief 31 maart 2008 Directie Inwoners SP fractie van de gemeente Nijmegen ter attentie van mw. S. Akdemir Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon (024) 329 90 00 Telefax (024) 329 29 81 E-mail gemeente@nijmegen.nl Postadres

Nadere informatie

Wajong en Participatiewet

Wajong en Participatiewet Inovat 5 maart 2015 Wajong en Participatiewet Harm Rademaekers Centraal Expertise Centrum UWV Inovat 5 maart 2015 2 Waarom Participatiewet? Meer kansen creëren om mensen aan werk te helpen Minder regelingen

Nadere informatie

Presentatie Participatiewet en dergelijke. Egbert Lichtenberg Algemeen directeur!go voor mensenwerk

Presentatie Participatiewet en dergelijke. Egbert Lichtenberg Algemeen directeur!go voor mensenwerk Presentatie Participatiewet en dergelijke Egbert Lichtenberg Algemeen directeur!go voor mensenwerk Agenda 1. WerkgeversServicepunt 2. Participatiewet 3. Sociaal akkoord en baanafspraken 4. Praktijkvoorbeelden

Nadere informatie

Tussentijds advies Arbeidsmarkt Noord-Nederland

Tussentijds advies Arbeidsmarkt Noord-Nederland Tussentijds advies Arbeidsmarkt Noord-Nederland SER Noord-Nederland Vastgesteld op 12 oktober 2012 Achtergrond Begin 2012 is SER Noord-Nederland een adviestraject gestart met als belangrijkste adviesvraag

Nadere informatie

Managementrapportage 2014-03. Intergemeentelijke Afdeling Sociale Zaken

Managementrapportage 2014-03. Intergemeentelijke Afdeling Sociale Zaken Managementrapportage 2014-03 Intergemeentelijke Afdeling Sociale Zaken Intergemeentelijke Afdeling Sociale Zaken (IASZ) Pagina 2 van 19 INHOUDSOPGAVE 1.1 Voorwoord...4 2.1 Realisatie doelstellingen...5

Nadere informatie

Programma 11 Sociale Zaken en Werkgelegenheid. 11.1 Wat hebben we bereikt? 11.1.1 Arbeidsmarktbeleid

Programma 11 Sociale Zaken en Werkgelegenheid. 11.1 Wat hebben we bereikt? 11.1.1 Arbeidsmarktbeleid Programma 11 Sociale Zaken en Werkgelegenheid Figuur 11 Aan het werk met Spijkenisse werkt! 11.1 Wat hebben we bereikt? 11.1.1 Arbeidsmarktbeleid Daling van het Wwb-klantenbestand (Wwb-uitkeringen, inkomensvoorzieningen

Nadere informatie

van de raadsleden dhr. N. Rennenberg (OAE) en dhr. C. Verbeek (OAE) over kwetsbare jongeren.

van de raadsleden dhr. N. Rennenberg (OAE) en dhr. C. Verbeek (OAE) over kwetsbare jongeren. gemeente Eindhoven Raadsnummer 15R6448 Inboeknummer 15bst01156 Beslisdatum B&W 25 augustus 2015 Dossiernummer 15.35.103 (2.2.1) Raadsvragen van de raadsleden dhr. N. Rennenberg (OAE) en dhr. C. Verbeek

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2003 2004 29 498 Wijziging van de arbeidsongeschiktheidswetten in verband met de wijziging van de systematiek van de herbeoordelingen (Wet wijziging systematiek

Nadere informatie

Geschiedenis Participatiewet

Geschiedenis Participatiewet De Participatiewet Welkom 1 Opening 2 Inhoud van de Participatiewet 3 De Participatiewet, lucht, last of lust voor ondernemers 4 Praktijkervaringen 5 Paneldiscussie met de zaal over belemmeringen, kansen

Nadere informatie

Welzijn Ouderen. Schuldhulpverlening. Thuisadministratie. Voor iedereen in Amsterdam-Noord. Dus ook voor u!

Welzijn Ouderen. Schuldhulpverlening. Thuisadministratie. Voor iedereen in Amsterdam-Noord. Dus ook voor u! Welzijn Ouderen Thuisadministratie Schuldhulpverlening Voor iedereen in Amsterdam-Noord. Dus ook voor u! Doras Maatschappelijke dienstverlening Amsterdam-Noord Schuldhulpverlening Ik geef maandelijks

Nadere informatie

Beleidsregels schuldhulpverlening Heemskerk april 2013

Beleidsregels schuldhulpverlening Heemskerk april 2013 Beleidsregels schuldhulpverlening Heemskerk 2013 1 april 2013 BELEIDSREGELS SCHULDHULPVERLENING HEEMSKERK 2013 Inhoudsopgave Artikel 1 Begripsbepalingen 5 Artikel 2 Doelgroep gemeentelijke schuldhulpverlening

Nadere informatie

Informatie voor doorverwijzers Aanbod taalcoaching

Informatie voor doorverwijzers Aanbod taalcoaching Informatie voor doorverwijzers Aanbod taalcoaching Taal doet meer Taal doet meer heeft een niet meer weg te denken rol in de Utrechtse samenleving op het gebied van integratie en participatie. Door taal

Nadere informatie

postadres Postbus 26, 3400 AA IJsselstein Artikel-41 vragen namens CDA fractie over Participatiewet

postadres Postbus 26, 3400 AA IJsselstein Artikel-41 vragen namens CDA fractie over Participatiewet postadres Postbus 26, 3400 AA IJsselstein Gemeenteraad IJsselstein Postbus 26 3400 AA IJsselstein bezoekadres Overtoom 1 3401 BK IJsselstein t 14 030 f 030 6884350 e info@ijsselstein.nl betreft Artikel-41

Nadere informatie

Beleidsregels schuldhulpverlening gemeente Velsen 2013

Beleidsregels schuldhulpverlening gemeente Velsen 2013 Beleidsregels schuldhulpverlening gemeente Velsen 2013 Artikel 1 Begripsbepalingen In deze beleidsregels wordt verstaan onder: a. college: college van burgemeester en wethouders van Velsen; b. inwoner:

Nadere informatie

Toevoeging beleidsplan WWB 2009-2011

Toevoeging beleidsplan WWB 2009-2011 Toevoeging beleidsplan WWB 2009-2011 beleidsbepalingen WIJ Bepalingen participatiebudget september 2009 Inhoudsopgave 1 Inleiding 5 2 Uitgangspunten 5 2.1 Wet WIJ 5 2.2 Particpatiebudget 5 3 Wet investeren

Nadere informatie

LCR- congres 2013 Samenhang en Samenspel

LCR- congres 2013 Samenhang en Samenspel LCR- congres 2013 Samenhang en Samenspel Lokaal en regionaal arbeidsmarktbeleid van gemeenten vanuit cliëntenoptiek Rob de Krieger Cliëntenraden meer betrokken bij beoordeling lokaal en regionaal arbeidsmarktbeleid

Nadere informatie

1. Instemmen met het voorstel om met ingang van het kalenderjaar 2014

1. Instemmen met het voorstel om met ingang van het kalenderjaar 2014 voorstel aan de raad 1 gemeente werkendam onderwerp aansluiten bij Stichting Leergeld Oosterhout samenvatting De gemeenten gaan vanaf 2013 structureel extra geld van het Rijk ontvangen voor armoedebestrijdirig

Nadere informatie