Hoe afstammelingen van Dierick Beyvoets midden 17 e eeuw emigreerden vanuit Neerpelt via Alkmaar naar Overveen en Bloemendaal en daar leefden en

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Hoe afstammelingen van Dierick Beyvoets midden 17 e eeuw emigreerden vanuit Neerpelt via Alkmaar naar Overveen en Bloemendaal en daar leefden en"

Transcriptie

1 Hoe afstammelingen van Dierick Beyvoets midden 17 e eeuw emigreerden vanuit Neerpelt via Alkmaar naar Overveen en Bloemendaal en daar leefden en werkten als blekers en later als bloemisten.

2 Tijdens de 80-jarige oorlog ( ) trokken al Spanjaarden via Over Peelt en Neer Peelt naar de Noordelijke Nederlanden.

3 Vele Peltenaren emigreerden in die tijd naar de Noordelijke Nederlanden. Emigratielijsten met onze familieleden zijn te vinden in het boek van J. Mertens

4 In deze presentatie volgen we de emigratie van Jan Beyvoets met zijn zonen naar Alkmaar

5

6 Nederland was tijdens de emigratie van Jan Bijvoet meer water dan land. Alkmaar was slechts bereikbaar via de duinen langs de Noordzee.

7 Uit deze emigratielijsten van Mertens konden ook vaak familieverbanden worden afgeleid hetgeen resulteerde in de volgende stamboom.

8 Uit de emigrantenlijsten bleek dat de zoon van de stamvader Dierick Beyvoets Jan Beyvoets samen met zijn zonen Lambert en Hendrik in 1657 emigreerden van Neerpelt naar Alkmaar. Lambert en Hendrik maakten in Alkmaar kennis met de twee gezusters Bra. En van het een kwam het ander

9 Jan Beyvoets was lakenkoper in Alkmaar en Claes Bra een rijke bleker in Bloemendaal. Essentieel voor de Bijvoeten als blekers was dus het huwelijk van hun kinderen in Alkmaar.

10 Toen Jan met zijn zonen zich in 1657 Alkmaar vestigden konden de oudjes in Alkmaar zich het beleg van Alkmaar in 1573 nog best herinneren.

11 Uit gegevens van het kadaster blijkt dat Jan reeds in 1635 een huis kocht binnen de stadsgracht van Alkmaar. Uit het feit dat emigratie van Jan volgens de emigrantenlijst van Mertens plaatsond in 1657 kan geconcludeerd worden dat de familie al regelmatig pendelde tussen Neerpelt en Alkmaar (vermoedelijk als teuten).

12

13 De schoonvader van Lambert en Hendrik Bijvoet de bleker Claes Bra kocht voor zijn zoon Reyer Bra nog geen 100 meter verder een herberg De Rode Leeuw (kadaster nr. 2429). Later werd diens zoon Claes van Blommendaal hier herbergier. De naam ondersteunt dat de familie afkomstig is uit Bloemendaal.

14 Herberg gekocht in 1659 door bleker Claes Bra Woning gekocht in 1635 door lakenkoper Jan Beyvoets

15 Het blijkt dat op een luchtfoto anno 2007 de in 1635 en 1659 gekochte huizen nog steeds te vinden zijn. Iets meer inzoomen

16 Herberg De Rode Leeuw gekocht door Claes Bra voor zijn zoon Reyer. De twee woningen van Jan Bijvoets en zijn zoon Hendrik Bijvoet. Twee huizen met gemene muur en loden goot.

17 Claes Bra was bleker in Bloemendaal (Aelbertsberch) vlakbij Overveen. Vanuit Haarlem gezien lagen deze dorpen over het veen tegen de duinen.

18 Op huyden den eersten novembris anno 1674 compareerde voor mij Henrick van Gellinchuijsen notaris publijcq bij den hove van Hollant geadmitteerd binnen der stadt Haerlem residerende, ende de naergenoemde getuijgen, de eerbaere Cornelia Claess. wedwe van wijlen Lambert Jans Bijvoet saliger, bleeckster woonende tot Blommendael, geassisteert sijnde mette eersamen Jan Claess. Braet, mede bleecker tot Blommendael, haar broeder, ten eenre ende den eersamen Henrick Janss woonende tot Alkmaer, tegenwoordich sijnde binnen deser stadt ter andere sijde, de voornoemde eerste comparante geassisteert als vooren verclaerden aan de voornoemde tweede comparante haere swaeger in huere overgedaen te hebben gelijck den voornoemde tweede comparante bij desen bekende in huere aangenomen te hebben, de wooninge ende bleeckerije alwaer Vrij sijvertaald: comparante tegenwoordich op woont ende dat voor soo veel jaeren ende soodanige sommen van penningen ende conditien, mitsgaders gerecht ende ongerechticheden, Cornelia als sij eerste Bra, bleekster comparante en deselve weduwe bleeckerije van Lambert in huere heeft aangestaen, volgens Bijvoet, de huercedulle verhuurt haar daerwoning van sijnde, en waer blekerij toe aan ten desen haar wert gerefereert, wijders is tusschen de voornoemde comparantengeaccordeert ende versproocken dat den voornoemde zwager tweede Hendrik comparant Jansz alle t Bijvoet. bleeckersgereetschap t geene tot de voorscreven bleeckerije behoort off en daeraen dependeert aen hem sal nemen tot tauxatie ende prijsatie van eerelicke luijden hen des verstaende, waermede de voornoemde comparanten verclaerden seer wel tevreden te wesen, verbindende tot naercominge deses daer vooren hunne persoonen ende goederen beijde roerende ende onroerende subiecterende alle deselve ende keure vandien ten bedwange van alle rechten ende rechteren alles oprecht sonder fraude, consenterende hiervan gemaeckt ende gelevert te werden, een ofte meer openbaere instrumenten in behoorelicke forma, aldus gedaen ende gepasseert binnen den voorscreve stadt Herlem te comptoire mijns notaris ter presentie van Jacobus Groen ende Johannes van Gellinchuijsen als gelooffwaardige getuijgen hier toe versocht. Beij mijn Cornelia Claes, Jan Klasse Bra HEIJNDRICK JANSS BIJVOET T oirconde H.J. van Gellinchuijsen notaris publicq

19 De blekerijen in Bloemendaal zijn vaak vastgelegd op schilderijen uit die tijd. Vanuit de duinen had men een mooie doorkijk naar Haarlem met de oude Sint Bavo

20 Jacob van Ruysdael ( ) Gezicht op Haarlem vanuit de duinen. Daartussen de bleekvelden.

21 Wim Post heeft een pracht boek geschreven over onze familie. Vele gegevens in deze presentatie zijn ontleend aan dit boek.

22

23 Een blekerij uit Overveen is in het openluchtmuseum bij Arnhem weer opgebouwd.

24 Ets uit 1628 n.a.v. Beleg van Haarlem in 1572 Links Haarlem met de oude Sint Bavo en daarboven de vroegere Haarlemmermeer. Rechts (rond de Quirinuskapel) ligt Overveen met achter de duinen de Noordzee. Tussen Haarlem en Overveen de Zijlweg In Overveen de Quirinuskapel. Daar staat nu Restaurant Roozendaal.

25 Op deze plek is eeuwen later Rest. Roozendaal gebouwd (ledenvergadering B&B Stichting 2007) Huize Schoonoord Deze kaart is een ¼ slag gedraaid met het zuiden aan de linkerzijde. Naast de oude blekerijen zijn al de nieuwe tuinderijen te zien van de bloemisten.

26 Toen de blekerijen uit de tijd raakten werd in 1890 in het centrum van Bloemendaal voor de stoomwasserij van Bijvoet gebouwd. Thans omgebouwd naar appartementengebouw. De schoorsteen staat er echter nog.

27 Na Hendrik Bijvoet zijn nog 4 generaties blekers van beroep. Anthonie Bijvoet begon echter op de blekerij van zijn vader met het telen van bloembollen.

28 Anthonie Nicolaas Bijvoet ( ) startte in 1828 het bloembollenbedrijf Gebroeders Bijvoet.

29 Anthonie Bijvoet kocht in 1850 als woning Schoonoord (links op de foto). Schoonoord was gebouwd in 1650 als hofstede. Vier generaties van de familie Bijvoet werden hier geboren en waren in het bollenvak werkzaam.

30 Het landgoed Schoonoord ligt aan de Brouwersvaart. Rondom dit landgoed werden de bollenvelden aangelegd. Het pand staat nu op de monumentenlijst.

31 Van Gebr. Bijvoet zijn vele documenten bewaard gebleven. Prachtig is de wijze waarbij in 1836 uitstel van betaling werd gevraagd.

32 Het oude raadhuis van Overveen werd vele jaren gebruikt door de bloemisten voor bloemententoonstellingen en veilingen. Op de plaats van het Klokhuis werd restaurant Rozendaal gebouwd, de locatie waar in 2007 de ledenvergadering werd gehouden van de B&B Stichting.

33 Omcirkeld Jaap Bijvoet, directeur Gebroeders Bijvoet tussen de 1 e en 2 e wereldoorlog. Hij maakte in 1916 een zakenreis naar Amerika. Het dagboek van deze zakenreis en vele andere gegevens over Gebr. Bijvoet zijn in een artikel op onze website opgenomen.

34 In dezelfde tijd was ook Restaurant Roozendaal (hierboven) al een geliefde pleisterplaats voor de familie Bijvoet in Overveen.

35 Vele nakomelingen van Anthonie zijn werkzaam geweest als bloemisten in Overveen. Er was in Gebroeders Bijvoet geen plaats voor zoveel familieleden. Geen nood; een nieuw bedrijf werd aangekocht of opgericht.

36 Bloembollenvelden rond Haarlem kregen zelfs koninklijk bezoek. Hier nabij de nieuwe Sint Bavo waar Han Bijvoet zoveel kunstwerken heeft vervaardigd en waar in 2007 zijn zoon Olav een rondleiding heeft verzorgd voor de leden van de B&B Stichting.

37 Ook nu nog staan tussen Haarlem en Leiden vele bloembollenvelden in volle bloei

38 Deze presentatie is vervaardigd naar aanleiding van de ledenvergadering van de Bijvoet & Byvoet Stichting in 2007 te Overveen. Overveen als bakermat van de blekers- en bloemistenfamilie Bijvoet. De presentatie eindigt met een bloembollengroet vanuit de Keukenhof te Lisse.

Tot voogden over de kinderen werden benoemd: a. Gijsbert Jansen, z1jn zwager; b. Rijck Willemsen haefmeester,

Tot voogden over de kinderen werden benoemd: a. Gijsbert Jansen, z1jn zwager; b. Rijck Willemsen haefmeester, \ î ;.fo: ( AKTE VAN MOMBERSCHAP = VOOGDIJ BENOEMING 24 juli 1693 pag.1 In verband met het overlijden van Elisabeth Jans vindt deze akte van benoeming van voogden plaats door Hendrick Willemsen Poort over

Nadere informatie

7.10 Aanbesteding herbouw van spits in 1714

7.10 Aanbesteding herbouw van spits in 1714 7.10 Aanbesteding herbouw van spits in 1714 Transcriptie van document: RHCE Schepenbank Heeze Leende en Zesgehuchten, A-0210, nr.1653, fol. 42 t/m 44 gedateerd 11 mei 1714: Regel nummer tekst interpretatie

Nadere informatie

De oudste generaties Stoel in Dordrecht

De oudste generaties Stoel in Dordrecht De oudste generaties Stoel in Dordrecht In het Regionaal Archief Dordrecht bevindt zich onder Toegang 116 (Collectie van familiepapieren en genealogische aantekeningen), Inventarisnummer 763 een dossier

Nadere informatie

Hoe men eertijds placht te leven met de oude notarieele archieven,

Hoe men eertijds placht te leven met de oude notarieele archieven, Hoe men eertijds placht te leven met de oude notarieele archieven, dat blijkt ons uit onderstaande acte van openbare verkoop. Welke treurige uitwerking deze handelwijze medebracht, bespeurt men spoedig

Nadere informatie

Bewoners van de hof van Walem

Bewoners van de hof van Walem Bewoners van de hof van Walem Tegenwoordig adres: Walem 26, 26a In het archief van het Norbertinessenklooster van St. Gerlach bevindt zich een akte, gedateerd 13 november 1455.1 In deze akte verwerft Johan

Nadere informatie

Genealogie Van Eyndhoven 's-hertogenbosch 1606 tot 1787

Genealogie Van Eyndhoven 's-hertogenbosch 1606 tot 1787 Genealogie Van Eyndhoven 's-hertogenbosch 1606 tot 1787 Zegel wapenschild uit één van de protocolboeken van Notaris van Eijndhoven Nicolaes Adriaenszn van Eijndhoven is de verste rechtstreekse stamvader

Nadere informatie

Gerechtsbestuur Doorn, (163)

Gerechtsbestuur Doorn, (163) NT00163_67 Nadere Toegang op inv. nr 67 uit het archief van het Gerechtsbestuur Doorn, 1649-1810 (163) H.J. Postema Juli 2010 Inleiding In dit document zijn de voorwaarden van aanbesteding door het gerecht

Nadere informatie

Register van. protocolen en opdrachten, transporten, custingh ende. rentebrieven, te beginnen op. desen den tijt van. secretaris Boudewijn

Register van. protocolen en opdrachten, transporten, custingh ende. rentebrieven, te beginnen op. desen den tijt van. secretaris Boudewijn Register van protocolen en opdrachten, transporten, custingh ende rentebrieven, te beginnen op desen den tijt van secretaris Boudewijn Boenes den 15 e sept. ano 1689 ende eijndigende den 12 e april 1704

Nadere informatie

juni Testament van Echtelieden die verklaarde beneeden ƒ 2000 gegoed te zijn en is hierin geen Fideicommis. Art 51

juni Testament van Echtelieden die verklaarde beneeden ƒ 2000 gegoed te zijn en is hierin geen Fideicommis. Art 51 6112-95 6 juni 1795 Testament van Echtelieden die verklaarde beneeden ƒ 2000 gegoed te zijn en is hierin geen Fideicommis Art 51 Op heden den zesden junij in den jaare zeventienhonderdvijf en negentig

Nadere informatie

De Koornwinders in Hazerswoude

De Koornwinders in Hazerswoude De Koornwinders in Hazerswoude Tom en Marita Koornwinder T.H.Koornwinder@uva.nl laatst gewijzigd 24 oktober 2013 Inleiding Dit is een licht bewerkte versie van een presentatie die tijdens een familiereünie

Nadere informatie

Stadsgerecht Rhenen, (66)

Stadsgerecht Rhenen, (66) NT00066_40-8 Nadere Toegang op inv. nr. 40-8 uit het archief van het Stadsgerecht Rhenen, 1461-1812 (66) J.P.J. Heijman en D. van Hillegondsberg 2006, 2010; versie oktober 2018 Inleiding In 2006 is dhr.

Nadere informatie

Stadsbestuur Rhenen, (152)

Stadsbestuur Rhenen, (152) NT00152_815b Nadere Toegang op inv. nr 815b uit het archief van het Stadsbestuur Rhenen, 1337-1851 (152) A. de Jong en H.J. Postema Januari 2017 Inleiding Dit inventarisnummer bevat een afgeloste rentebrief,

Nadere informatie

Het van. levenseinde Jr. Bonaventura Randerode van der. en van eene dramatische overlevering,

Het van. levenseinde Jr. Bonaventura Randerode van der. en van eene dramatische overlevering, Het van In levenseinde Jr. Bonaventura Randerode van der. en van eene dramatische overlevering, ons orgaan van 19071) heeft wijlen de Heer W. M. C. Regt de geschiedenis van de ridderhofstad in Koudekerk

Nadere informatie

Transcripties van acten

Transcripties van acten Notarieel Archief Woerden en Barwoutswaarder Transcripties van acten 1655 Woerden, Notarieel Archief no.8537, 25 maart 1655, voor notaris G. van Gorcum, Huur pannenbakkerij, en koop aarde en gereedschap.

Nadere informatie

Het verpondingscohier van Andel van 1731

Het verpondingscohier van Andel van 1731 Het verpondingscohier van Andel van 1731 Inleiding Van de verpondingen van Andel zijn twee registraties bewaard geblevem uit 1731 [1] en 1733 [2], waarin een volledige opsomming van alle huizen in het

Nadere informatie

heemkring CAMPENHOLT

heemkring CAMPENHOLT Staet ende Liste geformeert bij Meyer ende schepenen der parochie van Bucken van alle de persoonen, mans, vrouwen, kinderen, domestiquen, mede de qualitijten, officien, neringen, ambachten etc., alles

Nadere informatie

3232 8 03-07-1651: Evert Woutersz Bodt tot Laren 3232 16-17

3232 8 03-07-1651: Evert Woutersz Bodt tot Laren 3232 16-17 OUD RECHTERLIJK ARCHIEF BLARICUM EN LAREN; SCHEPENROL TOEGANGSNUMMER SAGV155.2 Streekarchief Gooi en Vechtstreek; Oude Enghweg 23, 1217JB Hilversum Tel. 035-629 26 46 Inv.nr. Blz. Nr. OUD RECHTERLIJK ARCHIEF

Nadere informatie

Beschrijving van de grafzerken in de Adriaen Janszkerk in 1922

Beschrijving van de grafzerken in de Adriaen Janszkerk in 1922 Beschrijving van de grafzerken in de Adriaen Janszkerk in 1922 door Bloys van Treslong Prins in Genealogische en heraldische gedenkwaardigheden in en uit de kerken in de provincie Zuid-Holland. blz. 540

Nadere informatie

Octroij verleent aen M(eeste)r Sijmon Douw op sijne inventie. gedurende den tijt van eenentwintich jaren.

Octroij verleent aen M(eeste)r Sijmon Douw op sijne inventie. gedurende den tijt van eenentwintich jaren. Octroij verleent aen M(eeste)r Sijmon Douw op sijne inventie van nieuw horologiewerck, gedurende den tijt van eenentwintich jaren. De Staten generael der Vereenichde Nederlanden, allen den geenen die desen

Nadere informatie

Ytzen Lieuwes Tamminga # Hiltje Karsjens Kalma * , *

Ytzen Lieuwes Tamminga # Hiltje Karsjens Kalma * , * Ytzen Lieuwes Tamminga # Hiltje Karsjens Kalma * 29-07-1811, + 22-07-1897 *19-08-1826 + 24-11-1914 Ytzen Lieuwes (N) was bijna 33 jaar toen hij met Hiltje Karsjens Kalma trouwde. Hiltje was de dochter

Nadere informatie

Notariële Akten na Overlijden Klaas Breedijk (172 )

Notariële Akten na Overlijden Klaas Breedijk (172 ) Notariële Akten na Overlijden Klaas Breedijk (172 ) (Tussen haakjes de RIN nummers in de stamboom www.breedijk.net. ) Klaas Breedijk: ik heb opgezocht wat ik op internet allemaal gevonden heb over zijn

Nadere informatie

In den Name Godes. Amen

In den Name Godes. Amen 1 4139-103 18-11-1754 In den Name Godes Amen Op heden, den 18 de dags der maant november, synde sondags des avonds de clok omtrent 9 uren in den jare na Christie geboorten Aº 1754, Compareerde voor my

Nadere informatie

Franciska Margrita van Weede

Franciska Margrita van Weede Franciska Margrita van Weede De huwelijkse voorwaarden voor haar ouders Francis van Weede en Mechtilde Francoise van Amerongen zijn op 11 Mei 1637 opgesteld 1. De huwelijksluiden zijn: voor de bruidegom

Nadere informatie

transcriptie en bewerking C.C.J. Lans

transcriptie en bewerking C.C.J. Lans 10 e PENNING STORMPOLDER 1556 transcriptie en bewerking C.C.J. Lans Zoals in de inleiding vermeld is van dit ambacht slechts de tiende penning lijst bewaard gebleven over 1556, in de hierna volgende lijst

Nadere informatie

Verantwoording. Transcriptie 52

Verantwoording. Transcriptie 52 Verantwoording Bij de hiernavolgende transcriptie van het oprichtingsconcept van de Vlissingse Compagnie van Kaapvaart uit 1623 en de begeleidende brief voor Prins Maurits is voor de oorspronkelijke methode

Nadere informatie

EXCERPTEN. OUD-RECHTERLIJK-ARCHIEF van HUIZEN

EXCERPTEN. OUD-RECHTERLIJK-ARCHIEF van HUIZEN EXCERPTEN van een persoonlijke selectie van documenten uit het OUD-RECHTERLIJK-ARCHIEF van HUIZEN aanwezig in: Voorheen: Noord Hollands Archief te Haarlem THANS: Stads- en streekarchief voor Naarden, Bussum,

Nadere informatie

Een korte wandeling op de Vredehofstraat. Echter niet in 1990, maar in En die straat heette toen de Soestdijkerstraatweg.

Een korte wandeling op de Vredehofstraat. Echter niet in 1990, maar in En die straat heette toen de Soestdijkerstraatweg. en Achter den Engh. En even zóó zal het nog wel zijn, en zal het blijven, zoolang aldaar de boekweit en de heide bloeien, en honig en was, als handelsartikelen, begeerd worden. 6. Ganzen 20 In Art. 13

Nadere informatie

Boek Utrechtse Tegels supplement. Toewijzingen conform de huidige inzichten betreffende afbeeldingen in het boek Utrechtse tegels

Boek Utrechtse Tegels supplement. Toewijzingen conform de huidige inzichten betreffende afbeeldingen in het boek Utrechtse tegels Boek Utrechtse Tegels 1600 1900 supplement Toewijzingen conform de huidige inzichten betreffende afbeeldingen in het boek Utrechtse tegels 1600 1900 09 Aanvulling 1 (tegelbakkerijen E=Lucas Bolwerk, F=Schillemans,

Nadere informatie

Stad Processt(ukken) stad Enschede. Biesink c(ontr)a Nijhoff.

Stad Processt(ukken) stad Enschede. Biesink c(ontr)a Nijhoff. Stad 73-137. Processt(ukken) stad Enschede. 1691 Biesink c(ontr)a Nijho. Folio1. (in kantlijn:) Sij gestelt in handen van Jan Nijho om te diminueren binnen de(n) tijdt nae landt(recht), si velit. Endscheide

Nadere informatie

Rondrit naar Groede 94.99 km

Rondrit naar Groede 94.99 km Rondrit naar Groede 94.99 0 2.04 0 Lissewege Het zeer landelijke Lissewege hoort sinds de gemeentefusies bij Brugge. De naam van het dorp duikt op in de 11de eeuw en zou afkomstig kunnen zijn van 'liswega',

Nadere informatie

ZANDVLIET (onder Schijndel)

ZANDVLIET (onder Schijndel) ZANDVLIET (onder Schijndel) Gegevens per perceel Laatste verandering: 18-11-2012 Rekonstruktie van Veghel Martien van Asseldonk Perceel nr. 1 Beschrijving: Een kleyn huijsken met den hoff ende aangelag,

Nadere informatie

Beusichem, transcriptie akten oudrechterlijk archief

Beusichem, transcriptie akten oudrechterlijk archief Beusichem, transcriptie akten oudrechterlijk archief 1649 1693 - gemaakt door Peter van der Lee - Oorspronkelijke bron Archiefinstelling: Gelders Archief, Arnhem Archief: ORA Graafschap Buren, het schoutambt

Nadere informatie

Het drama van twee geliefden, die niet met elkaar mochten trouwen, terwijl zij 7 maanden zwanger was

Het drama van twee geliefden, die niet met elkaar mochten trouwen, terwijl zij 7 maanden zwanger was Het drama van twee geliefden, die niet met elkaar mochten trouwen, terwijl zij 7 maanden zwanger was Breda, 16 april 1843 Het vinden van eene vrouwen-muts en klomp in de haven te Leur had reeds op den

Nadere informatie

Café Kerkemeijer te Rekken

Café Kerkemeijer te Rekken -17- Café Kerkemeijer te Rekken Inleiding Café Kerkemeijer, aan de Rekkenseweg te Rekken, is in de gehele regio een bekende locatie en één om wat voor bijeenkomst dan ook te houden. Iedereen in Rekken

Nadere informatie

DE EERSTE KALANDERMOLEN IN ROTTERDAM DOOR W. J. L. POELMANS.

DE EERSTE KALANDERMOLEN IN ROTTERDAM DOOR W. J. L. POELMANS. DE EERSTE KALANDERMOLEN IN ROTTERDAM DOOR W. J. L. POELMANS. In de Bronnen voor de Geschiedenis van Rotterdam, deel II, komt veel merkwaardigs voor over den historicus Jacob Lois. De inventaris van zijn

Nadere informatie

Begraafboek Dordrecht de vrouw van Jan Dierckse Stoel indt borge m[eeste]r poorthie [=burgemeesterspoortje]

Begraafboek Dordrecht de vrouw van Jan Dierckse Stoel indt borge m[eeste]r poorthie [=burgemeesterspoortje] Doopboek Dordrecht NH 30-11-1642 [Ouders:] Dirck Janssen en Maeijken Meelis [kind:] Johannes Trouwboek Dordrecht Augustijnenkerk 1664 Den 2 maert 1664 Jan Dircksz schippersgast J[onge] M[an] won[end] in

Nadere informatie

NT00064_152. Nadere Toegang op inv. nr 152. uit het archief van de. Dorpsgerechten, 1515-1813 (64) H.J. Postema

NT00064_152. Nadere Toegang op inv. nr 152. uit het archief van de. Dorpsgerechten, 1515-1813 (64) H.J. Postema NT00064_152 Nadere Toegang op inv. nr 152 uit het archief van de Dorpsgerechten, 1515-1813 (64) H.J. Postema Juni 2013 Inleiding In dit document zijn regesten van het volgende inventarisnummer betreffende

Nadere informatie

Gerechtsbestuur Darthuizen (56)

Gerechtsbestuur Darthuizen (56) NT00056_014 Nadere Toegang op inv. nr 14 uit het archief van het Gerechtsbestuur Darthuizen 1666-1811 (56) H.J. Postema 2011 Inleiding Het betreft een transcriptie van dit inventarisnummer. Namen zijn

Nadere informatie

Kwekerij Veelzorg: vijf generaties bollenrijkdom Zaterdag 1 september 2018 Hillegom

Kwekerij Veelzorg: vijf generaties bollenrijkdom Zaterdag 1 september 2018 Hillegom Open Monumentendag SPECIAL Kwekerij Veelzorg: vijf generaties bollenrijkdom Zaterdag 1 september 2018 Hillegom Bloembollen zijn onlos makelijk verbonden met de Nederlandse cultuur. Het kan daarom gerust

Nadere informatie

NT00064_534. Nadere Toegang op inv. nr 534. uit het archief van de. Dorpsgerechten, 1515-1813 (64) H.J. Postema z.j.

NT00064_534. Nadere Toegang op inv. nr 534. uit het archief van de. Dorpsgerechten, 1515-1813 (64) H.J. Postema z.j. NT00064_534 Nadere Toegang op inv. nr 534 uit het archief van de Dorpsgerechten, 1515-1813 (64) H.J. Postema z.j. Inleiding Dit document bevat een complete transcriptie van een deel van de dorpsgerechten

Nadere informatie

Participeren inv. nr. 1

Participeren inv. nr. 1 Participeren 1.04.02 inv. nr. 1 Bron In het octrooi van 1602 waarmee de VOC werd opgericht, is ook de financiering van de VOC geregeld. Alle inwoners van de Republiek mochten een aandeel VOC kopen dat

Nadere informatie

Corstiaan Rombouts deurwaarder Deijling van de goederen van Jan Andriesse arrest 019r en Jenneke Verdoeijenbraake 003 v

Corstiaan Rombouts deurwaarder Deijling van de goederen van Jan Andriesse arrest 019r en Jenneke Verdoeijenbraake 003 v Lierop R.A. 1751 Boek 30. (transcriptie M.v.Helmond ) Register van alle actens in dit prothocol volgens A.B.C. Inventantarisse en interrogatorien te vinden op de letter I Attestatien off certificatien

Nadere informatie

DE WAPENSTEEN VAN DE GOUDEN LEEUW DOOR J. SPRUIT

DE WAPENSTEEN VAN DE GOUDEN LEEUW DOOR J. SPRUIT DE WAPENSTEEN VAN DE GOUDEN LEEUW DOOR J. SPRUIT J* ^ TAAR aanleiding van het verzoek van den redacteur ^L van dit Jaarboekje, om een onderzoek te willen in- X ^1 stellen naar een steen in een putmuur

Nadere informatie

Walcherse herkomst. Deel 1. Ritthem en De Schoone Waardin

Walcherse herkomst. Deel 1. Ritthem en De Schoone Waardin Walcherse herkomst Deel 1 Ritthem en De Schoone Waardin De informatie in deze tekst halen we voor het grootste deel uit: Het Boek van Suze, de kroniek door onze tante Suze rond 1955 in Logne geschreven.

Nadere informatie

D74, thans Kruisstraat 12

D74, thans Kruisstraat 12 D74, thans Kruisstraat 12 Geplaatst in de Heise Krant van september 2011, gewijzigd 15-05-2015 De boerderij van Has van den Tillaar. Zo kennen de meesten onder ons de oude boerderij achter de kerk met

Nadere informatie

jaargang 17 voorjaar 2001 Van de voorzitter.

jaargang 17 voorjaar 2001 Van de voorzitter. Van de redactie. Voor u ligt weer een Nieuwsbrief van de. Het heeft deze keer lang geduurd voor er weer een nieuwe uitgave kon verschijnen. Door technische omstandigheden was het de laatste maanden niet

Nadere informatie

Gerechtsbestuur Darthuizen (56)

Gerechtsbestuur Darthuizen (56) NT00056_028 Nadere Toegang op inv. nr 28 uit het archief van het Gerechtsbestuur Darthuizen 1666-1811 (56) H.J. Postema 2011 Inleiding Het betreft een transcriptie van dit inventarisnummer. Namen zijn

Nadere informatie

HET PRILLE BEGIN VAN DE JOODSE GEMEENSCHAP IN RHENEN

HET PRILLE BEGIN VAN DE JOODSE GEMEENSCHAP IN RHENEN HET PRILLE BEGIN VAN DE JOODSE GEMEENSCHAP IN RHENEN Willem H. Strous In januari 1991 - inderdaad, alweer zes jaar geleden! - hield de heer A.G. Steenbergen uit Wageningen een lezing voor onze vereniging

Nadere informatie

Stadsgerecht Rhenen, (66)

Stadsgerecht Rhenen, (66) NT00066_35-4 Nadere Toegang op inv. nr. 35-4 uit het archief van het Stadsgerecht Rhenen, 1461-1812 (66) J.P.J. Heijman en D. van Hillegondsberg 2006, 2010; versie oktober 2018 Inleiding In 2006 is dhr.

Nadere informatie

Geschiedenis van de voormalige Torenstraat in Sint-Michielsgestel

Geschiedenis van de voormalige Torenstraat in Sint-Michielsgestel Geschiedenis van de voormalige Torenstraat in Sint-Michielsgestel De Plaats, de naam van het centrum van een dorp, van het dorp Gestel bij Herlaar vanaf circa 1570 Sint-Michielsgestel geheten had drie

Nadere informatie

Erfgoedproject Adriaan Pauw

Erfgoedproject Adriaan Pauw HISTORISCHE VERENIGING HEEMSTEDE-BENNEBROEK www.hv-hb.nl Erfgoedproject Adriaan Pauw Complete tekst van de video Adriaan Pauw, heer van Heemstede Nederland Noord Holland Heemstede de Binnenweg. Het is

Nadere informatie

Rombout Nijssen en Thomas Moens

Rombout Nijssen en Thomas Moens Tot een siraet en een ambellissement van haere goederen: een akkoord tussen de kasteelvrouw van Loye en de gemeente Schulen over de aanleg van een dreef, 1768 Rombout Nijssen en Thomas Moens Een deel van

Nadere informatie

De Westpoort of Utrechtse Poort door G.Baars 1833

De Westpoort of Utrechtse Poort door G.Baars 1833 De Westpoort of Utrechtse Poort door G.Baars 1833 De Bergpoort door G,Baars 1833 De Rijnpoort door G.Baars 1833 Verloren gewaande tekeningen weer terug in Rhenen In mijn boek "Achter Berg en Rijn" komen

Nadere informatie

Het Snijdersplein. Voorwoord

Het Snijdersplein. Voorwoord Het Snijdersplein Voorwoord Ruim 4 jaar ben ik nu bezig om alle gegevens van de kadastrale percelen van de vestingstad s-hertogenbosch, in 1832 aangeduid als de secties G en H, vanaf het begin van het

Nadere informatie

FAMILIE BAES. Verdere opzoekingen na 2015.

FAMILIE BAES. Verdere opzoekingen na 2015. FAMILIE BAES. Verdere opzoekingen na 2015. Door een vraag van Hendrik Baes, ook op zoek naar zijn voorouders, konden wij de vermoedens van Vincent van der Heijden versterken én bewijzen met enkele gegevens

Nadere informatie

Voorburg index dopen: gedoopt Johannes zoon van Gerrit Jansze Roest en Grietje Simonse Oudendijk.

Voorburg index dopen: gedoopt Johannes zoon van Gerrit Jansze Roest en Grietje Simonse Oudendijk. Voorburg index dopen: 24-03-1726 gedoopt Johannes zoon van Gerrit Jansze Roest en Grietje Simonse Oudendijk. Voorburg Doopboek p.106v dd. 24-03-1726: d[en] 24 dito (kind) Johannes (vader) Gerrit Janse

Nadere informatie

Gerechtsbestuur Doorn, (163)

Gerechtsbestuur Doorn, (163) NT00163_59 Nadere Toegang op inv. nr 59 uit het archief van het Gerechtsbestuur Doorn, 1649-1810 (163) H.J. Postema Oktober 2010 Inleiding Dit document bevat een transcriptie van de voorwaarden van aanbesteding

Nadere informatie

Wie was Schafrat(h)? En wat was de relatie met Van Gogh?

Wie was Schafrat(h)? En wat was de relatie met Van Gogh? Wie was Schafrat(h)? En wat was de relatie met Van Gogh? Soms weten bezoekers ons tijdens rondleidingen te vermelden dat Vincent van Gogh ooit een kamertje bewoonde in hotel Schafrath aan het Park in Nuenen.

Nadere informatie

Van plakboek naar internet

Van plakboek naar internet Officiële nieuwskrant van de Bijvoet & Byvoet Stichting Jaargang 2, nummer 2, Augustus 2007 Van plakboek naar internet Het is alweer zes jaar geleden dat de Bijvoet & Byvoet Stichting is opgericht. Het

Nadere informatie

Cornelis Dros ( ), keldergraf 135, vak B Mede-eigenaar van de zeepziederij De Gekroonde Haan

Cornelis Dros ( ), keldergraf 135, vak B Mede-eigenaar van de zeepziederij De Gekroonde Haan Cornelis Dros (1800-1874), keldergraf 135, vak B Mede-eigenaar van de zeepziederij De Gekroonde Haan Personalia Cornelis Dros Geboren: 3 juli 1800 te Nigtevecht Zoon van: Dirk Dros en Marritje de Vries

Nadere informatie

Het deel van een kind dat zonder nakomelingen zou sterven, moest aanwassen

Het deel van een kind dat zonder nakomelingen zou sterven, moest aanwassen Nogmaals kunnen plaatsvinden. Enige jaren later Het deel van een kind dat zonder nakomelingen zou sterven, moest aanwassen een tochtenaar pas verlof tot verkoop van goed (waarop het recht van tocht rustte)

Nadere informatie

O.A.A.ASTEN RESOLUTIEBOEK III \ 2 INVR. NR. 13

O.A.A.ASTEN RESOLUTIEBOEK III \ 2 INVR. NR. 13 O.A.A.ASTEN RESOLUTIEBOEK III \ 2 INVR. NR. 13 HEEMKUNDEKRING DE VONDER ASTEN-SOMEREN WERKGROEP OUD SCHRIFT JAC. JÖRIS JAN VAN LAARHOVEN HARRY LEENEN PIET VAN DER LINDEN AD SMULDERS FIEN VAN TRIET blz.

Nadere informatie

BOERDERIJEN WORDEN MONUMENTEN

BOERDERIJEN WORDEN MONUMENTEN Familie Frans in Warmenhuizen BOERDERIJEN WORDEN MONUMENTEN In de tweede helft van de 19 e eeuw laat de familie Frans in Warmenhuizen drie boerderijen bouwen, die thans een monumentenstatus hebben. Een

Nadere informatie

Werkendam. Transporten en hypotheken. 18 februari maart Akten van donatio inter vivos. Transcriptie: Hermanus W.

Werkendam. Transporten en hypotheken. 18 februari maart Akten van donatio inter vivos. Transcriptie: Hermanus W. Werkendam Transporten en hypotheken 18 februari 1745-24 maart 1769 en Akten van donatio inter vivos. Transcriptie: Hermanus W. van Elzelingen Deze transcriptie van het 7 e transportaktenboek van Werkendam

Nadere informatie

Written by Yvonne Roeling Wednesday, 31 December :00 - Last Updated Tuesday, 06 January :24

Written by Yvonne Roeling Wednesday, 31 December :00 - Last Updated Tuesday, 06 January :24 Familie de Vette uit Kethel en Spaland. (Fragmenten uit eigen onderzoek en dat van Dhr. A. v.d. Tang) De eerste voorouder de Vette kom ik tegen in een Notariële Acte van 18 Januari 1655 wanneer er een

Nadere informatie

Ruim 300 jaar in de St. Janstraat?

Ruim 300 jaar in de St. Janstraat? Ruim 300 jaar in de St. Janstraat? Het pand St. Janstraat 10, tot 1995 bewoond door Bep Buijs (1951-2000) en haar gezin, mogen wij als nakomelingen van Michiel Bernardus Buijs (1866 1955) ons voorvaderlijk

Nadere informatie

Willem de Zwijgerlaan 35. Santpoort-Zuid

Willem de Zwijgerlaan 35. Santpoort-Zuid Willem de Zwijgerlaan 35 Santpoort-Zuid UP makelaars Arnoud Ruhaak is de gedreven kracht achter UP makelaars. Met 30 jaar ervaring in vrijwel alle vakgebieden van het onroerend goed startte hij in 2006

Nadere informatie

HUIJS EN HOFSTEDE LUCHTENSTEIJN TE SOEST door G. Staalenhoef. D. De familie van Oldenbarnevelt

HUIJS EN HOFSTEDE LUCHTENSTEIJN TE SOEST door G. Staalenhoef. D. De familie van Oldenbarnevelt waer voor bij haer Ed: niet meer int Logijsgelt sal betalen voor den tijdt van twaelf naestvolgende jaeren ieder jaer de Somme van seven gul tien Stuijvers, welcke jaren haer aenvanck sullen nemen, soo

Nadere informatie

Paul Behets, Telling Hombeek-Brabant 1747

Paul Behets, Telling Hombeek-Brabant 1747 De gegevens uit dit bestand zijn vrij te gebruiken door iedereen, op voorwaarde dat deze bewerking wordt opgenomen als bronvermelding ingeval ze wordt gebruikt in een publicatie, hetzij in boekvorm, op

Nadere informatie

Warder in Gevelstenen. De oude huizen van Warder met hun gevelstenen

Warder in Gevelstenen. De oude huizen van Warder met hun gevelstenen Warder in Gevelstenen De oude huizen van Warder met hun gevelstenen Warder in Gevelstenen Een aantal oude huizen en boerderijen van Warder zijn voorzien van een gevelsteen. Hierop staat aangegeven wanneer

Nadere informatie

Twee afbeeldingen van Spaanse soldaten.

Twee afbeeldingen van Spaanse soldaten. Twee afbeeldingen van Spaanse soldaten. De stadstimmerman Van der Mey werd naar Hoorn gestuurd waar de afgevaardigden van de Noordhollandse steden vergaderden met de vraag of de dijken doorgestoken mochten

Nadere informatie

Bijlage bij het artikel Na de tulpenmanie: drie opvallende rechtszaken van de hand van Thom van Mierlo in TvC 2017, afl. 2, p.

Bijlage bij het artikel Na de tulpenmanie: drie opvallende rechtszaken van de hand van Thom van Mierlo in TvC 2017, afl. 2, p. Bijlage bij het artikel Na de tulpenmanie: drie opvallende rechtszaken van de hand van Thom van Mierlo in TvC 2017, afl. 2, p. 65 t/m 71 Deze bijlage bevat elf transcripties van notariële akten uit de

Nadere informatie

Van een Leidsch Notaris en een

Van een Leidsch Notaris en een Van een Leidsch Notaris en een In de genealogische lover het geslacht Sitter maakt Mr. J. H. de Sitter melding van een zekeren Nicolaas, geboren uit het huwelijk van Guillaume of Wilhelmus de Sitter met

Nadere informatie

NOTULEN VAN DE VERGADERINGEN VAN DE VROEDSCHAP VAN DE STEDE BEVERWIJK VAN DE JAREN

NOTULEN VAN DE VERGADERINGEN VAN DE VROEDSCHAP VAN DE STEDE BEVERWIJK VAN DE JAREN TRANSCRIPTIE NOTULEN VAN DE VERGADERINGEN VAN DE VROEDSCHAP VAN DE STEDE BEVERWIJK VAN DE JAREN 1661 t/m 1672 BOEK 3 TRANSCRIPTIE NOTULENVAN DE VERGADERINGENVAN DEVROEDSCHAP VAN DESTEDE BEVERWIJK VAN DE

Nadere informatie

DE FAMILIE-AANTEKENINGEN VAN ADRIAEN CLAESZ. [VAN ADRICHEM] TE DELFT (1503-1560)

DE FAMILIE-AANTEKENINGEN VAN ADRIAEN CLAESZ. [VAN ADRICHEM] TE DELFT (1503-1560) DE FAMILIE-AANTEKENINGEN VAN ADRIAEN CLAESZ. [VAN ADRICHEM] TE DELFT (1503-1560) Nationaal Archief, archief van de familie Van Adrichem, nr. 1: Registerboeck van mijn onroerende goeden als van landen,

Nadere informatie

Schagen, selectie van regesten t.b.v. veldnamenonderzoek transporten 1684-1690

Schagen, selectie van regesten t.b.v. veldnamenonderzoek transporten 1684-1690 Schagen, selectie van regesten t.b.v. veldnamenonderzoek transporten 1684-1690 - gemaakt door Karel Numan - Oorspronkelijke bron Archiefinstelling: Regionaal Archief, Alkmaar Archief: Oud-rechterlijk en

Nadere informatie

Stadsgerecht Rhenen, (66)

Stadsgerecht Rhenen, (66) NT00066_180 Nadere Toegang op inv. nr 180 uit het archief van het Stadsgerecht Rhenen, 1461-1812 (66) H.J. Postema Oktober 2013 Inleiding Het gerechtsarchief van Rhenen bevat een groot aantal inventarisnummers

Nadere informatie

De volgorde van de hieronder vermelde stappen hoef je niet per definitie te volgen.het zijn de belangrijkste bronnen voor familieonderzoek.

De volgorde van de hieronder vermelde stappen hoef je niet per definitie te volgen.het zijn de belangrijkste bronnen voor familieonderzoek. HET BEGIN Hieronder korte handleiding voor familiegeschiedenis- onderzoek Voor familieonderzoek kunnen verschillende modellen worden gekozen. Zelf vind ik het gemakkelijks om eerst alle rechtstreekse voorvaders

Nadere informatie

jaargang 22 lente 2006 Van de voorzitter.

jaargang 22 lente 2006 Van de voorzitter. Van de redactie. Deze Nieuwsbrief bevat een vervolg op het boeiende onderzoek van Kees Nederveen uit Apeldoorn naar de connectie tussen de familie Nederveen en Nerven/Erven. In de vorige Nieuwsbrief kwam

Nadere informatie

OOST-INDISCHE COMPAGNIE TE AMSTERDAM

OOST-INDISCHE COMPAGNIE TE AMSTERDAM D. OOST-INDISCHE COMPAGNIE TE AMSTERDAM 1600-1602. OOST-INDISCHE COMPAGNIE TE AMSTEK.DAM 1600 1602. 23 X. BANDA. 23 Mei 1602. Op het eind van 1600 waren de Oude Compagnie en de Nieuwe Brabantsche Compagnie

Nadere informatie

Stadsbestuur Rhenen, (152)

Stadsbestuur Rhenen, (152) NT00152_172a Nadere Toegang op inv. nr 172a uit het archief van het Stadsbestuur Rhenen, 1337-1851 (152) A. de Jong en H.J. Postema Januari 2017 Inleiding Dit document bevat een transcriptie van ontwerpen

Nadere informatie

PIETER CORNELIS ENGEBRECHTSZ., GENAAMD KUNST

PIETER CORNELIS ENGEBRECHTSZ., GENAAMD KUNST PIETER CORNELIS ENGEBRECHTSZ., GENAAMD KUNST door IR. A. F. DE GRAAF Een der weinig geraadpleegde registers in het Leidse Gemeentearchief is nr. I 188 van het secretariearchief vóór 1574, waarin sinds

Nadere informatie

De Gilde-Rolle der Molenaers Gilde in de stad Groningen van 1652

De Gilde-Rolle der Molenaers Gilde in de stad Groningen van 1652 B. D. Poppen De Gilde-Rolle der Molenaers Gilde in de stad Groningen van 1652 In 1436 werd door de Burgemeesteren en Raad in de stad Groningen, in overleg met de gezworen meente 1 een Algemene Gildebrief

Nadere informatie

Vind de mooiste fietsroutes op www.route.nl. Fietsroute 121570 Badhoevedorp, Spaarndam en Haarlem

Vind de mooiste fietsroutes op www.route.nl. Fietsroute 121570 Badhoevedorp, Spaarndam en Haarlem Fietsroute 121570 Badhoevedorp, Spaarndam en Haarlem Praktische informatie Dichtstbijzijnde parkeerplaats winkelpolder De Ronde Venen Dichtstbijzijnde parkeerplaats vanaf eindpunt winkelpolder De Ronde

Nadere informatie

Cover Page. The handle holds various files of this Leiden University dissertation.

Cover Page. The handle   holds various files of this Leiden University dissertation. Cover Page The handle http://hdl.handle.net/1887/20649 holds various files of this Leiden University dissertation. Author: Sanders, George Title: Het present van Staat : de gouden ketens, kettingen en

Nadere informatie

Gent 24b. De Predikherenlei anno 1820 door de Hollandse soldaat Wynantz. Onderbergen. Het pand van de Dominicanen. Predikherenlei

Gent 24b. De Predikherenlei anno 1820 door de Hollandse soldaat Wynantz. Onderbergen. Het pand van de Dominicanen. Predikherenlei De Predikherenlei anno 1820 door de Hollandse soldaat Wynantz Gent 24b Onderbergen. Het pand van de Dominicanen Predikherenlei Rue de la Valléé nr 40 /Onderbergen Onderbergen nr 57 in 1940 Tweede gedeelte

Nadere informatie

Nummer Toegang: 584 Plaatsingslijst van het archief van de familie liebregts,

Nummer Toegang: 584 Plaatsingslijst van het archief van de familie liebregts, Nummer Toegang: 584 Plaatsingslijst van het archief van de familie liebregts, 1838-1921. Archief Delft 584 Familie Liebregts 3 I N H O U D S O P G A V E Inhoudsopgave BESCHRIJVING VAN HET ARCHIEF...5

Nadere informatie

AKTEN VAN DE WEESKAMER VAN BEVERWIJK

AKTEN VAN DE WEESKAMER VAN BEVERWIJK TRANSCRIPTIE AKTEN VAN DE WEESKAMER VAN BEVERWIJK VAN DE JAREN 1556 t/m 1617 DEEL II Index pagina: index 1 inleiding en toelichting 2 digitale foto van blad 1 3 transcripties van blad 1 t/m blad 124 verso

Nadere informatie

DE POSTKAART VAN QUACK EN HAAR AUTEUR DOOR MR. H. C. HAZEWINKEL

DE POSTKAART VAN QUACK EN HAAR AUTEUR DOOR MR. H. C. HAZEWINKEL DE POSTKAART VAN QUACK EN HAAR AUTEUR DOOR MR. H. C. HAZEWINKEL AN Jacob Quack en zijn werkzaamheid als postmeester te Rotterdam heeft mej, L, J, Elias in het Rotterd, Jaarboekje voor 1925 een uitvoerig

Nadere informatie

EEN VIJFTIENDE-EEUWS ROTTERDAMS FAMILIENET- WERK VERDER ONTRAFELD

EEN VIJFTIENDE-EEUWS ROTTERDAMS FAMILIENET- WERK VERDER ONTRAFELD EEN VIJFTIENDE-EEUWS ROTTERDAMS FAMILIENET- WERK VERDER ONTRAFELD DOOR W. KRAAL In hetftotterdtfrasc/i /a^rboe/e/e 1995 is een artikel verschenen over de relatie tussen de families Van Cralingen en Van

Nadere informatie

NOTULEN VAN DE VERGADERINGEN VAN DE VROEDSCHAP VAN DE STEDE BEVERWIJK VAN DE JAREN

NOTULEN VAN DE VERGADERINGEN VAN DE VROEDSCHAP VAN DE STEDE BEVERWIJK VAN DE JAREN TRANSCRIPTIE NOTULEN VAN DE VERGADERINGEN VAN DE VROEDSCHAP VAN DE STEDE BEVERWIJK VAN DE JAREN 1650 t/m 1661 BOEK 2 TRANSCRIPTIE NOTULENVAN DE VERGADERINGENVAN DEVROEDSCHAP VAN DESTEDE BEVERWIJK VAN DE

Nadere informatie

EXCERPTEN OUD NOTARIEEL ARCHIEF NAARDEN

EXCERPTEN OUD NOTARIEEL ARCHIEF NAARDEN EXCERPTEN van een persoonlijke selectie van documenten gerelateerd aan HUIZEN uit het OUD NOTARIEEL ARCHIEF NAARDEN van het Stads- en Streekarchief voor Naarden, Bussum, Muiden en Huizen te Naarden Inventarisnummers:

Nadere informatie

Gilde-Brief Gilde Den Standboog. Gilde-Brief

Gilde-Brief Gilde Den Standboog. Gilde-Brief Gilde-Brief Wij Willem Carel Hendrik Friso, bij de gratie gods, Prince van Orange en de Nassau, Graaf van Catzelelnbogen, Vianden, Dietz, Spiegelberg, Bueren, Leerdam,en Cuylenburg, Marquis van Veere en

Nadere informatie

De steenoven van Nicolaas Adrianus van Son op Groot Engeland te Acquoy. Door A. F. Verstegen

De steenoven van Nicolaas Adrianus van Son op Groot Engeland te Acquoy. Door A. F. Verstegen De steenoven van Nicolaas Adrianus van Son op Groot Engeland te Acquoy Door A. F. Verstegen Theodorus Adrianus van Son Anna Elisabeth Louisa van Tengnagell Kasteel te Gellicum van de fam. Van Tengnagell

Nadere informatie

De Relle en het Boerenlaantje Een speurtocht door oud Aerdenhout. Arnold Pieterse

De Relle en het Boerenlaantje Een speurtocht door oud Aerdenhout. Arnold Pieterse De Relle en het Boerenlaantje Een speurtocht door oud Aerdenhout Arnold Pieterse Met de nieuwe wijk Haringbuys verandert er weer veel in Aerdenhout. Maar hoe zag het er hier vroeger uit? De Relle en het

Nadere informatie

Het Hodshon Huis te Haarlem Aan het Spaarne in Haarlem staat het monumentale Rijk, uitbundig en delicaat

Het Hodshon Huis te Haarlem Aan het Spaarne in Haarlem staat het monumentale Rijk, uitbundig en delicaat Op locatie bij Hendrick de Keyser Unieke historische locaties voor bijzondere gelegenheden Haarlem Het Hodshon Huis Pracht en praal aan het Spaarne Het Hodshon Huis te Haarlem Aan het Spaarne in Haarlem

Nadere informatie

Nieuwsbrief Familie Van Wieringen

Nieuwsbrief Familie Van Wieringen Nieuwsbrief Familie Van Wieringen NIEUWSBRIEF JAARGANG 8, NUMMER 30 SEPTEMBER 2015 Wat bevat de Nieuwsbrief? De Nieuwsbrief geeft gewoonlijk informatie over de volgende onderwerpen: Aanvullingen op de

Nadere informatie

Even langs bij de Brederodes

Even langs bij de Brederodes Wandelnetwerk Noord-Holland Even langs bij de Brederodes De Ruïne van Brederode. Tekst en foto s: Joop Duijs N oord-holland heeft niet alleen prachtige eeuwenoude steden als Hoorn, Enkhuizen, Amsterdam,

Nadere informatie

Dijkwerken, slatten van grachten enz.

Dijkwerken, slatten van grachten enz. Dijkwerken, slatten van grachten enz. 14 2 1611. De magistraat besluit 12000 car. gulden te lenen om: Een nieuwe zeedijk te maken. Te beginnen achter het stadshuis tot aan het gedemolieerde blokhuis. Het

Nadere informatie

J.J. Allanstraat 63 van Simon Jacobszn Schoen en zijn zoon Gerrit Simonszn Schoen

J.J. Allanstraat 63 van Simon Jacobszn Schoen en zijn zoon Gerrit Simonszn Schoen Een vervolg van het verhaal over de boerderijen van de familie Schoen uit juni. J.J. Allanstraat 63 van Simon Jacobszn Schoen en zijn zoon Gerrit Simonszn Schoen Simon boerde met zijn vrouw Elisabeth de

Nadere informatie