De niveautest Handleiding voor mobiliteitsdeelnemers. Leer talen met Erasmus+ OLS

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De niveautest Handleiding voor mobiliteitsdeelnemers. Leer talen met Erasmus+ OLS"

Transcriptie

1 De niveautest Handleiding voor mobiliteitsdeelnemers Leer talen met Erasmus+ OLS Copyright 2015 ALTISSIA International S.A. All rights reserved. Latest update: 09/05/2016

2 Inhoud 1. Inleiding Systeemvereisten Toegang tot en inloggen op de Erasmus+ OLS-website Vervolledig uw Erasmus+ OLS-profiel Vervolledig uw Erasmus+ OLS-mobiliteitsprofiel Toegang tot de Erasmus+ OLS-niveautest Leg de Erasmus+ OLS-niveautest af Grammatica Woordenschat Taalhandelingen Luisteroefeningen Begrijpend lezen Resultaten van de niveautest Helpdesk Copyright 2015 ALTISSIA International S.A. All rights reserved.

3 1. Inleiding Welkom bij de Erasmus+ OLS-niveautest! Deze handleiding is bedoeld als inleiding op de niveautest van Online Linguistic Support om ervoor te zorgen dat uw resultaten uw kennis van de taal waarin u tijdens uw mobiliteit zult werken of studeren zo goed mogelijk weerspiegelen. 1.1 Wat is het doel van deze handleiding? Deze handleiding bevat instructies die u zullen helpen snel en efficiënt uw niveautest af te leggen. Eerst zult u meer vernemen over de systeemvereisten voor OLS en over de login op OLS. Zodra u toegang heeft tot uw account, bekijken we hoe de niveautest is opgebouwd en wat getest wordt. Tot slot geven we u enkele tips om het beste te halen uit uw resultaten. 2 Copyright 2015 ALTISSIA International S.A. All rights reserved.

4 2. Systeemvereisten Hieronder staan de minimale systeemvereisten die nodig zijn om de Erasmus+ OLSniveautest online te kunnen invullen: Besturingssysteem: Windows 8, Windows 7, Windows XP, Windows Vista, MAC OS X 10.1; Schermresolutie: 1024x768 Standaard-audiokaart Luidsprekers of koptelefoon Browser: Internet Explorer 7 of later; Mozilla Firefox 3.6 of later; Chrome 10 of later; Safari 5 of later Adobe Flash Player of HTML5 Breedbandinternetverbinding (DSL/kabel) 3 Copyright 2015 ALTISSIA International S.A. All rights reserved.

5 3. Toegang tot en inloggen op de Erasmus+ OLS-website Voordat u toegang krijgt tot de Erasmus+ OLS-niveautests, moet u uw account activeren. U zou daarvoor een automatische moeten hebben gekregen waarin uw logingegevens staan. Klik op de link in die om uw account te activeren. Om in te loggen, tikt u uw login en wachtwoord in die u via mail hebt ontvangen van uw uitzendende instelling/organisatie. Zodra u uw Erasmus+ OLS-account hebt geactiveerd, gaat u naar de link om toegang te krijgen tot de Erasmus+ OLS-homepagina. Om toegang te krijgen tot de loginpagina, klikt u op de knop Login in de rechterbovenhoek van uw scherm. 4 Copyright 2015 ALTISSIA International S.A. All rights reserved.

6 Als u uw wachtwoord bent vergeten, klikt u op de link Wachtwoord vergeten?. Als u problemen ondervindt, kunt u contact opnemen met het Erasmus+ OLS technisch ondersteuningsteam door te klikken op Support in de rechterbovenhoek van uw scherm. 5 Copyright 2015 ALTISSIA International S.A. All rights reserved.

7 4. Vervolledig uw Erasmus+ OLS-profiel Zodra u ingelogd bent, wordt u gevraagd uw profiel te bewerken en aan te vullen met uw persoonlijke informatie. Velden aangeduid met een rode asterisk (*) zijn verplicht (alle velden zijn verplicht). Indien u het wachtwoord wilt aanpassen dat u per mail ontving, vul Nieuw wachtwoord in en bevestig dit dan met de Bevestiging nieuw wachtwoord. 6 Copyright 2015 ALTISSIA International S.A. All rights reserved.

8 Voordat u op Wijzigingen opslaan klikt, moet u de juridische mededeling over gegevensbescherming lezen. U moet de voorwaarden inzake gegevensbescherming en geheimhouding aanvaarde voordat u uw profiel opslaat, anders kunt u niet verdergaan. Wanneer u klaar bent met het aanvullen van uw profiel, klikt u op Wijzigingen opslaan om verder te gaan. 5. Vervolledig uw Erasmus+ OLS-mobiliteitsprofiel Zodra u uw persoonlijk profiel compleet ingevuld is, wordt u gevraagd de details over uw Erasmus+-mobiliteit te vervolledigen. Velden aangeduid met een rode asterisk (*) zijn verplicht (alle velden zijn verplicht). 7 Copyright 2015 ALTISSIA International S.A. All rights reserved.

9 De taal van de test die u gaat afleggen, te vinden onder Doeltaal, werd door uw uitzendende instelling/organisatie aangeduid als de hoofdtaal van de opleiding of werk tijdens uw mobiliteitsperiode. U kunt dit veld niet aanpassen. Als u denkt dat de taal niet correct is, stop dan met het aanvullen van uw profiel en neem onmiddellijk contact op met uw uitzendende instelling/organisatie. Op uw profielpagina kan het veld lokale taal staan. De lokale taal kan door uw uitzendende instelling/organisatie worden gekozen als u bij uw eerste niveautest een resultaat hebt behaald tussen de ERK-niveaus B2 en C2. Deze optie is alleen mogelijk als de lokale taal van uw mobiliteitsland afwijkt van de hoofdtaal van uw studie/werk en mits deze taal beschikbaar is in de OLS. Let op dat de lokale taal alleen betrekking heeft op de taalcursussen en niet op de niveautests. De laatste niveautest wordt daarom in dezelfde taal afgelegd als de eerste niveautest, omdat dat de hoofdtaal van uw studie/werk is. Als uw resultaat bij de eerste niveautest tussen ERK-niveaus A1 en B1 ligt, wordt u dezelfde taal toegekend als uw eerste en tweede niveautest voor de taalcursussen (de hoofdtaal van uw studie/werk). In dat geval staat er geen lokale taal vermeld in dit veld bij uw gebruikersprofiel. Daarnaast dient u de data van uw mobiliteitsperiode te actualiseren. De geschatte mobiliteitsdata zijn belangrijk, omdat die bepalen op welke datum u uw tweede niveautest aflegt. Let u alstublieft op de datum van terugkeer en houd er rekening mee dat uw mobiliteit niet langer mag zijn dan 13 maanden. Geef ook uw tijdzone in, want dat kan later belangrijk zijn voor de live coaching-activiteiten, als u door uw uitzendende instelling/organisatie geselecteerd werd om OLSonlinetaalcursussen te volgen. Daarom moet u de tijdzone aanduiden waarin u tijdens uw mobiliteit zult studeren of werken. Houd er rekening mee dat u uw persoonlijk profiel en mobiliteitsprofiel moet aanvullen voordat u de niveautest kunt starten. 8 Copyright 2015 ALTISSIA International S.A. All rights reserved.

10 6. Toegang tot de Erasmus+ OLS-niveautest Wanneer u uw profielen hebt aangevuld, verschijnt een inleidende tekst over de niveautest. Als u uw persoonlijke profiel moet aanpassen, klikt u op Pas mijn profiel aan in de linkerbovenhoek van uw scherm. Voordat u de eerste niveautest maakt, bevat deze Welkom -pagina een reeks informatie over uw mobiliteit. U kan een of meerdere mobiliteitsvakken (indien u meerdere mobiliteiten heeft) terugvinden. De mobiliteitsvakken worden gerangschikt van de recentste naar de oudste. U kan uw mobiliteitsprofiel bewerken via het markeericoon ( ) rechtsboven. 9 Copyright 2015 ALTISSIA International S.A. All rights reserved.

11 The Elk mobiliteitsvak bevat info zoals: - Het land van bestemming; - De toegewezen taal voor uw niveautest; - Het mobiliteitstype, bvb. of de mobiliteit een studie/ stage hoger onderwijs betreft, een Vocational traineeship (VET) of een Youth European Voluntary Service (EVS); - De thuisinstelling die u uitgenodigd heeft de OLS te gebruiken; - Uw OLS ID (Identificatienummer dat enkel in het OLS-systeem gebruikt wordt om een uniek OLS-gebruik te identificeren. Indien u de OLS voor verschillende mobiliteiten gebruikt, zal u aparte OLS ID s hebben voor elk van uw mobiliteiten. Gelieve dit ID te vermelden wanneer u het technisch ondersteuningsteam van OLS contacteert bij opmerkingen.); - De startdatum van uw mobiliteit; - De einddatum van uw mobiliteit. Er staan een aantal knoppen op de welkomstpagina: Als u in uw mobiliteitsvak op Start mijn eerste niveautest klikt, kunt u beginnen met uw eerste niveautest. Nadat u uw eerste niveautest hebt afgelegd zullen de resultaten verschijnen aan de linkerkant van uw mobiliteitsvak. Door op "Resultaten te klikken, vindt u een meer gedetailleerde analyse van de resultaten van uw niveautest. Aan de rechterkant van uw mobiliteitsvak, kunt u een bericht vinden waarin staat wanneer uw eindniveautest beschikbaar is. Zodra deze beschikbaar is, kunt u de test beginnen door op de knop Start mijn eindniveautest te klikken. Het is verplicht om deze eindniveautest aan het einde van uw Erasmus+-mobiliteit te maken, om te kijken in hoeverre uw taalvaardigheid vooruit is gegaan tijdens uw verblijf in het buitenland. Er is geen verschil tussen de eerste Erasmus+ OLSniveautest (voorafgaand aan de mobiliteit) en de Erasmus+ OLS-eindniveautest (aan het einde van uw mobiliteit). De vragen kunnen anders zijn, omdat de test zich 10 Copyright 2015 ALTISSIA International S.A. All rights reserved.

12 automatisch aanpast. Aangezien beide niveautests op dezelfde principes zijn gebaseerd, kan de voortgang van uw taalvaardigheid tijdens uw mobiliteitsperiode worden gemeten. Als u uw eindniveautest hebt voltooid, zullen de resultaten aan de rechterkant van uw mobiliteitsvak verschijnen. Door op "Resultaten van mijn eindniveautest" te klikken, kunt u een meer gedetailleerde analyse van de resultaten van uw niveautest terugvinden. Als u bent uitgenodigd om een OLS-taalcursus te volgen, krijgt u toegang tot de cursus door op de knop "Start mijn taalcursus" onderaan uw mobiliteitsvak te klikken. Aan het einde van uw mobiliteitsperiode (zoals aangegeven in uw mobiliteitsvak) kunt u naar uw verklaring van deelname voor de OLS-taalcursus gaan door op "Mijn verklaring van deelname" te klikken. Vergeet niet om op de pagina compatibiliteit van uw materiaal uw interfacetaal voor de niveautest (de taal waarin de instructies worden getoond er zijn 24 talen beschikbaar) te kiezen, omdat u deze taal niet meer kunt veranderen tijdens de niveautest. 11 Copyright 2015 ALTISSIA International S.A. All rights reserved.

13 Zodra de compatibiliteit gecontroleerd is en uw instellingen overeenkomen met de verwachte specificaties, klikt u op Start de test. Na de controle van de compatibiliteit controleert het systeem uw audioconfiguratie. Klik op Klik om te luisteren om te controleren of uw luidsprekers of koptelefoon het audiovoorbeeld goed afspelen. (Controleer of de luidsprekers ingeschakeld zijn.) Klik op Ja als de audiotest gelukt is. Door op Nee te klikken als de audiotest mislukt is, wordt een nieuwe bericht getoond met een lijst van handelingen die u kunt doen om de audio in te stellen. Nadat u op Ja en dan op Verdergaan heeft geklikt, kunt u eindelijk starten met de niveautest. 12 Copyright 2015 ALTISSIA International S.A. All rights reserved.

14 7. Leg de Erasmus+ OLS-niveautest af De onlineniveautest, bestaande uit 70 vragen, bestaat uit volgende onderdelen: 1. Grammatica (20 vragen) 2. Woordenschat (15 vragen) 3. Taalhandelingen (15 vragen) 4. Luisteroefeningen (10 vragen) 5. Begrijpend lezen (10 vragen) De test duurt gemiddeld 40 tot 50 minuten. Er is echter geen tijdslimiet en u kunt zoveel tijd nemen als u wenst om de test in te vullen. Deze onderdelen richten zich op de evaluatie van uw communicatieve vaardigheid alsook op uw grammaticale, semantische en lexicale vaardigheden en uw spellingsvaardigheden. U kunt de test op elk moment opslaan en later vervolledigen, maar enkel volledig afgewerkte onderdelen worden opgeslagen, terwijl uw antwoorden in nie-afgeronde onderdelen verloren gaan. Als u uw niveautest moet afsluiten of als u een technisch probleem ondervindt, kunt u de test opnieuw starten vanaf het begin van het vorige onderdeel. Houd er rekening mee dat u niet kunt terugkeren naar een vraag voor revisie als u een antwoord geselecteerd heeft en op verdergaan heeft geklikt. Als u het antwoord op een vraag niet weet, klik dan op verdergaan en ga door met uw test, zonder een antwoord te selecteren. 13 Copyright 2015 ALTISSIA International S.A. All rights reserved.

15 7.1 Grammatica Het eerste onderdeel is toegespitst op uw grammaticale vaardigheid. Het onderdeel grammatica bevat twee soorten oefeningen: meerkeuzevragen en een gatentest (invuloefening) en bestaat uit 20 vragen. Het onderstaande voorbeeld toont een meerkeuzevraag in welke u het juiste antwoord moet kiezen uit een lijst met termen door op het kleine cirkeltje voor elk antwoord te klikken. Daarna klikt u op verdergaan om verder te gaan naar de volgende vraag. In de rechterbovenhoek van uw scherm, kunt u de moeilijkheidsgraad van elke vraag zien: die verhoogt of verlaagt naargelang uw niveau. Het systeem start automatisch met een vraag op niveau A2 (ERK). Onderaan de pagina kunt u de vooruitgang van uw test volgen via een balk. Elke ingevulde cel geeft het aantal gegeven antwoorden weer. De vooruitgangsbalk toont de 5 onderdelen die u moet vervolledigen om uw test af te maken. 14 Copyright 2015 ALTISSIA International S.A. All rights reserved.

16 De volgende screenshot toont het andere soort oefening die in dit onderdeel gebruikt wordt: de gatenoefening. Rekening houdend met de context en de betekenis van het fragment moet u de juiste vorm (aantal en/of geslacht, afhankelijk van de variabelen van de geselecteerde doeltaal) invullen, door te klikken op de velden en dat voor: - zelfstandige naamwoorden, - lidwoorden, - bijvoeglijke naamwoorden en - voornaamwoorden. Er zal ook gevraagd worden het volgende in te vullen: - de juiste tijd en vervoeging van werkwoorden (afhankelijk van de variabelen van de geselecteerde doeltaal), - de juiste voorzetsels en bijwoorden. 15 Copyright 2015 ALTISSIA International S.A. All rights reserved.

17 Voor elk onderdeel wordt u op volgende manier geïnformeerd: - het onderdeel (Grammatica, Woordenschat, enz.) dat u heeft afgelegd, - het aantal delen dat nog moet worden afgelegd, - het volgende onderdeel dat u zult moeten afleggen. 16 Copyright 2015 ALTISSIA International S.A. All rights reserved.

18 7.2 Woordenschat Het tweede onderdeel test uw lexicale vaardigheden met behulp van een onderdeel over woordenschat dat uit 15 vragen bestaat. Net al in het vorige onderdeel moet u meerkeuzevragen en vragen met gaten ( invuloefeningen ) beantwoorden door de juiste term (zelfstandig naamwoord, bijvoeglijk naamwoord, werkwoord, voornaamwoord en voorzetsel) te kiezen, rekening houdend met de gegeven context. Het woordenschatonderdeel bevat ook een aantal vagen die uw algemene kennis testen: 17 Copyright 2015 ALTISSIA International S.A. All rights reserved.

19 7.3 Taalhandelingen Het derde onderdeel, bestaande uit 15 vragen, test uw communicatievaardigheden. Uw vaardigheden, de taal juist en gepast te gebruiken voor communicatieve doeleinden, wordt getest met behulp van meerkeuzevragen. Het doel is te evalueren hoe u reageert in de doeltaal met behulp van een serie korte dialogen. Ook hier moet u het juiste antwoord kiezen uit een reeks mogelijke antwoorden: Of u moet het meest gepaste antwoord geven op een vraag: 18 Copyright 2015 ALTISSIA International S.A. All rights reserved.

20 7.4 Luisteroefeningen Het vierde onderdeel, bestaande uit 10 vragen, test uw luistervaardigheden. Elke vraag is gebaseerd op een audiofragment. U kunt uw audiomateriaal controleren door op het luidsprekericoontje aan de rechterkant van het introductiescherm te klikken. Om naar het fragment te luisteren klikt u op de luidspreker. U kunt elk audiofragment maximaal 3 keer beluisteren. We raden u aan de lijst met mogelijke antwoorden minstens een keer te lezen. Elke oefening heeft de vorm van een meerkeuzevraag gebaseerd op een korte dialoog. U zult, afhankelijk van de oefening en van de moeilijkheidsgraad, de gepaste geherformuleerde zin moeten kiezen die de kern of een aspect van het audiofragment verklaart. 19 Copyright 2015 ALTISSIA International S.A. All rights reserved.

21 Of u moet eenvoudigweg een woord of zin gebruikt in het dialoog, identificeren. Een voorbeeld volgt in de twee onderstaande screenshots: 20 Copyright 2015 ALTISSIA International S.A. All rights reserved.

22 In dit onderdeel worden opnieuw uw communicatievaardigheden getest, in die zin dat u het gepaste antwoord moet aanduiden rekening houdend met de context. U kunt de vraag krijgen de communicatieve context van een conversatie te achterhalen met behulp van een aantal elementen (beltoon, gebruikte taal: Met Charles, enz.): 21 Copyright 2015 ALTISSIA International S.A. All rights reserved.

23 7.5 Begrijpend lezen Het laatste onderdeel, bestaande uit 10 vragen, evalueert uw vaardigheid een geschreven alinea of tekst te begrijpen. Woordenschatkennis en tekstinzicht zijn twee andere vaardigheden die hier getest worden. Het soort fragmenten dat u voorgeschoteld krijgt (fragmenten uit kranten en advertenties, situatiebeschrijvingen, extracten uit dialogen, literaire fragmenten) kan specifieker zijn en naar meer specifieke contexten verwijzen, afhankelijk van uw moeilijkheidsgraad. Hier moet u de woordenschat in een context begrijpen uw kennis over bepaalde onderwerpen wordt niet getest en u moet aanduiden welke term overeenkomt met de term in de vraag of welke term overeenkomt met de beschrijving en omgekeerd: 22 Copyright 2015 ALTISSIA International S.A. All rights reserved.

24 8. Resultaten van de niveautest Nadat u de 5 testonderdelen heeft ingevuld, zult u een gedetailleerde analyse van uw prestaties toegestuurd krijgen, zoals getoond op onderstaande resultatenpagina: 23 Copyright 2015 ALTISSIA International S.A. All rights reserved.

25 In het bovenste gedeelte van uw scherm, aan de linkerkant, ziet u uw algemene niveau volgens het ERK, aangevuld met een korte beschrijving van dat behaalde niveau. De afbeeldingen aan de rechterkant geven weer waar u zich op dit moment bevindt op uw leerpad. In het midden van de pagina wordt een meer gedetailleerde feedback voor elke vaardigheid getoond. 24 Copyright 2015 ALTISSIA International S.A. All rights reserved.

26 Door te klikken op Print uw evaluatierapport kunt u een screenshot van uw testresultaten printen. Op uw welkompagina kunt u ook een PDF-bestand met uw resultaten downloaden door boven aan de pagina op de knop Resultaten van mijn eerste niveautest te klikken. Denk eraan dat u uw niveautest niet opnieuw kunt afleggen als u de test afgelegd heeft en uw resultaten ontvangen heeft. Dit kan een goede gelegenheid zijn om het beste te halen uit uw test. We raden u aan uw cv te updaten met uw recente taalniveau. Onderaan de pagina vindt u een link naar de Europass-pagina waar u uw Europass-curriculum vitae kunt opstellen of het sjabloon voor uw cv kunt downloaden om het later in te vullen. Instructies bij het invullen van uw Europass-cv of Taalpaspoort U zult gevraagd worden een formulier in te vullen waarop u uw moedertaal moet aanduiden. In het deel daaronder, andere talen, moet u de taal aanduiden waarin u getest bent (en/of de andere talen die u al kent dankzij zelfevaluatie) en de resultaten die u behaald heeft tijdens uw niveautest. Door te klikken op een van de taalvaardigheden, kunt u uw niveauscores, inclusief de beschrijvingen van het ERK, toevoegen met behulp van het uitrolmenu. 25 Copyright 2015 ALTISSIA International S.A. All rights reserved.

27 Enkel uzelf en de instelling/organisatie die verantwoordelijk is voor uw selectie of de coördinatie van uw EVS-project zullen de resultaten van uw niveautest ontvangen. Voor studenten hoger onderwijs en stagiairs zullen de resultaten niet doorgegeven worden aan de ontvangende instelling/organisatie. Voor EVS-vrijwilligers en VET-leerders worden de resultaten niet automatisch doorgegeven aan de andere organisatie(s) in het project. 26 Copyright 2015 ALTISSIA International S.A. All rights reserved.

28 De resultaten van de Erasmus+ OLS-niveautest weerhouden niemand ervan deel te nemen aan het Erasmus+ mobiliteitsprogramma. De resultaten mogen gebruikt worden door de uitzendende instelling/coördinerende organisatie om na te gaan welke deelnemers het meest behoefte aan taalkundige steun hebben. Aan het einde van uw Erasmus+-mobiliteitsperiode wordt van u verwacht dat u een nieuwe niveautest aflegt om uw voortgang op vlak van taalvaardigheid tijdens uw verblijf in het buitenland te evalueren. Op uw welkompagina vindt u een bericht waarin staat wanneer uw eindniveautest beschikbaar is. Zodra deze beschikbaar is, kunt u de test beginnen door boven aan uw homepagina op de knop Start mijn eindniveautest te klikken. Er is geen verschil tussen de eerste (vóór de mobiliteit) en de tweede (aan het einde van uw mobiliteit) Erasmus+ OLS-niveautest. De vragen kunnen verschillend zijn, aangezien de test adaptief is. Doordat beide testen gebaseerd zijn op dezelfde principes, kan uw voortgang op vlak van taalvaardigheid tijdens uw mobiliteitsperiode gemeten worden. Het PDF-bestand met de resultaten van uw eindniveautest kunt u downloaden door op uw welkompagina op de knop Resultaten van mijn eindniveautest te klikken. 27 Copyright 2015 ALTISSIA International S.A. All rights reserved.

29 Er volgen geen sancties wanneer uw taalniveau niet veranderd is tijdens uw Erasmus+mobiliteitsprogramma. Als uw taalniveau niet veranderd is tijdens uw verblijf in het buitenland, zal dat geen directe, negatieve gevolgen hebben voor uw deelname aan het Erasmus+-programma. Om het beste te maken van uw verblijf in het buitenland, zou u echter wel gemotiveerd moeten zijn om de taal van uw werk, studies of vrijwilligerswerk te leren. De Europese Commissie kan algemene gegevens over de niveautestresultaten gebruiken voor statistische doeleinden. 9. Helpdesk Als u problemen ondervindt tijdens het maken van de niveautest, neem dan contact op met ons technisch ondersteuningsteam door op elk willekeurig moment tijdens de niveautest in de rechter bovenhoek op Een probleem melden te klikken. Veel succes met uw Erasmus+ OLS-niveautest! 28 Copyright 2015 ALTISSIA International S.A. All rights reserved.

De niveautest Handleiding voor mobiliteitsdeelnemers. Leer talen met Erasmus+ OLS

De niveautest Handleiding voor mobiliteitsdeelnemers. Leer talen met Erasmus+ OLS De niveautest Handleiding voor mobiliteitsdeelnemers Leer talen met Erasmus+ OLS Copyright 2016 ALTISSIA International S.A. All rights reserved. Latest update: 27/07/2017 Inhoud 1. Inleiding... 2 1.1 Wat

Nadere informatie

De niveautest Handleiding voor uitwisselingsdeelnemers. Leer talen met Erasmus+ OLS Duits Engels Spaans Frans Italiaans Nederlands

De niveautest Handleiding voor uitwisselingsdeelnemers. Leer talen met Erasmus+ OLS Duits Engels Spaans Frans Italiaans Nederlands De niveautest Handleiding voor uitwisselingsdeelnemers Leer talen met Erasmus+ OLS Duits Engels Spaans Frans Italiaans Nederlands Copyright 2014 ALTISSIA International S.A. All rights reserved. Latest

Nadere informatie

Erasmus+ Online Linguïstische Steun. Profiteer optimaal van uw Erasmus+ ervaring!

Erasmus+ Online Linguïstische Steun. Profiteer optimaal van uw Erasmus+ ervaring! Erasmus+ Online Linguïstische Steun Profiteer optimaal van uw Erasmus+ ervaring! Erasmus+: verandert levens en verruimt het blikveld Erasmus+ is bedoeld om uw vaardigheden en inzetbaarheid een boost te

Nadere informatie

ERASMUS+ ONLINE LINGUÏSTISCHE STEUN

ERASMUS+ ONLINE LINGUÏSTISCHE STEUN ERASMUS+ ONLINE LINGUÏSTISCHE STEUN Profiteer optimaal van uw Erasmus+ervaring! ERASMUS+: VERANDERT LEVENS EN VERRUIMT HET BLIKVELD Erasmus+ is bedoeld om uw vaardigheden en inzetbaarheid een boost te

Nadere informatie

Online herhalingscursus Medewerker Luchtvracht

Online herhalingscursus Medewerker Luchtvracht Handleiding Online herhalingscursus Medewerker Luchtvracht Maak uw keuze in onderstaand schema. U kun hierna op de pagina inhoud het betreffende hoofdstuk aanklikken. 1 Inhoud 1. Inloggen... 3 2. Inloggen

Nadere informatie

Online herhalingscursus Security Awareness

Online herhalingscursus Security Awareness Handleiding Online herhalingscursus Security Awareness Maak uw keuze in onderstaand schema. U kun hierna op de pagina inhoud het betreffende hoofdstuk aanklikken. Inhoud 1. Inloggen met registratiecode

Nadere informatie

Online herhalingscursus Security Awareness

Online herhalingscursus Security Awareness Handleiding Online herhalingscursus Security Awareness Inzage voor BAL/personeelszaken Inhoud 1. Inloggen... 1 2. Per medewerker gegevens bekijken en certificaten printen... 2 3. Rapportages... 4 4. Omschrijving

Nadere informatie

Registreren als Elia leverancier op Ariba met uitnodiging

Registreren als Elia leverancier op Ariba met uitnodiging Registreren als Elia leverancier op Ariba met uitnodiging Over dit document Wanneer een aankoper van Elia een sourcing event publiceert en u uitnodigt om deel te nemen, ontvangt u een uitnodiging via e-

Nadere informatie

File Check B2C Handleiding

File Check B2C Handleiding File Check B2C Handleiding 1 P a g e Inhoudstafel 1. Algemene informatie... 3 2. Gebruiksaanwijzing... 3 a. Stap 1 : Registratie... 4 b. Stap 2: Login... 5 c. Stap 3 : Een nieuwe audit maken... 6 d. Stap

Nadere informatie

GEBRUIKERSHANDLEIDING MAAKJETRAINING.NL 1

GEBRUIKERSHANDLEIDING MAAKJETRAINING.NL 1 GEBRUIKERSHANDLEIDING MAAKJETRAINING.NL 1 INHOUD 1 Inleiding 3 1.1 De drie categorieën 3 2 Inloggen op MaakJeTraining 4 2.1 Registreren op MaakJeTraining 4 2.2 Inloggen met account 5 2.3 Veranderingen

Nadere informatie

Ariba Supplier Self-Registation

Ariba Supplier Self-Registation Over dit document Wanneer uw bedrijf geselecteerd is als Elia leverancier, wordt het geregistreerd in het Elia systeem zodat een bestelbon kan uitgestuurd worden. De eerste stap is dat u zich aanmeldt

Nadere informatie

Handleiding gebruik Citymail

Handleiding gebruik Citymail Handleiding gebruik Citymail Versie : 4.0.1 Jaar : 2014 Auteur : Citymail BV / Charly Traarbach Citymail BV Copyright 1 Citymail BV, Nederland 2014 Niets uit dit document mag worden vermenigvuldigd en/of

Nadere informatie

Gebruikshandleiding

Gebruikshandleiding http://www.esaotetraining.kpmg.it Gebruikshandleiding Inhoudstabel 1. Platform a) Toegang b) Wachtwoord personaliseren c) Sectie Mijn cursussen d) Reporting 2. Cursussen a) Inhoud van een standaardcursus

Nadere informatie

Handleiding website SVNL voor evenementenverkeersregelaars

Handleiding website SVNL voor evenementenverkeersregelaars Handleiding website SVNL voor evenementenverkeersregelaars Met deze handleiding maken wij u graag wegwijs op de website van Stichting Verkeersregelaars Nederland (SVNL). U vindt hier stap voor stap uitleg

Nadere informatie

Handleiding Mijn Kerk

Handleiding Mijn Kerk Handleiding Mijn Kerk 1 www.deinteractievekerk.nl Algemeen Uw kerk gaat de Interactieve Kerk gebruiken. In deze handleiding willen we u op een eenvoudige manier uitleggen hoe de Interactieve Kerk precies

Nadere informatie

Handleiding Mobility Online Erasmus Placement - Erasmus Belgica Placement - Non Erasmus Placement

Handleiding Mobility Online Erasmus Placement - Erasmus Belgica Placement - Non Erasmus Placement Handleiding Mobility Online Erasmus Placement - Erasmus Belgica Placement - Non Erasmus Placement Deadlines Meer info over de procedures en deadlines vind je in de informatiebrochure over internationale

Nadere informatie

Handleiding Website GerGemRijssen.nl

Handleiding Website GerGemRijssen.nl Handleiding Website GerGemRijssen.nl 2014 Gereformeerde Gemeenten te Rijssen. Alle rechten voorbehouden Publicatie datum: 6 Mei 2014 Contents Handleiding Website GerGemRijssen.nl... 1 Registreren... 3

Nadere informatie

Tetra Portaal Handleiding

Tetra Portaal Handleiding Tetra Portaal Handleiding Release Tetra B.V. 18-03-2015 Inhoudsopgave 1 Inloggen 3 1.1 Algemeen............................................... 3 1.2 Inloggen via Bricks Huisarts.....................................

Nadere informatie

Handleiding Mobility Online online application Erasmus Placement

Handleiding Mobility Online online application Erasmus Placement Handleiding Mobility Online online application Erasmus Placement Deadlines Dossier Mobility Online In geval van Erasmus Placement moet je dossier in Mobility Online volledig in orde zijn tegen de volgende

Nadere informatie

Handleiding NarrowCasting

Handleiding NarrowCasting Handleiding NarrowCasting http://portal.vebe-narrowcasting.nl september 2013 1 Inhoud Inloggen 3 Dia overzicht 4 Nieuwe dia toevoegen 5 Dia bewerken 9 Dia exporteren naar toonbankkaart 11 Presentatie exporteren

Nadere informatie

Vrije Universiteit Brussel. CALI Handleiding Online aanmeldingsapplicatie. Vrije Universiteit Brussel. Handleiding Online aanmeldingsapplicatie CALI

Vrije Universiteit Brussel. CALI Handleiding Online aanmeldingsapplicatie. Vrije Universiteit Brussel. Handleiding Online aanmeldingsapplicatie CALI Vrije Universiteit Brussel Handleiding Online aanmeldingsapplicatie 1 2 Inhoudstabel 1 Welkom!... 4 2 Inschrijven voor de opleiding... 5 2.1 Verschil online aanmeldingsapplicatie en SelfService Studenten?...

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Vertaalplatform

Gebruikershandleiding Vertaalplatform Gebruikershandleiding Vertaalplatform Context Talen, 2014 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 Gebruikershandleiding Vertaalplatform Context Talen... 1 Inloggen... 1 Browsers... 1 Wachtwoord wijzigen... 2

Nadere informatie

Handleiding voor de registratie in de ConstruBadge toepassing

Handleiding voor de registratie in de ConstruBadge toepassing Handleiding voor de registratie in de ConstruBadge toepassing U vindt hieronder een beschrijving van de stappen die u moet volgen om uw bedrijf te registreren in de ConstruBadge toepassing. 1. Kijk na

Nadere informatie

Installeren Adobe Flash Player

Installeren Adobe Flash Player Om uw afzetkeuze en celindeling online in te vullen, moet het programma Flash geïnstalleerd zijn op uw computer. Mocht dit nog niet op uw computer staan, dan krijgt u automatisch een foutmelding zodra

Nadere informatie

ERASMUS+ ONLINE LINGUÏSTISCHE STEUN

ERASMUS+ ONLINE LINGUÏSTISCHE STEUN ERASMUS+ ONLINE LINGUÏSTISCHE STEUN Profiteer optimaal van uw Erasmus+ervaring! ERASMUS+: VERANDERT LEVENS EN VERRUIMT HET BLIKVELD Erasmus+ is bedoeld om uw vaardigheden en inzetbaarheid een boost te

Nadere informatie

Veel gestelde vragen over de website kerkomroep

Veel gestelde vragen over de website kerkomroep Veel gestelde vragen over de website kerkomroep 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 Installatie sikn speler...3 Problemen bij installatie sikn speler?...4 Installatie Audiospeler overige browsers...6 Vind

Nadere informatie

MEDIA NAV navigatiesysteem Handleiding voor het downloaden van content via internet

MEDIA NAV navigatiesysteem Handleiding voor het downloaden van content via internet MEDIA NAV navigatiesysteem Handleiding voor het downloaden van content via internet Dit document beschrijft hoe u de software of content van uw navigatiesysteem kunt bijwerken. De screenshots die in deze

Nadere informatie

Veiligheid is een fundamenteel element in het kader van informatie-uitwisseling via internet

Veiligheid is een fundamenteel element in het kader van informatie-uitwisseling via internet Gebruikersgids Eenvoud, Innovatie, Veiligheid 1. Veiligheid van de PrivateEstateLife websites 2. Minimumconfiguratie a. Windows b. Macintosh 3. Eerste verbinding a. Ontvangen informatie b. Beveiligde verbinding

Nadere informatie

HANDLEIDING. 1. Wat heb je nodig? 2. Je PC klaarmaken

HANDLEIDING. 1. Wat heb je nodig? 2. Je PC klaarmaken HANDLEIDING 1. Wat heb je nodig? Dit heb je nodig om het BIS Online materiaal te gebruiken een geluidskaart in je computer; een luidspreker of koptelefoon; de laatste versie van Java Virtual Machine (die

Nadere informatie

Handleiding voor de registratie in de ConstruBadge toepassing

Handleiding voor de registratie in de ConstruBadge toepassing Handleiding voor de registratie in de ConstruBadge toepassing U vindt hieronder een beschrijving van de stappen die u moet volgen om uw bedrijf te registreren in de ConstruBadge toepassing. 1. Kijk na

Nadere informatie

Menu Door op de menuknop te klikken kunt u het hoofdmenu sluiten of openen. De menuknop is het icoon met drie streepjes vlak onder elkaar.

Menu Door op de menuknop te klikken kunt u het hoofdmenu sluiten of openen. De menuknop is het icoon met drie streepjes vlak onder elkaar. Start de Management Drives Viewer. Voer uw gebruikersnaam en wachtwoord in en klik op de button om in te loggen. Na inloggen opent het hoofdmenu automatisch. Menu Door op de menuknop te klikken kunt u

Nadere informatie

HRM-Reviews Reviews Handleiding voor PZ

HRM-Reviews Reviews Handleiding voor PZ HRM-Reviews Reviews Handleiding voor PZ In deze uitgebreide handleiding vindt u instructies om met Reviews in the Cloud aan de slag te gaan. U kunt deze handleiding ook downloaden (PDF). TIP: De navigatie

Nadere informatie

Inleiding. - Teksten aanpassen - Afbeeldingen toevoegen en verwijderen - Pagina s toevoegen en verwijderen - Pagina s publiceren

Inleiding. - Teksten aanpassen - Afbeeldingen toevoegen en verwijderen - Pagina s toevoegen en verwijderen - Pagina s publiceren Inleiding Voor u ziet u de handleiding van TYPO3 van Wijngaarden AutomatiseringsGroep. De handleiding geeft u antwoord geeft op de meest voorkomende vragen. U krijgt inzicht in het toevoegen van pagina

Nadere informatie

Handleiding VANAD Comvio SBC Windows

Handleiding VANAD Comvio SBC Windows Handleiding VANAD Comvio SBC Windows Toelichting In deze handleiding wordt beschreven hoe u te werk dient te gaan om uw computer voor te bereiden en in te loggen op VANAD Comvio SBC. Bestemming Dit document

Nadere informatie

De Liemers Helpt Partner Handleiding v1.1. De Liemers Helpt. Partner handleiding

De Liemers Helpt Partner Handleiding v1.1. De Liemers Helpt. Partner handleiding De Liemers Helpt Partner handleiding Je kunt de actuele versie van onze handleiding downloaden op: http://www.deliemershelpt.nl/partner-worden/partner-worden.html Registreren Om een account aan te maken

Nadere informatie

Handleiding Mobility Online online application Non-Erasmus Placement

Handleiding Mobility Online online application Non-Erasmus Placement Handleiding Mobility Online online application Non-Erasmus Placement Alle studenten die naar het buitenland gaan voor een stage moeten een dossier aanmaken in Mobility Online. Meer info over de procedures

Nadere informatie

Gebruikershandleiding online vacaturebanken vrijwilligerswerk

Gebruikershandleiding online vacaturebanken vrijwilligerswerk Gebruikershandleiding online vacaturebanken vrijwilligerswerk Inloggen Ga via uw internetbrowser (bij voorkeur Google Chrome of firefox) naar www.servicepuntvrijwilligerswerkhengelo.nl/typo3 U ziet vervolgens

Nadere informatie

Handleiding Cursisten

Handleiding Cursisten Handleiding Cursisten Inloggen op de cursus... 2 Inloggen:... 2 Wachtwoord vergeten:... 2 Profielpagina... 3 Profiel aanpassen:... 3 Profielfoto gebruiken:... 3 Berichten... 4 Berichten:... 4 Berichten

Nadere informatie

eservice Gebruikershandleiding eservice Gebruikershandleiding v1.0 Pagina 1

eservice Gebruikershandleiding eservice Gebruikershandleiding v1.0 Pagina 1 eservice Gebruikershandleiding eservice Gebruikershandleiding v1.0 Pagina 1 Inhoud Inhoud... 2 Maak een nieuwe gebruiker aan... 3 Registreer een machine... 8 Nieuwe tellerstand doorgeven... 11 Nieuwe bestelling

Nadere informatie

Handleiding Mobility Online Online application Erasmus Placement/Erasmus Belgica Placement / non-erasmus Placement

Handleiding Mobility Online Online application Erasmus Placement/Erasmus Belgica Placement / non-erasmus Placement Handleiding Mobility Online Online application Erasmus Placement/Erasmus Belgica Placement / non-erasmus Placement Deadlines Meer info over de procedures en deadlines vind je in de informatiebrochure over

Nadere informatie

1. VOORALEER JE BEGINT

1. VOORALEER JE BEGINT INHOUDSOPGAVE 1. Vooraleer je begint... 2 1.1. Pop-up blokkers instellen... 2 1.1.1. Mozilla Firefox... 2 1.1.2. Google Chrome... 3 1.1.3. Internet Explorer... 4 1.2. Browser Plugin instaleren... 5 1.2.1.

Nadere informatie

HANDLEIDING Groepsbeheerder \\ B2B community builders

HANDLEIDING Groepsbeheerder \\ B2B community builders HANDLEIDING Groepsbeheerder \\ B2B community builders www.chainels.com info@chainels.com Molengraaffsingel 12 2629JD Delft 015-3642667 Het platform Chainels De Chainels App 1. Inloggen 1.1 Waar kan ik

Nadere informatie

MyBroker. Gebruikershandleiding

MyBroker. Gebruikershandleiding MyBroker Gebruikershandleiding Inhoudsopgave 1. WAT MOET IK DOEN OM TOEGANG TE KRIJGEN TOT MIJN KLANTENZONE?... 3 1.1. PER E-MAIL... 3 1.2. VIA ONZE WEBSITE... 4 2. DE TOEGANG TOT MYBROKER... 5 3. CONSULTATIE

Nadere informatie

Deel 1 Stap 1: Klik op de downloadlink om uw persoonlijke versie van de software te downloaden.

Deel 1 Stap 1: Klik op de downloadlink om uw persoonlijke versie van de software te downloaden. GfK Internet Monitor installatie en inschakelen op Windows XP, Vista, 7 & 8 Voor deelname aan de GfK Internet Monitor is het volgende nodig: - Computer: Desktop (PC) of laptop - Besturingssysteem: Windows

Nadere informatie

SportCTM 2.0 Startscherm trainer

SportCTM 2.0 Startscherm trainer SportCTM 2.0 Startscherm trainer Inloggen Webapplicatie Via inlog.dotcomsport.com kun je in inloggen op de webapplicatie van het SportCTM. Wij adviseren onderstaande browsers Windows: Internet Explorer,

Nadere informatie

TUV Nederland QABV [HANDLEIDING TRAININGSPORTAAL] Auteur: Hans van den Elsen, Elsen Software Design and Solutions

TUV Nederland QABV [HANDLEIDING TRAININGSPORTAAL] Auteur: Hans van den Elsen, Elsen Software Design and Solutions 2014 TUV Nederland QABV [HANDLEIDING TRAININGSPORTAAL] Auteur: Hans van den Elsen, Elsen Software Design and Solutions Inhoud Inloggen... 3 Startpagina... 4 Trainingen... 5 Trainingen toevoegen... 7 Training

Nadere informatie

Aanvragen Postcode ideal

Aanvragen Postcode ideal Aanvragen Postcode ideal Om gebruik te kunnen maken van Postcode ideal dient u eerst een account aan te maken. Dit kunt u doen door in uw webshop via Webshop > Betaalmethodes > Postcode op de knop Maak

Nadere informatie

PhPlist Gebruikers Handleiding

PhPlist Gebruikers Handleiding PhPlist Gebruikers Handleiding Auteur: Sander Duivenvoorden Bedrijf: Buildnet webservices E-mail: support@buildnet.nl Datum: 23-09-2008 Laatste wijziging: 17-10-2008 Versie: 1.1 1 Inleiding Het verzenden

Nadere informatie

Handleiding ticketkoper Antigone Cloud Editie CC Lokeren

Handleiding ticketkoper Antigone Cloud Editie CC Lokeren Handleiding ticketkoper Antigone Cloud Editie CC Lokeren 1. Handleiding voor de ticketkoper Beste ticketkoper, Bedankt dat u kiest voor Cultureel Centrum Lokeren. Deze handleiding helpt u verder in het

Nadere informatie

Fast-Audit Handleiding

Fast-Audit Handleiding Fast-Audit Handleiding 1 P a g e Inhoudstafel 1. Algemene informatie... 3 2. Gebruiksaanwijzing... 3 a. Stap 1 : Registratie... 4 b. Stap 2: Login... 5 c. Stap 3 : Een nieuwe audit maken... 6 d. Stap 4:

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Self Service Voor Medewerkers

Gebruikershandleiding Self Service Voor Medewerkers Gebruikershandleiding Self Service Voor Medewerkers Inhoud 1. Algemeen... 3 2. Inloggen... 6 3. De module HR Self Service... 7 4. De taakbalk aan de linkerzijde... 8 5. Het afhandelen van openstaande taken...

Nadere informatie

Handleiding Simon. 5 juni Schouw Informatisering B.V. Danny Cevaal. Versienummer 1.0

Handleiding Simon. 5 juni Schouw Informatisering B.V. Danny Cevaal. Versienummer 1.0 Handleiding Simon 5 juni 2015 Schouw Informatisering B.V. Danny Cevaal Versienummer 1.0 2 Schouw Informatisering BV. behoudt zich het recht voor veranderingen in deze publicatie te allen tijde uit te voeren.

Nadere informatie

Handleiding ticketkoper Antigone Cloud Editie Jeugddienst Ninove

Handleiding ticketkoper Antigone Cloud Editie Jeugddienst Ninove Handleiding ticketkoper Antigone Cloud Editie Jeugddienst Ninove 1. Handleiding voor de ticketkoper Beste ticketkoper, Bedankt dat je kiest voor jeugddienst Ninove. Deze handleiding helpt je verder in

Nadere informatie

VIVA2.0. Systeembeheer. VIVA2.0 Systeembeheer

VIVA2.0. Systeembeheer. VIVA2.0 Systeembeheer Systeembeheer VIVA2.0 VIVA2.0 Systeembeheer CORILUS BV - PELMOLEN 20-3994 XZ HOUTEN - T 0031 (0)30 634 72 50 - F: 0031 (0)30 606 78 71 - info@corilus.nl - www.corilus.nl Inhoudsopgave 1. Algemene Informatie

Nadere informatie

Studentenhandleiding Studentenpagina STUDENTENPAGINA HANDLEIDING VOOR STUDENTEN. Handleiding Studentenpagina 1

Studentenhandleiding Studentenpagina STUDENTENPAGINA HANDLEIDING VOOR STUDENTEN. Handleiding Studentenpagina 1 Studentenhandleiding Studentenpagina STUDENTENPAGINA HANDLEIDING VOOR STUDENTEN Handleiding Studentenpagina 1 Inhoud van de handleiding Inhoud van de handleiding... 2 1. Inleiding... 3 2. Inloggen op de

Nadere informatie

Stap 0: Voorbereiding

Stap 0: Voorbereiding Welkom, Wat fijn dat je voor NT2+ van ThiemeMeulenhoff hebt gekozen! We helpen je graag op weg! Termen: Instituut Groepen Coördinator Docent Student Een onderwijsinstelling die uit een of meerdere groepen

Nadere informatie

Handleiding Elektronische leeromgeving

Handleiding Elektronische leeromgeving Handleiding Elektronische leeromgeving Inhoudsopgave 1. Inloggen 2. Navigatie 3. Starten 4. Module toevoegen 5. Module toegevoegd 6. Navigatie module 7. Met de module aan de slag! 8. Aan de slag 9. De

Nadere informatie

Handleiding ticketkoper AntigoneCloud Editie. CC Sint-Niklaas. Handleiding ticketkoper Antigonecloud editie 1

Handleiding ticketkoper AntigoneCloud Editie. CC Sint-Niklaas. Handleiding ticketkoper Antigonecloud editie 1 Handleiding ticketkoper AntigoneCloud Editie CC Sint-Niklaas Handleiding ticketkoper Antigonecloud editie 1 1. Handleiding voor de ticketkoper Beste ticketkoper, Let op: Voor een vlotte online reservatie

Nadere informatie

Deze verkorte handleiding is een handig hulpmiddel om u snel wegwijs te maken met de meest gebruikte functionaliteiten van Office Depot Online.

Deze verkorte handleiding is een handig hulpmiddel om u snel wegwijs te maken met de meest gebruikte functionaliteiten van Office Depot Online. S N E L A A N D E S L A G M E T O F F I C E D E P OT O N L I N E W E L KO M B I J O F F I C E D E P OT O N L I N E Deze verkorte handleiding is een handig hulpmiddel om u snel wegwijs te maken met de

Nadere informatie

Handleiding testgebruiker v.0.1

Handleiding testgebruiker v.0.1 Handleiding testgebruiker v.0.1 Handleiding testgebruiker v.0.1 Brands & Stories - 21.10.2014-1 Inhoud 1 Inleiding 3 1.1 Algemeen 3 1.2 Doelstelling 3 1.3 Een probleem rapporteren 3 2 Registreren 4 2.1

Nadere informatie

Handleiding gebruik ledengedeelte website Amsterdamse Golf Club

Handleiding gebruik ledengedeelte website Amsterdamse Golf Club Handleiding gebruik ledengedeelte website Amsterdamse Golf Club Januari 2016 1 Inhoudsopgave Inloggen op het beveiligde ledengedeelte van de website... 3 Onthouden inloggegevens op computer... 5 Wachtwoord

Nadere informatie

MEDIAPLUS (STUDENTEN) Aan de slag met Mediaplus Mei 2015. Hogeschool VIVES Dienst Onderwijs Onderwijsmedia

MEDIAPLUS (STUDENTEN) Aan de slag met Mediaplus Mei 2015. Hogeschool VIVES Dienst Onderwijs Onderwijsmedia MEDIAPLUS (STUDENTEN) Aan de slag met Mediaplus Mei 2015 Hogeschool VIVES Dienst Onderwijs Onderwijsmedia Inhoud 1. Vooraf...4 2. Mediaplus in de Cloud...4 2.1 Installatie Citrix Receiver...4 2.2 Mediaplus

Nadere informatie

----- Handleiding -----

----- Handleiding ----- ----- Handleiding ----- Optering 1. Een account Voordat u een optie kunt nemen moet u een account aanmaken op nieuwbouwinschrijving.nl. Dit kunt u doen door op de knop Log in rechtsboven op het scherm

Nadere informatie

Medewerker handleiding. PersoneelsSysteem - HorecaSysteem - ZorgSysteem

Medewerker handleiding. PersoneelsSysteem - HorecaSysteem - ZorgSysteem Medewerker handleiding PersoneelsSysteem - HorecaSysteem - ZorgSysteem Voorwoord Bedankt voor het downloaden van deze handleiding. De handleiding kan gebruikt worden voor het PersoneelsSysteem (www.personeelssysteem.nl),

Nadere informatie

TYP-TOP online HANDLEIDING VOOR DE LEERLING

TYP-TOP online HANDLEIDING VOOR DE LEERLING TYP-TOP online HANDLEIDING VOOR DE LEERLING Inhoudstafel 1 Eerste gebruik... 2 1.1 Typ-Top online opstarten... 2 1.2 Een licentie activeren... 3 1.3 Je account aan een klasgroep koppelen... 4 2 Oefeningen

Nadere informatie

HANDLEIDING Bedrijven \\ B2B community builders

HANDLEIDING Bedrijven \\ B2B community builders HANDLEIDING Bedrijven \\ B2B community builders www.chainels.com info@chainels.com Molengraaffsingel 12 2629JD Delft 015-3642667 Het platform Chainels De Chainels App 1. Inloggen 1.1 Waar kan ik inloggen?

Nadere informatie

Handleiding Mijn Eigen Academie

Handleiding Mijn Eigen Academie Handleiding Mijn Eigen Academie Inhoudsopgave Pagina Inloggen 3 Navigatie 4 Opleidingen volgen 5 Kopen op krediet 6 Aan de slag 7 Inhoud opleiding 8 Vragen en opdrachten 9 Afronding 10 Het assessment 11

Nadere informatie

Handleiding Evaluatieplatform Aanbieder

Handleiding Evaluatieplatform Aanbieder Handleiding Evaluatieplatform Aanbieder Versie 3 http://evaluatie.q-keurmerk.nl/ 1 Inhoudsopgave 1. Als aanbieder registreren... 3 2. Inloggen... 4 3. Cursus laten evalueren... 5 1. Inloggen als aanbieder

Nadere informatie

Quick start handleiding versie 1.0

Quick start handleiding versie 1.0 Quick start handleiding versie.0 Inleiding Beste gebruiker, Via dit document lopen we door de basis onderdelen van je eigen Mijn Kroost control panel. Dit control panel vormt de basis voor het gebruik

Nadere informatie

Handleiding Voor Bedrijven

Handleiding Voor Bedrijven Handleiding Voor Bedrijven Versie 1-2017 INHOUDSOPGAVE Inhoud 1. account 3 - Nieuw account aanmaken 2. Inloggen 5 - Op het beheersysteem 3. project 8 - Het aanmaken van een project 3b. project 14 - Biedingen

Nadere informatie

Instructies Trefpunt besloten website wijkgemeente I Alblasserdam

Instructies Trefpunt besloten website wijkgemeente I Alblasserdam Instructies Trefpunt besloten website wijkgemeente I Alblasserdam U heeft zojuist een account aangemaakt op het besloten deel van de website van wijkgemeente 1 (of u wilt uw profiel bewerken). Hieronder

Nadere informatie

Inhoud Aanmelden eerste keer... 3

Inhoud Aanmelden eerste keer... 3 Inhoud Aanmelden eerste keer... 3 Profiel invullen... 4 Hoe vinden andere zorgverleners mij?... 5 Andere zorgverleners zoeken... 5 Conversatie starten vanuit een groep... 6 Communiceren met niet zorgverleners

Nadere informatie

Shakespeak. Een praktische handleiding voor docenten. Copyright UMC St Radboud, IWOO afdeling EKO

Shakespeak. Een praktische handleiding voor docenten. Copyright UMC St Radboud, IWOO afdeling EKO Shakespeak Een praktische handleiding voor docenten Copyright UMC St Radboud, IWOO afdeling EKO Inhoudsopgave I. Shakespeak binnen het UMC St Radboud 3 II. Shakespeak gebruiksklaar maken: 4 a. uw account

Nadere informatie

Handleiding voor de toegang tot de beveiligde yourassets en youroffice websites

Handleiding voor de toegang tot de beveiligde yourassets en youroffice websites Handleiding voor de toegang tot de beveiligde yourassets en youroffice websites Inhoudstabel 1. Veiligheid... 3 2. Minimum vereiste configuratie... 3 a. Windows... 3 b. Macintosh... 3 3. Een eigen toegang

Nadere informatie

handleiding voor systeem het Management Drives Management Drives systeem Handleiding

handleiding voor systeem het Management Drives Management Drives systeem Handleiding handleiding voor het Management Drives systeem Management Drives systeem Handleiding Met het Management Drives systeem kunt u onder andere Management Drives vragenlijsten versturen, ontvangen en deze zowel

Nadere informatie

HANDLEIDING KAVO-TOOL

HANDLEIDING KAVO-TOOL Afdeling Jeugd Arenbergstraat 9 1000 Brussel Contactpersonen: Julie Bouttiau Anne De Ridder T 02 553 69 73 E-mail: kadervorming@cjsm.vlaanderen.be ///// HANDLEIDING KAVO-TOOL Handleiding voor verenigingen

Nadere informatie

Handleiding Mobility Online online application Erasmus Placement

Handleiding Mobility Online online application Erasmus Placement Handleiding Mobility Online online application Erasmus Placement Deadlines Dossier Mobility Online In geval van Erasmus Placement moet je dossier in Mobility Online volledig in orde zijn tegen de volgende

Nadere informatie

NASCHOLINGEN HANDLEIDING

NASCHOLINGEN HANDLEIDING NASCHOLINGEN HANDLEIDING Inhoudsopgave Sint-Michiel Nascholingsapplicatie... 2 Aanmelden op de nascholingsapplicatie... 3 2.1 Personeelsleden binnen ARKORUM of Sint-Michiel scholengroep... 3 2.2 Externe

Nadere informatie

Handleiding VPNL Instore Communicatie

Handleiding VPNL Instore Communicatie Handleiding VPNL Instore Communicatie Inhoudsopgave. Gebruikersomgeving. Dia s maken. Presentaties maken 9 4. Uitzending bekijken VersPlatform Nederland Handleiding VPNL Instore Communicatie . Gebruikersomgeving

Nadere informatie

Registreren, Inloggen en mijn gegevens aanpassen.

Registreren, Inloggen en mijn gegevens aanpassen. Inhoudsopgave Registreren, Inloggen en mijn gegevens aanpassen.... 3 Registreren... 3 Inloggen... 6 Mijn gegevens aanpassen.... 7 Het bestellen van boodschappen.... 8 1. De zoekfunctie.... 9 2. Ons assortiment....

Nadere informatie

Handleiding Mobility Online online application Erasmus Study

Handleiding Mobility Online online application Erasmus Study Handleiding Mobility Online online application Erasmus Study Deadlines Dossier Mobility Online In geval van een Erasmus Study moet je dossier in Mobility Online volledig in orde zijn tegen de volgende

Nadere informatie

HANDLEIDING Online personeel en salaris

HANDLEIDING Online personeel en salaris HANDLEIDING Online personeel en salaris Inloggen op loket.nl Via https://online.loket.nl/vsp.prd.loket.new/ kunt u inloggen op de online applicatie van loket.nl. U komt op het onderstaande inlogscherm.

Nadere informatie

Handleiding competitie.nevobo.nl

Handleiding competitie.nevobo.nl De competitiewebsite, welke via http://competitie.nevobo.nl/ te bereiken is, wordt steeds belangrijker in de volleybalcompetities van de Nevobo. In dit document vindt u informatie over de werking van deze

Nadere informatie

Handleiding van de Bibliotheek: e-books lezen op je e-reader - voor Windows en Sony e-reader

Handleiding van de Bibliotheek: e-books lezen op je e-reader - voor Windows en Sony e-reader Handleiding van de Bibliotheek: e-books lezen op je e-reader - voor Windows en Sony e-reader Bibliotheek.nl september 2015 Inhoudsopgave 1. Stap voor stap e-books lenen en lezen op je Sony e-reader...

Nadere informatie

Handleiding Gebruikersbeheer ROB-Net

Handleiding Gebruikersbeheer ROB-Net Beste ROB-Net gebruiker, Eerder hebben wij u geïnformeerd over het nieuwe eigen inlogportaal van ROB-Net, te vinden op https://login.rob-net.nl. Dit inlogportaal is voor de gebruikers van ROB-Net gratis.

Nadere informatie

IMPULSFONDS VOOR HET MIGRANTENBELEID

IMPULSFONDS VOOR HET MIGRANTENBELEID IMPULSFONDS VOOR HET MIGRANTENBELEID HANDLEIDING VOOR DE WEBAPPLICATIE Op deze pagina s vindt u de nodige informatie om te werken met de webapplicatie van het Impulsfonds. Wij raden u aan om deze pagina

Nadere informatie

Spottofy.nl. Handleiding deelnemer

Spottofy.nl. Handleiding deelnemer Spottofy.nl Handleiding deelnemer 1 2 Inleiding Aanhetwerk.nu is een online test- en- matchsysteem waarin jouw persoonlijke competenties getest en gematcht worden tegen de bestpassende functie. Deze handleiding

Nadere informatie

1. Inloggen op de Virtuele Vestiging... 3. 2. Declaraties... 4. 3. Facturen... 5. 5. Declaratiematrix... 5. 6. DeclaratieGoedkeuren...

1. Inloggen op de Virtuele Vestiging... 3. 2. Declaraties... 4. 3. Facturen... 5. 5. Declaratiematrix... 5. 6. DeclaratieGoedkeuren... Inhoudsopgave Inleiding...2 1. Inloggen op de Virtuele Vestiging... 3 2. Declaraties... 4 3. Facturen... 5 4. Loonafrekeningen...5 5. Declaratiematrix... 5 6. DeclaratieGoedkeuren... 7 7. DeclaratieStappen...

Nadere informatie

handleiding 2008/2009

handleiding 2008/2009 handleiding 2008/2009 Online digitale foto s plaatsen en delen met familie en vrienden INHOUD Hoofdstuk 1 1.1 Aanmelden 2 1.2 Album aanmaken 2 1.2.1 Klassiek foto s plaatsen 2 1.2.2 Geavanceerd foto s

Nadere informatie

Kaderledenwebsite gebruikershandleiding

Kaderledenwebsite gebruikershandleiding Kaderledenwebsite gebruikershandleiding In deze handleiding wordt uitgelegd op welke manier kaderleden gebruik kunnen maken van de kaderwebsite van FNV Bouw. Inleiding Door in de webbrowser naar https://kaderleden.fnvbouw.nl

Nadere informatie

Learning Management Systeem (LMS) Bedrijfsopleidingen

Learning Management Systeem (LMS) Bedrijfsopleidingen Learning Management Systeem (LMS) Bedrijfsopleidingen CURSISTEN HANDLEIDING November 2009 E-mail: bedrijfsopleidingen@lumc.nl 2009 Alle rechten voorbehouden LUMC-Bedrijfsopleidingen Behoudens de in of

Nadere informatie

Handleiding website SVNL voor evenementenverkeersregelaars

Handleiding website SVNL voor evenementenverkeersregelaars Handleiding website SVNL voor evenementenverkeersregelaars Met deze handleiding maken wij u graag wegwijs op de website van Stichting Verkeersregelaars Nederland (SVNL). U vindt hier stap voor stap uitleg

Nadere informatie

Handleiding Data invoer in LROI Datum: 16 oktober 2016 Laatste aanpassing: 4 september 2017

Handleiding Data invoer in LROI Datum: 16 oktober 2016 Laatste aanpassing: 4 september 2017 Handleiding Data invoer in LROI Datum: 16 oktober 2016 Laatste aanpassing: 4 september 2017 Handleiding LROI Data invoer maart 2017. Wijzigingen voorbehouden. 2014-2016 by LROI-Reports. All rights reserved.

Nadere informatie

Leerlingenhandleiding Beginnen met FlexBase

Leerlingenhandleiding Beginnen met FlexBase Leerlingenhandleiding Beginnen met FlexBase FlexBase is het leermiddelenarrangement voor het bakkersonderwijs in Nederland, waarbij zowel papieren als digitale leermiddelen worden gebruikt. Deze handleiding

Nadere informatie

Erasmus+ Online Linguïstische Steun. Profiteer optimaal van uw Erasmus+ervaring!

Erasmus+ Online Linguïstische Steun. Profiteer optimaal van uw Erasmus+ervaring! Erasmus+ Online Linguïstische Steun Profiteer optimaal van uw Erasmus+ervaring! Erasmus+: verandert levens en verruimt het blikveld Erasmus+ is bedoeld om uw vaardigheden en inzetbaarheid een boost te

Nadere informatie

UPPresentment Gebruikershandleiding. Overzicht en gebruik van de verschillende functionaliteiten V 1.1

UPPresentment Gebruikershandleiding. Overzicht en gebruik van de verschillende functionaliteiten V 1.1 UPPresentment Gebruikershandleiding Overzicht en gebruik van de verschillende functionaliteiten V 1.1 Maart 2011 Eerste Toegang 1 Inhoudstafel Inleiding... 2 Toegang... 3 Eerste Toegang... 3 Paswoord aanvragen...

Nadere informatie

Handleiding: ECAS account en URID aanmaken

Handleiding: ECAS account en URID aanmaken Afschrift Paraaf Koningskade 4 Postbus 91503 2509 EC Den Haag IPC 652 www.emissieautoriteit.nl Handleiding: ECAS account en URID aanmaken Inhoudsopgave Introductie... 3 Maak een ECAS account aan... 4 Mobiel

Nadere informatie

HRM-Reviews in the Cloud Handleiding voor PZ

HRM-Reviews in the Cloud Handleiding voor PZ HRM-Reviews in the Cloud Handleiding voor PZ In deze uitgebreide handleiding vindt u instructies om met Reviews in the Cloud aan de slag te gaan. U kunt deze handleiding ook downloaden (PDF). TIP: De navigatie

Nadere informatie

Handleiding EduArte Studentenportaal.

Handleiding EduArte Studentenportaal. Studentenportaal Handleiding EduArte Studentenportaal. Beste student, in deze handleiding is beschreven de instructies om te kunnen inloggen op het studentenportaal van het Hoornbeeck College en welke

Nadere informatie

MyBroker. Gebruikershandleiding

MyBroker. Gebruikershandleiding MyBroker Gebruikershandleiding Inhoudsopgave 1. WAT MOET IK DOEN OM TOEGANG TE KRIJGEN TOT MIJN KLANTENZONE?... 3 1.1. PER E-MAIL... 3 1.2. VIA ONZE WEBSITE... 4 2. DE TOEGANG TOT MYBROKER... 5 3. CONSULTATIE

Nadere informatie