Resultaten bevraging M-decreet

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Resultaten bevraging M-decreet"

Transcriptie

1 Resultaten bevraging M-decreet Bevraging door VLVO aan de leidinggevenden van basis-, secundair- en deeltijds kunstonderwijs De VLVO Vereniging Leidinggevenden Vlaams Onderwijs - behartigt de belangen van de leidinggevenden van het onderwijs, zonder onderscheid van net of niveau. Zij heeft tot doel een representatief orgaan te zijn dat alle directeurs en beleidsmedewerkers uit het onderwijs vertegenwoordigt. Omdat minister Crevits in het derde trimester het M-decreet wil evalueren, deden we in de maanden maart en april een bevraging bij alle leidinggevenden van basis-, secundair- en deeltijds kunstonderwijs. We hebben getracht de resultaten op eenvoudige doch correcte wijze weer te geven en hopen dat we de minister en de leden van de onderwijscommissie hiermee van dienst kunnen zijn. We vragen hierbij nu al nadrukkelijke aandacht voor het hoofdstuk algemeen besluit.

2 Bevraging M-decreet 6149 mensen werden uitgenodigd om de bevraging in te vullen, 1394 mensen reageerden (22,67 %) 1. U bent directeur/beleidsondersteuner in een school voor gewoon onderwijs ,64% een school voor buitengewoon onderwijs ,98% een school voor deeltijds kunstonderwijs 61 4,38% een school voor gewoon onderwijs een school voor buitengewoon onderwijs een school voor deeltijds kunstonderwijs

3 Gewoon onderwijs en deeltijds kunstonderwijs 2. Kreeg u de afgelopen maanden inschrijvingen of vragen (in verband met inschrijvingen) naar aanleiding van het M-decreet? ,45% ,55% Gewoon onderwijs en deeltijds kunstonderwijs 619 scholen kregen afgelopen maanden inschrijvingen of vragen naar aanleiding van het M -decreet

4 3. Schreef u al kinderen in die u voor de toepassing van het M-decreet niet zou ingeschreven hebben? ,16% ,84% Gewoon onderwijs en deeltijds kunstonderwijs 230 scholen schreven kinderen in die voor de toepassing van het M-decreet niet zouden ingeschreven zijn. De vragen 4 tot en met 21 worden door deze mensen beantwoord. Uit de bedenkingen die de respondenten formuleerden, kunnen we opmaken dat er vaak ook vóór het M-decreet leerlingen met allerhande beperkingen werden ingeschreven. De zorg is in de meeste scholen goed uitgebouwd. Het blijft echter bijzonder moeilijk om in een klas van 20 à 25 leerlingen de nodige zorg te bieden aan kinderen met problemen. Dit is eigenlijk enkel mogelijk mits extra ondersteuning en deze is niet beschikbaar binnen het reguliere lestijdenpakket.

5 4. Heeft deze leerling of hebben deze leerlingen een verslag (en moet dus een IAC - individueel aangepast curriculum - hebben) 72 31,30% een gemotiveerd verslag (GON, maar volgt het gemeenschappelijk curriculum) 89 38,70% een diagnose, maar nog geen verslag/gemotiveerd verslag 69 30,00% een verslag (en moet dus een IAC - individueel aangepast curriculum - hebben) een gemotiveerd verslag (GON, maar volgt het gemeenschappelijk curriculum) een diagnose, maar nog geen verslag/gemotiveerd verslag Wat uit de reacties vooral naar voor komt, is dat het soort verslag weinig verschil maakt. Het kind heeft zorg nodigen krijgt die zorg. Veel kinderen die normaal naar BuSO zouden gaan, komen in 1B (SO) terecht waardoor de druk op die afdeling merkelijk verhoogt.

6 5. Voelde u zich voldoende voorbereid? 63 27,39% ,61% De theoretische basis was er duidelijk wel. Als het gaat om slechts enkele leerlingen is het in de praktijk vaak wel haalbaar, maar ook hier komt terug: meerdere kinderen met een beperking in een grote klas is praktisch niet haalbaar. De ondersteuning van PBD en CLB kan de problemen onvoldoende oplossen, elk IAC is een zoektocht.

7 6. Kreeg u ondersteuning van het CLB? ,96% 45 19,57% niet van toepassing (DKO) 8 3,48% niet van toepassing (DKO) Uit de antwoorden blijkt duidelijk dat de CLB s noch tijd noch middelen hebben voor een degelijke ondersteuning op de klasvloer. Ze kennen vaak wel de reglementering maar volgen de echte problematieken niet altijd op.

8 7. Kreeg u voldoende steun van uw pedagogische begeleiding? 81 35,22% ,78% Er zijn te weinig competentiebegeleiders. Op de klasvloer is ook hier te weinig ondersteuning te vinden. Wat opvalt in de antwoorden is dat de info van PBD en CLB vaak tegenstrijdig zijn.

9 8. Kreeg u ondersteuning van een school voor buitengewoon onderwijs? 95 41,30% ,70% Hier en daar kunnen scholen beroep doen op de prewaarborgregeling maar lang niet overal. GONen ION-begeleiders doen hun best maar hebben per school/leerling een te beperkte tijd. Er weerklinkt dan ook op veel plaatsen een roep om meer ondersteuning.

10 9. Kon u genieten van extra persol door de prewaarborgregeling? 31 13,48% ,61% niet van toepassing (DKO en SO) 32 13,91% niet van toepassing (DKO en SO) De prewaarborgregeling loopt blijkbaar goed in de scholengemeenschappen die een school voor buitengewoon onderwijs herbergen. Scholen van scholengemeenschappen zonder school voor buitengewoons onderwijs vallen meestal uit de boot.

11 10. Krijg(t)(en) de leerling(en) GON-begeleiding? ,00% 79 34,35% niet van toepassing (DKO) 13 5,65% niet van toepassing (DKO) Enerzijds wordt GON-begeleiding als positief ervaren, anderzijds vindt men 1 of twee uur in de week te weinig. De regels worden blijkbaar ook nogal rigide toegepast zodat sommige leerlingen die vorig ar wel recht hadden op GON nu uit de boot vallen.

12 11. In welke categorie rangschikt u de beperking(en) van de nieuw ingeschreven kinderen? kind 1 kind 2 kind 3 kind 4 kind 5 kind 6 kind 7 TOTAAL Gezichtsstoornis Gehoorstoornis Mentale beperking Autisme Fysieke handicap Taalstoornis Gedragsproblemen Andere Hebt u structurele aanpassingen gedaan? 66 28,70% ,30% Scholen doen heel wat aanpassingen, zowel wat betreft de technische structurele aanpassingen (poortjes, stoelen, hellingen, ) als aanpassingen aan lesstructuren, gebruik van SES-lestijden, aangepast didactisch materiaal en nog veel meer.

13 13. Hebt u, omwille van deze nieuwe inschrijving(en) verschuivingen gedaan binnen de persolsbezetting? 54 23,48% ,52% Opvallend is dat verschillende respondenten aangeven dat door herverdeling of gebruik van SES- of zorglestijden de zorg voor de andere kinderen beperkter wordt. Er zijn onvoldoende middelen voorhanden om kinderen met beperkingen op te vangen in het gewoon onderwijs. Sommige basisscholen kunnen genieten van de prewaarborgregeling, secundaire scholen niet.

14 14. Waren de reacties van uw team overwegend positief 39 16,96% neutraal ,35% overwegend negatief 89 38,70% overwegend positief neutraal overwegend negatief Uit de opmerkingen leiden we af dat leerkarachten begaan zijn met deze kinderen, dat ze blij zijn dat ze hen eb kans kunnen geven maar ook dat ze bezorgd zijn zowel om de leerlingen met een beperking als met de rest van de klas. Ze vragen zich af of ze alle kinderen in die (meestal grote) klasgroep kunnen geven waar ze recht op hebben.

15 15. Hebt u extra planlast (= papierwerk) ondervonden door deze inschrijving(en)? ,78% 35 15,22% Er komt bij de leerlingen van het M-decreet heel wat extra verslagwerk aan te pas. Ook de overlegmomenten vragen veel tijd en organisatie. De vraag stelt zich ook wanr al die contacten en vergaderingen moeten plaatsvinden

16 16. Moest u extra tijd investeren in intern overleg, aangepaste leertrajecten,...? ,57% 1 0,43% Vooral het zorgteam wordt zwaar belast. Dit komt niet ten goede van de andere, vaak ook zorgbehoevende, leerlingen. Te veel tijd gaat naar overleg en verslagen. Elk kind heeft recht op de nodige zorg, leerkrachten willen graag zorgen voor elk kind maar de tijd en de omkadering zijn duidelijk te miniem.

17 17. Heeft het hebben van meer leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften invloed op het functioneren en welzijn van leerkrachten? ,91% 14 6,09% Er klinken gelukkig ook positieve geluiden maar het blijft een zware opgave voor het persol. De grote groepen maken dat kinderen met speciale zorg onvoldoende aan hun trekken komen én dat ook de andere kinderen aan aandacht en zorg moeten inboeten. Leerkrachten trachten alles te geven, er voor alle kinderen te zijn maar het is vaak loodzwaar.

18 18. Ondervindt u invloed van het M-decreet op de sticordi -maatregelen die u al nam? ,35% ,65% Elke bevraagde school is al ernstig met zorg en aangepaste maatregelen bezig. Voor sommige kinderen/leerlingen moeten andere voorzieningen getroffen worden of andere maatregelen genomen. De maatregelen uit de STICORDI-lijsten kunnen vaak niet aan één stoornis gekoppeld worden.

19 19. Kreeg u negatieve reacties van ouders van de andere leerlingen 80 34,78% ,22% Uit de antwoorden blijkt duidelijk dat communicatie vooraf met de betrokken en de andere ouders problemen voorkomt. Kinderen met gedragsproblemen worden echter als stoorzender ervaren, zeker als er verbale of fysieke agressie aan te pas komt.

20 20. Kreeg u positieve reacties van ouders van de andere leerlingen? 46 20,00% ,00% Sommige ouders vinden het fijn dat hun kind leert omgaan met kinderen met een beperking. Ook de juf wordt positief bekeken. Van de meeste ouders hoor je echter geen reacties als ze positief zijn.

21 21. Hebt u de indruk dat het voor de betrokken leerling(en) een positief verhaal is? 79 34,35% ,65% Wat vooral doorklinkt in de opmerkingen is een bijzonder grote bezorgdheid: zit het kind hier op zijn plaats? Wat als het toch nog (terug) naar het buitengewoon onderwijs moet? Is het M-decreet geschreven voor de kinderen of voor de ouders? Hoe moet een kind zich voelen als het telkens geconfronteerd wordt met zijn falen? Hoe kan een kind met een moeilijk gedrag functioneren zoals het hoort in een klas van 26? Deze en vele andere vragen en bezorgdheden komen telkens terug

22 Buitengewoon onderwijs 22. Hebt u weet van kinderen die normaal zouden inschrijven in uw school en die nu naar het gewoon onderwijs gaan? ,83% 27 16,17% Buitengewoon onderwijs 140 scholen hebben weet van kinderen die normaal zouden inschrijven in hun school maar die nu naar het gewoon onderwijs gaan. Ook hier klinkt een grote bezorgdheid voor de kinderen door. Vooral het feit dat kinderen met een gedragsproblematiek niet meer kunnen inschrijven zonder diagnose, dat de wachtlijsten in de kinderpsychiatrie ellenlang zijn en dat (zogenaamde) zelfstandige hulpverleners overal hun diensten aanbieden, baart de beleidsmensen zorgen. De vragen 23 tot en met 29 worden door deze mensen beantwoord.

23 23. Hebt u uren/leerkrachten kunnen delen met het gewoon onderwijs in het kader van de prewaarborgregeling? 31 22,14% ,86% Ontgoocheling bij de scholen buitengewoon onderwijs die niet werden uitgekozen voor de prewaarborgregeling. De bevriezing van de GON-uren geeft dan wel weer kansen. Er is ook bezorgdheid voor de continuïteit: zullen leerkrachten van het gewoon onderwijs die nu co-teaching hebben daar volgend schoolar mee kunnen doorgaan? En wat met het SO? Veel leerlingen die instromen in een B-ar, hebben die ook recht op ondersteuning?

24 24. Geeft u ondersteuning aan één of meer scholen van het gewoon onderwijs? 99 70,71% 41 29,29% Waar het kan, bieden scholen buitengewoon ondersteuning. Vaak is die vraaggestuurd, met of zonder bijkomende uren. Her en der vinden we ook goed georganiseerde samenwerkingsverbanden.

25 25. Geeft u ondersteuning aan één of meer scholen van het deeltijds kunstonderwijs? 3 2,14% ,86% Waar dit gebeurt, gebeurt het op absoluut vrijwillige basis.

26 Algemeen besluit De inclusiegedachte op zich kan zeker op bijval rekenen. Wat de mensen enorm stoort is dat de ondersteuning voor een dergelijk ingrijpend decreet absoluut ondermaats is. Zowel gewoon als buitengewoon onderwijs ondervinden een zeer zware belasting. Bovendien is het zo dat inclusie echt niet voor elk kind de beste oplossing is. De prewaarborgregeling loopt scheef, de bevriezing van de GON-middelen geeft niet het verhoopte resultaat. Er is enorm veel goede wil maar enkel met goede wil komen we er niet! Overheid, zorg a.u.b. voor MIDDELEN!!!

27 En tot slot nog wat cijfergegevens deelnemers 1394 BaO BuBao SO BuSO DKO Niveau Net % 7.82 % % 3.95 % 4.30 % deelnemers 1394 GO! % officieel gesubsidieerd % vrij gesubsidieerd % Ligging deelnemers 1394 landelijk gebied % voorstedelijke context % stedelijke context % Provincie deelnemers 1394 West-Vlaanderen % Oost-Vlaanderen % Antwerpen % Limburg % Vlaams Brabant % Brussels H. Gewest %

28 Scholen gewoon onderwijs en deeltijds kunstonderwijs die kinderen inschreven die zij voor de toepassing van het M-decreet niet zouden ingeschreven hebben. Niveau totaal 230 BaO % SO % DKO % Net totaal 230 GO! % officieel gesubsidieerd % vrij gesubsidieerd % Ligging totaal 230 landelijk gebied % voorstedelijke context % stedelijke context % Provincie totaal 230 West-Vlaanderen % Oost-Vlaanderen % Antwerpen % Limburg % Vlaams Brabant % Brussels H. Gewest %

29 Scholen buitengewoon onderwijs die weet hebben van kinderen die normaal zouden inschrijven in hun school maar nu naar het gewoon onderwijs gaan. Niveau totaal 140 BuBaO % BuSO % Net totaal 140 GO! % officieel gesubsidieerd % vrij gesubsidieerd % Ligging totaal 140 landelijk gebied % voorstedelijke context % stedelijke context % Provincie totaal 140 West-Vlaanderen % Oost-Vlaanderen % Antwerpen % Limburg % Vlaams Brabant % Brussels H. Gewest %

30 Totaal Gewoon onderwijs en DKO inschrijving door M-decreet % van totaal deelnemers van dat gebied Buitengewoon onderwijs leerling naar gewoon onderwijs % van het totaal deelnemers van dat gebied Totaal Gewoon onderwijs en DKO inschrijving door M-decreet % van totaal deelnemers van dat net Buitengewoon onderwijs leerling naar gewoon onderwijs % van het totaal deelnemers van dat net Overzicht per net GO! ,05% 28 13,33% Officieel gesubsidieerd onderwijs ,82% 33 9,85% Vrij gesubsidieerd onderwijs ,14% 79 9,31% Overzicht volgens ligging landelijk gebied ,70% 55 9,40% voorstedelijke context ,62% 62 20,13% stedelijke context ,56% 23 4,59%

31 Totaal Gewoon onderwijs en DKO inschrijving door M-decreet % van totaal deelnemers van deze provincie Buitengewoon onderwijs leerling naar gewoon onderwijs % van het totaal deelnemers van deze provincie Overzicht volgens provincie West-Vlaanderen ,38% 24 9,72% Oost-Vlaanderen ,53% 25 8,42% Antwerpen ,19% 37 9,66% Limburg ,75% 30 15,23% Vlaams-Brabant ,96% 18 8,45% Brussels Hoofdstedelijk Gewest ,77% 6 10,53%

Nota Invoering ondersteuningsmodel

Nota Invoering ondersteuningsmodel Nota Invoering ondersteuningsmodel Vooraf: - Het ondersteuningsmodel is een stap in het versterken van gewone scholen zodat minder kinderen in het buitengewoon onderwijs instromen. De gespecialiseerde

Nadere informatie

Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.1 - Oktober 2009-465-

Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.1 - Oktober 2009-465- Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.1 - Oktober 2009-465- VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN PASCAL SMET VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS, JEUGD, GELIJKE KANSEN EN BRUSSEL Vraag nr. 6 van 19 augustus

Nadere informatie

M-decreet. Decreet betreffende maatregelen voor leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften. 16 mei 2018

M-decreet. Decreet betreffende maatregelen voor leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften. 16 mei 2018 M-decreet Decreet betreffende maatregelen voor leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften 16 mei 2018 Gebruikte afkortingen GOK : Gelijke Onderwijs Kansen GON: Geïntegreerd onderwijs IAC : Individueel

Nadere informatie

M-decreet. Joke Pauwels Hoofdadviseur BuO

M-decreet. Joke Pauwels Hoofdadviseur BuO 1 M-decreet Joke Pauwels Hoofdadviseur BuO 2 Inleiding Maatschappelijke betekenis van onderwijs Kansen Historiek Opleidingsvorm 2 Vragen Maatschappelijke opdracht onderwijs 3 4 Onderwijs vandaag Exclusie

Nadere informatie

VLAAMSE THUISBEGELEIDINGSDIENSTEN AUTISME. Floor Tempelaere Pedagogisch begeleider in het project rond competentieontwikkeling Regio West-Vlaanderen

VLAAMSE THUISBEGELEIDINGSDIENSTEN AUTISME. Floor Tempelaere Pedagogisch begeleider in het project rond competentieontwikkeling Regio West-Vlaanderen VLAAMSE THUISBEGELEIDINGSDIENSTEN AUTISME Floor Tempelaere Pedagogisch begeleider in het project rond competentieontwikkeling Regio West-Vlaanderen floor.tempelaere@katholiekonderwijs.vlaanderen Als een

Nadere informatie

Welke ondersteuning bieden de Sint-Gerardusscholen?

Welke ondersteuning bieden de Sint-Gerardusscholen? GON Wat is GON? Geïntegreerd Onderwijs (GON) is een samenwerkingsverband tussen gewoon en buitengewoon onderwijs. Het is bedoeld om kinderen en jongeren met een beperking lessen en activiteiten te laten

Nadere informatie

Uw ervaringen na 1 jaar M-decreet

Uw ervaringen na 1 jaar M-decreet Uw ervaringen na 1 jaar M-decreet Heeft u leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften door de invoering van het M-decreet in uw klas of school? Is uw rol als ondersteuner gewijzigd omwille van de invoering

Nadere informatie

Deel 3 ONDERWIJSINSTELLINGEN

Deel 3 ONDERWIJSINSTELLINGEN Deel 3 ONDERWIJSINSTELLINGEN 3 402 Schooljaar 2016-2017 TOTAAL AANTAL SCHOLEN IN HET BASISONDERWIJS (scholen met kleuteronderwijs, lager onderwijs of kleuter- én lager onderwijs) Privaatrechtelijk Provincie

Nadere informatie

Addendum schoolreglement

Addendum schoolreglement Addendum schoolreglement Beste ouders Zoals we reeds meedeelden, behoort uw school tot de nieuwe scholengroep Fluxus. Hierdoor zijn er administratieve aanpassingen nodig aan het schoolreglement. Inhoudelijk

Nadere informatie

M-decreet en Basisaanbod. Bert Smet

M-decreet en Basisaanbod. Bert Smet M-decreet en Basisaanbod Bert Smet 1. WAT IS HET M-DECREET? M-decreet = maatregelen decreet. Dit moet het inclusief onderwijs aansturen. Het M-decreet heeft ervoor gezorgd dat leerlingen zo lang mogelijk

Nadere informatie

Het ondersteuningsmodel: Invoering van ondersteuningsnetwerken in basis- en secundair onderwijs

Het ondersteuningsmodel: Invoering van ondersteuningsnetwerken in basis- en secundair onderwijs Het ondersteuningsmodel: Invoering van ondersteuningsnetwerken in basis- en secundair onderwijs 12 juni 2017 Uitgangspunten ondersteuningsnetwerken ondersteuningsmodel komt in de plaats van: GON(-bevriezing)

Nadere informatie

Op Stapel mei Onderwijsorganisatie en -personeel Huis van het GO! Willebroekkaai Brussel

Op Stapel mei Onderwijsorganisatie en -personeel Huis van het GO! Willebroekkaai Brussel Op Stapel 2017-08 30 mei 2017 30-05-2017 Onderwijsorganisatie en -personeel Huis van het GO! Willebroekkaai 36 1000 Brussel In de rubriek Op Stapel geven de collega s van de afdeling Onderwijsorganisatie

Nadere informatie

Deel 1 SCHOOLBEVOLKING. Hoofdstuk 8 : Onderwijs niet-confessionele zedenleer en godsdienst Basis- en secundair onderwijs

Deel 1 SCHOOLBEVOLKING. Hoofdstuk 8 : Onderwijs niet-confessionele zedenleer en godsdienst Basis- en secundair onderwijs Deel 1 SCHOOLBEVOLKING 1 Hoofdstuk 8 : Onderwijs niet-confessionele zedenleer en godsdienst Basis- en secundair onderwijs Schooljaar 2003-2004 GEWOON LAGER Aantal leerlingen die een cursus godsdienst of

Nadere informatie

Type basisaanbod: evaluatie terugkeer BuBaO en BuSO

Type basisaanbod: evaluatie terugkeer BuBaO en BuSO Type basisaanbod: evaluatie terugkeer BuBaO en BuSO 1. Evaluatie terugkeer binnen BuBaO 1.1. Situering In een ideale wereld zijn alle CLB-teams geprofessionaliseerd in het lopen van goede HGD-trajecten

Nadere informatie

deeltijds kunstonderwijs en leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften

deeltijds kunstonderwijs en leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften deeltijds kunstonderwijs en leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften Deeltijds kunstonderwijs en leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften: hand in hand voor verbreding? W IM SMET Sinds de overheveling

Nadere informatie

Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.8 - Mei 2008-179-

Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.8 - Mei 2008-179- Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.8 - Mei 2008-179- VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN FRANK VANDENBROUCKE VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN WERK, ONDERWIJS

Nadere informatie

Het gemotiveerd verslag Een instrument voor handelingsgericht werken 16 september 2010

Het gemotiveerd verslag Een instrument voor handelingsgericht werken 16 september 2010 Het gemotiveerd verslag Een instrument voor handelingsgericht werken 16 september 2010 1 start: schooljaar 2007-2008 tot juni 2010 Initiatief: 3 scholengemeenschappen SO VCLB Gent Doel: Bestaande initiatieven

Nadere informatie

Deel 3 ONDERWIJSINSTELLINGEN

Deel 3 ONDERWIJSINSTELLINGEN Deel 3 ONDERWIJSINSTELLINGEN 3 394 Schooljaar 2014-2015 TOTAAL AANTAL SCHOLEN IN HET BASISONDERWIJS (scholen met kleuteronderwijs, lager onderwijs of kleuter- én lager onderwijs) Antwerpen 90 6 96 368

Nadere informatie

Het traject start zoals een normaal traject met onthaal, vraagverheldering,

Het traject start zoals een normaal traject met onthaal, vraagverheldering, CLB-ACTIVITEITEN IFV VERSLAG/GEMOTIVEERD VERSLAG 1. Traject ifv (voorlopig) verslag/gemotiveerd verslag Het traject start zoals een normaal traject met onthaal, vraagverheldering, Onthaal Variërend volgens

Nadere informatie

LEERLINGEN BEGELEIDING

LEERLINGEN BEGELEIDING LEERLINGEN BEGELEIDING in GBS de weide wereld Leerlingenbegeleiding GBS de weide wereld 1 Inhoudstabel Onze visie op leerlingbegeleiding 1.1 Doel 1.2 Een beleid op leerlingbegeleiding op school 1.3 Leerlingbegeleiding:

Nadere informatie

M decreet. Redelijke aanpassingen: nieuwe maatregelen Bron: onderwijsvlaanderen.be

M decreet. Redelijke aanpassingen: nieuwe maatregelen Bron: onderwijsvlaanderen.be M decreet Redelijke aanpassingen: nieuwe maatregelen Bron: onderwijsvlaanderen.be Schooljaar 2015 2016 Els Stroobant zorgcoördinator gbs De Windwijzer Laarne - Kalken Redelijke aanpassingen: nieuwe maatregelen

Nadere informatie

Welkom op campus Kasterlinden

Welkom op campus Kasterlinden www.kasterlinden.be Welkom op campus Kasterlinden Buitengewoon basisonderwijs (kleuter en lager) Buitengewoon secundair onderwijs (OV1-OV2 OV3) Internaat voor eigen scholen GON Inrichtende macht: Vlaamse

Nadere informatie

nr. 187 van INGEBORG DE MEULEMEESTER datum: 13 januari 2015 aan HILDE CREVITS

nr. 187 van INGEBORG DE MEULEMEESTER datum: 13 januari 2015 aan HILDE CREVITS SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 187 van INGEBORG DE MEULEMEESTER datum: 13 januari 2015 aan HILDE CREVITS VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS Leerplichtige leerlingen

Nadere informatie

elk kind een plaats... 1

elk kind een plaats... 1 Elk kind een plaats in een brede inclusieve school Deelnemen aan het dagelijks maatschappelijk leven Herent, 17 maart 2014 1 Niet voor iedereen vanzelfsprekend 2 Maatschappelijke tendens tot inclusie Inclusie

Nadere informatie

Doelstellingen. Klaar voor redelijke aanpassingen? Inhoud. 1. Situering 24/11/2014

Doelstellingen. Klaar voor redelijke aanpassingen? Inhoud. 1. Situering 24/11/2014 Klaar voor redelijke? 2. Je kan het begrip redelijke situeren 3. Je kent de zeven criteria van redelijke Meirsschaut Mieke Bachelor na bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs, zorgverbreding

Nadere informatie

Psychosociale aandoeningen bij leidinggevenden Bevraging februari 2017 (VLVO/ODVB)

Psychosociale aandoeningen bij leidinggevenden Bevraging februari 2017 (VLVO/ODVB) Psychosociale aandoeningen bij leidinggevenden Bevraging februari 2017 (VLVO/ODVB) De bevraging naar de psychosociale problemen bij leidinggevenden in het onderwijs bracht zeker geen nieuwe inzichten maar

Nadere informatie

Infosessie Scholen 2015

Infosessie Scholen 2015 Infosessie Scholen 2015 Rol Coach en het M-decreet Wat verandert er? De rollen van de CLB-medewerker 2 De rol coach 2 Resultaatsgebieden : 1. Coachen van leerkrachten 2. Schoolondersteuning 3 De rol coach

Nadere informatie

Vraag nr. 351 van 26 februari 2013 van PAUL DELVA

Vraag nr. 351 van 26 februari 2013 van PAUL DELVA VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN PASCAL SMET VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS, JEUGD, GELIJKE KANSEN EN BRUSSEL Vraag nr. 351 van 26 februari 2013 van PAUL DELVA Nederlandstalig onderwijs Brussel Capaciteit

Nadere informatie

COMMISSIE ONDERWIJS, PERSONEEL EN FM - MONDELINGE VRAAG - ANTWOORD

COMMISSIE ONDERWIJS, PERSONEEL EN FM - MONDELINGE VRAAG - ANTWOORD COMMISSIE ONDERWIJS, PERSONEEL EN FM - MONDELINGE VRAAG - ANTWOORD OPSCHRIFT Vergadering van: 16 september 2015 Nummer: 2015_MC_00311 Onderwerp: Invoering van het M-decreet. - Mieke Bouve Raadslid(-leden):

Nadere informatie

Op Stapel juni Onderwijsorganisatie en -personeel Huis van het GO! Willebroekkaai Brussel

Op Stapel juni Onderwijsorganisatie en -personeel Huis van het GO! Willebroekkaai Brussel Op Stapel 2015-09 4 juni 2015 04-06-2015 Onderwijsorganisatie en -personeel Huis van het GO! Willebroekkaai 36 1000 Brussel In de rubriek Op Stapel geven de collega's van de afdeling Onderwijsorganisatie

Nadere informatie

Samen maken we BUITENGEWOON onderwijs!

Samen maken we BUITENGEWOON onderwijs! Samen maken we BUITENGEWOON onderwijs! OF DECREET Typologie: vroeger nu Type voor kinderen Type voor kinderen 1 met een licht mentale beperking 2 met een matig of ernstig mentale beperking 3 met ernstige

Nadere informatie

Versie 03/10/2016 em ( zorg )

Versie 03/10/2016 em ( zorg ) Versie 03/10/2016 em ( zorg ) Schoolwerkplan Onderwijsstraat 2 1500 Halle Gemeenveldstraat 34 1652 Beersel (Alsemberg) (filiaal lagere graad, gelegen naast CC De Meent) Wie zijn wij? Onze academie is op

Nadere informatie

COZOCO 19 maart 2014. M-decreet. Goedgekeurd door het Vlaams Parlement op 12 maart 2014

COZOCO 19 maart 2014. M-decreet. Goedgekeurd door het Vlaams Parlement op 12 maart 2014 COZOCO 19 maart 2014 M-decreet Goedgekeurd door het Vlaams Parlement op 12 maart 2014 Situering 2005: lancering van het leerzorgkader 2009-2014 geleidelijke invoering van het decreet op leerzorg -geen

Nadere informatie

Rol van het CLB en samenwerking met schoolexterne hulpverleners in het M-decreet

Rol van het CLB en samenwerking met schoolexterne hulpverleners in het M-decreet Rol van het CLB en samenwerking met schoolexterne hulpverleners in het M-decreet Jan Coppieters Inge Lootens PVOC-medewerkers Doelen Je kent het zorgcontinuüm en denkt na over de samenwerking met het CLB

Nadere informatie

GON- BEGELEIDING Informatiebrochure voor ouders

GON- BEGELEIDING Informatiebrochure voor ouders BSBO Wilgenduin GON- BEGELEIDING Informatiebrochure voor ouders Inhoud p 1 Wie zijn wij? 3 2 Wat betekent GON? 4 3 Wie komt in aanmerking voor GON-begeleiding? 4 4 Aan welke voorwaarden moet je voldoen

Nadere informatie

Werkzoekende schoolverlaters in Vlaanderen 26ste studie 2011-2012

Werkzoekende schoolverlaters in Vlaanderen 26ste studie 2011-2012 Vlaanderen Buitengewoon secundair onderwijs (BuSO) Aantal Bouw 98 1 99 25 1 26 25,5% 100,0% 26,3% Decoratieve technieken 25 6 31 9 4 13 36,0% 66,7% 41,9% Handel 32 37 69 11 10 21 34,4% 27,0% 30,4% Hout

Nadere informatie

Vraag om uitleg over capaciteitsbepaling van Kathleen Helsen aan minister Hilde Crevits

Vraag om uitleg over capaciteitsbepaling van Kathleen Helsen aan minister Hilde Crevits VLAAMS PARLEMENT Commissie voor Onderwijs 25 juni 2015 Morgenvergadering Uittreksel Vraag om uitleg over capaciteitsbepaling van Kathleen Helsen aan minister Hilde Crevits 2448 (2014-2015) De voorzitter:

Nadere informatie

Buitengewoon onderwijs - Bijkomende of gespecialiseerde opleidingen voor leerkrachten

Buitengewoon onderwijs - Bijkomende of gespecialiseerde opleidingen voor leerkrachten SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 163 van KATHLEEN HELSEN datum: 21 januari 2016 aan HILDE CREVITS VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS Buitengewoon onderwijs - Bijkomende

Nadere informatie

Overzicht. Redelijke aanpassingen. GON als evenwicht tussen redelijke aanpassingen en draagkracht

Overzicht. Redelijke aanpassingen. GON als evenwicht tussen redelijke aanpassingen en draagkracht GON als evenwicht tussen redelijke aanpassingen en draagkracht Overzicht Redelijke aanpassingen SOB DICORDO Zorgcontinuüm Veranderingen GON Sint-Lodewijk Type 4 Redelijke aanpassingen Als aanpassing wordt

Nadere informatie

Studieaanbod in de eerste graad B-stroom. Screening van de beroepenvelden in de eerste graad van het voltijds secundair onderwijs

Studieaanbod in de eerste graad B-stroom. Screening van de beroepenvelden in de eerste graad van het voltijds secundair onderwijs Studieaanbod in de eerste graad B-stroom Screening van de beroepenvelden in de eerste graad van het voltijds secundair onderwijs juli 2015 Inhoud Inhoud... 2 1 Inleiding... 4 2 Situering... 5 3 Leerlingenaantallen

Nadere informatie

M- decreet: van [M]aatregelen naar [M]ogelijkheden

M- decreet: van [M]aatregelen naar [M]ogelijkheden M- decreet: van [M]aatregelen naar [M]ogelijkheden Maatregelen M-decreet 1. 2. 3. 4. 5. Aanscherpen opdracht gewoon onderwijs Structuur buitengewoon onderwijs Toelatingsvoorwaarden BuO en GON Recht op

Nadere informatie

Kansrijk Onderwijs Workshop Ondersteuningsnetwerken 29 mei 2018 Lode De Geyter en Dirk Uten

Kansrijk Onderwijs Workshop Ondersteuningsnetwerken 29 mei 2018 Lode De Geyter en Dirk Uten Kansrijk Onderwijs Workshop Ondersteuningsnetwerken 29 mei 2018 Lode De Geyter en Dirk Uten Inclusief onderwijs M-decreet Van GON en ION naar ondersteuningsnetwerken Kansen tot krachtige samenwerkingsverbanden

Nadere informatie

Kinderen met een handicap op de schoolbanken

Kinderen met een handicap op de schoolbanken Kinderen met een handicap op de schoolbanken Ouders van een kind met een handicap moeten vaak een moeilijke weg bewandelen met veel hindernissen en omwegen om voor hun kind de geschikte onderwijsvorm of

Nadere informatie

Module 4 Thema 3 Inclusief onderwijs

Module 4 Thema 3 Inclusief onderwijs Module 4 Thema 3 Inclusief onderwijs Inclusief onderwijs Peter zat tot zijn 13 jaar in het buitengewoon onderwijs. Hij is zeer faalangstig, voelt zich snel onder druk gezet, maar kon toch in een kleine

Nadere informatie

ANDERSTALIGE NIEUWKOMERS IN HET GEWOON BASISONDERWIJS

ANDERSTALIGE NIEUWKOMERS IN HET GEWOON BASISONDERWIJS ANDERSTALIGE NIEUWKOMERS IN HET GEWOON BASISONDERWIJS Stand van zaken: Mei 2017 Agentschap voor Onderwijsdiensten METHODOLOGIE In het gewoon basisonderwijs worden de anderstalige nieuwkomers niet apart

Nadere informatie

ANDERSTALIGE NIEUWKOMERS IN HET GEWOON BASISONDERWIJS

ANDERSTALIGE NIEUWKOMERS IN HET GEWOON BASISONDERWIJS ANDERSTALIGE NIEUWKOMERS IN HET GEWOON BASISONDERWIJS Stand van zaken: Juli 2018 Agentschap voor Onderwijsdiensten METHODOLOGIE In het gewoon basisonderwijs worden de anderstalige nieuwkomers niet apart

Nadere informatie

5. Kan de minister eveneens een overzicht geven voor het schooljaar van het aantal

5. Kan de minister eveneens een overzicht geven voor het schooljaar van het aantal VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN PASCAL SMET VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS, JEUGD, GELIJKE KANSEN EN BRUSSEL Vraag nr. 67 van 18 oktober 2013 van ANN BRUSSEEL Basis- en secundair Levensbeschouwelijke

Nadere informatie

Raad van Bestuur AG Stedelijk Onderwijs Zitting van 27 november 2015

Raad van Bestuur AG Stedelijk Onderwijs Zitting van 27 november 2015 beraadslaging/proces verbaal Kopie Raad van Bestuur AG Stedelijk Onderwijs Zitting van 27 november 2015 Besluit GOEDGEKEURD B-punt AG Stedelijk Onderwijs Samenstelling de heer Koen Daniëls; mevrouw Freya

Nadere informatie

ANDERSTALIGE NIEUWKOMERS IN HET GEWOON BASISONDERWIJS

ANDERSTALIGE NIEUWKOMERS IN HET GEWOON BASISONDERWIJS ANDERSTALIGE NIEUWKOMERS IN HET GEWOON BASISONDERWIJS Stand van zaken: oktober 2016 Agentschap voor Onderwijsdiensten METHODOLOGIE In het gewoon basisonderwijs worden de anderstalige nieuwkomers niet apart

Nadere informatie

Sint-Vincentius Sint-Bernadette

Sint-Vincentius Sint-Bernadette Sint-Vincentius Sint-Bernadette SV: Sint-Rafaëlstraat 14 9041 Oostakker Tel (09) 259 21 01 e-mail info.vincentius@edugo.be ONS ZORGBELEID De zorgwerking op onze school, is gebaseerd op het zorgcontinuüm.

Nadere informatie

Het ondersteuningsmodel

Het ondersteuningsmodel 1 Het ondersteuningsmodel 1. Het budget De vroegere GON/ION-begeleiding verdwijnt. De middelen hiervoor worden samen met de waarborgregeling en een extra 15,2 miljoen euro gebruikt voor het nieuwe ondersteuningsmodel.

Nadere informatie

ANDERSTALIGE NIEUWKOMERS IN HET GEWOON BASISONDERWIJS

ANDERSTALIGE NIEUWKOMERS IN HET GEWOON BASISONDERWIJS ANDERSTALIGE NIEUWKOMERS IN HET GEWOON BASISONDERWIJS Stand van zaken: april 2016 Agentschap voor Onderwijsdiensten METHODOLOGIE In het gewoon basisonderwijs worden de anderstalige nieuwkomers niet apart

Nadere informatie

4/5/2012. Continuüm in zorg

4/5/2012. Continuüm in zorg Continuüm in zorg Studiedag Leerrijk Saar Callens 20 april 2012 De visie en methodiek van handelingsgericht werken (HGW) kan de school helpen om haar interne werking te optimaliseren. De school structureert

Nadere informatie

Vlaamse beleidscontext:zorg in het dko

Vlaamse beleidscontext:zorg in het dko Vlaamse beleidscontext:zorg in het dko Kelly Huylenbroeck Pedagogisch adviseur DKO GSM 0477 27 60 58 Kelly.huylenbroeck@ovsg.be Transfer vanuit het zorgbeleid van het leerplicht onderwijs naar het deeltijds

Nadere informatie

Ouders over het M-decreet

Ouders over het M-decreet Artikel over de bevraging van het M-decreet bij ouders Ouders over het M-decreet De overheid organiseerde op 27 maart 2017 een conferentie over de meta-analyse van de evaluaties over het M-decreet. Ouderkoepel

Nadere informatie

Vraag nr. 158 van 13 december 2012 van ELISABETH MEULEMAN

Vraag nr. 158 van 13 december 2012 van ELISABETH MEULEMAN VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN PASCAL SMET VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS, JEUGD, GELIJKE KANSEN EN BRUSSEL Vraag nr. 158 van 13 december 2012 van ELISABETH MEULEMAN Onderwijs Personeelsleden van

Nadere informatie

OMGAAN MET LEERLINGEN MET GEDRAGS- EN EMOTIONELE PROBLEMEN

OMGAAN MET LEERLINGEN MET GEDRAGS- EN EMOTIONELE PROBLEMEN OMGAAN MET LEERLINGEN MET GEDRAGS- EN EMOTIONELE PROBLEMEN PVOC Vlaams-Brabant en Brussel H.G. Vormingsdag op 29 03 2018 1 Zie je enkel het gedragsprobleem? Of zie je ook de leerling en zijn context? 3

Nadere informatie

Visietekst en stappenplan M decreet VCLB De Wissel-Antwerpen

Visietekst en stappenplan M decreet VCLB De Wissel-Antwerpen VCLB De Wissel Antwerpen Vrij Centrum voor Leerlingenbegeleiding www.vclbdewisselantwerpen.be Campus Centrum Hallershofstraat 7 2100 Deurne Tel. (03) 285 34 50 Fax (03) 285 34 51 Campus Noord Markt 3 2180

Nadere informatie

B A S I S O N D E R W I J S

B A S I S O N D E R W I J S 28-29 B A S I S O N D E R W I J S in beeld L E E R L I N G E N aantal leerlingen: kleuteronderwijs gewoon 243.482 gewoon 381.882 1.977 27.543 totaal kleuteronderwijs 245.459 totaal 49.425 totaal basisonderwijs:

Nadere informatie

Resultaten enquête M-decreet: een overzicht

Resultaten enquête M-decreet: een overzicht Resultaten enquête M-decreet: een overzicht Deze enquête peilde naar de perceptie van leerkrachten over het M-decreet en inclusief onderwijs. De enquête werd afgenomen bij 900 leerkrachten van gewoon basis-

Nadere informatie

Opleiding voor schoolsecretariaten

Opleiding voor schoolsecretariaten Opleiding voor schoolsecretariaten 2018-2019 AGODI-Academie Academie Overzicht programma Kennismaking met de werking van AGODI Beleidsdomein Onderwijs en Vorming Agentschap voor Onderwijsdiensten (AGODI)

Nadere informatie

M-decreet. BuBaO type1/8 > basisaanbod BUSO OV3 type 1 > basisaanbod Evaluatie om de 2 jaar (BuBaO), na de opleidingsfase (BUSO)

M-decreet. BuBaO type1/8 > basisaanbod BUSO OV3 type 1 > basisaanbod Evaluatie om de 2 jaar (BuBaO), na de opleidingsfase (BUSO) M-decreet BuBaO type1/8 > basisaanbod BUSO OV3 type 1 > basisaanbod Evaluatie om de 2 jaar (BuBaO), na de opleidingsfase (BUSO) M-decreet Type 7 ook voor kinderen met spraak- of taalstoornis Creatie van

Nadere informatie

Bevraging VCOV Ouders over het M-decreet

Bevraging VCOV Ouders over het M-decreet Bevraging VCOV Ouders over het M-decreet Sinds 1 september 2015 is het M-decreet in voege (M staat voor maatregelen voor leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften). Het M-decreet wil meer kinderen met

Nadere informatie

Onrust bij ouders en leerkrachten over de begeleiding van leerlingen met bijzondere noden

Onrust bij ouders en leerkrachten over de begeleiding van leerlingen met bijzondere noden Brussel, 18 mei 2006 Onrust bij ouders en leerkrachten over de begeleiding van leerlingen met bijzondere noden 1. Algemeen De voorbije maand organiseerde CD&V vijf provinciale reactieavonden rond het leerzorgkader,

Nadere informatie

Expertmeeting Nederland- Vlaanderen

Expertmeeting Nederland- Vlaanderen Expertmeeting Nederland- Vlaanderen M-decreet of Passend onderwijs: wat kunnen we leren van elkaar? 29 maart 2017 - Arendonk M-decreet (2014): De M van Maatregelen! Maar ook M van mogelijkheden? Krachtlijnen

Nadere informatie

Veel gestelde vragen OKOplus

Veel gestelde vragen OKOplus Veel gestelde vragen OKOplus Inzet van de ondersteuning 1. Vraag: Kan deze ondersteuning breder ingezet worden in bijvoorbeeld alle klassen zoals dat bij de projecten van de waarborgregeling het geval

Nadere informatie

TELLING DECEMBER 2007: LEERLINGEN MET DIAGNOSE AUTISME Koen Scheurweg, Stafmedewerker beleidsondersteuning, VVKBuO

TELLING DECEMBER 2007: LEERLINGEN MET DIAGNOSE AUTISME Koen Scheurweg, Stafmedewerker beleidsondersteuning, VVKBuO TELLING DECEMBER 2007: LEERLINGEN MET DIAGNOSE AUTISME Koen Scheurweg, Stafmedewerker beleidsondersteuning, VVKBuO Onderstaand artikel geeft u, op basis van de tussentijdse telling door het VVKBuO, ten

Nadere informatie

Ronde van Vlaanderen VVSG

Ronde van Vlaanderen VVSG Ronde van Vlaanderen VVSG 9, 13, 20, 21 en 23 maart 2017 Patriek Delbaere Bruno Sagaert Hildegard Schmidt Actuele onderwijsdossiers Neutraliteit stedelijk en gemeentelijk onderwijs Bestuurlijke optimalisatie

Nadere informatie

Geïntegreerd Onderwijs GON Inclusief Onderwijs ION

Geïntegreerd Onderwijs GON Inclusief Onderwijs ION Geïntegreerd Onderwijs GON Inclusief Onderwijs ION Geïntegreerd onderwijs en inclusief onderwijs Om leerlingen met een beperking de kans te geven om les te volgen in een gewone school, kunnen zij GON-begeleiding

Nadere informatie

ANDERSTALIGE NIEUWKOMERS IN HET GEWOON VOLTIJDS SECUNDAIR ONDERWIJS

ANDERSTALIGE NIEUWKOMERS IN HET GEWOON VOLTIJDS SECUNDAIR ONDERWIJS ANDERSTALIGE NIEUWKOMERS IN HET GEWOON VOLTIJDS SECUNDAIR ONDERWIJS Stand van zaken: juli 2018 Agentschap voor Onderwijsdiensten METHODOLOGIE In het gewoon voltijds secundair onderwijs worden de anderstalige

Nadere informatie

Afsprakennota. Inschrijvingsrecht Schooljaar LOP SO Genk

Afsprakennota. Inschrijvingsrecht Schooljaar LOP SO Genk Afsprakennota Inschrijvingsrecht Schooljaar 2019-2020 LOP SO Genk Januari 2019 1 INHOUD Algemene principes en opmerkingen... 3 1 Capaciteit en volzetverklaring... 4 1.1 Capaciteit niveaus bepalen... 4

Nadere informatie

Kasterlinden. Buitengewoon secundair onderwijs OV1, OV2 en OV3. Kasterlinden, buitengewoon secundair onderwijs. 1 december 2016

Kasterlinden. Buitengewoon secundair onderwijs OV1, OV2 en OV3. Kasterlinden, buitengewoon secundair onderwijs. 1 december 2016 Kasterlinden Buitengewoon secundair onderwijs OV1, OV2 en OV3 1 december 2016 Kasterlinden, buitengewoon secundair onderwijs Structuur van het BuSO Types Basisaanbod (specifieke onderwijsbehoefte) Type

Nadere informatie

Ondersteuningsaanbod vanuit AgODi

Ondersteuningsaanbod vanuit AgODi Ondersteuningsaanbod vanuit AgODi November 2015 Afdeling basisonderwijs, DKO en CLB. Scholen en Leerlingen Gefaseerde aanpak Collectieve opvanginitiatieven Lokale Opvanginitiatieven Erkende vluchtelingen

Nadere informatie

RAPPORT BEVRAGING WAT BETEKENT HET M-DECREET VOOR KINDEREN MET EEN CHRONISCHE AANDOENING?

RAPPORT BEVRAGING WAT BETEKENT HET M-DECREET VOOR KINDEREN MET EEN CHRONISCHE AANDOENING? RAPPORT BEVRAGING WAT BETEKENT HET M-DECREET VOOR KINDEREN MET EEN CHRONISCHE AANDOENING? Inleiding Kinderen met een chronische ziekte hebben het niet altijd gemakkelijk om naar school te gaan. Ze zijn

Nadere informatie

Jeugddelinquentie & gesloten publieke opvang

Jeugddelinquentie & gesloten publieke opvang Jeugddelinquentie & gesloten publieke opvang WORKSHOP ONDERWIJS EN TEWERKSTELLING 02/05/2017 4 Topics Wie zijn onze leerlingen? Wat willen we rond onderwijs of tewerkstelling bereiken? Hoe pakken we dit

Nadere informatie

HOOFDSTUK 4. Wijzigingen van het decreet basisonderwijs van 25 februari 1997

HOOFDSTUK 4. Wijzigingen van het decreet basisonderwijs van 25 februari 1997 Voorontwerp van decreet tot wijziging van het decreet van 27 maart 1991 betreffende de rechtspositie van bepaalde personeelsleden van het Gemeenschapsonderwijs, het decreet van 27 maart 1991 betreffende

Nadere informatie

GO! verwelkomt meer leerlingen: leerlingencijfers kleuter- en leerplichtonderwijs

GO! verwelkomt meer leerlingen: leerlingencijfers kleuter- en leerplichtonderwijs Persbericht 11-09-2009 GO! verwelkomt meer leerlingen: leerlingencijfers kleuter- en leerplichtonderwijs Het GO! rondde zijn jaarlijkse spoedtelling af met een stijging van 2859 leerlingen. De stijging

Nadere informatie

Redelijke aanpassingen ook onder jouw vleugels

Redelijke aanpassingen ook onder jouw vleugels Redelijke aanpassingen ook onder jouw vleugels Greet Vanhove Dienst Lerenden 1. Het M-decreet in vogelvlucht 2. Gezocht: een nest voor Zeno? 3. Verkenningsvlucht 4. De vleugels uit de mouwen 2 Doelstellingen

Nadere informatie

Doelen. 1. Het onderzoek. 1. Het onderzoek. 1. Het onderzoek. 1. Het onderzoek 2/09/2015. M-decreet: motiveren tot kwaliteitsvolle leertrajecten

Doelen. 1. Het onderzoek. 1. Het onderzoek. 1. Het onderzoek. 1. Het onderzoek 2/09/2015. M-decreet: motiveren tot kwaliteitsvolle leertrajecten M-decreet: motiveren tot kwaliteitsvolle leertrajecten Praktijkgericht Wetenschappelijk Onderzoek 2014-2015 Projectteam: Mieke Meirsschaut, Frank Monsecour, Sarah Verslijcke Cofinanciering: scholengemeenschap

Nadere informatie

GEMOTIVEERD VERSLAG M-DECREET

GEMOTIVEERD VERSLAG M-DECREET GEMOTIVEERD VERSLAG M-DECREET IDENTIFICATIEGEGEVENS LEERLING Voor- en achternaam Geboortedatum Geslacht Adres OUDERS Voor- en achternaam moeder Voor- en achternaam vader Adres (indien anders dan adres

Nadere informatie

Hoe/Wanneer het Agentschap voor Onderwijsdiensten (AgODi)*** informeren?

Hoe/Wanneer het Agentschap voor Onderwijsdiensten (AgODi)*** informeren? Huisonderwijs Wat is huisonderwijs? elk onderwijs, gegeven aan leerplichtige leerlingen, buiten een erkende, gefinancierde of gesubsidieerde school (door de Vlaamse, Franse of Duitstalige Gemeenschap)

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, BESLUIT:

DE VLAAMSE REGERING, BESLUIT: Voorontwerp van decreet tot wijziging van het decreet basisonderwijs van 25 februari 1997 en de Codex Secundair Onderwijs van 17 december 2010, wat betreft maatregelen aan kinderen met specifieke onderwijsbehoeften

Nadere informatie

Ontwerp van decreet. betreffende maatregelen voor leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften. Amendementen. voorgesteld na indiening van het verslag

Ontwerp van decreet. betreffende maatregelen voor leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften. Amendementen. voorgesteld na indiening van het verslag stuk ingediend op 2290 (2013-2014) Nr. 6 12 maart 2014 (2013-2014) Ontwerp van decreet betreffende maatregelen voor leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften Amendementen voorgesteld Stukken in het

Nadere informatie

Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.6 - Maart 2009-373-

Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.6 - Maart 2009-373- Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.6 - Maart 2009-373- VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN VEERLE HEEREN VLAAMS MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN Vraag nr. 159 van 28 januari 2009

Nadere informatie

Kiezen na de basisschool

Kiezen na de basisschool Kiezen na de basisschool WATHOE LEREN KIEZEN Wat gebeurt er in de klas? Het werkboekje WATHOE leren kiezen WATHOE het secundair onderwijs Hoe ziet het secundair onderwijs eruit? Wat kan ik er leren? Het

Nadere informatie

Een leerling heeft niet langer een probleem, wel een oplossing Een eerste kennismaking voor CLB-medewerkers en leerlingenbegeleiders

Een leerling heeft niet langer een probleem, wel een oplossing Een eerste kennismaking voor CLB-medewerkers en leerlingenbegeleiders Het gemotiveerd verslag Een leerling heeft niet langer een probleem, wel een oplossing Een eerste kennismaking voor CLB-medewerkers en leerlingenbegeleiders Het gemotiveerd verslag 2 3 Een gemotiveerd

Nadere informatie

M-decreet. Het M-decreet: leerkrachten, scholen en CLB

M-decreet. Het M-decreet: leerkrachten, scholen en CLB M-decreet Het M-decreet: leerkrachten, scholen en CLB Citaat De school is bedacht om kinderen de kans te geven, later als ze in het ware leven staan, makkelijker hindernissen te nemen. Ze is in al te veel

Nadere informatie

EMMER IS VOL. m-deceet

EMMER IS VOL. m-deceet M-DECREET EMMER IS VOL m-deceet LIEVER NIET m-decreet LELIJK BEEST m-decreet Moeilijk-decreet Moet-dit-nu-echt-weldecreet Mogelijkheden-decreet . Vlaams decreet 10 juli 2008 : gelijke kansen en behandelingsdecreet.

Nadere informatie

De school kan het overschrijden, van de redelijke aanpassingen inroepen om een inschrijving teniet te doen.

De school kan het overschrijden, van de redelijke aanpassingen inroepen om een inschrijving teniet te doen. Redelijke aanpassingen De school kan het overschrijden, van de redelijke aanpassingen inroepen om een inschrijving teniet te doen. Om kinderen met bijzondere noden op te vangen zijn er mogelijk infrastructuuraanpassingen

Nadere informatie

Voorstel van resolutie

Voorstel van resolutie stuk ingediend op 1206 (2010-2011) Nr. 1 28 juni 2011 (2010-2011) Voorstel van resolutie van de dames Marleen Vanderpoorten, Irina De Knop, Ann Brusseel, Fientje Moerman, Gwenny De Vroe en Vera Van der

Nadere informatie

VR DOC.0450/5BIS

VR DOC.0450/5BIS VR 2018 0405 DOC.0450/5BIS Voorontwerp van decreet tot wijziging van het decreet van 27 maart 1991 betreffende de rechtspositie van bepaalde personeelsleden van het Gemeenschapsonderwijs, het decreet van

Nadere informatie

3 Zijn er op regionaal niveau netoverschrijdende afspraken gemaakt over het al dan niet toepassen van één of meerdere flexibele trajecten?

3 Zijn er op regionaal niveau netoverschrijdende afspraken gemaakt over het al dan niet toepassen van één of meerdere flexibele trajecten? Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel DOCUMENT VVKSO 201v2 Evaluatie flexibele leertrajecten Vragenlijst voor coördinerend directeurs 1 Zijn er op het niveau

Nadere informatie

a) Hoeveel van deze doelgroepmedewerkers verkregen een erkenning van bepaalde duur (2 jaar)?

a) Hoeveel van deze doelgroepmedewerkers verkregen een erkenning van bepaalde duur (2 jaar)? SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 221 van SABINE VERMEULEN datum: 12 januari 2015 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Doelgroepmedewerkers sociale-economiebedrijven - Erkenning

Nadere informatie

Nieuwe werkwijze voor ondersteuning (schooljaar 19-20)

Nieuwe werkwijze voor ondersteuning (schooljaar 19-20) Nieuwe werkwijze voor ondersteuning (schooljaar 19-20) Sinds het schooljaar 2017-2018 is er een nieuw ondersteuningsmodel voor de begeleiding van leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften ofwel kinderen

Nadere informatie

Opleiding voor schoolsecretariaten

Opleiding voor schoolsecretariaten Opleiding voor schoolsecretariaten 2018-2019 Agenda Deel 1: Toelichting nieuw kader inschrijvingsrecht Deel 2: 10 veelgestelde vragen over inschrijvingsrecht => Gewoon basisonderwijs 1 Deel 1: Nieuw kader

Nadere informatie

Doelstelling 20 jaar GO!

Doelstelling 20 jaar GO! Doelstelling 20 jaar GO! Dit feestjaar wordt aangegrepen om ons net op een zichtbare en feestelijke manier onder de aandacht te brengen en tezelfdertijd te werken aan een zinvol pedagogisch/strategisch

Nadere informatie

Deel 1 SCHOOLBEVOLKING. Hoofdstuk 8 : Onderwijs niet-confessionele zedenleer en godsdienst Basis- en secundair onderwijs

Deel 1 SCHOOLBEVOLKING. Hoofdstuk 8 : Onderwijs niet-confessionele zedenleer en godsdienst Basis- en secundair onderwijs Deel 1 SCHOOLBEVOLKING 1 Hoofdstuk 8 : Onderwijs niet-confessionele zedenleer en godsdienst Basis- en secundair onderwijs Schooljaar 2006-2007 GEWOON LAGER Aantal leerlingen die een cursus godsdienst of

Nadere informatie

Vrij CLB Waas & Dender NIEUWE ARBEIDSORGANISATIE

Vrij CLB Waas & Dender NIEUWE ARBEIDSORGANISATIE Vrij CLB Waas & Dender NIEUWE ARBEIDSORGANISATIE Visie VCLB Waas en Dender Als VCLB Waas en Dender willen we het verschil maken voor alle kinderen en jongeren in hun ontwikkeling, met speciale aandacht

Nadere informatie

Visietekst rond de samenwerking tussen het basisonderwijs en het secundair onderwijs

Visietekst rond de samenwerking tussen het basisonderwijs en het secundair onderwijs Visietekst rond de samenwerking tussen het basisonderwijs en het secundair onderwijs Inleiding: De pedagogische begeleiding heeft voor volgende jaren de samenwerking tussen BaO en SO als prioriteit gekozen.

Nadere informatie

Opleidingen tot vertrouwenspersoon in het onderwijs - Stand van zaken

Opleidingen tot vertrouwenspersoon in het onderwijs - Stand van zaken SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 500 van VERA CELIS datum: 23 mei 2017 aan HILDE CREVITS VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS Opleidingen tot vertrouwenspersoon in het onderwijs

Nadere informatie